Dit is de verkorte handleiding. Lees ook eerst de manual in de roze map. Vooral ook de hoofdstukken over veiligheid en onderhoud.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit is de verkorte handleiding. Lees ook eerst de manual in de roze map. Vooral ook de hoofdstukken over veiligheid en onderhoud."

Transcriptie

1 1 Lasersnijder De BRM lasersnij/graveermachine is uitgevoerd met hybride servomotoren. De honingraat tafel heeft een afmeting 600 x 900 mm en is in hoogte verstelbaar tot 300 mm m.b.v. elektrische aandrijving. Machine loopt op 220 Volt. De krachtbron is een Lasea Co2 laserbuis 100 watt welke is opgebouwd met een binnen buis (Duits), laserkop (Taiwan) en een buitenbuis (China). De buizen worden voor levering 5 uur uitvoerig getest. Tijdens bewerkingen worden deze buizen d.m.v. water gekoeld in een gesloten waterkoeler systeem. Graveer/snij snelheden zijn traploos in te stellen van 0 tot en met 75000mm/min. Dit heeft te maken met het materiaal wat u snijdt of graveert. De nauwkeurigheid van een bewerking ligt op minder dan 0,01 mm. Scanprecisie is 50 tot 1000 DPI 1. De machine is met de essentiële bijbehoren uitgevoerd te weten een rotatie systeem incl. klauwplaat. Hiermee kunt u 360 graden snijden of graveren en dus ronde elementen bewerken. De buiten afmetingen van de machine zijn verder 185*110*100cm. Gewicht is 275kg. Kleur grijs/wit. Dit is de verkorte handleiding. Lees ook eerst de manual in de roze map. Vooral ook de hoofdstukken over veiligheid en onderhoud. Handelingen 1. Lasersnijder aanzetten 2. Computer & software 3. Lasersnijden 4. Na afloop

2 2 Machines aanzetten A) de lasersnijder: 1. stoppenkast aanzetten (groene knop indrukken): 2. laserafzuiging is centraal systeem, staat als het goed is aan 3. Apparaat: aan <power on> Let op! Als het goed is gaat de laserkop automatisch naar rechtsboven (dit is het nulpunt). Als dit niet het geval is druk op de knop datum, dan gaat hij alsnog naar rechtsboven. 4. Koeling aan (knop bovenop de lasersnijder). Houd de koeling in de gaten. Als de temperatuur te hoog oploopt de machine stoppen. De machine stopt sowieso na 2 uur continu snijden. Na een poosje kan je hem dan weer aanzetten. Let op! Noodknop alleen gebruiken in geval van nood. Na gebruik van noodknop duurt het even voordat je de machien weer aan kan zetten.

3 3 B) Computer & software 5. Computer (lasersnijder; FabLab1) aanzetten; wachtwoord <fablab> 6. Programma: Lasercut (huidige versie 5.3) Save data Set array work Simulation Import data Set origin position Edit tools bar Layer tools bar Status bar Let op! We beperken ons hier tot de meest gebruikte knoppen en instellingen. Voor meer informatie zie de handleiding BRM lasersnijmachine. 7. Ga naar Bestand ; Importeren (.dxf,of ai bestanden werken het best.) of Openen van bestaand (.ecp) bestand (alternatief is direct ontwerpen/tekenen in Lasercut) 8. Controleer of ontwerp op in het werkvak van de snijder valt (rechthoek 60/90 cm) 9. Verbind alle lijnen: Selecteren alles in het ontwerp (ctr A) Ga naar gereedschap ; Lijnen verbinden ; Unit tolerance op (als hij daar nog niet op staat); klik Ok 10. Indien nodig splits ontwerp in lagen: Selecteer alle objecten die je in 1 laag wilt zetten Kies een kleur op de balk onderin het tekenscherm. Daarmee wordt de selectie automatisch in een aparte laag gezet met de gekozen kleur (handig voor herkenning). Let op! Er moet altijd een zwarte laag in zitten, anders verdwijnen mogelijk delen van het ontwerp

4 4 11. Bepaal nu per laag de instellingen in het vak layers rechtsboven: Mode à klik op het pijltje in dit veld en kies Cut voor snijden en Engrave voor graveren (de andere keuzen zijn verder niet beschreven) Voor de waarden die te gebruiken zijn bij de instellingen die nu volgen is bepalend welk materiaalsoort en dikte gebruikt wordt. In het bestand instelling BRM snij en graveermachine.ods die op de desktop staat vind je eerder gebruikte instellingen. Houd hierin ook bij als je iets nieuws doet. Ander materiaal, andere dikte, etc. C) het lasersnijden Speed en Power à dubbel klik op 1 van de twee velden.. à Voor Cut zijn de opties: Speed à snelheid van branden Power à de kracht van de laser Corner power à aangepaste kracht voor de kop de hoek in gaat (iets lager dan de Power instellen, bijvoorbeeld cornerspeed 95 bij een speed van 100.) Overlap à op default laten staan à Voor Engrave zijn de opties: Speed à snelheid van branden Power à de kracht van de laser Scan gap à bepaalt de fijnmazigheid van het graveerwerk. Hoe kleiner hoe fijner. ExpandScale à uitgevinkt laten Bi-dir & Blow à aangevinkt laten staan Let op! Gebruik nooit chloorhoudend materiaal, zowel machine als FabLabber ondervinden hier ernstige schade van (er ontstaat chloorgas) Zie materiaallijst voor herkenning materialen. 12. Leg het materiaal op het rooster in de lasersnijder 13. Zorg ervoor dat het materiaal goed vlak ligt (gebruik eventueel gewichten, uiteraard niet waar gesneden wordt en die niet te hoog uitsteken waardoor de kop er niet overheen kan). Zorg ook dat het materiaal in de juiste positie ligt. Recht t.o.v. de y of x-as van de snijder.

5 5 14. Stel de hoogte van de tafel in (indien nodig). Druk op de Z in het midden van de pijltjes toetsen, daarna werken de omhoog en omloog pijl om de tafel in hoogte te verstellen 15. Stel de hoogte van de kop Plaats het rode ovale blokje Met BRM erop onder de laserkop Draai de bovenste ring met de klok mee los (is anders dan je zou verwachten). Plaats de kop op het ovale blokje en draai de ring weer vast (pas zo nodig de hoogte van de tafel aan) Haal het ovale blokje weer weg 16. Stuur het ontwerp op vanaf de computer naar de lasersnijder Controleer of het vinkje bij Immediate staat Klik op de knop Download rechtsonder à er verschijnt een nieuw scherm Klik op Del all (voor de zekerheid) Klik op Download current Let op! Bij fouten verschijnt hiervan een melding, mogelijke oplossingen: verschuif het ontwerp een beetje; controleer op gesloten lijnen (alleen bij graveren); of druk op Download CFG (laadt opnieuw de configuratie).soms helpt het om je ontwerp iets groter of kleiner te maken. 17. Ga naar de machine en doe de klep dicht 18. Druk 2 keer op Esc en vervolgens op test. De lasersnijder beweegt langs de omtrek van het volledige ontwerp zodat je kunt controleren of het materiaal op de juiste plaats ligt. Let op! In de test worden alle lagen meegenomen. Ook de lagen die uitstaan en dus ook niet gesneden/gegraveerd zullen gaan worden. 19. Controleer of de luchttoevoer open staat. Dit is het metalen knopje rechts op de zijwand van de machine. Hij staat open als hij helemaal naar buiten toe is opengedraaid. Vooral belangrijk bij hout. Als de luchtknop teveel dicht staat dan krijg je een vlammetje achter de laserkop. Met de luchtknop helemaal open word deze uitgeblazen. 20. Doe ook altijd een"live"test. Snijd bijvoorbeeld een klein vierkantje uit een stukje van het materiaal dat je wilt gebruiken. Zo kan je controleren of je instellingen kloppen. Zo kan het ene stuk multiplex van 6 mm dik heel andere instellingen nodig hebben dan een ander stuk. Hangt af van de lijm die gebruikt is en het soort hout. 21. Druk op start. Je kunt de opdracht onderbreken door op Pause te drukken of volledig afbreken door op Stop te drukken Let op! Kijk niet in de laserstraal, dit is slecht voor je ogen 22. Blijf bij de machine als deze de opdracht uitvoert. Er kan altijd iets mis gaan. 23. Als de opdracht klaar is de klep niet direct openen om de dampen af te zuigen, zeker bij kunststoffen.

6 6 24. Verwijder object en ook alle losse stukjes, anders vallen die onder in de machine, of blijven op het rooster liggen, waarvan de volgende gebruiker last kan hebben. d) na afloop 25. Maak Fabmoment aan volgens de aanwijzingen (ook op de website terug te vinden). Fabmomenten worden op de website gepubliceerd zodat ieder er van kan leren en ze eventueel kan gebruiken. Let op! Als je geen fabmoment aanmaakt worden er extra kosten in rekening gebracht (omdat je je ontwerp niet wilt delen). 26. Noteer de brandtijd van de laser in de lijst die naast de machine ligt 27. Schrijf voor de afrekening je werkzaamheden in het logboek op. 28. Afsluiten 29. Zet achtereenvolgens uit: Power Koeling Computer 30. Vergeet je stick, je fabmoment niet en ruim je spullen op

7 7 Bekende problemen Machine bromt. à kijk of de compressor tegen de machine aanstaat De laserkop gaat schudden of trillen à Ontwerp is niet goed, niet gebruiken en weggooien De kop is naar beneden gevallen à opnieuw instellen met rode ovale blokje en vastdraaien De boel vliegt in brand à blussen met CO2 blusser. Geen water en geen poederblusser gebruiken!!! de foutmelding soft dog.. verschijnt op de lasersnijder en geeft een piepend geluid à mogelijke oplossingen: o machine opnieuw opstarten o lijnen verbinden o tekening kleiner maken (als dat kan) klep valt dicht en machine gaat uit. à is een beveiliging, even wachten en weer opstarten tips & tricks Maak altijd eerst een klein testje pas power en speed aan tot je helemaal tevreden bent. (En schrijf op de test zelf welke waarden je gebruikt hebt. Niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor anderen.) Hoelang is de machine bezig met jouw opdracht? Dat kun je aflezen in het programma. Klik op de knop met wekker icoontje op de knoppenbalk onder de menubalk. Snijden en graveren op/in één plaat? Kan! o om de beurt? Graveer eerst en snij daarna! Verplaats je materiaal niet. o tegelijk? Maak gebruik van de layers. Stel eerst je graveerlayer in (is de voorkeursoptie). Klaar? 1 Schrijf in het schriftje wat je hebt gedaan en hoeveel tijd dit kostte. 2 Vergeet je stick, je fabmoment niet en ruim je spullen op.

Deze korte handleiding legt uit welke stappen je moet zetten om te kunnen lasersnijden.

Deze korte handleiding legt uit welke stappen je moet zetten om te kunnen lasersnijden. FabSheet Lasersnijmachine Deze korte handleiding legt uit welke stappen je moet zetten om te kunnen lasersnijden. Programma LaserCut 5.3 opstarten... 2 1 Soorten bestanden... 3 Importeren:... 3 Exporteren:...

Nadere informatie

Voorbereidingen thuis

Voorbereidingen thuis - concept - (versie 2, 20 januari 2011) Voorbereidingen thuis Scenario U ontwerpt thuis (of in het FabLab) een visitekaartje. Bijvoorbeeld met uw logo en contactgegevens. Achtergrondinformatie De volgende

Nadere informatie

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W 1 MATERIALEN EN AFMETINGEN De lasersnijder kan snijden en graveren. MATERIALEN DIE JE KAN GEBRUIKEN: Plaatmaterialen snijden Papier Karton Vivak Perspex Triplex/multiplex

Nadere informatie

Fabsheet: Lasersnijder

Fabsheet: Lasersnijder Fabsheet: Lasersnijder De lasersnijder kan snijden en graveren. Te garanderen: Multiplex tot 12 mm en Acryl tot 15 mm dik. Dikkere platen kunnen uitgeprobeerd worden. Er moet dan op gelet worden dat er

Nadere informatie

Introductie lasercutter

Introductie lasercutter 1 Introductie lasercutter 1. DOEL Het doel van deze workshop is om je te leren de lasercutter te gebruiken op een veilige manier en zonder de machine te beschadigen. Het doel is NIET om je alle functies

Nadere informatie

4.1. Lijnen verbinden 4.2. Snijvolgorde, snelheid, en vermogen instellen 4.3. Nulpunt instellen 4.4. Enkele extra tips

4.1. Lijnen verbinden 4.2. Snijvolgorde, snelheid, en vermogen instellen 4.3. Nulpunt instellen 4.4. Enkele extra tips Handleiding BRM INHOUD 1. DOEL p 2 2. MATERIAAL p 2 3. DE SOFTWARE p 3 3.1. Soorten bestanden 3.2. Je bestand op de server plaatsen 3.3. Je bestand importeren 4. VOORBEREIDING TEKENING p 4 4.1. Lijnen

Nadere informatie

LET OP! Blijf altijd bij de laser cutter! Als er iets in de mis gaat: DEKSEL OPTILLEN & LASERKOP VERPLAATSEN dan stopt laser en de vlam gaat uit.

LET OP! Blijf altijd bij de laser cutter! Als er iets in de mis gaat: DEKSEL OPTILLEN & LASERKOP VERPLAATSEN dan stopt laser en de vlam gaat uit. Hardware Lasersnijden is een industriële bewerkingstechniek. Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden,

Nadere informatie

Handleiding LaserPro Spirit

Handleiding LaserPro Spirit Handleiding LaserPro Spirit INHOUD 1. DOEL p 2 2. INLEIDING EN MATERIALEN p 2 3. VOORBEREIDING TEKENING p 3 4. WORKFLOW p 4 4.1. Voorbereiding 4.2. Printen 4.3. Op de lasercutter 4.4. Controle 4.5. Laseren

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

BASISCURSUS LASERCUTTER

BASISCURSUS LASERCUTTER BASISCURSUS LASERCUTTER Hello you! Wie ben je en wat doe je? Wat wil je met de lasercutter? AGENDA Wat kan je er mee met welke materialen? Instellingen lasergrav Hoe bereid je je file voor? Hoe ga je te

Nadere informatie

LASERSNIJDEN BIJ: www.ifabrica.nl - Gedempt Hamerkanaal 139 Amsterdam 020 303 24 57

LASERSNIJDEN BIJ: www.ifabrica.nl - Gedempt Hamerkanaal 139 Amsterdam 020 303 24 57 LASERSNIJDEN BIJ: WAT IS LASERSNIJDEN Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden, moet die worden gefocusseerd

Nadere informatie

Handleiding Vinylsnijder

Handleiding Vinylsnijder Handleiding Vinylsnijder INHOUD 1. DOEL p 3 2. INLEIDING EN VOORBEELDEN p 3 3. VOORBEREIDING TEKENING p 4 4. WORKFLOW p 4 4.1. Voorbereiding 4.2. Op de vinylsnijder 4.3. Een testje 4.4. Op de computer

Nadere informatie

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door 3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER TEKENING MAKEN 1 De kinderen gaan een tekening maken met een dikke donkere stift. Met dikke stiften vermijd je dunne lijnen die later in het proces lastig kunnen

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder

Fabsheet: Vinylsnijder Fabsheet: Vinylsnijder Met de vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Het FabLab heeft zelfklevend vinyl op voorraad in diverse kleuren. Zelf folie meenemen kan natuurlijk ook, houd er wel rekening

Nadere informatie

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 Korte samenvatting voor het instellen en beginnen van CNC freeswerk. Naar aanleiding van de voorafgaande instructie uren aan de CNC freesmachine. Deze handleiding is

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Met deze handleiding installeert u de bestelscanner voor het gebruik met onze webshop. U heeft nodig: 1. handleiding voor het downloaden van bestanden. 2.

Nadere informatie

Geluid opnemen en bewerken

Geluid opnemen en bewerken Geluid opnemen en bewerken Er kunnen veel redenen zijn waarom je geluid wilt opnemen en bewerken. Misschien wil je een interview houden, misschien moet je een radioprogramma maken of misschien moet je

Nadere informatie

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter HANDLEIDING Juwelen Maken met een laser cutter LEUKE VOORBEELDEN DE LASERCUTTER Een lasercutter graveert een robot en een tekst in een houten plankje Wat is een lasercutter? Een lasercutter is een machine

Nadere informatie

Programmeren met lego mindstorms.

Programmeren met lego mindstorms. Programmeren met lego mindstorms. Servo-motoren: zorgen voor de beweging van de wielen. Kleine motor: kan een hendel op en neer laten bewegen. Infraroodsensor: kan afstanden meten en vergelijken. EV3-blok:

Nadere informatie

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Hanger TEKENEN 1 2 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces

Nadere informatie

Stappenplan CNC. Bram Bekkers. februari 2013. 2D CNC stappenplan. Handleiding CNC Van Ironcad naar Alphacam

Stappenplan CNC. Bram Bekkers. februari 2013. 2D CNC stappenplan. Handleiding CNC Van Ironcad naar Alphacam 2D CNC stappenplan Handleiding CNC Van Ironcad naar Alphacam 1 Importeren vanuit Ironcad 2 Stap 1: Ironcad ontwerp maken als solid 3 Stap 2: Positioneren op het 0-punt Stappenplan CNC Let op x-as (lengte

Nadere informatie

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Inhoudsopgave Zelf meenemen p. 2 Apparatuur aanzetten p. 2 Microfilm plaatsen en bekijken p. 4 Microfiche plaatsen en bekijken p. 6 Printen of scannen van film

Nadere informatie

Welkom bij E-school Kinderopvang (handleiding voor pedagogisch medewerkers)

Welkom bij E-school Kinderopvang (handleiding voor pedagogisch medewerkers) Welkom bij E-school Kinderopvang (handleiding voor pedagogisch medewerkers) De persoonlijke inloggegevens die je, via de kinderopvangorganisatie waar je werkt, hebt ontvangen geven toegang tot alle leermodules

Nadere informatie

Basisinstructie GameMaker 8.0

Basisinstructie GameMaker 8.0 Basisinstructie GameMaker 8.0 Startscherm Gamemaker De onderstaande afbeelding toont het startscherm van Gamemaker. De betekenis van de belangrijkste symbolen in de menubalk zijn weergegeven. Het toevoegen

Nadere informatie

Welkom bij de Gastouderacademie! (handleiding voor gastouders)

Welkom bij de Gastouderacademie! (handleiding voor gastouders) Welkom bij de Gastouderacademie! (handleiding voor gastouders) De persoonlijke inloggegevens die u via het gastouderbureau heeft ontvangen geven toegang tot alle leermodules van de Gastouderacademie. Het

Nadere informatie

Verkorte handleiding uitstelregeling

Verkorte handleiding uitstelregeling Verkorte handleiding uitstelregeling Log in op Accept SBR en kies voor SBR Dossier Het SBR dossier programma wordt nu gestart. Het dossier dient als opslag voor uw SBR documenten. Druk hiervoor op de knop

Nadere informatie

Basis handleiding 3D printen

Basis handleiding 3D printen Basis handleiding 3D printen Cura starten Het programma waarmee modellen bekeken kunnen worden en op de SD kaart gezet kunnen worden heet Cura. Start Cura. Staat op het bureaublad. Plaats de SD kaart in

Nadere informatie

GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! Ontwikkeld door

GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! Ontwikkeld door GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! TEKENEN 1 2 3 4 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces lastig

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

TUTORIAL BRM LASER. versie 1.0 22 januari 2014. DROPBOX: WORKSHOPS\BRM Lasercutter\ WEBSITE: http://www.fablab-brussels.be/tutorialfiles.

TUTORIAL BRM LASER. versie 1.0 22 januari 2014. DROPBOX: WORKSHOPS\BRM Lasercutter\ WEBSITE: http://www.fablab-brussels.be/tutorialfiles. TUTORIAL BRM LASER versie 1.0 22 januari 2014 DROPBOX: WORKSHOPS\BRM Lasercutter\ WEBSITE: http://www.fablab-brussels.be/tutorialfiles.html door Lieven Standaert 1 COMPETENTIELIJST In het lab wordt een

Nadere informatie

INHOUD. 1. DOEL p INLEIDING EN MATERIALEN p VOORBEREIDING TEKENING p 2

INHOUD. 1. DOEL p INLEIDING EN MATERIALEN p VOORBEREIDING TEKENING p 2 INHOUD 1. DOEL p 2 2. INLEIDING EN MATERIALEN p 2 3. VOORBEREIDING TEKENING p 2 4. WORKFLOW p 3 4.1. Voorbereiding 4.2. Op de vinylcutter 4.3. Een testje 4.4. Cutter instellen 4.5. Vinyl uitsnijden 5.

Nadere informatie

HANDLEIDING 3D - PRINTEN

HANDLEIDING 3D - PRINTEN HANDLEIDING 3D - PRINTEN FABSHEET FABLAB BIEB HILVERSUM 1 MODELLEN DOWNLOADEN Modellen kunnen van internet gedownload worden en dan in Cura worden geopend. Cura kan onder andere.stl en.obj bestanden inlezen.

Nadere informatie

Handleiding Modela MDX-20 Modela Player 4

Handleiding Modela MDX-20 Modela Player 4 Handleiding Modela MDX-20 Modela Player 4 INHOUD 1. DOEL p 2 2. INLEIDING EN MATERIALEN p 2 3. VOORBEREIDING TEKENING p 2 44. WORKFLOW p 3 4.1. Voorbereiding 4.2. In Modela Player 4 4.3. Surfacing the

Nadere informatie

Foliesnijder. FabLab Enschede

Foliesnijder. FabLab Enschede FabLab Enschede FabLab Enschede, 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Gebruik Folie snijder... 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Stap 1 Open programma 3 1.3. Stap 2 Import 3 1.4. Stap 3 Plaats bestand

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Activinspire +Inhoud o Gebruik pen 3 o kalibreren van het bord 4 o schermindeling en benamingen Active Inspire 5 o Dashboard 6 o Hoofdgereedschapspalet 6 o Hoofdpalet 7 o De software starten 8 o De software

Nadere informatie

Grafieken tekenen met de computer

Grafieken tekenen met de computer Grafieken tekenen met de computer Inleiding In de natuurwetenschappen doe je vaak onderzoek. Je meet dan bepaalde dingen op en zet deze in een tabel. Van jou wordt dan meestal verwacht dat je er een grafiek

Nadere informatie

Introductie Roland Modela 3D

Introductie Roland Modela 3D 1 Introductie Roland Modela 3D 1. DOEL Het doel van deze workshop is om je te leren de frees te gebruiken op een veilige manier en zonder de machine te beschadigen. Het doel is NIET om je alle functies

Nadere informatie

Handleiding. Door: Jos Reuling. Project: Tandwielen. Datum: 10 maart 2010 (bewerking Henk Reuling, 04-02-2011)

Handleiding. Door: Jos Reuling. Project: Tandwielen. Datum: 10 maart 2010 (bewerking Henk Reuling, 04-02-2011) Handleiding Datum: 10 maart 2010 (bewerking Henk Reuling, 04-02-2011) Plaats: HAN, Ruitenberglaan 26, Arnhem, Lokaal B2.68 1 Open WolidWorks. Je krijgt het onderstaande scherm te zien. Open een nieuw document.

Nadere informatie

Instructie: Werken met de nieuwe omgeving

Instructie: Werken met de nieuwe omgeving Instructie: Werken met de nieuwe omgeving In dit document vind je een beschrijving hoe de nieuwe omgeving werkt en wat de grootste aanpassingen zijn. Dit document bestaat uit de volgende onderdelen: -

Nadere informatie

Van Tinkercad naar de 3D printer Stap 1 Ontwerpen

Van Tinkercad naar de 3D printer Stap 1 Ontwerpen Van Tinkercad naar de 3D printer Stap 1 Ontwerpen Zoek in Tinkercad de tekening van de paddestoel op die je eerder deze lessenserie hebt gemaakt en klik op Tinker this TIP: Zorg dat je bestand een handige

Nadere informatie

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW HANDLEIDING In het kort Deze handleiding helpt u om stapsgewijs uw partijopgave te doen. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze handleiding, dan kunt u altijd telefonisch

Nadere informatie

Zelf een spel maken met GameMaker Les 1: Laat iets bewegen!

Zelf een spel maken met GameMaker Les 1: Laat iets bewegen! Zelf een spel maken met GameMaker Les 1: Laat iets bewegen! 1) Start het programma GameMaker Studio. 2) Klik op het tabje New om een nieuw project te starten. 3) Geen het project een naam en klik op Create.

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Wat gaan we maken? Scratch Invaders!

Wat gaan we maken? Scratch Invaders! Wat gaan we maken? Scratch Invaders! Het ruimteschip is in gevaar! Er komen monsters aan, en die komen steeds dichterbij. Je kunt schieten en ze proberen te raken, maar ze bewegen en je kunt niet door

Nadere informatie

Bij dit proefje maken we een naamkaartje: we ontwerpen het met het tekenprogramma Tinkercad en printen het met een 3D-printer.

Bij dit proefje maken we een naamkaartje: we ontwerpen het met het tekenprogramma Tinkercad en printen het met een 3D-printer. Bij dit proefje maken we een naamkaartje: we ontwerpen het met het tekenprogramma Tinkercad en printen het met een 3D-printer. in de rechterbovenhoek en vraag je leerkracht de gege- Ga naar de site van

Nadere informatie

Gebruikers handleiding KBOF online voor clubsecretarissen en ringverantwoordelijken.

Gebruikers handleiding KBOF online voor clubsecretarissen en ringverantwoordelijken. Gebruikers handleiding KBOF online voor clubsecretarissen en ringverantwoordelijken. Met deze handleiding trachten we u wegwijs te maken voor het gebruiken van KBOFonline. De K.B.O.F wil hiermee de clubsecretarissen

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder

Fabsheet: Vinylsnijder Fabsheet: Vinylsnijder Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Met de vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Het FabLab heeft zelfklevend vinyl op voorraad in diverse

Nadere informatie

Uitvoeren Surge testen conform EN61000-4-5

Uitvoeren Surge testen conform EN61000-4-5 DARE!! Instruments Measurement Rent-a-Lab equipment Uitvoeren testen conform EN61000-4-5 Test versie 1.6.3, 18 augustus 2015 Copyright 2015 DARE!! pagina 1 van 6 Veiligheidsinstructies LET OP: Deze test

Nadere informatie

FabSheet FabMoment maken

FabSheet FabMoment maken FabSheet FabMoment maken Deze korte handleiding legt uit hoe je goed documenteert wat je gedaan hebt. Zo hoef je niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden wanneer je naar het FabLab komt. Wanneer je

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Basis handleiding 3D printen

Basis handleiding 3D printen 1 Basis handleiding 3D printen Snelstart Uitpakken van de printer 3D printen 2 Haal de printer en de losse onderdelen uit de doos. Draai het plateau omhoog. Verwijder de verpakking van de controller. Hang

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Fabsheet: Vinylsnijder Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp)... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

Handleiding. Marantz solid state recorder

Handleiding. Marantz solid state recorder Handleiding Marantz solid state recorder OPSTARTEN EN BASISOPSTELLING ONDERDELEN - het toestel - een adapter - een USB-kabel - een tafelmicrofoon - de flash card AANSLUITEN Opm: de gegeven beschrijvingen

Nadere informatie

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010)

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Deze handleiding kan eveneens gevolgd worden voor PP 2010 want verschilt niet veel met 2007. De bestanden "Puzzle effects by Panos.atn" en

Nadere informatie

Wegwijzer bij de cd-rom

Wegwijzer bij de cd-rom Wegwijzer bij de cd-rom 1 Inloggen De cd-rom houdt bij welke oefeningen je al gemaakt hebt en welke niet. Bij het opstarten vraagt de cd-rom of je een nieuwe gebruiker bent of een bestaande gebruiker.

Nadere informatie

CrashPlan PROe installatie handleiding. Versie 2.2-17-04-2016. Mac-Up! - CrashPlan PROe Installatie Handleiding - 1

CrashPlan PROe installatie handleiding. Versie 2.2-17-04-2016. Mac-Up! - CrashPlan PROe Installatie Handleiding - 1 CrashPlan PROe installatie handleiding Versie 2.2-17-04-2016 Mac-Up! - CrashPlan PROe Installatie Handleiding - 1 1 - Ga naar de gedownloade CrashPlanPROe_Mac-Up!.zip (staat standaard in jouw Downloads

Nadere informatie

Start Adobe Illustator op. Voorbereidingen Open een nieuw document, A4. Zet de linialen in beeld Menubalk > weergave > linialen tonen

Start Adobe Illustator op. Voorbereidingen Open een nieuw document, A4. Zet de linialen in beeld Menubalk > weergave > linialen tonen Klavertje Start dobe Illustator op. Voorbereidingen Open een nieuw document, 4 Zet de linialen in beeld Menubalk > weergave > linialen tonen Vullingskleur van een object Klik op het bovenste vierkantje

Nadere informatie

NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties.

NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties. Wekelijks onderhoud van Windows. Het is goed gebruik om eens per week wat aan onderhoud te doen, om te voorkomen dat Windows wat trager wordt en om te kijken of er soms ongerechtigheden in de PC geslopen

Nadere informatie

Deel 3: geavanceerde functies

Deel 3: geavanceerde functies Opdracht 17 In dit deel komen de functies van het beheerdersgedeelte aan de orde. In het beheerdersgedeelte kunnen leerlingen, groepen en leerkrachten worden aangemaakt en ingedeeld. Deze taak zal de ICT-coördinator

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Uitvoeren EFT testen conform EN61000-4-4

Uitvoeren EFT testen conform EN61000-4-4 DARE!! Instruments Measurement Rent-a-Lab equipment Uitvoeren conform EN61000-4-4 versie 1.7.2, 18 augustus 2015 Copyright 2015 DARE!! pagina 1 van 8 DARE!! Instruments Measurement Rent-a-Lab equipment

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe voeg ik een plaatje toe aan mijn artikel? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Introductie Wanneer je dit document voor je hebt, betekent dit dat je een Joomla

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

14. Opsomming & Nummering (lijsten)

14. Opsomming & Nummering (lijsten) 14. Opsomming & Nummering (lijsten) Het is mogelijk om een alinea op te maken als een opsomming. De regels springen dan een beetje in en ze worden voorafgegaan door een streepje, bolletje of nummer. Hieronder

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding

Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding 1. Bediening van de DVR 1.1 Bediening met de muis De muis moet aan de ACHTERKANT van de recorder worden aangesloten op de USB ingang. Als de muis actief is dan

Nadere informatie

Portret Bewerkingen.

Portret Bewerkingen. Portret Bewerkingen. Inhoudsopgave: Portret Bewerkingen... 1 Oneffenheden wegwerken... 3 Lichte plekken wegwerken... 5 Licht van de gehele foto aanpassen... 10 De lichte delen aanpassen in de foto... 11

Nadere informatie

Kant patroon in Embird Studio.

Kant patroon in Embird Studio. Kant patroon in Embird Studio. Deze les is gemaakt in Embird Studio build 5. Mocht je vragen hebben kun je me altijd een e-mail sturen. Voordat je begint bedenk dat ik hier alleen wat suggesties geef zodat

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Schaakstukken les 3: Loper

Schaakstukken les 3: Loper Schaakstukken les 3: Loper In deze les We gaan nu de Loper voor het schaakspel maken. Ook hier is al weer het een en ander voorbereid. Het gaat erom enkele nieuwe technieken te leren. technieken Gebruik

Nadere informatie

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Dit stappenplan kunt u gebruiken als u een nieuwe computer heeft aangeschaft om een oude computer te vervangen. Er is een ander document voor de

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden 26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je van een PowerPoint een webcast, oftewel filmpje

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

Cool Edit handleiding voor gebruikers

Cool Edit handleiding voor gebruikers Cool Edit handleiding voor gebruikers 1 Programma opnemen op MP3 Opnemen van een bandprogramma in mp3 kan in beide studio s. Dit doe je met het programma Cool Edit Pro. Dubbelklik op het volgende icoontje

Nadere informatie

Wordpress website beheren

Wordpress website beheren Wordpress website beheren gemaakt door: Noppert Websites www.noppertwebsites.nl Wordpress website beheren bladzijde 1 Inhoudsopgave Onderwerp: Inloggen en eerste indruk Pagina aanmaken/bewerken Foto/afbeelding

Nadere informatie

NC TECHNIEK INFO CNC BESTURING 1

NC TECHNIEK INFO CNC BESTURING 1 NC TECHNIEK INFO CNC BESTURING 1 Korte samenvatting voor het instellen en beginnen van CNC freeswerk. Naar aanleiding van de voorafgaande instructie uren aan de CNC freesmachine. Deze handleiding is een

Nadere informatie

Project 3 Beheersen van 3D software

Project 3 Beheersen van 3D software Project 3 Beheersen van 3D software Wat ga je doen? Bij 3D printen komt meer kijken dan alleen het printen zelf. Het allerbelangrijkste is dat de leerlingen om leren gaan met de 3D software. Zonder 3D

Nadere informatie

Handleiding Externe Werkplek Atlant

Handleiding Externe Werkplek Atlant Handleiding Externe Werkplek Atlant Colofon Scribent Dhr. J.E.F. Coonen Documenteigenaar Manager ICT Bestemd voor Geheel Atlant Zorggroep Versie 1.2 Doc datum 04 juni 2014 Inleiding Deze handleiding beschrijft

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Handleiding snelbestellen via barcodescanner

Handleiding snelbestellen via barcodescanner Online uw bestelling plaatsen met de Opticon OPN 2001 1 INHOUD Hoofdstuk Pagina Installatie 3 Installatie 2 6 De scanner 8 Het programma 9 Afronden op de website 14 Tip: meerdere scanners in één keer uitlezen

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Windows XP, Vista, 7. Microway Cloud Handleiding: Gebruik RDS Gateway Versie: 20121126. 1) Klik op Start, Uitvoeren en type in: mstsc

Windows XP, Vista, 7. Microway Cloud Handleiding: Gebruik RDS Gateway Versie: 20121126. 1) Klik op Start, Uitvoeren en type in: mstsc Inleiding De handleiding beschrijft het gebruik van volledig extern bureaublad via de RDS Gateway en het programma Verbinding met extern bureaublad op Windows en Mac. Windows Benodigd: - Windows XP Service

Nadere informatie

ACT! link XL voor SnelStart handleiding

ACT! link XL voor SnelStart handleiding ACT! link XL voor SnelStart handleiding Installatie ACT! link XL voor SnelStart... 2 Instellen:... 3 Relatiecode:... 6 Ordernummer... 6 Notitie... 6 Ordersjabloon... 7 Bedrijven... 8 Een volgende administratie

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie