TravelMate 370 serie. Gebruikershandleiding

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TravelMate 370 serie. Gebruikershandleiding"

Transcriptie

1 TravelMate 370 serie Gebruikershandleiding

2 Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 370 serie Oorspronkelijke versie: Oktober 2003 De informatie in deze handleiding kan regelmatig zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dergelijke wijzigingen zullen worden opgenomen in nieuwe edities van deze handleiding of in aanvullende documenten en publicaties. Acer stelt zich niet aansprakelijk en geeft geen garanties, expliciet noch impliciet, voor de inhoud hiervan en wijst de impliciete garanties van verkoopbaarheid of geschiktheid voor een bepaald doel af. Noteer het modelnummer, het serienummer en de datum en plaats van aankoop in de onderstaande ruimte. Het serienummer en het modelnummer bevinden zich op het label dat op uw computer zit. Het serienummer, het modelnummer en de aankoopinformatie moeten worden vermeld op alle briefwisseling aangaande deze eenheid. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen in een zoeksysteem of worden uitgezonden, in welke vorm of op welke wijze dan ook, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopiëren, opnemen of op andere wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Acer Incorporated. Notebook van de TravelMate 370 serie Modelnummer : Serienummer: Aankoopdatum: Plaats van aankoop: Acer en het Acer-logo zijn geregistreerde handelsmerken van Acer Incorporated. Productnamen of handelsmerken van andere bedrijven worden hier alleen ter identificatie gebruikt en zijn eigendom van hun respectieve bedrijven.

3 iii Voor u aan de slag gaat Dank u dat u hebt gekozen voor een notebook uit de TravelMate serie als uw mobiele computer. We hopen dat u net zo veel plezier zult beleven aan het werken met uw TravelMate als wij aan het maken ervan. Uw gidsen Om u te helpen werken met de TravelMate, hebben we voor u een aantal gidsen ontworpen: Allereerst helpt de kaart Just for Starters (Aan de slag)... u bij het instellen van uw computer. In deze Gebruikershandleiding worden de vele manieren beschreven waarop uw computer u kan helpen om sneller en efficiënter te werken. We raden u aan deze gebruikershandleiding met duidelijke en bondige informatie goed door te lezen. Mocht u een kopie van de handleiding willen afdrukken, dan kan dat dankzij het handige PDF-formaat (Portable Document Format) waarin de handleiding beschikbaar is. Ga als volgt te werk: 1 Klik op Start, Alle Programma's, AcerSystem. 2 Klik vervolgens op AcerSystem User s guide. Opmerking: Om het bestand te openen hebt u Adobe Acrobat Reader nodig. Gebruiksaanwijzingen bij Adobe Acrobat Reader vindt u in het Help-menu. Meer informatie over onze producten, diensten en ondersteuning vindt u op onze website (

4 iv Onderhoud en tips voor het gebruik van de computer De computer in- en uitschakelen Om de computer in te schakelen, drukt u simpelweg op de aan/uit knop, de knop links van de uitvoertoetsen boven het standaard toetsenbord van de TravelMate. Vervolgens laat u de schakelaar los. Zie Geopende Voorkant op pagina 3 voor de locatie van de aan/ uitknop. U kunt de computer uitschakelen op een van de volgende manieren: Gebruik de opdracht Afsluiten... van Windows. Onder Windows 2000: Klik op de knop Start, klik op Afsluiten..., selecteer Afsluiten en klik vervolgens op OK. - of - Onder Windows XP: Klik op Start, Computer uitschakelen en vervolgens op Uitschakelen. Gebruik de aan/uitknop Opmerking: Via de aan/uit knop kunt u ook energiebeheerfuncties uitvoeren. Raadpleeg de Windows Help voor meer informatie. Gebruik de functies voor energiebeheer U kunt de computer ook uitschakelen door het scherm te sluiten of door de toetsencombinatie voor de Standby-stand in te drukken (Fn-F4). Raadpleeg de on line gebruikershandleiding voor meer informatie. Opmerking: Als u de computer niet normaal kunt uitschakelen, houdt u de aan/uitknop meer dan vier seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen. Als u de computer hebt uitgeschakeld en meteen weer wilt inschakelen, moet u minstens twee seconden wachten voordat u de computer weer inschakelt.

5 v De computer met zorg behandelen Uw computer zal u jarenlang uitstekende diensten bewijzen, mits u er goed zorg voor draagt. Stel de computer niet bloot aan direct zonlicht. Plaats de computer niet in de buurt van een warmtebron, zoals een radiator. Stel de computer niet bloot aan temperaturen onder 0º C (32º F) of boven 50º C (122º F). Stel de computer niet bloot aan magnetische velden. Stel de computer niet bloot aan regen of vocht. Mors geen water of andere vloeistoffen op de computer. Stel de computer niet bloot aan zware schokken of trillingen. Stel de computer niet bloot aan stof en vuil. Plaats geen objecten boven op de computer om beschadiging te voorkomen. Gebruik geen overdadige kracht om de schermklep te sluiten. Plaats de computer nooit op een oneffen oppervlak. De adapter met zorg behandelen Houd bij het gebruik van de adapter rekening met het volgende: Sluit de adapter niet aan op een ander apparaat. Ga niet op het netsnoer staan en plaats er geen zware voorwerpen op. Zorg dat het netsnoer en andere snoeren niet in het looppad liggen. Wilt u de stekker van het netsnoer uit het stopcontact halen, trek dan niet aan het snoer, maar aan de stekker. Bij gebruik van een verlengsnoer mag het totale aantal ampères van de aangesloten apparatuur het aantal toegestane ampères voor het verlengsnoer niet overschrijden. Tevens mag de totale belasting van alle apparatuur die op één stopcontact is aangesloten, de belasting van de zekering niet overschrijden.

6 vi De batterij met zorg behandelen Houd bij het gebruik van de batterij rekening met het volgende: Gebruik uitsluitend batterijen van hetzelfde type als dat van de bijgeleverde batterijen. Schakel de stroom uit voordat u batterijen verwijdert of vervangt. Knoei niet met de batterijen. Houd de batterijen buiten het bereik van kinderen. Verwijder gebruikte batterijen overeenkomstig de plaatselijke milieuvoorschriften. Breng ze weg voor recycling indien dit mogelijk is. De computer reinigen en onderhouden Ga als volgt te werk om de computer te reinigen: Schakel de computer uit en verwijder de batterij. Koppel de adapter los. Gebruik een zachte doek die bevochtigd is met water. Gebruik geen vloeibare reinigingsmiddelen of reinigingsmiddelen in spuitbussen. Gebruik een LCD-reinigingsset om het beeldscherm schoon te maken. Als zich een van de volgende situaties voordoet: De computer is gevallen of de behuizing is beschadigd. Er is een vloeistof in het apparaat gelekt. De computer functioneert niet goed. Raadpleeg het hoofdstuk "Problemen met de computer oplossen" op pagina 51.

7 Voor u aan de slag gaat iii Uw gidsen iii Onderhoud en tips voor het gebruik van de computer iv 1 Kennismaking met uw TravelMate 1 Een rondleiding 3 Geopende Voorkant 3 Vooraanzicht 5 Linkeraanzicht 6 Rechteraanzicht 8 Achteraanzicht 9 Onderaanzicht 10 Kenmerken 11 Statuslampjes 13 Werken met het toetsenbord 15 Speciale toetsen 15 Starttoetsen 22 Touchpad 23 Werken met de touchpad 23 Opslag 26 Harde schijf 26 IEEE 1394 optisch station 26 Software gebruiken 27 Audio 28 Het volume aanpassen 28 Energiebeheer 29 Mobiliteit van de TravelMate 30 De computer loskoppelen van de bureaubladapparatuur 30 Verplaatsingen over korte afstand 30 De computer meenemen naar huis 32 Reizen met de computer 33 Internationaal reizen met de computer 34 De computer beveiligen 36 De computer vergrendelen 36 Wachtwoorden gebruiken 36 2 De computer afstemmen op uw behoeften 39 De computer uitbreiden met optionele voorzieningen 41 Connectiviteitsopties 41 Optionele upgrademogelijkheden 46 Systeemhulpprogramma's gebruiken 48 Notebook Manager 48 Inhoud

8 viii Launch Manager 49 BIOS Utility 49 Disk naar Disk herstel 50 3 Problemen met de computer oplossen 51 Veelgestelde vragen 53 Tips voor het oplossen van problemen 56 Foutberichten 57 Informatie over serviceverlening 58 ITW (International Travelers Warranty) 58 Voordat u belt 58 Appendix A Specificaties 61 Appendix B Verklaringen 67 Index 79

9 1 Kennismaking met uw TravelMate

10 Uw TravelMate levert niet alleen uitstekende prestaties maar is ook veelzijdig, bevat slimme voorzieningen voor energiebeheer en uitgebreide multimediamogelijkheden. Bovendien heeft uw 'reisgenoot' een unieke stijl en een uitgekiend ergonomisch ontwerp. U bereikt een ongeëvenaarde productiviteit met deze betrouwbare en krachtige computer.

11 3 Een rondleiding Nu u de computer hebt geïnstalleerd volgens de aanwijzingen op de kaart Just for Starters (Aan de slag)... is het tijd om de TravelMate wat beter te leren kennen. Geopende Voorkant # Onderdeel Beschrijving 1 Beeldscherm Ook LCD (Liquid Crystal Display) genoemd, bestemd voor de weergave van computergegevens.

