Extensa Serie 2300/3000. Gebruikershandleiding

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Extensa Serie 2300/3000. Gebruikershandleiding"

Transcriptie

1 Extensa Serie 2300/3000 Gebruikershandleiding

2 Copyright Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding Extensa Serie 2300/3000 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2004 Acer behoudt zich het recht voor de informatie in dit document te wijzigen zonder de verplichting melding te doen van de wijzigingen. Dergelijke wijzigingen zullen worden opgenomen in nieuwe edities van deze handleiding of in aanvullende documenten en publicaties. Acer stelt zich niet aansprakelijk en geeft geen garanties, expliciet noch impliciet, voor de inhoud van dit document en wijst de impliciete garanties van verkoopbaarheid of geschiktheid voor een bepaald doel af. Noteer het modelnummer, het serienummer en de datum en plaats van aankoop in de onderstaande ruimte. Het serienummer en het modelnummer bevinden zich op het label dat op uw computer zit. Het serienummer, het modelnummer en de aankoopinformatie moeten worden vermeld op alle briefwisseling aangaande deze eenheid. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen in een zoeksysteem of worden overgebracht, in welke vorm of op welke wijze dan ook, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnames of op andere wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Acer Incorporated. Extensa Serie 2300/3000 Notebookcomputer Modelnummer: Serienummer: Aankoopdatum: Plaats van aankoop: Acer en het Acer-logo zijn geregistreerde handelsmerken van Acer Incorporated. Productnamen of handelsmerken van andere bedrijven worden hier alleen ter identificatie gebruikt en zijn eigendom van hun respectieve bedrijven.

3 iii Voor u aan de slag gaat Uw gidsen Om u te helpen werken met de Extensa, hebben we voor u een aantal gidsen ontworpen: Allereerst helpt de kaart Aan de slag u bij het instellen van uw computer. In deze Gebruikershandleiding worden de vele manieren beschreven waarop uw computer u kan helpen om sneller en efficiënter te werken. We raden u aan deze gebruikershandleiding met duidelijke en bondige informatie goed door te lezen. Mocht u een kopie van de handleiding willen afdrukken, dan kan dat dankzij het handige PDF-formaat (Portable Document Format) waarin de handleiding beschikbaar is. Ga als volgt te werk: 1 Klik op Start, Alle Programma's, AcerSystem. 2 Klik vervolgens op AcerSystem User s guide. Opmerking: Als u het bestand wilt inzien, dient Adobe Acrobat Reader te zijn geïnstalleerd. Als Adobe Acrobat Reader nog niet op uw computer is geïnstalleerd, wordt eerst het installatieprogramma van Acrobat Reader gestart. Volg de instructies op het scherm om het programma te installeren. Gebruiksaanwijzingen bij Adobe Acrobat Reader vindt u in het Help and Support -menu.

4 iv Onderhoud en tips voor het gebruik van de computer De computer in- en uitschakelen Voor het inschakelen van de computer drukt u gewoon snel op de aan/ uit knop onder het LCD-scherm naast de snelstarttoetsen. Zie Vooraanzicht op pagina 3 voor de locatie van de aan/uit knop op de computer. U kunt de computer uitschakelen op een van de volgende manieren: Gebruik de opdracht Afsluiten... van Windows. Klik op Start, Computer uitschakelen en vervolgens op Uitschakelen. Gebruik de aan/uit knop Opmerking: Voor de energiebeheerfuncties kunt u ook de aan/uit knop gebruiken. Zie Energiebeheer op pagina 28. Gebruik de functies voor energiebeheer U kunt de computer ook uitschakelen door het scherm te sluiten of door de toetsencombinatie voor de Standby-stand in te drukken (Fn-F4). Zie Energiebeheer op pagina 28. Opmerking: Als u de computer niet op de normale wijze kunt uitschakelen, houd dan de aan/uit knop meer dan vier seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen. Als u de computer hebt uitgeschakeld en meteen weer wilt inschakelen, moet u minstens twee seconden wachten voordat u de computer weer inschakelt. De computer met zorg behandelen Uw computer zal u jarenlang uitstekende diensten bewijzen, mits u er goed zorg voor draagt. Stel de computer niet bloot aan direct zonlicht. Plaats de computer niet in de buurt van een warmtebron, zoals een radiator. Stel de computer niet bloot aan temperaturen onder 0ºC (32ºF) of boven 50ºC (122ºF).

5 v Stel de computer niet bloot aan magnetische velden. Stel de computer niet bloot aan regen of vocht. Mors geen water of andere vloeistoffen op de computer. Stel de computer niet bloot aan zware schokken of trillingen. Stel de computer niet bloot aan stof en vuil. Plaats geen objecten boven op de computer om beschadiging te voorkomen. Gebruik geen overdadige kracht om de schermklep te sluiten. Plaats de computer nooit op een oneffen oppervlak. De adapter met zorg behandelen Houd bij het gebruik van de adapter rekening met het volgende: Sluit de adapter niet aan op een ander apparaat. Ga niet op het netsnoer staan en plaats er geen zware voorwerpen op. Zorg dat het netsnoer en andere snoeren niet in het looppad liggen. Wilt u de stekker van het netsnoer uit het stopcontact halen, trek dan niet aan het snoer, maar aan de stekker. Bij gebruik van een verlengsnoer mag het totale aantal ampères van de aangesloten apparatuur het aantal toegestane ampères voor het verlengsnoer niet overschrijden. Tevens mag de totale belasting van alle apparatuur die op één stopcontact is aangesloten, de belasting van de zekering niet overschrijden. De batterij met zorg behandelen Houd bij het gebruik van de batterij rekening met het volgende: Gebruik uitsluitend batterijen van hetzelfde type als dat van de bijgeleverde batterijen. Schakel de stroom uit voordat u batterijen verwijdert of vervangt. Knoei niet met de batterijen. Houd de batterijen buiten het bereik van kinderen. Verwijder gebruikte batterijen overeenkomstig de plaatselijke milieuvoorschriften. Breng ze weg voor recycling indien dit mogelijk is.

6 vi De computer reinigen en onderhouden Ga als volgt te werk om de computer te reinigen: 1 Schakel de computer uit en verwijder de batterij. 2 Koppel de adapter los. 3 Gebruik een zachte doek die bevochtigd is met water. Gebruik geen vloeibare reinigingsmiddelen of reinigingsmiddelen in spuitbussen. Als zich een van de volgende situaties voordoet: De computer is gevallen of de behuizing is beschadigd. Er is een vloeistof in het apparaat gelekt. De computer functioneert niet goed. Raadpleeg het hoofdstuk 3 Problemen met de computer oplossen op pagina 61.

7 Voor u aan de slag gaat iii Uw gidsen iii Onderhoud en tips voor het gebruik van de computer iv 1 Kennismaking met uw Extensa 1 Een rondleiding 3 Vooraanzicht 3 Gesloten Vooraanzicht 5 Linkeraanzicht 7 Rechteraanzicht 8 Achteraanzicht 9 Bodemaanzicht 10 Kenmerken 11 Indicatoren 13 Werken met het toetsenbord 15 Vergrendelingstoetsen 15 Ingebouwd numeriek toetsenblok 16 Windows toetsen 17 Sneltoetsen 18 Speciale toets 20 Launch keys 21 Touchpad 23 Werken met de touchpad 23 Opslag 25 Vaste schijf 25 Optisch station 25 Audio 27 Het volume aanpassen 27 Energiebeheer 28 Mobiliteit van de Extensa 29 De computer loskoppelen van de bureaubladapparatuur 29 Verplaatsingen over korte afstand 29 De computer meenemen naar huis 30 Reizen met de computer 32 Internationaal reizen met de computer 33 De computer beveiligen 34 De computer vergrendelen 34 Inhoud 2 De computer afstemmen op uw behoeften 35 De computer uitbreiden met optionele voorzieningen 37

8 Connectiviteitsopties 37 Optionele upgrademogelijkheden 42 Systeemhulpprogramma's gebruiken 44 Acer emanager 44 Launch Manager 45 BIOS-hulpprogramma 45 Windows Arcade 46 Arcade Sneltoetsen 47 Bestanden zoeken en afspelen 48 Arcade beheer 49 Cinema 50 Album 52 Video 54 Muziek 55 Brander 56 Acer Disk naar Disk herstel 58 Installatie meertalig besturingssysteem 58 Herstellen zonder een Recovery-CD 58 Wachtwoord instellen en afsluiten 59 3 Problemen met de computer oplossen 61 Veelgestelde vragen 63 Problemen oplossen 67 Foutmeldingen 68 Informatie over serviceverlening 69 ITW 69 Voordat u belt 70 Appendix A Specificaties 71 Appendix B Voorschriften- en veiligheidsmededeling 77 Index 93

9 1 Kennismaking met uw Extensa

10 Uw Extensa levert niet alleen uitstekende prestaties maar is ook veelzijdig, bevat slimme voorzieningen voor energiebeheer en uitgebreide multimediamogelijkheden. Bovendien heeft uw 'reisgenoot' een unieke stijl en een uitgekiend ergonomisch ontwerp. U bereikt een ongeëvenaarde productiviteit met deze betrouwbare en krachtige computer.

11 3 Een rondleiding Nu u de computer hebt geïnstalleerd volgens de aanwijzingen op de kaart Aan de slag, is het tijd om de Extensa wat beter te leren kennen. Vooraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Weergavescherm Ook genaamd Liquid-Crystal Display (LCD), geeft de computeruitvoer weer. 2 Microfoon Interne microfoon voor geluidsopnames.

12 4 1 Kennismaking met uw Extensa # Onderdeel Beschrijving 3 Toetsenbord Om gegevens in uw computer in te voeren. 4 Palmrest Comfortabele ondersteuning voor uw handen wanneer u de computer gebruikt. 5 Klikknoppen (links, midden en rechts) De linker en rechter knoppen werken als de linker en rechter muisknoppen; de middelste knop werkt als een 4-way scrollknop. 6 Touchpad Een scherm dat reageert op aanraken met de vingers en werkt als een computermuis. 7 Satusindicatoren Light-Emitting Diodes (LEDs) die aan- en uitgaan om de status van de computer s functies en componenten aan te geven. 8 Launch-keys Knoppen om veel gebruikte programmaís mee te starten. Zie Launch keys op pagina 21 voor meer informatie. 9 AAN/UIT-knop Om de computer aan en uit te zetten.

13 5 Gesloten Vooraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Luidsprekers Linker en rechter luidsprekers leveren stereogeluidsweergave. 2 Infrarood poort (fabrieksoptie) Interface voor infrarood apparaten (bijv. infrarood printer en computer met IRfunctie). 3 Stroomindicator Brandt als de computer aan staat. 4 Batterij-indicator Brandt als de batterij opgeladen wordt. 5 Bluetoothcommunicaties Brandt om de status van Bluetoothcommunicaties (optioneel) aan te geven. 6 Draadloze communicaties Brandt om de status van Draadloze LAN communicaties (optioneel) aan te geven. 7 Microfoon/Line-inplug Accepteert invoer via externe microfoons of interne microfoons of audio-line-in apparatuur (bijv. audio-cd-speler, stereo-walkman).

14 6 1 Kennismaking met uw Extensa # Onderdeel Beschrijving 8 Microfoon/Line-inplug Accepteert invoer via externe microfoons of interne microfoons of audio-line-in apparatuur (bijv. audio-cd-speler, stereo-walkman). 9 Luidspreker/Line- Out/ Koptelefoonplug Voor aansluiting op audio line-out apparatuur (bijv. luidsprekers, koptelefoons). 10 USB 2.0 poort Voor aansluiting op Universal Serial Bus (USB) 2.0 apparaten (bijv. USB-muis, USB-camera). 11 Slot Sluit en opent het scherm. Opmerking: De Bluetooth en Wireless toetsen en indicatoren werken alleen op modellen met Bluetooth en Wireless functies.

15 7 Linkeraanzicht 5 # Onderdeel Beschrijving 1 Optische drive Interne optische drive, accepteert CDís of DVDís afhankelijk van het type optische drive. 2 LED-indicator Brandt wanneer de optische drive actief is. 3 Optische drive eject-knop Werpt het optische driveblad uit de drive. 4 Nood eject hole Werpt het optische driveblad uit wanneer de computer uit staat. Ziepagina 65 voor meer informatie.

16 8 1 Kennismaking met uw Extensa Rechteraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 IEEE 1394 poort (fabrieksoptie) Voor aansluiting op IEEE 1394 apparatuur. 2 Eject-knop Werpt de PC-kaart uit de gleuf. 3 PC-kaartgleuf Voor aansluiting op ÈÈn type II CardBus PCkaart 4 3-in-1 kaartlezer Accepteert MS, MMC en SD-kaart. Opmerking: De 3-in-1 kaartlezer ondersteunt ÈÈn kaart per keer. 5 USB 2.0 poort Aansluiting op Universal Serial Bus (USB) 2.0 apparaten (bijv. USB-muis, USB-camera). 6 S-video poort (fabrieksoptie) Hierop sluit u een televisie of een beeldapparaat aan met een S-video-ingang. 7 Netwerkplug Voor aansluiting op een Ethernet 10/100/ 1000-gebaseerd netwerk. 8 Modemplug Voor aansluiting op een telefoonlijn. 9 Ventilatieopeningen zorgt ervoor dat de computer koel blijft, zelfs na langdurig gebruik.

17 9 Achteraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Stroomplug Voor aansluiting op een AC adapter. 2 Externe weergavepoort Sluit aan op weergaveapparatuur (bijv. externe monitor, LCD projector). 3 Veiligheidsvergrendeling Voor aansluiting op een beveiligingsslot van een Kensington-ompatibel computer.

18 10 1 Kennismaking met uw Extensa Bodemaanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Ventilator Helpt de computer koel houden. Opmerking: De opening van de ventilator niet afsluiten of afdekken. 2 Batterijslot Sluit het batterijvak af. 3 Geheugenvak Bevat het hoofdgeheugen van de computer. 4 Hardeschijfcompartiment Ruimte voor de harde schijf van de computer (vastgezet met een schroef). 5 Batterijontgrendeling Ontgrendelt de batterij zodat hij uit het batterijvak gehaald kan worden. 6 Batterijkast Bevat het batterijvak van de computer.

19 11 Kenmerken Hieronder een korte samenvatting van de vele computerfuncties: Prestatie Intel Pentium M processor 705, 715, 725, 735, 745, 755, of Intel Celeron M processor 320, 330 Intel 855GME of 852GM chipset (fabrieksoptie) 256/512 MB of DDR333 SDRAM standaard, opwaardeerbaar tot 2048 MB met duaal sodimm modulen 30 GB en boven hoge capaciteit, Enhanced-IDE harde schijf Advanced Configuration Power Interface (ACPI) energiebesparend systeem Li-ion hoofdbatterij Weergave Het TFT LCD scherm biedt een groot weergave-oppervlak voor maximale efficientie en gebruiksgemak: " XGA (1024x768) resolutie XGA (1024x768) of SXGA+ (1400x1050) resolutie WXGA (1280x800) of WSXGA+ (1680x1050) resolutie ATI MOBILITY RADEON 9700 met 64 MB videogeheugen (fabrieksoptie) 3D grafische ondersteuning Tegelijkertijd LCD en CRT monitor en andere weergave-apparaten zoals projector-ondersteuning "Automatic LCD dim" functie die automatisch de beste instellingen kiest voor uw weergave en de energie spaart Duale onafhankelijke ondersteuning Multimedia High-speed DVD/CD-RW Combo, DVD-Dual of DVD-Super Multi drive 16-bit high-fidelity AC 97 stereo audio Ingebouwde microfoon en twee luidsprekers

20 12 1 Kennismaking met uw Extensa Aansluitbaarheid GeÔntegreerd 10/100/1000 Mbps Fast Ethernet verbinding (fabrieksoptie) Ingebouwd 56Kbps fax/data modem Snelle infrarode draadloze communicatie (fabrieksoptie) IEEE 1394 poort (fabrieksoptie) Drie Universal Serial Bus (USB) 2.0 poorten InviLink b/g dual band Draadloze LAN (fabrieksoptie) Bluetooth (fabrieksoptie) SD/MMC/MS geheugenkaartlezer (fabrieksoptie) Gebruiksvriendelijk en ergonomisch ontwerp Robuust, maar bijzonder draagbaar Gestyleerde vormgeving Toetsenbord van normaal formaat met vier programmeerbare launch-keys Ergonomisch gericht touchpad-functionaliteit Internet 4-way scroll knop Uitbreiding One Type II CardBus PC Card gleuf Opwaardeerbare geheugenmodules

21 13 Indicatoren De computer bevat drie makkelijk te lezen statuspictogrammen rechtsboven het toetsenbord. Pictogram Functie Beschrijving Caps Lock Brandt wanneer Caps Lock geactiveerd is. Num Lock Brandt wanneer Num Lock geactiveerd is. Mediaactiviteit Brandt wanneer de harde schijf of optische drive actief is.

22 14 1 Kennismaking met uw Extensa Daarnaast zijn er twee indicatoren aan de voorkant. Zelfs als het deksel gesloten is, kunt u de status of functies nog zien. Pictogram Functie Beschrijving Stroombron Brandt als de computer aan staat. Batterij-indicator Brandt als de computer opgeladen wordt.

23 15 Werken met het toetsenbord Het toetsenbord bevat toetsen van normale grootte en een ingebouwd numeriek toetsenblok. Het toetsenbord bevat afzonderlijke cursortoetsen, twee Windows-toetsen en twaalf functietoetsen. Vergrendelingstoetsen Het toetsenbord bevat drie vergrendelingstoetsen die u kunt in- en uitschakelen. Vergrendelings Toets Caps Lock Num Lock (Fn-F11) Scroll Lock (Fn-F12) Beschrijving Als Caps Lock is ingeschakeld, worden alle letters van het alfabet weergegeven als hoofdletters. Als Num Lock is ingeschakeld, kunt u cijfers intikken via het ingebouwde numerieke toetsenblok. De toetsen functioneren als een rekenmachine (met inbegrip van de wiskundige operatoren +, -, * en /). Activeer deze modus als u veel numerieke gegevens moet invoeren. Een betere oplossing is echter een extern toetsenblok aan te sluiten. Wanneer Scroll Lock is ingeschakeld, schuift het scherm één regel omhoog of omlaag als u de toets pijl-omhoog of pijl-omlaag indrukt. Scroll Lock werkt niet in alle toepassingen.

24 16 1 Kennismaking met uw Extensa Ingebouwd numeriek toetsenblok Het ingebouwde numerieke toetsenblok werkt op dezelfde manier als het numerieke toetsenblok van een desktop-pc. Het opschrift in de rechterbovenhoek van de toetsen geeft telkens de onderliggende tekens aan. Om het toetsenbord niet onnodig verwarrend te maken werden de symbolen voor de cursortoetsen weggelaten. Gewenste Toegang Numerieke toetsen van het ingebouwde toetsenblok Cursortoetsen van het ingebouwde toetsenblok Toetsen van het centrale toetsenbord Num Lock Ingeschakeld Typ getallen op de gebruikelijke wijze. Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl u de cursortoetsen indrukt. Houd Fn ingedrukt terwijl u letters typt op het ingebouwde toetsenblok. Num Lock Uitgeschakeld Houd Fn ingedrukt terwijl u de cursortoetsen indrukt. Typ de letters op de gebruikelijke wijze.

25 17 Windows toetsen Het toetsenbord heeft twee toetsen waarmee specifieke Windowsfuncties kunnen worden uitgevoerd. Toets Windows toets Toepassingstoets Beschrijving Deze toets heeft hetzelfde effect als het klikken op de Windows Start knop; deze opent het Start menu. In combinatie met andere toetsen zijn er verschillende functies: + Tab : Activeert de volgende Taakbalk knop. + E : Opent het venster Mijn Computer. + F1 : Opent Help en Ondersteuning. + F : Opent het dialoogvenster Zoeken: Alle bestanden. + M : Minimaliseert alle vensters. Shift + + M : Maakt de handeling minimaliseren van alle vensters ( + M) ongedaan. + R : Opent het dialoogvenster Uitvoeren. Deze toets heeft hetzelfde effect als het klikken met de rechter muisknop; het opent het contextmenu van de toepassing.

26 18 1 Kennismaking met uw Extensa Sneltoetsen Via sneltoetsen of toetsencombinaties kunt u vrijwel alle functies van de computer activeren, zoals de helderheid, het volume en de BIOShulpprogramma. Om een sneltoets te gebruiken drukt u de Fn-toets in voordat u de andere toets van de combinatie indrukt. Sneltoets Pictogram Functie Beschrijving Fn-F1 Sneltoets Help Hiermee geeft u de Help voor sneltoetsen weer. Fn-F2 Acer esetting Start de Acer esetting in de Acer emanager ingesteld door de Acer Empowering Key. Fn-F3 Stroombeheer Opent de stroomopties. Fn-F4 Standby Hiermee plaatst u de computer in de Standby-stand. Fn-F5 Schakeltoets voor beeldscherm Hiermee stuurt u de schermuitvoer naar het beeldscherm, de externe monitor (indien aangesloten) of naar beide.

27 19 Sneltoets Pictogram Functie Beschrijving Fn-F6 Scherm dimmen Hiermee schakelt u de lamp van het beeldscherm uit om stroom te besparen. Druk op een willekeurige toets om het beeldscherm weer te activeren. Fn-F7 Schakeltoets voor touchpad Hiermee schakelt u de interne touchpad in en uit. Fn-F8 Fn- Schakeltoets voor luidspreker Volume verhogen Hiermee schakelt u de luidsprekers in en uit. Hiermee verhoogt u het luidsprekervolume. Fn- Volume verlagen Hiermee verlaagt u het luidsprekervolume. Fn- Helderheid verhogen Hiermee verhoogt u de helderheid van het beeldscherm. Fn- Helderheid verlagen Hiermee verlaagt u de helderheid van het beeldscherm. Fn-Home Afspelen/ pauze Drukken om het afspelen van het audiotrack of videobestand te starten. Nogmaals drukken om te pauzeren. Fn-Pg Up Stoppen Drukken om het afspelen van het audiotrack of videobestand te stoppen. Fn-Pg Dn Achteruit Drukken om achteruit naar het vorige track of videobestand te gaan en het afspelen te starten. Fn-End Vooruit Drukken om vooruit naar het volgende track of videobestand te gaan. Alt Gr-$ US dollar Typt het US dollar teken.

28 20 1 Kennismaking met uw Extensa Sneltoets Pictogram Functie Beschrijving Alt Gr- Euro Euro Hiermee typt u het eurosymbool. Speciale toets U vindt het Euro symbool en het US dollar symbool bovenaan in het midden en/of rechtsonder op het toetsenbord. Het euro-symbool 1 Open een tekstverwerker. 2 Druk direct op het Euro symbool rechtsonder op het toetsenbord, of houd Alt Gr ingedrukt en druk op het Euro symbool bovenaan in het midden van het toetsenbord. Het US dollar teken 1 Open een tekstverwerker. 2 Druk direct op het dollar teken rechtsonder op het toetsenbord, of houd Alt Gr ingedrukt en druk op het dollar teken bovenaan in het midden van het toetsenbord. Opmerking: Deze functie verschilt per versie van het besturingssysteem.

29 21 Launch keys Rechtsboven het toetsenbord bevinden zich vier knoppen. Deze knoppen worden launch-keys genoemd. Ze worden aangeduid als de mail, Web browser, Empowering en programmeerbare toetsen. Druk op de Acer Empowering Key om de Acer emanager te starten. Zie Acer emanager op pagina 44. De mail en Web browser zijn standaard ingesteld voor - en Internetprogrammaís, maar kunnen opnieuw ingesteld worden door de gebruiker. De mail, Web browser en programmeerbare toetsen worden ingesteld door de Acer Launch Manager te starten. Zie Launch Manager op pagina 45. Nee Beschrijving Standaardtoepassing 1 Mail toepassing (programmeerbaar door gebruiker) 2 Web browser Internet browsertoepassing (programmeerbaar door gebruiker) 3 e Acer emanager (programeerbaar door gebruiker) 4 P Programmeerbaar door gebruiker

30 22 1 Kennismaking met uw Extensa Daarnaast zijn er twee launch-keys aan de voorkant. Zelfs wanneer het deksel gesloten is, hebt u gemakkelijk toegang tot de functies van Draadloos en Bluetooth. De Draadloze en Bluetooth toetsen kunnen echter niet door de gebruiker ingesteld worden. Nee Beschrijving Standaardtoepassing 1 Bluetoothcommunicaties Brandt om de status van Bluetoothcommunicaties (optioneel) aan te geven. 2 Draadloze communicaties Brandt om de status van draadloze LAN communicaties (optioneel) aan te geven.

31 23 Touchpad De ingebouwde touchpad is een PS/2-compatibel aanwijsapparaat dat bewegingen op het bijbehorende oppervlak registreert. De cursor reageert als u uw vinger over het oppervlak van de touchpad verplaatst. De centrale locatie op de polssteun biedt comfort en optimale ondersteuning. Opmerking: Als u werkt met een externe USB-muis of een seriële muis, kunt u de touchpad uitschakelen door op Fn-F7 te drukken. Werken met de touchpad Hieronder wordt aangegeven hoe u werkt met de touchpad: Verplaats uw vinger over de touchpad om de cursor te verplaatsen. Druk op de knoppen links (1) en rechts (3) op de touchpad om items te selecteren en functies uit te voeren. Deze twee knoppen komen overeen met de linker- en rechterknop van de muis. Door op de touchpad te tikken verkrijgt u hetzelfde resultaat.

32 24 1 Kennismaking met uw Extensa Gebruik de 4-richtingen roltoets (2) om omhoog, omlaag, links en rechts door een pagina te bewegen. Dit heeft hetzelfde resultaat als in Windows-toepassingen met de muis op de rechterschuifbalk klikken. Functie Linkerknop Rechterknop Middelste Knoppen Tikken Uitvoeren Twee maal snel klikken. Twee maal tikken (met dezelfde snelheid als bij het dubbelklikken met de muis). Selecteren Eén maal klikken. Eén maal tikken. Slepen Klikken en ingedrukt houden en vervolgens met de vinger slepen om de cursor te verplaatsen. Twee maal tikken (met dezelfde snelheid als bij het dubbelklikken met de muis), de vinger na de tweede tik op de touchpad laten en de cursor slepen. Contextme nu openen Eén maal klikken. Scrollen Klik en houd de omhoog/ omlaag/ links/rechts toets ingedrukt. Opmerking: Zorg dat uw vingers droog en schoon zijn wanneer u met de touchpad werkt. Houd de touchpad droog en schoon. De touchpad is gevoelig voor vingerbewegingen. Hoe lichter de druk, hoe beter de respons. De touchpad functioneert niet beter als u harder drukt.

33 25 Opslag Deze computer is uitgerust met de volgende opslagmedia: Vaste schijf Dankzij de vaste schijf met grote opslagcapaciteit, beschikt u altijd over voldoende opslagruimte. Hier worden uw gegevensbestanden opgeslagen. Optisch station Uw computer wordt geleverd met een optisch station dat kan bestaan uit het volgende: DVD/CD-RW Combo DVD-Dual DVD-Super Multi De lade van het DVD/CD-station openen Als u de lade van het DVD-station wilt openen wanneer de computer is ingeschakeld, drukt u op de uitwerpknop en trekt u vervolgens de lade open. Als de stroom is uitgeschakeld, kunt u het station openen via de nooduitwerp-opening (zie pagina 65).

34 26 1 Kennismaking met uw Extensa DVD-films afspelen Als het DVD-station in het AcerMedia-compartiment is geïnstalleerd, kunt u DVD-films afspelen op uw computer. 1 Open het DVD-station en plaats een DVD-filmschijf in het station. Sluit het DVD-station. Belangrijk! Als u de DVD-speler de eerste keer start, wordt u gevraagd de regiocode in te voeren. Dvd-schijven zijn in zes regio s ingedeeld. Zodra het DVD-station op een bepaalde regiocode is ingesteld, worden alleen DVD-schijven voor de ingestelde regio afgespeeld. U kunt de regiocode maximaal vijf maal instellen (met inbegrip van de eerste keer). Daarna wordt de laatste regiocode ingesteld als permanente code. Het terugzetten van de vaste schijf in zijn oorspronkelijke toestand heeft geen invloed op het aantal malen dat de regiocode is ingesteld. Raadpleeg de tabel verderop in deze sectie voor informatie over regiocodes voor DVD-films. 2 De DVD-film wordt na enkele seconden automatisch afgespeeld. Regiocode Land of regio 1 VS, Canada 2 Europa, Midden-Oosten, Zuid-Afrika, Japan 3 Zuidoost-Azië, Taiwan, Zuid-Korea 4 Latijns-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland 5 Voormalige U.S.S.R, delen van Afrika, India 6 Volksrepubliek China Opmerking: Als u de regiocode wilt wijzigen, plaatst u een DVDfilm met een andere regiocode in het DVD-station.

35 27 Audio Bij de computer wordt een 16-bit high-fidelity AC 97 stereo audio en microfoon meegeleverd. De ingebouwde stereo luidspreker zijn gemakkelijk toegankelijk.. Er bevinden zich audioaansluitingen aan de voorkant van de computer. Zie Gesloten Vooraanzicht op pagina 5 voor meer informatie over externe audio-apparatuur. Het volume aanpassen U kunt het volume op uw computer eenvoudig aanpassen. Zie Sneltoetsen op pagina 18 voor informatie over het aanpassen van het luidsprekervolume.

36 28 1 Kennismaking met uw Extensa Energiebeheer Deze computer beschikt over een ingebouwde energiebeheerfunctie die de systeemactiviteit aanstuurt. Systeemactiviteit verwijst naar elke activiteit van één of meer van de volgende apparaten: toetsenbord, muis, harde schijf, randapparaatuur aangesloten op de USB poorten, en videogeheugen. Wanneer er geen activiteit gedetecteerd wordt gedurende een bepaalde periode (genoemd een inactivity timeout), schakelt de computer een aantal van deze apparaten uit om energie te besparen. Op deze computer wordt een energiebeheerschema gehanteerd dat Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) ondersteunt. Daardoor wordt een maximale energiebesparing bereikt, terwijl de computer toch topprestaties blijft leveren. Alle taken voor het besparen van energie worden door Windows geregeld.

37 29 Mobiliteit van de Extensa In deze sectie vindt u tips en hints die nuttig zijn als u de computer verplaatst of meeneemt op reis. De computer loskoppelen van de bureaubladapparatuur Neem de volgende stappen als u de computer wilt loskoppelen van randapparatuur: 1 Sla uw werk op. 2 Haal eventuele media of CD's, uit de stations. 3 Sluit het besturingssysteem af. 4 Schakel de computer uit. 5 Klap het beeldscherm dicht. 6 Koppel het snoer van de adapter los. 7 Koppel het toetsenbord, het aanwijsapparaat, de printer, de externe monitor en de overige externe apparaten los. 8 Maak het Kensington-veiligheidsslot los als uw computer hiermee is beveiligd. Verplaatsingen over korte afstand wanneer u de computer verplaatst over korte afstanden, bijvoorbeeld van uw kantoor naar een vergaderruimte De computer voorbereiden Voordat u de computer verplaatst, sluit en vergrendelt u het beeldscherm zodat de Standy-stand wordt geactiveerd. U kunt de computer nu veilig binnen het gebouw verplaatsen. Open het beeldscherm om de Standby-stand te beëindigen. Als u de computer wilt meenemen naar het kantoor van een klant of naar een ander gebouw, kunt u overwegen de computer uit te schakelen: 1 Klik op Start, Computer uitschakelen. 2 Klik op Uitschakelen.

38 30 1 Kennismaking met uw Extensa - of - Plaats de computer in de slaapstand door op Fn-F4 te drukken. Vervolgens sluit en vergrendelt u het scherm. Als u de computer weer wilt gebruiken, ontgrendelt en opent u het beeldscherm en drukt u op een toets. Als het stroomlampje niet brandt, is de Hibernation-stand geactiveerd en is de computer uitgeschakeld. Verschuif de aan/uit knop en laat deze vervolgens los om de computer weer in te schakelen. De Hibernation-stand kan worden geactiveerd nadat de computer een bepaalde periode in de Standby-stand heeft gestaan. Schakel de computer in om de computer te activeren vanuit de Hibernation-stand. Wat u moet meenemen naar korte vergaderingen Met een volledig opgeladen batterij werkt de computer onder de meeste omstandigheden ongeveer 2 uur. Voor kortere bijeenkomsten volstaat het dat u alleen uw computer meeneemt. Wat u moet meenemen naar lange vergaderingen Als de vergadering langer dan 2 uur gaat duren of als de batterij niet volledig is opgeladen, kunt u de adapter meenemen en de computer in de vergaderruimte aansluiten op de netstroom. Als in de vergaderruimte geen stopcontact aanwezig is, bespaart u energie door de computer in de Standby-stand te plaatsen. Druk op Fn- F4 of sluit het beeldscherm wanneer u de computer niet actief gebruikt. Druk op een toets of open het beeldscherm om de computer opnieuw te activeren. De computer meenemen naar huis wanneer u de computer meeneemt van uw kantoor naar huis en vice versa De computer voorbereiden Nadat u de computer hebt losgekoppeld, doet u het volgende voordat u de computer meeneemt naar huis: Verwijder alle media en CD's uit de stations. Als u dat niet doet, kan de lees-/schrijfkop beschadigd raken.

39 31 Plaats de computer in een koffer die voorkomt dat de computer gaat schuiven, en pak de computer in met schokdempend materiaal voor het geval de computer valt. Voorzichtig: Leg niets boven op de computer. Druk op de bovenkant kan het beeldscherm beschadigen. Wat u moet meenemen Neem de volgende onderdelen mee naar huis als u die thuis nog niet hebt: Adapter en netsnoer Gebruikershandleiding van de printer Speciale voorzorgsmaatregelen Bescherm de computer tegen schadelijke effecten door de volgende richtlijnen in acht te nemen wanneer u van en naar uw werk reist: Houd de computer bij u om het effect van temperatuurwijzigingen te minimaliseren. Als u langere tijd moet stoppen en de computer niet kunt meenemen, plaatst u de computer in de kofferruimte van de auto om blootstelling aan zeer grote hitte te voorkomen. Door wijzigingen in de temperatuur of vochtigheid kan er condensvorming optreden. Laat de computer op kamertemperatuur komen en controleer het beeldscherm op condens voordat u de computer inschakelt. Is de temperatuurschommeling groter dan 10 C (18 F), laat de computer dan langzaam op kamertemperatuur komen. Plaats de computer indien mogelijk gedurende 30 minuten in een omgeving met een temperatuur die ligt tussen de buitentemperatuur en kamertemperatuur. Een thuiskantoor opzetten Als u vaak thuis werkt met de computer, kan het handig zijn een tweede adapter aan te schaffen. U hoeft de adapter dan niet voortdurend mee te nemen. Als u de computer vaak thuis gebruikt, wilt u wellicht ook een extern toetsenbord, een externe monitor of een externe muis aansluiten.

40 32 1 Kennismaking met uw Extensa Reizen met de computer als u zich verplaatst over een grotere afstand, bijvoorbeeld van uw kantoor naar het kantoor van een klant of naar een andere binnenlandse bestemming De computer voorbereiden Bereid de computer voor alsof u deze meeneemt naar huis. Zorg ervoor dat de batterij in de computer is opgeladen. Op het vliegveld kan u worden gevraagd de computer in te schakelen om veiligheidsredenen. Wat u moet meenemen Zorg ervoor dat u de volgende onderdelen bij de hand hebt: Adapter Volledig opgeladen reservebatterij(en) Extra printerstuurprogramma's als u van plan bent een andere printer te gebruiken Speciale voorzorgsmaatregelen Behalve de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen wanneer u de computer meeneemt naar huis, moet u de computer tijdens de reis als volgt extra beveiligen: Neem de computer altijd mee als handbagage. Laat de computer indien mogelijk handmatig controleren. De röntgenapparatuur op vluchthavens is veilig, maar plaats de computer niet in een metaaldetector. Voorkom de blootstelling van diskettes aan handmatig bediende metaaldetectoren.

41 33 Internationaal reizen met de computer als u door verschillende landen reist De computer voorbereiden Bereid de computer op de normale wijze voor op een reis. Wat u moet meenemen Zorg ervoor dat u de volgende onderdelen bij de hand hebt: Adapter Netsnoeren die geschikt zijn voor het land waar u naartoe reist Volledig opgeladen reservebatterij(en) Extra printerstuurprogramma's als u van plan bent een andere printer te gebruiken Aankoopbewijs, voor het geval hierom wordt gevraagd door de douane International Traveler s Warranty-paspoort Speciale voorzorgsmaatregelen Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij andere reizen. Houd bij internationale reizen bovendien rekening met het volgende: Reist u naar een ander land, controleer dan of het plaatselijke voltage en het adaptersnoer geschikt zijn. Als dat niet het geval is, koopt u een netsnoer dat geschikt is voor aansluiting op het lokale voltage. Gebruik geen convertorkits voor elektronische apparatuur om de computer van stroom te voorzien. Als u werkt met een modem, controleer dan of de modem en de connector compatibel zijn met het telecommunicatiesysteem van het land waar u naartoe reist.

42 34 1 Kennismaking met uw Extensa De computer beveiligen Uw computer is een kostbare investering waarvoor u uiteraard goed zorg moet dragen. In dit gedeelte tonen we u hoe u zorg draagt voor uw computer en hoe u deze beveiligt tegen misbruik door derden. Onder beveiligingsfuncties vallen hardware en software beveiligingen een veiligheidsslot en wachtwoorden. De computer vergrendelen De veiligheidsslotaansluiting achterop de computer kan worden aangesloten op een Kensington-compatibel computerveiligheidsslot. Draai een beveiligingskabel rond een vast, onwrikbaar object, zoals een tafel of een handgreep van een lade. Plaats het slot in de uitsparing en draai de sleutel om zodat het slot is vergrendeld. Er zijn ook modellen beschikbaar zonder Kensington-slot. Een wachtwoord instellen Wachtwoorden beveiligen de computer tegen ongeoorloofde toegang. Indien ingesteld, kan niemand zonder het correcte wachtwoord toegang krijgen tot de computer. U kunt drie soorten wachtwoorden instellen: 1 Supervisor Password beveiligt de computer tegen ongeoorloofde toegang tot en gebruik van de BIOS Utility. 2 User Password beveiligt de computer tegen ongeoorloofd gebruik. 3 Hard Disk Password beveiligt uw gegevens door ongeoorloofde toegang tot de vaste schijf te voorkomen. Waarschuwing! Vergeet uw Setup en Hard Disk wachtwoorden nooit! Indien u uw wachtwoord vergeet, neemt u contact op met uw dealer of geautoriseerd service center. U kunt wachtwoorden instellen in het BIOS.

43 2 De computer afstemmen op uw behoeften

44 Nu u weet met welke onderdelen en basisvoorzieningen uw Extensa-computer is uitgerust, is het tijd om de geavanceerde voorzieningen van uw computer te leren kennen. In dit hoofdstuk leert u hoe u optionele voorzieningen toevoegt, hoe u onderdelen kunt upgraden voor nog betere prestaties en hoe u de computer aan uw wensen aanpast.

45 37 De computer uitbreiden met optionele voorzieningen Uw mobiele Extensa kan volledig op uw wensen worden afgestemd. Connectiviteitsopties Via poorten kunt u randapparatuur aansluiten op uw computer, op dezelfde wijze als op een desktop-pc. Modem Uw computer heeft een ingebouwde V kbps AC 97 Link-modem. Waarschuwing! Deze modempoort kan niet worden gebruikt in combinatie met digitale telefoonlijnen. Als u deze modem aansluit op een digitale telefoonlijn, beschadigt u de modem. Om de modem te gebruiken, sluit u een telefoonkabel aan tussen de modemaansluiting en de telefoonlijnaansluiting. Waarschuwing! Gebruik de meegeleverde telefoonkabel in het land van gebruik.

46 38 2 De computer afstemmen op uw behoeften Netwerk Uw computer heeft ingebouwde Ethernet/Fast Ethernetvoorzieningen. Om de netwerkfunctie te gebruiken sluit u een Ethernet-kabel aan tussen de netwerkaansluiting op de computer en een netwerkaansluiting of hub. Raadpleeg uw systeembeheerder voor informatie. Snel infrarood De computer s snelle infrarrood (FIR) poort maakt het mogelijk draadloze datatransfer te verrichten met andere IR-aware computers en randapparatuur zoals PDAís (personal digital assistants), mobiele telefoons, en infrarode printers. De infrarood poort kan data versturen bij snelheden van maximaalvier megabits per seconde (Mbps) over een afstand van maximaal ÈÈn meter. Opmerking: De functie Snel Infrarood is op slechts enkele modellen beschikbaar.

47 39 Universele Seriële Bus (USB) De Universal Serial Bus (USB) 2.0-poort is een snelle seriële bus waarop u USB-randapparaten kunt aansluiten en in serie kunt koppelen zonder overbelasting van de systeembronnen. De computer heeft drie poorten beschikbaar. IEEE 1394 poort De computer's IEEE 1394 poort maakt het mogelijk u te verbinden met IEEE 1394 ondersteunde apparatuur zoals een videocamera of digitale camera. Opmerking: De functie IEEE 1394 is op slechts enkele modellen beschikbaar. Voor meer informatie, zie de documentatie van uw video- of digitale camera.

48 40 2 De computer afstemmen op uw behoeften PC Card-slot Er bevindt zich ÈÈn Type II CardBus PC Card gleufslot aan de rechterkant van de computer. De sleuven accepteren kaarten op creditcard-formaat die de functionaliteit en uitbreidbaarheid van de computer vergroten. Op de kaart moet een PC Card-logo staan. PC-kaarten (voorheen PCMCIA) zijn uitbreidingskaarten voor draagbare computers die u dezelfde uitbreidingsmogelijkheden bieden als desktopcomputers. Met CardBus wordt de technologie van de 16-bits PC Cards uitgebreid naar een bandbreedte van 32 bits. Opmerking: Raadpleeg de handleiding van de kaart voor informatie over de installatie en het gebruik van de kaart en de kaartfuncties. Een PC Card plaatsen Plaats de kaart in het onderste slot en breng indien nodig de juiste verbindingen tot stand (bijvoorbeeld via een netwerkkabel). Raadpleeg de handleiding bij de kaart voor meer informatie.

49 41 Een PC Card verwijderen Voordat u een PC Card verwijdert: 1 Sluit de toepassing af die gebruikmaakt van de kaart. 2 Klik met de linkermuisknop op het pictogram Hardware veilig verwijderen op de taakbalk en klik vervolgens op de PC Card. Klik op OK om te bevestigen. 3 Druk op de uitwerpknop van het slot (1) om de knop naar buiten te schuiven en druk nogmaals op de knop om de kaart uit te werpen (2). 3-in-1 kaartlezer (Fabrieksoptie) Er bevindt zich een 3-in-1 kaartlezer aan de rechterkant van de computer. Zie Rechteraanzicht op pagina 8. De lezer accepteert Secure Digital (SD), MultiMediaCard (MMC) en Geheugenstick (MS) ter verhoging van zijn bruikbaarheid. Breng de kaart in de gleuf. Hou hem er recht voor en duw hem er daarna in. Als u hem wilt verwijderen drukt u op de kaart die dan automatisch uitgeworpen wordt.

50 42 2 De computer afstemmen op uw behoeften Optionele upgrademogelijkheden Uw computer is zeer krachtig en levert uitstekende prestaties. Sommige gebruikers en toepassingen stellen echter nog hogere eisen aan de computer. Als u de prestaties verder wilt verbeteren, kunt u de hoofdonderdelen van deze computer upgraden. Opmerking: Neem contact op met een erkende leverancier als u een hoofdonderdeel wilt upgraden. Het geheugen uitbreiden Geheugen is uit te breiden tot 2 GB, met DDR 266/ MB/512MB/ 1GB SDRAM modules. De computer ondersteunt shadow RAM. Uw computer heeft twee geheugenbanken. Upgrade het geheugen door een DIMM met een hogere capaciteit in één van deze banken te plaatsen. Geheugen installeren Ga als volgt te werk als u een geheugenmodule wilt installeren: 1 Zet de computer uit, koppel de adapter los (indien aangesloten) en verwijder de batterij. Draai de computer om, zodat de onderkant boven ligt. 2 Verwijder de schroef van het kapje van de geheugenruimte (1) en til het kapje omhoog om het te verwijderen (2).

51 43 3 Plaats de geheugenmodule onder een hoek in het slot (1) en druk deze voorzichtig naar beneden totdat de module op zijn plaats (2) klikt. 4 Plaats het kapje terug en zet het weer vast met de schroef. De computer stelt automatisch het totale geheugen vast en configureert het geheugen opnieuw.

52 44 2 De computer afstemmen op uw behoeften Systeemhulpprogramma's gebruiken Acer emanager Acer emanager is innovatieve sofware ontwikkeld voor vaak gebruikte functies. Als u op de Acer Empowering Key drukt, verschijnt de interface van de Acer emanager gebruiker, met dire hoofdinstellingen -- Acer esetting, Acer epresentation en Acer epowermanagement (geselecteerde modellen). Als u de Acer Empowering Key wilt instellen, zie Launch keys op pagina 21.

53 45 Launch Manager Met de Acer Launch Manager kunt u de programmeerbare starttoetsen instellen, de standaard mail en webbrowser toetsen, en ook de Opstart en P toetsen. De Wireless en Bluetooth toetsen kunnen niet worden ingesteld door gebruikers. Zie Launch keys op pagina 21 voor meer informatie. U kunt de Launch Manager openen door op Start, Alle Programma's en vervolgens op Launch Manager te klikken. BIOS-hulpprogramma Het BIOS-hulpprogramma is een configuratieprogramma voor de hardware dat in het Basic Input/Output System (BIOS) van uw computer is ingebouwd. Omdat uw computer al is geconfigureerd en geoptimaliseerd, is het niet nodig dit hulpprogramma uit te voeren. Als u echter configuratieproblemen ondervindt, moet u het programma wel uitvoeren. Als u het BIOS-hulpprogramma wilt activeren, drukt u tijdens de zelftest op F2 op het moment dat het Extensa-logo wordt weergegeven.

54 46 2 De computer afstemmen op uw behoeften Windows Arcade Arcade is een geïntegreerde speler voor muziek, foto s, DVD films en video s. Om te kijken of te luisteren, klikt u op één van de knoppen (bijv. Muziek, Video, enz) op de Arcade startpagina. Cinema - bekijk DVD s of VCD s Album - bekijk foto s die zijn opgeslagen op de harde schijf of op verwisselbare media Muziek - beluister muziekbestanden van diverse types Video - bekijk en/of bewerk videofragmenten Brander - maak CD s en/of DVD s om te delen of te archiveren Instellingen - wijzig Arcade volgens uw voorkeuren Opmerking: Tijdens het bekijken van video s, DVD s, of diashows zijn schermbeveiliging en energiespaarfuncties uitgeschakeld. Deze functies zijn ingeschakeld wanneer u naar muziek luistert.

55 47 Arcade Sneltoetsen Wanneer Windows actief is, zijn de onderstaande toetscombinaties beschikbaar om de functies en instellingen van Arcade te gebruiken en in te stellen. Sneltoets Fn + F1 Functie On-line helpmenu Fn + F3 Fn + F5 Acer epowermanagement (Batterij info) Weergave schakelaar Fn + F6 Fn + F8 Fn + Fn + Fn + Fn + Fn + Home Fn + Pg Up Fn + Pg Dn Fn + End Leeg Scherm Luidspreker schakelaar Volume omhoog-verhoogt het volume van de luidspreker Volume omlaag-verlaagt het volume vande luidspreker Helderheid omhoog-verhoogt de helderheidvan het scherm Helderheid omlaag-verlaagt de helderheidvan het scherm Afspelen-Drukken om het afspelen van het audiotrack of videobestand te starten. Nogmaals drukken om te pauzeren. Stoppen-Drukken om het afspelen van het audiotrack of videobestand te stoppen. Achteruit-Drukken om achteruit naar het vorige track of videobestand te gaan en het afspelen te starten. Vooruit-Drukken om vooruit naar het volgende track of videobestand te gaan.

56 48 2 De computer afstemmen op uw behoeften Bestanden zoeken en afspelen Door op een knop op de Arcade startpagina te klikken opent de betreffende pagina. De pagina s bevatten knoppen aan de linker kant en een verkennervenster aan de rechter kant. Wanneer een knop één van diverse keuzes weergeeft, zoals volgorde schikken, wordt de huidige instelling weergegeven door een gekleurde bal aan de linker kant. Om een bestand te kiezen, klikt u op het item in het venster. Wanneer er meer dan één CD of DVD station is, worden alle stations weergegeven. Afbeeldingen en video s worden weergegeven als bestanden (met miniaturen) en geordend in mappen. Om een map te verkennen, klikt u om deze te openen. Om terug te gaan naar de bovenliggende map, klikt u op de knop Één niveau omhoog. Wanneer er meer bestanden zijn dan op één pagina past, gebruikt u de knoppen rechtsonder om door de pagina s te rollen. Geavanceerde instellingen Er zijn diverse instellingen in Arcade om de prestaties precies af te stellen op uw machine en uw persoonlijke voorkeuren. De pagina Settings wordt bereikt via de knop Instellingen op de Startpagina. Gebruik de Beeldverhouding instelling om te kiezen tussen een standaard (4:3) of breedbeeld (16:9) scherm. Opmerking: Wanneer uw luidspreker geen lager frequentiesignalen aan kunnen, wordt het aanbevolen dat u deze optie niet selecteert om schade aan de luidsprekers te voorkomen. Audio uitvoer moet zijn ingesteld op Stereo wanneer u via luidsprekers luistert, of op Virtuele surround sound wanneer u een hoofdtelefoon gebruikt. Klik op de knop Info over Arcade om een pagina te openen met informatie over versie en copyright. Klik op de knop Standaardinstellingen herstellen om de instellingen van Arcade te herstellen in de standaard waardes.

57 49 Arcade beheer Wanneer u videofragmenten, films of diashows bekijkt op het volledig scherm, verschijnen er twee bedieningspanelen wanneer u de muis beweegt. Deze verdwijnen na enkele seconden automatisch. Het paneel Navigatiebediening verschijnt boven en het paneel Bediening speler verschijnt onder in beeld. Navigatiebediening Om terug te keren naar de Arcade startpagina, klikt u op de knop Startpagina in de linker bovenhoek van het scherm. Om tijdens het zoeken naar bestanden één mapniveau omhoog te gaan, klikt u op Één niveau omhoog. Om terug te gaan naar een vorig scherm, klikt u op (Esc). De knoppen in de rechter bovenhoek (Minimaliseren, maximaliseren, en Sluiten) vertonen het standaard PC gedrag. Om Arcade te sluiten, klikt u op de knop Sluiten in de rechter bovenhoek van het venster. U kunt ook op de knop Naar PC klikken. Bediening speler Onder in het scherm ziet u de player controls gebruikt voor video, diashows, films en muziek. De groep aan de linker kant levert standaardfuncties voor het afspelen (afspelen, pauze, stoppen, enz ). De groep aan de rechter kant beheert het volume (dempen en volume omhoog/omlaag). Opmerking: Wanneer u DVD s afspeelt, worden er diverse knoppen toegevoegd rechts van het volumebeheer. Deze worden in meer detail besproken in het deel Cinema van deze handleiding.

58 50 2 De computer afstemmen op uw behoeften Cinema Wanneer de computer is geleverd met een DVD station, kunt u films afspelen van DVD s en Video CD s (VCD s) met de Cinema functie van Aspire Arcade. Deze speler heeft de kenmerken en functies van een typische stand-alone DVD speler. Wanneer u een disk in het DVD station, wordt de film automatisch afgespeeld. Om het afspelen van de film te beheren, verschijnt een bedieningspaneel beneden in het scherm wanneer u de muis beweegt. Wanneer meer dan één optisch station een bespeelbare disk bevat, klikt u op de knop Cinema op de Startpagina om de content pagina van Cinema te openen vervolgens selecteert u de gewenste disk uit de rechter lijst. Wanneer u DVD s kijkt, worden de volgende speciale functies toegevoegt aan het paneel: Hoofdmenu Ondertiteling Taal Hoek De huidig spelende disk wordt weergegeven in het gebied boven de lijst met stations. Deze pagina wordt ook weergegeven wanneer u op de knop Stoppen button drukt tijdens een film. Met de knoppen links kunt u de film hervatten vanaf het punt waarop gestopt is, de film herstarten vanaf het begin, naar het DVD menu springen, de disk uitwerpen of naar de pagina DVD Settings gaan. Instellingen Er zijn twee types DVD instellingen - Video en Taal. Klik op de gewenste knop om de instellingen ervan te openen. Video De Video instellingen beheren de video-uitvoer van DVD s/vcd s. Hardwareacceleratie gebruiken neemt gebruik van de speciale verwerkingskracht in enkele videokaarten om CPU arbeid te verlichten tijdens het afspelen van DVD s en enkele videobestanden. Wanneer u problemen met de videokwaliteit ondervindt, schakelt u deze functie Uit.

59 51 Selecteer een uitvoertype: 4:3 standaard of 16:9 breedbeeld volgens uw voorkeuren. De optie Letterbox geeft complete breedbeeldfilms weer in de originele beeldverhouding en voegt zwarte balken toe aan de boven- en onderkant van het scherm. De functie Pan & Scan wordt gebruikt bij DVD titels met een breedbeeld beeldverhouding. Cinema visie is een non-lineaire video uitrektechnologie die minimale vervorming produceert in het midden van het beeld. De optie Rekken rekt de videoweergave uit naar de grootte van het weergavescherm. Met de optie Kleurprofiel kunt u uit een lijst met kleurconfiguraties kiezen om de algemene kleur tijdens het afspelen van video te wijzigen. Origineel gebruikt het kleurenschema van de disk die u bekijkt, terwijl Levendig, Helder, en Bioscoop verbeterde kleuren toevoegen aan de videoweergave. Heldere visie is een video verbeteringstechnologie die video detecteert en dynamisch de niveaus van helderheid/contrast/verzadiging wijzigt, zodat u de kleurinstellingen niet hoeft te wijzigen wanneer u een film kijkt met scènes die erg donker of licht zijn. Klik op de knop Standaardinstellingen herstellen om de standaardinstellingen te herstellen. Taal De instelling Language beheert de audio en ondertiteluitvoer van DVD s/vcd s. Ondertiteling selecteert de standaardtaal voor ondertiteling van DVD s indien beschikbaar. De standaardinstelling is Uit. Gesloten bijschrift schakelt bijgevoegde bijschriften op DVD s in. Deze functie geeft bijschriften weer die zijn gecodeerd in het videosignaal en beschrijven handelingen op het scherm en dialoog voor doven en slechthorenden. De standaardinstelling is Uit. Audio selecteert de standaardtaal voor DVD titels.

Rondleiding door de notebook

Rondleiding door de notebook De Trinitas laptop Rondleiding door de notebook Voorkant # Pictogram Item Beschrijving 1 Webcam Webcam voor videocommunicatie Een lichtje naast de webcam geeft aan dat de webcam actief is. 2 Microfoon

Nadere informatie

TravelMate Serie 2300/4000/4500. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2300/4000/4500. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2300/4000/4500 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2300/4000/4500 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2004

Nadere informatie

TravelMate Serie 3200. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 3200. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 3200 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 3200 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2004 Acer behoudt zich

Nadere informatie

emachines E725/E525 Serie Snelgids

emachines E725/E525 Serie Snelgids emachines E725/E525 Serie Snelgids Copyright 2009. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines E725/E525 Serie Oorspronkelijke uitgave: 02/2009 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk

Nadere informatie

emachines G620/G420 Serie Snelgids

emachines G620/G420 Serie Snelgids emachines G620/G420 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines G620/G420 Serie Oorspronkelijke uitgave: 08/2008 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk

Nadere informatie

TravelMate Serie 2100/2600. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2100/2600. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2100/2600 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2100/2600 Oorspronkelijke Uitgave: July 2004 Acer behoudt

Nadere informatie

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden.

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. i -1 Opmerking De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. DE FABRIKANT OF DE VERDELER IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR FOUTEN OF OMISSIES IN DEZE HANDLEIDING

Nadere informatie

Aspire Serie 9100. Gebruikershandleiding

Aspire Serie 9100. Gebruikershandleiding Aspire Serie 9100 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding Aspire Serie 9100 Oorspronkelijke Uitgave: Februari 2005 Acer behoudt zich het

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft en Windows zijn in de Verenigde Staten gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation.

Nadere informatie

Controlelijst bij het uitpakken

Controlelijst bij het uitpakken Onderdeelnummer: 67P4583 Controlelijst bij het uitpakken Hartelijk gefeliciteerd met uw nieuwe IBM ThinkPad X Series computer. Controleer of u alle items in deze lijst hebt ontvangen. Mocht een van de

Nadere informatie

emachines E620 Serie Snelgids

emachines E620 Serie Snelgids emachines E620 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines E620 Serie Oorspronkelijke uitgave: 08/2008 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk en geeft

Nadere informatie

Acer Aspire V5-122P. Snelgids

Acer Aspire V5-122P. Snelgids Acer Aspire V5-1P Snelgids Productregistratie Als u het product voor het eerst gebruikt, wordt aanbevolen dat u het onmiddellijk registreert. U heeft dan namelijk toegang tot enkele handige voordelen,

Nadere informatie

Acer Aspire Serie 2010. Gebruikershandleiding

Acer Aspire Serie 2010. Gebruikershandleiding Acer Aspire Serie 2010 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Acer Aspire 2010 Serie Notebook Computer Gebruikershandleiding 1ste Uitgave: Maart 2004 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

POWER CINEMA GEBRUIKEN

POWER CINEMA GEBRUIKEN A P P E N D I X C POWER CINEMA GEBRUIKEN C-1 OPMERKING Lees zorgvuldig de volgende informatie, alvorens Power Cinema Software te installeren. 1. Om Power Cinema Software op een NIEUWE VASTE SCHIJF te installeren,

Nadere informatie

TravelMate Serie 4100 / 4600. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4100 / 4600. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4100 / 4600 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4100 / 4600 Oorspronkelijke Uitgave: December 2004

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Artikelnummer van document: 410773-331 April 2006 In deze handleiding wordt de werking van het touchpad en 4het toetsenbord van de computer beschreven. Inhoudsopgave 1 Touchpad

Nadere informatie

TravelMate 370 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 370 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 370 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 370 serie Oorspronkelijke versie: Oktober 2003 De informatie in

Nadere informatie

Acer Aspire 1310 series. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 1310 series. Gebruikershandleiding Acer Aspire 1310 series Gebruikershandleiding Copyright 2003 Alle rechten voorbehouden Acer Aspire 1310 Series Notebook Computer Gebruikershandleiding 2de uitgave: Maart 2003 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

emachines E720/E520 Serie Snelgids

emachines E720/E520 Serie Snelgids emachines E720/E520 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines E720/E520 Serie Oorspronkelijke uitgave: 08/2008 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk

Nadere informatie

TravelMate Serie 4400. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4400. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4400 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4400 Oorspronkelijke Uitgave: Maart 2005 Acer behoudt zich

Nadere informatie

Aspire V Snelgids

Aspire V Snelgids Aspire V3-772 Snelgids Productregistratie Als u het product voor het eerst gebruikt, wordt aanbevolen dat u het onmiddellijk registreert. U heeft dan namelijk toegang tot enkele handige voordelen, zoals:

Nadere informatie

Acer Aspire 1360 / 1520 Serie. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 1360 / 1520 Serie. Gebruikershandleiding Acer Aspire 1360 / 1520 Serie Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Acer Aspire 1360 / 1520 Serie Notebook Computer Gebruikershandleiding Oorspronkelijke Uitgave: Augustus 2004

Nadere informatie

TravelMate 380 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 380 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 380 serie Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 380 serie Oorspronkelijke versie: Augustus 2004 De informatie in

Nadere informatie

TravelMate Serie 2350. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2350. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2350 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Notebook van de Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2350 Oorspronkelijke Uitgave: November 2004

Nadere informatie

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Ferrari 3400. Gebruikershandleiding

Ferrari 3400. Gebruikershandleiding Ferrari 3400 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Ferrari 3400 Computer Gebruikershandleiding Oorspronkelijke Uitgave: September 2004 Er kunnen periodiek wijzigingen in de informatie

Nadere informatie

Acer Aspire Serie 1800. Gebruikershandleiding

Acer Aspire Serie 1800. Gebruikershandleiding Acer Aspire Serie 1800 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Acer Aspire 1800 Serie Notebook Computer Gebruikershandleiding 1ste Uitgave: Maart 2004 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

Aspire Serie 3000/5000. Gebruikershandleiding

Aspire Serie 3000/5000. Gebruikershandleiding Aspire Serie 3000/5000 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding Aspire Serie 3000/5000 Oorspronkelijke Uitgave: Maart 2005 Acer behoudt zich

Nadere informatie

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP producten

Nadere informatie

TravelMate 540 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 540 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 540 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 540 serie Oorspronkelijke versie: Juli 2003 De informatie in deze

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000 in

Nadere informatie

Acer Aspire 2000 series. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 2000 series. Gebruikershandleiding Acer Aspire 2000 series Gebruikershandleiding Copyright 2003 Alle rechten voorbehouden Acer Aspire 2000 Series Notebook Computer Gebruikershandleiding 1ste uitgave: September 2003 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV6500 CTO

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV6500 CTO U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION DV6500 CTO. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION DV6500 CTO in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden.

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. i -1 Opmerking De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. DE FABRIKANT OF DE VERDELER IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR FOUTEN OF OMISSIES IN DEZE HANDLEIDING

Nadere informatie

TravelMate 290 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 290 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 290 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 290 serie Oorspronkelijke versie: juli 2003 De informatie in deze

Nadere informatie

Ferrari Serie 4000. Gebruikershandleiding

Ferrari Serie 4000. Gebruikershandleiding Ferrari Serie 4000 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding Ferrari Serie 4000 Oorspronkelijke Uitgave: Mei 2005 Acer behoudt zich het recht

Nadere informatie

HP Notes. 21 februari 2002

HP Notes. 21 februari 2002 HP Notes 21 februari 2002 Dit bestand bevat recente informatie over de notebook-pc van HP. De volgende onderwerpen komen aan bod:! Dvd's en videobestanden afspelen! Een tv-toestel gebruiken als monitor!

Nadere informatie

TravelMate 660 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 660 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 660 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 660 serie Oorspronkelijke versie: mei 2003 De informatie in deze

Nadere informatie

BATTERIJVOEDING & ENERGIEBEHEER

BATTERIJVOEDING & ENERGIEBEHEER H O O F D S T U K D R I E BATTERIJVOEDING & ENERGIEBEHEER In dit hoofdstuk zul je leren over de grondbeginselen van energiebeheer en hoe je deze kunt toepassen om een langer batterijleven te verkrijgen.

Nadere informatie

Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7

Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7 Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7 Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP

Nadere informatie

TravelMate Serie 4050. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4050. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4050 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Notebook van de Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4050 Oorspronkelijke Uitgave: Oktober 2004

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties

Nadere informatie

Aspire Serie 1690. Gebruikershandleiding

Aspire Serie 1690. Gebruikershandleiding Aspire Serie 1690 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding Aspire Serie 1690 Oorspronkelijke Uitgave: Maart 2005 Acer behoudt zich het recht

Nadere informatie

Handleiding. Systeem: Android 4.4 Processor: All Winner A31S Editie: V01

Handleiding. Systeem: Android 4.4 Processor: All Winner A31S Editie: V01 Handleiding Basis inleiding... 1 Knoppen en aansluitingen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Basis specificaties... 1 Starten... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Opstarten en afsluiten... Fout!

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing OV-NewBase www.overmax.nl

Gebruiksaanwijzing OV-NewBase www.overmax.nl Gebruiksaanwijzing OV-NewBase www.overmax.nl Snel Start Batterij management en opladen Voordat u het toestel in gebruik neemt, dient u de accu eerst geheel op te laden. Stop de lader in het toestel en

Nadere informatie

TravelMate Serie 6000. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 6000. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 6000 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 6000 Oorspronkelijke Versie: Feb 2004 De informatie in deze

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV9870EA

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV9870EA U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION DV9870EA. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION DV9870EA in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de V.S. De informatie in

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1. Note 2. Inhoud van de verpakking 3. Product aanzichten 4. Opstarten en aflsuiten 5. Desktop 6. Knoppen 7. Systeem instellingen 7.1 WIFI draadloze connectie 8. HDMI 9. Installeren,

Nadere informatie

Aspire 5730Z/5730/5330 Serie. Snelgids

Aspire 5730Z/5730/5330 Serie. Snelgids Aspire 5730Z/5730/5330 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids Aspire 5730Z/5730/5330 Serie Oorspronkelijke uitgave: 07/2008 Acer behoudt zich het recht voor

Nadere informatie

Externe-mediakaarten Gebruikershandleiding

Externe-mediakaarten Gebruikershandleiding Externe-mediakaarten Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Het SD-logo is een handelsmerk van de desbetreffende eigenaar. Java is een in de Verenigde Staten gedeponeerd

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

TravelMate Serie 8000. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 8000. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 8000 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 8000 Oorspronkelijke Versie: Feb 2004 De informatie in deze

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Overzicht 3 De headset opladen 4 De headset dragen 4 De headset inschakelen 4 De headset voor dicteren aansluiten 5 De adapter 5 De geluidsinstellingen van

Nadere informatie

DF-705 Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu

DF-705 Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu DF-705 Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu Dutch V1.0 1 Waarschuwingen Voorzorgsmaatregelen en onderhoud Alleen voor gebruik binnenshuis Stel het apparaat niet bloot aan vocht of

Nadere informatie

Acer Aspire 1700 series. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 1700 series. Gebruikershandleiding Acer Aspire 1700 series Gebruikershandleiding Copyright 2003 Alle rechten voorbehouden Acer Aspire 1700 Series Computer Gebruikershandleiding Oorspronkelijke Uitgave: Mei 2003 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Het plaatsen van de batterij in de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen.

Nadere informatie

Digitale Video. Gebruikershandleiding

Digitale Video. Gebruikershandleiding Digitale Video Gebruikershandleiding Nl 2 Inhoud Aan de slag Kennismaken met uw digitale video... 3 Het paneel gebruiken... 4 Aan-/uitzetten... 5 Modi... 6 Modusschakelaar... 7 Modus Movie Films opnemen...

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Opstarten. Hoofdstuk 1

Opstarten. Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 Opstarten Wij feliciteren u met uw aankoop van de WindBOX. Als u kiest voor een plat systeem, is dit uw beste keuze. U kunt deze set overal kwijt. Dit pakket vol met mogelijkheden biedt u tevens

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Informatie voor de gebruiker: HD (High Definition) en HFR (High Frame Rate) video-opname apparaten, zijn een zware belasting voor geheugenkaarten. Afhankelijk van de gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

HP Media Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding

HP Media Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding HP Media Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows en Windows Vista zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken

Nadere informatie

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad)

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM Aan de slag Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) 1. Microfoon 7. Knop (R) Sectie herhalen 2. LCD-schermen 8. De knop Aan/Uit en

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION W5000

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION W5000 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION W5000. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION W5000 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

MP300011/MP Sweex MP3 Player 128 MB/256 MB

MP300011/MP Sweex MP3 Player 128 MB/256 MB MP300011/MP300021 Sweex MP3 Player 128 MB/256 MB Voordelen FM Radio FM opname Flash Geheugen Spraakopname - Luister naar uw favoriete radiostation. - Neem tijdens het luisteren uw favoriete song op in

Nadere informatie

Setupprogramma. Gebruikershandleiding

Setupprogramma. Gebruikershandleiding Setupprogramma Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de V.S. De informatie in deze documentatie

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET HERCULES DJCONTROLWAVE EN DJUCED DJW

AAN DE SLAG MET HERCULES DJCONTROLWAVE EN DJUCED DJW AAN DE SLAG MET HERCULES DJCONTROLWAVE EN DJUCED DJW HERCULES DJCONTROLWAVE OVERZICHT De Hercules DJControlWave is een 2-decks DJ-controller met Bluetooth draadloze technologie. Hiermee kunt u uiterst

Nadere informatie

TravelMate 610 Series. Gebruikershandleiding

TravelMate 610 Series. Gebruikershandleiding TravelMate 610 Series Gebruikershandleiding Copyright 2001. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 610 Series Oorspronkelijke uitgave: Maart 2001 Er kunnen periodiek

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord

Cursorbesturing en toetsenbord Cursorbesturing en toetsenbord Handleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows en Windows Vista zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken

Nadere informatie

Nederlands. BT-02N Gebruikershandleiding

Nederlands. BT-02N Gebruikershandleiding BT-02N Gebruikershandleiding 1 Index 1. Overzicht.....3 2. Aan de slag....5 3. Uw Bluetooth hoofdtelefoon aansluiten...5 4. Het gebruik van uw Bluetooth hoofdtelefoon..... 9 5. Technische specificaties

Nadere informatie

Aspire Serie 3020/5020. Gebruikershandleiding

Aspire Serie 3020/5020. Gebruikershandleiding Aspire Serie 3020/5020 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding Aspire Serie 3020/5020 Oorspronkelijke Uitgave: Maart 2005 Acer behoudt

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000

Nadere informatie

UW COMPUTER UPGRADEN

UW COMPUTER UPGRADEN H O O F D S T U K V I E R UW COMPUTER UPGRADEN In dit hoofdstuk leert u hoe u het DRAM en de vaste schijf bijwerkt en hoe u de draadloze minikaart installeert. Waarschuwing: Indien u de hardware wilt laten

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Afstandsbediening. Gebruikershandleiding

Afstandsbediening. Gebruikershandleiding Afstandsbediening (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft en Windows zijn in de Verenigde Staten gedeponeerde handelsmerken van

Nadere informatie

Dell Latitude E5410/E5510

Dell Latitude E5410/E5510 Dell Latitude E5410/E5510 Informatie over installatie en functies Waarschuwingen GEVAAR: Een GEVAAR-KENNISGEVING duidt een risico aan voor schade aan eigendommen, lichamelijk letsel of overlijden. Latitude

Nadere informatie

Point of View Android 2.3 Tablet - User s Manual ProTab 2XXL

Point of View Android 2.3 Tablet - User s Manual ProTab 2XXL Inhoud 1. Note... 2 2. Inhoud van de verpakking... 2 3. Product Aanzicht... 3 4. Opstarten en afsluiten... 4 5. Desktop... 5 6. Knoppen... 5 7. Het APK Scherm... 6 8. Systeem instellingen... 6 9. Installeren,

Nadere informatie

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Schijfeenheden Gebruikershandleiding

Schijfeenheden Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC

Uw gebruiksaanwijzing. HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

Downloaded from www.vandenborre.be

Downloaded from www.vandenborre.be WATCH ME Handleiding DIGITALE MEDIASPELER Overzicht functies Watch me is een Bluetooth-horloge en MP3-speler met capacitief touchscreen, u kunt uw vinger gebruiken om een icoontje aan te raken en een submenu

Nadere informatie

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Lees dit document voordat u Mac OS X installeert. Dit document bevat belangrijke informatie over de installatie van Mac OS X. Systeemvereisten

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE Ref. INOGRB01 HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE 1.INLEIDING Uw GRABBINO is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld om uw video's te converteren naar het MPEG-formaat en daarna HDD-beelden door te sturen

Nadere informatie

SETUP VAN DE BIOS EN BEVEILIGINGSFUNCTIES

SETUP VAN DE BIOS EN BEVEILIGINGSFUNCTIES H O O F D S T U K T W E E SETUP VAN DE BIOS EN BEVEILIGINGSFUNCTIES In dit hoofdstuk zult u leren hoe u naar het setup-menu van de BIOS gaat en hoe u verscheidene hardware besturingsinstellingen kunt aanpassen.

Nadere informatie

Point of View Android 2.3 Tablet - User s Manual PlayTab Pro

Point of View Android 2.3 Tablet - User s Manual PlayTab Pro Inhoud 1. Note... 2 2. Inhoud van de verpakking... 2 3. Product aanzichten... 3 4. Opstarten en afsluiten... 4 5. Desktop... 4 6. Knoppen... 4 7. Systeem instellingen... 5 8. HDMI... 7 9. Installeren,

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning,

Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning, Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.com 1. Bedieningselementen en aansluitingen (1) TFT LCD-display (2 inch; R,G,B) (2) M (Menu oproepen/ Submenu) (3) (Vorige / Terugspoelen,

Nadere informatie

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows en Windows Vista zijn in de Verenigde Staten gedeponeerde handelsmerken

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Multimedia Gebruikershandleiding

Multimedia Gebruikershandleiding Multimedia Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie in deze

Nadere informatie

HP ScrollSmart Mobile Remote Control (afstandsbediening, alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding

HP ScrollSmart Mobile Remote Control (afstandsbediening, alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding HP ScrollSmart Mobile Remote Control (afstandsbediening, alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows en Windows Vista zijn in de Verenigde

Nadere informatie

Edimax Gemini Upgradepakket Wi-Fi-roaming voor thuis RE11 Snelstartgids

Edimax Gemini Upgradepakket Wi-Fi-roaming voor thuis RE11 Snelstartgids Edimax Gemini Upgradepakket Wi-Fi-roaming voor thuis RE11 Snelstartgids 02-2017 / v2.0 I. Productinformatie I-1. Inhoud van de verpakking - RE11S x 2 - CD met meertalige QIG en gebruikershandleiding -

Nadere informatie