Werkatelier duurzame energieopwekking 29 januari 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkatelier duurzame energieopwekking 29 januari 2019"

Transcriptie

1 Werkatelier duurzame energieopwekking 29 januari 2019

2 2 Welkom door wethouder Robèrt Smits Wethouder Robèrt Smits heet alle aanwezigen van harte welkom. Het doet hem goed dat zoveel mensen tijdens dit werkatelier willen meedenken over duurzame energieopwekking. De gemeente organiseert het werkatelier niet voor niets. Duurzame energieopwekking is noodzakelijk, maar duurzame energie kun je niet zomaar opwekken. Duurzame energieopwekking neemt ruimte in beslag. En die ruimte is niet zomaar gevonden. Door middel van de werkateliers wil de gemeente erachter komen waar binnen de gemeentegrenzen eventueel duurzame energie opgewekt zou kunnen worden. Het vinden van geschikte locaties stuit bij sommigen ook op weerstand. Het is in dit verband daarom goed om te weten dat de gemeente hoe dan ook op zoek moet naar locaties waar duurzame energie kan worden op - gewekt. Het Rijk heeft Nederland namelijk opgedeeld in 31 energieregio s. En elke regio is verplicht om in 2019 een energiebod uit te brengen. In dit bod moet elke regio duidelijk aangeven hoeveel duurzame energie ze van plan is op te gaan wekken. De bedoeling is dat de optelsom van alle biedingen het antwoord vormt op het energievraagstuk waar Nederland nu voor staat. Nu kan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ervoor kiezen om zelf een aantal locaties voor duurzame energieopwekking aan te wijzen. Maar de gemeente Bodegraven-Reeuwijk kiest ervoor om de zoektocht naar goede locaties voor duurzame energieopwekking zoveel als mogelijk samen met haar bewoners en ondernemers in te richten. En daar wil ze dus ook dit werk - atelier voor gebruiken.

3 Het werkatelier van vanavond is niet het eerste werkatelier. In het afgelopen jaar is tijdens verschillende werkateliers geleidelijk aan duidelijk geworden op welke locaties eventueel windmolens of zonneweides zouden kunnen komen. Vanavond wordt verder ingezoomd op deze eventueel geschikte locaties. De eventueel geschikte locaties worden straks voorgelegd aan de gemeenteraad. Want uiteindelijk beslist de gemeenteraad welke locaties wel en welke locaties niet geschikt zijn. Vragen uit de zaal: De gemeente Gouda heeft nog geen een keer het gesprek met haar bewoners gevoerd over duurzame energie. De gemeente Gouda is lid van dezelfde energieregio als de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Lukt het de gemeente Gouda om op tijd met haar inwoners in gesprek te gaan en op tijd klaar te zijn voor het uitbrengen van het energiebod? 3 - Ook de gemeente Gouda zal een bijdrage aan het energiebod moeten leveren. Daar ontkomt de gemeente Gouda niet aan. Hoe de gemeente Gouda deze bijdrage gaat leveren en of ze hierover in gesprek gaat met haar bewoners, is aan de gemeente Gouda.

4 4 Ambitie Gemeente Bodegraven-Reeuwijk De ambitie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Klimaatneutraliteit kan op verschillende manieren worden nagestreefd. Een belangrijke stap richting klimaatneutraliteit bestaat uit het besparen van energie. Dat is ook logisch, want hoe meer energie je bespaart, hoe minder energie je hoeft op te wekken. Een andere belangrijke stap richting klimaatneutraliteit bestaat uit het opwekken van duurzame energie. En bij het zetten van deze stap zal tijdens dit werkatelier worden stilgestaan. Als het gaat om duurzame energieopwekking dan zijn op dit moment wind en zon de belangrijkste bronnen voor elektriciteit. Naast elektriciteit is er ook duurzame warmte nodig. Dit is vooralsnog een buitengewoon complex vraagstuk. De gemeente is druk bezig om de mogelijkheden voor duurzame warmte te verkennen en volgt de ontwikkelingen hieromtrent op de voet. Maar op dit moment richt de gemeente zich om redenen van haalbaarheid eerst op wind en zon als energiebronnen. De Rijksoverheid zorgt ervoor dat een groot deel van de landelijke opgave voor duurzame energieopwekking middels wind op zee gaat gebeuren. Maar dat is niet genoeg. Ook alle gemeenten in Nederland zullen een bijdrage moeten gaan leveren. Tijdens dit werkatelier wil de gemeente Bodegraven-Reeuwijk daarom met alle aanwezigen nadenken over de opwekking van wind- en zonne-energie binnen de gemeentegrenzen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft als het gaat om duurzame energieopwekking in 2017 een aantal uitgangspunten centraal gesteld: 1. Duurzame energieopwekking binnen de gemeentegrenzen moet coöperatief worden vormgegeven. Dat betekent onder andere dat de financiële voordelen ten bate van de lokale gemeenschap moeten komen. 2. Er moet voldoende draagvlak zijn voor de locaties waar duurzame energieopwekking gaat plaatsvinden. Het doel van dit werkatelier is om meer zicht te krijgen op de randvoorwaarden vanuit de bewoners waarbinnen duurzame energieopwekking mogelijk is.

5 Er is nog een lange weg te gaan om de ambitie van de gemeente, om in 2035 klimaatneutraal te zijn, waar te maken. Dit blijkt ook als naar de cijfers van het elektraverbruik wordt gekeken. In 2015 werd in de gemeente Bodegraven- Reeuwijk 540 Terajoule (TJ) aan elektra verbruikt. Slechts 8 TJ is toen op een duurzame manier opgewekt. In 2017 lag het elektraverbruik in de gemeente op 567 TJ. In totaal is in 2017 voor 14 TJ aan duurzame energie opgewekt. De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie neemt dus weliswaar toe, maar het totale elektraverbruik neemt evenzogoed toe. Dit betekent dat als de gemeente haar doelstelling van klimaatneutraliteit wil behalen, er de nodige maatregelen genomen moeten worden. Deze maatregelen gaan gevolgen hebben. Het opwekken van duurzame energie neemt namelijk veel ruimte in beslag. Om hier enigszins een indruk van te krijgen is het goed om te weten dat voor het opwekken van 1 Petajoule (PJ) (1000 TJ) ongeveer 1/19 deel van de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam nodig is. Wil men deze 1 PJ echter op duurzame wijze opwekken dan heeft men of 29 tot 40 windmolens of 300 tot 500 hectare aan zonneweides of woningen met zonnedaken of hectare aan biomassateelt nodig. Dat is dus een enorm ruimtelijk verschil. En ruimte is schaars. 5 Niet elke ruimte is geschikt voor duurzame energieopwekking. Het vinden van geschikte locaties voor het opwekken van duurzame energie is zodoende een enorme zoektocht. Deze zoektocht legt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zoveel als mogelijk samen met haar inwoners en ondernemers af. In het voorjaar van 2018 is met elkaar eerst geïnventariseerd welke locaties in de gemeente eventueel geschikt zouden kunnen zijn. In het najaar van 2018 heeft vervolgens een verdiepingsslag plaatsgevonden. Tijdens deze verdiepingsslag zijn acht moge - lijke zoekgebieden/locaties besproken. Op twee van deze acht zoekgebieden/locaties wordt nu vanavond verder ingezoomd. Deze zoekgebieden/locaties zijn de ruimte langs de N11 voor de opwekking van windenergie en de Reeuwijkse Hout voor de opwekking van zonne-energie.

6 Vragen uit de zaal: De productiefactor van een windturbine is afhankelijk van de hoeveelheid wind. Die kan variëren van geen wind tot maximale wind. De locatie van een windturbine en de hoogte van een windturbine zijn van invloed op de hoeveelheid wind die door een turbine gevangen kan worden. Met al deze zaken moet bij het plaatsen van windturbines rekening worden gehouden. Wordt bij het zoeken naar een geschikte locatie rekening gehouden met de productiefactor van windturbines? 6 - Bij de zoektocht naar geschikte locaties wordt inderdaad rekening gehouden met de productiefactor van een wind - turbine. Hierbij moet worden opgemerkt dat de productie - factor niet het enige criterium is dat wordt gehanteerd. Een windturbine die doorgaans op zee wordt geplaatst, kan vanwege zijn hoogte niet langs de N11 worden geplaatst. We moeten binnenkort van het gas af. Het elektrisch rijden neemt ook een vlucht. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat het elektra - verbruik de komende jaren sterk gaat toenemen. Houdt de gemeente hier rekening mee bij het ontwikkelen van de plannen? - De gemeente houdt bij het nastreven van haar doelstelling van klimaatneutraliteit rekening met een toename van het elektraverbruik. tegelijkertijd kijkt de gemeente ook nadrukkelijk naar de ontwikkeling van allerlei warmte - oplossingen die minder te maken hebben met elektriciteits - verbruik. Maar hoe zich dit allemaal gaat ontwikkelingen is nog niet duidelijk Het is daarom terecht dat voor dit punt aandacht wordt gevraagd.

7 Duurzame energieopwekking gaat ook het nodige vragen van de netwerken. De verwachting is dat netwerken de ontwikkeling niet aan kunnen. Betrekt de gemeente de netbeheerders betrekt bij haar plannen? - De gemeente zit regelmatig met de netbeheerders aan tafel. Zo is bijvoorbeeld al met de netbeheerder Stedin afgesproken dat wanneer de gemeente de verschillende locaties heeft vastgesteld, Stedin de kosten voor de aanpassing van het net in relatie tot deze locaties gaat doorrekenen. Want het is al wel duidelijk dat er ook fors in het net zal moeten worden geïnvesteerd. Is al duidelijk wat provinciaal wel en niet kan en mag? We maken nu weliswaar lokaal plannen, maar vooralsnog lijken alle plannen nog niet in de provinciale kaders te passen. 7 - De provincie heeft onlangs aangegeven dat zij verwacht dat zij haar beleid na de provinciale verkiezingen zal gaan wijzigen en dat daarmee ook de kaders zullen worden aangepast. Stedin is verantwoordelijk voor het net in Bodegraven. Stedin lijkt een logge organisatie. Het duurt vaak lang voordat er een reactie is. Veel ondernemers klagen bovendien dat het lang duurt voordat Stedin een aansluiting realiseert. De wijze waarop Stedin lijkt te zijn georganiseerd is, gelet op de grote opgave waar we voor staan, een punt van zorg. Kan Stedin de omwenteling naar duurzame energieopwekking wel aan? - De gemeente spreekt regelmatig met Stedin. Stedin worstelt met de transitie naar duurzame energieopwekking. Net als de meeste andere netbeheerders in het land.

8 8 Duurzame energieopwekking brengt ook gevolgen voor de gezondheid met zich mee. Wordt bij de planontwikkeling ook rekening gehouden met de volksgezondheid? - Er zijn over dit onderwerp gesprekken gevoerd met bezorgde bewoners. Geluidsoverlast is bij veel mensen een van de grootste punten van zorg. Er zijn veel vormen van geluidsoverlast. Geluidsoverlast door windmolens is hier één vorm van. Het is belangrijk hierover met elkaar in gesprek te blijven. De gemeente houdt zich aan de landelijke wet- en regelgeving en volgt de ontwikkelingen en uitingen van gezondheidsorganisaties op dit punt op de voet. De gemeente wil graag aan ieders zorgen recht doen. Windmolens zijn ook s nachts actief. Het is bekend dat de geluidsgolven op een dusdanige manier kunnen resoneren dat mensen in de nabijheid van een windturbine soms letterlijk in hun bed liggen te trillen door het geluid. Wat wordt gedaan met dit soort invloeden op de gezondheid? - Geluid kan inderdaad hinder veroorzaken. Hier zal bij het bepalen van de locaties ook rekening mee worden gehouden. Er zijn verschillende soorten geluidsoverlast. Windmolens lijken nu te worden geplaatst in geluidsrijk gebied, zoals langs de N11. Wordt er ook rekening gehouden met de optelling van het geluid? - Ook hier wordt rekening mee gehouden. Voordat een locatie benut wordt, zal een milieueffectrapportage worden opgesteld, waarin ook ingegaan zal worden op het effect op het geluid. Wordt ook rekening gehouden met het rode zwaailicht dat op een windmolen staat? - Ook deze vorm van hinder zal worden meegenomen in het eindoordeel over een locatie waar eventueel windmolens kunnen worden geplaatst. Er wordt verder ook gekeken naar mogelijke aanpassingen die op andere plekken in Nederland inmiddels zijn toegepast.

9 Participatie in duurzame energieopwekking De gemeente Bodegraven-Reeuwijk vindt het belangrijk dat haar inwoners en ondernemers niet alleen mee kunnen praten en mee kunnen denken over duurzame energie opwekking, maar hier ook zelf initiatiefnemer van kunnen zijn en waar mogelijk ook zelf van kunnen profi teren. Daarom wil de gemeente de duurzame energie opwekking zoveel als mogelijk op een coöperatieve manier vormgeven. In Bodegraven-Reeuwijk is enige tijd geleden door een aantal bewoners de Energie Coöperatie Bodegraven-Reeuwijk (EC-BR) opgericht. Deze coöpe - ratie is een mooi voorbeeld van een coöperatie waar de gemeente de duurzame energieopwekking mee zou kunnen vormgeven. De EC-BR kent een aantal uitgangspunten en doelstellingen: 9 1. Iedereen kan meedoen op zijn eigen manier. 2. Open communicatie en transparantie staan centraal. 3. Inwoners van Bodegraven-Reeuwijk worden als lid van de EC-BR als het ware mede-eigenaar van wind- en zoninstallaties. 4. Er komt een omgevingsfonds voor buurtprojecten met een eigen lokaal bestuur. 5. De omgeving draagt ideeën voor projecten aan bij het bestuur van het omgevingsfonds. 6. De leden van de EC-BR beslissen in de ALV over de geldstromen zoals sponsoring van lokale duurzame projecten. Duurzame energieopwekking kost veel geld. Wil de EC-BR echt goed van de grond komen dan is dus ook veel geld nodig. Het benodigde geld probeert de EC-BR te verkrijgen via een bijdrage van haar leden, via het uitgeven van obligaties, via subsidies en via leningen van de bank. Zodra energie wordt opgewekt komen er natuurlijk ook inkomsten binnen door de verkoop van opgewekte elektriciteit. Met die gelden kunnen uiteindelijk de leningen worden afbetaald en nieuwe ontwikkelingen worden gefinancierd. Het is de bedoeling dat een deel van de opbrengsten ook zal worden ingezet ten behoeve van bijvoorbeeld buurtprojecten. Dit wil de EC-BR, conform haar uitgangspunten en doelstellingen, gaan doen via een omgevingsfonds, dat een eigen bestuur zal gaan krijgen. Het doel van de EC-BR is dus dat de samenleving van Bodegraven-Reeuwijk in meerdere opzichten van de duurzame energieopwekking in de gemeente gaat profiteren. Op dit moment werkt de EC-BR hard aan het realiseren van haar doelstellingen.

10 Vragen uit de zaal: Het is leuk om te zien dat de Energie Coöperatie Bodegraven- Reeuwijk al zover is in haar planontwikkeling. Volgt de EC-BR ook de juiste juridische procedures om haar doelen te realiseren? - Ja, vanzelfsprekend moeten zowel de gemeente als de EC-BR aan alle wettelijke procedurele eisen voldoen, willen zij ooit haar doelstellingen behalen. Wat is de relatie tussen de Coöperatie De Windvogel en de EC-BR? 10 - De EC-BR is grotendeels voortgekomen uit de Coöperatie De Windvogel. De Windvogel staat echter los van de EC- BR. De EC-BR is helemaal gericht op Bodegraven- Reeuwijk. De Windvogel is ook buiten Bodegraven-Reeuwijk actief. Wordt de gemeente volledig afhankelijk van de EC-BR of zijn er meerdere spelers die bijdragen aan de realisatie van de gemeentelijke taakstelling? - De gemeente geeft de EC-BR geen opdracht. De gemeente heeft wel veel contact met de EC-BR, omdat de doelstellingen van de coöperatie nauw aansluiten bij de doelstellingen van de gemeente. In dit verband kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de wens om de baten ten gunste te laten komen aan de bewoners. Daarbij komt de wens vanuit het Rijk dat 50% van de duurzame energieopwekking samen met bewoners en bedrijven wordt opgewekt. De energie - coöperatie sluit ook nauw aan bij deze wens van het Rijk.

11 Gaat de energieopwekking die de gemeente voor ogen heeft uiteindelijk tot stand komen via een aanbestedingsprocedure? - Nee, de gemeente bepaalt alleen de spelregels. Het is vervolgens aan bedrijven en organisaties zoals de EC- BR om volgens die spelregels duurzame energie op te wekken. Het proces dat leidt tot energieopwekking op een locatie kan men misschien het beste vergelijken met het vestigen van een bedrijf op een locatie. Het staat iedereen vrij om op een hiervoor bestemde locatie een bedrijf te vestigen, maar die vestiging moet wel volgens een aantal spelregels verlopen. Als het gaat om duurzame energieopwekking moet de gemeente nog een groot aantal spelregels opstellen. Maar een van de spelregels zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de opbrengsten die door middel van duurzame energie - opwekking worden verkregen, ten goede moeten komen aan de gemeenschap. 11 Het lijkt erop dat zich nog veel ontwikkelingen gaan voordoen op het gebied van duurzame energieopwekking. Zet de gemeente al haar kaarten op de opwekking via zon en wind of wordt steeds aangestuurd op een goede mix van verschillende soorten energie? - De gemeente zet niet al haar kaarten op zonne- en windenergie. De gemeente volgt de ontwikkelingen rond energieopwekking op de voet. Het zal hoogstwaarschijnlijk ook noodzakelijk zijn om steeds te zorgen voor een goede mix van verschillende soorten energie.

12 12 Het is begrijpelijk dat er forse investeringen nodig zijn. Wat gaat de gemeente in dit opzicht doen? - De EC-BR hoopt dat het mogelijk is om samen met de gemeente een goede financiering van de plannen te regelen. Hoeveel leden heeft de EC-BR? - De EC-BR heeft op dit moment 120 leden. De EC-BR zou graag meer leden krijgen. Aan de lidmaatschapsprijs kan het in ieder geval niet liggen. Het lidmaatschap kost slechts 5,--. Het lidmaatschap levert bovendien een aantal belastingvoordelen op, waardoor het loont om lid te worden. Waarschijnlijk denken veel mensen: Ach, het komt wel een keer. De EC- BR zal zich de komende tijd gaan inzetten om de voordelen beter voor het voetlicht te brengen. Maar eerst en vooral wil de EC-BR meer leden werven doordat zij in de praktijk laat zien dat zij echt het verschil maakt. Moet je als lid van de EC-BR meteen meebetalen aan de realisatie van de plannen van de EC-BR? - Iedereen, ongeacht zijn of haar financiële positie, kan lid worden van de EC-BR. Aan elk lid wordt wel gevraagd of het wil mee investeren. Het staat de leden vrij om dit wel of niet te doen.

13 Gespreksronde Thematafels over zon, wind en participatie Vanavond zijn er drie inhoudelijke thema - tafels: Zon op de Reeuwijkse Hout, Wind langs de N11 en Participatie. 13

14 Tijdens de verschillende tafels waren verschillende geluiden te horen: Thematafel: Zon op de Reeuwijkse Hout Doe iets met de gronden Peters. Voorkeur voor het carpoortmodel (plat dak met doorkijk). Werk met kleine vergoedingen per dag. 14 Combineer zon met laadpalen. Zorg dat de carports bestand zijn tegen vandalisme. Belast anderen niet met de schittering op de panelen. Onderzoek de mogelijkheden van reclame op de carports. Kap niet de bomen bij het hockeyterrein. Zorg dat de Reeuwijkse Hout geen ontmoetingsplek wordt. Bestraat de parkeerplaats van de Reeuwijkse Hout direct zelf met zonnepanelen. Dan is een overkapping misschien helemaal niet nodig. Ga voor het optimale rendement. Blijf kijken naar andere infrastructuur zoals de spoorlijn Denk creatief. Kijk of het overdekte parkeerterrein niet ook meteen kan dienstdoen als een overdekte markt.

15 Wind langs de N11 Realiseer zoveel mogelijk rendement. Plaats daarom zo groot mogelijke windturbines. Onderzoek de mogelijkheid van een dubbele rij wind - turbines. En plaats wind - turbines op de plaatsen waar nu de windturbines gevisualiseerd zijn. Kijk naar het wegdek. Zorg dat dit geluidsabsorberend is, zodat de optelsom van geluid binnen de perken blijft. Liever zonne-energie dan windenergie. Kies voor hoge windturbines. Hoge windturbines zijn vaak moderner en dus stiller. Bovendien is bij een hoge windturbine de afstand tot woningen ook automatisch groter. Het licht op een windturbine is ronduit hinderlijk. 15 Zorg dat windmolens de straling van zendmasten niet onderbreken. Plaats windmolens zo dicht mogelijk tegen de weg aan. Kijk ook eens naar de gemeentegrens met Alphen aan den Rijn. Zou dat geen goede plek voor extra windmolens kunnen zijn? Kijk naar zichtlijnen. Verlies het landschap niet uit het oog en plaats bijvoorbeeld bomen in het zicht. Plaats windmolens op grote afstand van woningen in verband met de effecten op de gezondheid. Let op omgevingsgeluid. Kijk verder dan de wettelijke normen.

16 Participatie Betrek agrariërs en omwonenden goed bij de keuze van locaties. Zet in op meer energiebesparing. Vraag de buurgemeenten naar hun ervaringen met windturbines. Zorg voor meer informatie. 16 Stimuleer bewoners om zelf een bijdrage te leveren aan het opwekken van duurzame energie. Blijf waarde hechten aan een goed participatief proces. Betrek de samenleving meer en beter bij de plannen. Vraag bewoners elk jaar opnieuw naar hun ervaringen met de opwekking van duurzame energie. Kijk niet alleen naar jezelf, maar ook naar de mensen in de omliggende gemeenten.

17 Afsluiting Wethouder Robèrt Smits bedankt alle aanwezigen voor hun bijdrage. De opgave waar we nu met elkaar voor staan moeten we echt met elkaar oplossen. De gemeente wil daarom echt samen met haar inwoners en ondernemers optrekken. Aan alle verschillende geluiden moet hierbij zoveel als mogelijk recht worden gedaan. Daar zal de gemeente op toezien. Maar hoe dan ook komt het er nu op aan dat we met elkaar de daad bij het woord gaan voegen en ons sterk gaan maken voor de opwekking van duurzame energie. 17 Wat gaat er nu gebeuren? De bijdragen uit dit werkatelier en de vorige werkateliers worden nu omgezet in voorstellen. Die voorstellen zullen worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het is dan aan de gemeenteraad om keuzen te maken. De keuzen van de gemeenteraad vormen de eerste stap naar het energiebod dat de gemeente in 2019 samen met de gemeenten in de regio moet gaan uitbrengen. En met het uitbrengen van het energiebod hoopt de gemeente een aantal grote stappen te zetten naar het uiteindelijke doel: een klimaatneutraal Bodegraven-Reeuwijk in Dit beeldverslag is gemaakt door:

Werkatelier duurzame energieopwekking

Werkatelier duurzame energieopwekking Werkatelier duurzame energieopwekking Plaats Bodegraven Datum 12 maart 2018 Presentator Jody de Graaf Duurzame energie 12 maart 2018 Pagina 1 Welkom Wethouder Kees Oskam Duurzame energie 12 maart 2018

Nadere informatie

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Verslag In kader van: Ruimtelijke Visie Grootschalige Duurzame Energie Gemeente Heumen Datum: 30 november 2018 HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Ons kenmerk: BG2639N004D01 Onderwerp: Verslag

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek

Windmolens in de Beekbergsebroek Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

Gemeente Reusel-De Mierden. Stand van zaken Klimaatvisie

Gemeente Reusel-De Mierden. Stand van zaken Klimaatvisie Gemeente Reusel-De Mierden Stand van zaken Klimaatvisie 20 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Opening door wethouder 2. Tot stand koming Klimaatvisie 3. Wat is er bereikt? 4. Wat is er nog nodig? 5. Wat is de

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen naar aanleiding van introductie wethouder Wagemakers Hoe is de provincie tot de keuze van de twee locaties gekomen? In de provincie Zuid Holland wordt

Nadere informatie

Rijne Energie bij u in de buurt. Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017

Rijne Energie bij u in de buurt. Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017 Rijne Energie bij u in de buurt Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017 Urgentie Er is iets aan de hand met het klimaat. De energietransitie vraagt veel van ons Besparing, windmolens, zonne-energie,

Nadere informatie

Werkateliers duurzame energieopwekking

Werkateliers duurzame energieopwekking Werkateliers duurzame energieopwekking 1. Opening De heer Van Vliet heet alle aanwezigen hartelijk welkom bij het werkatelier duurzame energie - opwekking. Hij is blij dat er zoveel mensen willen nadenken

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor leden en geïnteresseerden. Bekijk deze in je browser

Nieuwsbrief voor leden en geïnteresseerden. Bekijk deze  in je browser Nieuwsbrief voor leden en geïnteresseerden Bekijk deze email in je browser Ledenavond 22 juni 2017 Op donderdag 22 juni a.s. organiseren wij een ledenavond, met als onderwerp: Lansingerbespaar. Wij hebben

Nadere informatie

Raadscommissie 12 april 2017

Raadscommissie 12 april 2017 Raadscommissie 12 april 2017 Opbrengsten uit een windenergie sterk afhankelijk van windsnelheden, vollasturen, vermogen vd turbine. Een aantal uitgangspunten: - Gemiddelde windsnelheden in de regio (windstat);

Nadere informatie

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Verslag In kader van: Ruimtelijke Visie Grootschalige Duurzame Energie Gemeente Heumen Datum: 30 november 2018 HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Ons kenmerk: BG2639TPNT1811301311 Onderwerp:

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2040: 100% Ja. Het CDA wil windmolens bij voorkeur plaatsen op en bij grote industrieterreinen. Ook ondersteunen wij van harte (agrarische) initiatieven voor kleine windmolens met draagvlak in de omgeving.

Nadere informatie

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Opschalen en Opschieten! Concept 5 juli 2017 Energievisie ECN versie 1.2 1 Inhoud 1. Koers Energiecoöperatie Noordseveld 2. Opgave Noordenveld 3. Ruimtelijke

Nadere informatie

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Verslag In kader van: Ruimtelijke Visie Grootschalige Duurzame Energie Gemeente Heumen Datum: 30 november 2018 HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Ons kenmerk: BG2639TPNT1811301255 Onderwerp:

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Verslag In kader van: Ruimtelijke Visie Grootschalige Duurzame Energie Gemeente Heumen Datum: 30 november 2018 HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Ons kenmerk: BG2639TPNT1811301315 Onderwerp:

Nadere informatie

Werkatelier duurzame energieopwekking 11 oktober 2018

Werkatelier duurzame energieopwekking 11 oktober 2018 Werkatelier duurzame energieopwekking 11 oktober 2018 Welkom & vraaggesprek met wethouder Robèrt Smits De gespreksleider heet alle aanwezigen welkom. Hij opent de avond door de verantwoordelijk wethouder,

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA - Ja. Het CDA zet de komende jaren in op zon, wind, aardwarmte en andere vormen van alternatieve. Het CDA steunt de provinciale beleidslijn. Dat geldt ook voor beleid dat al is ingezet, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Green Giraffe is een adviesbureau dat zich richt op de duurzame energiesector en is met name gespecialiseerd in de financiering van wind- en zonne-energieprojecten.

Nadere informatie

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten Menno van Rossum De Windcentrale Jeroen Vanson Greenchoice 21 November 2014 AGENDA Greenchoice Over Greenchoice Lokale initiatieven en coöperaties De

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Een beter klimaat begint bij jezelf! Erik de Ruijter, Coöperatie EnergiekAlphen SAMEN, LOKAAL EN DUURZAAM

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering 17 juni 2019

Algemene Ledenvergadering 17 juni 2019 Algemene Ledenvergadering 17 juni 2019 Positie ecoburen Focus ecoburen 2019 Resultaten tot nu toe Projecten Begroting 2019 Personele uitbreiding Afsluiting Opening Positie ecoburen Heeft als werkgebied:

Nadere informatie

Raadsinformatieavond invulling sociale randvoorwaarden windenergie Zonzeel Welkom

Raadsinformatieavond invulling sociale randvoorwaarden windenergie Zonzeel Welkom Raadsinformatieavond invulling sociale randvoorwaarden windenergie Zonzeel Welkom 19 november 2015 1 Opzet presentatie 1. Inleiding 2. Terugblik/voorgeschiedenis 3. Gemeentelijke ambitie vertaald naar

Nadere informatie

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal Agenda Opening Waarom dit Haarlese initiatief Samen denken samen doen - John Disselhorst - Alexander ter Kuile - Jet Mars Ondersteuning Gemeente Hellendoorn

Nadere informatie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA 2050: 100% Ja. Er was al afgesproken dat er veel windenergie moet worden gerealiseerd voor het jaar 2020. Binnenkort volgen er nieuwe afspraken over hernieuwbare energie, maar dat kan ook met andere

Nadere informatie

Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030

Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030 Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030 Energieverbruiken woningen (2017) Werkgebied BoeN: Elektriciteit : 6,8 miljoen kwh Gas : 3,5 miljoen m3 Gemeente Bronckhorst Elektriciteit : 50,5 miljoen kwh

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE. Nummer:

RAADSCOMMISSIE. Nummer: RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Datum vergadering: 4 februari 2014 Locatieonderzoek kleine windmolens op bedrijventerreinen Hooidijk, Groot Verlaat en Dolderkanaal in Steenwijk en Boterberg in Oldemarkt.

Nadere informatie

Kan Heiloo op de zon en de wind draaien?

Kan Heiloo op de zon en de wind draaien? Kan Heiloo op de zon en de wind draaien? - 26 Januari 2017 Wilma Eerenstein en Peter Leenders 1 Hoe zit het nu in Nederland? 2 Energiegebruik in Nederland Totaal: 3000 PJ = 833 333 333 333 333 kwh Per

Nadere informatie

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen 1 Doelstelling Dordrecht 2015 Routekaart Duurzaamheidsdoelstellingen 2010-2015: Doelstelling 2015 Duurzame energie 132 TJ

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017 Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep - 2 25 oktober 2017 Agenda 1. Opening, notulen, procesparticipatie 2. Beantwoording vragen 3. Fase afgerond en procedures 4. Tijdspad 5. Volgend overleg

Nadere informatie

De gehouden presentaties kunnen worden bekeken op

De gehouden presentaties kunnen worden bekeken op Verslag bijeenkomst windpark Koningspleij 11 januari 2017 Op 11 januari vond in Showroom Arnhem de bijeenkomst plaats ter afsluiting van windconsultatie. Voor de bijeenkomst waren de deelnemers van de

Nadere informatie

Agendapunt 5 Opinienota

Agendapunt 5 Opinienota Agendapunt 5 Opinienota Registratie nr. : 076-2017 Opsteller : Gertjan Leeuw Vergaderdatum: 19 december 2017 Datum voorstel : 31 augustus 2017 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder

Nadere informatie

WELKOM. Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018

WELKOM. Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018 WELKOM Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018 Agenda 1. Opening, mededelingen, ingekomen stukken 2. Goedkeuring verslag ALV 9 maart 2017 3. Verslag activiteiten 2017 4. Financiën 2017 Staat van baten

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. Nummer Onderwerp Gebrek netcapaciteit bedreigt energietransitie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. Nummer Onderwerp Gebrek netcapaciteit bedreigt energietransitie van Gedeputeerde Staten op vragen van R. Klumpes (GroenLinks) en A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 7 november 2018) Nummer 3455 Onderwerp Gebrek netcapaciteit bedreigt energietransitie Aan de leden van

Nadere informatie

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie:

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie: CDA - We willen geen nieuwe initiatieven voor grootschalige windparken op land. Deze moeten er komen, maar dan op zee. Ook willen we onderzoek stimuleren naar het kunnen hergebruiken van bijvoorbeeld in

Nadere informatie

Realisatie wind-energie in Weert in samenwerking met Nederweert, Leudal en Peel-en Maas. Informatiebijeenkomst Commissie Weert, 17 november 2015

Realisatie wind-energie in Weert in samenwerking met Nederweert, Leudal en Peel-en Maas. Informatiebijeenkomst Commissie Weert, 17 november 2015 Realisatie wind-energie in Weert in samenwerking met Nederweert, Leudal en Peel-en Maas Informatiebijeenkomst Commissie Weert, 17 november 2015 1 Inhoud Duurzame energie in Weert POL en samenwerking Uitgangspunt

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Provincie Flevoland. Postbus AB Lelystad. Ons kenmerk : / 8301 Uw kenmerk : -

Provincie Flevoland. Postbus AB Lelystad. Ons kenmerk : / 8301 Uw kenmerk : - Provincie Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad Ons kenmerk : 18.014 / 8301 Uw kenmerk : - Onderwerp Bijlage : Zienswijze ontwerp Structuurvisie Zon : Ruimtelijke kaart Lelystad, 30 mei 2018 Geachte mevrouw,

Nadere informatie

de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten

de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten De Windcentrale Opgericht in 2010 Doel: versnellen van de energietransitie Nu: 10 windturbines 15.000 deelnemers: 60.000 Winddelen 11.000

Nadere informatie

Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014

Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014 Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014 Op uitnodiging van de gemeente bezochten circa 40 bewoners de avond waar ze in gesprek gingen over duurzame energie. De bijeenkomst werd samen met de

Nadere informatie

Notitie energiebesparing en duurzame energie

Notitie energiebesparing en duurzame energie Notitie energiebesparing en duurzame energie Zaltbommel, 5 juni 2012 Gemeente Zaltbommel Notitie energiebesparing en duurzame energie 1 1. Inleiding Gelet op de ambities in het milieuprogramma 2012-2015

Nadere informatie

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016 Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 1 1 Inleiding Op 18 februari 2015 heeft Provinciale Staten van Fryslân het beleidsstuk

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Meld u aan voor een gratis quickscan www.zonnigebedrijven.nl 2 3 Zonnige Bedrijven Het programma Zonnige Bedrijven helpt ondernemers om de voordelen van zonnepanelen

Nadere informatie

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied Status: Ontwerp Versie: vastgesteld Provinciale Staten 18 april 2018 1 1 Aanleiding

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 24 oktober 2014

Aan de Raad Raad Made, 24 oktober 2014 Aan de Raad Raad Made, 24 oktober 2014 OPINIERONDE 2 oktober 2014 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 16 oktober 2014 Onderwerp: Sociale randvoorwaarden windenergie Registratienummer: 14int03080 Casenr:

Nadere informatie

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2050: 95% CO2- Ja. Windenergie doet het goed in. Dat is onder andere te zien op en rond de stormvloedkering met zijn vele grote windmolens in het landschap. Nieuw voor is de kleinschalige windenergie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 Voor raadsvergadering d.d.: 19-03-2013 Agendapunt: 06 Onderwerp:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Windenergie A16. Uitgave 11 April 2017

Nieuwsbrief Windenergie A16. Uitgave 11 April 2017 Nieuwsbrief Windenergie A16 Uitgave 11 April 2017 In deze nieuwsbrief: Elf varianten in milieuonderzoek voor windmolens A16 Kwart toekomstige windmolens A16 in eigendom lokale gemeenschap Eerste kenniscafé

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Aanleiding

Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Aanleiding 1 Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Versie: 25 april 2013 Opgesteld door: Windgroep Goeree-Overflakkee, gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland Aanleiding Waarom zijn

Nadere informatie

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Energie in de provincie Utrecht Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Doel van Onderzoek Dit onderzoek dient om: 1. Een nieuw overzicht samen te stellen van het energiegebruik

Nadere informatie

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten?

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? Dorpsmolen Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? De windmolen van E.A.Z. Wind is 15 meter hoog en levert stroom voor 10 huishoudens. Door samen een molen aan te schaffen kan je allemaal profiteren

Nadere informatie

Gelderland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Gelderland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is nadrukkelijk voorstander van wind naast alle andere vormen van opwekking. Het CDA zet in op de Regionale Energie Strategieën waarbij de regio's de opdracht krijgen om een doelstelling

Nadere informatie

Energieakkoord, gevolgen voor lokale energie. Inspiratiebijeenkomst Netwerk Duurzame Dorpen

Energieakkoord, gevolgen voor lokale energie. Inspiratiebijeenkomst Netwerk Duurzame Dorpen Energieakkoord, gevolgen voor lokale energie Inspiratiebijeenkomst Netwerk Duurzame Dorpen Hoofdlijnen Besparing finale energieverbruik van 1,5% per jaar 100 Petajoule* aan energiebesparing in het finale

Nadere informatie

No Emmeloord, 24 juli Onderwerp Plan van aanpak zonneweides. Advies raadscommissie. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

No Emmeloord, 24 juli Onderwerp Plan van aanpak zonneweides. Advies raadscommissie. Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 18.0000435-1 Emmeloord, 24 juli 2018. Onderwerp Plan van aanpak zonneweides Advies raadscommissie [ ] Aan de raad. Status: ter besluitvorming Voorgesteld besluit 1. Het instemmen met het plan van aanpak

Nadere informatie

Samen in de zon. Zonnedaken op onze school en de manege. g

Samen in de zon. Zonnedaken op onze school en de manege.   g Samen in de zon Zonnedaken op onze school en de manege www.meerkracht.org info@meerkracht.or g Wij zijn Meerkracht! Visie Missie In de nabije toekomst is de energievoorziening duurzaam en voor een belangrijk

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4543 Registratiedatum: Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 49-Va-09 Openbaar: Ja X Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Windpark gemeente Kranenburg (DE) Besluit: Kennis te nemen van

Nadere informatie

Waarom windenergie op land?

Waarom windenergie op land? Waarom windenergie op land? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Basis vormt de Europese doelstelling van 14% duurzame

Nadere informatie

Samen voor schone energie

Samen voor schone energie Samen voor schone energie Overschakelen op hernieuwbare energie is hard nodig. Verbranding van steenkool, olie en gas is schadelijk voor het milieu, denk aan luchtverontreiniging en klimaatverandering.

Nadere informatie

Jongeren betrekken bij de energietransitie

Jongeren betrekken bij de energietransitie Jongeren betrekken bij de energietransitie Onderzoek naar communiceren met jongeren vanuit de gemeente Iris Rouwhorst, 3 juli 2019 Gemeente Oost Gelre H1. Het onderzoek De gemeente Oost Gelre wil in 2030

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie

Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie 1 Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie Wij willen Betaalbare, Duurzame, Eigen Energie in Oosterhout 3 Waarom ONE Betaalbaar Duurzaam Eigen Samen Goedkoper dan de markt Winsten

Nadere informatie

Thijs van Oirschot. John van de Ven 22 januari 2019

Thijs van Oirschot. John van de Ven 22 januari 2019 Thijs van Oirschot John van de Ven 22 januari 2019 Wat en waarom? Doelstellingen en beleid Wie ben ik? Organisatie Zonneweide Haghorst Landschappelijke inpassing Flora Fauna Technische uitvoering Lokale

Nadere informatie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie Sociale Windenergie & Windenergie langs de A16 1 Ons idee Samen Sociale Windenergie realiseren door samenwerking lokale initiatieven in Zundert?? 2 Wat zijn onze doelstellingen? DUURZAAM LOKAAL BETAALBAAR

Nadere informatie

Windmolen van het dorp Tinallinge en omgeving

Windmolen van het dorp Tinallinge en omgeving Windmolen van het dorp Tinallinge en omgeving EAZ Dorpsmolen - Hoe werkt het? E.A.Z. Wind biedt speciaal voor dorpen de dorpsmolen aan. Hiermee kunnen dorpsbewoners gezamenlijk investeren en profiteren

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 42 vragen 19R.00447

RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 42 vragen 19R.00447 RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 42 vragen 19R.00447 Van: : college van burgemeester en wethouders Datum : 11 juni 2019 Portefeuillehouder(s) : Wethouder De Weger Portefeuille(s) : Energietransitie

Nadere informatie

De toolbox. Te gebruiken instrument

De toolbox. Te gebruiken instrument LochemEnergie heeft geen blauwdruk klaarliggen voor het plaatsen van windmolens. We zullen samen met de leden en lokale organisaties de opties en locaties bespreken. We hebben een draaiboek en een toolbox

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Kleine Windturbines in de Gemeente Oude IJsselstreek

Beleidsnotitie. Kleine Windturbines in de Gemeente Oude IJsselstreek Beleidsnotitie Kleine Windturbines in de Gemeente Oude IJsselstreek Aanleiding De afgelopen periode is de interesse voor kleine windturbines in Nederland toegenomen. Verwacht wordt dat de komende jaren

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Samenvatting

Raadsvoorstel. Samenvatting \--/7 Raadsvoorstel '5C7 (j) Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder Bijlagen 6 ir.n.rr 18 oo 000 25-01-2018 Commissie

Nadere informatie

Voor energietuinen op het IJsselmeer

Voor energietuinen op het IJsselmeer Voor energietuinen op het IJsselmeer Grijp nu de kansen van drijvende zonnepanelen Matthijs Sienot (D66) Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Energietuinen op het IJsselmeer De zon schijnt niet

Nadere informatie

Energiecoöperatie Endura U.A. Deventerweg 2a 3843GD Harderwijk KvK endura-harderwijk.nl

Energiecoöperatie Endura U.A. Deventerweg 2a 3843GD Harderwijk KvK endura-harderwijk.nl N A L P K R E W 8 1 20 Energiecoöperatie Endura U.A. Deventerweg 2a 3843GD Harderwijk 1 KvK 67218008 info@endura-harderwijk.nl endura-harderwijk.nl Inleiding Wij zijn Endura. Een onafhankelijke Energiecoöperatie

Nadere informatie

Windmolenpark Nijmegen als voorbeeld RUIMTELIJKE ONTWIKKELING ZICHTBARE OPLOSSINGEN

Windmolenpark Nijmegen als voorbeeld RUIMTELIJKE ONTWIKKELING ZICHTBARE OPLOSSINGEN Windmolenpark Nijmegen als voorbeeld RUIMTELIJKE ONTWIKKELING ZICHTBARE OPLOSSINGEN Even voorstellen: RUIMTELIJKE ONTWIKKELING ZICHTBARE OPLOSSINGEN Historie Nijmeegs project: Jaren 90 In gemeente Nijmegen

Nadere informatie

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten?

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? Dorpsmolen Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? De windmolen van E.A.Z. Wind is 15 meter hoog en levert stroom voor 10 huishoudens. Door samen een molen aan te schaffen kan je allemaal profiteren

Nadere informatie

SUBSIDIE- AANVRAAG NOORDELOOS CONCEPT

SUBSIDIE- AANVRAAG NOORDELOOS CONCEPT SUBSIDIE- AANVRAAG SAMENVATTING Koplopers gaan samen met het dorp aan de slag om zonne-energie op te wekken in Noordeloos. De gemeente ondersteunt en de locaties zijn in kaart gebracht. Het is tijd voor

Nadere informatie

Tafel Energieopwekking

Tafel Energieopwekking Verslag Expertsessie Energietransitie 2 april 2019 Tafel Energieopwekking Biogas, zon op daken, windmolens Greengas Warmte uit oppervlaktewater (langs Elfstedenroute) Mogelijkheid tot plaatsen van 5 windmolen

Nadere informatie

Energielandschappen Soest

Energielandschappen Soest Energielandschappen Soest Meedenkbijeenkomst 6 maart 2017 LET OP: Presentatie zonder plaatjes!!! Aanleiding Duurzaamheidsplan 2016-2020 Ambitie 2030: klimaat neutrale gemeente > duurzame energie voor (ten

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.3 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER 2017 Routekaart energietransitieopgave 2030 Te besluiten om: 1. De gidsprincipes voor de energietransitieopgave in Doetinchem vast te stellen,

Nadere informatie

Meedoen met EigenWijkse Zonprojecten

Meedoen met EigenWijkse Zonprojecten Meedoen met EigenWijkse Zonprojecten 1. Ik wil meedoen met Eigenwijkse Zonprojecten. Wat moet ik doen? Bekijk de actuele projecten op www.ewec.nl. Kies een project en volg de stappen voor aanmelding. 2.

Nadere informatie

Windenergie met beleid. Brief aan de raadsleden. Pl atform DUURZAME E N ERGIE W e st Br ab ant - 1 -

Windenergie met beleid. Brief aan de raadsleden. Pl atform DUURZAME E N ERGIE W e st Br ab ant - 1 - Windenergie met beleid Brief aan de raadsleden - 1 - 8 juli, 2009 Geachte raadsleden, De behandeling van het agendapunten windenergie zoals recent heeft plaatsgevonden in de commissievergadering Fysieke

Nadere informatie

Zonne-energie. Een stadspanelonderzoek. November Erik van der Werff.

Zonne-energie. Een stadspanelonderzoek. November Erik van der Werff. Zonne-energie Een stadspanelonderzoek Erik van der Werff November 2018 www.oisgroningen.nl Inhoud Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding van het onderzoek 4 1.2 Doel van het onderzoek 4 1.3 Onderzoeksmethode

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT De overheid wil duurzame energie stimu leren en innovatie van duurzame energietechnieken bevor deren: meer duurzame energie in de toekomst. Doel is 16% duur

Nadere informatie

Tegen tenzij : de argumenten?

Tegen tenzij : de argumenten? turbines Windmolens in de Haarlemmermeer: voor of tegen? Tegen tenzij : de argumenten? Bijeenkomst Dorpsraad Nieuw-Vennep Nieuw-Vennep Rob Rietveld NLVOW NLVOW presentatie Windmolens in de Haarlemmermeer:

Nadere informatie

Beleidsregels zon- en windenergie gemeente Hulst. Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d.

Beleidsregels zon- en windenergie gemeente Hulst. Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hulst Nr. 239944 14 november 2018 Beleidsregels zon- en windenergie gemeente Hulst De raad van de gemeente Hulst; Gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Beeldvormende raadsavond Duurzaamheid

Beeldvormende raadsavond Duurzaamheid Beeldvormende raadsavond Duurzaamheid 11 april 2017 Doel van de avond - Raad meenemen in het proces tot nu toe; - Input genereren van raad én werkgroepen om visie aan te scherpen en voor verdere uitwerking;

Nadere informatie

SamenWind. Dorpsmolen

SamenWind. Dorpsmolen SamenWind Dorpsmolen Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? De windmolen van E.A.Z. Wind is 15 meter hoog en levert stroom voor 10 huishoudens. Door samen een molen aan te schaffen kan je allemaal profiteren

Nadere informatie

Gelderse Gaten. Voortgang GEA gemeenten. Prof.dr. Derk Loorbach, Nijmegen,

Gelderse Gaten. Voortgang GEA gemeenten. Prof.dr. Derk Loorbach, Nijmegen, Gelderse Gaten Voortgang GEA gemeenten Prof.dr. Derk Loorbach, Nijmegen, 1-2-2018 loorbach@drift.eur.nl twitter: @drk75 Dutch Research Institute For Transitions Academisch onderzoek, advies, onderwijs

Nadere informatie