DE BEROEPSTRAINING ANTROPOSOFIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE BEROEPSTRAINING ANTROPOSOFIE"

Transcriptie

1 DE BEROEPSTRAINING ANTROPOSOFIE Antroposofie wordt praktisch wanneer je haar zo verinnerlijkt, dat zij je handelen inspireert. In deze beroepstraining werk je, met de andere deelnemers en de docenten, aan een aantal doelen: 1. Je zo in antroposofie verdiepen, dat dit je helpt bij het verhelderen van je levenservaringen, je werkervaringen en het realiseren van je idealen. Je kan daarmee existentiëler bijdragen aan de doelen van de organisatie waarin je werkt. Je maakt je hiertoe een drieledige en vierledige manier van onderzoeken eigen. Je leert die benadering in te zetten in je dagelijks leven en werk. Dat betekent dat je gaandeweg jezelf beter leert kennen, evenals de talenten en vraagstukken van anderen. Je ontwikkelt een meerdimensionale benadering van de wereld als geheel, van je leven en je werk. Wat je doet past daardoor beter in de situatie waarin je bent. In elk blok komt het onderwerp reflectie en meditatie aan de orde. We gaan daar oefenend en onderzoekend mee om. Je ontwikkelt zo een eigen innerlijke werkwijze. Je traint het sturen in je innerlijk leven en in je handelen. 2. De mens leren kennen: omgaan met verschillen Ieder mens is een wereld op zich. De ander kennen en met hem of haar kunnen omgaan, is voorwaarde voor het functioneren in leven en werk. We besteden dan ook aandacht aan praktische menskunde. Je oefent hier een liefdevol-onderzoekende houding ten aanzien van de ander, waarbij je de uiterlijke verschijning leert waarderen en leert zien als beeld van de essentie: wie is deze individuele mens in wezen? Wat drijft hem of haar, welke vermogens heeft iemand? En welke opgaven? Je leert waarnemen vanuit een ontwikkelingsblik; zowel bij jezelf als met betrekking tot de mensen waarvoor en waarmee je werkt. Je leert zo het drie- en vierledig mensbeeld concreet inzetten in het praktisch-sociale leven.

2 3. Samenwerking met collega s, cliënten en betrokkenen. Je schept als mens in belangrijke mate je eigen levens- en werksituatie. Dit doe je door hoe je op de anderen ingaat, welke stappen je daarbij zet en hoe je daarover overlegt. We vragen je om je eigen werksituatie onder de loep te nemen en nodigen je uit daarin concreet een volgende stap te zetten. We nodigen je uit op alles in te gaan wat je daarbij tegenkomt: in de organisatie, in collega s en betrokkenen, in jezelf. 4. Bijdragen aan de doelen van de organisatie; je netwerk vergroten Door middel van inleidingen, uitwisseling, intervisie en onderlinge werkbezoeken, besteden we aandacht aan de algemene cultuur en aan de rol die antroposofische initiatieven daarin kunnen spelen. Met de antroposofie kun je omvattender gaan begrijpen wat jouw werk en je organisatie kunnen betekenen in onze wereld. Wat is er in de samenleving nodig? Welke bijdrage wil jouw organisatie daaraan leveren? Wat is jouw bijdrage daarin? En met wie kun je dat realiseren? Welke beelden en vaardigheden zijn er voor de toekomst nodig? Programma Gedurende zeven maandelijkse blokken van steeds een vrijdagmiddag en avond, plus de zaterdagochtend en middag, werken we in Zeist in een groep van 12 tot 16 steeds vertrouwder worden mensen uit diverse werkgebieden. Enerzijds nemen we de tijd voor kennismaken en verkenning van de persoonlijke motieven en doelen; anderzijds is er een stevige inhoudelijke input over antroposofie in verbinding met ontwikkelingen in de samenleving. Steeds verzorgen we de werkvormen om inhouden en persoonlijke vragen bijeen te brengen en deze door het gezamenlijke gesprek te verrijken. We doen regelmatig verschillende oefeningen om thema s ervaarbaar te maken en ook om fris van lijf en leden aan het werk te kunnen zijn. De laatste twee blokken zijn nog niet ingevuld. We willen dat met elkaar doen, zodat een ieder op eigen wijze de doelen van de Beroepstraining Antroposofie kan realiseren.

3 De zeven blokken Hieronder zie je in een schema de opzet van de training. Herfst: Blok 1 Drieledigheid Vrijdag 5 oktober 2018 Zaterdag 6 oktober 2018 Beweeglijk kennismaken. Wat breng ik mee aan ervaringen en vragen? Studie van de drie gelede werkelijkheid: de fysieke wereld, zielewereld en geestwereld. Maatschappelijke vraagstukken en organisatievraagstukken vanuit drieledig perspectief. Verdiepende oefeningen. Samenleving, kosmos en mens; op zoek naar samenhang. Waarnemingsoefening aan de mens. Werken met de Grondsteenspreuk: hoe leeft de ziel in ledematen, middengebied en hoofd? Wat valt op aan mijn organisatie? Open mind, open hart, open wil. Scholingsweg: reflectie. Intervisie: kunstzinnig werken aan een werkvraag. Herfst: Blok 2 Vierledigheid Vrijdag 9 november 2018 Zaterdag 10 november 2018 Verdiepen van eigen vragen en doelen. Fenomenologische oefening Studie van de vierledige werkelijkheid: minerale wereld plantenwereld, dierenwereld, mensenwereld. Ontwikkeling brengen in organisatievraagstukken. De vier wezensdelen van de mens en de vier elementen. Fenomenologische oefening. Het vierde deel van de Grondsteenspreuk. Drieledigheid en vierledigheid Kinder- en cliëntbespreking: zelf vier stappen in de waarneming leren hanteren. Scholingsweg: reflectie en meditatie. Intervisie: Feiten, processen, relaties en essentie in relatie tot je eigen werkvraag.

4 Winter: Blok 3 (7 en 8 december 2018, Blok 4 (11 en 12 januari 2019 en blok 5 (8 en 9 februari 2019): Mens en Mensheid Vrijdag Studie van drie- en vier ledigheid en ontwikkelingsgeschiedenis. Praktische menskunde. Een biografie van een van de deelnemers. Actualiteit en antroposofie. Zaterdag Waarnemingsoefening. Verwerken van de vertelde biografie: biologisch karma, psychosociaal karma, gebeurtenissenkarma. Scholingsweg: Reflectie en meditatie. Intervisie: werken aan de eigen werkvraag. Lente: Blok 6 (9 en 10 maart 2019) en blok 7 (5 en 6 april 2019) Blok 6 en 7 krijgen in samenspraak met de deelnemers van de Beroepstraining Antroposofie tijdens het traject hun definitieve inhoud. Een element daarin zal zijn dat ieder een werkbezoek bij een ander aflegt om diens werk en organisatie te leren kennen en daarover samen te kunnen uitwisselen. Een ander element is dat iedere deelnemer reflecteert op zijn of haar ontdekkingen, eigen werkvragen, persoonlijke ontwikkeling en inzichten en die verwoordt voor de andere deelnemers en mogelijk vrienden en collega s. Docenten Auke van der Meij en Clarine Campagne zijn de centrale docenten/ begeleiders. Lili Chavannes verzorgt het biografisch blok. Op de vrijdagavonden treden steeds gastsprekers uit verschillende werkgebieden op. Auke van der Meij is filosoof en heeft gedurende zijn leven veel verschillende groepen mensen begeleid in antroposofische studieen scholingstrajecten, meditatie en teamontwikkeling.

5 Clarine Campagne studeerde bedrijfskunde en coacht op een beweeglijke manier mensen en organisaties in samenwerkings- en vernieuwingsprocessen. Lili Chavannes is theologe en heeft zich verdiept in biografiewerk, praktische menskunde en ook, net als de andere docenten, in algemene antroposofie. Overige gegevens Plaats: Boslaan 15, Zeist Data: 5 en 6 oktober, 9 en 10 november, 7 en 8 december 2018, 11 en 12 januari, 8 en 9 februari, 8 en 9 maart, 5 en 6 april Kosten: 1.350,- inclusief koffie en thee, avondmaaltijd op vrijdag en lunch op zaterdag. Aanmelding en informatie: beroepstraining-antroposofie. De inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst van de aanmeldingen. De Beroepstraining Antroposofie wordt gedragen door de Iona Stichting in samenwerking met de Antroposofische Vereniging.

Verbindend Leiderschap. Info driedaagse training inside

Verbindend Leiderschap. Info driedaagse training inside Verbindend Leiderschap Info driedaagse training inside AAN HET WERKBOEK! Sommige situaties doen je wankelen. Je schrikt van de reactie van jezelf of de ander. Soms op je werk, soms privé. Hoe kan dat?

Nadere informatie

Een leergang over talent en ambitie voor vrouwen die het heft in eigen hand nemen Vrouwen maken het Verschil

Een leergang over talent en ambitie voor vrouwen die het heft in eigen hand nemen Vrouwen maken het Verschil Een leergang over talent en ambitie voor vrouwen die het heft in eigen hand nemen Vrouwen Vrouwen verschil is een leergang voor vrouwen die zich herkennen in de begrippen maatschappelijke betrokkenheid,

Nadere informatie

Masteropleiding Organisatieopstellingen

Masteropleiding Organisatieopstellingen Masteropleiding Organisatieopstellingen Systemisch Werk en Opstellingen in Bedrijf en Organisaties Nederlands Inleiding Het begeleiden van opstellingen is naast een kunst ook een vak. Afgelopen jaren werd

Nadere informatie

COACHEN MET VOICE DIALOGUE Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten van HB-ers.

COACHEN MET VOICE DIALOGUE Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten van HB-ers. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE COACHEN MET VOICE DIALOGUE Op speelse wijze in gesprek met de criticus, de perfectionist of andere innerlijke kanten van HB-ers. Novilo is geaccrediteerd door:

Nadere informatie

Master opleiding Familie-opstellingen

Master opleiding Familie-opstellingen Master opleiding Familie-opstellingen Inleiding Familie-opstellingen is een vak in ontwikkeling. Meer en meer beseffen we dat de opsteller zijn of haar eigen instrument is. Meer en meer beseffen we hoe

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Inleiding Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Coaching met behulp van paarden geeft op het terrein van denken, doen en voelen veel beweging.om al die veranderingen

Nadere informatie

Landschapswerk. Opleidingen Innerlijke ontwikkeling en

Landschapswerk. Opleidingen Innerlijke ontwikkeling en Opleidingen Innerlijke ontwikkeling en Landschapswerk -Leren omgaan met de levenswereld als het werkveld van aarde, ziel en geest. -Leren omgaan met de wezens die werken in en door de levenswerelden in

Nadere informatie

A RT O F LIVING. Masterclass Levenskunst. voor de derde levensfase

A RT O F LIVING. Masterclass Levenskunst. voor de derde levensfase A RT O F LIVING Masterclass Levenskunst voor de derde levensfase MASTER Het CLASS is zover LEVENS SKUNST Je werkzame leven is (bijna) voltooid. De verplichtingen in de vorm van werk en gezinsleven vallen

Nadere informatie

Training Zelfrealisatie. Brochure

Training Zelfrealisatie. Brochure Training Zelfrealisatie Brochure Training Zelfrealisatie Voorbij persoonlijke ontwikkeling vind je wie je ten diepste bent. Met de Training Zelfrealisatie ontdek je wie je wezenlijk bent. Zodat je geluk,

Nadere informatie

Het. Theatrum. - Informatiebrochure -

Het. Theatrum. - Informatiebrochure - Het Theatrum - Informatiebrochure - Het is niet de vraag hoe we ons verlangen opwekken, maar hoe we het ruimte durven geven. Welkom! Leuk dat je interesse hebt in het Theatrum! In deze brochure vind je

Nadere informatie

Werkplan Registratie NVDA herzien 2012

Werkplan Registratie NVDA herzien 2012 Werkplan Registratie NVDA herzien 2012 Voorwaarden tot Registratie diploma van de opleiding diëtetiek hebben, geregistreerd staan in het Kwaliteitsregister Paramedici en de diëtetiek uit oefenen overeenkomstig

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

Trainingen. Leiderschapstraining Inspirerend leiderschap Gedragsinzichtgevende training Reflect Intervisie

Trainingen. Leiderschapstraining Inspirerend leiderschap Gedragsinzichtgevende training Reflect Intervisie Trainingen Wij bieden diverse trainingsmogelijkheden op organisatieniveau, directieniveau (M-T s), hoger en middenkader en op teamniveau. Alle trainingen worden zowel op basis van open inschrijving als

Nadere informatie

Leiderschap vanuit systemisch perspectief

Leiderschap vanuit systemisch perspectief Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap vanuit systemisch perspectief Het leven wordt voorwaarts

Nadere informatie

Leergang Transformatief Leiderschap

Leergang Transformatief Leiderschap feedback geven living labs advie processen/bijeenkomsten transformatief leiderschap coach perso Leergang Transformatief Leiderschap Anderen bewegen begint bij jezelf Succesvol mensen en organisaties in

Nadere informatie

Integraal Waarnemen voor Young Professionals

Integraal Waarnemen voor Young Professionals Integraal Waarnemen voor Young Professionals Doel Deze leergang is voor young professionals (midden twintig, midden dertig) die vol in het leven staan en tegelijkertijd merken dat er iets mist of gewenst

Nadere informatie

Systemisch werk voor de Loopbaancoach 5 daagse

Systemisch werk voor de Loopbaancoach 5 daagse Systemisch werk voor de Loopbaancoach 5 daagse Interventies om voorbij stagnatie te komen. Je bent coach en je hebt met allerlei loopbaanvragen te maken. Je bent HRM-er en je werkt met loopbaanvragen van

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Avondcursus kennismaken met NLP

Avondcursus kennismaken met NLP Avondcursus kennismaken met NLP Voor mensen die meer inzicht in zichzelf en anderen willen krijgen en zich verder willen ontwikkelen, is dit een prima inleiding in NLP! Waarnemingsstructuur: zintuiglijke

Nadere informatie

Ethiek, Zorg en Leven

Ethiek, Zorg en Leven Ethiek, Zorg en Leven Inspiratie en Verdieping voor Geestelijk Verzorgers 4-daagse studie-retraite Dominicanenklooster Huissen 28-31 oktober (MW1203) 2012 Zondag 15:00 uur Woensdag 15:00 uur Graag nodigen

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Jaar 1 (2012-2013) Programma cursusdagen

Jaar 1 (2012-2013) Programma cursusdagen - Inhoud Startende leraar die begeleid wordt in de dagelijkse praktijk van het lesgeven, waardoor er een praktische professionalisering plaatsvindt. Als net afgestudeerde word je geconfronteerd met de

Nadere informatie

Opleiding Creatieve Therapie

Opleiding Creatieve Therapie Opleiding Creatieve Therapie Kunst van het leven Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

Opleiding coaching en procesbegeleiding in organisaties Individuele coaching en basiskennis groepsinterventies in organisaties.

Opleiding coaching en procesbegeleiding in organisaties Individuele coaching en basiskennis groepsinterventies in organisaties. Opleiding coaching en procesbegeleiding in organisaties 2018 Individuele coaching en basiskennis groepsinterventies in organisaties. In organisaties. Een ervaringsgerichte opleiding met de nadruk op organisaties.

Nadere informatie

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Unieke serie Workshops Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Met de ontwerper van het Wiel dr. Corry Ehlen en trainer/coach Mirjam van Zweeden Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de praktijk

Nadere informatie

zijn wie je bent Zorg voor jezelf, voorkom burn-out! Klooster Nieuwkerk Goirle

zijn wie je bent Zorg voor jezelf, voorkom burn-out! Klooster Nieuwkerk Goirle Zorg voor jezelf, voorkom burn-out! 2017 Klooster Nieuwkerk Goirle De verbinding kwijt Een burn-out: het lijkt iets van deze tijd te zijn. Meestal wordt het geweten aan langdurige werkstress en overbelasting.

Nadere informatie

purpose the [deeper] reason for doing something; the aim to which an action is directed

purpose the [deeper] reason for doing something; the aim to which an action is directed For you, On Purpose purpose the [deeper] reason for doing something; the aim to which an action is directed on purpose wetens; met voorbedachte rade [De letterlijke betekenis van purpose.] Voor wie? Persoonlijk

Nadere informatie

A a n b o d n a j a a r K A B B A L A

A a n b o d n a j a a r K A B B A L A Kabbala folder 2014-2 06-06-2014 14:27 Pagina 1 A a n b o d n a j a a r 2 0 1 4 K A B B A L A Zoals iedere spirituele weg heeft ook de kabbala, deel van de westerse mystiek, bewustwording tot doel. De

Nadere informatie

Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken

Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken Werken in de forensische psychiatrie vraagt om een specifieke benadering en deskundigheid. In deze opleiding doe je de competenties op die je nodig hebt

Nadere informatie

Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken

Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken Werken in de forensische psychiatrie vraagt om een specifieke benadering en deskundigheid. In deze opleiding doe je de competenties op die je nodig hebt

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk.

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. PROFESSIONALISEREN DOOR ALLE BENODIGDE SOFTSKILLS VAN DE MANAGER TE TRAINEN

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE FAALVAARDIGHEID Frequent falen inzetten als tool voor innovatie, verandering en verbetering Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze

Nadere informatie

een nieuwe loopbaanstap

een nieuwe loopbaanstap een nieuwe loopbaanstap Veranderen en vorm geven in verbinding met jezelf! 2017 Klooster Nieuwkerk Goirle Van je hoofd naar je hart 'Je moet meer leren vertrouwen op je eigen ervaringen en waarnemingen

Nadere informatie

Onbewuste Verbindingen

Onbewuste Verbindingen Onbewuste Verbindingen Driedaagse bijscholing Systemisch Werken voor coaches, mediators en therapeuten De bijscholing wordt twee keer per jaar gegeven. Data vind je op www.andrefun.nl/agenda Zoek je iets

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals

Talent Ontwikkel Programma. Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals Talent Ontwikkel Programma Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals Het Talent Ontwikkel Programma van Koffie & Bubbels is een energiek en intensief ontwikkelprogramma voor Young Professionals.

Nadere informatie

Post hbo-opleiding ggz-agoog

Post hbo-opleiding ggz-agoog Post hbo-opleiding ggz-agoog Als ggz-agoog behandel, begeleid en ondersteun je mensen bij het herstellen van een psychische aandoening en het integreren in de samenleving. In deze opleiding maak je je

Nadere informatie

Kijken achter het masker

Kijken achter het masker Kijken achter het masker Driedaagse bijscholing Karakterstructuren voor therapeuten en coaches Zoek je een bijscholing die jouw manier van werken als therapeut of coach verdiept? Zou je meer (praktisch)

Nadere informatie

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR MEDIATORS

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR MEDIATORS BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR MEDIATORS Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards Søren Kierkegaard, Deens filosoof, 1813-1855 Begeleiden van intervisie voor mediators Introductie

Nadere informatie

Systeemdynamiek in organisaties Bert Hellinger Instituut, Nederland

Systeemdynamiek in organisaties Bert Hellinger Instituut, Nederland Systeemdynamiek in organisaties Bert Hellinger Instituut, Nederland Systeemdynamiek in organisaties In zes blokken van twee dagen en een blok van drie dagen kunnen deelnemers leren om zelfstandig organisatieopstellingen

Nadere informatie

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Het DB op koers DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Tijdens deze training leggen we een goede basis voor het Dagelijks Bestuur van de OR om op een enthousiaste en effectieve wijze de OR op maat

Nadere informatie

IK EN IK EN DE ANDER.

IK EN IK EN DE ANDER. Hierbij nodigen wij jullie uit voor de workshop IK EN IK EN DE ANDER. Gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Rots&Water. Als pleegouder wordt er door de pleegkinderen een groot beroep gedaan op

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij? Verdieping in je begeleiders vaardigheden

Nadere informatie

Flevokans Mindfulness Almere

Flevokans Mindfulness Almere Flevokans Mindfulness Almere Trainer: Maureen Joyce ( extern trainer Mindfulness) Titel: Mindfulness training voor VO docenten Flevoland Dag/dagen: Almere - Mindfulnesscursus op de woensdagen Locatie Stadsboerderij,

Nadere informatie

Vertrouwen in je klas

Vertrouwen in je klas Vertrouwen in je klas training en begeleiding vanuit TA Daniëlle van der Heijden Tamar Kopmels Een training die je uitnodigt mild en soms kwetsbaar te kijken naar persoonlijke processen, en die een verrijking

Nadere informatie

Training Leer Balans Leven

Training Leer Balans Leven Training Leer Balans Leven In 5 maanden meer balans in je leven Wil je minder stress? Wil je meer werkplezier? Wil je jouw doelen effectiever bereiken? Wil je handiger communiceren? Wil je efficiënter

Nadere informatie

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR ADVOCATEN EN VFAS-LEDEN

BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR ADVOCATEN EN VFAS-LEDEN BEGELEIDEN VAN INTERVISIE: VOOR ADVOCATEN EN VFAS-LEDEN Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards Søren Kierkegaard, Deens filosoof, 1813-1855 Begeleiden van intervisie: voor

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018 Nieuwe serie Workshops! Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Drie workshops Najaar 2018 Met de ontwerper van het Co-Creatie-Wiel dr. Corry Ehlen 2 Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de

Nadere informatie

Transpersoonlijke Trainingen

Transpersoonlijke Trainingen Transpersoonlijke Trainingen Atma Instituut voor psychodynamiek en lifecoaching Langestraat 121 3811 AE Amersfoort Tel: 033-4653277 Fax: 033-4652873 E-mail: info@atma.nl Site: www.atma.nl Afdrukdatum :

Nadere informatie

WINTER /LENTE PROGRAMMA 2019

WINTER /LENTE PROGRAMMA 2019 WINTER /LENTE PROGRAMMA 2019 SCHILDEREN VAN EEN TOERMALIJN IN DE KLEUREN VAN HET ZONNESPECTRUM Workshop door Arja van der Vossen, sociaal kunstzinnig therapeute. Donderdag 17 januari, 20.00uur tot 21.30uur

Nadere informatie

Beeindiging samenwerking met Richard Hereijgers. Richard en ik hebben in goed overleg besloten onze samenwerking inzake de

Beeindiging samenwerking met Richard Hereijgers. Richard en ik hebben in goed overleg besloten onze samenwerking inzake de Nieuwsbrief 2015 nummer 8 Inhoud Pagina Beeindiging Sound Experience 1 Tantrische healing dag 13 dec 2 Tantrische healing vierdaagde 2016 4 Beeindiging samenwerking met Richard Hereijgers Richard en ik

Nadere informatie

In het oog van de orkaan. School voor Politie Leiderschap

In het oog van de orkaan. School voor Politie Leiderschap In het oog van de orkaan School voor Politie Leiderschap Inleiding Essenties van het leiderschapsprogramma In het oog van de orkaan De titel van het programma verwijst naar de hevige turbulentie, als gevolg

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

1. Wat en waarom? We staan met z n allen voor steeds grotere uitdagingen. Dat vraagt méér skills dan alleen het gebruiken van je hoofd.

1. Wat en waarom? We staan met z n allen voor steeds grotere uitdagingen. Dat vraagt méér skills dan alleen het gebruiken van je hoofd. Embodied Learning In deze leergang train je de intelligentie van het lichaam. Op die manier versterk je je persoonlijk leiderschap. Je onderzoekt de rol van lichaamsbewustzijn, heelheid en gelijkwaardigheid

Nadere informatie

organiseert in samenwerking met:

organiseert in samenwerking met: organiseert in samenwerking met: m g a a n m e t s e k s u a l i t e i t Bij docenten, hulpverleners en trainers leeft vaak een grote terughoudendheid om seksualiteit bespreekbaar te maken. Zeker als het

Nadere informatie

weekend workshop ONT-DEK de PERSOONLIJKE DEUR NAAR JE ESSENTIE

weekend workshop ONT-DEK de PERSOONLIJKE DEUR NAAR JE ESSENTIE weekend workshop ONT-DEK de PERSOONLIJKE DEUR NAAR JE ESSENTIE met lichaam en geest naar je essentie workshop begeleid door twee ervaren vakspecialisten Laurence Brian spiritueel lichaamswerker en Monique

Nadere informatie

Zien, bewogen worden en in beweging komen. Training compassie in de zorg

Zien, bewogen worden en in beweging komen. Training compassie in de zorg Zien, bewogen worden en in beweging komen Training compassie in de zorg Zin in Werk biedt medewerkers in de zorg een inspirerende meerdaagse training rondom compassie. Waarom compassie? Compassie is het

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

Familie-opstellingen Professional

Familie-opstellingen Professional Familie-opstellingen Professional Verdiepingsopleiding Familieopstellingen Drie modulen van drie dagen Door Guni Baxa Nederlands In all things there is the potential of love And maybe it is our life s

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE NON-VERBAAL LEIDINGGEVEN OP SCHOOL Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Non-verbaal leidinggeven op school door Marijke van Dijk van Co-Actief!

Nadere informatie

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact!

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact! NLP Practitioner Opleiding Communiceer en coach met impact! Wat een dag, DE goeroe Richard Bandler heeft mijn papiertje getekend, en DE beste docente ever genaamd Tara heeft deze overhandigd. En DE leukste

Nadere informatie

Cursus. montessori leidster

Cursus. montessori leidster Cursus voor montessori leidster van peutergroepen en kinderdagverblijven Brochure cursus Cursus voor montessori leidster van peutergroepen en kinderdagverblijven Achtergrond Doelgroep Inhoud Cursusopzet

Nadere informatie

Secure Base en Voice Dialogue. Professioneel begeleiden met voice dialogue

Secure Base en Voice Dialogue. Professioneel begeleiden met voice dialogue Secure Base en Voice Dialogue Professioneel begeleiden met voice dialogue 2019 What a liberation to realize that the voice inside my head is not who I am. E. Tolle Inhoud In de tiendaagse vervolgopleiding

Nadere informatie

Plegan Opleidingen In samenwerking met academie antroposofische gezondheidszorg. De kwaliteit van gehechtheid en vitaliteit 16 oktober 2015

Plegan Opleidingen In samenwerking met academie antroposofische gezondheidszorg. De kwaliteit van gehechtheid en vitaliteit 16 oktober 2015 1 Plegan Opleidingen In samenwerking met academie antroposofische gezondheidszorg De kwaliteit van gehechtheid en vitaliteit 16 oktober 2015 nascholingsdag accreditatie voor 6 punten is aangevraagd voor

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM)

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) VERDIEP JE IN SPECIFIEKE LEIDERSCHAPSTHEMA S De Master of Educational Management is een NVAO-geaccrediteerde masteropleiding voor ervaren schoolleiders (PO, VO, MBO

Nadere informatie

De psoas en de (voor) ouders voor mannen Dieper zakken in jouw oer-vertrouwen

De psoas en de (voor) ouders voor mannen Dieper zakken in jouw oer-vertrouwen De psoas en de (voor) ouders voor mannen Dieper zakken in jouw oer-vertrouwen mario haberl In deze workshop werken we met de psoas, via fysieke/energetische oefeningen en familie opstelling met het lijf

Nadere informatie

Ethiek, Zorg en Leven

Ethiek, Zorg en Leven Ethiek, Zorg en Leven Inspiratie en Verdieping voor Geestelijk Verzorgers 4-daagse retraite Dominicanenklooster Huissen 12 t/m 15 februari (MW1202) of 18 t/m 21 maart (MW1203) 2012 Zondag 15:00 uur Woensdag

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Lichaamsbewustzijn

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Lichaamsbewustzijn STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Lichaamsbewustzijn Verbinden van het mentale, het fysieke en het emotionele Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

Hightech Talent Masterclass

Hightech Talent Masterclass Hightech Talent Masterclass Doelstelling 3 Technische professionals leren anders Praktijkgerichte samenwerking Individueel Assessment Masterclass overzicht 6 Wat levert dit programma de deelnemers op?

Nadere informatie

ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training

ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training www.drosteffect.nl drosteffect@live.nl 06 290 70 114 DrostEffect helpt jou om anders om te gaan met de uitdagingen in het leven ontdek het DrostEffect

Nadere informatie

LEERTRAJECT VERBINDEND ONDERHANDELEN OPEN INSCHRIJVING

LEERTRAJECT VERBINDEND ONDERHANDELEN OPEN INSCHRIJVING LEERTRAJECT VERBINDEND ONDERHANDELEN OPEN INSCHRIJVING 1 VERBINDEND ONDERHANDELEN We hebben het maximaal haalbare er uitgesleept, meer zat er niet in, hoor je vaak als onderhandelingen afgerond zijn. Maar

Nadere informatie

Programma Instrument voor hulp 1 e jaar

Programma Instrument voor hulp 1 e jaar Programma Instrument voor hulp 1 e jaar 2017-2018 Blok 1 Instrumentschap, de basis van het werk als coach do 2 nov - vr 3 nov De basisprincipes en basishouding als coach leren kennen; aanwezig zijn in

Nadere informatie

De Bron van de Secure Base. Een cyclus van 6 stiltedagen

De Bron van de Secure Base. Een cyclus van 6 stiltedagen De Bron van de Secure Base Een cyclus van 6 stiltedagen 2017 Rabbi Levi zag op straat iemand hardlopen en vroeg hem: Waarom loop je zo hard? Hij antwoordde: Ik ren achter mijn geluk aan! Rabbi Levi zei

Nadere informatie

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact!

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact! NLP Practitioner Opleiding Communiceer en coach met impact! Wat een dag, DE goeroe Richard Bandler heeft mijn papiertje getekend, en DE beste docente ever genaamd Tara heeft deze overhandigd. En DE leukste

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor professionals Cursus op 6 en 20 maart en 3 en 24 april 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor professionals PICOWO

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen:

SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen: SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen: 1. Workshop: Ontdek jouw communicatietalent! Data: woensdag 10 september, woensdag 24 september, woensdag 29 oktober,

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

een nieuwe loopbaanstap

een nieuwe loopbaanstap een nieuwe loopbaanstap Veranderen en vorm geven in verbinding met jezelf! 2018 Klooster Nieuwkerk Goirle Van je hoofd naar je hart 'Je moet meer leren vertrouwen op je eigen ervaringen en waarnemingen

Nadere informatie

Instrument voor hulp Programma 1 e jaar Blok 1 do 1 nov - vr 2 nov uur uur de Poort, Groesbeek (met overnachting)

Instrument voor hulp Programma 1 e jaar Blok 1 do 1 nov - vr 2 nov uur uur de Poort, Groesbeek (met overnachting) Instrument voor hulp Programma 1 e jaar 2018-2019 Blok 1 do 1 nov - vr 2 nov 10.00 uur - 17.30 uur (met overnachting) Instrumentschap, de basis van het werk als coach De basisprincipes en basishouding

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

STUDIEGIDS

STUDIEGIDS STUDIEGIDS 2018-2019 VCO/Consent VERDIEPINGSDAGEN HB + ASS Samenwerken Veel interactie, we hebben veel kunnen leren van elkaar. Actief, aanstekelijk en zeer enthousiasmerend. Ik heb veel coachingstips

Nadere informatie

Nieuwe workshops/trainingen en data worden regelmatig toegevoegd. Voorjaar 2019 Datum Tijd Locatie

Nieuwe workshops/trainingen en data worden regelmatig toegevoegd. Voorjaar 2019 Datum Tijd Locatie Trainingen NWO Academy Wil je je richten op de competenties die we overal in de organisatie willen ontwikkelen, op wat belangrijk is voor je functie en het werken in projecten, of op het versterken van

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Resultaatgericht Management (3 daags)

Resultaatgericht Management (3 daags) Resultaatgericht Management (3 daags) Steviger sturen op resultaten en verwachtingen? En dit in een omgeving waar u met minder mensen meer moet bereiken? In de training Resultaatgericht Management ontdekt

Nadere informatie

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact!

NLP Practitioner Opleiding. Communiceer en coach met impact! NLP Practitioner Opleiding Communiceer en coach met impact! Wat een dag, DE goeroe Richard Bandler heeft mijn papiertje getekend, en DE beste docente ever genaamd Tara heeft deze overhandigd. En DE leukste

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders)

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Cursus op 13 en 27 maart en 10 april en 8 mei 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor

Nadere informatie

Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen

Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen 2014 Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen Je wordt als professional gewaardeerd binnen de organisatie waar je werkt. Je bent duidelijk

Nadere informatie

CHOICE. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo ROTTERDAM

CHOICE. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo ROTTERDAM MY Christelijke scholengemeenschap mavo - havo ROTTERDAM Kom je ook kiezen, leren, ervaren en doen? Op het Comenius Rotterdam ontdek je wie je bent en wat je kunt. Samen met ons. Leren ervaren Je eigen

Nadere informatie

Start 9 april Persoonlijk Leiderschap Coachen in Organisaties

Start 9 april Persoonlijk Leiderschap Coachen in Organisaties leergang hbo+ Start 9 april 2013 + Persoonlijk Leiderschap Coachen in Organisaties & Mensen die krachtig zijn, creëren krachtige organisaties. Deze leergang gaat hierover. Over de persoonlijke en professionele

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

OPLEIDING TOT WKS-COACH

OPLEIDING TOT WKS-COACH AKS trainingen www.kleineschaars.com OPLEIDING TOT WKS-COACH Elk jaar starten we trainingen voor mensen die als WKS-coach in de eigen organisatie de taak krijgen om de implementatie van het model van Willem

Nadere informatie