BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS"

Transcriptie

1 BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS

2 Inleiding Door de reumatoloog is de ziekte van Bechterew bij u geconstateerd. Dit is een vorm van ontstekingsreuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening zelf en over de behandeling. Maar misschien ook vragen als: Waar moet ik rekening mee houden? Wat kan ik zelf doen om me beter te voelen? In deze folder leest u meer over de aandoening, de behandeling en wat u zelf kunt doen. Wat is de ziekte van Bechterew? De ziekte van Bechterew, Spondylitis Ankylopoetica, is een reumatische aandoening. De ziekte kenmerkt zich voornamelijk door ontstekingen in de gewrichten van het bekken, heupen en de gewrichten van de wervelkolom. De wervelkolom is hierbij pijnlijk en minder beweeglijk. Op den duur kan er verstijving van de wervelkolom ontstaan. Ook andere, voornamelijk grote, gewrichten zoals knieën en schouders kunnen ontstoken raken. De ziekte van Bechterew is een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat uw afweersysteem de ontstekingen in uw gewrichten zelf zonder reden veroorzaakt. Uw afweersysteem maakt eigenlijk een fout waarbij lichaamseigen cellen, cellen die bij uw lichaam horen, worden herkend als indringers die moeten worden opgeruimd. Dit opruimen door uw afweersysteem veroorzaakt de ontstekingsverschijnselen. Patiënten ervaren pijn en stijfheid van de gewrichten. Gewrichten kunnen soms heet en gezwollen aanvoelen en minder goed te gebruiken zijn. Vaak speelt vermoeidheid een grote rol. De oorzaken van de ziekte van Bechterew Over het ontstaan van de ziekte van Bechterew bestaat nog niet veel duidelijkheid. Mogelijk spelen infecties van de darmen en/of urinewegen een rol bij het ontstaan van de ziekte. Zeker is dat erfelijke factoren meespelen. Bij ruim negentig procent van de patiënten met de ziekte van Bechterew komt in het bloed de erfelijke factor HLA-B27 voor. Dit type bloedcel is niet de oorzaak van de ziekte, het vormt meer een aanwijzing bij het duiden van de lichamelijke klachten.

3 Het stellen van de diagnose Als u voor de eerste keer bij de reumatoloog komt, vraagt de reumatoloog naar uw lichamelijke klachten. Verder voert de reumatoloog een lichamelijk onderzoek uit. Vooral de bewegelijkheid van uw rug in allerlei richtingen wordt getest en de reumatoloog kijkt naar mogelijke ontstekingen van gewrichten en peesaanhechtingen. Als aanvulling op uw verhaal en het lichamelijk onderzoek vindt vaak nog een bloedonderzoek plaats. De gegevens die hieruit komen, ondersteunen de diagnose. Ook wordt een röntgenfoto gemaakt van het bekken. Hierop ziet de reumatoloog mogelijk afwijkingen van het SI-gewricht, bekkengewricht, en de heup. Bij twijfel, of als er sprake is van een ontsteking van het bekkengewricht, wordt een MRI-scan gemaakt. Hoe verloopt de ziekte van Bechterew? De ziekte van Bechterew kan leiden tot vergroeiing van de ruggenwervels. Mogelijk groeien de ruggenwervels aan elkaar. Hierdoor wordt uw rug minder beweeglijk. Verder kunnen in de loop van de tijd beschadigingen van andere gewrichten optreden. De ernst van de klachten is bij iedere patiënt anders. De ziekte kenmerkt zich vaak door een wisselend verloop. Goede en slechte periodes, waarbij u zich stijver en vermoeider voelt, wisselen elkaar af. De eerste klachten openbaren zich vaak rondom het 25ste levensjaar. Patiënten ervaren pijn en stijfheid, meestal startend in de rug of bil. Door langdurig zitten of liggen verergeren de pijnklachten en stijfheid. U ervaart door de pijn mogelijk problemen met slapen en het omdraaien in bed. Lichaamsbeweging en oefeningen voor de wervelkolom verminderen pijnklachten en houden de rug zo soepel mogelijk. Ontstekingen bij de ziekte van Bechterew zitten vaak in het SIgewricht. Ook hoog in de rug en nek kunnen de gewrichten ontstoken raken. Er ontstaan mogelijk ontstekingen in de grote

4 gewrichten zoals schouder, knie of heup. De gewrichten zijn dan pijnlijk, warm en kunnen gezwollen zijn. Andere klachten die regelmatig voorkomen: Moeheid en verminderde algehele conditie; Peesontsteking. Met name van de achillespees, net boven uw hiel; Acute ontsteking van het regenboogvlies, uveïtis. Indien uw oog rood ziet, erg pijnlijk is en u wazig ziet, moet u zich met spoed melden bij uw reumatoloog. Bij de ziekte van Bechterew zijn vaak, zoals hierboven vermeld, ook de bekkengewrichten betrokken. Hieronder ziet u een illustratie van het vergroeien/vastgroeien van deze gewrichten: 1. Langdurige ontsteking zorgt voor aantasting van de randen van het gewricht. Het gewricht is nog wel intact, maar in de loop der tijd raakt het kraakbeen en bot in het gewricht beschadigd. 2. Het lichaam reageert daarop door het beschadigde kraakbeen te vervangen door bot. 3. Uiteindelijk bestaat het gewricht helemaal uit bot, het heiligbeen en darmbeen zijn met elkaar vergroeid. Mogelijk treedt de vergroeiing van het gewricht in de rug op. De ruggenwervels vergroeien dan met elkaar. Daardoor verstijven uw rug en bekken helemaal. De ziekte van Bechterew is door de verbeteringen in de behandeling over het algemeen een goed behandelbaar ziektebeeld. Beschadigingen en vergroeiing van de gewrichten worden zoveel mogelijk voorkomen. Over het algemeen functioneren patiënten ondanks hun ziekte meestal goed.

5 Behandeling Voor de behandeling van de ziekte van Bechterew zijn verschillende mogelijkheden. Welke behandeling u krijgt hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de lichamelijke klachten, uw leeftijd en eventuele andere persoonlijke omstandigheden. Het doel van de behandeling is het verminderen van de ontstekingsactiviteit en beschadiging van de gewrichten. De meeste patiënten met de ziekte van Bechterew worden behandeld met zogenaamde NSAID s, dit zijn ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, naproxen en meloxicam. Indien de behandeling met NSAID s niet mogelijk of voldoende effectief is, kan de reumatoloog u een biological voorschrijven. Een biological is een medicijn wat een bepaald ontstekingsstofje, het eiwit TNFalfa, van het afweersysteem blokkeert waardoor de ontstekingen verminderen. Voorbeelden hiervan zijn Humira, Enbrel of Remicade. Bij ontstekingen aan gewrichten buiten de wervelkolom, zoals schouders of knieën kan de reumatoloog u een behandeling met salazopyrine voorschrijven. Ook dit medicijn grijpt in op het afweersysteem, alleen op een andere manier dan een biological. Het doel van de behandeling is het verminderen van de ontstekingsactiviteit en beschadiging van de gewrichten. De ziekte van Bechterew is een chronische ziekte. Dit wil zeggen dat u uw hele leven in meer of mindere mate last heeft van de ziekte. Of u uw hele leven ook medicatie nodig heeft is per patiënt verschillend. Stop nooit op eigen initiatief met uw voorgeschreven medicatie. Bespreek dit altijd met uw behandelend reumatoloog. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter van uw medicatie.

6 Bewegen Om stijfheid van de spieren en, vergroeiing van, gewrichten tegen te gaan is het voor een patiënt met de ziekte van Bechterew heel belangrijk om te bewegen en oefeningen te doen. Bewegen vertraagt de vergroeiing van de gewrichten en is dus een belangrijk onderdeel van de behandeling. Daarnaast heeft bewegen nog andere voordelen. Het verbetert uw conditie, voorkomt overgewicht en verlaagt de bloeddruk. Om een goede conditie en gezondheid te behouden is het belangrijk om dagelijks ongeveer een half uur matig intensief te bewegen. Matig intensief wil zeggen dat bij het bewegen uw ademhaling en hartslag iets versnellen. Denk hierbij aan de hond uitlaten, wandelen, niet slenteren, op de fiets naar het werk of de trap nemen in plaats van de lift Deze manieren van bewegen zijn vaak goed in te passen in het dagelijks leven. Sporten Dagelijks een half uur matig intensief bewegen is dus belangrijk om uw conditie op peil te houden. Indien u uw conditie wilt verbeteren, fitter wilt worden en u minder vermoeid wilt voelen, moet u minstens drie keer per week intensief bewegen of sporten. Enkele geschikte bewegingsactiviteiten om uw conditie te verbeteren zijn: (stevig) fietsen of wandelen; Nordic Walking; zwemmen; aquajoggen; badminton; volleybal; langlaufen.

7 Bij het (starten met) sporten gelden twee regels voor mensen met de ziekte van Bechterew: Vermijd piekbelasting, zoals bij squash, rugby of voetbal. Dit is te belastend voor uw gewrichten. Betere vormen van sporten zijn de zogenaamde duursporten. Hierbij beweegt u langere tijd achter elkaar, op een rustige manier. Let op een goede houding. Sporten waarbij u de wervelkolom gestrekt moet houden zijn uitermate geschikt voor u, denk aan zwemmen, badminton of volleybal. Minder geschikt zijn sporten waarbij u een gebogen houding moet aannemen zoals hockey, spinning en fietsen op een racefiets. Oefentherapie Bij een fysiotherapeut kunt u terecht voor oefeningen die u thuis kunt doen. Deze oefeningen zijn erop gericht uw spieren soepel te houden en te versterken. De oefeningen ondersteunen een goede en rechte lichaamshouding. Daarnaast zijn er oefeningen die het beweeglijk en soepel houden van uw rug en bekken bevorderen. Het gaat hierbij vaak om buig- en strekoefeningen. Mogelijk krijgt u ook ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen houden de bovenkant van de rug soepel en optimaliseren het bewegen van uw borstkas bij de ademhaling. Verschillende vormen van bewegen kunt u in groepsverband doen. U kunt hiervoor onder andere terecht bij speciale Bechterew oefengroepen. Meer informatie hierover vindt u op: Stichting Bechterew in Beweging. Het Reumafonds. De Reuma Patiëntenbond. Reumapatiëntenverenigingen.

8 Zwangerschap De ziekte van Bechterew heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Ook is er geen sprake van een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij het kind. In geval van een kinderwens is het verstandig dit te besprek met uw reumatoloog. Niet alle medicamenten kunnen gebruikt worden in de periode voor of tijdens een zwangerschap. Dit geldt zowel voor de man als de vrouw. Seksualiteit Het hebben van reuma heeft invloed op veel facetten van het leven. Ook uw beleving van seksualiteit kan veranderen. Door pijn en vermoeidheid kunt u minder zin in seks krijgen. Ook kunt u pijn ervaren tijdens de seks. Praat hierover met uw partner en zoek naar alternatieven. Als u er samen niet uit komt bespreekt u het met uw huisarts, reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulente. Leefadviezen Blijf in beweging. Bewegen voorkomt dat uw gewrichten (nog) stijver worden. Bovendien verhoogt bewegen uw algehele conditie en spierkracht. Eventueel kan een fysiotherapeut u gericht adviezen op het gebied van bewegen geven. Voorkom overgewicht of werk aan een gezond gewicht. Praat erover. Bechterew heeft impact op uw leven. Praat hierover met anderen. Vraag zo nodig steun en hulp. Warmte en kou. Indien een gewricht ontstoken is kan een ijspakking pijnstillend werken. Wikkel een coldpack of bijvoorbeeld een zak bevroren doperwtjes in een handdoek en leg dit tegen het ontstoken gewricht. Doe dit die maal daags, vijftien minuten. Voorkom overbelasting van rug en andere gewrichten. Ga zuinig om met uw gewrichten. Zet geen onnodig kracht en vermijd tillen. Voorkom langdurig in dezelfde houding zitten of staan. Wissel activiteiten en rust af. Eventueel kan een ergotherapeut u hier extra adviezen bij geven.

9 Vragen Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u op werkdagen van 8.00 tot uur telefonisch contact opnemen met de polikliniek Reumatologie, via telefoonnummer of met de verpleegkundig reumaconsulenten, via telefoonnummer of per via reumaconsulenten@franciscus.nl. Voor meer informatie en lotgenotencontact kunt u terecht bij: Reumafonds Postbus KB Amsterdam Telefoonnummer: Reuma-lijn Voor het stellen van vragen kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen en uur contact opnemen met de reumalijn. Telefoonnummer: (lokaal tarief) Reumapatiëntenvereniging Rotterdam e.o. Stichting Bechterew in beweging Mei

BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS

BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS BECHTEREW FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Door de reumatoloog is de ziekte van Bechterew bij u geconstateerd, dit is een vorm van ontstekingsreuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over

Nadere informatie

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u een spondylarthropathie hebt, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen

Nadere informatie

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose Artrose 1237 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artrose heeft, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening zelf en over de behandeling. Maar misschien

Nadere informatie

ARTRITIS PSORIATICA 312

ARTRITIS PSORIATICA 312 ARTRITIS PSORIATICA 312 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artritis psoriatica, een vorm van ontstekingsreuma, heeft. Artritis psoriatica valt onder de groep spondylartropathie, een verzamelnaam

Nadere informatie

REUMATOÏDE ARTRITIS FRANCISCUS GASTHUIS

REUMATOÏDE ARTRITIS FRANCISCUS GASTHUIS REUMATOÏDE ARTRITIS FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u reumatoïde artritis (RA) heeft, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening

Nadere informatie

FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS

FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u fibromyalgie hebt. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. In deze folder proberen wij antwoord te geven op uw vragen.

Nadere informatie

Ongedifferentieerde spondylarthropathieën (gewrichtsontsteking)

Ongedifferentieerde spondylarthropathieën (gewrichtsontsteking) Ongedifferentieerde spondylarthropathieën (gewrichtsontsteking) Inleiding Bij u is vastgesteld dat u een ongedifferentieerde spondylarthropathie (gewrichtsontsteking) heeft. De klachten die u als gevolg

Nadere informatie

Inleiding Wat is fibromyalgie? Oorzaak van fibromyalgie

Inleiding Wat is fibromyalgie? Oorzaak van fibromyalgie FIBROMYALGIE 286 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u fibromyalgie hebt. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. In deze folder proberen wij antwoord te geven op uw vragen. U leest meer over

Nadere informatie

POLYMYALGIA RHEUMATICA (PMR) FRANCISCUS GASTHUIS

POLYMYALGIA RHEUMATICA (PMR) FRANCISCUS GASTHUIS POLYMYALGIA RHEUMATICA (PMR) FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U heeft van uw reumatoloog te horen gekregen dat u Polymyalgia Rheumatica (PMR) heeft. In deze folder vindt u algemene informatie over PMR. Mogelijk

Nadere informatie

DISH Ziekte van Forestier

DISH Ziekte van Forestier DISH Ziekte van Forestier Inleiding Bij u is vastgesteld dat u DISH heeft, ook wel de ziekte van Forestier genoemd. U heeft hierdoor vooral s ochtends last van stijfheid van de borst- en lendenwervelkolom.

Nadere informatie

Inhoud Bewegen, november 2012. Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen

Inhoud Bewegen, november 2012. Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen Bewegen Bewegen Inhoud Bewegen, november 2012 3 Inleiding 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen 7 Hoe kunt u bewegen? 7 Oefenen 8 Licht intensief bewegen 8 Matig

Nadere informatie

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei De reumatoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Reumatische ziekten 3 Artritis 3 Bindweefselziekten of systeemziekten 3 Artrose 3 Weke delen-reuma 3 Pijnsyndromen 4 De reumatoloog 4 Onderzoek

Nadere informatie

Ongedifferentieerde spondylartritis

Ongedifferentieerde spondylartritis Ongedifferentieerde spondylartritis Wat is ongedifferentieerde spondylartritis? Spondylartritiden is een groep van chronische ziekten die bij elkaar horen omdat patiënten vaak dezelfde klachten hebben.

Nadere informatie

Wat is artrose? Hoe ontstaat artrose? Klachten Diagnostiek Behandeling Adviezen Medicijnen Operaties...

Wat is artrose? Hoe ontstaat artrose? Klachten Diagnostiek Behandeling Adviezen Medicijnen Operaties... Artrose van de knie Inhoudsopgave Wat is artrose?... 1 Hoe ontstaat artrose?... 1 Klachten... 2 Diagnostiek... 2 Behandeling... 2 Adviezen... 2 Medicijnen... 3 Operaties... 3 Comfortabel leven met artrose

Nadere informatie

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht JICHT 614 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u jicht heeft. Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over het ziektebeeld, de behandeling en wat u zelf kunt doen. Wat is jicht Jicht

Nadere informatie

Reumatologie. Hypermobiliteit

Reumatologie. Hypermobiliteit Reumatologie Hypermobiliteit 1 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Over de ziekte 5 Wat is hypermobiliteit 5 Hoe ontstaat hypermobiliteit 5 Wat merkt u van hypermobiliteit 5 Hoe wordt de diagnose gesteld 6 Hoer

Nadere informatie

Hypermobiliteit komt vrij veel voor, vooral bij jonge mensen. Het komt ook meer voor bij vrouwen en bij mensen van Aziatische afkomst.

Hypermobiliteit komt vrij veel voor, vooral bij jonge mensen. Het komt ook meer voor bij vrouwen en bij mensen van Aziatische afkomst. Hypermobiliteit Inleiding Bij u is hypermobiliteit vastgesteld. Dit betekent dat uw banden en pezen te soepen zijn, waardoor uw gewrichten niet genoeg steun krijgen en te beweeglijk worden. Uw arts heeft

Nadere informatie

Ziekte van Forestier (DISH)

Ziekte van Forestier (DISH) Reumatologie Ziekte van Forestier (DISH) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding Bij de ziekte van Forestier groeit extra bot aan op plaatsen waar pezen of banden aan het bot vastzitten.

Nadere informatie

Inhoud Bewegen, juni Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen

Inhoud Bewegen, juni Inleiding. 3 Inleiding. 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen Bewegen Bewegen Inhoud Bewegen, juni 2016 3 Inleiding 4 Waarom bewegen? 4 Bewegen is gezond 4 Bewegen met reuma 5 Respecteer uw grenzen 7 Hoe kunt u bewegen? 7 Oefenen 8 Licht intensief bewegen 8 Matig

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Inleiding. Reumatische ziekten

Inleiding. Reumatische ziekten De reumatoloog Inleiding Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose

Nadere informatie

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Tips om zelf uw klachten te verminderen en informatie over wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen Speciaal voor mensen met artrose is in diverse fysiotherapiepraktijken

Nadere informatie

Centrumlocatie Vragen Adres Ziekte van Bechterew

Centrumlocatie Vragen Adres Ziekte van Bechterew Centrumlocatie Vragen Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Reumatologie, telefoon (010) 704 01 42 of faxen naar nummer (010) 703 11 46. U kunt ook bellen

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen? Bewe Soe ge pele n r m be et wegen heu me p t - re e u n knieartrose Verzekering

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen? Bewe Soe ge pele n r m be et wegen heu me p t - re e u n knieartrose Verzekering Soepeler Bewegen bewegen met met heup- reuma en knieartrose Tips om zelf uw klachten te verminderen en informatie over wat de fysiotherapeut voor u kan doen Wat is artrose? Artrose is een aandoening van

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij artrose

Leefstijladviezen bij artrose Leefstijladviezen bij artrose Inleiding Bij u is artrose geconstateerd. Dit kan ervoor zorgen dat uw manier van leven verandert. Sommige dingen kunt u misschien niet meer doen op de manier zoals u gewend

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de heup Algemeen Er is bij u artrose in uw heup vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de heup, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een

Nadere informatie

CHRONISCHE PIJN FRANCISCUS GASTHUIS

CHRONISCHE PIJN FRANCISCUS GASTHUIS CHRONISCHE PIJN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bedoeld voor patiënten die onder behandeling zijn (geweest) en bekend zijn met chronische pijn. Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme.

Nadere informatie

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew Inhoud De ziekte van Bechterew, juli 2012 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is de ziekte van Bechterew? 5 Wat is een gewricht? 6 Hoe ontstaat de ziekte

Nadere informatie

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew Inhoud De ziekte van Bechterew, juli 2012 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is de ziekte van Bechterew? 5 Wat is een gewricht? 6 Hoe ontstaat de ziekte

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

SI- gewrichtsklachten

SI- gewrichtsklachten SI- gewrichtsklachten De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen het heiligbeen (sacrum) en het bekken en daarmee tussen de rug en de

Nadere informatie

Sportief bewegen met artrose. Artrose

Sportief bewegen met artrose. Artrose Sportief bewegen met artrose Artrose Sportief bewegen met artrose...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

CHRONISCHE PIJN FRANCISCUS GASTHUIS

CHRONISCHE PIJN FRANCISCUS GASTHUIS CHRONISCHE PIJN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bedoeld voor patiënten die onder behandeling zijn (geweest) en bekend zijn met chronische pijn. Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme.

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de heup Algemeen Er is bij u artrose in uw heup vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de heup, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Voorlichting op maat

Voorlichting op maat Voorlichting op maat Ziekte van Bechterew Inleiding Inleiding U hebt al een tijd last van pijn en stijfheid, met name in de rug en de bilstreek. s Ochtends zijn de klachten vaak het ergst. Als u gaat bewegen,

Nadere informatie

LEEFSTIJLADVIEZEN BIJ ATROSE FRANCISCUS VLIETLAND

LEEFSTIJLADVIEZEN BIJ ATROSE FRANCISCUS VLIETLAND LEEFSTIJLADVIEZEN BIJ ATROSE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artrose heeft, een vorm van reuma. Om klachten van uw gewrichten zo veel mogelijk te voorkomen, zijn een

Nadere informatie

Sulfasalazine. Salazopyrine

Sulfasalazine. Salazopyrine Sulfasalazine Salazopyrine Inhoudsopgave 3 Hoe werkt sulfasalazine? 3 Voor welke aandoeningen gebruik je sulfasalazine? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe bewaar ik sulfasalazine? 3 Welke bijwerkingen

Nadere informatie

Tumor Necrosis Factor (TNF)

Tumor Necrosis Factor (TNF) Reumatologie Tumor Necrosis Factor (TNF) alfa blokkerende behandeling TNF-alfa blokkerende behandeling Toedieningsvorm: Infliximab: intraveneus, via een infuus in de bloedvaten. Dit gebeurt op de afdeling

Nadere informatie

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Albert Schweitzer ziekenhuis april 2014 pavo 0222 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u een reumatische aandoening heeft. In deze folder

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

De invloed van ontstekingsreuma en -behandeling op hart- en vaatziekten

De invloed van ontstekingsreuma en -behandeling op hart- en vaatziekten De invloed van ontstekingsreuma en -behandeling op hart- en vaatziekten In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen last van ontstekingsreuma. Deze vorm van reuma kenmerkt zich door langdurige gewrichtsontstekingen.

Nadere informatie

Reumapoli. Havenziekenhuis. Diagnose en behandeling

Reumapoli. Havenziekenhuis. Diagnose en behandeling Reumapoli Diagnose en behandeling Vroeg opsporen en behandelen van reuma is belangrijk. Mensen met klachten die de huisarts of specialist verdacht vindt voor gewrichtsontsteking/reuma, zien we daarom graag

Nadere informatie

Artrose. Orthopedie. alle aandacht. (slijtage van de gewrichten)

Artrose. Orthopedie. alle aandacht. (slijtage van de gewrichten) Artrose (slijtage van de gewrichten) Orthopedie alle aandacht Artrose (slijtage van de gewrichten) Artrose is een aandoening van de gewrichten. Dit wordt over het algemeen ook wel (kraakbeen) slijtage

Nadere informatie

INFORMATIE OVER ANAKINRA (KINERET )

INFORMATIE OVER ANAKINRA (KINERET ) INFORMATIE OVER ANAKINRA (KINERET ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u anakinra (Kineret ) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

Injectie in het si gewricht

Injectie in het si gewricht Injectie in het si gewricht Centrum voor pijngeneeskunde Locatie Eindhoven De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen het heiligbeen

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen

Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Behandeling van reumatische klachten met medicijnen Metoject Behandeling met Metoject In overleg met uw reumatoloog wordt u binnenkort voor uw reumatische klachten behandeld met het geneesmiddel Metoject.

Nadere informatie

Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog

Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u infliximab gaat gebruiken. Voor deze

Nadere informatie

Axiale spondyloartritis

Axiale spondyloartritis Axiale spondyloartritis Axiale spondyloartritis Waaronder de ziekte van Bechterew Inhoud Axiale spondyloartritis, februari 2016 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is axiale spondyloartritis 6 Wat is een

Nadere informatie

ZORGPAD SYSTEMISCHE SCLEROSE FRANCISCUS GASTHUIS

ZORGPAD SYSTEMISCHE SCLEROSE FRANCISCUS GASTHUIS ZORGPAD SYSTEMISCHE SCLEROSE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Het Zorgpad Systemische Sclerose is speciaal ontwikkeld voor patiënten bij wie de diagnose Systemische Sclerose bijna zeker is of al aanwezig

Nadere informatie

Informatie. Ergotherapie bij reumatoïde artritis

Informatie. Ergotherapie bij reumatoïde artritis Informatie Ergotherapie bij reumatoïde artritis Inleiding In deze folder leest u meer informatie over leefstijladviezen bij reumatoïde artritis (RA) die u kunnen helpen om de gevolgen van de reumatische

Nadere informatie

INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (abatacept) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Artritis bij darmziekten. Artritis bij darmziekten

Artritis bij darmziekten. Artritis bij darmziekten Artritis bij darmziekten Artritis bij darmziekten Inhoud Artritis bij darmziekten, juli 2012 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is artritis bij darmziekten 5 Wat is een gewricht? 6 Hoe ontstaat artritis

Nadere informatie

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew De ziekte van Bechterew Inhoud De ziekte van Bechterew, juli 2014 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is de ziekte van Bechterew? 5 Hoe wordt deze aandoening ook wel genoemd? 6 Wat

Nadere informatie

Behandeling ziekte van Bechterew

Behandeling ziekte van Bechterew 20/12/2018 Behandeling ziekte van Bechterew 1 Afspraken op de polikliniek Tijdens de afspraak op de polikliniek Reumatologie van de Sint Maartenskliniek spreken wij uitgebreid met u over uw aandoening,

Nadere informatie

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage Weke-delenreuma Klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat

Nadere informatie

Medicamenteuze behandeling Sacro-Iliacaal (SI)-gewricht

Medicamenteuze behandeling Sacro-Iliacaal (SI)-gewricht Medicamenteuze behandeling Sacro-Iliacaal (SI)-gewricht Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Voor welke klachten wordt een medicamenteuze... behandeling van het SI-gewricht gegeven?... 1 Klachten... 1 Oorzaken...

Nadere informatie

Reumatische aandoeningen

Reumatische aandoeningen 400035 Reumatische aandoeningen_400035 Reumatische aandoeningen 24-04-12 1 Reumatische aandoeningen WAT IS REUMA MEDICIJNEN BIJ REUMA WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN

Nadere informatie

Patienten informatieavond artrose

Patienten informatieavond artrose Patienten informatieavond artrose Agenda 19.30 19.35 Algemeen welkom 19.35 19.50 Artrose 19.50 20.05 Fysiotherapie 20.05 20.20 Diëtetiek 20.20 20.40 Pauze 20.40 21.00 Totale knieprothese 21.00 21.20 Totale

Nadere informatie

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Ischias is een vorm van zenuwpijn, beginnend in de heup en verdergaand langs de achterzijde van het been tot aan de voet, veroorzaakt door

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine EC, salazosulfapyridine) bij reumatische aandoeningen

Sulfasalazine (Salazopyrine EC, salazosulfapyridine) bij reumatische aandoeningen Sulfasalazine (Salazopyrine EC, salazosulfapyridine) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel sulfasalazine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0907 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (rituximab) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adalimumab (Humira )

PATIËNTEN INFORMATIE. Adalimumab (Humira ) PATIËNTEN INFORMATIE Adalimumab (Humira ) 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder vindt u informatie over behandeling met het middel adalimumab. Het doel van een behandeling met adalimumab is het ontstekingsproces

Nadere informatie

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar Knieaandoeningen Chirurgie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen.

Nadere informatie

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wat doet Methotrexaat bij reumatische aandoeningen? 3 Wat kunt u verwachten van Methotrexaat? 3 Gebruik 3 Bewaren van Methotrexaat 4 Bijverschijnselen 4 Bloedcontrole

Nadere informatie

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk Geachte heer, mevrouw, Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk BaLaDe 119 Waalwijk Telefoon: 0416 337651 e mail: Info@hevafysio.nl De dubbele vergrijzing zorgt ervoor dat het percentage ouderen in Nederland

Nadere informatie

Gebroken bot (fractuur): Er kan een breuk ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn.

Gebroken bot (fractuur): Er kan een breuk ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn. Knie aandoeningen Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen. Uw persoonlijke situatie kan echter

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Frozen Shoulder Algemeen Er is bij u een frozen shoulder vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de schouder, de klachten, de oorzaak, risicofactoren

Nadere informatie

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Ciclosporine (Neoral, Sandimmune ) bij reumatische aandoeningen

Ciclosporine (Neoral, Sandimmune ) bij reumatische aandoeningen Ciclosporine (Neoral, Sandimmune ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel ciclosporine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat REUMATOLOGIE Methotrexaat Gebruik van methotrexaat Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de poli reumatologie van het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het Sint Jans Gasthuis te Weert. Inleiding

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0897 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u Adalimumab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Bewegingsapparaat bij het ouder worden

Bewegingsapparaat bij het ouder worden Meer leren over lichaam en gezondheid Bewegingsapparaat bij het ouder worden Sandrine Bours Reumatoloog MUMC+ Agenda Inleiding Osteoporose Artrose Artritis Reumatoïde artritis Jicht Inleiding Skelet nodig

Nadere informatie

STARTEN MET EEN BIOLOGICAL, SUB-CUTAAN FRANCISCUS GASTHUIS

STARTEN MET EEN BIOLOGICAL, SUB-CUTAAN FRANCISCUS GASTHUIS STARTEN MET EEN BIOLOGICAL, SUB-CUTAAN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten die door de behandelend reumatoloog een Biological voorgeschreven hebben gekregen. Voorbeelden

Nadere informatie

Minder last van uw rug

Minder last van uw rug Minder last van uw rug Hoe kunt u pijn onderin uw rug verminderen en nieuwe klachten voorkomen Rugklachten zelf onder controle Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder

Nadere informatie

Sportief bewegen door jongeren met reuma. Jongeren met reuma

Sportief bewegen door jongeren met reuma. Jongeren met reuma Sportief bewegen door jongeren met reuma Jongeren met reuma Sportief bewegen met jeugdreuma: dat kan!...................................... Sporten met reuma? Je bent jong en je wilt graag sporten. Maar

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de schouder Algemeen Er is bij u artrose in uw schouder vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA)

Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA) Versie 2016 1. WAT IS JUVENIELE SPONDYLARTROPATHIE/ENTHESITIS GERELATEERDE ARTRITIS

Nadere informatie

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Orthopedie. Artrose.

Orthopedie. Artrose. Orthopedie Artrose www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is artrose?... 3 Ontstaan van artrose... 4 Klachten... 4 Vooruitzichten na de diagnose artrose... 5 Leefstijladviezen... 6 De behandeling... 7 Vragen...

Nadere informatie

Informatie. Ergotherapie bij artrose

Informatie. Ergotherapie bij artrose Informatie Ergotherapie bij artrose Inleiding In deze folder leest u meer informatie over leefstijladviezen bij artrose die u kunnen helpen om de gevolgen van de reumatische aandoening te beperken. Ergotherapie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Infliximab (Remicade)

Patiënteninformatie. Infliximab (Remicade) Patiënteninformatie Infliximab (Remicade) Infliximab (Remicade) Ter voorbereiding op uw afspraak informeren we u met deze folder over dit medicijn voor reumatische aandoeningen. Daarnaast zetten we een

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX

PATIËNTEN INFORMATIE. Methotrexaat. (ledertrexate)/ MTX PATIËNTEN INFORMATIE Methotrexaat (ledertrexate)/ MTX 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

LEEFSTIJL-ADVIEZEN BIJ GEWRICHTSKLACHTEN FRANCISCUS VLIETLAND

LEEFSTIJL-ADVIEZEN BIJ GEWRICHTSKLACHTEN FRANCISCUS VLIETLAND LEEFSTIJL-ADVIEZEN BIJ GEWRICHTSKLACHTEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In deze folder geven wij u adviezen over het omgaan met uw gewrichtsklachten. Het signaleren en respecteren van pijn Pijn is een

Nadere informatie

Artritis bij darmziekten. Artritis bij darmziekten

Artritis bij darmziekten. Artritis bij darmziekten Artritis bij darmziekten Artritis bij darmziekten Inhoud Artritis bij darmziekten, juli 2014 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is artritis bij darmziekten 5 Hoe wordt deze aandoening ook wel genoemd?

Nadere informatie

Wat kunnen de reumatoloog en de reumaconsulent voor u doen?

Wat kunnen de reumatoloog en de reumaconsulent voor u doen? De reumaconsulent Onlangs heeft u te horen gekregen dat u een reumatische aandoening heeft. Dit kan veel vragen bij u oproepen; over de klachten, de behandeling en hoe u ermee kunt leren leven. De reumatoloog

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis REUMATOLOGIE Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar 2 De totale knieprothese Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd

Nadere informatie

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS

METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS METHOTREXAAT BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten (en hun naasten) die door de behandelend arts methotrexaat voorgeschreven hebben gekregen.

Nadere informatie

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat bij kinderen (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bloedcontrole 4 Bewaren van Methotrexaat 4 Mogelijke bijwerkingen 4

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Starten met biologicals

PATIËNTEN INFORMATIE. Starten met biologicals PATIËNTEN INFORMATIE Starten met biologicals 2 PATIËNTENINFORMATIE Deze folder biedt algemene informatie over de behandeling van reumatische aandoeningen met biologicals. Uw reumatoloog en reumaconsulent

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0904 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u infliximab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie