Nieuwjaarsreceptie Open Vld maandag 19 januari 2015 Wild Gallery, Vorst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwjaarsreceptie Open Vld maandag 19 januari 2015 Wild Gallery, Vorst"

Transcriptie

1 1 Het gesproken woord telt. Nieuwjaarsreceptie Open Vld maandag 19 januari 2015 Wild Gallery, Vorst Nieuwjaarstoespraak voorzitter Gwendolyn Rutten Dames en heren beste vrienden, Goeieavond allemaal. En een gelukkig nieuwjaar. We zijn hier vanavond samen Om het glas te heffen op het nieuwe jaar. Het is vandaag Blue Monday - blauwe maandag... Dat is blijkbaar de meest deprimerende dag van het jaar. En dus dachten wij: het beste recept tegen al die wintermoeheid is een stevig feestje van de liberalen. Ik ben dan ook ontzettend blij om u hier zo talrijk te zien. Hier in Brussel, de stad van optimisme, Hier in België, een land dat vrijheid hoog in het vaandel draagt, In het hart van de Europese Unie, die als sterkste economische macht ter wereld de motor is van vooruitgang. Optimisme. Vrijheid. En vooruitgang. Het zijn drie waarden die ons als liberalen kenmerken. En het zijn drie waarden die we vandaag meer dan ooit nodig hebben. Want onze vrijheid, die staat onder druk. Vorige week kwam de dreiging van terreur extreem dichtbij. In Parijs werd een gewelddadige aanslag gepleegd. Een moord.

2 2 Een laffe moord op onschuldige mensen, op redactieleden, op vrienden, op ouders, op geliefden. Maar het was ook een barbaarse moord op onze Westerse idealen. En op de fundamenten van onze democratie. Ja, het doet ons schrikken, maar het mag niet af- schrikken. Want dàt is wat de terroristen écht willen. Ze willen ons bang maken, zodat we dingen doen die in hun kraam passen. Terreur is een politieke daad, met een politiek doel. En ze kiezen onze symbolen als doelwit : de vrije meningsuiting, of onze politiediensten. Omdat ze ons willen raken en onze samenleving willen ontwrichten. dat mogen wij niet laten gebeuren. Angst en vrijheid zijn keerzijden van dezelfde medaille. Een aanslag die ons angstig maakt, neemt ons vrijheid en vooruitgang af. Roosevelt zei the only thing we have to fear, is fear itself. Daarom moeten we op onze manier reageren. Als ze verdeeldheid willen, dan moeten wij voor eenheid zorgen. Als ze terreur willen, moeten wij voor rust kiezen. Als ze angst willen, moeten wij hoop uitstralen. En als ze ons het zwijgen willen opleggen, dan moeten wij met trots onze mening uitdragen. vrijheid is nooit gemakkelijk. En liberalisme is geen gemakkelijke ideologie. Wij hebben geen simpele antwoorden op moeilijke vragen. Vrijheid vraagt verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige samenleving. Er is geen enkel excuus voor terrorisme of voor barbarij. En er is in onze open samenleving geen plaats voor jihadisten. De regering heeft een actieplan uitgewerkt met tal van maatregelen om onze veiligheidsdiensten te versterken. De politie, het federaal parket en de staatsveiligheid hebben door samen te werken schitterend werk geleverd. Ze hebben dat uitstekend gedaan. Proficiat en ik vraag daar speciaal voor hen applaus voor!

3 3 Vrijheid vraagt ook moed. Moed om op te komen voor je idealen, ook als dat moeilijk is. Daarom zullen we er op toezien dat onze privacy gewaarborgd blijft en dat alle maatregelen een evaluatie krijgen als de rust weerkeert. We treden kordaat op als dat nodig is, maar ons antwoord moet verder kijken dan vandaag. Daarom pleiten wij voor méér wederzijds begrip en respect, voor méér gelijke kansen, voor méér en betere scholen, voor een scheiding tussen kerk en staat, en ja, ook voor godsdienstvrijheid. Daarom weigeren wij mensen te beoordelen op hoe ze heten of hoe ze eruit zien. Meer dan ooit, beste vrienden, is het zoals onze Guy Verhofstadt zei - niet je afkomst maar je toekomst die telt. Boven alles vraagt vrijheid ook verdraagzaamheid. Wie vrijheid wil krijgen, moet ook vrijheid kunnen geven en respect tonen voor mensen die een àndere visie hebben, of die àndere keuzes maken. Daarom pleiten wij voor meer ethische vrijheid, zodat alle ouders gelijke rechten krijgen, ook als ze holebi zijn. Daarom willen we meer vrijheid in het erfrecht, Zodat u zelf kan bepalen aan wie u uw eigendom wil overlaten. Daarom is zelfbeschikking voor ons het uitgangspunt bij euthanasie, Omdat u zèlf moet kunnen kiezen om waardig te sterven, Daarom willen wij minder regels en betutteling, Om te beginnen in het onderwijs waar leerkrachten meer tijd moeten kunnen maken voor leerlingen dan voor hun leerlingendossiers. Daarom willen wij opnieuw respect voor mensen die investeren en risico nemen omdat afgunst net zoals angst een bijzonder slechte raadgever is. Maar meer dan ooit is er in ons land nood aan een vrijheidspartij zoals Open VLD.

4 4 Een partij die opkomt voor uw individuele vrijheid om uw mening te uiten, om uw geluk na te streven, om een eigen zaak te beginnen, om uw privéleven niet te moeten delen met anderen als u dat niet wil. Om te leven zoals u wil en te sterven als u niet meer wilt om uw partner te kiezen om zelf te bepalen wie u wil zijn en wat u van uw leven wil maken om vooruit te gaan in plaats van stil te staan. Dat brengt me bij onze tweede grote liberale waarde : vooruitgang. Ook die staat onder druk. Ook daar mogen we niet toegeven aan angst. Doemdenkers en negativisten willen ons doen geloven dat de grenzen van de vooruitgang bereikt zijn. Ze zaaien vertwijfeling en doen mensen vrezen dat onze kinderen het minder goed zullen hebben dan wijzelf. Waarom zijn we zo bang van de toekomst? Daar is helemaal geen reden toe. Want wie achteruit kijkt, ziet over de ganse lijn voortdurend verbetering. Er is meer welvaart. We leven langer. We verdienen meer en hebben meer vrije tijd dan ooit tevoren. De digitalisering en het internet zorgen ervoor dat mensen en hun ideeën met elkaar in verbinding staan. Dat ook steeds meer mensen onderwijs krijgen. We staan voor een golf van nieuwe uitvindingen en innovaties. Wereldwijd trekt de economie opnieuw aan. De Verenigde Staten nemen het voortouw, maar ook andere landen veranderen in een heel hoog tempo. De wereld verandert en wij weten het: Je kan vooruitgang niet stoppen. Wij kijken daarom verder dan vandaag, naar waar we binnen 5 jaar met onze samenleving willen staan. Dàt is de reden waarom wij liberalen de departementen van de toekomst beheren. De digitale agenda, omdat digitalisering aan een razendsnel tempo nieuwe markten en mogelijkheden opent.

5 5 Privacy, omdat bij het enthousiasme voor nieuwe technologie altijd ook de zorg voor onze basisrechten hoort. Energie, omdat we graag zèlf energie willen maken in plaats van afhankelijk te zijn van subsidies of geopolitiek. En natuurlijk cultuur. En omdat wie de toekomst omarmt, steeds weer moet durven ingaan tegen het statusquo en het eenheidsdenken. Dames en heren, de wereld verandert en wij veranderen mee. We moeten proberen van verandering vooruitgang te maken. Dat doe je niet door boos te zijn. Of angstig. Niet door te staken of te polariseren. Niet door doemdenken of beschuldigen. Nee, dat doe je door te verbinden. Genereus te zijn. Positief. Creatief. Door niet op te geven. We hebben hoop nodig. En ja hoor, boven alles goesting. Het zal u opgevallen zijn dat goesting aanstekelijk werkt. Vandaag erkent iedereen dat vooruitgang begint met optimisme en met goesting. Met de overtuiging dat we als mensen in staat zijn om bovenmenselijke dingen te doen. Weet u, 50 jaar geleden wilden we een mens op de maan. Dit jaar nog zullen we Pluto bereiken. Alléén vooruitgangsoptimisten hebben die kracht om te verbazen. Wij hebben dat vorig jaar bewezen.

6 6 Eerst waren we gedoemd om te verdwijnen. Maar in mei wonnen wij de verkiezingen. Een half jaar geleden Schreef elke krant dat we in de oppositie zouden terechtkomen. Vandaag zitten we een en ondeelbaar in àlle regeringen, én met een liberale eerste minister (bravo Charles Michel!) Dames en heren, Wij zijn op ons best als de uitdagingen groot zijn. Kent u het verhaal van David en Goliath? Het is een oud verhaal, Van drieduizend jaar geleden, over de strijd van een jongen tegen een reus. De reus staat symbool voor een overmacht die onoverwinnelijk lijkt. Voor tegenstand waar je niet tegenop lijkt te kunnen. En David, die is het symbool voor het onverwachte. Het creatieve. De kracht om van een nadeel een voordeel te maken. De kunst van de verbazing. De komende jaren zullen wij David zijn. De optimisten tegen de doemdenkers. Fris, vastberaden en vol zelfvertrouwen. De komende jaren zullen wij verbazen. En dat doen we al, in de regeringen waar we inzitten. Tot verbazing van velen is de koopkracht niet gedaald, maar ze is gestegen en ze zal blijven stijgen. Dankzij onze vicepremier Alexander De Croo krijgt iedereen die werkt vanaf januari méér geld op het loonbriefje en volgend jaar verdubbelen we die inspanning! En hoewel iedereen riep dat er sociale afbraak zou volgen, is deze regering socialer dan ooit tevoren. Dankzij Maggie De Block trekken we met de welvaartsenveloppe bijna dubbel zoveel middelen uit voor wie het echt nodig heeft. Terwijl iedereen de mond vol heeft van onrechtvaardigheid,

7 7 Zorgen wij voor eerlijke concurrentie. Bart Tommelein pakt de sociale dumping aan en zorgt ervoor dat ons sociaal systeem overeind blijft in plaats van oneerlijk profitariaat in stand te houden. Terwijl het ganse land zat te wachten op een black- out, Bleven jaja, tot verbazing van velen - de lichten branden en zorgde Annemie Turtelboom voor een Vlaamse energievisie gebaseerd op hernieuwbare energie, met minder subsidies en minder verbruik. Hoewel iedereen schande sprak dat er bespaard moest worden, Heeft Sven Gatz snel en efficiënt de inspanningen verdeeld en is de cultuurwereld in 2015 opnieuw klaar voor investeringen en creativiteit. En hoewel begrotingen in deze tijden een moeilijke oefening zijn, Zorgde Guy Vanhengel in Brussel voor de enige begroting in evenwicht! Proficiat Guy! Dames en heren, 2015 is het jaar van het licht. Wij willen er in de regering voor zorgen dat er licht komt aan het eind van de economische tunnel. Met een weldoordacht economisch plan kiezen we voor economische groei. In Vlaanderen investeren we in mensen die zorg nodig hebben, in scholen, in kinderopvang, in energie, in cultuur. We stimuleren de economie door doelgericht de belastingen te verlagen en te vereenvoudigen. In plaats van ingewikkelde doelgroep- maatregelen werken we gericht en verlagen we de loonkost voor jonge mensen, voor 50- plussers en voor mensen met een handicap. Die belastingverlagingen komen bovenop de lineraire lastenverlagingen van de federale regering. Wij verlagen de belastingen om de economie op gang te trekken. Een miljard belastingverlaging voor wie werkt, en één miljard lastenverlaging voor wie andere mensen werk geeft. Zo creëren wij jobs, zo verhogen wij de koopkracht en zo maken wij werken goedkoper en gemakkelijker. Wij willen onze economie op gang trekken door positieve signalen te geven. Want er is nog nooit economische groei gecreëerd met een pleidooi voor meer belastingen.

8 8 wie over eerlijke belastingen praat, moet volgens ons over lagere belastingen praten. In de eerste plaats voor wie werkt en voor wie welvaart creëert. Wij zullen er in de regering voor zorgen dat er een fiscale hervorming komt die de personenbelasting verder verlaagt zodat u netto méér overhoudt. Onze vicepremier, Alexander De Croo, zal onze voorstellen om de personenbelasting te verlagen in de schoot van de regering op tafel leggen. En ja, die fiscale hervorming zal ons belastingstelsel ook rechtvaardiger maken. Afgunst staat niet in ons woordenboek. Vooruitgang, koopkracht en ambitie zijn de motor van de economie. Je kan geen sociaal paradijs bouwen op een economisch kerkhof. Maar net zozeer kan het voor liberalen niet zijn dat enkelingen met fiscale spitstechnologie met een destructieve speculatiedrang of door de gaten in het internationale netwerk te misbruiken hier géén belastingen moeten betalen. Dat staat in het regeerakkoord en dat is de lijn die we verder zullen uitrollen. Het resultaat van de fiscale hervorming moet daarom zijn : dat wie werkt, gewerkt heeft, of onderneemt méér overhoudt en vooruit gaat. Vrijheid en vooruitgang. Dat is onze strijd. Dat is de essentie van het liberalisme. Dames en heren, U hebt het al begrepen: Mijn wens voor u in het nieuwe jaar is : Verbazen. Wij moeten ons land opnieuw laten schitteren. De wereld verrassen en overtuigen met onze visie én met onze resultaten. In het jaar van het licht, is het liberalisme als een diamant, niet alleen A girl s best friend, Maar onverwoestbaar sterk en tijdloos, Met heel veel verschillende facetten, Die steeds het licht kunnen weerkaatsen. Gelukkig nieuwjaar en een verbazend 2015!

een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt.

een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt. een goed jaar voor jou, voor mij en voor de hele buurt. Dames en Heren Beste vrienden Een gelukkig Nieuwjaar. Van harte Voor u, voor wie u dierbaar is, en voor ons allemaal. Een gelukkig Nieuwjaar. Een

Nadere informatie

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Menukaart Open Vld ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Alexander De Croo Maggie De Block MENU_HORECA_2015CC_OPENVLD_8PAG.indd 1 Bart Tommelein Gwendolyn Rutten 30/11/15 15:58 Woord van de Chef Beste Horeca,

Nadere informatie

Onze boodschap vandaag is simpel en helder : Als je wil dat een stad floreert, geef h m dan in handen van een liberale burgemeester.

Onze boodschap vandaag is simpel en helder : Als je wil dat een stad floreert, geef h m dan in handen van een liberale burgemeester. Beste Gentenaars, Beste liberale vrienden, WELKOM! Welkom in gent, Welkom op de stedendag van Open Vld. Onze boodschap vandaag is simpel en helder : Als je wil dat een stad floreert, geef h m dan in handen

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Het is niet voor het eerst dat Europa door extreem terreurgeweld wordt geraakt.

Het is niet voor het eerst dat Europa door extreem terreurgeweld wordt geraakt. MdV, De terreur in Parijs heeft in heel Europa afschuw gewekt. Nietsontziende moslimradicalen hebben met hun aanslagen op Charlie Hebdo en op de Joodse supermarkt onze westerse samenleving in het hart

Nadere informatie

Nieuwjaarsreceptie Open Vld Maandag 18 januari 2016 BOZAR, Brussel Toespraak van de voorzitter, mevrouw Gwendolyn Rutten.

Nieuwjaarsreceptie Open Vld Maandag 18 januari 2016 BOZAR, Brussel Toespraak van de voorzitter, mevrouw Gwendolyn Rutten. 1 Nieuwjaarsreceptie Open Vld Maandag 18 januari 2016 BOZAR, Brussel Toespraak van de voorzitter, mevrouw Gwendolyn Rutten. Alleen het gesproken woord telt. Meneer de eerste minister, Beste vrienden, Goede

Nadere informatie

Plenaire tussenkomst Meryame Kitir 19/11 na aanslagen Parijs

Plenaire tussenkomst Meryame Kitir 19/11 na aanslagen Parijs Plenaire tussenkomst Meryame Kitir 19/11 na aanslagen Parijs Voorzitter, Premier, Collega s, Eerst en vooral wil ik namens onze fractie mijn oprechte en diep medeleven uiten aan de slachtoffers en de nabestaanden

Nadere informatie

Majesteit, De stroom van vluchtelingen is de grootste sinds de

Majesteit, De stroom van vluchtelingen is de grootste sinds de 1 Toespraak tijdens de Nieuwjaarsontvangst van Zijne Majesteit de Koning in het Koninklijk Paleis te Amsterdam op 12 januari 2015 door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. A. Broekers-Knol Majesteit,

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s Vrienden, Socialisten, 1 mei, dat is het verhaal van vrouwen en mannen, zoals Geert. 1 mei, dat is het verhaal van het échte leven. Het leven, waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de

Nadere informatie

En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze veiligheid de hoogste prijs betaalden.

En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze veiligheid de hoogste prijs betaalden. Toespraak minister A. van der Steur, Tuin van Bezinning, 10 juni 2015, Warnsveld. Majesteit, Dames en heren, Vrijheid kan niet bestaan zonder veiligheid. En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze

Nadere informatie

Dankjewel Wouter! Wat een fantastische voorzitter, beste vrienden! De man die het vertrouwen niet met kruiwagens, maar met vrachtwagens terugbrengt!

Dankjewel Wouter! Wat een fantastische voorzitter, beste vrienden! De man die het vertrouwen niet met kruiwagens, maar met vrachtwagens terugbrengt! TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Nationale Nieuwjaarsreceptie CD&V 25 januari 2014 Dankjewel Wouter!

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

MENSEN STERKER MAKEN. in veranderende tijden

MENSEN STERKER MAKEN. in veranderende tijden MENSEN STERKER MAKEN in veranderende tijden MENSEN STERKER MAKEN in veranderende tijden De wereld verandert Hoe maken we van verandering verbetering? Het antwoord : mensen sterker maken Jij bent een held!

Nadere informatie

Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT-

Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT- Congrestoespraak Lodewijk Asscher PvdA-congres, 3 november 2012. -GESPROKEN WOORD GELDT- Dames en Heren, Partijgenoten, Ik sta hier beduusd voor u. Het is een bijzondere tijd geweest. Als ik in terugkijk

Nadere informatie

Speech Nieuwjaarsreceptie 2013 Gwendolyn Rutten Bozar, 26 januari

Speech Nieuwjaarsreceptie 2013 Gwendolyn Rutten Bozar, 26 januari 1 Speech Nieuwjaarsreceptie 2013 Gwendolyn Rutten Bozar, 26 januari 2013 wordt geen gemakkelijk jaar. We leven in onzekere en moeilijke tijden. Maar juist in deze tijd is er behoefte aan een partij die

Nadere informatie

Ik heet u allemaal van harte welkom, in deze fantastische stad. in goed gezelschap, en intellectueel voldaan na een boeiend congresweekend.

Ik heet u allemaal van harte welkom, in deze fantastische stad. in goed gezelschap, en intellectueel voldaan na een boeiend congresweekend. Dames en Heren, Beste vrienden, Ik heet u allemaal van harte welkom, in deze fantastische stad. in goed gezelschap, en intellectueel voldaan na een boeiend congresweekend. Ik moet zeggen: het doet deugd

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5-5-5 GROEIPLAN We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5 HEFBOMEN VOOR GROEI 1 2 3 4 5 MEER MENSEN AAN HET WERK MINDER LASTEN BETER

Nadere informatie

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding December Normaal gezien beperkt dit voorwoord zich tot de nodige informatie, liefst melig geschreven en met af en toe een verwijzing naar de fratsen van de leiding. Normaal gezien doen wij als Vincies

Nadere informatie

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Toespraak van Sven Gatz Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Brussel, Vlaams Parlement, 19 november 2014 Geachte voorzitter,

Nadere informatie

zaterdag 12 december 2015 Themacongres Mensen sterker maken in veranderende tijden Technopolis Mechelen

zaterdag 12 december 2015 Themacongres Mensen sterker maken in veranderende tijden Technopolis Mechelen 1 zaterdag 12 december 2015 Themacongres Mensen sterker maken in veranderende tijden Technopolis Mechelen Slotspeech voorzitter Gwendolyn Rutten Alleen het gesproken woord telt Dames en heren, Goeieavond,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering!

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Beste vrienden, Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Vooreerst, en vanuit de grond van mijn hart: Bedankt! Bedankt om al weken keihard campagne te voeren. Bedankt voor jullie tijd, energie,

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Jaargang 34, nummer 8, 10 januari Agenda

Jaargang 34, nummer 8, 10 januari Agenda Jaargang 34, nummer 8, 10 januari 2019 Agenda Vrijdag 18 januari Creamiddag groep 1/2 Woensdag 23 januari Voorleesontbijt peuter/kleuter Vrijdag 25 januari Studiedag kinderen hele dag vrij Woensdag 6 februari

Nadere informatie

Beste, lieve partijgenoten,

Beste, lieve partijgenoten, Beste, lieve partijgenoten, We zijn net bezig geweest met een wirwar van moties. Maar wat mij nog het meest bezighoudt is de wirwar van emoties. Ik weet niet hoe het jullie is gegaan na de aanslag in Parijs,

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus Zondag 27 september Markus 9, 30-37 Overdenking Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus 1) Ongemakkelijk gevoel Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel toen ik dat gedeelte

Nadere informatie

dat organisaties als Sharia4Belgium en steekpartijen in metrostations die vooroordelen in de hand werken.

dat organisaties als Sharia4Belgium en steekpartijen in metrostations die vooroordelen in de hand werken. 1 Toespraak door viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Geert BOURGEOIS Bezoek aan de Al Fath Moskee Gent, 16 juni 2012

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Dames en heren, [Inleiding] In de zomer van 1946 voer een schip van Thailand naar Nederland. Een kleine Nederlandse

Nadere informatie

Dodenherdenking. Beuningen, 4 mei 2015

Dodenherdenking. Beuningen, 4 mei 2015 Dodenherdenking Beuningen, 4 mei 2015 Voor het eerst in mijn leven bezocht ik twee weken geleden Auschwitz en Birkenau. Twee plekken in het zuiden van Polen waar de inktzwarte geschiedenis van Europa je

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen Verkiezingsprogramma Open Vld - Federale verkiezingen 13 juni 2010 Ambitie 2020 1. een nieuwe politiek. In 2020 heeft 1 op

Nadere informatie

Vandaag, 20 februari, is een dag waar wij als nieuw bestuur naar hebben uitgekeken.

Vandaag, 20 februari, is een dag waar wij als nieuw bestuur naar hebben uitgekeken. Beste vrienden, Vandaag, 20 februari, is een dag waar wij als nieuw bestuur naar hebben uitgekeken. Sinds afgelopen zomer hebben we achter de schermen heel wat werk verricht om terug een volwaardig Open

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

opdracht uitvoerende macht

opdracht uitvoerende macht Onze federale regering vertegenwoordigt de uitvoerende macht in ons land. Zij voeren de wetten uit. Deze regering bestaat uit maximaal 15 ministers. De eerste minister uitgezonderd, is deze regering samengesteld

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

SEPTEMBERVERKLARING van de Vlaamse regering

SEPTEMBERVERKLARING van de Vlaamse regering SEPTEMBERVERKLARING van de Vlaamse regering Vastberaden kiezen voor een welvarend Vlaanderen Minister-president Kris Peeters 23-9-2013 Mijnheer de voorzitter, Beste collega s, 6 jaar geleden sprak ik voor

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang Laakdal, 28 februari 2014 CD&V stelt als eerste zijn programma voor: duidelijk, doelgericht en duurzaam en maakt een duidelijke

Nadere informatie

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Naar een nieuw en modern belastingsysteem #jijmaaktmorgen België is uitzonderlijk. Je belast kapitaal niet en je overbelast arbeid. Dat moet je dus herzien. Pascal Saint-Amans

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

MEET, LEARN, EXPERIENCE

MEET, LEARN, EXPERIENCE MEET, LEARN, EXPERIENCE Dynamiek, het is de energie die ons in beweging houdt, en ons sterk maakt in een wereld die constant verandert. Het houdt ons scherp en alert. Het doet ons bewegen, stappen vooruit

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad

Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad PERSCONFERENTIE 6 december 2014 Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad Verstandig investeren in toekomst Hamont-Achel Vorig jaar bij de opmaak van het meerjarenplan 2014-2019 heeft het schepencollege

Nadere informatie

Zondag 10 mei 2015 6 e zondag van Pasen kleur wit Ds. A.J.Wouda Joh. 15: 7-19 Blijf in mijn liefde. Gemeente van Christus

Zondag 10 mei 2015 6 e zondag van Pasen kleur wit Ds. A.J.Wouda Joh. 15: 7-19 Blijf in mijn liefde. Gemeente van Christus Zondag 10 mei 2015 6 e zondag van Pasen kleur wit Ds. A.J.Wouda Joh. 15: 7-19 Blijf in mijn liefde Gemeente van Christus Het is bijna niet te bevatten: vorig week zondag, om deze tijd, stond ik bij het

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VOORBEDE Soms moeten gebeurtenissen en dingen met naam worden genoemd. Soms moet je de dingen meer openlaten, opdat iedereen zijn eigen ervaringen erin kan herkennen. De voorbede

Nadere informatie

Toespraak Kris Peeters Verkiezingscongres CD&V 26 april 2014

Toespraak Kris Peeters Verkiezingscongres CD&V 26 april 2014 Toespraak Kris Peeters Verkiezingscongres CD&V 26 april 2014 Beste vriendinnen en vrienden, Dit is fantastisch! De enorme opkomst voor dit schitterend congres. Ik ben deze middag een trots boegbeeld. Om

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 22 januari 2015 Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

Beste kandidaten, Beste vrienden,

Beste kandidaten, Beste vrienden, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID CD&V Kandidatendag 28 mei 2012 Beste kandidaten, Beste vrienden,

Nadere informatie

Van Dorenborchstraat 1 7203 CA Zutphen T 0575 498 498 F 0575 519 009 E polbeek@zorggroepsintmaarten.nl. zie... lach en leef

Van Dorenborchstraat 1 7203 CA Zutphen T 0575 498 498 F 0575 519 009 E polbeek@zorggroepsintmaarten.nl. zie... lach en leef zie... lach en leef Van Dorenborchstraat 1 7203 CA Zutphen T 0575 498 498 F 0575 519 009 E polbeek@zorggroepsintmaarten.nl zie... lach en leef 02 Welkom. Zie lach en leef 03 Welkom De Polbeek De Polbeek

Nadere informatie

De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen.

De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen. De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen. Durfplan voor Vlaanderen. Een plan voor morgen en overmorgen. Op 7 juni kiest u hoe we samen de toekomst ingaan. Mét of zonder plan. Ons

Nadere informatie

Toespraak van Bruno Tobback 18 september 2011

Toespraak van Bruno Tobback 18 september 2011 Toespraak van Bruno Tobback 18 september 2011 Óns Vlaanderen Allereerst wil ik jullie allemaal, al onze leden, bedanken voor de warme steun. En in het bijzonder twee van jullie, namelijk Dirk en Caroline.

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van het Gelderse MEP op 14 mei 2018

Toespraak ter gelegenheid van het Gelderse MEP op 14 mei 2018 1 Toespraak ter gelegenheid van het Gelderse MEP op 14 mei 2018 Beste mensen, Welkom in het vernieuwde Huis der Provincie. Jullie voorgangers moesten de afgelopen twee jaar elders onderdak zoeken vanwege

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014

TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014 TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014 Beste ouders, Om te beginnen willen we alle 94 ouders die hebben bijgedragen aan het resultaat van deze tevredenheidspeiling hartelijk bedanken. U heeft

Nadere informatie

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld

Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Ik wil die mensen niet lastigvallen Behoeften, drempels en deuren voor jongeren als slachtoffer van geweld Symposium Slachtofferhulp Grenzen in het geding Den Haag, 20 februari 2015 Bruno Vanobbergen Kinderrechtencommissaris

Nadere informatie

Debat Septemberverklaring. Tussenkomst Bart Tommelein

Debat Septemberverklaring. Tussenkomst Bart Tommelein Debat Septemberverklaring 24 september 2014 Tussenkomst Bart Tommelein Fractievoorzitter Open Vld Geachte minister- president en ministers, Beste collega s, Maandag kenden we in dit parlement een mooie

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze

Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Laat je niks wijsmaken, er is wél een andere keuze Vrienden, Kameraden, Socialisten, Laat mij beginnen met jullie allemaal een gelukkig en gezond 2017 te wensen. Vandaag zijn we hier niet toevallig in

Nadere informatie

Creative Marketing Opdracht 1: Het merk IK

Creative Marketing Opdracht 1: Het merk IK Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Klas: CMD D1 Datum: nov/dec 2009 Creative Marketing Opdracht 1: Het merk IK 1 50 vragenlijst, 10 antwoorden 1. Wat is je sterkste karaktereigenschap? Waarschijnlijk

Nadere informatie

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei.

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. 1 Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. Feest van de Arbeid. De dag waarop wij, socialisten, tonen,

Nadere informatie

We zijn halfweg de legislatuur. En om in het thema van deze avond te blijven: net zoals in de keuken kan een gerecht dan nog alle kanten uit.

We zijn halfweg de legislatuur. En om in het thema van deze avond te blijven: net zoals in de keuken kan een gerecht dan nog alle kanten uit. Toespraak Paul KUMPEN Voorzitter Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen De Tweede Helft De Rentree Brussel - 12/09/2016 Geachte Minister-President, Geachte Ministers, Geachte Parlementsleden, Geachte ondernemers,

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Jong zijn zonder zorgen. Dit is Leon. www.s-p-a.be. tijdenveranderen.be. PNA-9985 PRODUCTIE EN MEDIA verkiezingen 2014_148x105_16pag_VERSIE SPA.

Jong zijn zonder zorgen. Dit is Leon. www.s-p-a.be. tijdenveranderen.be. PNA-9985 PRODUCTIE EN MEDIA verkiezingen 2014_148x105_16pag_VERSIE SPA. Jong zijn zonder zorgen. Dit is Leon. tijdenveranderen.be www.s-p-a.be PNA-9985 PRODUCTIE EN MEDIA verkiezingen 2014_148x105_16pag_VERSIE SPA.indd 1 24/02/14 11 NA-9985 PRODUCTIE EN MEDIA verkiezingen

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Collega s, Voorzitter, Armoede is moeilijk te bestrijden. Ook de collega s van de oppositie zullen dat moeten toegeven. Zo is mevrouw Lieten 5 jaar

Nadere informatie

Geachte Genodigden, beste kandidaten, beste vrienden. Trots op onze organisatie: de Liberale Vakbond.

Geachte Genodigden, beste kandidaten, beste vrienden. Trots op onze organisatie: de Liberale Vakbond. 2012_03_24 Toespraak Jan Vercamst 1 Toespraak Jan Vercamst, voorzitter ACLVB ACADEMISCHE ZITTING GENODIGDEN Viering 120 jaar ACLVB 24 maart 2012 Geachte Genodigden, beste kandidaten, beste vrienden Vandaag

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Toespraak tijdens afsluitende bijeenkomst over 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland, 19 april in Arnhem

Toespraak tijdens afsluitende bijeenkomst over 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland, 19 april in Arnhem Toespraak tijdens afsluitende bijeenkomst over 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland, 19 april in Arnhem Dames en heren, Er wordt tegenwoordig veel gefeest in Nederland. We vieren 100 jaar Vredespaleis,

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de Ik ben trots op Nederland. Met elkaar hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Een welvarend land,

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak burgemeester mr. W.P.M. Urlings d.d. 8 januari 2015

Nieuwjaarstoespraak burgemeester mr. W.P.M. Urlings d.d. 8 januari 2015 Nieuwjaarstoespraak burgemeester mr. W.P.M. Urlings d.d. 8 januari 2015 Beste mensen, Hartelijk welkom op deze nieuwjaarsvisite. Raad, college en ambtelijke diensten van de gemeente wensen u een oprecht

Nadere informatie

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID Behulpzaamheid betekent iets of iemand helpen. Je kijkt om je heen om te zien waar hulp nodig is. Je bedenkt hoe je kunt helpen en doet je best om je hulp te bieden. Je helpt

Nadere informatie

De obsessieve leider

De obsessieve leider De obsessieve leider De obsessieve leider organiseert alles volgens precieze, strakke regels. Deze leider is nadrukkelijk aanwezig, controleert en regelt. In een chaotische organisatie heeft men zeker

Nadere informatie

Wat je zaait is wat je oogst

Wat je zaait is wat je oogst opvoeden & persoonlijke ontwikkeling Wat je zaait is wat je oogst In de vorige Spiegelbeeld stond een artikel over een nieuwe, integrale visie op kinderen, opvoeden en persoonlijke ontwikkeling. U hebt

Nadere informatie

BEGINSELVERKLARING. Vastgesteld door de 125 e algemene vergadering op 15 november 2008 te Rotterdam

BEGINSELVERKLARING. Vastgesteld door de 125 e algemene vergadering op 15 november 2008 te Rotterdam BEGINSELVERKLARING Vastgesteld door de 125 e algemene vergadering op 15 november 2008 te Rotterdam 1. Missie en Visie De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) wil een Nederland waar mensen de ruimte

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Vu: Tom Van Grieken, Madouplein 8/9, 1210 Brussel - Niet op de openbare weg werpen!

Vu: Tom Van Grieken, Madouplein 8/9, 1210 Brussel - Niet op de openbare weg werpen! Vu: Tom Van Grieken, Madouplein 8/9, 1210 Brussel - Niet op de openbare weg werpen! WE BEHOUDEN DE PENSIOENLEEFTIJD OP 65 JAAR VERKIEZINGS- PROGRAMMA CD&V U MOET WERKEN TOT 67 JAAR! Wij verzetten ons tegen

Nadere informatie