worden. Als je al veel ervaring hebt, is het in overleg natuurlijk ook mogelijk om minder dagen te komen helpen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "worden. Als je al veel ervaring hebt, is het in overleg natuurlijk ook mogelijk om minder dagen te komen helpen."

Transcriptie

1 Hier vind je een beschrijving van de verschillende werkzaamheden die je tijdens Oerol kunt doen. Oerol is een groot festival en omdat we met zoveel vrijwilligers werken, wordt iedereen ingedeeld in teams. Hierdoor heb je de mogelijkheid je teamgenoten beter te leren kennen en met elkaar een fantastische festivaltijd te beleven. We hebben een aantal vaste teams, zoals op- en afbouw, kaartverkoop, barteams enz. Daarnaast hebben we de variateams, die tijdens het festival over het hele eiland allerlei verschillende werkzaamheden uitvoeren. Het is een hoop informatie per functie maar laat dat je niet afschrikken. We hopen jullie hiermee een zo goed mogelijk beeld te geven van wat we van onze vrijwilligers verwachten. Ten eerste zijn er vrijwilligers nodig die mee helpen met het opbouwen en afbouwen van het festival en assisteren bij allerhande opbouwwerkzaamheden. Geen klus is gek genoeg, en zowel de op- als de afbouw periode is een hele gezellige tijd met echte doorzetters. Is leuk omdat: Je werkt in een klein, hecht team en je ziet het festival vanaf het allereerste begin ontstaan. Je werkt nauw samen met theatergroepen en de vrijwilligers- en productieafdelingen van het festival, waardoor je als geen ander een unieke kijk achter de schermen krijgt. Wat je moet kunnen: Voor deze functie zijn enthousiasme, creativiteit, en een gezonde werklust gewenst. Omdat het werkt soms best zwaar kan zijn, is een goed paar spierballen en een flinke dosis doorzettingsvermogen een pre. - Decor opbouwen - Tribunes plaatsen - Hekken plaatsen - Tenten opzetten - Bordjes schilderen - Laden en lossen - Opruimen

2 Wanneer je het hardst nodig bent: De opbouw start vanaf maandag 2 juni. Het is belangrijk dat je tussen de start van de opbouw en de start van het festival voldoende beschikbaar bent om te komen helpen. De afbouw begint al op zondag 22 juni. Op het centrale festivalterrein Westerkeyn worden de kaarten voor alle voorstellingen verkocht. Je verkoopt kaarten, maar je zorgt er ook voor dat de lange rijen bezoekers de juiste informatie krijgen en er een gezellige sfeer heerst. Daarnaast kun je ingezet worden voor de verkoop van entreebandjes op diverse plekken, zoals op de haven waar je meteen de bezoekers kunt verwelkomen vanaf de boot. Is leuk omdat: je veel contact hebt met het publiek, je weet welke voorstellingen populair zijn (en dus weet je welke voorstelling je nog moet zien) en onderdeel uitmaakt van een ontzettend gezellig team. Daar komt bij dat het een behoorlijk afwisselende functie is. Wat je moet kunnen: als kassamedewerker is het belangrijk dat je goed met een computer overweg kunt. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je secuur werkt en een klantvriendelijke houding hebt. Voorafgaand aan het festival zal er een instructiebijeenkomst aan de wal plaatvinden, zodat je weet hoe het kaartverkoopsysteem werkt en goed voorbereid aan de slag gaat. - Info verschaffen over voorstellingen - Voorstellingskaarten verkopen - Werken met kaartverkoopcomputersysteem - Kassa rij coördineren en sfeer maken - Toegangsbewijzen Westerkeyn controleren - Entreebandjes verkopen Wanneer je het hardst nodig bent: de kassa is open van s ochtends vroeg tot s avonds laat en begint al op de woensdag (10 juni) voor het festival. In verband met het inwerken in het kaartverkoop systeem en uitleg van de regels die bij het verkopen van kaarten komen kijken zijn we voor deze ploeg vooral op zoek naar mensen die zo lang mogelijk kunnen komen helpen. Liefst acht dagen of meer, zodat het kassateam een goed ingespeeld team kan

3 worden. Als je al veel ervaring hebt, is het in overleg natuurlijk ook mogelijk om minder dagen te komen helpen. Op Harlingen Haven worden dit jaar weer alle bezoekers van het festival verwelkomd. De bezoekers kunnen daar al voordat ze de boot op gaan hun entreebandje ophalen. Als medewerker Team Harlingen sta je bezoekers te woord, en geef je de bezoekers informatie over het festival en het eiland. Is leuk omdat: je het allereerste Oerol gezicht bent dat mensen te zien krijgen. Het festival begint eigenlijk al in Harlingen. Daarnaast ben je, wanneer je voor of na je werk op het eiland bent, vrij. Daardoor heb je alle tijd om van het festival en de voorstellingen te genieten. Wat je moet kunnen: om hier aan de slag te gaan is het belangrijk dat je een vrolijke en klantvriendelijke uitstraling hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je secuur werkt en is het handig als je het festival en/of het eiland al kent. - omdoen van entreebandjes - publiek voorzien van informatie Wanneer je het hardst nodig bent: de balie in Harlingen is het gehele festival open. Omdat je in deze functie de eerste paar dagen wat verder van het festival afstaat hoef je hier wat korter te werken. Gedurende de periode dat de balie open is moet je tenminste 4 dagen beschikbaar zijn en heb je recht op dezelfde vergoeding als alle andere Gouden Helden. Je verblijft in Harlingen op de camping samen met je collega s. De andere dagen kun je lekker op Terschelling van het festival genieten, zonder verdere verplichtingen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de eerste 4 dagen van het festival in Harlingen te verblijven en daarna het eiland te bezoeken. Of juist andersom. Ideale combinatie voor wie gewoon een paar dagen hard wil werken om zich daarna zonder plichten het festival in wil storten.

4 Weet jij een antwoord op (bijna) alle vragen? Help dolende Oerol-bezoekers op weg naar de juiste camping, theaterlocatie of muziekpodia. Jij kunt bezoekers verwijzen naar de mooiste plekjes via de expeditie-projecten en vertelt ze over de leukste programmering in de kroegen en restaurants. Oftewel: jij bent de ultieme vraagbaak! Is leuk omdat: je altijd op gezellige locaties werkt en op een leuke manier met publiek in contact komt. Jij bent degene die het publiek en de gasten alle ins en outs van het festival en het eiland kunt bijbrengen. Wat je moet kunnen: Voor het info team zijn we op zoek naar spontane mensen die hun weg op het eiland en/of het festival kennen, nieuwsgierig zijn naar de Oerol programmering en communicatief vaardig zijn. - Informatie verschaffen over het festival en het eiland (o.a. bustijden, locaties en campings) - Bezoekers publiciteitsmateriaal over voorstellingen en de expeditie-projecten verschaffen - Potentiële Vrienden van Oerol informeren over wat vriend van Oerol zijn inhoud Wanneer je het hardst nodig bent: de informatie punten zijn de gehele dag geopend en beginnen een dag voor het festival, op donderdag 12 juni, als de eerste bezoekers het eiland opkomen. Je moet in de festival periode dus in ieder geval 7 dagen en (daarvan tenminste) 1 volledig weekend beschikbaar zijn.

5 Tijdens het festival worden er op de festivalterreinen (festivalhart Westerkeyn en West) Oerol-barren gebouwd. Als bar medewerker zal je biertjes tappen, wijntjes schenken, juttertjes verkopen en alles wat daar bij komt kijken. Elke vrijwilliger die achter de bar terecht komt krijgt een tapcursus. Is leuk omdat: achter de bar moet je hard werken, maar je staat samen met een kleine ploeg collega s op de vaak gezelligste plekken van het festival. Wat je moet kunnen: voor deze functie is het fijn om bar ervaring te hebben. Daarnaast vinden we het natuurlijk fijn als je goed met gasten om kunt gaan en voor hoofdrekenen een voldoende scoort! - Tappen van biertjes - Serveren van drankjes - Schoonmaakwerkzaamheden - Glazen halen - Terras onderhouden Wanneer je het hardst nodig bent: de barren zijn gedurende de hele festivalperiode open, we kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken.

6 ) De catering van Oerol bestaat uit een publieksdeel en een deel voor medewerkers, artiesten en gasten. De catering wordt voor een deel verzorgd door One for the Road catering, maar kan niet zonder de helpende handen van vele vrijwilligers. Bij Front werk je voornamelijk aan de publiekskant. Is leuk omdat: je in deze functie je horeca/ catering capaciteiten optimaal in kunt zetten. Het is gevarieerd werk en een erg gezellig team. Wat je moet kunnen: Bij Front is het van belang dat je klantvriendelijk bent en lekker door kan knallen op de pieken (eettijden). Het is vaak lichamelijk wat zwaarder werk; je moet dus wel tegen een stootje kunnen. Aangezien je met eten werkt stellen we enige catering ervaring zeer op prijs! - Serveren van ontbijt, lunch & diner voor publiek - Bijhouden van terras - Barwerkzaamheden Wanneer je het hardst nodig bent: One for the Road is gedurende de hele festivalperiode open. We kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken, maar we vragen je in ieder geval 1 volledig weekend (werkdagen zijn dan: vr., za. & zo.) beschikbaar te zijn.

7 De catering van Oerol bestaat uit een publieksdeel en een deel voor medewerkers, artiesten en gasten. Oerol verzorgt dagelijks de catering voor ongeveer 1500 personen. De catering wordt verzorgd door One for the Road catering, maar kan niet zonder de helpende handen van vele vrijwilligers. Bij Back werk je voornamelijk aan deze artiesten-/medewerkerskant. Is leuk omdat: je in deze functie je Oerol collega s en artiesten ontzettend blij kunt maken met lekkere maaltijden. Je krijgt een unieke blik in een grote keuken en werkt in een super gezellig team. Wat je moet kunnen: Bij Back is het van belang dat je klantvriendelijk bent en lekker door kan knallen op de pieken (eettijden). Het is vaak lichamelijk wat zwaarder werk; je moet dus wel tegen een stootje kunnen. Aangezien je met eten werkt stellen we enige catering ervaring zeer op prijs! - Serveren van lunch en diner voor medewerkers, gasten en artiesten - Koks helpen met koken, groente snijden, etc. - Bijhouden van eetzaal - Eventueel barwerkzaamheden Wanneer je het hardst nodig bent: de catering is gedurende de hele festivalperiode open. We kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken, maar we vragen je in ieder geval 1 volledig weekend (werkdagen zijn dan: vr., za. & zo.) beschikbaar te zijn.

8 La Gitana is een tapasrestaurant dat gevestigd zit op de Westerkeyn (het festivalhart gelegen in Midsland). Je draait mee binnen een klein team medewerkers. Is leuk omdat: De medewerkers van La Gitana vormen een klein team waardoor je een hechte band vormt met je collega s. Wat je moet kunnen: Horeca-ervaring en barista-kwaliteiten worden zeer op prijs gesteld! Daarnaast kan het tijdens de piekuren behoorlijk druk zijn. Een gezonde dosis doorzettingsvermogen kun je dus goed gebruiken! - Assisteren bij voorbereiding tapas - Opscheppen en uitserveren van tapas - Bediening van publiek - Barwerkzaamheden - Diverse soorten koffie klaarmaken - Afwassen Wanneer je het hardst nodig bent: La Gitana is gedurende de hele festivalperiode open. We kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken, maar we vragen je in ieder geval 1 volledig weekend (werkdagen zijn dan: vr., za. & zo.) beschikbaar te zijn. Op de festivalterreinen op West zijn dit jaar verschillende cateringpunten te vinden. Per dienst draai je mee op één van deze plekken. Is leuk omdat: je in deze functie je horeca/ catering capaciteiten optimaal in kunt zetten. Het is gevarieerd werk en je werkt op een mooie locatie aan de zee. Wat je moet kunnen: Het is van belang dat je klantvriendelijk bent en lekker door kan knallen op de pieken (eettijden). Aangezien je met eten werkt stellen we enige catering ervaring zeer op prijs! - Assisteren bij voorbereiding eten - Opscheppen en uitserveren van eten - Bediening van publiek - Afwassen - Bijhouden van terras - Eventueel barwerkzaamheden Wanneer je het hardst nodig bent: De cateringpunten op West zijn gedurende de hele festivalperiode open. We kunnen je hulp tijdens het festival dus op ieder moment goed gebruiken, maar we vragen je in ieder geval 1 volledig weekend (werkdagen zijn dan: vr., za. & zo.) beschikbaar te zijn.

9 Op een aantal verschillende plekken op het eiland en op de verschillende braderieën wordt tijdens Oerol merchandise verkocht. Allerlei artikelen die met Oerol te maken hebben, denk hierbij aan kleding, posters, cd's, boekjes, etc. Tijdens het festival worden deze stands bemand door enthousiaste vrijwilligers die weten hoe ze bezoekers een mooie Oerolherinnering kunnen verkopen. Is leuk omdat: je met een klein team de meest enthousiaste Oerol bezoekers leuke herinneringen verkoopt. Jij bent degene die de koper erg blij maakt met dat ene vette shirt! Wat je moet kunnen: om bij de merchandise aan de slag te gaan moet je secuur kunnen werken en goed met geld en kassasystemen overweg kunnen. Daarnaast zijn een vriendelijke uitstraling en een goede verkoop mentaliteit natuurlijk erg belangrijk. - Verkopen van merchandise - Voorraad bijhouden - Verantwoordelijkheid nemen voor kassa en geld - Verkooppraatjes houden - Aantrekkelijk uitstallen van merchandise Wanneer je het hardst nodig bent: de merchandise winkels zijn tijdens het festival dagelijks de hele dag geopend maar je werkt maar een dagdeel. Druk wordt het als iedereen weer terug naar Harlingen vertrekt en een Oerol souvenir mee wil nemen.

10 Enkele dagen voor het festival opent de PAP-balie. Pers, artiesten en professionals (PAP) komen zich hier melden en ontvangen informatie over het eiland, het festival, speeltijden en verblijf. Daarnaast krijgen ze hier eetbonnen en hun passen. Is leuk omdat: je er meer dan bij andere functies een leuke blik achter de schermen van het festival krijgt. Je werkt nauw samen met de medewerkers van kantoor en de gasten van het festival. Wat je moet kunnen: De vrijwilligers bij deze balie moeten in ieder geval het eiland en/of het festival kennen en een aardig woordje Engels spreken. Een extra taal is helemaal mooi meegenomen. We gaan er vanuit dat je je vriendelijk opstelt en beschikt over een goed probleemoplossend vermogen. Daarnaast moet je stressbestendig zijn en over telefoonkwaliteiten beschikken. - Ontvangen pers en artiesten - Aannemen van de telefoon - Informatie verstrekken aan gasten - Krantenknipsels digitaliseren Wanneer je het hardst nodig bent: de PAP-balie is het hele festival open, en ook al enkele dagen daaraan voorafgaand. Je moet gedurende deze periode in ieder geval acht dagen kunnen komen helpen.

11 Voor, tijdens en na het festival moeten er enorme hoeveelheden mensen en goederen over het eiland worden vervoerd. Oerol zoekt mensen die het leuk vinden als chauffeur voor het festival te werken. Is leuk omdat: als chauffeur bij Oerol ontmoet je de meest uiteenlopende mensen en kom je op een boel bijzondere plekken. Wat je moet kunnen: Je moet minimaal 3 jaar je rijbewijs hebben, goed kunnen rijden en ook voor deze functie geldt dat het erg handig is dat je de weg kent op het eiland. Van Arjen s Dune tot Doodemanskisten, en van het Meertje van Hee tot het Hoornse bos. Daarnaast is het prettig als je over goede communicatieve vaardigheden beschikt en geduldig bent. Erg belangrijk: het komt vaak voor dat je ook spullen moet in- en uitladen. Een stevig paar schouders kan dus goed van pas komen! - Gasten ophalen bij de haven - Lossen en laden van de busjes en auto s - Snel inspringen op nieuwe klussen Wanneer je het hardst nodig bent: De drukte start op de maandag voor het festival, oftewel maandag 9 juni. Het is erg fijn als je de dag ervoor op het eiland kunt zijn. Ook hier geldt dat een langere beschikbaarheid van 7 dagen of meer een pre is.

12 Alle vrijwilligers brengen tijdens het festival meerdere malen een bezoek aan het vrijwilligershonk. Je gaat de uitdaging aan om van het vrijwilligershonk de place-to-be te maken. Er mogen leuke dingen georganiseerd worden, en daarnaast is het vrijwilligershonk een plek om even bij te komen van alle drukte en samen met andere vrijwilligers te kunnen socializen. Is leuk omdat: je werkt op de plek waar alle vrijwilligers iedere dag samenkomen, dit is misschien wel de gezelligste locatie van het festival. Voor je het weet ken je alle medevrijwilligers bij voor- en achternaam! Wat je moet kunnen: in dit team is het belangrijk dat je samen met je teamgenoten zelfstandig kunt werken. Met een klein team zorg je er voor dat het er gezellig is, maar ook dat het er netjes uit ziet. - Lunch verzorgen voor vrijwilligers - Barwerk - Aankleden en bijhouden van het honk - Kassa tellen - Sfeer maken in het honk Wanneer je het hardst nodig bent: Elke dag komt tijdens de lunch bijna elke vrijwilliger langs op de Westerkeyn in het honk, daar gaan we wat gezelligs van maken!

13 Tijdens het festival hebben de Varia teams een grote variatie aan klussen, voor een variabel en gevarieerd Oerol. Het belang van Varia is dat de randvoorwaarden voor de voorstellingen en de festivalterreinen verzorgd worden, en er zijn zodoende meer dan 10 varia teams! Is leuk omdat: de naam zegt het al een beetje; deze functie is verreweg de meest gevarieerde die er is. Je krijg als medewerker van een varia team veel verschillende taken en alle hoeken van het festival te zien, waaronder ook de Expeditie route! Wat je moet kunnen: flexibiliteit is waar het bij deze functie allemaal om draait. Je weet meestal pas op het laatste moment wat je die dag gaat doen en het werk is iedere dag weer anders. Hier moet je wel van houden, en van fietsen natuurlijk. - Terreindiensten (backstage bewaken, schoonmaken, ingang controle). - Bewaking, zodat voorstellingen niet verstoord worden. - Kaartjes controleren en publieksbegeleiding van zowel reguliere voorstellingen als het expeditie programma - Standby zijn op kantoor of invallen bij andere teams Wanneer je het hardst nodig bent: de varia teams werken tijdens alle festivaldagen. Het zwaartepunt van de drukte ligt echter nadrukkelijk in het weekend. Oerol brengt iedere dag een krant uit met daarin het laatste festival nieuws, recensies van voorstellingen en leuke stukjes over en door bezoekers van het festival. Om er voor te zorgen dat deze krant ook gelezen kan worden hebben we een klein team dat er dagelijks voor zorgt dat er op alle locaties kranten beschikbaar zijn. Is leuk omdat: in deze functie cross je met je auto over het eiland om de krant zo snel mogelijk verspreid te krijgen. Het meeste werk vindt plaats in de ochtend, waardoor je in de middag lekker de tijd hebt om van het festival te genieten. Wat je moet kunnen: voor deze functie zoeken we mensen die het hele festival beschikbaar zijn en hun eigen auto mee naar het eiland kunnen/willen nemen (de overtocht van de auto en benzinekosten tijdens het festival worden vergoed door de festival organisatie). Naast het besturen van een auto is het handig

14 dat je de weg weet op het eiland en de verschillende festival locaties kent. - Rondbrengen dagkranten Wanneer je het hardst nodig bent: De krant moet elke festival dag vroeg in de rekken liggen. De rest van de dag kan je lekker van het festival genieten. Verder zoeken we ook camping-hosts, boot-hosts, subco s en mensen die de vrijwilligersbalie bij kantoor runnen. Daar benaderen wij in ieder geval eerst de mensen van 2013 voor.