Werken met het Curves-gereedschap in Photoshop

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken met het Curves-gereedschap in Photoshop"

Transcriptie

1 Werken met het Curves-gereedschap in Photoshop Curves is een krachtig gereedschap in Photoshop. Het heeft vele mogelijkheden om iets aan een foto te doen zonder dat het echt al te ingewikkeld wordt. Ik kan een heel verhaal houden, maar ook met behulp van plaatjes wat uitleggen. Aangezien we allemaal fotografen zijn, denk ik dat het makkelijker is als ik het met plaatjes doe. Dat werkt gewoon wat makkelijker. Niet dan? Ja toch? Men openen in Photoshop een foto. Dit is vrij essentieel, want je kunt zonder een foto geen bewerkingen doen. Dat is hetzelfde als een huis willen bouwen zonder stenen. Je hebt een origineel nodig. Geen probleem, die heb ik voor je. Nordic Walking, let echt niet op het onderwerp. Ik blijf het langlaufen vinden. Maar dan zonder sneeuw en ski's. Dit was tijdens een clinic voor het diabetsfonds. Voor de foto lieten we de deelnemers langs een helling omhoog lopen. Want dat was toch veel mooier? Achteraf heb ik als fotograaf best wel een beetje spijt van deze keus. D'r waren er een hoop behoorlijk afgepijgerd toen ze boven kwamen. Maar ja, alles voor een foto moet je maar denken. Het was lekker zonnig in het bos, en op zich is er weinig echt mis met deze foto. Als je rechts in het histogram kijkt, dan zie je aan de linkerkant daarvan wel dat het in het zwart wat dichtgelopen is, maar dit is in de foto niet echt hinderlijk. Door het vele bruin en groen springen de mensen er genoeg uit. Maar we zullen eens zien waar we uit kunnen komen. Ik pas als het kan de filters non-destructief toe. Huh? Non-destructief. Dat betekend dat je altijd nog terugkunt in je bewerking. Je gaat dus niet bovenin naar Image > Adjustment > Curves of door gebruik van de sneltoets CTRL+M. Wanneer je namelijk op deze manier curves gebruikt, dan gebruik je dat meteen op de afbeelding. En wat als ik nu later niet tevreden ben? Dan kun je natuurlijk altijd nog wel een stapje terug, maar dan kan het zijn dat je ook terugmoet met andere bewerkingen. Nee, er is iets makkelijkers. Photoshop heeft een aantal filters die bovenop de laag met de foto gelegd kunnen worden. Deze filters zijn altijd te openen en liggen er los bovenop. Ze doen niets met de pixels zolang ze er boven liggen. Als je ze weer flattened, dan wordt de onderliggende afbeelding opnieuw berekend. Je kunt op deze manier dus ook in een later stadium altijd nog veranderingen aanbrengen. Wist je dit al? Goed voor jou, maar onthoud dat er ook mensen zijn die nog niet alles weten. Hoe pas je dan een filter als Curves op de juiste manier toe? Onderin het venster met je layers vindt je wat icoontjes. Je klikt op het bolletje wat half zwart en half wit is, en je ziet er een menu met filters verschijnen. Hier staat ook Curves in. Klik er op en je ziet dat Curves geopend wordt. Wanneer we nu in Curves niets doen, en op OK klikken, dan gebeurd er niets met de foto (Duh, we

2 hebben toch ook niets veranderd). Maar je ziet wel dat er rechts, boven de layer met je foto een aanpassingslaag is bijgekomen. Eentje met het filter Curves erin. En dat moeten we hebben. Op dit moment ligt het Curves filter boven uje foto en kunnen we erin klooien wat we willen zonder dat er iets gebeurd. Hieronder nogmaals de locaties. De onderste pijl waar je het half zwarte, half witte bolletje kunt vinden en bovenin de pijl met de aanpassingslaag nadat we Curves op die manier hebben toegevoegd. Maar we zijn nog niet klaar. We willen met Curves iets gaan veranderen in onze foto, anders zit je ook maar te klooien achter je computer, nee, we willen reultaten gaan boeken, dat is immers de kracht van fotobewerken; je kunt het fraaier maken. Dubbelklik op het zwart/witte-bolletje van het aanpassingsfilter. In de bovenstaande afbeelding is dat dus bij de bovenste pijl. Je ziet dan dat Curves opnieuw wordt geopend. Hierboven zie je dus het Curves gereedschap. Je ziet dat het histogram wordt weergegeven en dat er een stijgende lijn door de foto loopt. Met deze lijn kunnen we dus de curve maken. Daar komt de naam ook vandaan. Ja, het is echt logisch wat ze bij Adobe verzinnen. Het histogram heeft rechts de lichte partijen en links de donkere partijen. Hoe hoger het histogram, hoe meer tinten er in zitten. Nogmaals, er zit hier dus niet zoveel licht gebeuren in de foto, want het histogram is rechts ook niet voorzien van hoge pieken. Er is overigens geen formule voor wat een perfect histogram is hoor. Wat zie je nog meer in het Curves gereedschap.

3 We zien bovenin, bij de blauwe pijl, Presets staan. Als je op het pull-down-menu klikt, wat ik heb gedaan, dan zie je de presets ook tevoorschijn komen. Je kunt hier een preset selecteren die meteen je afbeelding van extra contrast voorziet, of die hem negatief maakt (als je dus een oud negatief inscant, kun je hem hiermee natuurlijk ook in n keer positief maken) Maar wij zijn natuurlijk natuurtalenten in Photoshop, dus we laten de Presets links liggen, we doen het allemaal zelf. En als we alleen met deze presets zouden werken, dan was het stukje hier natuurlijk al ten einde, en dat is ook weer zo'n zonde. Dan is er ook nog de optie voor de kanalen bij het kopje Channel: Je ziet hierin dat je de keuze hebt uit 'RGB', 'Red', 'Green' & 'Blue'. Oftewel met RGB alle kleurkanalen in n keer, of ieder kanaal los. Dit kan erg handig zijn wanneer je een zweempje zoals bijvoorbeeld blauwzweem hebt. Dan kun je een curve toepassen in het blauwe kanaal en de andere kanalen ongemoeid laten. We zullen later ook wel zien dat die kanelen ook kunnen verschillen en dat het het resultaat allemaal ten goede komt.

4 De volgende optie die we tegenkomen is de manier waarop we de curves kunnen aanpassen: Standaard staat hij op het boogje, en niet op het potlood. Je kunt met het boogje een ankerpunt toevoegen in je curve en die dan verslepen. Met het potlood kun je meteen tekeken. Gebruik alleen het boogje, dus laat deze optie ongemoeid. Zelf tekenen levert vaak niet de wijzigingen op die je voor ogen hebt. Maar experimenteer naar hartelust, zoals eerder uitgelegd werken we in een aanpassingslaag en kunnen we dus altijd nog terug zolans de aanpassingslaag niet toegepast is op de onderliggende afbeelding. Nu komt er iets interessants: De pipetjes (je had natuurlijk al geraden dat ik ze aanwijs met een blauwe pijl) zijn een heel handig hulptooltje. Je komt ze wel vaker tegen bij filters. Wat kun je ermee? Met de linker kun je het donkerste punt bepalen en met de rechter het lichtste punt. Met de middelste is te bepalen wat er 'midden grijs' moet zijn (de rgb-waarde 128,128,128). Dit is allemaal erg makkelijk, want jij kunt, als je bijvoorbeeld het witte pipetje selecteert en vervolgens ergens in je afbeelding klikt, met n druk op de knop bepalen waar de lichtste partijen moeten liggen. Ga ik later nog op terugkomen.

5 Daarnaast treffen we aan 'show clipping'. Wanneer je dit aanvinkt, dan zul je in de foto zien welke gebieden er onderbelicht of overbelicht zullen blijven. Dit is gekoppeld aan je pipetje, dus als je het zwarte pipetje hebt geselecteerd, dan zie je de onderbelichte gebieden en met het witte pipetje de overbelichte gebieden. We laten de opties even voor wat ze zijn. En we gaan ons eens richten op het venster van de curves zelf. In het midden zie je een lijn van linksonder naar rechtsboven lopen. Dit is je huidige curve. Vrij recht dus. Maar dat gaat veranderen. Hij begint linksonder, daar waar de donkere partijen zitten. Links voor zwart en laag voor donker. Ja, het venster werkt een beetje als een grafiek. Alles wat laag zit is donker en alles wat hoog zit is lichter. Zet je dat grafisch uit, dan krijg je dus de stijgende lijn. Wanneer we dus punten links van de lijn gaan leggen, dan gaan we dingen lichter maken, en als we rechts punten gaan leggen, dan maken we alles donkerder. Laten we stoppen met de saaie theorie en gewoon gaan beginnen, want ik kan uit blijven leggen en het is toch allemaal een kwesite van dingen doen. Wanneer ik met de muiscursor in de buurt van de lijn door het midden kom, dan zie je dat deze veranderd van een pijltje naar een kruisje. Ik kan nu een ankerpunt maken en dat verslepen. Dus als het een kruisje is, klik met de linkermuistoets en houdt de toets ingedrukt. Sleep nu het ankerpunt naar rechts waar ik het ongeveer heb staan:

6 Je ziet dat we het boogje wat hebben in laten zakken. Zoals ik eerder al schreef is dit dus donkerder maken. Maar wel geleidelijk. Het zwartste punt (helemaal linksonder) blijft net zo zwart en het lichtste punt (helemaal rechtsboven) is ook niet verplaatst en dus ook ongemoeid gelaten. De gehele foto is dus donkerder, maar de hoeveelheid donker of lichter is minder naarmate het bij het absolute punt van donker of licht komt. Zo, dit is toch wel even pittig. Maar laten we eens kijken wat voor foto we hier aan overhouden. Je ziet dat de complete foto veel donkerder is dan het origineel. Dat is ook logisch, want we hebben net de curves aangepast naar donkerder. Hoewel er niet meer donkere delen onderbelicht zijn (het absolute zwartepunt bleef immers linksonder staan) is deze foto toch te donker naar mijn smaak. We gaan weer terug naar het Curves-filter. Ik had je verteld dat het allemaal non-destructief is, en dat foutjes zoals deze te donkere foto makkelijk hersteld zijn. Dubbelklik dus weer op het half zwarte en half witte bolletje bij de aanpassingslaag. Dit is dus boven de layer met je foto en niet onderin. We willen terug naar het oorspronkelijke filter en geen nieuwe aanmaken. Je zit nu weer in het filter (als het goed is). Je ziet de curve die we net gemaakt hebben. Ga nu met de muis op het ankerpunt staan, klik op de linkerknop en houdt hem ingedrukt. Sleep nu het ankerpunt naar de andere kant van de lijn. Zover totdat je iets hebt wat hier op lijkt:

7 Aangezien we net rechts van de rechte lijn zaten en het donkerder werd, kun je wel raden wat er nu gebeurd. Ja, inderdaad, alles wordt lichter. Foto daarvan zien? Dat kan. Klik op ok en je ziet wat je gedaan hebt. Bij mij werd dat dit: Dit is te licht naar mijn smaak, maar goed, het gaat om het voorbeeld. Je hebt nu dus gezien hoe je een foto donkerder en lichter kunt maken met een enkel ankerpunt. Maar je kunt ook verschillende dingen met de informatie in je foto doen. Je kunt in Curves donkere partijen iets donkerder maken en lichtere partijen iets lichter. Allemaal in n keer. Heel simpel. We gaan weer terug naar het curves-filer in de aanpassingslaag. We zien nog steeds de curve die iets naar links opbolt. Deze wil ik weer helemaal origineel hebben. Hier is een foefje voor. Je ziet linksboven in het filter de knop OK staan, en daaronde Cancel. Druk nu de ALT-toets eens in, zie je wat er gebeurd met Cancel? Precies, hier staat opeens Reset. Houdt de ALT-toets ingedrukt en klik op het nieuw verschenen Cancel. Voila, je curve is weer een rechte lijn. En we kunnen dus weer opnieuw beginnen. Kom je er dus later achter dat je een curve hebt gemaakt waar je helemaal niet over tevreden bent, dan hoef je niet eerst die aanpassingslaag te verwijderen en hem opnieuw terug te brengen, nee, met n druk op de knop heb je alles gereset. Ik wil in de foto het contrast een klein beetje oppeppen. De foto is immers op een hele zonnige vrijdagmiddag gemaakt in de bossen. Waar het zonlicht dus door de bomen heenkomt zal het erg fel zijn en in de schaduw zal het donkerder zijn. Daarnaast komen mijn kleuren dan ook levendiger

8 over en dit is wel mijn smaak. Ik wil het lichte dus lichter en het donker dus donkerder. Immers is contrast het verschil tussen licht en donker in de fotografie en als ik dat groter wil hebben, dan moet ik donder donkerder maken licht juist lichter. Ik maak in het Curves-filter dus een curve aan die dat voor me gaat doen, beide dingen in n keer. En dat kan heel simpel door twee ankerpunten te maken. Maak een ankerpunt een beetje linksonderin, rechts van de lijn en rechtsbovenin aan de andere kant van de lijn. Het lijkt ongeveer hierop dan: Het ankerpunt linksonder (h, denk er die pijltjes zelf maar eens een keer bij hoor) zorgt ervoor dat de donkere partijen donkerder worden en het ankerpunt rechtsboven dat de lichte punten lichter werden. Je ziet de lijn ook door het midden kruisen. We hebben nu een echte curve die ons contrast een klein beetje aanpast. En dat ziet er dus zo uit: Je kunt even helemaal naar boven scrollen om het origineel te zien, maar ik kan het je ook makkelijker maken en beide foto's hieronder even bij elkaar zetten:

9 Het origineel: En de bewerkte versie (het gaat er even niet om dat het mooier is, want ik vind het te hard, maar wel dat je het verschil dus goed kunt zien) Goed, genoeg Nordic Walking denk ik zo, laten we een andere foto openen. Je zult het misschien niet denken, maar soms fotografeer ik ook modellen. Een tijdje terug was Daisy op bezoek:

10 De originele foto hierboven heeft onderin de achtergrond een klein grijs verloopje en ik vind dat hij een klein beetje rood zweemt (de witte vakjes op haar blouse zijn niet echt helemaal wit). Ik had de achtergrond gewoon beter uit moeten lichten en misschien niet op de witbalansinstelling van flitslicht moeten werken. Maar dit kan gelukkig met een paar drukken op de knop allemaal verholpen worden met behulp van het Curves Gereedschap. Zoals ik al eerder vertelde werken we nooit rechtstreeks op de layer met een filter als dat niet hoeft. Dus via het half zwarte & half witte bolletje onderin maken we een nieuwe aanpassingslaag aan met het filter Curves. Zorg ervoor dat het filter een beetje aan de kant staat, zodat je de foto goed kunt zien. Dat is belangrijk, want we gaan met het pipetje aan de slag. En daarvoor moet je in bepaalde delen van de foto klikken. En dat werkt natuurlijk niet als je het niet kunt zien. Nu gaan we met 1 klik ervoor zorgen dat de achtergrond gewoon netjes wit is. Nee, we gaan hier niet heel uitgebreid voor zitten selecteren en dat met een witte kwast inverven. Dat zijn zaken die erg tijdrovend zijn en laten we eerlijk wezen, alle tijd die ik niet achter de computer zit, kan ik ook spenderen aan het drinken van een biertje (het is momenteel op moment van schrijven namelijk erg zonnig en ongeveer 25 graden) Hoe kan ik er dan vrij eenvoudig voor zorgen dat het wit wit is? Met Curves natuurlijk, als het alleen met een ander filter kon, dan was ik er hierover niet begonnen. Wat je moet gaan doen is met het

11 filter zeggen dat vanaf een bepaald waarde van de pixels alles in de foto wit is. Hier komt het pipetje om de hoek kijken. Klik met het witte pipetje bij de rode pijl. (Ja, nu rode pijlen) en klik vervolgens linksonder in de foto waar het in mijn geval een beetje smoezelig grijs is. Wat er nu gebeurd is dat Curves dit smoezelig grijs als nieuwe referentie voor wit in gaat stellen. Alle pixels met deze waarde en daarboven zullen nu spierwit worden. De achtergrond bovenin was al wit, dus die zal niet witter worden. Maar alle grijze pixels onderin doen lekker mee en worden wit. Je ziet al meteen effect: De achtergrond is mooi wit. Daisy is ook een beetje lichter. Laten we even inzoomen op het filter wat er staat nadat je alleen op het witte pipetje hebt geklikt om iets beter te kunnen bekijken wat er is gebeurd: Het eerste wat opvalt is dat mijn pijlen nu genummerd zijn. Da's puur voor de duidelijkheid hoor. Maar ik wil ze alle drie even met je doorlopen. Bij pijl 1 zie je wat er gebeurd is door het filter en het witte pipetje. Van alle kleurkanalen (daarom zie je ook een rood, groen en blauw lijntje) zijn er pixels lichter gemaakt. Je ziet dat de lijn sneller stijgt als de lijn door het midden. Dat klopt ook wel hoor. Waar ik met het witte pipetje heb geklikt waren de RGB-waardes 223, 219 en 224. En door te klikken met het witte pipetje maakten we in 1 keer alles met die waarde de rgb-waarde van 255, 255 en 255. Aangezien we niets in de donkere partijen hebben gedaan beginnen de lijnen nog steeds helemaal linksonderaan en stijgt de lijn dus

12 sneller omdat we pixels met het witte pipetje lichter hebben gemaakt. Je ziet bij pijl 2 dat de lijn die de algehele helderheid regelt, niet is veranderd. Dat klopt ook, want met de pipetjes ben je echt bezig in de losse kleurkanalen. We kunnen nu dus eventueel ook nog contrasten veranderen door handmatig in deze lijn te tekenen. Maar dat doen we nu even niet. Wat zie je bij pijl 3? Een klein recht lijntje. Dit rechte lijntje is allemaal informatie van pixels die absoluut wit zijn (de rgb-waarde 255, 255 en 255 hebben) Het begint iets naar links vanuit de rechterbovenhoek en dat klopt, want het omslagpunt ligt daar waar we geklikt hebben; het puntje met de waarder 223, 219 en 224. Dat punt werd helemaal naar boven gezet en dan gewoon direct naar rechts. Dus alles erna werd wit. En omdat rood een andere waarde had dan groen (rood was 223 en groen 219) snap je dus ook dat de kleurkanalen allemaal net ietsjes anders lopen. Immers moest groen iets sneller stijgen dan rood of blauw. Maar je ziet ook dat er linksonderin bij zwart niets is gebeurd. Als je ook goed naar de foto kijkt, dan is Daisy ook wat lichter geworden. En ik wil graag wat 'popping contrast' in de foto hebben. Dus ik wil aan de andere kant van mijn histogram ook de zwarte partijen wat donkerder hebben. Op die manier haal ik het hele contrast omhoog. Immers wordt het donker donkerder en het licht was al lichter. We gaan dus, heel logisch, aan de slag met het zwarte pipetje. Klik dus ook op dat zwarte pipetje. En dan moet je op zoek naar het donkerste gedeelte in de foto. In mijn geval is dat de pupil aan de, voor ons, linkerkant. Voor Daisy zou het haar rechteroog zijn. Met het zwarte pipetje klikken we daar op. Dat gaat dus inhouden dat de pixels die daar zitten absoluut zwart gaan worden en alle pixels die een lagere waarde hebben ook: Nemen we even het filter er zelf bij na deze actie:

13 Bij de pijl bovenin zie je wat we gedaan hadden in het wit. En onderin zie je nu het nieuwe resultaat voor al onze donkere pixels. Je ziet dat het bodempunt iets naar rechts is opgeschoven. Ik heb geklikt in de pupil en de RGB-waardes waren daar ongeveer 20, 16 en 19. En dat is nu allemaal echt zwart geworden, dus alle kanalen hebben daar de waarde van 0 gekregen. En alles wat onder de RGB-waardes van de pupil lag (als die er al waren) zijn nu ook allemaal 0,0 en 0. Dus het donkere is nu ook echt zwart. Voor het mooie vind ik het net ietsjes te hard allemaal. Het door de pipetjes gefabriceerde effect mag eigenlijk nog wel iets getemperd worden. En ook dat is geen enkel probleem. Dat kan gelukkig simpel in een aanpassingslaag. Had je curves toegepast rechtstreeks op de laag, dan had je een klein probleempje. Maar we kunnen met n handeling de aanpassingslaag minder maken. Hoe? Heel simpel. Je selecteert de aanpassingslaag in het lagenvenster en dan zie je twee waardes staan. De dekking van de laag moet minder worden en ik heb die Opacity dus teruggeschroefd naar 70%. Dit is geen absolute waarde. Kijk naar je scherm totdat je iets hebt wat voor jou goed is. Dat kan 95% zijn, maar ook 14%, wat werkt is goed. Zetten we ze tot slot nog eens even naast elkaar zodat je goed kunt zien wat ik nu precies gedaan heb:

14 Je ziet het verschil dus goed. En hoe lang heb ik hier voor nodig gehad? Nog geen tien muisklikken en nog geen minuutje werk. Kind kan de was doen. En dat laatste is heel mooi, want ik heb zelf een hekel aan de was doen. Curves is nog ietsjes uitgebreider dan dit. Je kunt met het witte pipetje wel met n klik alles de RGB-waarde van 255, 255 en 255 geven, maar je kunt ook anders kleuren. Dubbelklik maar eens op het pipetje. Dan opent zich een kleurenkiezer en kun je een nieuwe waarde kiezen die onder het witte pipetje moet komen. Kies je hier dus voor de RGB-waardes 240, 240 en 240, dan maak je, als je met het witte pipetje ergens op klikt, alles niet spierwit, maar net het witte eraf. Gebroken wit zeg maar. Dit kan natuurlijk ook met zwart. En dan was er ook nog het grijze pipetje. Wat kun je daar mee? Men neme weer een foto, en deze keer heb ik gekozen voor deze Marcos. Voor de gein (en voor deze uitleg) heb ik in de RAW-editor de witbalans helemaal verkeerd gezet. Natuurlijk rollen de foto's niet in deze kwaliteit uit onze camera's, maar het gaat om het voorbeeld Open nu het curvesgereedschap weer in een nieuwe aanpassingslaag. Zet het weer zo neer in je scherm dat je duidelijk iets van de foto kunt zien. Selecteer in het gereedschap vervolgens het middelste pipetje. Dit pipetje heeft de waarde

15 middelgrijs (RGB: 128, 128 en 128, eventueel dubbelklikken en veranderen als dat nodig is) en met dat pipetje ga ik dus tegen Photoshop zeggen wat er grijs moet worden. Drie maal raden. Natuurlijk het asfalt. Dus ik klik met het pipetje in het asfalt. En je ziet meteen wat er gebeurd: Het asfalt is grijs, en niet meer gelig. Gelukkig, want het was drie keer niks; asfalt met geelzucht. Nemen we het filter na deze bewerking er even bij: Je ziet wat er gebeurd; het gele is eraf door het blauw te verhogen en rood te temperen. Je ziet dat er in de hoeken niets gebeurd is. Dat klopt ook, want we hebben met het pipetje het middengebied aangepast. De absolute donkere delen en lichte delen blijven onaangetast. Eventueel kun je met het zwarte en witte pipetje deze nog wel opnieuw bepalen. Ook kun je nog steeds een curve tekenen voor het algehele contrast. Leef je uit, ben creatief. Waar kun je dit grijze pipetje nu ook heeeeel handig (da's dus heel handig, geen typefout met al die e's) gebruiken? Bij een grijskaart. Dus als je in de studio een grijskaart gebruikt, dan kun je ook op deze manier je witbalans even aanpassen. Beter is het om dat echter wel gewoon bij het fotograferen zelf al voor elkaar te hebben, maar toch; het kan ook met Curves. Je ziet dus dat je in Curves in een handomdraai kleurbalans kan veranderen of contrast aan kunt brengen (of er weer uithalen natuurlijk). Het is daardoor een erg krachtig filter wat dus echt niet al te moeilijk is. En het is gewoon snel. Scheelt je weren uren foto's bewerken.

Contrasten. Contrast verhogen

Contrasten. Contrast verhogen Curven in Photoshop Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter

Nadere informatie

Doordrukken en tegenhouden in Photoshop

Doordrukken en tegenhouden in Photoshop Doordrukken en tegenhouden in Photoshop Het zijn twee termen die nog stammen uit de ouderwetse donkere kamer van de fotografie. Doordrukken en tegenhouden zijn echter nog dingen die anno nu ook actueel

Nadere informatie

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen.

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen. Het histogram Het histogram op je camera is misschien wel één van de belangrijkste hulpmiddelen om je te helpen of je qua belichting goed zit met een foto. Het histogram is een grafische weergave van de

Nadere informatie

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving 1 Aanp assi ngen 2 Met een aanpassingslaag kun je aanpassingen aan een foto aanbrengen die gemakkelijk weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Een aanpassingslaag kun je maken door te klikken op het icoon

Nadere informatie

Les 23 Kleurcorrecties (1)

Les 23 Kleurcorrecties (1) Les 23 Kleurcorrecties (1) Theorie De reden waarom de weergave van je foto niet op elk scherm perfect gelijk is, komt omdat de kleuren in je foto niet worden gemaakt door je digitale camera, maar dat deze

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

FastStone Image Viewer 1

FastStone Image Viewer 1 9-6-2016 FastStone Image Viewer 1 In Faststone Image Viewer, Kunnen we de belichting aanpassen en, Kleuren, Niveaus en Curven. Open Faststone Image Viewer, kies een afbeelding, ga dan naar Kleuren, je

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33 De snelmaskermodus is erg interessant voor het bewerken van onderbelichte foto's. In het onderstaande voorbeeld is de onderkant van de afbeelding veel te donker. Via de snelmaskermodus hebben we een zachte

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 81 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Portret Bewerkingen.

Portret Bewerkingen. Portret Bewerkingen. Inhoudsopgave: Portret Bewerkingen... 1 Oneffenheden wegwerken... 3 Lichte plekken wegwerken... 5 Licht van de gehele foto aanpassen... 10 De lichte delen aanpassen in de foto... 11

Nadere informatie

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Stap 1: Open je foto in Photoshop: Tip: als je geen venster met lagen/layers ziet: druk op F7 Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Hiervoor moet je eerst de achtergrond-laag

Nadere informatie

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg Retoucheren Algemeen Nieuw document Selecteer in de Menubalk in het menu Bestand (File) de optie Nieuw (Ctrl+N) voor een nieuw document. Naam: Retoucheren Breedte: 10 cm Hoogte: 15 cm Resolutie: 300 pixels/inch

Nadere informatie

Korte toelichting van de bewerking in Adobe Photoshop van een zonnefoto van Leo Aerts

Korte toelichting van de bewerking in Adobe Photoshop van een zonnefoto van Leo Aerts Korte toelichting van de bewerking in Adobe Photoshop van een zonnefoto van Leo Aerts door Philippe Vercoutter, AstroLAB IRIS, Ieper, België ( www.astrolab.be ) 23 Juli 2004 Versie 0.2 De oorspronkelijke

Nadere informatie

Focus Stacking in Photoshop CC

Focus Stacking in Photoshop CC Focus Stacking in Photoshop CC Focus stacking, sorry er is geen fatsoenlijke Nederlandse term, is het stapelen van verschillende foto's en die omzetten tot één foto waarop veel meer scherp is. Bij iedere

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Adobe Photoshop CS3 zet een nieuwe standaard op het gebied van conversie van een kleurenopname naar een sfeervol zwart-wit beeld. Met de aanpassingslaag Zwart-wit

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

VOORBLAD MAKEN. voorblad maken invoegen voorblad (achtergrond + indeling + afbeelding) Dit is de eenvoudigste optie.

VOORBLAD MAKEN. voorblad maken invoegen voorblad (achtergrond + indeling + afbeelding) Dit is de eenvoudigste optie. VOORBLAD MAKEN Een voorblad maken is een afronding voor je boek. Meestal begin je dan ook met het schrijven van je boek en wacht je met het voorblad als laatste (de slagroom op je toetje). Op een voorblad

Nadere informatie

Het maken van herfst foto s.

Het maken van herfst foto s. Het maken van herfst foto s. Hallo en welkom terug. In deze blog zou ik het graag willen hebben over het veranderen van kleuren in foto s, om deze zo beter overeen te laten komen met de perceptie van een

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Fotobewerken PSP X Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Om met deze cursus aan de slag te gaan, hebt u naast het programma PSP X een digitale foto nodig. Misschien heeft u al een of meer foto's

Nadere informatie

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers.

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers. Video op volgende link: Bekijk zeker eerst de Video vooral wie nog maar weinig met paden gewerkt heeft http://www.youtube.com/watch?v=xghxy-oxhso Les op volgende link http://tutvid.com/create-vibrant-color-ring-photoshop-tutorial/

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Voor deze tutorial maken we gebruik van onderstaande z/w foto. In de foto zitten een aantal flinke scheuren, zijn veel witte punten te zien en

Nadere informatie

Creature Design / Photobash. Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes

Creature Design / Photobash. Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes Creature Design / Photobash Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes We hebben de vorige keer de basic tools geleerd en nu de opdracht om deze

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

Gebruik voor deze "lessen" het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4)

Gebruik voor deze lessen het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4) Let op: Deze les is gemaakt in 2010. Dat betekent dat de Link naar FastStone veranderd kan zijn. Google dus voor alle zekerheid op internet naar FastStone. Ook zal er wel een nieuwere versie bestaan, dus

Nadere informatie

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!!

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!! HANDLEIDING DIGIMANAGER PAGINA BEHEER In het pagina beheer heeft u de mogelijkheid om de content van uw website in te vullen en aan te passen. om invullingen en wijzigingen uit te voeren gaat u naar het

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Scratch sdas Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Inhoud Wat is scratch?... 2 Deel 1: Account aanmaken... 2

Nadere informatie

Stapelgek in 42 stappen

Stapelgek in 42 stappen Stapelgek in 42 stappen Een stap voor stap beschrijving van het maken van een simpele stack met DeepSkyStacker met eenvoudige nabewerking in Photoshop Download en installeer het gratis programma DeepSkyStacker

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

Handleiding help Sinterklaas!

Handleiding help Sinterklaas! Handleiding help Sinterklaas! 1. Ga naar Scratch en start een nieuw project! Ga met je browser naar https://scratch.mit.edu/projects/editor/ om meteen te beginnen met een nieuw project. Je kunt de taal

Nadere informatie

Workshop, beheer je foto's met Apple Foto's deel 2. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact

Workshop, beheer je foto's met Apple Foto's deel 2. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact Workshop, beheer je foto's met Apple Foto's deel 2 Handleiding van Helpmij.nl Auteur: leofact maart 2016 Deze workshop is het tweede deel van een tweeluik waarin het beheren en bewerken van je digitale

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Lesje: Stel je eigen kamer samen -

mailgroep photoshop Copyright Lesje: Stel je eigen kamer samen - Lesje: Stel je eigen kamer samen - http://www2.hku.nl/~fotoshop/img-tutorial5 In deze les gaan we een drie-dimensionale ruimte bouwen, in dit geval een gezellige woonkamer. Uiteraard mag je deze zelf in

Nadere informatie

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij deel 8 Foto s bewerken Zonder aparte apps aan te schaffen, kunt u al een aantal eenvoudige bewerkingen doen. De standaard app Foto s biedt 4 bewerkingen: Roteer,

Nadere informatie

Het samenvoegen van meerdere foto s. Een fotocompilatie, een ansichtkaart.

Het samenvoegen van meerdere foto s. Een fotocompilatie, een ansichtkaart. Het samenvoegen van meerdere foto s. Een fotocompilatie, een ansichtkaart. In deze workshop gaan we een ansichtkaart maken. We gebruiken één foto als achtergrond en plaatsen hierop andere foto s. Open

Nadere informatie

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2. Johan W. Elzenga

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2. Johan W. Elzenga ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2 Johan W. Elzenga hoofdstuk 9 Kennismaken met de Develop-module De Develop-module is het kloppende hart van Lightroom. U gebruikt deze module voornamelijk om uw beelden te bewerken.

Nadere informatie

3. Foto s verbeteren. In dit hoofdstuk leert u hoe u:

3. Foto s verbeteren. In dit hoofdstuk leert u hoe u: 53 3. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Achtergrond en foto - blz 1

Achtergrond en foto - blz 1 http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/photoshop-background/ Achtergrond en foto De foto wordt gebruikt en omgezet in een achtergrond. Er wordt gebruik gemaakt van de gereedschappen Selectiekader

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl

Foto s bewerken. deel 8. Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij. ipad OMA. ipadoma.nl Roteer, verbeter, rode ogen en snij bij Foto s bewerken deel 8 Zonder aparte apps aan te schaffen kunt u al een aantal eenvoudige bewerkingen doen. De standaard app Foto s biedt 4 bewerkingen: Roteer,

Nadere informatie

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 MicDigital In deze tweede Workshop gaan we met lagen leren werken. We gaan in deze Photoshop Workshop leren omgaan met het werkgebied. De beste manier om het werkgebied te

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Waar pas je een WordPress menu aan?

Waar pas je een WordPress menu aan? Je navigatie-menu aanpassen in WordPress is erg eenvoudig. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit uit hoe je een menu in je WordPress website kunt aanpassen. Waar pas je een WordPress menu aan?

Nadere informatie

1 van 9 28-4-2010 12:19 Ik wil er nogmaals op wijzen dat als je een wijziging in de pagina aanbrengt het verstandig is om de pagina op te slaan. Dit moet een routine worden zodat je je werk niet steed

Nadere informatie

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken.

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken. Een vierkante appel Open het document Appel. Zoals je ziet is deze foto al vrijstaand gemaakt. We gaan de appel vierkant maken met behulp van het filter Uitvloeien. Om straks makkelijker de vorm te kunnen

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Maken van een Vurige Demon Montage

Maken van een Vurige Demon Montage http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/learn-how-to-create-a-fiery-demon-montage/ Maken van een Vurige Demon Montage In deze les maken we een foto montage van een demon die een stad vernietigt.

Nadere informatie

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor Trainingen Via de functieknop Trainingen creëer en bewerk je routes en trainingen van de verschillende trainingstypes: Catalyst, Video, GPS Rides en Virtual Reality. Nieuwe training Hier stel je een nieuwe

Nadere informatie

WERKEN MET INKSCAPE. Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm.

WERKEN MET INKSCAPE. Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm. WERKEN MET INKSCAPE Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm. Kies nu voor Bestand en Documenteigenschappen. Hier zet je de Standaardeenheid op mm. Pas

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

GIMP cursus Deel 4: Verscherpen en vervagen via Klonen

GIMP cursus Deel 4: Verscherpen en vervagen via Klonen GIMP cursus Deel 4: Verscherpen en vervagen via Klonen Handleiding van Auteur: Erik98 Januari 2015 Deel 4 van onze cursus bouwt door op deel 3: Verscherpen en vervagen met een penseel. Maar nu zetten we

Nadere informatie

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de Een overbelichte bruid en bruidegom. Ik liet in de fotolist al zien het origineel en het uiteindelijk resultaat. Hier leg ik in drie mails in detail uit wat ik gedaan heb aan fotobewerking in Lightroom

Nadere informatie

Meester in het gebruiken van de pen in 30 minuten

Meester in het gebruiken van de pen in 30 minuten http://psdfan.com/tutorials/drawing/become-a-master-of-the-pen-tool-in-under-30-minutes/ Meester in het gebruiken van de pen in 30 minuten Dit willen we tekenen met de pen Stap 1 Afbeelding downloaden,

Nadere informatie

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! klik op Next 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. Je mag zo precies zijn als je wilt. FINISH Geweldig begin! Laten we de

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Story book. Open de foto werkdocument.

Mailgroep photoshop. Copyright. Story book. Open de foto werkdocument. 1 Story book https://www.youtube.com/watch?v=r2kpxhrgcxw&t=5s Open de foto werkdocument. Op de foto wooden deck floor en ontgrendel de laag. Sleep de foto naar je werkdocument. Noem de laag dock. Verplaats

Nadere informatie

Het beheren van een Team-reservering op de pc

Het beheren van een Team-reservering op de pc Het beheren van een Team-reservering op de pc Deze handleiding beschrijft wat je allemaal met een Team-reservering kunt doen. Je vindt de Teamreserveringen, indien aanwezig, als je bent ingelogd en klikt

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Tutorial Illustrator & Photoshop

Tutorial Illustrator & Photoshop Tutorial Illustrator & Photoshop Inleiding Welkom bij de tutorial over de basics van de grafische programma s Illustrator & Photoshop. Beide programma s komen uit het Adobe Creatuive Suite CS5. Hierover

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

Hoe maak je Vintage Vector Kroonkurken in Illustrator en AD door Joshua Bader

Hoe maak je Vintage Vector Kroonkurken in Illustrator en AD door Joshua Bader Hoe maak je Vintage Vector Kroonkurken in Illustrator en AD door Joshua Bader In deze zelfstudie laat ik u zien hoe u een vectorkroonkurk kunt maken in Illustrator CS4 met behulp van enkele basisvormen,

Nadere informatie

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan.

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. Doorlopend patroon Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen zijn vaak voorzien van een opdruk, een dessin. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. In b.v. 3D max worden ook

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html Avatar We proberen een foto om te toveren tot een Na'vi een personage gebaseerd op de film

Nadere informatie

Technieken: Editable Poly Extrude Bevel Material Editor. Klik op File - Reset. Zo begin je met een schoon scherm en de basisinstellingen van 3Dmax.

Technieken: Editable Poly Extrude Bevel Material Editor. Klik op File - Reset. Zo begin je met een schoon scherm en de basisinstellingen van 3Dmax. In In deze les: In deze les gaan we een houten tafel maken. Hebben we in les 1 een kruk gemaakt uit allemaal losse onderdelen, nu modelleren we de tafel uit één stuk. Technieken: Editable Poly Extrude

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 77 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Werken met Paint 2014

Werken met Paint 2014 Groep: 5 Lesdoelen: - - De leerlingen begrijpen dat je niet zomaar een plaatje van internet kan plukken, dat het plagiaat is De leerlingen kunnen met behulp van Paint zelf een tekening in Paint maken.

Nadere informatie

Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows

Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows Lagen oefening Basis Tip: Vink steeds de 'checkbox' aan wat je al hebt gedaan,

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie