Park Collegium. zondag 4 november 2018 Abdij van Park Leuven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Park Collegium. zondag 4 november 2018 Abdij van Park Leuven"

Transcriptie

1 Park Collegium zondag 4 november 2018 Abdij van Park Leuven

2 Park Collegium is het huisensemble van de Alamire Foundation, Internationaal Studiecentrum voor Muziek in de Lage Landen verbonden aan KU Leuven. Dit vocale ensemble resideert in het Huis van de Polyfonie, het valorisatieplatform van de Foundation op de historische Parkabdijsite in Heverlee. Park Collegium stelt zich tot doel de polyfonie van de 15de en 16de eeuw te verkennen vanuit de historische bronnen. De samenstelling van het ensemble wisselt en er worden kansen gegeven aan jonge zangers. Op die manier wil dit project een rol spelen in de wereld van historische geïnformeerde uitvoering van polyfonie. In de geest van de missie van het Huis van de Polyfonie stelt Park Collegium zichzelf vooral vragen rond uitvoeringspraktijk. Het ensemble deed projecten met het Mechels Koorboek, de Palatini stemboeken van Petrus Alamire en de muziek van Nicolas Gombert. Hun focus lag daarbij op thema s zoals tempo, tekstplaatsing, musica ficta, technieken bij het gebruik van historische partituren en de invloed van taal en uitspraak op het muzikale resultaat. Zo wordt Park Collegium, in de lijn van de missie van de Alamire Foundation, een levend laboratorium waar praktijk en onderzoek in dialoog gaan. Naast de experimentele labosessies was het ensemble te gast in het festival Passie van de Stemmen in Leuven en recent nog in Perugia. Het Vesperproject wordt geleid door Stratton Bull in samenwerking met Pieter Stas.

3 Vespers Je ne vis oncques la pareille - Guillaume Dufay ( ) of Gilles Binchois (c ) Deus in adiutorium - Gregoriaans Conceptio est hodie - Anoniem/ Confitebor tibi Domine - Gregoriaans Benedicta filia - Anoniem/ Laudate pueri - Gregoriaans Conceptio tua - Gregoriaans Magnificat - Pierre de la Rue (c ) Benedicamus Domino - Gregoriaans Lof Salve regina IV - Pierre de la Rue Maria mater gratie - Pierre de la Rue (?) Park Collegium Stratton Bull, artistieke leiding Stratton Bull, Patrizia Hardt superius Pieter De Moor, Michiel Haspeslagh contratenor Peter de Laurentiis, Paul Kolb tenor Nicholas Cornia, Arnout Malfliet bassus

4 Toelichting Het getijdengebed of officie is het dagelijkse gebed door de katholieke kerk voorgeschreven voor monniken, priesters en leken. De reeks gebeden begint met de Metten en eindigt met de Completen. De Vespers vormen de voorlaatste gebedsdienst, zij worden gezongen bij het vallen van de avond. Het getijdengebed bestaat hoofdzakelijk uit gereciteerde of gezongen psalmen, hymnen, kantieken en lezingen. In de Lage Landen werden de Vespers vaak gevolgd door het Lof, een devotionele viering in het teken van de maagd Maria. De vesperevocatie van vandaag wil enerzijds een ode brengen aan Pierre de la Rue, die precies 500 jaar geleden overleed (20 november 1518) en anderzijds een brug slaan naar het recent ontdekte Leuven Chansonnier, een klein handschrift met een kostbare verzameling 15de-eeuwse liederen, dat in de Alamire Foundations Library of Voices vlakbij de kerk van de Parkabdij wordt bewaard. Het programma start met het chanson Je ne vis oncques la pareille, één van de 49 wereldlijke liederen uit het chansonnier. De link van dit chanson met de viering van Maria is dat de geliefde er wordt vergeleken met de Maagd. Vervolgens hoeft het niet te verwonderen dat Pierre de la Rue dit lied gebruikt voor de zetting van het Salve regina, een Mariamotet waarmee het Lof steeds begint. De melodie is vooral hoorbaar in het deel Et Jesum benedictum. Deze compositie refereert bovendien aan het chanson Par le regart van Guillaume Dufay, die vermoedelijk ook Je ne vis oncques schreef. Met het slotmotet van het Lof, Maria mater gratie, vermoedelijk ook van La Rue, is de cirkel rond. In dit motet zingt de bovenstem de melodie als cantus firmus van een ander lied uit het Leuven Chansonnier, Fors seulement, dat erg populair was in de 15de eeuw. Naast de twee reeds vernoemde werken zingt Park Collegium het Magnificat van meester-polyfonist Pierre de la Rue, een compositie voor drie tot zes stemmen, met als huzarenstuk het deel Sicut locutus est. In dit deel genereren de drie stemmen elk een tweede stem die dezelfde melodie zingt, maar dan half zo snel als genoteerd. Dit resulteert in twee parallelle klankwerelden die wonderlijk mooi bij elkaar passen. Dit Magnificat wordt gezongen uit een Alamire-handschrift dat in de Beierse Staatsbibliotheek te München (ms 34) wordt bewaard en uitsluitend polyfone zettingen van het Magnificat bevat.

5 Liturgisch gezien evoceren we in dit vesperprogramma het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Deze doctrine, die beweert dat Jezus moeder zonder zonde werd verwekt, was de hele middeleeuwen lang erg omstreden. Pas kort voor de periode waarin de composities voor dit programma tot stand kwamen, werd het feest erkend door Rome. De kerk keurde de doctrine zelf pas goed in 1854, meer dan 300 jaar later! De twee psalm-antifonen Conceptio est hodie en Benedicta filia behoren tot de liturgie voor dit feest. Beide antifonen zijn afkomstig uit een handschrift, behorende tot de rijke collectie koorboeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in s-hertogenbosch. Deze bron bevat tientallen knappe composities voor het liturgische jaar, vele van anonieme componisten die vermoedelijk leden waren van het koor van de Broederschap. In die zin zijn dit parels uit de muzikale geschiedenis van Brabant.

6 Teksten en vertalingen Vespers Chanson Je ne vis onques la pareille de vous, ma gracieuse dame, car vo beaulté est, par mon ame, sur toutes aultres nomparaille. En vous voiant je me merveille et diz: Qu est cecy Nostre Dame? Je ne vis onques... Voustre tresgrant doulceur reveille mon espoir, et mon oeil entame aussi mon cueur, dont puis dire sans blame, puis qu a vous servir m apareille. Je ne vis onques... Nooit zag ik uw gelijke, uw weerga, mijn bevallige dame, uw schoonheid zit in mijn wezen is met niemand te vergelijken. Als ik u zie, ben ik verrukt en zeg ik bij mezelf: Wat is dit voor een vrouw? Nooit zag ik... Uw tederheid zonder maat die mijn hoop aanwakkert, en uw ogen die mijn hart openen, waardoor ik zonder blozen kan stellen dat ik me bereid verklaar u te dienen. Nooit zag ik... Aanhef en respons Deus, in adiutorium meum intende: Domine, ad adiuvandum me festina. Gloria Patri, et Filio, et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio, et nunc et semper, et in secula seculorum. Amen. Alleluia. God, laat niet na mij ter hulp te komen. Heer, haast U om mij te helpen. Lof aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Zoals het was in het begin, nu en altijd en in de eeuwen der eeuwen. Amen. Halleluja. Antifoon Conceptio est hodie Sancte Marie Virginis, cujus vita inclita cunctas illustrat ecclesias. Vandaag is het de Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria wiens roemvol leven afstraalt op de hele kerk.

7 Psalm Confitebor tibi Domine in toto corde meo: in consilio justorum et congregatione. Magna opera Domini: exquisita in omnes voluntates ejus. Confessio et magnificentia opus ejus et justitia ejus manet in saeculum saeculi. Memoriam fecit mirabilium suorum, misericors et miserator Dominus: escam dedit timentibus se. Memor erit in saeculum testamenti sui: virtutuem operum suorum annuntiabit popula suo: Ut det illis hereditatem gentium: opera manuum ejus veritas et judicium. Fidelia omnia mandata ejus: confirmata in saeculum saeculi: facta in veritate et aequitate. Redemptionem misit populo suo: mandavit in aeternum testamentum suum. Sanctum et terribile nomen ejus: initium sapientiae timor Domini. Intellectus bonus omnibus facientibus eum: laudatio ejus manet in saeculum saeculi. Gloria Patri, et Filio, et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio, et nunc, et semper, et in saecula saeculorum. Amen. Heer, ik zal je loven met heel mijn hart in de raad van de rechtvaardigen en in de vergadering. Groot zijn de daden van de Heer, exquis in al zijn wensen. Belijdenis en luister zijn z n handelsmerk, en zijn rechtschapenheid houdt stand tot in eeuwigheid. Hij heeft zijn wondere daden in herinnering gebracht, de barmhartige en medelijdende Heer heeft zich aan hen die hem vrezen als voedsel gegeven. Voor eeuwig zal er erkentelijkheid zijn voor zijn getuigenis: hij heeft de voortreffelijkheid van zijn daden aan zijn volk kenbaar gemaakt. Om door deze daden de erfenis aan de volkeren te geven: het werk van zijn handen, waarheid en rechtspraak. Alles aan zijn boodschap is duurzaam, en vindt zijn beslag voor eeuwig: ze is voltrokken in waarheid en onpartijdigheid. Hij heeft zijn volk de verlossing gezonden: voor immer heeft hij hen zijn testament toevertrouwd. Heilig en verschrikkelijk is zijn naam; de heilige schroom voor de Heer is het begin van de wijsheid. Verstandig en goed zijn allen die dit betrachten: dat de verheerlijking mag voortduren in eeuwigheid. Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Zoals het was in het begin en nu en altijd en tot de eeuwigheid. Amen.

8 Antifoon Benedicta filia tua domino quia per te fructum vite communicavimus. Psalm Laudate pueri Dominum Laudate nomen Domini. Sit nomen Domini benedictum ex hoc nunc, et usque in saeculum. A solis ortu usque ad occasum, laudabile nomen Domini. Excelsus super omnes gentes Dominus, et super caelos gloria ejus. Quis sicut Dominus Deus noster, qui in altis habitat, et humilia respicit in caelo et in terra? Suscitans a terra inopem, et de stercore erigens pauperem: Ut collocet eum cum principibus, cum principibus populi sui. Qui habitare facit sterilem in domo, matrem filiorum laetantem. Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio et nunc et semper et in saecula saeculorum. Amen. Antifoon Conceptio est hodie Sancte Marie virginis, cujus vita inclita cunctas illustrat ecclesias. Gezegend is uw dochter, Heer omdat wij door u deel hebben aan de vrucht van het leven Looft, dienaren, de Heer: looft de naam van de Heer. De naam van de Heer zij gezegend, van nu af tot in eeuwigheid. Van zonsopgang tot zonsondergang, moet de naam van de Heer geprezen worden. De Heer is verheven boven alle volkeren en zijn glorie is boven de hemelen. Wie is gelijk de Heer onze God, die in den hoge woont, en neerziet op het geringe in de hemel en op aarde? Van de grond richt Hij de arme op, en Hij verheft de behoeftige uit het vuilnis, om hem te plaatsen onder de vorsten, onder de vorsten van zijn volk. De onvruchtbare laat Hij in huis wonen, als de blijde moeder van vele zonen. Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Zoals het was in het begin, en nu en altijd, en in de eeuwen der eeuwen. Amen. Vandaag is het de Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria wiens roemvol leven afstraalt op de hele kerk. Magnificat Magnificat: anima mea Dominum. Et exultavit spiritus meus: in Deo salutari meo. Quia respexit humilitatem ancillae suae: ecce enim ex hoc beatam me dicent omnes generationes. Mijn ziel prijst hoog de Heer En mijn geest heeft zich verheugd in God, mijn Redder. Omdat Hij de nederigheid van Zijn dienstmaagd heeft gezien: want zie, van nu af aan zullen alle generaties mij zalig prijzen.

9 Quia fecit mihi magna, qui potens est: et sanctum nomen eius. Et misericordia eius a progenie in progenies: timentibus eum. Fecit potentiam in brachio suo: dispersit superbos mente cordis sui. Deposuit potentes de sede: et exaltavit humiles. Esurientes implevit bonis: et divites dimisit inanes. Suscepit Israel puerum suum: recordatus misericordie suae. Sicut locutus est ad patres nostros: Abraham et semini eius in secula. Gloria Patri et Filio: et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio et nunc et semper: et in secula seculorum. Amen. Omdat Hij voor mij grote dingen heeft gedaan: Hij die machtig is, en heilig is Zijn naam. En Zijn barmhartigheid gaat van geslacht tot geslacht: voor hen die Hem vrezen. Hij heeft macht uitgeoefend met Zijn arm: en hen uiteengeslagen, die trots zijn in het denken van hun hart. Machtigen heeft Hij van de troon gestoten: en bescheiden mensen verheven. Behoeftigen heeft Hij overladen met gunsten: en de rijken met lege handen weggestuurd. Gesteund heeft Hij Israël, Zijn knecht: en Zijn barmhartigheid kenbaar gemaakt. Zoals Hij aan onze voorvaderen heeft gezegd: Abraham en zijn nageslacht voor eeuwen. Eer aan de Vader, de Zoon: en de Heilige Geest. Zoals het was in het begin, nu en altijd: en tot in eeuwigheid. Amen. Antifoon Benedicamus domino: Deo gratias. Laten we de Heer zegenen: dank de Heer.

10 Lof Salve Regina Salve regina, mater misericordie, vita dulcedo et spes nostra, salve. Ad te clamamus, exsules filii Hevae. Ad te suspiramus, gementes et flentes in hac lacrimarum valle. Eia ergo advocata nostra, illos tuos misericordes oculos ad nos converte. Et Jesum, benedictum fructum ventris tui, nobis post hoc exilium ostende. O clemens, o pia, o dulcis virgo Maria. Wees gegroet koningin, barmhartige moeder, hoop van ons leven, gegroet. Tot u roepen wij, verdreven kinderen van Eva. Vanuit dit tranendal richten wij ons gesteun en geween tot u. Gij zijt onze voorspraak, vestig dan uw barmhartige ogen op ons. En toon ons Jezus, de gezegende vrucht van uw schoot, na ons bestaan in dit aardse verbanningsoord. O genadige, o liefdevolle, o tedere maagd Maria. Motet Maria, mater gratie, Mater misericordie, Tu nos ab hoste protege et hora mortis suscipe. Gloria tibi Domine, qui natus es de Virgine cum patre et Sancto Spiritu in sempiterna secula. Amen. Maria moeder van genade, moeder van erbarmen bescherm ons tegen de vijand en neem ons op in het uur des doods. Eer aan U, Heer die geboren zijt uit de Maagd met de Vader, de Heilige Geest in de eeuwen der eeuwen. Amen.

11

12 30CC & Alamire Foundation presenteren Donderdag 28 februari, 20 uur, Huis van de Polyfonie Dialogo della Musica Luitspeler FLORIS DE RYCKER brengt renaissancemuziek van Vincenzo Galilei en zijn zoon Michelagnolo. Op het snijvlak van het oude en het moderne. Donderdag 14 maart, 20 uur, Huis van de Polyfonie Lacrime delle Donne De Franse topsopraan CLAIRE LEFILLIÂTRE, voormalige leading lady van Le Poème Harmonique, brengt een recital beladen met barokke emoties. Donderdag 28 maart, 20 uur, Huis van de Polyfonie Diminuties Het soepele, erg zangerige geluid van BRUCE DICKEY op cornetto in dialoog met een historisch klavierinstrument: dat belooft vuurwerk.

Vesperae Solennes. I. Dixit Psalm 110 i. Dixit Dominus Domino meo: sede a dextris meis, donec ponam inimicos tuos scabellum pedum tuorum.

Vesperae Solennes. I. Dixit Psalm 110 i. Dixit Dominus Domino meo: sede a dextris meis, donec ponam inimicos tuos scabellum pedum tuorum. Vesperae Solennes I. Dixit Psalm 110 i Dixit Dominus Domino meo: sede a dextris meis, donec ponam inimicos tuos scabellum pedum tuorum. Virgam virtutis tuae emittet Dominus ex Sion: dominare in medio inimicorum

Nadere informatie

Park Collegium. zondag 19 november 2017 Abdij van Park Leuven

Park Collegium. zondag 19 november 2017 Abdij van Park Leuven Park Collegium zondag 19 november 2017 Abdij van Park Leuven Park Collegium Stratton Bull, artistieke leiding Nicholas Cornia Peter de Laurentiis Patrizia Hardt Michiel Haspeslagh Pieter Stas Gilles Thomas

Nadere informatie

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 7 oktober Leden van de Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 7 oktober Leden van de Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Liturgie Vesper Zondag 7 oktober 2012 Voorganger Organist M.m.v. ds. C.P. Bouman Berry van Berkum Leden van de Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Nicolaïkerk Utrecht Stilte Inleidende muziek Passacaglia

Nadere informatie

We bidden de rozenkrans:

We bidden de rozenkrans: ROZENKRANSGEBED 1 2 @mdejong Kruisteken: We zijn hier bijeen in de Naam van de Vader en Zoon en Heilige Geest. Amen. Openingslied Openen we het rozenkransgebed met lied zie blz. 7 t/m 9. We bidden de rozenkrans:

Nadere informatie

Hand-out. (v ) Huiskerkgebed

Hand-out. (v ) Huiskerkgebed Hand-out (v1.2-20-08-2014) Huiskerkgebed Laat ons bidden Vader van ons allen (onze parochie), wij danken U dat we hier met elkaar mogen zijn. Zend Uw Geest en vervul onze harten met het vuur van Uw liefde.

Nadere informatie

Liturgie. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 30 juni De juiste weg. HOT (Het Orgel Trio)

Liturgie. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 30 juni De juiste weg. HOT (Het Orgel Trio) Liturgie Jazzvesper Zondag 30 juni 2019 Thema Voorganger Organist M.m.v. De juiste weg Joas van der Schoot Berry van Berkum (Het Orgel Trio) Steven Kamperman, klarinet Dion Nijland, contrabas Berry van

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Protestantse Gemeente Oegstgeest Protestantse Gemeente Oegstgeest Orde van dienst Groene of Willibrordkerk Zondag Trinitatis 16 juni 2019 16.30 uur Vesper Intrede Muziek tot verstilling: Sonata II (Triosonate) in een transcriptie voor

Nadere informatie

Wonder Verhalen. Oecumenische Dienst Opstandingskerk Terneuzen 17 januari Voorgangers: ds Hans Becker pr Miel Erpelinck ds Huub Smeets. m.m.v.

Wonder Verhalen. Oecumenische Dienst Opstandingskerk Terneuzen 17 januari Voorgangers: ds Hans Becker pr Miel Erpelinck ds Huub Smeets. m.m.v. Voorgangers: Wonder Verhalen ds Hans Becker pr Miel Erpelinck ds Huub Smeets m.m.v. Gemengd Koor Emmaüs-kerk o.l.v. Theo van den Berg Kia Wijnstra, orgel Oecumenische Dienst Opstandingskerk Terneuzen 17

Nadere informatie

8 e Jaargang, nr 27 Juni 2011

8 e Jaargang, nr 27 Juni 2011 8 e Jaargang, nr 27 Juni 2011 Redactie: Femmy, Jos en Tap Lay-out: Jacqueline Selker Secretariaat: telefoon 0228-542978 e-mail: f.vanderveer@quicknet.nl Website www.sappho-hoorn.nl Van de voorzitter Zondagmiddag

Nadere informatie

Lobet den Herrn, alle Heiden Joh. Seb. Bach BWV 230

Lobet den Herrn, alle Heiden Joh. Seb. Bach BWV 230 DORPSKERK WASSENAAAR MUZIEKDIENST ZONDAG I ADVENT 27 NOVEMBER 2016 VOORBEREIDING Klokluiden Orgelspel VOORBEREIDING Welkom en mededelingen door de ouderling van dienst Aansteken van de twee kaarsen bij

Nadere informatie

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 2 september Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 2 september Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Liturgie Vesper Zondag 2 september 2012 Voorganger Organist M.m.v. ds. Dirk Neven Berry van Berkum Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Nicolaïkerk - 1 - Utrecht Toelichting I n deze vesper zingt de Vespercantorij

Nadere informatie

Liturgie Vesper. Liturgie Vesper. zondag 2 maart 2014. Voorganger - dr. Rijk Schipper Organist - Berry van Berkum

Liturgie Vesper. Liturgie Vesper. zondag 2 maart 2014. Voorganger - dr. Rijk Schipper Organist - Berry van Berkum Liturgie Vesper zondag 2 maart 2014 Voorganger - dr. Rijk Schipper Organist - Berry van Berkum Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg M.m.v. Steven Kamperman, saxofoon Dion Nijland, contrabas Nicolaïkerk

Nadere informatie

Verwelkoming en mededelingen. Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) Moment van stilte, bemoediging en groet (staande)

Verwelkoming en mededelingen. Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) Moment van stilte, bemoediging en groet (staande) Verwelkoming en mededelingen Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) k 1 Hoe lieflijk, hoe goed is mij, HEER, het huis waar Gij uw naam en eer hebt laten wonen bij de mensen. Hoe brand ik

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 27 november 2016 in de Dorpskerk aanvang: uur Dienst van Schrift en Tafel ~ 1 e Zondag van Advent ~

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 27 november 2016 in de Dorpskerk aanvang: uur Dienst van Schrift en Tafel ~ 1 e Zondag van Advent ~ Voorganger Ouderling van dienst Diakenen Organist M.m.v. Kinderkring Crèche Orgelspel Opgang (de gemeente gaat staan) Aanvangslied: Psalm 25: 1 ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 27 november 2016

Nadere informatie

Diocesane bedevaart Lourdes. Zaterdag oktober 2017

Diocesane bedevaart Lourdes. Zaterdag oktober 2017 Zaterdag 14-21 oktober 2017 1 Welkom Wie zijn er in de zaal Samen bidden Reisorganisator Wat staat u te wachten 2 Mag ik u uitnodigen om met mij naar Lourdes te gaan? Op onze bedevaart kunnen wij onze

Nadere informatie

Cappella Pratensis. zondag 9 december 2018 Abdij van Park Leuven

Cappella Pratensis. zondag 9 december 2018 Abdij van Park Leuven Cappella Pratensis zondag 9 december 2018 Abdij van Park Leuven Cappella Pratensis Cappella Pratensis is een voorvechter van de polyfonisten uit de 15de en 16de eeuw. Het ensemble combineert historische

Nadere informatie

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 6 maart 2016 Jazzvesper

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 6 maart 2016 Jazzvesper Liturgie Vesper Zondag 6 maart 2016 Jazzvesper Voorganger dr. Rijk Schipper M.m.v. Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg en HOT (Het Orgel Trio) Nicolaïkerk Utrecht HOT (Het Orgel Trio): Steven Kamperman,

Nadere informatie

Bij de kinderdienst: Kerstochtend. Reeds daagt het in het oosten, het licht schijnt overal: Hij komt de volken troosten, die eeuwig heersen zal

Bij de kinderdienst: Kerstochtend. Reeds daagt het in het oosten, het licht schijnt overal: Hij komt de volken troosten, die eeuwig heersen zal 2 VRIJDAG 25 DECEMBER 2015 - Kerstmis - Voorganger: ds. Rienk Lanooy Organist: Geerten van de Wetering Ouderling van dienst: Arjan van Nijnatten Zondagskind: Levi van Nijnatten Kloosterkerkkoor o.l.v.

Nadere informatie

Verwelkoming en mededelingen. Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) Moment van stilte, bemoediging en groet (staande)

Verwelkoming en mededelingen. Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) Moment van stilte, bemoediging en groet (staande) Verwelkoming en mededelingen Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) k 1 Hoe lieflijk, hoe goed is mij, HEER, het huis waar Gij uw naam en eer hebt laten wonen bij de mensen. Hoe brand ik

Nadere informatie

Koorprogramma 1 januari 2015 t/m 3 april 2015

Koorprogramma 1 januari 2015 t/m 3 april 2015 Koorprogramma 1 januari 2015 t/m 3 april 2015 1 januari 2015 Geen viering 4 januari 2015 10.30 uur Openbaring des Heren Herenkoor Driekoningen Nu zijt wellekome blz. 13, nr. 5 Heer ontferm U 221 Markusmis

Nadere informatie

dinsdag uur Completen

dinsdag uur Completen dinsdag 19.00 uur Completen U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze gebedsdienst. Bij de zang van de monniken kunt u aansluiting zoeken op zachte toon. Completen De completen zijn het laatste

Nadere informatie

Het Allerheiligst Sacrament wordt uitgesteld en bewierookt.

Het Allerheiligst Sacrament wordt uitgesteld en bewierookt. Zingen: Eer zij God in deze dagen - GVL 436 Het Allerheiligst Sacrament wordt uitgesteld en bewierookt. Zingen: Adoro te Adoro te devote, latens Deitas, Quæ sub his figuris vere latitas; Tibi se cor meum

Nadere informatie

Wij nodigen u uit om na het concert nog wat met ons te drinken en na te praten.

Wij nodigen u uit om na het concert nog wat met ons te drinken en na te praten. Beste muziekliefhebber, Wat fijn dat u naar ons concert gekomen bent. Vanmiddag bieden wij u een boeiend programma met werken uit de rijke Engelse traditie van romantische koormuziek met daarnaast werken

Nadere informatie

Vesperlof of vespers

Vesperlof of vespers Vesperlof of vespers De naam vespers komt van het Latijnse woord vesper, dat avond betekent. De vespers zijn het kerkelijk avondgebed. We spreken tevens van vesperlof indien daarbij ook uitstelling van

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Gezang 126 : 1 en 3 1.Verwacht de komst des Heren, o mens, bereid u voor: reeds breekt in deze wereld het licht des hemels door. Nu

Nadere informatie

Oude Muziek Cantus Cölln. Concerto Palatino Konrad Junghänel Monteverdi. woensdag 15 januari 2003

Oude Muziek Cantus Cölln. Concerto Palatino Konrad Junghänel Monteverdi. woensdag 15 januari 2003 Oude Muziek Cantus Cölln. Concerto Palatino Konrad Junghänel Monteverdi woensdag 15 januari 2003 Oude muziek. Seizoen 2002-2003 Koor en Orkest Collegium Vocale Gent. Concerto Palatino Philippe Herreweghe

Nadere informatie

Wat een prachtige dag! Who s the king of the jungle? Samen zingen. Gezang 21 couplet 1 en 7. Gezang 21. Hoera voor God in de gloria!

Wat een prachtige dag! Who s the king of the jungle? Samen zingen. Gezang 21 couplet 1 en 7. Gezang 21. Hoera voor God in de gloria! Who s the king of the jungle? Wat een prachtige dag! Daniël Lohues Samen zingen Laten wij nu samen, laten wij nu samen, zingen, prijzen, loven de Heer. Laat ons dat tezamen doen, zingen, prijzen, loven

Nadere informatie

De viering van Kerst. Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur

De viering van Kerst. Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur De viering van Kerst Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur Voorganger: ds. Karolien Zwerver Ouderling van dienst: Astrid Hommes Organist: Gerhard van Toly Liederen voor de dienst: lied 473

Nadere informatie

Liturgie zangdienst 26 mei 2019 Thema: Halleluja Hallum Zingen lied van de kinderen: Een liedje voor elke dag

Liturgie zangdienst 26 mei 2019 Thema: Halleluja Hallum Zingen lied van de kinderen: Een liedje voor elke dag Liturgie zangdienst 26 mei 2019 Thema: Halleluja Hallum Welkom Opening Votum en Groet Samenzang (staande) NLB 705: 1 en 4 1. Ere zij aan God, de Vader, ere zij aan God, de Zoon, eer de heilige Geest, de

Nadere informatie

TAIZÉ VIERING. in de nacht waarin de geboorte van de Verlosser wordt gevierd. Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert

TAIZÉ VIERING. in de nacht waarin de geboorte van de Verlosser wordt gevierd. Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert TAIZÉ VIERING in de nacht waarin de geboorte van de Verlosser wordt gevierd Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert 24 december 2018 muziek welkom openingsgebed lied 38: Wij gaan

Nadere informatie

De Heer is mijn herder, niets kom ik tekort. (Psalm 23) GEBEDSWAKE PRIESTER NOËL BONTE

De Heer is mijn herder, niets kom ik tekort. (Psalm 23) GEBEDSWAKE PRIESTER NOËL BONTE De Heer is mijn herder, niets kom ik tekort. (Psalm 23) GEBEDSWAKE PRIESTER NOËL BONTE vrijdag 22 januari 2016 God, kom mij te hulp. Heer, haast U mij te helpen. Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtendgebedsdienst op zondag 26 mei 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham.

Liturgie voor de ochtendgebedsdienst op zondag 26 mei 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Liturgie voor de ochtendgebedsdienst op zondag 26 mei 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Muzikale medewerking: Ds. G. de Goeijen Jenny Valk Bram Jaspers

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

ZATERDAG 26 MEI 2012 SINT-WALDETRUDISKERK HERENTALS

ZATERDAG 26 MEI 2012 SINT-WALDETRUDISKERK HERENTALS V O C A A L E N S E M B L E M A R K A N T ZATERDAG 26 MEI 2012 SINT-WALDETRUDISKERK HERENTALS Magnificat Vocaal Ensemble Markant Annelies Meskens sopraan Bart Wuilmus orgel onder leiding van Joris Van

Nadere informatie

Gebedsweg Barmhartig worden zoals de Vader. 1. "Wees niet bevreesd! Open uw deur voor Christus!" (voor het huis van Beco)

Gebedsweg Barmhartig worden zoals de Vader. 1. Wees niet bevreesd! Open uw deur voor Christus! (voor het huis van Beco) Gebedsweg 2016 NL Barmhartig worden zoals de Vader 1. "Wees niet bevreesd! Open uw deur voor Christus!" (voor het huis van Beco) Heer, U bent mijn leven, de grond waarop ik sta. Heer, U bent mijn weg,

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Exodus 15 vers 1 t/m 21 Lied 368 vers 1, 2, 5 en 6 (Op Toonhoogte) Psalm 138 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 111 vers 5 en 6 (Nieuwe Berijming)

Nadere informatie

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum..

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum.. Kinderen bidden voor Kinderen Mariakapel. Datum.. Bidden met Maria 2 We bidden voor:................ 3 God kent jou God kent jou vanaf het begin helemaal van buiten en van binnenin Hij kent al je vreugde

Nadere informatie

Legion Prayers Dutch-Flemish OPENINGSGEBEDEN CATENA LEGIONIS

Legion Prayers Dutch-Flemish OPENINGSGEBEDEN CATENA LEGIONIS Legion Prayers Dutch-Flemish OPENINGSGEBEDEN In de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, amen. V. Kom, Heilige Geest, vervul de harten van uw gelovigen en ontsteek in hen het vuur van uw liefde.

Nadere informatie

vrijdag uur Completen

vrijdag uur Completen vrijdag 19.00 uur Completen U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze gebedsdienst. Bij de zang van de monniken kunt u aansluiting zoeken op zachte toon. Completen De completen zijn het laatste

Nadere informatie

9a. Antiphona ad Magnificat

9a. Antiphona ad Magnificat Quintessens Giovanni Antonio Rigatti Quintessens, opgericht in 1992, bestaat uit een vaste kern van vijf vocale solisten. Zij kennen elkaar van het koor van de Nederlandse Bachvereniging, dat o.a. de jaarlijkse

Nadere informatie

Avondgebeden in de. Stille Week. Open handen

Avondgebeden in de. Stille Week. Open handen Avondgebeden in de Stille Week 2015 Open handen Maandag 30 maart Voorganger: Benedikte Bos Organist: Seline Loef Solist: Seline Loef Dinsdag 31 maart Voorganger: Paul Wansink Organist: Seline Loef Solist:

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. I. Pauw (Eindhoven)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. I. Pauw (Eindhoven) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. I. Pauw (Eindhoven) Schriftlezing: Psalm 67 Lied 276 vers 1 en 2 (Op Toonhoogte) Psalm 130 vers 3 (Schoolpsalm) Psalm 103 vers 1 en 9 (Nieuwe Psalmberijming) Lied

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 412: 1 en 3

Wij zingen voor de dienst: Lied 412: 1 en 3 Wij zingen voor de dienst: Lied 412: 1 en 3 Wij zingen als intochtslied: Psalm 98: 1 Stil gebed, bemoediging en groet Wij zingen: Psalm 98: 2 Kyriëgebed Wij zingen: Lied 158a: 1 Gebed 1 e Schriftlezing

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Sjaak den Hoed Ouderling voor ouderen

Mededelingen door de ouderling van dienst. Sjaak den Hoed Ouderling voor ouderen Mededelingen door de ouderling van dienst Sjaak den Hoed Ouderling voor ouderen Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 31 mei 1988 Thema: Bezoek van Maria aan Elisabeth. Zij zingt haar MAGNIFICAT. (melodie: God groet U )

Gebedsdienst dinsdag 31 mei 1988 Thema: Bezoek van Maria aan Elisabeth. Zij zingt haar MAGNIFICAT. (melodie: God groet U ) Gebedsdienst dinsdag 31 mei 1988 Thema: Bezoek van Maria aan Elisabeth. Zij zingt haar MAGNIFICAT Openingslied Het lied van Maria (melodie: God groet U ) Openingswoord In de naam van de Vader, de Zoon

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding Openingslied God gaat de mens te boven Openingswoord Welkom u allen in deze laatste van een serie van drie gebedsdiensten

Nadere informatie

Venetiaanse pracht in de Sint-Laurentius te Antwerpen The Glorious Gabrieli

Venetiaanse pracht in de Sint-Laurentius te Antwerpen The Glorious Gabrieli Venetiaanse pracht in de Sint-Laurentius te Antwerpen The Glorious Gabrieli Gentile Bellini, processie op het San Marcoplein, 1496 Meerkorige muziek van Andrea en Giovanni Gabrieli Antwerps Collegium Musicum

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Psalm 33 Lied 41 vers 1, 2, 3 en 4 (Op Toonhoogte) Psalm 99 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 33 vers 1 Psalm 33 vers 6 Lied 444 (Op Toonhoogte)

Nadere informatie

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt.

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt. Gebedsdienst dinsdag 13 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van hoop Openingslied 201 Wees gegroet, o sterre Woord ter inleiding Als de golven hoger stijgen. Ja, dat kan gebeuren in ons leven. Dat er tegenvallers

Nadere informatie

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016 Eucharistieviering m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort Vijfde zondag van Pasen 24 april 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Uitnodiging tot de communie Jezus Christus zelf

Nadere informatie

Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Hans Nijland Bram

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om 10.30 uur Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Openingsvers O HEER, open mijn lippen. Mijn mond zal

Nadere informatie

The Sixteen DONDERDAG 30/11/ Concertinleiding door Koen Uvin. Concert. Eamonn Dougan, muzikale leiding

The Sixteen DONDERDAG 30/11/ Concertinleiding door Koen Uvin. Concert. Eamonn Dougan, muzikale leiding DONDERDAG 30/11/17 20.15 Concertinleiding door Koen Uvin 21.00 Concert The Sixteen Eamonn Dougan, muzikale leiding Rachel Ambrose Evans, Amy Carson, Lisa Beckley, Katy Hill, Alexandra Kidgell, Charlotte

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 11 januari 2015. Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 11 januari 2015. Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Oud-Katholieke Parochie van de H.Georgius St. Joris op t Zand te Amersfoort 11 januari 2015 Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan Welkom door kerkmeester

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Welkom en introductie Keller LEERDIENSTEN 1. Houvast vinden 1.1. Zijn eigendom HC 1a 1.2. Bij Hem blijven HC 1b 2. Wie ben ik? 2.1. Geboren zondaar

Nadere informatie

Liturgie 9 april Morgendienst. Psalm 100

Liturgie 9 april Morgendienst. Psalm 100 Liturgie 9 april Morgendienst Psalm 100 1. Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. 3. Gaat tot Zijn

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. D. Dekker ( t Harde)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. D. Dekker ( t Harde) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. D. Dekker ( t Harde) Schriftlezing: 2 Korinthe 8 vers 1 t/m 9 Gezang 328 vers 1 en 3 (Liedboek) Psalm 116 vers 7 (Schoolpsalm) Psalm 106 vers 1 en 22 (Nieuwe Berijming)

Nadere informatie

Franciscus, mens in de schepping

Franciscus, mens in de schepping Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring Zondag 15 oktober 2017 Ouderling van dienst is Liesbeth de Jong Diaken is Lian van Uxem Het orgel wordt bespeeld door Cor Timmerman Lector is Marijke Drewes

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Tonny Nap Lezen : Lucas 19 : 1-10 Tekst : Zondag 11 Lied 440 : 1 en 2 Gezang 55 Opwekking 461 Opwekking 347 Psalm 118 : 1, 9 en 10 Lezen : Lucas 19 : 1-10 Tekst : Zondag

Nadere informatie

a. Looft God, die zegent al wat leeft der heemlen Heer is Hij die tussen ons zijn woning heeft Die ver is, is nabij

a. Looft God, die zegent al wat leeft der heemlen Heer is Hij die tussen ons zijn woning heeft Die ver is, is nabij Lied 01 Titel: a.looft God die zegent al wat leeft b.lof zij den Heer c.grote God wij loven U Arrangement: a,b,c. Martin Zonnenberg Eerste componist: a.johan Crüger, 1652 b.traditional c.18e eeuw (Nederlandse)

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Eredienst in de Morgensterkerk 15 juli 2012 Dienst van Schrift en Tafel Muziek bij binnenkomst DIENST VAN DE VOORBEREIDING Welkom door de ouderling Stilte (gemeente gaat staan) Bemoediging en drempelgebed

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op 1e Kerstdag vrijdag 25 december 2015 in de Westerkerk te Veenendaal Met medewerking van de muziekgroep Voorganger:

Liturgie voor de ochtenddienst op 1e Kerstdag vrijdag 25 december 2015 in de Westerkerk te Veenendaal Met medewerking van de muziekgroep Voorganger: Liturgie voor de ochtenddienst op 1e Kerstdag vrijdag 25 december 2015 in de Westerkerk te Veenendaal Met medewerking van de muziekgroep Voorganger: ds. M.L.W. Karels Aanvang: 9.30 uur Zingen: gez. 138

Nadere informatie

Maria en Hanna, hun harten juichen om God

Maria en Hanna, hun harten juichen om God Eerste Synagogeviering van de Theresiagemeenschap 11 mei 2014 Maria en Hanna, hun harten juichen om God Opening (Hanna en Elkana, Maria en Jozef) GvL 212 Zingen om ontferming Ontsteken van het licht God,

Nadere informatie

Dankdag. Orde van dienst voor de viering van. 4 november 2012 Vredevorstkerk te Beverwijk

Dankdag. Orde van dienst voor de viering van. 4 november 2012 Vredevorstkerk te Beverwijk Orde van dienst voor de viering van Dankdag 4 november 2012 Vredevorstkerk te Beverwijk Voorganger: Ds. Stephan Kurtzahn Ouderling: Annie v.d. Stel Organist: Kees Brinkman Aangetrokken door Gods Liefde

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Kolossenzen 2 vers 8 t/m 15 Kolossenzen 2 vers 20 t/m 3 vers 4 Psalm 86 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 87 vers 3, 4 en 5 Lied 456 vers 1

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016 Gezamenlijke ZWO-dienst in de Martinikerk Je leven delen met: de vreemdeling?

Zondag 6 november 2016 Gezamenlijke ZWO-dienst in de Martinikerk Je leven delen met: de vreemdeling? Zondag 6 november 2016 Gezamenlijke ZWO-dienst in de Martinikerk Je leven delen met: de vreemdeling? Voorganger: ds. J. Ariesen Voorbereiding en medewerking: leden van de ZWO - groep Orgel: Kees Nottrot

Nadere informatie

Thema: Simpelweg geloven

Thema: Simpelweg geloven Avondgebed in de stijl van Taizé Thema: Simpelweg geloven 1 oktober 2017 Ichthuskerk, Voorthuizen 19.00 uur Een gezamenlijk initiatief van RK. Odulfparochie, Gereformeerde Kerk en Ichthuskerk. **********************************************************

Nadere informatie

Orde van dienst Tweede Kerstdag. Voorganger: Dr. J.C. Borst Muzikale begeleiding: enkele muzikanten van Jeduthun

Orde van dienst Tweede Kerstdag. Voorganger: Dr. J.C. Borst Muzikale begeleiding: enkele muzikanten van Jeduthun Orde van dienst Tweede Kerstdag Voorganger: Dr. J.C. Borst Muzikale begeleiding: enkele muzikanten van Jeduthun Voor de dienst zingen we: Wat al eeuwen is verteld: 1 en 2 Melodie: Midden in de winternacht,

Nadere informatie

Intredelied: Openingswoord:

Intredelied: Openingswoord: Misformulier: Maria, Moeder van God en Koningin van de hemel (=Beauraingviering) Op 29 november 1932 verscheen Onze Lieve Vrouw voor de eerste maal aan vijf kinderen te Beauraing. Zij maakte zich bekend

Nadere informatie

Orde voor de eredienst op zondag 30 juli Thema: Liturgie. Wilhelminakerk

Orde voor de eredienst op zondag 30 juli Thema: Liturgie. Wilhelminakerk Orde voor de eredienst op zondag 30 juli 2017 Thema: Liturgie Wilhelminakerk Liturgie Liturgie is (Grieks: leitourgia = dienst van het volk) Eredienst. Binnen de christelijke geloofsgemeenschap behoren

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 80 Evang. Liedbundel Geen and re naam

Wij zingen voor de dienst: Lied 80 Evang. Liedbundel Geen and re naam Wij zingen voor de dienst: Lied 80 Evang. Liedbundel Geen and re naam Mededelingen Wij zingen als intochtslied: Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Nieuwe Liedbundel Juicht Gode toe, bazuint en zingt 1 2 3

Nadere informatie

Orde van de doopdienst. op zondag 20 december 2015. in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Jarno Godlieb. gedoopt wordt

Orde van de doopdienst. op zondag 20 december 2015. in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Jarno Godlieb. gedoopt wordt Orde van de doopdienst op zondag 20 december 2015 in de Hervormde kerk te Sellingen waarin Jarno Godlieb gedoopt wordt Voorganger : Ds. J.W. Baan. Organist : Mevrouw M. Withaar-Boomsma. Medewerking : Kinderen

Nadere informatie

Zondag 13 december 2015

Zondag 13 december 2015 Zondag 13 december 2015 Zuiderkerk Nieuw-Amsterdam Thema: Alle goeds Afscheid en bevestiging van ambtsdragers Voorganger: Ds. Elly Wisselink Organist: Willy Misker Werkgroep liturgisch bloemschikken ROZE

Nadere informatie

Gezongen vespers 10 februari 2019 Thema: Ik ben voor.gerechtigheid

Gezongen vespers 10 februari 2019 Thema: Ik ben voor.gerechtigheid Gezongen vespers 10 februari 2019 Thema: Ik ben voor.gerechtigheid Met medewerking van: De Stefanuscantorij o.l.v. Heleen Steenbergen Jan Braakman (orgel) Rob Roordink (blokfluit) Onder muziek willen we

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Schriftlezing: Handelingen 8 vers 36 t/m 40 Lied 171 vers 1, 2 en 3 (Op Toonhoogte) Psalm 146 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 118 vers 14 Lied 189 vers 1

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > God, die was en is en komt, leg een lied in onze mond, dat de hele wereld hoort, want nabij ons is uw woord. Ontferm U, Heer.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 16 december Dienst van Schrift en Tafel. Derde Advent. Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling

ORDE VAN DIENST. Zondag 16 december Dienst van Schrift en Tafel. Derde Advent. Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling ORDE VAN DIENST Zondag 16 december 2018 Dienst van Schrift en Tafel Derde Advent Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling Voorganger ds. Willemijn van Dijk Heij, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser,

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Gerda Remmink Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar Broeder F.L. Milané. Schoollied Opwekking 331 >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar Broeder F.L. Milané. Schoollied Opwekking 331 > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar Broeder F.L. Milané Schoollied Opwekking 331 > Breng dank aan de Eeuwige, breng dank aan de Heilige, breng dank aan onze Vader die ons Jezus zond. Opwekking 331

Nadere informatie

Lezen : Psalm 103. Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4

Lezen : Psalm 103. Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4 Lezen : Psalm 103 Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4 In deze dienst is er: Voor wie? Ichtûs Kids Voor alle kinderen vanaf 3,5 jaar tot en met groep 4 Waar?

Nadere informatie

Welkom in deze Kerstdienst

Welkom in deze Kerstdienst Welkom in deze Kerstdienst Voorganger: ds. Bram Robbertsen Organist/pianist: Marco Koomans v.d. Dries M.m.v. Vocaal Ensemble Gezang 138 (LvdK) : 1, 2 en 4 Vers 1 Gemeente: Komt allen tezamen, jubelend

Nadere informatie

Het teken van het kruis herkennen

Het teken van het kruis herkennen Het teken van het kruis herkennen Leo van der Lans Het teken van het kruis herkennen LOF TER ERE VAN MARIA Donderdag, 25 maart 2010 Openingslied: God groet u zuivere bloeme Inleiding Vandaag, 25 maart,

Nadere informatie

Pentekostarion. Heer ik roep... zes stichieren, elk stichier wordt herhaald - 676 - De semantron klinkt vroeger vanwege de knielgebeden.

Pentekostarion. Heer ik roep... zes stichieren, elk stichier wordt herhaald - 676 - De semantron klinkt vroeger vanwege de knielgebeden. Pentekostarion tweede Vespers De semantron klinkt vroeger vanwege de knielgebeden. Na psalm 103 de vredeslitanie door de diaken, als die er is, anders door de priester: Laat ons in vrede bidden... en de

Nadere informatie

Liturgie morgendienst 13 december 2015

Liturgie morgendienst 13 december 2015 Liturgie morgendienst 13 december 2015 Woord van welkom De tweede kaars wordt aangestoken Openingslied: Lied 85: 1,3 1.Gij waart goedgunstig voor uw land, o Heer, in Jakobs harde lot bracht Gij een keer.

Nadere informatie

Gezang 138 vers 1, 2, 3en 4. Liturgie morgendienst 1 e kerstdag 2013

Gezang 138 vers 1, 2, 3en 4. Liturgie morgendienst 1 e kerstdag 2013 Gezang 138 vers 1, 2, 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng'lenhier geboren. komt, laten wij aanbidden die Koning. Gezang 138 vers

Nadere informatie

3 december uur Koos Offereins orgel: Geert Burgler schriftlezing: Biny Blijdorp

3 december uur Koos Offereins orgel: Geert Burgler schriftlezing: Biny Blijdorp 3 december 2017 17.00 uur Koos Offereins orgel: Geert Burgler schriftlezing: Biny Blijdorp Liturgie Votum en zegengroet Zingen: GK psalm 145: 1, 3 Lezen: HC zondag 8 Lezen: Matteüs 3 Zingen: GK Gezang

Nadere informatie

Verkondiging Lied: Gezang 477 Geloofsbelijdenis Lied: Gezang 95:3 Gebed Inzameling van de gaven Lied: Psalm 33: 7,8 (NB) Zegen

Verkondiging Lied: Gezang 477 Geloofsbelijdenis Lied: Gezang 95:3 Gebed Inzameling van de gaven Lied: Psalm 33: 7,8 (NB) Zegen Liturgie zondagavond 1 mei 2016 Binnenkomst kerkenraad Muzikale inleiding Welkom en mededelingen Lied: Op Toonhoogte 216 Stil gebed Bemoediging en Groet Lied: Psalm 89: 6,8 (NB) Gebed Schriftlezing: Efeziërs

Nadere informatie

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lied 434 : 1, 2 en 3 Psalm 27 : 4a en 5b Lied 8a (2013) Lied 341 : 1, 2 en 3 Psalm 105 : 5 Gezang 160 : 1 en 2 (NG 81) Votum en groet Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

A. Vivaldi Credo RV 591

A. Vivaldi Credo RV 591 Teksten en vertalingen concert OKK 15 oktober Catharinakerk, Eindhoven A. Vivaldi Credo A. Lotti Crucifixus Alma Dei Creatoris Sancta Maria, mater Dei F. Mendelssohn Bartholdy Verleih uns Frieden Arvo

Nadere informatie

Inleiding op de Avondwake

Inleiding op de Avondwake Inleiding op de Avondwake In vroegere tijden kwam de buurt 's avonds bijeen in het sterfhuis om te klagen en te bidden. Men waakte bij de overledene en de nabestaanden. Men bad samen de rozenkrans, waarbij

Nadere informatie

Claudio Monteverdi. Vespers voor Kerstfeest

Claudio Monteverdi. Vespers voor Kerstfeest Claudio Monteverdi Vespers voor Kerstfeest Quintessens Ingrid Wage, sopraan 1 Nico Brandon, viool 1 Lida Wels, sopraan 2 Yvo de Mul, viool 2 Marianne van de Beukel, alt 1 Gerdien Tanja, blokfluit 1 Ingrid

Nadere informatie

Woerdens Vocaal Ensemble

Woerdens Vocaal Ensemble 1 Woerdens Vocaal Ensemble Dirigent André Vis Sopraan Cathia Alkema Ineke Boekeloo Paula van Cadsand Jacqueline de Jong Jeannette Kruys Corrie van Loenhoud Ine Melse Tenor David van de Braak Theo Emke

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Lukas 2 vers 1 t/m 7 Lied 73 vers 1, 2, 3 en 4 (Op Toonhoogte) Gezang 134 vers 1, 2 en 3 (Liedboek) Psalm 96 vers 5 en 6 Lied 341 vers

Nadere informatie

Morgendienst Ps 135: 1 2. Halleluja! looft den Heer, prijst zijn naam en majesteit, toegewijden aan zijn eer,

Morgendienst Ps 135: 1 2. Halleluja! looft den Heer, prijst zijn naam en majesteit, toegewijden aan zijn eer, Morgendienst 20-09-2015 Ps 135: 1 2 Halleluja! looft den Heer, prijst zijn naam en majesteit, toegewijden aan zijn eer, die vanouds zijn knechten zijt, gij die uw verheven plicht in de tempelhof verricht.

Nadere informatie

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham Wat God zegt, gebeurt ook echt Er is hoop voor alle mensen, dat heeft God in Zijn woord beloofd. Daarom is er een nieuw leven, voor een ieder die gelooft. Wat God zegt, gebeurt ook echt, wat God zegt,

Nadere informatie

Jacob Handl (1550-1591) / Tomas Luis de Victoria (ca 1548-1611) Ave Maria. Pierre de la Rue (ca 1450 1518) Missa Ave Maria (Sanctus & Benedictus)

Jacob Handl (1550-1591) / Tomas Luis de Victoria (ca 1548-1611) Ave Maria. Pierre de la Rue (ca 1450 1518) Missa Ave Maria (Sanctus & Benedictus) AVE MARIA Programmavolgorde Gregoriaans Ave Maria ~ Maria en het Verdrag ~ Juan de Anchieta (1462-1523) Ave sanctissima mater (3-stemmig) Jacob Handl (1550-1591) / Tomas Luis de Victoria (ca 1548-1611)

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Lezen : Psalm 124 Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Gezang 176a : 1 en 2 Gezang 176a : 12 en 13 Psalm 65 : 1 en 3 Psalm 124 Gezang 145 Welkom in de Hoeksteen

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie