Maak kennis met MVO Nederland. People Planet Profit P + RECRON Verblijfsrecreatie. Green Key. Groenste camping

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maak kennis met MVO Nederland. People Planet Profit P + RECRON Verblijfsrecreatie. Green Key. Groenste camping"

Transcriptie

1 Maak kennis met MVO Nederland People Planet Profit P + RECRON Verblijfsrecreatie Green Key Groenste camping

2 3 2 P + People, Planet, Profit Dit is een mini-special van P+ People Planet Profit, het tijdschrift over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoofdredactie: Jan Bom Redactie: Maria Genova Annemiek Righarts Sabine Draaijer Fotografie: Anne Hamers Jan van Arkel Boudewijn Boer Vormgeving: B10, Amsterdam: Boudewijn Boer Druk: Senefelder Misset Doetinchem Redactieadres: Rietsnijderslaan LC Nederhorst den Berg T (0) M E editor@p-plus.nl Uitgeverij: Atticus b.v. Postbus AH Alphen aan den Rijn M E publisher@p-plus.nl Milieubarometer wordt Green Key Vanaf 1 januari 2006 is de Milieubarometer omgezet in het internationale keurmerk Green Key. In dit overgangsjaar zullen de Milieubarometer en Green Key nog naast elkaar staan en duurzaam ondernemen in de recreatiesector actief promoten. Daarna weten Europese gasten de weg in Nederland te vinden met het internationale embleem van een groene sleutel. De toerisme- en recreatiebranche heeft een internationaal karakter en diverse toonaangevende touroperators hechten daarom veel belang aan eenvormigheid in de accommodatiebranche, wat betreft het gebruik van milieukeurmerken. Ook daarom gingen de Nederlandse bezitters van de Milieubarometer graag akkoord met de overgang naar de Green Key. De verwachting is dat deze aanbeveling zal aanzetten tot uitbreiding van het aantal deelnemers. De Green Key zal in Nederland De Groene Sleutel komen te heten. Het vernieuwde embleem stamt uit Denemarken, maar zal voor veel Nederlandse kampeerders bekender zijn na bezoek aan duurzame Franse campings. MVO Nederland heeft het initiatief genomen om samen met verschillende brancheorganisaties maatschappelijk verantwoord ondernemen onder de aandacht van de aangesloten leden te brengen. We hebben gemerkt dat vooral binnen het midden- en kleinbedrijf mensen veel minder van elkaar leren dan mogelijk is. Zo gaan veel positieve en inspirerende ervaringen voor de sector verloren, zegt Carla Neefs, adjunct-directeur van MVO Nederland. Ook voor de recreatiebranche liggen de kansen voor het grijpen. Carla Neefs: U wilt dat het goed gaat met uw bedrijf? Dat uw bedrijf groeit, dat uw gasten er graag komen, dat uw medewerkers er met plezier werken en dat de contacten met uw omgeving plezierig verlopen? Helaas zien overheid en natuurorganisaties de recreatiebranche regelmatig als een bedreiging voor het buitengebied.want vaak grenzen recreatieve ondernemingen aan een natuurgebied. Hoe kunt u als ondernemer rekening houden met de omgeving en toch uw zaak laten groeien? Een ander onderwerp dat speelt in de recreatiebranche is seizoensgebondenheid van de vraag naar recreatie. Hoe bindt u zelfs tijdelijke medewerkers aan uw bedrijf? Uw collega s die de weg zijn ingeslagen van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hebben al oplossingen gevonden. Samen met de RECRON bieden we die u graag aan in deze mini aflevering van het tijdschrift P+. Voor meer informatie over duurzaam ondernemen:

3 5 RECRON Schoonste camping blijkt beste camping 4 Derk Jan Verstand: Duurzame campings krijgen sneller vergunningen We zijn ervan overtuigd dat investeringen in maatschappelijk verantwoord ondernemen zichzelf op den duur terugverdienen en meer opleveren. Er zijn al best veel bedrijven in onze sector die dat in de praktijk hebben bewezen, zegt voormalig adjunct-directeur Derk Jan Verstand van Recron. Ik heb ook het idee dat bij de bedrijven die daar niets mee doen, eerder sprake is van onwetendheid dan van onwelwillendheid. We kregen ook vragen van bedrijven die het Milieubarometer-keurmerk hadden, maar zich niet wilden beperken tot milieu en energie. Als Recron hadden we daar tot voor kort geen goed antwoord op. Daarom waren we blij toen we door MVO Nederland werden gevraagd om samen een project voor maatschappelijk verantwoord ondernemen op te starten. Zij beschikken over een uitgebreid netwerk en veel kennis op dat gebied. Recron had al een aantal projecten lopen, bedoeld ter professionalisering van de bedrijfsrecreatie. Zestien ondernemers in Gelderland gaven aan om samen van gedachten te willen wisselen over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uit de bijeenkomsten bleek dat veel bedrijven meer deden aan MVO dan ze in eerste instantie dachten, vertelt Verstand. Recreatiebedrijven liggen vaak in buitengebieden en grenzen aan natuur. Je kunt de gasten stimuleren om te gaan fietsen en zo min mogelijk de auto te gebruiken. Je kunt samen met een boswachter natuurwandelingen uitzetten. Je kunt eco-materiaal ter beschikking stellen aan je gasten en allerlei activiteiten samen met de lokale natuurverenigingen organiseren. Van het Gelderse initiatief bestaat een document, dat als voorbeeld heel erg handig van pas kan komen. Ook zijn er in vijf provincies regionale consulenten die praktisch advies geven, op basis van voorbeelden van andere Recronleden. Over het koolfilter in het zwembad van De Papillion in Denekamp bijvoorbeeld, of de watervrije toiletten. Door de omwonenden, de gemeente en alle andere stakeholders bij het bedrijf te betrekken, ontstaat er meer vertrouwen en een beter imago voor die bedrijven, vervolgt Verstand. Voor ondernemers is het lastig om te investeren in iets, zonder te weten of het zich terugverdient. Het vergt tijd en geld om de stakeholders erbij te betrekken. Maar een goede relatie komt wel van pas als een bedrijf wil uitbreiden. Je ziet ook dat ondernemers die op een duurzame manier willen uitbreiden, sneller vergunningen krijgen. Verstand denkt dat veel bedrijven niet weten dat ook goed personeelsbeleid onder maatschappelijk verantwoord ondernemen valt. Je ziet allerlei initiatieven op dat gebied, zoals kinderopvang, verlofregelingen of jaarbanen proberen te geven in plaats van seizoenscontracten. Tevreden personeel is je grootste ambassadeur naar de gasten toe.

4 7 6 Tips Milieubeleid Het milieubeleid van uw organisatie en de manier waarop u met uw personeel omgaat zijn de twee belangrijkste speerpunten van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door daar gerichte aandacht aan te besteden zal uw interne bedrijfsvoering soepeler verlopen en zult u vaak ook kosten besparen. Milieumaatregelen Bij milieumaatregelen kunt u denken aan bewust gebruik van energie, water en grondstoffen, het gebruik van materialen en het beperken en voorkomen van vervuiling. Deze maatregelen leiden tot besparing in de kosten en verbeteren niet alleen het milieu, maar ook de financiële situatie van uw bedrijf. Wat vaak vergeten wordt is het communiceren van uw milieubeleid aan de lokale gemeenschap (politiek, samenleving, uw buren). U kunt hiermee een positief imago opbouwen. En dat is van eminent belang. Immers, u hebt draagvlak nodig om te kunnen ondernemen in het buitengebied. Ook uw gasten en relaties zullen waarderen dat u zorg hebt voor het milieu. U bouwt daarmee dus aan een betere reputatie. Het beperken van milieuvervuiling is door veel recreatieondernemers al als vanzelfsprekendheid opgenomen in hun bedrijfsvoering. Zo hebben 250 ondernemers in 2004 de Milieubarometer gehaald. Al deze bedrijven besteden veel aandacht aan milieu binnen hun bedrijf en worden hiervoor beloond met een keurmerk. Zij kunnen aan hun gasten en aan andere belangstellenden laten zien dat zij bewust bezig zijn met het milieu en de natuur. Milieubarometer / Green Key De Milieubarometer is hét keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg op het bedrijf. Het is een beloning voor de ondernemer die meer aan het milieu doet dan de wet- en regelgeving van hem verlangt. Het is een middel om het milieubewuste imago van de onderneming naar anderen te communiceren. Voor de recreant wordt op die manier duidelijk dat milieu en de natuur voor het bedrijf buitengewoon belangrijk zijn. Het doel van de Milieubarometer is aan de ene kant het sparen van het milieu door minder gas, water en elektra te verbruiken en minder afval te produceren, maar aan de andere kant ook om kosten te besparen. Naast een aantal verplichte maatregelen moet een aantal keuzemaatregelen worden doorgevoerd. Het aantal toegepaste keuzemaatregelen bepaalt het niveau van de Milieubarometer: brons, zilver of goud. 250 recreatiebedrijven hebben in 2004 de Milieubarometer gehaald. Nog geen honderd daarvan beschikken over de kwalificatie goud. Vanaf dit jaar kunnen de bedrijven het Europese logo Green Key gaan voeren.

