Park Collegium. zondag 19 november 2017 Abdij van Park Leuven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Park Collegium. zondag 19 november 2017 Abdij van Park Leuven"

Transcriptie

1 Park Collegium zondag 19 november 2017 Abdij van Park Leuven

2 Park Collegium Stratton Bull, artistieke leiding Nicholas Cornia Peter de Laurentiis Patrizia Hardt Michiel Haspeslagh Pieter Stas Gilles Thomas Yves Van Handenhove Park Collegium is het huisensemble van de Alamire Foundation. Dit vocale ensemble resideert in het Huis van de Polyfonie, het valorisatiecentrum van de Foundation in de Abdij van Park. Park Collegium stelt zich tot doel de polyfonie van de 15e en 16e eeuw te verkennen vanuit de historische bronnen. De samenstelling van het ensemble wisselt en er worden kansen gegeven aan jonge zangers. Op die manier wil dit project een rol spelen in de uitvoerderswereld van polyfonie. In de geest van de missie van het Huis van de Polyfonie stelt Park Collegium zichzelf vooral vragen rond uitvoeringspraktijk. Dit levend laboratorium wordt geleid door Stratton Bull in samenwerking met Pieter Stas.

3 Vespers Motet - Sicut lilium Antoine Brumel (c /13) Hymne - Ave maris stella Deus in adiutorium Vesperpsalm - Laudate pueri met antifoon Adiuro vos Magnificat met antifoon Virgo prudentissima Benedicamus Domino Gregoriaans Gregoriaans Gregoriaans Nicolas Gombert (c c. 1460) Gregoriaans Gregoriaans Lof Motet - Salve regina Johannes Ockeghem (c ) Benedicamus Domino Guillaume Dufay ( ) Motet Regina coeli Antoine Busnoys (c )

4 Toelichting Het Getijdengebed of officie is het dagelijkse gebed door de katholieke kerk voorgeschreven voor monniken, monialen, priesters en leken. De reeks van gebeden begint met de Metten en eindigt met de Completen. De Vespers vormen de voorlaatste gebedsdienst bij het vallen van de avond. Het getijdengebed bestaat hoofdzakelijk uit - gereciteerde of gezongen- psalmen, hymnen, kantieken en lezingen. Vandaag staat deze vesper-evocatie in het teken van Maria, die in vele gedaanten verschijnt. We beginnen met een korte zetting van de tekst uit het hooglied door Antoine Brumel, waarbij de maagd afgebeeld wordt als een lelie tussen de doornen, Maria als schoonheid ondanks de vele smarten die haar te beurt vielen (bron: Firenze, Medici Codex). In de hymne Ave maris stella wordt Maria dan weer vergeleken met de ster van de zee (bron: Cappella Sistina, ms. 15). Na de gebruikelijke aanroeping bij het begin van de vespers, Deus in adiutorium, volgt het antifoon voor de vesperpsalm (Laudate pueri) met een andere tekst uit het Hooglied die verwijst naar Maria. Volgens de kerk is Maria de vrouw die haar geliefde, Christus, zoekt. Zo wordt de liefde tussen moeder en zoon onderstreept en wordt Maria voorgesteld als onze weg naar Christus. In zijn compositie van het Magnificat (bron: Madrid, Biblioteca Nacional, ms. m. 2433) alterneert Nicolas Gombert de tekstverzen afwisselend eenstemmig (gregoriaans) en polyfoon. In het antifoon Virgo prudentissima, wordt van Maria gezegd dat ze mooi is als de maan en de zon. Dit antifoon leidt de lofzang van Maria in en sluit hem af. Met het Gregoriaanse Benedicamus domino eindigt deze vesperdienst. Zoals gebruikelijk in de Lage Landen worden de Vespers gevolgd door het Lof, een devotionele viering in het teken van de maagd Maria. We horen het Salve regina van Johannes Ockeghem, één van de grootste Franco-Vlaamse componisten van de 15e eeuw. De baspartij zingt de melodie van het Salve regina, hetgeen zeer ongewoon is (bron: Cappella Sistina, ms. 46). Het driestemmige Benedicamus domino van Guillaume Dufay ademt de zoete stijl die zo kenmerkend is voor zijn chansons. De prachtige compositie van het Maria-antifoon Regina coeli door Antoine Busnoys sluit deze lof-evocatie af. Park Collegium zingt dit welluidende en complexe werk alsook het werk van Dufay uit het koorboek van de Bourgondisch hofkapel ten tijde van Karel de Stoute (bron: Koninklijke Bibliotheek van België, ms. 5557).

5 Teksten en vertalingen Sicut lilium inter spinas, sic amica mea inter filias. Als een lelie tussen de distels, zo is mijn vriendin tussen de meisjes. Ave maris stella, Dei mater alma, atque semper virgo, felix coeli porta. Sumens illud Ave Gabrielis ore, funda nos in pace, mutans Eve nomen. Solve vincla reis, profer lumen cecis, mala nostra pelle, bona cuncta posce Monstra te esse matrem, sumat per te preces, qui pro nobis natus tulit esse tuus. Virgo singularis, inter omnes mitis, nos culpis solutos, mites fac et castos. Vitam presta puram, iter para tutum, ut videntes Jesum, semper colletemur. Sit laus Deo Patri, summo Christo decus Spiritui Sancto, tribus honor unus. Amen. Wees gegroet, ster van de zee, voedende moeder van God en altijd maagd, gelukkige poort tot de hemel. Vestig ons in vrede, door dit 'Ave' te ontvangen uit de mond van Gabriël en de naam van Eva te wijzigen. Maak de boeien van de schuldigen los, haal licht tevoorschijn voor de blinde, verdrijf ons kwaad, vorder voor ons al het goede. Toon dat gij moeder zijt; door u moge Hij het gebed aanvaarden, Hij die voor ons geboren, uw Zoon wou zijn. Buitengewone maagd, te midden van allen zachtzinnig, maak ons, bevrijd van zonden, vreedzaam en kuis. Verzeker ons een zuiver leven, bereid een veilige weg, opdat we ons bij het zien van Jezus, altijd mogen verblijden. Eer aan God de Vader, roem aan de hoogste Christus, aan de Heilige Geest, één loflied aan de Drievuldigheid. Amen.

6 Deus, in adiutorium meum intende: Domine, ad adiuvandum me festina. Gloria Patri, et Filio, et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio, et nunc et semper, et in secula seculorum. Amen. Alleluia. God, laat niet na mij ter hulp te komen. Heer, haast U om mij te helpen. Lof aan de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Zoals het was in het begin, nu en altijd en in de eeuwen der eeuwen. Amen. Halleluja. Adiuro vos, filie Jerusalem, si inveneritis dilectum meum, ut annuntietis ei quia amore langueo. Ik bezweer jullie, meisjes van Jeruzalem, als je mijn liefste tegenkomt, zeg hem dan dat ik wegkwijn van liefde. Laudate, pueri, Dominum: laudate nomen Domini. Sit nomen Domini benedictum: ex hoc nunc et usque in saeculum. A solis ortu usque ad occasum: laudabile nomen Domini. Excelsus super omnes gentes Dominus: et super caelos gloria eius. Quis sicut Dominus Deus noster, qui in altis habitat: et humilia respicit in caelo et in terra? Suscitans a terra inopem, et de stercore erigens pauperem: ut collocet eum cum principibus, cum principibus populi sui. Qui habitare facit sterilem in domo: matrem filiorum laetantem. Gloria Patri et Filio: et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio et nunc et semper: et in secula seculorum. Amen. Loof de Heer, gij dienaars: loof de naam des Heren. Geprezen zij de naam des Heren: van nu af tot in eeuwigheid. Van de opgang der zon tot haar dalen: zij geprezen de naam van de Heer. Hoog boven alle volken de Heer: hemelhoog is zijn glorie. Wie is als de Heer onze God, die woning maakt in den hoge: die neder wil zien op dit laagland in de hemel Hij en op aarde. Die de arme opricht uit het stof, uit het slijk wil heffen de schamele: dat hij zetelen mag met de machtigen, met de machtigen van zijn volk. Die de onvruchtbare geeft haar plaats in het huis: een lachende moeder van kinderen. Eer aan de Vader de Zoon: en de Heilige Geest. Zoals het was in het begin, nu en altijd: en tot in eeuwigheid. Amen.

7 Virgo prudentissima que progrederis quasi aurora, valde rutilans: filia Syon, tota formosa et suavis es, pulchra ut luna electa ut sol. Maagd vol wijsheid, die opkomt als een schitterende dageraad. Dochter van Sion, vol schoonheid en lieflijkheid. Als de maan zo mooi, als zonnegloed zo zuiver. Magnificat Magnificat: anima mea Dominum. Et exultavit spiritus meus: in Deo salutari meo. Quia respexit humilitatem ancillae suae: ecce enim ex hoc beatam me dicent omnes generationes. Quia fecit mihi magna, qui potens est: et sanctum nomen eius. Et misericordia eius a progenie in progenies: timentibus eum. Fecit potentiam in brachio suo: dispersit superbos mente cordis sui. Deposuit potentes de sede: et exaltavit humiles. Esurientes implevit bonis: et divites dimisit inanes. Suscepit Israel puerum suum: recordatus misericordie suae. Sicut locutus est ad patres nostros: Abraham et semini eius in secula. Gloria Patri et Filio: et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio et nunc et semper: et in saecula saeculorum. Amen. Mijn ziel prijst hoog de Heer En mijn geest heeft zich verheugd in God, mijn Redder. Omdat Hij de nederigheid van Zijn dienstmaagd heeft gezien: want zie, van nu af aan zullen alle generaties mij zalig prijzen. Omdat Hij voor mij grote dingen heeft gedaan: Hij die machtig is, en heilig is Zijn naam. En Zijn barmhartigheid gaat van geslacht tot geslacht: voor hen die Hem vrezen. Hij heeft macht uitgeoefend met Zijn arm: en hen uiteengeslagen, die trots zijn in het denken van hun hart. Machtigen heeft Hij van de troon gestoten: en bescheiden mensen verheven. Behoeftigen heeft Hij overladen met gunsten: en de rijken met lege handen weggestuurd. Gesteund heeft Hij Israël, Zijn knecht: en Zijn barmhartigheid kenbaar gemaakt. Zoals Hij aan onze voorvaderen heeft gezegd: Abraham en zijn nageslacht voor eeuwen. Eer aan de Vader, de Zoon: en de Heilige Geest. Zoals het was in het begin, nu en altijd: en tot in eeuwigheid. Amen.

8 Benedicamus domino: Deo gratias. Laten we de Heer zegenen: dank de Heer. Salve regina, mater misericordiae, vita dulcedo et spes nostra, salve. Ad te clamamus, exsules filii Hevae. Ad te suspiramus, gementes et flentes in hac lacrimarum valle. Eia ergo advocata nostra, illos tuos misericordes oculos ad nos converte. Et Jesum, benedictum fructum ventris tui, nobis post hoc exsilium ostende. O clemens, o pia, o dulcis virgo Maria. Wees gegroet koningin, barmhartige moeder, hoop van ons leven, gegroet. Tot u roepen wij, verdreven kinderen van Eva. Vanuit dit tranendal richten wij ons gesteun en geween tot u. Gij zijt onze voorspraak, vestig dan uw barmhartige ogen op ons. En toon ons Jezus, de gezegende vrucht van uw schoot, na ons bestaan in dit aardse verbanningsoord. O genadige, o liefdevolle, o tedere maagd Maria. Benedicamus domino: Deo dicamus gratias. Laten we de Heer zegenen: wij zeggen de Heer dank. Regina coeli laetare, Alleluia. Quia quem meruisti portare, Alleluia. Iam surrexit sicut dixit, Alleluia. Ora pro nobis Deum. Alleluia. Koningin des hemels, verheug u, Alleluja. Omdat Hij, die gij waardig geweest zijt te dragen, Alleluja. Verrezen is, zoals Hij gezegd heeft, Alleluja. Bid God voor ons, Alleluia.

9 Partners Alamire Foundation De Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen, werd in 1991 opgericht als een samenwerkingsverband tussen KU Leuven, Onderzoeksgroep Musicologie en Musica, Impulscentrum voor Muziek. De organisatie stelt zich tot doel hoogkwalitatief onderzoek naar het muziekleven in de Lage Landen tot ca te voeren, te stimuleren en te coördineren. Daarnaast is er aandacht voor de lokalisatie, inventarisatie en conservatie van het muzikaal patrimonium in Vlaanderen en voor de ontsluiting van dit vaak onbekend erfgoed voor een zo breed mogelijk publiek. Vandaag is de Alamire Foundation dankzij het Alamire Digital Lab en zijn expertisecentrum het Huis van de Polyfonie meer dan ooit een dynamisch centrum met internationale uitstraling. tel CC 30CC het cultuurcentrum van Leuven is een vlag die vele ladingen dekt: van concerten over dans en literatuur tot theater. Ook op vlak van locaties is diversiteit troef: 30CC plant voorstellingen in de Schouwburg, de Minnepoort, het Wagehuys, de Romaanse Poort, de Predikherenkerk en andere schitterende plaatsen in de Leuvense binnenstad en deelgemeenten. Dit huis programmeert voor iedereen en gaat de uitdaging aan om Leuven ook op cultureel vlak te laten bruisen! Naast een grote kijkdoos wil 30CC ook een laboratorium zijn waar gewerkt wordt aan ideeën voor morgen: een creatieve vrijstaat waarin artiesten kunnen excelleren. tel Abdij van Park De Abdij van Park is een 42 hectare grote, groene oase aan de stadsrand van Leuven en een van de best bewaarde kloostercomplexen met alle elementen van een abdij uit het ancien régime. Om dit unieke, historische geheel niet verloren te laten gaan, sloot de Norbertijnengemeenschap in 2003 een erfpachtovereenkomst af met de stad Leuven. De site werd opgedeeld in zones met aangepaste herbestemming. Zo werd onder meer de voormalige Mariapoort gerestaureerd en als het Huis van de Polyfonie in gebruik genomen door de Alamire Foundation. Andere blikvangers zijn de abdijkerk, het Wagenhuis (Kerk in Nood) en het abdijmuseum, gewijd aan religieuze kunst en cultuur (CRKC). tel

10 Op vertoon van je concertticket voor devespers, betaal je slechts 5 euro i.p.v. 10 euro toegang op de expo Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding in PARCUM. Let op: deze korting geldt alleen op zondag 19 november, van uur tot uur.

11

12 30CC & Alamire Foundation presenteren Donderdag 25 januari, 20 uur, Huis van de Polyfonie Fermate Il Passo Het 15de-eeuwse genre van de Italiaanse frottola wordt beschouwd als een voorloper van de opera-aria. Viva Biancaluna Biffi bezingt de liefde en begeleidt zichzelf op vedel Donderdag 22 februari, 20 uur, Huis van de Polyfonie Vox Celesta Het is al Italië wat de klok slaat in dit concert: een Italiaans orgel, Italiaanse topuitvoerders en een Italiaans repertoire Lorenzo Ghielmi (orgel) & Federica Napoletani (zang) Donderdag 29 maart, 20 uur, Huis van de Polyfonie Bach & Scarlatti Benjamin Alard, klavecinist bij La Petite Bande, brengt een recital met de mooiste bladzijden uit de muziekgeschiedenis

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 7 oktober Leden van de Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 7 oktober Leden van de Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Liturgie Vesper Zondag 7 oktober 2012 Voorganger Organist M.m.v. ds. C.P. Bouman Berry van Berkum Leden van de Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Nicolaïkerk Utrecht Stilte Inleidende muziek Passacaglia

Nadere informatie

Park Collegium. zondag 4 november 2018 Abdij van Park Leuven

Park Collegium. zondag 4 november 2018 Abdij van Park Leuven Park Collegium zondag 4 november 2018 Abdij van Park Leuven Park Collegium is het huisensemble van de Alamire Foundation, Internationaal Studiecentrum voor Muziek in de Lage Landen verbonden aan KU Leuven.

Nadere informatie

We bidden de rozenkrans:

We bidden de rozenkrans: ROZENKRANSGEBED 1 2 @mdejong Kruisteken: We zijn hier bijeen in de Naam van de Vader en Zoon en Heilige Geest. Amen. Openingslied Openen we het rozenkransgebed met lied zie blz. 7 t/m 9. We bidden de rozenkrans:

Nadere informatie

Hand-out. (v ) Huiskerkgebed

Hand-out. (v ) Huiskerkgebed Hand-out (v1.2-20-08-2014) Huiskerkgebed Laat ons bidden Vader van ons allen (onze parochie), wij danken U dat we hier met elkaar mogen zijn. Zend Uw Geest en vervul onze harten met het vuur van Uw liefde.

Nadere informatie

Liturgie. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 30 juni De juiste weg. HOT (Het Orgel Trio)

Liturgie. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 30 juni De juiste weg. HOT (Het Orgel Trio) Liturgie Jazzvesper Zondag 30 juni 2019 Thema Voorganger Organist M.m.v. De juiste weg Joas van der Schoot Berry van Berkum (Het Orgel Trio) Steven Kamperman, klarinet Dion Nijland, contrabas Berry van

Nadere informatie

Cappella Pratensis. zondag 9 december 2018 Abdij van Park Leuven

Cappella Pratensis. zondag 9 december 2018 Abdij van Park Leuven Cappella Pratensis zondag 9 december 2018 Abdij van Park Leuven Cappella Pratensis Cappella Pratensis is een voorvechter van de polyfonisten uit de 15de en 16de eeuw. Het ensemble combineert historische

Nadere informatie

Wonder Verhalen. Oecumenische Dienst Opstandingskerk Terneuzen 17 januari Voorgangers: ds Hans Becker pr Miel Erpelinck ds Huub Smeets. m.m.v.

Wonder Verhalen. Oecumenische Dienst Opstandingskerk Terneuzen 17 januari Voorgangers: ds Hans Becker pr Miel Erpelinck ds Huub Smeets. m.m.v. Voorgangers: Wonder Verhalen ds Hans Becker pr Miel Erpelinck ds Huub Smeets m.m.v. Gemengd Koor Emmaüs-kerk o.l.v. Theo van den Berg Kia Wijnstra, orgel Oecumenische Dienst Opstandingskerk Terneuzen 17

Nadere informatie

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 2 september Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 2 september Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Liturgie Vesper Zondag 2 september 2012 Voorganger Organist M.m.v. ds. Dirk Neven Berry van Berkum Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Nicolaïkerk - 1 - Utrecht Toelichting I n deze vesper zingt de Vespercantorij

Nadere informatie

Lobet den Herrn, alle Heiden Joh. Seb. Bach BWV 230

Lobet den Herrn, alle Heiden Joh. Seb. Bach BWV 230 DORPSKERK WASSENAAAR MUZIEKDIENST ZONDAG I ADVENT 27 NOVEMBER 2016 VOORBEREIDING Klokluiden Orgelspel VOORBEREIDING Welkom en mededelingen door de ouderling van dienst Aansteken van de twee kaarsen bij

Nadere informatie

Verwelkoming en mededelingen. Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) Moment van stilte, bemoediging en groet (staande)

Verwelkoming en mededelingen. Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) Moment van stilte, bemoediging en groet (staande) Verwelkoming en mededelingen Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) k 1 Hoe lieflijk, hoe goed is mij, HEER, het huis waar Gij uw naam en eer hebt laten wonen bij de mensen. Hoe brand ik

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Protestantse Gemeente Oegstgeest Protestantse Gemeente Oegstgeest Orde van dienst Groene of Willibrordkerk Zondag Trinitatis 16 juni 2019 16.30 uur Vesper Intrede Muziek tot verstilling: Sonata II (Triosonate) in een transcriptie voor

Nadere informatie

Liturgie Vesper. Liturgie Vesper. zondag 2 maart 2014. Voorganger - dr. Rijk Schipper Organist - Berry van Berkum

Liturgie Vesper. Liturgie Vesper. zondag 2 maart 2014. Voorganger - dr. Rijk Schipper Organist - Berry van Berkum Liturgie Vesper zondag 2 maart 2014 Voorganger - dr. Rijk Schipper Organist - Berry van Berkum Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg M.m.v. Steven Kamperman, saxofoon Dion Nijland, contrabas Nicolaïkerk

Nadere informatie

Diocesane bedevaart Lourdes. Zaterdag oktober 2017

Diocesane bedevaart Lourdes. Zaterdag oktober 2017 Zaterdag 14-21 oktober 2017 1 Welkom Wie zijn er in de zaal Samen bidden Reisorganisator Wat staat u te wachten 2 Mag ik u uitnodigen om met mij naar Lourdes te gaan? Op onze bedevaart kunnen wij onze

Nadere informatie

Vesperae Solennes. I. Dixit Psalm 110 i. Dixit Dominus Domino meo: sede a dextris meis, donec ponam inimicos tuos scabellum pedum tuorum.

Vesperae Solennes. I. Dixit Psalm 110 i. Dixit Dominus Domino meo: sede a dextris meis, donec ponam inimicos tuos scabellum pedum tuorum. Vesperae Solennes I. Dixit Psalm 110 i Dixit Dominus Domino meo: sede a dextris meis, donec ponam inimicos tuos scabellum pedum tuorum. Virgam virtutis tuae emittet Dominus ex Sion: dominare in medio inimicorum

Nadere informatie

Koorprogramma 1 januari 2015 t/m 3 april 2015

Koorprogramma 1 januari 2015 t/m 3 april 2015 Koorprogramma 1 januari 2015 t/m 3 april 2015 1 januari 2015 Geen viering 4 januari 2015 10.30 uur Openbaring des Heren Herenkoor Driekoningen Nu zijt wellekome blz. 13, nr. 5 Heer ontferm U 221 Markusmis

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 27 november 2016 in de Dorpskerk aanvang: uur Dienst van Schrift en Tafel ~ 1 e Zondag van Advent ~

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 27 november 2016 in de Dorpskerk aanvang: uur Dienst van Schrift en Tafel ~ 1 e Zondag van Advent ~ Voorganger Ouderling van dienst Diakenen Organist M.m.v. Kinderkring Crèche Orgelspel Opgang (de gemeente gaat staan) Aanvangslied: Psalm 25: 1 ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 27 november 2016

Nadere informatie

Verwelkoming en mededelingen. Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) Moment van stilte, bemoediging en groet (staande)

Verwelkoming en mededelingen. Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) Moment van stilte, bemoediging en groet (staande) Verwelkoming en mededelingen Introïtus Psalm 84: 1k, 2a, 3 v, 4m,5k, 6a (staande) k 1 Hoe lieflijk, hoe goed is mij, HEER, het huis waar Gij uw naam en eer hebt laten wonen bij de mensen. Hoe brand ik

Nadere informatie

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 6 maart 2016 Jazzvesper

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 6 maart 2016 Jazzvesper Liturgie Vesper Zondag 6 maart 2016 Jazzvesper Voorganger dr. Rijk Schipper M.m.v. Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg en HOT (Het Orgel Trio) Nicolaïkerk Utrecht HOT (Het Orgel Trio): Steven Kamperman,

Nadere informatie

Wij nodigen u uit om na het concert nog wat met ons te drinken en na te praten.

Wij nodigen u uit om na het concert nog wat met ons te drinken en na te praten. Beste muziekliefhebber, Wat fijn dat u naar ons concert gekomen bent. Vanmiddag bieden wij u een boeiend programma met werken uit de rijke Engelse traditie van romantische koormuziek met daarnaast werken

Nadere informatie

dinsdag uur Completen

dinsdag uur Completen dinsdag 19.00 uur Completen U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze gebedsdienst. Bij de zang van de monniken kunt u aansluiting zoeken op zachte toon. Completen De completen zijn het laatste

Nadere informatie

Bijlage VWO. kunst. tijdvak 2. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje. VW-1029-a-12-2-b

Bijlage VWO. kunst. tijdvak 2. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje. VW-1029-a-12-2-b Bijlage VWO 2012 tijdvak 2 kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Tekstboekje VW-1029-a-12-2-b Tekst 1 De heilige Maagd Maria is een van de bekendste figuren uit de bijbel. Ze wordt

Nadere informatie

Bij de kinderdienst: Kerstochtend. Reeds daagt het in het oosten, het licht schijnt overal: Hij komt de volken troosten, die eeuwig heersen zal

Bij de kinderdienst: Kerstochtend. Reeds daagt het in het oosten, het licht schijnt overal: Hij komt de volken troosten, die eeuwig heersen zal 2 VRIJDAG 25 DECEMBER 2015 - Kerstmis - Voorganger: ds. Rienk Lanooy Organist: Geerten van de Wetering Ouderling van dienst: Arjan van Nijnatten Zondagskind: Levi van Nijnatten Kloosterkerkkoor o.l.v.

Nadere informatie

De Heer is mijn herder, niets kom ik tekort. (Psalm 23) GEBEDSWAKE PRIESTER NOËL BONTE

De Heer is mijn herder, niets kom ik tekort. (Psalm 23) GEBEDSWAKE PRIESTER NOËL BONTE De Heer is mijn herder, niets kom ik tekort. (Psalm 23) GEBEDSWAKE PRIESTER NOËL BONTE vrijdag 22 januari 2016 God, kom mij te hulp. Heer, haast U mij te helpen. Eer aan de Vader en de Zoon en de Heilige

Nadere informatie

Respice, Domine, in testamentum tuum. Missa de Angelis VIII. Alleluia. Credo III. Dominum deprecemur, Te rogamus, audi nos

Respice, Domine, in testamentum tuum. Missa de Angelis VIII. Alleluia. Credo III. Dominum deprecemur, Te rogamus, audi nos Openluchtmis Abdij ten Duinen Koksijde Zondag 07 augustus 2016 om 10.00 uur (Inzingen om 09.00 uur) Schola Gregoriana Henricus Beauvarlet o.l.v. Jan Vermeire Negentiende zondag door het jaar Introïtus

Nadere informatie

donderdag uur Vespers

donderdag uur Vespers donderdag 18.15 uur Vespers U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze gebedsdienst. Bij de zang van de monniken kunt u aansluiting zoeken op zachte toon. Vespers De Vespers zijn het liturgische

Nadere informatie

Vesperlof of vespers

Vesperlof of vespers Vesperlof of vespers De naam vespers komt van het Latijnse woord vesper, dat avond betekent. De vespers zijn het kerkelijk avondgebed. We spreken tevens van vesperlof indien daarbij ook uitstelling van

Nadere informatie

Jacob Handl (1550-1591) / Tomas Luis de Victoria (ca 1548-1611) Ave Maria. Pierre de la Rue (ca 1450 1518) Missa Ave Maria (Sanctus & Benedictus)

Jacob Handl (1550-1591) / Tomas Luis de Victoria (ca 1548-1611) Ave Maria. Pierre de la Rue (ca 1450 1518) Missa Ave Maria (Sanctus & Benedictus) AVE MARIA Programmavolgorde Gregoriaans Ave Maria ~ Maria en het Verdrag ~ Juan de Anchieta (1462-1523) Ave sanctissima mater (3-stemmig) Jacob Handl (1550-1591) / Tomas Luis de Victoria (ca 1548-1611)

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

Het Allerheiligst Sacrament wordt uitgesteld en bewierookt.

Het Allerheiligst Sacrament wordt uitgesteld en bewierookt. Zingen: Eer zij God in deze dagen - GVL 436 Het Allerheiligst Sacrament wordt uitgesteld en bewierookt. Zingen: Adoro te Adoro te devote, latens Deitas, Quæ sub his figuris vere latitas; Tibi se cor meum

Nadere informatie

Liturgie zangdienst 26 mei 2019 Thema: Halleluja Hallum Zingen lied van de kinderen: Een liedje voor elke dag

Liturgie zangdienst 26 mei 2019 Thema: Halleluja Hallum Zingen lied van de kinderen: Een liedje voor elke dag Liturgie zangdienst 26 mei 2019 Thema: Halleluja Hallum Welkom Opening Votum en Groet Samenzang (staande) NLB 705: 1 en 4 1. Ere zij aan God, de Vader, ere zij aan God, de Zoon, eer de heilige Geest, de

Nadere informatie

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum..

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum.. Kinderen bidden voor Kinderen Mariakapel. Datum.. Bidden met Maria 2 We bidden voor:................ 3 God kent jou God kent jou vanaf het begin helemaal van buiten en van binnenin Hij kent al je vreugde

Nadere informatie

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016 Eucharistieviering m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort Vijfde zondag van Pasen 24 april 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Uitnodiging tot de communie Jezus Christus zelf

Nadere informatie

Gezongen vespers 10 februari 2019 Thema: Ik ben voor.gerechtigheid

Gezongen vespers 10 februari 2019 Thema: Ik ben voor.gerechtigheid Gezongen vespers 10 februari 2019 Thema: Ik ben voor.gerechtigheid Met medewerking van: De Stefanuscantorij o.l.v. Heleen Steenbergen Jan Braakman (orgel) Rob Roordink (blokfluit) Onder muziek willen we

Nadere informatie

Pinkstermaandag. Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk. Uit de gemeenschappelijke teksten voor de heilige Maagd Maria, behalve wat volgt.

Pinkstermaandag. Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk. Uit de gemeenschappelijke teksten voor de heilige Maagd Maria, behalve wat volgt. Pinkstermaandag Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk Aan de heilige Maagd Maria wordt de titel verleend Moeder van de Kerk, omdat zij Christus ter wereld heeft gebracht, het Hoofd van de Kerk, en omdat

Nadere informatie

ZATERDAG 26 MEI 2012 SINT-WALDETRUDISKERK HERENTALS

ZATERDAG 26 MEI 2012 SINT-WALDETRUDISKERK HERENTALS V O C A A L E N S E M B L E M A R K A N T ZATERDAG 26 MEI 2012 SINT-WALDETRUDISKERK HERENTALS Magnificat Vocaal Ensemble Markant Annelies Meskens sopraan Bart Wuilmus orgel onder leiding van Joris Van

Nadere informatie

Koorprogramma 18 november 2017 t/m 28 januari 2018

Koorprogramma 18 november 2017 t/m 28 januari 2018 Koorprogramma 18 november 2017 t/m 28 januari 2018 Voor klein koor: half uur van tevoren aanwezig ZATERDAG 18 november 2017 17.00 uur Gemengd koor Een smekelingzo kom ik tot Uw troon blz. 12, nr. 2 Heer

Nadere informatie

Welkom in deze Kerstdienst

Welkom in deze Kerstdienst Welkom in deze Kerstdienst Voorganger: ds. Bram Robbertsen Organist/pianist: Marco Koomans v.d. Dries M.m.v. Vocaal Ensemble Gezang 138 (LvdK) : 1, 2 en 4 Vers 1 Gemeente: Komt allen tezamen, jubelend

Nadere informatie

Legion Prayers Dutch-Flemish OPENINGSGEBEDEN CATENA LEGIONIS

Legion Prayers Dutch-Flemish OPENINGSGEBEDEN CATENA LEGIONIS Legion Prayers Dutch-Flemish OPENINGSGEBEDEN In de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, amen. V. Kom, Heilige Geest, vervul de harten van uw gelovigen en ontsteek in hen het vuur van uw liefde.

Nadere informatie

Gebedsweg Barmhartig worden zoals de Vader. 1. "Wees niet bevreesd! Open uw deur voor Christus!" (voor het huis van Beco)

Gebedsweg Barmhartig worden zoals de Vader. 1. Wees niet bevreesd! Open uw deur voor Christus! (voor het huis van Beco) Gebedsweg 2016 NL Barmhartig worden zoals de Vader 1. "Wees niet bevreesd! Open uw deur voor Christus!" (voor het huis van Beco) Heer, U bent mijn leven, de grond waarop ik sta. Heer, U bent mijn weg,

Nadere informatie

vrijdag uur Completen

vrijdag uur Completen vrijdag 19.00 uur Completen U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze gebedsdienst. Bij de zang van de monniken kunt u aansluiting zoeken op zachte toon. Completen De completen zijn het laatste

Nadere informatie

The Sixteen DONDERDAG 30/11/ Concertinleiding door Koen Uvin. Concert. Eamonn Dougan, muzikale leiding

The Sixteen DONDERDAG 30/11/ Concertinleiding door Koen Uvin. Concert. Eamonn Dougan, muzikale leiding DONDERDAG 30/11/17 20.15 Concertinleiding door Koen Uvin 21.00 Concert The Sixteen Eamonn Dougan, muzikale leiding Rachel Ambrose Evans, Amy Carson, Lisa Beckley, Katy Hill, Alexandra Kidgell, Charlotte

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015

Zondag 12 april 2015 Zondag 12 april 2015 Lichtlied: 637:1 en 4 4. Ziehier het licht van lange duur, ziehier de Zoon, de zon, het vuur; o vlam van Pasen, steek ons aan de Heer is waarlijk opgestaan! 1 Welkom Bemoediging en

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord

Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding. Openingswoord Gebedsdienst dinsdag 22 oktober 1991 Thema: De lofzang van Maria: Lied van opstanding Openingslied God gaat de mens te boven Openingswoord Welkom u allen in deze laatste van een serie van drie gebedsdiensten

Nadere informatie

8 e Jaargang, nr 27 Juni 2011

8 e Jaargang, nr 27 Juni 2011 8 e Jaargang, nr 27 Juni 2011 Redactie: Femmy, Jos en Tap Lay-out: Jacqueline Selker Secretariaat: telefoon 0228-542978 e-mail: f.vanderveer@quicknet.nl Website www.sappho-hoorn.nl Van de voorzitter Zondagmiddag

Nadere informatie

n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN

n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN GEBEDEN n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN nze Vader, die in de hemelen zijt, geheiligd zij Uw naam. Uw Rijk Kome, Uw wil geschiede op aarde als in de hemel. Geef ons heden

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtendgebedsdienst op zondag 26 mei 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham.

Liturgie voor de ochtendgebedsdienst op zondag 26 mei 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Liturgie voor de ochtendgebedsdienst op zondag 26 mei 2019, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Muzikale medewerking: Ds. G. de Goeijen Jenny Valk Bram Jaspers

Nadere informatie

Het teken van het kruis herkennen

Het teken van het kruis herkennen Het teken van het kruis herkennen Leo van der Lans Het teken van het kruis herkennen LOF TER ERE VAN MARIA Donderdag, 25 maart 2010 Openingslied: God groet u zuivere bloeme Inleiding Vandaag, 25 maart,

Nadere informatie

Wat een prachtige dag! Who s the king of the jungle? Samen zingen. Gezang 21 couplet 1 en 7. Gezang 21. Hoera voor God in de gloria!

Wat een prachtige dag! Who s the king of the jungle? Samen zingen. Gezang 21 couplet 1 en 7. Gezang 21. Hoera voor God in de gloria! Who s the king of the jungle? Wat een prachtige dag! Daniël Lohues Samen zingen Laten wij nu samen, laten wij nu samen, zingen, prijzen, loven de Heer. Laat ons dat tezamen doen, zingen, prijzen, loven

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 31 mei 1988 Thema: Bezoek van Maria aan Elisabeth. Zij zingt haar MAGNIFICAT. (melodie: God groet U )

Gebedsdienst dinsdag 31 mei 1988 Thema: Bezoek van Maria aan Elisabeth. Zij zingt haar MAGNIFICAT. (melodie: God groet U ) Gebedsdienst dinsdag 31 mei 1988 Thema: Bezoek van Maria aan Elisabeth. Zij zingt haar MAGNIFICAT Openingslied Het lied van Maria (melodie: God groet U ) Openingswoord In de naam van de Vader, de Zoon

Nadere informatie

Ik heb u vrienden genoemd ( Joh. 15:15)

Ik heb u vrienden genoemd ( Joh. 15:15) Orde van dienst Vesperdienst 11 maart 2018 Ik heb u vrienden genoemd ( Joh. 15:15) Voorganger: Kees Verduijn Lector: Ineke van den Brink Muzikale begeleiding: Ina Tamerus Luisterlied: Ubi Caritas : Waar

Nadere informatie

Dankdag. Orde van dienst voor de viering van. 4 november 2012 Vredevorstkerk te Beverwijk

Dankdag. Orde van dienst voor de viering van. 4 november 2012 Vredevorstkerk te Beverwijk Orde van dienst voor de viering van Dankdag 4 november 2012 Vredevorstkerk te Beverwijk Voorganger: Ds. Stephan Kurtzahn Ouderling: Annie v.d. Stel Organist: Kees Brinkman Aangetrokken door Gods Liefde

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op 1e Kerstdag vrijdag 25 december 2015 in de Westerkerk te Veenendaal Met medewerking van de muziekgroep Voorganger:

Liturgie voor de ochtenddienst op 1e Kerstdag vrijdag 25 december 2015 in de Westerkerk te Veenendaal Met medewerking van de muziekgroep Voorganger: Liturgie voor de ochtenddienst op 1e Kerstdag vrijdag 25 december 2015 in de Westerkerk te Veenendaal Met medewerking van de muziekgroep Voorganger: ds. M.L.W. Karels Aanvang: 9.30 uur Zingen: gez. 138

Nadere informatie

Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 145: 1,5,6 O Heer, mijn God, Gij koning van 't heelal

Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 145: 1,5,6 O Heer, mijn God, Gij koning van 't heelal De morgendienst in de Hoeksteen op 16 december 2018 Lied voor de dienst, van ds. Jaap Zijlstra (melodie van Gezang 429, Liedboek voor de kerken, Wie maar de goede God laat zorgen) Dit is mijn troost, ik

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 16 december Dienst van Schrift en Tafel. Derde Advent. Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling

ORDE VAN DIENST. Zondag 16 december Dienst van Schrift en Tafel. Derde Advent. Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling ORDE VAN DIENST Zondag 16 december 2018 Dienst van Schrift en Tafel Derde Advent Bevestiging van Stephan Thijs als ouderling Voorganger ds. Willemijn van Dijk Heij, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser,

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > God, die was en is en komt, leg een lied in onze mond, dat de hele wereld hoort, want nabij ons is uw woord. Ontferm U, Heer.

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug Welkom in deze dienst Voorganger is ds. L. Plug Schriftlezing: Lukas 2 vers 1 t/m 9 Lukas 2 vers 10 t/m 20 Lied 89 vers 1, 2 en 4 (Op Toonhoogte) Lofzang van Maria vers 1 en 3 Psalm 98 vers 1 en 2 (Weerklank)

Nadere informatie

Zingen: Lied: 287 Rond het licht dat leven doet 1 en 2

Zingen: Lied: 287 Rond het licht dat leven doet 1 en 2 Orgelspel Woord van welkom Zingen: Lied: 287 Rond het licht dat leven doet 1 en 2 1. Rond het licht dat leven doet groeten wij elkaar met vrede; wie in voor- of tegenspoed zegen zoekt, mag binnentreden,

Nadere informatie

Liturgie 10 maart 2019

Liturgie 10 maart 2019 Liturgie 10 maart 2019 Votum en groet Zingen Hemelhoog 493 U bent welkom We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer We zijn hier bij elkaar Om te vieren

Nadere informatie

Intredelied: Openingswoord:

Intredelied: Openingswoord: Misformulier: Maria, Moeder van God en Koningin van de hemel (=Beauraingviering) Op 29 november 1932 verscheen Onze Lieve Vrouw voor de eerste maal aan vijf kinderen te Beauraing. Zij maakte zich bekend

Nadere informatie

zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum

zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: mvr. Gera den Dikken uit Wageningen Ouderling van dienst: Fenny Kollenstaart Organist: Jan Ebeltjes Dringende oproep: Vrijwilligers gevraagd voor het

Nadere informatie

Maria en Hanna, hun harten juichen om God

Maria en Hanna, hun harten juichen om God Eerste Synagogeviering van de Theresiagemeenschap 11 mei 2014 Maria en Hanna, hun harten juichen om God Opening (Hanna en Elkana, Maria en Jozef) GvL 212 Zingen om ontferming Ontsteken van het licht God,

Nadere informatie

Liturgie 9 april Morgendienst. Psalm 100

Liturgie 9 april Morgendienst. Psalm 100 Liturgie 9 april Morgendienst Psalm 100 1. Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. 3. Gaat tot Zijn

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

ORDE van DIENST voor zondag 10 december BEDIENING VAN DE HEILIGE DOOP aan

ORDE van DIENST voor zondag 10 december BEDIENING VAN DE HEILIGE DOOP aan ORDE van DIENST voor zondag 10 december 2017 BEDIENING VAN DE HEILIGE DOOP aan Marina Gerdina de Ruiter 28 augustus 2017 te Nieuwegein 10.00 u in de Hervormde Centrumkerk te Geldermalsen voorganger: ds.

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang uur.

Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang uur. L I T U R G I E Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang 10.45 uur. Voorganger: ds. A.D.J. Wessels Orgel : Steven Luitjes Trompet : Guido Grünbauer Orgelspel Binnenkomst

Nadere informatie

Zalige Priester. Edward Poppe

Zalige Priester. Edward Poppe Zalige Priester Edward Poppe 1890-1924 1-1 1-2 Eer aan de Vader Wees Gegroet Onze Vader Met aandrang vragen wij U, goede Vader, toon ons de weg naar Uw Zoon samen met zijn en onze allerheiligste Moeder

Nadere informatie

Heer Jezus, ik bied U mijn handen om Uw werk te verrichten, om Uw zegen te verspreiden. Ik bied U mijn voeten om Uw weg te gaan.

Heer Jezus, ik bied U mijn handen om Uw werk te verrichten, om Uw zegen te verspreiden. Ik bied U mijn voeten om Uw weg te gaan. 1 Ik bied U mijzelf Heer Jezus, ik bied U mijn handen om Uw werk te verrichten, om Uw zegen te verspreiden. Ik bied U mijn voeten om Uw weg te gaan. Ik bied U mijn ogen opdat Gij ze zoudt richten en Uw

Nadere informatie

Woerdens Vocaal Ensemble

Woerdens Vocaal Ensemble 1 Woerdens Vocaal Ensemble Dirigent André Vis Sopraan Cathia Alkema Ineke Boekeloo Paula van Cadsand Jacqueline de Jong Jeannette Kruys Corrie van Loenhoud Ine Melse Tenor David van de Braak Theo Emke

Nadere informatie

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt.

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt. Gebedsdienst dinsdag 13 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van hoop Openingslied 201 Wees gegroet, o sterre Woord ter inleiding Als de golven hoger stijgen. Ja, dat kan gebeuren in ons leven. Dat er tegenvallers

Nadere informatie

ONTVANG DE HEILIGE GEEST!

ONTVANG DE HEILIGE GEEST! ONTVANG DE HEILIGE GEEST! I. OPENING VAN DE DIENST Allen staan tot na het openingsgebed INTREDEPROCESSIE EN INTREDELIED Op de adem van de Geest zoeken wij het diepe spoor van de Heer die in ons leeft ook

Nadere informatie

Maria-antifoon van de Advent tot het feest van de Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis)

Maria-antifoon van de Advent tot het feest van de Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis) LOF Maria-antifoon van de Advent tot het feest van de Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis) Verheven moeder van de Verlosser, die altijd zijt de open deur des hemels en de ster der zee, kom het volk te

Nadere informatie

Liturgie voor de morgendienst. met viering Heilig Avondmaal op zondag 27 mei in de Open Hof

Liturgie voor de morgendienst. met viering Heilig Avondmaal op zondag 27 mei in de Open Hof Liturgie voor de morgendienst met viering Heilig vondmaal op zondag 27 mei 2018 in de Open Hof voorganger: ouderling van dienst: organist: ds. Elsje Braam Mariëlle ersteeg Harm van Urk OORBEREIDING Orgelspel

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. I. Pauw (Eindhoven)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. I. Pauw (Eindhoven) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. I. Pauw (Eindhoven) Schriftlezing: Psalm 67 Lied 276 vers 1 en 2 (Op Toonhoogte) Psalm 130 vers 3 (Schoolpsalm) Psalm 103 vers 1 en 9 (Nieuwe Psalmberijming) Lied

Nadere informatie

TAIZÉ VIERING. in de nacht waarin de geboorte van de Verlosser wordt gevierd. Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert

TAIZÉ VIERING. in de nacht waarin de geboorte van de Verlosser wordt gevierd. Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert TAIZÉ VIERING in de nacht waarin de geboorte van de Verlosser wordt gevierd Pelgrimskerk Amsterdam Protestantse wijkgemeente Buitenveldert 24 december 2018 muziek welkom openingsgebed lied 38: Wij gaan

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Psalm 23 Psalm 103 vers 7 (Schoolpsalm) Psalm 79 vers 4 en 7 Lied 150 vers 1, 2, 3 en 4 (Op Toonhoogte) Psalm 105 vers 5 Psalm 134 vers

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Welkom en introductie Keller LEERDIENSTEN 1. Houvast vinden 1.1. Zijn eigendom HC 1a 1.2. Bij Hem blijven HC 1b 2. Wie ben ik? 2.1. Geboren zondaar

Nadere informatie

Als een herder draagt Hij ons in zijn armen waar Hij ons barmhartig zijn liefde geeft

Als een herder draagt Hij ons in zijn armen waar Hij ons barmhartig zijn liefde geeft Lied 01 Titel: Prijst Hem, Prijst Hem Eerste componist: F J Crosby Copyrights: Unisong Music Publishers B.V. Uitvoerende: Samenzang Jezus, de machtige Redder Roemt zijn liefde, eeuwig en wereldwijd Kroont

Nadere informatie

AANBIDDING VAN HET HEILIG SACRAMENT

AANBIDDING VAN HET HEILIG SACRAMENT AANBIDDING VAN HET HEILIG SACRAMENT EEN UITGEWERKT VOORBEELD VAN HET AANBIDDINGSGEBED VAN HET HEILIG SACRAMENT Uitstelling van het Heilig Sacrament Bewieroking Kruisteken Evangelielezing: Mc 14, 12-16.

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN PALMPASEN

PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN PALMPASEN PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN PALMPASEN David danst voor de Ark, www.thebricktestament.com Brendan Powell Smith Zondag 14 april 2019 Voorganger: ds. Bert Boter Organist: dhr. Jan Berghuis Lector: dhr.

Nadere informatie

De viering van Kerst. Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur

De viering van Kerst. Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur De viering van Kerst Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur Voorganger: ds. Karolien Zwerver Ouderling van dienst: Astrid Hommes Organist: Gerhard van Toly Liederen voor de dienst: lied 473

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten.

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Openingslied 205 Het Weesgegroet (couplet 1 en 2) Openingswoord Een groet aan u, die hier

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 15 maart 2015, vierde zondag 40dagentijd Klein Pasen, zondag Laetare: wees blij! Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Wim Pardoen Ouderling

Nadere informatie

Pastorale namiddag tijdens de vasten

Pastorale namiddag tijdens de vasten Pastorale namiddag tijdens de vasten Mijn Herder zijt Gij Mijn Herder zijt Gij, o mijn Heer, aan niets ontbreekt het mij; ik vrees nu geen gevaren meer, Gij staat mij altijd bij. In groene beemden voert

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orde van dienst voor de viering van de eredienst in de Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Palmzondag 1 april 2012 DIENST VAN DE VOORBEREIDING De kinderen trekken met Palmpasenstokken door de

Nadere informatie

Eredienst 17 september uur Voorganger: ds. G.A. Heek

Eredienst 17 september uur Voorganger: ds. G.A. Heek Eredienst 17 september 16.30 uur Voorganger: ds. G.A. Heek Liturgie Votum / zegengroet (Sela) Zingen: In de hemel is de Heer Juicht / Hij is verheerlijkt (Sela) Gebed Schriftlezing Jona 3:10 4:11 Preek

Nadere informatie

Inleiding op de Avondwake

Inleiding op de Avondwake Inleiding op de Avondwake In vroegere tijden kwam de buurt 's avonds bijeen in het sterfhuis om te klagen en te bidden. Men waakte bij de overledene en de nabestaanden. Men bad samen de rozenkrans, waarbij

Nadere informatie

Dankdag voor gewas en arbeid. woensdag 1 november 2017

Dankdag voor gewas en arbeid. woensdag 1 november 2017 Dankdag voor gewas en arbeid woensdag 1 november 2017 OM EEN SAMENLEVING DIE INZET OP WERK ÉN ZORG PG De Wijngaard Kluntjespot te Haarlo voorganger: ds. Co Janssen organist: Herman Koier ouderling van

Nadere informatie

Liturgie opbouwavond Zondag 30 oktober Thema Maarten Luther ( )

Liturgie opbouwavond Zondag 30 oktober Thema Maarten Luther ( ) Liturgie opbouwavond Zondag 30 oktober 2016 Thema Maarten Luther (1483 1546) Algemene leiding Organist : Marco van t Hoff : Samiel Deurloo Welkom Zingen: Psalm 46 : 1 en 2 1. God is een toevlucht t' allen

Nadere informatie

De zondag van de weeskinderen

De zondag van de weeskinderen DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De zondag van de weeskinderen De zevende zondag van Pasen 13 mei 2018 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied:

Nadere informatie

genoemd: God is mijn eed, Hij is mijn waarheid. Maria en Elisabet

genoemd: God is mijn eed, Hij is mijn waarheid. Maria en Elisabet - 1 - Maria en Elisabet We gaan het hebben over twee godvruchtige vrouwen. De ene is een jonge vrouw, een maagd die ondertrouwd was met een man genaamd Jozef. Haar naam is Maria. Dat is haar Griekse naam

Nadere informatie

Liedsuggesties. Liedsuggesties

Liedsuggesties. Liedsuggesties Afkortingen van liedbundels LbK Liedboek voor de Kerken DB deel I Dienstboek een proeve, Schrift Maaltijd Gebed ZG Zingend Geloven GvL Gezangen voor Liturgie OKG Oud-Katholiek Gezangboek LG Liturgische

Nadere informatie

Gebedsdienst bij een gedenkdag

Gebedsdienst bij een gedenkdag Gebedsdienst bij een gedenkdag bemoediging openingsvers Onze hulp is in de naam van de HEER die hemel en aarde gemaakt heeft, Ps. 124:8 [die trouw houdt tot in eeuwigheid Ps. 146:6 en niet laat varen het

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Jesaja 36: 1-5 Jesaja 36: 22-37:4 Jesaja 37: 8-16 Jesaja 37: 33-38 Psalm 145 : 1 en 2 Psalm 145 : 3 Lied 285 : 1 en 2 Lied 285 : 3 en Joh. de Heer

Nadere informatie

14 januari :00 uur AAM Wilschut orgel: Piet Noort schriftlezing: Dries de Jager

14 januari :00 uur AAM Wilschut orgel: Piet Noort schriftlezing: Dries de Jager 14 januari 2018-17:00 uur AAM Wilschut orgel: Piet Noort schriftlezing: Dries de Jager ER KOMEN Votum, groet, Amen Zingen: GK gezang 121:1, 2, 8, 9 Gebed om de opening van onze harten ER ZIJN Lezen: Mattheus

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. D. Dekker ( t Harde)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. D. Dekker ( t Harde) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. D. Dekker ( t Harde) Schriftlezing: 2 Korinthe 8 vers 1 t/m 9 Gezang 328 vers 1 en 3 (Liedboek) Psalm 116 vers 7 (Schoolpsalm) Psalm 106 vers 1 en 22 (Nieuwe Berijming)

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Schriftlezing: Johannes 15 vers 1 t/m 17 Lied 178 vers 1, 2 en 3 () Psalm 103 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 98 vers 3 (Nieuwe Berijming) Lied 204 () Psalm

Nadere informatie

Kerstfeest 2017 groep 5

Kerstfeest 2017 groep 5 Kerstfeest 2017 groep 5 Ere zij God, ere zij God, in den hoge, in den hoge, in den hoge. Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen. Ere zij God in den hoge, ere zij God in den hoge. Vrede

Nadere informatie

Genade zij u en vrede van God onze Vader, van Jezus Christus, de Heer en van de heilige Geest. Onze hulp is de Naam van de Heer,

Genade zij u en vrede van God onze Vader, van Jezus Christus, de Heer en van de heilige Geest. Onze hulp is de Naam van de Heer, Eucharistieviering Hemelvaart van de Heer 25 mei 2017 Oudkatholieke parochie van de h. Georgius, Amersfoort OPENINGSLIED Gezang 655, 1-5 INLEIDING Genade zij u en vrede van God onze Vader, van Jezus Christus,

Nadere informatie