Verslag selectiecommissie lijst Eerste Kamer 50PLUS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag selectiecommissie lijst Eerste Kamer 50PLUS"

Transcriptie

1 Inleiding Verslag selectiecommissie lijst Eerste Kamer 50PLUS In opdracht van het hoofdbestuur heeft een onafhankelijke commissie een conceptlijst opgesteld voor de Eerste Kamerverkiezingen De commissie bestond uit Jan Nagel (fractievoorzitter en lijsttrekker Eerste Kamer 50PLUS), Henk Krol (fractievoorzitter Tweede Kamer 50PLUS) en Wim van Overveld, (lid Hoofdbestuur namens het Hoofdbestuur). Al eerder heeft de Algemene Ledenvergadering Jan Nagel op 8 november 2014 als nr. 1 en lijsttrekker gekozen. De commissie beoordeelde alle sollicitatiebrieven en moest daaruit een keuze maken wie voor een gesprek uitgenodigd zouden worden. Veelal vielen sollicitanten af door gebrek aan politieke ervaring. We danken deze kandidaten voor de genomen moeite en hopen dat ze toch actief binnen de partij blijven. De selectiecommissie voerde op 25, 30 en 31 januari 2015 in totaal 15 gesprekken met de diverse kandidaten. Vaak waren de verwachtingen van de diverse kandidaten hoog gespannen als het ging om de mogelijke plaats op de lijst. Doordat een redelijk aantal kandidaten liet blijken een topplaats te ambiëren, zijn teleurstellingen niet uitgesloten. De selectiecommissie gaat er van uit dat alle kandidaten instemmen met het feit dat de onafhankelijke commissie maar één doel voor ogen heeft gehad, namelijk een zo sterk mogelijke lijst in het partijbelang. Enkele overwegingen De selectiecommissie had primair en eigenlijk de enige opdracht een conceptlijst voor de Eerste Kamer op te stellen. Dat neemt niet weg dat deze kandidaatstelling om een aantal redenen soms in breder verband moest worden gezien. In de eerste plaats is vanuit de partij herhaaldelijk de wens geuit het aantal gezaghebbende woordvoerders namens te partij te verbreden. Al sinds de oprichting zijn het slechts enkele mensen die als dusdanig optreden, aanvulling heeft zich nauwelijks voorgedaan. De commissie is binnen de zeer beperkte mogelijkheden hierop attent geweest.

2 In de tweede plaats zijn er Tweede Kamerverkiezingen in beeld. Als het kabinet de rit uitzit worden die op 15 maart 2017 gehouden. Dat betekent dat de procedure dan op zijn allerlaatst direct na de zomervakantie volgend jaar in volle gang is. Dat is voor onze partij kort dag. Groter is de kans dat deze verkiezingen eerder plaats vinden. Als het kabinet na de Statenverkiezingen op 18 maart dit jaar onvoldoende steun heeft in de Eerste Kamer, lijken nieuwe verkiezingen na de zomervakantie waarschijnlijk. De commissie maakt zich zorg over het aantal mogelijke kandidaten met politieke ervaring voor de Tweede Kamer, een zorg die met een aantal HB-leden en kandidaten Eerste Kamer werd besproken en gedeeld. Aan kandidaten is in een aantal gevallen de vraag voorgelegd waarnaar hun voorkeur zou uitgaan als voor beide Kamers verkiezingen zouden plaats vinden. De commissie heeft in een enkel geval en met name bij de samenstelling van de bovenste plaatsen hier rekening mee gehouden. Het opstellen van een conceptlijst voor de Eerste Kamer houdt ook in dat de commissie zich rekenschap moet geven indien bij snelle Tweede Kamerverkiezingen op korte termijn, de top van de Eerste Kamerlijst zou leeglopen. De conceptlijst 2. Drs. Martin van Rooijen (72) Oegstgeest. Met deze CDA oud-staatsecretaris Financiën (kabinet Den Uyl) en huidig voorzitter van de ouderenorganisatie Koepel van Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG) die leden telt, haalt 50PLUS een buitengewoon zware kandidaat binnen. Martin van Rooijen is al lang bij de activiteiten van 50PLUS nauw betrokken. Zo was hij inleider op het eerste symposium van 50PLUS op 1 juni 2013 in Den Haag waarin de pensioenen centraal stonden. Na die tijd adviseerde hij zowel de 50PLUS Tweede Kamerfractie als de Eerste Kamerfractie in tal van ouderen zaken, met name op het terrein van inkomen en pensioenen. Hij heeft een grote staat van dienst. Na zijn doctoraal examen Bedrijfseconomie werd hij inspecteur Rijks Belastingen. Daarna werd hij staatssecretaris Financiën in het kabinet Den Uyl. Ook was hij voor het CDA jarenlang Tweede Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Financiën. Na deze politieke periode maakte hij deel uit van o.a. de directie Nederlandse Aardolie Maatschappij en Shell Nederland B.V. Ook was hij actief bij talrijke maatschappelijke organisaties o.a. als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie en als voorzitter Bestuur betaald Voetbal K.N.V.B. Net als bij enkele andere kandidaten zal dispensatie moeten worden verleend voor de bepaling dat kandidaten minimaal een jaar lid zijn. In zijn geval is dit door zijn belangrijke nevenfunctie voldoende te verklaren en is zijn betrokkenheid bij 50PLUS meer dan bewezen.

3 Sinds maart 2010 is hij voorzitter van diverse organisaties van gepensioneerden. Ik ben zeer gemotiveerd om in de politiek terug te keren. De sloop van ons pensioenstelsel gaat in 2015 pas echt beginnen, zegt hij. Er komen bovendien volgend jaar een aantal ronduit gemene belastingmaatregelen voor ouderen aan die ze opnieuw honderden euro s kan gaan kosten. Dit is gewoon niet om aan te zien. Ik wil mijn kennis en ervaring graag inzetten voor de ouderen van nu en de ouderen van straks. Zoals ook de vakbeweging eist moeten de pensioenen direct weer geïndexeerd worden. De ouderen worden gewoon bestolen. De selectiecommissie meent met Martin van Rooijen een uitstekend debater en specialist op gebied van financiën en pensioenen aan de kiezer te kunnen presenteren. 3. Mr. Martine Baay (57) Huizen (NH) Martine Baay kreeg bekendheid als jurist o.a. door het befaamde proces over de carpoolstrook op de A1 dat zij tegenover minister May won. Martine is vanaf het begin in september 2009 bij de oprichting van 50PLUS betrokken. Zij was lid van het Hoofdbestuur o.a. als secretaris en is momenteel ook lid van het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS. Martine stond ook op derde plaats voor de Eerste Kamerverkiezingen in 2011 en derde op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in Oktober 2013 werd zij Tweede Kamerlid en in mei 2014 fractievoorzitter. Door gezondheidsproblemen moest zij december 2014 deze functie opgeven. De selectiecommissie meent met Martine Baay een zware kandidaat voor zowel de Eerste als Tweede Kamer in huis te hebben. Zeker als haar herstel zich nog enige tijd kan voortzetten. Als goed ingewerkt in het parlementaire werk en als juriste die wetsontwerpen goed op haar vakgebied kan bekijken, vindt de commissie haar de juiste kandidaat voor de derde plaats. Martine zal echter ook, mits niet in een vooruitgeschoven positie en in een breder team geplaatst, zeer waardevol voor de a.s. Tweede Kamerfractie kunnen zijn. 4. John Struijlaard (66) Rotterdam John Struijlaard is de partijvoorzitter van 50PLUS en fractievoorzitter in de Staten van Zuid- Holland. Deze geboren Zeeuw heeft een grote politieke ervaring en was in het verleden voorzitter van Leefbaar Rotterdam en politiek adviseur van de wethouder Veiligheid en Volksgezondheid. Daarna werd hij in de periode full time politicus als bestuursvoorzitter van het Dagelijks Bestuur en van de Raad van Deelgemeente Stadscentrum van de gemeente Rotterdam. In 2011 wist John als lijsttrekker een zetel in de Staten van Zuid-Holland te veroveren. Hij bekleedde binnen 50PLUS tal van functies zoals lid HB, voorzitter van de Adviesraad en voorzitter van de Beginselverklaring 50PLUS.

4 Hoewel de selectiecommissie van oordeel is dat John Struijlaard bij komende Tweede Kamerverkiezingen broodnodig zal zijn voor een hoge plek op die kandidatenlijst, vindt de commissie eveneens dat deze plaats vier op de Eerste Kamerlijst volkomen terecht aan hem toegekend moet worden. 5. Maurice Koopman (72) Amersfoort Maurice Koopman heeft een langdurige en grote politieke ervaring. Hij was voorzitter van het gewest Gelderland van de Partij van de Arbeid en later ook lid van het hoofdbestuur van deze partij. Bestuurlijke ervaring deed hij op als wethouder van Hilversum met o.a. de portefeuille Economische Zaken. Bij 50PLUS is Maurice vanaf de oprichting betrokken geweest en lid van het HB geworden. Momenteel is hij de eerste vicevoorzitter van de partij en bij de komende Statenverkiezingen is hij de campagneleider. Maurice Koopman heeft ook maatschappelijk een indrukwekkende staat van dienst o.a. Directeur VARA Televisie en Programma Directeur Benelux bij Filmnet International. Maurice is een geoefend debater en heeft een groot politiek gevoel. De selectiecommissie vindt hem zeer geschikt voor de top van beide Kamerlijsten en daarmee de vijfde plaats op de Eerste Kamerlijst meer dan gerechtvaardigd. 6. Monique van de Griendt (46) Amsterdam Monique is als veertiger al vele jaren actief binnen 50PLUS. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 werd zij als zevende geplaatst. Monique studeerde af in de Europese Studies en de Journalistiek voor Academici. Naast haar werk als free lance journalist was zij projectleider bij de ING Bank en is zij sinds 2011 senior adviseur organisatie en informatie bij de Sociale Verzekeringsbank. Door deze achtergrond is zij voor een politieke partij als 50PLUS zeer waardevol. Monique is een goede organisator (o.a. van toernooien) en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden. Bij elkaar voldoende redenen voor de selectiecommissie om dit talent op plaats zes te zetten. 7. Jan Waterlander (64) Leeuwarden Jan is vanaf het begin actief in 50PLUS en was in een vorige periode lid van het Hoofdbestuur. Ook werd hij voorzitter van de afdeling Friesland. In 2011 was hij lijsttrekker in Friesland waar net geen zetel werd behaald. In de politiek deed hij ervaring op als fractievoorzitter PvdA in de gemeente Littenseradiel. Hij bekleedde een aantal directiefuncties zoals Directeur MBO en CIOS. In het onderwijs was hij conrector op een Scholengemeenschap. Waterlander is een generalist met grote kennis bij enkele onderwerpen zoals onderwijs.

5 8. Prof. Mr. Richard De Mulder (68) Rotterdam Deze emeritus hoogleraar (informatica en recht) was niet van plan landelijk actief politiek te worden. Het huidige tijdperk van leeftijdsdiscriminatie en het afwentelen van crisisproblemen op de ouderen heeft hem echter gemotiveerd om actief binnen 50PLUS te willen worden. Eerder was hij gemeenteraadslid in Capelle aan den IJssel voor de PvdA. Richard De Mulder is op vele terreinen maatschappelijk actief geweest. Hij schreef vele columns o.a. voor het Algemeen Dagblad. Kern van zijn handelen is mensen emotioneel te raken en als het kan met humor. De selectiecommissie beschouwt hem als een aanwinst voor 50PLUS. 9. Mr. Joop van Orsouw (57) Oss Joop heeft een mooie staat van dienst. 21 jaar gemeenteraadslid waarvan 5 jaar wethouder in Oss en 11 jaar fractievoorzitter. Hij is al 27 jaar jurist. Als zelfstandig ondernemer wil hij zijn dagelijkse werk combineren met de politiek. Hij is zeer actief binnen 50PLUS en volgde ook de kaderopleiding. 10.Ir. Hylke ten Cate (66) Haarlem Hylke (wie kent hem niet) geniet bekendheid als kieswetdeskundige. In het verleden was hij actief binnen de PvdA o.a. als secretaris gewest Noord-Holland-zuid en binnen Leefbaar Nederland als secretaris. Hij ondersteunde vanaf het begin 50PLUS als niet te remmen motor op het secretariaat en later werd hij in het HB gekozen. Sinds 2011 is hij fractiemedewerker van de Eerste Kamerfractie 50PLUS en als zodanig weet hij het nodige van de Senaat. Bij elkaar reden om hem in de top tien te plaatsen. 11. Bart van Wijck (70) Wijk aan Zee Bart is al vier jaar actief bij 50PLUS, waar hij ook de kaderopleiding volgde. Hij heeft politieke ervaring door het lidmaatschap van de gemeenteraad in Soest (VVD) Maatschappelijk was Bart actief als manager HRM bij grote Nederlandse bedrijven in Retail en Leisure. Met name op het gebied van ouderen is hij actief o.a. als Lid Algemeen Bestuur KBO Noord-Holland en Lid Verantwoordingsorgaan pensioenfonds ABP 12. Pietsje Spijkstra (63) Ternaard (Fr) Deze zeer enthousiaste secretaris van de afdeling Friesland viel op door haar originele benaderingen. Het laatst werkte ze als Managing Director DGA RaedHuys Makelaars.

6 Eerder werd zij geplaatst op de kandidatenlijst Europees Parlement (plaats 11) en de Provinciale Staten (plaats 2). De selectiecommissie meent dat het zowel voor 50PLUS als de kandidaat een goede zaak zou zijn als Pietsje nader met de politiek kennis maakt. 13. Hein Meijer (58) Heerlen Hoewel Hein nog geen directe politieke ervaring heeft en nog niet zo lang actief is binnen 50PLUS, is hij maatschappelijk wel zeer actief op terreinen die 50PLUS raken. Hij was full time voorzitter van de Ondernemingsraad Holland Casino en waar hij ook bestuurslid van het Pensioenfonds was. Hij is gespecialiseerd in medezeggenschap. Hein staat tweede op de lijst voor de Provinciale Staten in Limburg. 14. Erik Boshuijzen (77) Almere Erik is zeer bekend binnen 50PLUS en scheidend fractievoorzitter in de provincie Flevoland. Hij heeft grote politieke ervaring als gemeenteraadslid in Bussum (12 jaar voor de PvdA, 4 jaar fractievoorzitter) en gemeenteraadslid in Almere (4 jaar voor D66). Hij speelde meermalen een belangrijke rol op de Algemene Ledenvergadering van 50PLUS. Erik heeft grote kennis op het terrein van de pensioenen, waarbij de selectiecommissie aantekent dat die kennis onder de andere kandidaten ruim aanwezig is. De selectiecommissie plaatst Erik gelet zijn verdiensten graag op de Eerste Kamerlijst. 15. Drs. Frits Colnot (65) Blijham (Gr) Hoewel Frits geen enkele politieke ervaring heeft, wil de selectiecommissie dit HB-lid toch graag op de kandidatenlijst hebben. Frits is bestuurlijk zeer actief en houdt zich met name bezig met vraagstukken op het gebied van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. Ook doorliep hij de kadercursus. Frits is nog steeds actief in het bestuurswerk o.a. bij de Seniorenkrant 16. Cees Visser (57) Amsterdam Cees was vanaf de oprichting van 50PLUS een van de motoren van onze partij. Ook was hij bestuurslid van het wetenschappelijk bureau en is hij momenteel penningmeester van de Stichting Vrienden van 50PLUS. Cees zou als voormalig CFO mail divisie van TNT één van de topkandidaten kunnen zijn aar ambieert zelf geen hoge plaats op de lijst. De selectiecommissie, 11 februari 2015 Jan Nagel Henk krol Wim van Overveld.

7

Profielen kandidatenlijst Partij voor de Dieren Tweede Kamerverkiezingen 2012

Profielen kandidatenlijst Partij voor de Dieren Tweede Kamerverkiezingen 2012 Profielen kandidatenlijst Partij voor de Dieren Tweede Kamerverkiezingen 2012 1. Marianne Thieme (Utrecht, Maarssen) Marianne Thieme (1972) is één van de oprichters van de Partij voor de Dieren en zij

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten

Diversiteit in Provinciale Staten Diversiteit in Provinciale Staten In aanloop naar de verkiezingen van 2 maart inventariseerde E-Quality, hét kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, de kandidatenlijsten (zie werkwijze) van

Nadere informatie

Evaluatiestudie verkiezingen Motto: Ik droomde - dat het om de inhoud ging!

Evaluatiestudie verkiezingen Motto: Ik droomde - dat het om de inhoud ging! Evaluatiestudie verkiezingen 2017 Motto: Ik droomde - dat het om de inhoud ging! Evaluatiestudie verkiezingen 2017 Uitgevoerd in opdracht van het Hoofdbestuur 50PLUS door: Mark van Overveld (onderzoeker)

Nadere informatie

Datum: 17 juni 2017 Theater Gooiland, Emmastraat 2 Hilversum. 6. Moties De vicevoorzitter opent het openbare gedeelte van de vergadering om uur.

Datum: 17 juni 2017 Theater Gooiland, Emmastraat 2 Hilversum. 6. Moties De vicevoorzitter opent het openbare gedeelte van de vergadering om uur. Notulen (concept) Algemene Leden Vergadering (openbaar) Datum: 17 juni 2017 Locatie: Aanwezig: Theater Gooiland, Emmastraat 2 Hilversum Jan Nagel (voorzitter) Maurice Koopman (HB-vicevoorzitter) Hans Cornet

Nadere informatie

KORTE ONZIN!! BESEF GROEIT: BLIJF VAN DE PENSIOENEN AF!

KORTE ONZIN!! BESEF GROEIT: BLIJF VAN DE PENSIOENEN AF! NIEUWSBRIEF Mede namens het Hoofdbestuur: Wim van Overveld 3 e jaargang maart 2016 KORTE ONZIN!! BESEF GROEIT: BLIJF VAN DE PENSIOENEN AF! Het wordt steeds duidelijker dat pensioenfondsen in Nederland

Nadere informatie

Voorlopig secretaris P.C. Meijer Mossel 16, 1775 JB Middenmeer 0227-503559; meijerpc@quicknet.nl www.seniorenhollandskroon.nl

Voorlopig secretaris P.C. Meijer Mossel 16, 1775 JB Middenmeer 0227-503559; meijerpc@quicknet.nl www.seniorenhollandskroon.nl jaarverslag 2011 1 Voorlopig secretaris P.C. Meijer Mossel 16, 1775 JB Middenmeer 0227-503559; meijerpc@quicknet.nl www.seniorenhollandskroon.nl JAARVERSLAG 2011 POLITIEKE PARTIJ HOLLANDS KROON AANLOOPPERIODE

Nadere informatie

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport Vrouwen in de Provinciale Staten Onderzoeksrapport April 2015 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2015 in de Provinciale Staten gekozen? Op 18 maart waren er in Nederland verkiezingen voor de Provinciale

Nadere informatie

NAJAARS- CONGRES. 4 en 5 november 2016 Lunteren

NAJAARS- CONGRES. 4 en 5 november 2016 Lunteren NAJAARS- CONGRES 4 en 5 november 2016 Lunteren ALGEMENE INFORMATIE Dit najaar bestaat de VVD Bestuurdersvereniging 70 jaar! Traditiegetrouw vindt het najaarscongres plaats in Congrescentrum De Werelt in

Nadere informatie

BB/U Lbr. 11/025

BB/U Lbr. 11/025 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201100722 Lbr. 11/025 bijlage(n)

Nadere informatie

Korte biografieën van de kandidaat-gedeputeerden

Korte biografieën van de kandidaat-gedeputeerden Korte biografieën van de kandidaat-gedeputeerden Joost van den Akker, 34 jaar, woonachtig te Maastricht. Achtergrond in onderwijs. Gepromoveerd aan de Universiteit Twente op onderzoek naar referenda in

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Algemeen Begripsbepalingen In dit Huishoudelijk Reglement en in de krachtens dit Huishoudelijk Reglement vast te stellen reglementen wordt verstaan onder: a. Algemene ledenvergadering:

Nadere informatie

50PLUS DEN HAAG. Financieel verslag PLUS

50PLUS DEN HAAG. Financieel verslag PLUS Financieel verslag 216 5PLUS 1 Inhoudsopgave Pag. 1. Bestuursverslag 2. Activiteitenverslag 3 6 3. Jaarverslag 3.1 Balans per 31 december 216 3.2 Rekening van kosten en opbrengsten over het boekjaar 216

Nadere informatie

BESTUURLIJKE VERNIEUWING?

BESTUURLIJKE VERNIEUWING? BESTUURLIJKE VERNIEUWING? De rol van de provincie en de Eerste Kamer 11 maart 2015 Nederlanders willen leden Eerste Kamer direct kunnen kiezen 1 I&O Research vroeg in haar laatste peiling 2 naar een aantal

Nadere informatie

De Stemming van 9 juni 2019

De Stemming van 9 juni 2019 De Stemming van 9 juni Er zijn geen verschuivingen deze week waargenomen. De peiling is gelijk aan die van de vorige week. Wel zijn er naast deze rapportage twee aparte gescheiden rapportages. De ene over

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

Notulen ALV d.d. 28 maart 2015 in Hilversum theater Gooiland

Notulen ALV d.d. 28 maart 2015 in Hilversum theater Gooiland Notulen ALV d.d. 28 maart 2015 in Hilversum theater Gooiland 1. Opening mededelingen en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Hij vraagt aan alle aanwezigen

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

Notulen ledenvergadering 13 juni 2015

Notulen ledenvergadering 13 juni 2015 1. Welkom en Opening Om 10.22 uur wordt de ledenvergadering door voorzitter Henk van Elst geopend. In zijn voorwoord geeft de voorzitter aan dat het een bijzondere vergadering is, onze vertegenwoordigers

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U201300227 Lbr. 13/013

ons kenmerk BB/U201300227 Lbr. 13/013 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Openstelling vacatures bestuur en commissies VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201300227 Lbr. 13/013 bijlage(n)

Nadere informatie

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Voor: NPS/NOVA Hugo van der Parre Datum: 28 januari 2009 Project: 91804 Copyright: 2010. Synovate Ltd. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Voortgangsrapportage 2003

Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Voortgangsrapportage 2003 Vrouwen in politiek en openbaar bestuur Voortgangsrapportage 2003 1. Inleiding Voor u ligt de elfde rapportage Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Sinds 1993 worden de streefcijfers en ontwikkelingen

Nadere informatie

Kandidatenoverzicht Congres 101

Kandidatenoverzicht Congres 101 Besluitvormingscommissie, voorzitter Bastiaan Winkel Geboorteplaats: Zwolle Geboortedatum: 20/03/1973 Woonplaats: 's-gravenhage Email: b.t.winkel@xs4all.nl Beroep of maatschappelijke functie: beleidsadviseur

Nadere informatie

StemWijzer in de provincie

StemWijzer in de provincie StemWijzer in de provincie Verslag van een enquête onder gebruikers van de provinciale StemWijzers bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart 2007. April 2007 Dr. M. Boogers TILBURGSE SCHOOL VOOR

Nadere informatie

Verslag ALV 50PLUS 29 maart 2014 in Hilversum

Verslag ALV 50PLUS 29 maart 2014 in Hilversum Concept verslag ALV 50PLUS Versie 29-10-2014 Pagina 1 van 9 Verslag ALV 50PLUS 29 maart 2014 in Hilversum 1. Opening, mededelingen en vaststelling agenda a. Opening Voorzitter Jan Nagel opende de vergadering

Nadere informatie

Oordeel over de positie van ouderen in Nederland in 2013

Oordeel over de positie van ouderen in Nederland in 2013 Oordeel over de positie van ouderen in Nederland in 2013 Tekstrapport Peil.nl/Maurice de Hond 1 Doelstelling en opzet van het onderzoek Het wetenschappelijk instituut van 50PLUS heeft ons de opdracht gegeven

Nadere informatie

In Beeld: De nieuwe ministersploeg

In Beeld: De nieuwe ministersploeg In Beeld: De nieuwe ministersploeg Korte omschrijving werkvorm: Wie staan er bij de koning op het bordes? Sommige ministers hebben al eerder in een kabinet gezeten, maar er zijn ook nieuwkomers. Leerlingen

Nadere informatie

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom LIMBURG Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom Politieke uitspraak van het jaar - Limburg 3) Ik ben op alles voorbereid maar niet op politici die glashard

Nadere informatie

Behoort bij schrijven no. 689.865

Behoort bij schrijven no. 689.865 Behoort bij schrijven no. 689.865 Ex. no.,2-c VERKIEZING TWEEDE KAMER 1963 - PSP Bij de ruim 70,000, door de PSP in maart 1962 gewonnen t.o.v. 1959» voegden zich op 15 mei jl. die van nog bijna 8.000 kiezers.

Nadere informatie

Herdenking Frans Andriessen Maart 2019

Herdenking Frans Andriessen Maart 2019 Herdenking Frans Andriessen Maart 2019 Als Frans in de Kamer komt, heeft zijn naam bij voorbaat een vertrouwde klank, zo was in 1967 te lezen in een blad van de Katholieke Volkspartij, de KVP. Het scheelde

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Langedijk. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Langedijk. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Langedijk De Regio Vecht Terug 2 april 2 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

Voorstellen van het Hoofdbestuur (HB) mede op basis van de aanbevelingen door de Commissie Toekomst van de VVD-structuur

Voorstellen van het Hoofdbestuur (HB) mede op basis van de aanbevelingen door de Commissie Toekomst van de VVD-structuur Voorstellen van het Hoofdbestuur (HB) mede op basis van de aanbevelingen door de Commissie Toekomst van de VVD-structuur Aanbeveling 1: Er moet nu worden doorgepakt met het hervormen van de partijorganisatie

Nadere informatie

Cursus Politiek Actief Provincie Flevoland

Cursus Politiek Actief Provincie Flevoland Hier de titel van de presentatie invoegen Openingsdia Beeld op de positie van dit grijze kader. 1. Voeg een afbeelding toe 2. Muis-klik rechts op de afbeelding en selecteer Bijsnijden 3. Pas de breedte

Nadere informatie

Stuknummer: AI13.01539. Inlichten instantie via e-mail pagina 1 van 2

Stuknummer: AI13.01539. Inlichten instantie via e-mail pagina 1 van 2 Inlichten instantie via e-mail pagina 1 van 2 Info Den Helder - Openstelling vacatures bestuur en commissies VNG Van: VNG Aan: "'info{5jdenhelder.nl'" Datum: 19-2-2013

Nadere informatie

VERSLAG LEDEN- VERGADERING

VERSLAG LEDEN- VERGADERING VERSLAG LEDEN- VERGADERING VRIJDAG 6 NOVEMBER 2015 VERSLAG LEDENVERGADERING Vrijdag 6 november 2015 1. Opening en mededelingen De voorzitter, Arno Brok, heet de leden van harte welkom op het najaarscongres

Nadere informatie

1 Hoe lang bent u werkzaam als makelaar? 2 Bent u de enige makelaar in het bedrijf waar u werkt?

1 Hoe lang bent u werkzaam als makelaar? 2 Bent u de enige makelaar in het bedrijf waar u werkt? Bijlage: Onderzoeksresultaten 8 7 1 Hoe lang bent u werkzaam als makelaar? 7 6 5 4 3 2 1 1% 6% Korter dan 2 jaar 2-5 jaar 5-10 jaar Langer dan 10 jaar 18% 7 6 5 4 2 Bent u de enige makelaar in het bedrijf

Nadere informatie

Profielen en portefeuilleverdeling

Profielen en portefeuilleverdeling Mei 2018 Profielen en portefeuilleverdeling Profielen wethouders periode 2018-2022 PvdA, VVD, CDA en portefeuilleverdeling Het college van B & W van de gemeente Heerenveen bestaat, naast burgemeester Tjeerd

Nadere informatie

Gelderland Algemene Ledenvergadering

Gelderland Algemene Ledenvergadering Gelderland Algemene Ledenvergadering De volgende personen worden door het bestuur voorgedragen Voor de functie van vicevoorzitter Mevr. J.H.A (Anita) Sørensen uit Culemborg Beroep: Fractievoorzitter CDA

Nadere informatie

Concept Kandidatenlijst PvdA afdeling De Marne Gemeenteraadsverkiezingen19 maart 2014.

Concept Kandidatenlijst PvdA afdeling De Marne Gemeenteraadsverkiezingen19 maart 2014. Concept Kandidatenlijst PvdA afdeling De Marne Gemeenteraadsverkiezingen19 maart 2014. Toelichting op de kandidatenlijst: In de vergadering van 5 maart jl. heeft de ledenvergadering niet alleen de samenstelling

Nadere informatie

Rooster van aftreden d.d. 6 november 2015

Rooster van aftreden d.d. 6 november 2015 8. Gelegenheid tot het doen van een aanbeveling als bedoeld in artikel 14 lid 6 van de statuten en, indien geen aanbeveling wordt gedaan, gelegenheid tot het maken van bezwaar als bedoeld in artikel 14

Nadere informatie

Kandidatenboek verkiezingen Bestuurslid Bestuurdersvereniging 4 september 2015

Kandidatenboek verkiezingen Bestuurslid Bestuurdersvereniging 4 september 2015 Kandidatenboek verkiezingen Bestuurslid Bestuurdersvereniging 4 september 2015 1 Hierbij ontvangt u het kandidatenboek voor de verkiezing bestuurslid Bestuurdersvereniging. Deze verkiezing zal plaatsvinden

Nadere informatie

V Vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 5 maart 2013. Toespraak van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. G.J. de Graaf

V Vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 5 maart 2013. Toespraak van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. G.J. de Graaf V Vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 5 maart 2013 Toespraak van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. G.J. de Graaf Herdenking Dr. P.H. (Pieter) Kooijmans (1933-2013) Op 13 februari jongstleden

Nadere informatie

Formulier kandidaatstelling lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen 2015 in de provincie Overijssel

Formulier kandidaatstelling lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen 2015 in de provincie Overijssel Formulier kandidaatstelling lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen 2015 in de provincie Overijssel Kandidaatstellingsformulier lijsttrekker Ondergetekende stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor

Nadere informatie

KNVG wil seniorvriendelijk gemeentebeleid

KNVG wil seniorvriendelijk gemeentebeleid KNVG wil seniorvriendelijk gemeentebeleid Seniorenorganisaties KNVG en NVOG hebben gezamenlijk de Nederlandse gemeentes een brief gestuurd, waarin wordt aangedrongen op een seniorvriendelijk gemeentebeleid.

Nadere informatie

VVD leidt in zetelpeiling

VVD leidt in zetelpeiling VVD leidt in zetelpeiling Waardering Klaver op niveau waardering Pechtold In de nieuwste zetelpeiling van TNS NIPO leidt de VVD, met 27 virtuele zetels. Op enige afstand volgen D66, SP en PVV. Ten opzichte

Nadere informatie

Wie is wie in Rijn-West? Regionaal bestuurlijk Overleg 1 januari 2017

Wie is wie in Rijn-West? Regionaal bestuurlijk Overleg 1 januari 2017 1 januari 2017 Leden RBO Foto Functie Organisatie Bio Josan Meijers Gedeputeerde Provincie Gelderland Josan Meijers is sinds 7 november 2012 namens de PvdA gedeputeerde bij de provincie Gelderland. Zij

Nadere informatie

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 2 Voorwoord In dit boek staat informatie over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Die zijn op 18 maart 2015. Het boek gaat over

Nadere informatie

Oordeel over de positie van ouderen in 2013

Oordeel over de positie van ouderen in 2013 Oordeel over de positie van ouderen in 2013 Tabellenrapport Peil.nl / Maurice de Hond Tabellen: Achtergrondkenmerken Tabel 1: Geslacht Man 48% 52% 50% 43% 41% 43% 44% Vrouw 52% 48% 50% 57% 59% 57% 56%

Nadere informatie

Notulen (concept) Algemene Leden Vergadering. Datum: 10 december 2016 Muziekcentrum in Hilversum

Notulen (concept) Algemene Leden Vergadering. Datum: 10 december 2016 Muziekcentrum in Hilversum Notulen (concept) Algemene Leden Vergadering Datum: 10 december 2016 Locatie: Aanwezig: Muziekcentrum in Hilversum Jan Nagel (voorzitter) Maurice Koopman (HB-vicevoorzitter) Hans Cornet (HB-penningmeester)

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Gemeenteraadsverkiezingen 2018 We willen zo vroeg mogelijk beginnen met de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de ALV willen we als bestuur met de leden van gedachte willen wisselen

Nadere informatie

Pascal Roemers Appie Groenlaan 39 9731 KK GRONINGEN. Groningen, 11 november 2015

Pascal Roemers Appie Groenlaan 39 9731 KK GRONINGEN. Groningen, 11 november 2015 Pascal Roemers Appie Groenlaan 39 9731 KK GRONINGEN Groningen, 11 november 2015 PvdA Groningen t.a.v. kandidaatstellingscommissie Haddingestraat 10 9711 KD GRONINGEN betreft: kandidaatstelling voorzitterschap

Nadere informatie

Notulen ALV d.d. 7 november 2015 in Hilversum theater Gooiland, Emmastraat NG Hilversum

Notulen ALV d.d. 7 november 2015 in Hilversum theater Gooiland, Emmastraat NG Hilversum Notulen ALV d.d. 7 november 2015 in Hilversum theater Gooiland, Emmastraat 2 1211 NG Hilversum 1. Opening, mededelingen en vaststelling agenda De partijvoorzitter heet iedereen van harte welkom, in het

Nadere informatie

De punten 1, 2, 3 en 4 worden voorgelegd ter vaststelling, punt 5 ter informatie

De punten 1, 2, 3 en 4 worden voorgelegd ter vaststelling, punt 5 ter informatie Conform het Reglement Kandidaatstelling stelt het Landelijk Bestuur de af te leggen route naar de TKverkiezingen -die uiterlijk op 15 maart 2017 zullen plaatsvinden- aan de orde. Op basis van art. 4 lid

Nadere informatie

Ard Smit Nieuwe Niedorp laatstelijk gestemd: AB/ PvdA ardsmitwoonservice@hetnet.nl 0226-411713 06-23990598

Ard Smit Nieuwe Niedorp laatstelijk gestemd: AB/ PvdA ardsmitwoonservice@hetnet.nl 0226-411713 06-23990598 kandidaten LADA 2010 lijst 6 Rob Ravensteijn laatstelijk gestemd: PvdA /GL robravensteijn@hotmail.com 0224-541776 1 12 jaar gemeenteraad onderwijs, milieu voorzitter Culturele Stichting Niedorp, Kop vol

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering op 8 november 2014

Algemene Ledenvergadering op 8 november 2014 Algemene Ledenvergadering op 8 november 2014 1. Opening, mededelingen en vaststelling agenda Bij de opening werd Martine Baay speciaal welkom geheten. 2. Verslagen ledenvergaderingen 29 maart en 14 juni

Nadere informatie

RAPPORT Commissie VBV en lokale partijen

RAPPORT Commissie VBV en lokale partijen RAPPORT Commissie VBV en lokale partijen 1. DE OPDRACHT De opdracht aan de commissie Tijdens het voorjaarscongres van de VVD-Bestuurdersvereniging (hierna: VBV) op 29 mei 2015 heeft de ledenvergadering

Nadere informatie

Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden

Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden PRINSJESDAG 2015 Waardering bewindslieden 15 september 2015 Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden Kiezers waarderen PvdA-ministers het meest Dijsselbloem en Asscher beter

Nadere informatie

BB/U200900749 Lbr. 09/059

BB/U200900749 Lbr. 09/059 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Vacatures bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U200900749 Lbr. 09/059 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

BB/U Lbr. 10/097

BB/U Lbr. 10/097 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Invulling vacatures bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201002167 Lbr. 10/097 bijlage(n)

Nadere informatie

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017 Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties woningen woningen. Provincie Drenthe Assen 67.700 31.400 Woningvoorraad 32.900 33.700 33.700 Tussenwoning 448 16,7 166.000

Nadere informatie

Woensdrecht Nieuwsbrief

Woensdrecht Nieuwsbrief Woensdrecht Nieuwsbrief 9-2017 Deze keer : - De ALV van 27 september 2017 - De lijsttrekker en de lijstduwer - De concept groslijst - Het concept verkiezingsprogramma - VVD Regio Zuid - De agenda 2017-2018

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Artikel 12 Artikel 13 Artikel 14 Artikel 15 Lidmaatschap, toelating

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 1998-2014 een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

DR. J.H. LAMBERTS, 1911-1990

DR. J.H. LAMBERTS, 1911-1990 DR. J.H. LAMBERTS, 1911-1990 DOOR DRS. J. REEHORST Op 16 februari 1990 overleed op 78-jarige leeftijd Jan Lamberts, huisarts en politicus. De volgorde, eerst huisarts, daarna politicus, is opvallend, want

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 2. LEDENAANTAL 4 3. SAMENSTELLING EN WERKZAAMHEDEN BESTUUR 4 4. SAMENSTELLING FRACTIE 5

INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 2. LEDENAANTAL 4 3. SAMENSTELLING EN WERKZAAMHEDEN BESTUUR 4 4. SAMENSTELLING FRACTIE 5 JAARVERSLAG 2010 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK PAGINA 1. VOORWOORD 3 2. LEDENAANTAL 4 3. SAMENSTELLING EN WERKZAAMHEDEN BESTUUR 4 4. SAMENSTELLING FRACTIE 5 5. JAARVERGADERING EN LEDENVERGADERINGEN 5 Hoeven,

Nadere informatie

Gemeenteloketten soms te traag

Gemeenteloketten soms te traag Tekst 1 Lees eerst de vragen in het boekje Examen VMBO-KB. Zoek daarna de antwoorden op in de hierna volgende tekst. Je hoeft de tekst dus niet eerst door te lezen. Let op: deze tekst bestaat uit zes bladzijden!

Nadere informatie

Ouderen en de arbeidsmarkt. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Ouderen en de arbeidsmarkt. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 In hoeverre bent u het eens of oneens met de volgende stellingen met betrekking tot ouderen van 55 + en de arbeidsmarkt?...2 2 Oudere werknemers moeten goedkoper

Nadere informatie

1 j. Financieel verslag OPLUS

1 j. Financieel verslag OPLUS 1 j Financieel verslag 2015 5OPLUS 1 drû flvërsüm Inhoudsopgave 1. Bestuursverslag 3 2. Activiteitenverslag 6 3. Jaarverslag 3.1 Balans per 31 december 2015 8 3.2 Rekening van kosten en opbrengsten over

Nadere informatie

BB/U Lbr. 11/034

BB/U Lbr. 11/034 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Bekendmaking kandidaten bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U201100902 Lbr. 11/034 bijlage(n)

Nadere informatie

Voorwoord 3. Publiciteit en activiteiten 4. Externe contacten, partners en Comité van aanbeveling 5. Kennisontwikkeling 6. Interne organisatie 7

Voorwoord 3. Publiciteit en activiteiten 4. Externe contacten, partners en Comité van aanbeveling 5. Kennisontwikkeling 6. Interne organisatie 7 Jaarverslag 2013 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Publiciteit en activiteiten 4 Externe contacten, partners en Comité van aanbeveling 5 Kennisontwikkeling 6 Interne organisatie 7 Financiën 8 2 Voorwoord Samen

Nadere informatie

1992 Erasmus universiteit: Bestuurskunde, politicologie met internationale variant

1992 Erasmus universiteit: Bestuurskunde, politicologie met internationale variant Page 1 of 5 CV / Nevenfuncties wethouders Karin Lambrechts 1985 Gymnasium 1986 Intercollege 1992 Erasmus universiteit: Bestuurskunde, politicologie met internationale variant 1992-1993 Intercedente 1993-1994

Nadere informatie

Speciale editie WWW.VVD-TWENTERAND.NL september. Twenterand

Speciale editie WWW.VVD-TWENTERAND.NL september. Twenterand Twenterand VVD TWENTERAND Voor u ligt een extra editie van onze nieuwsbrief m.b.t. de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Kamer Centrale. Wij stellen u de voorgedragen kandi- daten voor, zodat u

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING VERKIEZINGSREGLEMENT. (voor de verkiezing van een vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur)

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING VERKIEZINGSREGLEMENT. (voor de verkiezing van een vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur) PENSIOENFONDS HORECA & CATERING VERKIEZINGSREGLEMENT (voor de verkiezing van een vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur) Zoetermeer, 10 december 2015 ARTIKEL 1 DEFINITIES 1. Fonds: Pensioenfonds

Nadere informatie

Proces-verbaal van het onderzoek naar de kandidatenlijsten

Proces-verbaal van het onderzoek naar de kandidatenlijsten Modell1 Proces-verbaal van het onderzoek naar de kandidatenlijsten Met dit formulier doet het centraal stembureau verslag van het onderzoek naar de kandidatenlijsten. 1. Verkiezing Het gaat om de verkiezing

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Beste partijgenoten,

Jaarverslag 2013. Beste partijgenoten, Jaarverslag 2013 Beste partijgenoten, Zo kort na het verstrijken van een jaar is het moeilijk om aan te geven wat de gebeurtenissen en ontwikkelingen in dat jaar voor de langere termijn betekenen. Dat

Nadere informatie

Kandidatenlijst : Selma Schuurman. Roelof Klein. Hans Wubs. Dinand Veldman. Frans Wtenweerde

Kandidatenlijst : Selma Schuurman. Roelof Klein. Hans Wubs. Dinand Veldman. Frans Wtenweerde Kandidatenlijst : Selma Schuurman Roelof Klein Hans Wubs Dinand Veldman Frans Wtenweerde Mijn naam is Selma Schuurman. Ik ben moeder van Efe Süslüoğlu die dit jaar is begonnen op het Celeanum in klas 1E.

Nadere informatie

Toiletreclame Regionale Tarieven Indoormedia

Toiletreclame Regionale Tarieven Indoormedia Volume netwerk Horeca Doelgroep 13-49 Alkmaar 1 2 weken 34 17 10 950,- 135,- 495,- 115,- Almere 1 2 weken 17 8 5 475,- 115,- 250,- 110,- Amersfoort 1 2 weken 50 25 15 1.425,- 150,- 745,- 125,- Amsterdam

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Media & Creatieve Industrie Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Kandidatenboek lijsttrekkersverkiezing GR 2018

Kandidatenboek lijsttrekkersverkiezing GR 2018 Lijsttrekkersverkiezing Gemeenteraadsverkiezingen 2018 1 Woord van de voorzitter Aan de leden van D66 Alphen aan den Rijn 10 mei 17 Democraten! Terwijl in Den Haag hard word gewerkt aan de formatie van

Nadere informatie

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Rapport Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Slechts zwakke stijging opkomstintentie, meerderheid VVD, PvdA en C3 ver weg De spanning voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag

Nadere informatie

Kandidatenboek Haarlem Lijsttrekker GR2018

Kandidatenboek Haarlem Lijsttrekker GR2018 Kandidatenboek Haarlem Lijsttrekker GR2018 Inhoudsopgave B. (Bas) van Leeuwen...2 D.C. (Dilia) Leitner...4 J. (Jur) Botter...6 D66 Haarlem kandidaat lijsttrekkers GR2018 Pagina 1 van 7 B. (Bas) van Leeuwen

Nadere informatie

Puzzel: De stem van de Statenleden

Puzzel: De stem van de Statenleden Puzzel: De stem van de Statenleden Korte omschrijving werkvorm De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn geweest, de uitslag is bekend en de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur: die van

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 2002-2017. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 9 augustus 2017 U Lbr. 17/043 (070)

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 9 augustus 2017 U Lbr. 17/043 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 9 augustus 2017 Ons kenmerk BB/U201700575 Lbr. 17/043 Telefoon (070) 373 8702 Bijlage(n) - Onderwerp Invullling vacatures adviescommissie Governance,

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS Vastgesteld op de ledenvergadering van 22 oktober 2002 Gewijzigd in de ledenvergadering van 7 oktober 2003 Opnieuw gewijzigd in de ledenvergadering

Nadere informatie

Vind je het hartstikke leuk bij DWARS en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur!

Vind je het hartstikke leuk bij DWARS en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur! Solliciteer nu voor het landelijk bestuur van DWARS! Vind je het hartstikke leuk bij DWARS en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur! Als bestuurslid

Nadere informatie

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016 Woningen 2017 Provincie / Steden Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties Aantal inwoners 2016 Aantal woningen 2016 Woningvoorraad/ huishoudens/inwoners 2020 2025 Koopwoningen Aantal verkochte

Nadere informatie

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Geachte heer de Wit, beste Jan, Een paar weken geleden kwam je mijn kamer in lopen met een mooie bos bloemen. Voor mij! Je kwam me vertellen

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Inleiding In dit document treft u 10 wijzigingsvoorstellen voor aanpassing van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement.

Nadere informatie

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015 Een politiek systeem in ontbinding De peiling van vandaag laat zien in welke bijzondere electorale situatie Nederland eind 2015 is beland. Deze resultaten kunnen geplaatst worden in het verlengde van het

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2016. Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2016. Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Marc van Rooij, Helena Bosch en Henk-Jan Verboom 17194, 16759, L. Wijnands en S. Peeters 453, W.R. Zuiverloon Ja

Marc van Rooij, Helena Bosch en Henk-Jan Verboom 17194, 16759, L. Wijnands en S. Peeters 453, W.R. Zuiverloon Ja Het resultaat van de algemene ledenvergadering van 29 november 2018 kan resulteren in het feit dat bepaalde moties niet worden behandeld. 1 Motie: Het HB gezamenlijk en haar individuele HB-leden afzonderlijk

Nadere informatie

VNG Ledenbrief Invulling adviescommissie Governance, VNG-bestuur en commissies

VNG Ledenbrief Invulling adviescommissie Governance, VNG-bestuur en commissies Van: VNG Aan: OW-Info Onderwerp: Lbr. 17/043 Invullling vacatures adviescommissie Governance, VNG-bestuur en commissies Datum: woensdag 9 augustus 2017 11:26:30 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser VNG

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 1998-2016. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Bijlage 6 Achtergrondkenmerken van Tweede en Eerste Kamerleden en het gebruik van parlementaire instrumenten

Bijlage 6 Achtergrondkenmerken van Tweede en Eerste Kamerleden en het gebruik van parlementaire instrumenten Bijlage 6 Achtergrondkenmerken van Tweede en Eerste Kamerleden en het gebruik van parlementaire instrumenten Deze bijlage bij het eindrapport van de staatscommissie parlementair stelsel bevat de resultaten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 50PLUS SCHERP IN MEDIADEBAT. Mede namens het Hoofdbestuur: Wim van Overveld. 3 e jaargang februari 2016

NIEUWSBRIEF 50PLUS SCHERP IN MEDIADEBAT. Mede namens het Hoofdbestuur: Wim van Overveld. 3 e jaargang februari 2016 NIEUWSBRIEF Mede namens het Hoofdbestuur: Wim van Overveld 3 e jaargang februari 2016 50PLUS SCHERP IN MEDIADEBAT In de Eerste Kamer vond 2 februari de behandeling plaats van de door staatssecretaris Dekker

Nadere informatie

Whitepaper: 50-plussers & Twitter

Whitepaper: 50-plussers & Twitter Whitepaper: 50-plussers & Twitter Wordt Twitter alleen gebruikt door hippe jonge mensen? Allang niet meer! Twitter wordt inmiddels gebruikt door alle lagen van de bevolking, jong en oud. Multiscope monitorde

Nadere informatie

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter

Ufuk Dogerle. Contact: Aandachtspunt. Landelijk politiek Stedelijk politiek Media. Lijsttrekker-Voorzitter Landelijk politiek Stedelijk politiek Media info@onsutrecht.nl www.onsutrecht.net Lijsttrekker-Voorzitter Ufuk Dogerle Sinds 1984 werkzaam in de pipeline industrie in Engeland, Canada, Irak, Dubai, Amerika

Nadere informatie

gemeente Albrandswaard;

gemeente Albrandswaard; Gemeente Albrandswaard RAADSBESLUIT Onderwerp: Verordening Vertrouwenscommissie 2018 tot benoeming burgemeester Commissie BBVnummer: nvt Datum vergadering/ agendanummer Kenmerk 1360910 Openbaar: Openbaar

Nadere informatie