NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties."

Transcriptie

1 Wekelijks onderhoud van Windows. Het is goed gebruik om eens per week wat aan onderhoud te doen, om te voorkomen dat Windows wat trager wordt en om te kijken of er soms ongerechtigheden in de PC geslopen zijn. Dat gaat met de volgende programma s (in die volgorde): - Ccleaner (voor het opschonen van Windows) - Defraggler (voor het fragmenteren van de harde schijf) Niet voor een SSD! - Malwarebytes Anti-Malware (voor de controle op virussen) En dan als extra, in bijzondere gevallen, ook nog: - Emsisoft Emergency kit(ook voor de controle op virussen) Van alle vier de programma s wordt nu uitgelegd hoe daar mee om te gaan. NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties. Ccleaner Ccleaner is een handig stukje software waarmee Windows schoon gehouden kan worden. Naast de betaalde uitgave is er een gratis (free) uitgave die goed genoeg is voor ons doel. Vanaf hier is dat te downloaden: NB. Bij download en installatie van Ccleaner goed opletten dat er geen zaken mee geïnstalleerd worden die u niet wilt. Dus vinkjes weghalen bij de extra s. Het werken met CCleaner gaat als volgt: Dubbelklik met de linker muisknop op het Ccleaner-icoontje op de Desktop om Ccleaner te starten. Eerst komt er de vraag of de Cookies gescand moeten worden. Druk eenmaal met de linker muisknop op Ja(aanbevolen).

2 Vervolgens verschijnt het hoofdscherm van Ccleaner. Alle zaken waar een vinkje staat in de linker kolom zijn de zaken die verwijderd gaan worden. Sommigen halen het vinkje bij Recentelijk getypte URLs weg omdat het wel handig is om te blijven zien welke webpagina s de laatste keren aangeklikt zijn. U kunt eerst gaan kijken welke zaken allemaal weggehaald zullen gaan worden, door op de knop Analyseren te drukken, maar voor velen is het toch acacadabra wat er dan verschijnt. De meesten drukken dus gelijk op Schoonmaken Nu verschijnt er een waarschuwingsschermpje dat al deze zaken echt verwijderd gaan worden en of u dat wel zeker weet. Druk op de OK-knop. Nu gaat Windows opgeschoond worden. Bovenin wordt in een blauwe balk de voortgang weergegeven.

3 Als de schoonmaakactie klaar is (100%) wordt weergegeven wat er allemaal gevonden en verwijderd is. Ccleaner kan nu afgesloten worden door rechtsboven in het scherm op het kruisje te drukken. NB. Er staan in de linkerkolom nog meer mogelijkheden dan Ccleaner, maar het gebruik van die andere mogelijkheden is alleen aan te raden voor mensen die redelijk veel verstand van Windows hebben.

4 Defragmenteren. NB! NOOIT EEN SSD (Solid State Disk) DEFRAGMENTEREN. DAT VERKORT DE LEVENSDUUR VAN DE SSD AANZIENLIJK!! Vervolgens is het de beurt aan Defraggler om de C:-partitie te defragmenteren. Vanaf hier is dat te downloaden: NB. Bij download en installatie van Defraggler goed opletten dat er geen zaken mee geïnstalleerd worden die u niet wilt. Dus vinkjes weghalen bij de extra s. Defragmenteren gaat als volgt: Dubbelklik met de linker muisknop op het Defraggler-icoontje op de Desktop om Ccleaner te starten. Dan wordt het startscherm van Defraggler getoond. Selecteer de partitie die gedefragmenteerd moet worden door één maal met de linker muisknop op de partitie-regel te klikken (in bovenste deel van het Defraggel-scherm staan de partities van Windows); dan wordt deze blauw (dat betekent dat deze geselecteerd is). Het is bijna altijd de C: partitie die gedefragmenteerd moet worden. Klik vervolgens een maal met de linker muisknop op het knopje Defragmenteer

5 Soms komt er nu een schermpje met de vraag of de Prullenbak geleegd moet worden. Druk op de JA-knop. Nu start het defragmenteren. In het Statusscherm (links onder het midden) wordt de voortgang weergegeven. NB! Het is beter om een defragmentatie die aan de gang is niet te onderbreken. Ook is het beter om tijden een defragmentatie de computer niet te gebruiken, daar het dan langer kan duren. De defragmentatie kan soms behoorlijk lang duren, zeker als er al geruime tijd geen defragmentatie heeft plaats gevonden. Er wordt wel een geschatte resterende tijd aangegeven door Defraggler, maar Defraggler is niet zo goed in het schatten van de tijd. Als de defragmentatie gereed is, dan is dat te zien in het statusscherm. Druk vervolgens op het kruisje rechtsboven in het scherm om Defraggler uit te schakelen.

6 De wekelijkse controle op virussen. Nu gaat Windows gecontroleerd worden op virussen en andere malware die mogelijkerwijs toch nog door de permanente viruscontrole heen zijn gekomen. Daar gebruiken we twee verschillende viruscheckers voor. Malwarebytes Anti-Malware is de eerste van de twee virus/malware checkers. Deze is overigens hier te downloaden: De tweede is Emsisoft Emergencykit die hier te downloaden is: Van beide softwarepakketten gebruiken we de gratis (free) versie. Malwarebytes Anti-Malware (versie 2.01) We beginnen met MalwareBytes Anti-Malware. Dubbelklik met de linker muisknop op het Malwarebyte-icoontje op de Desktop om de software te starten. Dan verschijnt het hoofdscherm (het dashboard) Als eerste stap moet er altijd eerst gekeken worden of er updates (nieuwe viruspratronen) of een nieuwe Database versie zijn. Druk daartoe eenmaal met de linker muisknop op het tabje Update nu (zie plaatje hieronder). NB. Er moet wel een verbinding met internet zijn om de update te kunnen uitvoeren. Malwarebytes zal nu de eventuele updates die hij vindt downloaden en installeren.

7 Soms komt er een mededeling dat Malwarebytes herstart moet worden, of soms zelfs dat Malwarebytes een geheel nieuwe versie heeft die geïnstalleerd moet worden. Druk op OK en volg de instructies. Soms wordt er een geheel nieuwe uitgave van Malwarebytes geïnstalleerd. Volg dan de installatie-instructies op. NB! Let op. Op een bepaald moment verschijnt er dan het onderstaande scherm. HAAL DAN HET VINKJE BIJ Start de gratis probeer versie van Malwarebytes Antimalware Premium WEG! en druk daarna op voltooien Vervolgens gaan we scannen. Druk nu eenmaal met de linker muisknop op het tabje Scan (midden, boven in de zwarte balk van het dashboard). Voor een standaardscan kan ook op de groene knop ( Scan Nu gedrukt worden. Zie plaatje hieronder:

8 Als op het tabje Scan gedrukt is geeft dat een scherm met de drie soorten van scan die er mogelijk zijn. 1-Bedreigingsscan. Dat is de scan van keuze voor de wekelijkse routine scan. Dit is dezelfde soort scan als wanneer op de groene knop Scan nu van het hoofdmenu was gedrukt. 2- Aangepaste scan. Deze is voor het controleren van alles op de harde schijf en duurt erg lang. Voor deze kiezen als er het vermoeden van een zware virusbesmetting is 3-Hyperscan is alleen mogelijk bij de betaalde versie. Vink Bedreigingsscan aan en druk op Scan nu I.h.g.v. een Aangepaste scan volgt een scherm met Aangepaste Scanconfiguratie Hier moet gekozen worden voor de partities die gescand moeten worden. Zet i.i.g. een vinkje bij SYSTEEM (C:) en DATA (D:), maar alles aanvinken kan ook. En druk op Start scan (rechts onderin het scherm). Malwarebytes geeft de voortgang weer.

9 Als de scan klaar is verschijnt er een bericht met de resultaten. Dat kan zijn dat de scan voltooid is en er geen kwaadaardige objecten zijn gevonden. Druk in dat geval op OK en vervolgens op Afsluiten. Er wordt tevens een log geproduceerd dat met het Kladblok geopend is waarin staat wat er zoal gedaan is en wat de bevindingen zijn. Sluit dit log af door op het kruisje rechtsboven te klikken. Als er wel ongerechtigheden zijn gevonden zal dat aangegeven worden met het verzoek op de knop rechtsonder te drukken (Bekijk resultaten) wat een scherm geeft waarop de details staan. Zet een vinkje in het hokje voor elke besmetting die gevonden is en klik op Verwijder geselecteerde NB. Als het heel ernstige virussen zijn die gevonden zijn heeft Malwarebytes er zelf al een groen vinkje in gezet. Als alles verwijderd is kan er de boodschap komen dat er direct herstart moet worden. Doe dat dan. NB! Ook nu zal er weer een log aangemaakt worden. Sla dit log op (rechtsboven, Bestand en dan Opslaan) zodat later aan een expert getoond kan worden wat er aan virussen gevonden is, mocht verdere actie nodig zijn. Als alles klaar is kan Malwarebytes afgesloten worden (Kruisje rechtsboven, of de knop Afsluiten (rechtsonder).

