Samenwerkende Academisch Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerkende Academisch Netwerken Ouderenzorg (SANO)"

Transcriptie

1 Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academisch Netwerken Ouderenzorg (SANO) Onderzoekssubsidie stimuleert onderzoeksvragen uit de praktijk - de ervaringen van drie subsidie-ontvangers. Eveline Korving E.J.K.Korving@lumc.nl Het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) zocht een stimulerende manier om onderzoeksvragen rechtstreeks uit de praktijk van het verpleeghuis naar boven te krijgen. Wat komen verpleegkundigen, fysiotherapeuten, managers, ergotherapeuten, psychologen, specialisten ouderengeneeskunde en anderen tegen in hun dagelijks werk waarvan zij vinden dat daar onderzoek naar nodig is? In 2016 startte het UNC-ZH om die reden de jaarlijkse stimuleringssubsidie voor haar netwerk: een prijsvraag voor een onderzoeksvoorstel dat je zelf mag uitvoeren onder begeleiding van het LUMC.

2 Guy Kolman en Eva van der Ploeg wonnen met hun onderzoeksvoorstel de subsidie van het eerste jaar. In 2017 ging de subsidie naar twee onderzoeksvoorstellen, van Melanie van der Velde en Mari Groenendaal met Manja Trouw. De winnaars vertellen hier over hun ervaringen en onderzoek. Melanie van der Velde: Onderzoek doen voelt goed. Alsof je over de hele linie bezig bent. Melanie van der Velde is nu volop bezig met haar prijswinnende onderzoek Vitale tuin. Zij is psycholoog bij Pieter van Foreest en is geïnteresseerd in het effect van buiten-zijn op de kwaliteit van leven en het gedrag van mensen met dementie. In november 2017 startte zij met haar onderzoek en is heel enthousiast: Ik ben al heel lang bezig met het onderwerp buiten-zijn voor mensen met dementie: wat doet het voor onbegrepen gedrag? Het buiten-zijn kan zoveel effect hebben op het dag- en nachtritme, het bewegen. Ik zocht naar andere voorbeelden, maar ik kon er niet veel over vinden. Toen ik op intranet de inschrijving weer zag, dacht ik, nu ga ik me gewoon opgeven. En ze won de subsidie voor haar onderzoek. Haar eerste voorstel heeft zij herschreven in samenwerking met senior-onderzoeker Monique Caljouw en hoogleraar Wilco Achterberg van het UNC-ZH. Melanie: Het is een heel groot onderwerp, bij zo n kleiner onderzoek van een jaar moet je het smaller maken. Ik wilde het onderzoek en de uitkomst praktisch houden, zo kwamen we op het naar buiten gaan als interventie. Naar buiten gaan in een natuurlijke, groene omgeving, zonder vaste activiteit. De basis is persoonsgericht werken zoals ook staat beschreven in de nieuwe richtlijn Probleemgedrag bij mensen met dementie van het NIP en Verenso. De samenwerking met het UNC-ZH is heel fijn, ik voel me heel goed begeleid. Ik kan daar altijd met elke vraag terecht. Alles wat je nodig hebt aan faciliteiten heb je tot je beschikking. Ik kan het zeker iedereen aanraden, maar je moet er wel van houden. In de praktijk werken en onderzoek doen vond ik altijd al heel leuk. Door de combinatie blijf ik goed in contact met de mensen met dementie, ik sta naast hen om te zien wat goed voor hen kan zijn, dat geeft me heel veel motivatie om hiermee door te gaan. Daar gaat het mij om. De ultieme droom is dat dit het begin is van iets groters. Ik begin nu lokaal, het mag van mij landelijk uitgezet worden. Wat ik nu tegenkom in artikelen zijn positieve effecten op vermindering van agitatie, minder stress, verbetering van slaap en mogelijk stemming. Er is een

3 multisensorische stimulatie, zoals een zomerbriesje dat je in je gezicht voelt of de regendruppels, de geuren of bewegingen. Nog niet veel onderzoeken zijn van hele goede kwaliteit. Ik hoop met mijn onderzoek een bijdrage te leveren. Ik denk ook zeker dat ik na dit onderzoek door zal gaan. Het voelt goed, alsof je over de hele linie bezig bent. Guy Kolman: De waargenomen trends in ons ontbijtproject zijn een toevoeging aan de ouderenzorg. Zorgmanager Guy Kolman heeft als achtergrond hbo-verpleegkunde en wilde graag onderzoek doen op zijn werklocatie in een huis van Argos Zorggroep. Hij deed het onderzoek samen met collega Eva van der Ploeg, het onderzoek is nu afgerond. Op onze locatie werd op de gebruikelijke manier het ochtendritueel uitgevoerd. Om 7 uur helpen we de ene cliënt. Als deze persoon klaar is, wacht hij of zij in de huiskamer met een kopje thee en ontbijtkoek of krijgt zijn of haar ontbijt. Vervolgens helpen we de volgende cliënt, en de volgende, tot zo ongeveer uur. Dit is voor de bewoners geen gestructureerde ochtend, terwijl de rest van de dag wel gestructureerd verloopt. Rond uur staat de lunch alweer klaar. Wij, Eva van der Ploeg en ik, dienden ons onderzoeksvoorstel in voor het Ontbijtproject. In dit project ontbijten de cliënten tegelijkertijd en gezamenlijk aan een gedekte tafel of krijgen ontbijt op bed. De medicatie wordt dan ook overzichtelijker gegeven wat minder foutgevoelig kan zijn. De aanname was dat het ontbijtproject meer structuur geeft in de ochtend waardoor probleemgedrag zou verminderen en dat het positieve effecten zou hebben op de hoeveelheid medicatie-incidenten en het gewicht van de bewoner. In andere huizen van Argos was het Ontbijtproject al uitgerold. Wij wilden in ons huis onderzoeken wat de effecten zijn van het Ontbijtproject. In ons huis hadden we de mogelijkheid om de verschillen en effecten te zien met een onderzoeks- en controlegroep. En toen wonnen we de prijs, tot onze blijde verrassing. We kwamen in contact met Monique Caljouw en Wilco Achterberg, zij hielpen ons met de opzet van de uiteindelijke onderzoeksvraag en de onderzoeksmethodiek. De samenwerking was heel prettig, we hebben het heel goed kunnen bespreken. Samen met hen kwamen we tot de methode Dementia Care Mapping, een objectieve wetenschappelijk onderbouwde observatiemethode. Voor onze opzet kozen we ervoor om geen extra medewerkers aan te stellen voor het project om de natuurgetrouwe situatie te behouden en zodat het makkelijk over te nemen is door andere instellingen. Tegelijkertijd waren de observanten speciaal daartoe opgeleide medewerkers van andere locaties, om de observatie zo puur mogelijk te houden.

4 De resultaten van het onderzoek zijn niet keihard of wetenschappelijk significant, maar wel een enorme toevoeging voor de ouderenzorg. We zijn heel blij met de duidelijke positieve trends en interessante individuele uitkomsten die uit het onderzoek zijn voortgekomen. Bij personen zag je positieve effecten op betrokkenheid en activiteit. Juist ook omdat we geen extra personeel hebben ingezet en er geen extra scholing voor de praktijk nodig is, is het project succesvol en kan dit breder verspreid worden. Het project laat zien wat de dagelijkse praktijk nodig heeft zodat dezelfde uitkomsten bereikt kunnen worden als in het onderzoek. Onderzoek doen trekt me zeker aan. Ik ben al met een volgend onderzoeksproject bezig dat al langer in mijn hoofd zat. Het heet De vloeibare keuken : aantrekkelijk vloeibaar eten voor mensen met slikproblematiek en onderzoek de effecten van De vloeibare keuken. We waren met De vloeibare keuken genomineerd voor de CZ-innovatieprijs Mari Groenendaal: Dit is een mooie kans om onze praktijkvraag systematisch op te pakken. Mari Groenendaal, lecturer practitioner (verbindingspersoon tussen praktijk, onderwijs en wetenschap), en ergotherapeut Manja Trouw werken samen in het Lerend vermogen-project bij Woonzorgcentra Haaglanden (WZH). Hun winnende onderzoeksvoorstel voor onderzoek naar het behouden van betekenisvolle activiteiten bij de transitie van huis naar verpleeghuis, kwam voort uit dit project. Mari zit in de Wetenschappelijke Onderzoekscommissie (WOC) van WZH, zij zal het grootste deel van het literatuuronderzoek op zich nemen. Manja Trouw is projectleider van het project Huisbezoeken en lerend vermogen binnen WZH.

5 Mari: We hadden op het gebied van betekenisvolle activiteiten en transitie naar verpleeghuis zelf ook literatuuronderzoek gedaan, maar nog niet heel systematisch waardoor je mogelijk artikelen mist. Dit zagen wij als een mooie kans om het systematisch op te pakken. In mijn literatuuronderzoek ga ik op zoek naar wat er al bekend is over het behouden van betekenisvolle activiteiten, daarbij kijken we specifiek naar de transitie van huis naar verpleeghuis. Hoe kunnen belangrijke, betekenisvolle activiteiten behouden blijven bij de persoon die verhuist. Mensen met dementie kunnen die niet altijd zelf in stand houden. Daar hebben ze hulp bij nodig, zoals wij nu bijvoorbeeld veel doen met het project Lerend vermogen binnen WZH. Met de juiste begeleiding lukt het wel om bepaalde activiteiten die belangrijk voor iemand zijn, te blijven voortzetten. Bij het behouden van betekenisvolle activiteiten bij transitie zien wij vooral dat onrustig gedrag vermindert. We hadden een cliënt die zich niet prettig voelde op de gesloten woonafdeling, hij had zijn hele leven vrijheid gekend en zelf kunnen bepalen waar hij kon staan en gaan, daar had hij last van. We hebben hem een route naar beneden geleerd zodat hij zelfstandig naar het restaurant op de begane grond kon. Dat was voor hem al zijn stukje vrijheid, dat verhoogt de kwaliteit van leven. Het LUMC begeleidt bij de eerste te nemen stappen, dat is erg fijn. Van tevoren verwacht je dat het heel ingewikkeld is en dat is het ook wel, maar als je heel consequent de stappen volgt, valt het eigenlijk best mee. Ik denk dat zo n stimuleringssubsidie heel goed werkt. Het gaat om de praktijkvragen en het helpt je over de drempel om ermee aan de slag te gaan. Het heeft mij zelfs gestimuleerd om uiteindelijk promotieonderzoek te gaan doen. De UNC-ZH Stimuleringssubsidie 2018 Ook in 2018 reikt het UNC-ZH haar stimuleringssubsidie uit voor medewerkers van de organisaties die lid zijn van het UNC-ZH: Aafje, Argos Zorggroep, Florence, Laurens, Marente, Pieter van Foreest, Saffier, Topaz, Woonzorgcentra Haaglanden en Zonnehuisgroep Vlaardingen. Voor meer informatie naar unc-zh@lumc.nl. De deadline voor het indienen is 5 september De winnende onderzoeksvoorstellen worden bekendgemaakt op het symposium Op weg naar betere geriatrische revalidatie op 5 oktober 2018 in Leiden.

6 Dit is een bijdrage namens de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) van het Leidse netwerk UNC-ZH. De academische netwerken ouderenzorg vormen een belangrijke brug tussen wetenschappelijk onderzoek en de zorgpraktijk: onderzoekers werken samen met professionals uit de ouderenzorg aan (zorg)innovaties en nieuwe kennis. Andere academische netwerken ouderenzorg zijn die van Amsterdam (UNO-VUmc), Nijmegen (UKON), Groningen (UNO- UMCG), Maastricht (AWO-ZL) en Tilburg (Tranzo). Auteur(s) Eveline J.K. Korving, Coördinator Kennis en Communicatie, UNC-ZH, LUMC, Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, Leiden

Workshop. Dat wil ik onderzoeken! Onderzoeksvragen ophalen. uit de praktijk. Linking pin/fysiotherapeut/onderzoeker

Workshop. Dat wil ik onderzoeken! Onderzoeksvragen ophalen. uit de praktijk. Linking pin/fysiotherapeut/onderzoeker Workshop Dat wil ik onderzoeken! Onderzoeksvragen ophalen uit de praktijk Christa Nanninga Melanie van der Velde Mariska Vielvoye Linking pin/fysiotherapeut/onderzoeker Psycholoog/onderzoeker Ergotherapeut/onderzoeker

Nadere informatie

Kwaliteit van leven bij dementie is waar we het voor doen

Kwaliteit van leven bij dementie is waar we het voor doen Kwaliteit van leven bij dementie is waar we het voor doen Symposium UNC-ZH Wat maakt mijn dag Een interessante middag vol inzichten over kwaliteit van leven bij dementie Wat maakt de dag van een cliënt

Nadere informatie

Samenwerking in academische netwerkensa

Samenwerking in academische netwerkensa Home no. 6 December 2014 Eerdere edities Verenso.nl Samenwerking in academische netwerkensa Verbetering van patiëntenzorg door wetenschap Drs. Monique A.A. Caljouw, wetenschappelijk coördinator UNC-ZH

Nadere informatie

Samenwerking in academisch netwerkensaetwerken

Samenwerking in academisch netwerkensaetwerken Home no. 1 Feb. 2015 Revalidatie chronische aandoeningen Eerdere edities Verenso.nl Samenwerking in academisch netwerkensaetwerken Verbetering van patiëntenzorg door wetenschap: in beweging! Lizette Wattel,

Nadere informatie

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 1 Februari 2018 Themanummer Cardiovasculair Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Geen bewijs voor effectiviteit van preventieve cardiovasculaire medicatie

Nadere informatie

Van thuis naar verpleeghuis met kwaliteit van leven

Van thuis naar verpleeghuis met kwaliteit van leven Gevarieerd aanbod en divers publiek VERSLAG 9 SEPTEMBER 2019 MIDDAGSYMPOSIUM Van thuis naar verpleeghuis met kwaliteit van leven BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN BIJ DEMENTIE In de mooie locatie het Stadsgehoorzaal

Nadere informatie

Voortgang expertteams: delier, geriatrische revalidatie en extramurale behandeling

Voortgang expertteams: delier, geriatrische revalidatie en extramurale behandeling Samenwerking in zorg en wetenschap Voortgang expertteams: delier, geriatrische revalidatie en extramurale behandeling Nijmegen, oktober 2018 A. Persoon Radboud universitair medisch centrum Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde,

Nadere informatie

Krijg GRIP op probleemgedrag bij dementie. Methodiek voor multidisciplinaire zorgteams

Krijg GRIP op probleemgedrag bij dementie. Methodiek voor multidisciplinaire zorgteams Krijg GRIP op probleemgedrag bij dementie Methodiek voor multidisciplinaire zorgteams GRIP is een methodiek waarmee probleemgedrag van mensen met dementie in zorginstellingen op een gestructureerde en

Nadere informatie

Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen

Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen Wilco Achterberg is hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) én hij werkt als specialist

Nadere informatie

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON 1 november 2013 Toelichting De ouderenzorg is actueler dan ooit. Het kabinet zet in op een verdere

Nadere informatie

UNC-ZH 2017 Jaarverslag 2017

UNC-ZH 2017 Jaarverslag 2017 UNC-ZH Jaarverslag 2017 2017 Contents Het netwerk groeit 3 LUMC en het netwerk 4 Kennis maken 5 Onderzoeken 6 Nieuwe onderzoeken gestart in 2017 6 Geriatrische revalidatie 6 Palliatieve zorg bij dementie

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Met wetenschappelijk onderzoek de ouderenzorg verbeteren

JAARVERSLAG. Met wetenschappelijk onderzoek de ouderenzorg verbeteren JAARVERSLAG Met wetenschappelijk onderzoek de ouderenzorg verbeteren Met gepaste trots bied ik u dit jaarverslag van het UNC-ZH 2018 aan. De weerslag van een jaar hard werken, met heel veel mensen in Zuid-

Nadere informatie

Onderzoek Van regels naar relaties

Onderzoek Van regels naar relaties Onderzoek Sinds maart 2017 doet Annemarie de Brabander bij Topaz (locatie Munnekeweij) onderzoek naar de beweging. Hoe kunnen de inzichten uit haar onderzoek vertaald worden naar Waarde-vol Onderwijs?

Nadere informatie

Boterdiep Oost. Kortdurend verblijf voor observatie, onderzoek en revalidatie HEYMANSCENTRUM

Boterdiep Oost. Kortdurend verblijf voor observatie, onderzoek en revalidatie HEYMANSCENTRUM Boterdiep Oost Kortdurend verblijf voor observatie, onderzoek en revalidatie HEYMANSCENTRUM Boterdiep Oost is de revalidatieafdeling met een Plus. Hier kunt u terecht als u meer zorg en begeleiding nodig

Nadere informatie

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 2 April 2018 Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Praktijk en wetenschap samen op weg naar mensgerichte ouderenzorg Meriam Janssen, Leonieke van Boekel,

Nadere informatie

Pijn lijden? Niet nodig, er is bijna altijd iets aan te doen

Pijn lijden? Niet nodig, er is bijna altijd iets aan te doen Pijn lijden? Niet nodig, er is bijna altijd iets aan te doen Feiten, fabels en tips over pijn Colofon Inhoud Tekst Hedda van het Groenewoud Met medewerking van Annelore van Dalen-Kok, specialist ouderengeneeskunde,

Nadere informatie

ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC

ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC ONDERZOEKSONDERSTEUNING VANUIT UNO-VUMC Het Universitair Netwerk Ouderenzorg UNO-VUmc is een samenwerkingsverband tussen 22 1 instellingen in de ouderenzorg (UNO-instellingen) en de afdeling huisartsgeneeskunde

Nadere informatie

Persoonsgericht werken. Ondersteuning bij de implementatie van persoonsgericht werken voor zorgorganisaties in de dementiezorg

Persoonsgericht werken. Ondersteuning bij de implementatie van persoonsgericht werken voor zorgorganisaties in de dementiezorg Persoonsgericht werken Ondersteuning bij de implementatie van persoonsgericht werken voor zorgorganisaties in de dementiezorg Je wilt persoonsgericht gaan werken binnen jouw zorgorganisatie, maar hoe pak

Nadere informatie

Zorg in onze huizen. Zorg in onze huizen

Zorg in onze huizen. Zorg in onze huizen Zorg in onze huizen 1 Zorg in onze huizen 2 Zorg in onze huizen Zorg in onze huizen 3 Zorg en aandacht voor elkaar Wanneer u naar een verpleeghuis verhuist, is dit een grote verandering voor u en de mensen

Nadere informatie

Vakblad voor de professional in de zorg

Vakblad voor de professional in de zorg 1 1 Vakblad voor de professional in de zorg Bewegen met verpleeghuisbewoners met dementie Overgewicht voorkomen vanaf de geboorte nr. 8 januari 2017 Natascha de Groot Pauline den Toom-Roeleveld In beweging

Nadere informatie

Informatie over begrijpen van gedrag

Informatie over begrijpen van gedrag Informatie over begrijpen van gedrag Beter omgaan met moeilijk en onbegrepen gedrag Het begrijpen van de klant staat centraal. Wat kunnen wij voor u betekenen? Informatie over begrijpen van gedrag Moeilijk

Nadere informatie

De neurologische revalidatie unit (NRU)

De neurologische revalidatie unit (NRU) De neurologische revalidatie unit (NRU) informatie voor cliënt en familie neurologie Rijnland Ziekenhuis Verpleeghuis Leythenrode U bent opgenomen geweest op de afdeling neurologie van Rijnland Ziekenhuis

Nadere informatie

Verslag: Workshop Pijn bij dementie: Je zult maar pijn hebben en het niet kunnen zeggen

Verslag: Workshop Pijn bij dementie: Je zult maar pijn hebben en het niet kunnen zeggen Verslag: Workshop Pijn bij dementie: Je zult maar pijn hebben en het niet kunnen zeggen Op 20 november 2017 vond in Utrecht het Topcare-symposium plaats. In ruim 25 interactieve workshops presenteerden

Nadere informatie

Informatie over het knowledge broker netwerk CVA

Informatie over het knowledge broker netwerk CVA Datum: september 2015 Informatie over het knowledge broker netwerk CVA Lees hieronder meer over: Wat is het knowledge broker netwerk CVA? Wat doen de knowledge brokers? Wat levert het uw organisatie op?

Nadere informatie

De schakelunit in het verpleeghuis

De schakelunit in het verpleeghuis Transferpunt Patiënteninformatie De schakelunit in het verpleeghuis U ontvangt deze informatie, omdat u meer wilt weten over de mogelijkheden om tijdelijk opgenomen te worden op een schakelunit. Deze informatie

Nadere informatie

Jaarverslag BJ 2013. Stichting Wetenschap Balans. 1 augustus 31 december. Tel 06-46741683 Keileweg 8 3029 BS Rotterdam

Jaarverslag BJ 2013. Stichting Wetenschap Balans. 1 augustus 31 december. Tel 06-46741683 Keileweg 8 3029 BS Rotterdam Jaarverslag BJ 2013 1 augustus 31 december Stichting Wetenschap Balans Tel 06-46741683 Keileweg 8 3029 BS Rotterdam www.swbalans.nl info@swbalans.nl Inhoudsopgave Inhoud Highlights... 1 Strategische highlights...

Nadere informatie

Betere zorg door minder psychofarmaca?

Betere zorg door minder psychofarmaca? Betere zorg door minder psychofarmaca? Sytse Zuidema, specialist ouderengeneeskunde Hoofd sectie ouderengeneeskunde Afdeling huisartsgeneeskunde UMCG 19-11-2013 UKON 10 jaar! 1 Opbouw Psychofarmaca Gebruik,

Nadere informatie

Revalidatiecentrum. De Dillenburg

Revalidatiecentrum. De Dillenburg Revalidatiecentrum Welkom bij! Revalidatiecentrum in Vlaardingen heeft jarenlange ervaring met geriatrische revalidatie. Wij zijn expert in het succesvol laten revalideren van voornamelijk kwetsbare ouderen.

Nadere informatie

Heymanscentrum Centrum voor wonen, welzijn, zorg en revalidatie

Heymanscentrum Centrum voor wonen, welzijn, zorg en revalidatie Heymanscentrum Centrum voor wonen, welzijn, zorg en revalidatie Het Heymanscentrum is een centrum voor wonen, welzijn en zorg in het zuiden van de stad Groningen. Hier kunt u allerlei vormen van zorg

Nadere informatie

Een nieuw begin. Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen. Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin

Een nieuw begin. Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen. Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin Een nieuw begin Unieke zorg voor mensen met psychiatrische én lichamelijke problemen Persoonlijke zorg en begeleiding Dagbesteding Een nieuw begin Een nieuw begin Chronisch Psychiatrische Verpleeghuiszorg

Nadere informatie

We staan als artsen nog altijd teveel in de behandelmodus

We staan als artsen nog altijd teveel in de behandelmodus Home no. 6 December 2015 Eerdere edities Verenso.nl We staan als artsen nog altijd teveel in de behandelmodus Interview met prof. dr. Wilco Achterberg Bert Bukman redactie@verenso.nl Wilco Achterberg is

Nadere informatie

Schijndissertatie van het proefschrift: The management of neuropsychiatric symptoms in people with young-onset dementia

Schijndissertatie van het proefschrift: The management of neuropsychiatric symptoms in people with young-onset dementia Schijndissertatie van het proefschrift: The management of neuropsychiatric symptoms in people with young-onset dementia Improving specialized long-term care Britt Appelhof, Eindhoven 2019 Cover design:

Nadere informatie

Kennis Delen? Bijzonder normaal!

Kennis Delen? Bijzonder normaal! Uitnodiging Kennis Delen? Bijzonder normaal! Specialistische zorg en behandeling in de ouderenzorg 26 september 2013 Evoluon, Eindhoven het gevoel van samen Waar Adres Evoluon Noord-Brabantlaan 1a 5652

Nadere informatie

Logeren, herstellen en revalideren. Herstel bij ons

Logeren, herstellen en revalideren. Herstel bij ons Logeren, herstellen en revalideren hut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Behandeling en expertise is Nieuw thuis Comfortabel logeren met zorg en ondersteuning Revalideren en/of herstellen tijdens ziekte

Nadere informatie

Verzorging Begeleiding Speciale Zorg Dagbesteding Hulp bij het huishouden

Verzorging Begeleiding Speciale Zorg Dagbesteding Hulp bij het huishouden Overzicht ZZP 1 t/m 7. Versie 17-05-11. Zorgzwaartepakket 1 = enige begeleiding in een veilige omgeving. U krijgt hulp bij de De medewerker helpt Niet van toepassing. dagelijkse verzorging u om zo veel

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH ERKENDE REGISTER POST-HBO OPLEIDING OPLEIDING POST-HBO LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH MOTIVERENDE TEKST Geaccrediteerd door: WELKOM BIJ DE LEEFSTIJLCOACH ACADEMY Wil je mensen helpen bij het maken van gezonde

Nadere informatie

Meetplan Geriatrische Revalidatie en het Multidisciplinaire overleg Presentatie UNC-ZH 1

Meetplan Geriatrische Revalidatie en het Multidisciplinaire overleg Presentatie UNC-ZH 1 Meetplan Geriatrische Revalidatie en het Multidisciplinaire overleg 06-02-2019 Presentatie UNC-ZH 1 Arno J. Doornebosch, MSc. Coordinator Geriatrische Revalidatie Universitair Netwerk voor de Care sector

Nadere informatie

Welkom bij Zonnehuis Thuis

Welkom bij Zonnehuis Thuis Thuiszorg Welkom bij Zonnehuis Thuis Zonnehuis Thuis is een onderdeel van Zonnehuisgroep Vlaardingen. Als Vlaardingse organisatie zijn we thuis in de wijk en staan we dicht bij onze cliënten. Vanuit verschillende

Nadere informatie

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving Dinsdag 8 oktober 2013 Auditorium Vrije Universiteit Amsterdam Palliative

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente.

Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente. Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente. Wil jij ook iets extra s betekenen voor een ander? Kijk op www.vilente.nl/vrijwilligers voor de vacatures! Als vrijwilliger geef je kleur

Nadere informatie

Workshop Mag het een pilletje minder

Workshop Mag het een pilletje minder Workshop Mag het een pilletje minder Sytse Zuidema, Hoogleraar ouderengeneeskunde en dementie, UMCG Frank Jilesen, specialist ouderengeneeskunde TriviumMeulenbeltZorg s.u.zuidema@umcg.nl 荷兰老年痴呆症照护模式与研究

Nadere informatie

Charlotte Griffioen. Opioïd gebruik bij ouderen. Wetenschapsdag SANO in Maastricht 2016

Charlotte Griffioen. Opioïd gebruik bij ouderen. Wetenschapsdag SANO in Maastricht 2016 Opioïd gebruik bij ouderen Charlotte Griffioen Specialist Ouderengeneeskunde bij Novicare Promovenda, afd. Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde, LUMC Wetenschapsdag SANO in Maastricht 2016 Disclosure

Nadere informatie

Herstelcentrum Samen werken aan een nieuwe balans

Herstelcentrum Samen werken aan een nieuwe balans Herstelcentrum Samen werken aan een nieuwe balans Herstel en revalidatie op Park Dekkerswald Een plek waar alles in het teken staat van herstel. Waar u kunt revalideren en herstellen van een ziekenhuisopname

Nadere informatie

Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg

Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg Bijdrage van de AWO aan Kwaliteit van de Ouderenzorg Prof. Dr. Jan Hamers Academische Werkplaats Ouderenzorg Wat is de werkplaats? Hoe werken we? Wat is de opbrengst? Academische Werkplaats Ouderenzorg

Nadere informatie

UNO-VUmc bestuurdersoverleg

UNO-VUmc bestuurdersoverleg UNO-VUmc bestuurdersoverleg Voortgang en evaluatie Onderzoeksprogramma > Care and Prevention Universitair Netwerk Ouderenzorg Programma Activiteiten eerste jaar: een terugblik/jaarverslag Activiteiten

Nadere informatie

Geriatrische revalidatie bij Zorggroep Elde

Geriatrische revalidatie bij Zorggroep Elde www.zge.nl Geriatrische revalidatie bij Zorggroep Elde Revalideren met een deskundig team van behandelaars Bent u na een ziekenhuisopname aangewezen op kortdurende revalidatie? Dan biedt de geriatrische

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH POST-HBO ERKENDE OPLEIDING REGISTER OPLEIDING POST-HBO LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH MOTIVERENDE TEKST Geaccrediteerd door: WELKOM BIJ DE LEEFSTIJLCOACH ACADEMY Wil je mensen helpen bij het maken van gezonde

Nadere informatie

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk In deze brochure nodigen wij u uit u te laten informeren over de meerwaarde van de leerstoel en academische werkplaats Sociaal Werk aan de Universiteit van Tilburg

Nadere informatie

(potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

(potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Revalidatie centreren of zo dicht mogelijk bij huis?e

Revalidatie centreren of zo dicht mogelijk bij huis?e Home no. 4 Augustus 2014 Eerdere edities Verenso.nl Revalidatie centreren of zo dicht mogelijk bij huis?e Definities van volume en concentratie Prof. dr. Wilco P. Achterberg, Marije Holstege, Monique Caljouw,

Nadere informatie

Geriatrische Revalidatiezorg

Geriatrische Revalidatiezorg Geriatrische Revalidatiezorg Informatie bij opname in Nolenshaghe en Mechropa Geriatrische Revalidatiezorg bij Saffier De Residentie De specialist in het ziekenhuis waar u behandeld bent heeft bepaald

Nadere informatie

Gedragsproblematiek bij dementie: een uitdaging!?

Gedragsproblematiek bij dementie: een uitdaging!? Gedragsproblematiek bij dementie: een uitdaging!? Martin Smalbrugge, specialist ouderengeneeskunde & onderzoeker Sandra Zwijsen, psycholoog & onderzoeker Wat gaan we vandaag doen? Warming up Gevolgen gedragsproblematiek

Nadere informatie

Logeren, herstellen en revalideren. Herstel bij ons

Logeren, herstellen en revalideren. Herstel bij ons Logeren, herstellen en revalideren eschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Behandeling en expertise huis Nieuw thuis Comfortabel logeren met zorg en ondersteuning Revalideren en/of herstellen tijdens

Nadere informatie

Samenwerking in academisch netwerkenrken

Samenwerking in academisch netwerkenrken Home no. 3 Juni 2015 Juridische aspecten Eerdere edities Verenso.nl Samenwerking in academisch netwerkenrken Goed gedrag in wetenschappelijk onderzoek Dr. Anke Persoon, coördinator UKON, afdeling ELG,

Nadere informatie

Wie zijn wij UKON. UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus HB Nijmegen tel

Wie zijn wij UKON. UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus HB Nijmegen tel Wie zijn wij UKON UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen tel 024-3668244 www.ukonnetwerk.nl INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 1. Doel, Visie en AMBITIE 3 1.1 Doel 3 1.2 Visie 3 1.3

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Leren van en met elkaar

Leren van en met elkaar Leren van en met elkaar Leer- en Innovatie- Netwerk (LIN) Een Leer- en InnovatieNetwerk (LIN) is een intensieve samenwerking tussen een zorginstelling en het onderwijs. Studenten, verpleegkundigen en verzorgenden

Nadere informatie

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling > Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling 2 Inleiding Deze folder geeft informatie over het zorgaanbod van MeanderGroep

Nadere informatie

Nieuwsbrief Namaste Familieprogramma

Nieuwsbrief Namaste Familieprogramma Pagina 1 In dit nummer: Nummer 4 Januari 018 Introductie 1 Namaste Care bij WZH Transvaal 1 Eerste interviews Checken op pijn Onderzoeksstage Deltaplan Dementie 3 Even voorstellen 4 Medische voedingsdrank

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Signalering symptomen bij mensen met dementie

Signalering symptomen bij mensen met dementie Signalering symptomen bij mensen met dementie Dinsdag 13 juni 2017 Moniek Pierik, verpleegkundige TMZ Annemiek Poelman, verpleegkundige TMZ Inhoud Signalering in de palliatieve fase Onbegrepen gedrag

Nadere informatie

Samen de goede koers varen

Samen de goede koers varen Home no. 3 Juni 2016 Themanummer Eerste lijn Eerdere edities Verenso.nl Samen de goede koers varen Op weg naar structurele samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde Ronald van Nordennen, Vincent

Nadere informatie

Ons kent ons in De Spiker

Ons kent ons in De Spiker Ons kent ons in De Spiker DE SPIKER EEN KEER PER WEEK HELP IK DEZE CLIËNT MEE MET ZIJN GROTE HOBBY: BOUWEN MET LEGO. DAT GAAT HEEL GOED ZO SAMEN. In De Spiker is altijd wat te doen. Het is een plek van

Nadere informatie

Verpleeghuis Het Immendaal. Wonen in het groen

Verpleeghuis Het Immendaal. Wonen in het groen Verpleeghuis Het Immendaal Wonen in het groen Dementie met kwaliteit van leven Wij vinden de mens het allerbelangrijkst. Voor iedereen is warme, liefdevolle zorg iets anders. Welzijn en welbevinden ook.

Nadere informatie

Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW.

Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW. Deze brochure is een uitgave van het Programmabureau Onderwijs Bewijs in samenwerking met het Ministerie van OCW. Programmabureau Onderwijs Bewijs Agentschap NL Postbus 93144 2509 AC Den Haag onderwijsbewijs@agentschapnl.nl

Nadere informatie

O O OO F F A A FF AA

O O OO F F A A FF AA O F A SAMEN ZORGEN: VOOR ELKAAR! MANTELZORGPARTICIPATIE Hoe ziet Samen zorgen eruit? De vragen op deze kaarten bieden de professional steun om hierover samen met de mantelzorger van de cliënt, zoals de

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in Hof van Sloten

Revalideren na een ziekenhuisopname in Hof van Sloten Revalideren na een ziekenhuisopname in Hof van Sloten Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in Hof van Sloten werkt u aan een verantwoorde

Nadere informatie

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid

Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid Academische toerusting voor werken binnen de Openbare Gezondheid ZonMw Programma Academische Werkplaatsen Dr. Marijke Janssens Utrecht, 15 juni 2006 Doel: het structureel versterken en verankeren van vraaggestuurde

Nadere informatie

Workshop GRIP op probleemgedrag

Workshop GRIP op probleemgedrag Workshop GRIP op probleemgedrag Een aanpak voor het multidisciplinaire team Christiane Möller, psycholoog PHD Tessa Engels-Koomen, GZ-psycholoog i.o. Inhoud Introductie over onbegrepen gedrag Uitleg zorgprogramma

Nadere informatie

Ukon congres Workshop Eigen regie bij ouderen, hoe kijk jij daar tegen aan?

Ukon congres Workshop Eigen regie bij ouderen, hoe kijk jij daar tegen aan? Ukon congres 7-4-2016 Workshop Eigen regie bij ouderen, hoe kijk jij daar tegen aan? Met 25 deelnemers gingen we aan vier tafels in gesprek over eigen regie. Allereerst deelden we beelden over wat we onder

Nadere informatie

PSYCHOGERIATRIE EN BEROEPENVELD SLAAN SAMEN DE HAND AAN DE PLOEG

PSYCHOGERIATRIE EN BEROEPENVELD SLAAN SAMEN DE HAND AAN DE PLOEG PSYCHOGERIATRIE EN BEROEPENVELD SLAAN SAMEN DE HAND AAN DE PLOEG tekst: Arie Verhoef 72 In 2030 zullen naar verwachting een half miljoen mensen lijden aan dementie. Het lectoraat Psychogeriatrie doet onder

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in Slotervaart werkt u aan een verantwoorde terugkeer

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Eugeria Almelo

Woonzorgcentrum Eugeria Almelo Woonzorgcentrum Eugeria Almelo 2 Welkom! Prettig wonen is je thuis voelen. Met de spullen waar u aan hecht, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving, waar alles aanwezig is om zo zelfstandig

Nadere informatie

Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink

Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink 31-01-2019 Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Nadere informatie

Als alles voorbij is, begint het vaak pas

Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas. Mensen die het bericht hebben gekregen dat ze kanker hebben gaan vaak een

Nadere informatie

Vertrouwde zorg en fijn wonen in hartje Roermond

Vertrouwde zorg en fijn wonen in hartje Roermond Proteion RCG Vertrouwde zorg en fijn wonen in hartje Roermond Welkom bij Proteion RCG In hartje Roermond, aan het mooie Munsterplein, staat in de schaduw van Cuypers beroemde Munsterkerk een bijzonder

Nadere informatie

Ouderenzorg en UKON in beweging

Ouderenzorg en UKON in beweging EVALUATIE symposium 204 Ouderenzorg en UKON in beweging Deelnemers Totaal aantal aanmeldingen: 346 32 UKON 4 Radboudumc 2 overig (+8 alleen middag) Totaal aantal deelnemers: 332 Aanmeldingen: Verzorgende

Nadere informatie

nieuws - nieuws - nieuws - nieuws UKON-nieuwsbrief nr. 2 juni 2012

nieuws - nieuws - nieuws - nieuws UKON-nieuwsbrief nr. 2 juni 2012 nieuws nieuws nieuws nieuws Betsie van Gaal in de prijzen Onze (oud) collega Betsie van Gaal heeft op 1 juni de NCEBPaward 2011 gewonnen voor haar proefschrift getiteld Safe or Sorry a programme to implement

Nadere informatie

Wonen, welzijn en zorg. ViVa! Zorggroep is er voor u. Kwaliteit van leven

Wonen, welzijn en zorg. ViVa! Zorggroep is er voor u. Kwaliteit van leven Wonen, welzijn en zorg ViVa! Zorggroep is er voor u ViVa! Zorggroep Kwaliteit van leven Voor uzelf, uw partner of ouders wilt u deskundige en persoonlijke verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.

Nadere informatie

MOVE(F)IT. Elvera Overdevest, MSc Onderzoeker lectoraat Omgeving en Gezondheid

MOVE(F)IT. Elvera Overdevest, MSc Onderzoeker lectoraat Omgeving en Gezondheid MOVE(F)IT HET GEBRUIK VAN ACTIVITY TRACKERS BIJ MENSEN MET EEN LAGE SOCIAAL-ECONOMISCHE POSITIE (SEP) Elvera Overdevest, MSc Onderzoeker lectoraat Omgeving en Gezondheid 1 INHOUD Even voorstellen Wat is

Nadere informatie

Peri-operatieve zorg: Het voorkomen van complicaties doe je samen

Peri-operatieve zorg: Het voorkomen van complicaties doe je samen Peri-operatieve zorg: Het voorkomen van complicaties doe je samen Symposium Vrijdag 28 september 2018 Radboudumc, Nijmegen Toelichting Het symposium Peri-operatieve zorg: het voorkomen van complicaties

Nadere informatie

Bij ons draait het om u.

Bij ons draait het om u. Bij ons draait het om u. En om de mensen die voor u belangrijk zijn. Als u wilt, kunnen wij u en uw naasten ondersteunen. Bijvoorbeeld met goede zorg, hulp bij het huishouden of een personenalarm. En alles

Nadere informatie

Revalideren bij Pleyade

Revalideren bij Pleyade Revalideren bij Pleyade www.pleyade.nl Wat de cliënt wil bereiken, staat bij ons voorop. Jelle Kruysmulder, fysiotherapeut Samenvattend In een prettige omgeving revalideren kan bij Pleyade Revalidatie.

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Communiceren met kinderen die moeilijk of niet kunnen praten

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Communiceren met kinderen die moeilijk of niet kunnen praten UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Communiceren met kinderen die moeilijk of niet kunnen praten Het COCP-programma voor ondersteunde communicatie UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame kennisinfrastructuur van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON)

Op weg naar een duurzame kennisinfrastructuur van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) Op weg naar een duurzame kennisinfrastructuur van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) Nijmegen, 13 september 2017 UKON bureau p/a Radboudumc afd. ELG-117 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen

Nadere informatie

Revalidatie dichtbij huis

Revalidatie dichtbij huis Revalidatie dichtbij huis Aandacht voor ouder worden en ouder zijn Geriatrische revalidatie Zoveel mogelijk zelfredzaam worden, zodat u weer naar huis kunt. Dat is het motto van geriatrische revalidatie

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Revalideren of herstellen? Welkom in Pniël

Revalideren of herstellen? Welkom in Pniël Revalideren of herstellen? Welkom in Pniël Pniël Revalideren aan de Oudedijk Moet u revalideren of herstellen na bijvoorbeeld een ongeval, operatie, beroerte of ziekenhuisopname? In Pniël bieden wij alle

Nadere informatie

Revalideren met een cognitieve beperking Geriatrische revalidatiezorg

Revalideren met een cognitieve beperking Geriatrische revalidatiezorg Revalideren met een cognitieve beperking Geriatrische revalidatiezorg Revalideren met een cognitieve beperking Cliënten met een cognitieve beperking, die na ontslag uit het ziekenhuis niet rechtstreeks

Nadere informatie

Netwerken voor groei. BEZO Bezielende Omgeving in de Ouderenzorg

Netwerken voor groei. BEZO Bezielende Omgeving in de Ouderenzorg BEZO Bezielende Omgeving in de Ouderenzorg Netwerken voor groei HU: Lectoraat Vraaggestuurde Zorg TU/e:leerstoel Building Health Environments for Future Users. www.hezo.hu.nl Genomen stappen / geleerde

Nadere informatie

Veilig en prettig wonen in een groene omgeving. Eikenhorst. Voor mensen met dementie en mensen met een lichamelijke beperking

Veilig en prettig wonen in een groene omgeving. Eikenhorst. Voor mensen met dementie en mensen met een lichamelijke beperking Veilig en prettig wonen in een groene omgeving Eikenhorst Voor mensen met dementie en mensen met een lichamelijke beperking Van harte welkom in Eikenhorst, woonzorglocatie voor beschermd wonen op Park

Nadere informatie

Afdeling De Oleander dementie en complex gedrag

Afdeling De Oleander dementie en complex gedrag www.zge.nl Afdeling De Oleander dementie en complex gedrag Dementie De ziekte dementie is een ingrijpend en verdrietig proces. Voor de betrokkene zelf en voor directe naasten. Door verlies van het geheugen

Nadere informatie

CVA-revalidatie in het Heymanscentrum

CVA-revalidatie in het Heymanscentrum CVA-revalidatie in het Heymanscentrum Revalidatie na een beroerte U ligt in het ziekenhuis omdat u een beroerte (CVA) heeft gehad. Binnenkort is het zover dat u het ziekenhuis kunt verlaten en een begin

Nadere informatie

Informatiebrochure. Slotjesveste De Riethorst Stromenland

Informatiebrochure. Slotjesveste De Riethorst Stromenland Informatiebrochure Slotjesveste De Riethorst Stromenland Warm welkom 2 In deze folder willen wij u graag kennis laten maken met Slotjesveste en u een idee geven van wat wij kunnen betekenen voor u. Uitgangspunt

Nadere informatie

Arrangement Zorgzwaartepakket 6

Arrangement Zorgzwaartepakket 6 Arrangement Zorgzwaartepakket 6 Schakelring biedt arrangementen behorend bij ZZP 1 tot en met ZZP 9. In deze brochure wordt het basisarrangement behorend bij ZZP 6 toegelicht. Zorgzwaartepakket 6 (ZZP

Nadere informatie

Tandheelkunde en mondzorg voor kwetsbare ouderen

Tandheelkunde en mondzorg voor kwetsbare ouderen Tandheelkunde en mondzorg voor kwetsbare ouderen Vrijdag 7 juni 2019 Toelichting Radboudumc Health Academy organiseert, samen met de doelgroepcommissie Ouderengeneeskunde op vrijdag 7 juni 2019 de cursus:

Nadere informatie

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk zonnehuisgroep amstelland Kleinschalig wonen Mijn man voelt zich echt thuis. Hij heeft zijn eigen kamer, maar brengt veel tijd door in de gezellige huiskamer met de andere bewoners. Elke dag helpt hij

Nadere informatie