Nieuwsbrief maart 2019 Peter en Anne-Marie Dekker.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief maart 2019 Peter en Anne-Marie Dekker."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief maart 2019 Peter en Anne-Marie Dekker. 2019: een nieuw jaar in Indonesië! Een nieuwsbrief over mensen die ons dierbaar zijn zoals Ani, 'onze' verpleegster en Ruben, 'onze' stagiaire. Over mensen die we met jullie hulp hebben kunnen helpen. Een update over Palu, waar de aardbeving en tsunami nog steeds veel gevolgen hebben en nog meer leesvoer. Fijn dat jullie op deze wijze bij ons en ons werk betrokken willen zijn.. Het leven in Sulawesi gaat weer verder. In januari regende het aan een stuk door in Makassar. Er waren grote overstromingen net buiten de stad waar we wonen. Meer dan 200 bewoners kwamen om omdat een dam werd opengezet en het land vervolgens helemaal overstroomde. Achter ons bedrijfje in het zuiden waren de rijstvelden niet meer te zien en leek het wel of we aan een groot meer grensden. Gelukkig is het weer wat beter geworden de laatste week!

2 Een keizersnede Iedere dag worden er in Nederland veel keizersnedes uitgevoerd zonder dat dit tot grote medische problemen leidt. De verpleegster Ani, die onze kliniek in het zuiden van Sulawesi leidt is zwanger en had een afspraak om op 23 januari voor controle naar de verloskundige te gaan. Daar aangekomen bleek dat de baby te groot was en een normale geboorte onmogelijk. Ze werd meteen doorverwezen naar het ziekenhuis in het zuiden. Daar aangekomen bleek dat zij bloedarmoede had en voor dat de keizersnede zou worden uitgevoerd moest er bloed beschikbaar zijn. Zij heeft bloedgroep B+, wat veel voorkomt. Helaas bleek dat er in de hele omgeving geen bloed beschikbaar was. Haar man nam laat in de avond het besluit naar Makassar te gaan om bij de bloedbanken eventueel bloed te kunnen kopen. Samen met hun twee dochtertjes vertrok hij op de motor en keerde om in de nacht terug met een zak bloed. 24 januari was het moment van de keizersnede. Ani wordt naar de operatiekamer gebracht en de keizersnede wordt uitgevoerd. Ik vraag nog of ik mee mag als ondersteuning voor Ani maar er worden geen andere mensen toegelaten. Zo komt na flink duw en trekwerk Lukas gezond ter wereld. Deze naam heb ik mogen geven, het betekent brenger van het licht. Over Ani is er geen nieuws, ze komt maar niet terug naar de zaal. Ik maak me er zorgen, hoe zou het met Ani zijn? Net na de middag komt ze terug in de ziekenzaal,

3 spierwit en zonder enig teken van leven. Ze is niet aanspreekbaar en reageert nergens op. Er wordt zuurstof, een infuus en bloed aangesloten. De uren daarna veranderde er niet veel aan de situatie, Ani werd kouder en kouder en de twee aanwezige zakken bloed waren snel leeg. Peter arriveert, hij schrikt van de toestand van Ani, maar ook van het ziekenhuis. Wat een drama, het is er vies, slecht onderhouden, en de apparatuur is roestig en oud. En Ani ligt daar maar, zonder enige reactie. We besluiten een aantal mensen op de hoogte te brengen van de situatie en te vragen voor Ani te bidden. Zo rond vier uur opent ze haar ogen en mompelt ze wat, er treedt verder herstel op. Maar Ani blijft pijn houden en de volgende dag gaat haar toestand sterk achteruit. Haar man en vader vragen naar overplaatsing naar Makassar, maar het ziekenhuis wil hier geen toestemming voor geven. Het ziekenhuis heeft medische fouten gemaakt en ze zijn bang dat dit uitkomt. Peter komt en gaat zich er mee bemoeien en er komt toestemming om naar Makassar te gaan. Het 1 e ziekenhuis heeft geen plaats en na veel gepraat wordt Ani daar niet opgenomen. Wat nu? Gelukkig hebben we veel relaties en nadat Peter een vriend belde bleek er wel plaats in een naastgelegen ziekenhuis in Makassar. De baby bleef achter bij een tante in het ziekenhuis in het zuiden. Ani had haar kindje nog maar een paar minuten vastgehouden. Als je in Indonesië in het ziekenhuis ligt ben je afhankelijk van je familie voor je eten en drinken. Kunt u zich voorstellen in zo n ziekenhuis te moeten liggen als je ernstig ziek bent? Na een week infuus en medicijnen werd Ani ontslagen uit het ziekenhuis, tot nu toe kan ze geen vast voedsel verdragen en eet ze pap en wat vruchten. Ani is weer thuis en zij lijkt langzaam weer te herstellen. Met Lukas gaat het prima, hij is sterk en groeit gezond op.

4 Het ziekenhuis in Takalar Waar zijn we verder nog mee bezig?

5 Ondertussen bezoeken we veel mensen thuis om te bemoedigen en om zilvervliesrijst uit te delen. We leren de bewoners om witte rijst met zilvervliesrijst te mengen, dit is gezonder voor ze. De bewoners kunnen geen zilvervliesrijst kopen dit is te duur. Deze mevrouw heeft polio en is erg zwak. In de kokosnootfabriek wordt nog steeds hard gewerkt. Er worden kommen en lampjes gemaakt van de schil van de kokosnoten. De werknemers zijn nog elke dag dankbaar dat ze bij ons mogen werken. Ook hebben we onze vergunning binnen om kokosolie te versturen naar Nederland. Peter is druk bezig om alle documenten te regelen zodat het daadwerkelijk gestuurd kan worden. Sinds begin dit jaar loopt Ruben stage bij ons in het zuiden. Hij is een student van STT Jaffray, waar Peter ook lesgeeft. Hij blijft zes maanden bij ons stage lopen. Hij is heel goed in het maken van contacten met de lokale bevolking. Hij geeft les op een middelbare school en is gestart met een zondagsschool bij de kleine kerk waar we bij zijn betrokken.

6 Ruben met gitaar, thuis bij een van de medewerkers van ons bedrijfje Boek Bisnis sebagai sebuah misi. Peter heeft een boek geschreven over Business en Missie voor de universiteit in Makassar. Het boek heeft twee doelstellingen: Ten eerste, leren aan studenten, hoe zij meer ondernemersvaardigheden kunnen ontwikkelen om een bedrijf of een stichting op een bijbels verantwoorde manier te leiden. Ten tweede kan dit boek door ondernemers en managers van een bedrijf worden gebruikt als een leidraad hoe zij een bedrijf op een bijbels verantwoorde manier kunnen beheren en leiden. Een voorbeeld van een bedrijf dat in dit boek wordt gebruikt, laat zien hoe een bedrijf met mensen contact kan maken en zo de gemeenschap betrekken bij het bedrijf. Het uiteindelijke doel is om meer impact te ontwikkelen in een gemeenschap, door een onderneming of stichting te starten vanuit het lokale potentieel dat al rondom hen aanwezig is. Vanaf eind februari is het boek verkrijgbaar in Indonesia.

7 Op de Universiteit zijn ze er erg blij mee, hieronder zien jullie de omslag: Project rolstoel: Vanuit een kerstviering voor ouderen, kregen we geld om 3 rolstoelen te kopen. Op de foto zien jullie Peter met een mevrouw die al vier jaar niet meer buiten was geweest. Met de rolstoel kan zij weer naar buiten, maar ook zichzelf verplaatsen in het huis waar zij woont.

8 Palu We hebben Palu bezocht om eens te kijken wat er al is opgebouwd, om mensen te bemoedigen en hoe het opgehaalde geld vanuit Nederland is besteed. Een van de projecten die we met Nederlands geld wordt gesteund is een gaarkeuken bij een kerk in Palu. Drie tot vier keer per week wordt door 20 mensen van de kerk nasi gekookt voor zo n kleine 1000 mensen. Anne-Marie vroeg aan de vrouw van de voorganger waarom ze dit doen? Ze vertelde dat ze is gered van de Tsunami door gebed, ze heeft de enorme golf op haar af zien komen en

9 kon met haar auto vol met mensen snel omkeren. Op dat moment leek het of de golf langzamer bewoog. Maar terwijl ze achterom keek, zag ze veel mensen verdrinken en hoorde ze hen schreeuwen. Ze wil haar dankbaarheid uiten en de medemens helpen die hun huizen en familieleden zijn kwijt geraakt. Veel mensen leven nog steeds in tenten. Er is geen geld om eten te kopen. Door schaarse zijn alle prijzen in Palu sterk gestegen en valt het voor de mensen niet mee om dagelijks eten te kunnen bereiden. Als het eten klaar is en per portie is ingepakt rijden we mee naar de tentenkampen en mogen wij ook mee helpen uit te delen en zien we de hongerige mensen dankbaar het voedsel en het water aannemen. Mensen die ieder hun eigen verhaal hebben en vertellen wat ze hebben meegemaakt. Wat een dankbare glimlach krijgen we van deze mensen. Een ander project dat we bezochten is het bezoeken van een school. Hier mogen we de kinderen met een lesprogramma (Anak-Sehat) leren over hoe om te gaan met hygiëne en gezondheid. Ze krijgen allemaal een rugtas, hierin zit zeep, tandenborstel, pakje melk, wat gezonde voeding etc. Wat een dankbare gezichtjes zien we. Heel trots lopen de kinderen met hun rugtassen naar hun tent en laten ze het hun familie zien. Het schoolplein met het programma Anak-Sehat.

10 De ravage in Palu, bijna 5 maanden na de ramp. Van de penningmeester We zijn dankbaar dat ook in 2018 de leefkosten voor Peter en Anne-Marie door u bij elkaar zijn gebracht. Het zorgt er voor dat zij hun handen vrij hebben om hun belangrijke en betekenisvolle werk te doen. We zoeken nieuwe donateurs omdat er altijd mensen zijn die na één of enkele jaren stoppen met hun periodieke bijdrage. Mogen Peter en Anne-Marie ook in 2019 op uw steun rekenen? Ik wil dit werk steunen Gebedspunten Bidt u mee voor: Bid voor Ruben, dat hij veilig zijn stage kan doen. Bid voor verder herstel voor Ani.

11 Bid voor ons, het leven is heftig en er gebeurt zoveel. Bid voor verdere opbouw van Palu. Bid voor zoveel zieke mensen in het zuiden, er heerst o.a. polio, tbc en suikerziekte. Dankpunten Dankt u mee voor: Voor onze overvloed en energie om alles op te pakken. Voor de dankbare werkers in de fabriek. Dat er plaats was in het ziekenhuis in Makassar voor Ani. Voor Lukas dat hij veilig ter wereld kwam en hij goed groeit. Dat we de mensen in Palu mochten bemoedigen. Over deze nieuwsbrief U kunt deze nieuwsbrief doorsturen aan mensen uit uw omgeving die ons wellicht willen steunen. Zij kunnen zich aanmelden voor onze nieuwsbrief op onze website of via onderstaande knop. Verwijder het onderste blokje uit de mail, anders kan de ontvanger u (onbedoeld) uitschrijven en dat zou jammer zijn. Onze missie in Indonesië moet zeker voor het land enigszins geheim blijven. We sturen de nieuwsbrieven alleen aan geregistreerde vrienden en deelgenoten. Inschrijven voor onze nieuwsbrief Pamakassar is een activiteit onder de paraplu van

12 Copyright 2019 Pamakassar, All rights reserved. Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op pamakassar.nl of in het mailbestand van Peter en Anne-Marie zit. Ons postadres is: *Fam. Dekker, STT Jaffray, Jalan Gunung Merapi 103, 90010, Makassar, Sulawesi Selatan, Indonesia* Voeg ons toe aan uw adresboek Wilt u uw persoonlijke instellingen aanpassen? U kunt uw voorkeuren aanpassen of uitschrijven uit deze lijst

Programma in de kliniek

Programma in de kliniek Nieuwe verhalen over ons werk op Sulawesi In deze nieuwsbrief verhalen over een dag in de kliniek (Anne-Marie), het bezoek van Peter en Tjitske Kos, 'ons' voetbalteam, een update over kokosolie en andere

Nadere informatie

Emotionele rollercoaster, de geboorte Ziekenhuis opname

Emotionele rollercoaster, de geboorte Ziekenhuis opname Emotionele rollercoaster, de geboorte Ziekenhuis opname En toen werd ik weer opgenomen in het ziekenhuis, nooit verwacht dat het allemaal zo anders zou gaan als gehoopt. Niet wetend hoelang ik in het ziekenhuis

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Margaret November 2018

Nieuwsbrief van Margaret November 2018 Nieuwsbrief van Margaret November 2018 Beste nieuwsbrieflezers, Het is alweer november. Wat gaat de tijd snel! Ik ben alweer ruim vijf maanden terug in Kameroen na het afronden van mijn studie in Engeland.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jorim Rietdijk

Nieuwsbrief Jorim Rietdijk Use this area to offer a short preview of your email's content. View this email in your browser Maar een ding weet ik zeker-en daarbij vergeet ik wat achter mij ligt en strek ik me uit naar wat voor mij

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie Patiënteninformatie Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie 20140062 Sedatie.indd 1 15-09-16 13:10 Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

BIJLAGEN. Onbedoelde zwangerschap

BIJLAGEN. Onbedoelde zwangerschap BIJLAGEN Onbedoelde zwangerschap 1 LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo - WERKBLAD - 79 Vragen over zwangerschap ZWANGERSCHAP, WAT WEET JIJ HIEROVER? 1 Hoe kan een meisje merken dat ze zwanger

Nadere informatie

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Nieuwsbrief Benjamin Campaign Preview HTML Source Plain-Text Email Details Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Shan-kinderen stellen zich op voor lunch Veroordeling naar een arme zwerver Toen ik in de middag

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie

Patiënteninformatie. Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie Patiënteninformatie Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) een onderzoek of behandeling onder sedatie 20140062 Sedatie.indd 1 20-02-18 11:14 Sedatie door de Sedatie Praktijk Specialist (SPS)

Nadere informatie

De auto met bedden komt aan.

De auto met bedden komt aan. ONE Op dit moment vangen wij 80 mensen op. We hebben tientallen bedden bijgekocht. We koken de hele dag door, liters soep, aardappelpuree, vlees, pannekoeken en ga zo maar door. De situatie is zeer ernstig.

Nadere informatie

TOV! Nieuwsbrief april/mei. Geplande evenementen. Belangrijke mededeling

TOV! Nieuwsbrief april/mei. Geplande evenementen. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief april/mei TOV! Plein 16C 4001LJ Tiel www.toveten.nl T: 06 549 363 50 info@toveten.nl wendy@toveten.nl Spreuken 22:2 Rijke en arme mensen zijn gelijk, want de Heer heeft ze allemaal gemaakt.

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei 2017 Stichting Mariposa-Peru

Nieuwsbrief Mei 2017 Stichting Mariposa-Peru Nieuwsbrief Mei 2017 Stichting Mariposa-Peru Steun ons, zodat wij hen kunnen (onder) steunen! Financiële bijdragen kunnen worden gestort op girorekening NL51INGB0001731037 t.n.v. Stichting Mariposa-Peru

Nadere informatie

The Lake - augustus/september 2018

The Lake - augustus/september 2018 The Lake - augustus/september 2018 Lieve mensen, Wat een bijzondere tijd hebben we hier in Zambia. We gaan nog een aantal dagen genieten van het Zambiaanse leven en dan gaan we weer richting Zuid-Afrika.

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2016

Nieuwsbrief september 2016 Nieuwsbrief september 2016 Lieve vrienden en familie, We hopen dat deze nieuwsbrief jullie in goede gezondheid tegemoetkomt en dat jullie werk- en privé leven fijn verloopt. Met ons hier in Kaapstad, Zuid

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

In Noord-Korea mag je niet tot God bidden. Dat is verboden. Toch moeten alle Noord-Koreanen iemand aanbidden: de eerste leider van Noord-Korea, Kim

In Noord-Korea mag je niet tot God bidden. Dat is verboden. Toch moeten alle Noord-Koreanen iemand aanbidden: de eerste leider van Noord-Korea, Kim Hoofdstad: staatshoofd: Godsdienst: Regeringsvorm: Taal: PyongYang Kim Jong-un geen (of toch wel??) dictatuur Koreaans In Noord-Korea mag je niet tot God bidden. Dat is verboden. Toch moeten alle Noord-Koreanen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Familie Kamphuis

Nieuwsbrief Familie Kamphuis Nieuwsbrief Familie Kamphuis Tanzania November 2013 In de afgelopen maanden zijn we door nogal wat drukte en uitdagingen heen gegaan, en daar kunt u in deze nieuwsbrief meer over lezen. Tegelijkertijd

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U bent zwanger en halverwege de zwangerschap krijgt u te horen dat u diabetes heeft. Er komt dan veel op u af. U wilt weten wat zwangerschapsdiabetes precies

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U BENT ZWANGER EN HALVERWEGE DE ZWANGERSCHAP KRIJGT U TE HOREN DAT U DIABETES HEEFT. ER KOMT DAN VEEL OP U AF. U WILT WETEN WAT ZWANGERSCHAPSDIABETES PRECIES

Nadere informatie

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar 6 Het is een jongen! Blij kijkt vader Hans Luther naar zijn zoon. De kleine jongen ligt tevreden bij zijn moeder in de armen. Het is 10 november. Buiten is het koud, maar binnen is het warm. Dat is goed

Nadere informatie

Wells of Joy, Malawi Blantyre BESTE MENSEN,

Wells of Joy, Malawi Blantyre BESTE MENSEN, Wells of Joy, 2015 nieuwsbrief Nr. 2 Malawi Blantyre BESTE MENSEN, Een half jaar geleden schreef ik mijn eerste nieuwsbrief. De tijd is gevlogen en het is dus tijd om weer iets van ons te laten horen.

Nadere informatie

PIONIER. Hoop. voor. Indonesië

PIONIER. Hoop. voor. Indonesië WWW.CAMAZENDING.NL PIONIER Hoop voor Indonesië December 2018 HOOP VOOR INDONESIË Indonesië is de afgelopen maanden veel in het nieuws. Herhaalde aardbevingen troffen Lombok en Sulawesi. Het leidde tot

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen

Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen Hoofdstad: Regeringsleider: Godsdienst: Taal: Caïro Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen Arabisch Egypte in de Bijbel Egypte wordt heel vaak genoemd in de Bijbel. Abraham en de zonen van

Nadere informatie

De verkiezingsgekte op aruba

De verkiezingsgekte op aruba Update Aruba 25 September 2017 Op het moment van het schrijven van deze update zijn de verkiezingen voor een nieuw parlement afgelopen vrijdag 22 september voorbij. Dat ik hierover schrijf komt, omdat

Nadere informatie

school ijsvrij. Zo vaak vriest het niet, zei de directeur van de school. Daar mogen jullie van gaan genieten! Als Spekkie aanbelt, doet Sproet meteen

school ijsvrij. Zo vaak vriest het niet, zei de directeur van de school. Daar mogen jullie van gaan genieten! Als Spekkie aanbelt, doet Sproet meteen IJsvrij Met dikke wanten aan en een sjaal om loopt Spekkie naar het huis van Sproet. Brrr... wat is het koud! Sinds een week vriest het flink en alle sloten in de buurt zijn al dicht. Sproet rende na schooltijd

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Reis verslag Bosnië Dag 1

Reis verslag Bosnië Dag 1 Reis verslag Bosnië 2015 Dag 1 Wij, mijn schoonvader Wessel Koster, en ik zijn vrijdag 30 augustus om 07.00 vertrokken vanuit Hardenberg wij waren nog maar net 20 minuten onderweg toen we de eerste omleiding

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Zoals de meeste van jullie wel weten zijn we eind mei met 4 personen weer naar Cambodja getrokken.

Zoals de meeste van jullie wel weten zijn we eind mei met 4 personen weer naar Cambodja getrokken. Beste vrienden van ons project Hope For The Children, Zoals de meeste van jullie wel weten zijn we eind mei met 4 personen weer naar Cambodja getrokken. Deze keer waren Willy, Petra,Thierry en Katrien

Nadere informatie

Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012

Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012 Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012 Via Nairobi vliegen we zoals altijd naar Mwanza. We hebben weer een perfecte aansluiting en zijn daarom al op 23 Maart om 10.00 uur op het vliegveldje

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Miriam en Dennis krijgen een baby Miriam en Dennis hebben een kind gekregen! Miriam en Dennis zijn blij. Vandaag is hun baby geboren. Het is een meisje. Ze heet

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Eindelijk is het zover! De meeste van jullie weten ondertussen dat ik in Australië ben. Voor sommigen is het misschien nog een verrassing :).

Eindelijk is het zover! De meeste van jullie weten ondertussen dat ik in Australië ben. Voor sommigen is het misschien nog een verrassing :). DTS COMPASSION Dag iedereen Eindelijk is het zover! De meeste van jullie weten ondertussen dat ik in Australië ben. Voor sommigen is het misschien nog een verrassing :). Via deze weg wil ik jullie op de

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Stichting Nieuwe Generatie Brasil

Jaarplan 2018 Stichting Nieuwe Generatie Brasil Jaarplan 2018 Stichting Nieuwe Generatie Brasil Want ik weet welke plannen Ik voor u heb, zegt de Here. Met deze plannen heb ik voor u het goede op het oog en niet het kwade. Ik wil u weer een toekomst

Nadere informatie

Gezinsreis Erik en Nicole

Gezinsreis Erik en Nicole Gezinsreis Erik en Nicole Het is 2001 als Erik en Nicole gaan trouwen. Ze kennen elkaar al een jaar of zes en zien een gezamenlijke toekomst helemaal zitten. Ze werken allebei fulltime en hebben een fijn

Nadere informatie

Hulp bij stoppen met roken

Hulp bij stoppen met roken Hulp bij stoppen met roken We zijn blij, want we worden papa en mama. Maar we roken. We willen graag stoppen. Maar hoe? Lees hier hoe het Wendy en Steven lukt om te stoppen met roken 2 Wendy en Steven

Nadere informatie

Villa Ticca. Eleidy met haar zusje Janis

Villa Ticca. Eleidy met haar zusje Janis Eleidy Eleidy Eleidy met haar zusje Janis Domenica Januari 2017 Domenica is altijd bezig met het helpen van haar kleinere klasgenootje Matias. Ze neemt hem mee spelen en helpt hem met eten. Ook als puzzelen

Nadere informatie

Informatiebrief voor de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van de Eliëzerschool en de Obadjaschool Cluster 4 (voor alle data geldt D.V.

Informatiebrief voor de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van de Eliëzerschool en de Obadjaschool Cluster 4 (voor alle data geldt D.V. Informatiebrief voor de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van de Eliëzerschool en de Obadjaschool Cluster 4 (voor alle data geldt D.V.) Geachte ouder(s)/verzorger(s), Nieuwsbrief januari 2014 Nummer

Nadere informatie

Leven voelen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Leven voelen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Leven voelen 1 Leven voelen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom is leven voelen belangrijk? 2 Een normaal bewegingspatroon: wat voel je? 2 Wat kan invloed hebben op het bewegen

Nadere informatie

Warm de winter door Actie brandhout winter

Warm de winter door Actie brandhout winter Warm de winter door Actie brandhout winter 2017-2018 Beste donateur, Het is voor ons verbazingwekkend hoe brandhout het leven van gezinnen kan veranderen en mensen weer hoop en vertrouwen in de toekomst

Nadere informatie

Ureumcyclusdefecten en organische zuur syndromen Voor kinderen en jongeren

Ureumcyclusdefecten en organische zuur syndromen Voor kinderen en jongeren Ureumcyclusdefecten en organische zuur syndromen Voor kinderen en jongeren www.e-imd.org Wat is een ureumcyclusdefect of een organische zuren syndroom? Het voedsel dat we eten wordt door ons lichaam afgebroken

Nadere informatie

Help kinderen die geen eten hebben

Help kinderen die geen eten hebben GIRO LESPAKKET Help kinderen die geen eten hebben In veel landen in Afrika hebben veel kinderen niet genoeg te eten. Ze eten de hele dag niks of maar een heel klein beetje. Dat is een ramp. Want eten is

Nadere informatie

Afspraken met het Zorgkantoor Wij hebben met het zorgkantoor de volgende ZZP-en afgesproken en met deze ZZP-en kunt u bij ons terecht:

Afspraken met het Zorgkantoor Wij hebben met het zorgkantoor de volgende ZZP-en afgesproken en met deze ZZP-en kunt u bij ons terecht: Afspraken met het Zorgkantoor Wij hebben met het zorgkantoor de volgende ZZP-en afgesproken en met deze ZZP-en kunt u bij ons terecht: Niet toegelaten voor behandeling, inclusief dagbesteding (lees verzorgingshuis)

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari 2019 Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden Welkom en mededelingen Zingen, staande, uit Liedboek 31: 1,2,4 Op u vertrouw

Nadere informatie

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht?

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht? Deze folder is ontwikkeld door het Expect onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht. Meer informatie over het Expect onderzoek vindt u op www.zwangerinlimburg.nl Waarom worden uw risico s in kaart

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: (Nep)ziek

Hoofdstuk 1: (Nep)ziek Hoofdstuk 1: (Nep)ziek Zo, zo, ben je weer nepziek?, zegt Sophie tegen Elise. Terwijl mama een warme kop thee brengt, geeft Elise antwoord: Ik ben niet nepziek, dat ben je zelf. Papa komt ook naar boven

Nadere informatie

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen.

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het houdt je misschien je leven lang bezig: Wie vertel

Nadere informatie

Wilt u een gift aan de AVKV doen?

Wilt u een gift aan de AVKV doen? Belastingtechnisch voordeel bij schenkingen aan de AVKV Nederland Wilt u een gift aan de AVKV doen? De Alvleeskliervereniging Nederland (AVKV) staat bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2010

Nieuwsbrief december 2010 Nieuwsbrief december 2010 Omdat u deelnemer bent aan het Panel Samen Leven krijgt u deze nieuwsbrief. Over een jaar ontvangt u weer een Nieuwsbrief. Bedankt! Er zijn ook dit jaar weer vraaggesprekken geweest.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen NIEUWSBRIEF Kerstvieringen Op woensdag hebben de groepen 3, 4 en 4/5 hun kerstviering gehad. De kerk was prachtig versierd en er stond een hele grote kerstboom. De kinderen zongen geweldig en luisterden

Nadere informatie

Mijn laatste nieuwsbrief

Mijn laatste nieuwsbrief Mijn laatste nieuwsbrief Lieve familie, vrienden en sponsors! Mijn laatste nieuwsbrief schrijf ik vanuit het prachtige en kleurrijke Sri Lanka! Hier vierde ik Kerst en Oud en Nieuw met de bemanning van

Nadere informatie

nieuwsbrief 1. Lies- Foto van mij

nieuwsbrief 1. Lies- Foto van mij 12-2011 nieuwsbrief 1 Foto van mij Lies- Hallo allemaal, Hier is dan mijn allereerste nieuwsbrief van mijn tweede verblijf in Indonesië. Ik ga proberen één keer in de maand zo n briefje te sturen maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije e jaargang nummer 2

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije e jaargang nummer 2 Bij deze weer een nieuwe nieuwsbrief. Eens per kwartaal willen wij u met een nieuwsbrief op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. We wensen u veel leesplezier. Zádor, juli 2015 Wim en Liesbet Verschoor.

Nadere informatie

Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat. Extra verwerking voor kinderen van 6 tot 8 jaar

Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat. Extra verwerking voor kinderen van 6 tot 8 jaar Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat Op zondag gaan je naar de kerk. De kerk is het huis van de Heere. Daar wil hij zelf zijn. Hieronder zie je een plaatje van een kerk. Weet jij welke woorden bij de zondag

Nadere informatie

Aartsengel Rafaël bevordert gezondheid en genezing.

Aartsengel Rafaël bevordert gezondheid en genezing. Aartsengel Rafaël bevordert gezondheid en genezing. Ziekten, geestelijke problemen? Rafaël helpt je erbij! De Engelen hebben de sleutel tot een pijnvrij leven. Aartsengel Rafaël maakt van skeptici, mensen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg Kraamzorg In verwachting Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap! Een spannende tijd is aangebroken waarin veel verandert. De geboorte lijkt nog ver weg, maar het is nu tijd om een aantal praktische

Nadere informatie

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen!

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Verslag goederen delen 2012/2013

Verslag goederen delen 2012/2013 Verslag goederen delen 2012/2013 Afgelopen jaar heb ik van uw stichting een vracht met hulpgoederen mogen ontvangen. Hierbij een verslag van het uitdelen en hartelijke dank namens de ontvangers. Het leven

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Lyrath Estate Hotel Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Inleiding: Mijn naam is Maud van Overdijk en ik zit in mijn eerste jaar op Europrof Horeca opleidingen in

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Talenten: Gebruik ze of verlies ze!

Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Denk eens terug toen je pas leerde fietsen. Kon je het meteen de eerste keer? Neen? Sommige dingen leren, kost nu eenmaal tijd. Op dezelfde manier moeten wij oefenen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Chuka uit Nigeria NIGERIA. Landen. Groep 1 t/m 4 ZENDING IN

Chuka uit Nigeria NIGERIA. Landen. Groep 1 t/m 4 ZENDING IN Landen Groep 1 t/m 4 ZENDING IN NIGERIA Chuka uit Nigeria Dit is Chuka. Hij woont in Nigeria. Dat is een land, hier heel ver vandaan, in Afrika. In Nigeria gaan heel veel dingen anders dan in Nederland.

Nadere informatie

Oefeningen met de belangrijke woorden

Oefeningen met de belangrijke woorden Oefeningen met de belangrijke woorden 2 Gezondheid Bekijk op de website de woordenlijst bij hoofdstuk 2. Deze woorden moet je onthouden. Samengestelde woorden Sommige woorden zijn van twee of meer andere

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder krijg je informatie over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

Gebedskalender Juni 2019

Gebedskalender Juni 2019 Gebedskalender Juni 2019 Wij weten immers dat, wanneer ons aardse huis, deze tent afgebroken wordt, wij een gebouw van God hebben, een huis niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemelen. 2 korinthe

Nadere informatie

Hulp bij stoppen met roken

Hulp bij stoppen met roken Hulp bij stoppen met roken Ik ben blij, want ik word mama. Maar ik rook. Ik wil graag stoppen. Maar hoe? Lees hier hoe het Wendy lukt om te stoppen met roken 2 Wendy wordt mama Dit is Wendy. Ze is zwanger.

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

Geschiedenis achtergrond.

Geschiedenis achtergrond. Geschiedenis achtergrond. De Subkarpaten, de regio in de Oekraïne waar Livia en Attila wonen, was vroeger onderdeel van Hongarije. Voor 1920 Hongarije was erg groot, maar omdat het land één van de verliezers

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

Zwangerschap week 26 + buikfoto,s

Zwangerschap week 26 + buikfoto,s Zwangerschap week 26 + buikfoto,s Vandaag ben ik 26 weken en 3 dagen zwanger Jeeh wat gaat het snel en toch kan het me niet snel genoeg gaan, ben echt ongeduldig maar de kleine moet nog maar even een tijdje

Nadere informatie

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief april TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl U bent voor eeuwig Koning. Door alle eeuwen heen zult U regeren. Psalm 145:13 Koningsdag.

Nadere informatie

ONDERZOEKS- RESULTATEN

ONDERZOEKS- RESULTATEN ONDERZOEKS- RESULTATEN Hoe bereiden zwangere vrouwen zich voor op de bevalling en hoe kijken jonge moeders terug op hun bevalling? Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.508 respondenten in juli 2018, in

Nadere informatie

Plexus Coeliacus blokkade. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Wat is de plexus coeliacus. Doel van de behandeling

Plexus Coeliacus blokkade. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Wat is de plexus coeliacus. Doel van de behandeling Centrumlocatie De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een blokkade van een zenuwknoop. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling. Wat is

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan voor onze cliënten

Meerjarenbeleidsplan voor onze cliënten Meerjarenbeleidsplan 2015 2018 voor onze cliënten Wybe O. Sierksma Raad van Bestuur Stichting Sprank 2 april 2015 Als de Heer niet helpt bij het bouwen van het (sprank) huis Het is voorjaar 2018 2018 Droom,

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Schrijfprijs NT2 2016

Schrijfprijs NT2 2016 Schrijfprijs NT2 2016 Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde... Inhoud: Bladzijde 2: Verslag van de prijsuitreiking in Antwerpen. Bladzijde 3: Wie zijn onze deelnemers? Even voorstellen. Bladzijde 4: Het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 1 LA SONRISA NARANJA

NIEUWSBRIEF 1 LA SONRISA NARANJA I LA SONRISA NARANJA JAARGANG 11 Nummer 1 januari 2019 Nieuwjaarswens NHOUD 1 Nieuwjaarswens 2. De nieuwe vestiging 3. Kerstfeest in de wijk 4. Mrthe 5. Berichten van Els Stichting La Sonrisa Naranja Admiraliteitskade

Nadere informatie

Nieuwsbrief 88 van VHM IBAN: NL51RABO

Nieuwsbrief 88 van VHM IBAN: NL51RABO 1 Nieuwsbrief 88 van VHM IBAN: NL51RABO 0136575234 Elk jaar organiseert Anatol een Moldova Summer Camp voor kinderen en laat hen kennis maken met het Evangelie. Hij organiseerde dat Costel, zijn moeder

Nadere informatie

7,6. Boekverslag door een scholier 1933 woorden 2 januari keer beoordeeld. Jeugdboek, Non-fictie Eerste uitgave 1990 Nederlands. Inleiding.

7,6. Boekverslag door een scholier 1933 woorden 2 januari keer beoordeeld. Jeugdboek, Non-fictie Eerste uitgave 1990 Nederlands. Inleiding. Boekverslag door een scholier 1933 woorden 2 januari 2007 7,6 24 keer beoordeeld Auteur Genre A.P. Wisse Jeugdboek, Non-fictie Eerste uitgave 1990 Vak Nederlands Inleiding. 1. Gegevens van het boek. Auteur:

Nadere informatie

The fault in our stars

The fault in our stars Boekverslag door F. 1798 woorden 17 januari 2016 3,3 4 keer beoordeeld Auteur John Green Eerste uitgave 2012 Vak Engels The fault in our stars auteur: John Green jaar van verschijnen: 2012 plaats van verschijnen:

Nadere informatie