10 Emsisoft Emergency kit Soms is nog een extra scan nodig. Als er zich vreemde zaken voor blijven doen op de PC is het aan te raden een tweede viruscontrole uitvoeren met een ander antivirussproduct, Emsisoft Emergency kit. NB. Helemaal 100% zekerheid bestaat niet, daar de makers van virussen altijd voorlopen op de makers van antivirusproducten. Dubbelklik met de linker muisknop op het Emsisoft-icoontje op de Desktop om de software te starten. NB. Het kan iets langer dan normaal duren voordat deze software opgestart is. Dan verschijnt het hoofdscherm dat er als volgt uitziet: Als eerste stap moet er altijd eerst gekeken worden of er updates (nieuwe viruspatronen) zijn. Druk daartoe eenmaal met de linker muisknop op het groene blok 1. Update De update start automatisch. NB. Er moet wel een verbinding met internet zijn om de update te kunnen uitvoeren. Soms komt er een mededeling dat Emsisoft herstart moet worden, of soms zelfs dat er een geheel nieuwe versie is die geïnstalleerd moet worden. Druk op OK en volg de instructies.

11 Als alle updates gedownload en geïnstalleerd zijn staat er onderin het update scherm de tekst Updateproces is met succes voltooid en links onderin staat een knop met de tekst Vorige Klik op de knop Vorige. Dan wordt het menuscherm weer zichtbaar. We zijn nu klaar om te gaan scannen op mogelijke malware en virussen. Er zijn drie scansoorten: de Snelle scan, de Slimme scan en de Volledige scan. De Snelle scan is voor een snelle wat oppervlakkige scan. De Slimme Scan onderzoekt de pc al wat diepgaander. De Volledige Scan is de meest zware scan en wordt alleen gebruikt bij vermoeden van zware besmetting. Zo n Volledige scan kan heel lang duren. De Snelle scan en de Slimme scan worden gestart door op de respectievelijke regeltjes te drukken. De Volledige Scan kan gestart worden door op de tekst 2.Scan te drukken. Er wordt dan een nieuw scherm getoond waar de keuze Volledige Scan getoond wordt.

12 Voor de standaard wekelijkse scan is de Slimme Scan voldoende. Klik voor normaal gebruik eenmaal met de linker muisknop op Slimme Scan. Emsisoft begint nu de PC te scannen naar ongerechtigheden. Afhankelijk van de snelheid van de PC en de omvang van de harde schijf kan de scan een paar minuten tot wel een half uur duren. Emsisoft geeft aan wanneer de scan klaar is en wat er gevonden is. Is er niets gevonden (geen verdachte bestanden ontdekt tijdens de scan), dan kan Emsisoft afgesloten worden door op het kruisje rechts bovenin te klikken. Is er WEL malware gevonden, dan laat Emsisoft die zien en vraagt om een te ondernemen actie: Quarantaine, Verwijderen, of niets doen. Vink de te behandelen malware aan (als Emsisoft dat al niet zelf heeft gedaan) en Kies voor Quarantaine. Dat maakt de malware onschadelijk, maar heeft tevens als voordeel dat, als bij nader inzicht de in quarantaine gestelde malware toch geen malware blijkt te zijn, deze door Emsisoft weer terug gezet kan worden. Als alles onschadelijk gemaakt is kan Emsisoft afgesloten worden door op het kruisje rechts bovenin te klikken. SR-PC-hulp 2 februari 2015

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document)

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) INLEIDING In de nu volgende tekst wordt beschreven op welke manieren je een document (Word, Exel, Powerpoint) via E-mail als een attached

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Storec Viewer. Storec Viewer

Storec Viewer. Storec Viewer Storec Viewer Storec Viewer Inhoudsopgave 1. Welkom bij Storec Viewer's help 1 2. Algemeen 2 2.1. Contactinformatie 2 2.2. Abonnement 2 2.3. Recente wijzigingen 3. Installatie 5-7 3.2. Accountgegevens

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops (versie ProX.3) Door: Bob vermeulen Versie: 1.1 Datum: 27-03-2009 2009-03-27 1 van 17 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 De voorbereiding... 3 2.1 WindigiPet

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4 1 Noteer hier uw registratiecode 2 Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit Widgit product! Onze software is uitvoerig getest op verschillende systemen. Mocht u problemen ondervinden met

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export Inhoudsopgave BTW Conversie Legal Eagle Integratie

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Onsma. Geschikt voor Windows Vista 32-bit, XP, 2000 and Server 2003.

Onsma. Geschikt voor Windows Vista 32-bit, XP, 2000 and Server 2003. Handleiding door Geschikt voor Windows Vista 32-bit, XP, 2000 and Server 2003. I. Inleiding. II. Downloaden en installeren. III. Diverse functies en instellingen. IV. Automatische update. I. Inleiding.

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

Handleiding. voor het. installeren en updaten. van. FotoBase. Versie 2.11

Handleiding. voor het. installeren en updaten. van. FotoBase. Versie 2.11 Handleiding voor het installeren en updaten van FotoBase Versie 2.11 Inleiding Het installeren en updaten van FotoBase gebeurt met hetzelfde installatiebestand. Dit bestand kan gedownload worden of gekopieerd

Nadere informatie

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Page 1 of 23 RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Handleiding Page 2 of 23 Beste Gebruiker, Gefeliciteerd! U heeft een goede keuze gemaakt om met de RoadSoft oplossingen te gaan werken. Wij zullen er

Nadere informatie

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Copyright 2011 FP-Ruys. FP-Ruys kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade die het gevolg is van enig fout in deze handleiding of verkeerd

Nadere informatie

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING V 3.0 1 We danken u voor de aankoop van onze DigiSave software bestemd voor de opslag van de gegevens uit de digitale tachografen, uit de kaarten en visualisatie

Nadere informatie

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1)

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1) Auteur: Arie van Wingerden Leercentrum Seniorweb Gorinchem www.seniorwebgorinchem.nl V2.1 02-12-2014 Versies Windows Vista, 7 8 en 8.1 Leercentrum Seniorweb Gorinchem 1 / 31 Start In deze cursus wordt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. G Data Software. G Data Software. G Data ServiceCenter. Installatie van de software. Na de installatie. De eerste keer starten

Inhoudsopgave. G Data Software. G Data Software. G Data ServiceCenter. Installatie van de software. Na de installatie. De eerste keer starten Inhoudsopgave 3 G Data ServiceCenter 5 Installatie van de software 6 Na de installatie 8 De eerste keer starten 10 SecurityCenter 16 Tips over viruscontrole 21 Tips over de virusbewaker 34 Tips over virusupdates

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

Beschrijving Kalveren Registratie en Attendering Software

Beschrijving Kalveren Registratie en Attendering Software Beschrijving Kalveren Registratie en Attendering Software Beschrijving Kalveren Registratie en Attendering Software... 1 Inloggen... 2 Startscherm... 3 Attenties in Startscherm... 4 Kiezen van dier voor

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software

Gebruikershandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software Factuur2King 2.0 Gebruikershandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software P a g i n a 2 INHOUDSOPGAVE Overzicht Factuur2King... 3 Functionaliteit:... 3 Systeemeisen:... 4 1. Factuur2King starten... 5

Nadere informatie

ONLINE FILM PAKKET. Installatie handleiding

ONLINE FILM PAKKET. Installatie handleiding ONLINE FILM PAKKET Installatie handleiding 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Software downloaden... 4 4. Installatie KODI (voorheen XBMC)... 5 5. Installatie Online Film Pakket...

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten)

Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten) Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten) Algemene inleiding en informatie De Tropaz-app van de trombosedienst Friesland Noord is alleen beschikbaar voor cliënten die onder

Nadere informatie

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17 ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 2 van 17 Gebruik gmail Binnen

Nadere informatie

Handleiding radiostreaming

Handleiding radiostreaming Handleiding radiostreaming Instellingen en gebruik van radiostreaming inclusief AutoDJ configuratie In deze handleiding leert U hoe U uw livestream kunt opzetten, AutoDJ kunt configureren, muziek uploaden

Nadere informatie

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Dit stappenplan kunt u gebruiken als u een nieuwe computer heeft aangeschaft om een oude computer te vervangen. Er is een ander document voor de

Nadere informatie