Onderzoek heeft het inzicht opgeleverd dat een te korte slaapduur bij jonge kinderen een sterke invloed heeft op het verkrijgen van overgewicht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek heeft het inzicht opgeleverd dat een te korte slaapduur bij jonge kinderen een sterke invloed heeft op het verkrijgen van overgewicht."

Transcriptie

1 Gezinsregels en tips Voor ouders die aan de slag willen Inleiding Dit document geeft u een aantal tips en regels die u wellicht kunt gebruiken als u met u zelf en of uw kind(-eren) aan de slag gaat om te komen tot een verantwoord gebruik van de Nieuwe Media. Dit document is samengesteld op verzoek van vele ouders en pubers die we in onze praktijken of tijdens presentaties zijn tegengekomen. Een aantal tips zijn ook van hen afkomstig, waarvoor onze dank. Feiten vooraf Het is erg prettig indien de onderstaande regels er al zijn voordat de kinderen uitgebreid gewend zijn aan een andere praktijk. Echter, vaak zijn kinderen al gewend en dit betekent dat u zult gaan bijsturen. Vanuit de wetenschap zijn er al adviezen opgesteld op welke leeftijd kinderen blootgesteld kunnen worden aan beeldschermen. Bv. voor het tweede jaar geen TV, voor het zevende jaar geen andere beeldschermen dan de TV. Het is beter jonge kinderen te stimuleren met speelgoed aan de slag te gaan. Het is een illusie dat kinderen een digitale achterstand zouden oplopen als ze pas op de basisschool leeftijd met tablets en dergelijke in aanraking komen. Rust en geen overmaat aan prikkels in de eerste levensjaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen. Onderzoek heeft het inzicht opgeleverd dat een te korte slaapduur bij jonge kinderen een sterke invloed heeft op het verkrijgen van overgewicht. Jonge kinderen, tussen 3 en 10 jaar, moeten 10 à 11 uur slapen per nacht, het eerste levensjaar ongeveer 15 uur, het tweede jaar ongeveer 13 uur, ouders moeten ze dus op tijd naar bed brengen. In onderstaande schema dat ontleend hebben aan de website van collega s ( krijgt u een indruk hoe deze tijden gelden voor pubers, jong volwassenen en andere leeftijdsgroepen.

2 Benaderwijze Belangrijk in de aanpak van overmatig nieuwe media gebruik is dat de betrokkenen eigenaarschap oppakken voor de problemen. Problemen rondom Gaming en Social Media horen thuis op het bordje van ouders én school én therapeut én kind. Oftewel we zullen moeten samenwerken om het beeldschermgebruik aan te pakken. Benader uw kind(-eren) met compassie. In feite zijn de kinderen door een zeer uitgekiende media strategie en zeer goed doordachte technieken om spelers en gebruikers online te houden in de val gelokt. Wij adviseren de ouders belangstelling te tonen voor het gebruik van de mobiele apparaten. Ga er met ze achter zitten en vraag ze je uit te leggen wat ze doen, wat ze er leuk aan vinden, wat de grenzen zijn, waar het niet meer leuk is maar vervelend of beschadigend kan zijn voor henzelf en voor anderen. Begrip voor het kind betekent niet dat er geen grenzen gesteld hoeven te worden. Elk kind en elke puber heeft immers recht op opvoeding en uit studies blijkt dat goed ouderschap pubers helpt zich evenwichtig te ontwikkelen; en..zorg dat je als ouder betrokken blijft: trek je niet terug, geef niet op bij terugval in het gedrag. Geef zelf het goede voorbeeld te geven: werken op een laptop, je Facebook status checken doe je in een afgezonderde ruimte.

3 Bespreek ook de gevaren die zich er voordoen ( Bespreek hoe leuk gamen is en hoe je weet wanneer je eraan verslaafd bent en vooral hoe je dit voorkomt ( ). Zorgen maken? Een veel gestelde vraag is: wanneer moet ik mij nu zorgen maken over het Nieuwe Media gebruik van mijn kind? Hier zijn een aantal vuistregels voor op te stellen. Zorgen zijn gepast als Het kind niet los kan komen van het beeldscherm zonder dat er strijd ontstaat (een beetje gemopper mag natuurlijk best, maar compleet uitflippen is zorgelijk) Het kind ook buiten de screentijd voortdurend bezig is met het spel of de game Het kind eigenlijk alleen nog over de game wereld kan praten en daar moeilijk of niet meer los van komt De stemming sterk afhankelijk wordt van het wel of niet gunnen gamen Het kind onrustig wordt als het een tijd niet kan gamen, de router is uitgevallen of er een geen WiFi is Het gamen begint te botsen met sociale activiteiten, schoolse activiteiten of huishoudelijke taakjes Het kind probeert te minderen, maar dit mislukt steeds Het kind steeds langer en vaker en met zwaardere games bezig is achter het scherm om tot een zelfde effect te komen Aan de slag! Bedenk u dat onze generatie de eerste is die met dit geheel nieuwe probleem te maken heeft. Daar waar we veel opvoedkundige vragen konden neerleggen bij onze ouders, zo alleen staan we er nu voor. Wees dus ook mild naar u zelf toe. Schaamte over hoe het er thuis aan toe gaat is niet op zijn plaats en vooral.. het helpt u niet. Gaat u aan de slag en u krijgt het maar telkens niet voor elkaar om tot goede afspraken te komen, raak dan niet ontmoedigd, verandering kost tijd. Komt u echt niet verder dan kunt u contact opnemen met u huisarts, de POH-GGz, gezinscoaches, pedagogen, psychologen. Er is veel hulp aanwezig en het is helemaal niet gek of raar als u daar gebruik van maakt.

4 Neem de tijd om als ouder(s) een afsprakenlijst op te stellen. Probeer te voorkomen dat u lukraak een regel introduceert waarvan u later bedenkt dat die niet zo handig was. Beter wat langer gewacht en met een goed beleid komen, dan overhaast beginnen. Stel vervolgens als gezin een contract op over alles wat met de digitale wereld te maken heeft, zoals dat ook door de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen (AAP) wordt voorgesteld. Zorg voor een duidelijk beleid en plan in dit duidelijk naar de kinderen te communiceren, dit beleid te controleren en te handhaven. Voorbeeld: op de slaapkamer zijn deze spullen niet aanwezig. Of: op de slaapkamer zijn sociale media tot uur aanwezig, of apparaten worden uitsluitend voor het huiswerk gebruikt. Wij adviseren het gezin om in het plan minstens één beeldscherm-vrije avond te nemen. Favoriet TV-programma s kunnen weroden opgenomen en later worden teruggekeken. Zet eventueel de router uit. Ga met elkaar spelletjes doen, een avondwandelingetje of een andere gezamelijke activiteit. Maak afspraken in het contract hoeveel vrije tijd er per dag aan screentime besteed mag worden. Er is ook screentime nodig voor school, schat die zo goed mogelijk in en reken in totaal op bv. twee uur per dag. Een mooie tussenstap die je kunt maken is door onderscheid te maken tussen door de week gamen en in het weekend. In het weekend wat meer (als het huiswerk dit toelaat), maar begrens ook hierin weer. Niet de gehele zaterdag in de pyama achter de game-console. Voor de smartphone, de ipad en de laptop zou je kunnen afspreken dat het gebruik er van te koppelen aan een vertrek in huis. En daar moeten de apparaten blijven, dus in één kamer, bv. een werkkamer, in elk geval niet in de slaapkamer en niet in de keuken. Beeldschermen in de slaapkamer vertragen de melatonine productie en verstoren dus de slaap. In restaurants en andere gelegenheden kun je met elkaar afspreken dat digitale spullen niet aan mogen aan tafel. Om te bellen of teksten ga je even naar toilet, naar buiten of naar een aparte ruimte zoals nu ook geldt voor de rokers.

5 De aanpak van overmatig gamen en/of Social Media gebruik kunt in verschillende fasen indelen. Prioriteit: Do What You Gotta Do So You Can DO What You Wanna Do. Eerst doen wat er moet gebeuren en zorgen dat dat goed gebeurt en dan pas op de tablet. Kwaliteit: verander nog niets aan de hoeveelheid tijd, pak eerst de kwaliteit aan van hetgeen gedaan of bekeken wordt op het beeldscherm, dus trainen of schaken op de tablet i.p.v. gamen of Social Media, actieve constructie spelen in plaats van actie-games, actief creatieve programma s in plaats van eindeloos filmpjes bekijken. Indien nodig stimuleer het creatief en actief gebruik van deze spullen, dan gaat het dus over iets maken zoals een filmpje (tips: kennisnet.nl of mijnkindonline.nl). Een app die kinderen stimuleert in actie te komen, ze vraagt over dingen te beslissen, iets te onthouden etc. is beter dan het passief van alles tot je nemen. Twee vliegen in één klap zijn te slaan door game-tijd te vervangen door train-tijd. Er zijn talloze gratis apps te vinden onder noemer breintrainingen. De werkzaamheid van deze gratis apps is lang niet altijd aangetoond, maar het gebruik er van vormt een goed alternatief voor het gamen. Voor daadwerkelijk effectieve trainingen verwijzen wij u naar Tijd: bouw geleidelijk aan de hoeveeltijd op beeldschermpjes af en vervang deze door alternatieve activiteiten. Wij adviseren ouders met een klok, alarm of time-timer te werken, en kondig daarbij het einde een paar keer aan. Of onderbreek niet abrupt ook al is het tijd, maar toon belangstelling en vraag of er zo in de game een punt komt waarop afgerond kan worden. Kies dat moment. Een hulpmiddel om meer gesprek met elkaar te stimuleren is dat alle leden van het gezin briefjes mogen maken met daarop vermeld de onderwerpen die zij leuk vinden om met elkaar te bespreken. Elk gezinslid gebruikt daarbij een eigen kleur papier. Alle papiertjes gaan in een grote pot en bij het avondeten of enig ander moment worden er briefjes van elke kleur uit de pot gevist en de daarop vermelde onderwerpen besproken. Hulp nodig?

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Overmatige Screentime en het Brein

Overmatige Screentime en het Brein Overmatige Screentime en het Brein Drs. Berrie Gerrits neurowetenschapper en psychotherapeut BIG Mede-eigenaar van LerendBrein Jungle Memory Acoustic Pioneer RaiseYourIQ Werkgeheugen Auditieve verwerking

Nadere informatie

Liska Vulperhorst 2 november 2015

Liska Vulperhorst 2 november 2015 Liska Vulperhorst 2 november 2015 Programma Cijfers Gamen nader toegelicht Soorten games Positieve effecten Negatieve effecten Wat maakt een game verslavend Verslaving Wat kunt u doen? Tips Adviezen Gamen

Nadere informatie

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Stedendriehoek, Twente, Zwolle/Noord Veluwe en Flevoland Informatie, advies en hulp Alcohol, drugs, medicijnen, gamen, gokken Bianca Swart Preventiewerker Preventie basisonderwijs

Nadere informatie

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs.

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. Vroegsignalering en geïndiceerde preventie Voormalige afdeling preventie Advies,

Nadere informatie

HELP, IK BEN EEN GAMER

HELP, IK BEN EEN GAMER 1 2 DOE DE TEST HELP, IK BEN EEN GAMER 1. Speelt u regelmatig games? Nee, 1 keer in de week een paar uur Ja, minimaal 5 uur per dag Ja, een aantal keer per week 2. Hoe ziet een gemiddelde vakantie er bij

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN EN GAMEN

ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN EN GAMEN WELKOM BIJNA IEDER KIND GAMET ALS OUDER WILLEN WE VOORAL DAT ZE ER PLEZIER AAN BELEVEN EN ER NIET MEE OVERDRIJVEN Gamen in cijfers VAD Leerlingenbevraging 2014-2015 Gamen in cijfers VAD Leerlingenbevraging

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig hebt om kritisch en bewust om te gaan met media- en media-ontwikkelingen in de maatschappij. Internet nu Internet is zo oud

Nadere informatie

Kind in de digitale wereld. Ouderavond AS-P

Kind in de digitale wereld. Ouderavond AS-P Kind in de digitale wereld Ouderavond AS-P Agenda Opening Bespreken agenda en doelen voor de avond Intro op het thema Henric Bezemer Nieuwe media en identiteit Arie Visser Commerciële doelen van digitaal

Nadere informatie

Positief Huishouden met Kinderen

Positief Huishouden met Kinderen Positief Huishouden met Kinderen Deel 4: Kinderen en geld Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Dit is een werkboek dat hoort bij de videotraining Positief Huishouden

Nadere informatie

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid Onrust in de nacht Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Onrust in de nacht samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is onrustig gedrag in de nacht? Dementie kan

Nadere informatie

Mediaopvoeding. workshop 2015. Mediaopvoeding

Mediaopvoeding. workshop 2015. Mediaopvoeding Mediaopvoeding workshop 2015 Mediaopvoeding Contents Wat is mediaopvoeding?... 2 De jeugd van tegenwoordig... 3 Kinderen overzien niet alle gevaren van de media... 3 Opvoedingsstijlen... 4 Opvoedingscompetenties...

Nadere informatie

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA ICHTHUSLYCEUM Michiel Stadhouders - YoungWorks Nieuwe technologie? INHOUD 1. Jongeren & Social media 2. Social media gebruik 3. Belangrijke thema s 4. Social media & ouders: praktische

Nadere informatie

De Verslavende Digitale Wereld

De Verslavende Digitale Wereld De Verslavende Digitale Wereld Opzet Ouderavond Mijn Verhaal & De Digitale Wereld Het Brein Invloed van Social Media & Games Communicatie Praktijk: Hoe kan het anders? Laurens Veltman www.digitalawareness.nl

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn planning

Inhoud. Mijn leven. mijn planning Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Planning... 4 Hoofdstuk 2 Vooruitdenken... 6 Hoofdstuk 3 Waarom?... 8 Hoofdstuk 4 Voordelen... 10 Hoofdstuk 5 Agenda... 12 Hoofdstuk 6 Overzicht... 14 Hoofdstuk 7 Tips...

Nadere informatie

Acceptatie van een slechte gewoonte of verslaving

Acceptatie van een slechte gewoonte of verslaving Mobielverslaving Het lijkt erop dat steeds meer mensen de wereld vooral door hun mobiele telefoon bekijken. Ook al is een mobieltje niet een eerste levensbehoefte, voor veel mensen lijkt het dat wel te

Nadere informatie

Hulp ouders bij rekenen deel 2.

Hulp ouders bij rekenen deel 2. Hulp ouders bij rekenen deel 2. Als ouder kunt u de rekenontwikkeling van uw kind op allerlei eenvoudige manieren stimuleren. Daarvoor is het niet nodig dat u zelf een rekenwonder bent of dat u de rekenlessen

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Welkom! Mediawijsheid Kinderen zijn al vroeg wereldburger 24/7 toegang tot de wereld, via mobiel internet Kinderen kunnen veel maar kunnen ze het aan? Kritisch

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

PUBERTEIT & SOCIAL MEDIA

PUBERTEIT & SOCIAL MEDIA PUBERTEIT & SOCIAL MEDIA PUBERTEIT JE VOET IS DE KLUTS KWIJT Deze oefening laat zien dat je niet altijd de baas bent over jouw brein. Wat is er aan de hand? Ledematen aan dezelfde kant van je lichaam zijn

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

De Verslavende Digitale Wereld

De Verslavende Digitale Wereld De Verslavende Digitale Wereld Opzet Ouderavond Mijn Verhaal & De Digitale Wereld Het Brein Invloed van Social Media & Games Communicatie Praktijk: Hoe kan het anders? Wednesday, April 10, 2019 De Verslavende

Nadere informatie

Ouderavond CLZ Ouderavond. Voorstellen. Kelly Roelofs. Onze insteek

Ouderavond CLZ Ouderavond. Voorstellen. Kelly Roelofs. Onze insteek 24-11-16 Ouderavond Ouderavond CLZ 21-11-2016 Voorstellen Kelly Roelofs kelly.roelofs@stichting-be-aware.nl Onze insteek Overmatig versus gezond Vroeg signalering Preventie Kind bewust maken, eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

7 Tips om je brein te trainen om minder op je mobiel te kijken!

7 Tips om je brein te trainen om minder op je mobiel te kijken! 7 Tips om je brein te trainen om minder op je mobiel te kijken! Door Ingrid Depyper 20 augustus 2016 Ken jij ook van die mensen die continu op hun mobiele telefoon kijken? Zit je ook wel eens met iemand

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Resultaten enquête gamen en sociale media

Resultaten enquête gamen en sociale media hallo Resultaten enquête gamen en sociale media Wie hebben we bevraagd? Leeftijd Man Vrouw Totaal 9 2 0 2 10 48 55 103 11 87 77 164 12 96 95 191 13 68 62 130 14 56 38 94 15 27 37 64 16 31 40 71 17 16 22

Nadere informatie

BIOKLOK DE BIOLOGISCHE KLOK IN DE LES MODULE A. klok. www. bio. .nl

BIOKLOK DE BIOLOGISCHE KLOK IN DE LES MODULE A. klok. www. bio. .nl BIOKLOK DE BIOLOGISCHE KLOK IN DE LES MODULE A www. bio klok.nl BIOKLOK MODULE A OCHTENDMENSEN, AVONDMENSEN INLEIDING Maandagochtend, het is 7:00 uur, tijd om op te staan! Zou je liever nog wat langer

Nadere informatie

Bianca Wagenaar-Swart Preventiewerker

Bianca Wagenaar-Swart Preventiewerker Bianca Wagenaar-Swart Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Stedendriehoek, Twente, Zwolle/Noord Veluwe en Flevoland Preventie Behandeling Nazorg Alcohol, roken, drugs, medicijnen, gamen, gokken Programma

Nadere informatie

Help, ik kan het niet alleen!

Help, ik kan het niet alleen! Help, ik kan het niet alleen! Even voorstellen Fanny Cattenstart Trainingen / lezingen / workshops Observaties en begeleiding Plusgroepen Advies aan organisaties Begeleiding ouders en kinderen Gratis webinars

Nadere informatie

Lock me Up - Free a Girl In 4 weken naar het sponsortarget!

Lock me Up - Free a Girl In 4 weken naar het sponsortarget! Lock me Up - Free a Girl In 4 weken naar het sponsortarget! Behaal in 4 weken jouw sponsortarget voor Lock me Up! Print het onderstaande schema uit. Schrijf onder Doel op welk bedrag jij per actiepunt

Nadere informatie

WERKENDE (PUBER)HERSENEN

WERKENDE (PUBER)HERSENEN WERKENDE (PUBER)HERSENEN Het brein van onze puber functioneert al een tijdje niet zoals WIJ dat zouden willen. Mocht u een werkend exemplaar vinden, bel ons dan a.u.b.!!! Adviseur Gezonde School: Kathelijne

Nadere informatie

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging Informatiebeveiliging Praktische adviezen voor informatiebeveiliging waarmee je gelijk aan de slag kunt. Digitaal, maar ook op de werkvloer, thuis of op locatie bij een klant. Uitgave mei 2018 Totaal ontzorgd

Nadere informatie

Concrete tips. Concrete tips. Concrete tips. Concrete tips. Concrete tips

Concrete tips. Concrete tips. Concrete tips. Concrete tips. Concrete tips 1 Ouderavond Geluk onder Druk Voorstellen Inhoud Kelly Roelofs Kelly.roelofs@stichting-be-aware.nl 2 Onderdelen Kennis Hoe pakken we dit aan Stemkastjes 2 Stemkastjesvraag Wie maakt zich zorgen om zijn/haar

Nadere informatie

Uitkomsten enquête online opvoeden

Uitkomsten enquête online opvoeden Uitkomsten enquête online opvoeden 1a. Maakt u zelf gebruik van de sociale media? 100% ja 1b. Zo ja, van welke? 1c. Evt. toelichting bij 'anders' Facebook,LinkedIn,WhatsApp YouTube,WhatsApp YouTube,WhatsApp

Nadere informatie

Allemaal digitaal. Allemaal digitaal?! Tijdlijn 01-10- 13. Verschil jongens en meisjes. Verschil jongens en meisjes

Allemaal digitaal. Allemaal digitaal?! Tijdlijn 01-10- 13. Verschil jongens en meisjes. Verschil jongens en meisjes Allemaal digitaal?! Allemaal digitaal Andreas College Pieter Groen Katwijk 23 september 2013 Pel van Ha?um 1. Sociale media 2. Internet privacy 3. Mobiele telefoons 4. Cyberpesten Tijdlijn Bron: Genera*e

Nadere informatie

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW Ik wil stoppen met slaapmiddelen In het kort Een goede voorbereiding maakt stoppen met slaapmiddelen makkelijker. Uw huisarts helpt u graag bij het stoppen. Als u stopt,

Nadere informatie

informatie voor ouders over beeldschermgebruik van jongeren www.playpauzestop.be laat jouw beeldscherm sporen na? informatie voor ouders

informatie voor ouders over beeldschermgebruik van jongeren www.playpauzestop.be laat jouw beeldscherm sporen na? informatie voor ouders VEILIGHEIDSINSTITUUT Boomgaardstraat 22 2600 Berchem T +32 3 203 42 00 informatie voor ouders over beeldschermgebruik van jongeren www.playpauzestop.be 1 V.U. Gert Van Daele, projectcoördinator, Boomgaardstraat

Nadere informatie

Lock me Up - Free a Girl In 6 weken naar het sponsortarget!

Lock me Up - Free a Girl In 6 weken naar het sponsortarget! Lock me Up - Free a Girl In 6 weken naar het sponsortarget! Behaal in 6 weken jouw sponsortarget voor Lock me Up! Print het onderstaande schema uit. Schrijf onder Doel op welk bedrag jij per actiepunt

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

5 Gouden tips die je kind helpen de verleiding van chips en snoepgoed te weerstaan

5 Gouden tips die je kind helpen de verleiding van chips en snoepgoed te weerstaan 5 Gouden tips die je kind helpen de verleiding van chips en snoepgoed te weerstaan LINDA AMMERLAAN VOEDINGS- EN LEEFSTIJLCOACH VOOR HET HELE GEZIN Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik

Nadere informatie

Pestprotocol Gaspard de Coligny

Pestprotocol Gaspard de Coligny Pestprotocol Gaspard de Coligny Waarom een pestprotocol? Algemeen Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Pesten komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, maar ook

Nadere informatie

Les 4: Word jij een goede manager van je eigen tijd?

Les 4: Word jij een goede manager van je eigen tijd? Les 4: Word jij een goede manager van je eigen tijd? Waarom een les over timemanagement? Timemanagement gaat over goed en slim je tijd indelen. Het is belangrijk iets over timemanagement te leren, omdat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen Slaap bevorderende adviezen.indd 1

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen Slaap bevorderende adviezen.indd 1 Patiënteninformatie Slaap bevorderende adviezen 20170044 Slaap bevorderende adviezen.indd 1 01-09-17 13:41 Slaap bevorderende adviezen Slaapcentrum, route 1.5 Telefoon (050) 524 5930 Medische Psychologie,

Nadere informatie

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops,

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, notebooks, smartphones, tablets, mobiele telefoons zonder internet,

Nadere informatie

Adviezen voor een gezonde opvoeding

Adviezen voor een gezonde opvoeding Adviezen voor een gezonde opvoeding Aan ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar ter bevordering van een gezond gewicht www.adviezenvooreengezondeopvoeding.nl Handleiding voor professionals Inleiding 1.

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

Ouderatelier GAMEN. Iris Timmerman Dinsdag 26 januari 2016

Ouderatelier GAMEN. Iris Timmerman Dinsdag 26 januari 2016 Ouderatelier GAMEN Iris Timmerman Dinsdag 26 januari 2016 Filmpje: If books came after games www.ted.com Jane McGonigal Voordelen gamen Toegepast voor therapie, rehabilitatie en leerondersteuning Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Workshop aanbod BOEI-Limburg

Workshop aanbod BOEI-Limburg Workshop aanbod BOEI-Limburg Vanuit maatschappelijke betrokkenheid biedt BOEI-Limburg jaarlijks gratis 5 workshops aan. Afhankelijke van de trends in de samenleving, de trends in de problematiek waar kinderen-

Nadere informatie

Spinternet stappenplan

Spinternet stappenplan Spinternet stappenplan Handleiding voor een leerzame media-activiteit www.mijnnaamishaas.nl/spinternet/ Spinternet - Het internet in kleutertaal Haas zoekt het uit! 2011 Mijn naam is Haas / mijnnaamishaas.nl

Nadere informatie

E V E N V O O R S T E L L E N: P R O G R A M M A P U B E R O N T W I K K E L I N G 10/6/2016. Roken en alcohol. Roken en alcohol.

E V E N V O O R S T E L L E N: P R O G R A M M A P U B E R O N T W I K K E L I N G 10/6/2016. Roken en alcohol. Roken en alcohol. E V E N V O O R S T E L L E N: Eef Hollman Adviseur Gezondheidsbevordering GGD Hollands Midden Roken en alcohol P R O G R A M M A Relaties en seksualiteit Voeding en bewegen Sociale Media Roken en alcohol

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. Fijne dag samen! Het Handin-Handboek. 101 snelbinders voor (nog) meer verbinding met je kind VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. Fijne dag samen! Het Handin-Handboek. 101 snelbinders voor (nog) meer verbinding met je kind VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR Fijne dag samen! Het Handin-Handboek 101 snelbinders voor (nog) meer verbinding met je kind VAN DE FAMILY FACTORY Het Hand-in-Handboek is ontwikkeld voor de Week van de Opvoeding 2019 Concept

Nadere informatie

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Duur: 30 minuten Wat is een introductieles? Een introductieles gaat vooraf aan de inschrijving voor een schaaktraining. De les

Nadere informatie

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder legt uit hoe ouders gedragsproblemen van hun kinderen kunnen veranderen. TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder is bedoeld om ouders te helpen gedragsproblemen van

Nadere informatie

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten Mark van den Bosch? Media wijsheid Privacy Wifigeneratie Onderwerpen Games Cyberpesten Mediawijsheid Waarom mediawijsheid? Welke media gebruikt u? E-mail Website(s) Mobiele telefoon(s) Vaste pc ipad Laptop

Nadere informatie

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Reacties tijdens een ziekenhuisopname Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op hun ziekenhuisopname. Een opname is altijd een ingrijpende gebeurtenis.

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen Niet waar Soms waar Wel waar Slaapproblemen? Een aantal feiten Uit onderzoek blijkt dat èèn op de 10 jongeren zo nu en dan last heeft van slaapproblemen. Dit kan iedereen overkomen en eigenlijk is het

Nadere informatie

Typen ouders: wie zit er tegenover je?

Typen ouders: wie zit er tegenover je? Typen ouders: wie zit er tegenover je? Social marketing onderzoek Hoe zit de doelgroep in elkaar? Identiteit, normen en waarden Belangrijkste algemene waarden bij de opvoeding Voeding en beweeggedrag van

Nadere informatie

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 Het is bijna zover. In september gaat

Nadere informatie

UITSTELGEDRAG. Ik heb een deadline nodig om goed te kunnen werken. Volgende week moeten jullie je boekverslag indienen.

UITSTELGEDRAG. Ik heb een deadline nodig om goed te kunnen werken. Volgende week moeten jullie je boekverslag indienen. UITSTELGEDRAG Volgende week moeten jullie je boekverslag indienen. Ik heb een deadline nodig om goed te kunnen werken. Ik heb nog tijd. Die taak moet pas volgende week ingediend worden. Oh nee, we hebben

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Leads genereren Ziggo - Retail

Leads genereren Ziggo - Retail Leads genereren Ziggo - Retail Inhoud Onze diensten Ons portfolio Wanneer begin je over de mogelijkheden met Ziggo? USP s Verkooptips 1 Onze diensten Televisie (Play) Ziggo heeft voor iedere voorkeur een

Nadere informatie

Voorstellen: - ervaring met apps in de behandelgroep Auris, ruim 5 jaar - Nu ruim een jaar aan de slag als onderzoeker. Soms doe ik nog iets met apps

Voorstellen: - ervaring met apps in de behandelgroep Auris, ruim 5 jaar - Nu ruim een jaar aan de slag als onderzoeker. Soms doe ik nog iets met apps Voorstellen: - ervaring met apps in de behandelgroep Auris, ruim 5 jaar - Nu ruim een jaar aan de slag als onderzoeker. Soms doe ik nog iets met apps in de groepsbehandeling voor klankinterventie die we

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS:

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: THEMA 1 MIJN GAMEPROFIEL VS. DE GROEP OPDRACHT 2 NEEM DE VRAGENLIJST MIJN OUDERS EN MIJN GAMEGEDRAG AF BIJ JE OUDER(S) OF OPVOEDER(S). (PAGINA 4) 1 DENK NA OVER JOUW GAMEGEDRAG.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Patiënteninformatie Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Slaapcentrum, route 1.5 Telefoon (050) 524 5930 Medische Psychologie,

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

SAMENLOOP VOOR HOOP. De kracht van social media is iedere dag weer een grote verrassing! CORINNE KEIJZER social media adviseur, coach en trainer

SAMENLOOP VOOR HOOP. De kracht van social media is iedere dag weer een grote verrassing! CORINNE KEIJZER social media adviseur, coach en trainer SAMENLOOP VOOR HOOP Datum: 28 juni 2016 CORINNE KEIJZER social media adviseur, coach en trainer Wie ben ik Wie ben ik Wat doen wij Wij helpen bedrijven, instellingen, organisaties, verenigingen en zzp

Nadere informatie

Pestprotocol Rietslenke.

Pestprotocol Rietslenke. Pestprotocol Rietslenke. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Pubers en verleidingen. Voorlichting en Preventie Bill de Smeth

Pubers en verleidingen. Voorlichting en Preventie Bill de Smeth Pubers en verleidingen Voorlichting en Preventie Bill de Smeth Programma Puberteit Middelen Gamen Tips Nog steeds drinken Nederlandse jongeren te vroeg te vaak te veel Puberteit: een turbulente periode

Nadere informatie

Van stress naar rust

Van stress naar rust Van stress naar rust Sleutel 2: Rust in je hoofd met een Sleutel 2: Rust in je hoofd met een betrouwbaar systeem betrouwbaar systeem Succesvol in Balans van Stress naar Rust Pagina 1 van 10 Disclaimer

Nadere informatie

GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND?

GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND? #2 GA JIJ WEL EENS NAAR HET BUITENLAND? Bijvoorbeeld op vakantie? Dan wil je zeker gebruik blijven maken van WhatsApp en internet op je smartphone en tablet, maar wil je niet bij thuiskomst een onverwachte

Nadere informatie

Multi-Screen Consument

Multi-Screen Consument Multi-Screen Consument Multiscreen: wat weten we al? What s on their Screens, what s on their minds? Multiscreen consumer research Microsoft Advertising USA EIAA Multi-Screeners Report Pan europees onderzoek

Nadere informatie

Jacqueline Kleijer. Arnhem

Jacqueline Kleijer. Arnhem Jacqueline Kleijer Arnhem PORTRETRECHT Mag ik jullie of jullie zomaar kinderen portretteren en wat mag ik er mee doen? Dit valt onder portretrecht: Toestemming vragen Uitleggen wat je ermee gaat doen Vertrouwen,

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Stickers met de namen van de kinderen. - Voldoende kopieën van het uitdeelvel Loop van de stukken ; 1

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Hemianopsie

Eerste Hulp Bij Hemianopsie Eerste Hulp Bij Hemianopsie Wanneer je door een hersenbeschadiging plotseling wordt geconfronteerd met een hemianopsie en de helft van je blikveld niet meer waarneemt, staat je wereld op zijn kop. Mogelijk

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA OP HET WERK

SOCIAL MEDIA OP HET WERK SOCIAL MEDIA OP HET WERK SOCIAL MEDIA OP HET WERK Je doet deze training waarschijnlijk om te ontdekken of het iets zou kunnen zijn voor jouw werk, oftewel; of het iets is voor jou én voor jouw cliënten?

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

Executieve functies - compenseren Programma. - Voorkennis opfrissen - Compenseren van zwakke zelfsturing - Toepassen in je eigen klas - Reflectie

Executieve functies - compenseren Programma. - Voorkennis opfrissen - Compenseren van zwakke zelfsturing - Toepassen in je eigen klas - Reflectie Executieve functies - compenseren Programma - Voorkennis opfrissen - Compenseren van zwakke zelfsturing - Toepassen in je eigen klas - Reflectie Antwoord Executieve functies Herhaling De denkprocessen

Nadere informatie

installatie glasvezel Snel van start

installatie glasvezel Snel van start installatie glasvezel Snel van start Welkom bij T-Mobile Thuis Met deze handleiding installeer je in no-time Internet, Interactieve TV en vast Bellen. Volg gewoon de stappen, dan komt alles in orde. Klaar

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Hemianopsie

Eerste Hulp Bij Hemianopsie Eerste Hulp Bij Hemianopsie Tips en trucs wanneer je plotseling met de gevolgen van hemianopsie moet gaan leven. 1 Wanneer je plotseling wordt geconfronteerd met een hemianopsie en de helft van je blikveld

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN 3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN WAT IS HET? De 3M Science Challenge is een wedstrijd voor leerlingen van middelbare scholen scholen die draait om creativiteit, vindingrijkheid en innovatie. OPDRACHT

Nadere informatie

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops,

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, notebooks, smartphones, tablets, mobiele telefoons zonder internet,

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie