Wandelen langs «Suonen» Wallis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wandelen langs «Suonen» Wallis"

Transcriptie

1 Wandelen langs «Suonen» Wallis Saas-Fee Bisse Neuf, Venthône

2 Suonen: voor geschiedenisliefhebbers Wallis Bisse du Torrent-Neuf, Savièse In het Wallis vindt u routes die als echte delicatessen onder de wandelingen te bestempelen zijn. Routes langs de suonen, eeuwenoude irrigatiekanalen, die in Midden- en Beneden-Wallis ook «bisse» worden genoemd. De suonen verzamelen het smeltwater van de gletsjers en leiden dit naar regenarme dalen. Op het hoogtepunt van de bloeitijd, eind 19de eeuw, voorzag dit 1800 kilometer lange irrigatiesysteem het Wallis van het felbegeerde water en maakte een welig tierende landbouw mogelijk. Dit historisch erfgoed wordt vandaag door talrijke gemeenten met veel inzet onderhouden, waar nodig gerestaureerd en weer tot stromen gebracht. Op de kaart presenteren wij een aantal wandelingen langs suonen, zowel korte routes als fikse dagtochten. De meeste hebben niet al te veel hoogteverschillen, dus zijn niet bijzonder vermoeiend. Dit is te danken aan de bouwers die erop gelet hebben dat de suone vanaf het punt van wateropvang tot daar waar het nodig is zo min mogelijk verval kent. Toch zijn sommige suonen niet zonder lichamelijke inspanning te bereiken. De weg erheen kost soms wel wat zweetdruppels. Maar de inspanning is de moeite waard en brengt u midden in de mooiste natuur nader tot de geschiedenis van het Wallis.

3 Zonnige uitzichten Wallis Kreuzboden, Saastal Natuurlijk hebben wij geen directe lijn met Petrus. Maar wat zeker is: nergens in Zwitserland is de kans op mooi vakantieweer zo groot als bij ons. Als u wilt controleren of in het Wallis echt bijna altijd de zon schijnt, kijk dan op internet door onze live-cams. Onder de volgende link vindt u ook uitgebreide informatie over weerprognoses. Info: ZOEKEN » Waar altijd wat gaande is Het gaat door het land en zelfs wereldwijd rond als een lopend vuurtje: het bergland Wallis is meer dan een geheimtip voor de meest uiteenlopende evenementen. Kleine, traditionele feesten met hun authentieke charme kunnen net zo n aantrekkingskracht uitoefenen als grote en internationale evenementen op het gebied van kunst, muziek en sport. Neem de gelegenheden waar die het u gemakkelijk maken land en volk beter te leren kennen. De snelste manier is op internet kijken en zoeken op datum, plaats en thema, helemaal naar eigen inzicht. Info: ZOEKEN 2713» Met onderscheiding Toegegeven, wij zijn heel trots dubbel bekroond te zijn met het label «Valais excellence»: ISO 9001 voor kwaliteit en voor het milieu. Wat betekent dat voor u? De zekerheid het beste te krijgen. Het label kenmerkt bijvoorbeeld Walliser bedrijven die bij hun bedrijfsvoering hun sociale en ecologische verantwoordelijkheid nemen en voortdurend naar verbetering van hun aanbod streven. «Valais excellence» garandeert u verder dat, waar Wallis op staat, ook echt Wallis is.

4 Overzicht «Suonen» Wallis Bisse du Trient 1 Bisse du Trient 2u30 9,5 km 3 km 260 m 510 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Vallée du Trient Deze wandeling begint op de Col de La Forclaz en komt uit op de gletsjertong van de Trient en zijn ijswatervallen. Het pad voert door lariksbossen en door de prachtige landschappen van de Aiguilles Dorées en de Pointe des Ecandies. Deze bisse loopt over een weg die vroeger werd gebruikt om ijsblokken te vervoeren, en wordt nu nog gebruikt voor de bevloeiing van de weilanden en de wijngaarden van Martigny-Combe. De bisse is nog steeds in gebruik en al wandelend over het interessante leerpad komt u er van alles over te weten.

5 2 Bisse de Saxon / 8u50 32 km 24 km 310 m 630 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Vallées - 1: Grand Saint-Bernard Deze bisse werd gebouwd tussen 1865 en 1876 en is met zijn 32 km de langste bisse van het Wallis. Hij bracht het water van de bergstroom La Printse naar Saxon en loopt door bossen, alpenweiden en de gemeentes Nendaz, Isérables, Riddes en Saxon. Er waren diverse waterwachten nodig om de waterstroom te controleren. Als het geluid van de door een waterrad aangedreven waterhamers ophield, was er een storing die zij moesten verhelpen. Omdat het onderhoud te kostbaar was, is de exploitatie stopgezet. Wel is een van de wachthuisjes, de Burlâ, mooi bewaard gebleven. 3 De Raye des Verbiérins en de Bisse du Levron 5u45 21 km 13,5 km 320 m 1020 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Verbier / Val de Bagnes De Bisse du Levron, die werd aangelegd in 1465 en de inzet is geweest van tal van juridische gevechten, bracht het water van de Versegères naar de voet van de Glacier de la Chaux, op meter, door de gemeente Bagnes, om heel het grondgebied van de gemeente Vollèges te bevloeien. In de zogenaamde Raye des Verbiérins, onder de Cabane du Mont Fort, nam de waterhoeveelheid nog eens toe. Vanaf 1957, met de bouw van de Mauvoisindam, loopt het water via een tunnel tussen Louvie en de Col du Lin naar Le Levron en Vollèges.

6 Bisse Vieux, Nendaz 4 Bisse du Milieu en Bisse Vieux 3u10 12,5 km 10 km 230 m 230 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées De bisses van Nendaz hebben hun oorsprong in de bergstroom La Printse. De Bisse du Milieu, die enkel tijdens de zomer in werking is, loopt door het dorp Haute-Nendaz en bevloeit het gebied rond Bleusy en de frambozencultuur. Hij loopt door een sparrenbos dat gedeeltelijk vernield is door de orkaan Viviane. De Bisse Vieux kronkelt zich door de schaduw van witte elzen, dringt diep door in een donker sparrenbos, steekt een rotsformatie over door een val van ruim 5 meter te maken en bevloeit de weilanden die een geur van tijm en marjolein verspreiden.

7 5 Bisse de Lentine en Bisse du Mont d Orge 2u00 8 km 5 km 20 m 370 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Derborence / Sanetsch Het water van de Bisse de Lentine is afkomstig van de Sionne. De bisse verlaat echter al snel de bosrijke oevers van deze rivier en loopt verder door de wijnstreek, waar hij een buitengewoon uitzicht biedt op de stad Sion. Hij bevloeit de wijngaarden van Savièse en voedt het mooie Lac du Mont d Orge en het natuurgebied eromheen. Een deel van het traject is gekanaliseerd in betonnen goten. De Bisse du Mont d Orge, aangelegd in 1885, pompt het water van het Lac du Mont d Orge en bevloeit daarmee de zuidflank van de wijngaard, waaronder het beroemde Domaine du Mont d Or. 6 Bisse du Torrent-Neuf 3u00 10 km 7 km 150 m 170 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Derborence / Sanetsch De Bisse du Torrent-Neuf, ook wel de Bisse de Savièse genoemd, werd aangelegd vóór 1430 en moest het meest gedurfde irrigatieproject ooit worden. De bisse haalde zijn water van de Morge, verliet de kloof via een zeer bergachtige en duizelingwekkende weg en leverde water in overvloed. De wandeling loopt over een traject van 2,4 km, over een onlangs weer begaanbaar gemaakt pad. De bedoeling van een dergelijke renovatie is om te herinneren aan het enorme werk dat onze voorvaders hier verzet hebben.

8 Bisse de Clavau, Sion 7 Bisse de Clavau 3u10 13,5 km 7,5 km 20 m 560 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Anzère De Bisse de Clavau, die in 1453 werd aangelegd door de bisschop van Sion, haalt zijn water uit de Lienne en eindigt zijn tocht in de Sionne. Hij wordt omsloten door enorme muren van opeengestapelde stenen en bevloeit de wijngaarden van Ayent, Grimisuat en Sion. Het wandelpad volgt het oude traject, met de uitspringende constructies de passages over houten balken, een tunneltje... De talrijke wachthuisjes nodigen uit om de streekproducten te proeven. Info: WEBCODE 10021»

9 In het Wallis ligt u altijd goed Wallis Een onderkomen is bij ons nooit zomaar een slaapgelegenheid, maar ook een deel van de traditionele gastvrijheid die aangenaam voelbaar is. Om het even of u nu in een hotel, een vakantiewoning, een bed-and-breakfast, een berghut of op een camping verblijft, u kunt zich altijd thuis voe len en ervaren hoe belangrijk uw welzijn voor ons is. Het spectrum aan mogelijkheden is net zo uiteenlopend als de wensen van onze gasten. Typische Walliser familiehotels staan in groot contrast met grandeur uitstralende luxehotels. Wellnessresorts en historische hotels bestaan naast eenvoudige, maar gezellige herbergen. Kinderhotels laten kinderogen stralen en wie eens wil overnachten zoals in grootmoeders tijd, kan ook in het stro heerlijk dromen. Wat alle accommodaties gemeen hebben, is dat het eten en drinken altijd zeer verzorgd is. Dat varieert van pittige Walliser keuken en authentieke streekgerechten tot een gourmetmenu. U maakt de keus al naargelang uw smaak, budget en waar u zin in heeft. Op vindt u de verschillende overnachtingsadressen, compleet met prijzen, beschikbaarheid en mogelijkheid om meteen te boeken. Let op de speciale aanbiedingen en all-in arrangementen. Hebt u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact met ons op via telefoon +41 (0) Info: ZOEKEN 40008»

10

11 8 Bisse de Salins 3u30 12,5 km 8,5 km 200 m 660 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées De Bisse de Salins werd aangelegd in 1435 en is nog altijd in werking. Hij haalt zijn water uit de La Printse en bevloeit daarmee de boomgaarden, de weiden en de frambozenstruiken van Beuson, Le Bioley en Salins. De wandeling biedt een opeenvolging van verschillende landschappen: elzenbosjes in het vochtige gebied, een uitgedroogd weiland op een zonovergoten helling, duindoornen met hun rode vruchten in de herfst, sparrenbossen, frambozenteelt... 9 Grand Bisse de Vex 3u20 11,5 km 10,5 km 210 m 20 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées De Grand Bisse de Vex, aangelegd in 1453, vangt het water op van de bergrivier La Printse in Planchouet en bevloeit de akkers van Veysonnaz, Salins, Les Agettes en Vex. Vooral in de zomer is het heel aangenaam om deze bisse te volgen, vooral het stuk tussen Veysonnaz en Les Mayens-de-Sion. Dankzij de bosrijke omgeving is het er aangenaam fris, zelfs op de heetste zomerdagen. De opgehoopte naalden van de naald- en lariksbomen, die overal in het bos staan, vormen een zacht tapijt op de grond.

12 Bisse d Ayent 10 Bisse d Ayent 3u00 11,5 km 9,5 km 60 m 530 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Anzère De Bisse d Ayent werd aangelegd in 1442 en begint aan de Lienne. Hij loopt door een zeer gevarieerd landschap met bergweiden, weilanden en bosjes. Hij bevloeit de weiden en de wijngaarden van Ayent en Grimisuat op de traditionele manier of via besproeiing en eindigt zijn traject in het meertje van Revouire. Op het traject zijn een aantal voorbeelden te zien van de oude technieken: de uitspringende loopbruggen in het dal van de Lienne, de overblijfselen van de balken in Torrent-Croix, de Passage des Follets die aangelegd werd langs een duizelingwekkend steile rots-wand.

13 11 Bisse de Sion 4u00 15 km 5,5 km 150 m 610 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Anzère Om de Bisse de Lentine en de Bisse de Mont d Orge te voeden, heeft de gemeente Sion tussen 1901 en 1903 de Bisse de Sion aangelegd. Deze bisse voert het water van de Lienne naar de Sionne. Het waterinnamepunt bevindt zich in de buurt van de unieke bron van de Lienne. In het begin van het traject steekt de bisse de Lourantse over via een houten aquaduct. Hij loopt langs het Lac de Tseuzier en verlaat het dal van de Rawyl via een opeenvolging van tunnels. Op een bepaald punt hangt de bisse over een afgrond van 200 meter. Daarna wordt het traject wat rustiger. 12 Bisse du Ro 3u15 12 km 4 km 160 m 440 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Bisse du Ro werd aangelegd in de 14de eeuw, en ving het water op van de Ertinse. Het water stroomde naar een verdeelsysteem dat het vervolgens verder leidde ofwel richting Montana en Chermignon ofwel richting Lens en Icogne. Het bovenste gedeelte is momenteel niet meer in werking en werd vervangen door een tunnel door de Mont Lachaux. Goed schoeisel is voor deze tocht vereist, want de route bevat enkele spectaculaire en duizelingwekkende passages langs steile rotswanden, waar enkele gereconstrueerde overblijfselen uit het verleden te zien zijn.

14 Bisse de Vercorin 13 Bisse de Vercorin en Bisse de Ricard 5u10 16,5 km 8 km 390 m 1180 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Val d Anniviers De Bisse de Vercorin werd aangelegd in 1358 en begint aan de Rèche. Het water wordt gebruikt om de weilanden te bevloeien en om de molens stroomafwaarts van Vercorin te laten draaien. Hij biedt toegang tot één van de laatste valleien van het kanton dat ontoegankelijk is gebleven voor auto s. De in 1484 aangelegde Bisse de Ricard (of Bisse de Chararogne) haalt zijn water van de Navisence, bevloeit daarmee de heuvel van Chalais en voedt de kleine stroomafwaarts gelegen bisses op de Rèche. Het traject van deze bisse omvat verschillende steile stukken.

15 14 Grand Bisse de Lens 4u10 16 km 12,5 km 60 m 300 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Grand Bisse de Lens, ook wel de Bisse de la Riouta genoemd, werd aangelegd in 1448 en haalt zijn water uit de Lienne. Deze bisse bevloeit de weilanden en de wijngaarden van Icogne, Lens, Montana en Chermignon. Hij loopt langs een duizelingwekkend traject: hij verlaat de kloof van de rivier, loopt via een ondergrondse leiding door Icogne, loopt via uitspringende constructies soms in beton en soms ingehouwen in de rotsen rond de heuvel van Châtelard en eindigt zijn traject in Diogne. Boven de leegte werd een pad aangelegd met planken die vastgemaakt zijn met metalen palen. 15 Bisse du Tsittoret 3u10 10,5 km 6 km 370 m 510 m Topografische kaart 1287 Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Bisse du Tsittoret, waarvan voor het eerst melding werd gemaakt in de 15de eeuw, voert het water van de Tièche over de Noble Contrée om de weilanden en de wijngaarden van Venthône, Randogne, Mollens, Miège, Sierre en Veyras te bevloeien. Niet ver na het waterinnamepunt stort hij in een bulderende waterval langs een rotswand naar beneden, alsof hij op zoek is naar de rivier. Daarna wordt hij wat rustiger en stroomt het water verder in metalen goten. Uiteindelijk verlaat hij het lieflijke dal van de Raspille. De schoonheid van het landschap laat onuitwisbare indrukken bij de wandelaar achter.

16 Brochures Wallis Zomer D/F/E/I/NL Winter D/F/E/I/NL Wellness D/F (Web E/I) Golf D/F/E Meetings D/F/E Er staan interessante wandelgidsen en -boeken ter beschikking voor wandelingen in het Wallis. Op vindt u een keuze uit de belangrijkste publicaties, u kunt ze daar ook meteen bestellen. Wandelen D/F/E/I/NL Wandelen langs «Suonen» D/F/E/I/NL Wandeltochten D/F/E/I/NL U kunt de brochures van het Wallis ook online doorbladeren en downloaden. Bestel verdere brochures van Wallis Toerisme: Rue Pré Fleuri 6, Case postale 1469, CH-1951 Sion T +41 (0) , F +41 (0) info@valais.ch, Info: ZOEKEN 40013»

17 Partners Wallis N iemand kann sich dem Charme dieses Begleiters dauerhaft verschliessen. Choyez votre plaisir. Sneller naar het Wallis. Kandersteg Goppenstein in slechts 15 minuten. Overdag om de 30 minuten verbindingen in beide richtingen, in spitsuren om de 15 minuten en bij grote drukte nog vaker. bls.autotransport Lötschberg CHALETS EN VAKANTIEWONINGEN Phone

18 16 Grossi Wasserleitu van Varen Bisse Neuf 3u00 10,5 km 7 km 310 m 260 m Topografische kaart 1287 Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Grossi Wasserleitu of de Bisse de Varen begint aan de Raspille, loopt door een open plek en langs de grote rotsen van Blatte om de weilanden en de wijngaarden van Varen te bevloeien. De Raspille vormt hier de taalgrens en verdeelt het water tussen de twee buurgemeenschappen. Het water van de Bis- se Neuf komt ook uit deze rivier en wordt gebruikt om de hellingen van Venthône van water te voorzien. De wandelaar wordt tijdens deze tocht getrakteerd op prachtige uitzichten op het Rhônedal. 17 Wasserleite van Ergisch en Tenneri 3u30 11,5 km 5 km 220 m 670 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp Eigenlijk is de Wasserleite van Ergisch een jonkie onder de suonen. Volgens getuigen werd deze suone in de jaren gebouwd. De bedding van de beek werd onder uiterst moeilijke omstandingheden in de rots gehouwen en waar nodig met buizen en houten goten aangevuld. De spectaculaire bouwwijze is een van de redenen dat deze route zo geliefd is bij wandelaars. De Wasserleite krijgt op 1300 m hoogte extra water van de Turtmänna. Ook de «Tenneri» begint bij de Turtmänna, op 900 m. Die leidt het kostbare nat naar het gehucht Tännu.

19 Gorperi, Baltschiedertal 18 Obere Wasserleitung Stägeru Lüegjeru 3u45 11,5 km 5,5 km 420 m 420 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp - 1: Leukerbad De «Obere Wasserleitung» van Gampel werd in 1900 aangelegd en betrekt op ongeveer 700 m zijn water uit de Lonza. In 2005 bouwde de gemeente Niedergesteln een hangbrug en een metalen trap, die het mogelijk maken met droge voeten onder het gebulder van de Jolibach naar het stuwmeer van de «Stägeru» op 900 m af te dalen. Een deel van de «Stägeru» vloeit in de «Lüegjeru», omdat de voormalige wal door een storm werd verwoest. Er werd in al 1552 geschreven over de «Stägeru», de «Lüegjeru» dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw.

20 19 Oude Suon Oude Eischler Suon Habersuon 3u20 11,5 km 6 km 250 m 610 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp Zeneggen, Bürchen en Unterbäch exploiteren gemeenschappelijk de «Alte Suon» die ook «Ginanzerin» wordt genoemd. Bürchen verwierf de waterrechten al in de 15de eeuw, Zeneggen pas na de waterschaarste ten gevolge van een aardbeving in De «Alte Suon» wordt gevoed door de Mühlebach op ongeveer 1880 m. Iets lager, op 1700 m, heeft Eischoll volgens een rechtsbesluit van 1952 recht op 4/13 van de waterhoeveelheid van de Mühlebach. Het water wordt in de «Alte Eischler Suon» getransporteerd, die verder oostelijk «Habersuon» wordt genoemd. 20 Niwärch Gorperi Undra 4u30 14 km 8 km 480 m 480 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp De Lötschberg-zuidhelling is aan sterke zonnestraling blootgesteld. In dit gebied werd landbouw trouwens pas na de aanleg van suonen mogelijk. Het water uit ongeveer 20 suonen werd er onder moeilijke omstandigheden vanuit het Baltschiedertal heengeleid. De «Niwärch» (1381 gebouwd) ontspringt op 1300 m, de «Gorperi» (1640) op 1220 m en de «Undra» (1377) op 1100 m. De talrijke tunnels,die het de suonen en de wandelaars mogelijk maken te passeren, geven het dal een wildromantisch karakter.

21 Heido Suon, Nanztal 21 Bineri en Eggeri 4u00 14 km 9 km 290 m 290 m Topografische kaart 1308 Wandelkaart 1: Grächen Met de vier waterleidingen is Grächen als waar suonen-eldorado bekend. Met 50 tot 55 mm per jaar is men hier in de meest neerslagarme regio van Zwitserland, daarom is kunstmatige bevloeiing onontbeerlijk. De ouderdom van het Grächner watersysteem kan niet precies bepaald worden. Eerste schriftelijke notities gaan terug tot in de 12de eeuw. De suonen worden allemaal door de Riedbach gevoed. De «Eggeri», vermoedelijk de oudste, betrekt zijn water op 1840 m; de «Bineri» op 1738 m hoogte.

22 22 Heido 5u20 17,5 km 5,5 km 610 m 650 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Visp Enkele wetenschappers voeren de naam «Heido» terug op de uitdrukking «Heidenleitung», dit zou dan terugleiden op het ontstaan van de Suon in de Romeinse tijd. Ze werden echter het allereerst in 1305 historisch vermeld. In het Wallis bestaan er slechts weinig zulke schriftelijke notities met een vroegere datum. De «Heido» haalt het water achteraan in het Nanztal en brengt dit tot aan het Gebidummeer dat vandaag niet meer alleen voor bevloeiing maar ook voor het blussen als verzamelbekken dient. 23 Nessjeri Obersta Stigwasser 3u40 12 km 4,5 km 190 m 1040 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Aletsch - 1: Visp De in 1477 voor het eerst vermelde «Nessjeri» begint op 2140 m bij Kelchbach. Eerst verloopt hij met een nauwelijks merkbare helling op een plateau schuin tegenover de Aletschgletsjer en ruist aansluitend via «Nessel» als schuimende beek naar het dal. «Stigwasser» en «Obersta», in 1521 resp voor het eerst vermeld, ontvangen hun water beide op een hoogte van ca m bij de Mundbach in het Gredetschtal. In 1932 werden gevaarlijke delen van de «Obersta» door tunnels vervangen. Dit verleent hem een avontuurlijk karakter.

23 Rue Pré Fleuri 6, Case postale 1469, CH-1951 Sion T +41 (0) , F +41 (0) info@valais.ch, Pré Fleuri 6, CH-1950 Sion T +41 (0) , F +41 (0) info@valrando.ch, Foto s: Andenmatten Thomas, Association pour la sauvegarde du Torrent-Neuf, Dussex Pierre-Armand, Heidadorf Visperterminen, Panchard François, Perraudin François, Valrando Printed in Switzerland CHF 2.

Suonen: voor geschiedenisliefhebbers

Suonen: voor geschiedenisliefhebbers Suonen: voor geschiedenisliefhebbers In het Wallis vindt u routes die als echte delicatessen onder de wandelingen te bestempelen zijn. Routes langs de suonen, eeuwenoude irrigatiekanalen, die in Midden-

Nadere informatie

Puur genot Wallis. Chermontane, Chanrion. www.valaistourism.ch

Puur genot Wallis. Chermontane, Chanrion. www.valaistourism.ch Puur genot Wallis Chermontane, Chanrion www.valaistourism.ch Fijn u bij ons welkom te heten Wallis Zermatt Om eerlijk te zijn: het is ons doel u te verleiden. Tot een reis naar onze heimat, die zo veelzijdig

Nadere informatie

Wandelen in het Wallis

Wandelen in het Wallis Wandelen in het Wallis Saas-Fee www.valaistourism.ch Het onbekommerde wandelen Wallis Crans-Montana Wandelen is de oudste natuursport van de wereld! En ook nog eens supertrendy! Waarom? Steeds meer mensen

Nadere informatie

Spectaculair meeten tussen de bergen

Spectaculair meeten tussen de bergen Dit document wordt u aangeboden door: klik hier voor meer artikelen Zwitserland Spectaculair meeten tussen de bergen Trends in business reizen - AIR FRANCE & KLM Global Meetings Wallis: een veelzijdige

Nadere informatie

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Louis is vandaag ook ten val gekomen. Staf hield aan zijn val een bouddha stempel over op het voorhoofd en Louis houdt er een Gorbatsjovvlek aan over

Louis is vandaag ook ten val gekomen. Staf hield aan zijn val een bouddha stempel over op het voorhoofd en Louis houdt er een Gorbatsjovvlek aan over We overnachten aan de rifugio Elena (2.062 m). Louis zoekt zoals steeds de zwaarste stenen uit om er zeker van de zijn dat zijn tent een eventuele storm zonder problemen kan overleven. In de hut maken

Nadere informatie

Domaine de la belle Epine

Domaine de la belle Epine Domaine de la belle Epine Onlangs zijn wij, Marcel en Anja, eigenaar geworden van een 'maison à colombages' daterend uit 1800! Dit traditioneel vakwerkhuis waarin wij u verwelkomen, toont een Normandische

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Rijk van Nijmegen 3 dagen

Rijk van Nijmegen 3 dagen Rijk van Nijmegen 3 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 179 Wandelvakantie door het rijk van Nijmegen! Het Rijk van Nijmegen is één van de groenste regio's in Nederland en een ronduit fantastisch wandelgebied.

Nadere informatie

Val d?½hérens, Wallis 7 dagen per trein

Val d?½hérens, Wallis 7 dagen per trein Val d?½hérens, Wallis 7 dagen per trein individuele wandelvakantie vanaf 1.038 In het hart van Wallis Het kanton Wallis is gelegen in het zuiden van Zwitserland en beslaat het overgrote deel van het Rhônedal

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Toeristische informatie Wallis

Toeristische informatie Wallis Toeristische informatie Wallis Overzicht van de regio Gratis brochure van MySwissAlps.com Reisgids voor Zwitserland MySwissAlps.com, maart 2005 This brochure is available in English as well. Inleiding

Nadere informatie

DEELNEMERS INLEIDING. Maandag 24 januari : Malmedy : Basse-Bodeux

DEELNEMERS INLEIDING. Maandag 24 januari : Malmedy : Basse-Bodeux DEELNEMERS Staf Ludwig INLEIDING De GR 14 is in België beter gekend als het Sentier de l Ardenne of het Ardennenpad. Eerst steekt men dwars de Ardennen door om vervolgens door te trekken tot de Franse

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km Welkom op Landgoed Duno Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km De fantastische ligging op de stuwwal aan de Nederrijn, met spectaculaire uitzichten en spontaan ontspringende beken, maken de Duno in

Nadere informatie

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA Madeira (Portugees voor hout) is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.

Nadere informatie

Königsweg hotel 7 dagen

Königsweg hotel 7 dagen Königsweg hotel 7 dagen individuele wandelvakantie vanaf 499 Over de Königsweg De Königsweg wandelroute loopt oostelijk van Saalfelden naar ondermeer de bekende wintersportplaatsen Maria Alm, Dienten en

Nadere informatie

Ruggengraat van de Draak

Ruggengraat van de Draak Mooi China Tekst en fotografie: Harmke Kraak Ping an en de rijstterrassen van Longji Ruggengraat van de Draak De rijstterrassen van Longji zijn van een onwerkelijke schoonheid. Het bergachtige gebied bevindt

Nadere informatie

Wandelen in de Langhe: Wijn, Geschiedenis en Truffel

Wandelen in de Langhe: Wijn, Geschiedenis en Truffel Wandelen in de Langhe: Wijn, Geschiedenis en Truffel een 8 daagse wandelreis ogramme Deze wandelreis brengt u naar het afwisselende landschap van de Langhe, het vaderland van de Barolo-wijnen, met heuvels

Nadere informatie

We zijn verliefd geraakt op de Hunsrück, bekoord door haar romantische dalen met slingerende beken tussen hoge rotsformaties en natuurlijk de

We zijn verliefd geraakt op de Hunsrück, bekoord door haar romantische dalen met slingerende beken tussen hoge rotsformaties en natuurlijk de We zijn verliefd geraakt op de Hunsrück, bekoord door haar romantische dalen met slingerende beken tussen hoge rotsformaties en natuurlijk de inmiddels beroemde hangbrug Geierlay. Na onze succesvolle groepsreis

Nadere informatie

Wandeling n 1: Eneilles :

Wandeling n 1: Eneilles : Wandeling n 1: Eneilles : Deze wandeling, gedeeltelijk door bossen en gedeeltelijk door velden, biedt enkele prachtige uitzichten op de Ardennen, maar geeft ook een idee van het plooiende reliëf van het

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 6 km 20 17 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

Loferer Steinberge 8 dagen

Loferer Steinberge 8 dagen Loferer Steinberge 8 dagen individuele wandelreis vanaf 398 Op de grens van Beieren en Salzburgerland Een bijzonder afwisselende tocht op de grens van Beieren en Salzburgerland door de Loferer Steinberge

Nadere informatie

Wandeling n 3 : Jenneret :

Wandeling n 3 : Jenneret : Wandeling n 3 : Jenneret : De wandeling van Jenneret nodigt de wandelaar uit op haar kronkelige wegen en laat hem mee genieten van de geografische en natuurlijke eigenaardigheden van deze streek. Twee

Nadere informatie

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 14 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR Deze wandelreis in internationaal gezelschap focust volledig op de Laugavegur, de bekendste trekking van IJsland die in 7 dagen van het geothermisch gebied

Nadere informatie

ALPE D HUEZ DE REISGIDS VOOR FIETSERS

ALPE D HUEZ DE REISGIDS VOOR FIETSERS ALPE D HUEZ DE REISGIDS VOOR FIETSERS Stijn Vanbosseghem V 1.0 20.04.2018 A. COL DE SARENNE CIJFERS Westzijde Lengte 3,0 km Gemiddeld % 7,5 % Hoogteverschil 227 m Voet 1.769 m Top 1.996 m Moeilijkheid

Nadere informatie

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht.

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Doordat we het vertikt hebben om de Gele Berg te beklimmen dienen we wel

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

Verkoopdocumentatie. buiten wonen op top niveau

Verkoopdocumentatie. buiten wonen op top niveau Verkoopdocumentatie buiten wonen op top niveau Welkom op Erve Wolfkotte ij heten u van harte welkom op Erve Wolfkotte en danken u Wbij voorbaat voor uw belangstelling in ons prachtig Twents recreatielandgoed.

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

Cotswolds 7 dagen. individuele wandelreis vanaf 770 De countryside van Engeland

Cotswolds 7 dagen. individuele wandelreis vanaf 770 De countryside van Engeland Cotswolds 7 dagen individuele wandelreis vanaf 770 De countryside van Engeland De Cotswolds is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Engeland, waar de beroemde rivier de Thames ontspringt. Het vormt

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Tukhut. Algemene informatie

Tukhut. Algemene informatie Tukhut Algemene informatie Slechts 40 km ten zuiden van Luik kun je de sfeer van een echte berghut beleven. In Sy, een plaatsje in het beboste dal aan de rivier de Ourthe, vind je de berghut van de NKBV.

Nadere informatie

Trailrunning. RCN Camping Belledonne. Verleg je grens! Omgeving Alpe d Huez

Trailrunning. RCN Camping Belledonne. Verleg je grens! Omgeving Alpe d Huez Omgeving Alpe d Huez Trailrunning RCN Camping Belledonne Verleg je grens! Trailrunning RCN camping Belledonne De omgeving van de Alpe d Huez is vooral bekend bij wielrenners. Toch zijn er veel indrukwekkende

Nadere informatie

De Reusel wij gaan Reuselen

De Reusel wij gaan Reuselen De Reusel wij gaan Reuselen http://www.dianakors.nl/category/dereusel/ 1 De Reusel wij gaan Reuselen De natuur in de omgeving van Reusel is prachtig, steeds ontdek ik weer nieuwe stukjes. Dit voorjaar(2016)

Nadere informatie

wildernistrails De 5 mooiste

wildernistrails De 5 mooiste Foto: Jeroen Bruil De 5 mooiste wildernistrails Een avontuurlijke trektocht door spectaculaire natuur is een goede manier om wildernis te ervaren. Al lopend dompelt u zich onder in het landschap, al dan

Nadere informatie

GR5 Les Houches -Modane Hans Wortel

GR5 Les Houches -Modane Hans Wortel GR5 Les Houches -Modane Hans Wortel pagina 1 van 12 Index Website GR5 Les Houches - Modane 1) Algemeen 2) Foto's GR5 Les Houches - Modane 3) Onze Route in een spreadsheet 4) Download GPS Info (tracks,

Nadere informatie

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules.

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. 06-12-2012. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. In bewolkt weer, maar nog met een redelijke temperatuur rijden we om 11.15 na 4050 km van Valdelagrana weg. Een kwartier

Nadere informatie

Huizen. Keurige woonkamer. Gelegen op bovenste verdieping. Twee balkons. Lichte en praktisch ingerichte woonkamer. Goed functionerende V.v.E.

Huizen. Keurige woonkamer. Gelegen op bovenste verdieping. Twee balkons. Lichte en praktisch ingerichte woonkamer. Goed functionerende V.v.E. Huizen vanhendriks Ametiststraat 31, 6534 WE Nijmegen Gelegen op bovenste verdieping Lichte en praktisch ingerichte woonkamer Twee balkons Keurige woonkamer Goed functionerende V.v.E. H53 H53 Kenmerken

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

Euverem. Kom en beleef Zuid-Limburg! Schitterend wandel- en fietsgebied in het dal van de Geul en de Gulp!

Euverem. Kom en beleef Zuid-Limburg! Schitterend wandel- en fietsgebied in het dal van de Geul en de Gulp! Euverem Kom en beleef Zuid-Limburg! Schitterend wandel- en fietsgebied in het dal van de Geul en de Gulp! Een ruim opgezet bungalowpark in een prachtige omgeving Net even buiten Gulpen in het Zuid-Limburgse

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Bouvignelaan 35 4836 AA Breda www.staatsbosbeheer.nl. Verrassende kunst. Boswachterij Dorst, een spannend bos voor iedereen

Staatsbosbeheer Bouvignelaan 35 4836 AA Breda www.staatsbosbeheer.nl. Verrassende kunst. Boswachterij Dorst, een spannend bos voor iedereen Staatsbosbeheer Bouvignelaan 35 4836 AA Breda www.staatsbosbeheer.nl Verrassende kunst Boswachterij Dorst, een spannend bos voor iedereen Verrassende kunst Lopend door de uitgestrekte boswachterij Dorst

Nadere informatie

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III.

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III. Frankrijk het meest favoriete vakantieland van Nederland. Velen gaan met de auto, caravan, camper of fiets. Voor een weekend bezoekt men vaak Parijs of een van de andere fraaie steden. Maar je kunt Frankrijk

Nadere informatie

Wandelen over de Chinese draak

Wandelen over de Chinese draak Wandelen over de Chinese draak 10 daagse wandelreis over de Chinese muur Profiel Uitdagende wandeltocht De mooiste secties van de 6000 km lange Chinese muur Adembenemende landschappen Uitgebreide kennismaking

Nadere informatie

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Zaterdag 18 oktober 2003 Om 5 uur loopt de wekker af. Gisteravond hebben we de camper al ingepakt dus blijft vanmorgen

Nadere informatie

Wij zorgen voor het decor, de ervaring creëert u zelf...

Wij zorgen voor het decor, de ervaring creëert u zelf... Wij zorgen voor het decor, de ervaring creëert u zelf... IN DE NATUUR Kamperen in de Dordogne: dat staat garant voor vakanties in de natuur met het gezin. Hier kunt u genieten van de kleine maar charmante

Nadere informatie

Het Rechthuis: van herberg tot gastvrij Bed & Breakfast

Het Rechthuis: van herberg tot gastvrij Bed & Breakfast Het Rechthuis: van herberg tot gastvrij Bed & Breakfast Donderdag 8 juli 2011 door Gemma van Winden-Tetteroo Jakob en Marja voor hun prachtig verbouwde Rechthuis. Schipluiden De zon kruipt bijna weg achter

Nadere informatie

buiten wonen op top niveau

buiten wonen op top niveau buiten wonen op top niveau Welkom op Erve Wolfkotte ij heten u van harte welkom op Erve Wolfkotte en danken u Wbij voorbaat voor uw belangstelling in ons prachtig Twents recreatielandgoed. Erve Wolfkotte

Nadere informatie

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim Rondwandeling vanuit Schmittlotheim Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 5,5 km.(± 2 uur) 160 meter (laagste punt is 286 meter; hoogste

Nadere informatie

Hoekstra & van Eck. Huizen van. In het Twiske. Rustig gelegen. Aan het water. Onlangs gerenoveerd. Landelijk en toch centraal

Hoekstra & van Eck. Huizen van. In het Twiske. Rustig gelegen. Aan het water. Onlangs gerenoveerd. Landelijk en toch centraal Huizen van Hoekstra & van Eck De Haal 26, 1511 AR Oostzaan Rustig gelegen Onlangs gerenoveerd Aan het water In het Twiske Landelijk en toch centraal H16 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte Perceeloppervlakte

Nadere informatie

Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015

Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015 Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Rheinsteig 7 dagen per trein

Rheinsteig 7 dagen per trein Rheinsteig 7 dagen per trein individuele wandelvakantie vanaf 559 Tussen Lorely en Koblenz Per ICE trein reist u snel en comfortabel naar Lorch. Op slechts korte afstand van de Nederlandse grens, door

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Casteljaloux, la Roque-Gageac, Sarlat-la-Caneda, Rouffignac.

Casteljaloux, la Roque-Gageac, Sarlat-la-Caneda, Rouffignac. Casteljaloux, la Roque-Gageac, Sarlat-la-Caneda, Rouffignac. Maandag 30-7-2007. Casteljaloux - la Roque-Gageac - Sarlat-la-Caneda - Rouffignac. We zijn vandaag er al weer vroeg uit. Het regent ietsjes

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

Naßfeld Gasteinertal

Naßfeld Gasteinertal Naßfeld Gasteinertal Sportgastein Naßfeld - Naturschauweg - Uitzichtpunt - Veitbauernhütte - Naßfeldfalm - Pottinger Hütte - Moises Hütte - Schareckalm - Sportgastein ***** - 8 Km - 280 Hm - 4:30 uur Deze

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Wandelen in Fiesch e.o,

Wandelen in Fiesch e.o, Fiesch kent vele wandelmogelijkheden voor alle seizoenen. Hierbij een kleine greep uit de wandelmogelijkheden die onze omgeving biedt. Vanaf het chalet zijn diverse mogelijkheden voor kortere en langere

Nadere informatie

DEELNEMERS. Louis Staf Ludwig

DEELNEMERS. Louis Staf Ludwig DEELNEMERS Louis Staf Ludwig Woensdag 1september 2010 Van Naar Afstand Stijgen Dalen Duur : Les Houches 1.008 m : La Villette 1.057 m : 13 km : 1.812 m : 1.890 m : 6 uur Rond de middag zijn we in Les Houches

Nadere informatie

BEVER OUTDOOR WEEKEND

BEVER OUTDOOR WEEKEND BEVER OUTDOOR WEEKEND Geniet van een heerlijk verzorgd weekend weg in de Ardennen voor maar 99 euro p.p. DE ARDENNEN Na slechts twee en een half uur rijden vanuit het midden van ons land veranderen de

Nadere informatie

Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling van sportieve aard door de belangrijke en bruuske hoogteverschillen, laat je terugkijken in de geschiedenis van deze regio van

Nadere informatie

De wandeling begint op het pleintje Place Arsène Soreil, naast het Megalietenhuis. Neem nu de Rue du Mont (links van de kapel) en ga rechtdoor.

De wandeling begint op het pleintje Place Arsène Soreil, naast het Megalietenhuis. Neem nu de Rue du Mont (links van de kapel) en ga rechtdoor. Om meer te weten te komen over de megalieten van Wéris, is het handig om een klein bezoekje te brengen aan het museum. Het is gewijd aan het megalithisme en het dagelijkse leven tijdens het Neolithicum.

Nadere informatie

buiten wonen op top niveau

buiten wonen op top niveau buiten wonen op top niveau Welkom op Erve Wolfkotte ij heten u van harte welkom op Erve Wolfkotte en danken u Wbij voorbaat voor uw belangstelling in ons prachtig Twents recreatielandgoed. Erve Wolfkotte

Nadere informatie

GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN. Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km.

GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN. Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km. GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km. We rijden met de trein naar Manternach in Luxemburg. Normaal gezien hebben we 15 minuten

Nadere informatie

Naast het pad is er een afwateringsgeul. Daar waar er geen geul kan gemaakt worden wordt het water geleidt langs een houten constructie.

Naast het pad is er een afwateringsgeul. Daar waar er geen geul kan gemaakt worden wordt het water geleidt langs een houten constructie. Naast het pad is er een afwateringsgeul. Daar waar er geen geul kan gemaakt worden wordt het water geleidt langs een houten constructie. We slaan onze tentjes op achter de rifuge op de Col de Forclaz.

Nadere informatie

Moselsteig 2 Trier-Bernkastel Kues 8 dgn

Moselsteig 2 Trier-Bernkastel Kues 8 dgn Moselsteig 2 Trier-Bernkastel Kues 8 dgn individuele wandelreis vanaf 495 De scheiding van Eifel en Hunsrück Waar de rivier de Moezel, zoals wij die noemen, door Duitsland stoomt, heet die: Mosel - en

Nadere informatie

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde.

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In deze tijd van het jaar worden de olijfbomen gesnoeid. De

Nadere informatie

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl De Umfassungsweg is een wandelroute van ca. 9 km die de mooiste landschappen van het landgoed Twickel in een vloeiende

Nadere informatie

Verslag voetreis etappe 8 van Sarreguemines naar Molsheim.

Verslag voetreis etappe 8 van Sarreguemines naar Molsheim. Verslag voetreis etappe 8 van Sarreguemines naar Molsheim. Door omstandigheden moest de groep van Hein Tol zich enkele weken voor vertrek helaas terugtrekken. Onze groep bestaande uit Simon Kras, Johan

Nadere informatie

U zult genieten van uw bezoek aan de bezoekersmijn Fell! Bezoekersmijn Fell

U zult genieten van uw bezoek aan de bezoekersmijn Fell! Bezoekersmijn Fell Bezoekersmijn Fell een plaats waar geschiedenis tot leven komt een plaats vol liefde voor de natuur een plaats vol plezier een plaats waar jong en oud elkaar ontmoeten U zult genieten van uw bezoek aan

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering :

Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering : Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering : Deze rustige en kronkelende wandeling leidt u langs de Ourthe. U ontdekt wellicht ongekende aspecten van deze rivier. De stroom, die het leven van

Nadere informatie

Wandeling n 5 : De ronde van Durbuy : 5/1 : De begijntjestrappen 5/2 : Belvédere Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 5 : De ronde van Durbuy : 5/1 : De begijntjestrappen 5/2 : Belvédere Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 5 : De ronde van Durbuy : 5/1 : De begijntjestrappen 5/2 : Belvédere Durbuy Bewegwijzering : Op deze wandeling van 6 km rond het kleinste stadje ter wereld ontmoet u enkele zeer mooie uitzichten.

Nadere informatie

De komkommertijd van augustus is weer

De komkommertijd van augustus is weer september 2014: Einde vakanties = begin van onze vakantie De komkommertijd van augustus is weer voorbij. Deze maand september hebben we echter weer een heleboel te melden. In augustus waren we gewoon erg

Nadere informatie

Bungalowpark Hoge Hexel

Bungalowpark Hoge Hexel Bungalowpark Hoge Hexel Uw tweede thuis in Twente Rustig gelegen Overdekt zwembad Luxe bungalows Speeltuinen Visvijver Thuiskomen bij bungalowpark Hoge Hexel Graag verwelkomen wij u op ons prachtig gelegen

Nadere informatie

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop.

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Bij start voor de reis door Cyprus begint het eerste bezoek aan de havenplaats Larnaca met overnachting. In de buurt van Larnaca is het zoutmeer

Nadere informatie

Normandië & Bretagne

Normandië & Bretagne Normandië & Bretagne Totaal aantal dagen: 7 dagen Totaal aantal kilometers: +/- 2500 km Dag 1: Volendam - Le Tréport Vertrek vanaf Volendam naar Le Tréport, dit is +/- 524 km. Ongeveer 6 uurtjes rijden.

Nadere informatie

Wandelweg nr. 8 : La grande Virée : Rendeux Merkteken:

Wandelweg nr. 8 : La grande Virée : Rendeux Merkteken: Wandelweg nr. 8 : La grande Virée : Rendeux Merkteken: La grande Virée biedt de buitengewone gelegenheid een nieuwe en oordeelkundige blik te werpen op de vele aantrekkelijke en betoverende aspecten van

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Andalusië 8 dagen Meson Hadriano

Andalusië 8 dagen Meson Hadriano Andalusië 8 dagen Meson Hadriano individuele wandelreis vanaf 198 De natuur als achtertuin Het Zuid-Spaanse bergplaatsje Cómpeta bevindt zich in de streek Axarquia in de zuidelijke provincie Andalucia

Nadere informatie

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling laat je de omgeving van het dorpje Heyd ontdekken, doorheen beuken- en dennenbossen en door open landschappen met zicht op de Condroz.

Nadere informatie

DUKDALF. Restaurant. Restaurant DUKDALF THUISHAVEN VOOR SFEERVOL GENIETEN. facebook.com/dukdalf THUISHAVEN VOOR SFEERVOL GENIETEN

DUKDALF. Restaurant. Restaurant DUKDALF THUISHAVEN VOOR SFEERVOL GENIETEN. facebook.com/dukdalf THUISHAVEN VOOR SFEERVOL GENIETEN DUKDALF Restaurant THUISHAVEN VOOR SFEERVOL GENIETEN Zandstraat 9 5331 PG Kerkdriel Restaurant DUKDALF THUISHAVEN VOOR SFEERVOL GENIETEN Telefoon: 0418 674195 info@restaurantdukdalf.nl www.restaurantdukdalf.nl

Nadere informatie

2 Veelzijdig in gastvrijheid

2 Veelzijdig in gastvrijheid H o t e l R e s t a u r a n t E v e n t s B u s i n e s s 2 Veelzijdig in gastvrijheid Alle tijd voor u zelf, alle ruimte en rust om even bij te komen. Veelzijdig in gastvrijheid. Dát is ons motto en dat

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling neemt je mee naar het plateau van Rahiermont. Deze Middeleeuwse plek, rijk aan verhalen, laat zeker een sfeer van spiritisme achter.

Nadere informatie

Vrijdag 9 januari : Luswandeling

Vrijdag 9 januari : Luswandeling Vrijdag 9 januari 2015 Soort Plaats Afstand Stijgen Dalen Duur : Luswandeling : Vilaflor : 14 km : 750 m : 750 m : 5 uur Vandaag doen we een wandeling in de buurt van het dorp Vilaflor. Deze plaats ligt

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Oasemoment "De Heer is mijn herder" Parochie Sint-Willibrord - woensdag 22 mei 2013

Oasemoment De Heer is mijn herder Parochie Sint-Willibrord - woensdag 22 mei 2013 Oasemoment "De Heer is mijn herder" Parochie Sint-Willibrord - woensdag 22 mei 2013 Lezing (uit de Nieuwe Bijbelvertaling) Psalm 23 Een psalm van David. De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe?

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe? Naam: _ GELDERLAND BOS EN WATER Gelderland is een provincie in Midden-Nederland en is de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie. Nijmegen is de grootste stad. Gelderland

Nadere informatie

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Dit deel wordt beschreven vanuit het gehucht Le Chemin (gemeente Anthien) en gaat naar de camping van Saint-Père. Vanaf Le Chemin kun je de heuvels van de Morvan

Nadere informatie

AVOND-FIETS-VIERDAAGSE FYTRISLOOP

AVOND-FIETS-VIERDAAGSE FYTRISLOOP Opgericht 31 oktober 1978 Gevestigd te Burgum Aangesloten bij de NTFU. PRINCENHOF-TOERTOCHT AVOND-FIETS-VIERDAAGSE FYTRISLOOP Op de adressticker staat het aantal keren vermeld dat u heeft meegedaan aan

Nadere informatie

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Parador de Cruz de Tejeda - (Spanje Gran Canaria Tejeda) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

Wandelingen Casa Careel

Wandelingen Casa Careel Wandelingen Casa Careel Ervaar één dag bij de herder Om de boerderij te bereiken sla je rechtsaf en je gaat linksaf voor de brug als je het pad inslaat aan de zuid oostzijde van Casa Careel. De herder

Nadere informatie

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK!

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! Beleef het ultieme winteravontuur tijdens een 6-daagse hondensledetocht in het uiterste noorden van Zweeds Lapland. Het traject van deze expeditie volgt

Nadere informatie