PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE"

Transcriptie

1 PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de schouder

2

3 Algemeen Er is bij u artrose in uw schouder vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling van artrose. Het Schoudergewricht Het schoudergewricht bestaat uit de kom (het glenoïd) en de kop van de bovenarm. Zowel de kop als de kom is bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat een gewricht goed en soepel kan bewegen. Tussen de kop en kom bevindt zich de gewrichtsspleet en een laagje gewrichtsvloeistof zodat het gewricht soepel kan bewegen. Het schoudergewricht is omgeven door het gewrichtskapsel, dat bestaat uit bindweefsel en dat mede zorgt voor stevigheid van het gewricht. Wat Is Artrose Artrose is een aandoening van de gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Een gewricht bestaat uit twee of meer botstukken met een beschermende laag kraakbeen. Artrose komt voornamelijk op oudere leeftijd voor, maar kan door aangeboren afwijkingen, overbelasting of herhaalde blessures door sporten en/ of werk of bij beschadiging na breuken of ontstekingen, ook eerder ontstaan. Bij artrose vermindert de kwaliteit van het kraakbeen en het kan zelfs geheel verdwijnen. De botuiteinden komen tegen elkaar en dit veroorzaakt pijn. Daardoor beweegt het gewricht minder goed of kan een afwijkende stand ontstaan. Artrose kan overal in het lichaam voorkomen. De aantasting van het kraakbeen neemt langzaam toe. Het is geen reumatische aandoening en heeft geen relatie met osteoporose (botontkalking). Als u in één gewricht artrose heeft, hoeft dit niet te betekenen dat u het ook in een ander gewricht krijgt. Artrose is niet te genezen.

4 Klachten Bij Artrose In De Schouder De klachten bestaan uit pijn die u s nachts uit de slaap kan houden en die verergert bij bewegen van de arm. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm of de hand en zijn er tintelingen in de hand. De pijn wordt met name ervaren in de bovenarm. Door de artrose kan het gewricht stijf worden. Ook is er vaak sprake van startklachten, kraken en functievermindering. Stellen Van De Diagnose De diagnose is eenvoudig te stellen bij lichamelijk onderzoek in combinatie met röntgenfoto s. Behandeling Van Artrose In De Schouder In een vroeg stadium kan gewrichtsslijtage behandeld worden met ontstekingsremmers, fysiotherapie of corticosteroïdeninjecties in het gewricht. In ernstige gevallen en wanneer de klachten van artrose niet verminderen door eerdergenoemde behandelingen is de enige oplossing het plaatsen van een schouderprothese. Artrose Van Het AC-Gewricht Ook het gewrichtje bovenop de schouder kan slijten en pijn veroorzaken. Dit gewrichtje wordt gevormd door het Acromion en het uiteinde van het sleutelbeen (Clavicula). Klachten Bij Artrose Van Het AC-Gewricht De klachten bestaan uit pijn die u s nachts uit de slaap kan houden en die verergert bij bewegen van de arm. Met name volledig heffen van de arm is dan pijnlijk. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm of de hand en zijn er tintelingen in de hand. Bovenhoofdse werkzaamheden verergeren de klachten. Druk bovenop de schouder (bijvoorbeeld een Bh-bandje of schoudertas) kan de klachten uitlokken.

5 Stellen Van De Diagnose De diagnose is relatief eenvoudig te stellen bij klinisch onderzoek in combinatie met röntgenfoto s. Eventueel kan een pijnstillende injectie behulpzaam zijn bij het stellen van de diagnose. Behandeling Van Artrose In Het AC-Gewricht In een vroeg stadium kunnen de klachten behandeld worden met ontstekingsremmers, fysiotherapie of corticosteroïdeninjecties. Bij blijvende pijnklachten kan met een eenvoudige operatie het probleem opgelost worden. Hierbij wordt tijdens een dag opname via een kleine snee boven op de schouder een stukje bot van ongeveer 1 centimeter breed van het uiteinde van het sleutelbeen verwijderd. Hierdoor maken de uiteinden van het gewricht geen contact meer en verdwijnt de pijn. De schouder blijft normaal belastbaar en de eventuele verminderde beweeglijkheid verbetert door de ingreep weer. Het risico op complicaties bij dergelijke operaties aan de schouder is gelukkig klein (<1%). Mogelijke complicaties kunnen zijn: infectie, bloeding, voorbijgaande zenuwirritatie, verstijving van de schouder en algemene risico s. Na de operatie kan men snel weer bewegen. De pijnklachten kunnen meerdere weken aanhouden en zakken geleidelijk aan af. Fysiotherapie wordt geadviseerd om eventuele verstijving van de schouder te voorkomen.

6 Vragen Of Suggesties? Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Orthopedie. Via telefoonnummer: Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, heeft u opmerkingen over deze brochure of over de gang van zaken tijdens het onderzoek die nuttig kunnen zijn, dan vernemen wij het graag. Volgende patiënten kunnen hier baat bij hebben. Wat ik nog wil weten:

7

8 Arlandaweg HP Amsterdam T: acibademimc.com FEBRUARI 2018