Geschiedenis Van De Oxidatieve Fotokatalyse

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschiedenis Van De Oxidatieve Fotokatalyse"

Transcriptie

1 Geschiedenis Van De Oxidatieve Fotokatalyse

2

3 Er zij licht! De fotosynthese bevindt zich in het kloppende hart van alle organische en natuurlijke processen van het leven op aarde en heeft een geschiedenis van meer dan 2,6 miljard jaar. TiO2-fotokatalyse is een natuurlijke techniek die geactiveerd wordt door licht en zeker nog een miljard jaar ouder is dan de fotosynthese... en deze techniek kan goed de vonk geleverd hebben die geleid heeft tot de fotosynthese... en het leven hier op aarde. Het Griekse woord foto betekent licht. Bij fotosynthese geeft het licht energie aan het chlorofyl, wat de verbinding ontketent van koolstof (C) uit CO2, waterstof (H) uit H2O, zuurstof (O) uit O2 in de lucht en stikstof (N) uit meststof tot CHON organisch leven in zijn oneindige variëteit. Bij fotokatalyse voorziet het licht titaniumdioxide (TiO2 het negende meest voorkomende mineraal op onze planeet, ook bekend als wit pigment of titaanwit) van energie, wat vrijwel onmiddellijk het uiteenvallen van organische moleculen in hun samenstellende delen in gang zet: gasvormig H2O en CO2 en mineralen. TiO2-fotokatalyse is een bijzonder eenvoudige en rendabele manier om vervuiling te bestrijden, oppervlakken schoon te houden en de lucht te zuiveren. Als katalysator raakt TiO2 niet uitgeput bij de reacties die het in gang zet; het blijft werken als een perpetuum mobile... zolang er licht is.

4 Algemene Beschrijving en Referenties PURETI is de Amerikaanse fabrikant van de veiligste, zekerste, veelzijdigste en als beste erkende fotokatalytische oplossingen op de actuele wereldmarkt. Een goede introductie biedt de video in onderstaande link. Deze video is gemaakt door onze nieuwste klant: Neolith, een Spaanse tegelfabrikant. De PURETi Group produceert (in Amerika en Spanje) en verkoopt (over de hele wereld) oplossingen van water en mineralen die gebruikt worden voor het inspuiten van alle mogelijke soorten gebouwen en oppervlakken, binnen en buiten,... en bouwmaterialen zoals zonnepanelen, geveltegels, lampen en luchtreinigers... om de behandelde oppervlakken te transformeren tot zelfreinigende luchtzuiveraars die geactiveerd worden door licht. Tot de huidige toepassingen behoren zonnepanelen die langer schoner blijven en daardoor meer elektriciteit kunnen produceren, kantoren en scholen met verbeterde binnenluchtkwaliteit die preventief werken tegen luchttwegproblemen, gebouwen en voertuigen die veel minder onderhoud nodig hebben, wegen die de vervuiling van het buitenmilieu tegengaan, windturbines die schoon blijven, led-verlichtingssaccessoires die energie besparen en de lucht schoonmaken, kassen en binnenteelt met buitengewone resultaten. Deze opmerkelijke technologie is niet ontdekt door PURETi... Deze eer komt twee Japanse wetenschappers toe (professor Honda en professor Fujishima van de Universiteit van Tokio); in 1968 beschreven zij als eersten wat er gebeurt wanneer licht energie geeft aan titaniumdioxide (TiO2), een mineraal dat ook bekend staat als wit pigment. PURETi was ook niet de eerste die deze luchtzuiverende, zelfreinigende door licht geactiveerde technologie ging vermarkten. Die eer komt toe aan Corporation TOTO. Dit bedrijf bracht in 1998 als eerste een fotokatalytische en zelfreinigende keramische tegel op de markt. Het probleem waar zij mee te maken kregen, was dat het een product van de eerste generatie was (zie ook verderop de piramide van de evolutie van de fotokatalytische techniek). Net zoals de elektrische auto s van 40 jaar geleden niet genoeg konden concurreren, had de technologie van TOTO technische vooruitgang nodig. De fotokatalyse-tio2-techniek waar de huidige marktpositie van PURETi op gebaseerd is, is veiliger, krachtiger, veelzijdiger, rendabeler en kan bogen op succesverhalen als de volgende: 1- De NASA koos PURETi en alleen PURETi in 2012 als Dual Use Technology Partner na uitgebreide screening van alle bekende concurrenten.

5 2- Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de EU koos PURETi en alleen PURETi als fotokatalyse-partner bij het project iscape voor slimme beheersing van vervuiling, een project van het EU-programma Horizon Cristal Global (wat spoedig Tronox Cristal zal worden, de grootste producent van TiO2 ter wereld) koos PURETi en alleen PURETi als exclusieve partner op het gebied van fotokatalyse in een waterig milieu. Release.aspx 4- Jacek Koziel, hoogleraar aan de State University van Iowa, ontdekte dat PURETi een fotokatalytische efficiëntie bezit die 10x tot 25x krachtiger is dan Degussa / Evonik P25, de zogeheten gouden standaard binnen het onderzoek naar fotokatalytisch TiO PURETi is de enige leverancier van fotokatalytische TiO2-oplossingen die goedgekeurd is door de nano-divisie van de NIOSH, de strengste organisatie op het gebied van laboratorium-risico s ter wereld... en daarbij bleek dat het volkomen veilig is en bij toepassing ervan geen enkel type nanodeeltjes geproduceerd werd PURETi is gekozen door Apple, Amazon, Aunde, Aramark, het gemeentebestuur van Austin in Texas, Atlanta Public Schools en zo gaat de lijst, die elke dag groeit, door tot de Z.

6 Pureti - Geschiedenis van het bedrijf De sleutel voor de effectiviteit van een fotokatalytisch product is de bestendigheid van de katalysator en de hoeveelheid oppervlak die blootgesteld is aan het actieve ingrediënt nano-deeltjes van de anataasvorm van TiO2. Hoe groter het blootgestelde oppervlak, hoe groter de interactie tussen katalysator en licht, lucht, vocht en vervuilende stoffen. De krachtigste katalysators op het grootste blootgestelde oppervlak leveren de beste resultaten op. 20 jaar na de commerciële lancering van fotokatalytisch TiO2 zijn er drie soorten producten op de markt: Generatie 1 - Op poederbasis bijvoorbeeld Toto, glas van Pilkington, cement en beton van Italcementi, gevelbekleding van Alcoa. Deze producten worden gemaakt door producten of bouwmaterialen te incrusteren, sinteren, mengen of bekleden met poeder of nanodeeltjes van de anataas-vorm van TiO2. De fotokatalytische effectiviteit is beperkt door de bezettingsgraad van de deeltjes en de vermindering van het blootgestelde oppervlak. De rentabiliteit bij toepassing van massieve elementen is beperkt, door vereisten zoals opnieuw asfalteren of herhaald behandelen van het oppervlak met een dun laagje, wat steeds weer extra werk aan het product vereist. Generatie 2 - Bekleding en verf bijvoorbeeld Airlite, Cristal, Gens Nano, Global Engineering, KNOxOut, Sto deze verf en relatief dikke bekleding wordt aangebracht met een snelheid van ca. 15 m2 per liter op het oppervlak van wegen. Hoewel de fotokatalytische effectiviteit groter is dan bij de producten van Generatie 1, is het effect nog steeds suboptimaal en de rentabiliteit is beperkt door de lage dekkingsgraad en wisselende en dubieuze bestendigheid. Generatie 3 - Waterige behandeling van oppervlakken bijvoorbeeld PURETi-. Deze unieke en veelzijdige suspensie van amorf en kristallijn titanium hecht zich voor lange tijd aan wegen, hekwerken en gevels, met minder bezettingsgraad van product dan alle ons bekende producten van de concurrentie. PURETi wordt efficiënt toegepast en heeft het hoogste rendementscijfer in de markt. Een liter PURETi bedekt 75 m2 weg- of geveloppervlak. Bovendien is PURETi met CristalACTiV de krachtigste katalysator die op de markt is 10 tot 25 keer krachtiger dan Degussa P25 (de gouden standaard van het fotokatalytisch TiO2-onderzoek), volgens recent onderzoek van de State University van Iowa, dat ook gepubliceerd is in wetenschappelijke tijdschriften. Ander onderzoek van Queens IPS, de Universiteit van Ferrara, State University Luisiana, State University Washington, Universiteit Stony Brook en State University Iowa is beschikbaar als bewijs voor de kwaliteit van PURETi.

7 Waarom is PURETi beter dan de concurrentie? Pureti maakt gebruik van de technologie CristalACTiV Sol, waardoor het efficiënter is dan de concurrentie. Het fotokatalyse-proces vindt plaats aan het oppervlak en de Soltechnologie is de beste, ook volgens onderstaand commentaar en grafieken/afbeeldingen: De ontwikkeling van de fotokatalyse krijgt de laatste jaren behoorlijk veel aandacht, ook al omdat de techniek toegepast wordt op uiteenlopende producten in veel verschillende toepassingsgebieden, in het bijzonder milieu- en energiegerelateerd. Na de ontdekking van de dissociatie van het watermolecuul door Fujishima en Honda in 1972, zijn de fotokatalytische eigenschappen van bepaalde materialen ingezet om zonneenergie om te zetten in elektronen en vrije elektronen na absorptie van ultraviolet licht (uv). En verder om chemische energie te produceren waarmee het mogelijk is om stoffen te laten oxideren en reduceren met het doel om andere nuttige stoffen te verkrijgen, zoals zuurstof en koolwaterstoffen, en om vervuilende stoffen en bacteriën te doden of te verwijderen op muuroppervlakken, in de lucht en in het water. Van de vele soorten fotokatalytische materialen die er zijn, is TiO2 een van de meest onderzochte en meest gebruikte, in zeer vele toepassingen. Dat is te danken aan zijn potentieel als oxidant: krachtig in het afbreken van organische vervuilende stoffen,

8 hydrofiel, chemisch stabiel, lange tijd bestendig, niet giftig, voordelig in prijs en optisch transparant. Er zijn veel factoren die aanzienlijke invloed op het rendement van fotokatalytische materialen en producten hebben. Daartoe behoren het formaat van de deeltjes, het specifieke oppervlak, het poriënvolume, de poriënstructuur, de kristallijne fase en de facetten van de blootgestelde oppervlakken. is ontwikkeld en geoptimaliseerd om het specifieke oppervlaktegebied, het poriënvolume, de poriënafmeting en het dispersieniveau te maximaliseren, wanneer het aangebracht wordt op een manier dat deze eigenschappen de afmetingen van het toegankelijke oppervlak en daarmee de mate van materieoverdracht voor absorptie en afbraak van organische vervuilende stoffen vergroten. Het gecombineerde effect van deze factoren geeft als resultaat een verbeterd fotokatalytisch rendement, want de fotokatalytische reacties zijn gebaseerd op chemische reacties op het oppervlak van het fotokatalytisch materiaal. Bovendien vergroten deze structuurfactoren de capaciteit om licht op te vangen. Het effect is dan maximale interactie van het licht met het maximale oppervlak. Omdat de fotokatalytische reacties gebaseerd zijn op chemische reacties aan het oppervlak van het materiaal, zijn er slechts zeer dunne laagjes nodig om optimale resultaten te bereiken. In een zeer dikke laag zou het uv-licht de moleculen niet kunnen activeren, omdat ze zich dan op een zekere diepte bevinden, en evenmin zouden de af te breken organische stoffen in contact komen met de oppervlakken waar de chemische reacties plaatsvinden. Dit is het geval bij sommige fotokatalytische verven en cementmelk waarbij de substraten van het product zelf de titaniumdioxidedeeltjes afschermen van het licht. Dat is dan zoiets als een zonnewijzer onder een afdak plaatsen!

9

10

11

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie.

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. 2 Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos 3 Een duurzame samenleving staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Een wezenlijke

Nadere informatie

Zelfreinigend. Zelfreinigend. Pilkington Activ

Zelfreinigend. Zelfreinigend. Pilkington Activ Zelfreinigend Zelfreinigend Pilkington Activ Pilkington Activ is ook zeer geschikt voor dakbeglazing Zelfreinigend glas Pilkington Activ is duurzaam, gecoat, zelfreinigend glas met een neutrale kleur en

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Solar

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Solar Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean Solar Vervuiling vermindert de PV-opbrengst Zonne-energie is populair, terecht, elke kilo CO2-uitstoot die vermeden wordt door duurzame elektriciteitsopwekking

Nadere informatie

Zelfreinigend. Een revolutie in glas. Zelfreinigend. Pilkington Activ TM

Zelfreinigend. Een revolutie in glas. Zelfreinigend. Pilkington Activ TM Zelfreinigend Een revolutie in glas Zelfreinigend Pilkington Activ TM Zelfreinigend glas werd beschouwd als een onmogelijke droom. Maar na een uitgebreid onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma van Pilkington,

Nadere informatie

InfiniClean SelfClean Absorbent Surfaces

InfiniClean SelfClean Absorbent Surfaces InfiniClean SelfClean Absorbent Surfaces Omschrijving Luchtvervuiling, algen mos en schimmels hebben een negatieve invloed op het uiterlijk van gebouwen. Vuildeeltjes slaan er op neer en zorgen voor een

Nadere informatie

Informatieblad NANO-PRO NANOCOATING

Informatieblad NANO-PRO NANOCOATING WAT IS NANO- TECHNOLOGIE? U heeft vast wel eens gehoord over nanotechnologie; één van de nieuwe ontwikkelingen van de komende jaren. We hebben het hierbij over de wetenschap die zich bezig houdt met de

Nadere informatie

KEIM mineraal verven met fotokatalytische werking

KEIM mineraal verven met fotokatalytische werking KEIM mineraal verven met fotokatalytische werking Fotokatalyse Fotocatalisi waarom cosa è e come en hoe funziona het werkt De fotosynthese en de katalysator : Natuur en techniek maken gebruik van fotokatalyse

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Interior

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Interior Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Interior Slechte luchtkwaliteit in gebouwen maakt ziek Om gezond te blijven heeft de mens dagelijks behoefte aan voedsel (vrouw 2.000 kcal / man 2.500

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Exterior

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Exterior Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Exterior Luchtvervuiling maakt mensen ziek Emissies door o.a. transport, industrie en landbouw hebben een negatief effect op het milieu. CO₂ en andere

Nadere informatie

Nano Green World AirQuality Interior SelfClean

Nano Green World AirQuality Interior SelfClean Nano Green World AirQuality Interior SelfClean Op basis van Nanotechnologie Luchtreiniging met licht Hygiëne Actieve luchtverfrissing Easy to Clean eigenschappen Inhoud Introductie Nano Green World...

Nadere informatie

Zonnige vooruitzichten met Acryl Fassadenfarbe 100 Solartect en de gevelsystemen van Brillux

Zonnige vooruitzichten met Acryl Fassadenfarbe 100 Solartect en de gevelsystemen van Brillux Zonnige vooruitzichten met Acryl Fassadenfarbe 100 Solartect en de gevelsystemen van Brillux Acryl Fassadenfarbe 100 Solartect voor duurzaam schone gevels Al na één ar is de geringe neiging tot vervuilen

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

Inhoud. I. Introductie PowerCem Technologies II. PowerCem Producten III. Patenten en Partners IV. PowerCem Diensten V. PowerCem Projecten

Inhoud. I. Introductie PowerCem Technologies II. PowerCem Producten III. Patenten en Partners IV. PowerCem Diensten V. PowerCem Projecten Inhoud I. Introductie PowerCem Technologies II. PowerCem Producten III. Patenten en Partners IV. PowerCem Diensten V. PowerCem Projecten I. Introducie PowerCem Technologies Betrouwbare techniek met vele

Nadere informatie

luchtzuiverende dakbedekking voor nu en later

luchtzuiverende dakbedekking voor nu en later Noxite Noxite luchtzuiverende dakbedekking voor nu en later 1 m 2 Noxite dakbedekking geeft 12 mensen schone lucht per jaar. Luchtzuiverend Gehele levensduur effectief Aangetoonde werking Zon, wind en

Nadere informatie

Samenvatting voor de leek

Samenvatting voor de leek SUMMARY Summary 179 OPERANDO SXRD: A NEW VIEW ON CATALYSIS Samenvatting voor de leek In dit proefschrift presenteer ik de resultaten van mijn onderzoek met behulp van röntgenkristallografie naar de structuur

Nadere informatie

KEUKENS GEAVANCEERDE OPLOSSINGEN LUCHTZUIVERINGS

KEUKENS GEAVANCEERDE OPLOSSINGEN LUCHTZUIVERINGS KEUKENS GEAVANCEERDE LUCHTZUIVERINGS OPLOSSINGEN INFUSER VENTILATION KEUKEN OPLOSSING VOOR HET VERWIJDEREN VAN LUCHTGEDRAGEN VETDEELTJES EN REDUCTIE VAN GEURKLACHTEN IN EN DOOR DE VETAFZUIGINSTALLATIES

Nadere informatie

Elektriciteit. Elektriciteit

Elektriciteit. Elektriciteit Elektriciteit Alles wat we kunnen zien en alles wat we niet kunnen zien bestaat uit kleine deeltjes. Zo is een blok staal gemaakt van staaldeeltjes, bestaat water uit waterdeeltjes en hout uit houtdeeltjes.

Nadere informatie

Orange Nano InfiniClean. Met minder inspanning langer schoon. Orange Nano InfiniClean

Orange Nano InfiniClean. Met minder inspanning langer schoon. Orange Nano InfiniClean Orange Nano Met minder inspanning langer schoon Orange Nano reinigingsmiddelen, easy to clean en selfclean coatings maken oppervlakken minder vatbaar voor vervuiling en eenvoudiger te reinigen. Productlijnen

Nadere informatie

OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT

OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT OPTIMALE PRESTATIES DOOR EEN WEERGALOOS CONCEPT Q.PEAK-G4.1 EN Q.PEAK BLK-G4.1 VORM EN FUNCTIE EEN KRACHTIGE COMBINATIE Q.PEAK-G4.1 - baanbrekende prestaties in een uiterst aantrekkelijke vormgeving Haal

Nadere informatie

THE NEW FACE OF COATING TECHNOLOGIES INTRODUCING THE MOST COMPLETE AND DURABLE PROTECTIVE COATING SYSTEM FOR THE AUTOMOTIVE INDUSTRY.

THE NEW FACE OF COATING TECHNOLOGIES INTRODUCING THE MOST COMPLETE AND DURABLE PROTECTIVE COATING SYSTEM FOR THE AUTOMOTIVE INDUSTRY. INTRODUCING THE MOST COMPLETE AND DURABLE PROTECTIVE COATING SYSTEM FOR THE AUTOMOTIVE INDUSTRY. THE NEW FACE OF COATING TECHNOLOGIES Alle producten van Ceramic Pro zijn getest door SGS. `s Werelds meest

Nadere informatie

Zonnecellen 2.0. Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013

Zonnecellen 2.0. Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013 Zonnecellen 2.0 Oktober 2013 Beurs Elektrotechniek 2013 Innovatiereis 0-energieomgeving De toekomst van zonne-energie Oktober 2013 3 Inhoud Commerciële haalbaarheid Zonne-cellen 2.0 Smart grid Rexel Nederland

Nadere informatie

Ceramic Guard SiCarbon + Coating

Ceramic Guard SiCarbon + Coating Si Carbon + Coating Ceramic Guard SiCarbon + Coating Ceramic Guard is een nieuwe doorbraak op het gebied van op silicium gebaseerde nano coatings. Met dit revolutionaire product is het nu mogelijk om in

Nadere informatie

TITEL - ONDERWERP 1 KEIM SOLDALAN-ME SCHONE LUCHT EN FRISSE GEVELS MET HET MINOX-EFFECT

TITEL - ONDERWERP 1 KEIM SOLDALAN-ME SCHONE LUCHT EN FRISSE GEVELS MET HET MINOX-EFFECT TITEL - ONDERWERP 1 KEIM SOLDALAN-ME SCHONE LUCHT EN FRISSE GEVELS MET HET MINOX-EFFECT SCHONE LUCHT, U HEEFT ER RECHT OP Onze huidige levensstandaard gaat vergezeld van een hoge verkeersdruk, industriële

Nadere informatie

Normale manier van luchtzuivering Gewone methode

Normale manier van luchtzuivering Gewone methode Normale manier van luchtzuivering Gewone methode De lucht wordt door het filter gezogen en gezuiverd. De nieuwe manier van luchtzuivering Nieuwe plasmacluster methode Onschuldige positieve waterstof en

Nadere informatie

Onderzoekslijn: Luchtzuivering door middel van Fotokatalyse Community of Practice: Healthtech Datum: HOGESCHOOL ROTTERDAM

Onderzoekslijn: Luchtzuivering door middel van Fotokatalyse Community of Practice: Healthtech Datum: HOGESCHOOL ROTTERDAM Onderzoekslijn: Luchtzuivering door middel van Fotokatalyse Community of Practice: Healthtech Datum: 18-01-2016 HOGESCHOOL ROTTERDAM Luchtkwaliteit Fotokatalyse Introductie Voor minor Innovation Engineering

Nadere informatie

Methanol. Formule. Brandalcohol, methylalcohol. Productie. (a) Productie van synthesegas. (i) Traditionele methoden

Methanol. Formule. Brandalcohol, methylalcohol. Productie. (a) Productie van synthesegas. (i) Traditionele methoden Methanol Formule CH3OH Naam Familie Productie Brandalcohol, methylalcohol Alcoholen (a) Productie van synthesegas (i) Traditionele methoden Methanol wordt vervaardigd uit synthesegas dat een mengsel is

Nadere informatie

Vuil- en Waterafstotende coatings

Vuil- en Waterafstotende coatings Vuil- en Waterafstotende coatings Eco Green Coatings Onze EcoGreenCoatings zijn gebaseerd op hoogwaardige Nanotechnology. Alle onze coatings zijn gebaseerd op natuurlijke grondstoffen. Zo is de basis van

Nadere informatie

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD CITY M AIR PURIFIER VAN CAMFIL Camfil Clean Air Solutions 1 FEITEN: MET ONZE LUCHTREINIGERS GAAT U DUIZENDEN JAREN TERUG IN DE TIJD. In enkele uren

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting De spectroscopie en de chemie van interstellaire ijs analogen Het onderzoek dat in dit proefschrift wordt beschreven richt zich op laboratorium experimenten die astrochemische processen nabootsen onder

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Hygiene

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Hygiene Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean Hygiene Voorwerpen zijn vaak een besmettingsbron van ziekmakers Mensen komen continu in contact met bacteriën, virussen en schimmels. Besmettelijke ziekten worden

Nadere informatie

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof Boekverslag door A. 1802 woorden 20 juni 2007 5 71 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting stofwisseling Stofwisseling is het totaal van alle chemische processen in een organisme

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano introductie

Titel. Tekst. Orange Nano introductie Titel Tekst Orange Nano introductie Orange Nanotech Orange Nanotech biedt oplossingen die: de levensduur van kapitaalgoederen verlengen het gebruik van grondstoffen verlagen Dit doen we om onze klanten

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Introductie Wat zijn T cellen? T cellen zijn witte bloedcellen die een cruciale rol spelen bij het beschermen tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Dit doen zij door middel van

Nadere informatie

SCHEIKUNDE. Hoofdstuk 9

SCHEIKUNDE. Hoofdstuk 9 SCHEIKUNDE Hoofdstuk 9 Par. 1 Elke chemische reactie heeft een energie-effect. De chemische energie voor én na de reactie is niet gelijk. Als de reactie warmer wordt is de chemische energie omgezet in

Nadere informatie

Visionair Scenario PV

Visionair Scenario PV Visionair Scenario PV Nanotechnologie &PV:een toekomstvisie Jean V. Manca Universiteit Hasselt-IMEC./IMOMEC jean.manca@uhasselt.be Heusden-Zolder, 11 mei 2012 De toekomst van zonnecellen De Tera-Watt uitdaging

Nadere informatie

Index. Klaar voor de toekomst. - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating. - Voordelen van NanoCoating

Index. Klaar voor de toekomst. - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating. - Voordelen van NanoCoating Index - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating - Voordelen van NanoCoating - Producten Universal Cleaner Special Nano Polish NanoCoat Steen & Hout NanoCoat Solar

Nadere informatie

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Fossiele brandstof Koolwaterstof Onvolledige verbranding Broeikaseffect Brandstof ontstaan door het afsterven van levende organismen,

Nadere informatie

Luchtreinigingstechnieken, een vergelijk.

Luchtreinigingstechnieken, een vergelijk. Luchtreinigingstechnieken, een vergelijk. Er zijn drie belangrijke luchtreinigingstechieken: ionisatie, oxidatie en (Photo)katalyse. ionisatie Ionisatie is als het geven van lading aan stofdeeltjes. Omdat

Nadere informatie

Zeer duurzame houtbescherming

Zeer duurzame houtbescherming Zeer duurzame houtbescherming JAAR Unieke warmtereflecterende houtbescherming met koeleffect waarbij de warmte en schadelijke infrarode straling (IR) van de zon gereflecteerd worden Lees alles over COOLINGPAINT

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

Endotoxines: de vergeten component van fijn stof

Endotoxines: de vergeten component van fijn stof Endotoxines: de vergeten component van fijn stof Abbas Alloul, Sophie Van Oevelen, Stijn Wittouck Vandaag de dag worden we steeds meer geconfronteerd met luchtvervuiling. De socioeconomische gevolgen ervan

Nadere informatie

De vijf invloedrijkste fotonica-toepassingen

De vijf invloedrijkste fotonica-toepassingen Deze week organiseerde de Vrije Universiteit Brussel een De vijf invloedrijkste fotonica-toepassingen congres over de recente ontwikkelingen in fotonica: Spie Photonics Europe. Fotonica heeft alles te

Nadere informatie

Algemene informatie over KRION

Algemene informatie over KRION Algemene informatie over KRION 1 1.1. Informatie over het product KRION is een vast, niet-poreus bedekkingsmateriaal voor muren en vloeren, keukens, gevels, badkamers, commerciële toepassingen enz bestaande

Nadere informatie

Dynamic Publishing on Demand in Social Networks. R.M.G Dols Morpheus Software 2006

Dynamic Publishing on Demand in Social Networks. R.M.G Dols Morpheus Software 2006 Dynamic Publishing on Demand in Social Networks R.M.G Dols Morpheus Software 2006 Introductie Roger Dols Morpheus Software Onze expertise is het beheersbaar maken van kennis door toepassing van 2e generatie

Nadere informatie

BlueAir. Luchtzuiverende straatstenen.

BlueAir. Luchtzuiverende straatstenen. BlueAir. Luchtzuiverende straatstenen. De kracht van het leben. Licht is de oorsprong van al het leven: het geeft warmte, kracht en energie. Dag en nacht, zomer en winter de aanwezigheid en intensiteit

Nadere informatie

Organische vracht continue on-line bewaken. Peter-Jan van Oene, 8 november 2011, nieuwegein

Organische vracht continue on-line bewaken. Peter-Jan van Oene, 8 november 2011, nieuwegein Organische vracht continue on-line bewaken Peter-Jan van Oene, 8 november 2011, nieuwegein Waardeketen Organische stoffen TOC/CZV correlatie Inhoud Afvalwater karakteristiek zuivel-industrie Redenen om

Nadere informatie

Nieuw: Evocryl 200. De bodyguard voor de gevel

Nieuw: Evocryl 200. De bodyguard voor de gevel Nieuw: Evocryl 200 De bodyguard voor de gevel 2 Optimale bescherming met de (r)evolutionaire Evoflex-technologie De nieuwe gevelverf Evocryl 200 3 Weer en wind, schimmels, algen, milieuvervuiling, ouderdom

Nadere informatie

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR. PaccoParameters

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR.   PaccoParameters PACCO-PARAMETERS PH DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR PH De ph geeft de zuurtegraad van het water weer. Ze varieert doorgaans op een schaal

Nadere informatie

2.2 De Weende-analyse bij veevoeding

2.2 De Weende-analyse bij veevoeding 2.2 De Weende-analyse bij veevoeding Scheikunde voor VE31-VE41, 2018-2019 Auteur: E. Held; bewerkt door H. Hermans : Hoofdstuk 2 De Weende-analyse (presentatie) 1 Bij het oprispen boeren komt methaan (CH4)

Nadere informatie

Welkom bij de presentatie van Multi Clean Air

Welkom bij de presentatie van Multi Clean Air Welkom bij de presentatie van Multi Clean Air Ozon is een natuurlijk gas wat we dagelijks inademen. Het ontstaat wanneer zuurstof (O2) moleculen worden gespleten in twee seperate atomen met behulp van

Nadere informatie

DrainVision VISIONELE MONITORING. monitoring solutions

DrainVision VISIONELE MONITORING. monitoring solutions DrainVision VISIONELE MONITORING monitoring solutions Brengt digitale intelligentie naar de hedendaagse tuinbouwindustrie. Na vele jaren onderzoek en ontwikkeling door top wetenschappers en technologen

Nadere informatie

PowerGlaz BIPV. Belangrijke kenmerken: Oplossing op maat voor geïntegreerde zonnesystemen. Multifunctioneel: energieopwekkende en zonwerende panelen

PowerGlaz BIPV. Belangrijke kenmerken: Oplossing op maat voor geïntegreerde zonnesystemen. Multifunctioneel: energieopwekkende en zonwerende panelen PowerGlaz BIPV Belangrijke kenmerken: Oplossing op maat voor geïntegreerde zonnesystemen Multifunctioneel: energieopwekkende en zonwerende panelen Enkel glas of dubbel glas panelen (geïsoleerd) PVB-folie

Nadere informatie

collect & use rainwater

collect & use rainwater rainwater Joepie het regent in België Je kan het leuk vinden of niet maar we wonen in België en het regent hier nu éénmaal vaak. Reden te meer om dit ongemak om te buigen in uw voordeel. Wist je dat regenwater

Nadere informatie

Hydro-Pure Technology (FAQ's)

Hydro-Pure Technology (FAQ's) Hydro-Pure Technology (FAQ's) Veelgestelde vragen voor Hydra Interne Filter en Hydra streamen producten aangedreven door Hydro-Pure Technology Wat is Hydro-Pure-technologie? Hydro-Pure-technologie is een

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting door F. 1622 woorden 22 mei 2015 6,1 40 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Gloeien, smelten en verdampen Als je

Nadere informatie

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*...

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... GEMAKKELIJK TOEGANG TOT WATER Beekjes, sloten, rivieren

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1018 woorden 18 januari 2017 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie samenvatting H3 3.1 Ecosysteem: afgebakend gebied met

Nadere informatie

Zelfreinigende ruiten. Voor reinigings bedrijven

Zelfreinigende ruiten. Voor reinigings bedrijven Zelfreinigende ruiten. Voor reinigings bedrijven Wat zijn zelfreinigende ramen? Druppelvorming bij niet behandeld glas 2 komponenten behandeling van ramen: beiden gebaseerd op nanotechnologie. De behandeling

Nadere informatie

Universiteitsdagp. Nanomaterialen voor een duurzame toekomst? zaterdag 1 april Prof. Petra de Jongh Jessi van der Hoeven

Universiteitsdagp. Nanomaterialen voor een duurzame toekomst? zaterdag 1 april Prof. Petra de Jongh Jessi van der Hoeven Universiteitsdagp zaterdag 1 april 2017 Nanomaterialen voor een duurzame toekomst? Prof. Petra de Jongh Jessi van der Hoeven Overzicht Energie Fossiele brandstoffen - geweldig handig! Duurzame energie

Nadere informatie

Nano Green World Metal AntiCorrosion

Nano Green World Metal AntiCorrosion Nano Green World Metal AntiCorrosion Op basis van Nanotechnologie Beschermt net zo goed als thermisch verzinken Vormt een zeer dunne beschermlaag Spaart energie en grondstoffen Is veelzijdig, flexibel

Nadere informatie

auranox dak Collectie geprofileerde dakpannen

auranox dak Collectie geprofileerde dakpannen NIEUW het milieuvriendelijke auranox dak Collectie geprofileerde dakpannen MORE POWER TO YOUR ROOF Een dak kan meer dan u denkt Bijvoorbeeld schadelijke stoffen uit de lucht filteren Schone lucht om in

Nadere informatie

PURIFYING SOLUTIONS Productcatalogus IQ-serie

PURIFYING SOLUTIONS Productcatalogus IQ-serie AIR PURIFYING SOLUTIONS Productcatalogus IQ-serie Technologie Domaplasma BV, inmiddels al meer dan 10 jaar dé specialist op het gebied van luchtreinigingsoplossingen, ontwikkelt en produceert Domaplasma

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

Visie op Windenergie en solar Update 2014

Visie op Windenergie en solar Update 2014 Visie op Windenergie en solar Update 2014 De vooruitzichten voor hernieuwbare energie zijn gunstig Succes hangt sterk af van de beschikbaarheid van subsidies Naast kansen in Nederland kan de sector profiteren

Nadere informatie

Overleven met energie

Overleven met energie Overleven met energie Jo Hermans Universiteit Leiden Nationaal Congres Energie & Ruimte, TU Delft, 22 september 2011 Overleven met energie Een blijma in 5 bedrijven 1. Meest onderschatte wet 2. Meest onderschatte

Nadere informatie

GARANTGUM BITUMINEUZE WATERDICHTING

GARANTGUM BITUMINEUZE WATERDICHTING BITUMINEUZE WATERDICHTING GARANTGUM INTRODUCTIE GARANTGUM is een begrip in de Nederlandse markt. Elke vakman kent deze extreem sterke en duurzame APP dakbaan. Oerhollands, al sinds jaar en dag geproduceerd

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De wereldpopulatie verbruikt steeds meer energie. Momenteel wordt deze energie vooral geleverd door fossiele brandstoffen. Een groot nadeel van fossiele brandstoffen is dat hun aanwezigheid

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Ioniserende straling

Samenvatting Natuurkunde Ioniserende straling Samenvatting Natuurkunde Ioniserende straling Samenvatting door een scholier 1947 woorden 26 augustus 2006 6,5 102 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Samenvatting Natuurkunde VWO

Nadere informatie

Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU

Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU 1 PolyCoil warmtewisselaars De Polycoil warmtewisselaar is een revolutionaire kunststof warmtewisselaar welke is ontwikkeld na jaren van onderzoek door Cesaroni

Nadere informatie

Cleaning and Maintenance

Cleaning and Maintenance Cleaning and Maintenance 35K971_broch.Cleaning.indd 1 24-03-2009 13:41:49 Zou ook de natuur een hekel aan schoonmaken hebben? Heeft de evolutie er daarom voor gezorgd dat planten en dieren een natuurlijke

Nadere informatie

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride.

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. minimaal 50% minder co 2 -uitstoot door halvering van uw gasverbruik Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. Verwarm uw huis zoals u altijd gedaan heeft. Maar

Nadere informatie

Hoe textiel vlek- en geurvrij te houden zonder wassen? David De Smet

Hoe textiel vlek- en geurvrij te houden zonder wassen? David De Smet Hoe textiel vlek- en geurvrij te houden zonder wassen? David De Smet 2 Inhoud Introductie Groene technologieën Besluit 3 Inhoud Introductie Groene technologieën Besluit 4 Vlekvrij textiel: state of the

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Hoofdstuk 1: Stofwisseling

Antwoorden Biologie Hoofdstuk 1: Stofwisseling Antwoorden Biologie Hoofdstuk 1: Stofwisseling Antwoorden door een scholier 1478 woorden 16 februari 2009 5,6 56 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie voor jouw Havo 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

BIOLOGIE Thema: Stofwisseling Havo

BIOLOGIE Thema: Stofwisseling Havo BIOLOGIE Thema: Stofwisseling Havo Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai De student moet de bouw en werking van enzymen kunnen beschrijven moet het proces van foto

Nadere informatie

Protection Nederland. Anti Graffiti Coatings Hydrofoberen Glasfolie

Protection Nederland. Anti Graffiti Coatings Hydrofoberen Glasfolie Anti Graffiti Coatings Hydrofoberen Glasfolie ProNed ProNed is gespecialiseerd in het beschermen van oppervlakken tegen invloeden van buitenaf zoals graffiti, weersinvloeden, chloride indringing en krassen

Nadere informatie

Nanovezelfiltertechnologie

Nanovezelfiltertechnologie Nanovezelfiltertechnologie 1 Nanovezelfiltertechnologie heeft overduidelijke voordelen Gezien haar superieure prestaties in diverse industrieën en onder de meest veeleisende omstandigheden, is het nanovezelmedium

Nadere informatie

Duurzaamheid. Openbare wijkraad vergadering 15 nov 2018

Duurzaamheid. Openbare wijkraad vergadering 15 nov 2018 Duurzaamheid Openbare wijkraad vergadering 15 nov 2018 Duurzaamheid Duurzaamheid Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige

Nadere informatie

H7 werken met stoffen

H7 werken met stoffen H7 werken met stoffen Stofeigenschappen Faseovergangen Veilig werken met stoffen Chemische reacties Stoffen Zuivere stoffen mengsels legeringen één soort moleculen opgebouwd uit een aantal verschillende

Nadere informatie

LABORATORIUM TESTS IDENTIFICEERT HET SCALEWATCHER EFFECT OP BIO FILMS

LABORATORIUM TESTS IDENTIFICEERT HET SCALEWATCHER EFFECT OP BIO FILMS LABORATORIUM TESTS IDENTIFICEERT HET SCALEWATCHER EFFECT OP BIO FILMS De Scalewatcher Elektronische Water Conditioner heeft bewezen een duidelijk effect te hebben op de ontwikkeling en het bestaan van

Nadere informatie

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina).

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina). Perfectino ClayStone instructies INSTALLATIESTAPPEN Voorbereiding van de ondergrond... 1 Voorbereiding voor de installatie op tegels... 2 Producttoepassing... 2 Aanbrengen dichtingsmengsel voor tegels

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

VEILIGHEIDSFICHE. volgens de Europese Richtlijn 91/155/EEG. Naam van het product : ALGINET FLASH (Gevelreiniger) Datum : 01/12/2011 Pagina 1

VEILIGHEIDSFICHE. volgens de Europese Richtlijn 91/155/EEG. Naam van het product : ALGINET FLASH (Gevelreiniger) Datum : 01/12/2011 Pagina 1 VEILIGHEIDSFICHE volgens de Europese Richtlijn 91/155/EEG Naam van het product : ALGINET FLASH (Gevelreiniger) Datum : 01/12/2011 Pagina 1 1 - Identificatie Commerciële naam: ALGINET FLASH (Gevelreiniger)

Nadere informatie

ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20

ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20 ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20 ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20 zijn op PMMA gebaseerde, flexibele, zelfnivellerende mortels gebruikt op oppervlakken met multifunctionele toepassingen (dakterrassen, balkons,

Nadere informatie

Electric double layer interactions in bacterial adhesion and detachment Poortinga, Albert Thijs

Electric double layer interactions in bacterial adhesion and detachment Poortinga, Albert Thijs University of Groningen Electric double layer interactions in bacterial adhesion and detachment Poortinga, Albert Thijs IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/36998 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/36998 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/36998 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Dunnen, Angela den Title: Surface-structure dependencies in catalytic reactions

Nadere informatie

Perfecte balans AIRWASHER REINIGER / BEVOCHTIGER LUCHTREINIGER

Perfecte balans AIRWASHER REINIGER / BEVOCHTIGER LUCHTREINIGER Lucht & Water Perfecte balans AIRWASHER REINIGER / BEVOCHTIGER LUCHTREINIGER men verwacht dat NASA de nieuwste technologie op het gebied van lucht & atmosfeer gebruikt. dat doen ze ook, onze technologie

Nadere informatie

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Diesel AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Korte samenvatting BELANGRIJKSTE KENMERKEN Wat is AdBlue?... 3 Waar dient het voor?....

Nadere informatie

Cembrit Transparent. Gevelplaat in vezelcement met gekleurde kern en semi-transparant gekleurd oppervlak

Cembrit Transparent. Gevelplaat in vezelcement met gekleurde kern en semi-transparant gekleurd oppervlak Cembrit Transparent Gevelplaat in vezelcement met gekleurde kern en semi-transparant gekleurd oppervlak CEMBRIT TRANSPARENT 2 2 CEMBRIT TRANSPARENT Cembrit, Sterk in vezelcement Sterk Recept Het geheim

Nadere informatie

Bedrijfsinterne richtlijn. Fenneke Linker. Arbeidshygiëne & Toxicologie

Bedrijfsinterne richtlijn. Fenneke Linker. Arbeidshygiëne & Toxicologie 0 Bedrijfsinterne richtlijn Risk Assessment Working with Nanomaterials Fenneke Linker Arbeidshygiëne & Toxicologie ARBOdienst DSM Kennis mbt veilig werken met nanomaterialen 1 Gezondheidsraad rapport (2006)

Nadere informatie

Oefenvragen Hoofdstuk 4 Chemische reacties antwoorden

Oefenvragen Hoofdstuk 4 Chemische reacties antwoorden Oefenvragen Hoofdstuk 4 Chemische reacties antwoorden Vraag 1 Geef juiste uitspraken over een chemische reactie. Kies uit: stofeigenschappen reactieproducten beginstoffen. I. Bij een chemische reactie

Nadere informatie

Connecting the energy

Connecting the energy Connecting the energy Zonne-energie gratis laten gebruiken Energie besparen Softs concept. Een uniek idee Al jaren wordt er gesproken over verduurzaming. Maar woorden omzetten in daden is waar veel initiatieven

Nadere informatie

Hoe leg ik uit wat NANOTECHNOLOGIE. is?

Hoe leg ik uit wat NANOTECHNOLOGIE. is? Hoe leg ik uit wat NANOTECHNOLOGIE is? Je weet toch nog dat alles uit atomen is opgebouwd? Een steen, een pen, een videospelletje, een TV, een hond en ook jijzelf zijn uit atomen opgebouwd. Atomen vormen

Nadere informatie

De Weende-analyse bij veevoeding. Scheikunde voor VE41, Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans

De Weende-analyse bij veevoeding. Scheikunde voor VE41, Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans De Weende-analyse bij veevoeding Scheikunde voor VE41, 2017-2018 Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans Weende-analyse: DS-gehalte Droge stof (DS): Het materiaal dat overblijft als, door verwarming

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

CATALOGUS QUALITY FIRST PROBIOTICA PRODUCTS. Waarom zijn wij uniek?

CATALOGUS QUALITY FIRST PROBIOTICA PRODUCTS. Waarom zijn wij uniek? PROBIOTICS CATALOGUS QUALITY FIRST PROBIOTICA PRODUCTS Waarom zijn wij uniek? Voor Quality First Probiotica geproduceerde reinigingsmiddelen zijn reinigingsproducten die niet-pathogene, "goede"bacteriën

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 918 woorden 13 januari 2005 6,3 193 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Hoofdstuk 1 1.2: De bouw van een atoom.

Nadere informatie

POLYVISION CERAMICSTEEL

POLYVISION CERAMICSTEEL POLYVISION CERAMICSTEEL PolyVision CeramicSteel heeft een ongeëvenaarde soepele en gladde samenstelling en blijft duurzaam mooi. Het is het populairste schrijfoppervlak en biedt ook een grote variëteit

Nadere informatie

Energiebesparing Meer Comfort s a v i n g y o u e n e r g y

Energiebesparing Meer Comfort s a v i n g y o u e n e r g y Energiebesparing Meer Comfort s a v i n g y o u e n e r g y Wereldmarkt gids voor thermische werking Een innovatieve technologie Homogenisering van de temperatuur tussen vloer en plafond Industrie Zonder

Nadere informatie

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche wat te verwachten? delen van visie en droom van fareno inzicht in mogelijkheden en proces gezondere aanpak in onze branche u enthousiast

Nadere informatie

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk!

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk! Wat is Hardmetaal? Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig

Nadere informatie