12 4 1 Kennismaking met uw TravelMate # Onderdeel Beschrijving 2 Statuslampjes LED's (Light Emitting Diodes) die al dan niet branden om de status van de computer en diens voorzieningen en onderdelen aan te geven. 3 Aan/uit knop Schakelt de computer in. 4 Starttoetsen Speciale toetsen om een browser, een programma of veelgebruikte toepassingen te starten. Zie Starttoetsen op pagina 22 voor meer details. 5 Steun voor handpalm Comfortabele ondersteuning voor uw handen tijdens het gebruik van de computer. 6 Knoppen (links, midden en rechts) De linker- en rechterknop functioneren als de linker- en rechtermuisknop en de knop in het midden functioneert als het muiswieltje; de middenste toets dient als een scroll-toets voor 4 richtingen. 7 Touchpad Vingergestuurd aanwijsapparaat dat dezelfde functies heeft als een computermuis. 8 Toetsenbord Hiermee voert u gegevens in de computer in. 9 Stereoluidspreker Geluidsuitvoer.

13 5 Vooraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Infraroodpoort Hiermee maakt u een infraroodverbinding met infraroodapparaten (zoals een infraroodprinter of computers die infraroodverbindingen ondersteunen). 2 Slot Slot om de laptop te openen en te sluiten. 3 3-in-1 kaartlezer 1 Leest van Memory Stick, MultiMedia en Secure Digital kaarten. Opmerking: 1. 3-in-1 kaartlezer is een fabricage-optie, afhankelijk van configuratie. Slechts één kaart tegelijk kan gebruikt worden.

14 6 1 Kennismaking met uw TravelMate Linkeraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Modemaansluiting Hierop sluit u een telefoonlijn aan. 2 Netwerkaansluiting Hierop sluit u een Ethernet 10/100-netwerk aan. 3 Connector DC-in Voor aansluiten van de netstroomadapter. 4 USB 2.0 aansluitingen Op deze poort kunt u elk gewenst USBapparaat (Universele Seriële Bus) aansluiten (zoals een USB-muis of USB-camera). 5 IEEE 1394-poort Hierop sluit u IEEE 1394-apparaten aan. 6 Koptelefoon/ Luidspreker/ Lijn-uit aansluiting Verbinding voor koptelefoons of andere lijn-uit audio apparaten (luidspreker).

15 7 # Onderdeel Beschrijving 7 Microfoon aansluiting/line-inaansluiting Accepteert invoer van externe microfoons, of hierop sluit u line-in-audioapparaten aan (zoals een cd-speler of stereowalkman). 8 PC Card-slot Hierin kunt u één Type II 16-bits PC Card of 32-bits CardBus PC Card plaatsen. 9 Uitwerpknop Hiermee werpt u de PC Card uit het PC Card-slot.

16 8 1 Kennismaking met uw TravelMate Rechteraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 HDD Ruimte voor de harde schijf van de computer. 2 USB 2.0 aansluitingen Op deze poort kunt u elk gewenst USBapparaat (Universele Seriële Bus) aansluiten (zoals een USB-muis of USB-camera). 3 Ventilatieslot Zorgt ervoor dat de computer ook bij langdurig gebruik koel blijft. 4 Veiligheidsslot Hiermee kunt u de computer met een Kensington-compatibele sleutelvergrendeling beveiligen.

17 9 Achteraanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Poort voor extern beeldapparaat Hierop sluit u een weergaveapparaat (bijvoorbeeld een externe monitor of LCDprojector) aan voor weergave in maximaal 16.7 miljoen kleuren bij een resolutie van 1024 x 768.

18 10 1 Kennismaking met uw TravelMate Onderaanzicht # Onderdeel Beschrijving 1 Ramslot Het slot voor het hoofdgeheugen van de computer. 2 Batterijcompartiment Ruimte voor de batterij van de computer. 3 Batterijgrendel Hiermee ontgrendelt u de batterij zodat u deze kunt verwijderen. 4 Ventilatieslot Zorgt ervoor dat de computer ook bij langdurig gebruik koel blijft.

19 11 Kenmerken Hierna krijgt u een kort overzicht van de vele kenmerken van uw computer. Prestaties Intel Pentium M Processor op 1.3~1.7GHz en hoger Intel 855GM chipset Geheugen uit te breiden tot 2 GB met 2 sleuven Enhanced-IDE vaste schijf met grote opslagcapaciteit Li-ion hoofdbatterij Energiebeheersysteem met ondersteuning voor ACPI (Advanced Configuration Power Interface) Beeldscherm TFT LCD-beeldscherm met hoge kleuren (32 bits) voor een XGA resolutie van 1024 x 768 3D graphics engine Ondersteuning van simultane LCD- en CRT-weergave Multimedia 16-bits high-fidelity AC 97 stereogeluid Ingebouwde luidspreker Connectiviteit Hogesnelheid fax-/data-modempoort Ethernet/Fast Ethernet-poort Infrarode poort voor draadloze communicatie Twee USB 2.0 aansluitingen IEEE 1394-poort InviLink b of a/g wireless LAN (optionele fabricatie) SD/MMC/MS geheugensleuf (optionele fabricatie) Ergonomisch ontwerp gericht op de gebruiker 4-richtingen scroll toets voor internet

20 12 1 Kennismaking met uw TravelMate Elegant, gestroomlijnd en stijlvol ontwerp Ergonomisch, centraal geplaatst touchpad-aanwijsapparaat Uitbreidingsmogelijkheden Eén Type II CardBus PC Card-slot Uitbreidbaar geheugen

21 13 Statuslampjes De computer heeft zeven makkelijk af te lezen statusindicatoren op het weergavescherm, en drie op het LCD scherm. De Wireless, Slaap en Stroomstatus indicatoren zijn ook zichtbaar wanneer het scherm wordt gesloten. Pictogram Functie Beschrijving Wireless communicatie Licht oranje op wanneer Wireless LAN mogelijkheden zijn ingeschakeld. Stroom Lichtgroen als de stroom is ingeschakeld en knipperend als de computer stand-by staat. Slaap Licht op wanneer de computer de modus Stand-by activeert, en knippert wanneer de computer de Slaapstand activeert of er uit terug komt.

22 14 1 Kennismaking met uw TravelMate Pictogram Functie Beschrijving Media-activiteit Batterij laden Brandt wanneer het diskettestation, de harde schijf of het optische station actief is. Brandt wanneer de batterij wordt opgeladen. Caps Lock Num Lock Brandt wanneer de hoofdlettertoets is ingeschakeld. Brandt wanneer het numeriek toetsenblok is ingeschakeld.

23 15 Werken met het toetsenbord Het volwaardige toetsenbord bestaat uit een ingebouwd numeriek toetsenblok, afzonderlijke cursortoetsen, twee Windows-toetsen en twaalf functietoetsen. Speciale toetsen Vergrendelingstoetsen Het toetsenbord heeft drie Lock-toetsen die u aan of uit kunt zetten. Vergrendelingstoets Caps Lock Num Lock (Fn-F11) Scroll Lock (Fn-F12) Beschrijving Als Caps Lock is ingeschakeld, worden alle letters van het alfabet weergegeven als hoofdletters. Als Num Lock is ingeschakeld, kunt u cijfers intikken via het ingebouwde numerieke toetsenblok. De toetsen functioneren als een rekenmachine (met inbegrip van de wiskundige operatoren +, -, * en /). Activeer deze modus als u veel numerieke gegevens moet invoeren. Een betere oplossing is echter een extern toetsenblok aan te sluiten. Wanneer Scroll Lock is ingeschakeld, schuift het scherm één regel omhoog of omlaag als u de toets pijl-omhoog of pijl-omlaag indrukt. Scroll Lock werkt niet in alle toepassingen.

24 16 1 Kennismaking met uw TravelMate Ingebouwd numeriek toetsenblok Het ingebouwde numerieke toetsenblok werkt op dezelfde manier als het numerieke toetsenblok van een desktop-pc. Het opschrift in de rechterbovenhoek van de toetsen geeft telkens de onderliggende tekens aan. Om het toetsenbord niet onnodig verwarrend te maken werden de symbolen voor de cursortoetsen weggelaten. Gewenste toegang Numerieke toetsen van het ingebouwde toetsenblok Cursortoetsen van het ingebouwde toetsenblok Toetsen van het centrale toetsenbord Num Lock ingeschakeld Typ getallen op de gebruikelijke wijze. Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl u de cursortoetsen indrukt. Houd Fn ingedrukt terwijl u letters typt op het ingebouwde toetsenblok. Num Lock uitgeschakeld Houd Fn ingedrukt terwijl u de cursortoetsen indrukt. Typ de letters op de gebruikelijke wijze. Opmerking: Als een extern toetsenbord of toetsenblok is aangesloten op de computer, schakelt de functie Num Lock automatisch over van het interne toetsenbord naar het externe toetsenbord of toetsenblok.

25 17 Windows-toetsen Het toetsenbord heeft twee toetsen waarmee specifieke Windowsfuncties worden uitgevoerd. Toets Toets met het Windows-logo Beschrijving Start-knop. In combinatie met deze toets worden specifieke functies uitgevoerd. Hieronder volgende enkele voorbeelden: + Tab (hiermee activeert u de eerstvolgende knop op de taakbalk) + E (hiermee opent u Deze computer in de Verkenner) + F (Hiermee kunt u bestanden zoeken) + M (hiermee minimaliseert u alle vensters) Shift + + M (hiermee maakt u het minimaliseren van vensters ongedaan) + R (hiermee opent u het dialoogvenster Uitvoeren) Toepassingstoets Hiermee opent u een contextmenu (hetzelfde als klikken met de rechtermuisknop).

26 18 1 Kennismaking met uw TravelMate Toetsenbord Sneltoetsen Via sneltoetsen of toetsencombinaties kunt u vrijwel alle functies van de computer activeren, zoals de helderheid, het volume en de BIOS Utility. Om een sneltoets op het toetsenbord te gebruiken drukt u de Fn-toets in voordat u de andere toets van de combinatie indrukt. Sneltoets Pictogram Functie Beschrijving Fn-F1 Sneltoets Help Hiermee geeft u de Help voor sneltoetsen weer. Fn-F2 Setup Hiermee opent u het configuratieprogramma van de computer. Fn-F3 Schakeltoets voor energiebeheer Hiermee schakelt u de energiebeheerfunctie voor de computer in (beschikbaar indien dit wordt ondersteund door het besturingssysteem). Zie Energiebeheer op pagina 29. Fn-F4 Slaapstand Hiermee plaatst u de computer in de slaapstand. Zie Energiebeheer op pagina 29.

27 19 Sneltoets Pictogram Functie Beschrijving Fn-F5 Schakeltoets voor het beeldscherm Hiermee stuurt u de schermuitvoer naar het beeldscherm, de externe monitor (indien aangesloten) of naar beide. Fn-F6 Fn-F7 Scherm leegmaken Schakeltoets voor touchpad Hiermee schakelt u de lamp van het scherm uit om energie te besparen. Druk op een willekeurige toets om het scherm weer te activeren. Hiermee schakelt u de interne touchpad in en uit. Fn-F8 Schakeltoets voor luidspreker Hiermee schakelt u de luidspreker in en uit. Fn- Helderheid verhogen Hiermee verhoogt u de helderheid van het beeldscherm. Fn- Helderheid verlagen Hiermee verlaagt u de helderheid van het beeldscherm. Fn- Volume verhogen Hiermee verhoogt u het luidsprekervolume. Fn- Volume verlagen Hiermee verlaagt u het luidsprekervolume.

28 20 1 Kennismaking met uw TravelMate Het euro-symbool Als uw toetsenbordindeling is ingesteld op Verenigde Staten- Internationaal of Groot-Brittannië of als u een toetsenbord hebt met een Europese indeling, kunt u het euro-symbool typen. Opmerking voor gebruikers van een Amerikaanse toetsenbordindeling: De toetsenbordindeling wordt ingesteld wanneer u Windows installeert. Om er zeker van te zijn dat u het euro-symbool kunt typen, moet u het toetsenbord instellen op Verenigde Staten-Internationaal. Zo controleert u welke toetsenbordindeling is ingesteld in Windows Millennium of Windows 2000: 1 Klik op Start, Instellingen, Configuratiescherm. 2 Dubbelklik op Toetsenbord. 3 Klik op het tabblad Landinstellingen voor invoer. 4 Controleer of bij En Engels (Verenigde Staten) de optie Verenigde Staten (internationaal) is ingesteld. Als dat niet het geval is, klikt u op Eigenschappen, selecteert u Verenigde Staten (Internationaal) en klikt u op OK. 5 Klik op OK. Zo controleert u welke toetsenbordindeling is ingesteld in Windows XP: 1 Klik op Start, Configuratiescherm. 2 Dubbelklik op Landinstellingen.

29 21 3 Klik op het tabblad Taal en klik op Details. 4 Controleer of bij En Engels (Verenigde Staten) de optie Verenigde Staten (internationaal) is ingesteld. Als dat niet het geval is, klikt u op Toevoegen, selecteert u Verenigde Staten (internationaal) en klikt u op OK. 5 Klik op OK. Zo typt u het euro-symbool: 1 Zoek het euro-symbool op uw toetsenbord. 2 Open een teksteditor of een tekstverwerker. 3 Houd Alt Gr ingedrukt en druk op het euro-symbool. Opmerking: Sommige lettertypen en softwareprogramma's ondersteunen het euro-symbool niet. Bezoek typography/faq/faq12.htm voor meer informatie.

30 22 1 Kennismaking met uw TravelMate Starttoetsen Bovenaan het toetsenbord bevinden zich zes knoppen. Deze toetsen zijn speciale één-klik knoppen waarmee speciale functies kunnen worden uitgevoerd. # Starttoets Standaardtoepassing 1 Wireless Met deze knop kan de gebruiker het Wireless LAN netwerk inschakelen/uitschakelen 2 P1 Vrij door de gebruiker te programmeren 3 P2 Vrij door de gebruiker te programmeren 4 P3 Vrij door de gebruiker te programmeren 5 Webbrowser Internet Explorer uitvoeren (of door gebruiker bepaalde toepassing) 6 Outlook Express uitvoeren (of door gebruiker bepaalde toepassing)

31 23 Touchpad De ingebouwde touchpad is een aanwijsapparaat dat bewegingen op het bijbehorende oppervlak registreert. De cursor reageert als u uw vinger over het oppervlak van de touchpad verplaatst. De centrale locatie op de polssteun biedt comfort en optimale ondersteuning.. Werken met de touchpad U gebruikt de touchpad als volgt: Verplaats uw vinger over de touchpad om de cursor te verplaatsen. Druk op de knoppen links (1) en rechts (3) op de touchpad om items te selecteren en functies uit te voeren. Deze twee knoppen komen overeen met de linker- en rechtermuisknop van de muis. Door op de touchpad te tikken verkrijgt u hetzelfde resultaat. Gebruik de 4-wegsknop (2) om een pagina naar boven, onder, links of rechts te verplaatsen. In Windows-toepassingen verkrijgt u hetzelfde resultaat door met de cursor op de horizontale en verticale schuifbalken te klikken.

32 24 1 Kennismaking met uw TravelMate Functie Linkerknop Rechterknop 4-richtingen scroll toets Tikken Uitvoeren Selecteren Tweemaal snel klikken Eenmaal klikken Tweemaal tikken (met dezelfde snelheid als bij het dubbelklikken met de muis) Eenmaal tikken Slepen Klikken en ingedrukt houden en vervolgens met de vinger slepen om de cursor te verplaatsen Tweemaal tikken (met dezelfde snelheid als bij het dubbelklikken met de muis), de vinger na de tweede tik op de touchpad laten en de cursor slepen Contextmenu openen Eenmaal klikken Scrollen Klikken en de knop ingedrukt in de gewenste richting duwen (boven/ onder/links/ rechts)

33 25 Opmerking: A. Zorg ervoor dat uw vingers droog en schoon zijn wanneer u met de touchpad werkt. Houd de touchpad droog en schoon. De touchpad is gevoelig voor vingerbewegingen. Hoe lichter de druk, hoe beter de respons. De touchpad functioneert niet beter als u harder drukt. B. Wanneer u een externe USB muis gebruikt, kunt u op Fn-F7 drukken om het touchpad uit te schakelen.

34 26 1 Kennismaking met uw TravelMate Opslag Deze computer is uitgerust met de volgende opslagmedia: Enhanced IDE harde schijf met een grote opslagcapaciteit IEEE 1394 optisch station (CD-, DVD-, DVD/CD-RW-combostation of DVD-Dual) USB diskettestation Harde schijf Dankzij de harde schijf met grote opslagcapaciteit, beschikt u altijd over voldoende opslagruimte. Hier worden uw programma's en gegevens bewaard. IEEE 1394 optisch station Uw computer wordt geleverd met een optisch station dat kan bestaan uit het volgende: Cd-rom-station Dvd-rom-station Dvd/cd-rw-station Dvd-dual-station De lade van de IEEE 1394 optische station (cd of dvd) openen Als u de lade van de drive wilt openen terwijl de computer is ingeschakeld, drukt u op de uitwerpknop. Als de stroom is uitgeschakeld, kunt u de drive openen via de nooduitwerp-opening. Zie pagina 56.

35 27 Software gebruiken Dvd-films afspelen Wanneer de DVD-ROM stationmodule is geïnstalleerd in de nis van het optisch station, kunt u DVD films afspelen op uw computer. 1 Open de dvd-rom-drive en plaats een dvd-filmschijf in de drive. Sluit de dvd-drive. Belangrijk! Wanneer u de dvd-speler de eerste keer start, wordt u gevraagd de regiocode in te voeren. Dvd-schijven zijn in zes regio s ingedeeld. Zodra de dvd-drive op een bepaalde regiocode is ingesteld, worden alleen dvd-schijven voor de ingestelde regio afgespeeld. U kunt de regiocode maximaal vijf maal instellen (met inbegrip van de eerste keer). Daarna wordt de laatste regiocode ingesteld als permanente code. Het terugzetten van de harde schijf in zijn oorspronkelijke toestand heeft geen invloed op het aantal malen dat de regiocode is ingesteld. Raadpleeg onderstaande tabel voor dvd-film-regiocodeinformatie. 2 De dvd-film wordt na enkele seconden automatisch afgespeeld. Regiocode Land of regio 1 VS, Canada 2 Europa, Midden-Oosten, Zuid-Afrika, Japan 3 Zuidoost-Azië, Taiwan, Korea (Zuid) 4 Latijns-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland 5 Voormalige U.S.S.R, delen van Afrika, India 6 Volksrepubliek China Opmerking: Als u de regiocode wilt wijzigen, plaatst u een dvdfilm met een andere regiocode in de dvd-rom-drive. Raadpleeg de on line Help voor meer informatie.

36 28 1 Kennismaking met uw TravelMate Audio De computer wordt geleverd met 16-bit high-fidelity AC'97 stereo audio en stereoluidsprekers. Het volume aanpassen U kunt het volume op uw computer eenvoudig aanpassen. Zie Toetsenbord Sneltoetsen op pagina 18 voor informatie over het aanpassen van het luidsprekervolume.

37 29 Energiebeheer Deze computer heeft een ingebouwde energiebeheereenheid die de systeemactiviteit controleert. Onder systeemactiviteit valt elke activiteit die wordt vastgesteld in de volgende apparaten: toetsenbord, muis, diskettedrive, harde schijf, randapparaten die zijn aangesloten op de seriële en parallelle poorten en het videogeheugen. Als er geen activiteit wordt waargenomen gedurende een bepaalde periode (timeout), schakelt de computer sommige of al deze onderdelen uit om energie te besparen. Op deze computer wordt een energiebeheerschema gehanteerd dat ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) ondersteunt. Daardoor wordt een maximale energiebesparing bereikt, terwijl de computer toch topprestaties blijft leveren. Alle taken voor het besparen van energie worden door Windows geregeld.

38 30 1 Kennismaking met uw TravelMate Mobiliteit van de TravelMate In deze sectie vindt u tips en hints die nuttig zijn als u de computer verplaatst of meeneemt op reis. De computer loskoppelen van de bureaubladapparatuur Ga als volgt te werk als u de computer wilt loskoppelen van randapparatuur: 1 Sla uw werk op. 2 Haal eventuele media, zoals diskettes of cd's, uit de drives. 3 Zet de computer uit. 4 Klap het beeldscherm dicht. 5 Koppel het snoer van de adapter los. 6 Koppel het toetsenbord, het aanwijsapparaat, de printer, de externe monitor en de overige externe apparaten los. 7 Maak de Kensington-vergrendeling los als uw computer hiermee is beveiligd. Verplaatsingen over korte afstand Wanneer u de computer verplaatst over korte afstanden, bijvoorbeeld van uw kantoor naar een vergaderruimte. De computer voorbereiden Voordat u de computer verplaatst, sluit en vergrendelt u het beeldscherm zodat de Standy-stand wordt geactiveerd. U kunt de computer nu veilig binnen het gebouw verplaatsen. Om de Standbystand uit te schakelen klapt u het beeldscherm omhoog, verschuift u de stroomschakelaar en druk vervolgens op de aan/uitknop en laat deze weer los. Als u de computer wilt meenemen naar het kantoor van een klant of naar een ander gebouw, kunt u overwegen de computer uit te schakelen:

39 31 1 Klik op Start, Afsluiten... of Computer uitschakelen (Windows XP). 2 Klik op Start, Afsluiten, selecteer Afsluiten en klik op OK (Windows XP). - of - U kunt de computer in de Standby-stand zetten door op Fn-F4 te drukken. Vervolgens sluit en vergrendelt u het beeldscherm. Als u de computer weer wilt gebruiken ontgrendelt u het beeldscherm en klapt u het omhoog. Vervolgens verschuift u de stroomschakelaar en druk vervolgens op de aan/uitknop en laat deze weer los. Opmerking: Als het lampje voor de Standby-stand niet brandt, is de Hibernation-stand geactiveerd en is de computer uitgeschakeld. Als het stroomlampje niet brandt, maar wel het lampje van de Standby-stand, dan is de slaapstand ingeschakeld. In beide gevallen drukt u kort op de aan/uitknop om de computer weer aan te zetten. De Hibernation-stand kan worden geactiveerd nadat de computer een bepaalde periode in de slaapstand heeft gestaan. Wat u moet meenemen naar korte vergaderingen Met een volledig opgeladen accu werkt de computer ongeveer 2,5 uur (4-celspak) of 4,5 uur (6-celspak). Voor kortere meetings volstaat het dat u alleen uw computer meeneemt. Wat u moet meenemen naar lange vergaderingen Als de vergadering langer dan 2,5 uur (4-celspak) of 4,5 uur (6-celspak) duurt of als de accu niet volledig is opgeladen, kunt u de netstroomadapter meenemen en de computer in de vergaderruimte aansluiten. Als in de vergaderruimte geen stopcontact aanwezig is, bespaart u energie door de computer in de Standby-stand te plaatsen. Druk op Fn-F4 of sluit het beeldscherm wanneer u de computer niet gebruikt. Om opnieuw op te starten klapt u het scherm omhoog (indien dicht), verschuift u de stroomschakelaar en druk vervolgens op de aan/ uitknop en laat deze weer los.

40 32 1 Kennismaking met uw TravelMate De computer meenemen naar huis Wanneer u de computer meeneemt van uw kantoor naar huis en vice versa. De computer voorbereiden Nadat u de computer hebt losgekoppeld, doet u het volgende voordat u de computer meeneemt naar huis: Verwijder alle media (diskettes en cd's) uit de drives. Als u dat niet doet, kan de drivekop beschadigd raken. Plaats de computer in een koffer die voorkomt dat de computer gaat schuiven en pak de computer in met schokdempend materiaal voor het geval de computer valt. Let op: Plaats geen items bovenop de computer. Druk op de bovenkant kan het beeldscherm beschadigen. Wat moet u meenemen Neem de volgende onderdelen mee naar huis als u die thuis nog niet hebt: Adapter en netsnoer De gedrukte gebruikershandleiding Speciale voorzorgsmaatregelen Bescherm de computer tegen schadelijke effecten door de volgende richtlijnen in acht te nemen wanneer u van en naar uw werk reist: Houd de computer bij u om het effect van temperatuurwijzigingen te minimaliseren. Als u langere tijd moet stoppen en de computer niet kunt meenemen, plaatst u de computer in de kofferruimte van de auto om blootstelling aan zeer grote hitte te voorkomen.

41 33 Door wijzigingen in de temperatuur of vochtigheid kan er condensvorming optreden. Laat de computer op kamertemperatuur komen en controleer het beeldscherm op condens voordat u de computer inschakelt. Is de temperatuurschommeling groter dan 10 C, laat de computer dan langzaam op kamertemperatuur komen. Plaats de computer indien mogelijk gedurende 30 minuten in een omgeving met een temperatuur die ligt tussen de buitentemperatuur en kamertemperatuur. Een thuiskantoor opzetten Als u vaak thuis werkt met de computer, kan het handig zijn een tweede adapter aan te schaffen. U hoeft de adapter dan niet voortdurend mee te nemen. Als u de computer vaak thuis gebruikt, wilt u wellicht ook een extern toetsenbord, een externe monitor of een externe muis aansluiten. Reizen met de computer Als u zich verplaatst over een grotere afstand, bijvoorbeeld van uw kantoor naar het kantoor van een klant of naar een andere binnenlandse bestemming De computer voorbereiden Bereid de computer voor alsof u deze meeneemt naar huis. Zorg ervoor dat de batterij in de computer is opgeladen. Op het vliegveld kan u worden gevraagd de computer in te schakelen om veiligheidsredenen. Wat moet u meenemen Zorg ervoor dat u de volgende onderdelen bij de hand hebt: Adapter Volledig opgeladen reservebatterij(en) Extra printerstuurprogramma's als u van plan bent een andere printer te gebruiken

42 34 1 Kennismaking met uw TravelMate Speciale voorzorgsmaatregelen Behalve de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen wanneer u de computer meeneemt naar huis, moet u de computer tijdens de reis als volgt extra beveiligen: Neem de computer altijd mee als handbagage. Laat de computer indien mogelijk handmatig controleren. De röntgenapparatuur op vluchthavens is veilig, maar plaats de computer niet in een metaaldetector. Voorkom de blootstelling van diskettes aan handmatig bediende metaaldetectoren. Internationaal reizen met de computer Als u door verschillende landen reist De computer voorbereiden Bereid de computer op de normale wijze voor op een reis. Wat moet u meenemen Zorg ervoor dat u de volgende onderdelen bij de hand hebt: Adapter Netsnoeren die geschikt zijn voor het land waar u naartoe reist Volledig opgeladen reservebatterij(en) IEEE 1394 optisch stationmodule(s) Extra printerstuurprogramma's als u van plan bent een andere printer te gebruiken Aankoopbewijs, voor het geval hierom wordt gevraagd door de douane International Traveler s Warranty-paspoort

43 35 Speciale voorzorgsmaatregelen Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij andere reizen. Houd bij internationale reizen bovendien rekening met het volgende: Reist u naar een ander land, controleer dan of het plaatselijke voltage en het adaptersnoer geschikt zijn. Als dat niet het geval is, koopt u een netsnoer dat geschikt is voor aansluiting op het lokale voltage. Gebruik geen convertorkits voor elektronische apparatuur om de computer van stroom te voorzien. Als u werkt met een modem, controleer dan of de modem en de connector compatibel zijn met het telecommunicatiesysteem van het land waar u naartoe reist.

44 36 1 Kennismaking met uw TravelMate De computer beveiligen Uw computer is een kostbare investering waarvoor u uiteraard goed zorg moet dragen. In dit gedeelte tonen we u hoe u zorg draagt voor uw computer en hoe u deze beveiligt tegen misbruik door derden. De beveiliging is zowel hardwarematig als softwarematig van aard en bestaat uit een veiligheidsvergrendeling en wachtwoorden. De computer vergrendelen De veiligheidsslotaansluiting rechter de computer kan worden aangesloten op een Kensington-compatibel computerveiligheidsslot. Draai een beveiligingskabel rond een vast, onwrikbaar object, zoals een tafel of een handgreep van een lade. Plaats het slot in de uitsparing en draai de sleutel om zodat het slot is vergrendeld. Er zijn ook modellen beschikbaar zonder Kensington-slot. Wachtwoorden gebruiken U kunt drie typen wachtwoorden instellen om ongeoorloofd gebruik van uw computer te voorkomen. Deze wachtwoorden beveiligen uw computer en uw gegevens op verschillende niveaus. Met een Supervisor-wachtwoord voorkomt u ongeoorloofde toegang tot de BIOS Utility. Als u een Supervisor-wachtwoord instelt, moet u dit wachtwoord typen om toegang te verkrijgen tot de BIOS Utility. Raadpleeg BIOS Utility op pagina 49.

45 37 Met een gebruikerswachtwoord voorkomt u ongeoorloofd gebruik van uw computer. Combineer het gebruik van dit wachtwoord met wachtwoordbeveiliging tijdens het opstarten en bij het activeren vanuit de Hibernation-stand voor een maximale beveiliging. Door een wachtwoord in te stellen om de computer te starten vermijdt u dat derden zich een toegang verschaffen tot uw gegevens. Combineer het gebruik van dit wachtwoord met wachtwoordbeveiliging tijdens het opstarten en bij het activeren vanuit de Hibernation-stand voor een maximale beveiliging. Belangrijk! Vergeet uw beheerderswachtwoord niet! Als u het wachtwoord vergeet, moet u contact opnemen met uw leverancier of een erkend servicecentrum. Wachtwoorden invoeren Als er een wachtwoord is ingesteld, wordt middenin het scherm een wachtwoordvenster weergegeven. Als er een beheerderswachtwoord is ingesteld, wordt dit gevraagd als u tijdens het opstarten op F2 drukt voor het BIOShulpprogramma. Voer het beheerderswachtwoord in en druk op Enter als u het BIOS-hulpprogramma wilt gebruiken. Als u een onjuist wachtwoord invoert, verschijnt er een waarschuwing. Probeer het opnieuw en druk op Enter. Als het gebruikerswachtwoord is ingesteld en het wachtwoord bij opstarten is ingeschakeld, wordt tijdens het opstarten het wachtwoord gevraagd. Voer het gebruikerswachtwoord in en druk op Enter als u de computer wilt gebruiken. Als u een onjuist wachtwoord invoert, verschijnt er een waarschuwing. Probeer het opnieuw en druk op Enter. Belangrijk! U krijgt drie kansen om het correcte wachtwoord in te voeren. Als u driemaal een onjuist wachtwoord invoert, wordt het systeem geblokkeerd. Verschuif de stroomschakelaar en houd de aan/uitknop vier seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen. Schakel de computer weer in en probeer het opnieuw.

46 38 1 Kennismaking met uw TravelMate Wachtwoorden instellen U kunt wachtwoorden instellen in het BIOS.

47 2 De computer afstemmen op uw behoeften

48 Nu u weet met welke onderdelen en basisvoorzieningen uw TravelMate-computer is uitgerust, is het tijd om de geavanceerde voorzieningen van uw computer te leren kennen. In dit hoofdstuk leert u hoe u optionele voorzieningen toevoegt, hoe u onderdelen kunt upgraden voor nog betere prestaties en hoe u de computer aan uw wensen aanpast.

49 De computer uitbreiden met optionele voorzieningen Uw mobiele TravelMate kan volledig op uw wensen worden afgestemd. Connectiviteitsopties 41 Via poorten kunt u randapparatuur aansluiten op uw computer, op dezelfde wijze als op een desktop-pc. Raadpleeg de instructies in de on line gebruikershandleiding voor het aansluiten van verschillende externe apparaten op de computer. Fax/data-modem Uw computer beschikt over een ingebouwd V.92 56Kbps AC 97 Link fax/data-modem. Waarschuwing! Deze modempoort kan niet worden gebruikt in combinatie met digitale telefoonlijnen. Als u dit modem aansluit op een digitale telefoonlijn, beschadigt u het modem. Om gebruik te maken van het fax/data-modem, sluit u een telefoonkabel aan tussen de modempoort en een telefoonaansluiting. Start uw communicatiesoftware.

50 42 2 De computer afstemmen op uw behoeften Ingebouwde netwerkvoorziening Dankzij de ingebouwde netwerkvoorziening kunt u uw computer aansluiten op een Ethernet-netwerk (10/100 Mbps). Om de netwerkfunctie te gebruiken, sluit u een ethernetkabel aan op de netwerkaansluiting aan de linker kant van de computer op de netwerkaansluiting of hub van uw netwerk. Fast Infrared Via de Fast Infrared-poort (FIR) van de computer kunt u draadloos gegevens overdragen naar andere apparaten die infraroodverbindingen ondersteunen, zoals PDA's (personal digital assistants), mobiele telefoons en printers. De infraroodpoort kan gegevens overdragen met een snelheid van maximaal vier megabits per seconde (Mbps) over een afstand van maximaal één meter.

51 43 Universele Seriële Bus De USB-poort 2.0 is een snelle seriële bus waarop u USB-randapparaten kunt aansluiten en in serie kunt koppelen zonder overbelasting van de systeembronnen. De computer heeft twee beschikbare aansluitingen, één links en de ander rechts.

52 44 2 De computer afstemmen op uw behoeften IEEE 1394-poort De IEEE 1394-poort van de computer biedt u de mogelijkheid om apparaten aan te sluiten die IEEE 1394 ondersteunen, zoals een CD- ROM, DVD-ROM, DVD/CD-RW combo of DVD-dual station. PC Card-slot In het Type II CardBus PC Card-slot op het linkerpaneel kunt u een kaart ter grootte van een creditkaart plaatsen voor betere prestaties en meer uitbreidingsmogelijkheden. Op de kaart moet een PC Cardlogo staan. PC-kaarten (voorheen PCMCIA) zijn uitbreidingskaarten voor draagbare computers die u dezelfde uitbreidingsmogelijkheden bieden als desktopcomputers. Populaire kaarten van PC zijn onder meer kaarten voor flash, fax-/datamodem, LAN, wireless LAN en SCSI. Met CardBus wordt de technologie van de 16-bits PC Cards uitgebreid naar een bandbreedte van 32 bits. Opmerking: Raadpleeg de handleiding van de kaart voor informatie over de installatie en het gebruik van de kaart en de kaartfuncties.

53 45 Een PC Card plaatsen Plaats de kaart in het onderste slot en breng indien nodig de juiste verbindingen tot stand (bijvoorbeeld via een netwerkkabel). Raadpleeg de handleiding bij de kaart voor meer informatie. Een PC Card verwijderen Voordat u een PC Card verwijdert: 1 Sluit de toepassing af die gebruikmaakt van de kaart. 2 Klik met de linkermuisknop op het pictogram van de PC Card op de taakbalk en deactiveer de kaart. 3 Druk op de uitwerpknop van het slot (a) om de knop naar buiten te schuiven en druk nogmaals op de knop (a) om de kaart te verwijderen (b).

54 46 2 De computer afstemmen op uw behoeften Optionele upgrademogelijkheden Uw computer is zeer krachtig en levert uitstekende prestaties. Sommige gebruikers en toepassingen stellen echter nog hogere eisen aan de computer. Als u de prestaties verder wilt verbeteren, kunt u de hoofdonderdelen van deze computer upgraden. Opmerking: Neem contact op met een erkende leverancier als u een hoofdonderdeel wilt upgraden. Het geheugen uitbreiden Het geheugen kan worden uitgebreid tot 2 GB met behulp sodimm's (Small Outline Dual Inline Memory Modules) van 128/256/512/1024 MB, die voldoen aan de industriestandaard. De computer biedt ondersteuning voor DDR (Double Data Rate) SDRAM. De computer is voorzien van twee geheugenslots, waarvan er één wordt gebruikt voor het standaardgeheugen. U kunt het geheugen uitbreiden door een geheugenmodule te installeren in het beschikbare slot, of door het standaardgeheugen te vervangen door een geheugenmodule met een grotere capaciteit. Geheugen installeren Ga als volgt te werk als u een geheugenmodule wilt installeren: 1 Zet de computer uit, koppel de adapter los (indien aangesloten) en verwijder de batterij. Draai de computer om, zodat de onderkant boven ligt.

55 47 2 Draai de schroef (a) uit het kapje dat het geheugen bedekt, til het kapje op en verwijder het (b). 3 Plaats de geheugenmodule diagonaal in het slot (1) en druk deze voorzichtig naar beneden (2) tot de module op zijn plaats klikt. 4 Plaats het kapje terug en zet het weer vast met de schroef. 5 Plaats de batterij terug en sluit de adapter opnieuw aan. 6 Zet de computer aan. De computer stelt automatisch het totale geheugen vast en configureert het geheugen opnieuw.

56 48 2 De computer afstemmen op uw behoeften Systeemhulpprogramma's gebruiken Notebook Manager De computer heeft een ingebouwd systeem-setupprogramma: Notebook Manager. Via Notebook Manager (met Windows-interface) kunt u naast wachtwoorden ook de opstartvolgorde van de drives en opties voor energiebeheer instellen. Verder toont het programma de hardwareconfiguratie. Als u Notebook Manager wilt starten, drukt u op Fn-F2 of gaat u als volgt te werk: 1 Klik op Start, Alle Programma's en vervolgens op Notebook Manager. 2 Selecteer Notebook Manager om de toepassing te starten. Klik op Help als u meer informatie wilt.

57 49 Launch Manager Met de Launch Manager kunt u de twee starttoetsen instellen die zich boven het toetsenbord bevinden. Starttoetsen op pagina 21 voor de locatie van de starttoets. U kunt de Launch Manager openen door op Start, Alle Programma's en vervolgens op Launch Manager te klikken. BIOS Utility De BIOS Utility is een configuratieprogramma voor de hardware dat in het BIOS (Basic Input/Output System) van uw computer is ingebouwd. Omdat uw computer al is geconfigureerd en geoptimaliseerd, is het niet nodig dit hulpprogramma uit te voeren. Als u echter configuratieproblemen ondervindt, moet u het programma wel uitvoeren. Als u de BIOS Utility wilt activeren, drukt u tijdens de zelftest op F2 op het moment dat het TravelMate-logo wordt weergegeven.

58 50 2 De computer afstemmen op uw behoeften Disk naar Disk herstel Disk naar Disk herstelmet Disk naar Disk herstel kunt u de originele gegevens en software op de harde schijf, die was geïnstalleerd wanneer u het notebook kocht, herstellen. Volg onderstaande stappen om Disk naar Disk herstel uit te voeren. Het is belangrijk dat u reservekopiën maakt van alle gegevensbestanden voordat u deze optie gebruikt, omdat uw station opnieuw wordt geformatteerd en alle gegevens gewist worden. Herstelproces: 1 Druk op F2 om in de BIOS setup te komen tijdens Power-On Self- Test (POST wanneer het TravelMate logo wordt weergegeven). 2 Selecteer "Advanced". 3 Zie de instructies op het scherm om Boot From D2D modus op "Enabled" te schakelen en sluit af. 4 Druk meteen op F10 om de instructies op het scherm te gebruiken om door te gaan met het proces. Nadat de computer opnieuw is opgestart, gaat de Windows installatie verder.

59 3 Problemen met de computer oplossen

60 In dit hoofdstuk worden oplossingen aangereikt voor het verhelpen van algemene systeemproblemen. Doet zich een probleem voor, lees dan eerst dit hoofdstuk voordat u een technicus raadpleegt. Voor ernstige problemen moet de computer worden opengemaakt. Probeer dit niet zelf te doen. Neem contact op met uw leverancier of de geautoriseerde servicecentra voor hulp. Belangrijke URL:

61 53 Veelgestelde vragen Hieronder volgt een overzicht van situaties die zich kunnen voordoen tijdens het gebruik van de computer. Bij elke situatie worden eenvoudige antwoorden en oplossingen voorgesteld. Ik heb op de aan/uitknop gedrukt en het scherm geopend, maar de computer start of boot niet. Kijk of het stroomlampje brandt. Als dit niet brandt, krijgt de computer geen stroom. Controleer het volgende: Als u batterijstroom gebruikt, is de batterij misschien bijna leeg en krijgt de computer geen stroom meer. Sluit de adapter aan om de batterij opnieuw op te laden. Controleer of de adapter correct is aangesloten op de computer en op de netstroom. Als de LED brandt, controleert u het volgende: Zit er een diskette in het externe USB-diskettestation, waarmee niet kan worden opgestart (geen systeemdiskette)? Verwijder de diskette of vervang ze door een systeemdiskette en druk op Ctrl-Alt-Del om het systeem te herstarten. Er wordt niets weergegeven op het scherm. De energiebesparingsfunctie van de computer schakelt het scherm automatisch uit om energie te besparen. Druk op een toets om het scherm weer te activeren. Als u het scherm niet kunt activeren door op een toets te drukken, kan dit twee oorzaken hebben: Het helderheidsniveau is te laag. Druk op Fn- om de helderheid te verhogen. De weergave kan zijn ingesteld op een externe monitor. Druk op de schakeltoets voor het beeldscherm Fn-F5 om de weergave terug te schakelen naar het LCD-scherm. Als het lampje van de Standby-stand brandt, is de slaapstand ingeschakeld. Druk kort op de aan/uitknop om verder te gaan.

62 54 3 Problemen met de computer oplossen Het beeld wordt niet op volledige schermgrootte weergegeven. 12,1-inch beeldschermen hebben een XGA resolutie van 1024 x 768. Als u een lagere resolutie instelt, wordt het beeld vergroot tot de volledige oppervlakte van het beeldscherm. Klik met de rechtermuisknop op het Windows-bureaublad en selecteer Eigenschappen. Het dialoogvenster Eigenschappen voor Beeldscherm verschijnt. Klik vervolgens op het tabblad Instellingen en controleer of de juiste resolutie is ingesteld. Als een lagere resolutie is ingesteld dan hierboven is aangegeven, hebt u geen beeld over de volledige schermgrootte op de computer of een externe monitor. De computer geeft geen geluid weer. Controleer het volgende: Het volume kan gedempt zijn. Kijk naar het pictogram (luidsprekertje) voor de volumeregeling op de taakbalk van Windows. Als er op het pictogram een rondje met een rode streep zit, klikt u op het pictogram en schakelt u het selectievakje Dempen uit. Het volume is mogelijk te laag. Open de volumeregeling van Windows via het pictogram voor de volumeregeling op de taakbalk. U kunt ook de knoppen voor de volumeregeling gebruiken om het volume aan te passen. Zie Toetsenbord Sneltoetsen op pagina 18 voor meer informatie. Als er een oor- of hoofdtelefoon of externe luidsprekers zijn aangesloten op de line-out-poort op het linkerpaneel van de computer, worden de interne luidsprekers automatisch uitgeschakeld. Ik wil de lade van de optische drive uitwerpen zonder de stroom in te schakelen. Ik kan de lade van de optische drive niet uitwerpen. Er bevindt zich een mechanische uitwerpknop op de drive. Steek een pen of paperclip in de opening en duw om de lade van de drive te openen. Het toetsenbord reageert niet. Sluit een extern toetsenbord aan op de USB-poort 2.0 rechts of links op de computer. Als dit toetsenbord wel werkt, raadpleeg dan uw leverancier of een erkend servicecentrum omdat de kabel van het interne toetsenbord mogelijk los zit.

63 55 De infraroodpoort werkt niet. Controleer het volgende: Zorg dat de infraroodpoorten van de twee apparaten tegenover elkaar zijn geplaatst (hoek mag niet groter zijn dan ongeveer 15 graden) en maximaal 1 meter van elkaar zijn verwijderd. Er mag geen obstakel zitten tussen de twee infraroodpoorten. Er mogen zich geen voorwerpen in de baan tussen de twee poorten bevinden. Zorg dat op beide apparaten de juiste software is geïnstalleerd (voor bestandsoverdracht) en de juiste stuurprogramma's aanwezig zijn (voor het afdrukken naar een infraroodprinter). Druk tijdens de zelftest op F2 om de BIOS Utility te openen en controleer of de infraroodpoort is ingeschakeld. Controleer of beide apparaten IrDA-compatibel zijn. De printer werkt niet. Controleer het volgende: Controleer of de printer op een stopcontact is aangesloten en is ingeschakeld. Controleer of de printerkabel goed op de parallelle poort van de computer en op de overeenkomstige poort op de printer is aangesloten. Druk tijdens de zelftest op F2 om de BIOS Utility te openen en controleer of de infraroodpoort is ingeschakeld. Ik wil mijn locatie instellen voor het gebruik van het interne modem. Om goed met uw communicatiesoftware (zoals HyperTerminal) te kunnen werken moet u uw locatie instellen: 1 Klik op Start, Instellingen, Configuratiescherm. 2 Dubbelklik op Modems. 3 Klik op Kieseigenschappen en begin met het instellen van uw locatie. Raadpleeg de handleiding van Windows voor meer informatie.

64 56 3 Problemen met de computer oplossen Tips voor het oplossen van problemen Uw notebook beschikt over een geavanceerd systeem voor het weergeven van berichten op het scherm die u helpen problemen op te lossen. Zie Foutberichten op pagina 57 als het systeem een foutbericht weergeeft of indien u fouten vaststelt. Als het probleem niet kan worden opgelost, raadpleegt u uw leverancier. ( zie Informatie over serviceverlening op pagina 58).

TravelMate 290 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 290 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 290 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 290 serie Oorspronkelijke versie: juli 2003 De informatie in deze

Nadere informatie

TravelMate 380 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 380 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 380 serie Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 380 serie Oorspronkelijke versie: Augustus 2004 De informatie in

Nadere informatie

Rondleiding door de notebook

Rondleiding door de notebook De Trinitas laptop Rondleiding door de notebook Voorkant # Pictogram Item Beschrijving 1 Webcam Webcam voor videocommunicatie Een lichtje naast de webcam geeft aan dat de webcam actief is. 2 Microfoon

Nadere informatie

TravelMate 540 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 540 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 540 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 540 serie Oorspronkelijke versie: Juli 2003 De informatie in deze

Nadere informatie

TravelMate Serie 2350. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2350. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2350 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Notebook van de Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2350 Oorspronkelijke Uitgave: November 2004

Nadere informatie

Controlelijst bij het uitpakken

Controlelijst bij het uitpakken Onderdeelnummer: 67P4583 Controlelijst bij het uitpakken Hartelijk gefeliciteerd met uw nieuwe IBM ThinkPad X Series computer. Controleer of u alle items in deze lijst hebt ontvangen. Mocht een van de

Nadere informatie

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden.

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. i -1 Opmerking De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. DE FABRIKANT OF DE VERDELER IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR FOUTEN OF OMISSIES IN DEZE HANDLEIDING

Nadere informatie

emachines E725/E525 Serie Snelgids

emachines E725/E525 Serie Snelgids emachines E725/E525 Serie Snelgids Copyright 2009. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines E725/E525 Serie Oorspronkelijke uitgave: 02/2009 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk

Nadere informatie

TravelMate 660 serie. Gebruikershandleiding

TravelMate 660 serie. Gebruikershandleiding TravelMate 660 serie Gebruikershandleiding Copyright 2003 Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 660 serie Oorspronkelijke versie: mei 2003 De informatie in deze

Nadere informatie

emachines G620/G420 Serie Snelgids

emachines G620/G420 Serie Snelgids emachines G620/G420 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines G620/G420 Serie Oorspronkelijke uitgave: 08/2008 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk

Nadere informatie

TravelMate Serie 4050. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4050. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4050 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Notebook van de Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4050 Oorspronkelijke Uitgave: Oktober 2004

Nadere informatie

TravelMate Serie 2100/2600. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2100/2600. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2100/2600 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2100/2600 Oorspronkelijke Uitgave: July 2004 Acer behoudt

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft en Windows zijn in de Verenigde Staten gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation.

Nadere informatie

TravelMate Serie 6000. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 6000. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 6000 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 6000 Oorspronkelijke Versie: Feb 2004 De informatie in deze

Nadere informatie

TravelMate Serie 8000. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 8000. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 8000 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 8000 Oorspronkelijke Versie: Feb 2004 De informatie in deze

Nadere informatie

Acer Aspire V5-122P. Snelgids

Acer Aspire V5-122P. Snelgids Acer Aspire V5-1P Snelgids Productregistratie Als u het product voor het eerst gebruikt, wordt aanbevolen dat u het onmiddellijk registreert. U heeft dan namelijk toegang tot enkele handige voordelen,

Nadere informatie

emachines E620 Serie Snelgids

emachines E620 Serie Snelgids emachines E620 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines E620 Serie Oorspronkelijke uitgave: 08/2008 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk en geeft

Nadere informatie

Ferrari 3400. Gebruikershandleiding

Ferrari 3400. Gebruikershandleiding Ferrari 3400 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Ferrari 3400 Computer Gebruikershandleiding Oorspronkelijke Uitgave: September 2004 Er kunnen periodiek wijzigingen in de informatie

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Artikelnummer van document: 410773-331 April 2006 In deze handleiding wordt de werking van het touchpad en 4het toetsenbord van de computer beschreven. Inhoudsopgave 1 Touchpad

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties

Nadere informatie

Acer Aspire 1310 series. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 1310 series. Gebruikershandleiding Acer Aspire 1310 series Gebruikershandleiding Copyright 2003 Alle rechten voorbehouden Acer Aspire 1310 Series Notebook Computer Gebruikershandleiding 2de uitgave: Maart 2003 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden.

De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. i -1 Opmerking De informatie in deze gebruikershandleiding kan zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. DE FABRIKANT OF DE VERDELER IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR FOUTEN OF OMISSIES IN DEZE HANDLEIDING

Nadere informatie

emachines E720/E520 Serie Snelgids

emachines E720/E520 Serie Snelgids emachines E720/E520 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids emachines E720/E520 Serie Oorspronkelijke uitgave: 08/2008 Dit bedrijf stelt zich niet aansprakelijk

Nadere informatie

BATTERIJVOEDING & ENERGIEBEHEER

BATTERIJVOEDING & ENERGIEBEHEER H O O F D S T U K D R I E BATTERIJVOEDING & ENERGIEBEHEER In dit hoofdstuk zul je leren over de grondbeginselen van energiebeheer en hoe je deze kunt toepassen om een langer batterijleven te verkrijgen.

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV6500 CTO

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV6500 CTO U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION DV6500 CTO. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION DV6500 CTO in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

TravelMate Serie 3200. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 3200. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 3200 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 3200 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2004 Acer behoudt zich

Nadere informatie

Acer Aspire Serie 2010. Gebruikershandleiding

Acer Aspire Serie 2010. Gebruikershandleiding Acer Aspire Serie 2010 Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Acer Aspire 2010 Serie Notebook Computer Gebruikershandleiding 1ste Uitgave: Maart 2004 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP producten

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de V.S. De informatie in

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

TravelMate Serie 2300/4000/4500. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2300/4000/4500. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2300/4000/4500 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2300/4000/4500 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2004

Nadere informatie

Aspire V Snelgids

Aspire V Snelgids Aspire V3-772 Snelgids Productregistratie Als u het product voor het eerst gebruikt, wordt aanbevolen dat u het onmiddellijk registreert. U heeft dan namelijk toegang tot enkele handige voordelen, zoals:

Nadere informatie

Schijfeenheden. Artikelnummer van document:

Schijfeenheden. Artikelnummer van document: Schijfeenheden Artikelnummer van document: 405759-331 Mei 2006 In deze handleiding worden de vaste schijf van de computer en optionele externe schijfeenheden beschreven. Inhoudsopgave 1 Onderhoud van schijfeenheden

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV9870EA

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION DV9870EA U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION DV9870EA. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION DV9870EA in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Setupprogramma. Gebruikershandleiding

Setupprogramma. Gebruikershandleiding Setupprogramma Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de V.S. De informatie in deze documentatie

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC

Uw gebruiksaanwijzing. HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP

Nadere informatie

TravelMate 610 Series. Gebruikershandleiding

TravelMate 610 Series. Gebruikershandleiding TravelMate 610 Series Gebruikershandleiding Copyright 2001. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 610 Series Oorspronkelijke uitgave: Maart 2001 Er kunnen periodiek

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Acer Aspire 2000 series. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 2000 series. Gebruikershandleiding Acer Aspire 2000 series Gebruikershandleiding Copyright 2003 Alle rechten voorbehouden Acer Aspire 2000 Series Notebook Computer Gebruikershandleiding 1ste uitgave: September 2003 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

ThinkPad T Series. Installatie. Controlelijst bij uitpakken. h Netsnoer h Boeken: h AC-adapter h Telefoonsnoer. h Computer h Batterij.

ThinkPad T Series. Installatie. Controlelijst bij uitpakken. h Netsnoer h Boeken: h AC-adapter h Telefoonsnoer. h Computer h Batterij. Onderdeelnummer: 92P1486 ThinkPad T Series Controlelijst bij uitpakken Installatie Hartelijk gefeliciteerd met uw nieuwe IBM ThinkPad T Series computer. Controleer of u alle items in deze lijst hebt ontvangen.

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CREATIVE DESKTOP WIRELESS 6000 in

Nadere informatie

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding

Schijfeenheden. Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding

Externe apparatuur. Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Schijfeenheden Gebruikershandleiding

Schijfeenheden Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie in deze

Nadere informatie

Setupprogramma Gebruikershandleiding

Setupprogramma Gebruikershandleiding Setupprogramma Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de V.S. De informatie in deze documentatie

Nadere informatie

Aspire Serie 9100. Gebruikershandleiding

Aspire Serie 9100. Gebruikershandleiding Aspire Serie 9100 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding Aspire Serie 9100 Oorspronkelijke Uitgave: Februari 2005 Acer behoudt zich het

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Schijfeenheden Gebruikershandleiding

Schijfeenheden Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Geheugenmodules Gebruikershandleiding

Geheugenmodules Gebruikershandleiding Geheugenmodules Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP producten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Overzicht 3 De headset opladen 4 De headset dragen 4 De headset inschakelen 4 De headset voor dicteren aansluiten 5 De adapter 5 De geluidsinstellingen van

Nadere informatie

HP luidsprekertelefoon. Gebruikershandleiding

HP luidsprekertelefoon. Gebruikershandleiding HP luidsprekertelefoon Gebruikershandleiding Copyright 2014 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth is een handelsmerk van de desbetreffende eigenaar en wordt door Hewlett-Packard Company onder

Nadere informatie

Acer Aspire 1360 / 1520 Serie. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 1360 / 1520 Serie. Gebruikershandleiding Acer Aspire 1360 / 1520 Serie Gebruikershandleiding Copyright 2004 Alle Rechten Voorbehouden Acer Aspire 1360 / 1520 Serie Notebook Computer Gebruikershandleiding Oorspronkelijke Uitgave: Augustus 2004

Nadere informatie

Acer Aspire 1700 series. Gebruikershandleiding

Acer Aspire 1700 series. Gebruikershandleiding Acer Aspire 1700 series Gebruikershandleiding Copyright 2003 Alle rechten voorbehouden Acer Aspire 1700 Series Computer Gebruikershandleiding Oorspronkelijke Uitgave: Mei 2003 Er kunnen periodiek wijzigingen

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

SETUP VAN DE BIOS EN BEVEILIGINGSFUNCTIES

SETUP VAN DE BIOS EN BEVEILIGINGSFUNCTIES H O O F D S T U K T W E E SETUP VAN DE BIOS EN BEVEILIGINGSFUNCTIES In dit hoofdstuk zult u leren hoe u naar het setup-menu van de BIOS gaat en hoe u verscheidene hardware besturingsinstellingen kunt aanpassen.

Nadere informatie

Externe-mediakaarten Gebruikershandleiding

Externe-mediakaarten Gebruikershandleiding Externe-mediakaarten Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Het SD-logo is een handelsmerk van de desbetreffende eigenaar. Java is een in de Verenigde Staten gedeponeerd

Nadere informatie

TravelMate Serie 4400. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4400. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4400 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4400 Oorspronkelijke Uitgave: Maart 2005 Acer behoudt zich

Nadere informatie

HP Notes. 21 februari 2002

HP Notes. 21 februari 2002 HP Notes 21 februari 2002 Dit bestand bevat recente informatie over de notebook-pc van HP. De volgende onderwerpen komen aan bod:! Dvd's en videobestanden afspelen! Een tv-toestel gebruiken als monitor!

Nadere informatie

TravelMate 220/260 Series. Gebruikershandleiding

TravelMate 220/260 Series. Gebruikershandleiding TravelMate 220/260 Series Gebruikershandleiding Copyright 2001. Acer Incorporated Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate 220/260 Series Originele uitgave: December 2001 De informatie

Nadere informatie

TravelMate Serie 4100 / 4600. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4100 / 4600. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4100 / 4600 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4100 / 4600 Oorspronkelijke Uitgave: December 2004

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Handleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Handleiding Cursorbesturing en toetsenbord Handleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft en Windows zijn gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation. De informatie in deze

Nadere informatie

TravelMate Serie 4060. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 4060. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4060 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 4060 Oorspronkelijke uitgave: Augustus 2005 Acer behoudt

Nadere informatie

HP DeskJet 720C Series printer. Zeven eenvoudige stappen voor het installeren van uw printer

HP DeskJet 720C Series printer. Zeven eenvoudige stappen voor het installeren van uw printer HP DeskJet 720C Series printer Zeven eenvoudige stappen voor het installeren van uw printer Gefeliciteerd met de aanschaf van uw HP DeskJet 720C serie printer! De doos behoort het volgende te bevatten.

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION W5000

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION W5000 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION W5000. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION W5000 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Ferrari Serie 4000. Gebruikershandleiding

Ferrari Serie 4000. Gebruikershandleiding Ferrari Serie 4000 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding Ferrari Serie 4000 Oorspronkelijke Uitgave: Mei 2005 Acer behoudt zich het recht

Nadere informatie

Geheugenmodules. Gebruikershandleiding

Geheugenmodules. Gebruikershandleiding Geheugenmodules Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Extensa Serie 2300/3000. Gebruikershandleiding

Extensa Serie 2300/3000. Gebruikershandleiding Extensa Serie 2300/3000 Gebruikershandleiding Copyright 2004. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden Gebruikershandleiding Extensa Serie 2300/3000 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2004 Acer behoudt

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord

Cursorbesturing en toetsenbord Cursorbesturing en toetsenbord Handleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten geregistreerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Linksys PLEK500 Powerline-netwerkadapter Inhoud Overzicht...............3 Kenmerken.................... 3 Hoe Powerline-netwerken werken........... 4 Installatievoorbeeld.......................

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000

Nadere informatie

Handleiding Nero ImageDrive

Handleiding Nero ImageDrive Handleiding Nero ImageDrive Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding van Nero ImageDrive en de volledige inhoud van de handleiding zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn eigendom

Nadere informatie

Wifi-repeater INSTALLATIEHANDLEIDING

Wifi-repeater INSTALLATIEHANDLEIDING Wifi-repeater INSTALLATIEHANDLEIDING INHOUDSOPGAVE BELANGRIJKE OPMERKING... 3 BELANGRIJKSTE KENMERKEN... 6 IMPLEMENTATIE... 6 OPRICHTING VAN EEN DRAADLOOS INFRASTRUCTUURNETWERK.... 6 REPEATER:... 7 TOEGANGSPUNT:...

Nadere informatie

Setupprogramma. Gebruikershandleiding

Setupprogramma. Gebruikershandleiding Setupprogramma Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth is een handelsmerk van de desbetreffende eigenaar en wordt door Hewlett-Packard Company onder licentie

Nadere informatie

Geheugenmodules. Gebruikershandleiding

Geheugenmodules. Gebruikershandleiding Geheugenmodules Gebruikershandleiding Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP producten

Nadere informatie

Geheugenmodules. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden.

Geheugenmodules. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden. Geheugenmodules Artikelnummer van document: 406852-331 April 2006 In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden. Inhoudsopgave 1 Geheugenmodules toevoegen

Nadere informatie

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad)

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM Aan de slag Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) 1. Microfoon 7. Knop (R) Sectie herhalen 2. LCD-schermen 8. De knop Aan/Uit en

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

Aspire 5730Z/5730/5330 Serie. Snelgids

Aspire 5730Z/5730/5330 Serie. Snelgids Aspire 5730Z/5730/5330 Serie Snelgids Copyright 2008. Acer Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Snelgids Aspire 5730Z/5730/5330 Serie Oorspronkelijke uitgave: 07/2008 Acer behoudt zich het recht voor

Nadere informatie

Dell Latitude E5410/E5510

Dell Latitude E5410/E5510 Dell Latitude E5410/E5510 Informatie over installatie en functies Waarschuwingen GEVAAR: Een GEVAAR-KENNISGEVING duidt een risico aan voor schade aan eigendommen, lichamelijk letsel of overlijden. Latitude

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De

Nadere informatie

TravelMate Serie 2410. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie 2410. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2410 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie 2410 Oorspronkelijke Uitgave: Juli 2005 Acer behoudt zich

Nadere informatie

TravelMate Serie C310. Gebruikershandleiding

TravelMate Serie C310. Gebruikershandleiding TravelMate Serie C310 Gebruikershandleiding Copyright 2005. Acer Incorporated. Alle Rechten Voorbehouden. Gebruikershandleiding TravelMate Serie C310 Oorspronkelijke Uitgave: April 2005 Acer behoudt zich

Nadere informatie

Installatie. NETGEAR 802.11ac Wireless Access Point WAC120. Inhoud van de verpakking

Installatie. NETGEAR 802.11ac Wireless Access Point WAC120. Inhoud van de verpakking Handelsmerken NETGEAR, het NETGEAR-logo en Connect with Innovation zijn handelsmerken en/of gedeponeerde handelsmerken van NETGEAR, Inc. en/of diens dochterondernemingen in de Verenigde Staten en/of andere

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

Computer Setup. Artikelnummer van document: 383705-331. Mei 2005

Computer Setup. Artikelnummer van document: 383705-331. Mei 2005 Computer Setup Artikelnummer van document: 383705-331 Mei 2005 Inhoudsopgave Computer Setup Index Computer Setup openen........................ 2 Standaardinstellingen van Computer Setup......... 3 Menu

Nadere informatie

HULPPROGRAMMA VAN AANRAAKPEN GEBRUIKSAANWIJZING

HULPPROGRAMMA VAN AANRAAKPEN GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR HULPPROGRAMMA VAN AANRAAKPEN GEBRUIKSAANWIJZING Versie 2.0 Modellen waarop dit van toepassing is (sinds januari 2016) PN-60TA3*/PN-60TB3/PN-60TW3/PN-70TA3*/PN-70TB3/PN-70TW3/PN-80TC3/ PN-L603A*/PN-L603B/PN-L603W/PN-L703A*/PN-L703B/PN-L703W/PN-L803C/

Nadere informatie

Geheugenmodules. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden.

Geheugenmodules. Artikelnummer van document: In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden. Geheugenmodules Artikelnummer van document: 393521-332 December 2005 In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u geheugen in de computer kunt vervangen en upgraden. Inhoudsopgave 1 Geheugenmodules toevoegen

Nadere informatie

UW COMPUTER UPGRADEN

UW COMPUTER UPGRADEN H O O F D S T U K V I E R UW COMPUTER UPGRADEN In dit hoofdstuk leert u hoe u het DRAM en de vaste schijf bijwerkt en hoe u de draadloze mini PCI installeert. 4-1 Uw vaste schijf upgraden Het oorspronkelijke

Nadere informatie

De inhoud van de verpakking controleren

De inhoud van de verpakking controleren De inhoud van de verpakking controleren papiersteun cd-rom met printersoftware & Gebruikershandleiding pakket met cartridges (bevat zowel zwart-wit- als kleurencartridges.) printer Gids voor snelle starters

Nadere informatie

Overzicht van opties voor service en ondersteuning

Overzicht van opties voor service en ondersteuning Overzicht van opties voor service en ondersteuning QuickRestore Met Compaq QuickRestore kunt u uw systeem op elk gewenst moment terugzetten. QuickRestore biedt vijf typen opties voor terugzetten, die in

Nadere informatie

XEMIO-243/253 HANDLEIDING

XEMIO-243/253 HANDLEIDING Speciale eigenschappen Elegant ontwerp en eenvoudig in gebruik. Speler ondersteunt meerdere formaten Ondersteunt het MP3- en WMA-formaat. USB-Disk zonder stuurprogramma U kunt uw (muziek)bestanden rechtstreeks

Nadere informatie

Installatie & Ondersteuning. Zyxel router

Installatie & Ondersteuning. Zyxel router Installatie & Ondersteuning Zyxel router Inhoudsopgave: 1. Welkom 2. Aansluiten 2.1 De router 2.2 In de doos 2.3 Aansluiten 2.4 Installeren 3. Vagen & Garantie 3.1 Veelgestelde vragen 3.2 Reset van de

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie