INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE"

Transcriptie

1 Az Damiaan Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie ZE 105 SPOED INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE

2 Beste student Deze onthaalbrochure biedt heel wat informatie voor de studenten verpleegkunde in voorbereiding van de stage op de dienst spoedgevallen van het Az Damiaan. Je eerste dag op de dienst wordt waarschijnlijk een onwennige dag omdat de spoedgevallendienst met geen enkele andere stageplaats kan vergeleken worden. Laat dit je niet afschrikken want er staat een enthousiast team klaar om je wegwijs te maken op deze boeiende dienst! Een stukje geschiedenis De spoedopname waar je stage komt lopen werd aanvankelijk in 1976 opgestart. Deze dienst bestond uit 3 verzorgingsboxen, een bureel, een doktersbureel, een wachtzaal, een isolatiecel, een berging en een toegangspoort. De gips- en reanimatiezaal werden met het operatiekwartier gedeeld en het personeel van het OK stond in die tijd in voor de dienstverlening. In 1989 zorgden bouwwerken voor een uitbreiding naar 5 ruime boxen, een eigen reazaal en een gipskamer. Vanaf 1990 kreeg de spoed ook een eigen personeelsequipe. In 1999 werd het spoedteam uitgebreid door de fusie tussen AZ H. Hart en AZ Sint-Jozef en werden in campus St. Jozef 5 verzorgingsboxen bijgebouwd. De berging, het doktersbureel en de gipskamer kregen een andere lokatie. Aanvankelijk bleven beide diensten operationeel,, doch in 2002 werd de spoed op campus H. Hart definitief gesloten. In 2002 werd het onthaal spoedgevallen en de wachtzaal gerenoveerd en uitgerust met veiligheidsdeuren en kogelvrij glas. Door de vergrijzing van de bevolking werd de spoedgevallen geconfronteerd met een toenemende patiëntenpopulatie. Het toerisme aan de kust is trouwens niet alleen seizoensgebonden, maar ook gedurende de vakantieperioden in het jaar neemt de populatie binnen de regio spectaculair toe. De drempel om beroep te doen op de dienst spoedgevallen blijft ondanks de maatregelen van de overheid nog steeds laag, waardoor heel wat zorgvragers beroep doen op de hulpverlening van de spoedgevallen. Ook het zorgaanbod binnen onze dienst is geëvolueerd. Vroeger lag het accent op een opvangfunctie, maar omwille van het urgent gegeven krijgen de observatie, het stabiliseren van de vitale functies en het opstarten van de behandeling een belangrijke plaats, in voorbereiding van een mogelijke opname in het ziekenhuis. Op 18 oktober 2012 werd de spoedgevallen in de nieuwbouw operationeel.

3 ALGEMENE GEGEVENS HOOFDVERPLEEGKUNDIGE Philiep Vandamme SPECIALISME spoedgevallen Tel. nummer: 059/ DIENSTHOOFD Dr. Nuytten VERPLEEGKUNDIG TEAM De dienst wordt verzekerd door 23 verpleegkundigen en 1 hoofdverpleegkundige. Daarnaast zijn er ook 9 administratieve en 3 logistieke medewerkers. De administratieve medewerkers verzorgen de inschrijving van de patiënten en werken het administratief dossier volledig af. Stagementoren Wendy Van Buren Nanda Lingier Conny Dierendonck Frederik Dewulf Paul Rogiers Bram Depoorter Tommy Ballieu AANTAL KAMERS 2 Reanimatiezalen 9 Behandelruimtes, waaronder twee behandelkamers speciaal uitgerust voor kinderen, die zonodig ook voor volwassenen kunnen worden gebruikt. 1 Isolatiecel Daarnaast ook gipszaal, hechtingskamers

4 PLATTEGROND SPOEDGEVALLENDIENST

5 INFORMATIE OVER DE SPOEDOPNAME WERKSHIFTEN Op onze zorgeenheid werken de verpleegkundigen in vier shiften. Dit kan een vroegdienst, een avonddienst, een dagdienst of een nachtdienst zijn. De uren zijn aldus: V (vroegdienst) : 06.30u 14.36u D (dagdienst) : 10.00u 18.06u A (avonddienst) : 13.30u 21.36u N (nachtdienst) : 21.15u 06.45u De verpleegkundigen worden aan een zone/functie toegewezen. Zone A: overwegend ambulante patiënten met mineure heelkundige, urologische, othopedische problemen. Zone B en reazaal: overwegend patiënten voor opname in het ziekenhuis, hoofdzakelijk interne pathologie, maar ook kritische patiënten waarbij de vitale parameters instabiel zijn. Mug verpleegkundige, biedt hulp in zone B Ons ziekenhuis is alternerend van wacht met het andere Oostendse ziekenhuis. Dit komt neer op één week wachtdienst op twee. Tijdens deze wachtdienst komen alle 100-ambulances naar hier en zijn we eerste MUG-wacht voor de regio. Tijdens de zogenoemde nul-week (= geen wacht) zijn er steeds minimum 3 verpleegkundigen per shift, tijdens de MUG-week (= wel wacht) komt daar nog 1 avonddienst bij. Iedere dag is er 1 triageverpleegkundige voorzien (10u00 tot 18u06) De administratieve medewerkers staan ons bij van tot uur, met verschillende shiften. Er is ook administratieve ondersteuning voorzien voor een aantal nachten. Tijdens de wachtweek van vrijdag tot en met woensdagnacht. Gedurende de volledige zomervakantie is er iedere nacht administratieve ondersteuning. Per dag is er minimum logistieke ondersteuning van 10.00u tot 18.06u. Het middagmaal wordt genuttigd na de overdracht van de V- aan de A-dienst, dus om uur; voor het avondmaal wordt er afgesproken om beurtelings te eten. DAGINDELING Aan het begin van de vroegdienst wordt de dienst gecontroleerd: alle behandelruimtes worden gecontroleerd en aangevuld de reanimatiezaal wordt aangevuld; toestellen worden gecontroleerd op hun functioneren de MUG-wagen wordt aangevuld en gestart; toestellen worden gecontroleerd op hun functioneren de gipskamer wordt aangevuld en gereinigd het bord met de medische wachtdienst wordt overlopen en aangepast het glycemietoestel wordt geijkt Daarnaast is het voor elke shift de bedoeling om de dienst zoveel als mogelijk op orde te houden. Dit hangt natuurlijk nauw samen met de werkdruk van het moment.

6 ROL VAN DE VERPLEEGKUNDIGE De patiënt wordt bij aanmelding in eerste instantie opgevangen door een verpleegkundige. Elke dag staat deze verpleegkundige in voor een eerste triage. Zij of hij verzamelt de gegevens van de patiënt en gaat na wat het probleem is.de triageverpleegkundige j wijst ook een behandelingsruimte toe of laat de patiënt plaats nemen in de wachtzaal. De arts wordt ingelicht over de aanmelding. Van tot uur is er steeds een geneesheeranesthesist op de dienst aanwezig om de poortwachtfunctie te vervullen. TRIAGE OP SPOEDGEVALLEN Voor de triage op spoedgevallen baseren wij ons op het Amerikaanse ESI triage systeem. Dit is een gevalideerd systeem bestaande uit vijf verschillende urgentieklassen. Het algoritme van het ESI- triagesysteem wordt onderverdeeld in 4 beslispunten. Het eerste beslispunt onderkent levensbedreigende situaties, het tweede onderkent de hoogrisico-situaties. Het derde besteedt aandacht aan het aantal middelen die patiënt nodig heeft (bijvoorbeeld laboratorium- en röntgenonderzoek). Als laatste beslispunt kijkt men naar de vitale parameters. Indien deze afwijkend zijn, wordt de patiënt in een andere urgentiecategorie geplaatst. Tijdens het verblijf op de spoedgevallen kan de triagecode desgevallend worden aangepast. Er wordt eveneens groot belang gehecht aan adequate pijnbestrijding. ESI Algoritme:

7 SPOEDGEVALLENDOSSIER Minimaal in te vullen gegevens: Naam verpleegkundige/student aan wie de patiënt is toegewezen. Korte anamnese/verslag Aankruisen aangevraagde onderzoeken/aftekenen uitgevoerde opdrachten. Parameters. Infuusbeleid en medicatie: aftekenen na toediening. Te contacteren: naam en telefoonnummer familie. Op termijn mag je in het begin nog onder toezicht maar geleidelijk aan zelfstandig- een patiëntendossier invullen. Persoonlijke observaties bij een patiënt zijn belangrijk. Meld deze gerust, ze kunnen van belang zijn voor het patiëntendossier. MEDISCH PATIËNTENPROFIEL We zien hier mensen voor elke medische discipline. Twee grote noemers kunnen onderscheiden worden: traumatologie en interne pathologie. TRAUMATOLOGIE Bij traumatologie denken we onmiddellijk aan polytraumapatiënten. Gelukkig vormen deze slechts een klein percentage van alle aanmeldingen. Meest voorkomend zijn kleine traumata zoals distorsies, fracturen, snijwonden INTERNE PATHOLOGIE Onder deze noemer vallen cardiologie, pneumologie, gastro-enterologie, geriatrie, oncologie en neurologie. Bij een niet te onderschatten aantal van deze patiënten is de toestand kritiek tot zeer kritiek. Denken we hierbij o.a. aan: acuut myocard infarct (AMI) acuut longoedeem (ALO) cerebro-vasculair accident (CVA) gastro-intestinale bloeding Naast deze twee grote groepen zijn er nog een groot aantal jonge patiëntjes die onze behandeling nodig hebben. Kinderen tussen 0 en 16 jaar worden door de pediater gezien met volgende medische problemen: luchtweginfecties, gastro-entestinale infecties, maar ook psychische problemen, waarvoor een opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Tenslotte komen ook vaak psychiatrische patiënten naar de spoedgevallen, met medische en of psychische problemen zoals depressie, medicatie- en/of ethylintoxicatie, suïcidepoging, psychoses,.

8 VERPLEEGKUNDIGE ACTIVITEITEN Naargelang de pathologie worden de meest uiteenlopende zorgen toegediend. Een greep uit het aanbod: Traumatologie: spalken en gipsen, reinigen en ontsmetten van wonden klaarzetten en assisteren bij hechtingen en kleine heelkundige ingrepen aanleggen van orthopedische verbanden (claviculasplint, polysling) Hulp bij reductie van luxaties onder narcose.. Interne ziekten: ECG-afname Monitoring van vitale parameters Bloedafname en plaatsen IV-infuus Toedienen van medicatie Electrische reconversie Maag- en blaassondage Pediatrie: lichaamstemperatuur meten bloedafname en plaatsen IV-infuus aërosoltherapie. Als verpleegkundige op spoed werk je tevens zeer nauw samen met de urgentieartsen. Patiënten met levensbedreigende aandoeningen of verwondingen worden in de reazaal opgevangen door de urgentiearts en één of twee verpleegkundigen, waarbij de verpleegkundige assistentie verleent bij: intubatie plaatsen van diepe veneuze catheter plaatsen van arteriële lijn reanimatie (ALS APLS) thoraxdrainage Zoals je wellicht weet, is de spoedopname een technische dienst, in de zin dat er veel medische apparatuur aanwezig is. Van de verpleegkundigen wordt verwacht dat ze deze apparatuur kunnen gebruiken. Tijdens je stage krijg je zeker de gelegenheid om daarmee te werken.. DE MUG OF MEDISCHE URGENTIE GROEP Sinds 1988 beschikt de spoedopname over een MUG-wagen (Medische Urgentie Groep). De MUG heeft als doel hulp te bieden buiten het ziekenhuis en dit aan patiënten die zich in kritieke tot zeer kritieke toestand bevinden. De oproep ervan moet steeds door het hulpcentrum 100 gebeuren. Huisartsen en andere ambulancediensten kunnen er beroep op doen, maar dit ook enkel via het hulpcentrum 100. Bij een MUG-uitruk vertrekt steeds een urgentieverpleegkundige (tevens de chauffeur), samen met de urgentiearts. Bij een zwaar verkeersongeval met meerdere gekwetsten kan een tweede verpleegkundige ter versterking meegaan. Ook bij de melding van een ramp wordt een versterkte ploeg uitgestuurd. De verpleegkundige die voor de uitruk instaat, zorgt nadien voor het aanvullen van de koffers en de wagen. Voor iedere patiënt wordt een MUG-fiche ingevuld. In overleg met de hoofdverpleegkundige en een mentor kan je, zo je dit wenst, in de loop van je stageperiode het MUG-team vervoegen.

9 STAGE OP SPOEDGEVALLEN BEGELEIDING STUDENTEN Met al uw vragen kunt u steeds bij een van de stagementoren terecht. Conny, Nanda, Wendy, Paul, Frederick, Tommy en Bram geven u graag de nodige uitleg en staan u bij in uw leerproces VERWACHTINGEN NAAR DE STUDENT TOE Het is belangrijk om je op deze stage theoretisch goed voor te bereiden. Op deze manier vergroot je de kans om parate kennis maximaal te leren linken aan concrete situaties uit de prakijk.overleg tijdens het eerste contact je schriftelijk vastgelegde leerdoelen met een mentor. Het is ook belangrijk om in voorbereiding van je stage, je te verdiepen in de aangeleerde verpleegkundige interventies vanuit de opleiding. Indien je op stage openstaat voor de aangeboden feedback, zal je zeker kunnen groeien in heel wat verpleegkundige competenties. Het is ook van belang je nog verder te verdiepen in de waarde van zowel vitale als fysieke parameters, om op deze manier aandacht te geven aan het opvolgen van parameters, die uitermate belangrijk zijn om de klinische toestand van de patiënt op te volgen. Op deze manier krijg je zicht op dringende en minder dringende situaties. Planmatig leren denken is een belangrijke basis om planmatig interventies te kunnen uitvoeren, met aandacht voor details en de concrete noden van de zorgvragers. Initiatief, maar ook inbreng en verantwoordelijkheid wordt gewaardeerd, uiteraard volgens het leertraject en in afspraak met de mentoren en verpleegkundigen. Respectvolle communicatie met patiënten en het spoedteam, vinden we waardevol net als kunnen samenwerken. Dit is eveneens een goede attitude om heel wat bij te kunnen leren op stage. Indien iets niet duidelijk is, mag je altijd vragen stellen, zo bouw je ook vanuit de praktijk vlot parate kennis op. Verzorg je rapportage, zowel schriftelijk op het verpleegdossier als mondeling naar het team en de artsen toe. Het is uiteraard zo, dat we als team waarde hechten aan de privacy van de patiënt en het beroepsgeheim. Blijf rustig, ook in acute situaties. Je staat er immers nooit alleen voor! DE EERSTE DAG Je wordt zoveel als mogelijk door een van de stagementoren opgevangen. De uurregeling maakt dit echter niet steeds haalbaar en dan word je door een collega onthaald. Je eerste dag begint met een rondleiding en een korte uiteenzetting van wat we van je verwachten. Daarnaast wordt er ook gepeild naar je eigen verwachtingen, verlangens en interesses. Samen met de hoofdverpleegkundige wordt er een uurrooster voor je opgesteld, die zoveel mogelijk gelijk loopt met dat van een stagementor. Daar waar mogelijk wordt rekening gehouden met de noden en wensen van de student. We houden uiteraard rekening met de begeleidingsmomenten vanuit de opleiding. Niet zelden is het erg druk op de dienst. Dit kan ook zo zijn bij uw aankomst. Op zo n moment is er weinig ruimte voor een uitgebreid onthaal en rondleiding. Het welkomstwoord is dan kort, doch niet minder gemeend. Je volgt je stagementor en probeert daar waar mogelijk te helpen. Laat je niet uit je lood slaan, éénmaal de storm geluwd is, gaan we over tot de normale procedure.

10 VERLOOP VAN DE STAGE Alle studenten die op onze dienst stage komen lopen, zitten minstens in het derde jaar verpleegkunde en kunnen op het eind van het jaar afstuderen. Voor ons betekent dit dat je in juli een collega van ons kan zijn. De kloof stagiair-personeel wordt bewust klein gehouden, je vormt dus een deeltje van ons team! De stage op de spoedopname richt zich dan ook vooral naar zelfstandig werken. Voor ons is een belangrijk leerdoel hierbij het, na verloop van tijd, in staat zijn een (stabiele) patiënt volledig af te werken aan de hand van het zelf verpleeg-kundig ingevuld patiëntendossier en de medische orders. Uiteraard staat je mentor je hiervoor bij. De eerste dagen wordt nauw samengewerkt met de stagementoren, geleidelijk aan krijg je meer ruimte om na 1 à 2 weken echt zelfstandig werken. Wij en de collega s blijven echter steeds toezicht en verantwoordelijkheid houden, maar kijken je niet meer voortdurend op de vingers. Laat je niet afschrikken; we zijn steeds in de buurt en bij de minste twijfel kan je ons raadplegen. Wij verwachten ook dat je de verantwoordelijke verpleegkundige of stagementor op de hoogte houdt van de toestand van de patiënt. FEEDBACK EN EVALUATIE Vóór je je stage hier aanvangt, vragen wij je om je doelstellingen (leerdoelen) te noteren. De eerste dag van je stage worden deze samen met je stagementor overlopen. Tijdens je stage zal je zoveel mogelijk feedback krijgen van de verpleegkundigen waarmee je samenwerkt.in principe is elke verpleegkundige waarmee je samenwerkt op het tijdstip van samenwerken jementor. Na iedere stageweek proberen wij een korte evaluatie te maken zodat er kan worden bijgestuurd. Op de laatste dagen van je stage wordt er in samenspraak met alle verpleegkundigen en stagementoren een evaluatieverslag opgemaakt. Dit stage-evaluatieverslag wordt samen besproken met één of meerdere stagementoren. De evaluatie van het team wordt in overleg met de student besproken met de stagedocent van de opleiding. Eenmaal je punten gegeven zijn, vragen we van jullie een eerlijke en objectieve visie over onze dienst. Dit kan gerust in een gesloten enveloppe afgegeven worden bij het einde van de stage. DE STUDENT EN DE MUG-INTERVENTIE Na de eerste week stage kent de student al een beetje het reilen en zeilen op de dienst. Zij die dat willen (wie niet?) krijgen de kans om dan met de MUG mee op interventie te gaan. Bij een oproep word je hiervan verwittigd. Je begeeft je dan zo snel als mogelijk naar de verpleegpost van spoed. In de wagen neem je plaats achteraan rechts. We vertrekken van zodra de urgentieverpleegkundige en arts in de wagen zitten. Omwille van het urgente karakter van een interventie kan niet op de student gewacht worden, indien deze niet tijdig in de wagen zou zijn. Het kan gebeuren dat je onderweg bent met een patiënt naar de consultatie, etc. Het spreekt voor zich dat je de patiënt dan begeleidt naar waar hij moet zijn, alvorens terug te keren voor de uitruk. Wanneer er meerdere studenten op dienst zijn, wordt er onderling een beurtrol afgesproken. PSYCHOLOGISCHE OPVANG Kenmerkend voor onze dienst is niet alleen de snelle turn-over, maar ook de diversiteit aan zorgverlening. De toegepaste zorg kan inderdaad minimaal zijn, bv. een eenvoudige wondzorg, tot heel complex, bv. het intuberen en beademen van een patiënt. Bij deze complexe zorgverlening worden we als verpleegkundige soms geconfronteerd met de grenzen van het menselijk leven.... Inderdaad, ondanks de gespecialiseerde medische en technologische mogelijkheden, ondanks onze gespecialiseerde verpleegkundige zorgen overlijden ook op onze dienst patiënten. Een patiënt verliezen laat niemand onberoerd, hoeveel beroepservaring men ook heeft, hoe gehard men ook overkomt.... Zeker wanneer het, zoals het zo dikwijls op onze dienst gebeurt, een onverwacht overlijden betreft, ten gevolge van een acute aandoening of een ongeval. De leeftijd van de overledene heeft uiteraard ook een grote impact Denken we hierbij aan een kind, een leeftijdsgenoot, een jongvolwassene. Het blijft echter belangrijk dat

11 we als verpleegkundige de nodige erkenning geven voor het verdriet van de familie en vrienden van de overledene, wat de leeftijd ook is, want de band met deze persoon kan heel bijzonder zijn. Hoe hiermee om te gaan? Echte vuistregels bestaan hiervoor niet. Op onze dienst ventileren we onze gevoelens door het gebeuren met elkaar te bespreken. De ervaring heeft ons geleerd dat het letterlijk oplucht om hierover met een collega te praten. Weet dat je er niet alleen voor staat! De mentoren, maar ook het volledige team zullen er zeker voor je zijn om naar jouw gevoelens te luisteren. Het kan goed zijn om na het gebeuren even te praten in een rustige omgeving, zoals onze ontspanningsruimte. Hieronder volgen nog een aantal tips over wat je zelf kan doen om het gebeuren te verwerken. - Probeer om wat er is gebeurd onder ogen te zien, door alles in de juiste context te plaatsen. - Als je behoefte hebt om hierover te praten, kan dat. We ervaren immers dat het beter is om hierover te ventileren dan in stilte alles op te kroppen. - Vraag gerust hulp wanneer het voor je moeilijk is om het gebeuren een plaats te geven! Zijn wij als team niet in staat je te helpen, dan nemen we contact op met de psycholoog van het ziekenhuis. - We begrijpen dat beelden en emoties je nog een zekere tijd kunnen bijblijven. - Neem hoe dan ook voldoende tijd om te slapen, want als je vermoeid bent, is alles moeilijker om te dragen. - Wees voorzichtig met het gebruik van tranquillizers of slaapmiddelen. Deze middelen kunnen rust bieden, maar helpen niet om het gebeuren te verwerken. Het blijft hoe dan ook belangrijk om over jouw emoties te praten. AFSPRAKEN Om misverstanden te voorkomen, hadden wij graag nog volgende afspraken gemaakt: - een beleefde en vriendelijke houding - stel je voor aan patiënt en personeel - empathie, geduld, tact en respect zijn belangrijke relationele vaardigheden - neem geen telefoon op, tenzij op uitdrukkelijk verzoek - bedien geen apparatuur waarvan je de werking onvoldoende kent, vraag bijstand. - voer geen handelingen uit die je nog niet in de vingers hebt, vraag uitleg of ondersteuning

12 AANDACHTSPUNTEN NAAR VEILIGHEID EN BEPERKING RISICO S Nu en dan krijgen we te maken met een agressieve patiënt of agressieve familieleden. Indien u iets dergelijks opmerkt, wordt er gevraagd het personeel hiervan in te lichten. Bij een patiënt die bekend is omwille van risicovol gedrag, wordt de student niet alleen gelaten. Een ander risico vormt de blootstelling aan grote hoeveelheden microbiële agentia. Standaardvoorzorgsmaatregelen naleven, a.u.b. (procedure te vinden op intranet AZ Damiaan). Meerdere keren per uur worden mensen opgetild, van bed verplaatst,. Bij het tillen van lasten of bij belastende houdingen is er kans op rugproblemen of letsels. Om dit te voorkomen worden de regels van de ergonomie in acht genomen en worden aanwezige hulpmiddelen zoals een rolbord gebruikt! Heb je vragen of suggesties m.b.t. deze introductiebrochure, aarzel dan niet contact te nemen met de cel begeleiding en retentie van Az Damiaan stage@azdamiaan.be

De dienst Spoedgevallen

De dienst Spoedgevallen De dienst Spoedgevallen De dienst Spoedgevallen als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over dienst Spoedgevallen 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.4 Patiëntenpopulatie 37 2 Verloop opvang

Nadere informatie

Intensieve Zorgen Pediatrie. Studentenbrochure

Intensieve Zorgen Pediatrie. Studentenbrochure Intensieve Zorgen Pediatrie Studentenbrochure 01. Inleiding Beste student, Met deze brochure willen we je goed informeren over onze afdeling, medewerkers en patiënten ter voorbereiding van je stage. Uiteraard

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN Dienst: Spoed Verantwoordelijke: Pieter Van Turnhout Telefoon: 03 650 50 45 Beste student Deze algemene informatiebrochure bevat nuttige informatie die een eerste houvast kan

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure A-dienst GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure A-dienst GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie A-dienst Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de dienst spoedgevallen

Patiënteninformatie. Welkom op de dienst spoedgevallen Patiënteninformatie Welkom op de dienst spoedgevallen Welkom op onze dienst Namens het team van de dienst spoedgevallen heten wij u van harte welkom. U heeft wellicht veel vragen, bent ongerust en wil

Nadere informatie

Spoedgevallendienst MUG

Spoedgevallendienst MUG Onthaalbrochure Spoedgevallendienst MUG Verpleegkundig diensthoofd: Michel Hendrikx Medisch diensthoofd: dr. Joost Van der Sijpt Tel.: 011 826 240 mensen zorgen voor mensen Uw komst is vrij onverwacht

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit

Patiënteninformatie. Welkom op stroke unit Patiënteninformatie Welkom op stroke unit 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

Introductiebundel voor studenten

Introductiebundel voor studenten Spoedgevallen juni 2014 1 1. INHOUDSTAFEL 1. INHOUDSTAFEL 2. VOORSTELLING VAN SPOEDGEVALLEN 3. VERWACHTINGEN NAAR DE STUDENT TOE 4. HET SPOEDTEAM 5. PLATTEGROND SPOEDGEVALLEN 6. VERPLEEGKUNDIG PATIENTENDOSSIER

Nadere informatie

patiënteninformatie Onthaalbrochure Spoedgevallendienst GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Onthaalbrochure Spoedgevallendienst GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Spoedgevallendienst Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Inhoud Voorwoord... 5 1. De kernactiviteit van de spoedgevallendienst... 6 2. Aankomst op de spoedgevallendienst...

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL GER3 A2

AFDELINGSPROFIEL GER3 A2 AFDELINGSPROFIEL GER3 A2 AFDELINGSPROFIEL GER3 A2 BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Miquel Verpleegkundig diensthoofd: Herman Andries Hoofdverpleegkundige: Ilse De Jaeck (waarnemend) Stagementoren:

Nadere informatie

Spoed INFORMATIE VOOR STUDENTEN

Spoed INFORMATIE VOOR STUDENTEN Spoed INFORMATIE VOOR STUDENTEN 2 INHOUDSTAFEL INHOUD Welkom 4 1. Voorstelling van de dienst 5 1.1 Bereikbaarheid 5 1.2 Multi disciplinair team 6 1.3 Patiëntenpopulatie 6 1.4 Functie van de spoedopname

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Pediatrie

Onthaalbrochure studenten Pediatrie Onthaalbrochure studenten Pediatrie 2 Inhoud 1. WELKOM 4 2. GEGEVENS VAN DE AFDELING 5 2.1. Voorstelling van de verpleegeenheid 5 2.1.1. Voorstelling personeel 5 2.1.2. Bezoekuren 5 2.1.3. Patiëntenprofiel

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Spoed

Onthaalbrochure studenten Spoed Onthaalbrochure studenten Spoed Inhoud...1 1 Welkom...3 2 Gegevens van de afdeling...4 2.1 Voorstelling van de verpleegeenheid...4 2.1.1 Voorstelling personeel...4 2.1.2 Aantal bedden...4 2.1.3 Bezoekuren...4

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg Patiënteninformatie Welkom op beroertezorg 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

AZ VESALIUS. Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11. tel afdeling: 012/39 63 58 INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN

AZ VESALIUS. Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11. tel afdeling: 012/39 63 58 INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN AZ VESALIUS Introductiebrochure voor studenten Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11 tel afdeling: 012/39 63 58 INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN DAGHOSPITAAL E2 1

Nadere informatie

Departement Verpleging. Studenteninfo Gipskamer 0P5

Departement Verpleging. Studenteninfo Gipskamer 0P5 Departement Verpleging Studenteninfo Gipskamer 0P5 Gipskamer 0P5 1. VOORSTELLING VAN DE DIENST 1.1. Inleiding Met deze brochure willen we jou als student wegwijs maken op de afdeling zodat je stage vlot

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VERPLEEGKUNDIG STUDENT

ONTHAALBROCHURE VERPLEEGKUNDIG STUDENT ONTHAALBROCHURE VERPLEEGKUNDIG STUDENT OnthaalDenBoogerd Nieuwstraat 17 3940 Hechtel-Eksel 011/49 26 40 WELKOM Beste student, Welkom in ons woonzorgcentrum! We hopen dat deze stageperiode voor jou erg

Nadere informatie

Contactnummer: Francis Vermote hoofdverpleegkundige. dr. Peter Casteleyn verantwoordelijke arts spoedgevallendienst

Contactnummer: Francis Vermote hoofdverpleegkundige. dr. Peter Casteleyn verantwoordelijke arts spoedgevallendienst spoedgevallendienst Op de spoedgevallendienst kunt u terecht voor alle dringende medische problemen. We beschikken over de nodige faciliteiten om patiënten in de meest kritische toestand op te vangen.

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Onthaalbrochure Spoedgevallendienst SPOEDGEVALLENDIENST

PATIËNTENINFO. Onthaalbrochure Spoedgevallendienst SPOEDGEVALLENDIENST PATIËNTENINFO Onthaalbrochure Spoedgevallendienst SPOEDGEVALLENDIENST Inhoud Voorwoord... 5 1 De kernactiviteit van de spoedgevallendienst... 6 2 Aankomst op de spoedgevallendienst... 6 3 De behandelkamers...

Nadere informatie

Introductie brochure voor studenten DAGHOSPITAAL TONGEREN E2

Introductie brochure voor studenten DAGHOSPITAAL TONGEREN E2 Zorg met een menselijk gelaat Introductie brochure voor studenten DAGHOSPITAAL TONGEREN E2 012 39 63 60 daghospitaal@azvesalius.be Versie april 2017 VOORWOORD Welkom op de eenheid E2, dagziekenhuis Tongeren.

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure High Care Spoed GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure High Care Spoed GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie High Care Spoed Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het

Nadere informatie

Spoedgevallen. Informatiebrochure studenten

Spoedgevallen. Informatiebrochure studenten Spoedgevallen Informatiebrochure studenten Inhoud Welkom 3 1 Voorstelling van het team 4 1.1 Mentoren 4 2 Onze missie en visie over studentenbegeleiding 4 2.1 Missie: 4 2.2 Visie 4 3 Visie van AZ Klina

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. TRIAGE op spoed

PATIËNTEN INFORMATIE. TRIAGE op spoed PATIËNTEN INFORMATIE TRIAGE op spoed Beste mevrouw, mijnheer Wanneer je je op de spoedgevallendienst aan het loket aanmeldt, zal een verpleegkundige je zo snel mogelijk opvangen. Zij zal via het triagesysteem

Nadere informatie

Infobundel stage Pediatrie B4

Infobundel stage Pediatrie B4 Pagina 1 Beste student(e), Hartelijk welkom op de dienst pediatrie van het AZ Monica, campus Deurne. Met deze infobundel willen we je een handleiding meegeven om je stage op een vlotte en leerrijke manier

Nadere informatie

Studentenbrochure Materniteit/Verloskamer Neonatologie

Studentenbrochure Materniteit/Verloskamer Neonatologie Studentenbrochure Materniteit/Verloskamer Neonatologie Hier komt titel van persbericht Versie 2012-2013 Pagina 1 OLV Ziekenhuis Afdeling ve Materniteit Asse Bloklaan 5 1730 Asse Tel. 02 300 62 99 Verwelkoming

Nadere informatie

Stagemap het preoperatief consult (POC)

Stagemap het preoperatief consult (POC) Stagemap het preoperatief consult (POC) Voettekst 1/7 Inhoud Welkom... 3 Voorstelling van de preoperatieve consultatie... 4 1 Het preoperatief consult... 4 Stageverloop... 5 2 Uurrooster studenten... 5

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE SPOED

ONTHAALBROCHURE SPOED ONTHAALBROCHURE SPOED Sint-Dimpna Ziekenhuis J.-B. Stessensstraat 2 2440 Geel T 014 57 70 00 www.ziekenhuisgeel.be INSCHRIJVING Bij aanmelding op onze spoedafdeling passeert u eerst het onthaal waar u

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1 Inhoud 1. WELKOM... 3 2. GEGEVENS VAN DE AFDELING... 4 2.1. Voorstelling van de verpleegeenheid Geriatrie 1... 4 2.1.1. Voorstelling personeel... 4 2.1.2. Aantal bedden...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie Patiënteninformatie Welkom op de afdeling pneumologie 2 Inhoud Inhoud... 3 Welkom op onze dienst... 5 Wie zijn we en wat doen we... 5 Voorstelling van het multidisciplinair team... 5 Medisch team... 5

Nadere informatie

Studentenbrochure. Hier komt titel van persbericht

Studentenbrochure. Hier komt titel van persbericht Studentenbrochure Hier komt titel van persbericht OLV Ziekenhuis Dagziekenhuis X3 Noord Moorselbaan 164 9300 Aalst Tel. 053/72 41 25 053/72 40 87 Fax 053/72 47 93 Pagina 1 Verwelkoming Allereerst heten

Nadere informatie

Het niet-chirurgisch dagziekenhuis

Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Het niet-chirurgisch dagziekenhuis als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over het niet-chirurgisch dagziekenhuis 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.3

Nadere informatie

ZE 540 PALLIATIEVE ZORGEN

ZE 540 PALLIATIEVE ZORGEN 2014-2015 Az Damiaan Thierry Claeys Cel begeleiding en retentie ZE 540 PALLIATIEVE ZORGEN INTRODUCTIEBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Beste student In naam van het verpleegkundig team heten we je welkom

Nadere informatie

studenteninformatie Diëtisten Onthaalbrochure Rwww.mariamiddelares.be Ontdek onze nieuwe website op GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Diëtisten Onthaalbrochure Rwww.mariamiddelares.be Ontdek onze nieuwe website op GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie Diëtisten Onthaalbrochure Ontdek onze nieuwe website op Rwww.mariamiddelares.be GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je

Nadere informatie

STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Spoedgevallen

STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Spoedgevallen ONTHAALBROCHURE STUDENTEN VERPLEEGKUNDE Spoedgevallen O mmegangs traat 7-8 8 7 0 I zegem - Belgie E. info@s jki.be T 0 5 1 /3 3 4 1 1 1 F. 0 5 1 /3 3 4 9 9 9 www.s jki.be Spoedopname: T. 0 5 1 /3 3 4 0

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Medische wacht- en hulpdiensten zijn er steeds voor mensen die medische zorgen nodig hebben. De realiteit leert echter dat men vaak niet

Nadere informatie

Studentenbrochure VE Palliatieve Asse. Hier komt titel van persbericht. OLV Ziekenhuis Palliatieve zorgeenheid AS11 Bloklaan 5 1730 ASSE.

Studentenbrochure VE Palliatieve Asse. Hier komt titel van persbericht. OLV Ziekenhuis Palliatieve zorgeenheid AS11 Bloklaan 5 1730 ASSE. Studentenbrochure VE Palliatieve Asse Hier komt titel van persbericht Pagina 1 OLV Ziekenhuis Palliatieve zorgeenheid AS11 Bloklaan 5 1730 ASSE 02 300 63 93 Verwelkoming Met deze brochure willen we je

Nadere informatie

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Per jaar melden zich 28.000 mensen op de SEH voor een medische behandeling,

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Pediatrie

Onthaalbrochure studenten Pediatrie Onthaalbrochure studenten Pediatrie Onthaalbrochure studenten pediatrie Oktober 2014 Inhoud 1. WELKOM... 3 2. GEGEVENS VAN DE AFDELING... 4 2.1. Voorstelling van de verpleegeenheid... 4 2.1.1. Voorstelling

Nadere informatie

Cardiologie CCU INFORMATIE VOOR STUDENTEN

Cardiologie CCU INFORMATIE VOOR STUDENTEN Cardiologie CCU INFORMATIE VOOR STUDENTEN INHOUD Welkom 3 1. Voorstelling van de dienst 4 1.1 Wat? 4 1.2 Waar? 4 1.3 Wie? 4 1.4 Indeling 5 2. Patiëntenpopulatie 5 3. Werking van de dienst 5 3.1 Dagindeling

Nadere informatie

De afdeling Neonatologie

De afdeling Neonatologie De afdeling Neonatologie De afdeling Neonatologie als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Neonatologie 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.4 Patiëntenpopulatie 36 2 Zorgverloop

Nadere informatie

Onthaalbrochure Orthopedie - SPM

Onthaalbrochure Orthopedie - SPM Onthaalbrochure Orthopedie - SPM Inhoudstafel Voorstelling ziekenhuis.... 3 Voorstelling afdeling... 4 Meest voorkomende pathologieën en behandelingen.... 5 Verpleegkundige dagindeling... 6 Takenpakket

Nadere informatie

Infobundel stage SPM Pagina 2

Infobundel stage SPM Pagina 2 Infobundel stage SPM Pagina 1 Infobundel stage SPM Pagina 2 / Beste student(e), Hartelijk welkom op SPM van het AZ Monica, campus Deurne. Met deze infobundel willen we je een handleiding meegeven om je

Nadere informatie

Welkom op de SPOEDGEVALLENDIENST

Welkom op de SPOEDGEVALLENDIENST Welkom op de SPOEDGEVALLENDIENST Welkom Welkom Pijn? Welkom op de spoedgevallendienst van het AZ Sint-Lucas. We streven ernaar om u zo snel mogelijk de meest kwaliteitsvolle zorgen aan te bieden. Wachten:

Nadere informatie

Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten

Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten Dienstgebonden informatiebrochure diëtisten 1 Voorwoord Beste nieuwe medewerker, Beste student, Welkom bij de diëtisten. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

Introductiebrochure studenten: Spoedgevallen

Introductiebrochure studenten: Spoedgevallen Introductiebrochure studenten: Spoedgevallen Inhoud 1. VOORSTELLING VAN DE DIENST 1.1 Architectonisch 1.2 Verpleegkundig Team 2. TAAKINHOUD EN TAAKVERDELING 2.1 Organisatie van de verpleegzorg 3. SPECIFIEKE

Nadere informatie

Korte voorstelling Met wie zal u contact hebben tijdens uw verblijf? Wachttijden Psychosociale hulp... 8

Korte voorstelling Met wie zal u contact hebben tijdens uw verblijf? Wachttijden Psychosociale hulp... 8 spoedgevallendienst Inhoud Korte voorstelling... 4 Met wie zal u contact hebben tijdens uw verblijf?... 7 Wachttijden... 8 Psychosociale hulp... 8 Mijn kind op de spoedgevallendienst... 9 Niet dringend

Nadere informatie

Infobrochure. Niet - Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Niet - Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Niet - Chirurgisch dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Wij directie, artsen en alle medewerkers van het dagziekenhuis heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor ons ziekenhuis.

Nadere informatie

Voorstelling. VE101 Mid-Care

Voorstelling. VE101 Mid-Care Voorstelling VE101 Mid-Care Versiedatum: 09/08/2011 1 VERWELKOMING 2/6 Beste student De hoofdverpleegkundige, de praktijklector en de ganse equipe heet je welkom op VE 101. Van onze kant garanderen we

Nadere informatie

verpleegeenheid orthopedie

verpleegeenheid orthopedie verpleegeenheid orthopedie Hartelijk welkom in de verpleegeenheid orthopedie Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf

Nadere informatie

Kinderen op de spoedopname Informatiebrochure voor ouders

Kinderen op de spoedopname Informatiebrochure voor ouders Kinderen op de spoedopname Informatiebrochure voor ouders copyright 2017 AZ SINT-ELISABETH ZOTTEGEM www.sezz.be ref. BRO/473/v1.0 WELKOM Wanneer u met uw kind op de spoedopname komt, brengt dit vaak heel

Nadere informatie

De afdeling Heelkunde 1

De afdeling Heelkunde 1 De afdeling Heelkunde 1 De verpleegafdeling Heelkunde 1 als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Heelkunde 1 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.3 Patiëntenpopulatie 37 2

Nadere informatie

WELKOM OP DE SPOEDGEVALLENDIENST.

WELKOM OP DE SPOEDGEVALLENDIENST. STUDENTENBROCHURE SPOEDGEVALLENDIENST 200202075SPOEDGEVALLEN WELKOM OP DE SPOEDGEVALLENDIENST. De komende dagen of weken zal je stage lopen op de dient spoedgevallen. Samen met het ganse spoedgevallenteam

Nadere informatie

AZ VESALIUS. Medisch Centrum a.z.vesalius Bilzen. MCB. Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11

AZ VESALIUS. Medisch Centrum a.z.vesalius Bilzen. MCB. Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11 AZ VESALIUS Introductiebrochure voor studenten Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11 INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN Medisch Centrum a.z.vesalius Bilzen. DAGHOSPITAAL

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL GER3 BE

AFDELINGSPROFIEL GER3 BE AFDELINGSPROFIEL GER3 BE AFDELINGSPROFIEL GER3 BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Miquel Verpleegkundig diensthoofd: van de Vijver Lut Hoofdverpleegkundige: Vanessa Van Osselaer Stagementoren:

Nadere informatie

Dienstgebonden informatiebrochure Onthaal & Opname

Dienstgebonden informatiebrochure Onthaal & Opname Dienstgebonden informatiebrochure Onthaal & Opname 1 Voorwoord Beste student, Welkom op onze onthaal- en opnamedienst. Met deze brochure bieden we jou een handleiding over het reilen en zeilen op onze

Nadere informatie

De afdeling Neonatologie

De afdeling Neonatologie De afdeling Neonatologie De afdeling Neonatologie als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Neonatologie 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.3 Patiëntenpopulatie 36 2 Zorgverloop

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 2 Oktober 2014 Inhoud 1. WELKOM... 3 2. GEGEVENS VAN DE AFDELING... 4 2.1. Voorstelling van de verpleegeenheid... 4 2.1.1. Voorstelling

Nadere informatie

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Pagina 1 Datum van de ingreep:./... /. Uur waarop u met uw kind in het ziekenhuis moet zijn:. Uw kind moet nuchter zijn vanaf././. Uur: Afdeling: kinderafdeling (2

Nadere informatie

Spoed. Informatiebrochure

Spoed. Informatiebrochure Spoed Informatiebrochure 2 Geachte mevrouw, meneer U heeft zich zonet aangemeld op de afdeling Spoedgevallen. In deze informatiebrochure vindt u een woordje uitleg over de werking van onze afdeling. 3

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Patiënteninformatie Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Inhoud Welkom op onze dienst... 3 Wie zijn we en wat doen we?... 3 Voorstelling van het multidisciplinair team... 3 Afspraak en openingsuren...

Nadere informatie

Het niet-chirurgisch dagziekenhuis

Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Het niet-chirurgisch dagziekenhuis Het niet-chirurgisch dagziekenhuis als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over het niet-chirurgisch dagziekenhuis 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.3

Nadere informatie

Algemeen Inwendige Ziekten. informatiebrochure

Algemeen Inwendige Ziekten. informatiebrochure Algemeen Inwendige Ziekten informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Verpleegkundige verzorging 5. Medische opvolging 6. Meebrengen

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2

AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2 AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2 AFDELINGSPROFIEL HLK7 V2 Algemene gegevens Medisch diensthoofd: Dr. Lemmens Hoofdverpleegkundige: De Troyer Kristel Verpleegkundig diensthoofd: Lieve Quaghebeur Stagementoren:

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure Heelkunde 2B5 GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure Heelkunde 2B5 GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie Heelkunde 2B5 Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

Heelkunde 2. informatiebrochure

Heelkunde 2. informatiebrochure Heelkunde 2 informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Verloop van de operatie 5. Verpleegkundige verzorging 6. Medische opvolging

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Pediatrie

Onthaalbrochure studenten Pediatrie Onthaalbrochure studenten Pediatrie 1. Welkom! Welkom op onze afdeling pediatrie van het AZ Jan Portaels. Met deze beknopte brochure willen we je wat meer informatie geven over de afdeling. Natuurlijk

Nadere informatie

Inwendige 1. Infobrochure studenten

Inwendige 1. Infobrochure studenten Inwendige 1 Infobrochure studenten Inhoud 1 Algemene gegevens 3 2 Pathologieën en behandelingen 4 3 Meest voorkomende verpleegactiviteiten 4 3.1 Algemeen en specifiek voor de afdeling 4 4 Multidisciplinaire

Nadere informatie

Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst)

Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst) Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst) 1 1. Inleiding De hoofdverpleegkundige en zijn team heten u van harte welkom op de PAAZ-dienst van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. PAAZ staat voor

Nadere informatie

De hospitalisatie-afdeling Heelkunde 2 als stageplaats voor studenten.

De hospitalisatie-afdeling Heelkunde 2 als stageplaats voor studenten. De afdeling Heelkunde 2 De hospitalisatie-afdeling Heelkunde 2 als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Heelkunde 2 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.4 Patiëntenpopulatie

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

Infobrochure. Studenten G2

Infobrochure. Studenten G2 Infobrochure Studenten G2 Infobrochure Geriatrie 2 Beste student(e), De stage is ongetwijfeld de belangrijkste periode in je opleiding tot zorgkundige/verpleegkundige. Niet alleen is de praktijk de beste

Nadere informatie

Voorstelling Spoed Versiedatum:

Voorstelling Spoed Versiedatum: Voorstelling Spoed Versiedatum: 05-08-2011 1 VERWELKOMING 2/9 Welkom op onze dienst spoedgevallen in het AZ Sint Jan Brugge - Oostende AV Campus Brugge! Deze brochure heeft tot doel om u beter wegwijs

Nadere informatie

Afdelingsbrochure dienst Orthopedie (A6)

Afdelingsbrochure dienst Orthopedie (A6) Afdelingsbrochure dienst Orthopedie (A6) Studenteninformatie Versie 1.0 Beste student Binnenkort vat je je stage aan in ons ziekenhuis. Deze brochure bevat alle praktische en nuttige info over de afdeling

Nadere informatie

AFDELINGSPROFIEL GER3 BE

AFDELINGSPROFIEL GER3 BE AFDELINGSPROFIEL GER3 BE AFDELINGSPROFIEL GER3 BE Algemene gegevens Geneeskundig diensthoofd: Dr. Miguel Clustermanager: Nathalie Milliau Hoofdverpleegkundige: Vanessa Van Osselaer Stagementoren: Kimberly,

Nadere informatie

Onthaalbrochure VPE 15 (vroeger verpleegafdeling 5C)

Onthaalbrochure VPE 15 (vroeger verpleegafdeling 5C) Onthaalbrochure VPE 15 (vroeger verpleegafdeling 5C) Oncologie Fysiotherapie AZ Groeninge Campus Loofstraat Loofstraat 43, 8500 Kortrijk 056/63 14 62 Hoofdverpleegkundige: Veronique Vercaempst 2 Voorwoord

Nadere informatie

Studentenbrochure. Kinderdagziekenhuis 0K12D

Studentenbrochure. Kinderdagziekenhuis 0K12D Studentenbrochure Kinderdagziekenhuis 0K12D Voorstelling van de dienst 1) Inleiding In het kinderdagziekenhuis worden patiënten opgenomen voor alle pediatrische disciplines. In totaal worden ongeveer 3000

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE en richtlijnen na dagopname Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de dienst daghospitalisatie voor een maagof darmonderzoek. Er is afgesproken dat je een lichte

Nadere informatie

Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat Tielt Infobundel PAAZ afdeling Isabelle Dewaele

Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat Tielt Infobundel PAAZ afdeling Isabelle Dewaele Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat 84 8700 Tielt intredebegleiding@sintandriestielt.be Infobundel PAAZ afdeling Isabelle Dewaele Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Voorstelling van de dienst 2 3. Verwachtingen

Nadere informatie

PAAZ-afdeling INFORMATIE VOOR STUDENTEN

PAAZ-afdeling INFORMATIE VOOR STUDENTEN PAAZ-afdeling INFORMATIE VOOR STUDENTEN INHOUD Welkom 3 1. Structuur van de afdeling 4 2. Aantal erkende bedden 4 3. Doelgroep patiënten 4 4. Specifieke behandelingen/opnames 5 5. Algemene werkwijze op

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp en triage

Spoedeisende Hulp en triage Spoedeisende Hulp en triage Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Laurentius Ziekenhuis. Op de afdeling SEH komen dagelijks 40 tot 70 patiënten. Een kwart van deze personen wordt met de

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN

INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN INFORMATIEBROCHURE STUDENTEN Dienst: CODA Verantwoordelijke: Ann Schrauwen Telefoon 03 633 20 10 Beste student Deze algemene informatiebrochure bevat nuttige informatie die een eerste houvast kan zijn

Nadere informatie

Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Kinder

Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Kinder Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis 2 Beste ouder Uw kind wordt weldra opgenomen op het kinderdagziekenhuis. Wij heten u van harte welkom en doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure Radiologie GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure Radiologie GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie Radiologie Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen

Nadere informatie

DRINGENDE HULPVERLENING

DRINGENDE HULPVERLENING DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING STAGEBOEK ZIEKENWAGENPERSONEEL PROVINCIE ANTWERPEN PROVINCIAAL INSTITUUT VOOR BRANDWEER- EN AMBULANCIERSOPLEIDINGEN NAAM STAGIAIR: ADRES: STAGE-INSTELLING: ADRES:

Nadere informatie

Informatie over de afdeling Spoedeisende Hulp. Spoedeisende Hulp

Informatie over de afdeling Spoedeisende Hulp. Spoedeisende Hulp 00 Informatie over de afdeling Spoedeisende Hulp Spoedeisende Hulp 1 Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) Op de SEH ontvangen en behandelen we volwassenen en kinderen met acute gezondheidsklachten,

Nadere informatie

Intensieve Zorgen. Algemeen

Intensieve Zorgen. Algemeen 2 De intensieve zorgen afdeling is een gespecialiseerde dienst met 8 bedden gelegen op de 3 verdieping in de A-vleugel van het ziekenhuis. Een deskundig team van artsen, verpleegkundigen, kinesisten en

Nadere informatie

Triage op de SEH. Spoedeisende Hulp

Triage op de SEH. Spoedeisende Hulp 00 Triage op de SEH Spoedeisende Hulp 1 Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Op de afdeling SEH ontvangen en behandelen we dagelijks 30-60 patiënten. Een deel van deze patiënten wordt met de

Nadere informatie

Informatiebrochure: kind onder narcose

Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: Bezoeker in het operatiekwartier (begeleidende ouders) Door deze brochure goed door te nemen, kunt u uw kind reeds thuis voorbereiden op de ziekenhuisopname,

Nadere informatie

De afdeling Kort Verblijf

De afdeling Kort Verblijf De afdeling Kort Verblijf De afdeling Kort Verblijf als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Kort Verblijf 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.3 Patiëntenpopulatie 37 2 Verloop

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten

Onthaalbrochure studenten Onthaalbrochure studenten Materniteit / Verloskamer Neonatologie Pagina 1 Hier komt titel van persbericht Inhoudstafel 1. Voorwoord 2. Voorstelling van de afdeling 2.1 Multidisciplinair team 2.2 Architectuur

Nadere informatie

Palliatieve zorgen. Studentenbrochure

Palliatieve zorgen. Studentenbrochure Palliatieve zorgen Studentenbrochure 01. Inleiding Binnenkort loop je stage op de palliatieve eenheid en het palliatief support team (PST). Deze brochure is een voorbereiding op jouw stage. De bedoeling

Nadere informatie

Informatiebrochure. Dienst Spoedgevallen

Informatiebrochure. Dienst Spoedgevallen Informatiebrochure Dienst Spoedgevallen Geachte patiënt, begeleider of familie U heeft zich zojuist aangemeld op de spoedgevallendienst van het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis te Waregem. In deze folder

Nadere informatie

Onthaalbrochure Afdeling Geriatrie D3

Onthaalbrochure Afdeling Geriatrie D3 Onthaalbrochure Afdeling Geriatrie D3 Inhoudstafel Voorstelling ziekenhuis... 3 Voorstelling afdeling... 4 Meest voorkomende pathologieën en behandelingen... 6 Verpleegkundige dagindeling.... 7 Vroege

Nadere informatie

Hartelijk welkom op de dienst oncologie (hospitalisatie) van het AZ Monica, campus Deurne.

Hartelijk welkom op de dienst oncologie (hospitalisatie) van het AZ Monica, campus Deurne. Beste student(e), Hartelijk welkom op de dienst oncologie (hospitalisatie) van het AZ Monica, campus Deurne. Met deze infobundel willen we je een handleiding meegeven om je stage op een vlotte en leerrijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Acute verwardheid

Patiënteninformatie. Acute verwardheid Patiënteninformatie Acute verwardheid Inhoud Inleiding... 3 Wat is acute verwardheid of delirium?... 3 Hoe wordt een delirium behandeld?... 4 Hoe kunt u uw familielid helpen?... 4 Medicatie... 4 Drinken

Nadere informatie

Een opname op de afdeling intensieve zorgen

Een opname op de afdeling intensieve zorgen Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Een opname op de afdeling intensieve zorgen Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE LOGISTIEK STAGIAIR(E)

ONTHAALBROCHURE LOGISTIEK STAGIAIR(E) ONTHAALBROCHURE LOGISTIEK STAGIAIR(E) OnthaalDenBoogerd Nieuwstraat 17 3940 Hechtel-Eksel 011/49 26 40 WELKOM Beste student, Welkom in ons woonzorgcentrum! We hopen dat deze stageperiode voor jou erg leerrijk

Nadere informatie

Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis

Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Bezoek op maandag en donderdag van 14u tot 17u 057 35 62 71 YGDZH@yperman.net www.yperman.net/afdelingen 3 e verdiep westvleugel G-blok - kamers 880-883 1. Artsen

Nadere informatie

Infobrochure. Dienst Spoedgevallen

Infobrochure. Dienst Spoedgevallen Infobrochure Dienst Spoedgevallen Geachte patiënt, begeleider of familie U heeft zich zojuist aangemeld op de spoedgevallendienst van het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis te Waregem. In deze folder vindt

Nadere informatie

Orthopedie Neurochirurgie INFORMATIE VOOR STUDENTEN

Orthopedie Neurochirurgie INFORMATIE VOOR STUDENTEN Orthopedie Neurochirurgie INFORMATIE VOOR STUDENTEN INHOUD Welkom 3 1. Voorstelling van de dienst 4 1.1 Wat? 4 1.2 Waar? 4 1.3 Wie? 4 1.4 Indeling 5 2. Patiëntenpopulatie 6 3. Werking van de dienst 6 3.1.

Nadere informatie