TravelMate Serie Gebruikershandleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TravelMate Serie 3200. Gebruikershandleiding"

Transcriptie

1 TravelMate Serie 3200 Gebruikershandleiding

2 Copyright Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 3200 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2004 Acer behoudt zich het recht voor de informatie in dit document te wijzigen zonder de verplichting melding te doen van de wijzigingen. Dergelijke wijzigingen zullen worden opgenomen in nieuwe edities van deze handleiding of in aanvullende documenten en publicaties. Acer stelt zich niet aansprakelijk en geeft geen garanties, expliciet noch impliciet, voor de inhoud van dit document en wijst de impliciete garanties van verkoopbaarheid of geschiktheid voor een bepaald doel af. Noteer het modelnummer, het serienummer en de datum en plaats van aankoop in de onderstaande ruimte. Het serienummer en het modelnummer bevinden zich op het label dat op uw computer zit. Het serienummer, het modelnummer en de aankoopinformatie moeten worden vermeld op alle briefwisseling aangaande deze eenheid. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen in een zoeksysteem of worden overgebracht, in welke vorm of op welke wijze dan ook, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnames of op andere wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Acer Incorporated. TravelMate Serie 3200 Notebookcomputer Modelnummer: Serienummer: Aankoopdatum: Plaats van aankoop: Acer en het Acer-logo zijn geregistreerde handelsmerken van Acer Incorporated. Productnamen of handelsmerken van andere bedrijven worden hier alleen ter identificatie gebruikt en zijn eigendom van hun respectieve bedrijven.

3 iii Voor u aan de slag gaat Dank u dat u hebt gekozen voor een notebook uit de TravelMate serie als uw mobiele computer. We hopen dat u net zo veel plezier zult beleven aan het werken met uw TravelMate als wij aan het maken ervan. Uw gidsen Om u te helpen werken met de TravelMate, hebben we voor u een aantal gidsen ontworpen: Allereerst helpt de kaart Aan de slag u bij het instellen van uw computer. In deze Gebruikershandleiding worden de vele manieren beschreven waarop uw computer u kan helpen om sneller en efficiënter te werken. We raden u aan deze gebruikershandleiding met duidelijke en bondige informatie goed door te lezen. Mocht u een kopie van de handleiding willen afdrukken, dan kan dat dankzij het handige PDF-formaat (Portable Document Format) waarin de handleiding beschikbaar is. Ga als volgt te werk: 1 Klik op Start, Alle Programma's, AcerSystem. 2 Klik vervolgens op AcerSystem User s guide. Opmerking: Als u het bestand wilt inzien, dient Adobe Acrobat Reader te zijn geïnstalleerd. Als Adobe Acrobat Reader nog niet op uw computer is geïnstalleerd, wordt eerst het installatieprogramma van Acrobat Reader gestart. Volg de instructies op het scherm om het programma te installeren. Gebruiksaanwijzingen bij Adobe Acrobat Reader vindt u in het Help and Support -menu.

4 iv Onderhoud en tips voor het gebruik van de computer De computer in- en uitschakelen Voor het inschakelen van de computer drukt u gewoon snel op de aan/ uit knop onder het LCD-scherm. Zie Vooraanzicht op pagina 3 voor de locatie van de aan/uit knop op de computer. U kunt de computer uitschakelen op een van de volgende manieren: Gebruik de opdracht Afsluiten... van Windows. Klik op Start, Computer uitschakelen en vervolgens op Uitschakelen. Gebruik de aan/uit knop Opmerking: Voor de energiebeheerfuncties kunt u ook de aan/uit knop gebruiken. Zie Energiebeheer op pagina 26. Gebruik de functies voor energiebeheer U kunt de computer ook uitschakelen door het scherm te sluiten of door de toetsencombinatie voor de Standby-stand in te drukken (Fn-F4). Zie Energiebeheer op pagina 26. Opmerking: Als u de computer niet op de normale wijze kunt uitschakelen, houd dan de aan/uit knop meer dan vier seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen. Als u de computer hebt uitgeschakeld en meteen weer wilt inschakelen, moet u minstens twee seconden wachten voordat u de computer weer inschakelt. De computer met zorg behandelen Uw computer zal u jarenlang uitstekende diensten bewijzen, mits u er goed zorg voor draagt. Stel de computer niet bloot aan direct zonlicht. Plaats de computer niet in de buurt van een warmtebron, zoals een radiator. Stel de computer niet bloot aan temperaturen onder 0ºC (32ºF) of boven 50ºC (122ºF). Stel de computer niet bloot aan magnetische velden.

5 v Stel de computer niet bloot aan magnetische velden. Stel de computer niet bloot aan regen of vocht. Mors geen water of andere vloeistoffen op de computer. Stel de computer niet bloot aan zware schokken of trillingen. Stel de computer niet bloot aan stof en vuil. Plaats geen objecten boven op de computer om beschadiging te voorkomen. Gebruik geen overdadige kracht om de schermklep te sluiten. Plaats de computer nooit op een oneffen oppervlak. De adapter met zorg behandelen Houd bij het gebruik van de adapter rekening met het volgende: Sluit de adapter niet aan op een ander apparaat. Ga niet op het netsnoer staan en plaats er geen zware voorwerpen op. Zorg dat het netsnoer en andere snoeren niet in het looppad liggen. Wilt u de stekker van het netsnoer uit het stopcontact halen, trek dan niet aan het snoer, maar aan de stekker. Bij gebruik van een verlengsnoer mag het totale aantal ampères van de aangesloten apparatuur het aantal toegestane ampères voor het verlengsnoer niet overschrijden. Tevens mag de totale belasting van alle apparatuur die op één stopcontact is aangesloten, de belasting van de zekering niet overschrijden. De batterij met zorg behandelen Houd bij het gebruik van de batterij rekening met het volgende: Gebruik uitsluitend batterijen van hetzelfde type als dat van de bijgeleverde batterijen. Schakel de stroom uit voordat u batterijen verwijdert of vervangt. Knoei niet met de batterijen. Houd de batterijen buiten het bereik van kinderen. Verwijder gebruikte batterijen overeenkomstig de plaatselijke milieuvoorschriften. Breng ze weg voor recycling indien dit mogelijk is.

6 vi De computer reinigen en onderhouden Ga als volgt te werk om de computer te reinigen: 1 Schakel de computer uit en verwijder de batterij. 2 Koppel de adapter los. 3 Gebruik een zachte doek die bevochtigd is met water. Gebruik geen vloeibare reinigingsmiddelen of reinigingsmiddelen in spuitbussen. Als zich een van de volgende situaties voordoet: De computer is gevallen of de behuizing is beschadigd. Er is een vloeistof in het apparaat gelekt. De computer functioneert niet goed. Raadpleeg het hoofdstuk 3 Problemen met de computer oplossen op pagina 49.

7 Voor u aan de slag gaat iii Uw gidsen iii Onderhoud en tips voor het gebruik van de computer iv 1 Kennismaking met uw TravelMate 1 Een rondleiding 3 Vooraanzicht 3 Gesloten Vooraanzicht 5 Linkeraanzicht 6 Rechteraanzicht 7 Achteraanzicht 8 Bodemaanzicht 9 Kenmerken 10 Indicatoren 12 Werken met het toetsenbord 14 Vergrendelingstoetsen 14 Ingebouwd numeriek toetsenblok 15 Windows toetsen 16 Sneltoetsen 17 Het euro-symbool 19 Launch keys 20 Touchpad 22 Werken met de touchpad 22 Opslag 24 Vaste schijf 24 Optisch station 24 Audio 26 Energiebeheer 26 Mobiliteit van de TravelMate 27 De computer loskoppelen van de bureaubladapparatuur 27 Verplaatsingen over korte afstand 27 De computer meenemen naar huis 28 Reizen met de computer 30 Internationaal reizen met de computer 30 De computer beveiligen 32 De computer vergrendelen 32 Inhoud

8 2 De computer afstemmen op uw behoeften35 De computer uitbreiden met optionele voorzieningen 37 Connectiviteitsopties 37 Optionele upgrademogelijkheden 43 Systeemhulpprogramma's gebruiken 45 Acer emanager 45 Launch Manager 46 BIOS-hulpprogramma 46 D voor D Recovery (Disc voor Disc) 47 Installatie meertalig besturingssysteem 47 Herstellen zonder een Recovery-CD 47 Wachtwoord instellen en afsluiten 48 3 Problemen met de computer oplossen 49 Veelgestelde vragen 51 Problemen oplossen 54 Foutmeldingen 55 Informatie over serviceverlening 56 ITW 56 Voordat u belt 57 Appendix A Specificaties 59 Appendix B Voorschriften- en veiligheidsmededeling 65 Index 81

9 1 Kennismaking met uw TravelMate

10 Uw TravelMate levert niet alleen uitstekende prestaties maar is ook veelzijdig, bevat slimme voorzieningen voor energiebeheer en uitgebreide multimediamogelijkheden. Bovendien heeft uw 'reisgenoot' een unieke stijl en een uitgekiend ergonomisch ontwerp. U bereikt een ongeëvenaarde productiviteit met deze betrouwbare en krachtige computer.

11 3 Een rondleiding Nu u de computer hebt geïnstalleerd volgens de aanwijzingen op de kaart Aan de slag, is het tijd om de TravelMate wat beter te leren kennen. Vooraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Weergavescherm Ook genaamd Liquid-Crystal Display (LCD), geeft de computeruitvoer weer.

12 4 1 Kennismaking met uw TravelMate # Onderdeel Beschrijving 2 AAN/UIT-knop Om de computer aan en uit te zetten. 3 Satusindicatoren Light-Emitting Diodes (LEDs) die aan- en uitgaan om de status van de computer s functies en componenten aan te geven. 4 Toetsenbord Om gegevens in uw computer in te voeren. 5 Palmrest Comfortabele ondersteuning voor uw handen wanneer u de computer gebruikt. 6 Klikknoppen (links, midden en rechts) De linker en rechter knoppen werken als de linker en rechter muisknoppen; de middelste knop werkt als een 4-way scrollknop. 7 Touchpad Een scherm dat reageert op aanraken met de vingers en werkt als een computermuis. 8 Launch-keys Knoppen om veel gebruikte programmaís mee te starten. Zie Launch keys op pagina 20 voor meer informatie. 9 Microfoon Interne microfoon voor geluidsopnames.

13 5 Gesloten Vooraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Luidsprekers Linker en rechter luidsprekers leveren stereogeluidsweergave. 2 Infrarood poort Interface voor infrarood apparaten (bijv. infrarood printer en computer met IRfunctie). 3 Stroomindicator Brandt als de computer aan staat. 4 Batterij-indicator Brandt als de batterij opgeladen wordt. 5 Bluetoothcommunicaties Brandt om de status van Bluetoothcommunicaties (optioneel) aan te geven. 6 Draadloze communicaties Brandt om de status van Draadloze LAN communicaties (optioneel) aan te geven. Opmerking: De Bluetooth en Wireless knoppen en indicatoren werken alleen op modellen die respectievelijk van Bluetooth en Wireless functies voorzien zijn.

14 6 1 Kennismaking met uw TravelMate Linkeraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Veiligheidsvergrendeling Voor aansluiting op een beveiligingsslot van een Kensingtoncompatibel computer. 2 IEEE 1394 poort Voor aansluiting op IEEE 1394 apparatuur. 3 Modemplug Voor aansluiting op een telefoonlijn. 4 USB 2.0 poort Voor aansluiting op Universal Serial Bus (USB) 2.0 apparaten (bijv. USBmuis, USB-camera). 5 Ventilatieopeningen zorgt ervoor dat de computer koel blijft, zelfs na langdurig gebruik. 6 Luidspreker/Line-Out/ Koptelefoonplug Voor aansluiting op audio line-out apparatuur (bijv. luidsprekers, koptelefoons). 7 Microfoon/Line-in-plug Accepteert invoer via externe microfoons of interne microfoons of audio-line-in apparatuur (bijv. audio- CD-speler, stereo-walkman).

15 7 Rechteraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Optische drive Interne optische drive, accepteert CDís of DVDís afhankelijk van het type optische drive. 2 LED-indicator Brandt wanneer de optische drive actief is. 3 Nood eject hole Werpt het optische driveblad uit wanneer de computer uit staat. Ziepagina 52 voor meer informatie. 4 Optische drive eject-knop Werpt het optische driveblad uit de drive. 5 Eject-knop Werpt de PC-kaart uit de gleuf. 6 PC-kaartgleuf Voor aansluiting op ÈÈn type II CardBus PCkaart 7 3-in-1 kaartlezer Accepteert MS, MMC en SD-kaart. Opmerking: De 3-in-1 kaartlezer ondersteunt ÈÈn kaart per keer. 8 USB 2.0 poort Aansluiting op Universal Serial Bus (USB) 2.0 apparaten (bijv. USB-muis, USB-camera). 9 Netwerkplug Voor aansluiting op een Ethernet 10/100/1000- gebaseerd netwerk. 10 Stroomplug Voor aansluiting op een AC adapter.

16 8 1 Kennismaking met uw TravelMate Achteraanzicht # Onderdeel Beschrijving pin port replicator connector Sluit aan op een I/O port replicator, of Acer EasyPort uitbreidingapparatuur. 2 Externe weergavepoort Sluit aan op weergaveapparatuur (bijv. externe monitor, LCD projector).

17 9 Bodemaanzicht 4 # Onderdeel Beschrijving 1 Geheugenvak Bevat het hoofdgeheugen van de computer. 2 Ventilator helpt de computer koel houden. Opmerking: De opening van de ventilator niet afsluiten of afdekken. 3 Batterijontgrende ling Ontgrendelt de batterij zodat hij uit het batterijvak gehaald kan worden. 4 Batterijkast Bevat het batterijvak van de computer. 5 Batterijslot Sluit het batterijvak af.

18 10 1 Kennismaking met uw TravelMate Kenmerken Hieronder een korte samenvatting van de vele computerfuncties: Prestatie Intel Pentium M processor 715, 725, 735, 745, 755 Intel 855GME chipset 256/512 MB of DDR333 SDRAM standaard, opwaardeerbaar tot 2048 MB met duaal sodimm modulen 40 GB en boven hoge capaciteit, Enhanced-IDE harde schijf Advanced Configuration Power Interface (ACPI) energiebesparend systeem Weergave De 14.1 XGA (1024x768 resolutie) TFT LCD paneel voorziet in een groot weergavegebied voor maximum efficiency en gebruiksgemak ATI MOBILITY RADEON 9700 met 64 MB videogeheugen (fabrieksoptie) 3D grafische ondersteuning Tegelijkertijd LCD en CRT monitor en andere weergave-apparaten zoals projector-ondersteuning "Automatic LCD dim" functie die automatisch de beste instellingen kiest voor uw weergave en de energie spaart Duale onafhankelijke ondersteuning Multimedia High-speed DVD/CD-RW Combo, DVD-Dual or DVD-Super Multi drive Ingebouwde microfoon Ingebouwde duale luidsprekers 16-bit high-fidelity AC 97 stereo audio

19 11 Aansluitbaarheid GeÔntegreerd 10/100/1000 Mbps Fast Ethernet verbinding Ingebouwd 56Kbps fax/data modem Snelle infrarode draadloze communicatie IEEE 1394 poort Twee Universal Serial Bus (USB) 2.0 poorten InviLink b/g of InviLink a/b/g Draadloze LAN (fabrieksoptie) Bluetooth (fabrieksoptie) 100-pin poort replicator connector SD/MMC/MS geheugenkaartlezer Gebruiksvriendelijk en ergonomisch ontwerp Robuust, maar bijzonder draagbaar Gestyleerde vormgeving Toetsenbord van normaal formaat met vier programmeerbare launch-keys Ergonomisch gericht touchpad-functionaliteit Internet 4-way scroll knop Uitbreiding One Type II CardBus PC Card gleuf Opwaardeerbare geheugenmodules Acer EasyPort

20 12 1 Kennismaking met uw TravelMate Indicatoren De computer heeft drie gemakkelijk te lezen statuspictogrammen links boven het toetsenbord. Pictog ram Functie Caps Lock Beschrijving Brandt wanneer Caps Lock geactiveerd is. Num Lock Brandt wanneer Num Lock geactiveerd is. Mediaactiviteit Brandt wanneer de harde schijf of optische drive actief is.

21 13 Daarnaast zijn er twee indicatoren aan de voorkant. Zelfs als het deksel gesloten is, kunt u de status of functies nog zien. Pictog ram Functie Stroombron Beschrijving Brandt als de computer aan staat. Batterij-indicator Brandt als de computer opgeladen wordt.

22 14 1 Kennismaking met uw TravelMate Werken met het toetsenbord Het toetsenbord bevat toetsen van normale grootte en een ingebouwd numeriek toetsenblok. Het toetsenbord bevat afzonderlijke cursortoetsen, twee Windows-toetsen en twaalf functietoetsen. Vergrendelingstoetsen Het toetsenbord bevat drie vergrendelingstoetsen die u kunt in- en uitschakelen. Vergrendelings Toets Caps Lock Num Lock (Fn-F11) Scroll Lock (Fn-F12) Beschrijving Als Caps Lock is ingeschakeld, worden alle letters van het alfabet weergegeven als hoofdletters. Als Num Lock is ingeschakeld, kunt u cijfers intikken via het ingebouwde numerieke toetsenblok. De toetsen functioneren als een rekenmachine (met inbegrip van de wiskundige operatoren +, -, * en /). Activeer deze modus als u veel numerieke gegevens moet invoeren. Een betere oplossing is echter een extern toetsenblok aan te sluiten. Wanneer Scroll Lock is ingeschakeld, schuift het scherm één regel omhoog of omlaag als u de toets pijl-omhoog of pijl-omlaag indrukt. Scroll Lock werkt niet in alle toepassingen.

23 15 Ingebouwd numeriek toetsenblok Het ingebouwde numerieke toetsenblok werkt op dezelfde manier als het numerieke toetsenblok van een desktop-pc. Het opschrift in de rechterbovenhoek van de toetsen geeft telkens de onderliggende tekens aan. Om het toetsenbord niet onnodig verwarrend te maken werden de symbolen voor de cursortoetsen weggelaten. Gewenste Toegang Num Lock Ingeschakeld Num Lock Uitgeschakeld Numerieke toetsen van het ingebouwde toetsenblok Cursortoetsen van het ingebouwde toetsenblok Toetsen van het centrale toetsenbord Typ getallen op de gebruikelijke wijze. Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl u de cursortoetsen indrukt. Houd Fn ingedrukt terwijl u letters typt op het ingebouwde toetsenblok. Houd Fn ingedrukt terwijl u de cursortoetsen indrukt. Typ de letters op de gebruikelijke wijze.

24 16 1 Kennismaking met uw TravelMate Windows toetsen Het toetsenbord heeft twee toetsen waarmee specifieke Windowsfuncties kunnen worden uitgevoerd. Toets Windows toets Toepassingstoets Beschrijving Deze toets heeft hetzelfde effect als het klikken op de Windows Start knop; deze opent het Start menu. In combinatie met andere toetsen zijn er verschillende functies: + Tab : Activeert de volgende Taakbalk knop. + E : Opent het venster Mijn Computer. + F1 : Opent Help en Ondersteuning. + F : Opent het dialoogvenster Zoeken: Alle bestanden. + M : Minimaliseert alle vensters. Shift + + M : Maakt de handeling minimaliseren van alle vensters ( + M) ongedaan. + R : Opent het dialoogvenster Uitvoeren. Deze toets heeft hetzelfde effect als het klikken met de rechter muisknop; het opent het contextmenu van de toepassing.

25 17 Sneltoetsen Via sneltoetsen of toetsencombinaties kunt u vrijwel alle functies van de computer activeren, zoals de helderheid, het volume en de BIOShulpprogramma. Om een sneltoets te gebruiken drukt u de Fn-toets in voordat u de andere toets van de combinatie indrukt. Sneltoets Pictogram Functie Beschrijving Fn-F1 Sneltoets Help Hiermee geeft u de Help voor sneltoetsen weer. Fn-F2 Acer esetting Start de Acer esetting in de Acer emanager ingesteld door de Acer Empowering Key. Zie Acer emanager op pagina 45. Fn-F3 Acer epowermanagem ent Start de epowermanagement in de Acer emanager ingesteld door de Acer Empowering Key. Zie Acer emanager op pagina 45. Fn-F4 Standby Hiermee plaatst u de computer in de Standbystand.

26 18 1 Kennismaking met uw TravelMate Sneltoets Pictogram Functie Beschrijving Fn-F5 Schakeltoets voor beeldscherm Hiermee stuurt u de schermuitvoer naar het beeldscherm, de externe monitor (indien aangesloten) of naar beide. Fn-F6 Scherm dimmen Hiermee schakelt u de lamp van het beeldscherm uit om stroom te besparen. Druk op een willekeurige toets om het beeldscherm weer te activeren. Fn-F7 Fn-F8 Schakeltoets voor touchpad Schakeltoets voor luidspreker Hiermee schakelt u de interne touchpad in en uit. Hiermee schakelt u de luidsprekers in en uit. Fn- Volume verhogen Hiermee verhoogt u het luidsprekervolume. Fn- Volume verlagen Hiermee verlaagt u het luidsprekervolume. Fn- Fn- Helderheid verhogen Helderheid verlagen Hiermee verhoogt u de helderheid van het beeldscherm. Hiermee verlaagt u de helderheid van het beeldscherm. Alt Gr-Euro Euro Hiermee typt u het euro-symbool.

27 19 Het euro-symbool Als uw toetsenbordindeling is ingesteld op Verenigde Staten- Internationaal of Groot-Brittannië of als u een toetsenbord hebt met een Europese indeling, kunt u het euro-symbool typen. Opmerking voor gebruikers van het VS-toetsenbord: De toetsenbordindeling wordt ingesteld wanneer u voor het eerst Windows installeert. Om er zeker van te zijn dat u het eurosymbool kunt typen, moet u het toetsenbord instellen op Verenigde Staten-Internationaal. U bepaalt het type toetsenbord als volgt: 1 Klik op Start, Configuratiescherm. 2 Dubbelklik op Landinstellingen. 3 Klik op het tabblad Taal en klik op Details. 4 Controleer of bij En Engels (Verenigde Staten) de optie Verenigde Staten (internationaal) is ingesteld. Als dat niet het geval is, klikt u op Toevoegen, selecteert u Verenigde Staten (internationaal) en klikt u op OK. 5 Klik op OK. Zo typt u het euro-symbool: 1 Zoek het euro-symbool op uw toetsenbord. 2 Open een teksteditor of een tekstverwerker. 3 Houd Alt Gr ingedrukt en druk op het euro-symbool. Opmerking: Sommige lettertypen en softwareprogramma's ondersteunen het euro-symbool niet. Bezoek voor meer informatie.

28 20 1 Kennismaking met uw TravelMate Launch keys Rechtsboven het toetsenbord bevinden zich vier knoppen. Deze knoppen worden launch-keys genoemd. Ze worden aangeduid als de mail, Web browser, Empowering en programmeerbare toetsen. Druk op de Acer Empowering Toets om de Acer emanager te starten. Zie Acer emanager op pagina 45. De mail en Web browser zijn standaard ingesteld voor - en Internetprogrammaís, maar kunnen opnieuw ingesteld worden door de gebruiker. De mail, Web browser en programmeerbare toetsen worden ingesteld door de Acer Launch Manager te starten. Zie Launch Manager op pagina 46. Nee Beschrijving Standaardtoepassing 1 Mail toepassing (programmeerbaar door gebruiker) 2 Web browser Internet browsertoepassing (programmeerbaar door gebruiker) 3 e Acer emanager software (programeerbaar door gebruiker) 4 P Programmeerbaar door gebruiker

29 21 Daarnaast zijn er twee launch-keys aan de voorkant. Zelfs wanneer het deksel gesloten is, hebt u gemakkelijk toegang tot de functies van Draadloos en Bluetooth. De Draadloze en Bluetooth toetsen kunnen echter niet door de gebruiker ingesteld worden. Beschrijving Bluetoothcommunic aties Standaardtoepassing Brandt om de status van Bluetoothcommunicaties (optioneel) aan te geven. Draadloze communicaties Brandt om de status van draadloze LAN communicaties (optioneel) aan te geven.

30 22 1 Kennismaking met uw TravelMate Touchpad De ingebouwde touchpad is een PS/2-compatibel aanwijsapparaat dat bewegingen op het bijbehorende oppervlak registreert. De cursor reageert als u uw vinger over het oppervlak van de touchpad verplaatst. De centrale locatie op de polssteun biedt comfort en optimale ondersteuning. Opmerking: Als u werkt met een externe USB-muis of een seriële muis, kunt u de touchpad uitschakelen door op Fn-F7 te drukken. Werken met de touchpad Hieronder wordt aangegeven hoe u werkt met de touchpad: Verplaats uw vinger over de touchpad om de cursor te verplaatsen. Druk op de knoppen links (1) en rechts (3) op de touchpad om items te selecteren en functies uit te voeren. Deze twee knoppen komen overeen met de linker- en rechterknop van de muis. Door op de touchpad te tikken verkrijgt u hetzelfde resultaat.

31 23 Gebruik de 4-richtingen roltoets (2) om omhoog, omlaag, links en rechts door een pagina te bewegen. Dit heeft hetzelfde resultaat als in Windows-toepassingen met de muis op de rechterschuifbalk klikken. Middelste Functie Linkerknop Rechterknop Tikken Knoppen Uitvoeren Selecteren Slepen Contextme nu openen Scrollen Twee maal snel klikken. Eén maal klikken. Klikken en ingedrukt houden en vervolgens met de vinger slepen om de cursor te verplaatsen. Eén maal klikken. Klik en houd de omhoog/ omlaag/ links/rechts toets ingedrukt. Twee maal tikken (met dezelfde snelheid als bij het dubbelklikken met de muis). Eén maal tikken. Twee maal tikken (met dezelfde snelheid als bij het dubbelklikken met de muis), de vinger na de tweede tik op de touchpad laten en de cursor slepen. Opmerking: Zorg dat uw vingers droog en schoon zijn wanneer u met de touchpad werkt. Houd de touchpad droog en schoon. De touchpad is gevoelig voor vingerbewegingen. Hoe lichter de druk, hoe beter de respons. De touchpad functioneert niet beter als u harder drukt.

32 24 1 Kennismaking met uw TravelMate Opslag Deze computer is uitgerust met de volgende opslagmedia: Vaste schijf Dankzij de vaste schijf met grote opslagcapaciteit, beschikt u altijd over voldoende opslagruimte. Hier worden uw gegevensbestanden opgeslagen. Optisch station Uw computer wordt geleverd met een optisch station dat kan bestaan uit het volgende: DVD/CD-RW Combo DVD-Dual DVD-Super Multi De lade van het DVD-station openen Als u de lade van het DVD-station wilt openen wanneer de computer is ingeschakeld, drukt u op de uitwerpknop en trekt u vervolgens de lade open. Als de stroom is uitgeschakeld, kunt u het station openen via de nooduitwerp-opening (zie pagina 52).

33 25 DVD-films afspelen Als het DVD-station in het AcerMedia-compartiment is geïnstalleerd, kunt u DVD-films afspelen op uw computer. 1 Open het DVD-station en plaats een DVD-filmschijf in het station. Sluit het DVD-station. Belangrijk! Als u de DVD-speler de eerste keer start, wordt u gevraagd de regiocode in te voeren. Dvd-schijven zijn in zes regio s ingedeeld. Zodra het DVD-station op een bepaalde regiocode is ingesteld, worden alleen DVD-schijven voor de ingestelde regio afgespeeld. U kunt de regiocode maximaal vijf maal instellen (met inbegrip van de eerste keer). Daarna wordt de laatste regiocode ingesteld als permanente code. Het terugzetten van de vaste schijf in zijn oorspronkelijke toestand heeft geen invloed op het aantal malen dat de regiocode is ingesteld. Raadpleeg de tabel verderop in deze sectie voor informatie over regiocodes voor DVD-films. 2 De DVD-film wordt na enkele seconden automatisch afgespeeld. Regiocode Land of regio 1 VS, Canada 2 Europa, Midden-Oosten, Zuid-Afrika, Japan 3 Zuidoost-Azië, Taiwan, Zuid-Korea 4 Latijns-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland 5 Voormalige U.S.S.R, delen van Afrika, India 6 Volksrepubliek China Opmerking: Als u de regiocode wilt wijzigen, plaatst u een DVDfilm met een andere regiocode in het DVD-station.

34 26 1 Kennismaking met uw TravelMate Audio Bij de computer wordt een 16-bit high-fidelity AC 97 stereo audio en microfoon meegeleverd. De ingebouwde stereo luidspreker zijn gemakkelijk toegankelijk.. Er bevinden zich audio-poorten aan de linkerkant van de computer. Zie Linkeraanzicht op pagina 6 voor meer informatie over externe audio-apparatuur. Energiebeheer Deze computer beschikt over een ingebouwde energiebeheerfunctie die de systeemactiviteit aanstuurt. Systeem activiteit betreft alle activiteiten waarbij ÈÈn of meer van onderstaande apparaten betrokken zijn: toetsenbord, muis, harde schijf, randapparatuur verbonden met de USB en uitbreidingspoorten, en videogeheugen. Wanneer er geen activiteit gedetecteerd wordt gedurende een bepaalde periode (genoemd een inactivity timeout), schakelt de computer een aantal van deze apparaten uit om energie te besparen. Op deze computer wordt een energiebeheerschema gehanteerd dat Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) ondersteunt. Daardoor wordt een maximale energiebesparing bereikt, terwijl de computer toch topprestaties blijft leveren. Alle taken voor het besparen van energie worden door Windows geregeld.

35 27 Mobiliteit van de TravelMate In deze sectie vindt u tips en hints die nuttig zijn als u de computer verplaatst of meeneemt op reis. De computer loskoppelen van de bureaubladapparatuur Neem de volgende stappen als u de computer wilt loskoppelen van randapparatuur: 1 Sla uw werk op. 2 Haal eventuele media of CD's, uit de stations. 3 Sluit het besturingssysteem af. 4 Schakel de computer uit. 5 Klap het beeldscherm dicht. 6 Koppel het snoer van de adapter los. 7 Koppel het toetsenbord, het aanwijsapparaat, de printer, de externe monitor en de overige externe apparaten los. 8 Maak het Kensington-veiligheidsslot los als uw computer hiermee is beveiligd. Verplaatsingen over korte afstand wanneer u de computer verplaatst over korte afstanden, bijvoorbeeld van uw kantoor naar een vergaderruimte De computer voorbereiden Voordat u de computer verplaatst, sluit en vergrendelt u het beeldscherm zodat de Standy-stand wordt geactiveerd. U kunt de computer nu veilig binnen het gebouw verplaatsen. Open het beeldscherm om de Standby-stand te beëindigen. Druk u gewoon snel op de aan/uit knop. Als u de computer wilt meenemen naar het kantoor van een klant of naar een ander gebouw, kunt u overwegen de computer uit te schakelen: 1 Klik op Start, Computer uitschakelen. 2 Klik op Uitschakelen.

36 28 1 Kennismaking met uw TravelMate - of - Plaats de computer in de slaapstand door op Fn-F4 te drukken. Vervolgens sluit u het scherm. Als u de computer weer wilt gebruiken, opent u het beeldscherm en drukt u op een toets. Als het stroomlampje niet brandt, is de Hibernation-stand geactiveerd en is de computer uitgeschakeld. Verschuif de aan/uit knop en laat deze vervolgens los om de computer weer in te schakelen. De Hibernation-stand kan worden geactiveerd nadat de computer een bepaalde periode in de Standby-stand heeft gestaan. Schakel de computer in om de computer te activeren vanuit de Standby- en Hibernation-stand. Wat u moet meenemen naar korte vergaderingen Met een volledig opgeladen batterij werkt de computer onder de meeste omstandigheden ongeveer 4 uur. Voor kortere bijeenkomsten volstaat het dat u alleen uw computer meeneemt. Wat u moet meenemen naar lange vergaderingen Als de vergadering langer dan 4 uur gaat duren of als de batterij niet volledig is opgeladen, kunt u de adapter meenemen en de computer in de vergaderruimte aansluiten op de netstroom. Als in de vergaderruimte geen stopcontact aanwezig is, bespaart u energie door de computer in de Standby-stand te plaatsen. Druk op Fn- F4 of sluit het beeldscherm wanneer u de computer niet actief gebruikt. Druk u gewoon snel op de aan/uit knop. De computer meenemen naar huis wanneer u de computer meeneemt van uw kantoor naar huis en vice versa De computer voorbereiden Nadat u de computer hebt losgekoppeld, doet u het volgende voordat u de computer meeneemt naar huis: Verwijder alle media en CD's uit de stations. Als u dat niet doet, kan de lees-/schrijfkop beschadigd raken.

37 29 Plaats de computer in een koffer die voorkomt dat de computer gaat schuiven, en pak de computer in met schokdempend materiaal voor het geval de computer valt. Voorzichtig: Leg niets boven op de computer. Druk op de bovenkant kan het beeldscherm beschadigen. Wat u moet meenemen Neem de volgende onderdelen mee naar huis als u die thuis nog niet hebt: Adapter en netsnoer Gebruikershandleiding van de printer Speciale voorzorgsmaatregelen Bescherm de computer tegen schadelijke effecten door de volgende richtlijnen in acht te nemen wanneer u van en naar uw werk reist: Houd de computer bij u om het effect van temperatuurwijzigingen te minimaliseren. Als u langere tijd moet stoppen en de computer niet kunt meenemen, plaatst u de computer in de kofferruimte van de auto om blootstelling aan zeer grote hitte te voorkomen. Door wijzigingen in de temperatuur of vochtigheid kan er condensvorming optreden. Laat de computer op kamertemperatuur komen en controleer het beeldscherm op condens voordat u de computer inschakelt. Is de temperatuurschommeling groter dan 10 C (18 F), laat de computer dan langzaam op kamertemperatuur komen. Plaats de computer indien mogelijk gedurende 30 minuten in een omgeving met een temperatuur die ligt tussen de buitentemperatuur en kamertemperatuur. Een thuiskantoor opzetten Als u vaak thuis werkt met de computer, kan het handig zijn een tweede adapter aan te schaffen. U hoeft de adapter dan niet voortdurend mee te nemen. Als u de computer vaak thuis gebruikt, wilt u wellicht ook een extern toetsenbord, een externe monitor of een externe muis aansluiten.

38 30 1 Kennismaking met uw TravelMate Reizen met de computer als u zich verplaatst over een grotere afstand, bijvoorbeeld van uw kantoor naar het kantoor van een klant of naar een andere binnenlandse bestemming De computer voorbereiden Bereid de computer voor alsof u deze meeneemt naar huis. Zorg ervoor dat de batterij in de computer is opgeladen. Op het vliegveld kan u worden gevraagd de computer in te schakelen om veiligheidsredenen. Wat u moet meenemen Zorg ervoor dat u de volgende onderdelen bij de hand hebt: Adapter Volledig opgeladen reservebatterij(en) Extra printerstuurprogramma's als u van plan bent een andere printer te gebruiken Speciale voorzorgsmaatregelen Behalve de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen wanneer u de computer meeneemt naar huis, moet u de computer tijdens de reis als volgt extra beveiligen: Neem de computer altijd mee als handbagage. Laat de computer indien mogelijk handmatig controleren. De röntgenapparatuur op vluchthavens is veilig, maar plaats de computer niet in een metaaldetector. Internationaal reizen met de computer als u door verschillende landen reist De computer voorbereiden Bereid de computer op de normale wijze voor op een reis.

39 31 Wat u moet meenemen Zorg ervoor dat u de volgende onderdelen bij de hand hebt: Adapter Netsnoeren die geschikt zijn voor het land waar u naartoe reist Volledig opgeladen reservebatterij(en) Extra printerstuurprogramma's als u van plan bent een andere printer te gebruiken Aankoopbewijs, voor het geval hierom wordt gevraagd door de douane International Traveler s Warranty-paspoort Speciale voorzorgsmaatregelen Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij andere reizen. Houd bij internationale reizen bovendien rekening met het volgende: Reist u naar een ander land, controleer dan of het plaatselijke voltage en het adaptersnoer geschikt zijn. Als dat niet het geval is, koopt u een netsnoer dat geschikt is voor aansluiting op het lokale voltage. Gebruik geen convertorkits voor elektronische apparatuur om de computer van stroom te voorzien. Als u werkt met een modem, controleer dan of de modem en de connector compatibel zijn met het telecommunicatiesysteem van het land waar u naartoe reist.

40 32 1 Kennismaking met uw TravelMate De computer beveiligen Uw computer is een kostbare investering waarvoor u uiteraard goed zorg moet dragen. In dit gedeelte tonen we u hoe u zorg draagt voor uw computer en hoe u deze beveiligt tegen misbruik door derden. Onder beveiligingsfuncties vallen hardware en software beveiligingen een veiligheidsslot en wachtwoorden. De computer vergrendelen Een veiligheidskeylock-inkeping aan de linkerzijkant van de computer biedt de mogelijkheid u te verbinden met een Kensington-compatibel computerbeveiligingsslot lock... Draai een beveiligingskabel rond een vast, onwrikbaar object, zoals een tafel of een handgreep van een lade. Plaats het slot in de uitsparing en draai de sleutel om zodat het slot is vergrendeld. Er zijn ook modellen beschikbaar zonder Kensington-slot.

41 33 Een wachtwoord instellen Wachtwoorden beveiligen de computer tegen ongeoorloofde toegang. Indien ingesteld, kan niemand zonder het correcte wachtwoord toegang krijgen tot de computer. U kunt drie soorten wachtwoorden instellen: 1 Supervisor Password beveiligt de computer tegen ongeoorloofde toegang tot en gebruik van de BIOS Utility. 2 User Password beveiligt de computer tegen ongeoorloofd gebruik. 3 Hard Disk Password beveiligt uw gegevens door ongeoorloofde toegang tot de vaste schijf te voorkomen. Waarschuwing! Vergeet uw Setup en Hard Disk wachtwoorden nooit! Indien u uw wachtwoord vergeet, neemt u contact op met uw dealer of geautoriseerd service center. U kunt wachtwoorden instellen in het BIOS.

42 34 1 Kennismaking met uw TravelMate

43 2 De computer afstemmen op uw behoeften

44 Nu u weet met welke onderdelen en basisvoorzieningen uw TravelMatecomputer is uitgerust, is het tijd om de geavanceerde voorzieningen van uw computer te leren kennen. In dit hoofdstuk leert u hoe u optionele voorzieningen toevoegt, hoe u onderdelen kunt upgraden voor nog betere prestaties en hoe u de computer aan uw wensen aanpast.

45 37 De computer uitbreiden met optionele voorzieningen Uw mobiele TravelMate kan volledig op uw wensen worden afgestemd. Connectiviteitsopties Via poorten kunt u randapparatuur aansluiten op uw computer, op dezelfde wijze als op een desktop-pc. Modem Uw computer heeft een ingebouwde V kbps AC 97 Link-modem. Waarschuwing! Deze modempoort kan niet worden gebruikt in combinatie met digitale telefoonlijnen. Als u deze modem aansluit op een digitale telefoonlijn, beschadigt u de modem. Om de modem te gebruiken, sluit u een telefoonkabel aan tussen de modemaansluiting en de telefoonlijnaansluiting. Waarschuwing! Gebruik de meegeleverde telefoonkabel in het land van gebruik.

46 38 2 De computer afstemmen op uw behoeften Netwerk Uw computer heeft ingebouwde Ethernet/Fast Ethernetvoorzieningen. Om de netwerkfunctie te gebruiken sluit u een Ethernet-kabel aan tussen de netwerkaansluiting op de computer en een netwerkaansluiting of hub. Raadpleeg uw systeembeheerder voor informatie. Snel infrarood De computer s snelle infrarrood (FIR) poort maakt het mogelijk draadloze datatransfer te verrichten met andere IR-aware computers en randapparatuur zoals PDAís (personal digital assistants), mobiele telefoons, en infrarode printers. De infrarood poort kan data versturen bij snelheden van maximaalvier megabits per seconde (Mbps) over een afstand van maximaal ÈÈn meter.

47 39 Universele Seriële Bus (USB) De Universal Serial Bus (USB) 2.0-poort is een snelle seriële bus waarop u USB-randapparaten kunt aansluiten en in serie kunt koppelen zonder overbelasting van de systeembronnen. Uw computer heeft twee poorten (ÈÈn aan de linker- en ÈÈn aan de rechterkant) beschikbaar IEEE 1394 poort De computer's IEEE 1394 poort maakt het mogelijk u te verbinden met IEEE 1394 ondersteunde apparatuur zoals een videocamera of digitale camera. Opmerking: Voor meer informatie, zie de documentatie van uw video- of digitale camera.

48 40 2 De computer afstemmen op uw behoeften PC Card-slot Er bevindt zich ÈÈn Type II CardBus PC Card gleufslot aan de rechterkant van de computer. De sleuven accepteren kaarten op creditcard-formaat die de functionaliteit en uitbreidbaarheid van de computer vergroten. Op de kaart moet een PC Card-logo staan. PC-kaarten (voorheen PCMCIA) zijn uitbreidingskaarten voor draagbare computers die u dezelfde uitbreidingsmogelijkheden bieden als desktopcomputers. Met CardBus wordt de technologie van de 16-bits PC Cards uitgebreid naar een bandbreedte van 32 bits. Opmerking: Raadpleeg de handleiding van de kaart voor informatie over de installatie en het gebruik van de kaart en de kaartfuncties. Een PC Card plaatsen Plaats de kaart in het onderste slot en breng indien nodig de juiste verbindingen tot stand (bijvoorbeeld via een netwerkkabel). Raadpleeg de handleiding bij de kaart voor meer informatie.

49 41 Een PC Card verwijderen Voordat u een PC Card verwijdert: 1 Sluit de toepassing af die gebruikmaakt van de kaart. 2 Klik met de linkermuisknop op het pictogram Hardware veilig verwijderen op de taakbalk en klik vervolgens op de PC Card. Klik op OK om te bevestigen. 3 Druk op de uitwerpknop van het slot om de knop naar buiten te schuiven en druk nogmaals op de knop om de kaart uit te werpen. 3-in-1 kaartlezer Er bevindt zich een 3-in-1 kaartlezer aan de rechterkant van de computer. Zie Rechteraanzicht op pagina 7. De lezer accepteert Secure Digital (SD), MultiMediaCard (MMC) en Geheugenstick (MS) ter verhoging van zijn bruikbaarheid. Breng de kaart in de gleuf. Hou hem er recht voor en duw hem er daarna in. Als u hem wilt verwijderen drukt u op de kaart die dan automatisch uitgeworpen wordt.

50 42 2 De computer afstemmen op uw behoeften Poort uitbreidingsapparatuur Er zijn twee types uitbreidingsapparatuur beschikbaar voor uw computer. I/O replicator - voegt PS/2, seriîle en parallele poortverbindingen toe aan uw computer. Acer EasyPort ñ voegt host-poorten toe aan uw computer, en stelt u in staat in een handomdraai randapparatuur aan te sluiten en los te koppelen van uw computer. Opmerking I: De LAN poort op Acer EasyPort ondersteunt 10/ 100Mbps Fast Ethernet. Wanneer aangesloten, ondersteunt de computer s aan boord LAN poort slechts 10/100Mbps. Opmerking II: De S-video poort op Acer EasyPort wordt alleen ondersteund door de externe VGA. Belangrijk: Wanneer aangesloten, schakelt de Acer EasyPort de computer s aan boord audio en S-video poorten uit. Zie uw leverancier voor meer informatie.

51 43 Optionele upgrademogelijkheden Uw computer is zeer krachtig en levert uitstekende prestaties. Sommige gebruikers en toepassingen stellen echter nog hogere eisen aan de computer. Als u de prestaties verder wilt verbeteren, kunt u de hoofdonderdelen van deze computer upgraden. Opmerking: Neem contact op met een erkende leverancier als u een hoofdonderdeel wilt upgraden. Het geheugen uitbreiden Geheugen is uit te breiden tot 2 GB, met DDR 256MB/512MB/1GB SDRAM modules. De computer ondersteunt shadow RAM. De computer is voorzien van twee geheugenslots, waarvan er één wordt gebruikt voor het standaardgeheugen. U kunt het geheugen uitbreiden door een geheugenmodule te installeren in het beschikbare slot, of door het standaardgeheugen te vervangen door een geheugenmodule met een grotere capaciteit.

52 44 2 De computer afstemmen op uw behoeften Geheugen installeren Ga als volgt te werk als u een geheugenmodule wilt installeren: 1 Zet de computer uit, koppel de adapter los (indien aangesloten) en verwijder de batterij. Draai de computer om, zodat de onderkant boven ligt. 2 Verwijder de schroef van het kapje van de geheugenruimte en til het kapje omhoog om het te verwijderen. 3 Plaats de geheugenmodule onder een hoek in het slot (a) en druk deze voorzichtig naar beneden totdat de module op zijn plaats (b) klikt. 4 Plaats het kapje terug en zet het weer vast met de schroef. De computer stelt automatisch het totale geheugen vast en configureert het geheugen opnieuw.

53 Systeemhulpprogramma's gebruiken Acer emanager Acer emanager is innovatieve sofware ontwikkeld voor vaak gebruikte functies. Als u op de Acer Empowering Key drukt, verschijnt de interface van de Acer emanager gebruiker, met dire hoofdinstellingen -- Acer esetting, Acer epresentation en Acer epowermanagement. 45 Als u de Acer Empowering Key wilt instellen, zie Launch keys op pagina 20.

54 46 2 De computer afstemmen op uw behoeften Launch Manager Boven het toetsenbord bevinden zich zes snelstarttoetsen. De Wireless en Bluetooth-toets is niet programmeerbaar. Met Launch Manager kunt u alleen de andere vier toetsen instellen. Voor meer informatie zie Launch keys op pagina 20. U kunt de Launch Manager openen door op Start, Alle Programma's en vervolgens op Launch Manager te klikken. BIOS-hulpprogramma Het BIOS-hulpprogramma is een configuratieprogramma voor de hardware dat in het Basic Input/Output System (BIOS) van uw computer is ingebouwd. Omdat uw computer al is geconfigureerd en geoptimaliseerd, is het niet nodig dit hulpprogramma uit te voeren. Als u echter configuratieproblemen ondervindt, moet u het programma wel uitvoeren. Als u het BIOS-hulpprogramma wilt activeren, drukt u tijdens de zelftest op F2 op het moment dat het Acer-logo wordt weergegeven.

55 47 D voor D Recovery (Disc voor Disc) Opmerking: Deze functie is beschikbaar op bepaalde modellen alleen. Installatie meertalig besturingssysteem Volg de instructies om het besturingssysteem en taal te kiezen die gebruikt worden wanneer u het systeem voor het eerst opstart. 1 Schakel de computer in. 2 Acer meertalig besturingssysteem selectiemenu s verschijnen automatisch. 3 Gebruik de pijltoetsen om de gewenste taalversie te kiezen. Druk op Enter om selectie te bevestigen. 4 Het besturingssysteem en taal die u nu kiest, is de enige optie voor toekomstige herstelhandelingen. 5 Het systeem installeert het gekozen besturingssysteem en taal. Herstellen zonder een Recovery-CD Met het herstelproces kunt u de originele software terugzetten die op het C: station geïnstalleerd was op het moment dat u het notebook kocht. Volg onderstaande stappen om het C: station opnieuw op te bouwen. (Het C: station wordt opnieuw geformatteerd en alle gegevens worden gewist.) Het is van belang dat u reservekopieën maakt van alle bestanden voordat u deze optie gebruikt. Controleer de instellingen van de BIOS voordat u een herstelhandeling uitvoert. a b c Controleer of de functie "Hard Disk Recovery" is ingeschakeld of niet. Zorg dat de instelling [Hard Disk Recovery] in [Advanced] is [Enabled] (ingeschakeld). Verlaat de BIOS Setup Utility en bewaar de wijzigingen. Het systeem wordt opnieuw opgestart. Opmerking: Om de BIOS Setup Utility te activeren, drukt u op <F2> tijdens de POST.

56 48 2 De computer afstemmen op uw behoeften 1 Start het systeem opnieuw op. 2 De instructie Press <F2> to Enter BIOS wordt onderin het scherm weergegeven tijdens de POST. 3 Druk op hetzelfde moment op <Alt> + <F10> om het herstelproces te activeren. 4 Het bericht The system has password protection. Please enter : wordt weergegeven. 5 Voer zes nullen in en ga verder. 6 Het venster Acer Self-Configuration Preload verschijnt. 7 Gebruik de pijltoetsen om door de items (besturingssysteem versies) te gaan en druk op Enter om te selecteren. Wachtwoord instellen en afsluiten Druk op F3 om het wachtwoord in te stellen of druk op F5 om het herstelproces te verlaten, wanneer het venster Acer Self-Configuration Preload verschijnt. Wanneer u op F3 drukt, wordt het volgende scherm weergegeven Please enter new password: voer dan één tot acht alfanumerieke karakters in. U wordt gevraagd ter bevestiging het wachtwoord opnieuw in te voeren voordat u verder kunt gaan. Het scherm wordt weergegeven Password has been created. Press any key to reboot..., druk op een toets om het systeem opnieuw op te starten. Wanneer u op F5 drukt, wordt het herstelproces afgebroken en het systeem start opnieuw en normaal op. Belangrijk! Deze functie bezet 2 GB in een verborgen partitie op de harde schijf.

57 3 Problemen met de computer oplossen

58 In dit hoofdstuk worden oplossingen aangereikt voor het verhelpen van algemene systeemproblemen. Doet zich een probleem voor, lees dan eerst dit hoofdstuk voordat u een technicus raadpleegt. Voor ernstige problemen moet de computer worden opengemaakt. Probeer dit niet zelf te doen. Neem contact op met uw leverancier of de geautoriseerde servicecentra voor hulp.

59 51 Veelgestelde vragen Hieronder volgt een overzicht van situaties die zich kunnen voordoen tijdens het gebruik van de computer. Bij elke situatie worden eenvoudige antwoorden en oplossingen voorgesteld. Ik heb op de aan/uit knop gedrukt en het scherm geopend, maar de computer wordt niet opgestart. Kijk of het stroomlampje brandt. Als dit niet brandt, krijgt de computer geen stroom. Controleer het volgende: Als u batterijstroom gebruikt, is de batterij misschien bijna leeg en krijgt de computer geen stroom meer. Sluit de adapter aan om de batterij opnieuw op te laden. Controleer of de adapter correct is aangesloten op de computer en op de netstroom. Als de LED brandt, controleert u het volgende: Als het lampje voor de Standby-stand brandt, is de slaapstand ingeschakeld. Druk u gewoon snel op de aan/uit knop. Er wordt niets weergegeven op het scherm. De energiebesparingsfunctie van de computer schakelt het scherm automatisch uit om energie te besparen. Druk op een toets om het scherm weer te activeren. Als u het scherm niet kunt activeren door op een toets te drukken, kan dit twee oorzaken hebben: Druk op Fn- om het helderheidsniveau te verhogen. De weergave kan zijn ingesteld op een externe monitor. Druk op de schakeltoets voor het beeldscherm Fn-F5 om de weergave terug te schakelen naar het LCD-scherm. Het beeld wordt niet op volledige schermgrootte weergegeven. Zorg ervoor dat de resolutie is ingesteld op 1024 x 768. Dit is de beste resolutie voor uw computerscherm. Klik met de rechtermuisknop op het Windows-bureaublad en selecteer Eigenschappen. Het dialoogvenster Eigenschappen voor Beeldscherm verschijnt. Klik vervolgens op het tabblad Instellingen en controleer of de juiste

60 52 3 Problemen met de computer oplossen resolutie is ingesteld. Als een lagere resolutie is ingesteld dan hierboven is aangegeven, hebt u geen beeld over de volledige schermgrootte op de computer of een externe monitor. De computer geeft geen geluid weer. Controleer het volgende: Het volume kan gedempt zijn. Kijk naar het pictogram (luidsprekertje) voor de volumeregeling op de taakbalk van Windows. Als er op het pictogram een rondje met een rode streep zit, klikt u op het pictogram en schakelt u het selectievakje Dempen uit. De luidsprekers zijn mogelijk uitgeschakeld. Druk op Fn-F8 om de luidsprekers weer in te schakelen (met deze sneltoets schakelt u de luidsprekers ook uit). Het volume is mogelijk te laag. Open de volumeregeling van Windows via het pictogram voor de volumeregeling op de taakbalk. Als er een oor- of hoofdtelefoon of externe luidsprekers zijn aangesloten op de line-out-poort achterkant op de computer, worden de interne luidsprekers automatisch uitgeschakeld. Ik wil het CD- of DVD-station openen zonder de stroom in te schakelen. Ik kan het CD- of DVD-station niet openen. Het optisch station heeft een mechanischeuitwerpknop. Steek een pen of paperclip in de opening en duw om de lade van het station te openen.

61 53 Het CD- of DVD-station kan een schijf niet lezen. Controleer het volgende: Controleer of het station de schijf ondersteunt. Als uw computer een CD-ROM-station heeft, kan die alleen CD's lezen, geen DVD's. Als uw computer een DVD-station heeft, kan die naast CD's ook DVD's lezen. Druk een CD of DVD altijd stevig vast in de aandrijfas van de lade, wanneer u een CD of DVD in de lade wilt plaatsen. Controleer of er geen krassen of vlekken op de CD of DVD zitten. Als de CD of DVD vuil is, reinig die dan met een reinigingsset voor schijven. Volg de instructies van de reinigingsset. Als het probleem niet bij de schijf ligt, is uw CD- of DVD-station mogelijk vuil. Reinig het station met een reinigingsset voor stations. Volg de instructies van de reinigingsset. Het toetsenbord reageert niet. Probeer een extern toetsenbord aan te sluiten op de USB-aansluiting aan de achterkant van de computer Als dit toetsenbord wel werkt, raadpleeg dan uw leverancier of een erkend servicecentrum omdat de kabel van het interne toetsenbord mogelijk los zit. De infrarood poort werkt niet. Controleer het volgende: o Let erop dat de infrarood poorten van de twee apparaten nnaar elkaar toe gericht zijn (+/- 15 graden) maximal 1 meter van elkaar verwijderd. o Let erop dat er een duidelijk pad is tussen de twee infrarood poorten. Niets mag de porten blokkeren. o Zorg ervoor dat de juiste software gebruikt wordt op beide apparaten (voor bestandoverdracht) of dat u de juiste besturingprogramma's hebt (voor het printen naar een infrarood printer). o Gedurende de POST, drukt u op F2 om toegang te krijgen tot de BIOS Utility en controleer dat de infrarood poort geactiveerd is. o Zorg ervoor dat beide apparaten IrDA-ondersteunend zijn.

TravelMate Serie 2300/4000/4500. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2300/4000/4500. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2300/4000/4500 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2300/4000/4500 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2004

Nadere informatie

emachines G620/G420 Serie Snelgids

emachines G620/G420 Serie Snelgids emachines G620/G420 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines G620/G420 Serie Oorspronkelijke uitgave: 08/2008 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk

Nadere informatie

emachines E725/E525 Serie Snelgids

emachines E725/E525 Serie Snelgids emachines E725/E525 Serie Snelgids Copyright 2009. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines E725/E525 Serie Oorspronkelijke uitgave: 02/2009 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk

Nadere informatie

Rondleiding door de notebook

Rondleiding door de notebook De Trinitas laptop Rondleiding door de notebook Voorkant # Pictogram Item Beschrijving 1 Webcam Webcam voor videocommunicatie Een lichtje naast de webcam geeft aan dat de webcam actief is. 2 Microfoon

Nadere informatie

TravelMate Serie 2100/2600. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2100/2600. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2100/2600 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2100/2600 Oorspronkelijke Uitgave: July 2004 Acer behoudt

Nadere informatie

Controlelijst bij het uitpakken

Controlelijst bij het uitpakken Onderdeelnummer: 67P4583 Controlelijst bij het uitpakken Hartelijk gefeliciteerd met uw nieuwe IBM ThinkPad X Series computer. Controleer of u alle items in deze lijst hebt ontvangen. Mocht een van de

Nadere informatie

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden.

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. i -1 Opmerking De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. DE FABRIKANT OF DE VERDELER IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR FOUTEN OF OMISSIES IN DEZE HANDLEIDING

Nadere informatie

Extensa Serie 2300/3000. Gebruikershandleiding

Extensa Serie 2300/3000. Gebruikershandleiding Extensa Serie 2300/3000 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding Extensa Serie 2300/3000 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2004 Acer behoudt

Nadere informatie

emachines E620 Serie Snelgids

emachines E620 Serie Snelgids emachines E620 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines E620 Serie Oorspronkelijke uitgave: 08/2008 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk en geeft

Nadere informatie

TravelMate Serie 2350. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2350. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2350 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Notebook van de Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2350 Oorspronkelijke Uitgave: November 2004

Nadere informatie

TravelMate 380 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 380 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 380 serie Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 380 serie Oorspronkelijke versie: Augustus 2004 De informatie in

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties

Nadere informatie

TravelMate 370 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 370 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 370 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 370 serie Oorspronkelijke versie: Oktober 2003 De informatie in

Nadere informatie

Acer Aspire V5-122P. Snelgids

Acer Aspire V5-122P. Snelgids Acer Aspire V5-1P Snelgids Productregistratie Als u het product voor het eerst gebruikt, wordt aanbevolen dat u het onmiddellijk registreert. U heeft dan namelijk toegang tot enkele handige voordelen,

Nadere informatie

TravelMate Serie 4100 / 4600. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4100 / 4600. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4100 / 4600 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4100 / 4600 Oorspronkelijke Uitgave: December 2004

Nadere informatie

Acer Aspire 1360 / 1520 Serie. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 1360 / 1520 Serie. Gebruikershandleiding Acer Aspire 1360 / 1520 Serie Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Acer Aspire 1360 / 1520 Serie Notebook Computer Gebruikershandleiding Oorspronkelijke Uitgave: Augustus 2004

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft en Windows zijn in de Verenigde Staten gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation.

Nadere informatie

emachines E720/E520 Serie Snelgids

emachines E720/E520 Serie Snelgids emachines E720/E520 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines E720/E520 Serie Oorspronkelijke uitgave: 08/2008 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk

Nadere informatie

TravelMate 540 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 540 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 540 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 540 serie Oorspronkelijke versie: Juli 2003 De informatie in deze

Nadere informatie

TravelMate Serie 4050. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4050. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4050 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Notebook van de Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4050 Oorspronkelijke Uitgave: Oktober 2004

Nadere informatie

BATTERIJVOEDING & ENERGIEBEHEER

BATTERIJVOEDING & ENERGIEBEHEER H O O F D S T U K D R I E BATTERIJVOEDING & ENERGIEBEHEER In dit hoofdstuk zul je leren over de grondbeginselen van energiebeheer en hoe je deze kunt toepassen om een langer batterijleven te verkrijgen.

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP

Nadere informatie

TravelMate Serie 4400. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4400. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4400 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4400 Oorspronkelijke Uitgave: Maart 2005 Acer behoudt zich

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Artikelnummer van document: 410773-331 April 2006 In deze handleiding wordt de werking van het touchpad en 4het toetsenbord van de computer beschreven. Inhoudsopgave 1 Touchpad

Nadere informatie

TravelMate 290 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 290 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 290 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 290 serie Oorspronkelijke versie: juli 2003 De informatie in deze

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Ferrari 3400. Gebruikershandleiding

Ferrari 3400. Gebruikershandleiding Ferrari 3400 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Ferrari 3400 Computer Gebruikershandleiding Oorspronkelijke Uitgave: September 2004 Er kunnen periodiek wijzigingen in de informatie

Nadere informatie

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Aspire Serie 9100. Gebruikershandleiding

Aspire Serie 9100. Gebruikershandleiding Aspire Serie 9100 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding Aspire Serie 9100 Oorspronkelijke Uitgave: Februari 2005 Acer behoudt zich het

Nadere informatie

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Acer Aspire 1310 series. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 1310 series. Gebruikershandleiding Acer Aspire 1310 series Gebruikershandleiding Copyright 2003 Alle rechten voorbehouden Acer Aspire 1310 Series Notebook Computer Gebruikershandleiding 2de uitgave: Maart 2003 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden.

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. i -1 Opmerking De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. DE FABRIKANT OF DE VERDELER IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR FOUTEN OF OMISSIES IN DEZE HANDLEIDING

Nadere informatie

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP producten

Nadere informatie

Ferrari Serie 4000. Gebruikershandleiding

Ferrari Serie 4000. Gebruikershandleiding Ferrari Serie 4000 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding Ferrari Serie 4000 Oorspronkelijke Uitgave: Mei 2005 Acer behoudt zich het recht

Nadere informatie

HP Notes. 21 februari 2002

HP Notes. 21 februari 2002 HP Notes 21 februari 2002 Dit bestand bevat recente informatie over de notebook-pc van HP. De volgende onderwerpen komen aan bod:! Dvd's en videobestanden afspelen! Een tv-toestel gebruiken als monitor!

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV6500 CTO

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV6500 CTO U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION DV6500 CTO. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION DV6500 CTO in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Acer Aspire Serie 2010. Gebruikershandleiding

Acer Aspire Serie 2010. Gebruikershandleiding Acer Aspire Serie 2010 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Acer Aspire 2010 Serie Notebook Computer Gebruikershandleiding 1ste Uitgave: Maart 2004 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

TravelMate 660 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 660 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 660 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 660 serie Oorspronkelijke versie: mei 2003 De informatie in deze

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Geheugenmodules. Handleiding

Geheugenmodules. Handleiding Geheugenmodules Handleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten en

Nadere informatie

Aspire V Snelgids

Aspire V Snelgids Aspire V3-772 Snelgids Productregistratie Als u het product voor het eerst gebruikt, wordt aanbevolen dat u het onmiddellijk registreert. U heeft dan namelijk toegang tot enkele handige voordelen, zoals:

Nadere informatie

TravelMate Serie 8000. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 8000. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 8000 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 8000 Oorspronkelijke Versie: Feb 2004 De informatie in deze

Nadere informatie

TravelMate Serie 6000. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 6000. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 6000 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 6000 Oorspronkelijke Versie: Feb 2004 De informatie in deze

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de V.S. De informatie in

Nadere informatie

UW COMPUTER UPGRADEN

UW COMPUTER UPGRADEN H O O F D S T U K V I E R UW COMPUTER UPGRADEN In dit hoofdstuk leert u hoe u het DRAM en de vaste schijf bijwerkt en hoe u de draadloze minikaart installeert. Waarschuwing: Indien u de hardware wilt laten

Nadere informatie

Externe-mediakaarten Gebruikershandleiding

Externe-mediakaarten Gebruikershandleiding Externe-mediakaarten Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Het SD-logo is een handelsmerk van de desbetreffende eigenaar. Java is een in de Verenigde Staten gedeponeerd

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties

Nadere informatie

UW COMPUTER UPGRADEN

UW COMPUTER UPGRADEN H O O F D S T U K V I E R UW COMPUTER UPGRADEN In dit hoofdstuk leert u hoe u het DRAM en de vaste schijf bijwerkt en hoe u de draadloze mini PCI installeert. 4-1 Uw vaste schijf upgraden Het oorspronkelijke

Nadere informatie

Geheugenmodules. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden.

Geheugenmodules. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden. Geheugenmodules Artikelnummer van document: 393521-332 December 2005 In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden. Inhoudsopgave 1 Geheugenmodules toevoegen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Overzicht 3 De headset opladen 4 De headset dragen 4 De headset inschakelen 4 De headset voor dicteren aansluiten 5 De adapter 5 De geluidsinstellingen van

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION W5000

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION W5000 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION W5000. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION W5000 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Multimedia Gebruikershandleiding

Multimedia Gebruikershandleiding Multimedia Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie in deze

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000 in

Nadere informatie

Aspire 5730Z/5730/5330 Serie. Snelgids

Aspire 5730Z/5730/5330 Serie. Snelgids Aspire 5730Z/5730/5330 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids Aspire 5730Z/5730/5330 Serie Oorspronkelijke uitgave: 07/2008 Acer behoudt zich het recht voor

Nadere informatie

UW COMPUTER UPGRADEN

UW COMPUTER UPGRADEN H O O F D S T U K V I E R UW COMPUTER UPGRADEN In dit hoofdstuk leert u hoe u het DRAM en de vaste schijf bijwerkt en hoe u de draadloze LAN mini PCI installeert. Waarschuwing: Wij adviseren sterk dat

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Geheugenmodules Gebruikershandleiding

Geheugenmodules Gebruikershandleiding Geheugenmodules Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP producten

Nadere informatie

Aspire Notebook Series

Aspire Notebook Series Aspire Notebook Series Snelgids Downloaded from www.vandenborre.be Productregistratie Als u het product voor het eerst gebruikt, wordt aanbevolen dat u het onmiddellijk registreert. U heeft dan namelijk

Nadere informatie

Multimedia Gebruikershandleiding

Multimedia Gebruikershandleiding Multimedia Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie in deze

Nadere informatie

Acer Aspire 2000 series. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 2000 series. Gebruikershandleiding Acer Aspire 2000 series Gebruikershandleiding Copyright 2003 Alle rechten voorbehouden Acer Aspire 2000 Series Notebook Computer Gebruikershandleiding 1ste uitgave: September 2003 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

Schijfeenheden. Artikelnummer van document:

Schijfeenheden. Artikelnummer van document: Schijfeenheden Artikelnummer van document: 405759-331 Mei 2006 In deze handleiding worden de vaste schijf van de computer en optionele externe schijfeenheden beschreven. Inhoudsopgave 1 Onderhoud van schijfeenheden

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Opstarten. Hoofdstuk 1

Opstarten. Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 Opstarten Wij feliciteren u met uw aankoop van de WindBOX. Als u kiest voor een plat systeem, is dit uw beste keuze. U kunt deze set overal kwijt. Dit pakket vol met mogelijkheden biedt u tevens

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Linksys PLEK500 Powerline-netwerkadapter Inhoud Overzicht...............3 Kenmerken.................... 3 Hoe Powerline-netwerken werken........... 4 Installatievoorbeeld.......................

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV9870EA

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV9870EA U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION DV9870EA. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION DV9870EA in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Schijfeenheden Gebruikershandleiding

Schijfeenheden Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Externe apparatuur. Handleiding

Externe apparatuur. Handleiding Externe apparatuur Handleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft en Windows zijn in de Verenigde Staten gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Externe apparatuur. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt het gebruik van optionele externe apparaten beschreven.

Externe apparatuur. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt het gebruik van optionele externe apparaten beschreven. Externe apparatuur Artikelnummer van document: 405762-331 Mei 2006 In deze handleiding wordt het gebruik van optionele externe apparaten beschreven. Inhoudsopgave 1 USB-apparaat gebruiken USB-apparaat

Nadere informatie

TravelMate 610 Series. Gebruikershandleiding

TravelMate 610 Series. Gebruikershandleiding TravelMate 610 Series Gebruikershandleiding Copyright 2001. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 610 Series Oorspronkelijke uitgave: Maart 2001 Er kunnen periodiek

Nadere informatie

Acer erecovery Management

Acer erecovery Management 1 Acer erecovery Management Acer erecovery Management is een hulpprogramma dat door het softwareteam van Acer werd ontwikkeld en u een eenvoudig, betrouwbaar en veilig middel biedt om uw computer opnieuw

Nadere informatie

Kennisgeving over het product

Kennisgeving over het product Begin hier Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie in deze documentatie kan zonder

Nadere informatie

Software-updates Handleiding

Software-updates Handleiding Software-updates Handleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie in deze documentatie

Nadere informatie

SETUP VAN DE BIOS EN BEVEILIGINGSFUNCTIES

SETUP VAN DE BIOS EN BEVEILIGINGSFUNCTIES H O O F D S T U K T W E E SETUP VAN DE BIOS EN BEVEILIGINGSFUNCTIES In dit hoofdstuk zult u leren hoe u naar het setup-menu van de BIOS gaat en hoe u verscheidene hardware besturingsinstellingen kunt aanpassen.

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Informatie voor de gebruiker: HD (High Definition) en HFR (High Frame Rate) video-opname apparaten, zijn een zware belasting voor geheugenkaarten. Afhankelijk van de gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

TravelMate Serie 4060. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4060. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4060 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4060 Oorspronkelijke uitgave: Augustus 2005 Acer behoudt

Nadere informatie

HP luidsprekertelefoon. Gebruikershandleiding

HP luidsprekertelefoon. Gebruikershandleiding HP luidsprekertelefoon Gebruikershandleiding Copyright 2014 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth is een handelsmerk van de desbetreffende eigenaar en wordt door Hewlett-Packard Company onder

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC

Uw gebruiksaanwijzing. HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP

Nadere informatie

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Geheugenmodules. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden.

Geheugenmodules. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden. Geheugenmodules Artikelnummer van document: 406852-331 April 2006 In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden. Inhoudsopgave 1 Geheugenmodules toevoegen

Nadere informatie

TravelMate Serie 2410. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2410. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2410 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2410 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2005 Acer behoudt zich

Nadere informatie

TravelMate Serie C310. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie C310. Gebruikershandleiding TravelMate Serie C310 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie C310 Oorspronkelijke Uitgave: April 2005 Acer behoudt zich

Nadere informatie

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Pagina 1 van 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet zullen alle gebruikersinstellingen, door de gebruiker

Nadere informatie

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows)

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Inhoudsopgave Installeren van het stuurprogramma... Pagina 1 Verwijderen van het stuurprogramma... Pagina 3 Problemen

Nadere informatie

Problemen met HASP oplossen

Problemen met HASP oplossen Problemen met HASP oplossen Hoofdvestiging: Trimble Geospatial Division 10368 Westmoor Drive Westminster, CO 80021 USA www.trimble.com Copyright en handelsmerken: 2005-2013, Trimble Navigation Limited.

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Handleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Handleiding Cursorbesturing en toetsenbord Handleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft en Windows zijn gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation. De informatie in deze

Nadere informatie

Geheugenmodules. Gebruikershandleiding

Geheugenmodules. Gebruikershandleiding Geheugenmodules Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP producten

Nadere informatie

Schijfeenheden Gebruikershandleiding

Schijfeenheden Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie in deze

Nadere informatie

Acer Aspire 1700 series. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 1700 series. Gebruikershandleiding Acer Aspire 1700 series Gebruikershandleiding Copyright 2003 Alle rechten voorbehouden Acer Aspire 1700 Series Computer Gebruikershandleiding Oorspronkelijke Uitgave: Mei 2003 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

DF-705 Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu

DF-705 Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu DF-705 Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu Dutch V1.0 1 Waarschuwingen Voorzorgsmaatregelen en onderhoud Alleen voor gebruik binnenshuis Stel het apparaat niet bloot aan vocht of

Nadere informatie

Multimedia Gebruikershandleiding

Multimedia Gebruikershandleiding Multimedia Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie in deze

Nadere informatie

Geheugenmodules. Gebruikershandleiding

Geheugenmodules. Gebruikershandleiding Geheugenmodules Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Acer Aspire Serie 1800. Gebruikershandleiding

Acer Aspire Serie 1800. Gebruikershandleiding Acer Aspire Serie 1800 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Acer Aspire 1800 Serie Notebook Computer Gebruikershandleiding 1ste Uitgave: Maart 2004 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie