7-stippelig lieveheersbeestje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7-stippelig lieveheersbeestje"

Transcriptie

1 7-stippelig lieveheersbeestje Kenmerken : 5,5-8 mm groot. Dekschilden rood met elk drie zwarte stippen en een schildstip. Halsschild zwart met trapeziumvormige of driehoekige witte voorhoeken. Biotoop: Allerlei biotopen en voorkomen op zowel kruiden als bomen in ruige vegataties met oa brandnetel, boerenwormkruid ea.

2 10-stippelig lieveheersbeestje Kenmerken: 3,5-5 mm. Zeer variabel lieveheersbeestje. Te herkennen aan het kleine formaat (< 5 mm) en de aanwezigheid van deuk dwars over de achterkant van de dekschilden die soms echter afwezig of lastig zichtbaar is. De enige andere soort met een dergelijke deuk is het Aziatisch lieveheersbeestje dat echter 5 mm of groter is. Buikzijde en poten rossig tot bruin i.t.t. Tweestippelig lieveheersbeestje. Er worden meer dan 25 variëteiten onderscheiden, gaande van dieren met volledig oranje dekschilden tot dieren met volledig zwartgekleurde dekschilden. De algemeenste vorm heeft rode dekschilden met een sterk variërende hoeveelheid zwarte stippen (variërend van een tot acht per dekschild) en een wit halsschild met meestal vijf zwarte vlekken. De tienstippelige vorm heeft zwarte dekschilden met op elk dekschild vijf grote oranje, rode of lichte vaak deels versmolten vlekken waarvan er drie langs de naad staan. Biotoop Bossen en bosranden, maar ook parken en tuinen, hagen en struwelen, ruigtes enz. Leeft voornamelijk op loofbomen.

3 Ruigtelieveheersbeestje Kenmerken: 3-5mm Vrij klein en langwerpig lieveheersbeestje dat makkelijk te herkennen is aan de karakteristieke witte tekening op het zwarte halsschild: zowel de zijranden als de voorrand zijn wit met een witte middenstreep die tot halverwege loopt. Aan weerszijden van deze middenstreep staat in de zwarte vlek een witte vlek die soms ook verbonden is met de voorrand. Op de achterste helft van elk dekschild staan drie grote stippen en op de voorste helft staan naast de schildstip nog één tot drie kleine stippen. Biotoop: Droge pioniermilieus : pioniervegetaties, droge graslanden zoals spoorwegterreinen, braakliggende terreinen, akkers. Allerlei kruidachtige planten van droge pioniermilieus o.a. duizendblad, jacobskruiskruid, sintjanskruid, melkdistel, melganzevoet

4 roomvleklieveheersbeestje Kenmerken Imagines 5-6,5 mm groot. Dekschilden met 7 vlekken, waarvan er 4 parallel aan de naad liggen. Verschilt van Tienvleklieveheersbeestje door de karakteristieke dwarsrij met 3 vlekken op de dekschilden en de 4 vlekken parallel aan de naad. Biotoop Allerlei biotopen. Voornamelijk waargenomen in parken en tuinen, bosranden, bossen, hagen en struwelen, ook in heidegebieden, ruigtes enz. Voorkomend op inheemse loofbomen en struiken, meest Meidoorn en Linde.

5 10-vleklieveheersbeestje Kenmerken Imagines 5-6,5 mm groot. Lichaam bolvormig, breder wordend naar het uiteinde toe. Dekschilden over het algemeen met 5 grote vlekken, waarvan er 3 parallel aan de naad liggen, soms komen dieren met egaal bruinrode dekschilden voor. Verwarring met Roomvleklieveheersbeestje Calvia quatuordecimguttata is eventueel mogelijk. Biotoop Voornamelijk waargenomen in parken en tuinen, bossen en bosranden, maar ook in hagen en struwelen, ruigtes, kapvlaktes Voornamelijk waargenomen op loofbomen

6 meeldauwlieveheersbeestje Kenmerken: 5-8 mm. Halsschild en dekschild grotendeels (bleek)oranje met op elk dekschild acht ronde of ovale lichte vlekken. Kan verward worden met tienvleklieveheersbeestje en roomvleklieveheersbeestje maar heeft vijf witte vlekken die in een rij aan weerszijden van de naad staan (drie of vier bij de andere soorten). Heeft een brede doorzichtige rand aan het halsschild, waar doorheen de ogen zichtbaar zijn. De dekschilden lopen aan de zijkanten breed uit en zijn aan de randen doorzichtig. Biotoop: Een soort van loofbomen, onder andere veel op esdoorn en es, en te vinden in bossen, parken en tuinen.

7 14-stippelig lieveheersbeestje Kenmerken: 3,5-5 mm. In principe gemakkelijk te herkennen aan de hoekige vlekkentekening. De dekschilden zijn geelbruin of beige met zwarte vlekken maar vaak zijn de vlekken zo groot dat de dekschilden overwegend zwart zijn. Biotoop: Meestal in lage vegetatie langs bosranden, in ruderaal gebied en parken en tuinen. Wordt onder meer veel gevonden op brandnetels.

8 22-stippelig lieveheersbeestje 2,5-3,5 mm. Klein lieveheersbeestje dat direct te herkennen is aan de citroengele kleur en de zwarte stippen. Er zijn enkele andere soorten met gele dekschilden maar daarbij is de kleur bleker. Van deze soorten is ze te onderscheiden door de ronde vorm van de zwarte vlekken (niet hoekig) en de positie van de in totaal 22 vlekken. Ze wordt vooral gevonden op kruiden zoals schermbloemen maar komt ook veel voor op struiken en bomen zoals bijvoorbeeld eik.

9 heidelieveheersbeestje Kenmerken Imagines 2-4 mm groot. Kleine, ronde soort met donkerbruin tot zwart lichaam. Dekschilden met een smalle, rode dwarsband, meestal onderbroken in twee vlekjes. Onderscheidt zich van Wilgenlieveheersbeestje Chilocorus renipustulatus doordat ze kleiner is, door de langwerpige vorm van de vlek op de dekschilden en de eerder bruine dan zwarte lichaamskleur (loupekenmerk). Biotoop Parken in stedelijke omgeving met dennen maar ook bij berk en op struikheide

10 wilgenlieveheersbeestje Kenmerken Imagines 4-5 mm groot. Dekschilden centraal met één rode, ovale of ronde vlek. Onderscheidt zich van Heidelieveheersbeestje Chilocorus bipustulatus door de grootte, de vorm van de centrale vlek op de dekschilden en de zwarte lichaamskleur. Biotoop Voornamelijk aan bosranden en in parken en tuinen. Ook in ruigtes en struwelen. Voornamelijk op wilg Salix sp. Maar ook op andere bomen en struiken

11 4-vleklieveheersbeestje Kenmerken: 3-5 mm. Samen met heidelieveheersbeestje is dit een klein bolvormig dier met een geheel zwart halsschild en zwarte dekschilden met rode vlekken. Is van Heidelieveheersbeestje te onderscheiden door de aanwezigheid van twee vlekken op elk dekschild waarvan de voorste kommavormig is. Kan verward worden met de donkere vorm van het tweestippelig lieveheersbeestje of het tienstippelig lieveheersbeestje maar deze hebben een ovale vorm en missen de verbrede zijranden van het dekschild. Biotoop: Te vinden in allerlei biotopen met naald- of loofbomen zoals bossen, parken, tuinen en ruderale terreinen.

12 2-stippelig lieveheersbeestje (boven zwarte vorm, onder rode vorm) Kenmerken: Imagines 3,5-5 mm groot. Kleur van dek- en halsschild zeer variabel. De vorm typica is oranje met 2 zwarte vlekken, de vorm quadrimaculata is zwart met 4 rode vlekken, de melanistische vorm is bijna volledig zwart. Buikzijde en poten zwart of donkerbruin. De poten van het soms sterk gelijkende Tienstippelig lieveheersbeestje Adalia decempunctata zijn over het algemeen rossig tot bruin en de uiteinden van de dekschilden hebben bij deze soort een dwarsrichel (het zgn. deukje ). Biotopen: Allerlei biotopen. Zeer veel in parken en tuinen, maar ook langs bosranden,hagen en struwelen, graslanden, oevers van vijvers en rivieren enz.

13 veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje Kenmerken: 5-9 mm. Zeer variabel lieveheersbeestje. Is te herkennen door zijn grootte, aan de tweekleurige onderkant zwart centrum met een lichtere licht oranje rand (komt ook voor bij tienstippelig lieveheersbeestje dat kleiner is). Heeft ook, heeft een deukje aan het uiteinde van de schilden (zoals ook bij het tweestippelig lieveheersbeestje maar dat is kleiner) en het halsschild dat wit kan zijn met zwarte vlekken of een zwarte M-vorm of zwart halsschild met brede witte randen. Verder te onderscheiden van viervleklieveheersbeestje dat kleiner is en verbrede zijranden van dekschilden heeft. Biotoop: Overal, is de meest voorkomende soort die s winters in huis komt.

14 Dertienstippelig lieveheersbeestje Kenmerken: 5,5-7 mm. Lichaam langwerpig, roodachtig, oranje of geel. Dekschilden met 6-7 zwarte vlekken waarvan één geïsoleerde schildvlek. Halsschild een weinig breder dan lang met centraal een zwarte tekening en een brede witte rand met een zwart vlekje dat soms samengesmolten is met de centrale vlek. Poten tweekleurig, dijen zwart en schenen bruinrood. Lijkt op Zevenvleklieveheersbeestje Hippodamia septemmaculata maar die heeft een breder halsschild met meer zwart en zonder zwarte vlekjes. Biotoop: Natte milieus: hooilanden, moerassen met biezen en zegges, natte ruigtes met zegges, natte weilanden, oevers van vijvers.

15 Negentienpunt lieveheersbeestje Kenmerken: 3,5-5 mm. Langwerpig lieveheersbeestje met lichte poten en beige (winterhalfjaar) tot oranjerode (zomerhalfjaar) dekschilden en halsschild. Halsschild met zes zwarte vlekken en elk dekschild met negen zwarte stippen en een schildstip. Net zoals dertienstippelig een langwerpig lieveheersbeestje Biotoop: Natte milieus, Oevers van allerlei wateren op onder andere riet en lisdodde, ook in stadsparken, hooilanden, moerassen met biezen en zegges. Miner gezien in Gent maar te zoeken in de meersen.

16 Behaard lieveheersbeestje Kenmerken: 2,5-3,5 mm. Makkelijk herkenbaar, volledig behaard klein lieveheersbeestje met zwarte dekschilden met op elk dekschild twee ronde roodbruine stippen, een zwart halsschild met beige voorhoeken en een beige (man) of zwarte (vrouw) kop. Biotoop: Open, droge en warme habitats zoals taluds en wegbermen, heide, droog schraal grasland, spoorwegterreinen. In Gent al gezien spoorwegterreinen aan Sifferdok en Skiheuvel in Blaarmeersen, te zoeken, is zeldzame soort.

Witjes in Waasland Noord

Witjes in Waasland Noord Witjes in Waasland Noord 1 klein geaderd witje Sp 45mm 2 klein koolwitje Sp 50mm 3 groot koolwitje groter witje Vvl punt zwart, klein recht afgesneden Vvl punt zwart, klein niet recht afgesneden, kartels

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 18 juli Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 18 juli Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 18 juli 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was weer een heel aardige dag en ik heb met plezier bijna een volledige werkdag doorgebracht op de tuinen van De Wiershoeck

Nadere informatie

Dagpauwoog Hoe ziet hij eruit? Wanneer vliegt hij? Waar kun je hem vinden? Waar leven de rupsen? Atalanta

Dagpauwoog Hoe ziet hij eruit? Wanneer vliegt hij? Waar kun je hem vinden? Waar leven de rupsen? Atalanta Je hebt vast wel eens een vlinder gezien. Maar heb een vlinder wel eens goed bekeken? Weet je welke planten een rups lekker vindt? En weet je het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders? De vlinders

Nadere informatie

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare)

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) Boerenwormkruid is een overblijvende plant. De plant heeft een kantige donkerbruin gekleurde stengel en kan 60-120 cm lang worden. Bloeit met platte schermen, die uit

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een zomerse dag met vrij veel zon en weinig wind. Dat laatste vind ik prettig, maar wat betreft de temperatuur ben

Nadere informatie

Libellen herkennen. Weidebeekjuffer Vrouwtjes zijn metaalglanzend groen, de mannetjes zijn blauw. Ze leven langs beken en rivieren (stromend water).

Libellen herkennen. Weidebeekjuffer Vrouwtjes zijn metaalglanzend groen, de mannetjes zijn blauw. Ze leven langs beken en rivieren (stromend water). 1 Libellen herkennen In Nederland leven 71 soorten libellen. Veel daarvan zijn zeldzaam en zul je niet snel tegenkomen. Zo n 25 soorten kun je wel in de stad tegenkomen. Van deze libellen bespreken we

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 10 oktober Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 10 oktober Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 10 oktober 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, De weersverwachting voor dinsdag stemde niet optimistisch. Ik hield er zelfs rekening mee dat de excursie niet door zou

Nadere informatie

CURSUS LIEVEHEERSBEESTJES

CURSUS LIEVEHEERSBEESTJES CURSUS LIEVEHEERSBEESTJES Samenstelling: Wim Veraghtert Natuurpunt Educatie vzw Instelling voor natuur- en milieu-educatie in Vlaanderen Graatakker 11, 2300 Turnhout tel 014-47 29 50 fax 014-47 29 51 educatie@natuurpunt.be

Nadere informatie

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Kris Peeters & Pjotr Oosterbroek Tabel B: Ctenophora, Dictenidia, Nephrotoma, Tanyptera 1.a. Vleugel met 2 vlekken: een iets verlengde

Nadere informatie

7.3. Sleutel tot de families

7.3. Sleutel tot de families 7.3. Sleutel tot de families...waterwantsen (Nepomorpha) 2...oppervlaktewantsen (Gerromorpha) 7...duikerwantsen (Corixidae) blz. 46 Algemeen uitzicht anders (zoekplaat 2, blz. 43)....3...waterschorpioenen

Nadere informatie

Langpootmuggen en verwanten

Langpootmuggen en verwanten Langpootmuggen en verwanten Doel: Kennismaking (types, biotopen) Welke kenmerken zijn belangrijk? Hoe neem ik goede foto s? Enkele voorbeelden met hun kenmerken Kris Peeters, Zwijndrecht peeters.heyrman@scarlet.be

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, donderdag 3 mei 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De excursie van dinsdag ging i.v.m. het miezerige weer niet door. Gelukkig was het donderdag wel aangenaam weer en dus fietste

Nadere informatie

Geelgerande waterkevers in Vlaanderen

Geelgerande waterkevers in Vlaanderen Natuur.focus 13(4): 156-161 Geelgerande waterkevers in Vlaanderen Sterk bedreigd of onderbemonsterd? Kevin Scheers Bijlage: Determinatiesleutel De geelgerande waterroofkevers zijn in het veld vrij eenvoudig

Nadere informatie

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Kris Peeters & Pjotr Oosterbroek Tabel A: Nephrotoma, Cylindrotoma, Diogma 1.a. Bovenkant achterlijf geel met een donkere (bruine

Nadere informatie

Dagvlinders vouwen in rust hun vleugels verticaal, recht boven hun lijf samen (met één uitzondering: de dikkopjes).

Dagvlinders vouwen in rust hun vleugels verticaal, recht boven hun lijf samen (met één uitzondering: de dikkopjes). 1 Vlinders herkennen Er zijn veel meer nachtvlinders dan dagvlinders; in Nederland leven 53 soorten dagvlinders en zo n 2000 soorten nachtvlinders. Nachtvlinders zie je echter veel minder omdat veel soorten

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingsatlas van lieveheersbeestjes in Vlaanderen

Voorlopige verspreidingsatlas van lieveheersbeestjes in Vlaanderen 1B I S 2004 BERTRAM België - Belgique P.B. 9000 Gent 1 BC 5688 Voorlopige verspreidingsatlas van lieveheersbeestjes in Vlaanderen Tim Adriaens en Dirk Maes Je adres verkeerd? Laat het weten op Bertram@jnm.be

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 23 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 23 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 23 mei 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een heerlijke dag. De zon scheen, maar de sluierbewolking maakte het fotograferen tot een prettige bezigheid. Er

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 12 juli Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 12 juli Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 12 juli 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Er stond een vrij stevige bries en de weersverwachting voor in de loop van de middag was niet bijzonder gunstig, maar het

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, vrijdag 11 november Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, vrijdag 11 november Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, vrijdag 11 november 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was met zo n 5 à 6 graden nou niet direct lekker warm, maar er stond weinig wind en de zon scheen heel aangenaam.

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Juglans regia walnoot Boom: 15-18 m hoog Kroon: breed afgeplat, open Geelbruine herfstkleur Juglans regia Groot, veervormig samengesteld blad Bruingroen

Nadere informatie

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg. Tabel E. Soorten met lichtere (geel tot grijze) middenstreep op achterlijf

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg. Tabel E. Soorten met lichtere (geel tot grijze) middenstreep op achterlijf Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Kris Peeters & Pjotr Oosterbroek Tabel E. Soorten met lichtere (geel tot grijze) middenstreep op achterlijf 1.a. Voorrand van de

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 31 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 31 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 31 mei 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Voor de verandering was het dit keer erg warm, maar net als vorige week (erg koud en miezerig) waren er maar bitter weinig

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 2 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 2 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 2 mei 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een beetje wisselvallige dag. In het begin was het bewolkt, en in het eerste half uur heb ik bijna geen insect gezien.

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Kris Peeters & Pjotr Oosterbroek Tabel C. Vleugels met een markant patroon van strepen, vlekken of stippen en tenminste 12 mm.

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 28 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 28 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 28 mei 2019 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was bijna anderhalve maand geleden dat ik op de tuinen van De Wiershoeck en de Kinderwerktuin was. Wat is er in de tussentijd

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 7 en woensdag 8 april 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 7 en woensdag 8 april 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 7 en woensdag 8 april 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Dinsdag, op weg naar De Wiershoeck en de Kinderwerktuin, zagen we onze eerste boerenzwaluw. Maar zoals we

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 26 juli Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 26 juli Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 26 juli 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was voor de verandering weer eens een mooie dinsdag. Helaas kon ik niet zo lang blijven als gebruikelijk en daarom speurde

Nadere informatie

Boterbloem (Ranunculus)

Boterbloem (Ranunculus) Boterbloem (Ranunculus) LPW-Florasleutel samengesteld door Johan Geusens ALGEMENE SLEUTEL Boterbloemen van natte, vochtige plaatsen : Grote boterbloem Blaartrekkende boterbloem Egelboterbloem Boterbloemen

Nadere informatie

De Wiershoeck- Schoolwerktuin, woensdag 13 november 2013

De Wiershoeck- Schoolwerktuin, woensdag 13 november 2013 De Wiershoeck- Schoolwerktuin, woensdag 13 november 2013 Het was afgelopen woensdag mooi herfstweer; droog, een aangenaam zonnetje en weinig wind. Maar het was erg rustig op de tuinen, er waren weinig

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 11 april Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 11 april Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 11 april 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was afgelopen dinsdag een nogal sombere en koele dag. Af en toe brak de zon even door, maar het was telkens van korte

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Beste natuurliefhebber/- ster,

Beste natuurliefhebber/- ster, Beste natuurliefhebber/- ster, Het was dinsdag 10 december een, wat mij betreft, ideale herfstdag: zonnig, droog en weinig wind. Maar ook op zo n mooie dag, zo laat in het jaar, mag je natuurlijk niet

Nadere informatie

Gent stelt als eerste stad in Vlaanderen 'soortenplan' op

Gent stelt als eerste stad in Vlaanderen 'soortenplan' op Gent stelt als eerste stad in Vlaanderen 'soortenplan' op Gent speelt een belangrijke rol voor de natuur. De stad is belangrijk voor heel wat zeldzame planten en dieren en er zijn heel wat plekken in Gent

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst Vlinders kijken op Landgoed Schothorst Enke Kleine vos erdpa In de maanden mei tot en met september zie je ze vliegen: eeg vandaag ga je op zoek naar s. In dit boekje s!iveook nst Du vind je allerlei spelletjes

Nadere informatie

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen Ecologisch Adviesbureau Viridis Inventarisatie Bedrijventerreinen Amersfoort Noordoost In opdracht van:

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 4 juli Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 4 juli Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 4 juli 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Wat mij betreft viel er dit keer op het weer helemaal niets aan te merken. Het was werkelijk een prima dag. Er vlogen en

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 juli Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 juli Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 juli 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een dag met veel bewolking, af en toe een regenbui en dan weer een tijdje een aangenaam zonnetje. Een dag waarop

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 5 juni Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 5 juni Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 5 juni 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon egaal bewolkt, maar al snel brak de bewolking en tegen de middag was er helaas geen wolkje meer aan de lucht.

Nadere informatie

Determinatietabel voor de bijen van het genus Megachile in Nederland

Determinatietabel voor de bijen van het genus Megachile in Nederland Determinatietabel voor de bijen van het genus Megachile in Nederland Hans Nieuwenhuijsen 1 Achterlijf met 6 tergieten, antennes met 12 leden, vrouwtjes... 2 - Achterlijf met 7 tergieten, antennes met 13

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Het was dinsdag beslist geen onaangename dag, maar er stond vrij veel wind. De vorige keer zag ik het

Nadere informatie

Herkenning bladluizen in suikerbieten

Herkenning bladluizen in suikerbieten in suikerbieten Kenmerken belangrijkste bladluissoorten Tits en Laanen, 2005 1 Levenscyclus groene perzikluis (Myzus persicae) Groene perzikluis (Myzus persicae) Goede virusoverbrenger Kenmerken ongevleugelden:

Nadere informatie

Vogels van riet en ruigte. Baardman Panurus biarmicus

Vogels van riet en ruigte. Baardman Panurus biarmicus Groen: Werkzaamheden mogelijk. Oranje: Werkzaamheden mogelijk: ja, mits na overleg met ecoloog en eventuele mitigerende maatregelen. Rood: Werkzaamheden mogelijk: nee, tenzij toestemming van de ecoloog

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 juni Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 juni Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 juni 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, De Nederlander moppert vaak over het weer, maar over het weer van afgelopen dinsdag valt wat mij betreft niets te klagen.

Nadere informatie

De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer 2.1, juni 2016

De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer 2.1, juni 2016 Nummer 2.1, juni 2016 De Natuurkijker Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Vogelliefde en vogelleed Bijzondere varens rond Amersfoort en Leusden Lieveheersbeestjes tellen Van de redactie Zoals in

Nadere informatie

Beste natuurliefhebber/- ster,

Beste natuurliefhebber/- ster, Beste natuurliefhebber/- ster, In verband met voorbereidende werkzaamheden voor een paar nogal ingrijpende klussen in ons huis waren Monica en ik de vorige dinsdag aan huis gekluisterd. Dus maakte ik geen

Nadere informatie

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN Op 12 augustus ging de Vlinderwerkgroep van Ken en Geniet samen op excursie naar de Heemtuin in Rucphen. De ruim 2 hectare grote wilde bloementuin is aangelegd

Nadere informatie

LANGENHOLTE: TOPNATUUR

LANGENHOLTE: TOPNATUUR LANGENHOLTE: TOPNATUUR ROUTE 18 km 20 19 Een prachtige fietstocht langs de uiterwaarden van de Vecht en 'Buitenlanden Langenholten', een nat en ruig natuurgebied waar in het voorjaar wilde kievietsbloemen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 21 augustus 2018

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 21 augustus 2018 De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 21 augustus 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een prima dag. In de loop van de dag werd het warmer, een beetje benauwd zelfs en wat mij betreft had er iets

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Lieveheersbeestje Wie het het lieveheersbeestje? Veel mensen vinden insecten, en vooral kevers, maar griezelige beesten. Ze hebben van die rare sprieten op hun kop, van die enge dunne pootjes, En ook hun

Nadere informatie

Lijst van planten die geplukt mogen worden voor de herbariumwedstrijd

Lijst van planten die geplukt mogen worden voor de herbariumwedstrijd Lijst van planten die geplukt mogen worden voor de herbariumwedstrijd Bomen en struiken (alleen de bladeren plukken) 10 soorten verplicht 1. acacia 2. Amerikaanse eik 3. berk 4. beuk 5. braam 6. els 7.

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 13 mei Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 13 mei Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 13 mei 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Het lijkt een eeuwigheid geleden dat ik op de tuinen was, intussen heb ik veel andere dingen gedaan. Omdat het aangenaam

Nadere informatie

Grondkleur van de Doornikse kriel. Keurmeesterscongres 2012/ AR

Grondkleur van de Doornikse kriel. Keurmeesterscongres 2012/ AR Grondkleur van de Doornikse kriel Waarom dit onderwerp? Met ingang van dit jaar is de kleurbeschrijving van de Doornikse kriel gewijzigd. Onze standaard is met een overgangsperiode van vijf jaar gelijkluidend

Nadere informatie

01 De hut vol info. POSTENTOCHTantwoordblad. biotoopstudie. 4. ja/neen. 5. ja/neen GROEP

01 De hut vol info. POSTENTOCHTantwoordblad. biotoopstudie. 4. ja/neen. 5. ja/neen GROEP 01 De hut vol info 1........ 2....... ha Het natuurreservaat is zo groot als.... voetbalvelden. 3......... 4. ja/neen 1...... 2...... 5. ja/neen een schildpad..... 6. 5 km 2 km 02 Vier landschappen op

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 20 juni Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 20 juni Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 20 juni 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon een beetje grijs en relatief koel, maar tegen de middag werd het zonniger en warmer. Tegelijkertijd werden

Nadere informatie

6. Ontwerp. N 20m. Visualisatie bovenaanzicht

6. Ontwerp. N 20m. Visualisatie bovenaanzicht 6. Ontwerp Visualisatie bovenaanzicht Het concept is vervolgens vertaald naar deze visualisatie. De voorgestelde beplantingen en materialen zijn uitgewerkt op pagina 20 en 21, aan de hand van enkele referenties.

Nadere informatie

Warkruid (Cuscuta) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten

Warkruid (Cuscuta) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten Warkruid (Cuscuta) ALGEMENE SLEUTEL Stempels lang en smal Kelk wijd klokvormig; slippen los om de kroon Kelk minder wijd; slippen tegen kroon Stijl + stempel & kroonschubben > vruchtbeginsel; schubben

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

Grote vos Nymphalis polychloros

Grote vos Nymphalis polychloros Nymphalis polychloros Jan Goedbloed Soortbeschrijving De is een grote bruinrode vlinder, behorend tot de familie van de schoenlappers Nymphalidae waar ook, Atalanta, Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia en Distelvlinder

Nadere informatie

JUFFERS klein, smal, ogen ver uiteen, zittend liggen vleugels meestal op achterlijf. Gekleurde vleugels Vrij groot Blauw glanzend Langs stromend water

JUFFERS klein, smal, ogen ver uiteen, zittend liggen vleugels meestal op achterlijf. Gekleurde vleugels Vrij groot Blauw glanzend Langs stromend water Beekjuffers -> 2 Lijken vlinders breedscheenjuffer weidebeekjuffer bosbeekjuffer JUFFERS klein, smal, ogen ver uiteen, zittend liggen vleugels meestal op achterlijf. Deel vleugel blauw Stromend water groen

Nadere informatie

Bijzondere Vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2012

Bijzondere Vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2012 Bijzondere Vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2012 Alle paddenstoelen zijn gedetermineerd en gefotografeerd door de leden van de Paddenstoelenwerkgroep Bijzondere soorten 2012 Geelbruine plaatjeshoutzwam

Nadere informatie

Monkey Haakpatroon. Hoofd. Lichaam. Gebruikte materialen:! Phildar cotton 3 roze, oranje, geel, groen, Achterkant hoofd (bruin) Neus (licht roze)

Monkey Haakpatroon. Hoofd. Lichaam. Gebruikte materialen:! Phildar cotton 3 roze, oranje, geel, groen, Achterkant hoofd (bruin) Neus (licht roze) Monkey haakpatroon! Monkey Haakpatroon Gebruikte materialen:! Phildar cotton 3 roze, oranje, geel, groen, blauw, paars & bruin! 2 Zwarte knopen! Zwart garen! Vulling Benodigdheden:! Haaknaald 2,5 Hoofd

Nadere informatie

Een vergelijking tussen de lieveheersbeestjesfauna van de stad Roermond en het natuurgebied de Meinweg (Coleoptera: Coccinellidae)

Een vergelijking tussen de lieveheersbeestjesfauna van de stad Roermond en het natuurgebied de Meinweg (Coleoptera: Coccinellidae) 140 entomologische berichten Een vergelijking tussen de lieveheersbeestjesfauna van de stad Roermond en het natuurgebied de Meinweg (Coleoptera: Coccinellidae) TREFWOORDEN Biotoop, faunistiek, inventarisatie,

Nadere informatie

DETERMINATIE SLEUTEL VOOR DE NEDERLANDSE HEIDELIBELLEN

DETERMINATIE SLEUTEL VOOR DE NEDERLANDSE HEIDELIBELLEN DETERMINATIE SLEUTEL VOOR DE NEDERLANDSE HEIDELIBELLEN VRAAG 1: Zijn de onderzijdes van de ogen blauw tot grijzig gekleurd? (bestudeer voorbeeld 1.1) JA, NEE, De onderzijdes van de ogen zijn duidelijk

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 mei 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was weer een zomerse voorjaarsdag, daar zal ik niet over klagen. Maar ook dit keer viel het aantal insecten nogal tegen.

Nadere informatie

Informatie over het herbarium

Informatie over het herbarium Informatie over het herbarium Het woord herbarium is afkomstig van het Latijnse woord Herba dat kruid betekent. Een herbarium is eigenlijk een verzameling kruiden. Maar het bevat ook bladeren, bloeiwijzen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 5 september Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 5 september Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 5 september 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, In de ochtend ging de zon schuil achter grijze wolken, gelukkig klaarde het later op en scheen de zon regelmatig. Dat

Nadere informatie

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen die in aanmerking komen voor de regeling Vouchers voor Landschapselementen bestaan uit inheemse bomen en struiken. Rondom het erf gaat het

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 oktober Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 oktober Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 oktober 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was, gelet op de tijd van het jaar, een heel aardige dag. Er stond een stevige wind en het heeft een paar keer geregend.

Nadere informatie

WORKSHOP BIJENFOTOGRAFIE

WORKSHOP BIJENFOTOGRAFIE WORKSHOP BIJENFOTOGRAFIE Hoe fotograferen we wilde bijen om ze later als soort te herkennen? Arie Koster www.denederlandsebijen.nl Arie Koster (bijenmakelaar, stadsecoloog, specialist bijenbeheer) www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS

RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS Milieu MO41B 2017-2018 KLEINE ZONNEDAUW (DROSERA INTERMEDIA) KENMERKEN SOORTNAAM Soortgroep/familie Hoofd-biotoop Uiterlijke kenmerken Extra foto s Zonnedauwfamilie

Nadere informatie

Landschappelijk inrichtingsplan FPC Oldenkotte, Rekken NOVEMBER 2009

Landschappelijk inrichtingsplan FPC Oldenkotte, Rekken NOVEMBER 2009 Landschappelijk inrichtingsplan FPC Oldenkotte, Rekken NOVEMBER 2009 2 Stedenbouw & Landschap M.H. Tromplaan 55 Postbus 729 7500 AS Enschede tel. 053-4804444 Internet www.iaa-architecten.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

De knoppen van de kastanje beginnen al uit aardig te lopen.

De knoppen van de kastanje beginnen al uit aardig te lopen. De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 5 april 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Afgelopen dinsdag was het weer aardig in overeenstemming met de verwachting; het was grijs en het regende (zachtjes) bijna

Nadere informatie

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig Cercis canadensis Als hoogstamvorm gekweekt groeit C. canadensis uit tot een mooie, middelhoge solitairboom. De stam is grijs en ondiep gegroefd, op latere leeftijd kan de schors in kleine plaatjes loslaten.

Nadere informatie

Herinrichting. Forellenvijver en restaurant De Berenkuil in Putten. Auteur Gerben Schuilenburg Opdrachtgever De Berenkuil

Herinrichting. Forellenvijver en restaurant De Berenkuil in Putten. Auteur Gerben Schuilenburg Opdrachtgever De Berenkuil Herinrichting Forellenvijver en restaurant De Berenkuil in Putten Welke vissen zijn er nu te vangen? Zalmforel Welke vissen zijn er nu te vangen? Regenboogforel Welke vissen zijn er nu te vangen? Goudforel

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een heel aangename dag, maar er was minder te zien dan ik had gehoopt/verwacht. Twee dagen eerder waren we in de Hortus

Nadere informatie

Bomen in drie seizoenen

Bomen in drie seizoenen Bomen in drie seizoenen Naam van mijn boom Namen groepsgenoten WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - 2006 (MET DANK AAN HET AMSTERDAMS NME CENTRUM) 1 Herfst 1 Determineren een 2 Boomhoogte meter hoog 3

Nadere informatie

De bomen op golfclub Grevelingenhout, overzicht per hole. Geïnventariseerd door Nienke Mulders in 2016, in opdracht van de golfclub.

De bomen op golfclub Grevelingenhout, overzicht per hole. Geïnventariseerd door Nienke Mulders in 2016, in opdracht van de golfclub. De bomen op golfclub Grevelingenhout, overzicht per hole. Geïnventariseerd door Nienke Mulders in 2016, in opdracht van de golfclub. Dit document bevat tabellen met soorten bomen en aantallen. Hole 1 Totaal

Nadere informatie

Slangen van Peninsula Osa, Costa Rica

Slangen van Peninsula Osa, Costa Rica Slangen van Peninsula Osa, Costa Rica Deel 2 Jan en Ina Tuns Prinses Marijkestraat 16 c 3251 XP Stellendam www.jamanasin.nl jamanasin@gmail.com Foto s van de auteurs, tenzij anders vermeld 150 lacerta69-4binn.indd

Nadere informatie

Gele bloemen in het grasland

Gele bloemen in het grasland Gele bloemen in het grasland Iedereen heeft wel gehoord van het gevaar van Jacobskruiskruid voor vee. Maar hoe onderscheidt je nu Jacobskruiskruid van al die andere gele bloemen? In de weide wordt dit

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

Nr. 3 Jaargang 4 VLINDERNIEUWS. Vlinderwerkgroep HESPERIA Nieuwsbrief maart 2015 Nr. 3 Jaargang 4

Nr. 3 Jaargang 4 VLINDERNIEUWS. Vlinderwerkgroep HESPERIA Nieuwsbrief maart 2015 Nr. 3 Jaargang 4 Nr. 3 Jaargang 4 VLINDERNIEUWS Vlinderwerkgroep HESPERIA Nieuwsbrief maart 2015 Nr. 3 Jaargang 4 Een woordje vooraf. Beste vlindervrienden, Om het iedereen een beetje gemakkelijker te maken, hebben we

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 31 juli Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 31 juli Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 31 juli 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, Zoals gebruikelijk de laatste weken was het ook deze dinsdag warm, maar gelukkig niet zo warm als een week eerder. Ik was

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 10 juli Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 10 juli Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 10 juli 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon grijs en miezerig, maar toen ik richting Beijum fietste was het droog. Volgens het weerbericht zou het in de

Nadere informatie

Groenbeheer met oog voor bijen

Groenbeheer met oog voor bijen Groenbeheer met oog voor bijen Voorbeelden van bijenvriendelijk beheer in openbaar groen toepasbaar in Groningen, Friesland en Drenthe Arie Koster Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus.

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. Egel informatiemap De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. De meeste mensen kennen de egel slechts als verkeersslachtoffer. Soms wordt

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 27 september Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 27 september Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 27 september 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, En al weer was het een prima dag om op de tuinen rond te scharrelen. De zon scheen, de temperatuur was aangenaam en

Nadere informatie

Soortenlijst Flora faunawet. Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening

Soortenlijst Flora faunawet. Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening Soortenlijst Flora faunawet Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening 25 beschermde soorten zie soortenlijst t.b.v. F&F wet pag. 2: Deze 25 herkennen tijdens het examen. pag 3 t/m 7: Één of enkele

Nadere informatie

natuur in Gent monitoring 1999-2014

natuur in Gent monitoring 1999-2014 natuur in Gent monitoring 1999-2014 Natuurmonitoring waarom? Halen we de doelstellingen van het RSG en het groenstructuurplan? (Hoe) moeten we bijsturen? Natuurmonitoring waarom? Halen we de doelstellingen

Nadere informatie

Hebben tuinslakken persoonlijkheden? En zijn tuinslakken uit de stad brutaler dan hun soortgenoten op het platteland?

Hebben tuinslakken persoonlijkheden? En zijn tuinslakken uit de stad brutaler dan hun soortgenoten op het platteland? Hebben tuinslakken persoonlijkheden? En zijn tuinslakken uit de stad brutaler dan hun soortgenoten op het platteland? Iedereen met een kat, papegaai, hond of paard als huisdier weet dat dieren, net als

Nadere informatie

Acer freemanii Armstrong

Acer freemanii Armstrong 1 Acer freemanii Armstrong Naam: Esdoorn Hoogte: 9-12 meter, strak zuil- tot ovaalvormige kroonvorm : smalle straten en lanen : verdraagt verharding, zeer goed windbestendig Bodem: niet te natte grond,

Nadere informatie