Tutorial Illustrator & Photoshop

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tutorial Illustrator & Photoshop"

Transcriptie

1 Tutorial Illustrator & Photoshop Inleiding Welkom bij de tutorial over de basics van de grafische programma s Illustrator & Photoshop. Beide programma s komen uit het Adobe Creatuive Suite CS5. Hierover is meer te vinden op Deze tutorial is bedoeld voor iedereen die nieuw is in het ontwerpen van o.a. affiches en posters tot aan huisstijlen van websites en logo s. Er zal stapsgewijs worden uitgelegd hoe je van de meest handige tools van beide programma s gebruik kunt maken. Verder zal er uitgelegd worden waar de programma s het best voor gebruikt kunnen worden en zal er snel en gemakkelijk te volgen zijn hoe je een affiche in elkaar kunt zetten voor Blikopeners 10. Uitleg Illustrator Adobe Illustrator wordt gebruikt door grafisch ontwerpers, DTP ers, illustratoren en technisch tekenaars om vectorafbeeldingen mee te maken. Vectorafbeeldingen zijn objecten die geen pixels bevatten, deze heb je daarentegen wel in Photoshop (zie afbeelding hieronder; links is in Illustrator en rechts in Photoshop). Deze vectorafbeeldingen zijn heel praktisch bij het uitvergroten van ontwerpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een logo dat uitvergroot moet worden naar een grootte van 1 bij 1 meter. Deze zal als vectorafbeelding gewoon net zo scherp blijven als op het beeldscherm te zien is. Designs in Photoshop zullen in dat geval wel heel wazig worden. Illustrator is vooral bedoeld om: illustratieve tekeningen ( denk hierbij aan cartoons en comics), technische tekeningen (logo s, letterontwerp) en grafische producten (een of meerdere pagina s van een brochure, affiches).

2 Uitleg Photoshop Adobe Photoshop wordt net zoals bij Illustrator gebruikt in de grafische industrie (drukwerk, DTP en webdesign wat betreft de digitale beeldbewerking). Er komen in tegenstelling tot Illustrator wel pixels in voor en het programma is meer geschikt om foto s en andere digitaal beeldmateriaal mee te bewerken. Photoshop wordt gebruikt om posters, billboards, bewerkte foto s (bijv. voor in een tijdschrift) en andere grafische ontwerpen te maken. Hieronder zijn een aantal voorbeelden van fotobewerking te zien.

3 Tutorial Illustrator Hier volgt een tutorial over hoe je in Illustrator een glossy logo ontwerpt, zoals hieronder te zien is. Het eindresultaat kan je ook in het affiche gebruiken die je kunt maken voor Blikopeners 10. Er zal gebruik gemaakt worden van een aantal belangrijke tools, waaronder de Pen tool en de Shape Builder Tool (vormen maken), hier wordt later meer over uitgelegd. Zo zal het er uiteindelijk uit moeten zien, met de door jou gewenste kleuren en vormen. Ik raad je aan om veel op de voorbeelden te letten. Stap 1 Start Illustrator op en klik op file (bestand) > new (nieuw) of maak gebruik van de sneltoets combinatie Ctrl+N. Een venster zal verschijnen. Type vervolgens naast width (breedte) 300 px en naast height (hoogte) 150 px. Verander verder niks en klik op OK.

4 Stap 2 Klik op de Type Tool (tekstgereedschap), of druk op de sneltoets T en klik vervolgens één keer in het witte vlak in het midden. Bedenk een woord en type die in. Het is aanbevolen om vetgedrukte letters of hoofdletters te gebruiken. Kies hierbij nog een leuk lettertype uit en verander eventueel de lettergrootte; dit kun je doen door bovenin het scherm op de pijltjes te klikken die naast de witte balkjes staan. Het gebruikte lettertype in het voorbeeld is Arial Rounded MT Bold. Stap 3 Klik nu op de Selection Tool (selectiegereedschap), of druk op de sneltoets V. Klik daarna met de rechtermuisknop op jouw tekst en klik op Create Outlines (letteromtrekken maken). Je zult zien dat je de tekst niet meer kunt aanpassen. De bedoeling van deze tool is dat je de letters stuk voor stuk kunt vervormen.

5 Stap 4 Klik nu weer met de Selection Tool (V) op de tekst en druk op Ctrl+C om het te kopiëren en dan op Ctrl+B om het achter het origineel te plakken. Druk nu twee keer op het pijltje naar rechts en 1 keer op het pijltje naar onderen op je toetsenbord. Geef het een grijze kleur door op het pijltje naast het balkje met een kleur erin te drukken. Zoals je nu kunt zien, zit er een diepte in de tekst. Stap 5 Klik op de Pen Tool of druk op sneltoets P. Deze tool is geschikt om objecten of vormen na te tekenen. Klik links van de tekst en klik nogmaals tussen de N en P (in verhouding een kwart van je tekst) en houd de muisknop ingedrukt en sleep deze een stukje naar rechts, zoals in het voorbeeld. Doe dit nog een keer, maar dan verder aan de rechterkant, tussen de T en V (in verhouding drie kwart van je tekst). Klik één keer rechts van je letters. Klik vervolgens 1 keer rechtsboven de tekst en daarna 1 keer linksboven de tekst.

6 Stap 6 - Gebruik de Selection Tool (V) weer, klik op de tekst, houd dan shift op je toetsenbord ingedrukt en klik op het zwarte vlak dat je net hebt gemaakt. Je hebt ze nu beide geselecteerd. Klik nu op de Shape Builder Tool (Vormen maken) of gebruik de sneltoets Shift+M. Met deze tool kun je simpelweg vormen van elkaar afsnijden of samenvoegen. Houd de Alt toets ingedrukt en ga met je muis over het zwarte vlak heen. Je ziet dat er een gedeelte wordt verlicht. Zorg ervoor dat je cursor op het buitengedeelte (buiten de tekst) zit en klik erop. Zorg ervoor dat je eventuele vakjes buiten de tekst ook wegsnijdt op dezelfde manier. Stap 7 - Nu de beginnen we met het glossy effect. Klik op de Gradient Tool (overloop) of geruik de sneltoets G. Deze tool wordt gebruikt om twee of meerdere kleuren in een object te laten overlopen. Klik nu één voor één op de voorgaande uitgesneden vlakken bovenin de letters. Zoals je ziet hebben ze nu allemaal apart hun eigen gradient (overloop) gekregen. Dit is niet de bedoeling. Klik daarom nogmaals met de gradient tool vanaf de bovenkant van de tekst (verticaal naar beneden) tot aan het uiteinde van de van de gradient.

7 Stap 8 - Klik nu op Ctrl+A om alles te selecteren en druk Ctrl+C in en druk dan op Ctrl+B. Ga nu naar Object > Path > Offset Path. Er zal nu een venster verschijnen. Type in het balkje naast Offset 7,5 en klik op OK. Zoals je ziet is er nu een grote rand om de tekst heen gekomen. Selecteer nu stuk voor stuk de bovenste vlakken (met de grijsachtige gradient) met de Shift toets en druk op Delete.

8 Stap 9 - Selecteer nu de zwarte dikke rand. Geef deze net zoals in Stap 7 een Gradient. Het moet nu echter wat kleurrijker gemaakt worden. Rechts zie je een venstertje. Daarin zie je 2 kleine blokjes, waarvan één wit en de ander zwart. Klik op het witte blokje en geef deze een gele kleur. Trek nu met behulp van de Gradient Tool een lijn ruim boven het midden van de letters tot ver rechts onder de laatste letter.

9 Stap 10 - Gebruik nu de Pen Tool en doe het zelfde als bij Stap 5. Het mag best een beetje variëren zoals jij het wenst. Maak gebruik van de Shape Builder Tool en snijd de onnodige vlakte weg met de ALT toets ingedrukt. Selecteer de uitgeknipte vlakte met de Selection Tool en klik er één keer met de Gradient Tool op. Zoals je ziet, maakt hij weer gebruik van de voorgaande kleuren. Dit is niet bedoeling. Klik daarom op het gele blokje in het venstertje aan de rechterzijde van het scherm en maak die weer wit. Trek dan weer een lijn van net onder de uitgeknipte vlakte tot er boven.

10 Stap 10 - Nu moet het wat doorzichtiger worden gemaakt. Verander het getal 100, boven in het scherm naast opacity, naar 50. Klik nu op Windows en dan Layers bovenin het scherm of gebruik de sneltoets F7. Selecteer nu de Path objecten die hiernaast in het voorbeeld aangegeven staan. Zorg ervoor dat je op de plek klikt waar je in het voorbeeld de blauwe blokjes ziet. Zodra jij ze hebt geselecteerd, zul je de blauwe balkjes ook te zien krijgen.

11 Zodra je ze hebt geselecteerd, klik je met de rechtermuisknop op het geselecteerde (niet in de layer scherm). Ga dan naar arrange en klik op Bring to Front of druk SHIFT+CTRL+] in. Klik even één keer op de witte achtergrond zodat er niks meer is geselecteerd. Selecteer nu de path zoals hiernaast te zien is op dezelfde manier als in de vorige stap. Sleep deze 3 plaatsen naar onderen, tussen group en path. Verander de opacity weer van 100 naar 50. Stap 11 - Selecteer nu de dikke geel/zwarte rand weer. Druk op Ctrl+C en vervolgens op Ctrl+B. Klik nu weer op Object>Path>Opsett Path en type 5 in het balkje naast Offset. Geef het de kleur wit en druk dan weer op Ctrl+C > Ctrl+B. Druk nu 4 keer op het pijltje naar rechts en 1 keer op het pijltje naar onderen op je toetsenbord en geef het een grijze kleur. Je logo is nu af en zou er ongeveer zo uit moeten zien. Als je er nog niet helemaal tevreden mee bent, raad ik je aan om er nog wat mee te experimenteren (andere kleuren, opacity, vormen etc.) om zo een beter resultaat te bereiken. Het is ook aan te raden om het logo te gebruiken in de volgende tutorial. De volgende tutorial zal leiden naar een compleet affiche die je kan gebruiken voor Blikopeners 10.

12 Tutorial Photoshop Deze tutorial zal gaan over het maken van een aantrekkelijke texture (achtergrond) die je laat combineren met het logo die je hebt gemaakt in de voorgaande tutorial. Het complete ontwerp zal het affiche zijn. Het logo die ik hierin gebruik ziet er wat anders uit dan het voorgaande logo, maar het bevat dezelfde technieken. Ik heb dit gedaan om het zo passend mogelijk bij de achtergrond te houden. Natuurlijk volg je je eigen creatieve ideeën. Deze tutorial biedt alleen een steun in de goede richting. Stap 1 - Zoek op google naar texture. Klik op afbeeldingen.

13 Zet het formaat op groot links van het scherm. Zoek nu een mooie texture uit die jij het meest geschikt vindt. Als je specifieker wilt gaan zoeken type dan een term zoals wood of metal voor texture in de zoekbalk en druk op Enter (als je in het engels zoekt heb je meer resultaten). Klik de texture aan die je wilt hebben. Klik op volledige grootte, rechts van het scherm en sla hem op door met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en op Afbeelding opslaan als... Onthoud goed waar je hem opslaat.

14 Stap 2 - Start Photoshop op en klik op File>Open of Ctrl+O. Zoek de de texture op die je net hebt opgeslagen en klik op Open. Druk op Ctrl+A, dan op Ctrl+X en druk uiteindelijk op Ctrl+V, nu is de texture geen achtergrond maar een aparte laag.

15 Open je logo nu in Illustrator en druk op Ctrl+A > Ctrl+C. Ga terug naar Photoshop en klik nu weer op Ctrl+V. Vink Smart Object aan en druk op Enter. Druk vervolgens nog een keer op Enter. Klik nu op Layers aan de rechterkant van je scherm of druk op F7. Stap 3 - Selecteer Layer 1 door erop te klikken.

16 Ga naar Image>Adjustments>Desaturate of toets Ctrl+Shift+U in. Dit zorgt ervoor dat de kleur van de texture niet wordt gebruikt. Klik op Vector Smart Object in het venster dat verschenen is en klik op het pijltje, rechts van Normal. Kies Overlay door erop te klikken. En verander de Fill van 100% naar 75%.

17 Klik nu Layer 1 aan onder Layers en druk weer op het pijltje en kies Multiply. Zet de Opacity op 75%. Stap 4 - Klik op de Move Tool of druk op V. Sleep het logo naar de bovenkant van jouw affiche met de Shift toets ingedrukt zodat het recht in het midden blijft. Ga weer naar Layers en klik dit keer op Background. Ga naar Edit>Fill. Klik op het pijtle naast Use, kies Color... en kies een gewenste kleur. Klik op OK en dan nog een keer. Stap 5 - Maak gebruik van de Rectangle tool (sneltoets U) en maak een vlak in het midden van het scherm. Geef deze een kleur die veel op die van de achtergrond lijkt. Ga naar Layers en zet hem op Overlay en verander de Opacity naar 40%.

18 Klik de Eraser Tool aan of druk op E. Klik op het pijltje bovenin het scherm, zoals aangeven. Zie het voorbeeld hieronder. Zet de size van de tool op 162 en de hardness op 0%. Houd de linkermuisknop ingedrukt en vervaag de rand van het vlak.

19 Stap 6 - Klik de Type Tool aan of druk op T en sleep een box in het vlak. Type de gewenste tekst in. Geef de tekst eventueel een andere kleur. Onder Layers klik de tekst-layer met de rechtermuisknop aan en klik op Blending Options. Druk op Drop Shadow en vervolgens op OK. Je affiche is nu compleet. Probeer er gerust wat mee te experimenteren. Ik hoop dat je ervan genoten en geleerd hebt!

Voor deze tutorial heb je een aantal afbeeldingen nodig. Deze afbeeldingen kan je downloaden via de site maureensphotoshoptutorials.wordpress.

Voor deze tutorial heb je een aantal afbeeldingen nodig. Deze afbeeldingen kan je downloaden via de site maureensphotoshoptutorials.wordpress. Voor deze tutorial heb je een aantal afbeeldingen nodig. Deze afbeeldingen kan je downloaden via de site maureensphotoshoptutorials.wordpress.com Zodra de bestanden gedownload zijn kan je beginnen. Veel

Nadere informatie

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding TALENT IN ZICHT Introductie Talentgebied (01) MVI Media, Vormgeving en ICT Thema (01) Expositie X Titel opdracht (01) Mens en Dier veranderen Duur opdracht Inleiding In deze opdracht ga je Photoshop verder

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/holiday-photo-border/ Eigen kerst kaart Stap 1: Nieuw Photoshop Document Vooraleer aan de kerstkaart te beginnen maken we eerst enkele sneeuwpenselen klaar.

Nadere informatie

Presentatievormgeving

Presentatievormgeving Presentatievormgeving Tutorial voor waterspiegeling effect Inhoud: Optie 1, Filter liquify Optie 2, Filter gallery Optie 3, Displacement Voorwoord: Er zijn veel verschillende manieren om in het programma

Nadere informatie

Onderwerp: tutorial uitknipmasker maken in Adobe Illustrator. Stap 1. Nieuw bestand in Adobe Illustrator:

Onderwerp: tutorial uitknipmasker maken in Adobe Illustrator. Stap 1. Nieuw bestand in Adobe Illustrator: Onderwerp: tutorial uitknipmasker maken in Adobe Illustrator Stap 1 Nieuw bestand in Adobe Illustrator: (Het nieuwe document moet precies zo zijn als onderstaande!) Let op: RGB Stap 2 Selecteer Typen (Sneltoets

Nadere informatie

Creature Design / Photobash. Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes

Creature Design / Photobash. Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes Creature Design / Photobash Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes We hebben de vorige keer de basic tools geleerd en nu de opdracht om deze

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen  Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met eigen foto, spiegeling, officiële logo, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. Google, Zoekhulpmiddelen In Photoshop

Nadere informatie

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond.

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. 1.Flyer Smartphone Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. Formaat en Geavanceerd zoeken In Photoshop open je een

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010?

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Door: Meester Michael www.meestermichael.nl 1. Hoofdletters 3 2. Opslaan 4 3. Openen 6 4. Foutje? 7 5. Een tekst selecteren 7 6. Vet, schuin of onderstreept.

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

Handleiding Adobe Indesign CS

Handleiding Adobe Indesign CS Handleiding Adobe Indesign CS Een snelle introductie Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Beginnen met InDesign 3 t/m 7 -het werkgebied 3 & 4 -de toobox 5 & 6 -het kleurenpalet 7 -het documentvenster

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

InDesign downloaden Adobe InDesign

InDesign downloaden Adobe InDesign InDesign downloaden Adobe InDesign is een desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina's voor drukwerk. Ga via Adobe.com/nl/downloads.html de proefversie downloaden. Allereerst meld je

Nadere informatie

Nieuw document aanmaken: File > New..

Nieuw document aanmaken: File > New.. Nieuw document aanmaken: File > New.. Je kan je bestand bovenaan een naam geven. Zorg ook dat je width en height op pixels staan, anders krijg je erg grote bestanden. Resolution zet je op 72 en Pixels/inch.

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Stappenplan: hoe maak ik een affiche?

Stappenplan: hoe maak ik een affiche? Tessenderlo, 16-Mar-12 Handleiding voor het personeel Photoshop gids Stappenplan: hoe maak ik een affiche? Tip: begin met een template en sla deze onder een andere naam op: templates vind je op X:\INEOS\Interne

Nadere informatie

Een vis trekken met de vrije hand. CorelDraw (5) door: D. van Schoonhoven

Een vis trekken met de vrije hand. CorelDraw (5) door: D. van Schoonhoven Een vis trekken met de vrije hand CorelDraw (5) door: D. van Schoonhoven Het is al weer enige tijd geleden dat ik wat schreef over CorelDraw. Zoals bekend, een programma met heel veel mogelijkheden. Soms

Nadere informatie

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Stap 1: Open je foto in Photoshop: Tip: als je geen venster met lagen/layers ziet: druk op F7 Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Hiervoor moet je eerst de achtergrond-laag

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College.

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Collegekaart Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

Photoshop Tutorial. Gioacchino Brucato 2008-2009 OOG OPERATIE

Photoshop Tutorial. Gioacchino Brucato 2008-2009 OOG OPERATIE Photoshop Tutorial Gioacchino Brucato 2008-2009 OOG OPERATIE 1 Stap 1 Open een foto van een oog We starten met onze afbeelding te openen (file - open). U kan werken met een eigen afbeelding of dezelfde

Nadere informatie

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto.

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. 1. Collegekaart Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters (Windows)

Nadere informatie

Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken

Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken Om gemakkelijk te werken : Pictogrammen die je vaak gebruikt in de tekenbalk zetten; Dit doe je als volgt : - Klik op Beeld > Werkbalken > Aanpassen - Klik op

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright Stap 32 Als je alles goed deed, dan verschijnt een venster waarin gevraagd wordt om een uitknipmasker te maken met vorige laag, vink deze optie aan. Stap 33 Deze aanpassingslaag kunnen we achteraf nog

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

Gouden Tekst. http://www.photoshop-tutorials.nl/tekst-effecten/gouden-tekst.html

Gouden Tekst. http://www.photoshop-tutorials.nl/tekst-effecten/gouden-tekst.html http://www.photoshop-tutorials.nl/tekst-effecten/gouden-tekst.html Gouden Tekst In deze tutorial leer je hoe je een gouden tekst kunt maken, een tekst een Goud Effect geven. Het is een uitgebreide tutorial,

Nadere informatie

WERKEN MET INKSCAPE. Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm.

WERKEN MET INKSCAPE. Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm. WERKEN MET INKSCAPE Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm. Kies nu voor Bestand en Documenteigenschappen. Hier zet je de Standaardeenheid op mm. Pas

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Als je weet wat er komt, wat inhoud betreft, kijken bij maken van een spreekbeurt, kunnen we praten over jouw PowerPoint presentatie. Je hebt in de klas de basis handelingen op de computer al geleerd zoals:

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Laatste afbeelding. Zelfstudiedetails

Laatste afbeelding. Zelfstudiedetails Het enige wat je nodig hebt zijn ellipsen, rechthoeken en een aantal gradiënten. De vaardigheden die je leert, kunnen eenvoudig worden overgedragen naar het maken van verschillende basisobjecten, dus laten

Nadere informatie

InDesign CS3. Gereedschappen

InDesign CS3. Gereedschappen Gereedschappen Selecteren gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Pen gereedschap (P) Tekst gereedschap (T) Potlood (N) Lijn gereedschap (,) Rechthoekkader gereedschap (F) Rechthoek gereedschap

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie

Dreamskin. Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin.

Dreamskin. Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin. Dreamskin 1 Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin. Kies een textuur uit het mapje texturen. Deze textuur ga je gebruiken

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Kalender. Stap 3 Sla je document direct op in je zojuist aan gemaakte map, zodat je alles van begin af aan goed ordent.

Kalender. Stap 3 Sla je document direct op in je zojuist aan gemaakte map, zodat je alles van begin af aan goed ordent. Kalender Stap 1 Maak een nieuwe map aan op je account of USB-stick. Hierin gaan we alles opslaan dat met deze opdracht te maken heeft. DUS WE GOOIEN NIETS WEG! Stap 2 Maak in Indesign een document aan

Nadere informatie

InDesign Opdrachten. InDesign Inleiding

InDesign Opdrachten. InDesign Inleiding InDesign Opdrachten Onderstaande opdrachten zijn individueel. Maak de volgende vier oefeningen in InDesign. Het ontwerpen van een pagina met foto en tekst. Het ontwerpen van een pagina met foto en tekst

Nadere informatie

Hoofdstuk 19: Macro s

Hoofdstuk 19: Macro s Hoofdstuk 19: Macro s 19.0 Inleiding Als je steeds dezelfde actie moet uitvoeren in Excel, dan kan het de moeite waard zijn om in plaats daarvan een macro uit te voeren (afgeleid van het Griekse "μάκρο",

Nadere informatie

Portret Bewerkingen.

Portret Bewerkingen. Portret Bewerkingen. Inhoudsopgave: Portret Bewerkingen... 1 Oneffenheden wegwerken... 3 Lichte plekken wegwerken... 5 Licht van de gehele foto aanpassen... 10 De lichte delen aanpassen in de foto... 11

Nadere informatie

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! klik op Next 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. Je mag zo precies zijn als je wilt. FINISH Geweldig begin! Laten we de

Nadere informatie

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden:

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden: Werkblad 22B Ik zoek, ik zoek Leerjaar 1 Internetgebruik Informatie zoeken Stappenplan: wat gaan we deze les doen? Herhalen wat we vorige les geleerd hebben Een filmpje kijken over Google Een klassengesprek

Nadere informatie

design ook items uitsnijden

design ook items uitsnijden (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het

Nadere informatie

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door 3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER TEKENING MAKEN 1 De kinderen gaan een tekening maken met een dikke donkere stift. Met dikke stiften vermijd je dunne lijnen die later in het proces lastig kunnen

Nadere informatie

Out of bound - PP 2007 & 2010

Out of bound - PP 2007 & 2010 Out of bound - PP 2007 & 2010 Het komt er vooral op aan om een geschikte foto te gebruiken. De figuur die u wenst te gebruiken eerst uitknippen in een programma zoals bv. Photoshop of Paint Shop Pro. Vanaf

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-classic-guitar-from-scratch-in-photoshop/ Gitaar tekenen In deze les leer je een Klassieke Gitaar tekenen. Iedere vorm en effect wordt in Photoshop

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Hoe maak je Vintage Vector Kroonkurken in Illustrator en AD door Joshua Bader

Hoe maak je Vintage Vector Kroonkurken in Illustrator en AD door Joshua Bader Hoe maak je Vintage Vector Kroonkurken in Illustrator en AD door Joshua Bader In deze zelfstudie laat ik u zien hoe u een vectorkroonkurk kunt maken in Illustrator CS4 met behulp van enkele basisvormen,

Nadere informatie

ICT ICT 01. Voordat je begint met het maken van een tekst. moet je weten wat het toetsenbord kan. J.P.Siebelink. Office 2003

ICT ICT 01. Voordat je begint met het maken van een tekst. moet je weten wat het toetsenbord kan. J.P.Siebelink. Office 2003 ICT J.P.Siebelink Office 2003 ICT 01 Voordat je begint met het maken van een tekst moet je weten wat het toetsenbord kan Wat ga je doen? Door deze kaarten allemaal te maken weet je zeker dat je goed genoeg

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken.

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. SPOT-UV Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. KORTE UITLEG Voorbereidingen voor het aanbrengen van spot-uv Wat is spot-uv? SPOT-UV lak is een glanzende lak die

Nadere informatie

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken.

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken. Een vierkante appel Open het document Appel. Zoals je ziet is deze foto al vrijstaand gemaakt. We gaan de appel vierkant maken met behulp van het filter Uitvloeien. Om straks makkelijker de vorm te kunnen

Nadere informatie

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010)

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Om dit kaartje te maken heb ik gebruik gemaakt van hulplijnen. Het kan ook zonder deze hulplijnen maar zorg er dan voor dat de ruitjes (rechthoekjes)

Nadere informatie

Coreldraw 12. Les 1 Artistieke tekst. The quick brown fox jumps over the lazy dog ARTISTIEKE TEKST EN ALINEATEKST.

Coreldraw 12. Les 1 Artistieke tekst. The quick brown fox jumps over the lazy dog ARTISTIEKE TEKST EN ALINEATEKST. Coreldraw 12 Les 1 Artistieke tekst Werken met tekst in Coreldraw kent 2 verschillende mogelijkheden. In de volgende lessen komen door middel van een aantal opdrachten zoveel mogelijk van deze opties aan

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken

Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken door Joshua Bader In deze zelfstudie laat ik je zien hoe je een set vectordobbelstenen maakt met Adobe Illustrator en de Gradient Mesh Tool. De Gradient Mesh

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Belangrijk!!! De 2 animaties "Samenvouwen" en "Uittrekken", die nodig zijn om het boek te maken, ontbreken in de versie PP 2010. Daarom is het nodig dat

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, PNG, Zoekhulpmiddelen

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, PNG, Zoekhulpmiddelen 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een foto van jouw gezicht, spiegeling, officiële logo smartphone, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. In Photoshop

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK Workshop 11 MicDigital Werken met tekst. In deze workshop gaan we werken met tekst. Tekst kan gebruikt worden in Photoshop om een affiche te maken, een wenskaart, menu enz. Wij gaan een CD hoes maken met

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie.

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie. Inhoud selecteren... 2 gereedschap; toverstaf ... 3 gereedschap; magnetische lasso ... 6 gereedschap quick selection < w>... 8 Een selectie hergebruiken... 9 meerdere selecties selecteren... 9 selecteren

Nadere informatie

1. Laagstijlen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Laagstijlen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Laagstijlen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Laagstijlen, of Layer Styles in het Engels zijn eenvoudig op een laag toe te passen. Zorg dat het

Nadere informatie

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 Copyright (c) 2007 - Bas van Dijk Toestemming tot het kopiëren en verspreiden van dit document wordt verleend mits het document ongewijzigd

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

De PSP les vindt je hier: Did I See Myself. Benodigdheden

De PSP les vindt je hier:   Did I See Myself. Benodigdheden De PSP les vindt je hier: http://www.esmakole.nl/didiseemyself.htm Did I See Myself Deze les is gemaakt met CS6, maar kan goed met andere versies gemaakt worden Benodigdheden 4 of 5 Tubes 2 Maskers 1 Selectie

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

Handleiding skinnen trucks ETS2

Handleiding skinnen trucks ETS2 Handleiding skinnen trucks ETS2 In deze handleiding laat ik je zien hoe je een skin maakt met Adobe Photoshop CS6, ik gebruik in deze handleiding CS6 maar kan ook met versie 4 of 5 of ouder, eventueel

Nadere informatie

Stap 1 Maak een liggend A4 document aan in Illustrator.

Stap 1 Maak een liggend A4 document aan in Illustrator. Hollandse Postzegel Stap 1 Maak een liggend A4 document aan in Illustrator. Stap 2 - De rand van de postzegel Selecteer het elips-gereedschap (A) en klik hiermee op je pagina. Er verschijnt nu een venster,

Nadere informatie

Fabsheet: Lasersnijder

Fabsheet: Lasersnijder Fabsheet: Lasersnijder De lasersnijder kan snijden en graveren. Te garanderen: Multiplex tot 12 mm en Acryl tot 15 mm dik. Dikkere platen kunnen uitgeprobeerd worden. Er moet dan op gelet worden dat er

Nadere informatie

10 eenvoudige stappen om een platte windmolen te maken in AI, AD, Drawplus

10 eenvoudige stappen om een platte windmolen te maken in AI, AD, Drawplus 10 eenvoudige stappen om een platte windmolen te maken in AI, AD, Drawplus In deze tutorial maken we een eenvoudige windmolen in een trendy vlakke stijl, in slechts 10 stappen, met behulp van eenvoudige

Nadere informatie

Lesje 05: Foto s laten overvloeien.

Lesje 05: Foto s laten overvloeien. Lesje 05: Foto s laten overvloeien. 1. Documenten openen. Open het bestand les 05 achtergrond.jpg. Menu bestand openen of Ctrl+O. zoek de achtergrondfoto en open de afbeelding. Sla dit al een eerste keer

Nadere informatie

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken:

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken: De tutorial bestaat uit twee hoofdonderdelen, waarbij de olieverftekst wordt gemaakt en de tubes worden gemaakt. U begint bij basisvormen, vult ze met een complex lineair verloop en past vervolgens het

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff)

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Beginfoto Bijsnijden 1) Open de afbeelding les19 Schaakbord.jpg en snij de foto bij zodat het bovenste donker groene deel wat verdwijnt. (Gereedschap Uitsnijden, in

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 22/12/2012 Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 22/12/2012 Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix UITGELIJND Dit is een eigen creatie dd 22/12/2012 Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix 1. NIEUW BESTAND MENU : Bestand > Nieuw (Ctrl+N) We starten met onderstaande afmetingen.

Nadere informatie

Inhoud. Scherm_herziening.doc Blz. 1/19

Inhoud. Scherm_herziening.doc Blz. 1/19 Inhoud 1. VOORBEREIDING... 2 1.1. RASTERLIJNEN INSTELLEN... 2 1.2. GROEPEREN VAN OBJECTEN/AFBEELDINGEN... 2 2. OPMERKINGEN... 3 2.1. SELECTEREN VAN OBJECTEN/AFBEELDINGEN... 3 2.2. AFBEELDINGEN INVOEGEN...

Nadere informatie

Schaakstukken les 3: Loper

Schaakstukken les 3: Loper Schaakstukken les 3: Loper In deze les We gaan nu de Loper voor het schaakspel maken. Ook hier is al weer het een en ander voorbereid. Het gaat erom enkele nieuwe technieken te leren. technieken Gebruik

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

Les07 Verschillende foto s uitsnijden en samenbrengen tot een mooi geheel

Les07 Verschillende foto s uitsnijden en samenbrengen tot een mooi geheel Les07 Verschillende foto s uitsnijden en samenbrengen tot een mooi geheel We gebruiken vier foto s met paddenstoelen. 1) Open een nieuw bestand bestand: 800 x 800 pix; RGB; Wit; 72 dpi Menu Bestand Nieuw

Nadere informatie

Het Affinity Designer (eerste) ervaringen topic

Het Affinity Designer (eerste) ervaringen topic Het Affinity Designer (eerste) ervaringen topic Programma: Affinity Designer Eergisteren aangekocht en vandaag maar eens iets serieuzer gaan kijken naar de mogelijkheden van dit programma. De eerste indruk

Nadere informatie

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden.

De tekst staat nu aan de linkerkant. De tekst staat nu aan de rechterkant. De tekst staat nu in het midden. 1. Uitlijnen Uitlijnen: De manier waarop een regel wordt getoond. Dit kan op vier verschillende manieren. We geven hieronder vier voorbeelden. A. Links uitlijnen De tekst staat nu aan de linkerkant. B.

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 20/01/2012 (Gemaakt in Photoshop CS4) Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 20/01/2012 (Gemaakt in Photoshop CS4) Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix Dwars door basalt Dit is een eigen creatie dd 20/01/2012 (Gemaakt in Photoshop CS4) Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix 1. NIEUW BESTAND MENU: Bestand > Nieuw (Ctrl+N) Gereedschap Emmertje (G) en vul

Nadere informatie

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ Retro poster maken Stap 1: Verloop maken en tekst toevoegen Nieuw document: 504 X 652 px, voorgrondkleur = #74684B ; achtergrondkleur

Nadere informatie

PS-Les14-Eenvoudige animatie

PS-Les14-Eenvoudige animatie In deze les gaan we werken naar dit voorbeeld. In deze les gaan we kennis maken met het onderdeel animatie van Photoshop. We gaan een leuk flikkerende neonreclame maken. Het echte resultaat kan je enkel

Nadere informatie

Geluid opnemen en bewerken

Geluid opnemen en bewerken Geluid opnemen en bewerken Er kunnen veel redenen zijn waarom je geluid wilt opnemen en bewerken. Misschien wil je een interview houden, misschien moet je een radioprogramma maken of misschien moet je

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructiefilms ontworpen door Monique Gruijthuijzen, docent bij Bedrijfscommunicatie. Pagina 1

Inhoud. Digitale instructiefilms ontworpen door Monique Gruijthuijzen, docent bij Bedrijfscommunicatie. Pagina 1 Inhoud voorbereiding:... 2 belangrijke vensters instellen:... 2 handig, uitleg over gereedschappen:... 3 sneltoetsen achterhalen:... 3 werken met stijlen... 3 voordelen:... 3 voorbereiding:... 3 stel de

Nadere informatie

Over video bewerking met Premiere 6.5 & Premiere Pro

Over video bewerking met Premiere 6.5 & Premiere Pro Over video bewerking met Premiere 6.5 & Premiere Pro Letters willekeurig in een titel laten opkomen. Dit wordt mijn titel Open PhotoShop 'File' 'New' in de preset kies je voor 'Pal D1/DV 720x576 (with

Nadere informatie