Wilgen, meer dan knotbomen alleen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wilgen, meer dan knotbomen alleen!"

Transcriptie

1 1 Wilgen, meer dan knotbomen alleen! Een onderzoek naar het voorkomen van wilgentaxa in Hoeksche Waard-Oost Tekst & foto s : Frank van Gessele, s-gravendeel, dec Inleiding pag. 2 Wilgenfamilie het geslacht Salix pag. 2 Griendcultuur en verwildering pag. 3 Determinatie van wilgen pag. 3 Naamsveranderingen pag. 4 Het wilgenproject Hoeksche Waard-Oost pag. 4 Nawoord pag. 9 Gebruikte literatuur en website pag. 10 Overzicht van gevonden wilgentaxa in de Hoeksche Waard pag. 11 Griend Kuipersveer

2 2 Inleiding Wilgen zijn een alledaagse verschijning in de Hoeksche Waard. Wie kent niet de overbekende Knotwilg. De markante knoesten fleuren de dijken op en sieren landweggetjes. In de grienden zijn hele percelen nog de relicten van de oude griendcultuur. Knotploegen van Hoekschewaards Landschap zorgen in een drie- of vierjarige knotcyclus voor het behoud van de knotwilg in het landschap. Eenmaal geknot is het onderhoud noodzakelijk. Wordt onderhoud nagelaten, dan wordt de boom topzwaar en valt op den duur om. In veel voormalige grienden is de cultuur al geruime tijd geleden beëindigd. Deze grienden groeiden uit tot deels ontoegankelijke wildernissen. Wilgenfamilie het geslacht Salix De wilgenfamilie is een familie van tweehuizige bomen en struiken. Mannelijke en vrouwelijke bloemen zitten dus nooit op dezelfde boom of struik. De bloei is van maart tot april; afhankelijk van de soort verschijnen de katjes vóór de bladeren, of tegelijkertijd. De vruchtbeginsels groeien in de loop van de lente uit tot een doosvrucht, waaruit de kleine zaden met pluizige draden bij rijpheid tevoorschijn komen. Deze kleine zwarte zaadjes kunnen door het pluis over grote afstanden door de wind meegenomen worden. Het door de lucht dwarrelende pluis van wilgen (en populieren) wordt zomersneeuw genoemd. In Nederland en Vlaanderen worden negen soorten inheemse wilgen onderscheiden: Schietwilg, Kraakwilg, Geoorde wilg, Amandelwilg, Laurierwilg, Grauwe en Rossige wilg, Boswilg, Bittere wilg en Kruipwilg. Daarnaast zijn er drie algemene kruisingen die spontaan optreden en algemeen voorkomen: Schietwilg x Kraakwilg, Geoorde wilg x Grauwe wilg en Grauwe wilg x Boswilg. Verder is er een aantal zeldzame spontane kruisingen en zijn er nog minstens enkele tientallen verwilderde cultuurwilgen (mandenmakerswilgen en sierwilgen) te vinden. De vaak gehoorde uitspraak dat alle wilgen bastaards zijn is overdreven. Boom- en struikvormige wilgen bloeien bijvoorbeeld op dermate verschillende tijdstippen dat kruising in de natuur bepaald niet eenvoudig is. Veel hybriden zijn bovendien kunstmatig gekweekt. Spontane kruisingen doen zich weliswaar voor, maar minder vaak dan men soms denkt. Herfstaspect van Salix x mollissima (Groot Koninkrijk)

3 3 Griendcultuur en verwildering Voor gebruik in de griendcultuur werden allerlei soorten gekruist, gekloond en variëteiten geteeld. Ook werden soorten geïntroduceerd uit het buitenland en werd er net zo lang geëxperimenteerd totdat het taxon (=soort, ondersoort of hybride) aan de gestelde eisen voldeed. Er werd onderscheid gemaakt in snij- en hakgrienden. Snijgriend werd gebruikt voor de teelt van teen of band en werd jaarlijks gesneden. De teen werd gebruikt om te binden of te vlechten. Een hakgriend kon pas om de drie of vier jaar gehakt worden, waarbij het zware hout gebruikt werd voor hoephout, stelen en palen. Na de afsluiting van het Haringvliet (1970) werd het getij in de Biesbosch sterk gereduceerd, met het gevolg dat voor het eerst ook spontane wilgen van de groep Boswilg, Grauwe wilg, Rossige wilg, Geoorde wilg en hun kruisingen een kans kregen. De aanplant van wilgentaxa en de opkomst van natuurontwikkelingsprojecten (ontpolderingen) leverden hieraan een grote bijdrage. De sedert een halve eeuw niet meer onderhouden grienden en de aangeplante wilgen leverden volop zaad, waardoor spontane wilgenopslag enorm is toegenomen. Taxa, welke door het griendonderhoud nooit tot voortplanting kwamen, zoals Schietwilg en de hele reeks aangeplante cultuurvariëteiten, Kraakwilg en variëteiten konden nu ook allemaal onderling kruisen en uitzaaien. Hetzelfde gold voor de Bittere wilgen en de hele variatie in de griendklonen van Amandelwilg en van Katwilg. Andere taxa zoals Duitse dot plantten zich op vegetatieve wijze succesvol voort aan de randen van rietgorzen en grienden. Amandelwilg - kloon Zwarte driebast Determinatie van wilgen Determineren van wilgen kan het beste gedaan worden op grond van de bladkenmerken. Maar ook twijgen, groeivorm, standplaats en verspreiding kunnen als kenmerken worden gebruikt. Bloeikenmerken zijn nuttig, vooral als de wilg meerdere keren bezocht kan worden. De meest aangewezen periode om met de sleutels te werken is juni tot en met oktober. Voor de bloeiperiode moet men in maart en april op stap. Bij het determineren werd de sleutel van de Vlaamse wilgenspecialist Arnout Zwaenepoel gebruikt (zie literatuuropgave). In principe moet men het zgn. kortlot bekijken, d.w.z. het blad van oudere twijgen. De bladeren van snelgegroeide éénjarige scheuten, het zgn. langlot, zijn in het algemeen veel groter en kaler. Deze kenmerken mogen alleen gebruikt worden als de sleutel er expliciet naar verwijst. Verder is de beharing van het blad een goed kenmerk, maar dit vertoont een aanzienlijke variatie in de loop van het seizoen. Een aantal wilgen hebben onder de schors opvallende langwerpige structuren, die als richeltjes van enkele millimeters tot enkele centimeters zichtbaar zijn. Om deze zgn. lijstjes te zien kan men het beste een twee- of driejarige twijg onderzoeken. De lijstjes en hun lengte zijn een belangrijk kenmerk voor de determinatie van heel wat wilgen, maar kan niet als enige kenmerk worden gebruikt.

4 4 Naamsveranderingen Nieuwe inzichten uit studies aan wilgen, maken van tijd tot tijd wijzigingen en aanpassingen in de naam noodzakelijk. Door een publicatie van Belyaeva (2009) is de naamgeving van het Schietwilg- Kraakwilg complex grondig gewijzigd. Zonder al te diep op de nomenclatuur in te gaan, volgt hieronder toch een overzichtje van de belangrijkste veranderingen: Salix fragilis (Kraakwilg) wordt actueel als een kruising beschouwd: Salix x fragilis. Er is een nieuwe naam bijgekomen voor één van de ouders van deze kruising, namelijk Salix euxina (niet in de HW). De naam Salix x rubens vervalt. Ook alle variëteiten binnen dit complex wijzigen hierdoor van naam. Gewone kraakwilg Salix fragilis var. fragilis Ook de vermeende drievoudige bastaard Salix (x) dasyclados (Duitse dot) wijzigt van naam. Russische onderzoekers opperen al lang dat dit taxon eigenlijk een soort is en geen bastaard. De correcte naam luidt volgens hen Salix gmelinii. Het wilgenproject Hoeksche Waard In de afgelopen jaren heeft de auteur op een aantal plaatsen in het oosten van de Hoeksche Waard een deel van de aldaar voorkomende wilgen aan een nadere beschouwing onderworpen. Er is in de Waard weliswaar veel kennis over knotwilgen en wilgenonderhoud, maar de vraag welke taxa er überhaupt voorkomen is eigenlijk nooit beantwoord. Om hierachter te komen werd in het voorjaar van 2015 het wilgenproject gestart. Na 4 jaar wilgenproject waren 131 objecten in 18 verschillende terreinen in kaart gebracht. Elk object werd voorzien van een code en de exacte locatie genoteerd. Zowel bloei als bladvorm, knoppen, twijgen en habitus werden het jaar door gefotografeerd. Ook is veel materiaal (bladeren, twijgen) verzameld. Bij twijfel over het juiste taxon werden diverse wilgenkenners geraadpleegd. Hiervoor werd ook materiaal naar België opgestuurd. Het onderzoeksgebied werd beperkt tot het oostelijk deel van de Hoeksche Waard (Groot- Koninkrijkcomplex, Geertruida Agathapolder, Polder Nieuw-Bonaventura (vooral Argusvlinderlocaties), oever Dordtse Kil en objecten in het Trekdambos, op de Esscheplaat en Sasseplaat. Voor de determinatie van de taxa werd gebruikt gemaakt van de wilgensleutel van de Vlaamse wilgenspecialist Arnout Zwaenepoel. Een betrouwbare determinatie is eigenlijk alleen mogelijk bij wilgen van minstens drie jaar oud. Na knotten of snoeien wordt veel langlot gevormd met bladeren die veel grotere afmetingen hebben dan normaal. Een bijkomend probleem is dat veel wilgen, vooral de struikvormen, regelmatig worden afgezet of gerooid.

5 5 In de Hoeksche Waard werden 26 wilgentaxa aangetroffen (pag. 11). Het overgrote deel, 24 taxa, betreft spontane vestigingen. Hiernaast werden 2 aangeplante taxa opgenomen. Boomvormige wilgen De Gewone schietwilg Salix alba var. alba is de meest algemene soort. Schietwilgen worden wel aangeplant maar vestigen zich ook spontaan op veel plaatsen. In de grienden werd deze soort veel gebruikt voor het maken van hoepels (hoepgrienden). De bladeren zijn sterk zijdeachtig behaard aan onder- en bovenzijde. Daarom heeft de boom van afstand een zilverachtig uiterlijk. Gewone schietwilg Salix alba var. alba Thans wordt hiervan de Brede schietwilg Salix alba var. caerulea onderscheiden. In Engeland wordt dit de Cricket-Bat-Willow genoemd. Het blad van deze variëteit is breder dan 1,5 cm. Deze vorm van de Schietwilg kunnen we eveneens op veel plaatsen aantreffen. Uit het kraakwilgen-complex werd tot op heden, allemaal buitendijks, alleen de Gewone kraakwilg Salix x fragilis var. fragilis aangetroffen. Opvallend is dat alleen vrouwelijke exemplaren werden gevonden. Kraakwilgen hebben een wat bredere habitus dan Schietwilgen: de takken staan onder een vrijwel rechte hoek af en zijn vaak meerstammig. De twijgen breken gemakkelijk af, zonder dat er een deeltje van de schors meekomt. De Gele bindwilg Salix x fragilis var. vitellina forma basfordiana is vermoedelijk een algemene knotwilg in de grienden langs de Oude Maas (Kuipersveer, Blankertsche griend). Deze variëteit werd vaak oorspronkelijk aangeplant als bind- of vlechtwilg. De eenjarige twijgen zijn geel of oranje en fleuren het landschap zeer op in het winterzonnetje. De Gele schietwilg Salix alba var. vitellina is eenmalig in een Argusvlinderterrein aangetroffen en lijkt sterk op de Gele bindwilg. Het verschil zit m in de beharing van de bladeren, welke bij de bindwilg veel kaler zijn. De Treurwilg Salix x sepulcralis var. chrysocoma is een in parken en tuinen veel aangeplante sierboom. De twijgen zijn groengeel of oranjegeel en de takken zijn uitgesproken hangend. Zelden komt hij verwilderd voor, o.a. langs de Oude Maas in het Tunnelbos. De Kronkelwilg Salix babylonica var. Pekinensis Tortuosa, ook wel Krulwilg, Kurketrekkerswilg of in de volksmond Paastakken genoemd is om zijn sierwaarde ook veel in tuinen aangeplant, maar komt op veel plaatsen in de natuur verwilderd voor. Heel bijzonder is de kruising tussen de Treurwilg en de Kronkelwilg Salix x erythroflexuosa, een boom die minimaal op 2 plaatsen in Salix x erythroflexuosa

6 6 tuinen in de polder Nieuw-Bonaventura is aangeplant. Het is een kleine boom, met oranje-gele, sterk kronkelige en afhangende takken en gekromd-holle bladeren. De Boswilg Salix caprea is een van de vroegst bloeiende wilgensoorten. Het is een kleine boom, waarvan vooral de mannelijke exemplaren opvallen door hun talrijke uitbundig bloeiende katjes. De vrouwelijke katjes verschijnen circa veertien dagen later. De bladeren lijken wel wat op appelblad. De bladtop is gedraaid. Boswilgen worden vaak aangeplant maar kiemen als echte pioniersplant ook spontaan op allerlei relatief droge plaatsen, droger dan de meeste andere wilgen. In bossen is de soort zeldzaam en vrijwel steeds beperkt tot de bosrand. Boswilg Salix caprea De Grijze of Rozemarijnbladige wilg Salix eleagnos ssp angustifolia heeft zeer smalle bladeren (0,4-0,6 cm!). De bladonderzijde is blijvend witdonzig behaard. Een (waarschijnlijk) aangeplant exemplaar staat langs het wandelpad aan de Keen in het Oudeland van Strijen. De Laurierwilg Salix pentandra tenslotte, is een kleine boom of grote struik, welke van nature in Nederland alleen in Drenthe, Salland en Twente voorkomt. Het is geen griendwilg. De Grijze wilg Salix eleagnos ssp angustifolia glanzend groene bladeren zijn kaal en enigszins leerachtig. De soort is ooit aangeplant op de Esscheplaat, als onderdeel van het voormalig salicetum (wilgentuin). Helaas is nagenoeg het complete salicetum inmiddels verdwenen in de magen van Schotse Hooglanders. Struikvormige wilgen De Grauwe wilg Salix cinerea ssp cinerea is een vrij grote struik die meestal zo n twee tot zes meter hoog wordt, soms zelfs tien meter. Het is geen griendwilg, zijn twijgen werden als minderwaardig rijshout beschouwd. In de Hoeksche Waard komt de soort vrij algemeen voor, vooral binnendijks in natuurontwikkelingsterreinen (b.v. Argusvlinder). Een belangrijk kenmerk is de prominente

7 7 aanwezigheid van lijstjes op het hout van de twijgen, variabel in lengte, maar vaak twee tot drie centimeter lang. Dit kenmerk komt ook terug in hybriden met de Grauwe wilg. Af en toe wordt langs de rivieren, in polders of in duinen de kruising tussen de Grauwe wilg en Geoorde wilg Salix x multinervis aangetroffen. Daar ontbreekt de zuivere Geoorde wilg. Op één van de Argusvlinderlocaties (Tweede Kruisweg) werd dit taxon opgemerkt. Spontane kruisingen van vooral de Grauwe wilg met de Boswilg Salix x reichardtii komen vrij algemeen voor. De forse struik is te herkennen aan de zowel langwerpige bladeren als bladeren die neigen naar rond of ovaal. Dit taxon werd zowel (binnendijks) in Groot Koninkrijk als langs de Geertruida Agathapolder aangetroffen. lijstjes op het hout van de Grauwe wilg De kruising van Grauwe wilg met Katwilg Salix x holosericea is zeldzamer en werd slechts enkele malen gevonden langs de Oude Maas. Eenmaal (Argusvlinder) is de kruising gevonden van de Grauwe wilg met de Rossige wilg Salix x guinieri. Dit taxon is herkenbaar aan de mix van rosse en grijze haren op de onderzijde van het blad. Het is geen griendwilg en het voorkomen hier is vermoedelijk het gevolg van verwildering van aangeplante struiken. Ook de kruising van Boswilg met Rossige wilg Salix x quercifolia werd eenmaal gevonden langs het Simonsdijkje. Het is een sterk vertakte struik, de bladeren hebben een rosse beharing aan de onderzijde. De soort is inmiddels gekapt. de restanten van Salix x De Amandelwilg Salix triandra is meestal struikvormig (max. vijf quercifolia meter), maar kan ook wel eens uitgroeien tot een ijle boom van tien meter. Als de plant een redelijke leeftijd heeft bereikt, is de schors, die in plakken van de stam afvalt en daar een oranjekleurige bast achterlaat, een gemakkelijk determinatiekenmerk. Het blad is fijngetand met een markante bleke hoofdnerf. De naam Salix triandra wijst op de drie meeldraden van de mannelijke bloemen, iets uitzonderlijks bij de inheemse wilgen. De Amandelwilg is een zeer oude vlechtwilg. Er werd zowel snij- als de afbladderende bast van de Amandelwilg hoepgriend van gesneden. De talrijke

8 8 lokale benamingen als beugelgrauw, hoepgrauw, gele tweebast, witgrauw enz. maken duidelijk dat er een grote variatie onderscheiden werd. De Amandelwilg komt in de Hoeksche Waard verspreid voor. We komen hem vooral frequent tegen in Argusvlinderterreinen. Een duidelijk herkenbare kloon van de Amandelwilg is de Zwarte driebast, die zich makkelijk laat herkennen aan de lange, onvertakte donkerbruine eenjarige twijgen. Het gaat om een vrouwelijke destijds uit Brabant ingevoerde kloon. De teen bleek in de griendcultuur bijzonder geschikt om te schillen, maar de Zwarte driebast werd ook weer vrij snel afgedankt. De struiken waren binnen de tien jaar versleten en vergden zeer veel wiedwerk. Dit taxon is ook op één van de Argusvlinderlocaties aangetroffen. De kruising tussen Amandelwilg en Katwilg Salix x mollissima is ook enkele malen in deze contreien gevonden, o.a. bij de haven van s-gravendeel en buitendijks langs de Oude Maas en in Groot Koninkrijk. Deze variëteit, die al ca. 400 jaar voor Christus werd gekweekt leverde in de griendteelt grote hoeveelheden taaie teen en was zeer geschikt voor het vlechten van schilden voor krijgslieden. Ook deze kruising bezit het kenmerk van een afvallende schors; het blad is echter langer en meer toegespitst dan dat van de Amandelwilg. De Katwilg Salix viminalis is door zijn zeer langwerpige en smalle blad met een zijdeachtig behaarde onderzijde nauwelijks te verwarren met enig andere wilgensoort. Hij wordt zo n zes meter hoog. De twijgen zijn weinig vertakt en zeer buigzaam, wat hem tot de koning van de mandenmakerswilgen heeft gemaakt. Het is een echte soort van rivier- en beekoevers. De meeste Katwilgen worden gevonden op plaatsen waar ze massaal zijn aangeplant als vlechtmateriaal. Na het beëindigen van de griendteelt, de jongste halve eeuw, hebben de Katwilgen zich ook langs kreken en op allerlei andere pioniermilieus geweldig uitgezaaid. Salix x smithiana is de, slechts enkele malen in het onderzoeksgebied gevonden, vrij zeldzame kruising van Boswilg met Katwilg. De bladeren van dit taxon hebben een opvallend uitspringende nervatuur op de bladonderzijde. De kruising tussen Katwilg en Bittere wilg Salix x rubra werd gevonden op de Sasseplaat aan het Hollandsch Diep. Hij was korte tijd populair als mandenmakerswilg, maar werd ook weer snel afgedankt. Door zijn behoefte aan kalk is hij nooit sterk verwilderd. Bittere wilg Salix purpurea De Bittere wilg Salix purpurea, een zeer oude vlechtwilg, is vrij gemakkelijk te herkennen aan de (vrijwel) tegenoverstaande bladeren aan de takuiteinden. Ook de bittere smaak van de twijgen en de bladeren is een goed determinatiekenmerk. Bloeiende struiken met hun prachtige steenrode mannelijke katjes zijn een lust voor het oog. De soort kan hele struwelen vormen en wordt vooral buitendijks langs de Oude Maas aangetroffen, maar wordt tegenwoordig ook aangeplant.

9 9 De Duitse dot Salix gmelinii is lang beschouwd als een drievoudige kruising van Katwilg, Boswilg en Grauwe wilg. Zoals eerder aangegeven wordt hij thans als een echte soort bestempeld. De Duitse dot werd tot voor kort als een vrouwelijke kloon beschouwd. Tot dusver waren geen mannelijke exemplaren bekend. In 2016 werd echter een mannelijke struik ontdekt in het Zuiddiepbos bij Puttershoek. Vlaamse wilgenspecialisten determineerden deze als Duitse dot. De Duitse dot kan zeer gemakkelijk vegetatief opslaan uit aangespoelde takken. In het buitendijkse rietgors van Groot Koninkrijk vormen de tientallen struiken dan ook grote struwelen. In de griendteelt werd de soort vooral gebruikt voor het telen van zgn. Katjes van Duitse dot Salix gmelinii hakkersband en rietband, hiermee werd griendhout en riet gebundeld. Opvallend is het grote blad, imkers spreken wel van viminalis gigantea, en het verschil tussen de bladeren van het kortlot en het langlot. De Kruipwilg Salix repens is betrekkelijk nieuw in de Hoeksche Waard. De soort verscheen pas in de jaren negentig van de vorige eeuw na de inrichting van natuurontwikkelingsgebieden, o.m. op Tiengemeten en in Argusvlinder. Het is een kleine, struikvormige wilg, met eironde, zijdeachtig behaarde blaadjes. Er zijn ook talrijke kruisingen van deze soort beschreven, maar allemaal zijn ze zeldzaam. Nawoord Kruipwilg Salix repens De in de Hoeksche Waard aangetroffen wilgentaxa, zijn voor een klein deel autochtoon, maar voor het grootste deel een gevolg van introducties uit de 19 e en 20 e eeuw, bedoeld voor de griendteelt. Ook zijn verschillende taxa als pionier verschenen na verwildering uit aanplant. Verrassend in het project is de toch grote verscheidenheid aan wilgentaxa. Een groot aantal hybriden kreeg een naam; ook deze groep cultuurrelicten vormen ontegenzeglijk een verrijking van de biodiversiteit in onze streek. Hopelijk draagt het (bescheiden) wilgenonderzoek bij tot meer aandacht voor dit uitermate boeiende geslacht, dat nogal eens als lastig onkruid wordt gezien. Op zich begrijpelijk; wilgenstruwelen dijen vaak uit in het grasland, ten koste van zonminnende kruidachtige planten. In de tekst werd al even gememoreerd aan het, helaas, verdwenen salicetum op de Esscheplaat. Ooit werd deze wilgenverzameling hier aangelegd als voorloper van o.a. het salicetum bij het Biesboschmuseum in Werkendam. Destijds werden maar liefst 33 taxa aangeplant, waaronder diverse variëteiten van Katwilg, Amandelwilg en Bittere wilg, Boerendot, Amerikaantje en Laurierwilg. Hier is niets meer van over. Alleen uit cultuurhistorisch oogpunt zou het aanbeveling verdienen dat er, ergens in de

10 10 Hoeksche Waard, alsnog een stukje grond wordt vrijgemaakt om relevante wilgentaxa aan te planten. Hiermee houden we de herinnering aan de griendcultuur, die zeker ook in de Hoeksche Waard erg belangrijk is geweest, springlevend. Gebruikte literatuur en website Arnout Zwaenepoel - Sleutel voor de in het wild en verwilderd voorkomende wilgen in de Lage Landen (april 2018) Zwaenepoel, A., Cosyns, E., Maes, B. & van Loon, R. (2014). Wilgenkartering in de Brabantse, Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch, Ecologisch Adviesbureau Maes, wvi & Ecologisch adviesbureau van Loon, i.o.v. Nationaal Park De Biesbosch Bert Maes Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen (2013) Pol Meert - Website De Wilgenzoeker Mannelijke bloeiwijze van Amandelwilg : 3 meeldraden

11 11 Overzicht van gevonden wilgentaxa in de Hoeksche Waard ( ) wetenschappelijke naam Nederlandse naam Salix alba var. alba Gewone schietwilg Salix alba var. caerulea Brede schietwilg Salix alba var. vitellina Gele schietwilg Salix babylonica var. pekinensis cv 'Tortuosa' Krulwilg Salix caprea Boswilg Salix cinerea ssp. cinerea Grauwe wilg Salix eleagnos ssp. angustifolia Grijze wilg Salix gmelinii kloon 'Gewone kletters' Duitse dot kloon 'Gewone kletters' Salix pentandra Laurierwilg Salix purpurea ssp. lambertiana Bittere wilg Salix repens ssp. repens Kruipwilg Salix triandra Amandelwilg Salix triandra kloon 'Zwarte driebast' Amandelwilg kloon 'Zwarte driebast' Salix viminalis Katwilg Salix x erythroflexuosa Krulwilg x Treurwilg Salix x fragilis var. fragilis Gewone kraakwilg Salix x fragilis var. vitellina forma basfordiana Gele bindwilg Salix x guinieri Grauwe wilg x Rossige wilg Salix x holosericea Grauwe wilg x Katwilg Salix x mollissima var. undulata Amandelwilg x Katwilg Salix x multinervis Geoorde wilg x Grauwe wilg Salix x quercifolia Boswilg x Rossige wilg Salix x reichardtii Boswilg x Grauwe wilg Salix x rubra Bittere wilg x Katwilg Salix x sepulcralis var. chrysocoma Treurwilg Salix x smithiana Boswilg x Katwilg Mannelijke bloeiwijze van de Bittere wilg

12 12

DE BIESBOSCH, EEN OERBOS?

DE BIESBOSCH, EEN OERBOS? baron ruzettelaan 35 8310 brugge tel 050 36 71 71 fax 050 35 68 49 www.wvi.be DE BIESBOSCH, EEN OERBOS? Arnout Zwaenepoel, Eric Cosyns, Bert Maes & René van Loon Landschapscontactdag 2014 3 oktober 2014

Nadere informatie

SLEUTEL VOOR DE IN HET WILD EN VERWILDERD VOORKOMENDE WILGEN IN DE LAGE LANDEN SOORTEN, ONDERSOORTEN, KRUISINGEN EN CULTUURVARIËTEITEN

SLEUTEL VOOR DE IN HET WILD EN VERWILDERD VOORKOMENDE WILGEN IN DE LAGE LANDEN SOORTEN, ONDERSOORTEN, KRUISINGEN EN CULTUURVARIËTEITEN SLEUTEL VOOR DE IN HET WILD EN VERWILDERD VOORKOMENDE WILGEN IN DE LAGE LANDEN SOORTEN, ONDERSOORTEN, KRUISINGEN EN CULTUURVARIËTEITEN ARNOUT ZWAENEPOEL a.zwaenepoel@wvi.be APRIL 2018 Arnout Zwaenepoel

Nadere informatie

soorten, ondersoorten, kruisingen en cultuurvariëteiten

soorten, ondersoorten, kruisingen en cultuurvariëteiten west-vlaamse intercommunale baron ruzettelaan 35 8310 brugge tel 050 36 71 71 fax 050 35 68 49 www.wvi.be SLEUTEL VOOR DE IN HET WILD EN VERWILDERD VOORKOMENDE WILGEN IN VLAANDEREN soorten, ondersoorten,

Nadere informatie

OORSPRONKELIJK INHEEMSE BOMEN EN STRUIKEN IN DE HOUTVESTERIJEN BRUGGE EN GENT. ONDERZOEK NAAR AUTOCHTONE GENENBRONNEN IN VLAANDEREN.

OORSPRONKELIJK INHEEMSE BOMEN EN STRUIKEN IN DE HOUTVESTERIJEN BRUGGE EN GENT. ONDERZOEK NAAR AUTOCHTONE GENENBRONNEN IN VLAANDEREN. OORSPRONKELIJK INHEEMSE BOMEN EN STRUIKEN IN DE HOUTVESTERIJEN BRUGGE EN GENT. ONDERZOEK NAAR AUTOCHTONE GENENBRONNEN IN VLAANDEREN. DEELRAPPORT: EEN OVERZICHT VAN HET GENUS SALIX IN DE PROVINCIES OOST-

Nadere informatie

Salix babylonica L. variëteit pekinensis A. Henry cultivar Tortuosa

Salix babylonica L. variëteit pekinensis A. Henry cultivar Tortuosa JJ Salix babylonica L. variëteit pekinensis A. Henry cultivar Tortuosa Dicht bij een rotonde (uitkijkplatform) op een pas heringericht gedeelte van Polder Hardenhoek (Brabantse Biesbosch) zijn duidelijk

Nadere informatie

Van Hallstraat. Prunus avium Plena

Van Hallstraat. Prunus avium Plena Van Hallstraat Prunus avium Plena Deze middelgrote boom heeft een ronde en regelmatig vertakte dichte kroon. De boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 8-12 m. De glanzende schors is bruinrood van

Nadere informatie

Wilgenkartering Brabantse Biesbosch

Wilgenkartering Brabantse Biesbosch Hat Stormhoek ruzettelaan 35 8310 brugge tel 050 36 71 71 fax 050 35 68 49 www.wvi.be Wilgenkartering Biesbosch 2012 Salix alba Salix alba kloon Belders Schuddebeurspolder Anna Jacominaplaat Salix alba

Nadere informatie

JANNEZAND (POLDER HET JANNEZAND, MIDDELSTE EN BENEDENSTE JANNEZAND) (Brabantse Biesbosch)

JANNEZAND (POLDER HET JANNEZAND, MIDDELSTE EN BENEDENSTE JANNEZAND) (Brabantse Biesbosch) 2.1.33. JANNEZAND (POLDER HET JANNEZAND, MIDDELSTE EN BENEDENSTE JANNEZAND) (Brabantse Biesbosch) Voorgeschiedenis Uit de verpachtingsaankondigingen van griend-, rietland en biesgorspercelen in Jannezand

Nadere informatie

LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen. Linde (Tilia)

LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen. Linde (Tilia) Linde (Tilia) LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen ALGEMENE SLEUTEL Blad 8-18 cm lang, onderkant lichtgroen, zacht behaard, witachtige haarbosjes Zomerlinde (Grootbladige linde) Blad ten hoogste

Nadere informatie

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers De Staart in kaart 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers Esther Linnartz Juli 2008 Inleiding De Staart is een natuurgebied van 24 hectare aan noordoost kant van Oud-Beijerland en ligt aan de oevers

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Overigens zijn niet alle geknotte bomen schietwilgen. Het kunnen ook populieren, essen of elzen zijn. Je kunt dus beter spreken van knotbomen.

Overigens zijn niet alle geknotte bomen schietwilgen. Het kunnen ook populieren, essen of elzen zijn. Je kunt dus beter spreken van knotbomen. Knotwilgen Knotwilgen zijn kenmerkend voor het Hollandse polder- en rivierenlandschap. Bijna iedereen weet wel ergens geknotte wilgen in de gemeente Overbetuwe te staan. Het zijn de kraakwilg en nog meer

Nadere informatie

Samenvatting: 1. De wilgenfamilie. 2. Bijenproducten van de wilgen. 3. Wilgensoorten.

Samenvatting: 1. De wilgenfamilie. 2. Bijenproducten van de wilgen. 3. Wilgensoorten. Samenvatting: 1. De wilgenfamilie. De bloei. Snoeien. Vermeerderen. 2. Bijenproducten van de wilgen. Stuifmeel. Nectar. Honing. 3. Wilgensoorten. Bespreking van enkele soorten. Raadgevingen. De werkgroep

Nadere informatie

Voorbeelden van indeling van levensstadia of levensfasen bij verschillende planten en plantengroepen.

Voorbeelden van indeling van levensstadia of levensfasen bij verschillende planten en plantengroepen. Voorbeelden van indeling van levensstadia of levensfasen bij verschillende planten en plantengroepen. Gatsuk et al. (1980) geven de volgende standaardindeling voor in Rusland onderzochte soorten: Ontogenetische

Nadere informatie

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /69

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /69 Boom nummer 211408 Schouw commissie MH 15 september 2011 2012-08-24/69 Locatie aanduiding/adres Amsteldijk hoek Kalfjeslaan Coördinaten 121440,980 481757,750 Naam boom Tilia americana of Amerikaanse linde

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Juglans regia walnoot Boom: 15-18 m hoog Kroon: breed afgeplat, open Geelbruine herfstkleur Juglans regia Groot, veervormig samengesteld blad Bruingroen

Nadere informatie

Town Major Drakestraat

Town Major Drakestraat Town Major Drakestraat Acer rubrum Scanlon Esdoorn hoogte: 10-12 m breedte: 3-4 m sollitaire boom, niet vrijuitgroeiend, vrije doorrijhoogte kroonvorm: zuil bloeitijd: maart herfstkleur: oranje/roodviolet

Nadere informatie

Wespenorchis (Epipactis)

Wespenorchis (Epipactis) Wespenorchis (Epipactis) LPW-Florasleutel samengesteld door Felix Baeten ALGEMENE SLEUTEL Onderste lip met smalle insnoering Beweeglijk eindstuk (epichiel), bloem bruin en wit Moeraswespenorchis Geen smalle

Nadere informatie

Het uitlopen van bomen

Het uitlopen van bomen Het uitlopen van bomen Werkblad van... Bij deze opdrachten gaan we een aantal weken het uitlopen van vier soorten bomen volgen. Je zult zien, dat tijdens deze weken de bomen eerst gaan bloeien en dat daarna

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 3 G41-G31-GB1+2 Potentilla fruticosa struik-ganzerik fruticosa = heesterachtig Het geslacht Potentilla kent veel kruidachtige soorten (vaste planten).

Nadere informatie

Stelen voor gereedschap Van wilgenhout kun je stelen maken voor gereedschap. Mooie rechte stelen voor een hark, schoffel, bezem of bijl.

Stelen voor gereedschap Van wilgenhout kun je stelen maken voor gereedschap. Mooie rechte stelen voor een hark, schoffel, bezem of bijl. Over de wilg Bij opdracht 1 Waarom de wilg? De wilg is een boom die het goed doet in Nederland. Wilg is een verzamelnaam: er zijn honderden wilgensoorten, waarvan er in Nederland ongeveer twaalf voorkomen.

Nadere informatie

7-stippelig lieveheersbeestje

7-stippelig lieveheersbeestje 7-stippelig lieveheersbeestje Kenmerken : 5,5-8 mm groot. Dekschilden rood met elk drie zwarte stippen en een schildstip. Halsschild zwart met trapeziumvormige of driehoekige witte voorhoeken. Biotoop:

Nadere informatie

Soortenkennis O43. Bloemplanten

Soortenkennis O43. Bloemplanten Soortenkennis O43 Bloemplanten In deze presentatie krijg je meestal een foto te zien. Raad wat het is. Op de volgende pagina zie je de naam van de plant, met eventueel nog wat bijzondere kenmerken. Daarnaast

Nadere informatie

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen die in aanmerking komen voor de regeling Vouchers voor Landschapselementen bestaan uit inheemse bomen en struiken. Rondom het erf gaat het

Nadere informatie

Zwarte els. Sleedoorn Sneeuwbes Taxus Theeboompje Viltroos* Vlier Wilde liguster* Wilde peer* Winterlinde Zomerlinde Zuurbes Zwarte bes

Zwarte els. Sleedoorn Sneeuwbes Taxus Theeboompje Viltroos* Vlier Wilde liguster* Wilde peer* Winterlinde Zomerlinde Zuurbes Zwarte bes BIJLAGEN BEPLANTINGSLIJST JJ lijst met streekeigen boom- en struiksoorten binnen het duingebied De lijst is gebaseerd op de studie traditionele hagen en knotbomen als leidraad voor aanplantingen in het

Nadere informatie

Ganzenvoeten? Amarentenfamilie Amaranthaceae

Ganzenvoeten? Amarentenfamilie Amaranthaceae Ganzenvoeten? Amarentenfamilie Amaranthaceae Programma Inleiding Amatanthaceae, Amarantenfamilie Soorten van de Amarantenfamilie die in de Bossenwaard voorkomen pauze Zelf een aantal soorten determineren

Nadere informatie

Alsemambrosia Ambrozijn Ambrosia artemisiifolia

Alsemambrosia Ambrozijn Ambrosia artemisiifolia Alsemambrosia Ambrozijn Ambrosia artemisiifolia Een exoot PlantenWerkGroup Scousele Sonja Reps 11/10/2017 2 Beschrijving: Alsemambrosia is een éénjarige plant die pas sinds 1875 voor het eerst in ons land

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

Rupsklaver (Medicago)

Rupsklaver (Medicago) Rupsklaver (Medicago) LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen ALGEMENE SLEUTEL Bloemen groot (> 7 mm), in trossen Kroon geel Sikkelklaver Kroon paarsblauw Luzerne Kroonkleur varieert van paars

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 21 maart Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 21 maart Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 21 maart 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was dinsdagmorgen mooi zonnig weer, maar er stond een stevige wind. Voor de middag heeft het nog even gehageld. Het

Nadere informatie

Struweel aanplant. Struweel voor akkervogels. Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid.

Struweel aanplant. Struweel voor akkervogels. Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid. Struweel aanplant Struweel voor akkervogels Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid. Aanplant van solitaire struikjes en (kleine) bosschages Daar waar het kan daar waar het niet in de weg staat In

Nadere informatie

De Wiershoeck, woensdag 18 april Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck, woensdag 18 april Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck, woensdag 18 april 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, Omdat een mens nu eenmaal niet op twee plekken tegelijk kan zijn, was ik afgelopen dinsdag niet op de tuinen van De Wiershoeck en de

Nadere informatie

de (on?)zin van het werken met streekeigen plantgoed

de (on?)zin van het werken met streekeigen plantgoed baron ruzettelaan 35 8310 brugge tel (050) 36 71 71 fax (050) 35 68 49 www.wvi.be de (on?)zin van het werken met streekeigen plantgoed boompjes planten: een pleidooi voor streekeigen, autochtoon en biodiversiteit

Nadere informatie

LPW-Florasleutel samengesteld door Liliane Dedroog. Vetkruid (Sedum)

LPW-Florasleutel samengesteld door Liliane Dedroog. Vetkruid (Sedum) Vetkruid (Sedum) LPW-Florasleutel samengesteld door Liliane Dedroog ALGEMENE SLEUTEL Bladen rolrond (halfrond), hoogstens 2 cm lang + kroon wit Wit vetkruid + kroon geel Bladen max. 9 mm lang, stompe top.

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 maart Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 maart Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 maart 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Maandag was het prachtig voorjaarsweer, woensdag was ook een prima dag om buiten te zijn en ook de weersverwachting voor

Nadere informatie

Moraceae. Grote familie (48 geslachten, soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus

Moraceae. Grote familie (48 geslachten, soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus Moraceae Grote familie (48 geslachten, 1.200 soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus Broussonetia 8 soorten, Verspreid over Oost Azië, en Polynesië Broussonetia kazinoki Broussonetia papyrifera Broussonetia

Nadere informatie

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

Infobrief Bomen in Maalbootstraat,

Infobrief Bomen in Maalbootstraat, Infobrief Bomen in Maalbootstraat, juni 2014 Beste bewoner Kiest u graag zelf de boom die in uw straat wordt geplant? Vul dan bijgaand formuliertje in en bezorg het ons terug vóór maandag 7 juli. Onderhoudswerken

Nadere informatie

Nachtschade (Solanum)

Nachtschade (Solanum) Nachtschade (Solanum) LPW-Florasleutel samengesteld door Ilse Plessers ALGEMENE SLEUTEL 4 soorten, 1 ondersoort: Solanum Bitterzoet (S. dulcamara) Driebloemige nachtschade (S. triflorum) Glansbesnachtschade

Nadere informatie

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m 1 Handboek Tuinplanten Bomen & Struiken > 4,5 m 2 Titel: Handboek Tuinplanten, Bomen & Struiken > 4,5 m Nederlandse uitgever: BoekvoorPlant Copyright 2016 Cm van de Wouw Ontwerp: Cm van de Wouw Productieleiding:

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan. Fressevenweg TP Bergeijk

Erfbeplantingsplan. Fressevenweg TP Bergeijk Erfbeplantingsplan Fressevenweg 7 5571 TP Bergeijk 1 Inhoudsopgave 1. Kadastrale kaart Fressevenweg 7 Blz. 3 2. Legenda Blz. 4 3. Beschrijving van de te planten bomen en heesters Blz. 5 2 Kadastrale kaart

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

Hazelaar Corylus avellana

Hazelaar Corylus avellana Hazelaar Corylus avellana De hazelaar kan al in januari tot maart bloeien, waardoor zeer vroeg in het voorjaar stuifmeel voor bijen en hommels beschikbaar is. De kwaliteit van het stuifmeel is niet hoog,

Nadere informatie

LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten. Klokje (Campanula)

LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten. Klokje (Campanula) Klokje (Campanula) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten ALGEMENE SLEUTEL Bloemen zittend, gegroepeerd bovenaan Kluwenklokje Bloemen met lange of korte bloemsteeltjes Blad minstens 5 x zo lang

Nadere informatie

Thee- en soortgelijke hybriden

Thee- en soortgelijke hybriden Thee- en soortgelijke hybriden Theehybriden en andere grootbloemige rozen worden zo gesnoeid, dat er sterke basisscheuten, een komvormige plant met een open centrum worden gevormd. Theehybriden bloeien

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een zomerse dag met vrij veel zon en weinig wind. Dat laatste vind ik prettig, maar wat betreft de temperatuur ben

Nadere informatie

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis.

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Inhouds opgave. Bomen: - Robinia pseudoacacia Frisa - Robinia pseudoacacia Umbraculifera - Tilia platyphyllos - Tilia tomentosa brabant

Nadere informatie

REIS DOOR DE TIJD WERKBLAD DE BEVER: 1. WELKOM TERUG! Bekijk het clipje De bever, weer thuis in onze delta

REIS DOOR DE TIJD WERKBLAD DE BEVER: 1. WELKOM TERUG! Bekijk het clipje De bever, weer thuis in onze delta WERKBLAD DE BEVER: REIS DOOR DE TIJD Naam Groep 1. WELKOM TERUG! De bever, weer thuis in onze delta A. Wat hebben de zeearend en de bever met elkaar gemeen? B. Waarom werd er vroeger op de bever gejaagd?

Nadere informatie

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Coniferen G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Coniferen: een aparte groep! Zaadplanten Eenzaadlobbig Tweezaadlobbig Bedektzadig Naaktzadig Bomen Heesters enz Coniferen Ginkgo biloba

Nadere informatie

Bladhoudende Heesters

Bladhoudende Heesters Bladhoudende Heesters aucuba Aucuba japonica Variegata Bloem: roodachtig / blad: groen met gele vlekken. Nepal tot Japan Kornoeljeachtigen Snijbloemen Goed vertakte struik. Zacht hout. Blad is leerachtig,

Nadere informatie

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2 Plantenkennis Rozen Lijst 2 Algemene informatie Rozen Alle tuin en parkrozen stammen af van Rosa gallica, een roos uit het Frankrijk en het Middelandszee-gebied. Via de Oosterse landen werd het sortiment

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Samenstelling pakket : keuze uit volgende soorten (minstens 5 stuks per soort)

Samenstelling pakket : keuze uit volgende soorten (minstens 5 stuks per soort) GEMEENTE INGELMUNSTER Tel. 051 / 33 74 00 BETOELAGING VAN DE AANLEG VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN SAMENSTELLING VAN DE PAKKETTEN BOSPLANTGOED 20 STUKS VOOR 5 EURO De soorten opgenomen in de pakketten

Nadere informatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie Molsla Paardenbloem Achtergrondinformatie De paardenbloem is een zeer algemeen voorkomende plant. In gazons, graslanden, bermen en ruigten kun je hem vaak aantreffen. De paardenbloem behoort tot de familie

Nadere informatie

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen -----------------------------------------------------------------------------

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen ----------------------------------------------------------------------------- De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen In deze serie boomwandelingen worden telkens 10 bomen beschreven. Welke 10, is aan de schrijver. Dit mag een persoonlijke voorkeur zijn of te maken hebben

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bladverliezende heesters Een heester is een plant met takken, al dan niet met een korte stam. bol Breed uitgroeiend smal

Nadere informatie

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen.

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Scheldevrijstraat 1. Boomkeuze In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Langs de straat tussen de parkeerplaatsen planten we de laanbomen.

Nadere informatie

WILGENKARTERING IN DE BRABANTSE, SLIEDRECHTSE EN DORDTSE BIESBOSCH

WILGENKARTERING IN DE BRABANTSE, SLIEDRECHTSE EN DORDTSE BIESBOSCH intercommunale baron ruzettelaan 35 8310 brugge tel 050 36 71 71 fax 050 35 68 49 www.wvi.be west-vlaamse 00000 WILGENKARTERING IN DE BRABANTSE, SLIEDRECHTSE EN DORDTSE BIESBOSCH 2012-2013 april 2014 WILGENKARTERING

Nadere informatie

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank Examenlijst onkruiden open teelten Beeldenbank Exported on 02/03/2018 1 Table of Contents 1 Table of Contents...2 Table of Contents 2 Akkerdistel 1 De akkerdistel is een overblijvende plant tot een hoogte

Nadere informatie

BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG

BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG 2018 Ik weet: t gebeurt, maar ik vind het niet kunnen, Dat wij dieren het licht in hun ogen misgunnen. Plant duizenden bomen, liefst brede en hoge En gun een koe de schaduw in

Nadere informatie

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat:

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat: Pinus nigra, Oostenrijkse den Aantal: 19 stuks Maat: 150-200 20-25 (40) m in jeugd breed kegelvormig, later rond Schors en takken: zwartgrijs met diepe groeven, takken geelbruin stijve naalden, 2 bijeen,

Nadere informatie

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Categorie: Halfwintergroene heester Bloeitijd: vroeg in maart en april Bloemkleur: de geurende bolvormige bloemen zijn in de knop zalmroze gekleurd.

Nadere informatie

GALLEN, GALWESPEN EN GALMUGGEN VAN DE WILGEN

GALLEN, GALWESPEN EN GALMUGGEN VAN DE WILGEN GALLEN, GALWESPEN EN GALMUGGEN VAN DE WILGEN Omdat imago s van galwespen en galmuggen dikwijls moeilijk te determineren zijn zonder dat men weet op welke gastplant ze zich ontwikkeld hebben willen wij

Nadere informatie

Vakdag centraal niveau 4. Lijst coniferen leerjaar 1

Vakdag centraal niveau 4. Lijst coniferen leerjaar 1 Vakdag centraal niveau 4 Lijst coniferen leerjaar 1 ABIES Zilverspar boom enigszins zuilvormig rond litteken na afvallen naald kegel rechtop, uiteenvallend Abies koreana koreana = uit Korea Koreaanse zilverspar

Nadere informatie

Bomen in drie seizoenen

Bomen in drie seizoenen Bomen in drie seizoenen Naam van mijn boom Namen groepsgenoten WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - WINTER, LES 2-2004 1 WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - WINTER, LES 2-2004 2 Bomenopdracht in drie

Nadere informatie

waar houd je als aanpalende eigenaar of gebruiker rekening mee?

waar houd je als aanpalende eigenaar of gebruiker rekening mee? waar houd je als aanpalende eigenaar of gebruiker rekening mee? Waar houd je als aanpalende eigenaar of gebruiker rekening mee? Om te zorgen voor een vlotte waterafvoer moet de waterloopbeheerder regelmatig

Nadere informatie

Waterlepeltje (Ludwigia)

Waterlepeltje (Ludwigia) Waterlepeltje (Ludwigia) LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen Ludwigia Kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides) Waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) kroonbladen 7-17 mm (12-)15-25 mm

Nadere informatie

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei BOMEN GRAETHEIDELAAN Boomnaam Zelkova serrata Flekova (GREEN VASE) Nederlandse naam Hoogte Kroon Schors en takken Blad Bloemen Vruchten Toepassing Japanse zelkova 10-12 meter (max. 18 m.) breed vaasvormig

Nadere informatie

Ratelpopulier Populus tremula. Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten.

Ratelpopulier Populus tremula. Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten. Ratelpopulier Populus tremula Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten. Witte abeel Populus alba Stam: Bochtige stam met grijze

Nadere informatie

Eetbare kastanje rassen

Eetbare kastanje rassen Eetbare kastanje rassen Castanea sativa heeft zijn oorsprong in de gematigde zone van het noordelijk halfrond. in Oost-China, Korea en Mantsjoerrije groeit de Castanea mollissima. De Castanea henryi komt

Nadere informatie

Indeling zure kersen ALS WE OVER ZURE KERSEN SPREKEN DAN

Indeling zure kersen ALS WE OVER ZURE KERSEN SPREKEN DAN Indeling zure kersen ALS WE OVER ZURE KERSEN SPREKEN DAN DENKEN WE MEEST AAN DE MOREL OF WE ZEGGEN MORELLEN, DOCH DE MOREL IS EEN RAS TERWIJL ZURE KERSEN DE VERZAMELNAAM IS VOOR ALLE ZURE KERSERASSEN.

Nadere informatie

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Coniferen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Groep 2B Naalden in bundels in een omhulsel Pinus mugo bergden Dwergvorm: Pinus mugo pumilo Boom: 8 m Kroon: breed Pinus mugo Gekromde naald Blauwgroene

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 april Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 april Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 april 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De excursies in de winterperiode moesten i.v.m. het weer een paar keer worden geannuleerd. De vooruitzichten voor afgelopen

Nadere informatie

Plant Goed aanbevelingslijst

Plant Goed aanbevelingslijst Plant Goed aanbevelingslijst Lijst streekeigen groen voor houtelementen De soorten in onderstaande tabellen die rood gemarkeerd staan mogen enkel gebruikt worden als gecertificeerd autochtoon plantmateriaal.

Nadere informatie

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET BEHEERPASPOORT BOMEN JEUGD SNOEI Een mooie duurzame boom, bomenrij of groep met één doorgaande stam en een voor die locatie gewenste takvrije stam. Er wordt tijdens deze fase gestreefd om de boom zich

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing glastuinbouw Van Gurp

Landschappelijke inpassing glastuinbouw Van Gurp Landschappelijke inpassing glastuinbouw Van Gurp Bureau Schildwacht, Gouderak, 2017 Alle in deze publicatie gebruikte informatie, foto s, afbeeldingen en tekeningen blijven eigendom van Bureau Schildwacht.

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

Boterbloem (Ranunculus)

Boterbloem (Ranunculus) Boterbloem (Ranunculus) LPW-Florasleutel samengesteld door Johan Geusens ALGEMENE SLEUTEL Boterbloemen van natte, vochtige plaatsen : Grote boterbloem Blaartrekkende boterbloem Egelboterbloem Boterbloemen

Nadere informatie

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van:

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Datum: Vergeet niet de letters in te vullen Het gezegde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

Vergeet-mij-nietje (Myosotis)

Vergeet-mij-nietje (Myosotis) Vergeet-mij-nietje (Myosotis) LPW-Florasleutel samengesteld door Lily Gora ALGEMENE SLEUTEL Kelk met afstaande haren, onderaan met haakvormige top; droge plaatsen Zoom bloemkroon vlak, middellijn 5 mm

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 februari Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 februari Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 17 februari 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Afgelopen dinsdag begon nogal miezerig, maar in de loop van de middag werd het toch nog aangenaam voorjaarsweer. Een

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 oktober Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 oktober Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 oktober 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was, gelet op de tijd van het jaar, een heel aardige dag. Er stond een stevige wind en het heeft een paar keer geregend.

Nadere informatie

Basterdwederik (Epilobium)

Basterdwederik (Epilobium) ALGEMENE SLEUTEL Basterdwederik (Epilobium) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten Bladen verspreid Gewoon wilgenroosje Bladen tegenoverstaand; stempel in kruis of knotsvormig Stempel in 4 gespleten,

Nadere informatie

BEREKENING DOELMATIGHEIDSSCORE AANPLANTSUBSIDIE VOOR BOSLANDBOUWSYSTEMEN

BEREKENING DOELMATIGHEIDSSCORE AANPLANTSUBSIDIE VOOR BOSLANDBOUWSYSTEMEN BEREKENING DOELMATIGHEIDSSCORE AANPLANTSUBSIDIE VOOR BOSLANDBOUWSYSTEMEN 1 FORMULE Doelmatigheidsscore (DMS)voor een perceel = SOM (%boomsoort score van de soort(streekeigen + multifunctionaliteit)) +

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding:

[Konijn] Beschrijving: Vindplaats: Algemene Naam: konijn. Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Levenscyclus. Voeding: [Konijn] Algemene Naam: konijn Wetenschappelijke Naam: Oryctolagus cuniculus Konijnen hebben lange oren, een grijsbruine vacht en een korte wipstaart met witte onderzijde en zwarte bovenzijde. Ze worden

Nadere informatie

Gele bloemen in het grasland

Gele bloemen in het grasland Gele bloemen in het grasland Iedereen heeft wel gehoord van het gevaar van Jacobskruiskruid voor vee. Maar hoe onderscheidt je nu Jacobskruiskruid van al die andere gele bloemen? In de weide wordt dit

Nadere informatie

Materialisatie DO Brede school Oude Dorp Leiderdorp

Materialisatie DO Brede school Oude Dorp Leiderdorp Materialisatie DO Brede school Oude Dorp Leiderdorp speeltoestel Foxhol Kleur: Oudhollands Groen (conform kozijnen nieuwe school) speeltoestel De Gagel de gagel artikelnummer kleuropties Veel speelwaarde

Nadere informatie

Bomen en struiken in. Park Bloeyendael. Een themawandeling

Bomen en struiken in. Park Bloeyendael. Een themawandeling Bomen en struiken in Park Bloeyendael Een themawandeling Hoe deze gids te gebruiken De gids begint met een lijst met de namen van de bomen en struiken die groeien langs een uitgezette wandelroute door

Nadere informatie

Aponogeton rara ' Door : Liesbeth van Bruggen

Aponogeton rara ' Door : Liesbeth van Bruggen WWW.WATERPLANTEN.ORG Aponogeton rara ' Door : Liesbeth van Bruggen Dit verhaal gaat niet over een nieuw-ontdekte Aponogeton. Het gaat ook niet over een zeldzame Aponogeton (dan had het verhaal 'Aponogeton

Nadere informatie

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien.

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooibossen Definitie Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier Deze bossen worden voortdurend blootgesteld

Nadere informatie

Van meizoentje tot liefkruid

Van meizoentje tot liefkruid Van meizoentje tot liefkruid Madeliefje Het madeliefje groeit in made landen (made = gras). Het madeliefje hoort bij de familie der composieten of samengesteld bloemige. Wat bij de eerste oogopslag één

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De excursie van dinsdag ging i.v.m. het miezerige weer niet door. Gelukkig was het donderdag wel aangenaam weer en dus fietste

Nadere informatie

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen Bomen vormen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Erg oude, wat verwilderde pruimenboom Vrijstaande pruimenbomen kunnen tot behoorlijke bomen uitgroeien, ze

Nadere informatie

Bos & milieu. Bomen 2013/12

Bos & milieu. Bomen 2013/12 2013/12 Bos & milieu Bomen In een boom speelt zich een aantal levensprocessen af die zorgen voor de groei. Dit verschijnsel heet fysiologie en komt bij alle levende organismen voor. De belangrijkste levensprocessen

Nadere informatie

Overzicht haagconiferen

Overzicht haagconiferen Bureel: Beekstraat 14-9920 Lovendegem Toonpark: Pyramidestraat 25A 9920 Lovendegem Tel/fax: 09/377.85.25 Mail: info@kendevos.be - Web: www.kendevos.be Overzicht haagconiferen Een flink aantal coniferen

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 2 G41-G31-GB1+2 Deutzia gracilis bruidsbloem gracilis = sierlijk Slaat op de sierlijk gebogen bloemrijke twijgen Een lage struik, rijkbloeiend Deutzia

Nadere informatie