Vrijwilligers functieomschrijvingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrijwilligers functieomschrijvingen"

Transcriptie

1 Vrijwilligers functieomschrijvingen Hier vind je een beschrijving van de verschillende werkzaamheden die je tijdens Oerol kunt doen. Oerol is een groot festival en omdat we met zoveel vrijwilligers werken, wordt iedereen ingedeeld in teams. Hierdoor heb je de mogelijkheid je teamgenoten beter te leren kennen en met elkaar een fantastische festivaltijd te beleven. We hebben een aantal vaste teams, zoals op- en afbouw, kaartverkoop, barteams enz. Daarnaast hebben we de variateams, die tijdens het festival over het hele eiland allerlei verschillende werkzaamheden uitvoeren. Het is een hoop informatie per functie maar laat dat je niet afschrikken. We hopen jullie hiermee een zo goed mogelijk beeld te geven van wat we van onze vrijwilligers verwachten. Er zijn dit jaar een aantal functies vernieuwd, onder andere Team Betonning/GS, Team Westerkeyn, de Koffiebar en Vaste Gasten (i.p.v. La Gitana). Maar de meest opvallende is waarschijnlijk het vrijwilligershonk, deze hebben we er dit jaar tijdelijk even niet als keuze bij gezet. Dit komt omdat we bezig zijn met een aantal hervormingen. We weten nog niet precies wat de uitkomst zal zijn, maar het plan is om een plek te creëren voor iedereen, dus zowel voor vrijwilligers als voor artiesten en medewerkers. Dit om hopelijk meer samenhorigheid te bewerkstelligen en ervoor te zorgen dat iedereen zich betrokken voelt bij de organisatie. We zijn binnen de organisatie nog druk aan het nadenken over de invulling hiervan. Wanneer we meer weten horen jullie dit natuurlijk meteen. Voorafgaand en na het festival: Opbouw en afbouw (1 juni - 11 juni en 21 juni - 24 juni) Ten eerste zijn er vrijwilligers nodig die mee helpen met het opbouwen en afbouwen van het festival en assisteren bij allerhande opbouwwerkzaamheden. Geen klus is gek genoeg, en zowel de op- als de afbouw periode is een hele gezellige tijd met echte doorzetters. Hou er rekening mee dat er tijdens de op- en afbouw hard gewerkt moet worden, en dat er vaak redelijk zware klussen tussen zitten. Als je denkt dat je dit fysiek niet aan kunt, is het verstandig pas tijdens het festival te komen. Is leuk omdat: Je werkt in een klein, hecht team en je ziet het festival vanaf het allereerste begin ontstaan. Je werkt nauw samen met theatergroepen en de vrijwilligers- en productieafdelingen van het festival, waardoor je als geen ander een unieke kijk achter de schermen krijgt. Wat je moet kunnen: Voor deze functie zijn enthousiasme, creativiteit, en een gezonde werklust gewenst. Omdat het werkt soms best zwaar kan zijn, is een goed paar spierballen en een flinke dosis doorzettingsvermogen een pre. - Decor opbouwen - Tribunes plaatsen - Hekken plaatsen - Tenten opzetten - Bordjes schilderen - Laden en lossen - Opruimen

2 Wanneer je het hardst nodig bent: De opbouw start vanaf maandag 1 juni. Het is belangrijk dat je tussen de start van de opbouw en de start van het festival voldoende beschikbaar bent om te komen helpen. De afbouw begint al op zondag 21 juni. Tijdens het festival: Kaartverkoop (wo 10 juni zo 21 juni) Op het centrale festivalterrein Westerkeyn worden de kaarten voor alle voorstellingen verkocht. Je verkoopt kaarten, maar je zorgt er ook voor dat de lange rijen bezoekers de juiste informatie krijgen en er een gezellige sfeer heerst. Daarnaast kun je ingezet worden voor de verkoop van entreebandjes op diverse plekken, zoals op de haven waar je meteen de bezoekers kunt verwelkomen vanaf de boot. Is leuk omdat: je veel contact hebt met het publiek, je weet welke voorstellingen populair zijn (en dus weet je welke voorstelling je nog moet zien) en onderdeel uitmaakt van een ontzettend gezellig team. Daar komt bij dat het een behoorlijk afwisselende functie is. Wat je moet kunnen: als kassamedewerker is het belangrijk dat je goed met een computer overweg kunt. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je secuur werkt en een klantvriendelijke houding hebt. Voorafgaand aan het festival zal er een instructiebijeenkomst aan de wal plaatvinden, zodat je weet hoe het kaartverkoopsysteem werkt en goed voorbereid aan de slag gaat. Let op: we werken dit jaar met een nieuw kaartverkoopsysteem. Het bijwonen van de training is dus nog belangrijker dan vorige jaren! - Info verschaffen over voorstellingen - Voorstellingskaarten verkopen - Werken met kaartverkoopcomputersysteem - Kassa rij coördineren en sfeer maken - Toegangsbewijzen Westerkeyn controleren - Entreebandjes verkopen Wanneer je het hardst nodig bent: de kassa is open van s ochtends vroeg tot s avonds laat en begint al op de woensdag (10 juni) voor het festival. In verband met het inwerken in het kaartverkoop systeem en uitleg van de regels die bij het verkopen van kaarten komen kijken zijn we voor deze ploeg vooral op zoek naar mensen die zo lang mogelijk kunnen komen helpen. Liefst acht dagen of meer, zodat het kassateam een goed ingespeeld team kan worden. Als je al veel ervaring hebt, is het in overleg natuurlijk ook mogelijk om minder dagen te komen helpen. Op de laatste zondag van het festival is de kassa niet meer open. Het dan de bedoeling dat je als kassamedewerker helpt met de afbouw. Neem dit mee in je planning!

3 Team Harlingen (do 11 juni zo 21 juni) Op Harlingen Haven worden dit jaar weer alle bezoekers van het festival verwelkomd. De bezoekers kunnen daar al voordat ze de boot op gaan hun entreebandje ophalen. Als medewerker Team Harlingen sta je bezoekers te woord, en geef je de bezoekers informatie over het festival en het eiland. Is leuk omdat: je het allereerste Oerol gezicht bent dat mensen te zien krijgen. Het festival begint eigenlijk al in Harlingen. Daarnaast ben je, wanneer je voor of na je werk op het eiland bent, vrij. Daardoor heb je alle tijd om van het festival en de voorstellingen te genieten. Wat je moet kunnen: om hier aan de slag te gaan is het belangrijk dat je een vrolijke en klantvriendelijke uitstraling hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je secuur werkt en is het handig als je het festival en/of het eiland al kent. - omdoen van entreebandjes - publiek voorzien van informatie Wanneer je het hardst nodig bent: de balie in Harlingen is het gehele festival open. Omdat je in deze functie de eerste paar dagen wat verder van het festival afstaat hoef je hier wat korter te werken. Gedurende de periode dat de balie open is moet je tenminste 4 dagen beschikbaar zijn en heb je recht op dezelfde vergoeding als alle andere Gouden Helden. Je verblijft in Harlingen op de camping samen met je collega s. De andere dagen kun je lekker op Terschelling van het festival genieten, zonder verdere verplichtingen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de eerste 4 dagen van het festival in Harlingen te verblijven en daarna het eiland te bezoeken. Of juist andersom. Ideale combinatie voor wie gewoon een paar dagen hard wil werken om zich daarna zonder plichten het festival in wil storten.

4 Informatieteam (do 11 juni zo 21 juni) Weet jij een antwoord op (bijna) alle vragen? Help dolende Oerol-bezoekers op weg naar de juiste camping, theaterlocatie of muziekpodia. Jij kunt bezoekers verwijzen naar de mooiste plekjes via de expeditie-projecten en vertelt ze over de leukste programmering in de kroegen en restaurants. Oftewel: jij bent de ultieme vraagbaak! Is leuk omdat: je altijd op gezellige locaties werkt en op een leuke manier met publiek in contact komt. Jij bent degene die het publiek en de gasten alle ins en outs van het festival en het eiland kunt bijbrengen. Wat je moet kunnen: Voor het info team zijn we op zoek naar spontane mensen die hun weg op het eiland en/of het festival kennen, nieuwsgierig zijn naar de Oerol programmering en communicatief vaardig zijn. - Informatie verschaffen over het festival en het eiland (o.a. bustijden, locaties en campings) - Bezoekers publiciteitsmateriaal over voorstellingen en de expeditie-projecten verschaffen - Potentiële Vrienden van Oerol informeren over wat vriend van Oerol zijn inhoud. Wanneer je het hardst nodig bent: de informatie punten zijn de gehele dag geopend en beginnen een dag voor het festival, op donderdag 11 juni, als de eerste bezoekers het eiland opkomen. Je moet in de festival periode dus in ieder geval 7 dagen en (daarvan tenminste) 1 volledig weekend beschikbaar zijn.

5 Barwerk (vr 12 juni za 20 juni) Tijdens het festival worden er op de festivalterreinen (festivalhart Westerkeyn en De Betonning/ GS) Oerol-barren gebouwd. Als bar medewerker zal je biertjes tappen, wijntjes schenken en alles wat daar bij komt kijken. Er wordt ook van je verwacht dat je af en toe de gasten op het terras kan serveren. Elke vrijwilliger die achter de bar terecht komt krijgt een tapcursus. Is leuk omdat: achter de bar moet je hard werken, maar je staat samen met een kleine ploeg collega s op de vaak gezelligste plekken van het festival. Wat je moet kunnen: voor deze functie is het fijn om bar ervaring te hebben. Daarnaast vinden we het natuurlijk fijn als je goed met gasten om kunt gaan en voor hoofdrekenen een voldoende scoort! Daarnaast is het een vereiste dat je tenminste 18 jaar oud bent. - Tappen van biertjes - Serveren van drankjes - Schoonmaakwerkzaamheden - Glazen halen - Terras onderhouden Wanneer je het hardst nodig bent: de barren zijn gedurende de hele festivalperiode open, we kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken.

6 De Koffiebar (vr 12 juni za 20 juni) Nieuw op de Westerkeyn dit jaar: de koffiebar. Hier kunnen de gasten terecht voor een heerlijk kopje koffie. De koffiebar zit in dezelfde tent als de speciale bierenbar, dus het zou kunnen dat je af en toe ook daar wordt ingezet. Iedereen die bij de koffiebar gaat werken krijgt eerst een baristacursus op de donderdag voor het festival. Is leuk omdat: Je leert hier om koffie te zetten als een echte barista! Ook werk je op een gezellige plek en in een leuk team. Wat je moet kunnen: Als jij al ervaring hebt met het zetten van koffie is dat een pre. Het is niet noodzakelijk, maar je moet het wel leuk vinden om het te leren. Verder is het belangrijk dat je gastvrij en vriendelijk bent. - Koffie zetten - Bezoekers serveren - Schoonmaak werkzaamheden - Terras onderhouden Wanneer je het hardst nodig bent: de koffiebar is gedurende de hele festivalperiode open. We kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken. Bij de koffiebar zal het vooral druk zijn in de ochtend en in de middag.

7 One for the Road: Front (vr 12 juni za 20 juni) De catering van Oerol bestaat uit een publieksdeel en een deel voor medewerkers, artiesten en gasten. De catering wordt voor een deel verzorgd door One for the Road catering, maar kan niet zonder de helpende handen van vele vrijwilligers. Bij Front werk je voornamelijk aan de publiekskant. Is leuk omdat: je in deze functie je horeca/ catering capaciteiten optimaal in kunt zetten. Het is gevarieerd werk en een erg gezellig team. Wat je moet kunnen: Bij Front is het van belang dat je klantvriendelijk bent en lekker door kan knallen op de pieken (eettijden). Het is vaak lichamelijk wat zwaarder werk; je moet dus wel tegen een stootje kunnen. Aangezien je met eten werkt stellen we enige catering ervaring zeer op prijs! Daarnaast is het een vereiste dat je tenminste 18 jaar oud bent. - Serveren van ontbijt, lunch & diner voor publiek - Bijhouden van terras - Barwerkzaamheden Wanneer je het hardst nodig bent: One for the Road is gedurende de hele festivalperiode open. We kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken, maar we vragen je in ieder geval 1 volledig weekend (werkdagen zijn dan: vr., za. & zo.) beschikbaar te zijn.

8 One for the Road: Back (do 11 juni zo 21 juni) De catering van Oerol bestaat uit een publieksdeel en een deel voor medewerkers, artiesten en gasten. Oerol verzorgt dagelijks de catering voor ongeveer 1500 personen. De catering wordt verzorgd door One for the Road catering, maar kan niet zonder de helpende handen van vele vrijwilligers. Bij Back werk je voornamelijk aan deze artiesten-/medewerkerskant. Is leuk omdat: je in deze functie je Oerol collega s en artiesten ontzettend blij kunt maken met lekkere maaltijden. Je krijgt een unieke blik in een grote keuken en werkt in een super gezellig team. Wat je moet kunnen: Bij Back is het van belang dat je klantvriendelijk bent en lekker door kan knallen op de pieken (eettijden). Het is vaak lichamelijk wat zwaarder werk; je moet dus wel tegen een stootje kunnen. Aangezien je met eten werkt stellen we enige catering ervaring zeer op prijs! - Serveren van lunch en diner voor medewerkers, gasten en artiesten - Koks helpen met koken, groente snijden, broodjes smeren etc. - Bijhouden van eetzaal - Helpen met de afwas Wanneer je het hardst nodig bent: de catering is gedurende de hele festivalperiode open. We kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken, maar we vragen je in ieder geval 1 volledig weekend (werkdagen zijn dan: vr., za. & zo.) beschikbaar te zijn.

9 De Vaste Gasten (voorheen La Gitana) (do 11 juni zo 21 juni) De Vaste Gasten is een restaurant dat gevestigd zit op de Westerkeyn (het festivalhart gelegen in Midsland). Je draait mee binnen een klein team medewerkers. Is leuk omdat: De medewerkers van De Vaste Gasten vormen een klein team waardoor je een hechte band vormt met je collega s. Wat je moet kunnen: Horeca-ervaring wordt zeer op prijs gesteld! Daarnaast kan het tijdens de piekuren behoorlijk druk zijn. Een gezonde dosis doorzettingsvermogen kun je dus goed gebruiken! Daarnaast is het een vereiste dat je tenminste 18 jaar oud bent. - Assisteren bij voorbereiding - Opscheppen en uitserveren van eten - Bediening van publiek - Barwerkzaamheden - Afwassen Wanneer je het hardst nodig bent: De Vaste Gasten is gedurende de hele festivalperiode open. We kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken, maar we vragen je in ieder geval 1 volledig weekend (werkdagen zijn dan: vr., za. & zo.) beschikbaar te zijn. Catering West (do 11 juni zo 21 juni) Op de festivalterreinen op West zijn dit jaar verschillende cateringpunten te vinden. Per dienst draai je mee op één van deze plekken. Is leuk omdat: je in deze functie je horeca/ catering capaciteiten optimaal in kunt zetten. Het is gevarieerd werk en je werkt op een mooie locatie aan de zee. Wat je moet kunnen: Het is van belang dat je klantvriendelijk bent en lekker door kan knallen op de pieken (eettijden). Aangezien je met eten werkt stellen we enige catering ervaring zeer op prijs! Daarnaast is het een vereiste dat je tenminste 18 jaar oud bent. - Assisteren bij voorbereiding eten - Opscheppen en uitserveren van eten - Bediening van publiek - Afwassen - Bijhouden van terras - Eventueel barwerkzaamheden Wanneer je het hardst nodig bent: De cateringpunten op West zijn gedurende de hele festivalperiode open. We kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken, maar we vragen je in ieder geval 1 volledig weekend (werkdagen zijn dan: vr., za. & zo.) beschikbaar te zijn.

10 Merchandise (vr 12 juni zo 21 juni) Op een aantal verschillende plekken op het eiland en op de verschillende braderieën wordt tijdens Oerol merchandise verkocht. Allerlei artikelen die met Oerol te maken hebben, denk hierbij aan kleding, posters, cd's, boekjes, etc. Tijdens het festival worden deze stands bemand door enthousiaste vrijwilligers die weten hoe ze bezoekers een mooie Oerolherinnering kunnen verkopen. Is leuk omdat: je met een klein team de meest enthousiaste Oerol bezoekers leuke herinneringen verkoopt. Jij bent degene die de koper erg blij maakt met dat ene vette shirt! Wat je moet kunnen: om bij de merchandise aan de slag te gaan moet je secuur kunnen werken en goed met geld en kassasystemen overweg kunnen. Daarnaast zijn een vriendelijke uitstraling en een goede verkoop mentaliteit natuurlijk erg belangrijk. - Verkopen van merchandise - Voorraad bijhouden - Verantwoordelijkheid nemen voor kassa en geld - Verkooppraatjes houden - Aantrekkelijk uitstallen van merchandise Wanneer je het hardst nodig bent: de merchandise winkels zijn tijdens het festival dagelijks de hele dag geopend maar je werkt maar een dagdeel. Druk wordt het als iedereen weer terug naar Harlingen vertrekt en een Oerol souvenir mee wil nemen.

11 PAP-balie, oftewel Pers-, Artiesten en Professional balie (do 12 juni zo 22 juni) Enkele dagen voor het festival opent de PAP-balie. Pers, artiesten en professionals (PAP) komen zich hier melden en ontvangen informatie over het eiland, het festival, speeltijden en verblijf. Daarnaast krijgen ze hier festivalbandjes, campingkaarten en eetbonnen. Ook komen de Eilanders hun festivalbandjes bij deze balie ophalen. Is leuk omdat: je er méér dan bij andere functies een leuke blik achter de schermen van het festival krijgt. Je werkt nauw samen met de medewerkers van kantoor en de gasten van het festival. Wat je moet kunnen: De vrijwilligers bij deze balie moeten in ieder geval het eiland en/of het festival kennen en een aardig woordje Engels spreken. Een extra taal is helemaal mooi meegenomen. We gaan er vanuit dat je je vriendelijk opstelt en beschikt over een goed probleemoplossend vermogen. Bij de balie staat de centrale telefoon, dus het is prettig als je over telefoonkwaliteiten beschikt. Het kan er bij de balie behoorlijk hectisch aan toe gaan, dus we zoeken mensen die het hoofd koel houden en stressbestendig zijn. - Ontvangen van en informatie verstrekken aan pers, artiesten en professionals - Aannemen van de telefoon - Informatie verstrekken aan gasten - Uitgeven van festivalbandjes aan de Eilanders - Informatiepakketten maken voor pers, artiesten en professionals - Ondersteunen van het Oerol team op kantoor - Digitale nieuwsberichten verwerken en krantenknipsels digitaliseren Wanneer je het hardst nodig bent: de PAP-balie is het hele festival open, en ook al enkele dagen daaraan voorafgaand. In de aanloop naar het festival en in het eerste weekend is het erg druk. Je moet gedurende deze periode in ieder geval acht dagen kunnen komen helpen.

12 Chauffeurs (ma 8 juni wo 24 juni) Voor, tijdens en na het festival moeten er enorme hoeveelheden mensen en goederen over het eiland worden vervoerd. Oerol zoekt mensen die het leuk vinden als chauffeur voor het festival te werken. Is leuk omdat: als chauffeur bij Oerol ontmoet je de meest uiteenlopende mensen en kom je op een boel bijzondere plekken. Wat je moet kunnen: Je moet minimaal 3 jaar je rijbewijs hebben, goed kunnen rijden en ook voor deze functie geldt dat het erg handig is dat je de weg kent op het eiland. Van Arjen s Dune tot Doodemanskisten, en van het Meertje van Hee tot het Hoornse bos. Daarnaast is het prettig als je over goede communicatieve vaardigheden beschikt en geduldig bent. Erg belangrijk: het komt vaak voor dat je ook spullen moet in- en uitladen. Een stevig paar schouders kan dus goed van pas komen! - Gasten ophalen bij de haven - Lossen en laden van de busjes en auto s - Snel inspringen op nieuwe klussen Wanneer je het hardst nodig bent: De drukte start op de maandag voor het festival, oftewel maandag 9 juni. Het is erg fijn als je de dag ervoor op het eiland kunt zijn. Ook hier geldt dat een langere beschikbaarheid van 7 dagen of meer een pre is.

13 Varia (vr 12 juni zo 21 juni) Tijdens het festival hebben de Varia teams een grote variatie aan klussen, voor een variabel en gevarieerd Oerol. Het belang van Varia is dat de randvoorwaarden voor de voorstellingen en de festivalterreinen verzorgd worden, en er zijn zodoende meer dan 10 varia teams! Is leuk omdat: de naam zegt het al een beetje; deze functie is verreweg de meest gevarieerde die er is. Je krijg als medewerker van een varia team veel verschillende taken en alle hoeken van het festival te zien, waaronder ook de Expeditie route! Wat je moet kunnen: flexibiliteit is waar het bij deze functie allemaal om draait. Je weet meestal pas op het laatste moment wat je die dag gaat doen en het werk is iedere dag weer anders. Hier moet je wel van houden, en van fietsen natuurlijk. Let op: een variamedewerker kan soms behoorlijk lange dagen maken! - Terreindiensten (backstage bewaken, schoonmaken, ingang controle). - Bewaking, zodat voorstellingen niet verstoord worden. - Kaartjes controleren en publieksbegeleiding van zowel reguliere voorstellingen als het expeditie programma - Standby zijn op kantoor of invallen bij andere teams Wanneer je het hardst nodig bent: de varia teams werken tijdens alle festivaldagen. Het zwaartepunt van de drukte ligt echter nadrukkelijk in het weekend.

14 Team Westerkeyn & Team Betonning/ GS (vr 12 juni zo 21 juni) Oerol heeft twee grote festivalterreinen, Westerkeyn en de Betonning. Hier komen elke dag ontzettend veel bezoekers informatie vragen, van muziek en theater genieten, eten, of drankjes drinken. De terreinen worden ook wel gezien als het hart van het festival. Deze harten moeten natuurlijk goed verzorgd worden. Is leuk omdat: je werkt op een ontzettend gezellige en levendige locatie. Je hebt veel contact met de bezoekers, en kan er echt een feestje van maken als je wil. Daarnaast werk je met een hecht team samen op één terrein. Je kunt je deze plek dus helemaal eigen maken. Bovendien werk je in teams, er zijn dus altijd wel andere vrijwilligers op hetzelfde moment vrij als jij. Wat je moet kunnen: je bent sociaal en gezellig, en vind het niet erg om een langere tijd achter elkaar hetzelfde werk te doen. Je helpt met het opruimen en ordelijk houden van het terrein, en helpt de bezoekers de regels van het terrein te leren kennen. Je zorgt er voor dat dat er een prettige sfeer heerst. - Fietsenweide bemannen - Polsbandjes controleren - Terrein schoon houden - Assisteren bij allerhande klussen - Ondersteunen activiteiten op het terrein Wanneer je het hardst nodig bent: De festivalterreinen gaan open op de eerste dag van het festival. Je bent dus vanaf vrijdag 12 juni tot en met zondag 21 juni hard nodig. Het is echter het drukst in het weekend.

15 Dagkrant bezorging (vr 12 juni zo 21 juni) Oerol brengt iedere dag een krant uit met daarin het laatste festival nieuws, recensies van voorstellingen en leuke stukjes over en door bezoekers van het festival. Om er voor te zorgen dat deze krant ook gelezen kan worden hebben we een klein team dat er dagelijks voor zorgt dat er op alle locaties kranten beschikbaar zijn. Is leuk omdat: in deze functie cross je met je auto over het eiland om de krant zo snel mogelijk verspreid te krijgen. Het meeste werk vindt plaats in de ochtend, waardoor je in de middag lekker de tijd hebt om van het festival te genieten. Wat je moet kunnen: voor deze functie zoeken we mensen die het hele festival beschikbaar zijn en hun eigen auto mee naar het eiland kunnen/willen nemen (de overtocht van de auto en benzinekosten tijdens het festival worden vergoed door de festival organisatie). Naast het besturen van een auto is het handig dat je de weg weet op het eiland en de verschillende festival locaties kent. - Rondbrengen dagkranten Wanneer je het hardst nodig bent: De krant moet elke festival dag vroeg in de rekken liggen. De rest van de dag kan je lekker van het festival genieten. Andere functies Verder zoeken we ook camping-hosts, subco s en mensen die de vrijwilligersbalie bij kantoor runnen. Daar benaderen wij in ieder geval eerst de mensen van 2014 voor.

Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009

Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009 Handleiding Welkom bij deze korte introductie in DiscoManager. Met deze handleiding zullen we je de dingen leren die nodig zijn om je discotheek op de rails te krijgen en deze te onderhouden. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

1 Zo presenteer je jezelf

1 Zo presenteer je jezelf 1 Zo presenteer je jezelf Wat voor impact heb je op anderen? Hoe kom je over? Welke uitstraling heb je, en welke uitstraling hebben jouw bedrijf en je bedrijfspand? Het zijn geen vragen die je jezelf dagelijks

Nadere informatie

Handleiding voor organisatoren

Handleiding voor organisatoren Handleiding voor organisatoren 2 handleiding KOM ERBIJ FESTIVALS De Kom erbij Festivals zijn een onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid 2014. Een week waarin we samen eenzaamheid aanpakken. Wij, dat is

Nadere informatie

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend.

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend. 1. Ondernemend. Niet de man die geen cent bezit is arm, maar de man die geen dromen heeft. Harry Kemp Introductie Dit boekwerk bevat handige tips voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Het helpt

Nadere informatie

Informatiebundel Voor Bestuur 2013-2014. Studievereniging POLIS

Informatiebundel Voor Bestuur 2013-2014. Studievereniging POLIS Informatiebundel Voor Bestuur 2013-2014 Studievereniging POLIS Tilburg, maart 2013 Studievereniging POLIS Tilburg University Locatie: P. 3.217 Warandelaan 2 Tilburg Postadres: Postbus 90153 5000 LE Tilburg

Nadere informatie

ont d e k j e o n twikkel!

ont d e k j e o n twikkel! ont d e k j e ta l enten e n o n twikkel! 1 ontdek je talenten en ontwikkel! Academie Spelderholt biedt jongeren met een functiebeperking een ontwikkelingstraject (op basis van dagbesteding) dat bestaat

Nadere informatie

Ben ik geschikt als trainer?

Ben ik geschikt als trainer? Ben ik geschikt als trainer? Voor wie is de test bedoeld? Deze test is voor bedoeld voor iedereen die wil weten of het trainersvak iets voor hem of haar is. Het kan zijn dat je gedurende je studie of aan

Nadere informatie

geel bloed werken bij Jungheinrich Nederland

geel bloed werken bij Jungheinrich Nederland geel bloed werken bij Jungheinrich Nederland Het draait om mensen Je werkt om te leven, wordt wel gezegd. Omdat de Nederlander gemiddeld veertig uur per week werkt, kan ieders werk maar beter zo leuk,

Nadere informatie

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 der S.V. RealTime 20 januari 2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 Versie 1.2 Studievereniging RealTime

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Waar sta je en waar wil je heen?

Waar sta je en waar wil je heen? Hoofdstuk 1 Waar sta je en waar wil je heen? Over jouw plaats in de organisatie en hoe je jezelf kan laten gelden Uit de praktijk Ondertussen, op de werkvloer Linda werkt sinds een maand als managementassistent

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

Wegwijzer De Twee Bruggen

Wegwijzer De Twee Bruggen Wegwijzer De Twee Bruggen Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over De Twee Bruggen bij de hand! Welkom in De Twee Bruggen Verpleegd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 De Twee Bruggen...

Nadere informatie

Rapport Biebpanel. 2014 Tabellenbijlage. Meting 1 tarieven en leenvoorwaarden. Westfriese Bibliotheken

Rapport Biebpanel. 2014 Tabellenbijlage. Meting 1 tarieven en leenvoorwaarden. Westfriese Bibliotheken Rapport Biebpanel 204 Tabellenbijlage Meting tarieven en leenvoorwaarden Westfriese Bibliotheken April 204 Welk type abonnement heeft u? Anders, namelijk... Comfort had ik; inmiddels opgezegd geen Geen

Nadere informatie

Beleidsidealen in de praktijk

Beleidsidealen in de praktijk Beleidsidealen in de praktijk Kansen en risico s vanuit het perspectief van cliënten bij de decentralisatie zorg en ondersteuning Auteur(s) Datum MOVISIE Marjet van Houten, Wilco Kruijswijk en Anita Peters

Nadere informatie

MBO. rocvanflevoland.nl 2015-2016. Opleidingen

MBO. rocvanflevoland.nl 2015-2016. Opleidingen MBO Opleidingen 2015-2016 rocvanflevoland.nl Inhoudsopgave Sport & Veiligheid 4 Welkom bij het ROC van Flevoland Marketing, Economie & Administratie 10 Handel & Ondernemen / Mode 16 Mobiliteit & Logistiek

Nadere informatie

Helpt de reisprofessional verder

Helpt de reisprofessional verder Helpt de reisprofessional verder Inhoud Voel je thuis in de reiswereld 3 Reiswerk binnen handbereik 4 Weet jij dat...? 5 De reiswereld 6 Waar werk je in de reisbranche? 8 En dan de functies 10 Verkoper

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

Mensen met aandacht C 80 - M 100 - Y 40 - K 10. 40% grijs. Jos Meijerink Voorzitter Raad van Bestuur MeanderGroep Zuid-Limburg

Mensen met aandacht C 80 - M 100 - Y 40 - K 10. 40% grijs. Jos Meijerink Voorzitter Raad van Bestuur MeanderGroep Zuid-Limburg Jaarverslag 2 01 3 C 80 - M 100 - Y 40 - K 10 40% grijs Mensen met aandacht De belangrijkste doelstelling van Meander is om klanten ondanks beperkingen door ziekte of handicap, in staat te stellen hun

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

Toolkit Familieparticipatie

Toolkit Familieparticipatie PDF Compressor Pro Toolkit Familieparticipatie April 2013, Vilans De materialen en teksten uit deze toolkit kunt u gratis printen en downloaden. Zorgorganisaties kunnen dit materiaal kopiëren, aanpassen

Nadere informatie