BRA WAT 11: SPATGEDRAG VAN EEN MET DROGE BESCHERMDE VOCHTIGE GRINDBETONPLAAT BQ VERHITTING VOLGENS DE RWS-KROMME

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BRA WAT 11: SPATGEDRAG VAN EEN MET DROGE PROMATECT-H@ BESCHERMDE VOCHTIGE GRINDBETONPLAAT BQ VERHITTING VOLGENS DE RWS-KROMME"

Transcriptie

1 TN().rapport 99 CVB R2155 TNO Bouw BRA WAT 11: SPATGEDRAG VAN EEN MET DROGE BESCHERMDE VOCHTGE GRNDBETONPLAAT BQ VERHTTNG VOLGENS DE RWS-KROMME Contactpersoon Dr.!r. C. Both centrum voor Brandveiligheid lange Kleiweg 5 Postbus AA Delft Datum November 1999 Auteur(s) Ddr. C. Both Telefoon Fax Opdrachtgever(s) Bouwdienst Rijkswaterstaat Postbus ooסס LA Utrecht Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd enlofopenbaar gemaakt door middel van druk, fot~ kopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van TNO. ndien dit rapport in opdracht werd uitgebracht. wordt voor de rechten en v9ljllichtingen van opdrachtgever en opdrachtnemer.verwezen naar de Algemene Voorwaarden voor onderzoel<sopdrachten aan mo, dan wel de betreffende terzake tussen de partijen gesloten overeenkomst HeUerintage geven van het TNO-rapport aan direct belanghebbendenis toegestaan. Project no / /01.01 Aantal pagina's TNO Bouw Vll'icht on<lel:zoe< en geelt advies f1g( bouw- ~. ~in opd'achtvano/d$rmeerde overileid. grote enldeine ~ in dellouw. 1Oe~ enilnlnche-instllllingen. Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuu~jk onderzoektno

2 TNO-Rapport 99-CVB-R van 26 NHOUD 1 NLEDNG 3 2 PROEFSTUKKEN 5 3 BEPROEVNGSMETHODE 9 4 PROEFRESULTATEN 4.1 Resultaten 4.2 Vergelijkingenevaluatie CONCLUSES EN AANBEVELNGEN 23 REFERENTES 24 BULAGE A: BETON 26

3 TNo-Rapport 99 CVB R van 26 1 NLEDNG Bij aan brand blootgestelde betonconstructies kan het verschijnsel optreden, dat aan de verhitte zijde spontaan stukken (schollen) beton afspringen. Dit verschijnsel wordt spatten genoemd. n het algemeen kan worden gesteld dat het vochtgehalte in de betonconstructie een belangrijke parameter is met betrekking tot de kans op spatten. Uit de literatuur blijkt dat naarmate het vochtgehalte hoger is, de kans op spatten toeneemt. Bij betonconstructies beschermd met plaatmateriaal of spuitmortel, kunnen mogelijkerwijs, ten gevolge van spatten van beton, delen van de bescherming/isolatie loslaten, hetgeen uiteraard -negatievegevolgen heeft voor de temperatuurontwikk:eling in de betonconstructie. Tot voor kort is het onderzoek naar het verschijnsel spatten beperkt gebleven tot direct aan verhitting blootgestelde betonconstructies. Gegevens welke het spatgedrag van beschermde c.q, geïsoleerde betonconstructies goed beschrijven zijn schaars. Experimentele gegevens met betrekking tot de remperatuurontwikkeling van beschermde betonconstructies (bijvoorbeeld in tunnels), zijn wel voorhanden, maar deze geven vaak geen zicht op het spatgevaar, aangezien bij de bedoelde experimenten dunne, relatief droge, betonplaten worden toegepast n de praktijk zal het zo zijn dat het vochtgehalte in de betonconstructie van tunnels aanzienlijk hoger kan liggen dan in de beproefde betonplaten. Om meer inzicht te verkrijgen in het spatgevaar van betonconstructies in tunnels, heeft de Bouwdienst R.W.S. een gefaseerd onderzoeksplan geformuleerd. n opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Bouwdienst R. W.S. is bij het Centrum voor Brandveiligheid, onderzoek verricht in het kader van het Brawat programma. n de eerste fase van dat onderzoek is een beknopte literatuurstudie verricht en zijn brandproeven uitgevoerd op beschermde betonplaten. Uit de literatuurstudie komt naar voren dat, om meer inzicht te verkrijgen in het spatfenomeen, experimenteel onderzoek nodig is en dat er (nog) geen gevalideerde (analytische dan wel numerieke) modellen beschikbaar zijn voor rekenkundig onderzoek en simulaties. Dergelijke modelvorming is wel gewenst want het kan middels parameterstudies inzicht verschaffen in het spatten; uiteraard gaat daar nogal wat tijd overheen. Verder blijkt dat één van de belangrijkste parameters met betrekking tot spatten het vochtgehalte in het beton is. De vrij algemeen aanvaarde theorie is dat bij verhitting gevormde waterdamp welke niet snel genoeg kan ontsnappen de kans op spatten vergroot (een en ander in relatie tot de microstructuur van -en de daaraan gerelateerde eigenschappen van- het beton). Zie [1]. Om op korte termijn tot meer inzicht en tot praktische hanteerbare uitspraken te komen zijn naar aanleiding van de literatuurstudie

4 TNo-Rapport 99-CVB-R van 26 brandproeven gepland, gericht op de vraag of onder extreem ongunstig geachte omstandigheden ("worst-case", derhalve met name gerelateerd aan het vochtgehalte in het beton), spatten optreedt. Uit de brand.proeven uitgevoerd in de eerste fase van het Brawat-onderzoek, is gebleken dat ondanks het hoge vochtgehalte in het onder water verharde proefstuk (6% (VN» geen spatten is opgetreden. Zie [1,2]. Door de gekozen vervaardigingswijze van de proefstukken was echter ook het vochtgehalte in het isolatiemateriaal hoog, hetgeen betekent dat de verhittingssnelheid (van het beton) wordt vertraagd (als gevolg van het feit dat het in het isolatiemateriaal aanwezige vocht bij verhitting verdampt waardoor gedurende enige tijd de temperatuur op het betonoppervlak op 100 (}C blijft, waardoor de spatkans afneemt). Samenvattend wordt gesteld dat de in de eerste fase uitgevoerde proeven wellicht niet op de "worst-case" gebaseerd waren. Voor meer details wordt verwezen naar [1,2]. n overleg met de Bouwdienst is derhalve besloten dat aanvullend onderzoek nodig was om een uitspraak te doen over de meest ongunstig geachte situatie (de "worst-case"), namelijk die waarbij het beton zo nat mogelijk is en het isolatiemateriaal zo droog mogelijk. Aangezien het vochtgehalte de belangrijkste parameter is, werd in eerste instantie voorgesteld een aantal in-situ metingen uit te voeren om infonnatie te verkrijgen omtrent de reële luchtvochtigheidscondities in tunnels alsmede reële vochtgehalten in betonconstructies in tunnels. Op grond van deze metingen zouden een aantal proefstukken kunnen worden gemaakt, waarbij de beldedingsdikte op de gebruikelijke manier wordt gedimensioneerd (temperatuureriterium op het scheidingsvlak beschermingsmateriaalbeton en van het wapeningsstaal). Gezien het destructieve karakter van adequate bepalingsmethoden voor het vochtgehalte. is besloten hier voorlopig van af te zien, en proefstukken te maken welke een zo hoog mogelijk vochtgehalte zouden hebben, ten einde de "worst-case" te onderzoeken. n het onderhavige rapport' wordt verslag gedaan van twee in dat kader uitgevoerde brandproeven. Doel van het onderzoek was de bepaling van het spatgedrag van twee volgens de RWS curve verhitte, met achteraf gemonteerde 21 mm Promatect-H (plaatmateriaal, op calcium silicaat basis) beschermde, betonplaten, welke onder water waren verhard. Opgemerkt wordt tenslotte dat dit onderzoek voornamelijk in het teken staat van afgezonken (cat. ) tunnels. Voor dit type tunnels bestaat in Nederland een defacto standaard betonmengsel. 1 Kritiek van ing. H. De Vries, ing. n.w. Hemelop en ir, G.M. Wolsink d.d is verwerkt.

5 TNO-f!aReo!1.CVB-R van 26 2 PROEFSTUKKEN Bij het Centrum voor Brandveiligheid zijn twee normale sterkte (B35) grindbetonplaten gemaakt met uitwendige afmetingen 1,5x1,5xO,35 m, Tevens zijn, ten behoeve van de bepaling van het vochtgehalte twee kleine dummy proefstukken gemaakt met uitwendige afmetingen O,2xO,2xO,35 m. De dikte van 0,35 m is gehanteerd ten einde de invloed van aan de niet-verhitte zijde ontsnappend vocht te minimaliseren. Bij geringere dikten zou het proefstuk uit kunnen drogen tijdens de verhitting aan de niet verhitte zijde, als gevolg van door stoomdruk opgedreven vocht. Daarnaast zijn ten behoeve van de bepaling van de druksterkte en de splijttreksterkte 6 kubussen van O,15xO,15xO,15 mm gestort. De betonplaten en kubussen zijn gestort op 28 Januari Voor gegevens met betrekking tot de standaard betonsamenstelling wordt verwezen naar bijlage A. De grote platen waren voorzien van een gevlochten wapeningsnet in twee richtingen van <p de betondekking bedroeg 35 mmo n deze platen waren op 8 lokaties 3 thermokoppels geplaatst over de dikte van de plaat; één koppel in het scheidingsvlak tussen beton en isolatiemateriaal, drie koppels op een afstand van respectievelijk 25 mm, 35 mm (ter hoogte van de onderzijde van de wapening) en een koppel aan de niet verhitte zijde. Zie figuur 1.

6 99-CVB-R van S.,' 52S ~ ",-ma 012 _. c.t.e.200_ Tc 17,23,24 Tc.11,22.Tc 19,20Jl Tc9,l5.16X ~ 10,14 X Tc 11.12,13 Tc Tc 2,6 Tc 3,4,5 Figuur 1 Positie van de thermokoppels. Na een week verharden, werd op de betonplaat, alsmede op de kleine dummy proefstukken en op 3 kubussen, in de bekisting, een laagje water (± 5 cm) gezet De Promatect-H (dikte 27 mm) is na verharden van de betonplaten, enkele uren voorafgaand aan de brandproeven (met als doel om de proefstukken zo vochtig mogelijk te houden en uitdrogen zoveel mogelijk te voorkomen en daarmee een "worst-case" situatie te creëren voor wat betreft afspatgevoeligheid), aangebracht Het verhitte gedeelte aan de onderzijde van de proefstukken (circa 1,2xl,2m) is met één plaat (zonder voeg) beschermd. Het overige gedeelte van de onderzijde van de proefstukken is met (verlijmde) stroken beschermd, Gebruik is gemaakt van RVS bevestigingsmiddelen (MB) en een bevestigingspatroon zoals geschetst in figuur 2. Zie ook foto' s 1 en 2.

7 TNO-Rapport 99-CVB-R van l ~! ~ ~ Figuur 2 Bevestigingspatroon en afmetingen van de Promatect-H plaat en stroken. Foto 1 RVS betonanker (M8).

8 TNO-Rapport 99-CVB-R van 26 Foto 2 Onderzijde van één van de proefstukken tijdens montage van de Promatect-H bescherming.

9 TNO=Rapport 99-C\B.R van 26 3 BEPROEVNGSMETHODE Op de dag(en) van beproeven zijn de bekistingen verwijderd. De donkere, glinsterende kleur van het betonoppervlak liet zien dat het beton een hoog vochtgehalte heeft (zie foto 2). Het proefstuk met uitwendige afmetingen van 1,5xl,5xO,35 m werd op de oven geplaatst; het direct verhitte oppervlak bedroeg circa 1,2x 1,2 m. De proeven werden uitgevoerd op 12 en 14 april 1999 bij het Centrum voor Brandveiligheid. Bij de proeven was een vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat aanwezig, alsmede een vertegenwoordiger van de firma Promat. Op de dagen van beproeven werd ook het vochtgehalte van het beton bepaald op enkele plaatsen inde kleine dummy proefstukken, alsmede het vochtgehalte van de Promatect-H platen. Hiertoe werden op de dagen van beproeven kleine brokstukken uit het beton van de dummy proefstukken en kleine stukken uit het plaatmateriaal gehaald, welke 24 uur werden gedroogd in een oven op 105 C. Tabel] Tijdschema werkzaamheden datum item storten water op de proefstukken / outkisten " aanbrengen Promatect-H " vochtgehalte bepalen " brandproeven De gastemperaturen in de oven werden gemeten met 3 thermokoppels op een afstand van circa 100 mm onder de onderzijde van de Promateet-H plaat, ongeveer ter plaatsgte van de lokaties van de thermokoppels in het proefstuk. De gemiddelde oventemperatuur werd gedurende de proeven afgestemd op de door Rijkswaterstaat voorgeschreven curve, als aangegeven in Tabel 2, waarbij na 120 minuten gedurende 60 minuten de verhitting is voortgezet op een constante oventemperatuur van 1200 oe, ten einde te onderzoeken wat de veiligheidsmarge op spatten binnen 120 minuten was.

10 TNO-Rapport 9S-CVB-R van 26 Tabel 2 Rijkswaterstaat temperatuur-tijd curve. tijd [min] temperatuur [OC] tud [min] temperatuur r>c] 0 omgeving

11 TNO-Rapport 99-CVB-R van 26 4 PROEFRESULTATEN 4.1 Resultaten Globaal resultaat brandproef Gedurende de proeven werden geen noemenswaardige verschijnselen waargenomen, welke zouden kunnen duiden op spatten. Wel werd zoals gebruikelijk enige scheurvorming zichtbaar aan de randen van de betonplaten, zie onderstaande foto. Voor een verklaring van deze scheurvorming wordt verwezen naar paragraaf van [2]. Foto 3 Scheurvorming aan de (niet-verhitte) zijkanten van de proefstukken. Na circa een kwartier na beëindigen van de verhitting werden de proefstukken van de oven gelicht ten einde de verhitte onderzijde te kunnen inspecteren. Hieronder zijn een tweetal foto's opgenomen welke een impressie geven van hetgeen visueel waar te nemen was. Een detail van de voegen tussen de stroken Promatect-H aan de zijkanten en de Promatect-H plaat in het midden laat zien dat de Promatect-H plaat enige krimp (enkele rnrn) vertoont.

12 TNO-Rapport 12 van CVB-R2155 Foto 4 Onderzijde van het eerste proefstuk direct na de brandproef Foto 5 Krimp van de Promatect-H platen.

13 TNO-Rapport 99-CVB-R van 26 Een dag na de brandproeven werden de Promateet platen verwijderd ten einde de beton oppervlakken aan de onderzijden van de proefstukken te inspecteren. Bij beide proefstukken was nauwelijks schade waarneembaar. Bij het eerste proefstuk was wel een klein stukje cementhuid afgesprongen, zie onderstaande foto. Foto 6 Afgespatte cementhuid (proefstuk 1). Het betonoppervlak vertoonde dus geen sporen van excessief afspatten. Een overzichtsfoto van de onderzijde van één van de proefstukken direct na de brandproef is hieronder weergegeven. De 9 donkere vlekken gerangschikt in een vierkant in het midden van het proefstuk zijn de resten van bevestigingsmateriaal van de thermokoppels.

14 TNO-Rapport 99-CVB-R van 26 Foto 7 (Verhitte) onderzijde van één van proefstukken na afkoelen Vochtgehalte Hieronder zijn in tabelvorm de gemiddelde gemeten vochtgehalten weergegeven (in massa procenten t.o.v. de gedroogde situatie). De gemeten volumieke massa van de Promatect-H plaat bedroeg ongeveer 890 kg/rrr'. Tabel 3 beton Gemeten vochtgehalten (gemiddelden van vier metingen) in beton en isolatiemateriaal. Promatect-H 15,9-6,4% (M/M) ,0-3,2% (M/M) Telnperaturen Hieronder worden de meetresultaten gepresenteerd van beide proeven. De gemeten oven temperaturen zijn grafisch weergegeven als functie van de tijd in figuren 3 en 4 voor beide proeven. Te zien is dat de opgegeven Rijkswaterstaat kromme zeer goed wordt gevolgd. De gemeten oppervlakte temperaturen aan de verhitte zijde zijn weergegeven in figuren 5 en 6. De temperaturen gemeten met

15 rno-rapport 99-CVf3..R van 26 de thermokoppels in het proefstuk op 25 mm van het scheidingsvlak, zijn weergegeven in figuren 7 en 8. De temperaturen gemeten met de thermokoppels in het proefstuk op 35 mm van het scheidingsvlak, zijn weergegeven in figuren 9 en 10. De gemeten omgevingstemperaturen zijn geplot in Fig. 11 en lzoo! i r -, i ; i -TOV TOV2 TOY3 -RWS., o o TQd [mill] -=> Figuur 3 Gemeten ovenzemperaturen: proef lzoo, i ~TOvl TOV2 ~....TOV3 ~ [ i r i i i 200 i, o o Tijd [mill] -=> Figuur 4 Gemeten oventemperaturen: proef 2.

16 mo-rapport gg.(;vb-r van 26 soa o4so SO!l10 80 UlO Tijd [1iD) ===> Figuur 5 Gemeten temperaturen op het scheidingsvlak: proef SO 300 i 2S0 E 5200 t!so 100 so Tijd [mijl] ===> Figuur 6 Gemeten temperaturen op het scheidingsvlak: proef2.

17 TNO-Rapport 99-CVB-R van Tijd [mll}===> Figuur 7 Gemeten temperaturen op 25 mm van het scheidingsvlak: proef 1.,,200 E ii 150 i 100 llo 100 Tijd [mlll_ Figuur 8 Gemeten temperaturen op 25 mm van het scheidingsvlak: proef 2.

18 TNo-Rapport 99-CVB-R van Tijd [mln] (il) 180 Figuur 9 Gemeten temperaturen op 35 mm van het scheidingsvlak: proef 1. Figuur 10 Gemeten temperaturen op 35 mm van het scheidingsvlak: proef2.

19 TNQ-R!eeert ~ van i120 ~ ; UlO t t 80 ~ i, i i i -TK2Sf 20 Cl o Tijd [lia] Figuur 11 Gemeten omgevingstemperasuren: proef ,, -TK2S \ 120 E ;100 t t 80 ~ 60 20,, i Cl o ! TJd {lia]=> T [ Figuur 12 Gemeten omgevingstemperaturen: proef2.

20 TNo-Rapport 99-CVB-R van Vergelijkingen evaluatie Uit bovenstaande figuren blijkt dat de reproduceerbaarheid van de proef goed te noemen is; de verschillen tussen beide proeven zijn verwaarloosbaar. n onderstaande figuur worden de gemiddelde betonoppervlakte temperaturen (gemeten op het scheidingsvlak) vergeleken voor de onderzochte gevallen: "Droge plaat": d.i. een proefstuk waarbij zowel de beton als de Promateet gedroogd zijn tot evenwichtsvoehtgehalte onder laboratoriumomstandigheden ([3], vochtgehalte Promateet 2,5%, vochtgehalte beton 1,4-1,7%); Brawat 1: de "natte" plaat onderzocht in de eerste fase van het Brawat onderzoek (vooraf aangebrachte Promateet [2], vochtgehalte Promateet 34%, vochtgehalte beton 5,8-6,2%); Brawat 2a1b: de onderhavige proef resultaten " ü 2.5O E )200!!. a 150 i! TJjd[lÏl]=> Figuur 13 Vergelijking gemiddelde temperaturen gemeten op het scheidingsvlak voor verschillende proeven met Promatea-H isolatie. Duidelijk is te zien dat de ontwikkelingen gelijkvormig verlopen, doch in geval van de natte Promateet (Brawat 1) de temperatuurontwikkeling zo'n minuten verschoven is op de tijd-as. De temperatuurgradiënten over de eerste 25 mm zijn als functie van de tijd

21 TN()..Rapport $9-CVB-R van 26 weergegeven voor zowel een gedroogde plaat) als in figuur TUdlminl ' Figuur 14 Vergelijking gemiddelde temperatuur gradienten in het beton over de eerste 25 mm verschillende proeven met Promatect-H isolatie. Ook nu is weer duidelijk te zien dat de ontwikkelingen gelijkvormig verlopen, doch eveneens in geval van de natte Promateet (Brawat 1) plaat t.o.v.de droge Promateet ("droge plaat" en Brawat 2) de temperatuurgradienten zo'n minuten verschoven zijn. Dit verschuiven is te verklaren uit het hoge vochtgehalte in de Promatect-H plaat in het geval van vooraf aanbrengen. n onderstaande figuur zijn de opwarmsnelheden op het betonoppervlak met elkaar vergeleken. De ontwikkelingen lopen weer redelijk gelijkvormig. De opwannsnelheden tot circa 30 minuten zijn minder relevant, aangezien de oppervlaktetemperaturen dan nog onder de 100 oe liggen. Het proefstuk uit de eerste fase van het Brawat onderzoek valt op doordat gedurende een lange(re) periode de opwannsnelheid nagenoeg tot 0 reduceert. Dit kan verklaard worden door het hoge vochtgehalte in de Promatect, waardoor de betonoppervlaktetemperatuur lange tijd op 100 oe blijft.

22 TNO-Rapport 99-CVB-A van _B...-2a llrawat2b -Dloge plaat -a-blawlt 1 2. o o Figuur 15 Vergelijking gemiddelde opwarmsnelheden op het betonoppervlak. De maximale opwarmsnelheid (vanaf circa 30 minuten, dus bij betonoppervlaktetemperaturen boven de 100 oe) is echter in alle gevallen nagenoeg gelijk en bedraagt circa 5 Clmin. Geconcludeerd wordt derhalve voor de onderzochte gevallen dat: het vochtgehalte in de Promatect-H plaat een significante invloed op de temperatuurontwikkeling op het scheidingsvlak; het vochtgehalte in de Promatect-H plaat nagenoeg geen invloed heeft op de maximaal te bereiken temperatuur gradiënten. Verder kan worden geconcludeerd dat de onderzochte gevallen een aanzienlijk groter risico met betrekking tot spatten had ten opzichte van de "droge beton plaat", aangezien het vochtgehalte in het beton fors hoger was, en daarmee wellicht de maximale dampdruldcen.

23 TNo-Rapport 99-CVB-R van 26 5 CONCLUSESEN AANBEVELNGEN n opdracht van Rijkswaterstaat is onderzocht of een hoog vochtgehalte in het beton, gangbaar voor afgezonken tunnels, in combinatie met een laag vochtgehalte in het isolatiemateriaal, aanleiding kan geven tot spatten. Daartoe zijn proefstukken, onder water verhard, vervaardigd van het "de-facto' standaard mengsel voor afgezonken tunnels in Nederland, beschermd met achteraf aangebrachte, gedroogde 27 mm dikke Promateet-H plaat, bevestigd met roestvast stalen schroeven (50 mm) onderzocht in een brandproef (waarbij de temperatuur in de oven verloopt volgens de zogenaamde Rijkswaterstaat curve). Het onderzoek is uitgevoerd in tweevoud Tijdens de verhitting is de bescherming en de mechanische verbinding ervan intact gebleven. Gebleken is dat ondanks het hoge vochtgehalte in het onder water verharde proefstuk (circa 6% (MM», in combinatie met een laag vochtgehalte in het isolatiemateriaal (circa 3 % (MM), aan te duiden als de'worst-case", geen spatten is opgetreden. Opgemerkt wordt dat voor afwijkende betonsamenstellingen (en eigenlijk ook afwijkende vervaardingswijze en conditionering) de in dit onderzoek getrokken conclusies niet zonder meer van toepassing zijn. dr.ir. C. Both Centrum voor Brandveiligheid

24 TN(),R!!ppo!t S9-CVB-R van 26 REFERENTES [1] Botb, C., Haar, P.W. van de, 1996 "Rijkswaterstaat BRA WAT-literatuurstudie spatten beton", TNO rapport 96- CVB-R0399. [2] Botb, C., Haar, P.W. van de, 1997 "Brawat ll: spatgedrag van een met Promatect-H geïsoleerde vochtige grindbetonplaat bij verhitting volgens de RWS-kromme", TNO rapport 97-CVB- R0775. [3] Weijgert, J.C.A. van de, Haar, P.W. van de, 1997 "Gedrag van een met 27 mm dikke Promatect-H plaat geïsoleerde betonplaat. welke eenzijdig werd verhit volgens de Rijkswaterstaat curve", TNO rapport 97- CVB-R0777.

25 TNO=Aapport 99-CV&-R van 26 FGUREN EN FOTO'S Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Foto 5 :Foto 6 Foto 7 Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Figuur 7 Figuur 8 Figuur 9 Figuur 10 Figuur 11 Figuur 12 Figuur 13 Figuur 14 RVS betonanker (M8). Onderzijde van één van de proefstukken tijdens montage van de Promateet-H bescherming. Scheurvorming aan de (niet-verhitte) zijkanten van de proefstukken. Onderzijde van het eerste proefstuk direct na de brandproef. Krimp van de Promateet-H platen. Afgespatte cementhuid (profstuk 1). (Verhitte) onderzijde van één van proefstukken na afkoelen. Positie van de thermokoppels. Bevestigingspatroon en afmetingen van de Promatect-H plaat en stroken. Gemeten oventemperaturen: proef 1. Gemeten oventemperaturen: proef 2. Gemeten temperaturen op het scheidingsvlak: proef 1. Gemeten temperaturen op het scheidingsvlak: proef 2. Gemeten temperaturen op 25 mm van het seheidingsvlak: proef 1. Gemeten temperaturen op 25 mm van het scheidingsvlak: proef 2. Gemeten temperaturen op 35 mm van het scheidingsvlak: proef 1. Gemeten temperaturen op 35 mm van het scheidingsvlak: proef 2. Gemeten omgevingstemperaturen: proef 1. Gemeten omgevingstemperaturen: proef 2. Vergelijking gemiddelde temperaturen gemeten op het scheidingsvlak voor verschillende proeven met Promatect-H isolatie. Vergelij:lcing gemiddelde temperatuugradienten in het beton over de eerste 25 mm verschillende proeven met Prematect-H isolatie

26 TND-Aapport 99-CV8-R van 26 BULAGE A: BETON Bij de betoncentrale is de bestelling geplaatst volgens onderstaande specificaties: Sterkteldasse B35 Milieuldasse 4 (zeewater) Consistentiegebied 2 Cement Hoogovencement, klasse A, 320 kglm 3 Grove toeslag D s 31,5 mm

INSTITUUT TNO VOOR BOUWMATERIALEN EN BOUWCONSTRUCTIES TOEGEPAST-NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

INSTITUUT TNO VOOR BOUWMATERIALEN EN BOUWCONSTRUCTIES TOEGEPAST-NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK * T 'W RAPPORT BETREFFENDE HET GEDRAG BIJ EENZIJDIGE VERHITTING VAN 3 LICHTGEWICHT BETONPLATEN VOORZIEN AAN DE ONDERZIJDE VAN EEN LAAG STEENWOL EN EEN LAAG PYROK MET STREKMETAAL. KA' ' ' F Sk l. lwe Rapportnuinmer

Nadere informatie

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 21 maart 2017 Cc: -

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 21 maart 2017 Cc: - Van: J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 21 maart 2017 Cc: - Onze referentie 2017-Efectis-M000564 Onderwerp: Testresultaten RWS Bramen brandproef 5 1. ALGEMEEN Deze memo geeft beknopt de ruwe

Nadere informatie

_.: BRAWAT 11:SPATGEDRAG VAN ONBESCHERMDE VOCHTIGE VAN PP VEZELS VOORZIENE GRINDHETON PLATEN HU VERHITTING VOLGENS DE RWS KROl\iME

_.: BRAWAT 11:SPATGEDRAG VAN ONBESCHERMDE VOCHTIGE VAN PP VEZELS VOORZIENE GRINDHETON PLATEN HU VERHITTING VOLGENS DE RWS KROl\iME TNQ-rapport 99-GVB-R2154 TNO Bouw BRAWAT 11:SPATGEDRAG VAN ONBESCHERMDE VOCHTIGE VAN PP VEZELS VOORZIENE GRINDHETON PLATEN HU VERHITTING VOLGENS DE RWS KROl\iME Contactpersoon DrJr. C. Both Centrum voor

Nadere informatie

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: Efectis-M000409[Rev.1]/BTJ/TNL

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: Efectis-M000409[Rev.1]/BTJ/TNL Van: J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: - Onze referentie 2017-Efectis-M000409[Rev.1]/BTJ/TNL Onderwerp: Testresultaten RWS Bramen brandproef 3 1. ALGEMEEN Deze memo geeft

Nadere informatie

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2010-Efectis-R0778 Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg

Nadere informatie

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : -

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : - 05-CVB-R0321 ORIENTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEDRAG BIJ BRAND VAN EEN HOUTEN VLOER-PLAFONDCONSTRUC- TIE MET EEN PLAFOND VAN LEEM OP RIET 22 december 2005 WTJB/GTTB Opdrachtgever: Leembouw Nederland Van

Nadere informatie

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: -

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: - Van: J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: - Onze referentie 2017-Efectis-M000427 Onderwerp: Testresultaten RWS Bramen brandproef 4 1. ALGEMEEN Deze memo geeft beknopt de ruwe

Nadere informatie

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm TNO-rapport 2005-CVB-R0485 Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg

Nadere informatie

Metacon B.V James Wattstraat 14 2809 PA GOUDA

Metacon B.V James Wattstraat 14 2809 PA GOUDA TNO-rapport 2004-CVB-R0281 Bepaling van de brandwerendheid volgens NEN- EN 1634-1:2001 in samenhang met NEN 6069: 2001 van een brandwerend scherm voorzien van een doek; type BD 30 Centrum voor Brandveiligheid

Nadere informatie

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN TNO-rapport 22-CVB-R5576 Bepaling van de brandveiligheid van het STB dubbelwandig schoorsteensysteem met omkokering van Schoorsteentechniek Brummen B.V. toegepast als rookgasafvoersysteem van stooktoestellen

Nadere informatie

Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40 gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat.

Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40 gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat. Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40 gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat. Bepaling van het temperatuurverloop in de constructie bij verhitting volgens de koolwaterstofkromme.

Nadere informatie

Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40+A gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat met verstijvingen.

Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40+A gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat met verstijvingen. Indicatieve bepaling brandwerendheid tegel PL2/40+A gemonteerd op een spouw met steenwol tegen een staalplaat met verstijvingen. Bepaling van het temperatuurverloop in de constructie bij verhitting volgens

Nadere informatie

Postbus CB Rijswijk Lange Kleiweg GH Rijswijk

Postbus CB Rijswijk Lange Kleiweg GH Rijswijk Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 van doorvoeringen met RPI-J Schuimband Rapportnummer

Nadere informatie

Bepaling van de brandwerendheid van een geluid/isolatiewand met geluidwerende tegels bij de verhitting volgens de Hydro- Carbon curve

Bepaling van de brandwerendheid van een geluid/isolatiewand met geluidwerende tegels bij de verhitting volgens de Hydro- Carbon curve Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Bepaling van de brandwerendheid van een geluid/isolatiewand met geluidwerende tegels bij de verhitting

Nadere informatie

INHOUD 4 EVALUATIE 16 5 SAMENV ATIING EN CONCLUSIES 18 1 INLEIDING 3 REFERENTIES 20 WST VAN FIGUREN EN FOTO'S 21 BULAGEN 22.

INHOUD 4 EVALUATIE 16 5 SAMENV ATIING EN CONCLUSIES 18 1 INLEIDING 3 REFERENTIES 20 WST VAN FIGUREN EN FOTO'S 21 BULAGEN 22. TNO-rapport 99-CVB-R1478 TNO Bouw ContaetpeJ'soon DrJr. C. Both Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg 5 Postbus 49 2600 AA Delft Experimenteel onderzoek naar passieve brandveiligheidsvoorzieningen

Nadere informatie

Eec#js. Memorandum. Van Aan: Cc: Onze referentie. Datum: 9 februari Onderwerp: Testresultaten RWS Bramen brandproef 1 1.

Eec#js. Memorandum. Van Aan: Cc: Onze referentie. Datum: 9 februari Onderwerp: Testresultaten RWS Bramen brandproef 1 1. 2. PROEFSTUK Eec#js Memorandum Van Aan: Cc: Onze referentie Datum: 9 februari 217 Onderwerp: Testresultaten RWS Bramen brandproef 1 1. ALGEMEEN Deze memo geeft beknopt de ruwe testresultaten weer van de

Nadere informatie

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning TNO-rapport 060-DTM-2011-02437 De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning Technical Sciences Van Mourik

Nadere informatie

Onderzoek naar het gedrag onder Rijkswaterstaat brandomstandigheden van step-barriers t.b. v. de Westersehelde tunnel

Onderzoek naar het gedrag onder Rijkswaterstaat brandomstandigheden van step-barriers t.b. v. de Westersehelde tunnel TNO Bouw Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek I Netherlands Organisation for Applied Scientilic Research TNO-rapport 2OO1-CVB-R0472S[Rev.l] Onderzoek naar het gedrag

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. Systemair T.a.v. de heer E. Kuiper Kilweg 10-16 3336 LL ZWIJNDRECHT. Geachte heer Kuiper,

Efectis Nederland BV. Systemair T.a.v. de heer E. Kuiper Kilweg 10-16 3336 LL ZWIJNDRECHT. Geachte heer Kuiper, Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWIJK Systemair T.a.v. de heer E. Kuiper Kilweg 10-16 3336 LL ZWIJNDRECHT Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg 5 Postbus

Nadere informatie

Brandweer Haarlemmermeer T.a.v. dhr. G. van Ommeren Postbus 41 2130 AA HOOFDDORP 2130AA41. Geachte heer Van Ommeren,

Brandweer Haarlemmermeer T.a.v. dhr. G. van Ommeren Postbus 41 2130 AA HOOFDDORP 2130AA41. Geachte heer Van Ommeren, Retouradres: Postbus 49, 2600 AA Delft Brandweer Haarlemmermeer T.a.v. dhr. G. van Ommeren Postbus 41 2130 AA HOOFDDORP 2130AA41 Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA

Nadere informatie

Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 van doorvoeringen met de FP Pipe Collar en FP Pipe Collar Bracket

Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 van doorvoeringen met de FP Pipe Collar en FP Pipe Collar Bracket P.O. Box 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk The Netherlands +31 88 3473 723 nederland@efectis.com Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 van doorvoeringen

Nadere informatie

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG IT 00 * * FI _ NO 4 5 ilzm 1 W. - j r* * * * * * Ri.:istaaI Pctu' 20.)(iO 3'2 LA U'çhi TNO-rapport 99M1-00809ISCAJVIS WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG TNO

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0111 Brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van lineaire voegafdichtingen in wanden of vloeren voorzien van Detafire Silicone,

Nadere informatie

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen, type HW50

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen, type HW50 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0592 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur-/kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen,

Nadere informatie

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft TNO-rapport MON-RPT-033-DTS-2008-00750 Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies www.tno.nl T +31 15 269 20 00 F +31 15 269 21 11 Datum 5 maart 2008

Nadere informatie

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock Efectis Nederland BV nederland The European experts in fire safety Samenvatting van onderzoek Producteigenschappen Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 CB Rijswijk www.efectis.nl T 015 276 3480 F 015 276

Nadere informatie

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2009-Efectis-R0111 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van houten, beglaasde wanden, al dan niet voorzien van deuren

Nadere informatie

Naam: THEBA UNISYSTEMEN B.V. Adres: Populierenlaan 80 tel. 0251 31 57 48 Postcode: 1911 BM fax. 0251 31 58 94 Plaats: Uitgeest

Naam: THEBA UNISYSTEMEN B.V. Adres: Populierenlaan 80 tel. 0251 31 57 48 Postcode: 1911 BM fax. 0251 31 58 94 Plaats: Uitgeest Opdrachtgever / Producent: Naam: THEBA UNISYSTEMEN B.V. Adres: Populierenlaan 80 tel. 0251 31 57 48 Postcode: 1911 BM fax. 0251 31 58 94 Plaats: Uitgeest Onderwerp: Een reguliere binnenwand constructie

Nadere informatie

ISOCAB Treurnietstraat 10 B-8531 HARELBEKE (Bavikhove) België

ISOCAB Treurnietstraat 10 B-8531 HARELBEKE (Bavikhove) België Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2007-Efectis-R0746 [Rev. 1] Brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van onbelaste scheidingswanden, vloer-/plafonden dakconstructies, opgebouwd uit sandwichpanelen,

Nadere informatie

Beoordeling van de doorbrandtijd van Xella gipsvezelplaten van 12,5 en 15 mm dik

Beoordeling van de doorbrandtijd van Xella gipsvezelplaten van 12,5 en 15 mm dik Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0085 Beoordeling van de doorbrandtijd van Xella gipsvezelplaten van 12,5 en 15 mm dik Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange

Nadere informatie

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

Vergelijkend onderzoek naar temperatuursontwikkeling in betonplaten beschermd met Fendolite

Vergelijkend onderzoek naar temperatuursontwikkeling in betonplaten beschermd met Fendolite TNO-rapprt 2000-CV8-R Vergelijkend nderzek naar temperatuursntwikkeling in betnplaten beschermd met Fendlite TNO Buw Cntactpersn P.W.M. Krtekaas centrum vr Brandveiligheid Lange Kleiweg 5, Rijswijk Pstbus

Nadere informatie

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen)

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) TNO-rapport TNO 2015 R10125 Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) Gebouwde Omgeving Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus

Nadere informatie

Brandschot ; canalures staaldak profiel type 106.

Brandschot ; canalures staaldak profiel type 106. 12-07-2005 Pagina 1 Ko Eisinger Opdrachtgever / producent: Contact persoon: Naam. Firma Alèrt BV. Naam. Dhr R de Nijs. Adres. Schiedamsedijk 29. Tel. 010-4733311. Postcode. 3100 AD Schiedam. Fax. 010-4270258.

Nadere informatie

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen. Projectnaam brandwerendheid RF-HS70 en RF-HR90 deur-/kozijnconstructies Projectnummers

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen. Projectnaam brandwerendheid RF-HS70 en RF-HR90 deur-/kozijnconstructies Projectnummers Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2009-Efectis-R0508 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van deur- /kozijnconstructies voorzien van houten deurbladen,

Nadere informatie

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van een stalen dubbelvleugelige draaideur, bestaande uit een loop- en standdeur

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van een stalen dubbelvleugelige draaideur, bestaande uit een loop- en standdeur Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2006-Efectis-R0712 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van een stalen dubbelvleugelige draaideur, bestaande uit een loop- en standdeur

Nadere informatie

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van doorvoeringen door een HILTI CP 670 Double Board systeem

Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van doorvoeringen door een HILTI CP 670 Double Board systeem Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2006-Efectis-R0749 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2005 van doorvoeringen door een HILTI CP 670 Double Board systeem Efectis Nederland

Nadere informatie

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Vari-Stepp T.a.v. dhr. L. Damen Postbus 111 5370 AC RAVESTEIN Onze referentie Bleiswijk, 4 augustus

Nadere informatie

Cement en water vormen cementlijm

Cement en water vormen cementlijm Nabehandelen De nazorg van vers gestort betonwerk wordt nabehandelen genoemd. Doel van het nabehandelen is om het water in het verhardende beton vast te houden en niet te laten verdampen. De kwaliteit

Nadere informatie

Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van AGC Pyropane beglazing voor EW30 brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011

Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van AGC Pyropane beglazing voor EW30 brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2011-Efectis-R0084 [Rev. 3] Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van AGC Pyropane beglazing voor EW30 brandwerendheid in de zin

Nadere informatie

Brandwerendheid van stalen schuif-/hefdeuren, type MET BRAND SCHUIFDEUR SGS/GGS PRO

Brandwerendheid van stalen schuif-/hefdeuren, type MET BRAND SCHUIFDEUR SGS/GGS PRO Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Brandwerendheid van stalen schuif-/hefdeuren, type MET BRAND SCHUIFDEUR SGS/GGS PRO SvO-nummer Rapportnummer(s)

Nadere informatie

De beoordeling zal worden gegeven op basis van de mogelijkheden die Bijlage A van NEN 6069:2005 biedt.

De beoordeling zal worden gegeven op basis van de mogelijkheden die Bijlage A van NEN 6069:2005 biedt. Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWIJK Kreunen Kunststoffen BV T.a.v. dhr. H. Uitslag Postbus 98 7240 AB LOCHEM Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg

Nadere informatie

Verder hebt u nog gevraagd op er op de profielen eventueel een strook Jessup 7500 Serie Glo Brite mag worden aangebracht.

Verder hebt u nog gevraagd op er op de profielen eventueel een strook Jessup 7500 Serie Glo Brite mag worden aangebracht. Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWIJK Alprokon Aluminium t.a.v. dhr. H. van Herpen Postbus 1160 2990 CA Barendrecht 2990CA1160 Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid

Nadere informatie

Rapport. Opdrachtgever: Xella Nederland bv Rapportnummer: Y 1281-1-RA Datum: 22 juli 2010 JM/NvD/HT/Y 1281-1-RA

Rapport. Opdrachtgever: Xella Nederland bv Rapportnummer: Y 1281-1-RA Datum: 22 juli 2010 JM/NvD/HT/Y 1281-1-RA Rapport Lid ONRI ISO-9001: 2000 gecertificeerd Bepaling van de brandwerendheid met betrekking tot de scheidende functie conform EN 1364-1 van een niet-dragende wand, bestaande uit Hebel cellenbeton wandplaten,

Nadere informatie

CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN :2007+A1:2009 VAN EEN MULTIGIPS GIPSBLOKWAND 70 MM

CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN :2007+A1:2009 VAN EEN MULTIGIPS GIPSBLOKWAND 70 MM Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2:2007+A1:2009 VAN EEN MULTIGIPS GIPSBLOKWAND 70 MM Documentnummer

Nadere informatie

7.3 Grenstoestand met betrekking tot de dragende functie 7.3.1 Kanaalplaatvloeren Buiging

7.3 Grenstoestand met betrekking tot de dragende functie 7.3.1 Kanaalplaatvloeren Buiging Tabel 4 Brandwerendheidseisen met betrekking tot bezwijken (zie Bouwbesluit tabellen V) bouwconstructie brandwerendheidseis (min.) bouwconstructie waarvan bet bezwijken l~idt tot bet onbruikbaar worden

Nadere informatie

spatten van grindbeton en lichtbeton bij brand

spatten van grindbeton en lichtbeton bij brand rapport 98 spatten van grindbeton en lichtbeton bij brand stichting voor onderzoek, voorschriften en kwaliteitseisen op het gebied van beton ONDERZOEKCOMMISSIES (1980) COMMISSIE A 7 A 13 A 16 A 19 A 21

Nadere informatie

Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN-EN :2005 van doorvoeringen met de FP Wall Outlet

Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN-EN :2005 van doorvoeringen met de FP Wall Outlet P.O. Box 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk The Netherlands +31 88 3473 723 nederland@efectis.com Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN-EN 1366-3:2005 van doorvoeringen

Nadere informatie

TESTRAPPORT. Waterdichtheid volgens NEN 2778:2015 SnelBouwSysteem (SBS) geïsoleerd met gebonden EPSschuimparels

TESTRAPPORT. Waterdichtheid volgens NEN 2778:2015 SnelBouwSysteem (SBS) geïsoleerd met gebonden EPSschuimparels TESTRAPPORT 22 december 2016 Waterdichtheid volgens NEN 2778:2015 SnelBouwSysteem (SBS) geïsoleerd met gebonden EPSschuimparels van Termokomfort Opdrachtgever: Termokomfort Europe BV Neonweg 151 1361 AG

Nadere informatie

Onderzoek naar de rookwerendheid gebaseerd op EN : C1:2007 van hollewanddozen van Attema bij omgevingstemperatuur (S a ) en 200ºC (S 200 )

Onderzoek naar de rookwerendheid gebaseerd op EN : C1:2007 van hollewanddozen van Attema bij omgevingstemperatuur (S a ) en 200ºC (S 200 ) Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Onderzoek naar de rookwerendheid gebaseerd op EN 1634-3:2004 + C1:2007 van hollewanddozen van Attema

Nadere informatie

Bepaling van de sterkte van Chairlink stackchair koppelstukken voor stoelen opgesteld als rij volgens NEN-EN 14703:2007

Bepaling van de sterkte van Chairlink stackchair koppelstukken voor stoelen opgesteld als rij volgens NEN-EN 14703:2007 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2012-Efectis-R9383 Bepaling van de sterkte van Chairlink stackchair koppelstukken voor stoelen opgesteld als rij volgens NEN-EN 14703:2007 Efectis Nederland

Nadere informatie

Rapport. Waterdichtheid Isotras funderingsaansluiting. Opdrachtnummer: 18-G-0040 Referentie: JGD/SK

Rapport. Waterdichtheid Isotras funderingsaansluiting. Opdrachtnummer: 18-G-0040 Referentie: JGD/SK Rapport Waterdichtheid Isotras funderingsaansluiting Opdrachtnummer: 18-G-0040 Referentie: JGD/SK Waterdichtheid Isotras funderingsaansluiting Versie : 01 Status : Definitief Opdrachtgever : Isotras B.V.

Nadere informatie

De technologie van waterdicht beton

De technologie van waterdicht beton 1 Waterdichtheid afhankelijk van materiaaleigenschappen, scheuren en voegen De technologie van waterdicht beton Is beton waterdicht? In de praktijk wel, zo bewijzen vele woonarken met betonnen casco in

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. Microliner BV T.a.v. dhr. K. Zilverschoon Chico Mendesring WN DORDRECHT. Geachte heer Zilverschoon,

Efectis Nederland BV. Microliner BV T.a.v. dhr. K. Zilverschoon Chico Mendesring WN DORDRECHT. Geachte heer Zilverschoon, Efectis Nederland BV Return address: P.O. Box 19, 228 CB Rijswijk, The Netherlands Microliner BV T.a.v. dhr. K. Zilverschoon Chico Mendesring 57 3315 WN DORDRECHT Efectis Nederland BV Centre for Fire Safety

Nadere informatie

Theuma N.V. Zandstraat 10 B-3460 Bekkevoort BELGIЁ. Efectis Nederland-rapport. 2008-Efectis-R0218. Efectis Nederland BV

Theuma N.V. Zandstraat 10 B-3460 Bekkevoort BELGIЁ. Efectis Nederland-rapport. 2008-Efectis-R0218. Efectis Nederland BV Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0218 Bepaling van de brandwerendheid volgens NEN- EN 1634-1:2001 van twee deurkozijnconstructies, bestaande uit 2 deurbladen afgehangen in Mono(plus)

Nadere informatie

Bepaling van de brandwerendheid van een niet dragende scheidingswand volgens EN : 1999 opgebouwd uit S-panell S 60 panelen

Bepaling van de brandwerendheid van een niet dragende scheidingswand volgens EN : 1999 opgebouwd uit S-panell S 60 panelen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2007-Efectis-R0762[rev.1] Bepaling van de brandwerendheid van een niet dragende scheidingswand volgens EN 1364-1: 1999 opgebouwd uit S-panell S 60 panelen

Nadere informatie

De warmteweerstand van De Hoop Reno systeemvloer volgens NEN 1068:2012

De warmteweerstand van De Hoop Reno systeemvloer volgens NEN 1068:2012 TNO-rapport TNO 2014 R10329-A De warmteweerstand van De Hoop Reno systeemvloer volgens NEN 1068:2012 Technical Sciences Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl T +31

Nadere informatie

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van de in rapport 2013-Efectis-R0409a

Nadere informatie

Beoordeling Legionellaveiligheid StatiqCooling dauwpuntskoeler

Beoordeling Legionellaveiligheid StatiqCooling dauwpuntskoeler Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn TNO-rapport 2007-A-R0544/B

Nadere informatie

Hechting dekvloeren. Onderzoek naar het scheuren onthechtingsgedrag van cementgebonden dekvloeren

Hechting dekvloeren. Onderzoek naar het scheuren onthechtingsgedrag van cementgebonden dekvloeren 1 Onderzoek naar het scheuren onthechtingsgedrag van cementgebonden dekvloeren Hechting dekvloeren Gescheurde en deels losliggende dekvloeren komen veelvuldig voor in de bouwpraktijk. Een goede hechting

Nadere informatie

Onderzoek naar de brandwerendheid, volgens EN :2015, van een sandwichpanelen wand in combinatie met een Fire Defender (wand)sprinklersysteem.

Onderzoek naar de brandwerendheid, volgens EN :2015, van een sandwichpanelen wand in combinatie met een Fire Defender (wand)sprinklersysteem. Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Onderzoek naar de brandwerendheid, volgens EN 1364-1:2015, van een sandwichpanelen wand in combinatie

Nadere informatie

Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk Nederland +31 88 3473 723 nederland@efectis.com. Frekehof 74 2263 KA LEIDSCHENDAM

Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk Nederland +31 88 3473 723 nederland@efectis.com. Frekehof 74 2263 KA LEIDSCHENDAM Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk Nederland +31 88 3473 723 nederland@efectis.com CLASSIFICATION REACTIE BIJ BRAND VOLGENS EN 13501-1:2007+A1:2009 Classificatierapport nr.

Nadere informatie

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten)

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten) Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 21 Tijd : 14. tot 17. uur (18 minuten) Het deelexamen bestaat uit 9 open vragen. Indien een open vraag volledig juist is beantwoord, zal dit worden gewaardeerd

Nadere informatie

De brandwerendheid van ramen, wanden en deuren

De brandwerendheid van ramen, wanden en deuren De brandwerendheid van ramen, wanden en deuren Bert Nieuwenhuizen (BBN), Jacques Mertens (Peutz), Gisela van Blokland (NEN) Inleiding Dit artikel geeft een korte beschrijving van de wijze waarop de normcommissie

Nadere informatie

Uitvoering van betonconstructies: NBN EN 13670 en prnbn B 15-400 (ANB)

Uitvoering van betonconstructies: NBN EN 13670 en prnbn B 15-400 (ANB) Uitvoering van betonconstructies: NBN EN 13670 en prnbn B 15-400 (ANB) Betonstorten en nabehandeling ir. Bram Dooms Uitvoering van betonconstructies - 06/11/2013 - Pagina 1 Betonstorten en nabehandeling

Nadere informatie

Invloed van afstandhouders op het chloride indringingsprofiel.

Invloed van afstandhouders op het chloride indringingsprofiel. Studies & Development Toegepast Cement- en Betononderzoek Invloed van afstandhouders op het chloride indringingsprofiel. Onderzoek uitgevoerd voor: naam: Stoter Beton adres: postcode: telefoon: Projectnummer

Nadere informatie

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen Memo Van Dr. G. Wolters Aantal pagina's 10 Doorkiesnummer (088) 33 58 318 E-mail guido.wolters @deltares.nl Onderwerp Wrijvingsproeven Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen 1 Algemeen

Nadere informatie

Notitie Dossier 8915

Notitie Dossier 8915 Notitie 02 03 2016 Dossier 8915 Brandschade bergingen Tichelberg Noord te Zoetermeer Verslag inspecties d.d. 21 en 26 januari 2016 tijdens verwijderen dakbedekking 1 Inleiding Op 31 december 2014 heeft

Nadere informatie

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek

SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies. Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek SBRCURnet Project Autogene krimp van betonconstructies Dag van Betontechnologie 30 maart 2017 Ton van Beek 1 Inhoud Autogene krimp Typen krimp Definitie Autogene krimp Wat is autogene krimp Definitie autogene

Nadere informatie

sterkte en stijfheid van kolommen bij wisselbelasting

sterkte en stijfheid van kolommen bij wisselbelasting sterkte en stijfheid van kolommen bij wisselbelasting kolommen met rechthoekige doorsnede STICHTING C O M M I S S I E VOOR U I T V O E R I N G V A N R E S E A R C H INGESTELD DOOR DE BETO N VE R EN I Gl

Nadere informatie

Condens niet binnen maar buiten

Condens niet binnen maar buiten Condens niet binnen maar buiten Condensatie op de buitenzijde van isolerende beglazing Artikel voor De BouwAdviseur 4 juni 1999 Condens op de ruit van een auto is een normaal verschijnsel. Condens op de

Nadere informatie

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels TNO-rapport TNO 2018 R11383 Onderzoek Nefit Topline CV-ketels Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Datum 19 november 2018 Auteur(s) Aantal pagina's

Nadere informatie

P.O. Box 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk The Netherlands +31 88 3473 723 nederland@efectis.com

P.O. Box 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk The Netherlands +31 88 3473 723 nederland@efectis.com P.O. Box 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk The Netherlands +31 88 3473 723 nederland@efectis.com Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 en NEN-EN 1366-3

Nadere informatie

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen)

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen) Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V. Dr. Schaep manstraat 284 2032 GS Haarlem Postbus 4906 2003 EX Haarlem Tel.: 023-5431999 Fax: 023-5316448 Email: pbt.haarlem@pieters.net Internet: www.pietersbouwtechniek.nl

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING H - 3 HARDE HOUTVEZELPLATEN UITGAVE : 1967 Index 1. VOORWAARDEN VAN VERVAARDIGING...3 10. UITZICHT...3 11. KWALITEIT...3 12. AFMETINGEN...3

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE NOTA NTN 018

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE NOTA NTN 018 PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 Brussel Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Postbus 58 4200 AB GORINCHEM. Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 BC RIJSWIJK. Notified Body Nr.: 1234. Niet-dragende wand met Attema hollewanddozen

Postbus 58 4200 AB GORINCHEM. Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 BC RIJSWIJK. Notified Body Nr.: 1234. Niet-dragende wand met Attema hollewanddozen CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2:2007+A1:2009 VAN EEN NIET-DRAGENDE WANDCONSTRUCTIE VOORZIEN VAN HOLLEWANDDOZEN MET VERSCHILLENDE TYPEN BEDRADING Opdrachtgever: Attema B.V. Postbus

Nadere informatie

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland code: V0891 Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland 11 december 2008 datum:

Nadere informatie

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com T.a.v. dhr. A. Schouteten Postbus 5036 5004 EA TILBURG Onze referentie Rijswijk, Uw referentie -

Nadere informatie

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com T.a.v. dhr. B. Eeftink Postbus 98 7240 AB LOCHEM Onze referentie Bleiswijk, Projectnr. ENL-18-000955

Nadere informatie

De onverhitte zijde. Scheurvorming bij brand in afgezonken tunnels. extra online

De onverhitte zijde. Scheurvorming bij brand in afgezonken tunnels. extra online 1 extra online Scheurvorming bij brand in afgezonken tunnels De onverhitte zijde De buitenzijde van een afgezonken tunnel is voor reparatiedoeleinden zeer moeilijk bereikbaar. Dit gegeven bepaalt mede

Nadere informatie

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Het doel van de aanneming is mede, bij de herstelling van wegvakken, de ingebruikname van cementbetonverhardingen te verkorten tot 36 uur na de aanleg door gebruik te maken

Nadere informatie

Brandrapport. 60 brandwerend, dubbele deur, volgens NEN-EN

Brandrapport. 60 brandwerend, dubbele deur, volgens NEN-EN Brandrapport 60 brandwerend, dubbele deur, volgens NEN-EN 1634-1 www.theuma.com Efectis Nederland BV nederland The European experts in fire safety Samenvatting van onderzoek Producteigenschappen Lange

Nadere informatie

VOOR PROEVEN OP MATERIALEN

VOOR PROEVEN OP MATERIALEN KATHOLIEKE U"NrVERSITEIT LEUVEN LABORATORIUM REYNTJENS VOOR PROEVEN OP MATERIALEN ERKENNINGSPROEVEN INNERFIX Kasteelpark Arenberg 40 B-3001 Heverlee K.U.LEUVEN RESEARCH Mi) DEVELOPMENT LABORATORIUM REYNTJENS

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Beton in de kist

Hoofdstuk 4: Beton in de kist Hoofdstuk 4: Beton in de kist Horizontale speciedruk Gewogen rijpheid Temperatuurbeheersing Nabehandeling Ontkisten 1 Horizontale speciedruk op bekisting Hydrostatisch drukverloop Reactie cement met water

Nadere informatie

Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen

Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen SKH-PUBLICATIE 02-03 d.d. 2009-03-20 Beoordelingsgrondslag voor vulmiddelen Uitgave: SKH Nadruk verboden Uitgever: Certificatie-instelling SKH Postbus 59 6700 AD Wageningen Telefoon: 0317 453 425 Fax:

Nadere informatie

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk

Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag volgens NEN 6068:2008 / C1:2011 van

Nadere informatie

Thermografisch onderzoek aan de gebouwschil van de woning aan de Thorbeckelaan nr. 24 te Eindhoven

Thermografisch onderzoek aan de gebouwschil van de woning aan de Thorbeckelaan nr. 24 te Eindhoven Thermografisch onderzoek aan de gebouwschil van de woning aan de Thorbeckelaan nr. 24 te Eindhoven ing. M.A.P. (Marcel) van Aarle Datum : 12 maart 2013 Aantal pagina s : 27 Opdrachtgever : Haagdijk B.V.

Nadere informatie

Rookwerendheid van Attema Brandwerende Doorvoer

Rookwerendheid van Attema Brandwerende Doorvoer Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 58 4200 AB GORINCHEM Onze referentie Bleiswijk, Projectnummer ENL-14-001109 Rookwerendheid

Nadere informatie

Projectnaam brandwerendheid van wand- en dakconstructies Projectnummer 2010493

Projectnaam brandwerendheid van wand- en dakconstructies Projectnummer 2010493 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2011-Efectis-R0285[Rev. 1] Brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 en classificatie volgens EN 13501-2 van onbelaste wandconstructies en belaste dakconstructies

Nadere informatie

Laboratorium voor brandveiligheid

Laboratorium voor brandveiligheid Laboratorium voor brandveiligheid Bepaling van de brandwerendheid met betrekking tot de scheidende functie conform EN 1364-1:2015 van een Obimex systeemwand Beproevingsrapport Rapportnummer Y 1643-1-RA-001

Nadere informatie

Brandproeven Rotterdamsebaan

Brandproeven Rotterdamsebaan Centrumring Den Haag Brandproeven Rotterdamsebaan Frank Haring Projectleider Civiel 22 mei 2019 projectgegevens aanbesteding Hoofdcontract opdrachtgever: gemeente Den Haag Projectorganisatie Rotterdamsebaan,

Nadere informatie

Onderzoek naar het brandgedrag van een gestoffeerde zitting met bekleding, type Gabriel Fame. Brandtesten volgens EN 1021, delen 1 & 2

Onderzoek naar het brandgedrag van een gestoffeerde zitting met bekleding, type Gabriel Fame. Brandtesten volgens EN 1021, delen 1 & 2 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2011-Efectis-R0833 Onderzoek naar het brandgedrag van een gestoffeerde zitting met bekleding, type Gabriel Fame. Brandtesten volgens EN 1021, delen 1 & 2

Nadere informatie

Datum: 18 maart 2011 Ons kenmerk: 20103154.RH3851 Project: Beoordeling staalconstructie systeem FlexFrameBouw Betreft: Onderzoek brandwerendheid

Datum: 18 maart 2011 Ons kenmerk: 20103154.RH3851 Project: Beoordeling staalconstructie systeem FlexFrameBouw Betreft: Onderzoek brandwerendheid Adviseurs voor milieu, geluid, trillingen, brand en bouwfysica Alcedo bv Keizersweg 26 Postbus 140, 7450 AC Holten T: (0548) 63 64 20 F: (0548) 63 64 30 FlexFrameBouw bv T.a.v. de heer J. Douwes Kalanderstraat

Nadere informatie

01 kwaliteitscontrole beton

01 kwaliteitscontrole beton RAPPORT 01 kwaliteitscontrole beton kwaliteit en samenstelling schatting sterkte specie-analysemethoden STICHTING COMMISSIE VOOR UITVOERING VAN INGESTELD DOOR DE BETON VER E N IGI N G RESEARCH ONDERZOEKINGSCOMMISSIES

Nadere informatie

VOORLOPIG RAPPORT. COMMISSIE VOOR ÜITVOERIING VAN RESEARCH INCESTEED DOOR 1>E B ETO N V ER EN I Cl N C BRANDPROEVEN OP VOORGESPANNEN BETONLIGGERS

VOORLOPIG RAPPORT. COMMISSIE VOOR ÜITVOERIING VAN RESEARCH INCESTEED DOOR 1>E B ETO N V ER EN I Cl N C BRANDPROEVEN OP VOORGESPANNEN BETONLIGGERS VOORLOPIG RAPPORT n COMMISSIE VOOR ÜITVOERIING VAN RESEARCH INCESTEED DOOR 1>E B ETO N V ER EN I Cl N C BRANDPROEVEN OP VOORGESPANNEN BETONLIGGERS INGESTELDE ONDERZOEKINGSCOMMISSIES COMMISSIE A 1. COMMISSIE

Nadere informatie

Lichtbeton voor balkons

Lichtbeton voor balkons 1 Intro Constructief gedrag lichtbeton experimenteel onderzocht Lichtbeton voor balkons Een manier om gewicht te besparen voor balkons, is het verlagen van de volumieke massa van het beton. In een afstudeeronderzoek

Nadere informatie

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Bedrijf: Researcher: Stoter Beton B.V. Dhr. R. Beumer Spoorstraat 29 8084 HW 't Harde Ing. H.W. Corporaal, MICT

Nadere informatie

Bepaling corrosiesnelheid van koperen leidingen voor en na de AquaCell waterontharder. Deel 2: Bepaling corrosiesnelheid na 10, 11 en 12 maanden

Bepaling corrosiesnelheid van koperen leidingen voor en na de AquaCell waterontharder. Deel 2: Bepaling corrosiesnelheid na 10, 11 en 12 maanden TNO-RAPPORT TNO 2012 R10424 Bevesierweg, Gebouw MML (Fort Harssens) -- 1781 CA Den Helder Postbus 505 1780 AM Den Helder www.tno.nl TNO-rapport TNO 2012 R10424 Bepaling corrosiesnelheid van koperen leidingen

Nadere informatie