Suonen: voor geschiedenisliefhebbers

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Suonen: voor geschiedenisliefhebbers"

Transcriptie

1

2 Suonen: voor geschiedenisliefhebbers In het Wallis vindt u routes die als echte delicatessen onder de wandelingen te bestempelen zijn. Routes langs de suonen, eeuwenoude irrigatiekanalen, die in Midden- en Beneden-Wallis ook «bisse» worden genoemd. De suonen verzamelen het smeltwater van de gletsjers en leiden dit naar regenarme dalen. Op het hoogtepunt van de bloeitijd, eind 19de eeuw, voorzag dit 1800 kilometer lange irrigatiesysteem het Wallis van het felbegeerde water en maakte een welig tierende landbouw mogelijk. Dit historisch erfgoed wordt vandaag door talrijke gemeenten met veel inzet onderhouden, waar nodig gerestaureerd en weer tot stromen gebracht. Op de kaart presenteren wij een aantal wandelingen langs suonen, zowel korte routes als fikse dagtochten. De meeste hebben niet al te veel hoogteverschillen, dus zijn niet bijzonder vermoeiend. Dit is te danken aan de bouwers die erop gelet hebben dat de suone vanaf het punt van wateropvang tot daar waar het nodig is zo min mogelijk verval kent. Toch zijn sommige suonen niet zonder lichamelijke inspanning te bereiken. De weg erheen kost soms wel wat zweetdruppels. Maar de inspanning is de moeite waard en brengt u midden in de mooiste natuur nader tot de geschiedenis van het Wallis.

3 De wandelingen 1 Bisse du Trient 2 Bisse de Saxon 3 La Raye des Verbiérins en de Bisse du Levron 4 Bisse du Milieu en Bisse Vieux 5 Bisse de Baar 6 Grand Bisse de Vex 7 Bisse de Salins 8 Bisse du Torrent-Neuf 9 Bisse de Lentine en Bisse du Mont d Orge 10 Bisse de Clavau 11 Bisse de Sion 12 Bisse d Ayent 13 Bisse du Ro 14 Grand Bisse de Lens 15 Bisse du Tsittoret 16 Bisse de Vercorin en Bisse de Ricard 17 Grand Bisse de St-Jean 18 Grossi Wasserleitu van Varen Bisse Neuf 19 Wasserleite van Ergisch en Tenneri 20 Obere Wasserleitung Stägeru Lüegjeru 21 Oude Suon Oude Eischler Suon Habersuon 22 Binneri Eggeri 23 Niwärch Gorperi Undra 24 Bodmeri-Niwa Visperi 25 Heido 26 Nessjeri Obersta Stigwasser 27 Trusera Suone Suonenmuseum en de museumroute

4 Overzicht «Suonen» 1 Bisse du Trient 2h30 2u30 9,5 km 3 km 260 m 510 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Vallée du Trient Deze wandeling begint op de Col de La Forclaz en komt uit op de gletsjertong van de Trient en zijn ijswatervallen. Het pad voert door lariksbossen en door de prachtige landschappen van de Aiguilles Dorées en de Pointe des Ecandies. Deze bisse loopt over een weg die vroeger werd gebruikt om ijsblokken te vervoeren, en wordt nu nog gebruikt voor de bevloeiing van de weilanden en de wijngaarden van Martigny-Combe. De bisse is nog steeds in gebruik en al wandelend over het interessante leerpad komt u er van alles over te weten.

5 2 Bisse de Saxon / 8h50 8u50 32 km 24 km 310 m 630 m Topografische kaarten / Wandelkaart 1: Vallées 1: Verbier St-Bernard Deze bisse werd gebouwd tussen 1865 en 1876 en is met zijn 32 km de langste bisse van het Wallis. Hij bracht het water van de bergstroom La Printse naar Saxon en loopt door bossen, alpenweiden en de gemeentes Nendaz, Isérables, Riddes en Saxon. Er waren diverse waterwachten nodig om de waterstroom te controleren. Als het geluid van de door een waterrad aangedreven waterhamers ophield, was er een storing die zij moesten verhelpen. Omdat het onderhoud te kostbaar was, is de exploitatie stopgezet. Wel is een van de wachthuisjes, de Burlâ, mooi bewaard gebleven. 3 De Raye des Verbiérins en de Bisse du Levron 5h45 5u45 21 km 13,5 km 320 m 1020 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Verbier / Val de Bagnes De Bisse du Levron, die werd aangelegd in 1465 en de inzet is geweest van tal van juridische gevechten, bracht het water van de Versegères naar de voet van de Glacier de la Chaux, op 2500 meter, door de gemeente Bagnes, om heel het grondgebied van de gemeente Vollèges te bevloeien. In de zogenaamde Raye des Verbiérins, onder de Cabane du Mont Fort, nam de waterhoeveelheid nog eens toe. Vanaf 1957, met de bouw van de Mauvoisindam, loopt het water via een tunnel tussen Louvie en de Col du Lin naar Le Levron en Vollèges.

6 4 Bisse du Milieu en Bisse Vieux 3h10 3u10 12,5 km 10 km 230 m 230 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées De bisses van Nendaz hebben hun oorsprong in de bergstroom La Printse. De Bisse du Milieu, die enkel tijdens de zomer in werking is, loopt door het dorp Haute-Nendaz en bevloeit het gebied rond Bleusy en de frambozencultuur. Hij loopt door een sparrenbos dat gedeeltelijk vernield is door de orkaan Viviane. De Bisse Vieux kronkelt zich door de schaduw van witte elzen, dringt diep door in een donker sparrenbos, steekt een rotsformatie over door een val van ruim 5 meter te maken en bevloeit de weilanden die een geur van tijm en marjolein verspreiden. 5 Bisse de Baar 3h00 3u00 11,5 km 4,5 km 50 m 530 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées Vanaf het dorp Brignon loopt de Bisse de Baar steil omlaag langs de hellingen en een aantal wijngaarden die naast de Printze liggen. In lagergelegen droge weilanden bloeien enkele bloemsoorten die zeldzaam zijn in Wallis, zoals geel stalkruid en vedergras. Vervolgens doorkruist de wandeling enkele velden met abrikozenbomen die in de lente prachtig in bloei staan. De bisse stroomt boven het dorpje Baar en verder richting Sion, doorheen verschillende boomgaarden en bosjes.

7 6 Grand Bisse de Vex 3h20 3u20 11,5 km 10,5 km 210 m 20 m 5 km 21 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées De Grand Bisse de Vex, aangelegd in 1453, vangt het water op van de bergrivier La Printse in Planchouet en bevloeit de akkers van Veysonnaz, Salins, Les Agettes en Vex. Vooral in de zomer is het heel aangenaam om deze bisse te volgen, vooral het stuk tussen Veysonnaz en Les Mayensde-Sion. Dankzij de bosrijke omgeving is het er aangenaam fris, zelfs op de heetste zomerdagen. De opgehoopte naalden van de naald- en lariksbomen, die overal in het bos staan, vormen een zacht tapijt op de grond. 7 Bisse de Salins 3h30 3u30 12,5 km 8,5 km 200 m 660 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées De Bisse de Salins werd aangelegd in 1435 en is nog altijd in werking. Hij haalt zijn water uit de La Printse en bevloeit daarmee de boomgaarden, de weiden en de frambozen-struiken van Beuson, Le Bioley en Salins. De wandeling biedt een opeenvolging van verschillende landschappen: elzenbosjes in het vochtige gebied, een uitgedroogd weiland op een zonovergoten helling, duindoornen met hun rode vruchten in de herfst, sparrenbossen, frambozenteelt...

8 8 Bisse du Torrent-Neuf 3h00 3u00 9 km 4,5 km 200 m 280 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Sion Derborence Sanetsch De Bisse du Torrent-Neuf, ook wel de Bisse de Savièse genoemd, werd aangelegd vóór 1430 en moest het meest gedurfde irrigatieproject ooit worden. De bisse haalde zijn water van de Morge, verliet de kloof via een zeer bergachtige en duizelingwekkende weg en leverde water in overvloed. De wandeling loopt over een traject van 2,4 km, over een onlangs weer begaanbaar gemaakt pad. De bedoeling van een dergelijke renovatie is om te herinneren aan het enorme werk dat onze voorvaders hier verzet hebben. 9 Bisse de Lentine en Bisse du Mont d Orge 2h00 2u00 8 km 5 km 20 m 370 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Sion Derborence Sanetsch Het water van de Bisse de Lentine is afkomstig van de Sionne. De bisse verlaat echter al snel de bosrijke oevers van deze rivier en loopt verder door de wijnstreek, waar hij een buitengewoon uitzicht biedt op de stad Sion. Hij bevloeit de wijngaarden van Savièse en voedt het mooie Lac du Mont d Orge en het natuurgebied eromheen. Een deel van het traject is gekanaliseerd in betonnen goten. De Bisse du Mont d Orge, aangelegd in 1885, pompt het water van het Lac du Mont d Orge en bevloeit daarmee de zuidflank van de wijn gaard, waaronder het beroemde Domaine du Mont d Or.

9 10 Bisse de Clavau 3h10 3u10 13,5 km 7,5 km 20 m 560 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Anzère De Bisse de Clavau, die in 1453 werd aangelegd door de bisschop van Sion, haalt zijn water uit de Lienne en eindigt zijn tocht in de Sionne. Hij wordt omsloten door enorme muren van opeengestapelde stenen en bev loeit de wijngaarden van Ayent, Grimisuat en Sion. Het wandelpad volgt het oude traject, met de uitspringende constructies de passages over houten balken, een tunneltje... De talrijke wachthuisjes nodigen uit om de streekproducten te proeven. 11 Bisse de Sion 4h00 4u00 15 km 7 km 150 m 610 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Anzère Om de Bisse de Lentine en de Bisse de Mont d Orge te voeden, heeft de gemeente Sion tussen 1901 en 1903 de Bisse de Sion aangelegd. Deze bisse voert het water van de Lienne naar de Sionne. Het waterinnamepunt bevindt zich in de buurt van de unieke bron van de Lienne. In het begin van het traject steekt de bisse de Lourantse over via een houten aquaduct. Hij loopt langs het Lac de Tseuzier en verlaat het dal van de Rawyl via een opeenvolging van tunnels. Op een bepaald punt hangt de bisse over een afgrond van 200 meter. Daarna wordt het traject wat rustiger.

10 12 Bisse d Ayent 3h00 3u00 11,5 km 9,5 km 60 m 530 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Anzère De Bisse d Ayent werd aangelegd in 1442 en begint aan de Lienne. Hij loopt door een zeer gevarieerd landschap met bergweiden, weilanden en bosjes. Hij bevloeit de weiden en de wijngaarden van Ayent en Grimisuat op de traditionele manier of via besproeiing en eindigt zijn traject in het meertje van Revouire. Op het traject zijn een aantal voorbeelden te zien van de oude technieken: de uitspringende loopbruggen in het dal van de Lienne, de overblijfselen van de balken in Torrent- Croix, de Passage des Follets die aangelegd werd langs een duizelingwekkend steile rotswand. 13 Bisse du Ro 3h15 3u15 12 km 4 km 160 m 440 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Bisse du Ro werd aangelegd in de 14de eeuw, en ving het water op van de Ertinse. Het water stroomde naar een verdeelsysteem dat het vervolgens verder leidde ofwel richting Montana en Chermignon ofwel richting Lens en Icogne. Het bovenste gedeelte is momenteel niet meer in werking en werd vervangen door een tunnel door de Mont Lachaux. Goed schoeisel is voor deze tocht vereist, want de route bevat enkele spectaculaire en duizelingwekkende passages langs steile rotswanden, waar enkele gereconstrueerde overblijfselen uit het verleden te zien zijn.

11 14 Grand Bisse de Lens 4h10 4u10 16 km 12,5 km 60 m 300 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Grand Bisse de Lens, ook wel de Bisse de la Riouta genoemd, werd aangelegd in 1448 en haalt zijn water uit de Lienne. Deze bisse bevloeit de weilanden en de wijngaarden van Icogne, Lens, Montana en Chermignon. Hij loopt langs een duizelingwekkend traject: hij verlaat de kloof van de rivier, loopt via een ondergrondse leiding door Icogne, loopt via uitspringende constructies soms in beton en soms ingehouwen in de rotsen rond de heuvel van Châtelard en eindigt zijn traject in Diogne. Boven de leegte werd een pad aangelegd met planken die vastgemaakt zijn met metalen palen. 15 Bisse du Tsittoret 3h10 3u10 10,5 km 6 km 370 m 510 m Topografische kaart 1287 Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Bisse du Tsittoret, waarvan voor het eerst melding werd gemaakt in de 15de eeuw, voert het water van de Tièche over de Noble Contrée om de weilanden en de wijngaarden van Venthône, Randogne, Mollens, Miège, Sierre en Veyras te bevloeien. Niet ver na het waterinnamepunt stort hij in een bulderende waterval langs een rotswand naar beneden, alsof hij op zoek is naar de rivier. Daarna wordt hij wat rustiger en stroomt het water verder in metalen goten. Uiteindelijk verlaat hij het lieflijke dal van de Raspille. De schoonheid van het landschap laat onuitwisbare indrukken bij de wandelaar achter.

12 16 Bisse de Vercorin en Bisse de Ricard 5h10 5u10 16,5 km 8 km 390 m 1180 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Val d Anniviers De Bisse de Vercorin werd aangelegd in 1358 en begint aan de Rèche. Het water wordt gebruikt om de weilanden te bevloeien en om de molens stroomafwaarts van Vercorin te laten draaien. Hij biedt toegang tot één van de laatste valleien van het kanton dat ontoegankelijk is gebleven voor auto s. De in 1484 aangelegde Bisse de Ricard (of Bisse de Chararogne) haalt zijn water van de Navisence, bevloeit daarmee de heuvel van Chalais en voedt de kleine stroomafwaarts gelegen bisses op de Rèche. Het traject van deze bisse omvat verschillende steile stukken. 17 Grand Bisse de St-Jean 2h20 2u20 7 km 4 km 80 m 460 m Topografische kaart 1307 Wandelkaart 1: Val d Anniviers De Grand Bisse de St-Jean raakte lange tijd geleden in ongebruik, maar werd in 2012 met veel smaak en met respect voor de oude technieken nieuw leven ingeblazen. De Grand Bisse, die het water van de Torrent du Marais opvangt, stroomt door het hogere gedeelte van het dorp St-Jean en eindigt in Mayoux. Langs het water werden prachtige houten aftappunten voorzien voor irrigatie via besproeiing. Het grootste deel van de Grand Bisse werd in volle grond uitgegraven en werd versterkt met tegels of grote stenen.

13 18 Grossi Wasserleitu van Varen Bisse Neuf 3h00 3u00 10,5 km 7 km 310 m 260 m Topografische kaart 1287 Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Grossi Wasserleitu of de Bisse de Varen begint aan de Raspille, loopt door een open plek en langs de grote rotsen van Blatte om de weilanden en de wijngaarden van Varen te bevloeien. De Raspille vormt hier de taalgrens en verdeelt het water tussen de twee buurgemeenschappen. Het water van de Bisse Neuf komt ook uit deze rivier en wordt gebruikt om de hellingen van Venthône van water te voorzien. De wandelaar wordt tijdens deze tocht getrakteerd op prachtige uitzichten op het Rhônedal. 19 Wasserleite van Ergisch en Tenneri 3h30 3u30 11,5 km 5 km 220 m 670 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp Eigenlijk is de Wasserleite van Ergisch een jonkie onder de suonen. Volgens getuigen werd deze suone in de jaren gebouwd. De bedding van de beek werd onder uiterst moeilijke omstandingheden in de rots gehouwen en waar nodig met buizen en houten goten aangevuld. De spectaculaire bouwwijze is een van de redenen dat deze route zo geliefd is bij wandelaars. De Wasserleite krijgt op 1300 m hoogte extra water van de Turtmänna. Ook de «Tenneri» begint bij de Turtmänna, op 900 m. Die leidt het kostbare nat naar het gehucht Tännu.

14 20 Obere Wasserleitung Stägeru Lüegjeru 3h45 3u45 11,5 km 5,5 km 420 m 420 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Lötschental De «Obere Wasserleitung» van Gampel werd in 1900 aangelegd en betrekt op ongeveer 700 m zijn water uit de Lonza. In 2005 bouwde de gemeente Niedergesteln een hangbrug en een metalen trap, die het mogelijk maken met droge voeten onder het gebulder van de Jolibach naar het stuwmeer van de «Stägeru» op 900 m af te dalen. Een deel van de «Stägeru» vloeit in de «Lüegjeru», omdat de voormalige wal door een storm werd verwoest. Er werd in al 1552 geschreven over de «Stägeru», de «Lüegjeru» dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw. 21 Oude Suon Oude Eischler Suon Habersuon 3h20 3u20 11,5 km 6 km 250 m 610 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp Zeneggen, Bürchen en Unterbäch exploiteren gemeenschappelijk de «Alte Suon» die ook «Ginanzerin» wordt genoemd. Bürchen verwierf de waterrechten al in de 15de eeuw, Zeneggen pas na de waterschaarste ten gevolge van een aardbeving in De «Alte Suon» wordt gevoed door de Mühlebach op ongeveer 1880 m. Lets lager, op 1700 m, heeft Eischoll volgens een rechtsbesluit van 1952 recht op 4/13 van de waterhoeveelheid van de Mühlebach. Het water wordt in de «Alte Eischler Suon» getransporteerd, die verder oostelijk «Habersuon» wordt genoemd.

15 22 Bineri Eggeri 4h00 4u00 14 km 9 km 290 m 290 m Topografische kaart 1308 Wandelkaart 1: Grächen Met de vier waterleidingen is Grächen als waar suonen-eldorado bekend. Met 50 tot 55 mm per jaar is men hier in de meest neerslagarme regio van Zwitserland, daarom is kunstmatige bevloeiing onontbeerlijk. De ouderdom van het Grächner watersysteem kan niet precies bepaald worden. Eerste schriftelijke notities gaan terug tot in de 12de eeuw. De suonen worden allemaal door de Riedbach gevoed. De «Eggeri», vermoedelijk de oudste, betrekt zijn water op 1840 m; de «Bineri» op 1738 m hoogte. 23 Niwärch Gorperi Undra 4h30 4u30 14 km 8 km 480 m 480 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp De Lötschberg-zuidhelling is aan sterke zonnestraling blootgesteld. In dit gebied werd landbouw trouwens pas na de aanleg van suonen mogelijk. Het water uit ongeveer 20 suonen werd er onder moeilijke omstandigheden vanuit het Baltschiedertal heengeleid. De «Niwärch» (1381 gebouwd) ontspringt op 1300 m, de «Gorperi» (1640) op 1220 m en de «Undra» (1377) op 1100 m. De talrijke tunnels, die het de suonen en de wandelaars mogelijk maken te passeren, geven het dal een wildromantisch karakter.

16 24 Bodmeri-Niwa Visperi 4h00 4u00 13 km 4 km 330 m 1055 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp De Bodmeri-Niwa werd in 1915 gebouwd om de oude Niwa te vervangen. Net boven de waterloop in het dorpje Hüoterhüsi staat vandaag de dag nog een huisje dat de toezichter van de waterloop toevlucht biedt. De Visperi werd in 1521 voor het eerst vermeld. Ze wordt in de Gamsa gevat en irrigeert wijnculturen. Een niet alledaags natuurspektakel kan langs de waterloop ten gevolge van de bosbrand in 2011 aanschouwd worden. Kleurrijke bloemen zijn weer opgedoken en bieden een bijzonder contrast met de verbrande boomresten. 25 Heido 5h20 5u20 17,5 km 5,5 km 610 m 650 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Visp Enkele wetenschappers voeren de naam «Heido» terug op de uitdrukking «Heiden leitung», dit zou dan terugleiden op het ontstaan van de Suon in de Romeinse tijd. Ze werden echter het allereerst in 1305 historisch vermeld. In het Wallis bestaan er slechts weinig zulke schriftelijke notities met een vroegere datum. De «Heido» haalt het water achteraan in het Nanztal en brengt dit tot aan het Gebidummeer dat vandaag niet meer alleen voor bevloeiing maar ook voor het blussen als verzamelbekken dient.

17 26 Nessjeri Obersta Stigwasser 4h00 4u00 13 km 7 km 170 m 1080 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Aletsch 1: Visp De in 1477 voor het eerst vermelde «Nessjeri» begint op 2140 m bij Kelchbach. Eerst verloopt hij met een nauwelijks merkbare helling op een plateau schuin tegenover de Aletschgletsjer en ruist aansluitend via «Nessel» als schuimende beek naar het dal. «Stigwasser» en «Obersta», in 1521 resp voor het eerst vermeld, ontvangen hun water beide op een hoogte van over 1300 m bij de Mundbach in het Gredetschtal. In 1932 werden gevaarlijke delen van de «Obersta» door tunnels vervangen. Dit verleent hem een avontuurlijk karakter. 27 Trusera Suone 2h00 2u00 5,5 km 3 km 230 m 180 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Binntal De Trusera is de meest oostelijke waterloop van Wallis van betekenis. Ze werd in 1499 voor het eerst in een koopakte vermeld en verkrijgt haar water uit de Milibach in het Rappental. Van 1994 tot 2006 was de waterloop stilgelegd, maar kon dan mits een forse financiële inspanning en dankzij talrijke hulpverleners gerestaureerd worden. Ze leidt grotendeels door schaduwrijke bossen en dient voor de irrigatie van kruidentuinen in de Binnachra. In de bloeitijd verfraaien inheemse orchideesoorten, waaronder het rode bosvogeltje, de kant van de weg.

18 Musée des Bisses Het Suonenmuseum en de museumroute 3h20 3u20 12,5 km 7,5 km 40 m 600 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Anzère Voeg een highlight toe aan uw wandelingen langs de Suonen en leer deze echt goed kennen. In het Suonenmuseum maakt u kennis met de geschiedenis, constructie en sociaal-culturele betekenis van de oude waterleidingen. In de tuin mogen bezoekers het bewateren met een houten goot en een Suone-irrigatiekanaal uitproberen. Combineer uw bezoek aan het museum met een prachtig uitgezette wandeling langs drie Suonen, waarbij u kennis maakt met de kanalen van Torrent-Croix of de verdeler van Bitailla. Le Musée des Bisses 1966 Botyre/Ayent

19 Symboolverklaring Maaltijden mogelijk Luchtkabelbaan Kabelbaan Stoeltjeslift Autobus Trein Moeilijkheidsgraad Wandelduur Lengte van de wandeling Beetje duizelingweekend Zaklamp Lengte van de suone Sterk duizelingweekend Klim Wandelweg Start wandeling Afdaling Bergwandelweg Rolstoelvriendelijk Plaats met aansluiting op openbaar vervoer VALAIS / WALLIS PROMOTION Rue Pré-Fleuri 6, Case postale 1469, CH-1951 Sion T +41 (0) , F +41 (0) VALRANDO Rue Pré-Fleuri 6, Case postale 23, CH-1951 Sion T +41 (0) , F +41 (0) Gratis brochure, niet te koop. Printed in Switzerland 2014

Wandelen langs «Suonen» Wallis

Wandelen langs «Suonen» Wallis Wandelen langs «Suonen» Wallis Saas-Fee Bisse Neuf, Venthône www.valaistourism.ch Suonen: voor geschiedenisliefhebbers Wallis Bisse du Torrent-Neuf, Savièse In het Wallis vindt u routes die als echte delicatessen

Nadere informatie

Wandeling n 1: Eneilles :

Wandeling n 1: Eneilles : Wandeling n 1: Eneilles : Deze wandeling, gedeeltelijk door bossen en gedeeltelijk door velden, biedt enkele prachtige uitzichten op de Ardennen, maar geeft ook een idee van het plooiende reliëf van het

Nadere informatie

Wandelen in het Wallis

Wandelen in het Wallis Wandelen in het Wallis Saas-Fee www.valaistourism.ch Het onbekommerde wandelen Wallis Crans-Montana Wandelen is de oudste natuursport van de wereld! En ook nog eens supertrendy! Waarom? Steeds meer mensen

Nadere informatie

DEELNEMERS INLEIDING. Maandag 24 januari : Malmedy : Basse-Bodeux

DEELNEMERS INLEIDING. Maandag 24 januari : Malmedy : Basse-Bodeux DEELNEMERS Staf Ludwig INLEIDING De GR 14 is in België beter gekend als het Sentier de l Ardenne of het Ardennenpad. Eerst steekt men dwars de Ardennen door om vervolgens door te trekken tot de Franse

Nadere informatie

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA Madeira (Portugees voor hout) is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.

Nadere informatie

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Wandeling n 3 : Jenneret :

Wandeling n 3 : Jenneret : Wandeling n 3 : Jenneret : De wandeling van Jenneret nodigt de wandelaar uit op haar kronkelige wegen en laat hem mee genieten van de geografische en natuurlijke eigenaardigheden van deze streek. Twee

Nadere informatie

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR Deze wandelreis in internationaal gezelschap focust volledig op de Laugavegur, de bekendste trekking van IJsland die in 7 dagen van het geothermisch gebied

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al

We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al We eindigen in Moustiers-Sainte-Marie. Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde faience. En hoewel de hoogtijdagen van deze industrie al lang voorbij zijn, bevindt zich in Moustiers ook nog

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim Rondwandeling vanuit Schmittlotheim Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 5,5 km.(± 2 uur) 160 meter (laagste punt is 286 meter; hoogste

Nadere informatie

Wandeling n 4 Fond Vedeur : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 4 Fond Vedeur : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 4 Fond Vedeur : Durbuy Bewegwijzering : Deze routebeschrijving laat je de typische weilanden en bossen van de regio doorkruisen, als het ware in de sporen van een Ardeens everzwijn. De wandeling

Nadere informatie

Wandeling n 5 : De ronde van Durbuy : 5/1 : De begijntjestrappen 5/2 : Belvédere Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 5 : De ronde van Durbuy : 5/1 : De begijntjestrappen 5/2 : Belvédere Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 5 : De ronde van Durbuy : 5/1 : De begijntjestrappen 5/2 : Belvédere Durbuy Bewegwijzering : Op deze wandeling van 6 km rond het kleinste stadje ter wereld ontmoet u enkele zeer mooie uitzichten.

Nadere informatie

De Reusel wij gaan Reuselen

De Reusel wij gaan Reuselen De Reusel wij gaan Reuselen http://www.dianakors.nl/category/dereusel/ 1 De Reusel wij gaan Reuselen De natuur in de omgeving van Reusel is prachtig, steeds ontdek ik weer nieuwe stukjes. Dit voorjaar(2016)

Nadere informatie

Wandelingen Casa Careel

Wandelingen Casa Careel Wandelingen Casa Careel Ervaar één dag bij de herder Om de boerderij te bereiken sla je rechtsaf en je gaat linksaf voor de brug als je het pad inslaat aan de zuid oostzijde van Casa Careel. De herder

Nadere informatie

Wandelweg nr. 18 : La vierge de Werpin : Hotton Merkteken :

Wandelweg nr. 18 : La vierge de Werpin : Hotton Merkteken : Wandelweg nr. 18 : La vierge de Werpin : Hotton Merkteken : Water is leven. Deze wandeling nodigt u uit om de eindeloze kringloop van het water te doorgronden, om het mysterie te ontrafelen dat, van de

Nadere informatie

Ruggengraat van de Draak

Ruggengraat van de Draak Mooi China Tekst en fotografie: Harmke Kraak Ping an en de rijstterrassen van Longji Ruggengraat van de Draak De rijstterrassen van Longji zijn van een onwerkelijke schoonheid. Het bergachtige gebied bevindt

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 6 km 20 17 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

Toeristische informatie Wallis

Toeristische informatie Wallis Toeristische informatie Wallis Overzicht van de regio Gratis brochure van MySwissAlps.com Reisgids voor Zwitserland MySwissAlps.com, maart 2005 This brochure is available in English as well. Inleiding

Nadere informatie

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl De Umfassungsweg is een wandelroute van ca. 9 km die de mooiste landschappen van het landgoed Twickel in een vloeiende

Nadere informatie

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling laat je de omgeving van het dorpje Heyd ontdekken, doorheen beuken- en dennenbossen en door open landschappen met zicht op de Condroz.

Nadere informatie

Louis is vandaag ook ten val gekomen. Staf hield aan zijn val een bouddha stempel over op het voorhoofd en Louis houdt er een Gorbatsjovvlek aan over

Louis is vandaag ook ten val gekomen. Staf hield aan zijn val een bouddha stempel over op het voorhoofd en Louis houdt er een Gorbatsjovvlek aan over We overnachten aan de rifugio Elena (2.062 m). Louis zoekt zoals steeds de zwaarste stenen uit om er zeker van de zijn dat zijn tent een eventuele storm zonder problemen kan overleven. In de hut maken

Nadere informatie

Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering :

Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering : Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering : Deze rustige en kronkelende wandeling leidt u langs de Ourthe. U ontdekt wellicht ongekende aspecten van deze rivier. De stroom, die het leven van

Nadere informatie

Vrijdag 9 januari : Luswandeling

Vrijdag 9 januari : Luswandeling Vrijdag 9 januari 2015 Soort Plaats Afstand Stijgen Dalen Duur : Luswandeling : Vilaflor : 14 km : 750 m : 750 m : 5 uur Vandaag doen we een wandeling in de buurt van het dorp Vilaflor. Deze plaats ligt

Nadere informatie

De visarend is relatief sterk, gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. De visarend is in vlucht goed te herkennen

De visarend is relatief sterk, gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. De visarend is in vlucht goed te herkennen De visarend is relatief sterk, gezien zijn grootte en kan prooien pakken bijna even zwaar als hijzelf. De visarend is in vlucht goed te herkennen door zijn geheel witte onderkant, zijn chocoladebruine

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde.

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In deze tijd van het jaar worden de olijfbomen gesnoeid. De

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Rustig wandelen. Tussen Altea en Denia

Rustig wandelen. Tussen Altea en Denia Rustig wandelen Tussen Altea en Denia 2 Rustig wandelen Tussen Altea en Denia Hugo Renaerts 3 4 Inhoud 1. vanuit Altea, langs de rivier Algar en landelijke kapellen...11 Afstand ca. 11 kilometer Tijd ca.

Nadere informatie

Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015

Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015 Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

ALPEN door: Joran van de Geest datum: April 2017

ALPEN door: Joran van de Geest datum: April 2017 ALPEN door: Joran van de Geest datum: April 2017 Inhoud Voorwoord - blz 2 1. Gebergte - blz 3 1.1 Locatie 1.2 Bergen 1.3 Flora en Fauna 1.4 Hoe zit een berg in elkaar? 2. Het ontstaan - blz 6 2.1 Platenverschuiving

Nadere informatie

Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering :

Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering : Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering : Deze wandeling, "porte Aïve" genoemd, is als het ware een speleologische uitstap : ze neemt u mee naar de rotsmeanders van de kalksteenrichel. Op

Nadere informatie

Verslag van een luswandeling met zicht op Coo

Verslag van een luswandeling met zicht op Coo Coo Hier een verslagje van een luswandeling in de buurt van Coo. Deze is gelopen in september 2006 als kaartleesoefening. Met deze prent is het zichtbaar waar er gewandeld is; namelijk in de grote groene

Nadere informatie

Wallis. Dit is de bergwereld ten top: hoog boven het Rhône-dal sluiten bergen van meer dan vierduizend meter hoogte Wallis van de buitenwereld

Wallis. Dit is de bergwereld ten top: hoog boven het Rhône-dal sluiten bergen van meer dan vierduizend meter hoogte Wallis van de buitenwereld Wallis Dit is de bergwereld ten top: hoog boven het Rhône-dal sluiten bergen van meer dan vierduizend meter hoogte Wallis van de buitenwereld af. Uitgestrekte gletsjers stromen traag naar beneden, onderaan

Nadere informatie

Wandelen in de Langhe: Wijn, Geschiedenis en Truffel

Wandelen in de Langhe: Wijn, Geschiedenis en Truffel Wandelen in de Langhe: Wijn, Geschiedenis en Truffel een 8 daagse wandelreis ogramme Deze wandelreis brengt u naar het afwisselende landschap van de Langhe, het vaderland van de Barolo-wijnen, met heuvels

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Wandelingen n 10 & n 11: Circuit van stenen en legenden: Durbuy Bewegwijzering :

Wandelingen n 10 & n 11: Circuit van stenen en legenden: Durbuy Bewegwijzering : Wandelingen n 10 & n 11: Circuit van stenen en legenden: Durbuy Bewegwijzering : & Deze routebeschrijving neemt je mee langs de Pierre Haina en het Lit du Diable ( Duivelsbed ). Ze laat je tevens kennismaken

Nadere informatie

Trailrunning. RCN Camping Belledonne. Verleg je grens! Omgeving Alpe d Huez

Trailrunning. RCN Camping Belledonne. Verleg je grens! Omgeving Alpe d Huez Omgeving Alpe d Huez Trailrunning RCN Camping Belledonne Verleg je grens! Trailrunning RCN camping Belledonne De omgeving van de Alpe d Huez is vooral bekend bij wielrenners. Toch zijn er veel indrukwekkende

Nadere informatie

Gemarkeerde wandelingen in de directe omgeving van Sy

Gemarkeerde wandelingen in de directe omgeving van Sy In de buurt van Sy zijn door de lokale V.V.V. een negental gemarkeerde rondwandelingen uitgezet, variërend van 2,5 tot 11,0 km. In de directe nabijheid van de Tukhut bevinden zich een vijftal van die rondwandelingen.

Nadere informatie

De bossen tussen Manhay en Mormont

De bossen tussen Manhay en Mormont De bossen tussen Manhay en Mormont Grandmenil - Petite-Hoursinne - Mormont - Grandmenil ***** - 17,5 Km - 530 Hm - 5:30 uur Wandelen langs de bosranden is vaak veel interessanter dan door de bossen zelf,

Nadere informatie

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011 Bad Marienberg 21 t/m 25 april 2011 Donderdag 21 april Heel - Bad Marienberg 195 km Aankomend weekend is het Pasen en dat betekent dat Wim 4 dagen vrij is. We hebben besloten om richting het Westerwald

Nadere informatie

We zijn verliefd geraakt op de Hunsrück, bekoord door haar romantische dalen met slingerende beken tussen hoge rotsformaties en natuurlijk de

We zijn verliefd geraakt op de Hunsrück, bekoord door haar romantische dalen met slingerende beken tussen hoge rotsformaties en natuurlijk de We zijn verliefd geraakt op de Hunsrück, bekoord door haar romantische dalen met slingerende beken tussen hoge rotsformaties en natuurlijk de inmiddels beroemde hangbrug Geierlay. Na onze succesvolle groepsreis

Nadere informatie

Routebeschrijving. Mountain bike. Hives

Routebeschrijving. Mountain bike. Hives Routebeschrijving Mountain bike Hives Route 01-10 km Route 01-10 km GRAVIER - CROIX DE CIELLE BOIS DE LA ROCHE - over de brug «pont du Gravier» gaan. - neem rechts «rue de la Gare». - je rijdt over een

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Programma Schotland, voorjaarsreis 2018 Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Glens, Beinns en Lochs in een ruig

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

Wandeling n 18 : Le Calvaire : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 18 : Le Calvaire : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 18 : Le Calvaire : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling loopt op het grondgebied van de oude gemeente Bomal, een uitgegroeid dorp aan de samenvloeing van de Ourthe en de Aisne, op de kruising

Nadere informatie

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Start- en eindpunt: parkeerplaats bij kasteel Elsloo Duur van de wandeling: ca 2 uur Lengte: ca 6 km Vanaf de parkeerplaats gaan we in zuidelijke richting naar de

Nadere informatie

Bergen in het vlakke land

Bergen in het vlakke land Wandelnetwerk Noord-Holland Bergen in het vlakke land Openlucht skibaan Il Primo, waar het hele jaar kan worden geskied. Tekst en foto s: Joop Duijs E en van de mooiste stukjes natuur van Noord-Holland

Nadere informatie

Wandelen in Fiesch e.o,

Wandelen in Fiesch e.o, Fiesch kent vele wandelmogelijkheden voor alle seizoenen. Hierbij een kleine greep uit de wandelmogelijkheden die onze omgeving biedt. Vanaf het chalet zijn diverse mogelijkheden voor kortere en langere

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

GR5 Les Houches -Modane Hans Wortel

GR5 Les Houches -Modane Hans Wortel GR5 Les Houches -Modane Hans Wortel pagina 1 van 12 Index Website GR5 Les Houches - Modane 1) Algemeen 2) Foto's GR5 Les Houches - Modane 3) Onze Route in een spreadsheet 4) Download GPS Info (tracks,

Nadere informatie

Herfst Frankrijk. 29 september t/m 12 oktober

Herfst Frankrijk. 29 september t/m 12 oktober Herfst 2012 Frankrijk 29 september t/m 12 oktober Zaterdag 29 september 256 km We rijden om even over 10 uur weg. Via de snelweg, die we bij Beek verlaten, naar Limburg. Binnendoor via Valkenburg en Slenaken

Nadere informatie

U zult genieten van uw bezoek aan de bezoekersmijn Fell! Bezoekersmijn Fell

U zult genieten van uw bezoek aan de bezoekersmijn Fell! Bezoekersmijn Fell Bezoekersmijn Fell een plaats waar geschiedenis tot leven komt een plaats vol liefde voor de natuur een plaats vol plezier een plaats waar jong en oud elkaar ontmoeten U zult genieten van uw bezoek aan

Nadere informatie

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 13,5 km.(± 3,5 uur) 429 meter (laagste punt is

Nadere informatie

wildernistrails De 5 mooiste

wildernistrails De 5 mooiste Foto: Jeroen Bruil De 5 mooiste wildernistrails Een avontuurlijke trektocht door spectaculaire natuur is een goede manier om wildernis te ervaren. Al lopend dompelt u zich onder in het landschap, al dan

Nadere informatie

DEELNEMERS. Hieronder een kaartje met de trajecten van de tocht die we nu gedaan hebben.

DEELNEMERS. Hieronder een kaartje met de trajecten van de tocht die we nu gedaan hebben. BESCHRIJVING TOCHT GR7 is de langste wandelroute van Europa en was van oudsher een belangrijke handelsroute. De GR7 loopt van Cyprus naar Tarifa (Provincie Cádiz, Andalusië, Spanje) en heeft een lengte

Nadere informatie

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules.

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. 06-12-2012. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. In bewolkt weer, maar nog met een redelijke temperatuur rijden we om 11.15 na 4050 km van Valdelagrana weg. Een kwartier

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Op eenvoudige trajecten zoals hier, draag ik een riem waar een wandelstick aan bevestigd is. Michel neemt dan het uiteinde van de wandelstick vast en

Op eenvoudige trajecten zoals hier, draag ik een riem waar een wandelstick aan bevestigd is. Michel neemt dan het uiteinde van de wandelstick vast en Op eenvoudige trajecten zoals hier, draag ik een riem waar een wandelstick aan bevestigd is. Michel neemt dan het uiteinde van de wandelstick vast en volgt mijn tred. Met de tweede stok kan hij, eventuele,

Nadere informatie

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III.

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III. Frankrijk het meest favoriete vakantieland van Nederland. Velen gaan met de auto, caravan, camper of fiets. Voor een weekend bezoekt men vaak Parijs of een van de andere fraaie steden. Maar je kunt Frankrijk

Nadere informatie

Wandeling n 20 : De toeristische weg : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 20 : De toeristische weg : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 20 : De toeristische weg : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling neemt je mee van Barvaux naar Durbuy langs de kronkelingen van de Ourthe. Deze meanders hebben zich een weg gebaand tussen

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

Bleyberg ❿ 35. Spoorweg en mijnbouw in het Geuldal

Bleyberg ❿ 35. Spoorweg en mijnbouw in het Geuldal Route 3 ❿ 34 Bleyberg ❿ 35 Spoorweg en mijnbouw in het Geuldal Het Geuldalviaduct, de goederenspoorbaan tussen Montzen en Aken en de voormalige mijn in Plombières zijn mijlpalen in de economische geschiedenis

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

01 De hut vol info. POSTENTOCHTantwoordblad. biotoopstudie. 4. ja/neen. 5. ja/neen GROEP

01 De hut vol info. POSTENTOCHTantwoordblad. biotoopstudie. 4. ja/neen. 5. ja/neen GROEP 01 De hut vol info 1........ 2....... ha Het natuurreservaat is zo groot als.... voetbalvelden. 3......... 4. ja/neen 1...... 2...... 5. ja/neen een schildpad..... 6. 5 km 2 km 02 Vier landschappen op

Nadere informatie

De wandeling begint op het pleintje Place Arsène Soreil, naast het Megalietenhuis. Neem nu de Rue du Mont (links van de kapel) en ga rechtdoor.

De wandeling begint op het pleintje Place Arsène Soreil, naast het Megalietenhuis. Neem nu de Rue du Mont (links van de kapel) en ga rechtdoor. Om meer te weten te komen over de megalieten van Wéris, is het handig om een klein bezoekje te brengen aan het museum. Het is gewijd aan het megalithisme en het dagelijkse leven tijdens het Neolithicum.

Nadere informatie

De Val d Anniviers Wandeltour

De Val d Anniviers Wandeltour BESCHRIJVING VAN DE TOUR De Val d Anniviers Wandeltour IN ALLE VRIJHEID DE ETAPPES VAN DE TOUR Périmètre du Parc Naturel Pfyn-Finges Mont Rose 464 m Weisshorn 4506 m Zinalrothorn 4221 m Breithorn 4164

Nadere informatie

Casteljaloux, la Roque-Gageac, Sarlat-la-Caneda, Rouffignac.

Casteljaloux, la Roque-Gageac, Sarlat-la-Caneda, Rouffignac. Casteljaloux, la Roque-Gageac, Sarlat-la-Caneda, Rouffignac. Maandag 30-7-2007. Casteljaloux - la Roque-Gageac - Sarlat-la-Caneda - Rouffignac. We zijn vandaag er al weer vroeg uit. Het regent ietsjes

Nadere informatie

Tukhut. Algemene informatie

Tukhut. Algemene informatie Tukhut Algemene informatie Slechts 40 km ten zuiden van Luik kun je de sfeer van een echte berghut beleven. In Sy, een plaatsje in het beboste dal aan de rivier de Ourthe, vind je de berghut van de NKBV.

Nadere informatie

TEKST: FRANK KOORNEEF, FOTO S: FRANK EN GUUSJE KOORNEEF TRAP LOPEN SLUISGEWIJS DOOR DE ARDENNEN

TEKST: FRANK KOORNEEF, FOTO S: FRANK EN GUUSJE KOORNEEF TRAP LOPEN SLUISGEWIJS DOOR DE ARDENNEN TEKST: FRANK KOORNEEF, FOTO S: FRANK EN GUUSJE KOORNEEF Kijk op anwbwatersport.nl onder vaarvakanties voor meer buitenlandse tochten 1821 AANVANG WERKZAAMHEDEN Aanleg van kanaal en sluizen, plus een stuwmeer

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

Dries Wijckmans. Taak leefomgeving. Aardrijkskunde

Dries Wijckmans. Taak leefomgeving. Aardrijkskunde Dries Wijckmans Taak leefomgeving Aardrijkskunde Mevr. Verstappen 21/05/2015 I. Beschrijven van het studiegebied... 2 1. Kaartnuitsneden eigen leefomgeving... 2 1:10 000... 2 1:25 000... 2 1:50 000...

Nadere informatie

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling te midden van het oude dorpsgedeelte van Heyd neemt je mee langs een netwerk van hagen. Deze hagen, waarvan we het nut vergeten zijn,

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Franz-Senn-Hütte Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Een niet al te zware wandeling is deze naar de Franz-Senn-Hütte. De paden zijn

Nadere informatie

Domaine de la belle Epine

Domaine de la belle Epine Domaine de la belle Epine Onlangs zijn wij, Marcel en Anja, eigenaar geworden van een 'maison à colombages' daterend uit 1800! Dit traditioneel vakwerkhuis waarin wij u verwelkomen, toont een Normandische

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

Whistler vanuit de kabelbaan

Whistler vanuit de kabelbaan Hallo Allemaal, Wij zijn al weer drie weken thuis. Onze reis naar Canada en de VS was geslaagd. In de 46 dagen hebben wij maar vier dagen regen gehad en dan was het meestal buien. Canada is een mooi land

Nadere informatie

Villa Moon euros/week

Villa Moon euros/week Villa Moon Villa Moon is een 450 m² villa op het eiland Paros. Gelegen de top van een heuvel, op een grond van 8.000 m² met een prachtig uitzicht op het zuid-oosten over de stranden van Paros, en de afgelegen

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009 Schwäbische Alb 24 oktober t/m 1 november 2009 Zaterdag 24 oktober Heel - Tuttlingen 560 km Na het ontbijt vertrekken we richting de Schwäbische Alb, een gebied waar we nog nooit zijn geweest. Het is rustig

Nadere informatie

Wandeling vanuit het Feriendorf-Frankenau naar Frebershausen

Wandeling vanuit het Feriendorf-Frankenau naar Frebershausen Wandeling vanuit het Feriendorf-Frankenau naar Frebershausen Lengte van de wandeling: 11,4 km.(± 3 uur) Hoogte verval: 209 meter (laagste punt is 361 meter; hoogste punt is 570 meter) Korte omschrijving:

Nadere informatie

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,-

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,- Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier 4.700.000,- Referentienummer ERB F34561927 Prijs 4.700.000,- Gebouwd in XII Algemene staat Goed Perceel van 680000m² Woonoppervlak 1700m² Ligging

Nadere informatie

Wandelen over de Chinese draak

Wandelen over de Chinese draak Wandelen over de Chinese draak 10 daagse wandelreis over de Chinese muur Profiel Uitdagende wandeltocht De mooiste secties van de 6000 km lange Chinese muur Adembenemende landschappen Uitgebreide kennismaking

Nadere informatie

Garnitzenklamm deel 1 t/m 4

Garnitzenklamm deel 1 t/m 4 Garnitzenklamm deel 1 t/m 4 Klammwirt - Garnitzenklamm deel 1, 2, 3 en 4 - Eindpunt Klauze - deel 4 - Forststrasse - Klammwirt 7 uur, 16km, 550 hoogtemeters (Voor alle 4 delen) Misschien wel de mooiste

Nadere informatie

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011 BESCHRIJVING TOCHT Dit gedeelte van de GR 5 speelt zich voornamelijk af in het Nationaal Park La Vanoise maar doorkruist ook een gedeelte van het Nationaal Park Savoi. Het zijn de Alpen op zijn mooist.

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT. Perigueux. Les Trois Frères. St-Foy-La-Grande Bergerac. St-Ferme. La Réole. Bazas. Le Billon. Roquefort.

VOORSTELLING TOCHT. Perigueux. Les Trois Frères. St-Foy-La-Grande Bergerac. St-Ferme. La Réole. Bazas. Le Billon. Roquefort. VOORSTELLING TOCHT Het is de bedoeling dat ik een pelgrimstocht onderneem naar Santiago de Compostela, vertrekkend aan de Waddenzee (in het noorden van Nederland) tot de Atlantische oceaan in Spanje, via

Nadere informatie

DEELNEMERS. Dinsdag 11 februari 2014. Van : Cáceres (500 m) Naar : Casar de Cáceres (300 m) Afstand : 21 km Stijgen : 400 m Dalen : 500 m Duur : 5 uur

DEELNEMERS. Dinsdag 11 februari 2014. Van : Cáceres (500 m) Naar : Casar de Cáceres (300 m) Afstand : 21 km Stijgen : 400 m Dalen : 500 m Duur : 5 uur VOORSTELLING TOCHT Het is de bedoeling dat ik een pelgrimstocht onderneem naar Santiago de Compostela, vertrekkend aan de Waddenzee (in het noorden van Nederland) tot de Atlantische oceaan in Spanje, via

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Wandelingen in en rond Bemelen

Wandelingen in en rond Bemelen Wandelingen in en rond Bemelen wandeling naar de Amerikaanse begraafplaats (openingstijden kerkhof 09.00 uur 17.00 uur) duur; ± 3 uur (excl. bezoektijd kerkhof) ± 12 km Café de Baskuul Oude Akerstraat

Nadere informatie

Onesse, zaterdag 6 juni 2009

Onesse, zaterdag 6 juni 2009 Onesse, zaterdag 6 juni 2009 24 kilometer, totaal 116 kilometer Om 7u30 stond het ontbijt klaar. Daar had Jacques voor gezorgd. Koffie, thee boter, jam en speciaal, biologisch brood dat eigenlijk meer

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte van 400 km van het oosten tot het westen

Nadere informatie

Studio Saint Paul. Saint Paul en Forêt - Var. Bezienswaardigheden rondom Saint-Paul

Studio Saint Paul. Saint Paul en Forêt - Var. Bezienswaardigheden rondom Saint-Paul Studio Saint Paul Saint Paul en Forêt - Var Bezienswaardigheden rondom Saint-Paul Les Gorges du Verdon ( 48 km van Saint Paul) Les Gorges du Verdon Les Gorges du Verdon zijn uniek in Europa en is een van

Nadere informatie