3. KLEIN GEREEDSCCHAP EN DRAAGBARE MACHINES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. KLEIN GEREEDSCCHAP EN DRAAGBARE MACHINES"

Transcriptie

1 ARAD 06 Deel V Bepalingen met betrekking tot gemeenschappelijke industriële risico s Titel VI Werken in de werkplaatsen en op de werven Hoofdstuk I Algemeenheden klein gereedschap en draagbare machines WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN Deze materie wordt beheerst door : a) de CODEX en vooral : - Titel I - Hoofdstuk III Basisprincipes inzake het welzijnbeleid ; - Titel VI - Hoofdstuk I Arbeidsmiddelen Algemene bepalingen; - Titel VI - Hoofdstuk II Arbeidsmiddelen Specifieke bepalingen Sectie II, Mobiele arbeidsmiddelen en Sectie III Arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten; - Titel VII Hoofdstuk II Persoonlijke beschermingsmiddelen. b) het ARAB en meer in het bijzonder de artikelen 44 quater, 45, 46, 49, 51ter, 51ter 3, 51ter 4, 51ter 5, 54quater 3.1; c) het AREI ; d) sommige Koninklijke besluiten waaronder de Koninklijke besluiten van , meer in het bijzonder aangaande de machines (BS van ) TOEPASSINGSGEBIED Deze wetgeving is van toepassing op de werkgevers en werknemers bedoeld in randnummer 17 van ARAD KLEIN GEREEDSCCHAP EN DRAAGBARE MACHINES Klein gereedschap ALGEMEENHEDEN 1) Het door de werknemers gebruikte gereedschap moet in onberispelijke staat zijn. Het moet hersteld of vervangen worden zodra het niet meer in alle veiligheid kan gebruikt worden.

2 Blz. 2 De hiërarchische lijn moet geregeld het gereedschap controleren dat door de onder haar gezag staande werknemers wordt gebruikt. 2) De werktuigen mogen enkel gebruikt worden voor het doel waarvoor ze normaal bestemd zijn. Zo mag men een sleutel niet als slagwerktuig gebruiken. 3) De niet gebruikte werktuigen moeten op de daartoe aangewezen plaatsen zo gelegd worden dat ze niet kunnen vallen of op een of andere wijze een ongeval veroorzaken : zij moeten voorzichtig worden neergelegd. Snijdende en scherpe werktuigen moeten zo weggelegd, gerangschikt en opgeborgen worden dat de snijdende kant of de punt niet onvrijwillig kan worden aangeraakt. Bij het vervoer van snijdende of scherpe werktuigen moeten maatregelen worden getroffen om aanraking met die werktuigen te voorkomen. Ze mogen onder meer niet in de zak worden gestoken zonder dat ze beschermd zijn. 4) Het is verboden werktuigen zo te plaatsen dat ze oversteken op draaibanken, werkbanden, werktuigmachines, putten, platformen, enz.. Het is eveneens verboden werktuigen te laten liggen op ladders, stellingen, vensterbanken, waarvan ze zouden kunnen vallen en iemand verwonden. 5) Herstelling en onderhoud van de werktuigen mogen alleen door bevoegde werknemers worden gedaan. 6) Aan de stelen van de werktuigen moet een bijzondere aandacht worden besteed. Die stelen moeten goed effen zijn, zonder spleten noch scheuren en moeten zeer goed aan de kop van het werktuig bevestigd zijn. Men moet vermijden dat de stelen van werktuigen in aanraking komen met gasolie ; zoniet zou het hout krimpen en de steel minder spannen. 7) Metalen werktuigen waarop door het gebruik bramen ontstaan, moeten geregeld en zorgvuldig worden ontbraamd. Het is verboden een graveernaald met bramen te gebruiken. 8 )Werktuigen die in een ontplofbare atmosfeer worden gebruikt, moeten gemaakt zijn van materiaal dat geen slagvonken teweegbrengt (koper, brons, plastiekstoffen, ).

3 Blz GEBRUIKSVOORWAARDEN VOOR VERSCHILLENDE KLEINE GEREEDSCHAPPEN Hamers 1) De slagwerktuigen moeten gekozen worden volgens de aard van het uit te voeren werk. Om op gehard staal te slaan moet een hamer van weekijzer worden gebruikt. Bij het ontbramen van de koppen van de hamers moet er voor gezorgd worden dat het slagoppervlak zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt. De hamer moet afgekeurd worden wanneer door de opeenvolgende ontbramingen het zwaartepunt merkelijk is verplaatst. Er moet voor gezorgd worden dat de steel van de hamers niet verzwakt wordt onmiddellijk onder de kop. Door een verzwakking op die plaats zou de steel kunnen breken. 2) Men moet er op letten dat niemand bij het slaan kan getroffen worden en niemand onmiddellijk vóór of achter een bediende staat die met een hamer slaat. 3) Indien mogelijk maakt men gebruik van een boormachine, om de kop van de schroefbouten of de klinknagels te verwijderen Verschillende kleine gereedschappen 1) Er moet bijzondere zorg worden besteed om de stelen van de vijlen in goede staat te houden en ze zorgvuldig vast te zetten. De staart van een vijl waarvan de steel ontbreekt of zich in slechte staat bevindt, kan ernstige verwondingen aan de hand en (of) de pols veroorzaken. Bij het schoonmaken mogen de vijlen niet tegen een hard voorwerp worden geslagen. Gebruiken een borstel voorzien voor deze taak. 2) De moersleutels moeten juist op de moeren passen. Het is verboden ze te willen vastzetten door enig voorwerp te plaatsen tussen de moer en de klauwen van de sleutel. De sleutels moeten gekozen worden volgens de aard van het uit te voeren werk en de kracht die uitgeoefend wordt, moet geleidelijk geschieden, zonder schokken, opdat er niets zou vallen of zich geen schok zou voordoen. Het aanspannen of losmaken mag slechts geschieden wanneer de sleutel goed op de moer zit. De moer moet eerst goed schoongemaakt zijn.

4 Blz. 4 Het is volstrekt verboden zich te bedienen van een verlengstuk op een sleutel, behalve indien het een daartoe voorziene sleutel betreft. Het verlengstuk moet in dit geval aangepast zijn aan de sleutel. Het is eveneens verboden op een sleutel te slaan om beter aan te spannen of gemakkelijker los te maken, behalve wanneer het de zogenoemde «slag»-sleutels betreft. 3) De schroevendraaiers mogen slechts gebruikt worden voor de soorten van schroeven waarvoor ze gemaakt zijn. De kop van een schroevendraaier mag in geen geval, hoe klein hij ook is, een scherpe kant hebben. Het is verboden een stuk in de hand te houden waarop met een schroevendraaier wordt gedrukt. Het is verboden op de steel van de schroevendraaiers te slaan, uitgenomen op die welke daartoe voorzien zijn Draagbare werktuigen Draagbare machines moeten gebruikt worden overeenkomstig de voorschriften van het instructiedossier bedoeld in randnummer 238 van het ARAD ELEKTRISCH HANDGEREEDSCHAP Algemeenheden 1) Bij het gebruik van draagbare elektrische werktuigen moeten volgende voorschriften worden nageleefd : - om de kabel op het net aan te sluiten vertrekt men vanaf het werktuig, na nazicht van de goede staat van de aansluitingen, stopcontacten en schakelaars ; - de aansluitingssnoeren moeten in een zindelijke en droge plaats bewaard worden ; ze mogen niet opgehangen worden aan spijkers noch snijdende voorwerpen, noch op de grond liggen in plaatsen waar ze zouden kunnen geplet worden door wielen van voertuigen, of het verkeer belemmeren ; De aansluitingssnoeren mogen niet in aanraking komen met ruwe voorwerpen, vocht, vloeibare brandstoffen en chemische producten die de isolatielaag kunnen beschadigen ;

5 Blz. 5 - de geleiders mogen niet aaneengeknoopt zijn en niet hersteld worden met isolatiedoek. Ze moeten verkort of vervangen worden ; - het is verboden draagbare elektrische werktuigen te gebruiken in een lokaal waarin zich ontvlambare dampen of stoffen kunnen bevinden. 2) De draagbare elektrische werktuigen mogen slechts in werking worden gesteld op het ogenblik dat ze gebruikt worden en moeten afgezet worden zodra het werk geëindigd is. De werknemer die een draagbaar elektrisch werktuig gebruikt, moet onmiddellijk ophouden er mee te werken en het doen herstellen zodra hij enige elektrische stroom voelt. Het beweegbaar deel mag niet gericht worden naar de bedieningsman noch naar een ander persoon. Buiten de werkperioden moeten ze uitgeschakeld zijn. Elektrische werktuigen die op het net aangesloten zijn, mogen niet aan het lichaam vastgemaakt worden. 3) Bij het gebruik van draagbare boor-, ruim- of tapmachines, moet men zich beveiligen tegen het vastlopen van het werktuig waardoor een bruuske draaibeweging van heel het toestel wordt teweeggebracht. Met het oog daarop moeten de voorschriften van de constructeur betreffende de diameter van de te gebruiken werktuigen nauwgezet in acht genomen worden. Bovendien moet de man die het toestel bedient het stevig in de hand houden. Zo mogelijk moet het toestel vastgezet worden door middel van stangen of een ander geschikt middel, wanneer werktuigen met een diameter van meer dan 15 mm worden gebruikt. Bij het werk in ploegen moet zoveel mogelijk vermeden worden achter een plank of een plaat waar die werken worden uitgevoerd, te gaan staan ; zoniet moet men steeds oplettend blijven om buiten het bereik te blijven van de boor die door de plaat of plank gaat Gebruik van haakse slijpmachines 1) Het voornaamste risico teweeggebracht door deze machine is het breken van de schijf tijdens het werk. Men moet dus de machine met zorg behandelen en ze voorzichtig neerzetten en dit enkel nadat de schijf gestopt is met draaien teneinde de schijf niet te beschadigen of een ontijdige verplaatsing van de machine uit te lokken. 2) Het is formeel verboden om een schijf te gebruiken waarvan de gebruiksdatum vervallen is die vermeld staat op het etiket d.m.v. een gele stift.

6 Blz. 6 3) De schijven moeten met zorg behandeld worden. Het gekozen schijftype moet aangepast zijn aan : - de rotatiesnelheid van de machine; - de aard van het werk ( door zagen, slijpen, uitboren, ); - de aard van de te bewerken materialen (staal, gietijzer, non ferro metalen, steen, ). 4) De schijf moet bevestigd zijn met behulp van het voorziene bevestigingsmiddel. Het steunvlak van de flenzen moet vlak zijn en zonder bramen. De flenzen moeten rustig en zonder buitensporige kracht aangespannen worden. De speling tussen de as van de machine en de kraag van de schijf moet zo klein mogelijk zijn. 5) Tijdens het uitvoeren van het werk moeten volgende regels nageleefd worden : - beheerst drukken op de schijf en ze niet klemmen door een overdreven druk of door met schokken te werken; - telkens wanneer dit nodig is moet van type schijf gewisseld worden; - de machine stevig en met twee handen vasthouden; - bij het doorzagen een aanvalshoek van minimum 30 in acht nemen; - de schijf niet afremmen door ze over een of ander voorwerp te wrijven om ze te doen stoppen; - er zich van vergewissen dat de gensters de andere werknemers niet kunnen storen en dat ze geen brand kunnen verwekken; - een veiligheidsbril, veiligheidshandschoenen en een gehoorbescherming dragen DRAAGBARE PNEUMATISCHE WERKTUIGEN 1) Bij het gebruik van draagbare pneumatische werktuigen moet bijzondere aandacht worden besteed aan de goede staat van de slangen en aan de aansluiting ervan aan het toestel. Die aansluiting moet tot stand gebracht worden door middel van een klembeugel en er mag een enkel ander middel worden gebruikt. Die slangen moeten beschermd zijn tegen chemische producten die rubber aantasten, vloeibare motorbrandstoffen en zoveel mogelijk tegen ruwe stoffen. Er moet eveneens voor gezorgd worden dat ze niet kunnen geplet worden.

7 Blz. 7 2) Tijdens de onderbrekingen moet de kop van het toestel naar de grond gericht worden. Indien een werkonderbreking van lange duur optreedt, moet de toevoer van druklucht verbroken worden. Pneumatische werktuigen die op de drukluchtbron aangesloten zijn, mogen niet aan het lichaam vastgemaakt worden. 3) Wanneer druklucht gebruikt wordt voor het reinigen van mechanische of elektrische toestellen, moeten alle nodige voorzorgsmaatregelen getroffen worden, opdat de luchtstraal de opperhuid van de bediener of van de in de nabijheid aanwezige werknemers niet zou raken. Het is namelijk verboden het te reinigen voorwerp in de hand te houden zelfs wanneer handschoenen gedragen worden. 4) Indien het beschikbaar vermogen onvoldoende is, is het gevaarlijk om een pneumatisch werktuig onbelast te laten draaien, omwille van het reële risico op verlies van de bevestigingspen. 5) Het blokkeren van slaghulzen dmv. een o-ring en een vastzetpin is een gevaarlijke constructie die niet met zekerheid uitsluit dat de vastzetpin niet wordt weggeslingerd. Het door de fabrikant voorziene vastzetmechanisme moet daarom gebruikt worden, ttz een o-ring met ingewerkte blokkering.

Machines en gereedschappen

Machines en gereedschappen Machines en gereedschappen RISICO s Mechanische risico s Gegrepen door bewegende delen Gekneld of geplet raken Getroffen door een wegvliegend deel Doorboord of gestoken worden RISICO s Elektrische risico

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE JUISTE GEREEDSCHAPPEN

GEBRUIK VAN DE JUISTE GEREEDSCHAPPEN 1. Hoe gaat u veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips: Kies het juiste gereedschap voor de uit te voeren taak. Gebruik gereedschap dat niet onbedoeld kan starten. Gebruik gereedschap met een

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek.

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek. Gereedschappen Tijdens je werk zul je vaak gebruik maken van gereedschappen. In de Arbowet wordt onderscheidt gemaakt in vier soorten gereedschap; - eenvoudig handgereedschap - aangedreven handgereedschap

Nadere informatie

Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties. Luc Vandereyt. Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector

Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties. Luc Vandereyt. Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector Provincie Limburg Infodag: Keuringen in de bouwsector 28/02/2019 Luc Vandereyt Hefwerktuigen op werven: Wettelijke inspecties Luc Vandereyt 28/02/2019 1 Agenda: - Sociale wetgeving ARAB art. 267-280 -

Nadere informatie

laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13

laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13 laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Eisen bij de inkoop/aanschaf... 2 4.2

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN ARAD 06 Deel V Titel II Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen Hoofdstuk II Wegvoertuigen in beweging 1. ALGEMEEN 935 1) De bestuurders moeten

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING LGM-3500

GEBRUIKSAANWIJZING LGM-3500 GEBRUIKSAANWIJZING LGM-3500 Met de aankoop van deze Bio versnipperaar Shredder 3500-Compact, heeft u een machine die u zeer veel diensten zal bewijzen om op optimale wijze zeer diverse materialen voor

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VOORWOORD De oorspronkelijke tekst van VEEJGHEIDSADVIEZEN is gemaakt door een werkgroep (1) samengesteld uit leden van het Comité International de Prévention

Nadere informatie

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine Toolbox-Meeting Haakse Slijpmachine Inleiding Er vinden veel ongevallen met handslijpmachines (haakse slijper) en vaste slijpmachines plaats, daarom is het zinvol de medewerkers te wijzen op de gevaren

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

Concordantietabel boek IV Arbeidsmiddelen van de codex welzijn op het werk

Concordantietabel boek IV Arbeidsmiddelen van de codex welzijn op het werk Concordantietabel boek IV Arbeidsmiddelen van de codex welzijn op het werk Koninklijk besluit van 12 augustus 1993 KB 12/8/1993 2,1 I.1-4, 24 2,2 IV.1-1 Titel 1.- Definities 2,3 I.1-3, 17 Titel 2.- Bepalingen

Nadere informatie

Veilig omgaan met asbest

Veilig omgaan met asbest Nieuwsbrief 63 Herfst deel 2 2012 Veilig omgaan met asbest Wetgeving Zoals beschreven in het eerste deel van deze nieuwsbrief is de wetgeving omtrent asbest complex en uitgebreid. Ondermeer volgende besluiten

Nadere informatie

Gedragscode voor veiligheid tijdens het werk in het kader van de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen

Gedragscode voor veiligheid tijdens het werk in het kader van de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Gedragscode voor veiligheid tijdens het werk in het kader van de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Deze code heeft tot doel er voor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden gunstig zijn voor de

Nadere informatie

Onderdelen lijst SPEELHUIS PINGUIN

Onderdelen lijst SPEELHUIS PINGUIN SPEELHUIS PINGUIN Onderdelen lijst SPEELHUIS PINGUIN Omschrijving Nummer Onderdeel Maat in mm hoeveelheid Vloerplaat 1 Voorgemonteerd paneel 1100x620 1 Zijwand 2 Voorgemonteerd paneel 1170x1140 1 Achterwand

Nadere informatie

Printed: 07.07.2013 Doc-Nr: PUB / 5071466 / 000 / 00

Printed: 07.07.2013 Doc-Nr: PUB / 5071466 / 000 / 00 OORSPRONKELIJKE GEBRUIKSAANWIJZING DD-ST-150/160-CCS Kruisrails Lees de handleiding beslist voordat u de machine de eerste keer gebruikt. Bewaar deze handleiding altijd bij het apparaat. Geef het apparaat

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999)

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999) Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten (B.S. 4.6.1999) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 28 augustus 2002 tot aanwijzing

Nadere informatie

Onderdelen lijst SPEELHUIS WASBEER

Onderdelen lijst SPEELHUIS WASBEER SPEELHUIS WASBEER Onderdelen lijst SPEELHUIS WASBEER Omschrijving Nummer Onderdeel Maat in mm hoeveelheid Vloerplaat 1 Voorgemonteerd paneel 79X1-1.114 2 Zijwand 2 Voorgemonteerd paneel 114X1-1.117 1

Nadere informatie

Onderdelen lijst SPEELHUIS EEKHOORN

Onderdelen lijst SPEELHUIS EEKHOORN SPEELHUIS EEKHOORN Onderdelen lijst SPEELHUIS EEKHOORN Omschrijving Nummer Onderdeel Maat in mm hoeveelheid PLATFORM Voorgemonteerd paneel Staanders 1 68x68x1450 10 Ligger 2 26x52x2325 2 Middenligger

Nadere informatie

1 Definitie. 2 Doel. 3 Wetgeving. 4 Verantwoordelijkheden en bevoegdheden. 5 Toepassingsgebied

1 Definitie. 2 Doel. 3 Wetgeving. 4 Verantwoordelijkheden en bevoegdheden. 5 Toepassingsgebied GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST PROCEDURE BUITENGEBRUIKSTELLING VAN ARBEIDSMIDDELEN Procedure Doc nr: PRO 09 Buitengebruikstelling van arbeidsmiddelen Uitgave 1 Datum: 21/06/10 Pagina 1 van 8 1 Definitie

Nadere informatie

Onderdelen lijst SPEELHUIS TIJGER

Onderdelen lijst SPEELHUIS TIJGER SPEELHUIS TIJGER Onderdelen lijst SPEELHUIS TIJGER Omschrijving Nummer Onderdeel Hoeveelheid hoeveelheid 1 1 Vloerplaat-terras 1 4 2 2 Vloerplaat-speelhuis 1 5 3 3 dakpaneel 1 4 4 4 dakpaneel 2 1 5 5 Verbindingsstrook

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING EILAND AFZUIGKAPPEN

GEBRUIKSAANWIJZING EILAND AFZUIGKAPPEN GEBRUIKSAANWIJZING EILAND AFZUIGKAPPEN 2 GARANTIE Op het apparaat is 24 maanden garantie vanaf koopdatum. Uitgesloten van garantie zijn: verlichting, schade en gevolgschade ontstaan door een gebrekkig

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

Onderdelen lijst SPEELHUIS SCHILDPAD

Onderdelen lijst SPEELHUIS SCHILDPAD SPEELHUIS SCHILDPAD Onderdelen lijst SPEELHUIS SCHILDPAD Omschrijving Nummer Onderdeel Maat in mm hoeveelheid PLATFORM Voorgemonteerd paneel Paal voorkant 1 68x68 L.1250 2 Paal achterkant 2 68x68 L.570

Nadere informatie

Onderdelen lijst SPEELHUIS PANDA

Onderdelen lijst SPEELHUIS PANDA SPEELHUIS PANDA Onderdelen lijst SPEELHUIS PANDA Omschrijving Nummer Onderdeel Maat in mm hoeveelheid Voorwand 1 Voorgemonteerd paneel 119X1-1.114 1 Zijwand 2 Voorgemonteerd paneel 173xh.114 1 Achterwand

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

Facilitair BV. Pulpmatic Vermaler. Installatie handleiding. QRS Facilitair Randmeer 12 5347 JW Oss. T: 0412-690461 E: info@qrsfacility.

Facilitair BV. Pulpmatic Vermaler. Installatie handleiding. QRS Facilitair Randmeer 12 5347 JW Oss. T: 0412-690461 E: info@qrsfacility. Facilitair BV QRS Facilitair Randmeer 12 5347 JW Oss T: 0412-690461 E: info@qrsfacility.nl Pulpmatic Vermaler Installatie handleiding Pulpmatic Vermaler Installatie Handleiding Roterend mes onder in vermaalkamer

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (NL)

GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Gebruiksaanwijzing GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Lees de handleiding goed door vóór gebruik en bewaar hem goed voor later gebruik. Mill HT600 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsinformatie Wanneer u elektrische

Nadere informatie

Onderdelen lijst SPEELHUIS GIRAF

Onderdelen lijst SPEELHUIS GIRAF SPEELHUIS GIRAF Onderdelen lijst SPEELHUIS GIRAF Omschrijving Nummer Onderdeel Maat in mm hoeveelheid PLATFORM Voorgemonteerd paneel Staanders 1 7x7 L.78 4 Staanders 2 7x7 L.145 2 Zij dragers 3 2,7x5,5

Nadere informatie

ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19. ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19. WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19

ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19. ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19. WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19 NL INHOUD ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19 WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR ENERGIEBESPARING Blz. 20 REINIGING EN ONDERHOUD VAN

Nadere informatie

Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut

Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut is eenvoudig zelf te doen, je kunt het vergelijken met Lego voor volwassenen. Ondanks dat, zijn er enige zaken om rekening

Nadere informatie

Elektrische convectoren BMS (standaard) BMT (met timer) BMH (met beugel)

Elektrische convectoren BMS (standaard) BMT (met timer) BMH (met beugel) Dendermondesteenweg 268 B - 9070 Destelbergen tel.: 09 / 228 32 31 fax: 09 / 228 63 51 www.thermelec.be Elektrische convectoren BMS (standaard) BMT (met timer) BMH (met beugel) 1 1. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door Montage-instructie Rolpoort RV55 - RV77 - Vision Door Inhoud verpakking 1 1. pantser 2. kap met as 3. geleiders 4. ophangveren 5. afdekdopjes 6. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker b. afstandbediend:

Nadere informatie

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC wandmodel met plug and play stysteem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

HANDLEIDING BUISMOTOREN SERIE 45, 55, 59, 64 M

HANDLEIDING BUISMOTOREN SERIE 45, 55, 59, 64 M Technische gegevens M-type buismotoren zijn bedoeld voor de geautomatiseerde werking van rolluiken buiten en rolpoorten. Ze beschikken over een kop voor noodopening en de poorten of rolluiken kunnen worden

Nadere informatie

Voor grotere werkstukken, die niet gemakkelijk te hanteren zijn, gebruik je een haakse slijpmachine.

Voor grotere werkstukken, die niet gemakkelijk te hanteren zijn, gebruik je een haakse slijpmachine. 4 Slijpen Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een (haakse) slijpmachine?... 4 Hoe werk je met een messenslijpmachine?... 4 Hoe onderhoud je een slijpmachine?... 5 Wat is het?

Nadere informatie

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band.

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band. 1. DOEL EN GEBRUIK De transportband is ontworpen voor het transporteren van vaste (niet-vloeibare) en niet-gevaarlijke materialen zoals zand, steenslag, puin, landbouwgewassen e.a.. Het te verplaatsen

Nadere informatie

Onderdelen lijst SPEELHUIS LIBELLE

Onderdelen lijst SPEELHUIS LIBELLE SPEELHUIS LIBELLE Onderdelen lijst SPEELHUIS LIBELLE Omschrijving Nummer Onderdeel Maat in mm hoeveelheid Vloerdeel binnen 1 Voorgemonteerd paneel 795x1230 4 voorwand 2 Voorgemonteerd paneel 795x1380

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING TILLMANN. Inhoudstabel:

GEBRUIKSHANDLEIDING TILLMANN. Inhoudstabel: SCHREDDER-TECHNIK TILLMANN Modellen 2100 2200 GEBRUIKSHANDLEIDING Inhoudstabel: I. Voorwoord II. Oplevering III. Eerste ingebruikname IV. Veiligheidsvoorschriften V. Gebruikerstips VI. Onderhoudstips VII.

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken met

Nadere informatie

De hogedrukreiniger is robuust en eenvoudig te bedienen, echter als problemen zich voordoen, benader dan uw dealer. Veiligheid

De hogedrukreiniger is robuust en eenvoudig te bedienen, echter als problemen zich voordoen, benader dan uw dealer. Veiligheid Gefeliciteerd met uw nieuwe hogedrukreiniger. Om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk plezier van uw machine heeft, vragen wij u deze instrukties zorgvuldig te lezen voor de machine te gebruiken. De

Nadere informatie

MT ELEKTRONISCHE REGELAAR. Montage & gebruiksvoorschriften

MT ELEKTRONISCHE REGELAAR. Montage & gebruiksvoorschriften Montage & gebruiksvoorschriften Inhoudstafel VEILIGHEIDS - & VOORZORGSMAATREGELEN 3 PRODUCTBESCHRIJVING 4 ARTIKEL CODE 4 GEBRUIKSTOEPASSING 4 TECHNISCHE GEGEVENS 4 STANDAARDEN 4 OPERATIONELE DIAGRAMMEN

Nadere informatie

DEEL C : AFWERKING & SPECIALE TECHNIEKEN HOOFDSTUK 1 : SCHRIJNWERKERIJ pagina 1

DEEL C : AFWERKING & SPECIALE TECHNIEKEN HOOFDSTUK 1 : SCHRIJNWERKERIJ pagina 1 VEILIGHEIDSPLA r. VERRICHTI- GE MOGELIJKE OGEVALSVORME PREVETIEMAATREGELE ISTRUCTIES IDICATOR VERZEKERIGE DEEL C - HOOFDSTUK 1 : SCHRIJWERKERIJ 1. Plaatsen van parket 1.1. Voorbereiding - afbijten en reiningen

Nadere informatie

Calortrans M55. Handleiding

Calortrans M55. Handleiding Calortrans M55 Handleiding Voorwoord BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Voor veilig gebruik van de Calortrans M55 mokkenpers moeten de volgende voorzorgsmaatregelen genomen worden: Vóór gebruik: Lees de

Nadere informatie

Controle van hefwerktuigen. Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk

Controle van hefwerktuigen. Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk Controle van hefwerktuigen Bliksemacties van Toezicht Welzijn op het Werk Nathalie Nouvelle, Ir Attaché bij Toezicht Welzijn op het Werk Directie Bergen 6 september 2013 1 Controle van hefwerktuigen Definities

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (NL)

GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Gebruiksaanwijzing GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Lees de handleiding goed door vóór gebruik en bewaar hem goed voor later gebruik Mill HT5512 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsinformatie Wanneer u elektrische

Nadere informatie

TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING

TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING Professional Supplies TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING (*680.100 /*680.200) Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig alvorens het apparaat in gebruik te nemen. -1- INDEX Hoofdstuk Omschrijving Blz 1 Inleiding...2

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Codex over het welzijn op het werk Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Hoofdstuk I.- Algemene bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

Fiche 34 (Observatie) Hijstoestellen (HIJSKRAAN, ROLBRUG ) preventie van risico's bij het uitvoeren hefwerken

Fiche 34 (Observatie) Hijstoestellen (HIJSKRAAN, ROLBRUG ) preventie van risico's bij het uitvoeren hefwerken Fiche 34 (Observatie) Hijstoestellen (HIJSKRAAN, ROLBRUG ) preventie van risico's bij het uitvoeren hefwerken 1. Inleiding Bouwkranen, verplaatsbare kranen, rolbruggen zijn toestellen die bestemd zijn

Nadere informatie

Calortrans M55. Handleiding.

Calortrans M55. Handleiding. Calortrans M55 Handleiding BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Voor veilig gebruik van de Calortrans M55 mokkenerpers moeten de volgende voorzorgsmaatregelen genomen worden: Vóór gebruik: Lees de complete

Nadere informatie

Spijkers & Schroeven. Nummer 30

Spijkers & Schroeven. Nummer 30 Nummer 30 Art.nr. 912751 Er steekt meer achter een simpele spijker of schroef dan u denkt. In deze KlusZo folder leest u niet alleen hoe u beter en makkelijker met spijkers en schroeven werkt, maar vooral

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIES

VEILIGHEIDSINSTRUCTIES VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Lees de veiligheidsinstructies aandachtig door. Indien de instructies niet zorgvuldig worden toegepast, kunnen er risico s onstaan of kan er schade worden aangericht met als gevolg

Nadere informatie

Elektriciteit buiten. 10000485_KlusZo_06_Elekt.Buiten 19-12-2002 14:58 Pagina 1. Nummer 06 Art.nr. 919578

Elektriciteit buiten. 10000485_KlusZo_06_Elekt.Buiten 19-12-2002 14:58 Pagina 1. Nummer 06 Art.nr. 919578 10000485_KlusZo_06_Elekt.Buiten 19-12-2002 14:58 Pagina 1 Nummer 06 Art.nr. 919578 In deze KlusZo Elektriciteit Buiten beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als u buitenshuis

Nadere informatie

Deel IV Bepalingen in verband met risico s van rijdende spoorvoertuigen. Titel IV Voorschriften toepasselijk tijdens rangeringen. Hoofdstuk I Algemeen

Deel IV Bepalingen in verband met risico s van rijdende spoorvoertuigen. Titel IV Voorschriften toepasselijk tijdens rangeringen. Hoofdstuk I Algemeen ARAD 06 Deel IV Bepalingen in verband met risico s van rijdende spoorvoertuigen Titel IV Voorschriften toepasselijk tijdens rangeringen Hoofdstuk I Algemeen 1. WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het. Naam gereedschap. Gereedschapkennis Klas 2. Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen)

Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het. Naam gereedschap. Gereedschapkennis Klas 2. Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen) Gereedschapkennis Klas 2 Naam gereedschap Wat doe je er mee (Vaak kun je meer dan 1 ding noemen) Voor welke materialen/voorwerpen gebruik je het 1 Draadkniptang Knippen van t/m 5 mm 2 Nijptang Voor het

Nadere informatie

Sirene N 200.928. Groep/ klas:

Sirene N 200.928. Groep/ klas: Sirene Naam: Groep/ klas: Inhoud: Gereedschap: 1 Weerstand R2...12K Ohm, bruin-rood-oranje-goud Potlood, passer, liniaal 1 Weerstand R1...27K Ohm, rood-paars-oranje-goud Hamer 1 Transistor T1 NPN BC 548

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

Gebruiksaanwijziging

Gebruiksaanwijziging p r o e q u i p m e n t Gebruiksaanwijziging COMBI BANDSCHUURMACHINE Bestelnr. 19009 CE www.contimac.be 1. Veiligheidsvoorschriften 1. Lees en bestudeer aandachtig de volledige handleiding zodat u weet

Nadere informatie

safety aangedreven handgereedschap Wat zijn de belangrijkste risico s bij het gebruik?

safety aangedreven handgereedschap Wat zijn de belangrijkste risico s bij het gebruik? safety fl@sh aangedreven handgereedschap We kunnen al naar gelang de krachtbron verschillende types aangedreven handgereedschap onderscheiden : elektrisch aangedreven handgereedschap (bijv. cirkelzagen,

Nadere informatie

R157.32 Montage/demontage richtlijnen

R157.32 Montage/demontage richtlijnen R157.32 Montage/demontage richtlijnen AUDI: SEAT: SKODA: VOLKSWAGEN: A1, A2 Cordoba IV, Ibiza (III, IV, V) Fabia (FL, II), Roomster, Rapid Polo (VII, VIII, IX), Fox OE referentie 6R0407621E IDENTIFICATIE

Nadere informatie

ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN HOOGWERKERS

ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN HOOGWERKERS ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN HOOGWERKERS Lees altijd aandachtig de inlichtingen uit de handleiding door, in het bijzonder de de veiligheidsvoorschriften en de veiligheidsborden op de machine! De bediener

Nadere informatie

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 8. 2

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 8.  2 INHOUD 1. Algemene veiligheid 3 2. Kenmerken 3 3. Beperkingen 3 4. Algemene informatie 3 5. Installatie 4 6. Werking 5 7. Elektrische specificaties 6 8. Rendement 6 9. Probleemoplossing 6 10. Onderdelenlijst

Nadere informatie

MeerMagazijn. magazijninrichting nieuw & gebruikt. Palletstelling - demontage instructie. magazijninrichting nieuw & gebruikt

MeerMagazijn. magazijninrichting nieuw & gebruikt. Palletstelling - demontage instructie. magazijninrichting nieuw & gebruikt pagina 1 van 9 versie: 2017/1 Inhoud 1 Werkzaamheden... 3 2 Voorbereiding en levering materialen.... 3 3 Installatie-methode... 4 3.1 Ophalen van materialen.... 4 3.2 Demontage palletstelling... 4 3.3

Nadere informatie

Montage-instructie Rolluik

Montage-instructie Rolluik Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker b. afstandbediend: afstandbediening + stekker 1 3 verpakking 2 3. 2 geleiders 4. afdekdopjes 5. afsluitdoppen (alleen

Nadere informatie

Hoofdstuk I. - Bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen. Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities

Hoofdstuk I. - Bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen. Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene bepalingen betreffende de keuze, de aankoop en het gebruik van collectieve beschermingsmiddelen (B.S. 7.10.2013) Hoofdstuk I. - Bepalingen

Nadere informatie

Inhoud van de arbeidsongevallensteekkaart - Bijlage IV KB IDPB 27/03/1998 Inhoud geldig tot 31/12/2007 Inhoud geldig vanaf 01/01/2008

Inhoud van de arbeidsongevallensteekkaart - Bijlage IV KB IDPB 27/03/1998 Inhoud geldig tot 31/12/2007 Inhoud geldig vanaf 01/01/2008 I.Inlichtingen betreffende de steekkaart I. Inlichtingen betreffende de steekkaart 1. Jaar. 1. Jaar. 2. Chronologisch nummer van de steekkaart in het jaar. 2. Chronologisch nummer van de steekkaart in

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met plug and play systeem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELEKTROMOBIEL

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELEKTROMOBIEL GEBRUIKERSHANDLEIDING ELEKTROMOBIEL Projectgroep 8 Hogeschool Gent elektromechanica Valentin Vaerewyckweg 1 9000 Gent Eerste uitgave (16/05/2016) WOORD VOORAF De elektromobiel is ontworpen door studenten

Nadere informatie

Analoog telefoontoestel

Analoog telefoontoestel Gebruikershandleiding Analoog telefoontoestel COMfort 200 Hoorn Basiseenheid Toetsenklavier Haak Krulsnoer Aansluiting krulsnoer Lijnsnoer Aansluiting lijnsnoer Eerste gebruik Verbindt het krulsnoer met

Nadere informatie

Elektriciteit buiten. Nummer 06

Elektriciteit buiten. Nummer 06 Nummer 06 Art.nr. 919578 In deze KlusZo Elektriciteit Buiten beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als u buitenshuis elektriciteit gaat aanbrengen. Op de achterpagina van

Nadere informatie

Theoretische toets - WerkPortfolio Pro-Tech

Theoretische toets - WerkPortfolio Pro-Tech Je naam Je klas De datum Cijfer Vraag 1: Wanneer gebruik je een kruishout? In vraag 1 is één antwoord goed. Als je geen timmermanspotlood bij je hebt. Om evenwijdige lijnen op hout af te tekenen. Om sierranden

Nadere informatie

Fig. 1 NOODDEURCONCEPTEN EN 1125 DB-PPES1 PPES1.280815. t 088 500 2800 f 088 500 2899 73 MODELLEN E-PPES1, E-APPES1

Fig. 1 NOODDEURCONCEPTEN EN 1125 DB-PPES1 PPES1.280815. t 088 500 2800 f 088 500 2899 73 MODELLEN E-PPES1, E-APPES1 NOODDEURCONCEPTEN EN 5 MODELLEN E-PPES, E-APPES DB-PPES PPES.8085 ALGEMEEN Uitsluitend originele onderdelen mogen worden gebruikt. De installatie moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerd persoon

Nadere informatie

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota VL/NB Brussel, 10 oktober 2013 Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota Er is een nieuwe wettekst verschenen. Het gaat over: Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolpoort RV55 - RV77

Montage-instructie. Rolpoort RV55 - RV77 Montage-instructie Rolpoort RV55 - RV77 Montage-instructie Rolpoort Inhoud verpakking 1 1. pantser 2. kap met as 3. geleiders 4. ophangveren 5. afdekdopjes 6. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker

Nadere informatie

Montagehandleiding: Rolluiken

Montagehandleiding: Rolluiken Montagehandleiding: Rolluiken Montage-instructie Rolluik Inhoud Verpakking 1 1 1. Pantser in de kast 2. Bediening a. Handbediening: Koord- of bandopwinder b. Elektrisch: Schakelaar + stekker c. Afstandbediend:

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING SLEUVENZAAGMACHINE MS 125

GEBRUIKSAANWIJZING SLEUVENZAAGMACHINE MS 125 GEBRUIKSAANWIJZING SLEUVENZAAGMACHINE MS 125 WWW.INTERDYNAMICS.EU Technische gegevens sleuvenzaag MS125 ATTENTIE: Deze sleuvenzaag mag alleen worden gebruikt door personen die daarvoor zijn aangewezen

Nadere informatie

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Bij gebruik van dit gereedschap dienen veiligheidsvoorschriften in acht genomen te worden om het risico op brand, elektrische schok en verwondingen te voorkomen. Lees de volgende

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Versie 1 dd VIK-040 Laagwerker

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Versie 1 dd VIK-040 Laagwerker Pagina 1 van 6 Onderwerp Machinenummer Type Serienummer Fabrikant/leverancier Datum fabricatie Datum indienststelling Zie navision Gebruik van de laagwerker De machine wordt gebruikt voor controle en inspectie

Nadere informatie

HOOFDVRIJE AFZUIGKAPPEN

HOOFDVRIJE AFZUIGKAPPEN GEBRUIKSAANWIJZING HOOFDVRIJE AFZUIGKAPPEN 2 GARANTIE Op het apparaat is 24 maanden garantie vanaf koopdatum. Uitgesloten van garantie zijn: verlichting, schade en gevolgschade ontstaan door een gebrekkig

Nadere informatie

Bedienungsanleitung Elektrischer Kamin KH 1117 Istruzioni per l'uso Camino elettrico KH 1117 Mode d'emploi Cheminée électrique KH 1117

Bedienungsanleitung Elektrischer Kamin KH 1117 Istruzioni per l'uso Camino elettrico KH 1117 Mode d'emploi Cheminée électrique KH 1117 D I F Bedienungsanleitung Elektrischer Kamin KH 1117 Istruzioni per l'uso Camino elettrico KH 1117 Mode d'emploi Cheminée électrique KH 1117 Gebruiksaanwijzing Elektrische haard KH 1117 ➂ ➁ ➀ ➃ ➄ Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Allereerst willen wij u danken voor de aankoop van dit toestel.

Allereerst willen wij u danken voor de aankoop van dit toestel. www.alphametal.be info@alphametal.be H andleiding YT-160A G ebruiksaanwijzing Allereerst willen wij u danken voor de aankoop van dit toestel. Een ieder die met dit toestel zal werken dient deze handleiding

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL VERWERKER AEEA (AFGEDANKTE ELEKTRISCHE EN ELEKTRONISCHE APPARATEN Datum uitgave: 2015 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779 11

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT VOOR DE ARBEIDSBESCHERMING (ARAB)

ALGEMEEN REGLEMENT VOOR DE ARBEIDSBESCHERMING (ARAB) ALGEMEEN REGLEMENT VOOR DE ARBEIDSBESCHERMING (ARAB) Het ARAB wordt op termijn vervangen door de codex over het welzijn op het werk. Het ARAB wordt langzaam maar zeker uitgehold, zodat uiteindelijk enkel

Nadere informatie

De CE-markering voor de FABRIKANT ( dus niet voor de gebruiker) houdt in :

De CE-markering voor de FABRIKANT ( dus niet voor de gebruiker) houdt in : Betreft: Machinerichtlijn (verkorte uiteenzetting) 1. Europese wetgeving De Machinerichtlijn is van kracht geworden op 1-1-1995. Een Europese richtlijn is bindend voor de lidstaten en gaat boven de wetten

Nadere informatie

4 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten. Belgisch Staatsblad 04 juni 1999

4 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten. Belgisch Staatsblad 04 juni 1999 4 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten. Belgisch Staatsblad 04 juni 1999 Gewijzigd door : KB van 28/08/02 - BS van 18/09/02 ALBERT

Nadere informatie

E X T R A C T O R S QS-2115N

E X T R A C T O R S QS-2115N E X T R A C T O R S QS-2115N Extractor QS-2115N 1. Algemene veiligheidsvoorschriften N.B.: Lees de handleiding zorgvuldig door teneinde problemen te voorkomen. Zoals bij alle machines zijn ook aan deze

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

BVBA Na-iso-inventaris Versie nr 01 Datum: 01/01/2004 Blad 1/8

BVBA Na-iso-inventaris Versie nr 01 Datum: 01/01/2004 Blad 1/8 INVENTARIS BVBA Na-iso-inventaris Versie nr 01 Datum: 01/01/2004 Blad 1/8 Activiteit middel omschrijving I.Laden/lossen van grondstoffen in het magazijn(containers) II. Verplaatsing naar en van de werf

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Booglassen Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Booglassen Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Boog Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan boog 1 Voorzien van instructie

Nadere informatie

X ATTENTIE: de borstel draait nog na, nadat de stekker uit het stopcontact is getrokken.

X ATTENTIE: de borstel draait nog na, nadat de stekker uit het stopcontact is getrokken. X ATTENTIE: de borstel draait nog na, nadat de stekker uit het stopcontact is getrokken. X Gebruik het borsteltype, dat door de fabrikant wordt aanbevolen. Voordat u onderhoud aan het apparaat uitvoert

Nadere informatie

Handleiding voor gebruik van de deksel sleutel Citizen Aqualand 500

Handleiding voor gebruik van de deksel sleutel Citizen Aqualand 500 Handleiding voor gebruik van de deksel sleutel Citizen Aqualand 500 Handleiding deksel sleutel De achter deksel sleutel set bestaat uit : een sleutel,een onderlegger(werkbank),een O-Ring en Batterij. Met

Nadere informatie

Claxon Inhoud: Gereedschap:

Claxon Inhoud: Gereedschap: Claxon Naam: Groep/ klas: Inhoud: Gereedschap: 1 Condensator C...0,1 µf, Nr. 104 Potlood, passer, liniaal 1 Weerstand R1...1K Ohm, bruin-zwart-rood-goud Hamer 1 Weerstand R2...150 K Ohm, bruin-groen-geel-goud

Nadere informatie