Scheepswerf Gebr. Vermeulen te Jutphaas. ( door: Ton A.J. Vermeulen )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scheepswerf Gebr. Vermeulen te Jutphaas. ( door: Ton A.J. Vermeulen )"

Transcriptie

1 Scheepswerf Gebr. Vermeulen te Jutphaas. ( door: Ton A.J. Vermeulen ) Welk blad of informatiebron je ook opent over de scheepswerven in Jutphaas en Vreeswijk, iedere keer blijkt dat de Scheepswerf Gebr. Vermeulen daar niet in voorkomt. Toch heeft deze werf wel degelijk bestaan en wel vanaf 1929 tot Wellicht niet zo gedocumenteerd en op de voorgrond getreden, wil ik daar met dit artikel toch verandering in aanbrengen. Zoals op de foto te zien is werd de werf ingeklemd door de Zand & Grindzifterij aan de linkerkant en de Zand & Kalkmortelcentrale van G. van Leusden aan de rechterkant. Mijn opa Bernardus Vermeulen ( ) werkte bij Scheepswerf Meijer uit Beneden Leeuwen en bezat zelf ook nog een kleine smederij. Toen deze werf door de crisis geconfronteerd werd met een faillissement heeft mijn opa een stuk grond gekocht in Jutphaas. Hier startte hij zijn werkzaamheden samen met 6 werknemers van Scheepswerf Meijer Hij verhuisde daarop in 1929 vanuit Beneden Leeuwen (Gem. Wamel) naar Jutphaas (schiereiland met damverbinding) op de Bongenaar (Plettenburg). Op dat terrein stond ook een houten huis waarin hij met zijn gezin ging wonen. In die tijd werd voornamelijk aan jachtonderhoud en stalling gedaan. Hij beschikte daar ook over een overdekte ruimte waarin de jachten op- en in het water gestald konden worden. Al snel begon hij ook met onderhoud aan houten bootjes. Deze bootjes werden gebruikt om goederen zeilend te vervoeren. Deze bootjes moesten ieder jaar ook op het droge om opnieuw gebreeuwd te worden. Dus was daar brood in te verdienen. Door het aantrekken van steeds meer scheepvaart na WO1 en derhalve ook meer werk, is er op die plek een dwarshelling gerealiseerd van 36 meter met een zestal hellingbanen. Van een grootindustrieel, Witteveen Sigaren, kreeg mijn opa een hypotheek. Er werd een grote houten loods gebouwd met een smederij met daarin een werkdraaibank. De hellingwagens werden toentertijd nog met de hand omhoog gelierd.

2 In die tijd kwamen er ook steeds meer ijzeren schepen die werden voortgetrokken of geduwd door sleepboten. Maar zo rond 1935 werd door de crisis alles op een laag pitje gezet, omdat de schippers minimaal goederen vervoerden. De grote loods werd in de oorlogsjaren gebruikt voor winterberging van jachten. Ook het jacht van Witteveen werd er in de oorlogsjaren gestald. Mijn zuster Grada wist mij zelfs nog te vertellen dat mijn ouders in een ark op de werf woonden. Maar tijdens de winter van 1944 was er zoveel schaarste dat ook brandhout niet meer voorradig was. Mijn vader heeft toen de houten ark afgebroken en het hout opgestookt om warm te blijven. Die winter verbleven mijn ouders met mijn zus in het jacht van de familie Witteveen. Na WO2 ging het weer beter met de scheepvaart en wilden veel schippers af van de sleepbootjes. Mijn opa kreeg in 1947 diverse hersenbloedingen en kwam 10 jaar verlamd op bed te liggen totdat hij in 1957 overleed. Mijn vader Jan en zijn broer Henk Vermeulen hebben vanaf die datum de werf voortgezet. In 1954 werden de hellingwagens elektrisch aangedreven door 6 scheepslieren. In rap tempo werden er door de snelgroeiende en toenemende economie motoren (veel DAF-motoren) ingebouwd. Ook de aandrijvingsassen werden op onze eigen draaibank gedraaid. Veel kleine (ijzeren) scheepjes voldeden niet meer aan de vraag want men had langere schepen nodig. In die periode vanaf 1955 tot 1968 werd er bijna ieder jaar 2 tot 3 schepen met 6 á 7 meter verlengd. Het verlengen van schepen was arbeidsintensief en een precies werkje. Het schip werd plaatsgewijs doormidden gebrand en uit elkaar getrokken. Waterpas gezet d.m.v. stophout. In de scheepshuid en de nieuwe ijzeren platen werden gaten geboord en geponst en daarna aan elkaar geklonken met klinknagels. Veel van die kleine scheepjes waren toentertijd geklonken en daarom werden de nieuwe huidplaten ook vastgeklonken aan het schip. Dat was in die tijd een oorverdovend lawaai vanwege de vele klinknagels die door de scheepshuid geslagen moesten worden. Veelal werden meteen ook de stuurhut en de roef (woongedeelte) vergroot. Tijdens deze hoogtij jaren was het personeelsbestand uitgegroeid naar 18 personen. Mijn oom was de financiële man en ging iedere week 2 á 3 keer naar de schippersbeurzen in Amsterdam en Rotterdam. Dit waren instituten waar vrachtaanbod en vraag aan elkaar werden gekoppeld. Op deze beurzen zorgde mijn oom ervoor dat schippers het onderhoud, reparatie en het verlengen van hun schepen bij ons op de werf lieten uitvoeren. In die tijd kon je wel spreken van een

3 vaste clientèle. Om 2 á 3 jaar zag je weer dezelfde schippers terug op de werf voor onderhoud. Wat ik mezelf nog heel goed kan herinneren zijn de gezellige avonden als een schipper voor onderhoudswerkzaamheden weer naar de werf kwam. s Avonds kwam de fles op tafel en werd er gezellig feest gevierd. De platenspeler maakte dan overuren. Samen met mijn broer Rien zaten wij dan s avonds laat nog boven aan de trap in onze pyjama mee te genieten. Niet alleen schepen kwamen naar de werf maar ook vele arken. Deze kwamen merendeels uit Utrecht. Utrecht dwong ark bewoners in die tijd om iedere 4 jaar onderhoudswerkzaamheden uit te laten voeren. In de 60 er jaren zonken er nogal eens arken. Van de gemeente Utrecht vernamen wij welke ark er voor onderhoudswerkzaamheden naar de werf moest en met een sleepboot haalden wij die op. Begin jaren 70 werd een aanvraag ingediend bij de gemeente Jutphaas om een nieuwe loods te bouwen. Er werd geen vergunning verleend omdat er in de toekomst een weg (Plettenburgerbaan) over de werf zou komen. We konden nog minimaal 10 á 12 jaar vooruit. Toen kwam de oliecrisis en steeds meer schippers konden het niet meer opbrengen en stelden reparatie en onderhoud uit. Geen schippers, geen werk en daarom ook geen geld. Ook mijn oom kwam te overlijden. Hij overleed in 1971 aan een hartaanval. Doordat een schipper mij er op attent maakte dat er iets lag naast de kade ben ik gaan kijken en vond mijn oom. Je kunt wel stellen dat hij in het harnas op de werf is overleden. Na 1973 kwamen er steeds meer jachtjes en jachten op het water. Mijn vader gooide het roer om en ging zich daar meer mee bezighouden. Jammer was wel dat er geen vergunning voor een nieuwe loods werd afgegeven. De bedoeling was om nieuwe jachten te bouwen en zondermeer te zorgen voor winterstalling en onderhoud en reparatie. De oude loods werd zoveel mogelijk tocht en waterdicht gemaakt. Mijn zwager - Jan Heijman - heeft in die loods toch nog een 13,50 m. lange kotter gebouwd.

4 Steeds meer jachten kwamen naar de werf voor onderhoud en werden voor de winterstalling uit het water gehaald en op de werf neergezet. Door de gemeente Nieuwegein werd wel gedoogd dat we gebruik konden maken van het terrein van G. van Leusden dat toen al onteigend was en voorzien werd door een bitumenlaag. Die bitumenlaag werd gestort door de teerwagens van Smits & Co. Zo konden zij nog hun laatste restjes kwijt en kon het terrein nog enigszins geëgaliseerd worden. Zo kon mijn vader tussen de 60 á 80 jachten per jaar op het droge zetten. In die periode kwam mijn tweelingbroer bij mijn vader werken. Onderhoud van vrachtschepen vond nog sporadisch plaats, omdat alles de laatste paar jaar in het teken stond van jacht reparatie, onderhoud en zelfs verlenging van jachtjes. Rijkswaterstaat wist ons ook wel te vinden wanneer er iets verkeerd was gegaan op het Amsterdam-Rijnkanaal. Zo bleek er een houten jacht van 12 m. van achteren aangevaren te zijn door een binnenvaartschip. Het jacht was zinkende. De Rijkswaterstaat heeft het voor elkaar gekregen om - met onderweg leegpompen- het jacht bij ons in het hellinggat af te meren. Binnen 5 minuten lag het jacht voor de helft onder water. De verzekeringsagent kwam erbij en die vertelde dat het jacht total loss werd verklaard. Mijn vader hoefde er maar fl voor te geven.

5 Het jacht is daarna gehellingd en door een scheepstimmerman werd er een nieuwe achterkant (kont) aan gezet. Wij hebben nog 12 prachtige jaren met dat klassieke houten jacht gebouwd in gevaren (als snotneuzen van 22 jaar). Mijn moeder hield niet van varen omdat mijn vader alleen maar hele dagen wilde varen. Heel snel al gingen mijn tweeling broer en ik om de week in de weekenden varen en onze vakanties werden daarop afgestemd. Door het jaarlijks terugkerende intensieve werk aan dit klassieke jacht en doordat we de eigen voordelen misten van het hellingen hebben wij na ontmanteling van de werf de boot helaas in 1981 maar verkocht. Op onderstaande foto (1981) is nog te zien dat de loods al helemaal is afgebroken. Foto s. v.l.n.r. Evert Zwezerijnen, Henk Smink, (ome) Arie van Mourik, (ome) Frans Vermeulen,(ome) Theke Vermeulen, onbekend persoon, mijn, moeder, Arie van Mourik (zoon van), mijn vader Jan Vermeulen, Jan Valk, Rien Vermeulen, Grada Vermeulen, Ton Vermeulen en Bello. Naam van het kleine meisje is onbekend.

6 (tante) Dirkje met Ome Henk Vermeulen, mijn vader en moeder en de 2 eigenaren + zoon van de arken. v.l.n.r. Rien Vermeulen, Henk Smink, Ton Vermeulen, Jantje van Mourik, Dick Vermeulen (in raam) Henk Vermeulen, Jan Vermeulen, Henkie Vermeulen, Jan Valk en Evert Zwezerijnen.

Het geheim van de Kolibriwerf

Het geheim van de Kolibriwerf Het geheim van de Kolibriwerf Vanaf de straatkant verwacht je niet dat achter die kleine huisjes een werf staat. Deze werf is in 1990 door het bedrijf zelf ontworpen en gebouwd. Pim, mister Kolibri, ligt

Nadere informatie

Deborah Gravenstijn In dit judopak zit een Surinaams meisje, dat trots is op haar afkomst

Deborah Gravenstijn In dit judopak zit een Surinaams meisje, dat trots is op haar afkomst Deborah Gravenstijn In dit judopak zit een Surinaams meisje, dat trots is op haar afkomst Op Tholen, waar ze opgroeide, voelde ze alleen op zondag dat ze tot een andere cultuur behoorde. Pas nu ze volwassen

Nadere informatie

De Scheepsbouwer. Inleiding

De Scheepsbouwer. Inleiding De Scheepsbouwer Inleiding Wanneer je in Krimpen aan den IJssel vroeger zei dat je op de wurf werkte, dan wist iedereen wat je bedoelde: je verdiende je brood op de scheepswerf van Van der Giessen in de

Nadere informatie

Werkwoordoefeningen bij les 5

Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefening 1 1 Ik loop. Ik liep. 2 Ik loop naar huis. Ik liep naar huis. 3 Ik loop op straat. Ik liep op straat. 4 Ik ga naar school. Ik ging naar school. 5 Ik ga naar

Nadere informatie

lxb 49,99 m x 543 ton 6,60 m

lxb 49,99 m x 543 ton 6,60 m Antoinette De Antoinette is een sleepkempenaar. De kempenaar, de naam zegt het al, is speciaal gebouwd voor het bevaren van de Kempische kanalen. De afmetingen zijn afgestemd op de maatvoering van de sluizen.

Nadere informatie

Het Stadskanaal, bevaren door houten en ijzeren schepen

Het Stadskanaal, bevaren door houten en ijzeren schepen Het Stadskanaal, bevaren door houten en ijzeren schepen Het laatste stuk onontgonnen gebied in het zuid-oosten van de provincie Groningen was niet in handen van de provincie maar van de stad Groningen.

Nadere informatie

INTERVIEW MET TANTE MIEN SALAMPESSY Op 13 december 2018 hebben we een bezoek gebracht aan tante Mien

INTERVIEW MET TANTE MIEN SALAMPESSY Op 13 december 2018 hebben we een bezoek gebracht aan tante Mien INTERVIEW MET TANTE MIEN SALAMPESSY Op 13 december 2018 hebben we een bezoek gebracht aan tante Mien Salampessy in De Bolder, woon-zorgcentrum voor ouderen, aan de Akkerweg in Huizen. We hebben via haar

Nadere informatie

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mirjam prinsen Door de ogen van Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mijn moeder Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen Uit

Nadere informatie

Van Kogge tot Coaster

Van Kogge tot Coaster Van Kogge tot Coaster Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 12-15 jaar Welkom in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Met deze speurtocht kun je het museum bezoeken en allerlei vragen

Nadere informatie

Wonen op historische grond

Wonen op historische grond Wonen op historische grond IJsselmonde is teruggekeerd naar de Maas. Langs de oevers hebben scheepswerven en houthandels plaats gemaakt voor woningen, winkels, een bioscoop, een politiebureau en kantoren.

Nadere informatie

Museumschip Familietrouw

Museumschip Familietrouw Museumschip Familietrouw Proje ct voor groep 6, 7 en 8 van he t basisonde rwijs. Te r voorbe reiding op school e n voor gebruik bij een bezoek aan he t museumschip. Veenkoloniaal Museum Veendam Museumschip

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Behouden Vaart! Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 10-12 jaar

Behouden Vaart! Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 10-12 jaar Behouden Vaart! Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 10-12 jaar Welkom in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Op de 1 e verdieping begint deze speurtocht die je langs alle zalen van

Nadere informatie

Een nieuw leven voor een 100 jarige

Een nieuw leven voor een 100 jarige Een nieuw leven voor een 100 jarige door Ko Blok Jubileumeditie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de ijsselaak Door Gunst Verkregen Colofoon dit boekje is een uitgave van de Arie Kreuk Stichting

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 Bouw- en bewoningsgeschiedenis Bewoners Het huis dateert uit 1896. Het werd (vermoedelijk) gebouwd in opdracht van Klaas Groot. Klaas Groot was getrouwd met Antje

Nadere informatie

Git Nordisk Kryssare uit 1961

Git Nordisk Kryssare uit 1961 Git Nordisk Kryssare uit 1961 Ontwerper: Bertil Bothen Werf: Oskarshamn Bouwjaar: 1961 Boottype: Nordisk Kryssare 5 1/2 meter Tuigage : Zevenachtste Rompvorm: S-spant Rompmateriaal: Mahony/ blank gelakt

Nadere informatie

Voor Cootje. de vuurtoren

Voor Cootje. de vuurtoren Voor Cootje de vuurtoren De Koos Meinderts vuurtoren Lemniscaat & Annette Fienieg Nederlandse rechten Lemniscaat b.v. Rotterdam 2007 isbn 978 90 5637 909 4 Tekst: Koos Meinderts, 2007 Illustraties: Annette

Nadere informatie

JONGENS VERSUS MEISJES

JONGENS VERSUS MEISJES 1 JONGENS VERSUS MEISJES Een verfrommeld briefje Woensdagmiddag. Even rust. Dacht ik. Maar neen, ik moest zeker nog bij oma en opa langs en enkele foto s sorteren uit hun kinder- en jonge jaren, hun huwelijk

Nadere informatie

Een land in Oost-Afrika. Hoofdstad: Addis Abeba. 90.873.739 inwoners (2011) Taal: Amhaars. Munteenheid: birr (ETB)

Een land in Oost-Afrika. Hoofdstad: Addis Abeba. 90.873.739 inwoners (2011) Taal: Amhaars. Munteenheid: birr (ETB) Ethiopië Een land in Oost-Afrika Bijna 27x zo groot als Nederland Hoofdstad: Addis Abeba 90.873.739 inwoners (2011) Straatarm land, afhankelijk van landbouw Taal: Amhaars Munteenheid: birr (ETB) Bijna

Nadere informatie

Alles is weg Naam: Ken Witbreuk Klas: 3G3 Docent: Busm Auteur: Anke Kranendonk Uitgever: Querido Kinderboek (Slash) Eerste jaar uitgave: 2008 1 ste druk Niveau: Niveau 1 15 t/m 19 jaar Pagina s: 212 Over

Nadere informatie

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Hoofdstuk 1: Mijn stamboom blz. 3 Hoofdstuk 2: Mijn tijdlijn blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Kerken en monsters - blad 1

Kerken en monsters - blad 1 Kerken en monsters - blad 1 Satie woonde vanaf zijn 12e jaar in Parijs. Hij ging vaak naar een kathedraal, de Notre-Dame. Hij hield ervan om daar rustig te zitten en te genieten van de mooie dingen die

Nadere informatie

Foto Rademaker. Voorgeschiedenis:

Foto Rademaker. Voorgeschiedenis: Deel I Voorgeschiedenis: Foto Rademaker Dijkhuizen bij het einde van de Strang in Beneden Leeuwen vóór 1944. Op de voorgrond een aantal in die tijd nog niet overdekte parlevinkerboten. Ze hadden toen al

Nadere informatie

Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015.

Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015. Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015. Door het skutsjemuseum in Eernewoude is vanwege het 5 jaar in de vaart hebben van de Aebelina een beurtfeartocht georganiseerd.

Nadere informatie

Turfgravers worden binnenschippers

Turfgravers worden binnenschippers Turfgravers worden binnenschippers Aan het eind van de zeventiende eeuw waren Hoogezand-Sappemeer, de Pekela s, Wildervank en Veendam allemaal plaatsen in opkomst. Het veen was grotendeels afgegraven en

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie

De WC s op De Geldershof.

De WC s op De Geldershof. 1. Klaas en Lieke wonen in één huis. Klaas gaat boodschappen halen en als hij terug komt liggen er glas scherven op de grond, het raam is open, en Lieke is dood. Wat is er gebeurd toen Klaas weg was? 2.

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Dag jongens en meisjes!

Dag jongens en meisjes! . Dag jongens en meisjes! Ik ben baron Willem van den Bogaerde. Tot 1974 was ik de eigenaar van Kasteel Heeswijk. Jullie brengen binnenkort een bezoek aan het kasteel in verband met het project museumschatjes.

Nadere informatie

D27, thans Driehuizen 4-4a

D27, thans Driehuizen 4-4a D27, thans Driehuizen 4-4a Geplaatst in de Heise Krant maart 2012, gewijzigd 24-06-2015 Toen Hannes Heerkens in 1919 na een huwelijk van acht jaar weduwnaar werd, bleef hij met zes kinderen achter. De

Nadere informatie

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk.

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Hoe het begon. Even voorstellen. Wij zijn Yvonne en Koen. Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Ik (Koen) zeil al sinds mijn 12 e

Nadere informatie

SPEURTOCHT. door het Noordelijk Scheepvaartmuseum. leeftijd: 7-9 jaar

SPEURTOCHT. door het Noordelijk Scheepvaartmuseum. leeftijd: 7-9 jaar SPEURTOCHT door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 7-9 jaar Welkom in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Met deze speurtocht kun je in het museum allerlei opdrachten doen. Veel plezier! Vanaf de

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Wat leefden wij eenvoudig toen...

Wat leefden wij eenvoudig toen... Wat leefden wij eenvoudig toen... Wat leefden wij eenvoudig toen... Jeugdherinneringen van Jan Sonneveld aan zijn broer Wim. Jan Sonneveld Wat leefden wij eenvoudig toen... Copyright 2017 René Sonneveld

Nadere informatie

ca. 1992, Overwheerse Polderdijk Winterstandplaats van Henk Vallentgoed en Albert Lamor. De oude pakwagen is van Vallentgoed t.b.v. de opslag.

ca. 1992, Overwheerse Polderdijk Winterstandplaats van Henk Vallentgoed en Albert Lamor. De oude pakwagen is van Vallentgoed t.b.v. de opslag. Henk Vallentgoed KERMIS, dat is het onderwerp van zijn leven. En dat is goed te zien in de woning van Henk Vallentgoed: overal voorwerpen, die met kermis te doen hebben, oude foto s, maar vooral de zelf

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Toen ik kind was, hebben we in veel verschillende huizen gewoond. Ik heb ze eens geteld en het waren er veertien.

Toen ik kind was, hebben we in veel verschillende huizen gewoond. Ik heb ze eens geteld en het waren er veertien. Toen ik kind was, hebben we in veel verschillende huizen gewoond. Ik heb ze eens geteld en het waren er veertien. Ik herinner me een bolletje ijs dat op de grond viel omdat ik het hoorntje niet rechtop

Nadere informatie

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 )

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) (Tussen haakjes de RIN nummers in de stamboom www.breedijk.net. ) Klaas Breedijk: ik heb opgezocht wat ik op internet allemaal gevonden heb over zijn

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Lies en Piet van der Veer. een familiegeschiedenis

Lies en Piet van der Veer. een familiegeschiedenis Lies en Piet van der Veer een familiegeschiedenis 2 Hier speelde de geschiedenis van Lies en Piet : Tijnje-Leeuwarden-Rotterdam-Oss-Beverwijk-Deil 3 1 Woord vooraf Het zijn rare tijden wanneer je moeder

Nadere informatie

Watersport Vereniging Lelystad

Watersport Vereniging Lelystad Watersport Vereniging Lelystad NIEUWSBRIEF 55 van 28 februari 2014 VAN HET BESTUUR Even Bijpraten Stilte voor de storm kunnen we deze periode van het jaar wel noemen. In de haven is het nog een rustige

Nadere informatie

Interview met de heer J.W. Wesselius

Interview met de heer J.W. Wesselius Interview met de heer J.W. Wesselius Op 4 mei jl. is de heer J.W. Wesselius in de Hofkamer komen wonen. Samen met zijn dochter heb ik hem uitgenodigd voor een interview, want twee weten altijd meer dan

Nadere informatie

Het Kampenlandschap 11 km

Het Kampenlandschap 11 km Beste scout, Je staat aan het begin van een mooie tocht. Het kampenlandschap is goed in 1 dag te lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op Gilwell Ada s Hoeve. Daarvoor moet je een reservering

Nadere informatie

Levensalbum van. opm Levensalbum 20 mei.indd :47:30

Levensalbum van. opm Levensalbum 20 mei.indd :47:30 Levensalbum van opm Levensalbum 20 mei.indd 1 20-05-2008 16:47:30 Hoe te werken in het Levensalbum Op de volgende pagina s vind je vragen die aan de dementerende zelf gesteld worden en die je samen kunt

Nadere informatie

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot.

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot. 1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11 Tot slot. 12 Gerrit Schulte in de krant 2 Ik hou mijn werkstuk over Gerrit

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten De haven inhoud blz. Inleiding 3 1. De haven 4 2. Soorten havens 5 3. Soorten vracht 7 4. Lossen en laden 10 5. Werken in de haven 12 6. Filmpjes 14 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Als ik in de war was wist ik: je bent moeder en moet nu voor je zoon zorgen, dit hielp mij weer bij mijzelf te komen en weer in het hier en nu.

Als ik in de war was wist ik: je bent moeder en moet nu voor je zoon zorgen, dit hielp mij weer bij mijzelf te komen en weer in het hier en nu. In de war Het is zo vervelend om in de war te zijn, niet meer weten waar in te geloven, niet meer weten wat te doen. Wat is mijn roeping? Wat moet ik doen? Als ik om mij heen kijk, zie ik mijn man, onze

Nadere informatie

Cornelis Vrijschool 22 april 2009 opa en oma-dag groep 3. Opa en oma dag groep 3

Cornelis Vrijschool 22 april 2009 opa en oma-dag groep 3. Opa en oma dag groep 3 Opa en oma dag groep 3 Mats & Daniëlle Bonma, op de boot in 1937, onderweg van Nederlands-Indië naar Nederland. De school van opa van Nils Jonk. Cornelis Vrijschool 22 april 2009 opa

Nadere informatie

Weg naar de vrijheid

Weg naar de vrijheid Weg naar de vrijheid WEG NAAR DE VRIJHEID Leontiene Coonen Tekst Leontiene Coonen isbn: 978 94 021 423 41 Eerste uitgave: 2016 Foto s omslag: 123RF Steve Byland, Vladimir Nikulin Redactie en opmaak: -

Nadere informatie

Het Kampenlandschap 11 km

Het Kampenlandschap 11 km Beste scout, Je staat aan het begin van een mooie tocht. Het kampenlandschap is goed in 1 dag te lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op Labelterrein Eerde. Daarvoor moet je een reservering

Nadere informatie

Tussen Rijn en Lek Dl.18 3 DE SCHALKWIJKSE WETERING De Schalkwijkse wetering van nu is vaak vuil en wordtsoms met recht een 'sloot' genoemd.

Tussen Rijn en Lek Dl.18 3 DE SCHALKWIJKSE WETERING De Schalkwijkse wetering van nu is vaak vuil en wordtsoms met recht een 'sloot' genoemd. Tussen Rijn en Lek 1984 3. - Dl.18 3 DE SCHALKWIJKSE WETERING De Schalkwijkse wetering van nu is vaak vuil en wordtsoms met recht een 'sloot' genoemd. Het beeld van 50, 60jaar terug: een wetering met helder,

Nadere informatie

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen

Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Hannes van Gelderen Dienstplichtig soldaat bij 1 e sectie 1-II-8 R.I. en slapie van Evert Hoksbergen Evert slaapt voor eeuwig op de Grebbeberg, rij 7 graf nummer 37. Tijdens de mobilisatie in augustus

Nadere informatie

Klipperaak Visie Courtier de Bateaux. BTW n.v.t.

Klipperaak Visie Courtier de Bateaux. BTW n.v.t. Établissement: Vlaardingen (pays Bas du Ouest) Maastricht (pays Bas du Sud) Pont de Présentation Briare le Canal (France 45) www.courtierdebateaux.fr info@ courtierdebateaux.fr Klipperaak 26.80 65.000

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Terugblik op De Molen s Banket.

Terugblik op De Molen s Banket. Terugblik op De Molen s Banket. Zoals speculaas hoort bij Sinterklaas, zo hoort De Molen s Banket bij Scherpenzeel. Al bijna 80 jaar produceert deze onderneming in Scherpenzeel allerlei soorten koeken

Nadere informatie

DEZE KEER BLIJF IK VEEL DICHTER BIJ MEZELF

DEZE KEER BLIJF IK VEEL DICHTER BIJ MEZELF Tjitske trouwde opnieuw met haar grote liefde DEZE KEER BLIJF IK VEEL DICHTER BIJ MEZELF LIBELLE 3-88 LIEFDE ANDERS Tjitske (55) en Martin (65) trouwden in 1991. Toen Martin verliefd werd op een ander

Nadere informatie

Inhoudelijk eindverslag project De HL90 bij de tijd.

Inhoudelijk eindverslag project De HL90 bij de tijd. Inhoudelijk eindverslag project De HL90 bij de tijd. Op 14 mei 2016 was het eindelijk zo ver. Na de toekenning van een bijdrage van het Iepen Mienskip Fûns was het geld beschikbaar voor de grondige opknapbeurt

Nadere informatie

Grapjes - Grapjes - Grapjes - Grapjes

Grapjes - Grapjes - Grapjes - Grapjes 1 Noot van de Redactie. We organiseerden voor de 2 de keer de Binkenrit in Turnhout welke open staat voor oldtimers ouder dan 25jaar. Wij zorgden met RD voor een mooie rit en Horeca Centrum Turnhout zorgde

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

De nieuwe havenverordeningen. hoorn.nl

De nieuwe havenverordeningen. hoorn.nl De nieuwe havenverordeningen hoorn.nl Programma van de avond 20.00-20.05 Opening door mevr. E. Haasbroek 20.05-20.15 Inleiding door Wethouder Tap 20.15-20.40 Presentatie over de nieuwe havenverordeningen

Nadere informatie

Ik heb deze Verhalen voor jou geschreven

Ik heb deze Verhalen voor jou geschreven Sociaal Verhaal 1 Ik heb deze Verhalen voor jou geschreven Een brief van Carol Gray Beste Ik heet Carol Gray. Ik heette tot mijn tweeëntwintigste Carol Schuldt. Toen ik ging trouwen, heb ik een andere

Nadere informatie

Geschiedenis. Het terrein nam bijna twee kilometer oever aan de noordzijde van het IJ en ongeveer 90 hectare grond in beslag.

Geschiedenis. Het terrein nam bijna twee kilometer oever aan de noordzijde van het IJ en ongeveer 90 hectare grond in beslag. Geschiedenis NDSM staat voor de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Dit was een werf voor de nieuwbouw, reparatie en machinebouw van schepen in Amsterdam die heeft bestaan tussen 1894 en 1979.

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL HELENA VAN OORSCHOT

LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL HELENA VAN OORSCHOT LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL 1857 1953 HELENA VAN OORSCHOT 1859-1958 Lambertus van Schijndel is op 4 december 1857 geboren te

Nadere informatie

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap 11 juli Vakantieoefeningen Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap Bijbelhoekje: het verhaal van de verloren zoon. Deel 5. Lees het verhaal, dan kun je de vraagjes oplossen. Er wordt

Nadere informatie

Scheepswerf Meerman. De geschiedenis van een bijzonder bedrijf te Arnemuiden

Scheepswerf Meerman. De geschiedenis van een bijzonder bedrijf te Arnemuiden Scheepswerf Meerman De geschiedenis van een bijzonder bedrijf te Arnemuiden 14 De historische scheepswerf in Arnemuiden wordt door de gemeente Middelburg aangekocht met als doel deze te laten restaureren

Nadere informatie

INTERIEUR WONEN IN DE STAD. op het water PRODUCTIE, STYLING & TEKST: EMMY VAN DANTZIG - FOTOGRAFIE: JANSJE KLAZINGA

INTERIEUR WONEN IN DE STAD. op het water PRODUCTIE, STYLING & TEKST: EMMY VAN DANTZIG - FOTOGRAFIE: JANSJE KLAZINGA INTERIEUR WONEN IN DE STAD op het water PRODUCTIE, STYLING & TEKST: EMMY VAN DANTZIG - FOTOGRAFIE: JANSJE KLAZINGA 77 Jack en Birgit kochten in 2004 een oude tjalk aan de Amstel in Amsterdam. Rondom het

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

'TROOST' DitiseenuitgavevandeVerenigingK1assiekeScherp.lu,t,t,,,\$vrs1

'TROOST' DitiseenuitgavevandeVerenigingK1assiekeScherp.lu,t,t,,,\$vrs1 'TROOST' Zeilkruiser Ontwerp: Akerboom & Van Len! Kaagdorp (NL) 1938 Bouw: Akerboom &Van Lent Kaagdorp (NL) 1938 Lengte o.a. LengÍe c.w.l. Grootste breedte Diepgang Waterverplaatsing Ballast Zeilopp. a/d

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 Geplaatst in de Heise Krant van april 2012, gewijzigd 08-04-2015 Slechts weinig mensen weten dat in het pand waar nu rechts Henk Schepens en Marlène van Esch wonen, Pastoor

Nadere informatie

Skûtsjejier 2013: OUDE TIJDEN HERLEVEN

Skûtsjejier 2013: OUDE TIJDEN HERLEVEN Skûtsjejier 2013: OUDE TIJDEN HERLEVEN Bijdrage van Stichting Hattum de Vries In de nalatenschap van Wietske de Vries bevindt zich ook een zak turf. De muizen hebben er danig in huis gehouden. De afkomst

Nadere informatie

scheepswerf Draaisma, Franeker.

scheepswerf Draaisma, Franeker. Archief van scheepswerf Draaisma, Franeker. Inleiding Het archiefmateriaal is afkomstig van de werf Welgelegen van de firma Draaisma te Franeker. Een groot deel van het archiefmateriaal werd bewaard bij

Nadere informatie

Boerderij Binnenwijzend 102

Boerderij Binnenwijzend 102 Boerderij Binnenwijzend 102 Hoogkarspel De stolpboerderij Binnenwijzend 102 is in 2015 gesloopt vanwege de aanleg van de doorsteek van de N23 (Alkmaar- Zwolle). Het betreft een karakteristieke Noord- Hollandse

Nadere informatie

Nieuwe Aanwinst van Oud Kempen op 27 Februari 2015

Nieuwe Aanwinst van Oud Kempen op 27 Februari 2015 Nieuwe Aanwinst van Oud Kempen op 27 Februari 2015 Het bestuur heeft ter verfraaiing van de hoofdingang een bijna antiek Stock-Anker (85 jaar oud) aangekocht. Het is de bedoeling later ook nog een oud

Nadere informatie

BEHOUDEN VAN HISTORISCHE SCHEPEN IN UTRECHT. Aanwijzen van zones ligplaatsen historische boten. 1 december Historische boten (Schwachöfer, Jan)

BEHOUDEN VAN HISTORISCHE SCHEPEN IN UTRECHT. Aanwijzen van zones ligplaatsen historische boten. 1 december Historische boten (Schwachöfer, Jan) BEHOUDEN VAN HISTORISCHE SCHEPEN IN UTRECHT Aanwijzen van zones ligplaatsen historische boten 1 december 2015 Historische boten (Schwachöfer, Jan) Inhoudsopgave Aanleiding en uitgangspunten 2 Vormgevingsaspecten

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEBROCHURE. www.piethuisjachthaven.nl. Welkom op de Jachthaven

WELKOM INFORMATIEBROCHURE. www.piethuisjachthaven.nl. Welkom op de Jachthaven WELKOM INFORMATIEBROCHURE Welkom op de Jachthaven Ons bedrijf biedt Zomer- en Winterstalling voor boten. Het kenmerkt zich door zorgvuldige stalling, een goed onderhouden terrein met mooie groenvoorzieningen,

Nadere informatie

TE HUUR Veilinghavenkade 26. Utrecht

TE HUUR Veilinghavenkade 26. Utrecht TE HUUR Veilinghavenkade 26 Utrecht VERKOCHT Historisch, varend/ zeilend/ woon-/ recreatieschip JOHANNES met een vaste ligplaats aan de Veilinghavenkade 26, 3521 AK te Utrecht. Vraagprijs 315.000,-Aangeboden

Nadere informatie

Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten!

Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten! Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten! Naima El Bouzidi & Sun Jung Hwang Tekst Naima El Bouzidi Tekeningen Sun Jung Hwang Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten! Wist jij dat...

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1878 woorden 12 december 2006 8 10 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004

Nadere informatie

Grote mannen met kleine boten

Grote mannen met kleine boten Grote mannen met kleine boten Het kunstmatige pleintje tussen jachthaven en camping werd gevuld door een aantal marktkraampjes met modelboten. Het waren niet de formaten zoals die vroeger door mijn broers

Nadere informatie

Onvermijdelijk. Iris Hendricksen

Onvermijdelijk. Iris Hendricksen Onvermijdelijk Iris Hendricksen 2 Het begon allemaal toen ik haar ontmoette. Via de telefoon had ik haar al gesproken, maar ik dacht dat ze volledig contact gestoord was. Ik vroeg haar namelijk om een

Nadere informatie

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos?

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos? ---- Samen varen, samen doen----------- Laatst was mijn kleinzoon voor de eerste keer aan boord van mijn motorboot, een jochie van net anderhalf jaar. Het eerste wat hij deed, was draaien aan het stuurwiel.

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

Leonard Janssen molenaar Kepelse Meule van

Leonard Janssen molenaar Kepelse Meule van Leonard Janssen molenaar Kepelse Meule van 1880-1883 1-3-1880: Molen Leonard Janssen in Maasniel afgebrand. 16-6-1880: aanvraag bouwvergunning molen op de Galgenberg. 9-7-1880: Hinderwetvergunning afgegeven.

Nadere informatie

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons 1. Verdrietig, maar vol dankbaarheid voor alle goede zorgen en liefde die wij van hem mochten ontvangen, geven wij kennis van het overlijden van mijn maatje en onze lieve vader.. 2. Onze lieve zoon, broer,

Nadere informatie

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Ik heb geen diploma s. Alles wat ik weet, heb ik in het echte leven geleerd. Ik was twaalf jaar toen

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

D67, Hintelstraat 12

D67, Hintelstraat 12 D67, Hintelstraat 12 Geplaatst Heise Krant maart 2014, gewijzigd 04-06-2016 De boerderij D67 aan de Hintel wordt op dit moment bewoond door de familie Rikken, maar is beter bekend als de boerderij van

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Marco Houtekamer triomfeert op Marseille

Marco Houtekamer triomfeert op Marseille Marco Houtekamer triomfeert op Marseille De week voorafgaande aan de lossing op Marseille werd er volop gespeculeerd: met de afgegeven ZO-wind zou er wel eens vroege duiven in Zeeland kunnen vallen. Alle

Nadere informatie

één meer over. Zo gaat dat. Je kleermakerij sterft zo eigenlijk langzamerhand uit.

één meer over. Zo gaat dat. Je kleermakerij sterft zo eigenlijk langzamerhand uit. één meer over. Zo gaat dat. Je kleermakerij sterft zo eigenlijk langzamerhand uit. Meneer Van Hees, mag ik u hartelijk bedanken voor uw bijdrage aan dit eerste kwartaalboekje van het jaar 1996. Henriet

Nadere informatie