Ontsnappen aan de familiegeschiedenis. Mensenwerk of genetische techniek. Klasien Horstman en Carin Smand (1)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontsnappen aan de familiegeschiedenis. Mensenwerk of genetische techniek. Klasien Horstman en Carin Smand (1)"

Transcriptie

1 1 Ontsnappen aan de familiegeschiedenis Mensenwerk of genetische techniek Klasien Horstman en Carin Smand (1) In: Tijdschrift voor Humanistiek, jrg. 6, nr. 23, oktober In Nederland is men vanaf ongeveer 1990 begonnen met de systematische opsporing van mensen uit families met een genetisch risico van Familiare Hypercholesterolemie (FH) en daardoor met een verondersteld verhoogd risico op hart- en vaatziekten. (Umans et al., 2000) De ratio van dit opsporingsonderzoek op FH is dat het mensen iets te bieden heeft. Opsporing van genetische risico s, zo luidt de claim, maakt het mogelijk om van hoge risico s weer normale risico s te maken. Iemand met een mutatie die op jonge leeftijd wordt opgespoord en goed behandeld wordt, heeft een normale levensverwachting. De onderzoekers en oprichters van de StOEH (stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie), Kastelein en Defesche, schrijven op de website Spreekuur Thuis: Voor iemand met een erfelijk verhoogd cholesterolgehalte die optimaal op behandeling is ingesteld, is het risico op een hartinfarct hetzelfde als voor iemand die gezond is. Met andere woorden: een goed behandelde patiënt heeft een normale levensverwachting en hoeft in feite geen enkele activiteit of bezigheid achterwege te laten. ( Met andere woorden, opsporing van FH met behulp van DNA diagnostiek biedt mensen de kans om hun genetische lot te ontlopen. Door toepassing van een genetische test kan het tij van de familiegeschiedenis gekeerd worden. De belofte van een test In bovenstaande redenering wordt veel macht toegeschreven aan de genetische techniek. Het is de genetische test die verantwoordelijk is voor de verbetering van de gezondheid van de familieleden en dat legitimeert ook het aanbod van deze test aan mensen die daar niet om hebben gevraagd. De familieleden worden als betrekkelijk passieve gebruikers van de techniek beschouwd, die afhankelijk zijn van de test om hun gezondheid te bevorderen. De techniek daarentegen wordt als machtig en autonoom voorgesteld: als mensen er maar toe over gaan haar te gebruiken, is haar werking gegarandeerd. DNA-technologie is de weg naar een gezond leven. In het wetenschaps- en techniekonderzoek is veelvuldig onderzoek gedaan naar de introductie van nieuwe technieken in de samenleving. Diverse auteurs hebben daarbij laten zien dat het succes van de techniek niet in de techniek als zodanig schuilt, maar in een adequate afstemming met de maatschappelijke praktijk. Een techniek is afhankelijk van vele andere elementen in een gebruiksnetwerk om effectief te zijn: ze is afhankelijk van verbindingen met andere technieken, regels,

2 infrastructurele voorzieningen, en - last but not least - mensen. (Latour, 1996; Bijker en Law, 1992; Berg en Mol, 1998) Vanuit dit perspectief zijn mensen, in plaats van de passieve gebruikers van de techniek, medevormgevers van het succes van een techniek. De waarde van mensenwerk in techniekontwikkeling hoeft niet te worden overdreven, maar moet ook zeker niet op voorhand worden onderschat. In dit artikel zullen we aan de hand van de ervaringen van leden van vijf families met opsporing van FH de macht die in het opsporingsprogramma voor FH aan de genetische techniek wordt toegeschreven, nader onder de loep nemen. Is het terecht dat we de normalisering van het risico van hart- en vaatziekten primair op conto van de DNA-test schrijven, of doen we dan onrecht aan het mensenwerk dat hierbij in het geding is? En wat maakt het eigenlijk uit wie of wat het krediet krijgt voor het succes van een techniek? Om die vragen te kunnen beantwoorden beginnen we echter met de vraag wat het aanbod van een DNA test eigenlijk voor families betekent. 2 Het zat al in de familie Hoewel een opsporingsprogramma mensen benadert met een zorgaanbod zonder dat ze daarom hebben gevraagd, kwam het aanbod van DNA diagnostiek om FH op te sporen in de door ons geïnterviewde families zelden als een verrassing. Mensen waren vaak al voorbereid op de brief doordat een broer of zus, neef of nicht - de patiënt met een verhoogd cholesterolgehalte bij wie het opsporingsprogramma start en die de namen van familieleden aan het opsporingsprogramma doorgeeft - de komst van die brief had aangekondigd. In deze families blijkt ook de informatie in die brief over een mogelijk te hoog cholesterolgehalte geen nieuws. Veel geïnterviewden hadden reeds een lange geschiedenis met cholesterol en ervaring met hart- en vaat ziekten. Klachten, ziekte en vroegtijdig overlijden vormden al een belangrijk ingrediënt van de familiegeschiedenis. Ik wist niet dat ik drager was van het gen, ik wist wel dat ik een te hoog cholesterol had. (Familie De Lange, A) Ik was een jaar of dertien toen het bekend werd. Mijn moeder kreeg een hartinfarct, toen moesten de kinderen onderzocht, en toen had mijn zuster het en ik ook. (Familie De Vries, D) De uitslag van het DNA onderzoek betekent voor deze opgespoorden dan ook geen verandering van therapeutisch regime: zij gebruikten reeds cholesterolverlagers en blijven dat doen. In vier van de vijf families bestond een meer of minder gearticuleerd besef van familiare belasting voor hart en vaatziekten voordat men in aanraking kwam met het aanbod van DNA-diagnostiek. Deze families werden niet gemedicaliseerd door de informatie over genetische risico s en het aanbod van genetische diagnostiek. Het waren al gemedicaliseerde families. Familieleden definieerden hun familie al in termen van de ziektes die hen troffen.

3 Het was al heel lang bekend dat in de familie hartkwalen voorkomen. Dat wisten wij. Dan weet je nog niet dat het een hoog cholesterolgehalte is, maar je weet wel dat het erfelijk is.... Je weet al min of meer dat je er niet onderuit komt. (Familie De Vries, A) Het fluctueert binnen de familie. De een heeft het wel, de andere niet. Ik wist dat mijn vader het waarschijnlijk had, hij is overleden aan een hartinfarct. Wij hebben altijd wel vermoed dat hij een te hoog cholesterolgehalte had, maar dat is gissen. Mijn moeder had het niet, maar ik had wel het vermoeden dat er iets erfelijks aan ten grondslag moest liggen. (Familie De Lange, A) Het is opvallend dat ook de geïnterviewden die geen gebruik hebben gemaakt van het aanbod van genetische diagnostiek, wel degelijk denken in termen van familiare belasting en erfelijkheid. Voor hen is genetische diagnostiek in feite overbodig: ze weten wel wat er aan de hand is. Het was dus al bekend dat binnen onze familie sprake is van een te hoog cholesterolgehalte. Alleen wordt er nu gesproken over een gen, maar verder wisten we al dat het hoge cholesterolgehalte binnen de familie De Lange regelmatig voorkomt. Dat was een bekend verschijnsel. Wat dat betreft is er helemaal niets veranderd. (Familie De Lange, B) Deze weigeraar laat wel regelmatig zijn cholesterolgehalte bepalen door de huisarts. Zijn reden om geen DNA test te doen zijn politiek-ethisch van aard. Ik vond het wel een inbreuk op een privé-situatie. Waar bemoeien ze zich mee. Dit gaat mij te ver. Ik zie als het ware hele families gebrandmerkt worden. U denkt wel dat U gezond leeft, maar dat is niet waar, U heeft wat onder de leden. U heeft het gen. Dat gaat mij te ver.... Privacy vind ik heel belangrijk. Er moet niet teveel worden opgelegd van bovenaf. Dat zie je ook in de kranten dat er weer onderzoek gedaan is naar van alles en nog wat, waarbij je je afvraagt of het niet langzaam te ver gaat. Is niet de hele Nederlandse bevolking zo langzamerhand ziek of ongezond. (Familie De Lange, B) De weigeraars leggen het aanbod van genetische diagnostiek dus niet naast zich neer, omdat ze niet willen weten dat een verhoogd cholesterolniveau en hart- en vaatziekten veel in de familie voorkomen, maar juist omdat ze het al lang weten. Ze hebben voorzorgsmaatregelen genomen en genetische diagnostiek verandert voor hen niets in hun definitie van ziekte of in het therapeutisch regime. Het besef van familiare belasting voor hart- en vaatziekten dat veel geïnterviewden hadden voor zij het pad van de genetische testen kruisten, komt onder andere tot uitdrukking in de wijze waarop zij zichzelf aanduiden: ik hoor bij de Vosjes, typisch een De Vries, wij zijn nu eenmaal Houtmannetjes. Zij karakteriseren de ziekte- en sterftegeschiedenis van de familie als een algemene familietrek. 3

4 En toen kwamen we weer op het crematorium bij elkaar, en de reactie van mijn zus was, rotfamilie hebben wij he, alweer eentje, zo jong.... ja, een rotfamilie hebben wij. (Familie Vos, E) Omdat wij als familie al belast waren met hartkwalen. Je weet al min of meer dat je er niet onderuit komt. Alleen heeft het nu een naam gekregen. (Familie De Vries, A) Nee, ik heb altijd, een stofwisselingsziekte, zo noem ik het, er wordt iets niet aangemaakt in mijn lichaam. Nou dat zal dan wel dat ontbrekend gen zijn, het wordt even anders genoemd, maar voor mijn gevoel heeft het hetzelfde effect, daar kijk ik dus niet van op. (Familie De Vries, D) Vraag me niet wat de uitslag was, ja dat het erfelijk is wist ik al eerder. (Familie Houtman, C) Bij deze families blijkt een positieve uitslag van de genetische test het beeld van de familie dan ook nauwelijks te veranderen. In slechts een familie ontstond het besef dat het in de familie zit, pas door het aanbod van DNA diagnostiek. Pas door het opsporingsprogramma en het daaropvolgende DNA onderzoek ging men cholesterolproblemen bij verschillende familieleden herdefiniëren als symptomen van een gedeelde erfelijke aandoening. Het idee van erfelijke belasting voor hart- en vaatziekten was in vier van de vijf families die we spraken, al onderdeel van de familie-identiteit. Voor de meeste geïnterviewden betekent de DNA-test ook geen intensivering van de relaties met het medisch circuit: zij gebruikten al medicatie en deden regelmatige cholesterolcontrole. Zij waren al patiënten en zij blijven dat na de uitslag van de DNA-test. In vergelijking met de verwachting dat een opsporingsprogramma voor FH mensen onverwachts confronteert met schokkende informatie over een erfelijke ziekte, is de betekenis van het opsporingsprogramma voor de geïnterviewden dus betrekkelijk onbeduidend. Het vermoeden van een familiare belasting voor hart- en vaatziekten bestond al lang, en de bevestiging van dat vermoeden bracht mensen niet van hun stuk. Het opsporingsprogramma is voor deze oudere generatie dan ook geen middel om aan de familiegeschiedenis te ontkomen. Zij zagen zichzelf al als deel van een erfelijk belaste familie en hadden zich in dat lot geschikt. Voor zover ze daar iets aan zouden kunnen doen, was dat al gebeurd. Zoals sommigen het expliciet stelden: voor hen was het opsporingsprogramma overbodig. Met andere woorden, voor deze generatie was de macht van de genetische diagnostiek uitermate beperkt; ze veranderde weinig in het ervaren biologische lot. 4 Het lot van de kinderen Dezelfde familiegeschiedenis die maakt dat de uitslag van de genetische test voor de meeste geïnterviewden niet veel nieuwe informatie oplevert en het beeld van de eigen gezondheid en de familierelaties niet wezenlijk verandert, maakt ook dat de meeste geïnterviewden toch wel graag precies willen weten wat er aan de hand is. Juist in het licht van de familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten en vroege

5 sterfte, getuigen de meeste geïnterviewden van de opvatting dat het de moeite waard is te weten of er sprake is van FH. Je kunt het maar beter weten. Er wordt ook gezegd dat het beter is als je eerder met medicatie begint. (Familie De Vries, A) Daarbij hebben zij echter niet primair hun eigen lot, maar vooral het lot van hun kinderen op het oog. Terwijl zij over hun erfelijk belaste familie spreken als een min of meer gegeven feit en zij zichzelf ervaren als deel van de familiegeschiedenis, wordt genetische diagnostiek voor hun kinderen begroet als een middel om het tij van de familiegeschiedenis te keren. Genetische diagnostiek wordt gezien als een manier om FH onder de jongste generatie onder controle te brengen en het voor de kinderen mogelijk te maken om aan het biologische lot van de familie te ontsnappen. De meeste geïnterviewden hebben dan ook het DNA van hun minderjarige kinderen laten onderzoeken. Over de toepassing van genetische testen bij kinderen worden veel debatten gevoerd. Aan de ene kant wordt gewezen op de privacy van kinderen: zij moeten zelf kunnen bepalen wat ze willen weten over hun genetische constitutie en wat niet. Aan de ander kant wordt genetische diagnostiek gezien als een manier om bij een positieve uitslag de zorg voor het kind te kunnen optimaliseren. (Clarke, 1998) Tegen de achtergrond van deze debatten hebben sommige artsen gepleit voor terughoudendheid bij opsporing van FH onder kinderen. Tegen de achtergrond van de onzekerheden bij de interpretatie van positieve uitslagen zou de leeftijd van achttien jaar nog vroeg zijn voor opsporing en op die manier kunnen kinderen gewoon opgroeien. (Gevers Leuven, 1997) De StOEH baseert zich echter op onderzoek waaruit blijkt dat een mutatie niet alleen in de toekomst iets doet, maar van meet af aan schade aan de aderen toebrengt. Ook al is er geen verhoogd cholesterolgehalte, dan toch slibben de aderen al langzaam dicht. (Bakker et al., 1997; Wiegman, 2003) De boodschap van het opsporingsprogramma luidt dan ook hoe eerder men het weet, hoe beter. Bij kinderen met een positieve uitslag kan meteen op de leefstijl worden gelet en zo nodig kan op tijd met medicatie worden begonnen. Gezien de boodschap van het opsporingsprogramma, hoe eerder, hoe beter, en hun eigen ervaringen met hart en vaatziekten, is het niet verrassend dat we bij geen van de geïnterviewden het idee aantroffen dat het beter is voor de kinderen om niet te weten, of er sprake is van een mutatie die geassocieerd wordt met FH. Ook de norm van eigen verantwoordelijkheid, die wel geldt ten aanzien van familieleden van dezelfde generatie, en die een reden zou kunnen zijn diagnostiek bij kinderen tot op latere leeftijd uit te stellen, speelt geen rol bij de overwegingen van de ouders over de vraag, of kinderen genetisch getest moeten worden. Vrijwel alle geïnterviewden benadrukken het belang van weten om adequate preventiemaatregelen te kunnen nemen bij een positieve uitslag. Zo vertelt een mevrouw van wie de echtgenoot is overleden en van wie de drie kinderen tussen 15 en 20 zijn getest: 5

6 Ik heb eigenlijk helemaal geen afwegingen gemaakt, ik heb gewoon direct bij mezelf gedacht, dat doe ik, daar wil ik meer van weten. Want stel je voor, het is iets wat de jongens ook kunnen hebben. Dan kun je er misschien op jonge leeftijd iets aan doen. (Familie De Vries, C) Ook anderen staan positief tegenover het testen van kinderen. We hebben zelf altijd met z n tweeën gedacht, dat moet. Toen bracht mijn vrouw dat een keer ter sprake bij de huisarts, en die zei, het hoeft nog niet, ze zijn nog te jong. Als ze de leeftijd hebben van tien, elf, twaalf, kom dan maar. Dus we hebben gewoon zitten wachten tot ze die leeftijd hadden. (Familie De Vries, D) Dan kun je hen vrij vroeg voorbereiden dat ze hun levensgewoonten daar op aanpassen. Kinderen houden daar geen rekening mee, gaan gewoon een patatje halen, en als je nu weet dat je iets erfelijks hebt dan kun je daar vroeg rekening mee houden. (Familie De Lange, A) Ik vind dat als we kinderen op de wereld zetten die belast zijn met een kapot gen, dan moeten zij daarvan op de hoogte zijn... ik zou me niet kunnen bedenken wat een belastende redenen zou kunnen zijn bij FH. (Familie Vos, F) Zelfs de mevrouw die geen DNA test wilde, verwees daarbij naar het feit dat ze geen kinderen had. Had ze wel kinderen gehad, dan had ze de plicht gevoeld om zichzelf te laten testen. Ook het feit dat ik geen kinderen heb heeft een rol gespeeld. Ik heb er met mijn zus over gesproken. Die zei, ik heb een dochter en die heeft ook twee kinderen,ik wil weten of ik het eventueel doorgegeven heb. Dan denk ik, nou, die verantwoordelijkheid heb ik niet. (Familie Houtman, B) De andere weigeraar heeft het genetisch opsporingsonderzoek niet onder de aandacht van zijn kinderen gebracht. Hij is de enige geïnterviewde die vindt dat als het gaat om beslissingen over DNA onderzoek, ouders de plicht hebben om niet in de vrijheid van kinderen te treden. Ik heb het met mijn vrouw besproken. Met de kinderen is er niet over gesproken. De kinderen weten wel dat ze zich zo af en toe moeten laten checken. Maar daar speelt hetzelfde: het moet niet opgelegd worden, niet vanuit instanties en zeker niet vanuit de ouders. (Familie De Lange, B) Deze kinderen zijn echter volwassen en regelmatige controle van cholesterol acht men binnen dit gezin wel normaal. Het wordt ouders relatief gemakkelijk gemaakt om te beslissen dat ze hun kinderen op jonge leeftijd laten testen. De organisatie van de opsporing is zodanig dat kinderen met een zekere vanzelfsprekendheid in het testtraject van de ouders kunnen worden meegenomen. Omdat de medewerkers van de StOEH mensen thuis bezoeken en bloed wordt afgenomen in de thuissituatie, zijn kinderen daar soms bij. 6

7 Dan is het een kleine stap om kinderen te vertellen wat er gebeurt en waarom: in de voorlichting aan kinderen circuleert een min of meer standaard uitleg over FH als een tekort aan hengeltjes die het cholesterol uit het bloed kunnen vissen. Na deze uitleg thuis kan men vervolgens ook bloed bij de kinderen af nemen. Het is zo dat ze er alle drie bij waren toen ik werd geprikt en dan gaan ze vragen stellen.... Wij hebben daarna gewoon met de kinderen gepraat en gevraagd wat ze wilden, wel of niet laten prikken. De twee oudsten zeiden meteen dat het geen probleem was, de jongst had meer angst voor de prik zelf. (Familie De Lange, A) Ik heb met het met hen besproken, heel summier, en het bezoek afgewacht van de StOEH, ik denk die kan beter uitleg geven dan ik. Dus die hebben we hier om de tafel gehad, en die heeft eens goed verteld waar het nu precies om ging. Maar ja, dan kun je alsnog besluiten of je je wel of niet wilt laten testen.... Het verhaal was eigenlijk heel duidelijk en er was de nieuwsgierigheid van, heb ik het niet. (Familie De Vries, C) In het licht van de ervaringen met ziekte en sterfte in de familie enerzijds en de belofte van DNA onderzoek anderzijds, beschouwen de meeste ouders het als hun plicht om te onderzoeken, hoe het met de risico s van hun kinderen gesteld is, als zij dat krijgen aangeboden. Omdat cholesterolproblemen al in de familie zitten is genetische diagnostiek voor de ouders zelf betrekkelijk normaal en in de context van de betrekkelijke rust en intimiteit van de thuissituatie wordt ook genetische diagnostiek bij kinderen een laagdrempelige aangelegenheid. Door toepassing van deze test hebben deze ouders het idee dat ze hun verantwoordelijkheid nemen om de familiegeschiedenis een andere wending te geven en hun kind te redden. 7 Werk van ouders en kinderen De verwachtingen ten aanzien van genetische diagnostiek bij kinderen zijn hooggespannen: de test kan tenslotte een breuk met de familiegeschiedenis betekenen. In de praktijk van het dagelijkse leven zijn het echter de ouders en de kinderen die werk moeten verzetten om die verwachting uit te doen komen. Dat begint al bij de beslissing om te testen. Vanuit de gedachte hoe eerder, hoe beter wordt DNA onderzoek in de praktijk van het testen van kinderen op FH, in plaats van een voorspellende techniek die men eventueel na rijp beraad kan toepassen, een noodzakelijk en niet controversieel element in een curatief traject. En net als bij andere vormen van diagnostiek die toegepast worden indien het kind klachten heeft, is ook bij genetische diagnostiek bij FH geen sprake van onderhandeling. Als de kinderen iets groter zijn, is er wel een vorm van overleg, maar dit vindt niet plaats vanuit het uitgangspunt dat het aan het kind is om te kiezen. Beslissingen over genetische diagnostiek voor kinderen worden door de ouders genomen. Sommige kinderen schikken zich eenvoudig in die beslissing. Zo vertelt een vader over zijn adolescente zoon:

8 Het was mijn wens om het te weten.... Ik heb bij mijn zoon op DNA onderzoek aangedrongen, om hem de ellende die ik heb meegemaakt te besparen. (Familie Vos, B) De zoon bevestigt dit beeld: Mijn vader heeft me er over verteld. Mijn vader wist er veel van.... Mijn ouders zeiden tegen me dat ik me ook moest laten onderzoeken en dat heb ik toen gedaan. (Familie Vos, A) In een ander gezin met kleine kinderen vertelt de moeder: Na Sinterklaas hebben we uitgelegd dat papa een verstopt bloedvat heeft en dat als vaders dat hebben dat kinderen dat ook kunnen hebben en dat ze daarvoor onderzocht moesten worden. Daarvoor zouden ze een buisje bloed afnemen. Als jullie dat ook hebben, moeten we zo gezond mogelijk proberen te eten. (Familie Vos, D) Soms verschillen ouders en kinderen echter van mening. De ouders zijn gezien hun familie-ziektegeschiedenis overtuigd van het nut van genetische testen, maar de kinderen delen die geschiedenis niet op die manier en hebben soms een ander uitgangspunt. Dan moet er overredingskracht aan te pas komen om kinderen in het testtraject mee te krijgen. Het was echt gewoon van we kunnen het maar weten.... ik heb wel de overweging moeten maken, laat ik Piet in die molen meedraaien?... ik heb hem laten beslissen voor zover dat kan op twaalfjarige leeftijd. Maar ik had toch wel het idee dat ik het moest doen.... Klaas wilde zijn DNA niet laten testen, hij vond het verschrikkelijk moeilijk. Ik heb hem omgepraat. (Familie Blauw, B) In de door ons geïnterviewde families is het niet voorgekomen dat ouders afzagen van genetische diagnostiek, omdat een kind tegenstribbelde. Natuurlijk is er soms weerstand van kinderen. Ook bij weerstand of verzet bepaalden de ouders echter uiteindelijk wat er gebeurde. Daarbij legden ouders de nodige inventiviteit aan de dag gelegd. Zo kwam de moeder van Piet en Klaas op het idee om zowel haar eigen wens om te weten of haar zoon FH had als haar zoons wens om de uitslag niet te willen weten, te honoreren, door niet samen de uitslagenvelop te openen. Ik heb gezegd ik vind het fijn om te weten, maar wil jij het niet weten, dan maak ik de envelop open, dan weet ik het voor mezelf en dan vertel ik het jou als jij er aan toe bent. Ik heb ook gezegd, het is belangrijk als je straks zelf een gezin wil stichten. Toen waren we ermee bezig en toen zei hij, doe toch maar nu.... Nee hij heeft nooit meer gezegd van waarom heeft U me overgehaald. (Familie Blauw, B) In sommige gezinnen bleken de ouders genetische diagnostiek voor hun kinderen 8

9 onderling verschillend te ervaren. Zo kwam het voor dat een ouder met een familiegeschiedenis van cholesterol en hart- en vaatziekten nadrukkelijker aandrong op testen dan de ouder zonder een dergelijke geschiedenis. Voor jou was dat allemaal klip en klaar, maar voor mij als partner was dat toch een belastende periode. Ik dacht, stel als die twee het wel hebben, dan ben ik de enige die het niet heeft. Ik heb dat wel kunnen hanteren, maar het was echt moeilijk. Ik was wel zo reëel van als er medicijnen zijn, kunnen we daar ons voordeel mee doen, maar ook van wat we niet weten daar hebben we geen last van. (Familie Vos, D) De ouder zonder zo n familiegeschiedenis had duidelijk meer moeite met genetische diagnostiek dan de ouder zonder zo n geschiedenis. Deze voorbeelden duiden er op dat in gezinnen waar geen grote meningsverschillen bestaan over het nut van DNA onderzoek bij de kinderen, dit onderzoek nog wel verschillend kan worden ervaren. Deze voorbeelden van verschillende perspectieven en ervaringen laten zien dat de relaties tussen ouders en kind en tussen de ouders onderling bij beslissingen over genetische diagnostiek voor de kinderen wel degelijk op het spel staan en dat er werk verzet moet worden om die fricties klein en lokaal te houden. Ook als de uitslag binnen komt, is er werk aan de winkel. De meeste ouders ervaren de uitslag van hun eigen DNA onderzoek niet als belastend, maar als een bevestiging van hetgeen ze al wisten. Gezien de belofte van preventie zou een positieve uitslag bij een kind evenmin veel onrust hoeven te creëren. Zij weten dan immers wat hun te doen staat om te zorgen dat het kind gezond blijft. Idealiter zou een positieve uitslag zelfs het begin kunnen markeren van een nieuwe familie-identiteit, die niet gekarakteriseerd wordt door ziekte en sterfte aan hart- en vaatziekten. Toch vatten ouders de uitslag van het genetisch onderzoek van hun kinderen niet zo licht op als bij zichzelf. Ouders wachten die uitslag met spanning af. De dikte van de envelop symboliseert de uitslag. Het werd eigenlijk pas spannend, toen we de drie enveloppen tegelijk binnen kregen. Er was een dikke envelop bij en twee die minder dik waren, dus ik denk, of er zijn twee fout, of een fout.... Voor de twee was het een opluchting, de derde, die maakte het pas later open, zei wat moet ik er nu mee. (Familie De Vries, C) En het is vooral bij een negatieve uitslag dat de ouders zich opgelucht tonen. We waren wel dolblij dat geen van de drie kinderen het heeft. Wat een opluchting. (Familie De Lange, A) En dat geldt ook voor de kinderen. Zo vertelt een kind: Opgelucht.... Ik zou meer last hebben, als ik het zou hebben en medicijnen zou moeten slikken. Dat zie ik niet zitten. (Famile De Lange, A-jr.) 9

10 Bij een positieve uitslag zijn de meesten echter behoorlijk aangeslagen. Een moeder vertelt dat ze haar kind lange tijd niet anders kon zien dan als een wandelend hartinfarct. Ouders zijn des te meer van slag als verschillende kinderen verschillende uitslagen hebben. Ik vond het wel vreselijk jammer dat een van de drie het had, want dan ga je toch nadenken, komt van alles weer boven, hoe is het precies gegaan, waarom is hij zo plotseling overleden, ja, daar heb ik het moeilijk mee. (Familie De Vries, C) En toen kwam de uitslag en bleek dat de jongste het had.... ik was er een beetje verdrietig over... op een gegeven moment vroeg de oudste, is de uitslag er al. Ja, die hebben we gekregen. Jij hebt het niet, maar je broer wel. Toen zei hij, daar ben ik blij om. In hoeverre ze meegekregen hebben dat het ernstig is weet ik niet. Hij had zoiets van dan hoef ik niet op mayonaise te letten.... Toen kwam de jongste, oei nou heb ik het ook. We zaten toen met z n drieën aan tafel en hij was degene die het had en wij tweeën niet.... dan werd ik s nachts wakker en dacht; maar hij is degene die het heeft... het klinkt allemaal positief, maar het is ook de emotie die meespeelt.... Hij moet elke dag een tablet slikken, het is wel overkomelijk, maar ik heb toch liever een gezond kind. (Familie Vos, D) De echtgenoot: Ja, zo n uitslag komt als een mokerslag binnen. (Familie Vos, D) Ook voor de meeste kinderen is het echter niet eenvoudig om een positieve uitslag te krijgen. Drie kinderen met een positieve uitslag vonden dat uiterst vervelend, en ze wilden daar ook niet over spreken in een interview. Ik heb ze alledrie gevraagd, ze vinden het niet prettig, dus laat ik het maar zo. (Familie Blauw, B) Een positieve uitslag van het DNA onderzoek wordt door ouders en kinderen niet eenvoudig als een feit beschouwd, op grond waarvan nu begonnen kan worden met de preventieve therapie. Hoewel uit psychologisch onderzoek naar kinderen met FH wordt geconcludeerd dat de kwaliteit van leven van deze kinderen niet sterk vermindert en er geen sprake is van psycho-sociale problemen (Tonstad, 1996; De Jongh et.al., 2003), is deze stand van zaken natuurlijk het eindresultaat van het werk dat ouders en kinderen verzetten om een positieve DNA test geen probleem te laten worden. Een positieve uitslag is in eerste instantie voor zowel de ouders als kinderen namelijk wel degelijk belastend. Veel meer dan het begin van beter worden of gezond blijven, is het een indicatie van ongezondheid. Een kind met een positieve uitslag dat de juiste behandeling krijgt, mag statistisch beschouwd worden als een genormaliseerd risico, maar vanuit het perspectief van de familiegeschiedenis ervaren ouders hun kind wel degelijk als een verhoogd risico. Een positieve uitslag roept herinneringen op aan ziekte en vroege sterfte van andere familieleden en deze 10

11 herinneringen worden geprojecteerd op het kind. Met een positieve uitslag schaart het kind zich - alle therapeutische opties ten spijt - toch ook in de familiegeschiedenis. In veel gevallen maakt de ervaring van een positieve uitslag het kind, in plaats van een normaal risico, tot patiënt. Dat zien we met name, als het gaat om de zorgen over de leefstijl van het kind met een positieve uitslag. Soms houdt een kind naar het idee van de ouders te weinig rekening met een positieve testuitslag en ontwikkelt het een levensstijl die volgens de ouders ongezond is. De middelste wou gaan roken. Ze heeft last van hoog cholesterol, nou daar hebben we veel aan gedaan om ze er van af te houden. (Familie Blauw, A) Binnen een ander gezin in die familie trekt een kind zich een positieve uitslag erg aan. Het kind raakt geobsedeerd door een gezonde leefstijl en gaat zich gedragen als patiënt. We zijn er achter gekomen dat X het ook heeft, en die gebruikt nu medicijnen. Het is wel zo dat je er een beetje op let, maar met kleine kinderen - hij is pas twaalf - moet je ook niet te ver gaan. Hij kreeg een hekel aan eten.... Sinds zijn vader is overleden en sinds hij weet dat hij het ook heeft, vroeg hij bij elk koekje, mag ik dat wel eten... Hij wil eigenlijk niet meer naar zijn grootouders, omdat die hem veel snoep en andere lekkernijen geven.... Het heeft dus een groot effect op hem. (Familie Blauw, B) In deze gevallen maken de ouders zich zorgen en geven ze zich veel moeite om het kind weer in balans te brengen. Ook als de problemen minder hoog oplopen, registreren ouders de reacties van hun kind op de uitslag en moeten zij zich daartoe verhouden. Zo vertelt een vader over de veranderingen bij zijn zoon van zestien, nadat die een positieve uitslag kreeg. Ik heb het idee dat hij nog meer van het moment probeert te genieten. Stappen staat bij hem voorop, maar goed, bij zijn vrienden ook. Hij is meer een levensgenieter geworden.... ik heb het idee dat hij zich ook wat meer afsluit als hij thuis is en op zijn kamer zit. (Familie Vos, B) Een moeder uit een andere familie vertelt, hoe ze worstelt met het feit dat haar kinderen amper groente eten en met de tegenstrijdige adviezen voor haar zoon met epilepsie die ook FH blijkt te hebben: terwijl eieren goed zouden zijn voor epilepsie zou hij in het kader van de FH juist minder eieren moeten eten. Terwijl de ene ouder besluit veel te spreken over FH en het belang van een gezonde levensstijl, heeft een andere moeder besloten daar juist niet te veel over te praten. Ze vermoedt dat dit soort gesprekken zullen resulteren in verzet tegen de druk die de kinderen voelen om een gezonde levensstijl te voeren en juist tot ongezond gedrag zullen leiden. Het opsporingsprogramma voor FH is een uitdrukking van een betrekkelijk eenvoudig preventie-optimisme: hoe eerder, hoe beter. Dit optimisme, dat vooral de winst van opsporing benadrukt en niet de prijs, is voor ouders het motief om ook bij de 11

12 kinderen DNA onderzoek toe te passen. In de praktijk blijkt dat het proces van genetische diagnostiek de onderlinge relaties in het gezin echter meer onder druk te zetten dan de belofte normalisering van het risico zou doen vermoeden. Er is weerstand bij kinderen, verdriet over positieve uitslagen en zorg over de manier waarop kinderen daarop reageren. Na een positieve uitslag gaat men niet onbekommerd over tot de orde van de dag. Integendeel, een positieve uitslag is een rotuitslag. Terwijl zo n positieve uitslag voor het opsporingsprogramma een succes betekent in de opsporing, heeft het gezin er een patiënt bij. Terwijl voor het opsporingsprogramma het werk er dan op zit, moet het werk voor de ouders nog beginnen. Hieruit hoeven we niet meteen te concluderen dat de belofte dat een genetische test de weg is naar normalisering van risico s niet wordt waargemaakt. Wat we hier wel van kunnen leren, is dat deze belofte teveel macht en verantwoordelijkheid toeschrijft aan de genetische test en het traject na de uitslag aan het oog onttrekt. Het is namelijk niet de DNA test die van kinderen met een verhoogd risico weer kinderen met een normaal risico maakt. Het zijn de ouders en de kinderen die dat moeten doen. De ouders kozen er voor kennis te verkrijgen over het DNA van het kind: een positieve uitslag komt in dat opzicht niet onverwacht. De implicaties ervan zijn echter wel betrekkelijk onverwacht: zij kunnen immers niet voorzien, hoe het kind of zijzelf op die uitslag reageren, dat zal moeten blijken. Een duidelijke positieve uitslag vormt dus de opmaat voor een onzeker traject. Met de kennis die de ouders wilden hebben worden ze ook geconfronteerd met de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat het kind met een positieve uitslag, met leefstijladviezen en eventueel met medicatie, in dat traject uiteindelijk geen patiënt wordt. Een positieve uitslag betekent voor ouders een extra opgave. De normalisering van het risico van het kind met FH is dan ook niet het werk van de genetische test, maar het werk van ouders en kinderen. 12 Slot Het opsporingsprogramma voor FH houdt de belofte in dat vroege opsporing van FH, adequate behandeling en compliance aan leefstijladviezen tot normalisering van het risico leidt. In die zin kan opsporing van FH een breuk met de familiegeschiedenis betekenen. Deze belofte blijkt vooral bij het testen van kinderen een rol te spelen. Terwijl de oudere generatie familieleden zichzelf al lang ervaart als deel van een erfelijk belaste familie met een geschiedenis van hart- en vaatziekten en DNA diagnostiek voor hen weinig toegevoegde waarde heeft, zien zij genetische diagnostiek voor hun kinderen als een manier om met die familiegeschiedenis te breken. Zij omarmen het aanbod van DNA onderzoek, omdat hun kinderen juist bij een positieve uitslag een normaal risico kunnen worden. In de praktijk van het dagelijkse gezinsleven blijkt het iets minder eenvoudig. Een positieve uitslag van de DNA-test bij een kind blijkt in de praktijk niet zonder meer een breekpunt in de geschiedenis. Met de test is de onzekerheid niet afgelopen, maar begint ze pas goed. Als alle kinderen een negatieve uitslag hebben, kan het traject opgelucht worden afgesloten, maar met een of meer kinderen met

13 een positieve uitslag begint er een nieuw traject. Er moet, zo is gebleken, door ouders en kinderen veel werk verzet worden om het kind met een positieve uitslag geen patiënt, geen buitenbeentje in het gezin en geen wandelend hartinfarct te laten worden. Praten of juist niet praten, wel of geen snacks op tafel, wel of niet antirookcontracten sluiten etcetera: ouders moeten afhankelijk van hun kennis van hun kind en hun normen over opvoeding en zorg de koers bepalen. Of ouders en kinderen er in slagen om kinderen los te weken van de familiegeschiedenis, zal pas later blijken. Of een mutatie een doorslaggevend biologisch lot wordt, is vooral afhankelijk van het sociale werk dat mensen in het dagelijks leven moeten verzetten om met die mutatie toch gewoon te kunnen leven. Nu kan men stellen dat gezond leven voor elke kind belangrijk is en dat de opgave waarvoor ouders zich gesteld zien onderdeel is van de normale opvoedingstaak van ouders. Uit de interviews komt echter naar voren dat het bepalen en handhaven van regels voor snoep en snacks voor kinderen met FH toch anders wordt ervaren dan voor kinderen zonder gezondheidsproblemen. Er moet werk voor verzet worden om met FH gewoon te leven, om FH geen last te laten worden en om FH in de opvoeding en de zorg voor kinderen en in de discussies met kinderen een gepaste rol te laten spelen - om de FH niet te ontkennen, maar ook niet te nadrukkelijk aanwezig te laten zijn. Ouders en kinderen moeten dit gaandeweg leren. Terwijl aan de nieuwe genetische testen in het opsporingsprogramma voor FH veel macht wordt toegeschreven om te kunnen breken met een familiegeschiedenis met ziekte, zijn het de ouders en de kinderen die deze kracht in de praktijk op moeten brengen en die via trial en error moeten uitvinden wat gewoon leven met FH betekent. Om DNA-technologie succesvol te laten zijn, is ze - zo is gebleken - meer afhankelijk van mensenwerk dan vaak wordt verondersteld. Welke conclusie moeten we daaraan verbinden? Waarom is het belangrijk om dat voor het voetlicht te brengen? In de eerste plaats is het belangrijk om het mensenwerk zichtbaar te maken om mensen ook de erkenning te kunnen geven voor de moeite die ze doen om te leven met genetische technologie. Het is een demonstratie van respect voor de energie die mensen besteden aan het ontwikkelen van nieuwe handelingsrepertoires en omgangsvormen om de techniek in te bedden in hun leven. Het zichtbaar maken van mensenwerk in technologische praktijken is ten tweede belangrijk om in de publieke evaluatie van technieken zoals DNA-testen expliciet aandacht te kunnen besteden aan de normatieve vraag, of het redelijk is om van mensen te vragen zoveel werk te verzetten om de techniek te doen slagen. Indien blijkt dat er teveel van mensen wordt gevraagd, zou dat kunnen leiden tot organisatie van specifieke vormen van steun, of tot aanpassing van de techniek en haar wijze van toepassing, of eventueel tot de beslissing om de techniek niet aan te bieden. Wanneer sprake is van overvraging en wat te doen in het geval mensen worden overvraagd, is niet op voorhand duidelijk, maar inzicht in het mensenwerk in technologische praktijken is een eerste vereiste om die vragen überhaupt bij een publieke evaluatie aan bod te laten komen. Wie iets wil leren over genetische technologie, moet ook bereid zijn te leren over het mensenwerk dat met die technologie verweven is. 13 Prof. dr. Klasien Horstman is sinds 2001 bijzonder hoogleraar vanwege de stichting

14 Socrates bij de Technische Universiteit Eindhoven met als leeropdracht: 'Filosofie en ethiek van bio-engineering, vanuit humanistisch perspectief'. Tevens is zij als universitair hoofddocent verbonden aan de sectie Gezondheidsethiek en Wijsbegeerte van de Universiteit Maastricht. Carin R. Smand is sinds januari 2005 werkzaam als manager donorwerving bij de Nederlandse Transplantatie Stichting. Daarvoor was zij werkzaam bij het College voor Zorgverzekeringen en had daar als werkgebied onder andere de aanspraak op en vergoeding van genetisch onderzoek vanuit de sociale ziektekostenverzekering. Zij studeert Gezondheidswetenschappen in Maastricht en heeft in dat kader onderzoek gedaan naar de ervaringen van families met opsporing van familiaire hypercholesterolemie. 14 Noot (1) Een uitgebreidere versie van dit artikel is te vinden onder de titel Opsporen van familiare hypercholesterolemie. Ontsnappen aan de familiegeschiedenis?, in: Gerard de Vries en Klasien Horstman (red.), Genetica van laboratorium naar samenleving. De ongekende praktijk van voorspellende genetische testen, Amsterdam, Aksant (2004), p Literatuur Bakker, H.D., A. Wiegman, J.C. Defesche & J.J. Kastelein (1997), Is opsporing en behandeling van familaire hypercholesterolemie geïndiceerd bij kinderen?, in: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 141, nr. 52, p Berg, M. en A. Mol (1998), Differences in Medicine. Unraveling practices, techniques and bodies, Durham / Londen, Duke University Press. Bijker, W.E., J. Law (1992), Shaping technology/building society. Studies in sociotechnical change, Cambridge, MIT Press. Clarke, A. (red.) (1998), The genetic testing of children, Washington DC, Bios Scientific. Gevers Leuven, J.A. (1997), Opsporing familaire hypercholesterolemie bij kinderen geïndiceerd? Bij uitzondering wel, in: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 141, nr. 52, p Jongh, S. de, M.C. Kerckhoffs, M.A. Groothuis, H.D. Bakker & B.F. Heymans Last (2003), Quality of life, anxiety and concerns among statine-treated children with familial hypercholesterolaemia and their parents, in: Acta Paediatrica, 92, 9, p Latour, B. (1996), Aramis or the love of technology, Cambridge, Harvard University Press. Tonstad, S. (1996), Familial hypercholesterolemie: a pilot study of parents and childrens concerns, in: Acta Paediatrica, 85, p Umans-Eckenhausen, M.A.W., J.C. Defesche, E.J.G. Sijbrands & R.L.J.M. Scheerder (2000) Review of the first 5 years of screening for familial hypercholesterolemia in

15 the Netherlands, in: The Lancet 357, p Wiegman, A, J. Rodenburg, H.D. Bakker, J.J.P. Kastelein & E.J.G. Sijbrands (2003), Family history and cardiovascular risk in familial hypercholesterolaemia. Data in more than 1000 children, in: Circulation, 107, p

STICHTING OPSPORING FAMILIAIRE HYPERCHOLESTEROLEMIE (StOEH) BEVOLKINGSONDERZOEK ERFELIJK VERHOOGD CHOLESTEROLGEHALTE IN FAMILIES

STICHTING OPSPORING FAMILIAIRE HYPERCHOLESTEROLEMIE (StOEH) BEVOLKINGSONDERZOEK ERFELIJK VERHOOGD CHOLESTEROLGEHALTE IN FAMILIES STICHTING OPSPORING FAMILIAIRE HYPERCHOLESTEROLEMIE (StOEH) BEVOLKINGSONDERZOEK ERFELIJK VERHOOGD CHOLESTEROLGEHALTE IN FAMILIES De StOEH heeft ten doel personen met deze Familiaire Hypercholesterolemie

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede)

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Deze folder is bedoeld voor mensen die samen met hun partner een kind willen krijgen

Nadere informatie

Kanker en erfelijkheid Hoe vertel ik het mijn familie?

Kanker en erfelijkheid Hoe vertel ik het mijn familie? Kanker en erfelijkheid Hoe vertel ik het mijn familie? Verzekeren en erfelijkheid 1 Heb je een aanleg voor kanker? Dan kunnen sommige familieleden de aanleg voor de ziekte ook hebben. Het is belangrijk

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Wil ik het wel weten?

Wil ik het wel weten? Wil ik het wel weten? Vera Hovers en Joyce de Vos-Houben 3 oktober 2015 Wil ik het wel weten? De consequenties van erfelijkheidsonderzoek Vera Hovers en dr. Joyce de Vos-Houben Genetisch consulenten polikliniek

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken De geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. Negen maanden lang kijk je er naar uit. Natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Plenaire opening. Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013

Plenaire opening. Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013 Plenaire opening Themamiddag Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013 Opening door Anke Leibbrandt Iedereen wordt van harte welkom geheten namens de BVN en de programmacommissie erfelijkheid (betrokken

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Verzekeringen & erfelijkheid

Verzekeringen & erfelijkheid Verzekeringen & erfelijkheid U wilt een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Hier vindt u de www.bpv.nl antwoorden op veelgestelde vragen over erfelijkheid en het aanvragen van een verzekering.

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Informatie over Exoom sequencing

Informatie over Exoom sequencing Informatie over Exoom sequencing Exoom sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek. De volgende onderwerpen komen aan bod: Om de

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

http://toelatingsexamen.110mb.com

http://toelatingsexamen.110mb.com Arts-patiëntgesprek Dit onderdeel bestaat uit meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden, waarvan je er meestal al meteen 2 kan elimineren omdat ze te extreem zijn. Je moet eigenlijk op je gevoel afgaan

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Familiaire Hypercholesterolemie (FH)

Familiaire Hypercholesterolemie (FH) Familiaire Hypercholesterolemie (FH) Familiaire hypercholesterolemie (FH) is één van de meest voorkomende (vet-) stofwisselingsziekten in Nederland. Ongeveer 1 op de 450 Nederlanders heeft FH. FH is een

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

Erfelijke borst-, eierstoken eileiderkanker

Erfelijke borst-, eierstoken eileiderkanker Erfelijke borst-, eierstoken eileiderkanker informatie voor patiënten 2 Erfelijke borst-, eierstoken eileiderkanker deze brochure is bedoeld voor wie meer wil weten over erfelijkheid bij borst-, eierstok-

Nadere informatie

Bevriend met Bram of met een autist

Bevriend met Bram of met een autist Bevriend met Bram of met een autist Eerste druk, januari 2010 2010 Nanno Ymus isbn: 978-90-484-0990-7 nur: 283 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl De namen, plaatsen en gebeurtenissen

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek Familiaire Hypercholesterolemie

Bevolkingsonderzoek Familiaire Hypercholesterolemie Bevolkingsonderzoek Familiaire Hypercholesterolemie Casuïstiek Mw. K, slanke en sportieve 30 jarige vrouw wordt verwezen voor behandeling van haar verhoogde cholesterol. Haar vader kreeg op 57 jarige leeftijd

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Kinderwens spreekuur Volendam

Kinderwens spreekuur Volendam Kinderwens spreekuur Volendam Voor wie is deze folder? Deze folder is voor mensen afkomstig uit Volendam met kinderwens. Wat is het kinderwens spreekuur? Het spreekuur is een samenwerking tussen de afdelingen

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013

Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013 Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013 Jongerenraad Wageningen Adviesnr. : 1 Datum : 29-05-2013 Colofon De Jongerenraad, een adviesorgaan van de gemeente Wageningen, is geïnstalleerd in

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Een te hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol Een te hoog cholesterol Beschrijving Wat is te een hoog cholesterol? Een te hoog cholesterol wil zeggen dat er te veel cholesterol in uw bloed zit. Dat is schadelijk voor uw slagaders. Het cholesterol

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Delirium op de Intensive Care (IC)

Delirium op de Intensive Care (IC) Deze folder is bedoeld voor de partners, familieleden, naasten of bekenden van op de Intensive Care (IC) afdeling opgenomen patiënten. Door middel van deze folder willen wij u als familie* uitleg geven

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Genetische testen en gezondheid

Genetische testen en gezondheid Genetische testen en gezondheid Genetische testen en gezondheid We hebben allemaal een unieke combinatie van genen van onze ouders geërfd. Onze unieke combinatie van genen en de invloed van onze omgeving

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen 11 1Help: faalangst! Karel heeft moeite met leren. Dat zal wel faalangst zijn! zegt iemand. Een gemakkelijk excuus, want Karel is wel erg snel klaar met zijn huiswerk. Ellen, die ook moeite heeft met leren,

Nadere informatie

FASE 1 - BEREID JE VOOR

FASE 1 - BEREID JE VOOR FASE 1 - BEREID JE VOOR STAP 1. BEDENK WAT JE WIL VERHAAL (EXODUS 1-4) Het verhaal van Mozes vind je in de Bijbel, in het boek Exodus. Daar kun je ook lezen hoe het verder ging. Hier vind je het verhaal

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten.

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Gemaakt door: Richard van Royen, info@letterval.nl HARM DEN BESTEN (PRESENTATOR): Aankomende zaterdag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd

Nadere informatie

Ziekte van von Hippel Lindau

Ziekte van von Hippel Lindau Ziekte van von Hippel Lindau Kenmerken De ziekte van von Hippel Lindau (VHL) is een zeldzame erfelijke aandoening die wordt gekenmerkt door goed- of kwaadaardige gezwellen (tumoren) op verschillende plaatsen

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Vroeg Interventiedienst Drugs

Vroeg Interventiedienst Drugs VRIND Vroeg Interventiedienst Drugs Als aan ouders gevraagd wordt wat hun grootste bekommernissen zijn voor hun kinderen in de toekomst, dan scoort 'drugs' zeer hoog. Ouders maken zich zorgen over drugs.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 136 Melanoom van de huid is kanker die uitgaat van de pigmentcellen in de huid. Melanoom bij twee of meer eerstegraads verwanten of drie tweedegraads verwanten noemen we erfelijk. Als deze vorm van kanker

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al Hoofdstuk 1 Echt? Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

ADHD. en kinderen (6-12 jaar)

ADHD. en kinderen (6-12 jaar) ADHD en kinderen (6-12 jaar) ADHD, DAAR BEN JE NIET BLIJ MEE Als je bij het buitenspelen een blauwe plek oploopt, dan zit je daar niet mee. Meestal is-ie na een paar dagen weer weg. Bij ADHD is dat anders,

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Hoofdstuk 1: Mijn stamboom blz. 3 Hoofdstuk 2: Mijn tijdlijn blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is.

Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is. Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is. Anik Serneels Klinisch psychologe, relatie- en gezinstherapeute, specialisatie narratieve

Nadere informatie

Patiënt weigert medicijnen in te nemen. Probleemoplossend gesprek

Patiënt weigert medicijnen in te nemen. Probleemoplossend gesprek Patiënt weigert medicijnen in te nemen. Probleemoplossend gesprek Korte beschrijving van het gesprek Een verpleegster controleert of de patiënte haar medicijnen in heeft genomen. De patiënte weigert de

Nadere informatie