5 Camping De Berenkuil Liever zaklantaarn dan lantaarnpaal 8 Niekus Veenstra: Zorg voor milieu en natuur doe ik vanuit persoonlijke interesse. De Berenkuil in Grolloo (Drenthe) is een autovrije camping met 500 plekken, aan het einde van een doodlopende weg. Van de 39 hectare landgoed is 19 hectare natuur met bomen, hoog pluimgras, verstilde vennen, kleurige hei en jeneverbes. Veenstra vertelt vol passie over zijn bedrijf. Hij ziet maatschappelijk verantwoord ondernemen als ondernemerschap met een goede balans tussen People, Planet en Profit. Je kunt als bedrijf bijvoorbeeld investeren in infrarode waterkranen, zonneboilers of isolatie van je werkplaats. Maar ook andere dingen doen, zoals het besparen in de kosten door het plaatsen van minder lantaarns op het terrein. Dat geeft bovendien een echt campinggevoel. Een zaklamp is dan onmisbaar. Volgens Veenstra kan iedereen met maatschappelijk verantwoord ondernemen beginnen, maar je moet er wel achter staan. Prioriteiten stel je vast afhankelijk van je eigen bedrijfsfase. Start bijvoorbeeld met een goed geïsoleerde werkplaats en zonlicht in de gebouwen. Of doe eerst kleine dingen: duurzame koffie en thee, milieuvriendelijke olie voor de kettingzaag. Of als je friet verkoopt: pangebruik stimuleren in plaats van plastic bakjes. Kinderen vinden het nog leuk ook met een pan vol friet naar huis te lopen. Ook is Veenstra voorstander van groene stroom. De klant betaalt iets meer, maar ik heb er wel een verhaal bij: de stroom op onze camping komt van duurzame energiebronnen. Ook spant Veenstra zich persoonlijk in voor zijn directe omgeving. Zo laat hij schoolkinderen uit de buurt gratis zwemmen en zette hij samen met de natuurvereniging een natuurontdekkingspad uit. Ook voor zijn personeel zorgt hij goed. Kleine cadeautjes als waardering voor de inzet en een terugkomdag zijn standaard. Veenstra stelt: Maatschappelijk verantwoord ondernemen maakt uitbreiden niet perse makkelijker, maar het geeft wel concurrerend vermogen en een goede band met alle partijen waarmee je samenwerkt. Daardoor worden veel dingen uiteindelijk toch vaak makkelijker. berenkuil@berenkuil.nl 9

6 10 Tips Personeelsbeleid Ook de manier waarop een ondernemer omgaat met de mensen binnen en buiten het bedrijf, die geen gast zijn, behoort tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zijn de mensen die in uw bedrijf werken tevreden met hun aanstelling? Laat u hen merken dat hun werk van belang is, dat u hen waardeert? Kansen, cursussen en werksfeer Het personeel vormt vaak het gezicht van uw bedrijf, mede door hen voelen uw gasten zich thuis bij u. De benadering van MVO is dat u zich afvraagt wat u kunt doen dat uw personeelsleden zich wel bevinden en dat u hen daarmee aan u bindt. Maatregelen als het bieden van nieuwe kansen, het aanbieden van opleidingen en het zorgen voor goede beloning horen daarbij. Het lijken logische maatregelen, maar de praktijk blijkt wel eens anders te zijn. Milieu-informatie voor personeel Probeer te carpoolen Afval scheiden en in de juiste bakken deponeren Wees zuinig met (warm)water en energie, schakel verlichting en computer uit indien u het kantoor verlaat kan de verwarming en de airco wel uit Een half uur voor u het kantoor verlaat Sluit de deuren en ramen van gebouwen Wist u dat Nederland Iets minder dan 825 campings telt? Bijna 200 bungalowparken telt? Ongeveer 300 groepsaccomodaties heeft? Iets meer dan 175 verhuuraccomodaties heeft? Er in 2005 weer 200 nieuwe bedrijven bij heeft gekregen met een Milieubarometer? 11 Door ervoor te zorgen dat uw personeel zich in uw organisatie op zijn plek voelt, creëert u een prettige werksfeer waar medewerkers op een professionele en gastvrije wijze uw gasten tegemoet kunnen treden. En u weet als recreatieondernemer als geen ander hoe belangrijk een goede sfeer is voor de tevredenheid van uw gasten. En goed personeelsbeleid heeft niet indien deze onnodig geopend zijn Spring zuinig om met kantoorartikelen Print zo veel mogelijk dubbelzijdig Gebruik de achterkant van mislukte alleen invloed op uw gasten. Ook het ziekteverzuim en het personeelsverloop zijn minder. printjes als kladpapier

7 Minicamping Thyencamp Het hele seizoen geen gas hoeven te gebruiken 12 Paul Tienkamp: Toiletten spoelen we door met regenwater Camping Thyencamp in Hooghalen (Drenthe) is een minicamping, met slechts vijftien grote standplaatsen. In de weilanden staan prachtige oude fruitbomen, maar ook nieuwe oude hoogstammen, zoals de Groninger Kroon. Er zijn uitbreidingsplannen geeft eigenaar Paul Tienkamp aan. Pas in 2004 is hij gestart. Meteen is al nagedacht over energiebesparende systemen. Wij hebben zonnepanelen en een zonneboiler, die elektriciteit en warm water aan de gasten levert. In het eerste seizoen hebben we geen gas hoeven te gebruiken. We hebben ook vier watersilo s met regenwateropvang, goed voor 1000 liter elk. Daar spoelen we de toiletten mee door. Ook hebben we een goed geïsoleerde recreatiezaal. Maar je kunt niet alles doen. Zo hebben we bewust niet gekozen voor extra zonnepanelen, omdat de terugverdientijd voor ons nu te lang is. Tienkamp vervolgt: Er zijn wel subsidies voor bijvoorbeeld de Milieubarometer, maar de administratie daarvan blijft, ondanks ondersteuning van Recron, complex en tijdrovend. Met de subsidie bespaar je soms wel 15 procent op je investering. Dat maakt het voor mij de moeite waard. Niet alleen energie is iets waar Tienkamp op let. Ook op andere vlakken onderscheidt de camping zich van anderen door zijn acties op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij vinden cultuur belangrijk, kunst is daar een onderdeel van. Daarom bieden wij vooral allochtone kunstenaars gratis expositieruimte aan. Zo krijgen ze een kans hun werk publiek te maken zonder dure zaalhuur. Ook wij worden daarvoor beloond. We hebben zo namelijk zelf een prachtige zaal. Starttips voor MVO heeft Tienkamp wel. In je horeca kun je beginnen met verkoop van Gulpener bier of verantwoorde koffie en thee. Die paar dubbeltjes verschil in inkoopprijs is niet eens in de verkoopprijs terug te zien. We bieden biologische wijnen aan, uit Zuid-Afrika. Ook lobbyen helpt. Vraag bijvoorbeeld eens aan een wethouder advies over hoe je dingen wellicht beter aan kunt pakken. Of toon werkelijk interesse in je buren. Door met elkaar na te denken over bepaalde beslissingen respecteer je elkaar beter en kom je elkaar sneller tegemoet. Ook door netwerken bijvoorbeeld met MVO Nederland als partner kun je contacten leggen en ideeën opdoen. info@thyencamp.nl 13

8 14 Tips Samenwerken Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent kansen zien door in dialoog te treden met alle partijen waarmee u te maken heeft. Meestal leidt deze aanpak tot een nieuwe vorm van ondernemerschap.waar u samen met anderen zoekt naar creatieve oplossing die bijdragen aan de verbetering van uw eigen bedrijfsprocessen en de maatschappelijke issues die spelen in de maatschappij. Links Hieronder vindt u een aantal links van ondernemingen en instanties die u verder kunnen helpen op uw weg naar maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Algemene informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen: MVO Nederland: MKB Nederland: De Milieubarometer: De internationale Green Key: BECO: De volgende recreatiebedrijven zijn al actief met MVO bezig: Camping Thyencamp, Hooghalen: Camping de Papillon, Denekamp: Camping De Berenkuil, Grolloo: Herperduin, Herpen: De Milieubarometer goedkoper voor RECRON-leden Jaarlijkse bijdrage: Brons: B 385,- Zilver: B 385,- Goud: B 450,- Kortingen: RECRON-leden B 55,- Kleine bedrijven i.v.m. kortere inspectietijd en administratie (omzetcriterium < B ): B 50,- Voor vragen over de Milieubarometer en de deelnamevoorwaarden kunt u een sturen naar de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit: info@milieubarometer.com. U kunt ook bellen naar: (Enver Loke). RECRON Hoofdstraat 82, 3972 LB Driebergen Postbus 102, 3970 AC Driebergen T: F: E: info@recron.nl W: De 75 Gouden Milieubarometers verspreid over provincies Gelderland: 14 Drenthe: 13 Noord-Brabant: 12 Noord-Holland: 11 Overijssel: 7 Zeeland: 5 Zuid-Holland: 4 Limburg: 4 Friesland: 2 Groningen: 2 Flevoland: 1 Utrecht: 0 15

9 Over MVO Nederland MVO Nederland is een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert maatschappelijk verantwoord te ondernemen. MVO Nederland brengt hiervoor bedrijfsleven, maatschappelijk veld, overheid, onderwijs en onderzoek bij elkaar om samen te zoeken naar effectieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. MVO Nederland wordt hierbij ondersteund door haar partners. 16 Informatie Om maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet en levend te maken, verzamelt MVO Nederland zoveel mogelijk voorbeelden, instrumenten, verhalen en publicaties. We maken deze informatie vervolgens beschikbaar via onze website, ons maatschappelijk verslag, en de presentaties die we in het land geven. Vaak is de informatie te vinden bij een ander bedrijf en verwijzen we door naar partners in ons MVO-netwerk. Netwerk MVO Nederland wil maatschappelijk verantwoord ondernemen bij zoveel mogelijk bedrijven stimuleren. Daarom brengen wij bedrijven die al ervaring hebben met MVO in contact met ondernemers die net beginnen. We organiseren daarvoor onder meer bijeenkomsten die we werkwinkels noemen. Zo bouwen we langzaam een steeds groter netwerk van organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Publiciteit MVO Nederland wil dat maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat leven, dat het tastbaar wordt voor iedereen. Daarom vertellen we de verhalen van de organisaties die goede voorbeelden hebben aan zoveel mogelijk mensen. We gaan er mee naar de pers, de politiek, de consument. We denken na over de onderwerpen die in de maatschappij spelen en praten daarover met deskundigen. Projecten Via al de organisaties die ons informatie aanleveren, horen we ook goed wat er allemaal speelt in het veld. We merken daardoor waar de behoeftes liggen en spelen daar zo goed mogelijk op in. Zo leeft bij verschillende organisaties de vraag waar je rekening mee moet houden als je internationaal maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen. Wij zoeken naar aanleiding van zo n vraag bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties die elkaar input kunnen leveren. We zorgen er voor dat verschillende initiatieven rondom internationale richtlijnen gestroomlijnd worden en maken in samenwerking met bijvoorbeeld de EVD een informatiepakket voor ondernemers die in het buitenland maatschappelijk verantwoord ondernemen. Geïnteresseerd in MVO? Wilt u starten met maatschappelijk verantwoord ondernemen, kijk dan op onze website: Hier kunt u zich ook abonneren op onze digitale nieuwsbrief. Contact MVO Nederland Waterstraat 47 Postbus AA Utrecht Telefoon Fax

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat? Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat? Voor Van Dijk Employment Services is bijdragen aan een beter milieu, een beter klimaat en een betere samenleving vanzelfsprekend. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

People Planet Profit P + ABN Kinderarbeid voorkomen. Natuursteen. Nieuwe horizon

People Planet Profit P + ABN Kinderarbeid voorkomen. Natuursteen. Nieuwe horizon People Planet Profit P + ABN Kinderarbeid voorkomen Natuursteen Nieuwe horizon 3 2 P + People, Planet, Profit Dit is een mini-special van P+ People Planet Profit, het tijdschrift over maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

The Sustainable Suitcase. The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen

The Sustainable Suitcase. The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen The Sustainable Suitcase The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen December 2011 The Sustainable Suitcase is een handige koffer

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Onderzoek Milieubewust 2011 (personeel)

Onderzoek Milieubewust 2011 (personeel) Onderzoek Milieubewust 2011 (personeel) Gepubliceerd van 06.07.2011 tot 20.07.2011 197 respondenten 83 antwoorden (83 uniek) 42% responsepercentage 1 Bewust met water omgaan 54,2 % 45 2 Biologische consumptiegoederen

Nadere informatie

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn 1 Kaders bij zelfsturing: financieel gezond zijn Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn Financieel

Nadere informatie

Invloed uitoefenen zonder macht. Hoe doe je dat? 10 september 2013

Invloed uitoefenen zonder macht. Hoe doe je dat? 10 september 2013 Invloed uitoefenen zonder macht. Hoe doe je dat? Enexis: KPC Groep: Peter Smits Dolf Reith 10 september 2013 Even voorstellen Enexis: Enexis is de regionale netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland,

Nadere informatie

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u?

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Meedenken en meedoen Portaal wil graag dat u tevreden bent over uw woning en woonomgeving. Om dit goed te organiseren, is informatie over uw woonomgeving erg

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag over 2018 BlijWerkt gaat, na het behalen van het MVO certificaat in 2018, in 2019 haar MVO beleid steviger verankeren in

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken MIJN PROFIEL Voornaam Piet Achternaam Voorbeeld Dienst Stadswerken Schaal Tot schaal 8 1 DIT BEN IK Wanneer heb je een goede werkdag gehad? Waarom? Als ik alles gedaan heb dat ik wilde doen en er ook onverwachte

Nadere informatie

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Onderdeel 1. Gegevens en indicatoren van het evenement Gegevens Evenement Naam: Datum: Korte Omschrijving Bezoekers: Deelnemers:

Nadere informatie

Onderzoek Milieubewust 2011 (leveranciers)

Onderzoek Milieubewust 2011 (leveranciers) Onderzoek Milieubewust 2011 (leveranciers) Gepubliceerd van 01.07.2011 tot 16.07.2011 147 respondenten 27 antwoorden (27 uniek) 18% responsepercentage 1 Zuinig omgaan met energie 88,9 % 24 2 Alternatieve

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Graydon studie: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q3 2015.

Graydon studie: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q3 2015. Graydon studie: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven. Inleiding Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. We hebben opnieuw een absoluut record te pakken sinds onze metingen begin 2002: het betaalgedrag

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Green Key - voorbeelddocumenten

Green Key - voorbeelddocumenten Green Key - voorbeelddocumenten Inhoudsopgave MVO-verklaring... 2 Actieplan: voorbeeld (online Green Key dossier)... 3 Taakomschrijving van de Green Key coördinator... 4 Duurzaamheidsrichtlijnen personeel...

Nadere informatie

Resultaten enquête vakbekwaamheid

Resultaten enquête vakbekwaamheid Resultaten enquête vakbekwaamheid In hoeverre bent u het eens met onderstaande stellingen? De nieuwe vakbekwaamheideisen hebben geen gevolgen voor mijn werkzaamheden. 1. Helemaal oneens 307 36,08% 2. Oneens

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 13 september 2012 Cubox Businessplatform

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 13 september 2012 Cubox Businessplatform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 13 september 2012 Cubox Businessplatform Het COS regionaal kennis- en expertisecentrum op het gebied van: internationale samenwerking; duurzame ontwikkeling; een

Nadere informatie

augustus 2015 Ik bouw ook pensioen op voor mijn kinderen pagina 6 AOW-leeftijd sneller omhoog pagina 4 Doe de quiz! pagina 8

augustus 2015 Ik bouw ook pensioen op voor mijn kinderen pagina 6 AOW-leeftijd sneller omhoog pagina 4 Doe de quiz! pagina 8 Pensioen krant augustus 2015 Ik bouw ook pensioen op voor mijn kinderen pagina 6 AOW-leeftijd sneller omhoog pagina 4 Doe de quiz! pagina 8 Pensioenheld Nieuws Ik vind het leuk om iets nieuws te leren

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING De Zijlen ondersteunt in de provincie DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING Groningen 1400 mensen bij wonen, werk en dagbesteding en vrijetijd. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Provinciale Statenverkiezingen Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Stem ook! Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen.

Nadere informatie

Zorgverzekeringen 2015

Zorgverzekeringen 2015 Q1 We beginnen met vier stellingen over zorgverzekeringen in algemene zin. Hiervoor heeft u niet uw nieuwe polisvoorwaarden nodig. Waar of niet waar? Als ik dezelfde zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Verbeter de aarde Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Lees hoe je door eenvoudige acties kunt meewerken aan het welzijn van de aarde. Bekijk de aardevriendelijke producten en campagnes

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2016 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Acquisitie & Zakelijk netwerken

Acquisitie & Zakelijk netwerken E-boek 3 bedrijfsblogs Acquisitie & Zakelijk netwerken Nu lezen. Praktische adviezen. Morgen toepassen. Nog succesvoller ondernemen! 1. Acquisitie is veel meer dan alleen gunnen 2. Alleen met glimlach

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Q1 Wat is uw leeftijd?

Q1 Wat is uw leeftijd? Q1 Wat is uw leeftijd? Beantwoord: 7.034 Overgeslagen: 60 10 8 6 4 Jonger dan 50 jaar 50-59 jaar 60-69 jaar 70-79 jaar 80 jaar of ouder Jonger dan 50 jaar 50-59 jaar 60-69 jaar 70-79 jaar 80 jaar of ouder

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN. Geschreven door Janny Brusselers

DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN. Geschreven door Janny Brusselers DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN Geschreven door Janny Brusselers Hallo! Leuk dat je je hebt ingeschreven voor mijn gratis nieuwsbrief! Als dank hiervoor, verklap ik dé 3 geheimen die jou

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Fietsen scoort voor een beter klimaat. www.fietsenscoort.nl

Fietsen scoort voor een beter klimaat. www.fietsenscoort.nl Fietsen scoort voor een beter klimaat www.fietsenscoort.nl Fietsen Scoort voor een beter klimaat Fietsen Scoort voor een beter klimaat is een landelijke campagne die het fietsen naar het werk stimuleert.

Nadere informatie

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Aan de NVM Open Huizen Dag van 5 oktober 2013 deden 47.374 woningen mee, waarvan 1.192 nieuwbouwwoningen (2,9%). De meeste huizen waren te bezoeken in de provincies

Nadere informatie

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Vaak vanuit het besef dat het verstandig is om anders om te gaan met onze aarde. Op het gebied

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 April 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads Van lead naar klant Alles wat u moet weten over leads Leads Voor de meeste websites is hét doel: leads. Ofwel, mensen of bedrijven die interesse hebben in uw product of dienst., potentiële klanten dus.

Nadere informatie

DURF JIJ DE STAP AAN?

DURF JIJ DE STAP AAN? DURF JIJ DE STAP AAN? Naar leerjaar 3 vmbo op De Groene Campus www.degroenecampus.nl De Groene Campus: een leuke school met een goede sfeer D foto nog maken - food - design - groen - sport e Groene Campus?

Nadere informatie

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen? Zin in ondernemen? is een meerjarig project gericht op de stimulering van energiebesparing en ondernemen. Met

Nadere informatie

FREE ENERGY NEWSLETTER

FREE ENERGY NEWSLETTER FREE ENERGY NEWSLETTER DE ENERGIEBRONNEN VAN DE 21 STE EEUW Nr. 20, 2011 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 2 Het Experiment deel 2... 4 Nieuwe rubriek: Gebruikers Vertellen... 8 Green Ebox MINI... 11 Speciale

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft)

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening via de gemeente (bijv. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Beantwoord: 2.458 Overgeslagen: 9 Ik maak

Nadere informatie

Zorgverzekeringen 2015

Zorgverzekeringen 2015 Q1 We beginnen met vier stellingen over zorgverzekeringen in algemene zin. Hiervoor heeft u niet uw nieuwe polisvoorwaarden nodig. Waar of niet waar? Als ik dezelfde zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen zorgwijzer 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg Medische vraag? Stel hem aan onze deskundigen Toen mijn vriendin

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Samenvatting Ruim zeven op de tien Leidenaren is van mening dat het klimaat de laatste tien jaar aan het veranderen is. Dit is iets minder dan vorig jaar. Qua belangrijkheid

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Als u zaken doet met de overheid...

Als u zaken doet met de overheid... Als u zaken doet met de overheid... Het duurzame inkoopbeleid van de overheid Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de overheid. Om de markt voor duurzame producten te stimuleren, geeft zij zelf het

Nadere informatie

Practice what you preach

Practice what you preach Beste lezer, In deze nieuwsbrief staat het volgende centraal: Wat leeft er onder de medewerkers van VHL Leeuwarden & Velp als het om duurzaamheid gaat. Daarnaast is de huidige stand van zaken omtrent zonnepanelen

Nadere informatie

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering pagina 1 van 8 Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering Regelmatig komen bij de Zorgbelangorganisaties en ConsumentendeZorg.nl klachten en vragen binnen over vergoedingen van behandelingen of medicijnen.

Nadere informatie

Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q2 2015.

Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q2 2015. Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven. Inleiding Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven was nog nooit zo positief als tijdens het tweede kwartaal van 2015. Dat blijkt uit de

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Energie besparen doen we samen! 18 november 2014 Ilse Hoenderdos Brabantse Milieufederatie

Energie besparen doen we samen! 18 november 2014 Ilse Hoenderdos Brabantse Milieufederatie Energie besparen doen we samen! 18 november 2014 Ilse Hoenderdos Brabantse Milieufederatie Brabantse Milieufederatie Stichting, non-profit maatschappelijke belangenorganisatie Natuur, milieu, landschap

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Investering grootste drempel om energie te besparen

Investering grootste drempel om energie te besparen Digitale nieuwsbrief juni 2013 MKB Green Deals in trek bij ondernemers De MKB Green Deals blijken een succes. Er doen 625 mkb-bedrijven mee aan het project, samen goed voor een besparingspotentieel vergelijkbaar

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

P +PEOPLE. Duurzaam. Winkelcentra en winkels PLANET PROFIT. minispecial 2009-2010

P +PEOPLE. Duurzaam. Winkelcentra en winkels PLANET PROFIT. minispecial 2009-2010 P +PEOPLE PLANET PROFIT minispecial 2009-2010 Winkelcentra en winkels Duurzaam 2 3 P +PEOPLE PLANET PROFIT Dit is een minispecial van MVO Nederland en P+ People Planet Profit, het tijdschrift over duurzaam

Nadere informatie

Een helpende hand bij het oplossen van uw problemen. Stichting Sociale Bemiddeling

Een helpende hand bij het oplossen van uw problemen. Stichting Sociale Bemiddeling Een helpende hand bij het oplossen van uw problemen Stichting Sociale Bemiddeling Stichting Sociale Bemiddeling U werkt bij een bedrijf dat lid is van Bouwend Nederland. Bouwend Nederland behartigt de

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2018 BlijWerkt gaat in 2018 voor het certificeren van Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag vertellen we

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2. 3. 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke samenleving Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Programma 1. Dementie: waarom is dit voor mij van belang? 2. Beeldvorming over dementie 3. Hoe kan

Nadere informatie

Ons groene buurtproject en de gemeente!

Ons groene buurtproject en de gemeente! Ons groene buurtproject en de gemeente! Groen Dichterbij! Bouw aan een goede relatie met jullie gemeente en creëer een gemeenschappelijke win-win 24 november 2012 Energieke Buurt Jitske Tiemersma Workshop

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Inleiding Be good & sell it! Goed dat je dit e-book hebt gedownload! Hoe belangrijk is het voor jou om helder te communiceren

Nadere informatie

Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers

Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers 6-07-2015 Zicht en Gehoor een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en Specsavers Over dit onderzoek Dit onderzoek over zicht en gehoor is uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO. Het betreft een online

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

Hotsheet september 2013

Hotsheet september 2013 Hotsheet september 2013 StepStone feiten & cijfers StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1,649,870 Aantal bezoeken 535,112 Unieke bezoekers 348,222 Aantal vacatures 1,380 September

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN Er zijn een heleboel redenen die door een klant gebruikt worden om nee te zeggen. Echter, de zogenaamde tegenwerpingen en bezwaren zijn veelal dooddoeners. Je zal dus moeten

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 1-11-2013 1 7 Facts & figures.

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

2013, peiling 2 juli 2013

2013, peiling 2 juli 2013 resultaten 2013, peiling 2 juli 2013 Van 14 mei tot en met 26 mei 2013 is een peiling onder het HengeloPanel gehouden. Van de 2.715 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1.615 leden de vragenlijst ingevuld.

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Ruimtelijk ontwikkelingskader voor verblijfsrecreatie in het Leekstermeergebied

Ruimtelijk ontwikkelingskader voor verblijfsrecreatie in het Leekstermeergebied Leekster hoofddiep Ruimtelijk ontwikkelingskader voor verblijfsrecreatie in het Leekstermeergebied 1. Aanleiding In het proces Ontwikkelingsvisie Ruimte voor het Leekstermeer (maart 2009, bijlage 1) zijn

Nadere informatie

Beleid duurzaam toerisme

Beleid duurzaam toerisme Beleid duurzaam toerisme Inhoudsopgave Inleiding 1 Energieverbruik 2 Papiergebruik 3 Afvalbeleid 4 Inkoopbeleid 5 Inleiding Duurzaam Toeristisch Ondernemen houdt in dat ondernemingen rekening houden met

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

Kunt u in het kort beschrijven waar uw bedrijf voor staat? Wat verkoopt u? Waarom verkoopt u deze producten/ dienstverleningen? escape DTP is Irma Weima, een éénmansbedrijf en regelt/verzorgt/maakt alles

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie