Preadvies over beslagvrije voet bij bankbeslag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preadvies over beslagvrije voet bij bankbeslag"

Transcriptie

1 W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG Preadvies over beslagvrije voet bij bankbeslag (en andere verbeteringen in wet- en regelgeving ter voorkoming (verder) oplopen van schulden ) 1

2 Verbetering wet- en regelgeving Pre-adviezen KBvG aan de wetgever. -> BVV en bankbeslag Uitbreiding bestaande regelgeving (VISH/DBR/BVV) Modernisering Beslag- en executierecht

3 Bestaansminimum en bankbeslag: het 4 e KBvG-preadvies Drie eerdere preadviezen: Openbare exploten en ambtelijke publicaties (2011) Herziening van het beslagverbod roerende zaken (2012) Naar een nieuwe beslagvrije voet (2014)

4 Preadviezen van de KBvG: wat doet de wetgever ermee? Openbare exploten en ambtelijke publicaties (2011) Wet bekendmakingen aan personen zonder bekende woon- of verblijfplaats (2015) Herziening van het beslagverbod roerende zaken (2012) Naar een nieuwe beslagvrije voet (2014) Wet modernisering beslagen executierecht (ambtelijke voorfase, internetconsultatie juni 18) Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (2017, inwerkingtreding 2021?)

5 Bestaansminimum en bankbeslag

6 Probleemstelling preadvies: Beslagvrije voet periodieke inkomsten (artikel 475 b-d Rv. (huidig) en i (toekomstig)) niet van overeenkomstige toepassing zodra deze op bankrekening is gestort Bij bankbeslag is geen zelfstandige wettelijke beslagvrije voet van toepassing (bvv) Bescherming van het bestaansminimum is hierdoor niet waterdicht.

7 Gevolg: rechtsonzekerheid Ministerieplicht (11 Gdw.) Proportioneel inzetten executiemidelen door Gdw (art. 10 Vo beroeps- en gedragsregels Gdw.) Verhaalsrecht schuldeiser (3:276 BW en 435 Rv.) Gang naar de (tucht)rechter leidt (dientengevolge) tot wisselende uitkomsten, waaronder: onrechtmatig handelen of misbruik van recht voor schuldeiser

8 Praktische knelpunten: Beperkte mogelijkheid tot inzage in gegevens waar de schuldenaar bankiert Onnodige kosten die voortkomen uit dit gebrek aan inzicht Onmogelijkheid om vast te stellen of een beslagvrije voet zou moeten worden toegepast ten gevolge van dit gebrek aan inzicht

9 Nog meer praktische knelpunten: Lange termijn derdenverklaring Verrekeningsbevoegdheid bank (art. 20 en 28 Algemene Bankvoorwaarden) Kosten die banken in rekening brengen

10 Dogmatische knelpunten bij het zoeken naar de oplossing Toeslagensysteem. Positie zzp ers Afloop benodigd bedrag ter bescherming bestaansminimum gedurende de maand

11 Artikel 475 gb Rv: uitbreiding bevragingsbevoegdheid 475 g Rv tot niet-periodieke derdenbeslagen Lid 1: informatieverplichting schuldenaar tav bankrelatie Lid 2: informatieverplichting bank tav bankrelatie en saldo

12 Artikel 475b wordt als volgt gewijzigd: Er wordt een lid 3 toegevoegd: Beslag ten laste van een natuurlijke persoon onder een bank op één of meer betaalrekeningen, dan wel spaarrekeningen is slechts geldig voor zover het saldo op die rekeningen het buiten het beslag te laten bedrag overtreft.

13 Artikel 475 fb: bepaling hoogte buiten het beslag te laten bedrag Lid 1: het buiten het beslag te laten bedrag bedraagt het bedrag genoemd in artikel 475da, eerste lid van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

14 Artikel 475 fb: bepaling hoogte buiten het beslag te laten bedrag (vervolg) Lid 4 en 5: afbouwregeling gedurende de kalendermaand Lid 4: Indien het beslag is gelegd voor de twintigste dag van een kalendermaand, wordt het op grond van het eerste tot en met het derde lid berekende bedrag vermenigvuldigd met de factor 0,25. Lid 5: Indien het beslag is gelegd voor de twintigste dag van een kalendermaand en de schuldenaar aan de deurwaarder aantoont dat hij of diens echtgenoot in de periode van zeven dagen voor het beslag ten minste één of meer periodieke betalingen als bedoeld in artikel 475c, eerste lid, heeft ontvangen, wordt het buiten het beslag te laten bedrag verhoogd tot ten hoogste de voor hem overeenkomstig artikel 475da geldende beslagvrije voet.

15 correctiemogelijkheid Sub a: banksaldo s echtgenoot Sub b: saldo s betaal- of spaarrekeningen andere bankinstellingen Sub c en d: correctie bronheffing en zorgtoeslag ogv 18f lid 2 en 5 Zorgverzekeringswet Sub e: correctie ivm bijtelling auto: vgl. 475 db sub d Rv.

16 Artikel 477 Rv.: wettelijke maximering kosten bank

17 Uitbreiding bestaande regelgeving (VISH/DBR/BVV) BVV: Brief Staatssecretaris september 2018: De bij de lagere regelgeving afgegeven uitvoeringstoetsen zijn in dat verband aanleiding om de eerder beoogde implementatie in 2018 en invoering per 1 januari 2019 los te laten. dat een verantwoorde implementatie nog zeker 2 jaren lijkt te vragen. wil nader onderzoeken of in 2019 anticiperend op de inwerkingtreding onderdelen van de wet in uitvoering kunnen worden gebracht. Ik denk daarbij met name aan het coördinerend deurwaarderschap.

18 Uitbreiding bestaande regelgeving (VISH/DBR/BVV) BVV: Brief Staatssecretaris september 2018 (DBR): Voor dat scenario laat zich vervolgens een plan voor uitwerking en implementatie opstellen. De uitvoering daarvan start in januari Het uitwerkings- en implementatieplan zal onder meer een tijdpad bevatten, waarlangs noodzakelijke activiteiten op het gebied van wetgeving, ICT, privacy en governance worden uitgevoerd. Begin 2019 zal ik uw Kamer hierover nader informeren.

19 Verbetering wet- en regelgeving Modernisering Beslag- en executierecht. Wetsvoorstel tot herziening van het beslag- en executierecht Consultatie wetgeving zomer Reactie KBvG: Enigszins verwonderd om maar niet te zeggen teleurgesteld was de KBvG dan ook, toen zij van de beperkte omvang en strekking van dit wetsvoorstel kennis mocht nemen. Van een grondige stelselherziening, zoals die in de ogen van de KBvG broodnodig is, is geen sprake. Het voorstel wekt daarentegen de indruk van een haastig samenraapsel aan losse regelgeving waarmee, naast een aantal meer technische onderwerpen, op een onvoldoende afgewogen wijze uitvoering wordt gegeven aan de schuldenparagraaf van het regeerakkoord.

20 Modernisering Beslag- en executierecht In artikel 435 wordt aan het eerste lid een zin toegevoegd, luidende: Beslaglegging is niet toegestaan indien redelijkerwijs voorzienbaar is dat de opbrengst die gerealiseerd kan worden bij het verhaal op die goederen niet meer bedraagt dan de kosten van de beslaglegging en de eventueel daaruit voortvloeiende executie. de norm van dat wat redelijkerwijs voorzienbaar is moet aan de hand van een telkens wisselend feitencomplex door de rechter worden ingevuld. Wenselijk? Een toename aan executiegeschillen valt hierom te verwachten. De overigens zeer nuttige laagdrempeligere toegang tot de executierechter zal dit extra stimuleren.

21 Modernisering Beslag- en executierecht Artikel Op de volgende roerende zaken mag geen beslag worden gelegd: a. zaken die behoren tot de inboedel, bedoeld in artikel 5 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek, van de door de schuldenaar bewoonde woning (tenzij bovenmatig.); b. de kleding van de schuldenaar en van de tot zijn gezin behorende huisgenoten; c. de in de woning aanwezige voorraad levensmiddelen; d. zaken die de schuldenaar en de tot zijn gezin behorende huisgenoten redelijkerwijs nodig hebben voor de persoonlijke verzorging en de algemene dagelijkse levensbehoeften; e. zaken die de schuldenaar en de tot zijn gezin behorende huisgenoten redelijkerwijs nodig hebben voor de verwerving van de noodzakelijke middelen van bestaan, dan wel voor hun scholing of studie; f. zaken van hoogstpersoonlijke aard; g. gezelschapsdieren en de voor hun verzorging noodzakelijke zaken.

22 Modernisering Beslag- en executierecht Een deurwaarder die gerechtigd is tegen een schuldenaar beslag te leggen, is bevoegd ten behoeve van het leggen van dit beslag aan een bank te vragen of deze geldmiddelen voor die schuldenaar onder zich heeft. De bank beantwoordt deze vraag onverwijld en stelt de schuldenaar pas in kennis hierover als er beslag is gelegd. Artikel 476a wordt als volgt gewijzigd: Zodra vier weken zijn verstreken na het leggen van het beslag vervangen door Zodra twee weken zijn verstreken na het leggen van het beslag (tenzij ) Bij algemene maatregel van bestuur worden regels gegeven aangaande de kosten die door de derde-beslagene kunnen worden gerekend voor het doen van de verklaring en de afwikkeling van het beslag.

23 Modernisering Beslag- en executierecht Memorie van Toelichting: bij iemand die meerdere rekeningen heeft bij verschillende banken thans meerdere malen bij iedere bank een bedrag aan leefgeld buiten het beslag blijven. -> beschikbare afloscapaciteit niet volledig benut. Dit is helaas niet te voorkomen zolang het niet mogelijk is om zonder grote inspanningen een actueel overzicht te krijgen van het totaal aan bankrekeningen dat de schuldenaar heeft en de saldi daarop, bijvoorbeeld door een bankrekeningenregister. Overigens zal het, met name bij problematische schuldenaren, niet vaak voorkomen dat er bij meerdere banken rekeningen worden aangehouden, vanwege de kosten die hierbij komen kijken.

24 Vragen?

Nededand. Datum : 20 juli 2018 (definitieve versie) Onderwerp: wetsvoorstel tot herziening van het beslag- en executierecht contactpersoon:

Nededand. Datum : 20 juli 2018 (definitieve versie) Onderwerp: wetsvoorstel tot herziening van het beslag- en executierecht contactpersoon: Nededand Datum : 20 juli 2018 (definitieve versie) Onderwerp: wetsvoorstel tot herziening van het beslag- en executierecht contactpersoon: De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR), aangesloten

Nadere informatie

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 225 Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet in verband met de herziening van het beslag- en executierecht

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van afkortingen 17. Woord vooraf 21

Inhoud. Lijst van afkortingen 17. Woord vooraf 21 Lijst van afkortingen 17 Woord vooraf 21 Hoofdstuk 1 Enkele beschouwingen over derdenbeslag in relatie tot bankbeslag en beslagvrije voet 25 1.1 Inleiding 25 1.1.1 Derdenbeslagrecht: het ruimere kader

Nadere informatie

W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG. Verbetering wet- en regelgeving ter voorkoming (verder) oplopen van schulden

W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG. Verbetering wet- en regelgeving ter voorkoming (verder) oplopen van schulden W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG Verbetering wet- en regelgeving ter voorkoming (verder) oplopen van schulden 1 - rol en de positie van de gerechtsdeurwaarders, - Hoe kan de GDW bijdragen

Nadere informatie

X, in haar hoedanigheid van bewindvoerster over de goederen van..

X, in haar hoedanigheid van bewindvoerster over de goederen van.. vonnis RECHTBANK OOST-BRABANT Civiel Recht Zittingsplaats Eindhoven Zaaknummer: Vonnis van 7 september 2017 in de zaak van: X, in haar hoedanigheid van bewindvoerster over de goederen van.. gevestigd te

Nadere informatie

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet in verband met de herziening van het beslag- en executierecht

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet in verband met de herziening van het beslag- en executierecht Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet in verband met de herziening van het beslag- en executierecht MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemeen Het beslag- en executierecht

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. Staatssecretaris J. Klijnsma

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. Staatssecretaris J. Klijnsma Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. Staatssecretaris J. Klijnsma Ministerie van Veiligheid en Justitie T.a.v. Minister G.A. van der Steur via https://www.internetconsultatie.nl/wet_vereen

Nadere informatie

Niet iedereen snapt de praktijk!

Niet iedereen snapt de praktijk! Niet iedereen snapt de praktijk! Actualiteiten gerechtsdeurwaarders ECLI:NL:HR:2013:BZ9958 (prejudiciële vragen bewijsbeslag) In het inleidende verzoekschrift dienen de in beslag te nemen bescheiden zo

Nadere informatie

NVVK Studiedag Verleden, heden en toekomst van schuldhulpverlening' 28 oktober 2014, Jaarbeurs te Utrecht

NVVK Studiedag Verleden, heden en toekomst van schuldhulpverlening' 28 oktober 2014, Jaarbeurs te Utrecht NVVK Studiedag Verleden, heden en toekomst van schuldhulpverlening' 28 oktober 2014, Jaarbeurs te Utrecht Opening door dagvoorzitter Joke de Kock Programma 09.30 uur Ontvangst 10.00 uur Opening door de

Nadere informatie

Actualiteitencongres vereenvoudiging beslagvrije voet

Actualiteitencongres vereenvoudiging beslagvrije voet Actualiteitencongres vereenvoudiging beslagvrije voet André Moerman Manager Inter-Lokaal Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website www.schuldinfo.nl Docent executie en beslag Loon of uitkering

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 628 Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, de Invorderingswet 1990 en enkele andere wetten in verband met een vereenvoudiging

Nadere informatie

W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG. Afwegingskader executie / beslag roerende zaken

W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG. Afwegingskader executie / beslag roerende zaken W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG Afwegingskader executie / beslag roerende zaken 1 Afwegingskader executie roerende zaken Wanneer mag een deurwaarder een inboedel of bijvoorbeeld een auto

Nadere informatie

Besluit van [datum PM] tot wijziging van het Besluit Verklaring derdenbeslag en het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders

Besluit van [datum PM] tot wijziging van het Besluit Verklaring derdenbeslag en het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders Besluit van [datum PM] tot wijziging van het Besluit Verklaring derdenbeslag en het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders Op de voordracht van Onze Minister voor Rechtsbescherming van

Nadere informatie

Workshop SHM Leidersdag. Nieuwe ontwikkelingen in het werkveld

Workshop SHM Leidersdag. Nieuwe ontwikkelingen in het werkveld Workshop SHM Leidersdag Nieuwe ontwikkelingen in het werkveld Programma Vereenvoudiging Beslagvrije Voet Beslagregister Telecomwet2017 Het moratorium (art. 287b Fw) Tijdelijke adempauze die de schuldenaar

Nadere informatie

Inhoud. Omvang schuldenproblematiek (1) Beslagperikelen

Inhoud. Omvang schuldenproblematiek (1) Beslagperikelen Beslagperikelen Ambitie Code 26 oktober 2018 André Moerman Manager Bindkracht10 Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website www.schuldinfo.nl Docent Inhoud Omvang schuldenproblematiek Beslagvrije

Nadere informatie

André Moerman. Manager sociaal raadslieden en. Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website www.schuldinfo.nl Docent executie en beslag

André Moerman. Manager sociaal raadslieden en. Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website www.schuldinfo.nl Docent executie en beslag André Moerman Manager sociaal raadslieden en schuldhulpverlening Rijnstad Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website www.schuldinfo.nl Docent executie en beslag In schuldhulpverlening ook meer

Nadere informatie

Niet iedereen snapt de praktijk!

Niet iedereen snapt de praktijk! Incasso- en deurwaarderssymposium 19 november 2014 Niet iedereen snapt de praktijk! ECLI:NL:HR:2013:BZ9958 (prejudiciële vragen bewijsbeslag) John Wisseborn Actualiteiten gerechtsdeurwaarders In het inleidende

Nadere informatie

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht

Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht MEMORIE VAN TOELICHTING Algemeen In het regeerakkoord van

Nadere informatie

Via internet ingediend en per reguliere post ren/

Via internet ingediend en per reguliere post   ren/ Ministerie van Justitie en Veiligheid T.a.v. zijne Excellentie drs. S. Dekker Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Via internet ingediend en per reguliere post https://www.internetconsultatie.nl/herzieningbeslagenexecutierecht/reage

Nadere informatie

Leidersdag 30 september 2017

Leidersdag 30 september 2017 Workshop SHM Leidersdag Nieuwe ontwikkelingen in het werkveld Programma Vereenvoudiging Beslagvrije Voet gemeenschap van goederen Digitaal Beslagregister Het moratorium (art. 287b Fw) Tijdelijke adempauze

Nadere informatie

Parlementaire geschiedenis. Beslagvrije voet met terugwerkende kracht aanpassen (art. 475d lid 7 Rv) Van 1 april 1991 tot heden

Parlementaire geschiedenis. Beslagvrije voet met terugwerkende kracht aanpassen (art. 475d lid 7 Rv) Van 1 april 1991 tot heden Parlementaire geschiedenis Beslagvrije voet met terugwerkende kracht aanpassen (art. 475d lid 7 Rv) Van 1 april 1991 tot heden Van 1 april 1991 tot heden Wettekst 1 Art. 475d lid 5 Rv De beslagvrije voet

Nadere informatie

Tekst Landelijk Organisatie Sociaal Raadslieden LOSR/Sociaal Werk Nederland Mr. A.J. Moerman. Utrecht, augustus 2016

Tekst Landelijk Organisatie Sociaal Raadslieden LOSR/Sociaal Werk Nederland Mr. A.J. Moerman. Utrecht, augustus 2016 Concept Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet becommentarieerd Reactie LOSR/Sociaal Werk Nederland via internetconsultatie op het Concept Wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet Tekst Landelijk

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE INBRENG

SCHRIFTELIJKE INBRENG SCHRIFTELIJKE INBRENG Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enige andere wetten in verband met de herziening van het beslag- en executierecht (35 225) Aan Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 34 628 Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, de Invorderingswet 1990 en enkele andere wetten in verband met een vereenvoudiging van de beslagvrije voet (Wet vereenvoudiging beslagvrije

Nadere informatie

Nee Ga naar stap 2 Nee Ga naar stap 3 Nee Ga naar stap 3 Stap 3 Stap 3a Stap 3b. aangiftetijdvak minder dan 2,5% af. van het loon LB/PH in het een na

Nee Ga naar stap 2 Nee Ga naar stap 3 Nee Ga naar stap 3 Stap 3 Stap 3a Stap 3b. aangiftetijdvak minder dan 2,5% af. van het loon LB/PH in het een na Bepaling indicatieperiode Stap 1 Stap 2 Stap 2a Is in een van de in de Is sprake van meerdere beoordeling mee te nemen inkomstenverhoudingen? aangiftetijdvakken sprake geweest van een uitbetaling van vakantiebijslag

Nadere informatie

113. Consultatie Herziening Beslag- en executierecht

113. Consultatie Herziening Beslag- en executierecht 113. Consultatie Herziening Beslag- en executierecht N.W.M. VAN DEN HEUVEL, S.J.W. VAN DER PUTTEN EN M.R. VAN ZANTEN Het langverwachte wetsvoorstel Herziening Beslag- en executierecht is in consultatie

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN DEEL. 1. Doel en strekking van het wetsvoorstel

MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN DEEL. 1. Doel en strekking van het wetsvoorstel Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met de modernisering van de regels voor beslag op roerende zaken (Wet modernisering beslagverbod roerende zaken) MEMORIE VAN TOELICHTING

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 december 2007 Rapportnummer: 2007/333

Rapport. Datum: 28 december 2007 Rapportnummer: 2007/333 Rapport Datum: 28 december 2007 Rapportnummer: 2007/333 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat gerechtsdeurwaarders B. te Arnhem, bij het derdenbeslag op haar uitkering onder het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Nadere informatie

AH Z Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar , nr Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar , nr.

AH Z Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar , nr Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar , nr. AH 1471 2018Z24098 Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2018-2019, nr. 1202 Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2018-2019, nr. 1360 1 Kent u het bericht Bedrijven lamleggen met beslag

Nadere informatie

RAPPORT 2007/0333, NATIONALE OMBUDSMAN, 28 DECEMBER 2007

RAPPORT 2007/0333, NATIONALE OMBUDSMAN, 28 DECEMBER 2007 RAPPORT 2007/0333, NATIONALE OMBUDSMAN, 28 DECEMBER 2007 Samenvatting 1 Klacht 2 Beoordeling 2 Conclusie 4 Onderzoek 4 Bevindingen 5 Achtergrond 5 SAMENVATTING Rapportnummer: 2007/0333 De gerechtsdeurwaarder

Nadere informatie

Een onderzoek naar de wijze waarop de Belastingdienst heeft gereageerd op een verzoek om berekening beslagvrije voet na een overheidsvordering

Een onderzoek naar de wijze waarop de Belastingdienst heeft gereageerd op een verzoek om berekening beslagvrije voet na een overheidsvordering Rapport Een onderzoek naar de wijze waarop de Belastingdienst heeft gereageerd op een verzoek om berekening beslagvrije voet na een overheidsvordering Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht

Nadere informatie

Inhoud. Grenzen aan de incasserende overheid De balans opgemaakt!

Inhoud. Grenzen aan de incasserende overheid De balans opgemaakt! Grenzen aan de incasserende overheid De balans opgemaakt! André Moerman Manager sociaal raadslieden Rijnstad Voorzitter signaleringscommissie LOSR Eigenaar website www.schuldinfo.nl Docent executie en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 628 Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, de Invorderingswet 1990 en enkele andere wetten in verband met een vereenvoudiging

Nadere informatie

betaald krijg? met beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? Waar kan ik terecht? brengen?

betaald krijg? met beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? beslag op mijn goederen. Kan ik dat voorkomen? Waar kan ik terecht? brengen? - 1. Wat kan ik doen als ik geld heb uitgeleend en ik het niet terug betaald krijg? U kunt contact opnemen met een gerechtsdeurwaarderkantoor om te bespreken op welke manier en tegen welke kosten het kantoor

Nadere informatie

Heeft op 2 november 2015 de volgende bestuursregel vastgesteld.

Heeft op 2 november 2015 de volgende bestuursregel vastgesteld. BESTUURSREGEL AFWIKKELING DERDENBESLAGEN Het bestuur van de KBvG; Gebruikmakend van haar bevoegdheid ex artikel 80 lid 5 Gerechtsdeurwaarderswet en artikel 15 lid 2 Verordening Beroeps en gedragsregels

Nadere informatie

Begrippenlijst - schulden

Begrippenlijst - schulden Begrippenlijst - schulden Uitleg van veelgebruikte begrippen in de schuldhulpverlening op alfabetische volgorde. Aanzegging Afloscapaciteit Akte van Cessie Bankbeslag Beslagvrije voet (BVV) Bestuursrechtelijke

Nadere informatie

1. De beslagvrije voet bedraagt voor schuldenaren die kunnen worden aangemerkt als:

1. De beslagvrije voet bedraagt voor schuldenaren die kunnen worden aangemerkt als: Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering Huidige (02-12-2015) geldende tekst Artikel 475d a. echtgenoten of geregistreerde partners als bedoeld in artikel 3 van Wet werk en bijstand die beiden 21 jaar of

Nadere informatie

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015

Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder a. belanghebbende: degene die een rechtstreeks

Nadere informatie

Aanleiding voor het DBR: Noblesse Oblige 2009. Paritas Passé 2012. Jan de Swart

Aanleiding voor het DBR: Noblesse Oblige 2009. Paritas Passé 2012. Jan de Swart Incasso- en deurwaarderssymposium 19 november 2014 Jan de Swart - Digitaal beslagregister - Programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI) ADVISEREN DETACHEREN OPLEIDEN Aanleiding voor het DBR: Noblesse

Nadere informatie

Parlementaire geschiedenis. Verhoging beslagvrije voet met premie ziektekostenverzekering (art. 475d lid 5 onder a Rv) Belangrijke passages 1

Parlementaire geschiedenis. Verhoging beslagvrije voet met premie ziektekostenverzekering (art. 475d lid 5 onder a Rv) Belangrijke passages 1 Parlementaire geschiedenis Verhoging beslagvrije voet met premie ziektekostenverzekering (art. 475d lid 5 onder a Rv) Belangrijke passages 1 Van 1 april 1991 tot 1 januari 2008 2 Van 1 januari 2008 tot

Nadere informatie

Sjoerd Warringa. Donderdag 20 januari 2011

Sjoerd Warringa. Donderdag 20 januari 2011 PRESENTATIE BESLAGRECHT Goed beslagen of door het ijs? Sjoerd Warringa De Oranje Loper Donderdag 20 januari 2011 Plan van behandeling algemene inleiding soorten beslag hoe effectief f beslag te leggen?

Nadere informatie

Wijziging van de Wet werk en bijstand en enkele andere sociale zekerheidswetten (Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten)

Wijziging van de Wet werk en bijstand en enkele andere sociale zekerheidswetten (Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten) 33801 Wijziging van de Wet werk en bijstand en enkele andere sociale zekerheidswetten (Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten) TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR R E C H T S P R A A K

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR R E C H T S P R A A K NEDERLANDSE VERENIGING VOOR R E C H T S P R A A K De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid drs. J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV DEN H A A G Datum 29 september 2016 Uw kenmerk Contactpersoon

Nadere informatie

Tevens ingediend per internetconsultatie.n1. Ministerie van Justitie en Veiligheid

Tevens ingediend per internetconsultatie.n1. Ministerie van Justitie en Veiligheid Ontvangen op 20-07-2018 Verwerkt op 20-07-2018 Ministerie van Justitie en Veiligheid t.a.v. de heer drs. S. Dekker Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Tevens ingediend per internetconsultatie.n1 Den Haag, 20

Nadere informatie

Ons kenmerk. Uw briefvan 22 februari Contactpersoon

Ons kenmerk. Uw briefvan 22 februari Contactpersoon Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374,2509 AJ Den Haag Bezuidenhoutseweg 30,2594 AV Den Haag T 070 8888 500 - F 070 8888 501 autorlteitpersoonsgegevens.nl Staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Datum 24 maart 2015 Betreft Kamervragen van het lid Schouten over naleving van de beslagvrije voet door schuldeisers

Datum 24 maart 2015 Betreft Kamervragen van het lid Schouten over naleving van de beslagvrije voet door schuldeisers > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: 215005 / KG ZA 10-460 Vonnis in kort geding ex artikel 438 lid 4 Rv van 22 juli 2010

zaaknummer / rolnummer: 215005 / KG ZA 10-460 Vonnis in kort geding ex artikel 438 lid 4 Rv van 22 juli 2010 vonnis RECHTBANK 'S-HERTOGENBOSCH Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: 215005 / KG ZA 10-460 Vonnis in kort geding ex artikel 438 lid 4 Rv van in de zaak van I De stichting STICHTING TRUDO, gevestigd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 324 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

Lijst van gebruikte afkortingen

Lijst van gebruikte afkortingen Inhoudsopgave Lijst van gebruikte afkortingen IX Inleiding 1 1 Algemene aspecten van het executoriaal bankbeslag 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Executoriaal derdenbeslag op bankrekeningen 5 1.2.1 Algemene beschouwing

Nadere informatie

3 Bescherming van het bestaansminimum. Van eigen belang naar gezamenlijk belang

3 Bescherming van het bestaansminimum. Van eigen belang naar gezamenlijk belang 3 Bescherming van het bestaansminimum. Van eigen belang naar gezamenlijk belang Mr. A.J. Moerman* De wijze van invordering van schulden is paradoxaal genoeg een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van

Nadere informatie

Een onderzoek naar het rekening houden met de beslagvrije voet bij loonbeslag door de Belastingdienst en het UWV

Een onderzoek naar het rekening houden met de beslagvrije voet bij loonbeslag door de Belastingdienst en het UWV Rapport Kopje onder Een onderzoek naar het rekening houden met de beslagvrije voet bij loonbeslag door de Belastingdienst en het UWV Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het UWV en de

Nadere informatie

Reactie van de auteurs van Paritas Passé op het kabinetsstandpunt over Paritas Passé

Reactie van de auteurs van Paritas Passé op het kabinetsstandpunt over Paritas Passé Reactie van de auteurs van Paritas Passé op het kabinetsstandpunt over Paritas Passé 11 juni 2013 dr. N. Jungmann, mr. A.J. Moerman, mr. H.D.L.M. Schruer en mr. I. van den Berg 1 1. Inleiding Het kabinet

Nadere informatie

vonnis RECHTBANK GELDERLAND Team kanton en handelsrecht Zittingsplaats Nijmegen zaakgegevens 4183162 \ VV EXPL 15-57 \ 493 \ 450

vonnis RECHTBANK GELDERLAND Team kanton en handelsrecht Zittingsplaats Nijmegen zaakgegevens 4183162 \ VV EXPL 15-57 \ 493 \ 450 vonnis RECHTBANK GELDERLAND Team kanton en handelsrecht Zittingsplaats Nijmegen zaakgegevens 4183162 \ VV EXPL 15-57 \ 493 \ 450 uitspraak van 31 juli 2015 vonnis in kort geding in de zaak van Y.C. Tielens-Brouwer,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 801 Wijziging van de Wet werk en bijstand en enkele andere sociale zekerheidswetten (Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten)

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Oost-Brabant te Oss. Datum: 2 oktober Rapportnummer: 2013/138

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Oost-Brabant te Oss. Datum: 2 oktober Rapportnummer: 2013/138 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Oost-Brabant te Oss Datum: 2 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/138 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Oost-Brabant zijn beslagvrije

Nadere informatie

Involon Incasso en deurwaarderssymposium. 29 juni Jan de Swart

Involon Incasso en deurwaarderssymposium. 29 juni Jan de Swart Involon Incasso en deurwaarderssymposium 29 juni 2016 Jan de Swart GGN Stand van zaken Digitaal beslagregister voor gerechtsdeurwaarders en Voorstel beslagvrije voet Mr. J.A. de Swart 1 Hoe zat het ook

Nadere informatie

ADVIES AFDELING ADVISERING RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1

ADVIES AFDELING ADVISERING RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 TWEEDE KAMER DER STATEN- 2 GENERAAL Vergaderjaar 2015-2016 34 462 Uitvoering van Verordening (EU) nr. 655/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 tot vaststelling van een procedure betreffende

Nadere informatie

Copyright Compass 2018 INFORMATIE:

Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Schulden en bewind Wanneer iemand onder beschermingsbewind wordt gesteld wil dat niet zeggen dat er sprake is van een schuldensituatie. Ook iemand met veel vermogen kan

Nadere informatie

Herziening Beslag- en Executierecht

Herziening Beslag- en Executierecht Herziening Beslag- en Executierecht 1 2 Mr. Sjef van der Putten Nederlands Recht Radboud (2010) Toegevoegd gerechtsdeurwaarder (2013) Ledenraadslid KBvG (2013) Auteur Meerjarenbeleidsplan KBvG (2016) Redacteur

Nadere informatie

15 AUG 2016 Ons nummer Uw brief

15 AUG 2016 Ons nummer Uw brief (de Nationale ombudsman Mevrouw drs. J. Klijnsma, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Postadres Postbus 93122 2509 AC Den Haag Bezoekadres Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Invoeringswet Boeken 3-6 Nieuw B.W. eerste gedeelte, bevattende wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, de Wet op de rechterlijke organisatie en de

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Bewindvoering, Inkomensbeheer en Budgetcoaching

Algemene voorwaarden Bewindvoering, Inkomensbeheer en Budgetcoaching Algemene voorwaarden Bewindvoering, Inkomensbeheer en Budgetcoaching Toekomst Bewindvoeringen, hierna te noemen als de opdrachtnemer, en: Naam:... Adres:... Geboortedatum:... Geboorteplaats:... Postcode

Nadere informatie

Voorstel van wet [[ ]]

Voorstel van wet [[ ]] Voorstel van wet [[ ]] tot wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enkele andere wetten in verband met een vereenvoudiging van de beslagvrije voet (Wet vereenvoudiging beslagvrije

Nadere informatie

COMPENDIUM IS EEN UITNODIGING AAN DE WETGEVER RECHTER EN DEURWAARDER ZIJN BONDGENOTEN STELLIG ARTIKEL

COMPENDIUM IS EEN UITNODIGING AAN DE WETGEVER RECHTER EN DEURWAARDER ZIJN BONDGENOTEN STELLIG ARTIKEL XXXXXXXXXXX Meer dan 70 auteurs hebben meegeschreven aan het Compendium beslagen executierecht. Het is een handboek voor de rechts praktijk, maar ook een reactie op het concept van het wetsvoorstel tot

Nadere informatie

Het Wetboek van Burgerlijkee Rechtsvordering wordt als volgt gewijzigd:

Het Wetboek van Burgerlijkee Rechtsvordering wordt als volgt gewijzigd: Voorstel van wet [[ ]] tot wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en enkele andere wetten in verband met een vereenvoudiging van de beslagvrije voet (Wet vereenvoudiging beslagvrije

Nadere informatie

Rapport. Beslag op beslag

Rapport. Beslag op beslag Rapport Beslag op beslag Een onderzoek naar de toepassing van de overheidsvordering door de Belastingdienst in de situatie dat al loonbeslag ligt op het inkomen van de schuldenaar. Oordeel Op basis van

Nadere informatie

W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG. Bent u klaar voor de e-gerechtsdeurwaarder?

W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG. Bent u klaar voor de e-gerechtsdeurwaarder? W.W.M. (Wilbert) van de Donk, voorzitter KBvG Bent u klaar voor de e-gerechtsdeurwaarder? 1 Pleit 2016 - de e-gerechtsdeurwaarder Digitalisering tot heden: BRP / UWV Polis / DAG VISH en Beslagregister

Nadere informatie

Parlementaire geschiedenis. Verhoging beslagvrije voet met premie ziektekostenverzekering (art. 475d lid 5 onder a Rv) Belangrijke passages 1

Parlementaire geschiedenis. Verhoging beslagvrije voet met premie ziektekostenverzekering (art. 475d lid 5 onder a Rv) Belangrijke passages 1 Parlementaire geschiedenis Verhoging beslagvrije voet met premie ziektekostenverzekering (art. 475d lid 5 onder a Rv) Belangrijke passages 1 Van 1 april 1991 tot 1 januari 2008 2 Van 1 januari 2008 tot

Nadere informatie

VERLNI( ;IN(; VOOR RECHTSPRAAK. De Staatssecretaris van Sociale Zaken en. Werkgelegenheid. drs. j. Klijnsma. Postbus LV DEN HAAG

VERLNI( ;IN(; VOOR RECHTSPRAAK. De Staatssecretaris van Sociale Zaken en. Werkgelegenheid. drs. j. Klijnsma. Postbus LV DEN HAAG 2509 LV DEN HAAG Postbus 9080 1 drs. j. Klijnsma Werkgelegenheid De Staatssecretaris van Sociale Zaken en I NVR Postbus 30315 2500 GH Den Haag 088.3611300 nfonvr erg www 1vr erg wijzigingen in het proces

Nadere informatie

Rapport: Belastingdienst, een bron van armoede? Belastingdienst als inkomensverstrekker. Voorwaarden voor een inkomensverstrekker

Rapport: Belastingdienst, een bron van armoede? Belastingdienst als inkomensverstrekker. Voorwaarden voor een inkomensverstrekker Rapport: Belastingdienst, een bron van armoede? Sociaal Raadslieden signaleren: 1. Belastingdienst, bron armoede? 2. Beter ten hele gekeerd! SR congres 29 januari 2015 André Moerman Manager sociaal raadslieden

Nadere informatie

==================================================================== Artikel 1

==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van 11 juli 2005 ter uitvoering van artikel 475, tweede lid, en artikel 476b, eerste lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering van Aruba

Nadere informatie

Prof. mr. A.W. Jongbloed WAAROM ER NAUWELIJKS RECHTSPRAAK IS OVER BESLAGEN OP LEVENSVERZEKERINGEN

Prof. mr. A.W. Jongbloed WAAROM ER NAUWELIJKS RECHTSPRAAK IS OVER BESLAGEN OP LEVENSVERZEKERINGEN Prof. mr. A.W. Jongbloed WAAROM ER NAUWELIJKS RECHTSPRAAK IS OVER BESLAGEN OP LEVENSVERZEKERINGEN Plaats in het systeem van de wet Boek 2, titel 2 (gerechtelijke tenuitvoerlegging op goederen die geen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden/Gedragscode Budgetbeheer VH Budget Advies

Algemene Voorwaarden/Gedragscode Budgetbeheer VH Budget Advies VH Budget Advies De Wetering 1 3451 BN Vleuten www.vhbudgetadvies.nl info@vhbudgetadvies.nl 06 307 380 76 Algemene Voorwaarden/Gedragscode Budgetbeheer VH Budget Advies 1. Algemene Bepalingen Definities:

Nadere informatie

Wijziging Leidraad invordering gemeentelijke belastingen per 1 januari Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente <gemeentenaam>

Wijziging Leidraad invordering gemeentelijke belastingen per 1 januari Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente <gemeentenaam> Wijziging Leidraad invordering gemeentelijke belastingen per 1 januari 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente gelezen het voorstel van de gemeenteambtenaar belast

Nadere informatie

Datum ondertekening. Bron bekendmaking. P.B. 2006, no. 7

Datum ondertekening. Bron bekendmaking. P.B. 2006, no. 7 Zoek regelingen op overheid.nl Nederlandse Antillen Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van 3de november 2005 ter uitvoering

Nadere informatie

Screeningsformulier Financiële Winkel Delft

Screeningsformulier Financiële Winkel Delft Screeningsformulier Financiële Winkel Delft Vul dit formulier voorafgaand aan het inloopspreekuur van de Financiële Winkel van Delft zo volledig mogelijk en naar waarheid in. Als wij de gevraagde informatie

Nadere informatie

Rapport. Bankbeslag. de Nationale ombudsman. Een onderzoek naar het toepassen van de beslagvrije voet bij het leggen van beslag op de bankrekening.

Rapport. Bankbeslag. de Nationale ombudsman. Een onderzoek naar het toepassen van de beslagvrije voet bij het leggen van beslag op de bankrekening. Fr de Nationale ombudsman II Rapport Bankbeslag Een onderzoek naar het toepassen van de beslagvrije voet bij het leggen van beslag op de bankrekening. Datum: 25januari2017 Rapportnummer: 201 7/003 Postadres

Nadere informatie

VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE GEMEENTE ASSEN 2015.

VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE GEMEENTE ASSEN 2015. VERORDENING VERREKENING BESTUURLIJKE BOETE BIJ RECIDIVE GEMEENTE ASSEN 2015. Wetstechnische informatie 1. Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Assen Officiële naam regeling Verordening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 190 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan

Nadere informatie

Erik Rutten ministerie van SZW Rosalie van Heijst VNG

Erik Rutten ministerie van SZW Rosalie van Heijst VNG Actualiteiten Invordering Erik Rutten ministerie van SZW Rosalie van Heijst VNG Wijziging IW 1990 (1) Fiscale vereenvoudigingswet 2017 Vanaf 1-1-2019 beslissing op verzoek uitstel van betaling / kwijtschelding

Nadere informatie

NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG 34 462 Uitvoering van Verordening (EU) Nr. 655/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 tot vaststelling van een procedure betreffende het Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen

Nadere informatie

Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG);

Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG); Reglement digitaal beslagregister voor gerechtsdeurwaarders Het bestuur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG); Overwegende dat het gewenst is nadere regels te stellen met

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS

BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS BELEIDSREGELS TERUGVORDERING PARTICIPATIEWET GEMEENTE HELLEVOETSLUIS Het college van de gemeente Hellevoetsluis B E S L U I T : Vast te stellen: De volgende beleidsregels terugvordering Participatiewet

Nadere informatie

Ref.nr: 220.2015/JCMdK-mo Betreft: Reactie op consultatie voorstel Implementatiewet toegang basisbankrekening

Ref.nr: 220.2015/JCMdK-mo Betreft: Reactie op consultatie voorstel Implementatiewet toegang basisbankrekening Ministerie van Financiën t.a.v. minister ir. J.R.V.A. Dijsselbloem Postbus 20201 2500 EE DEN HAAG Utrecht, 25 augustus 2015 Ref.nr: 220.2015/JCMdK-mo Betreft: Geachte heer Dijsselbloem, Middels consultatie

Nadere informatie

Ons kenmerk z Contactpersoon. Onderwerp Advies concept wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet

Ons kenmerk z Contactpersoon. Onderwerp Advies concept wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag T 070 8888 500 - F 070 8888 501 autoriteitpersoonsgegevens.nl De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

DE (beperkte) mogelijkheden van multi-bankbeslag

DE (beperkte) mogelijkheden van multi-bankbeslag 102. De (beperkte) mogelijkheden van multibankbeslag Mr. B. Jakic in dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op een uitspraak van 28 juli 2015 van het Gerechtshof amsterdam. in deze zaak ging het om het

Nadere informatie

Beleidsregel Krediethypotheek en pandovereenkomst 2014

Beleidsregel Krediethypotheek en pandovereenkomst 2014 Beleidsregel Krediethypotheek en pandovereenkomst 2014 De wettelijke grondslag van de beleidsregel Gelet op artikel 34 en artikel 50 van de Wet werk en bijstand is het verstrekken van een krediethypotheek

Nadere informatie

GROENBOEK OVER EEN EFFICIËNTERE TENUITVOERLEGGING VAN RECHTERLIJKE BESLISSINGEN IN DE EUROPESE UNIE: BESLAG OP BANKREKENINGEN

GROENBOEK OVER EEN EFFICIËNTERE TENUITVOERLEGGING VAN RECHTERLIJKE BESLISSINGEN IN DE EUROPESE UNIE: BESLAG OP BANKREKENINGEN GROENBOEK OVER EEN EFFICIËNTERE TENUITVOERLEGGING VAN RECHTERLIJKE BESLISSINGEN IN DE EUROPESE UNIE: BESLAG OP BANKREKENINGEN Commentaar van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders te

Nadere informatie

Overeenkomst budgetbeheer

Overeenkomst budgetbeheer Bureau Financieel Beheer Groningen (BFB Groningen), hierna te noemen opdrachtnemer en Naam : Naam :... Geboren : Geboren :.. Wonende te : BSN :.. BSN : hierna (indien van toepassing gezamenlijk) te noemen

Nadere informatie

ONLICHAMELIJK ROEREND GOED

ONLICHAMELIJK ROEREND GOED Beslag op onlichamelijke goederen (ook derdenbeslag genoemd) is een procedure die een schuldeiser toelaat onlichamelijke goederen uit het vermogen van zijn schuldenaar, te vatten; Lichamelijke goederen

Nadere informatie

De zinsnede De ontvanger moet hierbij rekening houden met wordt vervangen door: Daarnaast houdt de ontvanger rekening met.

De zinsnede De ontvanger moet hierbij rekening houden met wordt vervangen door: Daarnaast houdt de ontvanger rekening met. Wijzigingen Leidraad invordering Waterschap De Dommel 2018 Artikel 1 1.1.1. Lijst met gebruikte afkortingen Pw Participatiewet Artikel 3 3.3.2. Toestemming Geschrapt wordt: - Aansprakelijkheidsprocedures

Nadere informatie

Kamer voor Gerechtsdeurwaarders te Amsterdam

Kamer voor Gerechtsdeurwaarders te Amsterdam Kamer voor Gerechtsdeurwaarders te Amsterdam Beschikking van 14 januari 2003 als bedoeld in artikel 43 lid 1 van de Gerechtsdeurwaarderswet inzake de klacht met nummer 32.2002 KvG van: [ ], wonende te

Nadere informatie

Samenvatting 1 Klacht 2 Beoordeling 2 Conclusie 6 Onderzoek 6 Bevindingen 7 Achtergrond 7

Samenvatting 1 Klacht 2 Beoordeling 2 Conclusie 6 Onderzoek 6 Bevindingen 7 Achtergrond 7 RAPPORT 2008/0072, NATIONALE OMBUDSMAN, 22 MEI 2008 Samenvatting 1 Klacht 2 Beoordeling 2 Conclusie 6 Onderzoek 6 Bevindingen 7 Achtergrond 7 SAMENVATTING Rapportnummer: 2008/0072 Verzoeker klaagde erover

Nadere informatie

Invorderen vanuit de rijksoverheid. Geert-Jan Dümmer FISCALE INVORDERING. RIJKSINCASSO - op internet. RIJKSINCASSO - inleiding

Invorderen vanuit de rijksoverheid. Geert-Jan Dümmer FISCALE INVORDERING. RIJKSINCASSO - op internet. RIJKSINCASSO - inleiding Geert-Jan Dümmer Invorderen vanuit de rijksoverheid FISCALE INVORDERING ADVISEREN DETACHEREN OPLEIDEN RIJKSINCASSO - inleiding RIJKSINCASSO - op internet Een doorgaande discussie over de vraag of we voor

Nadere informatie

Aanvullend commentaar op het voorontwerp Besluit breed moratorium

Aanvullend commentaar op het voorontwerp Besluit breed moratorium 4 Aanvullend commentaar op het voorontwerp Besluit breed moratorium Algemene opmerkingen Het besluit houdt in het geheel geen rekening met de mogelijkheid dat de schuldenaar gedurende het moratorium betalingen

Nadere informatie

Beleidsregels Verhaal WWB en WIJ. Wetstechnische informatie. Gegevens van de regeling. Opmerkingen m.b.t. de regeling. Grondslagen

Beleidsregels Verhaal WWB en WIJ. Wetstechnische informatie. Gegevens van de regeling. Opmerkingen m.b.t. de regeling. Grondslagen Beleidsregels Verhaal WWB en WIJ Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Vordering ex artikel 19, lid 1 Invorderingswet 1990 De beslagvrije voet

Vordering ex artikel 19, lid 1 Invorderingswet 1990 De beslagvrije voet www.involon.nl Vordering ex artikel 19, lid 1 Invorderingswet 1990 De beslagvrije voet 1.1 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, art. 475c t/m artikel 475g 2 1.2 Tekst art. 475d Rv. en bijbehorende

Nadere informatie

Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wordt als volgt gewijzigd: In artikel 475, vierde lid, wordt gegevens vervangen door: gegeven.

Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wordt als volgt gewijzigd: In artikel 475, vierde lid, wordt gegevens vervangen door: gegeven. Voorstel van wet tot wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, de Invorderingswet 1990 en enkele andere wetten in verband met een vereenvoudiging van de beslagvrije voet (Wet vereenvoudiging

Nadere informatie