Talenquest Duits 2thv: Opdrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Talenquest Duits 2thv: Opdrachten"

Transcriptie

1 Talenquest Duits 2thv: Opdrachten Eindopdrachten In overleg met jouw docent(e) maak je een keuze uit een van de twee onderstaande eindopdrachten. Voor opdracht A is een goede samenwerking en originaliteit vereist. Voor opdracht B wordt een beroep gedaan op jouw creativiteit en schrijftalent. Eindopdracht A In Käfer-Tour heb je aan het eind van elke episode een deelopdracht gemaakt. De acht deelopdrachten vormen samen de vragen van het ganzenbordspel dat je in deze eindopdracht samen met klasgenoten gaat ontwerpen en spelen. Tijd Ieder groepje krijgt in principe vier lessen de tijd om in de les aan de eindopdracht te werken. Maar ook na de les zullen jullie er misschien aan willen werken. In de laatste les presenteert ieder groepje het ganzenbordspel. Wat heb je nodig? pen en papier twee vellen A3-papier tijdschriften, reisgidsen of het internet (om afbeeldingen te zoeken) materiaal om het ganzenbord te versieren de door jullie ingevulde taakbladen scharen lijm, plakband kleurpotloden en/of viltstiften pionnen dobbelstenen Hoe pak je het aan? Stel een groepje samen van zes personen. Verzamel alle taakbladen die je in episode 1 tot en met 8 hebt gemaakt. Knip de vragen op jouw taakbladen netjes uit en doe dat ook met de antwoorden. Je hebt dan acht kaarten met vragen en ook acht antwoordbladen. Zet een cijfer op zowel het opdracht- als het antwoorddeel van de taakbladen zodat jullie, als jullie het spel spelen, ook weten welk antwoord bij welke opdracht hoort. Verzamel alle kaarten van het groepje. Stop ze in een bewaarmap of envelop. Samen hebben jullie nu 48 opdracht- en antwoordkaarten voor het Jullie ganzenbordspel bestaat in totaal uit 64 vakjes. Voor 16 vakjes gaan jullie zelf in het Duits opdrachten bedenken (bijvoorbeeld: sla een beurt over of gooi nog een keer ). Schrijf ze op een kaart. Wees creatief en origineel. Jullie mogen een woordenboek gebruiken. Plak de twee A3-vellen aan elkaar en ontwerp jullie ganzenbord met 64 vakjes. Maak tekeningen, kies afbeeldingen en plak ze op, kleur vakjes in enzovoort. Laat de 16 vakjes met de opdrachten er op een leuke manier uitspringen. Let een beetje op de tijd, je moet hier niet te lang mee bezig zijn. Stel samen de spelregels op. Doe dat in het Nederlands. Houd de regels kort, maar wel duidelijk. Zet ze op papier. Dan begrijpen andere leerlingen, die straks met jullie spel gaan spelen, de regels ook. Enkele voorbeelden: nummeren jullie de kaarten en vakjes? Of pakt een speler gewoon een kaart van een stapeltje als hij op een vakje komt? Wat gebeurt er als een speler het antwoord niet/wel weet? Enzovoort. De pionnen en dobbelstenen kunnen jullie van huis meenemen. Maar misschien weten jullie er een leuk alternatief voor. Zijn jullie klaar? Speel dan jullie eigen ganzenbordspel om te controleren of alles klopt. Als alles in orde is, ruilen jullie het ganzenbord met een ander groepje en spelen jullie elkaars spel.

2 Tip Verdeel de taken in het groepje slim en eerlijk. Als iedereen tegelijk afbeeldingen zoekt voor het ganzenbordspel, zijn jullie niet slim bezig. En als jullie na drie lessen nog geen spelregels hebben, klopt de planning niet. Stel dus een goede planning op, zodat het ganzenbordspel binnen de gestelde tijd klaar is. Maak van te voren duidelijke afspraken. Noteer in de volgende tabel wie welke taak op zich neemt en wanneer die af moet zijn om op tijd klaar te zijn met de eindopdracht. Veel succes! Taak Wie Wanneer klaar Eindopdracht B In Käfer-Tour heb je een virtuele rondreis door Duitsland gemaakt. Je hebt veel gezien en gehoord over de Duitse steden, cultuur en gewoontes. Met deze informatie maak je nu in het Duits een persoonlijk reisverslag in de vorm van een dagboekje waarin je over jouw reis door Duitsland vertelt. Tijd Je krijgt in principe vier lessen de tijd om in de les aan de eindopdracht te werken. Maar ook na de les zul je er misschien aan willen werken. In de laatste les lever je jouw reisverslag in. Wat heb je nodig? zes vellen A4-papier (eventueel gekleurd) tijdschriften, reisgidsen of het internet (om afbeeldingen te zoeken) de door jou uitgewerkte verdiepingsopdrachten nietmachine (of naald en draad) schaar lijm pen kleurpotloden en/of viltstiften Hoe pak je het aan? Pak zes vellen (gekleurd) A4-papier. Vouw de vellen allemaal tegelijk in het midden zodat je een boekje in A5-formaat krijgt. Niet de vellen papier in de rug vast of bevestig ze met naald en draad aan elkaar. Het dagboekje voor jouw reisverslag is nu klaar. Beschrijf vanuit je eigen perspectief jouw virtuele reis door Duitsland. Leg jouw ervaringen vast in het dagboekje. Doe dat in het Duits (tenzij je docent iets anders aangeeft). Je mag zelf weten of je naast het schrijven ook voor andere uitwerkingsvormen kiest. Bijvoorbeeld: tekeningen maken, een stripverhaaltje tekenen, plaatjes inplakken, een origineel Duits krantenartikel uitknippen en in jouw reisverslag opnemen. Zelf kun je misschien nog meer leuke dingen bedenken om jouw verhaal aantrekkelijk te presenteren. Gebruik voor de inhoud de door jou uitgewerkte verdiepingsopdrachten. Je hoeft niet de volgorde van de episodes aan te houden. Zorg er wel voor dat jouw hele dagboekje vol is (dat er geen lege pagina s in zitten). De achterkant mag wel leeg zijn. Als je klaar bent, maak je een mooi voorblad. Bedenk hoe je daarmee laat zien dat het dagboekje een persoonlijk reisverslag is. Je zou bijvoorbeeld een foto van jezelf op het voorblad kunnen opnemen.

3 Bronnen Aan het eind van iedere episode staat bij de verdiepingsopdracht een aantal sites. Deze sites kun je raadplegen bij het samenstellen van jouw persoonlijke reisverslag. Je vindt ze ook in de introductie onder de knop Bronnen.

4 Deelopdracht 1 Je hebt in deze episode veel informatie gekregen over de grote variatie aan landschappen, steden en dialecten in Duitstalige gebieden. Gebruik deze informatie voor de volgende opdrachten. - Kies drie steden of streken uit deze episode. - Beschrijf elke stad of streek in ongeveer drie zinnen. - Noteer de naam van de drie steden of streken samen met jouw beschrijving op het taakblad. Dat krijg je van je docent(e). - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 1. - Maak drie meerkeuzevragen over Duitstalige gebieden. Bedenk drie vragen over een stad, Bundesland (deelstaat), rivier of gebergte. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 1. - Zoek drie afbeeldingen die iets laten zien wat typisch is voor een bepaald gebied uit deze episode. - Bedenk een quizvraag bij elke afbeelding. - Plak de drie afbeeldingen op het taakblad. Schrijf de quizvragen erbij. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 1. Verdiepingsopdracht 1 In deze episode ben je samen met de Käfer door Duitsland gereisd. Je gaat nu zelf door Duitsland reizen, want je hebt een prijs gewonnen bij de Duitse Spoorwegen. Daarmee mag je vanaf het station in (de buurt van) jouw woonplaats 2000 kilometer gratis door Duitsland reizen. - Kies een aantal steden uit waar je naartoe wilt. - Houd bij hoeveel kilometer jouw reisdoelen uit elkaar liggen, zodat je niet boven de 2000 kilometer komt. - Noteer bij elk doel dat je kiest waarom je ervoor kiest en wat je er kunt bezichtigen. - Je mag de volgende bronnen gebruiken: - Reiseplanung - Falk Routenplaner - Google (Duitse versie)

5 Deelopdracht 2 Je hebt in deze episode informatie gekregen over de Oostzee. Gebruik deze informatie voor de volgende opdrachten. - Zoek drie afbeeldingen van de Oostzee. - Bedenk een quizvraag bij elke afbeelding. - Plak de drie afbeeldingen op het taakblad. Schrijf de quizvragen erbij. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 2. - Kies drie watersporten. Bijvoorbeeld: kanoën, surfen, zeilen, duiken, vissen enzovoort. - Schrijf de naam van de watersporten op. Weet je niet hoe ze in het Duits heten? Kijk dan in het woordenboek. - Maak een korte beschrijving van de drie watersporten en noem minimaal drie dingen die je voor elke watersport nodig hebt. - Noteer de Duitse naam van de drie watersporten samen met jouw beschrijving op het taakblad. Dat krijg je van je docent(e). - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 2. - Maak drie meerkeuzevragen over de Oostzee. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 2. Verdiepingsopdracht 2 - In deze episode heb je veel over de Oostzee gelezen. Je bent benieuwd naar de Duitse Oostzeekust en besluit er een weekend naartoe te gaan. - Kies een gebied, stad of eiland langs de kusten van de Oostzee uit. - Noteer in het Duits wat er te beleven is. Ga ervan uit dat het mooi weer is, maar beschrijf ook een activiteit die je bij slecht weer kunt doen. - Om je goed te oriënteren kun je een kaart van de Oostzee printen. - Kijk ook op de volgende websites om ideeën op te doen voor jouw weekend aan de Oostzee: - Museumsbesuch - Wassersport - Surfen - Reiten - Tauchen - Angeln

6 Deelopdracht 3 Je hebt in deze episode veel informatie gekregen over eten in de Duitstalige landen. Gebruik deze informatie voor de volgende opdrachten. - Kies drie gerechten uit deze episode. - Beschrijf elk gerecht in ongeveer drie zinnen. - Noteer de naam van de drie gerechten samen met jouw beschrijving op het taakblad. Dat krijg je van je docent(e). - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 3. - Maak drie meerkeuzevragen waarin je naar de ingrediënten van gerechten uit deze episode vraagt. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 3. - Zoek drie afbeeldingen van een gerecht uit deze episode. - Bedenk een quizvraag over Duits eten bij elke afbeelding. - Plak de drie afbeeldingen op het taakblad. Schrijf de quizvragen erbij. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 3. Verdiepingsopdracht 3 Let op! Maak de verdiepingsopdrachten in het Duits. Bewaar ze allemaal voor jouw persoonlijke reisverslag dat je in de eindopdracht ermee maakt. - Welk Duits eten vind jij eigenlijk lekker? Stel een driegangenmenu samen dat uit Duitse gerechten bestaat die jou heel lekker lijken. - Leg uit waarom je die bepaalde gerechten kiest. - Je mag de volgende bronnen gebruiken om een heerlijk menu samen te stellen: - Deutsche Rezepte - Rezepte aus aller Welt - Bayerische Spezialitäten - Kochstudio - Schwäbische Spezialitäten - Omas Kochbuch

7 Deelopdracht 4 Je hebt in deze episode veel informatie gekregen over Berlijn. Gebruik deze informatie voor de volgende opdrachten. - Zoek drie afbeeldingen van een bezienswaardigheid in Berlijn. - Bedenk een quizvraag over Berlijn bij elke afbeelding. - Plak de drie afbeeldingen op het taakblad. Schrijf de quizvragen erbij. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 4. - Kies drie plekken of bezienswaardigheden in Berlijn. - Beschrijf elke plek of bezienswaardigheid in ongeveer drie zinnen. - Noteer de naam van de drie plekken of bezienswaardigheden samen met jouw beschrijving op het taakblad. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 4. - Maak drie meerkeuzevragen over Berlijn. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 4. Verdiepingsopdracht 4 Jij gaat een weekend naar Berlijn. In de hoofdstad van Duitsland is van alles te zien: historische bezienswaardigheden, grote en moderne uitgangscentra, winkels, cafés, restaurantjes en nog veel meer. - Wat zou jij graag in Berlijn willen zien? Maak een programma voor een leuk weekend. - Leg uit waarom je die plaatsen of bezienswaardigheden (minimaal drie) graag wilt zien. - Voor het samenstellen van een afwisselend programma kun je de volgende websites gebruiken: - Yahoo (Duitse versie) - De Stadsgids: - Berlin, meine Stadt - Berlin, Citysam - Berlin, Stadtrundfahrten - Bioscoop: - CinemaxX - Imax - Mode: - Berlin, Modehauptstadt - Oranienburger Straße

8 Deelopdracht 5 Je hebt in deze episode veel informatie gekregen over sport in Duitsland. Gebruik deze informatie voor de volgende opdrachten. - Kies drie verschillende sporten. - Beschrijf elke sport in ongeveer drie zinnen. - Noteer de naam van de drie sporten samen met jouw beschrijving op het taakblad. Dat krijg je van je docent(e). - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 5. - Maak drie meerkeuzevragen waarin je naar een sport vraagt. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 5. - Zoek drie afbeeldingen van verschillende sporten. - Bedenk een quizvraag over sport bij elke afbeelding. - Plak de drie afbeeldingen op het taakblad. Schrijf de quizvragen erbij. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 5. Verdiepingsopdracht 5 - Het actuele sportnieuws vind je op het internet. Weet jij over welke sporten in Duitsland het meest wordt geschreven? Geef een topdrie. - Kijk voor informatie op de volgende sites: - Sportal - Autosport - Handball Bundesliga - Kicker - DESG - Kies drie artikelen op deze websites. Noteer kort waarover elk artikel gaat.

9 Deelopdracht 6 Je hebt in deze episode veel informatie gekregen over mode en beroemde Duitsers. Gebruik deze informatie voor de volgende opdrachten. - Voor het ganzenbord maak je een opdracht waarin de speler de kleren die hij draagt moet beschrijven. - Maak als hulpmiddel 10 zinnen die gebruikt kunnen worden bij het beschrijven. - Zet die 10 zinnen op het taakblad dat je van je docent krijgt. - Vul als je de opdracht af hebt je katern (logboek) in bij deelopdracht 6. - Maak drie meerkeuzevragen waarin je naar een beroemde Duitser vraagt. - Geef bij elke vraag drie antwoordmogelijkheden. - Schrijf zowel de meerkeuzevraag als de antwoorden op het taakblad, dat je van je docent krijgt. - Vul als je de opdracht af hebt je katern (logboek) in bij deelopdracht 6. - Maak met behulp van drie plaatjes drie quizvragen waarin je naar een beroemde Duitser vraagt. - Zet je quizvragen met bijbehorende antwoorden op het taakblad dat je van je docent krijgt, plak er ook passende plaatjes bij. - Vul als je de opdracht af hebt je katern (logboek) in bij deelopdracht 6. Verdiepingsopdracht 6 - In deze episode gaat het naast beroemde Duitsers ook over mode en kleren. Voor je verjaardag heb je cadeaubonnen van in totaal 300 euro gekregen die je bij verschillende Duitse modecatalogi kunt besteden. - Ga winkelen en schrijf op wat je allemaal gaat kopen. Je moet minstens vijf dingen kopen. - Zet ook het bedrag ernaast zodat je niet boven de 300 euro uitkomt. - De bronnen die je mag gebruiken, zijn: - Otto - Heine - Neckermann - Quelle - Wenz - Schwab - Baur

10 Deelopdracht 7 Je hebt in deze episode veel informatie gekregen over koning Ludwig II en zijn kastelen. Gebruik deze informatie voor de volgende opdrachten. Lees de opdrachten A en B eerst door. Kies er vervolgens één uit die je wilt gebruiken voor je - Maak drie meerkeuzevragen waarin je naar koning Ludwig II en/of zijn kastelen vraagt. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 7. - Zoek drie afbeeldingen die met koning Ludwig II en/of zijn kastelen te maken hebben. - Bedenk een quizvraag bij elke afbeelding. - Plak de drie afbeeldingen op het taakblad. Schrijf de quizvragen erbij. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 7. Verdiepingsopdracht 7 In deze episode heb je informatie gekregen over de drie kastelen van koning Ludwig II: Schloss Neuschwanstein, Schloss Linderhof en Schloss Herrenchiemsee. In Beieren staan nog meer mooie kastelen. - Maak een persoonlijke topdrie van kastelen. Natuurlijk mag je de kastelen van koning Ludwig ook kiezen. - Leg uit waarom jij die drie kastelen het mooist vindt. Geef bij ieder kasteel ten minste drie redenen. - Je kunt de kastelen bekijken op de volgende sites: - Schlösser in Bayern - Neuschwanstein - Linderhof - Herrenchiemsee - Hohenschwangau - Schloss Elmau

11 Deelopdracht 8 Je hebt in deze episode veel informatie gekregen over feesten in Duitsland. Gebruik deze informatie voor de volgende opdrachten. - Kies drie feesten uit deze episode. - Beschrijf in ongeveer drie zinnen hoe elk feest in Duitsland wordt gevierd. - Noteer de naam van de drie feesten samen met jouw beschrijving op het taakblad. Dat krijg je van je docent(e). - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 8. - Maak drie meerkeuzevragen waarin je naar Duitse feesten vraagt. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 8. - Zoek drie afbeeldingen die met feesten uit deze episode te maken hebben. - Bedenk een quizvraag bij elke afbeelding. - Plak de drie afbeeldingen op het taakblad. Schrijf de quizvragen erbij. - Vul als je de opdracht af hebt jouw katern (logboek) in bij deelopdracht 8. Verdiepingsopdracht 8 In deze episode staan feesten centraal. Sommige feesten, bijvoorbeeld carnaval, Pasen en Kerstmis, vieren wij ook. Andere Duitse feesten kennen wij niet. - Ga zelf op zoek naar Duitse feesten. Kies een feest dat je aanspreekt. Leg uit hoe dat feest in Duitsland wordt gevierd. En hoe vieren wij het? Maak een vergelijking. - Je mag de volgende sites gebruiken: - Pfingsten (Pinksteren) - Himmelfahrt (Hemelvaart) - Fronleichnam (Sacramentsdag) - Der 1. Mai (1 mei) - Der Erntedank (het Dankfeest) - Tag der deutschen Einheit (Dag van de Duitse Eenheid)

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Midweek naar een stad

Midweek naar een stad Auteur Marjolein Schuiling Laatst gewijzigd 09 April 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/72001 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst:

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst: www.eduboek.nl copyright 2014 www.webje.yurls.net Vaardigheden dingen onderzoeken plannen maken aantekeningen maken iets er mooi laten uitzien samenwerken zelfstandig werken hulp durven vragen informatiebronnen

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas:

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas: Project Mens&Maatschappij Hoofdstuk 5. Mensen en regels Namen: Klas: Introductie Stap 1Macht Schrijf samen zo veel mogelijk woorden op die te maken hebben met macht. Stap 2 Macht hebben Maak de zin samen

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R WELKOM! Een bezoeker die een science center binnenkomt, moet gelijk in de stemming komen om van alles te ontdekken. Dat kan doordat er iets verrassends gebeurt. Daar gaan jullie op een heel speciale manier

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN havo/vwo MODULE: blz Inleiding Dit boekje gaat over orgaandonatie Het maakt deel uit van de lessenserie Donor in hart en nieren De lessenserie is uitgegeven door NIGZ-Donorvoorlichting

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is.

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Oriëntatie Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Welke Dit is een groepsopdracht. Dit doe je dus met je eigen groepje waar je de zeepkist mee gaat bouwen Aan deze vaardigheden ga

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

NAAM: GROEP: SCHOOL:

NAAM: GROEP: SCHOOL: NAAM: GROEP: SCHOOL: Werkstukwijzer groep 6, 7 en 8 Een werkstuk is eigenlijk één groot informatieverhaal over een bepaald onderwerp. Om een werkstuk goed te kunnen maken, is het handig dit volgens enkele

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen kunnen de actieve voedingsdriehoek opbouwen.

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De leerlingen kunnen de actieve voedingsdriehoek opbouwen. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen kennen de verschillende voedselgroepen en kunnen deze correct binnen de actieve voedingsdriehoek plaatsen. De leerlingen kunnen de actieve voedingsdriehoek opbouwen.

Nadere informatie

Wendy Smit, juli 2014

Wendy Smit, juli 2014 Ontdek jezelf inspiratiespel light Maak je eigen inspiratiekaarten op basis van het boek Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven Welkom! Al weer 5 jaar werk ik in mijn praktijk op verschillende

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

Lesbrief: Reis rond de wereld Thema: Hoe kom ik daar?

Lesbrief: Reis rond de wereld Thema: Hoe kom ik daar? Lesbrief: Reis rond de wereld Thema: Hoe kom ik daar? Copyright Vakcollege Groep B.V. 2015. Alle rechten voorbehouden. Reis rond de wereld Inleiding In Nederland leven veel culturen naast elkaar. Op school,

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

CHALLENGE#09. Ga een dag erop uit in de zorg! Deze challenge hoort bij de skill: Initiatief nemen Voor niveau: 3-4. gedrag

CHALLENGE#09. Ga een dag erop uit in de zorg! Deze challenge hoort bij de skill: Initiatief nemen Voor niveau: 3-4. gedrag Challenge voor de sector: Zorg, welzijn & Sport Beschrijving van de challenge: Je volgt een studie in de sector Zorg & Welzijn. Je gaat een dag meelopen in de zorg voor praktijkervaring. Vind een plek

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN Een duurzame auto Dit is een eerste versie van de nieuwe activiteitsuggesties, passend bij de leerlijnen die ontwikkeld zijn bij de leer. Ze zijn nog in ontwikkeling en zullen in de komende tijd verder

Nadere informatie

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Sporten met een doelgroep Inleiding Sporten is goed voor iedereen. Je blijft

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

Bijlage W2 groep 7 1

Bijlage W2 groep 7 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Waarom ik een werkstuk maak 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 3 De onderdelen van het werkstuk 4 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 4 Beoordelingsschema voor je werkstuk 5 Hoe

Nadere informatie

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 AMSTERDAM Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 1 Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken op school en thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

HANDLEIDING TELESHOPPEN

HANDLEIDING TELESHOPPEN HANDLEIDING TELESHOPPEN Algemeen Deze handleiding gaat over de lesstof Teleshoppen, winkelen op internet. Deze handleiding hoort bij de elektronische lesstof die je terug kan vinden op internet. Kijk op;

Nadere informatie

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek.

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek. Dag 1 Opdracht 1 Geef jezelf een cijfer Je kunt op verschillende manieren over jezelf denken. Het beeld dat je van jezelf hebt, noemen we het zelfbeeld. Het zelfbeeld heeft te maken met hoe je jezelf ziet

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4,

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, Bijlage 1 Brief aan de ouders Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, De komende periode gaan wij aan de slag met het thema feesten. We bespreken allerlei feestelijke momenten in het jaar

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de Studieplanner leerlingen NAAM: Opgegev Benodigde Datum Weekopdracht Doel en in: materialen klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de ministers. Opdrachtenboekje 5 Markeer

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met dieren in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Project Tweede Wereldoorlog. Rianne Bakker. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61249

Project Tweede Wereldoorlog. Rianne Bakker. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61249 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Rianne Bakker 15 May 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61249 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Feest in de Boeskoolstad

Feest in de Boeskoolstad Opdracht 1 Nodig: vragenlijst voor jezelf Hoe beleef jij carnaval? In deze opdracht ga je jezelf interviewen over het carnaval. Van je juf of meester krijg je een vragenlijst. Vul deze lijst in. Bewaar

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Aardrijkskunde Nederland is vol met rivieren. Om de rivier te kunnen oversteken bouwt men bruggen. Dan hoef je niet op

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Groep 7/8 Rechten van het kind

Groep 7/8 Rechten van het kind Groep 7/8 Rechten van het kind Rechten van het kind GROEP 7/8 Instructie lesmateriaal Het gedicht vormt een goede introductie voor het thema Kinderrechten. Gebruik de achtergrondinformatie om meer te vertellen

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen Jullie gaan proberen een actueel jaarwerk te maken. Je werkt individueel. De bedoeling is dat je je favoriete reisbestemming vindt. Hieronder vind je alles wat er

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz blz donor in hart en nieren Module 1 DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz Lessen over orgaandonatie Dit boekje gaat over orgaandonatie Donororganen en donorweefsels

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven 0. Start In dit project ga je aan de slag met verschillende manieren en vormen van doorgeven. Wat heb je zelf van huis uit meegekregen? En wat mogen

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik Ik in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag beschrijf je jouw eigen ervaringen in de stad waarin je woont. Vervolgens verdiep je je in kleine groepjes in een wijk, en maak je over deze wijk

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met bloemen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Voorspellen en tekst lezen

Voorspellen en tekst lezen Voorspellen en tekst lezen 1. Lees de uitleg. Als je gaat lezen, doe je eerst een voorspelling. Waar zou de tekst over gaan? Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie