Dit is de verkorte handleiding. Lees ook eerst de manual in de roze map. Vooral ook de hoofdstukken over veiligheid en onderhoud.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit is de verkorte handleiding. Lees ook eerst de manual in de roze map. Vooral ook de hoofdstukken over veiligheid en onderhoud."

Transcriptie

1 1 Lasersnijder De BRM lasersnij/graveermachine is uitgevoerd met hybride servomotoren. De honingraat tafel heeft een afmeting 600 x 900 mm en is in hoogte verstelbaar tot 300 mm m.b.v. elektrische aandrijving. Machine loopt op 220 Volt. De krachtbron is een Lasea Co2 laserbuis 100 watt welke is opgebouwd met een binnen buis (Duits), laserkop (Taiwan) en een buitenbuis (China). De buizen worden voor levering 5 uur uitvoerig getest. Tijdens bewerkingen worden deze buizen d.m.v. water gekoeld in een gesloten waterkoeler systeem. Graveer/snij snelheden zijn traploos in te stellen van 0 tot en met 75000mm/min. Dit heeft te maken met het materiaal wat u snijdt of graveert. De nauwkeurigheid van een bewerking ligt op minder dan 0,01 mm. Scanprecisie is 50 tot 1000 DPI 1. De machine is met de essentiële bijbehoren uitgevoerd te weten een rotatie systeem incl. klauwplaat. Hiermee kunt u 360 graden snijden of graveren en dus ronde elementen bewerken. De buiten afmetingen van de machine zijn verder 185*110*100cm. Gewicht is 275kg. Kleur grijs/wit. Dit is de verkorte handleiding. Lees ook eerst de manual in de roze map. Vooral ook de hoofdstukken over veiligheid en onderhoud. Handelingen 1. Lasersnijder aanzetten 2. Computer & software 3. Lasersnijden 4. Na afloop

2 2 Machines aanzetten A) de lasersnijder: 1. stoppenkast aanzetten (groene knop indrukken): 2. laserafzuiging is centraal systeem, staat als het goed is aan 3. Apparaat: aan <power on> Let op! Als het goed is gaat de laserkop automatisch naar rechtsboven (dit is het nulpunt). Als dit niet het geval is druk op de knop datum, dan gaat hij alsnog naar rechtsboven. 4. Koeling aan (knop bovenop de lasersnijder). Houd de koeling in de gaten. Als de temperatuur te hoog oploopt de machine stoppen. De machine stopt sowieso na 2 uur continu snijden. Na een poosje kan je hem dan weer aanzetten. Let op! Noodknop alleen gebruiken in geval van nood. Na gebruik van noodknop duurt het even voordat je de machien weer aan kan zetten.

3 3 B) Computer & software 5. Computer (lasersnijder; FabLab1) aanzetten; wachtwoord <fablab> 6. Programma: Lasercut (huidige versie 5.3) Save data Set array work Simulation Import data Set origin position Edit tools bar Layer tools bar Status bar Let op! We beperken ons hier tot de meest gebruikte knoppen en instellingen. Voor meer informatie zie de handleiding BRM lasersnijmachine. 7. Ga naar Bestand ; Importeren (.dxf,of ai bestanden werken het best.) of Openen van bestaand (.ecp) bestand (alternatief is direct ontwerpen/tekenen in Lasercut) 8. Controleer of ontwerp op in het werkvak van de snijder valt (rechthoek 60/90 cm) 9. Verbind alle lijnen: Selecteren alles in het ontwerp (ctr A) Ga naar gereedschap ; Lijnen verbinden ; Unit tolerance op (als hij daar nog niet op staat); klik Ok 10. Indien nodig splits ontwerp in lagen: Selecteer alle objecten die je in 1 laag wilt zetten Kies een kleur op de balk onderin het tekenscherm. Daarmee wordt de selectie automatisch in een aparte laag gezet met de gekozen kleur (handig voor herkenning). Let op! Er moet altijd een zwarte laag in zitten, anders verdwijnen mogelijk delen van het ontwerp

4 4 11. Bepaal nu per laag de instellingen in het vak layers rechtsboven: Mode à klik op het pijltje in dit veld en kies Cut voor snijden en Engrave voor graveren (de andere keuzen zijn verder niet beschreven) Voor de waarden die te gebruiken zijn bij de instellingen die nu volgen is bepalend welk materiaalsoort en dikte gebruikt wordt. In het bestand instelling BRM snij en graveermachine.ods die op de desktop staat vind je eerder gebruikte instellingen. Houd hierin ook bij als je iets nieuws doet. Ander materiaal, andere dikte, etc. C) het lasersnijden Speed en Power à dubbel klik op 1 van de twee velden.. à Voor Cut zijn de opties: Speed à snelheid van branden Power à de kracht van de laser Corner power à aangepaste kracht voor de kop de hoek in gaat (iets lager dan de Power instellen, bijvoorbeeld cornerspeed 95 bij een speed van 100.) Overlap à op default laten staan à Voor Engrave zijn de opties: Speed à snelheid van branden Power à de kracht van de laser Scan gap à bepaalt de fijnmazigheid van het graveerwerk. Hoe kleiner hoe fijner. ExpandScale à uitgevinkt laten Bi-dir & Blow à aangevinkt laten staan Let op! Gebruik nooit chloorhoudend materiaal, zowel machine als FabLabber ondervinden hier ernstige schade van (er ontstaat chloorgas) Zie materiaallijst voor herkenning materialen. 12. Leg het materiaal op het rooster in de lasersnijder 13. Zorg ervoor dat het materiaal goed vlak ligt (gebruik eventueel gewichten, uiteraard niet waar gesneden wordt en die niet te hoog uitsteken waardoor de kop er niet overheen kan). Zorg ook dat het materiaal in de juiste positie ligt. Recht t.o.v. de y of x-as van de snijder.

5 5 14. Stel de hoogte van de tafel in (indien nodig). Druk op de Z in het midden van de pijltjes toetsen, daarna werken de omhoog en omloog pijl om de tafel in hoogte te verstellen 15. Stel de hoogte van de kop Plaats het rode ovale blokje Met BRM erop onder de laserkop Draai de bovenste ring met de klok mee los (is anders dan je zou verwachten). Plaats de kop op het ovale blokje en draai de ring weer vast (pas zo nodig de hoogte van de tafel aan) Haal het ovale blokje weer weg 16. Stuur het ontwerp op vanaf de computer naar de lasersnijder Controleer of het vinkje bij Immediate staat Klik op de knop Download rechtsonder à er verschijnt een nieuw scherm Klik op Del all (voor de zekerheid) Klik op Download current Let op! Bij fouten verschijnt hiervan een melding, mogelijke oplossingen: verschuif het ontwerp een beetje; controleer op gesloten lijnen (alleen bij graveren); of druk op Download CFG (laadt opnieuw de configuratie).soms helpt het om je ontwerp iets groter of kleiner te maken. 17. Ga naar de machine en doe de klep dicht 18. Druk 2 keer op Esc en vervolgens op test. De lasersnijder beweegt langs de omtrek van het volledige ontwerp zodat je kunt controleren of het materiaal op de juiste plaats ligt. Let op! In de test worden alle lagen meegenomen. Ook de lagen die uitstaan en dus ook niet gesneden/gegraveerd zullen gaan worden. 19. Controleer of de luchttoevoer open staat. Dit is het metalen knopje rechts op de zijwand van de machine. Hij staat open als hij helemaal naar buiten toe is opengedraaid. Vooral belangrijk bij hout. Als de luchtknop teveel dicht staat dan krijg je een vlammetje achter de laserkop. Met de luchtknop helemaal open word deze uitgeblazen. 20. Doe ook altijd een"live"test. Snijd bijvoorbeeld een klein vierkantje uit een stukje van het materiaal dat je wilt gebruiken. Zo kan je controleren of je instellingen kloppen. Zo kan het ene stuk multiplex van 6 mm dik heel andere instellingen nodig hebben dan een ander stuk. Hangt af van de lijm die gebruikt is en het soort hout. 21. Druk op start. Je kunt de opdracht onderbreken door op Pause te drukken of volledig afbreken door op Stop te drukken Let op! Kijk niet in de laserstraal, dit is slecht voor je ogen 22. Blijf bij de machine als deze de opdracht uitvoert. Er kan altijd iets mis gaan. 23. Als de opdracht klaar is de klep niet direct openen om de dampen af te zuigen, zeker bij kunststoffen.

6 6 24. Verwijder object en ook alle losse stukjes, anders vallen die onder in de machine, of blijven op het rooster liggen, waarvan de volgende gebruiker last kan hebben. d) na afloop 25. Maak Fabmoment aan volgens de aanwijzingen (ook op de website terug te vinden). Fabmomenten worden op de website gepubliceerd zodat ieder er van kan leren en ze eventueel kan gebruiken. Let op! Als je geen fabmoment aanmaakt worden er extra kosten in rekening gebracht (omdat je je ontwerp niet wilt delen). 26. Noteer de brandtijd van de laser in de lijst die naast de machine ligt 27. Schrijf voor de afrekening je werkzaamheden in het logboek op. 28. Afsluiten 29. Zet achtereenvolgens uit: Power Koeling Computer 30. Vergeet je stick, je fabmoment niet en ruim je spullen op

7 7 Bekende problemen Machine bromt. à kijk of de compressor tegen de machine aanstaat De laserkop gaat schudden of trillen à Ontwerp is niet goed, niet gebruiken en weggooien De kop is naar beneden gevallen à opnieuw instellen met rode ovale blokje en vastdraaien De boel vliegt in brand à blussen met CO2 blusser. Geen water en geen poederblusser gebruiken!!! de foutmelding soft dog.. verschijnt op de lasersnijder en geeft een piepend geluid à mogelijke oplossingen: o machine opnieuw opstarten o lijnen verbinden o tekening kleiner maken (als dat kan) klep valt dicht en machine gaat uit. à is een beveiliging, even wachten en weer opstarten tips & tricks Maak altijd eerst een klein testje pas power en speed aan tot je helemaal tevreden bent. (En schrijf op de test zelf welke waarden je gebruikt hebt. Niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor anderen.) Hoelang is de machine bezig met jouw opdracht? Dat kun je aflezen in het programma. Klik op de knop met wekker icoontje op de knoppenbalk onder de menubalk. Snijden en graveren op/in één plaat? Kan! o om de beurt? Graveer eerst en snij daarna! Verplaats je materiaal niet. o tegelijk? Maak gebruik van de layers. Stel eerst je graveerlayer in (is de voorkeursoptie). Klaar? 1 Schrijf in het schriftje wat je hebt gedaan en hoeveel tijd dit kostte. 2 Vergeet je stick, je fabmoment niet en ruim je spullen op.

Leren werken met. Scribus. Een introductie in het werken met desktop publishing software.

Leren werken met. Scribus. Een introductie in het werken met desktop publishing software. Leren werken met Scribus Een introductie in het werken met desktop publishing software. LEREN WERKEN MET SCRIBUS Deze uitgave is grotendeels gebaseerd op de bestaande 'Handleiding voor Scribus', in pdf

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC

icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC icar itrain voor modelauto's Dinamo/MCC Handleiding 2.0 2014 Deze handleiding is geschreven en beschikbaar gesteld door MCC-ModelCarParts.Dit document, dan wel enige informatie hieruit, mag niet geheel

Nadere informatie

Symbol for Windows Shuffle

Symbol for Windows Shuffle Handicom Symbol for Windows Shuffle (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Wat is Shuffle?... 2 1.2 Systeemeisen... 2 1.3 Installatie... 2 2. Een spel openen, opslaan en spelen...

Nadere informatie

Cursus Geogebra. Werkbladen voor vmbo en havo/vwo onderbouw. Docentencongres wiskunde: Aan de slag met ICT! Februari 2011

Cursus Geogebra. Werkbladen voor vmbo en havo/vwo onderbouw. Docentencongres wiskunde: Aan de slag met ICT! Februari 2011 Cursus Geogebra Docentencongres wiskunde: Aan de slag met ICT! Werkbladen voor vmbo en havo/vwo onderbouw Februari 2011 J. Manders Dominicus College Nijmegen jan.manders@dominicuscollege.nl 2 Introductie

Nadere informatie

Digitale Cliënten Dossier (DPD) Logopedie

Digitale Cliënten Dossier (DPD) Logopedie Digitale Cliënten Dossier (DPD) Logopedie Inleiding Het Digitale Cliënten Dossier hierna te noemen, DPD, is een zeer uitgebreide vorm van digitale verslaglegging. Dankzij deze digitale vorm kunnen de gegevens

Nadere informatie

* * * Boekje met opdrachten * * *

* * * Boekje met opdrachten * * * * * * Boekje met opdrachten * * * Hallo allemaal! Welkom op de faculteit informatica van de Technische Universiteit Delft Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Page 1 of 23 RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Handleiding Page 2 of 23 Beste Gebruiker, Gefeliciteerd! U heeft een goede keuze gemaakt om met de RoadSoft oplossingen te gaan werken. Wij zullen er

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen DESKCNC Hoe nu te beginnen? Dit is een toelichting voor gebruikers welke een demo versie hebben gekregen van DESKCNC van CARKEN & Co. Deskcnc bestaat eigenlijk uit drie delen a- CAM module, b-cnc Editor,

Nadere informatie

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015

Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Mail omzetten van POP naar IMAP. Geschreven door Bert Vos - Oog voor Omgeving Datum: 24 februari 2015 Inleiding. Iedereen die tegenwoordig een computer heeft, gebruikt ook wel de e-mail. Dit is in de meeste

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.

Inhoudstafel. 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2. 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p. Handleidingen Anna Inhoudstafel 1. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT p.2 2. Installatiehandleiding Anna in combinatie met SmileT230 p.26 3. Handleiding Ontdek Anna p.50 4. Handleiding

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software

Gebruikershandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software Factuur2King 2.0 Gebruikershandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software P a g i n a 2 INHOUDSOPGAVE Overzicht Factuur2King... 3 Functionaliteit:... 3 Systeemeisen:... 4 1. Factuur2King starten... 5

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie

Digitaal schoolbord. Tips & Tricks

Digitaal schoolbord. Tips & Tricks Digitaal schoolbord Tips & Tricks Digitaal schoolbord - Inhoudsopgave HD Bord software installeren binnen Deklas.Nu... 4 HD Bord software installeren op een stand-alone systeem... 5 - Installatie vanaf

Nadere informatie

België Distributeur. Contact gegevens. ADVIES Update uw Besturingssysteem XP STOPT PER 08-04-2014 met de Updates Upgrade naar Windows 7 of Windows 8.

België Distributeur. Contact gegevens. ADVIES Update uw Besturingssysteem XP STOPT PER 08-04-2014 met de Updates Upgrade naar Windows 7 of Windows 8. ADVIES Update uw Besturingssysteem XP STOPT PER 08-04-2014 met de Updates Upgrade naar Windows 7 of Windows 8.1 België Distributeur NIEUW!! Compustam installeren vanaf een USB-stick voor laptops en pc

Nadere informatie

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links Edumaat Tel: 079 360 37 18 Sloepkade 37 06 1343 55 86 2725EX, Zoetermeer Mail: info@edumaat.nl Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links LET OP: Deze handleiding bevat verwijzingen naar opdrachten

Nadere informatie

Handleiding Horde webmail

Handleiding Horde webmail Handleiding Horde webmail In deze handleiding wordt uitgelegd wat je allemaal met Horde Webmail kunt doen. Want behalve gewoon je e-mails ontvangen, kun je met Webmail nog veel meer. De handleiding is

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Handleiding Telestick

Handleiding Telestick Handleiding Telestick Datum 22-03-2013 Status V 2.4 Pagina 2 Colofon Commando Diensten Centra IVENT Adres Kromhoutkazerne Herculeslaan 1 3584 AB Utrecht Contactpersoon Team Telestick Opdrachtgever DMO/IVENT

Nadere informatie

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17 ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 2 van 17 Gebruik gmail Binnen

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE Versie 2.14 / oktober 2006 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... pag. 3 2. SYSTEEM VEREISTEN... pag. 3 3. INSTALLEREN VAN DE SOFTWARE... pag. 4 4. OPSTARTEN VAN DE SOFTWARE... pag.

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort Deze cursus geeft een algemeen overzicht van de mogelijkheden van Outlook Express. Outlook Express is een programma waarmee e-mail kan worden verstuurd en ontvangen en adressen kunnen worden beheerd. Om

Nadere informatie

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Kerkbijdrage Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

FinishLynx specifieke theorie

FinishLynx specifieke theorie FinishLynx specifieke theorie Onderdelen van het systeem PC vereisten Software installatie Software instellingen Plaatsing van de camera Een race timen Atletiekunie 2 Over deze handleiding... De reden

Nadere informatie