safety aangedreven handgereedschap Wat zijn de belangrijkste risico s bij het gebruik?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "safety aangedreven handgereedschap Wat zijn de belangrijkste risico s bij het gebruik?"

Transcriptie

1 safety aangedreven handgereedschap We kunnen al naar gelang de krachtbron verschillende types aangedreven handgereedschap onderscheiden : elektrisch aangedreven handgereedschap (bijv. cirkelzagen, boormachines), pneumatisch aangedreven handgereedschap (bijvoorbeeld persluchtpistool), met vloeibare brandstof aangedreven handgereedschap (bijvoorbeeld zagen), hydraulisch aangedreven handgereedschap (krik) en explosie-plunjergereedschap (spijkerpistolen op basis van patronen). Dit gereedschap wordt in veel sectoren gebruikt om de uitvoering van diverse taken te vergemakkelijken die anders veel tijd in beslag kunnen nemen en moeizaam verlopen. Maar ze kunnen ook de oorzaak zijn van verschillende ongevallen. Voor 2014 (gegevens van het FAO code materiële agens 07.00) noteren we 2207 ongevallen met werkverlet 325 ongevallen met blijvende ongeschiktheid. Deze cijfers zijn waarschijnlijk te laag ingeschat want veel ongevallen met handgereedschap zijn vermeld zonder meer details over de motorisering (08.00). Wat zijn de belangrijkste risico s bij het gebruik? Snijwonden, terugslag, stoten tegen handen of andere lichaamsdelen. Verzwikkingen (bij het zich verplaatsen of na een zware inspanning). Verwondingen door trilling. Brandwonden. Oogletsels (door wegschieten van deeltjes). Elektrisering of zelfs elektrocutie. Gehoorletsels (geluid gemaakt door het gereedschap). Brand (vonken, verhitting). Ontploffing (explosieve atmosfeer). Draag de aangepaste persoonlijke beschermingsmiddelen (volgens de risicoanalyse): Veiligheidsschoenen; Veiligheidsbril/gelaatsscherm; Gehoorbescherming; Veiligheidshandschoenen; Stofmasker. Algemene preventietips: houd je werkpost netjes en zorg dat je voldoende licht hebt; Wees aandachtig; Zorg dat je stabiel staat; Ben je opgeleid? Enkel opgeleid personeel mag werken met dit gereedschap.

2 Preventieve maatregelen voor het gebruik van elektrisch gereedschap Gebruik enkel gereedschap met een CE-label, uitgerust met een dubbele isolerende bescherming. Controleer of het gereedschap in goede staat is, voorzien van de nodige beschermingen (deze mogen in geen geval gedemonteerd worden). Controleer de staat van de voedingskabel en van het stopcontact: werk nooit met een kabel met een naakte geleider (laat nooit een kabel blootliggen) en herstel de kabel niet met kleefband. Gebruik de voedingskabel niet om de stekker uit te trekken of om het gereedschap op te hangen. Kies aangepaste hulpmiddelen en controleer of ze in goede staat zijn; gebruik de voorziene sleutel om het te veranderen. Vergeet niet om de sleutel te verwijderen vooraleer het werktuig in werking te stellen. Hou de kabel ver verwijderd van warmtebronnen, vette onderdelen, scherpe randen of draaiende delen van het toestel. Check of het toestel uitgeschakeld is wanneer je het aansluit. Zorg dat de voeding is losgekoppeld wanneer je onderdelen moet vervangen. Leg je gereedschap pas neer nadat het is uitgedraaid. Laat nooit je gereedschap achter wanneer het nog in werking is. Vermijd werken in de nabijheid van brandbare stoffen (vuurvergunning): plaats brandblussers; gebruik aangepast materiaal in Ex-zones. Bescherm het gereedschap tegen regen en vochtigheid. Klem klein materiaal vast alvorens eraan te werken. Start het gereedschap op voordat je het in contact brengt met het materiaal. Hou het werktuig met beide handen vast aan het handvat; oefen niet te veel druk uit. Zorg ervoor dat de greep altijd droog en proper is, zonder vetsporen of oliesporen. Draag geen loshangende kledingstukken en juwelen; bind lang haar bijeen. Laat verhitte onderdelen afkoelen. AXA Belgium, N.V. van verzekeringen toegelaten onder het nr 0039 (K.B , B.S ) Maatschappelijke zetel : Vorstlaan 25 - B-1170 Brussel Tel: Fax: Internet : - KBE nr : BTW BE RPR Brussel V.U. : Annie Courbet, Safety Advice Services - AXA Belgium SA, Vorstlaan Brussel

3 de boormachine De meest voorkomende ongevallen met een boormachine zijn: verstuiking van pols of elleboog; wegspringen van splinters of scherven bvb in het oog; verwondingen door de boorspil (snijwonden, gegrepen worden door bewegende delen, ) of verwondingen door het wegvliegen van het stuk waarin geboord wordt. Enkele tips om deze ongevallen te vermijden Controleer of er geen leidingen (elektriciteit, water, gas) zijn op de plaats waar er geboord wordt. Niet boren indien er mogelijk asbest bevattend materiaal aanwezig is. Kies een boormachine (vermogen, gewicht) die aangepast is aan het uit te voeren werk. Kies voor een boormachine met stofafzuiging bij frequent boren in beton en dergelijke (kwartsstof). Tevens kan het ook aangewezen zijn om een momentbegrenzer te voorzien op de boormachine. Kies de juiste boor die aangepast is aan het te bewerken materiaal (metaal, hout, beton, steen ), de juiste stand (klopboor of niet), de juiste draaizin en de juiste snelheid. Draag een veiligheidsbril of gelaatscherm. Draag geen losse kleding. Bind lange haren samen. Controleer vooraf de goede staat van het snoer en de slijtage van de boorkop en van de boor. Span de boor strak aan.

4 de boormachine Ga voor het onderdeel staan waaraan gewerkt moet worden en houd het toestel met beide handen vast. Span het werkstuk goed op. Controleer eerst of de boormachine goed werkt door ze onbelast te laten draaien. Verhoog geleidelijk de druk tijdens het boren. Controleer regelmatig de boor en check of ze stevig bevestigd en niet beschadigd is; vervang onmiddellijk een beschadigde boor. Vergrendel de boormachine en trek de stekker uit het stopcontact wanneer je de boor verwijderd. In geval van abnormale trillingen, stop met boren. Raak de boorkop niet aan nadat je net de boormachine gebruikt hebt: deze kan zeer warm zijn. Rem de boorkop nooit af met de hand. Hou je handen voldoende ver verwijderd van de draaiende boorkop. Berg na gebruik de boor en toebehoren op in de gereedschapskoffer.

5 slijpmachine / slijpschijf De meest voorkomende ongevallen met een haakse slijpmachine zijn: snijwonde door aanraking met de schijf; brandwonde door wegvliegende vonken; splinters of scherven die in de ogen of op andere lichaamsdelen terechtkomen; ademhalingsproblemen door het inademen van stof; storing in de bloedcirculatie of zenuwstoornissen te wijten aan de trillingen. Enkele tips om deze ongevallen te vermijden Houd de slijpschijf met beide handen vast. Span het werkstuk goed op. Draag je veiligheidshandschoenen en je veiligheidsbril of gelaatscherm. Hou je handen voldoende ver van het draaiende schijfblad. Draag geen losse kleding. Bind lange haren samen. Zorg dat de bescherming aanwezig is en correct gemonteerd. Draai de gesloten kant van de beschermkap naar u toe. Controleer of de zijlingse greep (indien mogelijk, trillingsbestendig) stevig bevestigd is. Controleer de toestand van slijpschijf en zorg ervoor dat de schijf stevig bevestigd is. Vervang altijd een beschadigde schijf of schijf die een scheur vertoont. Trek de stekker uit het stopcontact wanneer je het schijfblad vervangt.

6 slijpmachine / slijpschijf Gebruik een schijf waarvan de diameter aangepast is aan het vermogen van het toestel en de beschermkap. Gebruik een schijf die aangepast is aan het te bewerken stuk. Test een nieuwe schijf alvorens ze te gebruiken door ze minstens 30 seconden onbelast en tegen de maximumsnelheid te laten draaien Gebruik geen slijpschijf die plots of moeizaam start (de elektronische bediening kan defect zijn) evenmin wanneer ze abnormale trillingen vertoond. Indien de slijpschijf geen stofafzuigsysteem heeft en het werk stof veroorzaakt, draag dan een ademhalingsbescherming. Zorg dat de schijf niet schuin staat ten opzichte van het werkvlak wanneer je materiaal in stukken slijpt. Beveilig de omgeving tegen vonken die kunnen rondspatten. Controleer of er geen warme plekken zijn (vonken, smeulend vuur ) wanneer je werk beëindigd is. Reinig bij voorkeur met water om het stof te verwijderen.

7 de cirkelzaag De meest voorkomende ongevallen met een cirkelzaag zijn: snijwonden; amputatie; ademhalingsstoornissen veroorzaakt door het inademen van stof. Enkele tips om deze ongevallen te vermijden Zorg dat de zaag nooit onopzettelijk kan ingeschakeld worden en enkel in werking is bij aanwezigheid van de bedienaar. Maak bij het snijden bewegingen weg van het lichaam; gebruik de zaag niet boven je hoofd. Bevestig het te zagen stuk op een stabiel werkvlak; hou het stuk niet met de hand vast en sta stevig op beide benen. Geen handschoenen of loshangende kledij / sieraden in de nabijheid van draaiende delen. Houd de zaag stevig vast met beide handen en hou de armen in een stand waarin de kracht van een terugslag kan worden opgevangen. Kies het zaagblad afhankelijk van het uit te voeren werk, het materiaal dat moet worden gezaagd en de dikte ervan; controleer de staat van het zaagblad en of het voldoende geslepen is. Regel het zaagblad en de geleider afhankelijk van de dikte van het stuk dat moet worden gezaagd: het zaagblad mag niet meer dan de lengte van een tand (3 tot 5 mm) uitsteken onder het stuk dat moet worden gezaagd; controleer na montage of het zaagblad vrij ronddraait. EN 13236

8 de cirkelzaag Controleer of de beschermkap werkt en of het spouwmes zich in het verlengde van het zaagblad bevindt. Controleer of er geen voorwerpen liggen op het zaagoppervlak (nagels, schroeven, uitstekende knoop ). Start de zaag en wacht tot de motor op volle toeren draait om te beginnen zagen. Hou de geleider van de machine altijd op het werkoppervlak. Zorg ervoor dat je recht zaagt: probeer niet van richting te veranderen. Vermijd dat het zaagblad vastraakt. Haal het zaagblad volledig uit het materiaal vooraleer je de schakelaar van de zaag loslaat. Wacht tot de motor volledig stilligt en de beschermkap zich over het zaagblad bevindt om de machine neer te leggen. Indien de zaag werkt zonder stofafzuigsysteem en er stof vrijkomt, draag dan een ademhalingsbescherming. Draag de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen: oogbescherming, gehoorbescherming.

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

Machines en gereedschappen

Machines en gereedschappen Machines en gereedschappen RISICO s Mechanische risico s Gegrepen door bewegende delen Gekneld of geplet raken Getroffen door een wegvliegend deel Doorboord of gestoken worden RISICO s Elektrische risico

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek.

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek. Gereedschappen Tijdens je werk zul je vaak gebruik maken van gereedschappen. In de Arbowet wordt onderscheidt gemaakt in vier soorten gereedschap; - eenvoudig handgereedschap - aangedreven handgereedschap

Nadere informatie

Gebruiksaanwijziging

Gebruiksaanwijziging p r o e q u i p m e n t Gebruiksaanwijziging COMBI BANDSCHUURMACHINE Bestelnr. 19009 CE www.contimac.be 1. Veiligheidsvoorschriften 1. Lees en bestudeer aandachtig de volledige handleiding zodat u weet

Nadere informatie

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Paneelzaagmachine Versie 2011/1 Blz. 1/7 1 Algemeen Risico's eigen aan het werken met een paneelzaagmachine Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Booglassen Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Booglassen Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Boog Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan boog 1 Voorzien van instructie

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE JUISTE GEREEDSCHAPPEN

GEBRUIK VAN DE JUISTE GEREEDSCHAPPEN 1. Hoe gaat u veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips: Kies het juiste gereedschap voor de uit te voeren taak. Gebruik gereedschap dat niet onbedoeld kan starten. Gebruik gereedschap met een

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken met

Nadere informatie

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Bij gebruik van dit gereedschap dienen veiligheidsvoorschriften in acht genomen te worden om het risico op brand, elektrische schok en verwondingen te voorkomen. Lees de volgende

Nadere informatie

DEEL C : AFWERKING & SPECIALE TECHNIEKEN HOOFDSTUK 1 : SCHRIJNWERKERIJ pagina 1

DEEL C : AFWERKING & SPECIALE TECHNIEKEN HOOFDSTUK 1 : SCHRIJNWERKERIJ pagina 1 VEILIGHEIDSPLA r. VERRICHTI- GE MOGELIJKE OGEVALSVORME PREVETIEMAATREGELE ISTRUCTIES IDICATOR VERZEKERIGE DEEL C - HOOFDSTUK 1 : SCHRIJWERKERIJ 1. Plaatsen van parket 1.1. Voorbereiding - afbijten en reiningen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijziging

Gebruiksaanwijziging p r o e q u i p m e n t Gebruiksaanwijziging DRY CUTTER DRC 355 Bestelnr. 40075 CE www.contimac.be 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...2 2. Specificaties...3 3. Algemene veiligheidsregels...4 4. Specifieke

Nadere informatie

RISICOANALYSE ATELIER

RISICOANALYSE ATELIER RISICOANALYSE ATELIER Activiteit Arbeidsmiddelen Identificatie risico's Preventiemaatregelen Risico-evaluatie orde en netheid in het atelier A. W B E R struikelen doorgangen en machines vrij houden 0,5

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming b. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine

Toolbox-Meeting. Haakse Slijpmachine Toolbox-Meeting Haakse Slijpmachine Inleiding Er vinden veel ongevallen met handslijpmachines (haakse slijper) en vaste slijpmachines plaats, daarom is het zinvol de medewerkers te wijzen op de gevaren

Nadere informatie

Docentenblad 4 Monteren 1

Docentenblad 4 Monteren 1 Docentenblad 4 In monteren 1 krijgt de leerling een overzicht van handboormachines, boorsoorten, boordiameters en plugdiameters. Vervolgens moet hij of zij gaten boren in een gipsmuur met massieve stenen.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING - NL. Deze gebruiksaanwijzing is van toepassing op de vloerstripper hierboven.

GEBRUIKSAANWIJZING - NL. Deze gebruiksaanwijzing is van toepassing op de vloerstripper hierboven. GEBRUIKSAANWIJZING - NL VLOERSTRIPPER BS-5 Ref. 94563 Deze gebruiksaanwijzing is van toepassing op de vloerstripper hierboven. Het document bevat belangrijke aanwijzingen omtrent het gebruik en de bediening

Nadere informatie

HANDLEIDING ZODENSNIJDER CLASSEN SC-12 SC-18 SC-20 SC-24

HANDLEIDING ZODENSNIJDER CLASSEN SC-12 SC-18 SC-20 SC-24 HANDLEIDING ZODENSNIJDER CLASSEN SC-12 SC-18 SC-20 SC-24 Veiligheidsinstructies 1. Lees eerst de handleiding alvorens men de machine monteert en gebruikt. 2. Hou de machine buiten het bereik van kinderen

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

Gebruiksaanwijziging

Gebruiksaanwijziging p r o e q u i p m e n t Gebruiksaanwijziging TANDWIELAANGEDREVEN KOLOMBOORMACHINE GT 40 EM CE Bestelnr. 35067 www.contimac.be INHOUD Algemeen... 3 1. Omlijning van de machine... 5 2. Toepassingen en kenmerken...

Nadere informatie

Wat is het?... 1. Waarmee doe je het?... 1. Hoe werk je met een boormachine?... 3. Hoe werk je met een gatzaag?... 4

Wat is het?... 1. Waarmee doe je het?... 1. Hoe werk je met een boormachine?... 3. Hoe werk je met een gatzaag?... 4 1 Boren Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een boormachine?... 3 Hoe werk je met een gatzaag?... 4 Wat zijn de randvoorwaarden?... 5 Hoe onderhoud je een ruimer?... 7 Hoe

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

1. Boren. Omdat er veel soorten materialen bestaan die bijvoorbeeld hard, zacht of taai zijn, bestaan er ook veel soorten boren.

1. Boren. Omdat er veel soorten materialen bestaan die bijvoorbeeld hard, zacht of taai zijn, bestaan er ook veel soorten boren. 1. Boren Boren is het maken van ronde gaten in een materiaal met behulp van een boor. De boor wordt al draaiend in het materiaal geduwd. De twee snijkanten van de boor snijden stukjes van het materiaal

Nadere informatie

Messenslijper - Art.nr Gebruiksaanwijzing

Messenslijper - Art.nr Gebruiksaanwijzing Messenslijper - Art.nr. 38932 Gebruiksaanwijzing Model: KS-0601 Technische gegevens: 220-240V-50Hz, 60W Onderdelen A. grove slijpgleuf B. grove slijpgleuf C. fijne slijpgleuf D. fijne slijpgleuf E. opening

Nadere informatie

Trainingsmodule slijptollen Versie Maart 2010

Trainingsmodule slijptollen Versie Maart 2010 Trainingsmodule slijptollen Versie 14-09-2015 Maart 2010 Barsten van de slijp- of snijschijf Te slijpen deel vasthouden met linkerhand en slijpen met rechterhand Terugslag slijptol Terugslag slijptol Beschermingskap

Nadere informatie

Voor grotere werkstukken, die niet gemakkelijk te hanteren zijn, gebruik je een haakse slijpmachine.

Voor grotere werkstukken, die niet gemakkelijk te hanteren zijn, gebruik je een haakse slijpmachine. 4 Slijpen Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een (haakse) slijpmachine?... 4 Hoe werk je met een messenslijpmachine?... 4 Hoe onderhoud je een slijpmachine?... 5 Wat is het?

Nadere informatie

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 8. 2

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 8.  2 INHOUD 1. Algemene veiligheid 3 2. Kenmerken 3 3. Beperkingen 3 4. Algemene informatie 3 5. Installatie 4 6. Werking 5 7. Elektrische specificaties 6 8. Rendement 6 9. Probleemoplossing 6 10. Onderdelenlijst

Nadere informatie

X ATTENTIE: de borstel draait nog na, nadat de stekker uit het stopcontact is getrokken.

X ATTENTIE: de borstel draait nog na, nadat de stekker uit het stopcontact is getrokken. X ATTENTIE: de borstel draait nog na, nadat de stekker uit het stopcontact is getrokken. X Gebruik het borsteltype, dat door de fabrikant wordt aanbevolen. Voordat u onderhoud aan het apparaat uitvoert

Nadere informatie

HANDLEIDING NANO EDGE

HANDLEIDING NANO EDGE Gebruiksaanwijzing Onderdelen Model: 9 NANO EDGE Lees deze instructies voordat u de machine gaat gebruiken. Lees deze veiligheidsberichten voordat u de machine gaat gebruiken. INHOUDSOPGAVE 2 VEILIGHEID

Nadere informatie

Veilig werken, gereedschappen en machines

Veilig werken, gereedschappen en machines Docentenblad 3 Veilig werken, gereedschappen en machines De gevaren die optreden bij het gebruik van een gereedschap of machine(groep) staan beschreven in het boek of op de cd-rom Basisveiligheid VCA.

Nadere informatie

laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13

laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13 laatste wijziging: Rims melding RIMS-366192 Zie 4.5 Datum laatste uitgave 29 oktober 13 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Eisen bij de inkoop/aanschaf... 2 4.2

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS GEBRUIKERSHANDLEIDING KS150.2450 Geachte klant, U hebt een product van KS Tools via Beneparts BVBA gekocht. Bedankt voor uw aankoop en vertrouwen. In deze gids vindt u al het nodige terug voor een veilig

Nadere informatie

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 - V599 - V599R - V599 L - V599 XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING SLEUVENZAAGMACHINE MS 125

GEBRUIKSAANWIJZING SLEUVENZAAGMACHINE MS 125 GEBRUIKSAANWIJZING SLEUVENZAAGMACHINE MS 125 WWW.INTERDYNAMICS.EU Technische gegevens sleuvenzaag MS125 ATTENTIE: Deze sleuvenzaag mag alleen worden gebruikt door personen die daarvoor zijn aangewezen

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL V540 Ritz Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

Montage-instructie. Ritzscreen V599R V599 XL

Montage-instructie. Ritzscreen V599R V599 XL Ritzscreen V599 V599R V599 XL V540 Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset 4. bediening

Nadere informatie

Veilig werken met de kettingzaag

Veilig werken met de kettingzaag Nieuwsbrief 41 Januari 2008 Veilig werken met de kettingzaag De winter is dikwijls de uitgelezen periode om nog snel wat hout te zagen en dus de kettingzaag boven te halen. In elk geval is werken met de

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Allereerst willen wij u danken voor de aankoop van dit toestel.

Allereerst willen wij u danken voor de aankoop van dit toestel. www.alphametal.be info@alphametal.be H andleiding YT-160A G ebruiksaanwijzing Allereerst willen wij u danken voor de aankoop van dit toestel. Een ieder die met dit toestel zal werken dient deze handleiding

Nadere informatie

Antwoorden B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel

Antwoorden B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel 1 Antwoorden 226055-B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel 1 Op voorgaand figuur zie je een klauwhamer. Schrijf de namen van de drie delen op. a. Steel b. Klauw c. Kop 2 Een timmerkracht trekt met een klauwhamer

Nadere informatie

BEITELS EN FREZEN (NIET IN DE DOOS ZIE

BEITELS EN FREZEN (NIET IN DE DOOS ZIE BEITELS EN FREZEN (NIET IN DE DOOS ZIE WWW.ARTISTIX.NL) 2 P age 1. Specificaties AC 220~240V - 50/60Hz - 250W - no=16000~20000rpm 2. Doel * De machine heeft een High Speed Borstelmotor, geschikt om 120

Nadere informatie

Montage-instructie Screen

Montage-instructie Screen Inhoudsopgave pagina Inhoud verpakking Benodigd gereedschap 3 3 1. Montage (L)HTF geleider 4 1.1 4 1. Boren montage-gaten in geleiders 5 1.3 Monteren geleiders 6. Gat bediening 7 3. Plaatsen screenkast

Nadere informatie

1. Draag altijd een beschermingsbril. 2. De Renovator nooit in natte omstandigheden gebruiken. 3. Wanneer u de Renovator langer aaneengesloten gaat

1. Draag altijd een beschermingsbril. 2. De Renovator nooit in natte omstandigheden gebruiken. 3. Wanneer u de Renovator langer aaneengesloten gaat Wij adviseren u om de opzetstukken die u later eventueel wilt bij kopen, te kopen bij dezelfde leverancier als waar u de Renovator heeft gekocht. Gebruik alleen de accessoires die door de fabrikant van

Nadere informatie

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VOORWOORD De oorspronkelijke tekst van VEEJGHEIDSADVIEZEN is gemaakt door een werkgroep (1) samengesteld uit leden van het Comité International de Prévention

Nadere informatie

Lees vóór gebruik van pneumatisch gereedschap de volgende veiligheidsregels en bedieningsinstructies en volg deze zorgvuldig op.

Lees vóór gebruik van pneumatisch gereedschap de volgende veiligheidsregels en bedieningsinstructies en volg deze zorgvuldig op. Pneumatisch spijkerpistool Art.nr. 15350 Dit apparaat voldoet aan de CE-normen EN 292 + EN 792 HANDLEIDING Lees vóór gebruik van pneumatisch gereedschap de volgende veiligheidsregels en bedieningsinstructies

Nadere informatie

Montagehandleiding: Rolluiken

Montagehandleiding: Rolluiken Montagehandleiding: Rolluiken Montage-instructie Rolluik Inhoud Verpakking 1 1 1. Pantser in de kast 2. Bediening a. Handbediening: Koord- of bandopwinder b. Elektrisch: Schakelaar + stekker c. Afstandbediend:

Nadere informatie

Montage-instructie Rolluik

Montage-instructie Rolluik Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker b. afstandbediend: afstandbediening + stekker 1 3 verpakking 2 3. 2 geleiders 4. afdekdopjes 5. afsluitdoppen (alleen

Nadere informatie

Montagehandleiding Elektrische aandrijving. Garage- en bedrijfsdeuren voor zelfmontage

Montagehandleiding Elektrische aandrijving. Garage- en bedrijfsdeuren voor zelfmontage Montagehandleiding Elektrische aandrijving Garage- en bedrijfsdeuren voor zelfmontage www.derooijgaragedeuren.nl Technische specificaties: Vermogen 220V AC +/- 10% 50 ~60 Hz Radio frequentie 433,92MHz

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door Montage-instructie Rolpoort RV55 - RV77 - Vision Door Inhoud verpakking 1 1. pantser 2. kap met as 3. geleiders 4. ophangveren 5. afdekdopjes 6. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker b. afstandbediend:

Nadere informatie

Accuboormachine artikelnummer Handleiding

Accuboormachine artikelnummer Handleiding Accuboormachine artikelnummer 17815 Handleiding Inhoud Algemene veiligheidsinstructie voor elektrisch gereedschap Extra veiligheidsinstructie voor de accuboormachine Gebruik volgens bestemming Beschrijving

Nadere informatie

TE DRS S. Nederlands. Printed: Doc-Nr: PUB / / 000 / 01

TE DRS S. Nederlands. Printed: Doc-Nr: PUB / / 000 / 01 TE DRS S Nederlands 1 Informatie over documentatie 1.1 Over deze documentatie Lees voor ingebruikname deze documentatie door. Dit is vereist voor veilig werken en storingsvrij gebruik. De veiligheidsinstructies

Nadere informatie

TRUCK COFFEE MAKER. User s manual. Check our website www.quintezz.com for more languages

TRUCK COFFEE MAKER. User s manual. Check our website www.quintezz.com for more languages TRUCK COFFEE MAKER User s manual GB FR D E Check our website www.quintezz.com for more languages IEIDING Geachte klant, U hebt gekozen voor de aankoop van een QUINTEZZ Truck koffiezetapparaat. Wij willen

Nadere informatie

Onderhoud van machines

Onderhoud van machines Nieuwsbrief 60 Winter 2011-2012 Onderhoud van machines Tijdens de wintermaanden zullen enkele machines voor een langere periode niet gebruikt worden. Het ideale moment dus om deze machines te onderwerpen

Nadere informatie

Batterijdiagnosetoestel voor het testen van alle types 12 V-batterijen.

Batterijdiagnosetoestel voor het testen van alle types 12 V-batterijen. CBT12XS BATTERIJTESTTOESTEL Batterijdiagnosetoestel voor het testen van alle types 12 V-batterijen. TESTVERLOOP / GEBRUIKSAANWIJZINGEN BELANGRIJK: 1. Voor het testen van de prestatie van 12 V-accu s (CCA:

Nadere informatie

Accu-Multifunction tool artikelnummer Handleiding

Accu-Multifunction tool artikelnummer Handleiding Accu-Multifunction tool artikelnummer 17810 Handleiding Inhoud Allgemeene veiligheidsinstructie voor elektrisch werktuig Extra veiligheidsinstructie voor de accu-multifunction tool Gebruik volgens bestemming

Nadere informatie

Gedragscode voor veiligheid tijdens het werk in het kader van de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen

Gedragscode voor veiligheid tijdens het werk in het kader van de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Gedragscode voor veiligheid tijdens het werk in het kader van de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Deze code heeft tot doel er voor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden gunstig zijn voor de

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING LGM-3500

GEBRUIKSAANWIJZING LGM-3500 GEBRUIKSAANWIJZING LGM-3500 Met de aankoop van deze Bio versnipperaar Shredder 3500-Compact, heeft u een machine die u zeer veel diensten zal bewijzen om op optimale wijze zeer diverse materialen voor

Nadere informatie

B O R E N S L I J P E R S BL 13D-2

B O R E N S L I J P E R S BL 13D-2 B O R E N S L I J P E R S BL 13D-2 Inhoudsopgave 1. Algemene veiligheidsvoorschriften 3 2. Extra veiligheidsvoorschriften 4 3. Technische specificaties 4 4. Bediening 4 4.1 Houder samenstellen 4 4.2 Boorpositie

Nadere informatie

Accuboormachine artikelnummer Handleiding

Accuboormachine artikelnummer Handleiding Accuboormachine artikelnummer 17910 Handleiding Inhoud Allgemeene veiligheidsinstructie voor elektrisch werktuig Extra veiligheidsinstructie voor de accuboormachine Gebruik volgens bestemming Beschrijving

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES. regelmatig onderhoud van de. machines wegnemen of signaleren van de

VEILIGHEIDSPLAN PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES. regelmatig onderhoud van de. machines wegnemen of signaleren van de DEEL B - HOOFDSTUK 3 : AFBRAAK. Materieel.5. breekhamer manueel of machinaal : zie hieronder.5.. met de hand elektrisch of pneumatisch : zie hieronder.5... elektrisch : val van personen van op een hoger.

Nadere informatie

Ongevallen met aftaktussenassen zijn gemakkelijk te voorkomen door de draaiende delen goed af te schermen. Wat is de gewenste situatie?

Ongevallen met aftaktussenassen zijn gemakkelijk te voorkomen door de draaiende delen goed af te schermen. Wat is de gewenste situatie? AFTAKAS Ongevallen met aftaktussenassen zijn gemakkelijk te voorkomen door de draaiende delen goed af te schermen. Wat is de gewenste situatie? De draaiende delen van de aftakas zijn niet bereikbaar als

Nadere informatie

B O R E N S L I J P E R S BL 30D-2

B O R E N S L I J P E R S BL 30D-2 B O R E N S L I J P E R S BL 30D-2 Inhoudsopgave 1. Algemene veiligheidsvoorschriften 3 2. Extra veiligheidsvoorschriften 4 3. Technische specificaties 4 4. Bediening 4 4.1 Houder samenstellen 4 4.2 Boorpositie

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING TEGELZAAGMACHINE TCM180

GEBRUIKSAANWIJZING TEGELZAAGMACHINE TCM180 GEBRUIKSAANWIJZING TEGELZAAGMACHINE TCM180 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE -------------------------------------------------------------------------------- VEILIGHEIDSINSTRUCTIES -----------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Tendotools Dovetail Jointer TT300 TT600

Tendotools Dovetail Jointer TT300 TT600 Tendotools Dovetail Jointer TT300 TT600 Lees de instructies in deze handleiding voor gebruik. Houd deze handleiding voor toekomstige referenties. VEILIGHEIDSINSTRUCTIES WAARSCHUWING! Bij het gebruik van

Nadere informatie

MEERSPILLIGE BOORMACHINE

MEERSPILLIGE BOORMACHINE 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Veilig werken met machines

Veilig werken met machines Veilig werken met machines VEILIGHEID IN HET TECHNIEKLOKAAL Werkboek antwoorden APG Veiligheid in het technieklokaal Opdracht 1 Kijk eens goed om je heen. a In wat voor een lokaal ben je? Techniek / praktijklokaal

Nadere informatie

Gebruiksaanwijziging

Gebruiksaanwijziging p r o e q u i p m e n t Gebruiksaanwijziging MAGNEETBOORMACHINE PMX 3530 Bestelnr. 40082 CE www.contimac.be Waarschuwing! Lees en begrijp alle aanwijzingen alvorens de machine in gebruik te nemen! 1.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 07/2018

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 07/2018 Nagelpistool met batterij en gaspatroon MAX, type GS690RH/CH Pagina 1 van 5 - Nagelen in het lichaam - Gehoorschade 1. RISICO S 2. VEILIGE WERKINSTRUCTIES ONDERDELEN VAN HET NAGELPISTOOL Moer voor regeling

Nadere informatie

E X T R A C T O R S QS-2115N

E X T R A C T O R S QS-2115N E X T R A C T O R S QS-2115N Extractor QS-2115N 1. Algemene veiligheidsvoorschriften N.B.: Lees de handleiding zorgvuldig door teneinde problemen te voorkomen. Zoals bij alle machines zijn ook aan deze

Nadere informatie

Handleiding: Afkortzaag t.b.v. hout

Handleiding: Afkortzaag t.b.v. hout Handleiding: Afkortzaag t.b.v. hout Veiligheidsinstructies Algemeen 1 Zorg voor een opgeruimde werkomgeving Een rommelige werkomgeving kan tot ongelukken leiden. 2 Houd rekening met omgevingsinvloeden

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

STIGA ST

STIGA ST STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 NEDERLANDS NL VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN Op de machine staan de volgende symbolen om u eraan te

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL Elektrische Infrarood Verwarming Model 93485 Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL 1 Algemene veiligheidsinstructies LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING Alvorens de radiateur in bedrijf te nemen, moet u deze gebruiks

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 10/2012

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 10/2012 Nagelpistool met batterij en gaspatroon MAX, type GS690RH/CH Pagina 1 van 5 - Nagelen in het lichaam - Gehoorschade 1. RISICO S 2. VEILIGE WERKINSTRUCTIES ONDERDELEN VAN HET NAGELPISTOOL Moer voor regeling

Nadere informatie

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat INLEIDING Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor Rapid 100E. Lees ze eerst grondig door alvorens u het apparaat in gebruik neemt. Deze gebruiksaanwijzing bevat de veiligheidsvoorschriften, de voorschriften

Nadere informatie

Verstekzaagmachine Elu/DeWALT 230 V

Verstekzaagmachine Elu/DeWALT 230 V Verstekzaagmachine Elu/DeWALT 230 V Code: 700002 Veiligheidssymbolen: Fabricaat/merk: Type: Elu/DeWALT TGS 3 / DW 743 (N) Toepassing Zagen van hout, aluminium en kunststof. Veiligheidsvoorschriften Lees

Nadere informatie

Veilig werken met machines

Veilig werken met machines Veilig werken met machines VEILIGHEID IN HET TECHNIEKLOKAAL Werkboek werkboek Opdracht 1 Kijk eens goed om je heen. a In wat voor een lokaal ben je?... b Noem 3 grote verschillen met een lokaal voor Engels,

Nadere informatie

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies 1 2 Inhoud 1. Veiligheidsinstructies... 3 2. Gebruik volgens de voorschriften... 4 3. Omschrijving... 4 4. Toepassingstabel... 4 5. Montage... 4 5.1 Omschrijving van de onderdelen... 5 5.2 Meeneemring

Nadere informatie

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen:

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen: Machinaal zagen Machinaal zagen van natuursteen met een vast opgestelde zaagmachine. Dit gebeurt in het algemeen in de werkplaats met een zaagmachine die na instellen het werk grotendeels automatisch uitvoert.

Nadere informatie

802/13 LEGIC/815 ½ LEGIC

802/13 LEGIC/815 ½ LEGIC OMEGA LEGIC 815DK F LEGIC 815DK II LEGIC 802/13 LEGIC/815 ½ LEGIC De informatie en gegevens in deze documentatie kunnen zonder voorafgaande aankondiging worden gewijzigd. Zonder uitdrukkelijke toestemming

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING TEGELZAAGMACHINE DYNAMIC 680

GEBRUIKSAANWIJZING TEGELZAAGMACHINE DYNAMIC 680 GEBRUIKSAANWIJZING TEGELZAAGMACHINE DYNAMIC 680 Inhoudsopgave VEILIGHEIDSINSTRUCTIES 3 WAARSCHUWINGEN 4 VEILIGHEIDS RICHTLIJNEN / ALGEMEEN 6 INSTALLATIE EN MONTAGE 7 ZAGEN 8 ONDERHOUD 9 ONDERDELENTEKENING

Nadere informatie

Activiteit Middel Risico Preventiemaatregelen Evaluatie. Van en naar werf voertuig verkeersongeval rijbewijs B

Activiteit Middel Risico Preventiemaatregelen Evaluatie. Van en naar werf voertuig verkeersongeval rijbewijs B RISICOANALYSE WERF Activiteit Middel Risico Preventiemaatregelen Evaluatie W B E R Van en naar werf voertuig verkeersongeval rijbewijs B 3 6 1 18 medische schifting jaarlijkse keuring laden en lossen manueel

Nadere informatie

Werk en veiligheidsfiches

Werk en veiligheidsfiches Werk en veiligheidsfiches Naam: Klas: 1A_ Nr: 2 Techniek 1: Aftekenen van loodrechte lijnen Benodigdheden Het werkstuk Een winkelhaak Een scherp potlood Werkwijze Duid de plaats aan waar je een loodrechte

Nadere informatie

MOTOR- / ACCUKETTINGZAAG (LICHAMELIJKE BELASTING)

MOTOR- / ACCUKETTINGZAAG (LICHAMELIJKE BELASTING) MOTOR- / ACCUKETTINGZAAG (LICHAMELIJKE BELASTING) DIT STUK IS VOOR DE HOVENIERS EN GROENVOORZIENING GETOETST DOOR INSPECTIE SZW. NOG NIET VOOR HET LOONWERK! Langdurig werken met een motor- / accukettingzaag

Nadere informatie

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?...

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?... Een nieuwe schooljaar heel wat nieuwe gezichten! En al die namen de juf kan dit moeilijk uit elkaar houden. Dat duurt nog eventjes. Ze onthoudt wel dat bruin gezichtje, die mooie ogen, die lange blonde

Nadere informatie

STIGA PARK 110 S

STIGA PARK 110 S STIGA PARK 110 S 8211-3009-06 1. 2. F G 3. H 4. NEDERLANDS NL SYMBOLEN De volgende symbolen staan op de machine om u eraan te herinneren dat voorzichtigheid en oplettendheid bij gebruik vereist zijn. De

Nadere informatie

Strip-Cut Papiervernietiger S7-CD

Strip-Cut Papiervernietiger S7-CD Strip-Cut Papiervernietiger S7-CD Handleiding 91605 Hartelijk bedankt voor het aanschaffen van dit kwaliteitsproduct. Lees deze gebruiksaanwijzingen a.u.b. zorgvuldig door, voordat u het apparaat voor

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING HANDY

GEBRUIKSAANWIJZING HANDY GEBRUIKSAANWIJZING HANDY REF. C002 CE GEBRUIKSAANWIJZING HANDY OILLESS Gefeliciteerd! U hebt net de beste compressor op de markt gekocht. Lees de volgende handleiding aandachtig en volg de instructies

Nadere informatie

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer Betonboorder Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je zaagt en boort. Apparatuur draag je vaak met de hand

Nadere informatie

INLEIDING. Deze handleiding is bedoeld voor model VAC DYNAMIC van het merk SACH.

INLEIDING. Deze handleiding is bedoeld voor model VAC DYNAMIC van het merk SACH. INLEIDING Allereerst willen wij u bedanken voor uw keuze en vertrouwen in onze SACH producten. Ongeacht het gekozen model zult u plezier beleven aan dit technisch geavanceerde apparaat en bent u verzekerd

Nadere informatie

STIGA PARK 107 M HD 8211-3042-02

STIGA PARK 107 M HD 8211-3042-02 STIGA PARK 107 M HD 8211-3042-02 S SVENSKA 1 2 3 4 5 7 A B 6 SVENSKA 8 9 X Z S Y W V 10 NEDERLANDS NL SYMBOLEN Op de machine ziet u de volgende symbolen om u eraan te herinneren dat voorzichtigheid en

Nadere informatie

GEBRUIKSAA NWIJZ ING M 240/10/5W CM 240/10/10 CM 240/10/30 COMPACT P RO 2 COMPACT P RO 3 CM 350/10/24 CM 350/10/11+11 WF CM 4 80/10/11+11 WF

GEBRUIKSAA NWIJZ ING M 240/10/5W CM 240/10/10 CM 240/10/30 COMPACT P RO 2 COMPACT P RO 3 CM 350/10/24 CM 350/10/11+11 WF CM 4 80/10/11+11 WF GEBRUIKSAANWIJZING CM 240/10/5W CM 240/10/10 WF CM 240/10/30 W COMPACT PRO 240 COMPACT PRO 350 CM 350/10/24 WF CM 350/10/11+11 WF CM 480/10/11+11 WF CM 380/10/7 ROBIN GEBRUIKSAANWIJZING Deze compressor

Nadere informatie

HANDLEIDING LEKTRA draadloze stofzuiger op batterijen Type ZKOX0219 (K940CBX)

HANDLEIDING LEKTRA draadloze stofzuiger op batterijen Type ZKOX0219 (K940CBX) Geïmporteerd door: Zwembad BVBA Industrieweg 9 3190 Boortmeerbeek België www.harmopool.eu HANDLEIDING LEKTRA draadloze stofzuiger op batterijen Type ZKOX0219 (K940CBX) Inhoudsopgave Veiligheidsinstructies...

Nadere informatie

Professional Supplies EIERKOOKAPPARAAT. Modelnr.: *688.107

Professional Supplies EIERKOOKAPPARAAT. Modelnr.: *688.107 Professional Supplies EIERKOOKAPPARAAT Modelnr.: *688.107 GEBRUIKSAANWIJZING Om volledig gebruik te maken van de mogelijkheden en storingen tot het minimum te beperken raden wij u aan om de gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u meer mogelijkheden

Nadere informatie

Mechanische gevaren Los slaan warmtewiel, uit de haak slaan. Door bijvoorbeeld: schade roulementen, trillingen, afbreken bevestiging

Mechanische gevaren Los slaan warmtewiel, uit de haak slaan. Door bijvoorbeeld: schade roulementen, trillingen, afbreken bevestiging Gevaar Mechanische gevaren Los slaan warmtewiel, uit de haak slaan. Door bijvoorbeeld: schade roulementen, trillingen, afbreken bevestiging Mogelijkheid & gevolg Kan omliggende componenten beschadigen,

Nadere informatie

Downloaded from Register your product and get support at HP8319. Gebruiksaanwijzing

Downloaded from   Register your product and get support at   HP8319. Gebruiksaanwijzing Register your product and get support at www.philips.com/welcome Downloaded from www.vandenborre.be HP8319 Gebruiksaanwijzing a b c d e Nederlands Gefeliciteerd met uw aankoop en welkom bij Philips! Registreer

Nadere informatie