Spitsbergen juni IJsberen Special

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spitsbergen juni 2014. IJsberen Special"

Transcriptie

1 Spitsbergen juni 2014 IJsberen Special

2

3

4

5

6 Spitsbergen Spitsbergen, het land van de middernachtzon, van sneeuw en ijs. Een ongerept land vol arctisch wildlife. Hier ben je getuige van enorme kolonies zeevogels die elkaar verdringen op de kliffen en kusten, van de spannende capriolen van walvissen op zee, en van speelse zeehonden en walrussen tussen de prachtig blauwe ijsschotsen. Maar natuurlijk ook van de ijsbeer die in deze witte wereld zijn dappere bestaan leidt. Schip In juni 2014 hebben we de mogelijkheid om aan boord te gaan van de m/v Ortelius, een van de expeditieschepen van Oceanwide Expeditions, die 120 passagiers kan herbergen. Juni is voor de ijsbeer de beste maand. En we hebben de beste expeditieleider die we ons kunnen wensen: Rinie van Meurs. Als er iemand ijsberen kan spotten, dan is hij het wel. Geurt is al diverse keren met hem op reis geweest. Het schip is uitgerust met rubberen zodiacs waarmee landingen gemaakt worden, maar waarmee we ook langs de gletsjers kunnen cruisen.

7 Reistijd Van juni 2014 (waarvan 8 dagen aan boord, 7 nachten) Klimaat In juni is het vrij zacht in Spitsbergen, de temperatuur ligt zo n beetje tussen de 0 en de 12 graden. Highlights - op zoek naar de ijsbeer - arctische fauna: walrus, walvis, poolvos, zeehonden, robben, rendieren, tientallen Arctische vogelsoorten - arctische landschappen vol pakijs en gletsjers - Füglesangen; kolonie kleine Alken (duizenden waar je gewoon tussen zit) - Liefdefjord / Monaco gletsjer - Middernachtzon, blijvend prachtig licht - Alkefjellet; Kolonie Dikbekzeekoeten op steile basaltklippen - Gevarieerd plantenleven, vergeet de macro niet! - Lezingen aan boord door professor Louis Beyens - Nederlandstalige begeleiding.

8

9

10 Kamers / prijzen De driesterren-kamers hebben allemaal een eigen badkamer met douche en toilet. Er zijn drie opties te boeken; - Quadruple Porthole (4 personen in een hut) euro - Triple Porthole (3 personen in een hut) euro - Twin Porthole (2 personen in een hut) euro Prijzen kunnen nog onderhevig zijn aan schommelingen door variërende brandstofprijzen. De prijzen zijn exclusief de vlucht. Waarschijnlijk kunnen we vanaf Brussel naar Longyearbyen vliegen (hoofdstad Spitsbergen), wat gunstig is omdat wanneer je vanaf Amsterdam vliegt, je een nacht in Oslo moet overblijven (hotelovernachting) alvorens je verder kunt. Beschikbaarheid Er is niet veel beschikbaarheid meer. Voor een goede indruk van de beleving is hierna een artikel omtrent de Ware Wildernis van Spitsbergen opgenomen. Altijd al een keer naar Spitsbergen gewild om met verwondering de arctische wereld te beleven? Dan is dit je kans! Wil je mee? Geef je dan nu op via mirjam@gemi.nu

11 Spitsbergen, de Ware Wildernis

12 Spitsbergen, de Ware Wildernis Door de gaten in de wolken valt het zonlicht in banen op de besneeuwde bergen die daardoor prachtig worden verlicht. De sneeuw heeft er een mooi zwart-wit patroon op aangebracht omdat ze maar deels is blijven liggen. Ik sta op het dek van het schip te genieten van de eindeloze, ongerepte schoonheid van Spitsbergen. Het is bijna windstil, waardoor de zwart-wit structuren in het zacht golvende water tot mooie vormen gespiegeld worden. Wat later werpt het warme avondlicht even een oranje gloed mozaïek van pakijs. Als de zon dan op haar laagst is verdwijnt ook de warmere kleur en maakt plaats voor het bijzondere nachtlicht dat de gehele zomer aan blijft. Pas in de winter zal het licht voor lange tijd doven, nu is het 24 uur per dag licht. Hier, op 81 noorderbreedte met de Noordpool als dichtstbijzijnde buurman, bepaalt de natuur het ritme van het leven. De mens kan zich slechts aanpassen. Spitsbergen is de ware wildernis, een land zonder voetsporen. Hoewel toch zie ik wel voetsporen; gelukkig niet van de mens maar van de ijsbeer die hier in dit landschap van pakijs zijn dappere bestaan (nog?) leidt. Ik voel me bevoorrecht deelgenoot te kunnen zijn van zijn witte wereld. Kauwend op een stuk robbenvlees dat hij tussen zijn poten stevig vasthoudt, ligt hij op het ijs. Het is een adembenemend stuk natuur waar je stil van wordt. De gehele archipel Spitsbergen is een groot wildreservaat vol Arctisch wildlife. Deze status van reservaat heeft ze nu bijna 40 jaar en de bescherming heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik heb me laten vertellen dat de populatie ijsberen een gezonde toename laat zien, evenals het aantal walrussen. De fauna van Spitsbergen heeft natuurlijk nog veel meer in huis naast ijsberen en walrussen; poolvossen, rendieren, diverse soorten robben en walvissen. De meest voorkomende walvissen zijn de Bultrug en de Minkwalvis. De Beluga houdt zich graag op in de fjorden. Daarnaast zijn er vele zeevogels die in het voorjaar op Spitsbergen Krijsende Grote Burgemeesters houden hem gezelschap, hopend ook een stukje van de maaltijd te kunnen bemachtigen. De sneeuw is deels roodgekleurd door bloed, evenals de snuit van de ijsbeer. Een van de vogels wordt aan het lijntje gehouden; hij heeft zojuist een pees uit het dode dier getrokken waar hij mee weg wil vliegen, maar de pees wil niet loslaten. Ook de prachtig witte ivoormeeuw vliegt rond het sneeuwbuffet.

13 komen broeden. In de Hinlopenstraat ligt de Alkberg (Alkefjellet), een basaltklif van enkele kilometers lang waar naar schatting zo n Dikbekzeekoeten broeden. Ook andere zeevogels (Drieteenmeeuw en Papegaaiduiker) maken gebruik van deze reusachtige rots om hun kroost voort te brengen. Het is er een herrie van jewelste, vooral als de Grote Burgemeester er neerstrijkt op zoek naar een lekker eitje. De klif is gigantisch hoog, hier voel je de eigen nietigheid in deze immense natuur als je er in een zodiak onderlangs vaart. De basalt is zwart van kleur, maar door de uitwerpselen van al die vogels is het zwart verruild voor wit en roze. De Dikbekzeekoeten zitten tegen de steile klif aangedrukt op smalle richels om hun ei te leggen en uit te broeden. De expeditieleider vertelt ons over de dappere sprong van het kuiken in het diepe; de kuikens wagen de sprong naar zee van zo n 100 meter hoog.

14 In het water zijn ze veilig, maar de weg naar het water is gevaarlijk, aan de voet van het klif zwerven poolvossen rond op zoek naar een ei of naar een ongelukkig kuiken dat uit het nest valt of bij de sprong de zee niet haalt. Een dier dat je hart steelt is de Walrus. Met zijn grappige platte neus en een bovenlip vol borstelachtige snorharen omringd door een dikke speknek vol rimpels is hij een lust voor het oog. Sociale dieren die, aan de littekens op de huid te zien, toch ook weleens ruzie hebben. Het is een nieuwsgierig dier dat je heel onderzoekend aankijkt met zijn kleine ogen, mits je hem heel voorzichtig benadert. Zo lag ik plat op mijn buik op het strand te kijken naar een groepje walrussen spelend in het water. Ze wentelden, duwden elkaar om met hun flippers of hielden elkaar daarmee vast, of ze dreven op hun rug zodat alleen de slagtanden en de neus boven water kwamen. Af en toe keken ze even onze kant op alsof ze wilden checken of wij nog wel keken. Op een gegeven moment kwam er eentje onze kant uit zwemmen en bleek dat ik op de eerste rij lag hij kwam recht mijn lens in zwemmen. Het late licht scheen prachtig op zijn lijf en toen hij dichtbij was kwam zijn kop hoog het water uit. Hij keek heel nieuwsgierig in de lens het roept emoties op als je zo contact hebt met een wild dier, in die mate dat ik vergat om beelden te maken! Tja, de beleving is ook wat waard! Over de bijzondere fauna van Spitsbergen kun je een boek schrijven, maar vergeet de flora niet. Ondanks het koude klimaat is die namelijk zeker zo bijzonder, zo n 170 verschillende arctische plantensoorten weten hier te overleven. De gemiddelde jaartemperatuur ligt onder de 0 graden. Net als andere arctische gebieden kent Spitsbergen permafrost. De bodem bevriest tot op grote diepte (zo n 300 meter). Het gekke is dat de bevroren bodem zelfs in hun voordeel werkt. Zonder permafrost zou de bodem namelijk uitdrogen, de vrieskou voorkomt dat het oppervlaktewater in de bodem wegzakt. Plantensoorten bieden kou en wind het hoofd door weinig eisen te stellen en laag bij de grond te blijven. Bossen zijn er dan ook niet, kleine wilgen en de dwergberk zijn de enige houtachtige soorten. Als we over de toendra wandelen komen we dan ook het kleurenpalet van deze sterke kleine soorten overal tegen. Lieflijke paarse polletjes Purple Saxifraga geven het landschap kleur. Dit plantje heeft zich zodanig aangepast dat ze mag zeggen dat ze het meest Noordelijk groeiende plantje ter wereld is. Geelwitte bloemetjes van de Svalbard Poppy en de Arctic Mouse-ear bloeien stoer tussen de keien. De keien zelf zorgen voor oranje in het landschap; dieporanje korstmossen sieren het gesteente, waartussen af en toe wat frisgroen rendiermos de kop opsteekt.

15 En dan komt daar ineens het rendier zelf achter een heuvel tevoorschijn dat ons vanaf een afstandje nieuwsgierig opneemt. Een dier dat niet op afstand blijft is de Noordse Stern, blijkbaar ligt haar nest hier ergens op de toendra. Ze verdedigt het door ons nogal agressief aan te vallen waarbij je moet oppassen dat ze je niet werkelijk met haar snavel in je hoofd pikt. Verder wandelen met het statief boven ons hoofd is de oplossing, natuurlijk kijken we goed uit waar we onze voeten neer zetten, haar broedgebied respecterend. Ook de kleur blauw siert het Arctische landschap; het diepblauw van de gletsjer met haar steile ijswanden, met schuin afhangende puntige stukken die elke moment af kunnen breken van die machtige ijsrivier. Zo n gletsjer is wel zo iets moois, daar word je stil van. Af en toe hoor je ergens hoger op de gletsjer het geluid van onweer (alsof het dondert), knappend ijs dat voort wordt gestuwd richting de zee. Krijsende meeuwen vliegen voor de blauwe ijswand langs. En dan het oergeluid, de knal van het afkalvende ijs dat in zee dondert en het water daarbij hoog laat opspuiten. Dit oeroude landschap is door de natuur al miljoenen jaren gepolijst en geveild door de ijsrivieren. Spitsbergen, met alles wat erin leeft, vult je geest met bezinning en verwondering. Het is een land waar je van gaat houden.

16

17 Spitsbergen

Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special

Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special De mooiste manier om de Koning van de Noordpool te zien (/nl/activiteiten/outdoor-activiteiten/wandelen) (/nl/activiteiten/outdoor-activiteiten/hiking-sneeuwschoenwandelen)

Nadere informatie

Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special

Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special De mooiste manier om de Koning van de Noordpool te zien (/nl/activiteiten/outdoor-activiteiten/wandelen) (/nl/activiteiten/outdoor-activiteiten/hiking-sneeuwschoenwandelen)

Nadere informatie

Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special

Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special De mooiste manier om de Koning van de Noordpool te zien Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Meer over: Noord-Spitsbergen, IJsbeer

Nadere informatie

SILVER EXPLORER. $ 9.599* per gast. Pakketprijs**: View Suite. Silversea Expeditions SCHIP. vanaf VERTREK 2 DUUR 11 DAGEN JUL 2016

SILVER EXPLORER. $ 9.599* per gast. Pakketprijs**: View Suite. Silversea Expeditions SCHIP. vanaf VERTREK 2 DUUR 11 DAGEN JUL 2016 on the ROCKS begeleide reis Kijk om u heen tijdens uw cruise op de Noord-Atlantische Oceaan en u zal zien wat dit poolgebied zo fantastisch maakt. Gigantische gletsjers, glasheldere ijsbergen en bevroren

Nadere informatie

2017 editie ON THE ROCKS

2017 editie ON THE ROCKS 20 ed iti 17 ON THE ROCKS e 2017 ARCTIC BEGELEIDE REIS Kijk om u heen tijdens uw cruise op de Noord-Atlantische Oceaan en u zal zien wat dit poolgebied zo fantastisch maakt. Gigantische gletsjers, glasheldere

Nadere informatie

IJsberenreis naar Spitsbergen. 22-30 juni 2014

IJsberenreis naar Spitsbergen. 22-30 juni 2014 IJsberenreis naar Spitsbergen 22-30 juni 2014 10 daagse Nederlandstalig begeleide expeditiereis Al verschillende keren was ik op expeditiecruise in Spitsbergen en de schoonheid van het gebied heeft me

Nadere informatie

Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special

Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special Noord-Spitsbergen, IJsbeer Special De mooiste manier om de Koning van de Noordpool te zien Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Let op: Meer over: Noord-Spitsbergen,

Nadere informatie

Polar Bear Special. M/V Plancius

Polar Bear Special. M/V Plancius Polar Bear Special M/V Plancius 9-daagse expeditiecruise Van Longyearbyen naar Longyearbyen Vertrekdatum 28 augustus 2018 De beste gelegenheid om de koning van de Noordpool te spotten! Een expeditie naar

Nadere informatie

Reis informatie. North Atlantic Odyssey

Reis informatie. North Atlantic Odyssey Reis informatie TITEL North Atlantic Odyssey SCHIP Ortelius INSCHEPING Vlissingen ONTSCHEPING Longyearbyen Inclusief Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee. Transfers

Nadere informatie

IJsberenreis naar Spitsbergen. 21-29 juni 2016

IJsberenreis naar Spitsbergen. 21-29 juni 2016 IJsberenreis naar Spitsbergen 21-29 juni 2016 9/10 daagse Nederlandstalig begeleide expeditiereis Al verschillende keren was ik op expeditiecruise in Spitsbergen en de schoonheid van het gebied heeft me

Nadere informatie

Rond Spitsbergen. Prijzen per persoon: Circumnavigatie van Spitsbergen. (/nl/activiteiten/outdoor-activiteiten/wandelen)

Rond Spitsbergen. Prijzen per persoon: Circumnavigatie van Spitsbergen. (/nl/activiteiten/outdoor-activiteiten/wandelen) Rond Spitsbergen Circumnavigatie van Spitsbergen (/nl/activiteiten/outdoor-activiteiten/wandelen) G EN Reiscode: OTL10-16 Reisdatum: 17 jul - 26 jul, 2016 Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Let op:

Nadere informatie

NatuurFotoNieuws. Maasuiterwaarden - Portfolio - Lightroom - Fotoreizen Jaegersborg Denemarken - Spitsbergen. zomer 2013

NatuurFotoNieuws. Maasuiterwaarden - Portfolio - Lightroom - Fotoreizen Jaegersborg Denemarken - Spitsbergen. zomer 2013 NatuurFotoNieuws Maasuiterwaarden - Portfolio - Lightroom - Fotoreizen Jaegersborg Denemarken - Spitsbergen zomer 2013 Ontmoeting 28 juni 2012 Tussen de paarse Vingerhoeden staat een reetje lekker van

Nadere informatie

SPITSBERGEN NOORWEGEN. Verkenning van de wereld van sneeuw en ijs in Spitsbergen Het ijzige noorden tussen poolcirkel en Noordpool

SPITSBERGEN NOORWEGEN. Verkenning van de wereld van sneeuw en ijs in Spitsbergen Het ijzige noorden tussen poolcirkel en Noordpool SPITSBERGEN NOORWEGEN Verkenning van de wereld van sneeuw en ijs in Spitsbergen Het ijzige noorden tussen poolcirkel en Noordpool 44 Nordic Lente 2017 Spitsbergen is op Franz Josefland na de laatste stop

Nadere informatie

Spitsbergen. De reis van mijn zus. SNP.NL magazine dec 2009

Spitsbergen. De reis van mijn zus. SNP.NL magazine dec 2009 66 De reis van mijn zus Tekst: Yvonne Kroonenberg Fotografie: Rob Goethals en Adriaan Groen reisverslag reportage 67 Hinlopenstraat Met de ijsbreker Antarctic Dream vaart Yvonne Kroonenberg langs de noordkust

Nadere informatie

Mamma vliegt steeds hoger.

Mamma vliegt steeds hoger. MEEUWTJE Meeuwtje is het verhaal van een jonge meeuw die zijn leefwereld verkent. Zijn moeder helpt hem daarbij, vooral door aan het eind van de dag nog eens na te gaan wat er allemaal voor dieren, kleuren

Nadere informatie

DE IJSBEER. Super speurneus

DE IJSBEER. Super speurneus DE IJSBEER Super speurneus Hij is groot, wit en ziet eruit als een echte knuffelbeer. Toch zou je deze reus niet graag tegenkomen in de sneeuw. Gelukkig gebeurt dit ook niet snel, want waar deze poolreiziger

Nadere informatie

Reis informatie. Rond Spitsbergen - In het rijk van de IJsbeer

Reis informatie. Rond Spitsbergen - In het rijk van de IJsbeer Reis informatie TITEL Rond Spitsbergen - In het rijk van de IJsbeer SCHIP Plancius INSCHEPING Longyearbyen ONTSCHEPING Longyearbyen Inclusief Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks,

Nadere informatie

Rond Spitsbergen. Circumnavigatie van Spitsbergen. Reisdatum: 11 aug - 20 aug, Duitstalige reisleiding, Engelstalige reisleiding

Rond Spitsbergen. Circumnavigatie van Spitsbergen. Reisdatum: 11 aug - 20 aug, Duitstalige reisleiding, Engelstalige reisleiding Rond Spitsbergen Circumnavigatie van Spitsbergen Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Let op: Summary: Meer over: Rond Spitsbergen 11 aug - 20 aug, 2018 PLA13-18 9 nachten

Nadere informatie

Rond Spitsbergen. Circumnavigatie van Spitsbergen REISBESCHRIJVING. Reisdatum: 3 aug - 12 aug, Engelstalige reisleiding

Rond Spitsbergen. Circumnavigatie van Spitsbergen REISBESCHRIJVING. Reisdatum: 3 aug - 12 aug, Engelstalige reisleiding Rond Spitsbergen Circumnavigatie van Spitsbergen Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Summary: Meer over: Rond Spitsbergen 3 aug - 12 aug, 2017 OTL12-17 9 nachten m/v

Nadere informatie

FOTOGRAFIEREIS NAAR SPITSBERGEN: MET SNEEUWSCOOTERS DOOR HET WINTERLANDSCHAP

FOTOGRAFIEREIS NAAR SPITSBERGEN: MET SNEEUWSCOOTERS DOOR HET WINTERLANDSCHAP FOTOGRAFIEREIS NAAR SPITSBERGEN: MET SNEEUWSCOOTERS DOOR HET WINTERLANDSCHAP 9 dagen 21 apr 2019-29 apr 2019 Fotogra e Groepsreizen IJzige reizen Landschapsreizen Wildlifereizen Avo Spitsbergen is de ultieme

Nadere informatie

SPITSBERGEN. IJsberen fotograferen op 80 NB

SPITSBERGEN. IJsberen fotograferen op 80 NB SPITSBERGEN IJsberen fotograferen op 80 NB Spitsbergen Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke ijszee, ca. 600 km noordelijk van Noorwegen. Het bestaat uit een aantal eilanden die totaal ongeveer

Nadere informatie

Reis informatie. Noord Spitsbergen: de arctische zomer

Reis informatie. Noord Spitsbergen: de arctische zomer Reis informatie TITEL SCHIP INSCHEPING ONTSCHEPING Noord Spitsbergen: de arctische zomer Noorderlicht Longyearbyen Longyearbyen Inclusief Exclusief Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief

Nadere informatie

ULTIEM SPITSBERGEN! 04-15 JULI 2018

ULTIEM SPITSBERGEN! 04-15 JULI 2018 ULTIEM SPITSBERGEN! 04-15 JULI 2018 een ReiS naar Spitsbergen is een droom die werkelijkheid wordt. De natuur is hier nog heel ongeschonden en de fauna uniek. Net daardoor oefent Spitsbergen een grote

Nadere informatie

EXPEDITIECRUISE NAAR NOORD-SPITSBERGEN: IJSBEREN EN PAKIJS!

EXPEDITIECRUISE NAAR NOORD-SPITSBERGEN: IJSBEREN EN PAKIJS! EXPEDITIECRUISE NAAR NOORD-SPITSBERGEN: IJSBEREN EN PAKIJS! 8 dagen 24 jun 2020-01 jul 2020 Expeditiecruises Fotogra e Natuur Zeezoogdieren Vogelreizen IJzige reize Verken het dorpje Longyearbyen en vaar

Nadere informatie

SPITSBERGEN FOTOREIS

SPITSBERGEN FOTOREIS SPITSBERGEN FOTOREIS 2 t/m 9 juni 2013 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisschema Dag 1 2 juni Amsterdam Op 2 juni verzamelde zich een gemêleerde groep van 6 fotografen en de reisleider op een

Nadere informatie

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Lesbrief www.leopold.nl Auteur: Enzo Pérès-Labourette / ISBN 978 90 258 7316 5 Leeftijd: 5-8 jaar Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Wat ik bomen wil vertellen Voor het lezen Vertel aan

Nadere informatie

FOTOGRAFIEREIS NAAR SPITSBERGEN: MET SNEEUWSCOOTERS DOOR HET WINTERLANDSCHAP

FOTOGRAFIEREIS NAAR SPITSBERGEN: MET SNEEUWSCOOTERS DOOR HET WINTERLANDSCHAP FOTOGRAFIEREIS NAAR SPITSBERGEN: MET SNEEUWSCOOTERS DOOR HET WINTERLANDSCHAP 9 dagen 22 mrt 2020-30 mrt 2020 Fotogra e Groepsreizen IJzige reizen Landschapsreizen Avontuurlijk reizen Spitsbergen is de

Nadere informatie

Rond Spitsbergen. Circumnavigatie van Spitsbergen REISBESCHRIJVING. Reisdatum: 30 jul - 14 aug, s/v Noorderlicht. Spitsbergen reizen

Rond Spitsbergen. Circumnavigatie van Spitsbergen REISBESCHRIJVING. Reisdatum: 30 jul - 14 aug, s/v Noorderlicht. Spitsbergen reizen Rond Spitsbergen Circumnavigatie van Spitsbergen Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Meer over: Rond Spitsbergen 30 jul - 14 aug, 2018 NOO21-18-WBC 15 nachten s/v Noorderlicht

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Spitsbergen. PRAKTIJK4Op locatie

Spitsbergen. PRAKTIJK4Op locatie PRAKTIJK4Op locatie Spitsbergen Voor de natuurfotograaf met een interesse in de puurheid en leegte van het Arctische gebied vormt Spitsbergen de ideale bestemming. Adembenemende landschappen, ontelbare

Nadere informatie

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Let op: Meer over: Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil 29 apr - 6 mei, 2018 NOO12-18

Nadere informatie

Noord-Spitsbergen, 8 dagen Met de Ortelius op zoek naar ijsberen en walvissen, internationale natuurreis met het expeditieschip Ortelius

Noord-Spitsbergen, 8 dagen Met de Ortelius op zoek naar ijsberen en walvissen, internationale natuurreis met het expeditieschip Ortelius Rondreizen / (Ant)arctische gebieden / Spitsbergen Code 614805 R Internationale groep Niveau Accommodatie Noord-Spitsbergen, 8 dagen Met de Ortelius op zoek naar ijsberen en walvissen, internationale natuurreis

Nadere informatie

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal

Planten en dieren in de duinen. Interactief verhaal Interactief verhaal Doel: Leerlingen kennen na de les een aantal belangrijke eigenschappen van planten en dieren. Konijnen leven, hazen niet. Konijnen zijn sprinters, hazen zijn lange afstand renners.

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Polen. Blok 1 De Rijke Zee. Robbert Jak. Dag 5, 29 oktober Duurzaam werken op Zee

Polen. Blok 1 De Rijke Zee. Robbert Jak. Dag 5, 29 oktober Duurzaam werken op Zee Polen Blok 1 De Rijke Zee Robbert Jak Dag 5, Duurzaam werken op Zee Marine Ecology - Processes, Systems, and Impacts, 2012 Michel J Kaiser, Martin J Attrill, Simon Jennings, David N Thomas, David K. A.

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8 SPEURTOCHT Groep 7 en 8 Met deze speurtocht loop je door het hele park. Door de vragen goed te beantwoorden kun je letters verdienen. Verzamel alle letters uit de dikgedrukte vakjes. Met deze letters kun

Nadere informatie

Volg de wandelroute, dan zie je alle dieren!

Volg de wandelroute, dan zie je alle dieren! Ouwehands Winterland Brrr! Het is weer berekoud vandaag! Heb jij altijd al willen weten hoe de dieren in Ouwehands Dierenpark omgaan met de winterse kou? Ga dan mee op ontdekkingstocht! Volg de wandelroute,

Nadere informatie

RONDOM SPITSBERGEN - IN HET LAND VAN DE IJSBEREN - BEGELEIDE GROEPSREIS

RONDOM SPITSBERGEN - IN HET LAND VAN DE IJSBEREN - BEGELEIDE GROEPSREIS RONDOM SPITSBERGEN - IN HET LAND VAN DE IJSBEREN - BEGELEIDE GROEPSREIS 9-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis naar het land van de ijsberen. Beleef de ongelooflijke landschappen in de meest afgelegen

Nadere informatie

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen Galápagos-eilanden Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt graag houden over de Galápagos-eilanden. De Galápagos-eilanden liggen in de Stille Oceaan en zijn heel bijzonder omdat er dieren en planten leven die

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel Titel: Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Reisdatum: 6 jan - 13 jan, 2018 Reiscode: Duur: Schip:

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Let op: Meer over: Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil 27 apr - 4 mei, 2018 RVR14-18

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

NatuurFotoNieuws. dec 2013. Bonaire - Panorama fotografie - Lightroom - Fotoreizen Noorwegen - Spitsbergen

NatuurFotoNieuws. dec 2013. Bonaire - Panorama fotografie - Lightroom - Fotoreizen Noorwegen - Spitsbergen NatuurFotoNieuws Bonaire - Panorama fotografie - Lightroom - Fotoreizen Noorwegen - Spitsbergen dec 2013 NatuurfotoNieuws is een uitgave van Mirjam Langelaar & Geurt Besselink. GeMi Tekst & Beeld Ontmoeting

Nadere informatie

inhoud blz 1. Poolgebieden 3 2. De Noordpool 4. A, Dieren op de toendra 4 B. Dieren in en rond de Noordelijke IJszee De Zuidpool 14 4.

inhoud blz 1. Poolgebieden 3 2. De Noordpool 4. A, Dieren op de toendra 4 B. Dieren in en rond de Noordelijke IJszee De Zuidpool 14 4. Pooldieren inhoud blz 1. Poolgebieden 3 2. De Noordpool 4. A, Dieren op de toendra 4 B. Dieren in en rond de Noordelijke IJszee 10 3. De Zuidpool 14 4. Filmpjes 17 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Reis informatie. Oost Groenland: Noorderlicht bij Scoresby Sund

Reis informatie. Oost Groenland: Noorderlicht bij Scoresby Sund Reis informatie TITEL Oost Groenland: Noorderlicht bij Scoresby Sund SCHIP Plancius INSCHEPING Akureyri ONTSCHEPING Akureyri Inclusief Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie

Nadere informatie

Belevingsgame in Dierenpark Emmen...

Belevingsgame in Dierenpark Emmen... Belevingsgame in Dierenpark Emmen... s d n a l r e d e N Duits Engels Nederlands Beleving in Dierenpark Emmen, Denk jij veel te weten over dieren, en wil je graag een speurtocht maken door werelden waar

Nadere informatie

WILDLIFE SHORTBREAK OP SPITSBERGEN - VERNIEUWD!

WILDLIFE SHORTBREAK OP SPITSBERGEN - VERNIEUWD! WILDLIFE SHORTBREAK OP SPITSBERGEN - VERNIEUWD! Ontdek het allerbeste van Spitsbergen tijdens een hondensledetocht en tweedaagse sneeuwscootersafari op zoek naar ijsberen en andere arctische dieren. Je

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

inhoud 1. Een bijzondere vogel 2. De woonplaats 3. Soorten pinguins 4. Pinguinweetjes 5. Filmpjes Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden

inhoud 1. Een bijzondere vogel 2. De woonplaats 3. Soorten pinguins 4. Pinguinweetjes 5. Filmpjes Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden Pinguins inhoud 1. Een bijzondere vogel 3 2. De woonplaats 5 3. Soorten pinguins 6 4. Pinguinweetjes 12 5. Filmpjes 14 Bronnen en foto s 15 Colofon en voorwaarden 16 2 1. Een bijzondere vogel Geen vleugels,

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema:

Auditieve oefeningen bij het thema: Auditieve oefeningen bij het thema: Boek van de week: 1; Lars de IJsbeer 2; De Noordpool en de Zuidpool 3; De ijsbeer 4; Pit de Pinguïn Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

De honden zijn ook helemaal gelukkig dat ze er weer is.

De honden zijn ook helemaal gelukkig dat ze er weer is. De opwarmende aarde 2010 begint heel anders dan gedacht. Ondanks onze erg gezellige tijd samen heeft Glenn bedacht dat de afstand te groot is en hij brengt het niet zo tactisch. Niet alles wat recht lijkt

Nadere informatie

Winterboek. Groep 3/4

Winterboek. Groep 3/4 Winterboek Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden in de winter 10 8. Het land van de Eskimo 11 Werkblad winter

Nadere informatie

3 januari foto: Mark van de Weg

3 januari foto: Mark van de Weg 81 3 januari 2013 foto: Mark van de Weg IJzig werkterrein op 78 N - Verwaaid zonder wind - Het Grote Ontdekken in de Pacific - Instappen op latere leeftijd - Over Sunk Sand naar Ramsgate - Boot Düsseldorf

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN Lespakket groep 7 en 8 Zo, wij zullen jou eens een spannend lesje leren! Groep 7 Opdracht 1 Wij hebben in het safaripark verschillende giraffen. Ga er eens goed voor zitten om

Nadere informatie

Atlantic Odyssey, Ascension Island naar

Atlantic Odyssey, Ascension Island naar Atlantic Odyssey, Ascension Island naar Praia Bezoek enkele van de meest afgelegen eilanden ter wereld Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Meer over: Atlantic Odyssey,

Nadere informatie

Uitsterven of wegwezen

Uitsterven of wegwezen Klimaatverandering 7 en 8 5 Uitsterven of wegwezen Voedselwebspel Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: kennen een aantal oorzaken waardoor dieren uitsterven of verdwijnen, waaronder de klimaatverandering.

Nadere informatie

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer 1 De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer Giraffe hangt de laatste ballen in de boom. Reiger

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

ANTARCTICA een wereld apart!

ANTARCTICA een wereld apart! ANTARCTICA een wereld apart! KRAS-reis van Emilie, Wigger en Paul met de MS Delphin in februari 2010. Wat overheerst na terugkomst in Nederland van onze geslaagde reis naar Antarctica is dankbaarheid.

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Zeilen met Mae West in 2015. actief meezeilen. Zeilen met Mae West in 2015. meedoen i navigatie en planning

Zeilen met Mae West in 2015. actief meezeilen. Zeilen met Mae West in 2015. meedoen i navigatie en planning Zeilen met Mae West in 2015 actief meezeilen Zeilen met Mae West in 2015 meedoen i navigatie en planning genieten van de stilte van het Noorden Zeilen met Mae West in 2015 Lekkere keuken niet meer dan

Nadere informatie

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7.

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7. Kou inhoud blz. Kou 3 1. Het weer 4 2. Rillen van de kou 5 3. Kleren 6 4. Koelkast en vriezer 7 5. Koude kleuren 8 6. Noordpool en Zuidpool 9 7. Dieren en kou 10 8. Een koutje vatten 12 9. Filmpjes 13

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

RONDOM SPITSBERGEN - IN HET LAND VAN DE IJSBEREN

RONDOM SPITSBERGEN - IN HET LAND VAN DE IJSBEREN RONDOM SPITSBERGEN - IN HET LAND VAN DE IJSBEREN Beleef de ongelooflijke landschappen in de meest afgelegen regio's van Spitsbergen. Op deze rondreis zie je hoe de laagstaande middernachtzon een kleurenspel

Nadere informatie

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis Vogels op reis inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 5 4. Wintergasten 6 5. Standvogels 7 6. Deeltrekkers 8 7. Op reis 9 8. Het ontstaan van de trek 12 9. De goede richting 13 10. Een

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie

POOLLICHT FOTOREIS. Exclusieve. Lofoten, noord-noorwegen

POOLLICHT FOTOREIS. Exclusieve. Lofoten, noord-noorwegen Exclusieve POOLLICHT FOTOREIS Lofoten, noord-noorwegen Het noorderlicht ervaren levert gegarandeerd kippenvel op, maar hoe maak je er kwalitatieve beelden van? Het fotografisch vastleggen kan je soms zó

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 18 februari 2014. Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 18 februari 2014. Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 18 februari 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Het was afgelopen dinsdag beslist niet koud, de wind was ook niet echt hinderlijk, maar de zon liet helaas verstek

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Inleiding Het doen van een abortus heeft voor iedereen een verschillende reden en ook verschillende gevolgen. Maar onthoud goed, je hebt het niet

Inleiding Het doen van een abortus heeft voor iedereen een verschillende reden en ook verschillende gevolgen. Maar onthoud goed, je hebt het niet Inleiding Het doen van een abortus heeft voor iedereen een verschillende reden en ook verschillende gevolgen. Maar onthoud goed, je hebt het niet gedaan omdat je een slecht mens bent, maar juist omdat

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

HURTIGRUTEN: EXPEDITIE IJSLAND - ZUID-GROENLAND - DISKOBAAI

HURTIGRUTEN: EXPEDITIE IJSLAND - ZUID-GROENLAND - DISKOBAAI HURTIGRUTEN: EXPEDITIE IJSLAND - ZUID-GROENLAND - DISKOBAAI Het eiland van vuur en ijs in combinatie met de Arctische schoonheid van Groenland. De groene weiden in het zuiden van Groenland staan in schril

Nadere informatie

KUNSTWOORD. Gedichten bij kunstwerken. Hein Walter

KUNSTWOORD. Gedichten bij kunstwerken. Hein Walter KUNSTWOORD Gedichten bij kunstwerken Hein Walter Monument voor de Noordoostpolder Het ketelhuisje Gerard Koopman / Frank Bolink 1994 A6 - tussen de Ketelbrug en afslag Nagele/Urk 3 x 8 x 10 meter Baksteen,

Nadere informatie

inhoud Deze buurt is niet meer wat het geweest is,

inhoud Deze buurt is niet meer wat het geweest is, De Noordpool BRRRRR inhoud 1. Inleiding 3 2. Twee Noordpolen 4 3. Landen rond de Noordpool 5 4. Krimpen 6 5. Het Behouden Huis 7 6. De Noordpool bereikt 8 7. Dag en nacht 9 8 Het weer 10 9. Dieren 11 10.

Nadere informatie

De meeuwen van de Afsluitdijk

De meeuwen van de Afsluitdijk De meeuwen van de Afsluitdijk Eerste druk, oktober 2011 2011 Ellen D. IJzendoorn Kleuringbewerking cover: Kasper Smoolenaars ISBN: 978-90-484-9016-5 NUR: 277 Uitgever: Literoza, Zoetermeer www.literoza.nl

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3 Voorbereiding post 3 Vogels op reis Groep 1-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Vogels op reis voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel Opruimen

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje.

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje. Sterke geuren Pluk een blaadje van een plantje. Wrijf erover met je vingers, en verkreukel het blaadje een beetje. Ruik nu eens. Laat elkaar je blaadje ruiken. Waar ruikt het naar? Aardegeuren Ga op de

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

EXPEDITIE MET DE HONDENSLEDE OP SPITSBERGEN - NIEUW!

EXPEDITIE MET DE HONDENSLEDE OP SPITSBERGEN - NIEUW! EXPEDITIE MET DE HONDENSLEDE OP SPITSBERGEN - NIEUW! Ga op avontuur in de voetsporen van ontdekkingsreizigers als Fritjof Nansen en ervaar hoe het is om te leven in een wereld van sneeuw en ijs. Tijdens

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van. winter 2011. Kinderbijlage_winter11.indd 1 05-11-11 14:3

Limburgs Landschap. natuurboekje van. winter 2011. Kinderbijlage_winter11.indd 1 05-11-11 14:3 Limburgs Landschap natuurboekje van winter 2011 Kinderbijlage_winter11.indd 1 05-11-11 14:3 Hoi! Wat voor winter krijgen we? Een kwakkelwinter met regen, natte sneeuw en af en toe een beetje vorst? Misschien

Nadere informatie