LASERSNIJDEN BIJ: - Gedempt Hamerkanaal 139 Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LASERSNIJDEN BIJ: www.ifabrica.nl - Gedempt Hamerkanaal 139 Amsterdam 020 303 24 57"

Transcriptie

1 LASERSNIJDEN BIJ:

2 WAT IS LASERSNIJDEN Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden, moet die worden gefocusseerd tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Hierdoor wordt de intensiteit van de straal zo groot, dat door smelten en verdampen van het materiaal zeer smalle en nauwkeurige gleuven kunnen worden gemaakt. Niet alle materialen laten zich gemakkelijk door een laser snijden. Onze laser werkt goed met multiplex, acrylaat, karton, vilt en leer. Voor metalen/glas is hij niet geschikt. Dit komt niet door het vermogen van de laser, maar vooral door de frequentie van het (onzichtbare) laserlicht. Deze frequentie reflecteert op metaal.

3 WAT KAN DE LASER? Wat is het? In Lasergrav Vector snijden Door het materiaal heen 'Cut' met variabele snelheid/power Vector graveren Lijnen graveren 'Cut' met hoge snelheid en lage power Graveren Oppervlakten graveren 'Engrave' met hoge snelheid en lage power

4 WELK MATERIAAL NIET? Een aantal materialen kunnen we niet lasersnijden omdat er giftige of corrosieve gassen vrij komen. PVC polyvinylchloride vinyl Acrylvezel/PAN (PMMA of Perspex mag wél) Textiel met een PVC coating Teflon - Goretex of andere materialen met Teflon of vergelijkbare finish Brandwerend gemaakte textiel of geïmpregneerde textiel. MDF alleen de soort die bij ifabrica verkocht wordt Halogenen of materialen die halogenen bevatten (Fluor, Chloor, Broom, Jood) Delrin/Polyoxymethyleen (POM) Spiegelende oppervlakken en spiegels Metaal Alles wat leeft Bij andere materialen komen ook giftige gassen vrij. Deze zijn veel minder giftig of kunnen beter worden afgezogen. Alles bij elkaar is het geen milieuvriendelijk proces!

5 WAT ZIE JE? Lasercutter Klep Doorvoer ruimte Afzuiging Waterkoeler Computer Controlling board

6 WAT ZIE JE? Bed met honingraat Aandrijving Laserkop met lens Spiegels Bak voor restmateriaal Z-waarde schijfje

7 SOFTWARE LASERGRAV JPG, PNG, BMP, PLT, DST, DXF, CDR, AI, DSB, GIF, MNG, TIF, TGA, PCX, JP2, JPC, PGX, RAS, PNM, SKA, RAW

8 LASERINSTELLINGEN Power Vermogen 1 tot 100 % van het wattage van de lamp Speed Snelheid waarmee de laser over je materiaal heen gaat 1 tot 100 (mogelijk harder?) mm/s vector snijden 500 mm/s graveren Z waarde Afstand tussen laserkop en je materiaal 8mm. Cornerpower In de hoeken gaat de laser langzamer Percentage van de maximale power die je hebt ingesteld. Rond de 20 Scan gap Afstand tussen graveerlijnen Overlap Overlap tussen begin 0,1 mm is meestal ok. en eindsnijpunt Gewenst aantal mm. Bijv 0,08 of 2 mm.

9 LASERGRAV (gratis op

10 FILE VOORBEREIDEN De lasersnijder kan alleen snijden met vectorfiles, graveren kan hij echter ook met pixelfiles. Je kan een jpeg direct importeren en graveren bijv. Voorbeeld van je file voorbereiden in illustrator: Bij het openen van een nieuw file, kies RGB kleur modus en kies 1 unit = 1mm. Als je je file dan importeert naar de lasersoftware heb je de juiste verhoudingen en kleuren. Of je gaat graveren of snijden geef je aan in Lasergrav. Je kan wel alvast in je vectorfile de lijnen kleuren geven in verschillende layers! Bijvoorbeeld 1 layer voor snijden met zwarte lijnen, een layer voor vector graveren met 100% RGB rood en een layer voor graveren in 100% RGB blauw De minimale afstand tussen lijnen moet 1mm zijn. Anders zal het materiaal ertussen verdwijnen. Letters in outline zetten, controleer je file in outline (kies View > outline of druk + Y.) Opslaan van je file > File > export > DXF kies oudste versie. (geen verborgen layers, de chinese software is snel van slag).

11 BEGINNEN BIJ DE LASER 1. Afzuiging aan 2. Waar is je natte handdoek? 3. Computer aan en maak een mapje aan op het bureaublad met je naam en kopieer je bestanden van usb er naartoe. Of werk vanaf je eigen windowslaptop en download het programma Lasergrav van thunderlaser.com. Sluit de laser dan met de usb aan op je laptop. 4. Open Lasergrav en maak een testfile om de juiste instellingen te bepalen! Dus trek een aantal lijntjes en probeer wat instellingen adhv de algemene instellingen -zie instellingenlijst. 5. Stel per lijnkleur de instellingen in, cut/ engrave, speed/power etc. En geef rechts boven de juiste volgorde aan (eerst engrave/vector engrave, dan binnenlijnen en dan buitenlijnen). Let er op dat je bij graveren 5 cm links en rechts vrij laat, anders ramt de laser tegen de zijkant aan. 6. Zet de Lasersnijder aan met de knoppen aan de rechterkant, eerst controllingboard, dan de rest van onder naar boven en een pauze van 5 sec na elk knopje, check of de koeling en de compresoor ook aangaan! 7. Klik in Lasergrav op LOAD en dan op save as.ud, sla op op usb en steek de usb in de lasersnijder. Of LOAD en send file to machine als de computer aangesloten is op de lasersnijder. Positoneer je materiaal op de juiste plek. 8. Leg nu je materiaal in de machine. Let op! De honingraat tafel is erg kwetsbaar. Niet leunen of stoten! En druk op BOX op het controllingboard. De laser geeft nu de omtrek aan van waar die gaat snijden. 9. Stel de z-waarde in op 8mm tussen de bovenkant van je materiaal en de laser. Het z-waardeschijfje is 8 mm dik, die leg je op je materiaal. Druk op Z op het controlling board en verplaats het werkblad met de pijltjes links/rechts omhoog of naar beneden. Als de laserkop het schijfje raakt druk je op esc om weer in het hoofdmenu te komen. 10. Evt nog een keer op BOX en sluit dan het deksel en druk op start. Nb, Blijf ten alle tijde bij de machine wanneer deze aan staat! 11. Als de laser klaar is hoor je een piep. Wacht nog 10 seconden tot alle dampen zijn afgezogen! 12. Tevreden met de instellingen? Snijdt door materiaal heen, graveert diep genoeg etc. Importeer dan nu je eigen vectorbestand en herhaal stap 4 t/m 12. Zo niet, probeer nog wat andere instellingen. 13. Blijf bij de machine terwijl die het werk doet! En zet hem uit als je klaar bent. Idem dito voor afzuiging als er verder niemand aan het laseren is. 14. Ruim je restmateriaal op, grote platen naar buiten in de container, recyclebak etc. Gebruik de stofzuiger om kleine onderdeeltjes uit het honingbed te verwijderen.

12 ALGEMENE REGELTJES -> VEILIG WERKEN Eerst testjes maken Afzuiging aanzetten Natte handdoek bij de hand Geen eten/drinken op de lasermachine Als de laser snijdt de klep dicht laten! Niet weglopen wanneer de machine aan staat Bij BRAND klep dicht, machine uit, afzuiging uit. Staat de kevlarband in de fik, dan handdoek erover heen. Bak legen na het snijden en klein materiaal opzuigen met de stofzuiger uit de honingraat.

13 ALGEMENE REGELTJES -> DE VUILNISBAKKEN We houden het graag netjes bij ifabrica.

14 TOT ZIENS BIJ IFABRICA! Vergeet niet te reserveren (per week) door te bellen met of op de agenda bij de receptie. Geef aan welke laser je wilt gebruiken. Links bovenop de lasermachine staat een nummer in het blauw. 10 rittenkaart/dagkaart = 2 uur cnc machine inbegrepen. Maandkaart/Jaarkaart = 4 uur cnc per week inbegrepen. Meer uren nodig? Dat kan en kost 30 euro ex btw per uur. Personal assistance nodig? Dat kan en kost tevens 30 euro ex btw per uur.

15 HIJ DOET HET NIET... Dat kan, de software is Chinees, dat gaat anders. Melding X-axis over Y Je file ligt buiten het werkveld. Stel het nulpunt goed in of check in je file of er iets buiten het grid geplaatst staat en delete dit. Downloaden naar de lasersnijder duurt heel lang of hij loopt vast? Maak je file kleiner waar mogelijk, bijv. bij een afbeelding of probeer een ander format of zet het op een usb stick en plug die gelijk in de lasercutter. De laser ramt tegen de zijkant bij graveren Heb je 5 cm ruimte aan beide kanten overgelaten? Zorg voor 5 cm ruimte links en rechts van je werk af in lasergrav. Vlammetje bij materiaal. Staat de compressor aan? Check of er lucht wordt geblazen bij de laserkop. Nog steeds Vlammen? Zet de speed sneller of het vermogen lager. Als je niet door je materiaal heen komt, dan toch zonder vlammen en dan maar 2 keer er over heen. De laser laat wel de contouren zien, maar begint niet met snijden: Check of de koeling aan staat. Of output wel aangevinkt staat.

16 HIJ DOET HET NIET DEEL 2 Met dezelfde instellingen qua speed en power snijdt die er niet doorheen terwijl die dat gisteren wel deed. Check of de cornerpower toevallig door iemand is aangepast (10-15 is gemiddeld).of misschien is het tijd om de lens van de laser schoon te maken (ifabrica medewerker). Het graveren ziet er minder mooi uit dan gister... Check of iemand de scan gap heeft aangepast. Of je de z-waarde wel juist hebt ingesteld. De lasercutter gaat niet aan: Check of de noodknop niet toevallig ingedrukt staat. Stekker in het stopcontact? Halverwege het snijden/vector graveren slaat de laser op hol en maakt zijn eigen tekening. Het lijkt er op dat dit met name gebeurt wanneer de snelheid te hoog staat. Met een max snelheid voor 'cut' rond de 100 zit je meestal wel goed.

BASISCURSUS LASERCUTTER

BASISCURSUS LASERCUTTER BASISCURSUS LASERCUTTER Hello you! Wie ben je en wat doe je? Wat wil je met de lasercutter? AGENDA Wat kan je er mee met welke materialen? Instellingen lasergrav Hoe bereid je je file voor? Hoe ga je te

Nadere informatie

LET OP! Blijf altijd bij de laser cutter! Als er iets in de mis gaat: DEKSEL OPTILLEN & LASERKOP VERPLAATSEN dan stopt laser en de vlam gaat uit.

LET OP! Blijf altijd bij de laser cutter! Als er iets in de mis gaat: DEKSEL OPTILLEN & LASERKOP VERPLAATSEN dan stopt laser en de vlam gaat uit. Hardware Lasersnijden is een industriële bewerkingstechniek. Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden,

Nadere informatie

Deze korte handleiding legt uit welke stappen je moet zetten om te kunnen lasersnijden.

Deze korte handleiding legt uit welke stappen je moet zetten om te kunnen lasersnijden. FabSheet Lasersnijmachine Deze korte handleiding legt uit welke stappen je moet zetten om te kunnen lasersnijden. Programma LaserCut 5.3 opstarten... 2 1 Soorten bestanden... 3 Importeren:... 3 Exporteren:...

Nadere informatie

Introductie lasercutter

Introductie lasercutter 1 Introductie lasercutter 1. DOEL Het doel van deze workshop is om je te leren de lasercutter te gebruiken op een veilige manier en zonder de machine te beschadigen. Het doel is NIET om je alle functies

Nadere informatie

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W 1 MATERIALEN EN AFMETINGEN De lasersnijder kan snijden en graveren. MATERIALEN DIE JE KAN GEBRUIKEN: Plaatmaterialen snijden Papier Karton Vivak Perspex Triplex/multiplex

Nadere informatie

Handleiding LaserPro Spirit

Handleiding LaserPro Spirit Handleiding LaserPro Spirit INHOUD 1. DOEL p 2 2. INLEIDING EN MATERIALEN p 2 3. VOORBEREIDING TEKENING p 3 4. WORKFLOW p 4 4.1. Voorbereiding 4.2. Printen 4.3. Op de lasercutter 4.4. Controle 4.5. Laseren

Nadere informatie

Voorbereidingen thuis

Voorbereidingen thuis - concept - (versie 2, 20 januari 2011) Voorbereidingen thuis Scenario U ontwerpt thuis (of in het FabLab) een visitekaartje. Bijvoorbeeld met uw logo en contactgegevens. Achtergrondinformatie De volgende

Nadere informatie

Dit is de verkorte handleiding. Lees ook eerst de manual in de roze map. Vooral ook de hoofdstukken over veiligheid en onderhoud.

Dit is de verkorte handleiding. Lees ook eerst de manual in de roze map. Vooral ook de hoofdstukken over veiligheid en onderhoud. 1 Lasersnijder De BRM lasersnij/graveermachine is uitgevoerd met hybride servomotoren. De honingraat tafel heeft een afmeting 600 x 900 mm en is in hoogte verstelbaar tot 300 mm m.b.v. elektrische aandrijving.

Nadere informatie

4.1. Lijnen verbinden 4.2. Snijvolgorde, snelheid, en vermogen instellen 4.3. Nulpunt instellen 4.4. Enkele extra tips

4.1. Lijnen verbinden 4.2. Snijvolgorde, snelheid, en vermogen instellen 4.3. Nulpunt instellen 4.4. Enkele extra tips Handleiding BRM INHOUD 1. DOEL p 2 2. MATERIAAL p 2 3. DE SOFTWARE p 3 3.1. Soorten bestanden 3.2. Je bestand op de server plaatsen 3.3. Je bestand importeren 4. VOORBEREIDING TEKENING p 4 4.1. Lijnen

Nadere informatie

Fabsheet: Lasersnijder

Fabsheet: Lasersnijder Fabsheet: Lasersnijder De lasersnijder kan snijden en graveren. Te garanderen: Multiplex tot 12 mm en Acryl tot 15 mm dik. Dikkere platen kunnen uitgeprobeerd worden. Er moet dan op gelet worden dat er

Nadere informatie

Fabsheet: Lasersnijder. Handleiding voor het werken met de lasersnijder in FabLab Zeeland

Fabsheet: Lasersnijder. Handleiding voor het werken met de lasersnijder in FabLab Zeeland Fabsheet: Lasersnijder Handleiding voor het werken met de lasersnijder in FabLab Zeeland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp)... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding voor het werken met de lasersnijder in FabLab Zeeland

Handleiding voor het werken met de lasersnijder in FabLab Zeeland Handleiding voor het werken met de lasersnijder in FabLab Zeeland Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp)... 4 Hoofdstuk 3: Instellingen ontwerp... 5 a)

Nadere informatie

Fabsheet: Lasersnijder. Handleiding voor het werken met de lasersnijder in FabLab Zeeland

Fabsheet: Lasersnijder. Handleiding voor het werken met de lasersnijder in FabLab Zeeland Fabsheet: Lasersnijder Handleiding voor het werken met de lasersnijder in FabLab Zeeland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp)... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding Vinylsnijder

Handleiding Vinylsnijder Handleiding Vinylsnijder INHOUD 1. DOEL p 3 2. INLEIDING EN VOORBEELDEN p 3 3. VOORBEREIDING TEKENING p 4 4. WORKFLOW p 4 4.1. Voorbereiding 4.2. Op de vinylsnijder 4.3. Een testje 4.4. Op de computer

Nadere informatie

Fab Lab Paramaribo Gebruikerskaart: Laser Cutter Epilog Mini 24 Laser

Fab Lab Paramaribo Gebruikerskaart: Laser Cutter Epilog Mini 24 Laser Fab Lab Paramaribo Gebruikerskaart: Laser Cutter Synopsis De laser cutter (40 W) kan plaatmateriaal snijden (vector mode) of graveren / rasteren (raster mode) of beide (mixed mode). Via een hulpstuk is

Nadere informatie

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter HANDLEIDING Juwelen Maken met een laser cutter LEUKE VOORBEELDEN DE LASERCUTTER Een lasercutter graveert een robot en een tekst in een houten plankje Wat is een lasercutter? Een lasercutter is een machine

Nadere informatie

LASERSELFIE SNIJD JE SELFIE UIT MET DE LASERSNIJDER! Ontwikkeld door

LASERSELFIE SNIJD JE SELFIE UIT MET DE LASERSNIJDER! Ontwikkeld door LASERSELFIE SNIJD JE SELFIE UIT MET DE LASERSNIJDER! FOTOGRAFEREN 1. Neem een foto van het gezicht. Let daarbij op de volgende dingen: Neem een foto voor een witte achtergrond. Een witte muur of een beamerscherm

Nadere informatie

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door 3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER TEKENING MAKEN 1 De kinderen gaan een tekening maken met een dikke donkere stift. Met dikke stiften vermijd je dunne lijnen die later in het proces lastig kunnen

Nadere informatie

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 Korte samenvatting voor het instellen en beginnen van CNC freeswerk. Naar aanleiding van de voorafgaande instructie uren aan de CNC freesmachine. Deze handleiding is

Nadere informatie

TUTORIAL BRM LASER. versie 1.0 22 januari 2014. DROPBOX: WORKSHOPS\BRM Lasercutter\ WEBSITE: http://www.fablab-brussels.be/tutorialfiles.

TUTORIAL BRM LASER. versie 1.0 22 januari 2014. DROPBOX: WORKSHOPS\BRM Lasercutter\ WEBSITE: http://www.fablab-brussels.be/tutorialfiles. TUTORIAL BRM LASER versie 1.0 22 januari 2014 DROPBOX: WORKSHOPS\BRM Lasercutter\ WEBSITE: http://www.fablab-brussels.be/tutorialfiles.html door Lieven Standaert 1 COMPETENTIELIJST In het lab wordt een

Nadere informatie

BRM Lasercutter. Gebruikers en onderhoudshandleiding

BRM Lasercutter. Gebruikers en onderhoudshandleiding BRM Lasercutter Gebruikers en onderhoudshandleiding Tutorial BRM lasercutter 2 Inhoudstafel 01 02 03 04 05 06 Ontwerp voorbereiden, teken richtlijnen Ontwerp nakijken in Adobe Illustrator Ontwerp importeren

Nadere informatie

Introductie Roland Modela 3D

Introductie Roland Modela 3D 1 Introductie Roland Modela 3D 1. DOEL Het doel van deze workshop is om je te leren de frees te gebruiken op een veilige manier en zonder de machine te beschadigen. Het doel is NIET om je alle functies

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Foliesnijder. FabLab Enschede

Foliesnijder. FabLab Enschede FabLab Enschede FabLab Enschede, 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Gebruik Folie snijder... 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Stap 1 Open programma 3 1.3. Stap 2 Import 3 1.4. Stap 3 Plaats bestand

Nadere informatie

HANDLEIDING SIMI AKTISYS

HANDLEIDING SIMI AKTISYS LESKIST SPORT EN BEWEGING HANDLEIDING SIMI AKTISYS Deze handleiding hoort bij de leskist Sport en Beweging. Onderdeel van deze leskist is het softwarepakket Simi Aktisys, met de bijbehorende hardware (o.a.

Nadere informatie

TUTORIAL BRM PLASMACUTTER

TUTORIAL BRM PLASMACUTTER TUTORIAL BRM PLASMACUTTER versie 1.0 30 januari 2014 DROPBOX: WORKSHOPS\BRM Plasmacutter\ WEBSITE: http://www.fablab-brussels.be/tutorialfiles.html door Lieven Standaert 1 OVER DEZE TUTORIAL -In de marge

Nadere informatie

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Wat ga je doen? Je gaat een fotostrip maken met het programma Comic Life. Hiermee kun je gemakkelijk je eigen verhaal construeren. In het programma kun je per

Nadere informatie

Handleiding Modela MDX-20 Modela Player 4

Handleiding Modela MDX-20 Modela Player 4 Handleiding Modela MDX-20 Modela Player 4 INHOUD 1. DOEL p 2 2. INLEIDING EN MATERIALEN p 2 3. VOORBEREIDING TEKENING p 2 44. WORKFLOW p 3 4.1. Voorbereiding 4.2. In Modela Player 4 4.3. Surfacing the

Nadere informatie

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN illustrator LESBRIEVEN HANDS- ON: OPDRACHTEN: SITE MET ALLE OEFENINGEN VOORKENNIS: PLAATSEN WEBINHOUD GEBRUIK FLASH Adobe illustrator Hét pakket uit de Adobe- suite om vector- a?eeldingen mee te bewerken

Nadere informatie

ARTBOT BOUW ZELF EEN ROBOT-KUNSTENAAR! Ontwikkeld door

ARTBOT BOUW ZELF EEN ROBOT-KUNSTENAAR! Ontwikkeld door ARTBOT BOUW ZELF EEN ROBOT-KUNSTENAAR! ARTBOT 1 2 3 4 Open het bestand Artbot_Driehoek.svg in Inkscape. Meet de diameter van de stiften op met een schuifmaat. (1) Pas eventueel de cirkels aan aan de diameter

Nadere informatie

Hartelijk gefeliciteerd, met de aankoop van de

Hartelijk gefeliciteerd, met de aankoop van de Hartelijk gefeliciteerd, met de aankoop van de KITELIGHT SMART TIMER voor Android en IOS heeft u gekozen voor een hoogwaardig innovatief product. Maakt u daarom vóór de eerste ingebruikname vertrouwd met

Nadere informatie

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra Systems Apeldoorn 09.05.2012 2 Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Er is gebruik gemaakt van freeware

Nadere informatie

Laserhandleiding. Gebruik van de Trotec 300 bij FabLab Enschede

Laserhandleiding. Gebruik van de Trotec 300 bij FabLab Enschede Laserhandleiding Gebruik van de bij FabLab Enschede FabLab Enschede, 19 juni 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Materialen 3 1.3. Programma s 4 1.4. Gebruik 4

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

Open het bestand met winrar en klik op uitpakken in vervolgens op bureaublad en als laatste op ok

Open het bestand met winrar en klik op uitpakken in vervolgens op bureaublad en als laatste op ok Handleiding Installatie 5 kanaal s controller Installeer de software Pled welke bij de controller is bijgeleverd. Ga naar de pagina Handleidingen / Schema's en download de voorbeeld lichtschema s. Open

Nadere informatie

Driestar Educatief Gouda

Driestar Educatief Gouda Wegwijs ruimten/lokalen Versie 3.0 Datum: 26 augustus 2013 Wegwijs ruimten/lokalen Driestar Educatief Gouda Informatienummers BHV 0182-540 300 Receptie 0182-540 333 Automatisering 0182-540 320 Catering

Nadere informatie

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php.

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php. SOFTWARE > GARMIN CUSTOM MAPS Met de laatste Firmware van de Garmin Colorado, oregon en dakota kunt uzelf jpg kaarten laden in de gps. De eerste informatie stond al op GPS-info.nl/nieuws, toch heb ik een

Nadere informatie

Stappenplan CNC. Bram Bekkers. februari 2013. 2D CNC stappenplan. Handleiding CNC Van Ironcad naar Alphacam

Stappenplan CNC. Bram Bekkers. februari 2013. 2D CNC stappenplan. Handleiding CNC Van Ironcad naar Alphacam 2D CNC stappenplan Handleiding CNC Van Ironcad naar Alphacam 1 Importeren vanuit Ironcad 2 Stap 1: Ironcad ontwerp maken als solid 3 Stap 2: Positioneren op het 0-punt Stappenplan CNC Let op x-as (lengte

Nadere informatie

INHOUD. 1. DOEL p INLEIDING EN MATERIALEN p VOORBEREIDING TEKENING p 2

INHOUD. 1. DOEL p INLEIDING EN MATERIALEN p VOORBEREIDING TEKENING p 2 INHOUD 1. DOEL p 2 2. INLEIDING EN MATERIALEN p 2 3. VOORBEREIDING TEKENING p 2 4. WORKFLOW p 3 4.1. Voorbereiding 4.2. Op de vinylcutter 4.3. Een testje 4.4. Cutter instellen 4.5. Vinyl uitsnijden 5.

Nadere informatie

TUTORIAL BZT PORTAALFREES. versie 1.2 juli 2013. DROPBOX: WORKSHOPS Lieven Standaert

TUTORIAL BZT PORTAALFREES. versie 1.2 juli 2013. DROPBOX: WORKSHOPS Lieven Standaert TUTORIAL BZT PORTAALFREES versie 1.2 juli 2013 DROPBOX: WORKSHOPS Lieven Standaert 1 ABOUT THIS TUTORIAL -In de marge kom je af en toe icoontjes tegen. Deze hebben de volgende betekenissen: Hier moet je

Nadere informatie

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Inhoudsopgave Zelf meenemen p. 2 Apparatuur aanzetten p. 2 Microfilm plaatsen en bekijken p. 4 Microfiche plaatsen en bekijken p. 6 Printen of scannen van film

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder

Fabsheet: Vinylsnijder Fabsheet: Vinylsnijder Met de vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Het FabLab heeft zelfklevend vinyl op voorraad in diverse kleuren. Zelf folie meenemen kan natuurlijk ook, houd er wel rekening

Nadere informatie

Eiso Bergsma Producten van plexiglas Goede bestanden voor lasersnijden 2007

Eiso Bergsma Producten van plexiglas Goede bestanden voor lasersnijden 2007 Betere resultaten door goede bestanden In het verleden is gebleken dat het aanleveren van foutieve bestanden problemen oplevert met het behalen van de deadline, gewenste kwaliteit en/of het budget. Om

Nadere informatie

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! klik op Next 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. Je mag zo precies zijn als je wilt. FINISH Geweldig begin! Laten we de

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Dreamskin. Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin.

Dreamskin. Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin. Dreamskin 1 Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin. Kies een textuur uit het mapje texturen. Deze textuur ga je gebruiken

Nadere informatie

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010)

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Om dit kaartje te maken heb ik gebruik gemaakt van hulplijnen. Het kan ook zonder deze hulplijnen maar zorg er dan voor dat de ruitjes (rechthoekjes)

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

TELETASK Domotica Systeem

TELETASK Domotica Systeem TELETASK Domotica Systeem TDS12001/TDS12003/TDS12015 LATUS Labels Versie: 1 januari 2010 LATUS is een internationale handelsnaam van TELETASK België. Alle rechten zijn voorbehouden. Alle andere merknamen

Nadere informatie

GCC Jaguar Snijplotter. Gebruikers en onderhoudshandleiding

GCC Jaguar Snijplotter. Gebruikers en onderhoudshandleiding GCC Jaguar Snijplotter Gebruikers en onderhoudshandleiding 2 Inhoudstafel 01 02 03 04 05 06 Ontwerp voorbereiden, teken richtlijnen Ontwerp nakijken in Adobe Illustrator Materiaal Voorbereiden GCC Jaguar,

Nadere informatie

Handleiding. Voor het programmeren/configureren van de. CBD4-5-6 controlebox

Handleiding. Voor het programmeren/configureren van de. CBD4-5-6 controlebox Handleiding Voor het programmeren/configureren van de CBD4-5-6 controlebox 1 Inhoudsopgave: Voorblad Pagina 1 Inhoudsopgave Pagina 2 Hoe te beginnen / Initialisatie-Reset procedure Pagina 3 Uitleg begin

Nadere informatie

9. Doorsturen naar CAM

9. Doorsturen naar CAM 9. Doorsturen naar CAM 1 : Inleiding 1.1 Wat? De in Solid Edge getekende tekeningen kan men doorsturen naar eender welk CAM pakket (Alpha CAM; NX CAM, Keller, ). Het CAM pakket zal de geometrische informatie

Nadere informatie

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Pivot stickfigure animator is een animatieprogramma om eenvoudige animaties met stokmannetjes te maken. Het voordeel van Pivot is dat je niet moet

Nadere informatie

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Hanger TEKENEN 1 2 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Extra A Verkleinen van afbeeldingen

Extra A Verkleinen van afbeeldingen Extra A Verkleinen van afbeeldingen Voor websites bruikbare afbeeldingen variëren meestal van 10 kb tot 80 kb. Foto s gemaakt met een digitale camera zijn vaak 40x zo groot. Het is handig om deze eerst

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GooVerCNC RDworks V5.0 V1.2 Inhoudstabel

Gebruikershandleiding GooVerCNC RDworks V5.0 V1.2 Inhoudstabel Gebruikershandleiding GooVerCNC RDworks V5.0 V1.2 Inhoudstabel 1. Overzicht:... 4 1.1. Laser graveer-/snijmachine introductie 1.2. Ondersteunde software formaten 1.3. Computer systeem vereisten 2. Software

Nadere informatie

Algemene wijzigingen in de functies van DesignCAD 3D Max 25:

Algemene wijzigingen in de functies van DesignCAD 3D Max 25: Algemene wijzigingen in de functies van DesignCAD 3D Max 25: Huidige lijst van ondersteunde bestandsformaten: JPG, BMP, TGA, TIF, PCX, PNG, en GIF. Huidige lijst van ondersteunde export formaten: DWG,

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

CrashPlan PROe installatie handleiding. Versie 2.2-17-04-2016. Mac-Up! - CrashPlan PROe Installatie Handleiding - 1

CrashPlan PROe installatie handleiding. Versie 2.2-17-04-2016. Mac-Up! - CrashPlan PROe Installatie Handleiding - 1 CrashPlan PROe installatie handleiding Versie 2.2-17-04-2016 Mac-Up! - CrashPlan PROe Installatie Handleiding - 1 1 - Ga naar de gedownloade CrashPlanPROe_Mac-Up!.zip (staat standaard in jouw Downloads

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop.

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. 2. Selecteer de zoekfunctie (zie onderstaand). -1- 3.

Nadere informatie

Basis handleiding 3D printen

Basis handleiding 3D printen 1 Basis handleiding 3D printen Snelstart Uitpakken van de printer 3D printen 2 Haal de printer en de losse onderdelen uit de doos. Draai het plateau omhoog. Verwijder de verpakking van de controller. Hang

Nadere informatie

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Banner Via www.banners.uba.be willen we de UBA secties de gelegenheid geven op een eenvoudige manier zelf een banner te ontwerpen en tegen een gunstige

Nadere informatie

NC TECHNIEK INFO CNC BESTURING 1

NC TECHNIEK INFO CNC BESTURING 1 NC TECHNIEK INFO CNC BESTURING 1 Korte samenvatting voor het instellen en beginnen van CNC freeswerk. Naar aanleiding van de voorafgaande instructie uren aan de CNC freesmachine. Deze handleiding is een

Nadere informatie

Starten met PFS 9.0: exporteren & importeren van data. Marjolein Sebille Geographic Information Systems PLM Customer Support

Starten met PFS 9.0: exporteren & importeren van data. Marjolein Sebille Geographic Information Systems PLM Customer Support Starten met PFS 9.0: exporteren & importeren van data Marjolein Sebille Geographic Information Systems PLM Customer Support Overview 1. Bereid uw beheerstructuur voor gebruikmakend van de PFS 2. Exporteer

Nadere informatie

Afbeelding: V1.0. Klantenservice: 0165-751308 info@saveyourself.nl. 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1.

Afbeelding: V1.0. Klantenservice: 0165-751308 info@saveyourself.nl. 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1. Afbeelding: V1.0 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1.0 voor deze tabel De groene hoorn met OK erop Enter/beantwoorden Bellen In stand-by: Toegang naar bellijst In menu: enter knop De rode

Nadere informatie

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2:

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2: Kerst creatie3 Download hier de materialen. Heb je de font nog niet, stop hem dan in de lettertypen van windows 1 Open het plaatje JHanna_188_background 2 Zet de modus op hard licht 3 Zet je voorgrondkleur

Nadere informatie

Fabsheet Cura instellen

Fabsheet Cura instellen Fabsheet Cura instellen Cura is het programma dat bij Ultimaker hoort. Hierin kun je allerlei instellingen aanpassen, zoals de afmetingen van de print, de snelheid en de temperatuur. Hieronder staat beschreven

Nadere informatie

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Met deze handleiding installeert u de bestelscanner voor het gebruik met onze webshop. U heeft nodig: 1. handleiding voor het downloaden van bestanden. 2.

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing LivingColors Iris

Gebruiksaanwijzing LivingColors Iris Gebruiksaanwijzing LivingColors Iris Uitpakken en installeren Aan de slag met uw LivingColors Als u de LivingColors uitpakt, is deze al gekoppeld aan de afstandsbediening. U hoeft alleen nog maar de stekker

Nadere informatie

Sneeuweffect in PowerPoint Met filter SNOWFLAKES

Sneeuweffect in PowerPoint Met filter SNOWFLAKES Sneeuweffect in PowerPoint Met filter SNOWFLAKES Download de toepassing hier : http://www.vanderlee.com/plugins_snowflakes_download.html Nodige programma's om het sneeuweffect te maken : 1. Paint Shop

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

Handleiding klok. Omdat een klok meestal rond is, begin je met een werkoppervlak (via documenteigenschappen) van 300 x 300 mm.

Handleiding klok. Omdat een klok meestal rond is, begin je met een werkoppervlak (via documenteigenschappen) van 300 x 300 mm. Handleiding klok Omdat een klok meestal rond is, begin je met een werkoppervlak (via documenteigenschappen) van 300 x 300 mm. Teken een twaalfster door gebruik te maken van het stericoontje links in de

Nadere informatie

Week 1 Cursus Photoshop

Week 1 Cursus Photoshop Week 1 Cursus Photoshop Introductie Maak kennis met het programma Photoshop. 1 Week 1 Cursus Photoshop Inleiding De essentie van Photoshop Kennis maken met Photoshop Basis tools Een collage maken over

Nadere informatie

HANDLEIDING. Aan de slag met je Retropie. SOS Solutions

HANDLEIDING. Aan de slag met je Retropie. SOS Solutions HANDLEIDING Stap 1 Wanneer je je pakketje thuis uitpakt, kun je de volgende onderdelen in je pakket terugvinden: Raspberry Pi Behuizing naar keuze Voeding HDMI kabel 2 controllers naar keuze Stap 2 Monteer

Nadere informatie

PowerPoint 2003 - Handleiding om een boek in recto-verso te maken

PowerPoint 2003 - Handleiding om een boek in recto-verso te maken PowerPoint 2003 - Handleiding om een boek in recto-verso te maken 1. Voorbereiding 1.1. Boekenkaft Mooie boekenkaften kan je vinden via Google. Tik maar eens in het zoekkadertje Victorian bookbinding en

Nadere informatie

Powerpoint 2010: Diavoorstelling met tekstanimaties

Powerpoint 2010: Diavoorstelling met tekstanimaties Powerpoint 2010: Diavoorstelling met tekstanimaties #00: Verplaats eerst onderstaande 12 foto s van 1024 X 768 px 102 DPI, Br H verhouding 4 x 3 naar een map in je eigen computer #info: met deze PX verhouding

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

INHOUD. 1. DOEL p SOFTWARE p WORKFLOW p EXTRA p TROUBLESHOOT p Arduino 2.2. Pronterface 2.3. Slic3r 2.4.

INHOUD. 1. DOEL p SOFTWARE p WORKFLOW p EXTRA p TROUBLESHOOT p Arduino 2.2. Pronterface 2.3. Slic3r 2.4. Handleiding Prusa INHOUD 1. DOEL p 2 2. SOFTWARE p 2 2.1. Arduino 2.2. Pronterface 2.3. Slic3r 2.4. Firmware 3. WORKFLOW p 3 3.1. Je file voorbereiden 3.2. Je file naar de printer sturen 4. EXTRA p 5 4.1.Nulpunt

Nadere informatie

Boe-Bots - Arduino robots

Boe-Bots - Arduino robots Boe-Bots - Arduino robots Voorbereiding - wat hebben we allemaal nodig? 1) Een laptop met de Arduino IDE 2) Een Boe-Bot 3) Een USB printerkabel 4) De Boe Bot Library én NewPing library. Hier te downloaden.

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

GO x40, GO x30, GO x20, GO x10, GO,XXL IQ Routes, XL IQ Routes, XL,ONE, ONE 2nd edition, Urban Rider, Rider Pro

GO x40, GO x30, GO x20, GO x10, GO,XXL IQ Routes, XL IQ Routes, XL,ONE, ONE 2nd edition, Urban Rider, Rider Pro Ritten rijden met de TomTom 1. Is uw TomTom geschikt om ritten te rijden? Met ritten bedoelen we routes, langs meerdere zogenaamde routepunten, uitgezet door iemand en opgeslagen als een geschikt digitaal

Nadere informatie

Wat gaan we maken? Scratch Invaders!

Wat gaan we maken? Scratch Invaders! Wat gaan we maken? Scratch Invaders! Het ruimteschip is in gevaar! Er komen monsters aan, en die komen steeds dichterbij. Je kunt schieten en ze proberen te raken, maar ze bewegen en je kunt niet door

Nadere informatie

lagen en tekengebieden

lagen en tekengebieden Inhoud lagen en tekengebieden... 2 lagen... 2 tekengebieden... 4 linialen... 7 hulplijnen... 8 tekengebied verkleinen... 9 afmetingen tekengebied aanpassen... 10 natekenen van een kers... 12 het origineel

Nadere informatie

Handleiding Turtle Case

Handleiding Turtle Case Handleiding Turtle Case Index 2 Handleiding Turtle Case 3 Hoofdstuk 1. Het inpakken van de Turtle Case 3 1.1 Het openen van de Turtle Case 5 1.2 De hoogte van de steunen vaststellen 5 1.2.1. Methode 1

Nadere informatie

Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken

Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken Om gemakkelijk te werken : Pictogrammen die je vaak gebruikt in de tekenbalk zetten; Dit doe je als volgt : - Klik op Beeld > Werkbalken > Aanpassen - Klik op

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

HANDLEIDING. Gebruikershandleiding voor MAX zit/sta bureau s cm

HANDLEIDING. Gebruikershandleiding voor MAX zit/sta bureau s cm HANDLEIDING MAX DISPLAY Gebruikershandleiding voor MAX zit/sta bureau s 65-128 cm Voor ingebruikname van het systeem lees aandachtig deze handleiding en bewaar het voor naslag NIDEC DCK31 405006 Control

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een Vernier lichtsensorhouder met sketchup. We willen zeer graag de lichtsensor uit deze link (http://www.rhombus.be/contents/nl/d156.html) gebruiken voor het meten van de lichtsterkte

Nadere informatie

Inhoudsopgave PC Software installeren... 2 BlackBerry back-up maken of terugplaatsen... 7 BlackBerry resetten... 9 BlackBerry Activeren...

Inhoudsopgave PC Software installeren... 2 BlackBerry back-up maken of terugplaatsen... 7 BlackBerry resetten... 9 BlackBerry Activeren... Wanneer bepaalde applicaties niet meer naar behoren functioneren of wanneer je BlackBerry erg traag is, dan kun je het toestel terugzetten naar de fabrieksinstellingen. De telefoon wordt daardoor teruggezet

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info 2A Start en info De software op een computer bepaalt welke bewerkingen je kunt uitvoeren. In de opdrachten bij ICT-trainer Basiscursus wordt gebruik gemaakt van een hele reeks softwarepakketten. Zonder

Nadere informatie

MM002 Sweex USB DVB-T Dongle. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex USB DVB-T Dongle wordt aangesloten.

MM002 Sweex USB DVB-T Dongle. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex USB DVB-T Dongle wordt aangesloten. MM002 Sweex USB DVB-T Dongle Inleiding Stel de Sweex USB DVB-T Dongle niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie