Resultaten van het project

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten van het project"

Transcriptie

1 Project COBALT Vanuit het project COBALT is FRANEL ontworpen, een webplatform dat toegankelijk is voor iedereen die Frans of Nederlands wil leren. Dit platform werd ontwikkeld in de grensoverschrijdende regio Rijsel-Kortrijk-Doornik, waar het voor de sociaal-economische ontwikkeling van essentieel belang is om de taal van de buren te kunnen spreken. Het FRANEL-platform draagt bij tot een betere kennis van de taal, tot een betere interculturele communicatie en tot innovatie in het taalonderricht. COBALT wil de taalkennis van de werkzoekenden en de jongeren uit de drie regio s verbeteren door het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in scholen en opleidingscentra te stimuleren. Als gevolg daarvan kunnen de arbeidsmarkten beter op elkaar afgestemd worden en kan een meer intensieve interculturele communicatie plaatsvinden. Daarnaast wil het project ook de sociale ongelijkheid verminderen door het platform voor iedereen toegankelijk en gebruiksvriendelijk te maken. Dit gebeurt in samenwerking met de VDAB en de FOREM. Totaal budget : ,5 Période : 1 januari Het FRANEL-platform is bedoeld voor de niveaus A2, B1 en B2 van het Europees Referentiekader voor Talen. Het biedt een aantal interactieve leeractiviteiten op basis van leuke videofilmpjes, die zich afspelen in de grensoverschrijdende regio. Er wordt gewerkt aan luistervaardigheid, woordenschat, grammatica, taalhandelingen en begrijpend lezen. Daarnaast ontwikkelde het project Studio Franel, een module waarmee leerkrachten de Franelleeromgeving in de klas kunnen gebruiken. Via de statistieken kunnen de leerkrachten de evolutie van elke leerling individueel volgen. Ook hebben ze toegang tot een online database (Medi@tic), die hen helpt om op basis van didactische criteria authentieke audiovisuele documenten te selecteren. Tot slot wordt wetenschappelijk samengewerkt tussen de diverse betrokken partners. KULeuven Kulak (Leuven-Kortrijk) Université Lille 3 (Villeneuve d Ascq) Université de Mons (Mons) Vzw WTV Zuid (Roeselare) VDAB (Brussel) FOREM (Charleroi) geregistreerde individuele gebruikers klassen nemen deel aan het leerproces 104 leermodules 173 videofilmpjes leeractiviteiten Website van het project: Website van de leeromgeving:

2 Project APPORT (Hulp bij de voorbereiding van de operationele plannen voor grensoverschrijdende risico s) Als het om veiligheid gaat, behoor je niet tot een bepaald land maar tot een bepaald risicogebied. Ook is het tegenwoordig helemaal niet van belang welke nationaliteit de hulpverlener heeft, maar is het de snelheid waarmee je geholpen wordt, die telt. Daarom hebben de partners van het project APPORT de handen ineen geslagen om op die manier beter te kunnen reageren op onvoorziene gebeurtenissen. De projectpartners willen de hulpverlening optimaliseren bij rampen in het Frans-Belgische grensgebied. Daarom werken overheden en hulpdiensten van Henegouwen en van de Zone de défense et de sécurité Nord samen om de rampenplannen en waarschuwingsprocedures van beide regio s op elkaar af te stemmen , ,28 Publicatie Régie Provinciale Autonome de Financement et de gestion des services incendie du Hainaut (Mons) Province de Hainaut (Mons) État-major de la zone de défense Nord (Lille) Direction Régionale de l Environnement de l Aménagement et du Logement Nord - Pas de Calais (Douai) 1 februari Grensoverschrijdende technologische risico s: van preventie tot ongevallenbestrijding, november Institut Scientifique de Service Public (Colfontaine) Centre Informatique du Hainaut (Hornu) APPORT heeft een aantal innoverende methodes bedacht voor het beheer van de grensoverschrijdende risico s. Het systeem dat ze ontwikkeld hebben, is zo goed dat het ook in andere Europese grenszones geïmplementeerd zou kunnen worden. Een prototype van een gemeenschappelijke risicokaart voor de grenszone werd ontwikkeld, waardoor hulpverleners doeltreffender kunnen optreden. Momenteel werken de partners aan de realisatie van een opleidingscentrum en van een team Détachement de Liaison et d Evaluation (DLE). Het multidisciplinair centrum voor praktijktraining, dat in Lens (België) gevestigd is, werd opgericht om gemeenschappelijke opleidingssessies te bieden aan de hulpdiensten in de grensoverschrijdende zone (brandweer, politie en ambulancediensten). DLE, het nieuwe Frans-Belgische duoteam van brandweerofficieren, is nog niet operationeel. Het moet de commandant helpen om de extra hulpdiensten die in de grenszone bijspringen, te organiseren, en om informatie door te spelen naar de operationele centra van beide landen. Voor dat doel is een dispatching centrum noodzakelijk aan beide kanten van de grens. Het centrum dat in België wordt opgericht, wordt georganiseerd naar het voorbeeld van de bestaande organisatie van de Franse hulpdiensten, die al over een dergelijk tool beschikken. Beide centra zullen de materiële en menselijke middelen inventariseren die aan weerskanten van de grens aanwezig zijn. In februari 2013 zal een oefening gehouden worden om de doeltreffendheid van het systeem te testen. Website van het project:

3 Project DurAgr ISO Landbouw neemt veel ruimte in beslag en bepaalt daarom in belangrijke mate de kwaliteit van het milieu op het platteland. Landbouw is een van de grote pijlers van de duurzame ontwikkeling en deze sector speelt een grote rol op sociaal-economisch gebied. Sinds 2009 hebben 110 landbouwers die deelnemen aan het project DurAgr ISO voor een duurzame aanpak gekozen. De projectpartners willen het duurzame karakter van de landbouw in het grensgebied verbeteren. Ze gaan daarbij uit van de notie milieucertificatie van het Franse Terr Avenir, die ze aanpassen aan de eigen kenmerken van het Belgische gebied. De landbouwers stellen een diagnose die bijzonder veel belang hecht aan het milieu (verminderen van het energieverbruik, gebruikmaken van hernieuwbare energie, ontwikkelen van een bedrijfsketen voor landbouwafvalbeheer, verminderen van verontreinigingen en risico s, biodiversiteit, beperkt gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen, enz.). Daarnaast worden ook de maatschappelijke aspecten van de landbouwsector in overweging genomen (gezondheid, veiligheid en welzijn binnen de bedrijven, inspraak van alle betrokkenen) en de economische leefbaarheid van de bedrijven. Deze diagnose, die op duurzame ontwikkeling gericht is, dient vervolgens als uitgangspunt voor een persoonlijk actieplan en voor concrete, gepersonaliseerde acties. Elk jaar wordt een audit uitgevoerd om de vooruitgang te evalueren, volgens het principe van de continue verbetering. 110 landbouwers zijn bij dit initiatief betrokken: o 65 in Picardië o 30 in Wallonië o 15 in Vlaanderen o 60 van deze bedrijven werden in 2012 ISO14001-gecertificeerd ha landbouwgrond wordt op een meer duurzame manier geëxploiteerd Het project werd bekroond met de Professionele Prijs van het Phytofar Instituut en met de Prijs voor Duurzame Ontwikkeling van de Provincie Namen , ,79 De projectpartners van DurAgr ISO hebben tools ontwikkeld voor de landbouwers. Via een webplatform en een aantal transregionale tools kunnen de landbouwers een gemeenschappelijke methode hanteren. Op die manier profiteren ze van een zichtbare economische spin-off, die te danken is aan een betere organisatie en opleiding (tijdwinst), collectieve aankopen (groepsprijzen), een betere beheersing van de productiestromen (vermindering van de input), uitwisselingen van ervaring en deskundigheid met collega s en experts. Deze methodiek werd opgestart in Picardië en vervolgens in andere Franse en Belgische regio s geïmplementeerd. Uiteindelijk zou deze aanpak tot de oprichting van een Europese organisatie moeten leiden. déboucher sur une structure européenne. 1 maart juni 2012 Centre Wallon de Recherches Agronomiques (Gembloux) Fédération Unie des Groupements d Éleveurs et d Agriculteurs (Namur) Parc Naturel du Pays des Collines (Ellezelles) Peri G (Boves) Terr Avenir Picardie (Amiens) Inagro (Beitem) Website van het project:

4 Project Distance Zéro Het project Distance Zéro is de uitdaging aangegaan om arbeidsmarkt en opleiding op elkaar af te stemmen. In Wallonië en Champagne-Ardenne werden grensoverschrijdende studies uitgevoerd die tot doel hadden de behoeftes aan arbeidskrachten te analyseren in acht beroepsgebieden, die vooraf door het project geselecteerd werden. Op basis van die studies werden zes opleidingen ontwikkeld, die hoofdzakelijk voor werkzoekenden bedoeld zijn. Om de kansen op werk van de werkzoekenden te verbeteren, hebben de projectpartners opleidingstrajecten op maat ontwikkeld in acht beroepsgebieden: bouw, procesindustrie, diensten aan personen, milieu en duurzame ontwikkeling, podiumtechniek, horeca en toerisme, opleiding en telecommunicatie. Sinds oktober 2008 kunnen werkzoekenden, werknemers en studenten uit Wallonië en Champagne-Ardenne zes grensoverschrijdende opleidingen volgen: medisch secretariaat, onderhoudstechnicus voor windturbines, procesoperator, ICT-businessanalist, licht- en geluidstechnicus , ,7 Groupement d Intérêt Public Education et Formation Tout au Long de la Vie (Reims) Office Wallon de l Emploi et de la Formation Professionnelle (Charleroi) 290 personen werden opgeleid (op 31/12/2011) 600 rechtstreekse begunstigden bedrijven in de grensoverschrijdende regio werden voor het project gesensibiliseerd personen werden over de grensoverschrijdende arbeidsmarkt geïnformeerd via de diverse communicatietools van Distance Zéro 1 september augustus 2012 Website van het project: De cursisten krijgen een drievoudige opleiding: klassikaal onderwijs met een docent, afstandsonderwijs (e-learning) via een on line leeromgeving en bedrijfsstages (zes weken praktijkstage, waarvan twee weken in het buurland). Ook de docenten kunnen opleidingen volgen: bewustmaking over duurzame ontwikkeling, functioneel administrator voor Moodle*, leveren van bijdragen aan cursussen in Moodle, ontwerpen van didactische middelen, bepalen van de reikwijdte van de multidisciplinaire opleidingen, opstellen van specificaties voor blended learning, promoten van afstandsonderwijs. Vanwege het succes van het project werden de partners meer dan eens uitgenodigd om over hun ervaringen te vertellen (via Rencontres wallonnes de l Internet citoyen, een internationaal seminar Moodle Moot, een nationaal colloquium Grensoverschrijdende samenwerking werkgelegenheid en beroepsopleiding, enz.). * Moodle is een open source online leeromgeving (in het Engels: e-learning), die gebruikt wordt om communities op te richten en die mensen ondersteunt bij online leren door didactische inhoud en activiteiten te leveren.

5 Project Leiestreek, van bron tot monding Het project Leiestreek, van bron tot monding, is een samenwerking tussen een groot aantal partners in Noord-Frankrijk en Vlaanderen. In tien jaar tijd is de Leie de ruggengraat geworden van de toeristische projecten tussen Lisbourg en Gent, van bron tot monding. De projectpartners hebben het potentieel van deze streek ontdekt en staan open voor de diversiteit van hun buren. Op die manier zijn ze erin geslaagd om van de Leie een belangrijke toeristische bestemming te maken. De projectpartners verdiepen en versterken de contacten tussen de toeristische spelers in de Leiestreek. Ze zetten ook initiatieven op touw om de vrijetijdssector te professionaliseren en zodoende van deze streek een waardevolle toeristische bestemming te maken ,38 FEDER : ,75 Periode: 1 januari Hun acties draaien rond zeven krachtlijnen: ontwikkeling en promotie van het erfgoed, valorisatie van het riviertoerisme, inrichten van recreatieve routes, streekgastronomie, grensoverschrijdende onthaalpunten, netwerkvorming en professionaliseren van de partners (taalcursussen, workshops, colloquia, beurzen, enz.). Westtoer (Brugge) Toerisme Leiestreek (Kortrijk) Lys sans Frontières (Sailly-sur-la- Lys) Communauté de Communes Artois-Lys (Lillers) Stad Waregem Communauté de Communes Flandre-Lys (La Gorgue) Gemeente Zwevegem Ville d Armentières Ville d Aire-sur-la-Lys Gemeente Sint-Martens-Latem Gemeente Ingelmunster Stad Roeselare Gemeente Wevelgem Gemeente Dentergem Commune de Fiefs Ahoi vzw (Kortrijk) Stad Deinze Stad Gent Stad Harelbeke Stad Izegem Stad Kortrijk Gemeente Kuurne Stad Menen Gemeente Spiere-Helkijn Toerisme Kortrijk Toerisme Oost-Vlaanderen (Gent) VVV West-Vlaamse Scheldestreek (Bossuit) Stad Wervik Gemeente Wielsbeke Gemeente Zulte Ville d Halluin Ville de Saint-Venant Ville de Lespesses Ville de Ham en Artois Ville de Gonnehem Office de Tourisme (OT) du Pays de la Lys Romane Les amis du Bastion Nord de Saint-Venant Ville d Erquinghem-Lys Communauté de Communes du Pays d Aire Ville de Sailly-sur-la-Lys Ville de Wittes Ville de Comines-Warneton B.W.M. t Veer, beschermde werkplaat Menen De projectpartners hebben good practises uitgewisseld (over verplaatsingen per fiets), gemeenschappelijke innoverende projecten gecreëerd (Ecolodges), ze vieren geregeld samen hun territoriale samenwerking rond de Leie en brengen het potentieel van de Leiestreek tot leven. Het toeristische netwerk rond het industriële erfgoed wordt gevaloriseerd en een grensoverschrijdende toeristische gids werd uitgegeven (NL en FR). Alles bij elkaar kunnen we stellen dat de toeristische samenwerking in de Leiestreek een voorbeeld kan zijn voor andere domeinen waarin een dergelijke samenwerking mogelijk is in een gebied zoals dat van de toeristische Leiestreek. ( ) personen hebben boottochten gemaakt. Meer dan personen hebben deelgenomen aan het Fietsfeest en de Leiefeesten. Gedurende het eerste openingsjaar hebben personen de gerestaureerde machinezaal van Zwevegem bezocht personen werden onthaald om toeristische documentatie uit te wisselen, voor opleidingen, deelname aan de activiteiten in het grensoverschrijdend toeristisch centrum van Leiezonder-grenzen in Sailly-sur-la-Lys. 3 Ecolodge-dorpen werden gerealiseerd in Halluin, Sailly-sur-la-Lys en Haverskerque. Ook in Fiefs en Mont-Bernanchon worden momenteel Ecolodgedorpen gebouwd. Websites: en

,64 EUR ,32 EUR

,64 EUR ,32 EUR 3.6.173 - ALARM FWV Voor een veiligheid zonder grenzen Verbetering van de grensoverschrijdende hulpverlening en rampoefeningen Operationeel beheer van de risico's in het grensgebied Frankrijk-Wallonie-Vlaanderen

Nadere informatie

BIJLAGE: goedgekeurde projecten - stuurgroepvergadering 24 juni Interreg IV A France Wallonie - Vlaanderen

BIJLAGE: goedgekeurde projecten - stuurgroepvergadering 24 juni Interreg IV A France Wallonie - Vlaanderen BIJLAGE: goedgekeurde projecten - stuurgroepvergadering 24 juni 2011 Interreg IV A France Wallonie - Vlaanderen 1. Tandem Ondersteuning van ondernemingen (profit & non profit) met innovatiepotentieel door

Nadere informatie

Ontwikkeling van een duurzame grensoverschrijdende levensmiddelenketen

Ontwikkeling van een duurzame grensoverschrijdende levensmiddelenketen 2.3.100 - "Filière AD-T" Ontwikkeling van een duurzame grensoverschrijdende levensmiddelenketen 1. PROJECTLEIDER HD Gestion Postcode: 7000 Stad: Mons Land: België 2. PROJECTPARTNERS EN BUDGET PROJECTPARTNERS

Nadere informatie

Met grensoverschrijdende opleiding en begeleiding naar een grenzeloze arbeidsmarkt waar vraag en aanbod beter op elkaar zijn afgestemd

Met grensoverschrijdende opleiding en begeleiding naar een grenzeloze arbeidsmarkt waar vraag en aanbod beter op elkaar zijn afgestemd 4.9.214 - Grenzeloos Competent Met grensoverschrijdende opleiding en begeleiding naar een grenzeloze arbeidsmarkt waar vraag en aanbod beter op elkaar zijn afgestemd 1. PROJECTLEIDER Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij

Nadere informatie

NOUS PARLONS LES MÊMES LANGUES PARTNERS IN TAAL

NOUS PARLONS LES MÊMES LANGUES PARTNERS IN TAAL Communiquer sans frontières Grensverleggend communiceren FRANEL Interreg III-project Frankrijk/Wallonië/Vlaanderen Frans-Vlaams deel-programma NOUS PARLONS LES MÊMES LANGUES PARTNERS IN TAAL 1. Wat is

Nadere informatie

ÉVÉNEMENT DE LANCEMENT LANCERINGSEVENEMENT

ÉVÉNEMENT DE LANCEMENT LANCERINGSEVENEMENT PROGRAMME DE COOPÉRATION TRANSFRONTALIÈRE GRENSOVERSCHRIJDEND SAMENWERKINGSPROGRAMMA ÉVÉNEMENT DE LANCEMENT LANCERINGSEVENEMENT Lucie Maurel Equipe technique Interreg Technisch team Interreg Mons 17.10.2018

Nadere informatie

LIFE 2016 BE REEL! Wooncongres VVSG 6 december 2018 Brussel

LIFE 2016 BE REEL! Wooncongres VVSG 6 december 2018 Brussel LIFE 2016 BE REEL! Wooncongres VVSG 6 december 2018 Brussel Nationaal training programma voor lokale overheden LIFE IP CA 2016 BE-REEL! With the contribution of the LIFE financial instrument of the European

Nadere informatie

PROJECTPARTNERS GEBIEDSDEEL TOTAAL BUDGET EFRO. Anges Gardins FR ,47 EUR ,23 EUR. Département du Nord FR ,16 EUR ,08 EUR

PROJECTPARTNERS GEBIEDSDEEL TOTAAL BUDGET EFRO. Anges Gardins FR ,47 EUR ,23 EUR. Département du Nord FR ,16 EUR ,08 EUR 4.7.199 - AD-In Inclusieve Duurzame Voeding 1. PROJECTLEIDER Observatoire de la Santé du Hainaut (OSH) Postcode: 7021 Stad: Havré Land: België 2. PROJECTPARTNERS EN BUDGET PROJECTPARTNERS GEBIEDSDEEL TOTAAL

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

TITRE DE L ÉVÉNEMENT TITEL VAN HET EVENEMENT

TITRE DE L ÉVÉNEMENT TITEL VAN HET EVENEMENT PROGRAMME DE COOPÉRATION TRANSFRONTALIÈRE GRENSOVERSCHRIJDEND SAMENWERKINGSPROGRAMMA TITRE DE L ÉVÉNEMENT TITEL VAN HET EVENEMENT Logo du projet Projectlogo Prénom/Voornaam NOM/NAAM Equipe Technique Interreg

Nadere informatie

TRENDRAPPORT LEIESTREEK

TRENDRAPPORT LEIESTREEK TRENDRAPPORT LEIESTREEK 2013-2014 Deel 1: Aanbod Tabel 1.1: Capaciteit in bedden, logies Leiestreek Logiesvorm 2002 2007 2012 2013 2014 2013-2014 In % 2014 Hotels 2 099 2 012 2 306 2 267 2 463 +157 46,6

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2002-2003 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2002

Nadere informatie

EVÉNEMENT DE LANCEMENT LANCERINGSEVENEMENT

EVÉNEMENT DE LANCEMENT LANCERINGSEVENEMENT PROGRAMME DE COOPÉRATION TRANSFRONTALIÈRE GRENSOVERSCHRIJDEND SAMENWERKINGSPROGRAMMA EVÉNEMENT DE LANCEMENT LANCERINGSEVENEMENT Eric DELECOSSE Directeur Equipe Technique Interreg Antenne Wallonie Technische

Nadere informatie

FRANEL en STUDIO FRANEL

FRANEL en STUDIO FRANEL FRANEL en STUDIO FRANEL Twee zijden van een flexibele elektronische taalleeromgeving met streaming video BVTL, Leuven, 24 maart 2007 1. Lingu@tic, een Europees Interreg-project www.kuleuven-kortrijk.be/linguatic

Nadere informatie

vrijdag 10 & zaterdag 11 februari 2012

vrijdag 10 & zaterdag 11 februari 2012 Zoek je JOB DAGEN niet te ver vrijdag 10 & zaterdag 11 februari 2012 www.jobdagen.be Gent Zoek je JOB DAGEN niet te ver vrijdag 10 & zaterdag 11 februari 2012 De Pinte Deinze Machelen Wielsbeke Zulte Gavere

Nadere informatie

TRENDRAPPORT LEIESTREEK

TRENDRAPPORT LEIESTREEK TRENDRAPPORT LEIESTREEK 2014-2015 Deel 1: Aanbod Tabel 1.1: Capaciteit in bedden, logies Leiestreek Logiesvorm 2002 2007 2012 2014 2015 2014-2015 In % 2015 Hotels 2 099 2 012 2 306 2 463 2 588 +125 45,5

Nadere informatie

TRANSMOBIL. Persdossier. Startevent 14 juni Station van Belle

TRANSMOBIL. Persdossier. Startevent 14 juni Station van Belle Persdossier TRANSMOBIL Startevent 14 juni 2018 - Station van Belle Een betere dienstverlening inzake mobiliteit in de grensoverschrijdende plattelandsregio TRANSMOBIL: zich verplaatsen over de grens heen

Nadere informatie

Le Programme France-Wallonie-Vlaanderen : Het Programma France-Wallonie-Vlaanderen

Le Programme France-Wallonie-Vlaanderen : Het Programma France-Wallonie-Vlaanderen PROGRAMME DE COOPÉRATION TRANSFRONTALIÈRE GRENSOVERSCHRIJDEND SAMENWERKINGSPROGRAMMA Le Programme France-Wallonie-Vlaanderen : Het Programma France-Wallonie-Vlaanderen Stratégie et défis Strategie en uitdagingen

Nadere informatie

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME?

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? FACTSHEET 1. WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? In lijn met een door het Europees Parlement voorgestelde voorbereidende

Nadere informatie

Grafische sector vooral actief op as Brugge-Roeselare-Kortrijk

Grafische sector vooral actief op as Brugge-Roeselare-Kortrijk Grafische sector vooral actief op as Brugge-Roeselare-Kortrijk Jens Vannieuwenhuyse sociaaleconomisch beleid, WES De grafische sector is niet in elke West-Vlaamse regio even sterk aanwezig. Waar de concentratie

Nadere informatie

Stand van Zaken Campagne Hart van Europa

Stand van Zaken Campagne Hart van Europa Stand van Zaken Campagne Hart van Europa September 2013 1. De Partners de solide basis van onze Euregionale samenwerking! Hart van Europa is een samenwerkingsverband tussen: Toerisme Limburg (BE) Fédération

Nadere informatie

Een intensief taalbad!

Een intensief taalbad! 2011 Sedert 1963 organiseren wij kwalitatief hoogstaande taalcursussen (Nederlands - Engels - Frans) voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Cijfers bewijzen ons succes: Een intensief taalbad! Onze cursussen

Nadere informatie

Europese Structuurfondsen Betty De Wachter

Europese Structuurfondsen Betty De Wachter Europese Structuurfondsen Betty De Wachter Politieke Academie 2013 Europese cohesiebeleid Doel: economische, sociale en territoriale samenhang of cohesie in de Europese Unie Principes: ontwikkeling herverdeling

Nadere informatie

Signalisatie in de openbare ruimte

Signalisatie in de openbare ruimte Signalisatie in de openbare ruimte Wie is URBIS? Wij zijn een departement gespecialiseerd in de ontwikkeling en de realisatie van specifieke projecten voor de openbare ruimte. Met 30 jaar ervaring, ondersteunt

Nadere informatie

04 juli Raadzaal Provinciehuis Boeverbos

04 juli Raadzaal Provinciehuis Boeverbos PROGRAMME DE COOPÉRATION TRANSFRONTALIÈRE GRENSOVERSCHRIJDEND SAMENWERKINGSPROGRAMMA SAMENWERKINGSPROGRAMMA 04 juli 2017 - Raadzaal Provinciehuis Boeverbos 09.30u: Ontvangst 10.00u: Toelichting 12.00u:

Nadere informatie

CATALOGUS NAJAAR VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN GRATIS. Ontwikkel je vaardigheden en realiseer je professionele projecten!

CATALOGUS NAJAAR VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN GRATIS. Ontwikkel je vaardigheden en realiseer je professionele projecten! VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN GRATIS CATALOGUS NAJAAR 2019 Ontwikkel je vaardigheden en realiseer je professionele projecten! DEZE BROCHURE IS VOOR: Elke werkzoekende met een minimumleeftijd

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

Foto van de lokale arbeidsmarkt

Foto van de lokale arbeidsmarkt Regioscan West-Vlaanderen Werkt 1, Foto van de lokale arbeidsmarkt Tanja Termote sociaaleconomisch beleid, WES Er zijn tussen de West-Vlaamse regio s en gemeenten grote verschillen vast te stellen op het

Nadere informatie

TRENDRAPPORT LEIESTREEK

TRENDRAPPORT LEIESTREEK TRENDRAPPORT LEIESTREEK 2016-2017 INLEIDING In het trendrapport wordt de Leiestreek gedefinieerd als de 27 volledige gemeenten die onderdeel vormen van de Leiestreek. De gemeenten uit de Oost-Vlaamse

Nadere informatie

EEN INTENSIEF TAALBAD!

EEN INTENSIEF TAALBAD! NL 2015 Sedert 1963 organiseren wij kwalitatief hoogstaande taalcursussen (Nederlands - Engels) voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Cijfers bewijzen ons succes: EEN INTENSIEF TAALBAD! Onze cursussen getuigen

Nadere informatie

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be Europees Instituut voor Onderzoek over de Mediterrane en Euro-Arabische Samenwerking www.medea.be V O O R S T E L L I N G Voor Europa is de samenwerking met haar naaste buren de Arabische en Mediterrane

Nadere informatie

SERR-IN RESOC Zuid-West-Vlaanderen

SERR-IN RESOC Zuid-West-Vlaanderen SERR-IN RESOC Zuid-West-Vlaanderen Emploi sans frontières - Grenzeloos tewerkstellen Interreg V-project (Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen) Het project Dit project vloeit voort uit het Interreg IV-project

Nadere informatie

Infobrochure. Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West Vlaanderen / Flandre Dunkerque Côte d Opale. I.

Infobrochure. Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West Vlaanderen / Flandre Dunkerque Côte d Opale. I. Infobrochure Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West Vlaanderen / Flandre Dunkerque Côte d Opale I. Inleiding Op vrijdag 03 april 2009 ondertekenden politieke vertegenwoordigers

Nadere informatie

Strategische ontwikkeling van de globale attractiviteit van de grensoverschrijdende Ardennen

Strategische ontwikkeling van de globale attractiviteit van de grensoverschrijdende Ardennen Strategische ontwikkeling van de globale attractiviteit van de grensoverschrijdende Ardennen 3.4.106 - Mobilisatie van de bedrijven en burgers van de grensoverschrijdende Ardennen (Project B) Ardenne Ambassadors

Nadere informatie

TOOL 3. DIVERSImeter: VRAGENLIJST OVER STRATEGIE, LEIDERSCHAP EN ORGANISATIECULTUUR

TOOL 3. DIVERSImeter: VRAGENLIJST OVER STRATEGIE, LEIDERSCHAP EN ORGANISATIECULTUUR TOOL 3. DIVERSImeter: VRAGENLIJST OVER STRATEGIE, LEIDERSCHAP EN ORGANISATIECULTUUR [ TOOLS ] De DIVERSImeter is een analysevragenlijst gebaseerd op zelfevaluatie en toegespitst op strategie, leiderschap

Nadere informatie

Indicatorenfiche: prioriteit 1

Indicatorenfiche: prioriteit 1 INTERVENTIELOGICA INTERREG 5 In de verordeningen voor de periode 2014-2020 legt de Europese Commissie de nadruk op de interventielogica van de s en op het belang van de selectie van de resultaat- en realisatiegebonden

Nadere informatie

Functieprofiel projectmedewerker

Functieprofiel projectmedewerker Functieprofiel projectmedewerker Situering L4-volwassenenonderwijs vzw is het netwerk van de centra voor volwassenenonderwijs en het centrum voor basiseducatie in de regio Leuven-Hageland-Tervuren. Door

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/16/010 BERAADSLAGING NR. 16/003 VAN 12 JANUARI 2016 OVER DE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS TUSSEN DE

Nadere informatie

Ontstaan en organisatie. Voorstelling organisatie. Integrale toegankelijkheid. Ontstaan en organisatie. Integrale toegankelijkheid

Ontstaan en organisatie. Voorstelling organisatie. Integrale toegankelijkheid. Ontstaan en organisatie. Integrale toegankelijkheid Ontstaan en organisatie Voorstelling organisatie Opgericht in 2001 VZW Initiatief: provincie West-Vlaanderen Doel: Coördinatie en afstemming van wat rond gebeurt Meldpunt discriminatie Netwerkpartners:

Nadere informatie

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek 1. Inleiding Het samenwerkingsakkoord van 15 juli 2014 tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/13/201 BERAADSLAGING NR 13/095 VAN 1 OKTOBER 2013 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

cosmolingua Taaltrainingen Nederlands Individueel Groepen op maat Open trainingen Taalbad

cosmolingua Taaltrainingen Nederlands Individueel Groepen op maat Open trainingen Taalbad cosmolingua Taaltrainingen Nederlands Individueel Groepen op maat Open trainingen Taalbad 2014 1 Inhoudsopgave Inhoud Pagina Inleiding 3 Trainingsaanbod 4 Trainingsmethode... 5 Tarieven en voorwaarden

Nadere informatie

Belangrijke informatie: de Gemeenschappelijke Prioriteit met het Frans-Engelse Kanaal programma

Belangrijke informatie: de Gemeenschappelijke Prioriteit met het Frans-Engelse Kanaal programma Belangrijke informatie: de Gemeenschappelijke Prioriteit met het Frans-Engelse Kanaal programma 1. Uittreksel uit het 2 Zeeën Operationeel Programma, Prioriteit 4 : Gemeenschappelijke Prioriteit met het

Nadere informatie

En hoe nu verder? Kiezen in een context van langdurige zorg

En hoe nu verder? Kiezen in een context van langdurige zorg En hoe nu verder? Kiezen in een context van langdurige zorg Jeroen Knaeps Prof. dr. Chantal Van Audenhove SAMEN KIEZEN Naar een evidence based overleg tussen zorgverstrekker en patiënt MICRO MICRO Evoluties

Nadere informatie

OVERZICHT. Project Substainable Use of Nitrogen Project Zee en Polder GRENSOVERSCHRIJDENDE AANPAK TOERISME

OVERZICHT. Project Substainable Use of Nitrogen Project Zee en Polder GRENSOVERSCHRIJDENDE AANPAK TOERISME 2012 OPERATIONELE SAMENVATTING OVERZICHT HET PROGRAMMA STAND VAN ZAKEN VAN HET PROGRAMMA RESULTATEN VAN HET PROGRAMMA OP 31 DECEMBER 2012 PRIORITEIT 1 DE ECONOMISCHE ONTWIKKELING VAN DE ZONE BEVORDEREN

Nadere informatie

Valeriaan PERSDOSSIER. Brussel. 20, 21 & 22/4/2012 Tour & Taxis ORGANISATIE. valeriaan-brussel.be

Valeriaan PERSDOSSIER. Brussel. 20, 21 & 22/4/2012 Tour & Taxis ORGANISATIE. valeriaan-brussel.be Valeriaan Brussel 20, 21 & 22/4/2012 Tour & Taxis PERSDOSSIER ORGANISATIE valeriaan-brussel.be Bio, daar ga je voor! Nature & Progrès en Velt nodigen je graag uit voor de tweede editie van de beurs Valeriaan

Nadere informatie

Indicatorenfiche: prioriteit 4

Indicatorenfiche: prioriteit 4 INTERVENTIELOGICA INTERREG 5 In de verordeningen voor de periode 2014-2020 legt de Europese Commissie de nadruk op de interventielogica van de s en op het belang van de selectie van de resultaat- en realisatiegebonden

Nadere informatie

Steunpunt duurzaam wonen en bouwen

Steunpunt duurzaam wonen en bouwen Steunpunt duurzaam wonen en bouwen Provincie West-Vlaanderen Minaraad 16 juni 2014 Wat is het steunpunt duurzaam wonen en bouwen? Gegroeid vanuit de transitiearena duurzaam wonen en bouwen (Vlaams platform)

Nadere informatie

MODIFICATION BUDGETAIRE DETAILLEE IN DETAIL BEGROTINGSWIJZIGING. No2 Nr COMMUNE D IXELLES / GEMEENTE ELSENE

MODIFICATION BUDGETAIRE DETAILLEE IN DETAIL BEGROTINGSWIJZIGING. No2 Nr COMMUNE D IXELLES / GEMEENTE ELSENE MODIFICATION BUDGETAIRE DETAILLEE IN DETAIL BEGROTINGSWIJZIGING No2 Nr2 2017 COMMUNE D IXELLES / GEMEENTE ELSENE : Modification budgétaire 2 / Begrotingswijziging 2 1 / 12 Présentation fonctionnelle Functionele

Nadere informatie

FEBIAC Stelt voor: Persdossier Woensdag 29 mei 2013

FEBIAC Stelt voor: Persdossier Woensdag 29 mei 2013 FEBIAC Stelt voor: Persdossier Woensdag 29 mei 2013 Voorwoord& EenjaargeledenkondigdenwijtijdensonzealgemenevergaderingaandatFEBIACmeerjongerenmoestaantrekkenvoor deberoepenvandeautomobielsectorinhetalgemeenenvoorbanenbijonzeconcessiehoudersinhetbijzonder,voorde

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 21.01.2016 MONITEUR BELGE 4027 4028 BELGISCH STAATSBLAD 21.01.2016 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 21.01.2016 MONITEUR BELGE 4029 4030 BELGISCH STAATSBLAD 21.01.2016 MONITEUR BELGE

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

projectmedewerk(st)er visuele communicatie en multimedia (webmaster)

projectmedewerk(st)er visuele communicatie en multimedia (webmaster) De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai werft aan: projectmedewerk(st)er visuele communicatie en multimedia (webmaster) I. DE EUROMETROPOOL LILLE-KORTRIJK-TOURNAI

Nadere informatie

Hoe ziet de toekomst van ICT-beleid eruit in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen?

Hoe ziet de toekomst van ICT-beleid eruit in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen? Informatie en Communicatie Technologie (ICT) in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen Visies op de toekomst van Beleid, Praktijk en Onderzoek & Ontwikkeling In september 2002 heeft een internationale

Nadere informatie

Oproep experts Erasmus+ jeugd

Oproep experts Erasmus+ jeugd Oproep experts Erasmus+ jeugd Het programma Erasmus+ is de opvolger van onder meer het Youth in Action-programma en loopt van 2014 tot en met 2020. Door te investeren onderwijs, niet-formeel leren en training

Nadere informatie

in de wereld van werk

in de wereld van werk Sterk in de wereld van werk Uw belangen behartigen Onze kernopdracht is de gemeenschappelijke belangen behartigen van alle Federgon-sectoren. Wij: vertegenwoordigen deze sectoren en komen op voor hun belangen

Nadere informatie

Tweetalige lerarenopleiding. Deviens l instituteur de demain!

Tweetalige lerarenopleiding. Deviens l instituteur de demain! Tweetalige lerarenopleiding Deviens l instituteur de demain! Brusselse context Meertaligheid en multiculturaliteit Hoe ziet het onderwijs eruit? Talenkennis Brusselse context Weinig contact tussen de taalgemeenschappen

Nadere informatie

Leie2015 (werktitel)

Leie2015 (werktitel) Leie2015 (werktitel) Leie2015 Missie Leie2015 is een project dat op veelzijdige wijze de metamorfosen van de Leie en haar boorden verbeeldt: stedenbouwkundig, economisch, ecologisch, demografisch, cultureel,

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen. Voorstel voor een besluit (COM(2003) 54 C5-0060/2003 2003/0025(COD))

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen. Voorstel voor een besluit (COM(2003) 54 C5-0060/2003 2003/0025(COD)) EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen 18 juni 2003 PE 331.551/22-48 AMENDEMENTEN 22-48 Ontwerpverslag (PE 331.551) Lissy Gröner over het voorstel voor een besluit

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE WEST-VLAANDEREN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2017 vs. 2016 PROVINCIE WEST-VLAANDEREN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6

Nadere informatie

De kracht van (internationaal) samenwerken. Individually, we are one drop. Together, we are an ocean. Ryunosuke Satoro

De kracht van (internationaal) samenwerken. Individually, we are one drop. Together, we are an ocean. Ryunosuke Satoro De kracht van (internationaal) samenwerken Individually, we are one drop. Together, we are an ocean. Ryunosuke Satoro Voorstelling Westtoer - Westtoer = autonoom provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie

Nadere informatie

Mobiliteit. Onderwijs Normen

Mobiliteit. Onderwijs Normen Kwaliteit Erkenning Mobiliteit Onderwijs Normen Werkgelegenheid Kwalificaties en opleidingsprogramma s gericht op de arbeidsmarkt ontwikkelen Het VSPORT + Project Het VSPORT + Project heeft als hoofddoel

Nadere informatie

INTERREG IV France Wallonie - Vlaanderen OP 31 DECEMBER 2011, 129,1 MILJOEN EUROPESE FINANCIERING OM GRENZEN TE VERVAGEN...

INTERREG IV France Wallonie - Vlaanderen OP 31 DECEMBER 2011, 129,1 MILJOEN EUROPESE FINANCIERING OM GRENZEN TE VERVAGEN... OP 31 DECEMBER 2011, 129,1 MILJOEN INTERREG IV France Wallonie - Vlaanderen EUROPESE FINANCIERING OM GRENZEN TE VERVAGEN... Sinds de start in 1990 van de INTERREG-programma s ontwikkelden Noord- Frankrijk,

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Meer toerisme door gebruik nieuwe media Charel van Dam Innovatielab/NBTC

Meer toerisme door gebruik nieuwe media Charel van Dam Innovatielab/NBTC 1 Meer toerisme door gebruik nieuwe media Charel van Dam Innovatielab/NBTC Agenda Wat is innovatielab? Doel innovatielab Onderzoek innovatielab Producten innovatielab Travel 3.0 platform 2 Wat is het innovatielab

Nadere informatie

vrijdag & zaterdag 26 & 27 april 2013

vrijdag & zaterdag 26 & 27 april 2013 Zoek je JOB DAGEN niet te ver vrijdag & zaterdag 26 & 27 april 2013 www.jobdagen.be Zoek je JOB DAGEN niet te ver vrijdag 26 & zaterdag 27 april 2013 Poperinge Langemark Poelkapelle Ieper heuvelland Roeselare

Nadere informatie

De demografische groei, een gelegenheid voor de creatie van werkgelegenheid en economische ontwikkeling

De demografische groei, een gelegenheid voor de creatie van werkgelegenheid en economische ontwikkeling VILLE DE BRUXELLES CABINET DE L ECHEVINE DE L INSTRUCTION PUBLIQUE ET DE LA JEUNESSE Faouzia HARICHE STAD BRUSSEL KABINET VAN DE SCHEPEN VAN OPENBAAR ONDERWIJS, EN VAN JEUGD Faouzia HARICHE De demografische

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2003 Werknemers Uren Werkzoekenden

Nadere informatie

10159/17 mak/gra/fb 1 DG D 1C

10159/17 mak/gra/fb 1 DG D 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 12 juni 2017 (OR. en) 10159/17 ENFOPOL 301 PROCIV 54 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 8 juni 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig

Nadere informatie

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer AUTEURS Jonathan Desdemoustier, onderzoeker-doctorandus, Smart City Institute, HEC-Liège, Universiteit van Luik (België)

Nadere informatie

Studenten handleiding

Studenten handleiding Studenten handleiding Project: Construction-related Language Learning for Low-skilled Migrant Workers: Bouwgerelateerd taalonderwijs voor geïmmigreerde werknemers Acronym: CoLa Internet-Address: www.construction-language-learning.eu

Nadere informatie

FACETTEN VAN WEST-VLAANDEREN. Transvisite: grensoverschrijdende koop- en bezoekersstromen tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk

FACETTEN VAN WEST-VLAANDEREN. Transvisite: grensoverschrijdende koop- en bezoekersstromen tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk 59 FACETTEN VAN WEST-VLAANDEREN Transvisite: grensoverschrijdende koop- en bezoekersstromen tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk 59 FACETTEN VAN WEST-VLAANDEREN Transvisite: grensoverschrijdende

Nadere informatie

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab Slim In De Stad Mobile Digital Lab Slimme steden vragen slimmer onderwijs Context Brussel, stadslabo grote maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen: samenleven in diversiteit, (kans)armoede, meertaligheid,

Nadere informatie

Groene Sporen. Strategisch project regionale groenstructuur Zuid-West-Vlaanderen

Groene Sporen. Strategisch project regionale groenstructuur Zuid-West-Vlaanderen Groene Sporen Strategisch project regionale groenstructuur Zuid-West-Vlaanderen Waarom Groene Sporen? Zuid-West-Vlaanderen wordt geconfronteerd met een aantal ruimtelijke uitdagingen die in de komende

Nadere informatie

Gedifferentieerde leertrajecten

Gedifferentieerde leertrajecten Studiedag: Het volwassenenonderwijs en levenslang leren: een krachtige synergie VERSLAG WORKSHOP PCA / 4 februari 2015 Gedifferentieerde leertrajecten Dit verslag is een beknopte weergave van de gevoerde

Nadere informatie

Accidents de la circulation avec/sans délit de fuite - Niveau national Verkeersongevallen met/zonder vluchtmisdrijf - Nationaal

Accidents de la circulation avec/sans délit de fuite - Niveau national Verkeersongevallen met/zonder vluchtmisdrijf - Nationaal Accidents de la circulation avec/sans délit de fuite - Niveau national Verkeersongevallen met/zonder vluchtmisdrijf - Nationaal Aantal ongevallen met stoffelijke schade 74535 72441 8626 155602 Aantal ongevallen

Nadere informatie

BELGIE KILOMETERHEFFING

BELGIE KILOMETERHEFFING Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 64359 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG N. 2004 3391 (2004 2305) [2004/202310] 12 MEI 2004. Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve

Nadere informatie

Indicatorenfiche: prioriteit 3

Indicatorenfiche: prioriteit 3 INTERVENTIELOGICA INTERREG 5 In de verordeningen voor de programmaperiode 2014-2020 legt de Europese Commissie de nadruk op de interventielogica van de programma s en op het belang van de selectie van

Nadere informatie

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels Activiteitenverslag Inleiding 2014 werd in het kader van de regionalisering van het toerisme als een scharnierjaar aangekondigd. Het is ook een jaar van consolidatie geweest voor het toerisme in Brussel.

Nadere informatie

Natuurnetwerk in Wallonië

Natuurnetwerk in Wallonië Natuurnetwerk in Wallonië Catherine Hauregard, Waalse Overheidsdienst Afdeling Natuur en Bos «Networking event over de Nationale biodiversiteitsstrategie» 19 mei 2014, KBIN Biodiversiteit in Wallonië Ecologische

Nadere informatie

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat 189 1140 Evere 17/09/2010-31/08/2011-1- A. HET MBMA Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding met haar geklasseerde tuinen

Nadere informatie

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA Fair Tourism BELEIDSNOTA Grant Agreement No.: 2014-1-UK01-KA200-000057 Inleiding Toerisme is de derde belangrijkste economische sector in de EU. Hoewel toerisme een positieve impact heeft op economische

Nadere informatie

Lijst van mogelijke partners UNMS-MP

Lijst van mogelijke partners UNMS-MP Lijst van mogelijke partners 2016-075-UNMS-MP N Naam van de entiteit 300 Espace Seniors asbl Place Saint-Jean, 1 Association Socialiste de la Personne Handicapée asbl Latitude Jeunes asbl Un Pass dans

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE WEST-VLAANDEREN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs. 2015 PROVINCIE WEST-VLAANDEREN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6

Nadere informatie

Bijlage 2: Overzicht activiteiten ter versterking communicatie en informatievoorziening in de grensregio s

Bijlage 2: Overzicht activiteiten ter versterking communicatie en informatievoorziening in de grensregio s Bijlage 2: Overzicht activiteiten ter versterking communicatie en informatievoorziening in de grensregio s Introductie Hieronder zijn de verschillende activiteiten beschreven die door de ANVS worden ondernomen

Nadere informatie

Werkgroep DIENSTENSECTOR, tertiare, quartaire, toerisme en recreatie 07 maart

Werkgroep DIENSTENSECTOR, tertiare, quartaire, toerisme en recreatie 07 maart !""#!""# Aandeel van de werkgelegenheid binnen de provincie 1981 Tielt 6,6% Oostende 11,2% Veurne 3,9% Ieper 7,3% Diksmuide 2,6% Kortrijk 28,5% Tielt 8,1% Oostende 9,7% Veurne 4,4% Ieper 8,1% Aandeel van

Nadere informatie

Welke (bouw)taal spreekt men in Noord en Zuid? Bouwend België en de Architect Wie zijn ze, wat doen ze, breng ze samen en zie wat volgt

Welke (bouw)taal spreekt men in Noord en Zuid? Bouwend België en de Architect Wie zijn ze, wat doen ze, breng ze samen en zie wat volgt Welke (bouw)taal spreekt men in Noord en Zuid? Bouwend België en de Architect Wie zijn ze, wat doen ze, breng ze samen en zie wat volgt Vanuit Identiteit en DNA tot en Identiteit België Architecten Bevolking

Nadere informatie

LOKALE POLITIE / POLICE LOCALE 31/12/2017

LOKALE POLITIE / POLICE LOCALE 31/12/2017 Het CaLog-personeel ten opzichte van de oppervlakte en het aantal inwoners van de provincies, op referentiedatum 31 december 2017 (Best. arr. Brussel-Hoofdstad wordt hier niet getoond om de grafiek leesbaar

Nadere informatie

LOKALE POLITIE / POLICE LOCALE 31/12/2016

LOKALE POLITIE / POLICE LOCALE 31/12/2016 BRABANT WALLON LIÈGE LUXEMBOURG NAMUR HAINAUT ANTWERPEN LIMBURG VLAAMS- BRABANT OOST- VLAANDEREN WEST- VLAANDEREN BELGIQUE / BELGIE Het CaLog-personeel ten opzichte van de oppervlakte en het aantal inwoners

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

Accroissement démographique, multiculturalité, dualisation sociale: les enjeux bruxellois

Accroissement démographique, multiculturalité, dualisation sociale: les enjeux bruxellois OBSERVATOIRE DE LA SANTÉET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL www.observatbru.be Accroissement démographique, multiculturalité, dualisation sociale: les enjeux bruxellois

Nadere informatie

Cursussen Frans. Juni, Juli, Augustus 2013. www.institutfrancais.nl PAYS-BAS MAISON DESCARTES

Cursussen Frans. Juni, Juli, Augustus 2013. www.institutfrancais.nl PAYS-BAS MAISON DESCARTES Cursussen Frans Juni, Juli, Augustus 2013 PAYS-BAS MAISON DESCARTES www.institutfrancais.nl Cursussen juni Algemene cursussen - 5 weken BEGINNERS - HALF 1 24 lesuren - 290/ 265* A1-1 Half 1 Di en Do 18.30-21.00

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia Dementievriendelijke gemeente/stad Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia WAAROM? Belang van een dementievriendelijke gemeente Door de ogen van personen met dementie Door de ogen van personen met

Nadere informatie

CATALOGUS NAJAAR GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN

CATALOGUS NAJAAR GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN CATALOGUS NAJAAR 2018 GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN Ontwikkel je vaardigheden en verwezenlijk je professionele projecten! www.horecabepro.be DEZE BROCHURE IS VOOR : Elke werkzoekende

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

BOSS paints, opgericht in 1943. Anno 2014: verffabrikant, groothandel voor schilders, en de groep achter 54 Belgische coloraverfwinkels

BOSS paints, opgericht in 1943. Anno 2014: verffabrikant, groothandel voor schilders, en de groep achter 54 Belgische coloraverfwinkels EVEREST, het digitaal leerplatform van BOSS Paints & Colora Kandidatuur L&D Awards 2015 BOSS paints, opgericht in 1943. Anno 2014: verffabrikant, groothandel voor schilders, en de groep achter 54 Belgische

Nadere informatie

Proeven aan de Master Expertdocent Beroepsonderwijs (MEB)

Proeven aan de Master Expertdocent Beroepsonderwijs (MEB) Proeven aan de Master Expertdocent Beroepsonderwijs (MEB) Monique Ridder opleidingscoördinator MEB Kerndocent Zorg en Welzijn mam.ridder@windesheim.nl Anoek klein Haar-Maters VMBO docent Gezondheidszorg

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2007 Werknemers (1) Werkzoekenden

Nadere informatie