leo kannerhuis nederland de Ervaringsraad van Leo Kannerhuis Nederland stelt zich voor... Deskundigen met een missie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "leo kannerhuis nederland de Ervaringsraad van Leo Kannerhuis Nederland stelt zich voor... Deskundigen met een missie www.leokannerhuisnederland."

Transcriptie

1 Deskundigen met een missie leo kannerhuis nederland de Ervaringsraad van Leo Kannerhuis Nederland stelt zich voor...

2 Ervaring van binnenuit Er valt nog een wereld te winnen om iedereen ervan bewust te maken dat mensen met autisme een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Dat deze mensen meer zijn dan hun autisme en dat zij beoordeeld willen worden op hun mogelijkheden en talenten. Dat onderzoekers en professionals die zaken onderzoeken en ontwikkelen die een wezenlijke bijdrage leveren aan hun emancipatie. Dat beleidsmakers en werkgevers zich bewust worden dat zij veel kunnen als zij kansen krijgen Het benutten van de ervaring en deskundigheid van mensen met autisme zelf is essentieel om deze doelen te bereiken. Zij zorgen ervoor dat we de juiste dingen doen, dat er een klankbord en een kritische blik is. Niet alleen VOOR mensen met autisme, maar vooral SAMEN met mensen met autisme! Leo Kannerhuis Nederland maakt dan ook dankbaar gebruik van de kennis en adviezen van mensen met autisme. We stellen onszelf continue de vraag of wat we doen zal bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor mensen met autisme. Monique Post, voorzitter Ervaringsraad De Ervaringsraad van Leo Kannerhuis Nederland bestaat uit creatieve, gepassioneerde, actieve en kritische leden die graag hun ervaring en deskundigheid inzetten om mensen met autisme te helpen een passende plaats in te nemen in de samenleving. In deze flyer stellen de leden van de Ervaringsraad van Leo Kannerhuis Nederland zich voor en vertellen zij wat hen drijft om die ambassadeursrol te vervullen. De Ervaringsraad van Leo Kannerhuis Nederland is er ook voor jou! Heb jij ideeën of tips voor de Ervaringsraad? Wil je een ervaring delen zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen? Daar zijn wij blij mee, want met jouw bijdrage kunnen we onze taak nog beter uitvoeren! Mail ons via en we nemen contact met je op. We zijn nog op zoek naar een vertegenwoordiger namens Leo Kannerhuis Limburg en Jonx Lentis!

3 Samen sterk Leo Kannerhuis Nederland is een samenwerkingsverband van acht (GGZ-) instellingen die gespecialiseerde behandeling en begeleiding bieden aan cliënten met autisme op locaties verspreid over Nederland. Doel van het samenwerkingsverband is de bestaande behandeling verder te optimaliseren, nieuwe methoden en toepassingen te ontwikkelen en onderzoek te doen. De samenwerking wordt vormgegeven door een Adviesraad en een Ervaringsraad. De Adviesraad bestaat uit professionals vanuit de samenwerkende partners. De Ervaringsraad bestaat uit mensen met autisme of een ouder of partner. Ook de twee landelijke belangenorganisaties, de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en Vereniging PAS Nederland (PAS) hebben een vertegenwoordiger in de Ervaringsraad. Wat doet de Ervaringsraad precies? De Ervaringsraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van mensen met autisme binnen het samenwerkingsverband. Dat doet zij door: gevraagd en ongevraagd te adviseren over onderzoek en projecten binnen Leo Kannerhuis Nederland mee te werken aan de ontwikkeling van blended zorgpaden, e-health projecten, apps en games een bijdrage te leveren aan de overgang van het medische model in de autismezorg naar een meer emancipatorisch en sociaal model een klankbord te zijn voor mensen met autisme en behandelaren in de autismezorg Een kennismaking Wie zijn de leden van de Ervaringsraad? Wat drijft hen? En wat willen zij de komende periode bereiken? In deze folder stellen zij zich voor.

4 Voorzitter Ervaringsraad Alles gebeurt met een reden! is mijn motto in het leven. Mijn diagnose, de vraag of ik een presentatie kon geven, een eigen bedrijf opstarten, etc. Zonder deze stappen zou ik niet de kans hebben gekregen om aan dit unieke project te werken. Het concept van een Ervaringsraad op het gebied van autismehulpverlening is nog vrij uniek in Nederland. Daarom vind ik het een privilege om deel uit te maken van deze groep pioniers. De Ervaringsraad van Leo Kannerhuis Nederland moet een afspiegeling zijn van de samenleving en de leden moeten passie en nieuwsgierigheid hebben voor autisme. Die passie heb ik keer op keer in de raad ervaren en dat is voor mij essentieel. Door de raad heb ik bovendien nu nog meer mensen in mijn leven die mij inspireren en daar krijg ik veel energie van. Deze positieve energie is voor mij ook nodig, omdat mensen mij soms schrijnende verhalen toevertrouwen. Daarom doe ik het werk dat ik doe. Ik kan mijn stem gebruiken om anderen een stem te geven in deze ook voor de autismezorg onzekere tijden. De Ervaringsraad was in de afgelopen periode actief betrokken bij ehealth ontwikkelingen en bij een game voor jongeren. Het was zeker niet altijd gemakkelijk, omdat deze manier van samenwerken nieuw was voor iedereen. We hopen met deze game jongeren te ondersteunen en te stimuleren in hun bewustwordingsproces. Het is onze taak om ons continue af te vragen of wat we doen bijdraagt aan het verbeteren van de zorg voor mensen met autisme. Zo houden we onszelf scherp. Ik werd door Astrid van Dijk, voorzitter van de Raad van Advies van Leo Kannerhuis Nederland, voorgedragen om het voorzitterschap van de Ervaringsraad op me te nemen. Mijn streven is altijd om een verschil te maken binnen de wereld van autisme en het doorgeven van nieuwe perspectieven en inzichten. Ik zie de samenwerking met de Raad van Advies en de franchisepartners van Leo Kannerhuis Nederland als een positieve, maar ook een spannende uitdaging. Ik vroeg Astrid of ik de goede persoon voor deze positie was en kan me nog goed herinneren wat ze toen tegen me zei: Het gaat om mensen met elkaar verbinden en vertrouwen binnen de groep te creëren, en dat kan jij wel. Dat vertrouwen betekent veel voor mij. Een goed en stabiel team ervaringsdeskundigen ontwikkelen heeft tijd gekost en is ons gelukt. Met vertrouwen en wederzijds respect, komen we nu sneller tot de kern van de zaak. Het potentieel van de Raad om als klankbord te functioneren en kritisch te blijven kijken, is naar mijn mening enorm! De volgende stap van de Raad is het ontwikkelen van een visiedocument met als basisvragen: Hoe kan de raad bijdragen aan de emancipatie van mensen met autisme? Op welke wijze kan de Raad werken aan een overgang van het medische model in de autismezorg naar een emancipatorisch/sociaal model? Een boeiende uitdaging!

5 Afgevaardigde namens Altrecht Door mijn twee inmiddels volwassen jongens ben ik in de wereld van autisme terechtgekomen. Zo onbeholpen als zij waren, zo onbeholpen zijn wij als ouders geweest. Met vallen en opstaan en met steun van anderen hebben we geleerd om elkaar te vinden. De ontwikkeling gaande houden, ook van onszelf is een uitdaging gebleken. Het dealen met elkaars onvermogen in combinatie met het vieren van elk groot of klein succesje heeft ons veel gebracht. Mijn rol als ouder is aan het veranderen, er is ruimte gekomen om mijn ervaringskennis met en voor anderen in te zetten. De samenwerking binnen de Ervaringsraad en het vertrouwen dat er onderling is ontstaan raakt me elke keer weer. Vaak gaat het over gehoord en gezien willen worden in wie men is en natuurlijk om wat daar voor nodig is om dat tot stand te brengen. Afstemmen en verwoorden, dat is ongeveer wat ik doe. Al doende heb ik geleerd dat er zowel intern in de Raad als daarbuiten bereidheid is tot zien en horen van de mens achter de diagnose. Als die afstemming er maar is, dan is er veel mogelijk. Ik ben werkzaam vanuit ervaringskennis bij Altrecht Jeugd ASS en CIBA van het Dr. Leo Kannerhuis. Er is ruimte gekomen om mijn ervaringskennis met en voor anderen in te zetten. Afgevaardigde namens GGZ Noord-Holland-Noord Ga altijd de uitdaging aan. Als je in je comfortzone blijft, dan laat je kansen onbenut. Ik ben Frank Reiber en heb sinds 2007 de diagnose autisme (PDD-NOS). Mijn besluit om lid te worden van de Ervaringsraad ligt in mijn overtuiging dat gebruik maken van ervaringsdeskundigheid een belangrijke voorwaarde is voor goede zorg. Daarbij moet uitgegaan worden van de kwaliteiten van mensen. Via een constructieve houding kunnen wij als Ervaringsraad veel bereiken en dat wil ik graag uitstralen zowel binnen als buiten de organisatie, want voor een goede inbedding van ervaringsdeskundigheid in organisaties in het algemeen is nog een verdere cultuuromslag nodig en dat vergt tijd. Hoe meer divers de mensen zijn die in de Ervaringsraad zitten, hoe beter je gezamenlijk als groep tot de kern kan komen van waar we het over hebben. Dat mis ik bij de zorg waar geen cliënten bij betrokken zijn. Daar bestaat het gevaar dat de visie van alleen de behandelaar leidend wordt. Wij geven inzichten van binnenuit, vanuit eigen ervaringen, in plaats van een interpretatie door een behandelaar over wat iemand met autisme zou kunnen helpen. Mijn drijfveer om aan de Raad mee te doen is om mensen wakker te maken. Ik doe het niet voor mezelf, maar juist om anderen te helpen die misschien in dezelfde situatie terechtkomen als ik. Ik wil voorkomen dat mensen het idee hebben dat ze buiten de maatschappij staan. Ik merk dat ik vaak toeschouwer word van mijn eigen leven in plaats van te genieten van het leven. Door aan dit project mee te doen, heb ik het gevoel dat ik in het moment leef.

6 Afgevaardigde namens Leo Kannerhuis Brabant Niets ten nadele van ervaringen van professionals, maar ik categoriseer ze doorgaans als eigen indirecte ervaringen. Die ervaringen zijn immers verkregen via iemand anders. Alleen al daarom is het goed om ook mensen met autisme zelf te betrekken bij de organisatie en het beleid en zowel gevraagd als ongevraagd adviezen te mogen geven. Gelukkig mag een autodidact als ik actief meedenken in de Ervaringsraad. Zelf ervaar ik dat mijn autisme zich vooral op het sociale vlak uit en indirect op andere levensgebieden. Het leven is een doorlopende aaneenrijging van leermomenten. Afgevaardigde namens Parnassia Groep Anders zijn is juist leuk dus laat het je niet belemmeren! Hoi, ik ben Lotte en ik ben anders. Ik heb het syndroom van Asperger en dat kan niemand zien. Sinds mijn twaalfde is mij geleerd om (tijdelijk) te functioneren als een normaal persoon, maar stiekem ben ik liever mezelf. Ik huppel over de straat en heb de grootste lol om kleine dingen. Ik zie dingen vaak anders dan anderen en ook de taal vat ik anders op. Ik neem altijd aan dat iedereen eerlijk is en daardoor trap ik altijd in flauwe grapjes. Ik zit in deze Ervaringsraad om de zorg voor mensen met autisme en personen rondom mensen met autisme te verbeteren. Specifieker gezien wil ik de diagnose voor meiden bijstellen, want er zijn echt heel veel meiden die een verkeerde of veel te late diagnose krijgen. Ook de zorg die iemand met autisme krijgt tijdens de puberteit is vaak een drama. Ik ben goed opgevangen ondanks dat daar weinig over na werd gedacht. Ik hoop dat die, sowieso al moeilijke tijd, niet nog moeilijker hoeft te zijn met autisme. Afgevaardigde namens Vereniging PAS Nederland Ik ben lid van de Ervaringsraad als vertegenwoordiger van PAS Nederland. Wat ik meebreng is de gedachte dat communiceren over jezelf om tot wederzijds begrip te komen helpt. Het helpt bij het vinden van een balans tussen wat je kunt en wat je nodig hebt. Het helpt bij het bespreekbaar maken van wat jij beleeft en van hoe anderen in je omgeving jou ervaren. De Ervaringsraad kan juist die inbreng hebben vanuit het perspectief en de beleving van mensen met autisme. Hiermee kunnen we voor Leo Kannerhuis Nederland bereiken dat we aansluiten bij de ontwikkeling van mensen met autisme. Er wordt vaak over mensen met autisme gepraat, maar veel minder mét mensen met autisme. Daarnaast kunnen we bijdragen aan een genuanceerde beeldvorming zodat mensen met autisme niet geobjectificeerd worden, maar gezien worden als mensen met hun eigen ontwikkeling, die wel ondersteuning nodig hebben. Mijn stelling: Autisme is wel een verklaring, maar geen excuus.

7 Afgevaardigde namens Lister Ik werd gevraagd vanuit de organisatie waarin ik werkzaam ben als ervaringsdeskundig verpleegkundige/persoonlijke begeleider [Lister, red.] om deel te nemen aan de Ervaringsraad. Mijn persoonlijke motivatie voor deelname is het feit dat ik vanaf mijn zesde al ontvanger ben van zorg vanuit de GGZ en Jeugdzorg. Ik heb altijd zaken gezien waarin ik wat heb willen veranderen c.q. beïnvloeden. Van jongs af aan ging de zorg vooral uit naar wat ik niet kon; mijn beperkingen. De focus op mijn pathologie en mijn persoon als identified patiënt in plaats van kind ervoer ik als contraproductief. De personen die mij hielpen in mijn emancipatie en ontwikkeling waren dan ook geen hulpverleners. Het waren de atletiektrainer die een lange afstand talent in mij zag, de literatuurdocente die mijn liefde voor boeken en verhalen zag en de leger-sergeanten die zagen hoe analytisch en oprecht ik kon zijn. Deze personen benaderden mijn leven vanuit mijn kracht (strengths) en hebben mijn visie en werkwijze in mijn functie als hulpverlener bij Lister grotendeels bepaald. Ik heb ook een wens om cliëntemancipatie geagendeerd te krijgen. Zorg gaat om meer dan alleen de pathologie. Mijn ontwikkeling is gekomen mede dankzij én mede ondanks mijn beperkingen. Ik ben er niet alléén gekomen, maar was omringd door bondgenoten, supporters en tolken. De beste behandeling is support en acceptatie: Acceptance is the cure. Afgevaardigde namens Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) Relativering en humor helpt! Mijn combinatie van geboren Rotterdammer en autismebezitter is volstrekt dodelijk voor de oren van mijn omgeving. Ik ben geneigd om overal op te reageren, complete monologen te houden, teksten letterlijk te nemen, moeite te hebben met overzicht krijgen en houden. Maar ik ben dan ook een gecertificeerd persoon met autisme. Want ik heb de cursus Ik ben speciaal gevolgd. En dat ik speciaal ben, dat hoor ik al mijn hele leven. Maar ben ik nu een gediagnostiseerde, gecertificeerde en afgestudeerde Aspergeriaan of een slimme, vervelende, veel pratende lastpak, die volgens de deskundigen altijd structuur en duidelijkheid nodig heeft? Wie weet! Sinds een 9-tal maanden ben ik lid van de Ervaringsraad Leo Kannerhuis Nederland. Mijn naam is Rob Abers; Autje (62 jaar) die het autjes-zijn met de nodige relativering en humor bekijkt. Hoogopgeleid en autisme is voor veel volwassenen met ASS een achtbaan leven met veel noodlandingen en -stops, vastlopen in banen, relaties, studies enz; een soort hogesnelheidstrein van de Nederlandse Spoorwegen. Maar ik kon daardoor ook veel dingen doen waaraan mensen met een geregeld leven nooit toe zullen komen. Mijn motivatie voor de Ervaringsraad: 7 jaar na de diagnose kan ik mijn doorleefd autje zijn ondersteunend inzetten voor mensen autisme en hun netwerk. Via een kritische persoonlijke houding en mijn verkregen begrip en kennis kan ik meewerken aan de totstandkoming van gefundeerde levensloopbestendige ondersteuning voor de mens met autisme.

8 De partners van Leo Kannerhuis Nederland: leo kannerhuis nederland Altrecht Dr. Leo Kannerhuis GGZ Noord-Holland-Noord Jonx Lentis Leo Kannerhuis Brabant Lister (RIBW) Mondriaan Leo Kannerhuis Limburg Parnassia Groep (regio Utrecht) (regio Gelderland, Overijssel, Flevoland, Amsterdam) (regio Noord-Holland) (regio Groningen, Friesland, Drenthe) (regio Brabant) (regio Utrecht) (regio Limburg) (regio Zuid-Holland, Zeeland) Deze brochure is een uitgave van Leo Kannerhuis Nederland Web leokannerhuisnederland.nl Mail Fotografie Monique Post Ontwerp Studio Spence Juni 2015

leo kannerhuis nederland

leo kannerhuis nederland www.leokannerhuisnederland.nl leo kannerhuis nederland Mission statement Leo Kannerhuis Nederland, de beste autismebehandeling binnen bereik! Leo Kannerhuis Nederland is een samenwerkingsverband van acht

Nadere informatie

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt Werk vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt (Samen)werken met autisme Autisme heeft invloed op het hele leven, dus ook op de werkplek. Autisme brengt talenten en kwaliteiten met zich mee

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

Levensloopbegeleiding

Levensloopbegeleiding Levensloopbegeleiding vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Levensloopbegeleiding bij autisme Levensloopbegeleiding is ondersteuning in iedere fase van het leven, op alle levensgebieden

Nadere informatie

Welkom. Informatiemarkt

Welkom. Informatiemarkt Programmaboekje Autisme Informatiemarkt 31 maart 2016 Autisme is topsport! 2 tot en met 10 april 2016 Autisme Informatiemarkt 2016 Welkom In aanloop naar de landelijke Autismeweek (2 t/m 10 april) organiseren

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt Werk vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt (Samen)werken met autisme Autisme heeft invloed op het hele leven, dus ook op de werkplek. Autisme brengt talenten en kwaliteiten met zich mee

Nadere informatie

Onderhandelen met lef en liefde

Onderhandelen met lef en liefde Lodewijk van Ommeren, directeur van Bureau Zuidema, interviewt Judith Schoenmaeckers Onderhandelen met lef en liefde Dirty tricks? Judith Schoenmaeckers, commercieel directeur bij Randstad, heeft er niets

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Didactisch partnerschap

Didactisch partnerschap Didactisch partnerschap Vijf routekaarten om lastige situaties in het samenwerken met ouders te hanteren Het klinkt zo mooi: didactisch partnerschap. Zie daar als leraar maar eens een goede invulling aan

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren Beoordelingsformulieren In elke prestatie zitten zoals hierboven uiteengezet (p. 81) vijf elementen verpakt. Het Takenblad is daarop gebaseerd. Om elk van die vijf elementen grondig te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

Factsheet persbericht

Factsheet persbericht Factsheet persbericht Nut vakbonden onbekend bij jongeren 30 november 2011 Inleiding Van oktober 2011 tot november 2011 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden 2464

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Zorgverzekeringen 2015

Zorgverzekeringen 2015 Q1 We beginnen met vier stellingen over zorgverzekeringen in algemene zin. Hiervoor heeft u niet uw nieuwe polisvoorwaarden nodig. Waar of niet waar? Als ik dezelfde zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Post-mbo opleiding autisme

Post-mbo opleiding autisme Post-mbo opleiding autisme mensenkennis De docent zocht aansluiting bij onze wensen en dat is erg prettig. Post-mbo opleiding autisme Wie werkt met mensen met autisme, weet dat zij een heel eigen benadering

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

Zorgverzekeringen 2015

Zorgverzekeringen 2015 Q1 We beginnen met vier stellingen over zorgverzekeringen in algemene zin. Hiervoor heeft u niet uw nieuwe polisvoorwaarden nodig. Waar of niet waar? Als ik dezelfde zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar

Nadere informatie

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK Succesvol zijn wie je bent Monique Dekker, juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 Waarom dit e-book?... 2 Wie ben ik?... 2 2. Weet wie je bent en waar je voor staat....

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Jonge ambtenaar van het jaar

Jonge ambtenaar van het jaar Verkiezing opent vele deuren voor Katherine Diaz Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motiva Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motivatie voor het werk, bewustwording tijdens en kansen na het

Nadere informatie

Leiderschap in Contact

Leiderschap in Contact Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap in Contact Constructief verbinden in de professionele

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Presenteren the easy way

Presenteren the easy way Presenteren the easy way Dit is een uitgave van Marie-Jose Custers van CustersCoaching (niets uit deze uitgave mag gekopieerd worden) Voor de meeste mensen is presenteren een echte opgave. Ze weten dat

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen

Appeltje van Oranje 17 januari 2014. MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Appeltje van Oranje 17 januari 2014 MeeleefGezin: Samen meer! Voor 0 t/m 4 jarigen Achtergrond / aanleiding van het inibabef GGz prakbjk en onderzoek (P.van der Ende, 2011-2013): Kind groeit liefst op

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

leo kannerhuis nederland KAIRO Focus op het talent, niet de beperking ATN Jonx Lentis Noorderpoort

leo kannerhuis nederland KAIRO Focus op het talent, niet de beperking ATN Jonx Lentis Noorderpoort leo kannerhuis nederland KAIRO Focus op het talent, niet de beperking ATN Jonx Lentis Noorderpoort Met de lesstof heb ik geen probleem, dat lukt wel. Maar samenwerken, plannen en alle andere situaties

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa Zeven hulpbronnen van vertrouwen Door: Carlos Estarippa Geïnspireerd door het boek van Bertie Hendriks Dagboek van de Ziel. De zeven levensfasen (Hendriks, 2013) wil ik in onderstaand artikel beschrijven

Nadere informatie

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum:

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum: WERKBOEK compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Stephanie van Workum ACT COACH Naam: Datum: compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Wat fijn dat je meedoet met

Nadere informatie

Resultaten enquête vakbekwaamheid

Resultaten enquête vakbekwaamheid Resultaten enquête vakbekwaamheid In hoeverre bent u het eens met onderstaande stellingen? De nieuwe vakbekwaamheideisen hebben geen gevolgen voor mijn werkzaamheden. 1. Helemaal oneens 307 36,08% 2. Oneens

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap 2014 Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Je bent hoger opgeleid, zit aan het begin van je carrière en hebt de ambitie

Nadere informatie

Leef je Leven met Zin!

Leef je Leven met Zin! Leef je Leven met Zin! Geef zin aan het Leven, dan geeft het Leven zin aan jou Voor veel mensen is werk belangrijk. Niet alleen als bron van inkomen, maar ook als middel om je zelf te ontwikkelen en te

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

(C) Post & Partners BV 1

(C) Post & Partners BV 1 Frank Post Wat is? Heb je er zin in? ESN Jubileum 17 maart 2018 Woorden Zinnig Zinvol Zinrijk Zinderend Zintuig Gezin Alleszins Enigszins Geenszins Gezindheid Wat is Zin? Uitspraken Bij zinnen komen Je

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Bezinning & Bezieling

Bezinning & Bezieling Bezinning & Bezieling + Even op adem komen.. Stel je eens voor hoe zou het zijn om volledig te kunnen genieten van het leven? Niet meer in de kramp te schieten door allerlei belemmerende overtuigingen

Nadere informatie

Ons doel: Patiënt = Klant. Van patiëntenkring naar fanclub

Ons doel: Patiënt = Klant. Van patiëntenkring naar fanclub Ons doel: Patiënt = Klant Van patiëntenkring naar fanclub AMBASSADEURS Het is geloofwaardiger als je klanten zeggen dat je goed bent dan wanneer je het zelf zegt. Eerst de pasta dan de saus Ambassadeurs

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Provinciale Statenverkiezingen Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Stem ook! Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen.

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Autisten uit de kast. Binnen het bedrijf gebruik ik vaak een neutralere term, maar u begrijpt waar het over gaat: schaamte en angst.

Autisten uit de kast. Binnen het bedrijf gebruik ik vaak een neutralere term, maar u begrijpt waar het over gaat: schaamte en angst. Tekst, uitgesproken op het Jaarlijkse Congres van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, 7 & 8 oktober 2011 (respectievelijk 1300 & 1200 bezoekers). www.autisme.nl -------------------------------------------------------

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie Petri Embregts Participatie Geplande ratificatie VN verdrag voor rechten van mensen met beperking

Nadere informatie

# #$%#&#' ( &&)*++, (

# #$%#&#' ( &&)*++, ( # #$%#&#' ( &&)*++, ( " # $% % &'%% % ( ) * +$% # %, -.)/ - 0$'( 12 # ' """ Deze vragenlijst kun je gebruiken als je je wilt voorbereiden op het maken van een crisisplan. De vragenlijst kan jou helpen

Nadere informatie

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Uitdaging: alle Denkwolk onderwerp: alle Vakgebied(en): pshycho educatie en SEO Doelgroep (OB/MB/BB): OB/MB Maker: Katy Lips, Janieke van den Brink

Nadere informatie

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert Minicursus Verbindend Communiceren Geschreven door: Jan van Koert Geweldloze communicatie is een wijze van communiceren die leidt tot gehoord en verstaan worden. Met helderheid, zonder beschuldigen en

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt Werk vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt (Samen)werken met autisme Autisme heeft invloed op het hele leven, dus ook op de werkplek. Autisme brengt talent en kwaliteiten met zich mee

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter?

Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter? Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter? Inleiding In deze notitie staan de tips en adviezen uit het project Samen op zoek naar verandering. Ze zijn het resultaat

Nadere informatie

Op weg naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen voor jongeren

Op weg naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen voor jongeren Op weg naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen voor jongeren Brochure voor jongeren ribw arnhem & veluwe vallei 3 Voorwoord Voorwoord Werkwijze Wonen Stap voor stap naar zelfstandigheid Contactgegevens

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

P e r s o n a l C a r e e r P l a n

P e r s o n a l C a r e e r P l a n P e r s o n a l C a r e e r P l a n If you can dream it, you can do it. Walt Disney First comes thought; then organization of that thought, into ideas and plans; then transformation of those plans into

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

Stem op een kandidaat van de OV-HbR!!

Stem op een kandidaat van de OV-HbR!! Naam: Belia van den Beukel Werkzaam als: Medewerker Financiële Transacties Bij de afdeling: CFC/ Financial Accounting Verkiesbaar in Kiesgroep: 1 Ik stel mij kandidaat, omdat ik de Ondernemingsraad belangrijk

Nadere informatie

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw verhaal? E E N E - B O O K V A N L E T T E R S & C O N C E P T S Wat is jouw verhaal? Passie en plezier overbrengen in een notendop Storytelling Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering pagina 1 van 8 Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering Regelmatig komen bij de Zorgbelangorganisaties en ConsumentendeZorg.nl klachten en vragen binnen over vergoedingen van behandelingen of medicijnen.

Nadere informatie

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Nationale Nederlanden Paspoort Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Zorgbelang Gelderland, november 2010 Teksten of delen van teksten uit deze uitgave mogen, na verkregen toestemming van

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie