Suonen: voor geschiedenisliefhebbers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Suonen: voor geschiedenisliefhebbers"

Transcriptie

1

2 Suonen: voor geschiedenisliefhebbers In het Wallis vindt u routes die als echte delicatessen onder de wandelingen te bestempelen zijn. Routes langs de suonen, eeuwenoude irrigatiekanalen, die in Midden- en Beneden-Wallis ook «bisse» worden genoemd. De suonen verzamelen het smeltwater van de gletsjers en leiden dit naar regenarme dalen. Op het hoogtepunt van de bloeitijd, eind 19de eeuw, voorzag dit 1800 kilometer lange irrigatiesysteem het Wallis van het felbegeerde water en maakte een welig tierende landbouw mogelijk. Dit historisch erfgoed wordt vandaag door talrijke gemeenten met veel inzet onderhouden, waar nodig gerestaureerd en weer tot stromen gebracht. Op de kaart presenteren wij een aantal wandelingen langs suonen, zowel korte routes als fikse dagtochten. De meeste hebben niet al te veel hoogteverschillen, dus zijn niet bijzonder vermoeiend. Dit is te danken aan de bouwers die erop gelet hebben dat de suone vanaf het punt van wateropvang tot daar waar het nodig is zo min mogelijk verval kent. Toch zijn sommige suonen niet zonder lichamelijke inspanning te bereiken. De weg erheen kost soms wel wat zweetdruppels. Maar de inspanning is de moeite waard en brengt u midden in de mooiste natuur nader tot de geschiedenis van het Wallis.

3 De wandelingen 1 Bisse du Trient 2 Bisse de Saxon 3 La Raye des Verbiérins en de Bisse du Levron 4 Bisse du Milieu en Bisse Vieux 5 Bisse de Baar 6 Grand Bisse de Vex 7 Bisse de Salins 8 Bisse du Torrent-Neuf 9 Bisse de Lentine en Bisse du Mont d Orge 10 Bisse de Clavau 11 Bisse de Sion 12 Bisse d Ayent 13 Bisse du Ro 14 Grand Bisse de Lens 15 Bisse du Tsittoret 16 Bisse de Vercorin en Bisse de Ricard 17 Grand Bisse de St-Jean 18 Grossi Wasserleitu van Varen Bisse Neuf 19 Wasserleite van Ergisch en Tenneri 20 Obere Wasserleitung Stägeru Lüegjeru 21 Oude Suon Oude Eischler Suon Habersuon 22 Binneri Eggeri 23 Niwärch Gorperi Undra 24 Bodmeri-Niwa Visperi 25 Heido 26 Nessjeri Obersta Stigwasser 27 Trusera Suone Suonenmuseum en de museumroute

4 Overzicht «Suonen» 1 Bisse du Trient 2h30 2u30 9,5 km 3 km 260 m 510 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Vallée du Trient Deze wandeling begint op de Col de La Forclaz en komt uit op de gletsjertong van de Trient en zijn ijswatervallen. Het pad voert door lariksbossen en door de prachtige landschappen van de Aiguilles Dorées en de Pointe des Ecandies. Deze bisse loopt over een weg die vroeger werd gebruikt om ijsblokken te vervoeren, en wordt nu nog gebruikt voor de bevloeiing van de weilanden en de wijngaarden van Martigny-Combe. De bisse is nog steeds in gebruik en al wandelend over het interessante leerpad komt u er van alles over te weten.

5 2 Bisse de Saxon / 8h50 8u50 32 km 24 km 310 m 630 m Topografische kaarten / Wandelkaart 1: Vallées 1: Verbier St-Bernard Deze bisse werd gebouwd tussen 1865 en 1876 en is met zijn 32 km de langste bisse van het Wallis. Hij bracht het water van de bergstroom La Printse naar Saxon en loopt door bossen, alpenweiden en de gemeentes Nendaz, Isérables, Riddes en Saxon. Er waren diverse waterwachten nodig om de waterstroom te controleren. Als het geluid van de door een waterrad aangedreven waterhamers ophield, was er een storing die zij moesten verhelpen. Omdat het onderhoud te kostbaar was, is de exploitatie stopgezet. Wel is een van de wachthuisjes, de Burlâ, mooi bewaard gebleven. 3 De Raye des Verbiérins en de Bisse du Levron 5h45 5u45 21 km 13,5 km 320 m 1020 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Verbier / Val de Bagnes De Bisse du Levron, die werd aangelegd in 1465 en de inzet is geweest van tal van juridische gevechten, bracht het water van de Versegères naar de voet van de Glacier de la Chaux, op 2500 meter, door de gemeente Bagnes, om heel het grondgebied van de gemeente Vollèges te bevloeien. In de zogenaamde Raye des Verbiérins, onder de Cabane du Mont Fort, nam de waterhoeveelheid nog eens toe. Vanaf 1957, met de bouw van de Mauvoisindam, loopt het water via een tunnel tussen Louvie en de Col du Lin naar Le Levron en Vollèges.

6 4 Bisse du Milieu en Bisse Vieux 3h10 3u10 12,5 km 10 km 230 m 230 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées De bisses van Nendaz hebben hun oorsprong in de bergstroom La Printse. De Bisse du Milieu, die enkel tijdens de zomer in werking is, loopt door het dorp Haute-Nendaz en bevloeit het gebied rond Bleusy en de frambozencultuur. Hij loopt door een sparrenbos dat gedeeltelijk vernield is door de orkaan Viviane. De Bisse Vieux kronkelt zich door de schaduw van witte elzen, dringt diep door in een donker sparrenbos, steekt een rotsformatie over door een val van ruim 5 meter te maken en bevloeit de weilanden die een geur van tijm en marjolein verspreiden. 5 Bisse de Baar 3h00 3u00 11,5 km 4,5 km 50 m 530 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées Vanaf het dorp Brignon loopt de Bisse de Baar steil omlaag langs de hellingen en een aantal wijngaarden die naast de Printze liggen. In lagergelegen droge weilanden bloeien enkele bloemsoorten die zeldzaam zijn in Wallis, zoals geel stalkruid en vedergras. Vervolgens doorkruist de wandeling enkele velden met abrikozenbomen die in de lente prachtig in bloei staan. De bisse stroomt boven het dorpje Baar en verder richting Sion, doorheen verschillende boomgaarden en bosjes.

7 6 Grand Bisse de Vex 3h20 3u20 11,5 km 10,5 km 210 m 20 m 5 km 21 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées De Grand Bisse de Vex, aangelegd in 1453, vangt het water op van de bergrivier La Printse in Planchouet en bevloeit de akkers van Veysonnaz, Salins, Les Agettes en Vex. Vooral in de zomer is het heel aangenaam om deze bisse te volgen, vooral het stuk tussen Veysonnaz en Les Mayensde-Sion. Dankzij de bosrijke omgeving is het er aangenaam fris, zelfs op de heetste zomerdagen. De opgehoopte naalden van de naald- en lariksbomen, die overal in het bos staan, vormen een zacht tapijt op de grond. 7 Bisse de Salins 3h30 3u30 12,5 km 8,5 km 200 m 660 m Topografische kaart 1306 Wandelkaart 1: Vallées De Bisse de Salins werd aangelegd in 1435 en is nog altijd in werking. Hij haalt zijn water uit de La Printse en bevloeit daarmee de boomgaarden, de weiden en de frambozen-struiken van Beuson, Le Bioley en Salins. De wandeling biedt een opeenvolging van verschillende landschappen: elzenbosjes in het vochtige gebied, een uitgedroogd weiland op een zonovergoten helling, duindoornen met hun rode vruchten in de herfst, sparrenbossen, frambozenteelt...

8 8 Bisse du Torrent-Neuf 3h00 3u00 9 km 4,5 km 200 m 280 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Sion Derborence Sanetsch De Bisse du Torrent-Neuf, ook wel de Bisse de Savièse genoemd, werd aangelegd vóór 1430 en moest het meest gedurfde irrigatieproject ooit worden. De bisse haalde zijn water van de Morge, verliet de kloof via een zeer bergachtige en duizelingwekkende weg en leverde water in overvloed. De wandeling loopt over een traject van 2,4 km, over een onlangs weer begaanbaar gemaakt pad. De bedoeling van een dergelijke renovatie is om te herinneren aan het enorme werk dat onze voorvaders hier verzet hebben. 9 Bisse de Lentine en Bisse du Mont d Orge 2h00 2u00 8 km 5 km 20 m 370 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Sion Derborence Sanetsch Het water van de Bisse de Lentine is afkomstig van de Sionne. De bisse verlaat echter al snel de bosrijke oevers van deze rivier en loopt verder door de wijnstreek, waar hij een buitengewoon uitzicht biedt op de stad Sion. Hij bevloeit de wijngaarden van Savièse en voedt het mooie Lac du Mont d Orge en het natuurgebied eromheen. Een deel van het traject is gekanaliseerd in betonnen goten. De Bisse du Mont d Orge, aangelegd in 1885, pompt het water van het Lac du Mont d Orge en bevloeit daarmee de zuidflank van de wijn gaard, waaronder het beroemde Domaine du Mont d Or.

9 10 Bisse de Clavau 3h10 3u10 13,5 km 7,5 km 20 m 560 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Anzère De Bisse de Clavau, die in 1453 werd aangelegd door de bisschop van Sion, haalt zijn water uit de Lienne en eindigt zijn tocht in de Sionne. Hij wordt omsloten door enorme muren van opeengestapelde stenen en bev loeit de wijngaarden van Ayent, Grimisuat en Sion. Het wandelpad volgt het oude traject, met de uitspringende constructies de passages over houten balken, een tunneltje... De talrijke wachthuisjes nodigen uit om de streekproducten te proeven. 11 Bisse de Sion 4h00 4u00 15 km 7 km 150 m 610 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Anzère Om de Bisse de Lentine en de Bisse de Mont d Orge te voeden, heeft de gemeente Sion tussen 1901 en 1903 de Bisse de Sion aangelegd. Deze bisse voert het water van de Lienne naar de Sionne. Het waterinnamepunt bevindt zich in de buurt van de unieke bron van de Lienne. In het begin van het traject steekt de bisse de Lourantse over via een houten aquaduct. Hij loopt langs het Lac de Tseuzier en verlaat het dal van de Rawyl via een opeenvolging van tunnels. Op een bepaald punt hangt de bisse over een afgrond van 200 meter. Daarna wordt het traject wat rustiger.

10 12 Bisse d Ayent 3h00 3u00 11,5 km 9,5 km 60 m 530 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Anzère De Bisse d Ayent werd aangelegd in 1442 en begint aan de Lienne. Hij loopt door een zeer gevarieerd landschap met bergweiden, weilanden en bosjes. Hij bevloeit de weiden en de wijngaarden van Ayent en Grimisuat op de traditionele manier of via besproeiing en eindigt zijn traject in het meertje van Revouire. Op het traject zijn een aantal voorbeelden te zien van de oude technieken: de uitspringende loopbruggen in het dal van de Lienne, de overblijfselen van de balken in Torrent- Croix, de Passage des Follets die aangelegd werd langs een duizelingwekkend steile rotswand. 13 Bisse du Ro 3h15 3u15 12 km 4 km 160 m 440 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Bisse du Ro werd aangelegd in de 14de eeuw, en ving het water op van de Ertinse. Het water stroomde naar een verdeelsysteem dat het vervolgens verder leidde ofwel richting Montana en Chermignon ofwel richting Lens en Icogne. Het bovenste gedeelte is momenteel niet meer in werking en werd vervangen door een tunnel door de Mont Lachaux. Goed schoeisel is voor deze tocht vereist, want de route bevat enkele spectaculaire en duizelingwekkende passages langs steile rotswanden, waar enkele gereconstrueerde overblijfselen uit het verleden te zien zijn.

11 14 Grand Bisse de Lens 4h10 4u10 16 km 12,5 km 60 m 300 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Grand Bisse de Lens, ook wel de Bisse de la Riouta genoemd, werd aangelegd in 1448 en haalt zijn water uit de Lienne. Deze bisse bevloeit de weilanden en de wijngaarden van Icogne, Lens, Montana en Chermignon. Hij loopt langs een duizelingwekkend traject: hij verlaat de kloof van de rivier, loopt via een ondergrondse leiding door Icogne, loopt via uitspringende constructies soms in beton en soms ingehouwen in de rotsen rond de heuvel van Châtelard en eindigt zijn traject in Diogne. Boven de leegte werd een pad aangelegd met planken die vastgemaakt zijn met metalen palen. 15 Bisse du Tsittoret 3h10 3u10 10,5 km 6 km 370 m 510 m Topografische kaart 1287 Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Bisse du Tsittoret, waarvan voor het eerst melding werd gemaakt in de 15de eeuw, voert het water van de Tièche over de Noble Contrée om de weilanden en de wijngaarden van Venthône, Randogne, Mollens, Miège, Sierre en Veyras te bevloeien. Niet ver na het waterinnamepunt stort hij in een bulderende waterval langs een rotswand naar beneden, alsof hij op zoek is naar de rivier. Daarna wordt hij wat rustiger en stroomt het water verder in metalen goten. Uiteindelijk verlaat hij het lieflijke dal van de Raspille. De schoonheid van het landschap laat onuitwisbare indrukken bij de wandelaar achter.

12 16 Bisse de Vercorin en Bisse de Ricard 5h10 5u10 16,5 km 8 km 390 m 1180 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Val d Anniviers De Bisse de Vercorin werd aangelegd in 1358 en begint aan de Rèche. Het water wordt gebruikt om de weilanden te bevloeien en om de molens stroomafwaarts van Vercorin te laten draaien. Hij biedt toegang tot één van de laatste valleien van het kanton dat ontoegankelijk is gebleven voor auto s. De in 1484 aangelegde Bisse de Ricard (of Bisse de Chararogne) haalt zijn water van de Navisence, bevloeit daarmee de heuvel van Chalais en voedt de kleine stroomafwaarts gelegen bisses op de Rèche. Het traject van deze bisse omvat verschillende steile stukken. 17 Grand Bisse de St-Jean 2h20 2u20 7 km 4 km 80 m 460 m Topografische kaart 1307 Wandelkaart 1: Val d Anniviers De Grand Bisse de St-Jean raakte lange tijd geleden in ongebruik, maar werd in 2012 met veel smaak en met respect voor de oude technieken nieuw leven ingeblazen. De Grand Bisse, die het water van de Torrent du Marais opvangt, stroomt door het hogere gedeelte van het dorp St-Jean en eindigt in Mayoux. Langs het water werden prachtige houten aftappunten voorzien voor irrigatie via besproeiing. Het grootste deel van de Grand Bisse werd in volle grond uitgegraven en werd versterkt met tegels of grote stenen.

13 18 Grossi Wasserleitu van Varen Bisse Neuf 3h00 3u00 10,5 km 7 km 310 m 260 m Topografische kaart 1287 Wandelkaart 1: Crans-Montana / Sierre De Grossi Wasserleitu of de Bisse de Varen begint aan de Raspille, loopt door een open plek en langs de grote rotsen van Blatte om de weilanden en de wijngaarden van Varen te bevloeien. De Raspille vormt hier de taalgrens en verdeelt het water tussen de twee buurgemeenschappen. Het water van de Bisse Neuf komt ook uit deze rivier en wordt gebruikt om de hellingen van Venthône van water te voorzien. De wandelaar wordt tijdens deze tocht getrakteerd op prachtige uitzichten op het Rhônedal. 19 Wasserleite van Ergisch en Tenneri 3h30 3u30 11,5 km 5 km 220 m 670 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp Eigenlijk is de Wasserleite van Ergisch een jonkie onder de suonen. Volgens getuigen werd deze suone in de jaren gebouwd. De bedding van de beek werd onder uiterst moeilijke omstandingheden in de rots gehouwen en waar nodig met buizen en houten goten aangevuld. De spectaculaire bouwwijze is een van de redenen dat deze route zo geliefd is bij wandelaars. De Wasserleite krijgt op 1300 m hoogte extra water van de Turtmänna. Ook de «Tenneri» begint bij de Turtmänna, op 900 m. Die leidt het kostbare nat naar het gehucht Tännu.

14 20 Obere Wasserleitung Stägeru Lüegjeru 3h45 3u45 11,5 km 5,5 km 420 m 420 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Lötschental De «Obere Wasserleitung» van Gampel werd in 1900 aangelegd en betrekt op ongeveer 700 m zijn water uit de Lonza. In 2005 bouwde de gemeente Niedergesteln een hangbrug en een metalen trap, die het mogelijk maken met droge voeten onder het gebulder van de Jolibach naar het stuwmeer van de «Stägeru» op 900 m af te dalen. Een deel van de «Stägeru» vloeit in de «Lüegjeru», omdat de voormalige wal door een storm werd verwoest. Er werd in al 1552 geschreven over de «Stägeru», de «Lüegjeru» dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw. 21 Oude Suon Oude Eischler Suon Habersuon 3h20 3u20 11,5 km 6 km 250 m 610 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp Zeneggen, Bürchen en Unterbäch exploiteren gemeenschappelijk de «Alte Suon» die ook «Ginanzerin» wordt genoemd. Bürchen verwierf de waterrechten al in de 15de eeuw, Zeneggen pas na de waterschaarste ten gevolge van een aardbeving in De «Alte Suon» wordt gevoed door de Mühlebach op ongeveer 1880 m. Lets lager, op 1700 m, heeft Eischoll volgens een rechtsbesluit van 1952 recht op 4/13 van de waterhoeveelheid van de Mühlebach. Het water wordt in de «Alte Eischler Suon» getransporteerd, die verder oostelijk «Habersuon» wordt genoemd.

15 22 Bineri Eggeri 4h00 4u00 14 km 9 km 290 m 290 m Topografische kaart 1308 Wandelkaart 1: Grächen Met de vier waterleidingen is Grächen als waar suonen-eldorado bekend. Met 50 tot 55 mm per jaar is men hier in de meest neerslagarme regio van Zwitserland, daarom is kunstmatige bevloeiing onontbeerlijk. De ouderdom van het Grächner watersysteem kan niet precies bepaald worden. Eerste schriftelijke notities gaan terug tot in de 12de eeuw. De suonen worden allemaal door de Riedbach gevoed. De «Eggeri», vermoedelijk de oudste, betrekt zijn water op 1840 m; de «Bineri» op 1738 m hoogte. 23 Niwärch Gorperi Undra 4h30 4u30 14 km 8 km 480 m 480 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp De Lötschberg-zuidhelling is aan sterke zonnestraling blootgesteld. In dit gebied werd landbouw trouwens pas na de aanleg van suonen mogelijk. Het water uit ongeveer 20 suonen werd er onder moeilijke omstandigheden vanuit het Baltschiedertal heengeleid. De «Niwärch» (1381 gebouwd) ontspringt op 1300 m, de «Gorperi» (1640) op 1220 m en de «Undra» (1377) op 1100 m. De talrijke tunnels, die het de suonen en de wandelaars mogelijk maken te passeren, geven het dal een wildromantisch karakter.

16 24 Bodmeri-Niwa Visperi 4h00 4u00 13 km 4 km 330 m 1055 m Topografische kaart 1288 Wandelkaart 1: Visp De Bodmeri-Niwa werd in 1915 gebouwd om de oude Niwa te vervangen. Net boven de waterloop in het dorpje Hüoterhüsi staat vandaag de dag nog een huisje dat de toezichter van de waterloop toevlucht biedt. De Visperi werd in 1521 voor het eerst vermeld. Ze wordt in de Gamsa gevat en irrigeert wijnculturen. Een niet alledaags natuurspektakel kan langs de waterloop ten gevolge van de bosbrand in 2011 aanschouwd worden. Kleurrijke bloemen zijn weer opgedoken en bieden een bijzonder contrast met de verbrande boomresten. 25 Heido 5h20 5u20 17,5 km 5,5 km 610 m 650 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Visp Enkele wetenschappers voeren de naam «Heido» terug op de uitdrukking «Heiden leitung», dit zou dan terugleiden op het ontstaan van de Suon in de Romeinse tijd. Ze werden echter het allereerst in 1305 historisch vermeld. In het Wallis bestaan er slechts weinig zulke schriftelijke notities met een vroegere datum. De «Heido» haalt het water achteraan in het Nanztal en brengt dit tot aan het Gebidummeer dat vandaag niet meer alleen voor bevloeiing maar ook voor het blussen als verzamelbekken dient.

17 26 Nessjeri Obersta Stigwasser 4h00 4u00 13 km 7 km 170 m 1080 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Aletsch 1: Visp De in 1477 voor het eerst vermelde «Nessjeri» begint op 2140 m bij Kelchbach. Eerst verloopt hij met een nauwelijks merkbare helling op een plateau schuin tegenover de Aletschgletsjer en ruist aansluitend via «Nessel» als schuimende beek naar het dal. «Stigwasser» en «Obersta», in 1521 resp voor het eerst vermeld, ontvangen hun water beide op een hoogte van over 1300 m bij de Mundbach in het Gredetschtal. In 1932 werden gevaarlijke delen van de «Obersta» door tunnels vervangen. Dit verleent hem een avontuurlijk karakter. 27 Trusera Suone 2h00 2u00 5,5 km 3 km 230 m 180 m Topografische kaart Wandelkaart 1: Binntal De Trusera is de meest oostelijke waterloop van Wallis van betekenis. Ze werd in 1499 voor het eerst in een koopakte vermeld en verkrijgt haar water uit de Milibach in het Rappental. Van 1994 tot 2006 was de waterloop stilgelegd, maar kon dan mits een forse financiële inspanning en dankzij talrijke hulpverleners gerestaureerd worden. Ze leidt grotendeels door schaduwrijke bossen en dient voor de irrigatie van kruidentuinen in de Binnachra. In de bloeitijd verfraaien inheemse orchideesoorten, waaronder het rode bosvogeltje, de kant van de weg.

18 Musée des Bisses Het Suonenmuseum en de museumroute 3h20 3u20 12,5 km 7,5 km 40 m 600 m Topografische kaart 1286 Wandelkaart 1: Anzère Voeg een highlight toe aan uw wandelingen langs de Suonen en leer deze echt goed kennen. In het Suonenmuseum maakt u kennis met de geschiedenis, constructie en sociaal-culturele betekenis van de oude waterleidingen. In de tuin mogen bezoekers het bewateren met een houten goot en een Suone-irrigatiekanaal uitproberen. Combineer uw bezoek aan het museum met een prachtig uitgezette wandeling langs drie Suonen, waarbij u kennis maakt met de kanalen van Torrent-Croix of de verdeler van Bitailla. Le Musée des Bisses 1966 Botyre/Ayent

19 Symboolverklaring Maaltijden mogelijk Luchtkabelbaan Kabelbaan Stoeltjeslift Autobus Trein Moeilijkheidsgraad Wandelduur Lengte van de wandeling Beetje duizelingweekend Zaklamp Lengte van de suone Sterk duizelingweekend Klim Wandelweg Start wandeling Afdaling Bergwandelweg Rolstoelvriendelijk Plaats met aansluiting op openbaar vervoer VALAIS / WALLIS PROMOTION Rue Pré-Fleuri 6, Case postale 1469, CH-1951 Sion T +41 (0) , F +41 (0) VALRANDO Rue Pré-Fleuri 6, Case postale 23, CH-1951 Sion T +41 (0) , F +41 (0) Gratis brochure, niet te koop. Printed in Switzerland 2014

18 WANDELTOCHTEN IN DE ECHTE ARDENNEN

18 WANDELTOCHTEN IN DE ECHTE ARDENNEN OP ONTDEKKING IN DE PROVINCIES LUIK, LUXEMBURG EN NAMEN 18 WANDELTOCHTEN IN DE ECHTE ARDENNEN WWW.ECHTEARDENNEN.BE Eric Thomas DE OOOH S GROEIEN HIER AAN DE BOMEN. België Rond de Baraque Michel Door het

Nadere informatie

: Bij Palogne na 3,5 km en in Bomal : Deze route is absoluut ongeschikt voor kinderwagens/rolstoelen Datum opstellen : versie 1.

: Bij Palogne na 3,5 km en in Bomal : Deze route is absoluut ongeschikt voor kinderwagens/rolstoelen Datum opstellen : versie 1. SY-BOMAL (VIA DE GR-57) - SY 1 Algemene informatie Naam van de route : Sy - Bomal (via de GR-57) - Sy Opsteller : Nico Kloek Vertrekpunt : De Tukhut, Sy Aankomstpunt : De Tukhut, Sy Afstanden : 11,5 km

Nadere informatie

REISDOSSIER ZOMER 2015

REISDOSSIER ZOMER 2015 REISDOSSIER ZOMER 2015 JEKA 2015 INLEIDING In het zuiden van Frankrijk, aan de rand van het "Parc National des Cévennes" stort de Tarn zich van aan zijn bron op 1575 m hoogte als een bergrivier van de

Nadere informatie

Carlsbad Caverns National Park

Carlsbad Caverns National Park Carlsbad Caverns National Park KORTE OMSCHRIJVING Nationale Parken van Amerika @ www.ontdek-amerika.nl Actuele Informatie In mei 2007 is begonnen met een ingrijpende renovatie van het Visitor Center. Tijdens

Nadere informatie

Hongarije. 1.0 Hongarije in het algemeen.

Hongarije. 1.0 Hongarije in het algemeen. Inhoud. 1.0 Hongarije in het algemeen. 2.0 Hongarije als nieuwe lidstaat van de Europese Unie. 3.0 Iets over belastingen. 4.0 Plaatselijke belastingen. 5.0 Het weer in Hongarije 6.0 De taal in Hongarije.

Nadere informatie

DIENST VOOR TOERISME. Land van de Bronnen. Toeristische gids

DIENST VOOR TOERISME. Land van de Bronnen. Toeristische gids DIENST VOOR TOERISME Land van de Bronnen Toeristische gids Ja l h a y S p a S t a v e l o t T h e u x Tr o i s - Po n t s N 697 A N 62 Hodbomont B Forestia Haut-Regard La Vesdre La Charmille Rondehé Jevoumont

Nadere informatie

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011 Tsjechië 28 april t/m 7 mei 2011 Donderdag 28 april Heel - Soest (Duitsland) 200 km We gaan deze meivakantie naar Tsjechië. Voor ons de eerste keer dat we daar naar toe gaan, dus we zijn erg benieuwd.

Nadere informatie

Na tien minuten flink stijgen komt er een stuk dat minder steil is maar waarbij u over een mar de piedras, een zee van kleine steentjes moet lopen.

Na tien minuten flink stijgen komt er een stuk dat minder steil is maar waarbij u over een mar de piedras, een zee van kleine steentjes moet lopen. Wandeling rond de Sierra de Bernia. Op deze indrukwekkende en strategisch gelegen bergketen in de provincie Alicante, Spanje, is het schitterend wandelen. Kies op de N-332 ten noorden van Altea de afslag

Nadere informatie

Ontdek de mooiste en meest afgelegen gebieden van de wereld

Ontdek de mooiste en meest afgelegen gebieden van de wereld 201 5 Ontdek de mooiste en meest afgelegen gebieden van de wereld www.htwandelreizen.nl ZUID EUROPA NOORD EUROPA NEPAL LODGE TREKKING CENTRAAL EN OOST NEPAL NEPAL DOLPO & THE FAR WEST INDIASE HIMALAYA

Nadere informatie

Reisgids Eifel. Update: 2012 Euroreizen.be

Reisgids Eifel. Update: 2012 Euroreizen.be Update: 2012 Euroreizen.be Een weekendje weg in de Eifel De Eifel in Duitsland is ideaal voor een korte vakantie. Het is kortbij, er is groen, er zijn veel toeristische voorzieningen, de meeste steden

Nadere informatie

Reizen op z n best. voor clubs, verenigingen en groepen. Fietsvakanties. Vakanties personen met een beperking. Meerdaagse autocarreizen

Reizen op z n best. voor clubs, verenigingen en groepen. Fietsvakanties. Vakanties personen met een beperking. Meerdaagse autocarreizen Fietelstraat 129 9700 Oudenaarde-Eine T 055 31 12 40 info@scheldevallei.be Fietsvakanties Meerdaagse autocarreizen Vakanties personen met een beperking Vlieg- en autocarvakanties Citytrips Dagreizen Cruises

Nadere informatie

delta Zomer > Ontwerp je eigen strand > Toerisme in China > Techniek van vlindertuin > Luieren in het

delta Zomer > Ontwerp je eigen strand > Toerisme in China > Techniek van vlindertuin > Luieren in het delta Inspiratiebron voor tuin- en landschapsinrichters 4711 > Ontwerp je eigen strand > Toerisme in China > Techniek van vlindertuin > Luieren in het Wertheimpark > Gloednieuwe golfbaan > Van varkenshouderij

Nadere informatie

Geulhem naar Ravensbosch

Geulhem naar Ravensbosch 19 Grafisch vormgever illustrator Geulhem naar Ravensbosch Waterwandeling Geulhem Ravensbos 1 = Startpunt 7 = Koffie/Café Route Fietsrichting 8 = Kapel/Kruis 9 = Treinstation 2 = Parkeerplaats 10 = Steile

Nadere informatie

Reisverslag IJsland 2001

Reisverslag IJsland 2001 Christus Koninggroep Haga Sikon Reisverslag IJsland 2001 Arno Eric Robbert Ester Satheesan Monique Pieter Marin Hier volgt een uitgebreid reisverslag met foto s. De teksten in dit lettertype is het reisprogramma

Nadere informatie

De Walgraaf en de Snelle Loop Een landweer op de grens tussen Gemert en Laarbeek

De Walgraaf en de Snelle Loop Een landweer op de grens tussen Gemert en Laarbeek De Walgraaf en de Snelle Loop Een landweer op de grens tussen Gemert en Laarbeek Jan Timmers Landweren staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Lange tijd is het stil geweest rond deze opvallende

Nadere informatie

Canada. 2015 2theworld

Canada. 2015 2theworld Canada 2015 2theworld Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande

Nadere informatie

Op zoek naar het verdwijnpunt. Slovenië

Op zoek naar het verdwijnpunt. Slovenië Op zoek naar het verdwijnpunt Verslag KNNV - reis Slovenië 24 mei - 6 juni 2009 Westelijk deel Slovenië ( uit excursiehandleiding KNNV- AKC kamp augustus 2007 ) SLOVENIË Slovenië is ongeveer half zo groot

Nadere informatie

Onze zomer reis naar de Franse Ardennen - 2005

Onze zomer reis naar de Franse Ardennen - 2005 Onze zomer reis naar de Franse Ardennen - 2005 Eerst iets over de planning : In ons tweede motorboot jaar wilden we graag met de Toermalijn naar Frankrijk. Over de Franse bevaarbare wateren wisten we niet

Nadere informatie

WAAR BEVINDT ZICH DE POEL DES VUURS?

WAAR BEVINDT ZICH DE POEL DES VUURS? WAAR BEVINDT ZICH DE POEL DES VUURS? Geschreven door: dr. Ernest L. Martin, 1981 Bewerkt door: David W. Sielaff, 2010 Vertaald door: Anke Pronk-Waterlander, 2011 De nieuwe informatie in dit artikel zal

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL SAMENVATTINGEN groep 6 ISBN 90 345 1844 2 212397 Blok 1 Een ander huis Les 1 Waarom verhuizen mensen? Mensen verhuizen om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat ze

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL AARDRIJKSKUNDE VOOR DE BASISSCHOOL SAMENVATTINGEN groep 6 ISBN 90 345 1844 2 212397 Blok 1 Een ander huis Les 1 Waarom verhuizen mensen? Mensen verhuizen om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat ze

Nadere informatie

Natuur.ruimte Bruin blauwtje, contradictie of niet?

Natuur.ruimte Bruin blauwtje, contradictie of niet? DRIEMAANDELIJKS VERENIGINGSBLAD VAN NATUURPUNT ANTWERPEN NOORD VZW - JUNI - AUGUSTUS 2010 - JAARGANG 17 - NUMMER 2 Natuur.ruimte Bruin blauwtje, contradictie of niet? t Asbroek, een kleinood verscholen

Nadere informatie

DOEL ECOFIETSROUTE 1

DOEL ECOFIETSROUTE 1 DOEL ECOFIETSROUTE 1 Geschiedenis en natuur op het ritme van eb en vloed Denk je in de omgeving van de kerncentrale van Doel slechts industrie aan te treffen? Dan vergis je je. Er is heel wat natuur te

Nadere informatie

NC V. Winterzonreis Fuengirola gaat door Extra: rondreis Marokko Costa Rica overweldigend. eismagazine VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING

NC V. Winterzonreis Fuengirola gaat door Extra: rondreis Marokko Costa Rica overweldigend. eismagazine VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING NC V R UITGAVE eismagazine VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING 89 e jaargang - februari 2012 Winterzonreis Fuengirola gaat door Extra: rondreis Marokko Costa Rica overweldigend winterreizen

Nadere informatie

Kort verslag Paas atb- week einde (1 april)_ 2013

Kort verslag Paas atb- week einde (1 april)_ 2013 Kort verslag Paas atb- week einde (1 april)_ 2013 Goede Vrijdag 29 maart 2013 Na een hectisch weekje op het werk, staat er een familieweekend van B@ts op het programma. Vanaf 16:00 uur kunnen we in het

Nadere informatie

Kleine Gids voor de COSTA BLANCA

Kleine Gids voor de COSTA BLANCA Kleine Gids voor de COSTA BLANCA Prijs 7,50 incl. btw 1 Colofon 2e druk 2004 CIP gegevens koninklijke bibliotheek, Den Haag M.H. Boulonois Kleine gids voor de Costa Blanca: vraagbaak voor kopers van onroerend

Nadere informatie

Reizigers. Jaap. Willy. Jochem. Marieke

Reizigers. Jaap. Willy. Jochem. Marieke 1 Reizigers Jaap Leeftijd: 57 jaar Relevante reiservaring: wiet roken in Marokko en de hitte van Egypte getrotseerd. Let op: kan zomaar in slaap vallen of weglopen. Willy Leeftijd: 54 jaar (aan het begin

Nadere informatie

Marokko een land van tegenstellingen de moeite waard om te ontdekken ----------------------------------------------

Marokko een land van tegenstellingen de moeite waard om te ontdekken ---------------------------------------------- Marokko een land van tegenstellingen de moeite waard om te ontdekken ---------------------------------------------- Willy Wijnen-van Lochem In oktober 2011 maakten we met een huurauto een rondreis van

Nadere informatie

Namibia. by BMS-Travellers

Namibia. by BMS-Travellers Namibia by BMS-Travellers Michael Poliza Namibia, land of the brave, Freedom s fight we have won Glory to their bravery, Whose blood waters our freedom. We give our love and loyalty Together in unity,

Nadere informatie

NC V THEMA: OOST-EUROPA VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING. 91 e jaargang - februari 2014

NC V THEMA: OOST-EUROPA VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING. 91 e jaargang - februari 2014 NC V R UITGAVE e i s m a g a z i n e VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING 91 e jaargang - februari 2014 THEMA: OOST-EUROPA NCRV-ALGEMEEN Van het hoofdbestuur Oud en nieuw In 2013 is er veel

Nadere informatie