Hazelaar Corylus avellana

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hazelaar Corylus avellana"

Transcriptie

1 Hazelaar Corylus avellana De hazelaar kan al in januari tot maart bloeien, waardoor zeer vroeg in het voorjaar stuifmeel voor bijen en hommels beschikbaar is. De kwaliteit van het stuifmeel is niet hoog, maar omdat er tijdens deze periode weinig andere stuifmeelbronnen zijn, maken bijen er toch gebruik van. De hazelaar produceert geen nectar. De hazelaar is qua standplaats niet erg kieskeurig: zolang de bodem niet te nat of te zuur is, kan deze heester zich goed ontwikkelen. Een humusrijke onderlaag heeft de voorkeur. Het is een inheemse heester die op veel plekken in Nederland goed kan gedijen. Opvallend aan de hazelaar zijn de hangende mannelijke katjes, die vanaf de zomer aanwezig zijn. In de winter komen deze tot bloei. De vrouwelijke rode bloeiwijzen zitten aan dezelfde struik in clusters bij elkaar. De bladeren van de hazelaar zijn ruw en behaard, met een kartelige rand. Hazelnoten zijn rond september rijp. Van links naar rechts: mannelijke katjes, vrouwelijke bloeiwijzen, bladeren en noten van de hazelaar Door de struik jaarlijks te dunnen zal deze het beste tot bloei komen, omdat dan voldoende licht de struik kan bereiken. Hazelaars zijn niet te vermeerderen door stekken. Ze kunnen wel vermeerderd worden door middel van afleggen. Hierbij worden soepele jonge takken in de grond gebogen en vastgemaakt, zodat ze kunnen wortelen. Hazelaars die laag bij de grond afgesnoeid worden, kunnen aangeaard worden, zodat de nieuwe jonge scheuten allemaal wortelen. Door turf of potgrond bij de grond te voegen zal de beworteling verbeteren.

2 Katwilg Salix viminalis Door de vroege bloei in maart en april is de katwilg een geliefde waardplant voor bijen en hommels. Het gaat dan om de mannelijke planten, omdat deze geel stuifmeel produceren. Katwilgen komen voor langs sloten en rivieren, want ze houden van een natte standplaats. De katwilg vormt meestal een struik, maar kan ook een boom vormen, die tot 6 m hoog kan worden. Ze kunnen geknot worden en er dan uitzien als een typische knotwilg. Het is een tweehuizige plant, dit betekent dat er een mannelijke en een vrouwelijke variant is, te herkennen aan de katjes die in de okselknoppen staan. - Mannelijke katwilgen hebben tijdens de bloei 1,5-3 cm lange mannelijke katjes en produceren geel stuifmeel. - Vrouwelijke katjes zijn wat langer. Mannelijke en vrouwelijke katjes bevatten beiden een honingklier. De bladeren zijn in de jonge fase aan beide kanten grijs zijdeachtig behaard. Daarna wordt de bovenkant blad grotendeels kaal en dofgroen. De bladrand is vaak naar binnen gerold. Van links naar rechts: mannelijke katjes, vrouwelijke katjes en bladeren van de katwilg De katwilg is een snelgroeiende plant. Omdat de katjes voornamelijk op éénjarig hout groeien moet de wilg altijd na de bloei sterk worden terug gesnoeid. De katwilg is gemakkelijk te vermeerderen door te stekken. Stekken kan het beste tijdens de winterrust (niet later dan maart). Gebruik het middendeel van een nieuwe scheut van 0,5 tot 2 cm dikte en 25 cm lang. Snijdt de stek aan de onderkant direct onder een knop en aan de bovenkant direct boven een knop af. Steek de stek voor 2/3 deel in de grond met minimaal 3 knoppen boven de grond.

3 Forsythia /Chinees klokje - Forsythia sp. Forsythia is een winterharde heester, die al in maart en april uitbundig bloeit met een overvloed aan gele bloemen. Na de bloei krijgt de heester zijn blad. Forsythia houdt van een plek in de volle zon of eventueel in lichte schaduw. De heester houdt van voedselrijke, vochthoudende grond. Oorspronkelijk komt de plant uit China en Korea. De heester bloeit uitbundig in maart en april met vele gele bloemen. Er bestaan echter ook witte cultivars. De heester wordt ook bloeiend hout genoemd, omdat er tijdens de bloei nog geen blaadjes aan de struik te vinden zijn. Forsythia kan tot 3 meter hoog worden. Van links naar rechts: bloemen van de forsythia en een gehele struik in bloei Forsythia kun je het best jaarlijks snoeien. De bloemen worden gevormd op de nieuwe scheuten van het jaar ervoor. Snoeien doe je direct na de bloei. Forsythia is gemakkelijk te vermeerderen door het nemen van een zomerstek van 10 cm lengte. Neem hiervoor een takje dat zonder te breken gebogen kan worden. Stop een kant van het takje in een mengsel van turfrijke grond met scherp zand en geef het goed water. Al gauw zullen er wortels gevormd worden. De heester kan het jaar erop al bloeien.

4 Vuilboom / Sporkehout - Rhamnus frangula / Frangula alnus De vuilboom bloeit bijna het gehele bijenseizoen en is daarom een waardevolle drachtplant. Terwijl de besjes van een vorige bloei er nog steeds aan hangen, bloeit de vuilboom telkens weer opnieuw. De plant heeft de voorkeur voor een natte, zurige grond. Algemeen zegt men, dat het een plant voor zandgrond is, maar in de praktijk blijkt dat deze plant ook in de volle klei kan gedijen. De soort groeit als struik of als kleine boom tot ongeveer 5 meter hoog. De schors is zwart en heeft bruine poriën. De bladeren zijn elliptisch en gaafrandig. De bloemen hebben vijf kelk- en vijf kroonbladeren en zitten in de oksels van de takken. De bloemen staan alleen of in bundeltjes. De bloeitijd loopt van april tot juli. De vuilboom draagt rode besachtige steenvruchten die later zwart worden. Takken van de vuilboom, waarin de bladvorm, de bloemen en de steenvruchten te zien zijn De vuilboom bloeit op jong hout. Het is daarom aan te bevelen om de vuilboom regelmatig terug te snoeien, want dat levert weer nieuwe scheuten op die in bloei komen. De vuilboom kan ook door jezelf worden vermeerderd door zaaien. Het zaad moet je daarvoor wel eerst stratifiëren (= een aantal malen bevriezen en ontdooien) om kiemkrachtig te worden. Je kunt natuurlijk ook de jonge plantjes uitsteken en verplanten. Waar vuilboom staat zullen jaarlijks meerdere jonge plantjes uitkomen. Bij de tuincentra zijn deze "ordinaire" boompjes bijna nooit te koop. Je moet er voor naar boomkwekers onder de afdeling 'plantsoen'. N.B. De vuilboom is de winterwaardplant van de Vuilboomluis, een plaaginsect voor akkerbouwgewassen. Het is daarom niet raadzaam om deze aan te planten in akkerbouwgebieden.

5 Linde Tilia sp. Lindebomen bloeien rijkelijk in juni en juli. De bomen worden door bijen en hommels bestoven en verspreiden een aantrekkelijke geur. In juli zijn er weinig andere bloeiende soorten, waardoor laatbloeiende lindebomen belangrijk zijn voor bijen en hommels. Onder alleenstaande bomen kunnen soms veel dode hommels liggen. Doordat de hommels meer energie verbruiken bij het rondvliegen dan dat er in de vorm van nectar verzameld kan worden, verhongeren de hommels. Het wordt daarom aangeraden meerdere lindebomen bij elkaar te planten. De linde zien we vaak als straatboom en als leiboom bij huizen en boerderijen. Oorspronkelijk groeiden zij in beekdalen, maar ze zijn nu overal in Nederland te vinden. De linde is dicht bebladerd en sterk vertakt. Zij geeft daardoor veel schaduw. De kroon van een vrijstaande linde is groots. De boom heeft een groot herstellend vermogen en laat zich in allerlei vormen snoeien. Kenmerkend is het zogenaamde wortelbroed aan de onderzijde van de stam. Dat zijn takkenbossen die vanuit de wortel omhoog groeien. De bladeren zijn hartvormig met een spitse punt. De bloemen zijn witgeel en geuren verrukkelijk. Wortelbroed, bloemen en zaden van de linde De plant vermeerdert zich door zaden, stekken en door wortelopslag. Aan de steel van de bloeiwijze zit een langwerpig blaadje dat, als de rijpe vruchtjes naar beneden vallen, zorgt voor een tollende beweging, waardoor de zaden door de wind verder verspreid kunnen worden. De zaden van de zomerlinde zijn zeer kiemkrachtig, terwijl die van de Hollandse linde steriel zijn, d.w.z. dat zij zich niet via zaden voortplant, maar wel gestekt kan worden.

6 Klimop Hedera helix De klimop bloeit in het najaar (augustus tot november) op afstaande zijtakken in de zon. Als de weersomstandigheden het toelaten, kunnen o.a. bijen en hommels hier een weldadige dracht vinden. Klimop is een groenblijvende, houtige liaan. De plant groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels vastklampt. De bloemen staan in bolvormige schermen die in trosjes staan. De bladeren aan de bloeiende takken zijn eirond, terwijl die van niet bloeiende takken handvormig zijn met een hartvormige voet. Na de bestuiving ontstaat er per bloemetje een blauw-zwarte bes die pas na de winter rijp is. Van links naar rechts: bloeitakken, klimtakken en bessen van de klimop. Het duurt meerdere jaren voordat klimop tot bloei komt. De bladeren op de bloeiende afstaande zijtakken hebben een eigen vorm die afwijkt van die van de klimmende takken. Als je van zo'n afstaande bloeiende zijtak een stek maakt dan ontstaat er een struik met alleen die bladvorm. Deze struik zal geen wegklimmende of wegkruipende uitlopers meer krijgen, en is dus een elk najaar bloeiende struik met een vaste plaats zoals andere struiken. Klimop is gemakkelijk te vermeerderen middels stekken of middels afleggen. Als je goed bij de basis van de plant zoekt zal je zien dat de plant zelf al over de grond gekropen is en op verschillende plaatsen wortels heeft aangemaakt. Deze scheuten met wortels kan je dan direct van de moederplant afknippen en elders aanplanten.

7 Meidoorn Crataegus sp. De meidoorn is niet bijzonder waardevol voor bijen en hommels, omdat deze in mei bloeit wanneer er ook veel andere drachtplanten te vinden zijn. Echter, het is een boom/heester die van oudsher op het platteland gebruikt wordt in hagen vanwege de doorns (als veekering). De meidoorn is een inheemse plant en groeit op vrijwel alle gronden, zowel op tamelijk droge als vrij natte plaatsen goed groeien. De plant houdt van een zonnige standplaats en/of halfschaduw. De plant vertakt bij de grond en heeft dus een lage kroon. Vaak zijn er kruisende takken. De takken hebben scherpe, 1-2,5 cm lange doorns. De bladeren hebben drie tot zeven lobben en grofgetande randen. Het blad is glanzend donkergroen van boven en donkerroze van onder. De bloemen zijn wit, roze of rood van kleur bestaande uit 5 kroonblaadjes. Na de ontwikkelen deze zich tot circa 1 cm grote, eivormige vruchten. Rijpend verkleuren ze van groen tot donkerrood. Van links naar rechts: tak met bladeren en doorns, bloemen en vruchten van de meidoorn. Een meidoorn bloeit op overjarig hout. Struiken kunnen tussen herfst en voorjaar eens in de twee of drie jaar worden teruggezet tot vlak boven de basis, maar laat dus enkele scheuten in de top staan. Volgroeide bomen hebben nauwelijks snoei nodig. De meidoorn kan uit zaad vermeerderd worden. Wel duurt het vrij lang voor de zaden kiemen, soms tot ruim twee jaar.

8 Esdoorn - Latijnse naam Esdoorns behoren tot de betere voorjaarsdrachtplanten. De esdoorn is een geslacht van zo'n 120 soorten bomen en struiken. Het merendeel van de esdoornsoorten zijn geweldige bijenplanten met meestal niet zo opvallende geelgroene bloemtrossen die zowel nectar als geel/geelachtig stuifmeel leveren. De bloeiperiode verschilt per esdoornsoort, maar is vanaf maart tot en met mei. Esdoorns groeien het beste op zonnige plaatsen of in de halfschaduw. De vrucht van al die esdoorns is voorzien van een grote vleugel. Er zitten daarbij twee vruchten aan één steeltje. Deze helikoptertjes zorgen voor een goede verspreiding door de wind. Esdoorns staan verder bekend om hun mooie blad qua vorm en kleur. Het esdoornblad met de drie punten staat in de Canadese vlag. Van links naar rechts: helikoptertjes en bladeren van de esdoorn Door jaarlijks te snoeien kun je bloei bevorderen. Echter, de inheemse esdoorns gaan gemakkelijk bloeden na het snoeien. Dit bloeden vindt plaats als het groeiseizoen in het voorjaar weer aanbreekt. Je kunt het beste in de zomer snoeien, want dan heeft de boom het vermogen om zijn "wond" binnen 24 uur te helen. Gewone esdoorn wordt vegetatief vermeerderd door afleggers. Hierbij wordt een stengel of tak naar de grond gebogen en wordt op een deel ervan grond gelegd. Ook kunnen de meeste soorten gestekt worden.

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bladverliezende heesters Een heester is een plant met takken, al dan niet met een korte stam. bol Breed uitgroeiend smal

Nadere informatie

Van Hallstraat. Prunus avium Plena

Van Hallstraat. Prunus avium Plena Van Hallstraat Prunus avium Plena Deze middelgrote boom heeft een ronde en regelmatig vertakte dichte kroon. De boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 8-12 m. De glanzende schors is bruinrood van

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan. Fressevenweg TP Bergeijk

Erfbeplantingsplan. Fressevenweg TP Bergeijk Erfbeplantingsplan Fressevenweg 7 5571 TP Bergeijk 1 Inhoudsopgave 1. Kadastrale kaart Fressevenweg 7 Blz. 3 2. Legenda Blz. 4 3. Beschrijving van de te planten bomen en heesters Blz. 5 2 Kadastrale kaart

Nadere informatie

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig Cercis canadensis Als hoogstamvorm gekweekt groeit C. canadensis uit tot een mooie, middelhoge solitairboom. De stam is grijs en ondiep gegroefd, op latere leeftijd kan de schors in kleine plaatjes loslaten.

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 1 G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bomen Een boom is een stam (of meerdere) met daar bovenop een kroon met bladeren. Bol / rond ovaal piramidaal zuil kegel vormboom Acer

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Juglans regia walnoot Boom: 15-18 m hoog Kroon: breed afgeplat, open Geelbruine herfstkleur Juglans regia Groot, veervormig samengesteld blad Bruingroen

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 3 G41-G31-GB1+2 Potentilla fruticosa struik-ganzerik fruticosa = heesterachtig Het geslacht Potentilla kent veel kruidachtige soorten (vaste planten).

Nadere informatie

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Categorie: Halfwintergroene heester Bloeitijd: vroeg in maart en april Bloemkleur: de geurende bolvormige bloemen zijn in de knop zalmroze gekleurd.

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk door S. 1142 woorden 21 mei 2016 7,6 2 keer beoordeeld Vak Biologie Tamme Kastanjeboom (Castanea sativa) Gevonden op 20 mei 2015, in gemeente Hoogezand-Sappemeer,

Nadere informatie

Plantenkennis. Ericaceae. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Ericaceae. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Ericaceae G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Ericaceae: een aparte groep! De kroonbladeren zijn vergroeid tot een soort kelkje, bestaande uit 4 of 5 delen. Ze stellen de volgende bodemeisen:

Nadere informatie

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen.

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Scheldevrijstraat 1. Boomkeuze In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Langs de straat tussen de parkeerplaatsen planten we de laanbomen.

Nadere informatie

Behaag...Natuurlijkactie 2013.

Behaag...Natuurlijkactie 2013. Behaag...Natuurlijkactie 2013. Een actie van Natuurpunt, de Milieuraad en het Gemeentebestuur. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privétuinen kunnen samen groene linten vormen, vaak

Nadere informatie

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht.

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. Het doel van de Bomenroute is om door middel van educatie het belang van bomen

Nadere informatie

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak Planten stekken Planten kunnen op veel manieren vermeerderd worden. Er zijn verschillende bomen, heesters, vaste- en eenjarige planten die door zaad vermeerderd kunnen worden. Planten die door zaad vermeerderd

Nadere informatie

Het uitlopen van bomen

Het uitlopen van bomen Het uitlopen van bomen Werkblad van... Bij deze opdrachten gaan we een aantal weken het uitlopen van vier soorten bomen volgen. Je zult zien, dat tijdens deze weken de bomen eerst gaan bloeien en dat daarna

Nadere informatie

De drachtplantentuin in oktober

De drachtplantentuin in oktober De drachtplantentuin in oktober In oktober wordt het steeds duidelijker dat de zomer toch echt is afgelopen en de herfst begonnen is. Maar ook dan is er nog heel veel prachtigs te beleven, zoals eigenlijk

Nadere informatie

Bladhoudende Heesters

Bladhoudende Heesters Bladhoudende Heesters aucuba Aucuba japonica Variegata Bloem: roodachtig / blad: groen met gele vlekken. Nepal tot Japan Kornoeljeachtigen Snijbloemen Goed vertakte struik. Zacht hout. Blad is leerachtig,

Nadere informatie

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Leve de tuin 25.04.2017 Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Regionale landschappen Publiekprivaat samenwerkingsverband tussen: Overheden: gemeenten & provincie Verschillende doelgroepen:alle gebruikers

Nadere informatie

Struweel aanplant. Struweel voor akkervogels. Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid.

Struweel aanplant. Struweel voor akkervogels. Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid. Struweel aanplant Struweel voor akkervogels Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid. Aanplant van solitaire struikjes en (kleine) bosschages Daar waar het kan daar waar het niet in de weg staat In

Nadere informatie

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Coniferen G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Coniferen: een aparte groep! Zaadplanten Eenzaadlobbig Tweezaadlobbig Bedektzadig Naaktzadig Bomen Heesters enz Coniferen Ginkgo biloba

Nadere informatie

Overzicht haagconiferen

Overzicht haagconiferen Bureel: Beekstraat 14-9920 Lovendegem Toonpark: Pyramidestraat 25A 9920 Lovendegem Tel/fax: 09/377.85.25 Mail: info@kendevos.be - Web: www.kendevos.be Overzicht haagconiferen Een flink aantal coniferen

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat:

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat: Pinus nigra, Oostenrijkse den Aantal: 19 stuks Maat: 150-200 20-25 (40) m in jeugd breed kegelvormig, later rond Schors en takken: zwartgrijs met diepe groeven, takken geelbruin stijve naalden, 2 bijeen,

Nadere informatie

Boterbloem (Ranunculus)

Boterbloem (Ranunculus) Boterbloem (Ranunculus) LPW-Florasleutel samengesteld door Johan Geusens ALGEMENE SLEUTEL Boterbloemen van natte, vochtige plaatsen : Grote boterbloem Blaartrekkende boterbloem Egelboterbloem Boterbloemen

Nadere informatie

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis.

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Inhouds opgave. Bomen: - Robinia pseudoacacia Frisa - Robinia pseudoacacia Umbraculifera - Tilia platyphyllos - Tilia tomentosa brabant

Nadere informatie

Moraceae. Grote familie (48 geslachten, soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus

Moraceae. Grote familie (48 geslachten, soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus Moraceae Grote familie (48 geslachten, 1.200 soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus Broussonetia 8 soorten, Verspreid over Oost Azië, en Polynesië Broussonetia kazinoki Broussonetia papyrifera Broussonetia

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 2 G41-G31-GB1+2 Deutzia gracilis bruidsbloem gracilis = sierlijk Slaat op de sierlijk gebogen bloemrijke twijgen Een lage struik, rijkbloeiend Deutzia

Nadere informatie

Basterdwederik (Epilobium)

Basterdwederik (Epilobium) ALGEMENE SLEUTEL Basterdwederik (Epilobium) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten Bladen verspreid Gewoon wilgenroosje Bladen tegenoverstaand; stempel in kruis of knotsvormig Stempel in 4 gespleten,

Nadere informatie

Plantenkennis. Klim, slinger en leiplanten. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Klim, slinger en leiplanten. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Klim, slinger en leiplanten G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Klim, slinger en leiplanten In de volksmond wordt deze groep klimplanten genoemd. Maar de manier waarop ze tegen een

Nadere informatie

Buurtcontract. Planten om uw buurt op te fleuren. Klimhortentia

Buurtcontract. Planten om uw buurt op te fleuren. Klimhortentia Buurtcontract Planten om uw buurt op te fleuren Klimhortentia Is zelfhechtend. Kan grote stukken muur of schutting bedekken. Veel witte bloemen in de zomer. Een vochtige, goed doorlatende grond. Halfschaduw

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 113. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 113. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 6 Steeds meer planten! 9 6.1 Geslachtelijke variaties 9 6.2 Van eicel tot zaad 11 6.3 Allemaal gelijk 14 6.4 De juiste behandeling 24 6.5 Verschillende bollen en knollen 28 6.6 Afsluiting

Nadere informatie

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Coniferen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Groep 2B Naalden in bundels in een omhulsel Pinus mugo bergden Dwergvorm: Pinus mugo pumilo Boom: 8 m Kroon: breed Pinus mugo Gekromde naald Blauwgroene

Nadere informatie

LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten. Klokje (Campanula)

LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten. Klokje (Campanula) Klokje (Campanula) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten ALGEMENE SLEUTEL Bloemen zittend, gegroepeerd bovenaan Kluwenklokje Bloemen met lange of korte bloemsteeltjes Blad minstens 5 x zo lang

Nadere informatie

Voortplanting bij planten

Voortplanting bij planten Voortplanting bij planten Opdracht 1 1. Wanneer spreken we van ongeslachtelijke voortplanting? 2. Een uitloper en een wortelstok zijn beide stengels waaraan jonge planten ontstaan. Wat is het verschil

Nadere informatie

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei BOMEN GRAETHEIDELAAN Boomnaam Zelkova serrata Flekova (GREEN VASE) Nederlandse naam Hoogte Kroon Schors en takken Blad Bloemen Vruchten Toepassing Japanse zelkova 10-12 meter (max. 18 m.) breed vaasvormig

Nadere informatie

plantenkennis loofbomen

plantenkennis loofbomen plantenkennis loofbomen Colofon Auteurs Jan van Driel Redactie Evelien Delhez Beeld Ontwikkelcentrum, Jan van Driel Ontwerp omslag & opmaak binnenwerk Buro Gom, Jeroen Reith Inleiding Het leren herkennen

Nadere informatie

Alsemambrosia Ambrozijn Ambrosia artemisiifolia

Alsemambrosia Ambrozijn Ambrosia artemisiifolia Alsemambrosia Ambrozijn Ambrosia artemisiifolia Een exoot PlantenWerkGroup Scousele Sonja Reps 11/10/2017 2 Beschrijving: Alsemambrosia is een éénjarige plant die pas sinds 1875 voor het eerst in ons land

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

Lentewandeling in Boomrijk April 2012

Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Wat is er nu al te zien, in april? Deze wandeltocht door Boomrijk toont de vroege bloeiers en een aantal opvallende bomen in het park. De wandeling duurt tussen de

Nadere informatie

Acer freemanii Armstrong

Acer freemanii Armstrong 1 Acer freemanii Armstrong Naam: Esdoorn Hoogte: 9-12 meter, strak zuil- tot ovaalvormige kroonvorm : smalle straten en lanen : verdraagt verharding, zeer goed windbestendig Bodem: niet te natte grond,

Nadere informatie

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders www.bloembergecologie.com Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders Bakkers, Sanne; Bloemberg, Mark HAS Hogeschool s-hertogenbosch, 26 juni 2015 Bloemberg M.S. 07-05-2017 1 Lang bloeiende

Nadere informatie

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m 1 Handboek Tuinplanten Bomen & Struiken > 4,5 m 2 Titel: Handboek Tuinplanten, Bomen & Struiken > 4,5 m Nederlandse uitgever: BoekvoorPlant Copyright 2016 Cm van de Wouw Ontwerp: Cm van de Wouw Productieleiding:

Nadere informatie

REGIONALE LANDSCHAPPEN

REGIONALE LANDSCHAPPEN REGIONALE LANDSCHAPPEN WAT IS EEN REGIONAAL LANDSCHAP? Samenwerkingsverband (VZW) tussen provincie, aangesloten gemeenten en verenigingen actief rond natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed, recreatie

Nadere informatie

d. (insnijdingen) Hoef je niet te kennen.

d. (insnijdingen) Hoef je niet te kennen. Soortenkennis O41 In deze presentatie krijg je meestal een foto te zien. Raad wat het is. Op de volgende pagina zie je de naam van de plant, met eventueel nog wat bijzondere kenmerken. Daarnaast start

Nadere informatie

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen. Linde (Tilia)

LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen. Linde (Tilia) Linde (Tilia) LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen ALGEMENE SLEUTEL Blad 8-18 cm lang, onderkant lichtgroen, zacht behaard, witachtige haarbosjes Zomerlinde (Grootbladige linde) Blad ten hoogste

Nadere informatie

Snoeien. Snoeien van hagen: worden meestal gesnoeid in mei en augustus - september Bodembedekkers: alle 2 jaren bij snoeien tot op 5 cm.

Snoeien. Snoeien van hagen: worden meestal gesnoeid in mei en augustus - september Bodembedekkers: alle 2 jaren bij snoeien tot op 5 cm. Snoeien Dode en zieke takken zullen bij alle heesters weggesnoeid worden; lucht en licht moeten in de gesteltakken kunnen doordringen. Uitzondering voor de heesters die een schaduw of halfschaduwplaats

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladhoudende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladhoudende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladhoudende heesters G41-G31-GB1+2 Bladhoudende heesters Wat is het verschil met de bladverliezende heesters? Het blad van bladhoudende heesters is vaak dikker. De huidmondjes zitten

Nadere informatie

Natuureducatie op het schoolplein

Natuureducatie op het schoolplein Natuureducatie op het schoolplein Welke planten zijn geschikt voor educatief gebruik? Blauwe regen bloemen, zintuigen, vogels De blauwe regen bloeit uitbundig in het voorjaar en ruikt heerlijk. De bloemen

Nadere informatie

de hagen in Vroonermeer Noord

de hagen in Vroonermeer Noord Hagen in Vroonermeer Noord -- 7 Beuk Fagus sylvatica De beukhaag staat bekend om zijn mooie glimmende bladeren. De Fagus sylvatica houd zijn bladereren vast totdat er weer nieuw blad komt. Dit verschijnsel

Nadere informatie

Planten vermeerderen: Stekken

Planten vermeerderen: Stekken AFDELING HERENTALS LESGEVER: Bert Peers TEKST: Bert Peers Planten vermeerderen: Stekken Het stekken is makkelijk uit te leggen, maar als we het zien doen is het nog altijd beter te onthouden.en welke stek

Nadere informatie

Soortenkennis O43. Bloemplanten

Soortenkennis O43. Bloemplanten Soortenkennis O43 Bloemplanten In deze presentatie krijg je meestal een foto te zien. Raad wat het is. Op de volgende pagina zie je de naam van de plant, met eventueel nog wat bijzondere kenmerken. Daarnaast

Nadere informatie

Bloesems en Bessen. plantenverkoop. voorjaar 2017

Bloesems en Bessen. plantenverkoop. voorjaar 2017 Bloesems en Bessen plantenverkoop voorjaar 2017 Beste stadsgenoot, Wist je dat de totale oppervlakte aan private tuinen in Vlaanderen groter is dan alle natuurgebieden samen? Ruim acht op tien woningen

Nadere informatie

RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS

RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS Milieu MO41B 2017-2018 KLEINE ZONNEDAUW (DROSERA INTERMEDIA) KENMERKEN SOORTNAAM Soortgroep/familie Hoofd-biotoop Uiterlijke kenmerken Extra foto s Zonnedauwfamilie

Nadere informatie

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2 Plantenkennis Rozen Lijst 2 Algemene informatie Rozen Alle tuin en parkrozen stammen af van Rosa gallica, een roos uit het Frankrijk en het Middelandszee-gebied. Via de Oosterse landen werd het sortiment

Nadere informatie

Bomen in drie seizoenen

Bomen in drie seizoenen Bomen in drie seizoenen Naam van mijn boom Namen groepsgenoten WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - 2006 (MET DANK AAN HET AMSTERDAMS NME CENTRUM) 1 Herfst 1 Determineren een 2 Boomhoogte meter hoog 3

Nadere informatie

Waterlepeltje (Ludwigia)

Waterlepeltje (Ludwigia) Waterlepeltje (Ludwigia) LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen Ludwigia Kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides) Waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) kroonbladen 7-17 mm (12-)15-25 mm

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

Indeling zure kersen ALS WE OVER ZURE KERSEN SPREKEN DAN

Indeling zure kersen ALS WE OVER ZURE KERSEN SPREKEN DAN Indeling zure kersen ALS WE OVER ZURE KERSEN SPREKEN DAN DENKEN WE MEEST AAN DE MOREL OF WE ZEGGEN MORELLEN, DOCH DE MOREL IS EEN RAS TERWIJL ZURE KERSEN DE VERZAMELNAAM IS VOOR ALLE ZURE KERSERASSEN.

Nadere informatie

Ribes sanguineum White Icicle. Bloeikleur. Wintergroen. Iedere goede tuingrond. Onderhoud

Ribes sanguineum White Icicle. Bloeikleur. Wintergroen. Iedere goede tuingrond. Onderhoud Ribes sanguineum White Icicle Plantafstand Sierheesters Wit Zon,Halfschaduw Ribesfamilie april - juni nee 160 cm - 200 cm Iedere goede tuingrond. 1-1 stuks/m² Solitair Groep Heesterborder Ribes sanguineum

Nadere informatie

Bestuivingsinformatie

Bestuivingsinformatie Bestuivingsinformatie Aardbei Fragaria vesca Familie Ode: Rosales Familie: Rozenfamilie, Rosace. Geslacht: Frigaria Biotoop en bodem: De aardbei prefereert een zonnige standplaats op vochtige vruchtbare

Nadere informatie

3 Planten en verplanten

3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 34 3.1 Plantensoorten 35 3.2 Plantafstand 38 3.3 Planten in verband 41 3.4 Bomen planten 43 3.5 Afsluiting 48 34 PLANTEN EN VERPLANTEN Bijna het hele jaar

Nadere informatie

Winterharde Buiten Varens.

Winterharde Buiten Varens. Winterharde Buiten Varens. Als we het hebben over winterhardevarens dan spreken we over Buitenvarens welke Nederlandse winters zonder probleem kunnen overleven. Varens groeien vaak op schaduwrijke plaatsen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 april Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 april Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 april 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De excursies in de winterperiode moesten i.v.m. het weer een paar keer worden geannuleerd. De vooruitzichten voor afgelopen

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Nachtschade (Solanum)

Nachtschade (Solanum) Nachtschade (Solanum) LPW-Florasleutel samengesteld door Ilse Plessers ALGEMENE SLEUTEL 4 soorten, 1 ondersoort: Solanum Bitterzoet (S. dulcamara) Driebloemige nachtschade (S. triflorum) Glansbesnachtschade

Nadere informatie

Planten. Plant nu de Lente. die vogels, vlinders en bijen aantrekken. Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen

Planten. Plant nu de Lente. die vogels, vlinders en bijen aantrekken. Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Plant nu de Lente Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Planten die vogels, vlinders en bijen aantrekken Elke dag krijgt je tuin allerlei vogels, bijen en vlinders over de vloer. Ze zijn niet

Nadere informatie

Eetbare kastanje rassen

Eetbare kastanje rassen Eetbare kastanje rassen Castanea sativa heeft zijn oorsprong in de gematigde zone van het noordelijk halfrond. in Oost-China, Korea en Mantsjoerrije groeit de Castanea mollissima. De Castanea henryi komt

Nadere informatie

Werkgroep KNNV IJssel en Lek. Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)

Werkgroep KNNV IJssel en Lek. Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea) 1 Werkgroep KNNV IJssel en Lek Op de ALV 2017 aan de zaalwand getoonde foto s. Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea) Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Amerika. Redelijk winterhard. Een klimplant die

Nadere informatie

Onkruidwijzer. Een lijstje als hulpmiddel

Onkruidwijzer. Een lijstje als hulpmiddel Onkruidwijzer Een lijstje als hulpmiddel Waarom is een onkruidlijstje nodig? Sommige on kruiden zoals fluitekruid, zijn immers mooi. De volgende omschrijving van onkruid is daarom handig: planten die groeien

Nadere informatie

Wat: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden.

Wat: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden. Alchemilla mollis vak: A Planttype: Vaste plant Nederlandse naam: Vrouwenmantel Familie: Rosaceae Herkomst: Midden- en Zuid-Europa, Azie Winterhardheid: uitstekend (-34,4 tot -28,9 C), USDA zone 4 Bloemkleur:

Nadere informatie

Zwarte Els Alnus glutinosa

Zwarte Els Alnus glutinosa Zwarte Els Alnus glutinosa De Zwarte Els komt van nature voor in Nederland. De boom stond oorspronkelijk vaak langs stromend water, maar het is een hele sterke boom die overal kan worden toegepast. In

Nadere informatie

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van:

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Datum: Vergeet niet de letters in te vullen Het gezegde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

Bomen in drie seizoenen

Bomen in drie seizoenen Bomen in drie seizoenen Naam van mijn boom Namen groepsgenoten WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - WINTER, LES 2-2004 1 WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - WINTER, LES 2-2004 2 Bomenopdracht in drie

Nadere informatie

Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6

Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6 INHOUD Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6-1 - Les 1: Bollen en knollen Nodig: Van Milieueducatie: - Aardappel(en)

Nadere informatie

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Plant nu de Lente Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Bomen voor kleine tuinen Je hebt een kleine tuin en denkt dat een boom er niet in past? Niets is minder waar, een kleine tuin vraagt

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 11 februari 2014

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 11 februari 2014 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 11 februari 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Het was afgelopen dinsdag opnieuw een mooie lenteachtige winterdag. Er stond een stevige wind, maar de zon scheen

Nadere informatie

Vaste planten. Inhoudsopgave:

Vaste planten. Inhoudsopgave: Vaste planten Vaste planten zijn kruidachtige meerderjarige planten. Ze overwinteren ondergronds en lopen in het voorjaar opnieuw uit. Enkele zijn wintergroen zoals vinca en waldsteinia. Vaste planten

Nadere informatie

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar:

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar: Fruitsoort Wanneer snoeien? Abrikoos Appel Kers Peer Perzik Pruim Vóór half september, direct na de pluk en/of direct na de bloei Jonge bomen: januari t/m eind maart. Oude bomen: juli t/m eind augustus

Nadere informatie

Samenvatting Thema 5 Planten Brugklas Nectar

Samenvatting Thema 5 Planten Brugklas Nectar Samenvatting Thema 5 Planten Brugklas Nectar 5.1 4 organen van de plant: Wortels o Opnemen water met voedingsstoffen (mineralen) o Stevigheid o Opslag van reservestoffen Stengel o o Transport van water

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

Town Major Drakestraat

Town Major Drakestraat Town Major Drakestraat Acer rubrum Scanlon Esdoorn hoogte: 10-12 m breedte: 3-4 m sollitaire boom, niet vrijuitgroeiend, vrije doorrijhoogte kroonvorm: zuil bloeitijd: maart herfstkleur: oranje/roodviolet

Nadere informatie

Deel 2. Bomen. Lijst 2

Deel 2. Bomen. Lijst 2 Deel 2 Bomen Lijst 2 Liriodendron tulipifera tulpenboom 20-25 m hoog Ovale kroon Gele herfstkleur Liriodendron tulipifera Top breed ingesneden Lange bladsteel 4-lobbig blad Liriodendron tulipifera Platte

Nadere informatie

INHOUD. 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam Beuk Eik 06

INHOUD. 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam Beuk Eik 06 Biotoop: het bos BOSPLANTEN INHOUD 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam 04 2. Beuk 05 3. Eik 06 Wereldoriëntatie: natuur: bosplanten VCS-M: L-6 JP: 2003-11-25-1

Nadere informatie

Thee- en soortgelijke hybriden

Thee- en soortgelijke hybriden Thee- en soortgelijke hybriden Theehybriden en andere grootbloemige rozen worden zo gesnoeid, dat er sterke basisscheuten, een komvormige plant met een open centrum worden gevormd. Theehybriden bloeien

Nadere informatie

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Als je naar de takken van de boom kijkt,

Nadere informatie

Vergeet-mij-nietje (Myosotis)

Vergeet-mij-nietje (Myosotis) Vergeet-mij-nietje (Myosotis) LPW-Florasleutel samengesteld door Lily Gora ALGEMENE SLEUTEL Kelk met afstaande haren, onderaan met haakvormige top; droge plaatsen Zoom bloemkroon vlak, middellijn 5 mm

Nadere informatie

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8 Bosopdrachten Praktijkopdrachten groep 7/8 Inhoud..1 Determineren.2 Het bos van binnen naar buiten.5 Klimaat en sfeer in het bos 6 1) DOE JE OREN OPEN..6 2) VOEL EN RUIK..6 3) KLIMAAT..6 Boomdikte...7

Nadere informatie

Plantenkennis. Een en tweejarigen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Een en tweejarigen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Een en tweejarigen Deel 1 G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Eenjarigen en tweejarigen eenjarigen Doet 1 jaar over de ontwikkeling van zaad, kiemen, groeien, bloeien, zaadvormen. Wordt

Nadere informatie

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v.

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v. Cursus herkennen bomen en struiken i.o.v. Wat moet je meenemen? Bomen staan soms verder van de openbare weg. Twijgen, knoppen en bladeren zitten soms vrij hoog om details te zien. Zorg dat je een verrekijker

Nadere informatie

1. Verwijder eerst het onkruid, vooral diepgeworteld en hardnekkig vast onkruid.

1. Verwijder eerst het onkruid, vooral diepgeworteld en hardnekkig vast onkruid. Bodembedekkers Bodembedekking met planten Als u een oppervlak wilt bedekken met een levend tapijt met veel textuur en niet van plan bent erop te lopen, dan zijn bodem bedekkende planten de oplossing. Als

Nadere informatie

BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT

BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT 1 BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT NICOLAES HONIGHSTRAAT Te planten bomen Meelbes Een boom met een kegelvormige kroon. Bereikt een hoogte van 8 m. Zilverwit blad bij het ontluiken. In de straat staan al meer

Nadere informatie

Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het. leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor

Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het. leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor de meeste tuinliefhebbers de hoogste tijd om kleur aan te brengen in de

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 7 en woensdag 8 april 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 7 en woensdag 8 april 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 7 en woensdag 8 april 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Dinsdag, op weg naar De Wiershoeck en de Kinderwerktuin, zagen we onze eerste boerenzwaluw. Maar zoals we

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

Heel grote gevel. Planten- en klimhulpkiezer - de tuinmuur - Piet Recour - 0474 50 16 86. Soort gevel Bezonning Plantensoort Klimhulp

Heel grote gevel. Planten- en klimhulpkiezer - de tuinmuur - Piet Recour - 0474 50 16 86. Soort gevel Bezonning Plantensoort Klimhulp Soort gevel Bezonning Plantensoort Klimhulp Heel grote gevel >8 m breed >10 m hoog (Voordeel: Bepaalde planten kan je hierop kwijt zonder te blijven snoeien) Zowel zon, halfschaduw als schaduw zijn goed.

Nadere informatie

BOMENCATALOGUS TUINEN CLAVERVELD VLISSINGEN. december 2018

BOMENCATALOGUS TUINEN CLAVERVELD VLISSINGEN. december 2018 BOMENCATALOGUS TUINEN CLAVERVELD VLISSINGEN december 2018 INTRODUCTIE Aan de noordzijde van Vlissingen wordt gewerkt aan de realisatie van de nieuwe wijk Claverveld. De gemeente Vlissingen hecht grote

Nadere informatie