Hernia en stenose in de lendenwervelkolom

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hernia en stenose in de lendenwervelkolom"

Transcriptie

1 1/11 Neurologie Hernia en stenose in de lendenwervelkolom Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan de lendenwervelkolom in het SKB te Winterswijk. Dit kan zijn in verband met een hernia of een wervelkanaalstenose. Met deze folder informeren wij u over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Het eerste deel van deze folder gaat over de hernia. Daarna wordt aandacht besteed aan de wervelkanaalstenose. De voorbereiding en het verloop van en na de operatie is voor beide operaties hetzelfde. Daarom is er voor gekozen om dit niet apart te bespreken. Inhoudsopgave 1. Wat is een hernia 2 2. Wat is een wervelkanaalstenose 2 3. Behandeling van een hernia of stenose 3 4. Uw operatie in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix 3 5. Voorbereiding op opname 4 6. Opname 4 7. Ontslag 6 8. Adviezen voor een goed herstel 6 9. Vragen 8 Geheimhouding en privacy 9 Adresgegevens SKB 9 Bijlage: oefeningen

2 2/11 1. Wat is een hernia? De wervelkolom bestaat uit 24 wervels, te weten: 7 halswervels 12 borstwervels 5 lendenwervels Daaronder het heiligbeen en het staartbeen de wervelkolom Tussen de wervels liggen de tussenwervelschijven die onder andere van belang zijn voor het bewegen van de wervelkolom. Ze bestaan uit een weke kern (nucleus pulposus) en een stevige omhulling (annulus fibrosus). Wanneer in de stevige omhulling een zwakke plek ontstaat, kan de weke kern uitpuilen. We spreken dan van een hernia. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel Hernia Nucleus Pulposi, afgekort HNP, genoemd. uitstulping van de tussenwervelschijf De uitpuilende weke kern bij de lendenwervels geeft druk op een zenuw die naar de bil en het been loopt. Bij de druk op de zenuw kunnen de volgende verschijnselen ontstaan: Pijn in het been, meestal uitstralend vanuit de rug. Een doof gevoel, prikkelingen of verlammingsverschijnselen van het been. Toenemende, vaak schietende pijn in het been bij hoesten, niezen en persen. Pijn in de rug en in het been bij het bewegen van de rug, vooral bij het bukken. Een afwijkende houding, bijvoorbeeld scheefstand van de romp Problemen met het urineren. 2. Wat is een wervelkanaalstenose Een wervelkanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal, meestal ter hoogte van de nek of de lendenwervels. Slijtage of degeneratie van de wervelkolom is een normaal proces dat bij iedereen in meerdere of mindere mate plaatsvindt. Sommige mensen hebben van nature een nauwer wervelkanaal dan anderen. Als reactie op de slijtage wordt het wervelbot dikker, vooral bij de gewrichten, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt. Bovendien blijft er binnen het vernauwde wervelkanaal minder ruimte over voor de zenuwwortels. Daardoor kunnen er klachten ontstaan die lijken op een hernia. Echter bij een stenose is er meestal sprake van pijn in beide benen, vaak optredend of verergerend bij lopen en lang staan. Er kan ook een doof gevoel en/of krachtsvermindering ontstaan.

3 3/11 Tijdens het lopen en staan heeft men over het algemeen een holle rug met als gevolg dat het wervelkanaal nauwer wordt. Als men voorover buigt of gaat zitten, wordt de lendenwervelkolom weer recht of zelfs bol. Dan is er weer ruimte voor de zenuwwortel en neemt de pijn af. Stenose 3. Behandeling van een hernia of stenose Bij u heeft de basisbehandeling die bestaat uit rust en fysiotherapie eventueel in combinatie met pijnstillers, niet voldoende geholpen om de klachten op te heffen. Een operatie kan dan een goed alternatief zijn. Tijdens de operatie bij een hernia haalt de neurochirurg de uitpuilende kern weg, waardoor de beknelde zenuw weer vrij komt. Voor de weggehaalde kern komt niets in de plaats. Bij een wervelkanaalstenose wordt tijdens de operatie het wervelkanaal wijder gemaakt. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. De klachten zijn na de operatie niet altijd meteen verdwenen. Het kan voorkomen dat u nog dezelfde pijn voelt, net als voor de operatie. Deze pijn zal geleidelijk afnemen. U wordt in de rug geopereerd en daarom is de rug meestal ook pijnlijk, vooral bij lang in dezelfde houding zitten of staan, of bij het bewegen van de rug. Ook dit zal geleidelijk minder worden. 4. Uw operatie in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix In het SKB wordt de operatie aan de lendenwervelkolom uitgevoerd door een neurochirurg. Na het poliklinische gesprek met de neurochirurg is een datum gepland waarop de ingreep zal plaatsvinden. U wordt op vrijdag s morgens vroeg opgenomen en diezelfde ochtend geopereerd. Als alles goed verloopt, kunt u op zondag met ontslag. Als u tussen het bezoek aan de anesthesist en de opname bijzonderheden zijn voorgekomen (bijvoorbeeld verandering van medicijnen of een doorgemaakte infectie), wilt u dit dan melden bij de rugverpleegkundige. Ook als u mogelijk besmet kunt zijn met veterinaire MRSA (dit kan het geval zijn bij beroepsmatig contact met varkens of vleeskalveren, of wanneer u op een varkenshouderij of vleeskalverenbedrijf woont, moet u dit melden. Dit kunnen redenen zijn om uw operatie uit te stellen. Als u vragen hebt over uw opnamedatum kunt u ook de afdeling opname bellen. In de brochure Opname en verblijf vindt u uitgebreide informatie en handige tips over het verblijf in het SKB.

4 4/11 5. Voorbereiding op opname De woensdag voor opname in het SKB zult u tussen en uur gebeld worden door de rugverpleegkundige. Zij zal telefonisch een anamnese met u afnemen, om een beeld te krijgen over uw persoonlijke situatie vóór de opname. Samen met haar zal bekeken worden of er eventuele nazorg nodig is na de opname. Dit zal zij, in overleg met u, in gang gaan zetten. De rugverpleegkundige zal u informeren over de opname aan de hand van deze folder en uw vragen beantwoorden. U zult voorafgaand aan uw operatie gezien worden door de anesthesioloog of diens assistent. Hij zal met u de verdovingsprocedure/ narcose tijdens de operatie bespreken en kijken naar uw algehele gezondheidstoestand. Meer informatie kunt u lezen in de folder: Uw operatie en anesthesie. De apothekersassistente zal uw eventuele medicatiegebruik met uw doornemen, zodat deze tijdens de opname door de verpleegkundigen verstrekt kunnen worden. Dit zal zij doen aan de hand van een actueel medicatie overzicht, dat zij van uw apotheek heeft ontvangen. Voor het bezoek aan de anesthesiologie en apothekersassistente krijgt u een schriftelijke afspraak thuisgestuurd. Wat neemt u mee naar het ziekenhuis voor uw opname Aangezien u een actief revalidatieprogramma gaat volgen, adviseren wij u comfortabele kleding te dragen. Ook is het van belang dat u stevige schoenen meeneemt. Tevens vragen wij u deze informatie folder mee te nemen. Daarnaast neemt u de spullen mee die u nodig hebt voor de dagelijkse verzorging. De volgende punten zijn van belang om al voor de operatie te regelen Na uw operatie gaat u thuis verder revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Voor een goede overdracht is het wenselijk dat u weet welke therapeut u na ontslag gaat begeleiden. Omdat u na ontslag ook nog regelmatig moet rusten op bed, is het aan te raden een stevig bed op de benedenverdieping te regelen. Omdat u na ontslag trap kunt lopen heeft u geen indicatie voor een bed via de zorggroep. Schakel familie en/of kennissen in voor boodschappen en andere huishoudelijke taken. 6. Opname U wordt op een vrijdag opgenomen op afdeling C1. Deze afdeling heeft 48 bedden, verdeeld over drie gangen. De meeste patiënten op deze afdeling zijn onder behandeling van de neuroloog, longarts of cardioloog. Bij aankomst op de afdeling zal de verpleegkundige u naar uw kamer begeleiden en vragen of er nog onduidelijkheden zijn over deze opname. De voorbereiding op de operatie U krijgt van de verpleegkundige operatiekleding aangereikt. Alle sierraden moeten af en u mag geen nagellak op hebben. Ook moet u uw eventuele gebitsprothese uit doen, tenzij de anesthesist anders met u heeft afgesproken. Daarna krijgt u alvast pijnstillers zodat deze in kunnen werken en krijgt u een tablet waar u slaperig van wordt. De eerste dagen na de operatie zult u minder mobiel zijn dan u gewend bent. Daarom krijgt u dagelijks tot aan ontslag een injectie ter voorkoming van trombose.

5 5/11 Operatie De verpleegkundige brengt u op uw bed naar de voorbereidingskamer in het OK complex. Nadat u een infuus hebt gekregen zal de anesthesioloog de verdoving toedienen. Vervolgens wordt u onder narcose op de operatietafel geplaatst. De operatie duur ongeveer een half uur. Na de operatie Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Daar verblijft u één á twee uur. Daarna halen de verpleegkundigen van de afdeling u weer op. U hebt dan een infuus voor vochttoediening. U mag water en thee drinken en later op de dag iets eten. Mogelijk hebt u ook een drain (slangetje voor het afvoeren van wondvocht). De verpleegkundige komt regelmatig vragen hoe u zich voelt, controleert uw bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur. Ook zal zij/hij vragen of u uw benen goed kunt bewegen en hoe de klachten zijn. Er wordt regelmatig gevraagd naar de pijnscore. U krijgt op vaste tijden de pijnmedicatie, maar voor een adequate pijnstilling is het van belang dat u pijn tijdig aangeeft. U kunt dan zo nodig extra pijnstilling ontvangen. Na de operatie mag u onder begeleiding van de verpleegkundige de eerste keer draaien. Gaat dit goed, dan mag u zelf proberen een prettige houding te vinden. Dit alles wel met een rechte rug. Deze dag zult u grotendeels op bed blijven. In principe komt de neurochirurg na het operatieprogramma bij u langs en zal vertellen hoe de operatie bij u verlopen is. De dag na de operatie (dag 1) We noemen de dag na de operatie dag 1. De eerste dag zal in het teken staan van een rustige mobilisatie. U krijgt ontbijt op bed en nadien hulp bij de dagelijkse verzorging op bed. De verpleegkundige controleert de wond en zal deze zo nodig bijverbinden. Het infuus en de eventuele drain gaan eruit. Voor uur is de fysiotherapeut bij u geweest om u uit bed te begeleiden en oefeningen met u door te nemen. Als dit goed gaat, mag u gedurende de dag 5 keer 5 minuten uit bed. Daarnaast doet u nog de oefeningen die de fysiotherapeut met u heeft doorgenomen. Uw bloeddruk, hartslag en temperatuur worden nog gecontroleerd en de pijnscore wordt gevraagd. U krijgt de pijnstillers verdeeld over de dag en u mag weer normaal eten. Dag 2; ontslag U kunt zich nu al grotendeels zelf op bed verzorgen. Later op de rand van het bed of aan de wastafel, alles met een gestrekte rug. U mag zich gedurende de opname niet douchen, dit mag vanaf maandag. Na twee dagen hebt u in principe geen pijnstillers meer nodig. Mocht het toch nodig zijn dan kunt u deze altijd vragen. Het mobilisatie schema wordt samen met de fysiotherapeut uitgebreid. Als het nodig is wordt het traplopen met u geoefend.

6 6/11 7. Ontslag Als alles naar wens verloopt, kunt u zondag in de loop van de middag met ontslag. Dit is de 2 e dag na de operatie. De woensdag nadat u uit het ziekenhuis wordt ontslagen, zult u gebeld worden door de rugverpleegkundige. De verpleegkundige neemt een aantal vragen met u door over uw herstel. Wij vragen u bereikbaar te zijn op het telefoonnummer dat u aan ons heeft doorgegeven tussen uur. De verpleegkundige zal twee keer proberen u te bellen. De afdelingsverpleegkundige zal u informeren over het type hechtingen welke u hebt gekregen. Dit kunnen oplosbare of gewone hechtingen zijn. Mocht u gewone hechtingen hebben gekregen, dan kunnen deze door de huisarts worden verwijderd op vrijdag, dag 7 na de operatie. Hier moet u zelf een afspraak voor maken. Mocht dit bij de huisarts niet kunnen, dan kunt u dit doorgeven aan de rugverpleegkundige tijdens de belafspraak. U krijgt bij de neurochirurg een controle afspraak voor 6 weken na ontslag. U krijgt een verwijzing voor de fysiotherapeut mee. Mochten er tussentijds problemen ontstaan, bijvoorbeeld bij rood worden van de wond of bij koorts, wilt u dan op werkdagen contact opnemen met de rugverpleegkundige, via de polikliniek Neurologie, T Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van uur. In de avonduren en weekend kunt u contact opnemen met de huisarts(enpost). 8. Adviezen voor een goed herstel Uw herniaoperatie is achter de rug. Factoren als uw lichamelijke conditie, leeftijd en eventueel eerdere operaties aan uw wervelkolom zijn uiteraard van invloed op uw herstel. Het is zeker belangrijk om, vooral in de eerste zes weken, te letten op uw houding en de bewegingen die u maakt. De volgende adviezen kunnen bijdragen aan een goed herstel. Lees deze adviezen daarom goed door en aarzel niet om uw fysiotherapeut om verduidelijking te vragen. In overleg met uw specialist of uw fysiotherapeut kunt u de aanwijzingen eventueel meer toespitsen op uw persoonlijke situatie. Fysiotherapie De fysiotherapeut inventariseert de klachten die u heeft. Zowel in het ziekenhuis als de periode daarna, krijgt u fysiotherapie. Van de fysiotherapeut krijgt u veel informatie over het bewegen en een goede houding. Verder krijgt u adviezen over de activiteiten in het dagelijks leven. De fysiotherapeut besteedt onder meer aandacht aan: zitten en hoe lang u dit mag lopen en hoe lang u dit mag bewegen van de lange rug in onbelaste situaties het leren stabiel houden van de lage rug en het bekken tijdens het bewegen in belaste situaties oefeningen gericht op activiteiten van het dagelijks leven.

7 7/11 Algemene adviezen. 1. In de herstelperiode is het belangrijker dan ooit om de signalen van uw lichaam serieus te nemen. In de eerste 4 tot 6 weken is de pijn in uw rug een goede graadmeter voor wat u wél kunt en wanneer u teveel van uw lichaam vraagt. 2. Neem de eerste 4 tot 6 weken regelmatig rust door te gaan liggen. Wissel activiteiten en houding af. 3. Voer uw algemene conditie stapsgewijs op door wandelen of fietsen op een hometrainer. Na 4 tot 6 weken kunt u een stukje buiten gaan fietsen of zwemmen. Korte afstanden kunt u het beste lopend afleggen. 4. Blijf niet langere tijd in dezelfde houding voorover, gebogen of gedraaid zitten. Het is goed om uw houding regelmatig af te wisselen. 5. Vrijen hoeft niet gemeden te worden. Vermijd wel houdingen die niet prettig aanvoelen. Adviezen met betrekking tot zitten. 1. Zitten is belastend voor de rug. Houd daarom een goede zithouding aan. Dat is het gemakkelijkst op een stoel met een hoge, licht achterover hellende rugleuning en met steun onder in de rug. De stoel moet hoog genoeg zijn om recht te kunnen zitten met de voeten bij de grond. Een tuinstoel die verstelbaar is in vijf standen voldoet meestal goed. 2. Probeer ontspannen te zitten zonder onderuit te zakken, eventueel met ondersteuning in de lenden. Houd de rug iets hol als u zit en ondersteun de rugholte met een kussen. 3. Ga regelmatig even lopen. Blijf in de eerste 4 tot 6 weken na de operatie niet langer dan 20 minuten achter elkaar zitten. Adviezen met betrekking tot het oppakken van voorwerpen. Wij adviseren u alleen met steun van een goed verankerd voorwerp iets op te pakken. Doe dit vanuit de benen met gestrekte rug. Let op dat u daarbij niet naar voren, zijwaarts of achteren reikt. Houd daarbij de schouders boven de heupen zodat uw rug recht blijft en houd de arm naast uw lichaam. Een last te ver van uw lichaam oppakken is slecht voor uw rug. Adviezen met betrekking tot tillen. Til geen dingen op voordat u met uw fysiotherapeut de juiste techniek heeft doorgenomen. Zeker nu komt het aan op verstandig tillen. In de eerste 4 tot 6 weken kunt u alleen voorwerpen tot één à anderhalve kilo tillen. Ongeveer een pak suiker dus, niet meer. Geleidelijk aan kunt u het gewicht opvoeren. Tilt u vaak, meer dan een paar keer per uur, ga dan niet verder dan vijftien kilo. Tilt u maar een paar keer per dag, houd dan de grens van maximaal vijfentwintig kilo aan, ook al is uw rug volledig hersteld. Algemene aandachtspunten bij bukken en tillen. Til rustig. Til de last zo dicht mogelijk bij het lichaam. Til niet boven schouderhoogte. Vermijd een maximaal voorovergebogen houding van de romp. Vermijd draaien en zijwaarts buigen van de romp. Til met twee handen.

8 8/11 Huishouden. De eerste 4 tot 6 weken bent u nog niet klaar voor huishoudelijke activiteiten Stofzuigen, bedden verschonen, dweilen, ramen lappen, laat het allemaal aan anderen over. Na de herstelperiode kunt u weer rustig beginnen met lichte huishoudelijke activiteiten, maar met aandacht voor houding en bewegingen. Van uw fysiotherapeut leert u de juiste technieken om uw rug minder te belasten. Vervoer. 1. U kunt gedurende de eerste 4 tot 6 weken als passagier mee in de auto, al is het niet ideaal. Een ritje van een half uur is het maximum. Wij raden u af om zelf achter het stuur te gaan zitten. 2. Instappen in de auto vereist een aparte techniek. Verlicht de druk op uw rug en steun zoveel mogelijk op uw armen terwijl u recht naar achter gaat zitten. U zit dan als het ware zijwaarts op de autostoel, met uw benen buitenboord. Draai daarna uw romp en benen als één geheel naar binnen, houd hierbij uw benen tegen elkaar. 3. Met het openbaar vervoer reizen zit er de eerste 6 weken niet in. Wachten op tram, trein of bus, en zitten op de veelal krappe stoelen en banken is nog niet weggelegd voor iemand die net een rugoperatie heeft ondergaan. 4. Wat betreft de fiets is het goed om aan uw conditie te werken op een hometrainer. Let u hierbij op dat u rechtop zit. Sporten. Na 4 tot 6 weken kunt u gaan zwemmen. Begin rustig en bouw geleidelijk op. Rugzwemmen is over het algemeen minder belastend dan borstzwemmen. Vlinderslag wordt afgeraden. Tot de eerste poliklinische controle bij de specialist mag u, behalve zwemmen, niet sporten. In het vervolgtraject van de revalidatie kunt u in overleg met de fysiotherapeut met sportactiviteiten beginnen. Werk. Tot de eerste poliklinische controle bij de specialist mag u niet werken. Bij de eerste controle, doorgaans 6 weken na de operatie, overlegt u met de specialist en de bedrijfsarts over wanneer en hoe u weer aan het werk kunt gaan. Als u hier vragen over heeft dan is het goed deze te stellen aan uw neuroloog gedurende de opname. Vragen Misschien heeft u na het lezen van de brochure nog vragen. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u uw vragen stellen aan de verpleegkundige, de neuroloog of de fysiotherapeut. Heeft u voor opname of na ontslag vragen dan kunt u in eerste instantie terecht bij de rugverpleegkundige van het SKB. Zij is bereikbaar via het secretariaat Neurologie op telefoonnummer , of via de mail: rugpoli@skbwinterswijk.nl

9 9/11 Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling. Adresgegevens SKB Streekziekenhuis Koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T F info@skbwinterswijk.nl Website foldernummer: neu 081 versie: april 2013

10 10/11 Bijlage: oefeningen Begin met rustig oefenen. In een later stadium intensiever; Herhaal elke oefening 10 keer, minstens 4 à 6 keer per dag; Het is beter om vaker een korte tijd te oefenen, dan 1 maal langdurig; Probeer goed door te ademen tijdens het oefenen; Bij uitstralende pijn naar het been, direct stoppen; Liggen, lopen en oefenen is goed voor uw rug. Wissel dit steeds af. Zitten is zwaarder voor uw rug. Begin met 5 minuten en breidt dit steeds meer uit; Draag goed schoeisel, bijvoorbeeld stevige wandelschoenen of sportschoenen. Uitleg oefeningen: 1. Liggend op uw rug met gestrekte benen. Beweeg afwisselend uw voeten op (optrekken) en neer (wegduwen). 2. Liggend op uw rug met gebogen benen en voeten op de onderlaag: a. beweeg 1 voor 1 uw benen naar de borst (zonder hulp van uw handen!) b. bekkenkantelen, maak uw rug hol en bol c. aanpassen van de buikspieren, trek uw navel in, 2 tellen vasthouden en weer loslaten. 3. Liggend op uw rug met de benen gebogen, de voeten op de grond, de armen langs het lichaam. Til vervolgens uw bekken omhoog zodat een bruggetje ontstaat. 4. Liggend op uw rug met de benen gebogen en de voeten op de grond. Beweeg beide knieën tegelijk rustig naar links en naar rechts. Uw schouders en voeten blijven op de grond. 5. Liggend op uw zij met uw benen gestrekt, uw bovenliggende heup iets naar voren gedraaid. Til uw bovenliggende been een klein stukje (horizontaal) op. Wissel linker en rechter been af. 6. Staand achter uw bed, maak een lichte kniebuiging. 7. Staand achter uw bed, op de tenen gaan staan.

11 foldernummer: neu 081 versie: april /11

Hernia en stenose in de lendenwervelkolom

Hernia en stenose in de lendenwervelkolom 1/9 Neurologie Hernia en stenose in de lendenwervelkolom Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan de lendenwervelkolom in het SKB te Winterswijk. Dit kan zijn in verband met een hernia of een wervelkanaalstenose.

Nadere informatie

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Weer op de been na een hernia-operatie Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Extra aandacht voor uw houding Uw herniaoperatie is achter de rug. En natuurlijk wilt u het alledaagse

Nadere informatie

Operatie aan de lendenwervelkolom

Operatie aan de lendenwervelkolom 1/13 Neurologie Operatie aan de lendenwervelkolom Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan de lendenwervelkolom in het SKB te Winterswijk. Dit kan zijn in verband met een hernia of een wervelkanaalstenose.

Nadere informatie

Hernia en stenose in de lendenwervelkolom

Hernia en stenose in de lendenwervelkolom 1/13 Neurologie Hernia en stenose in de lendenwervelkolom Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan de lendenwervelkolom in het SKB te Winterswijk. Dit kan zijn in verband met een hernia of een wervelkanaalstenose.

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug

Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Informatie en adviezen na een neurochirurgische operatie van de rug Inleiding Deze folder geeft informatie en adviezen voor uw herstel in de eerste weken na een neurochirurgische operatie van de rug. Onder

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie rug en hernia 2 2.1 Bouw van de wervelkolom

Nadere informatie

Neurologie. Hernia-operatie van de rug

Neurologie. Hernia-operatie van de rug Neurologie Hernia-operatie van de rug Inhoudsopgave blz. Tekeningen wervelkolom en hernia 1 Wat wordt er onder de rug verstaan? 2 Wat is een hernia? 2 Wat zijn de verschijnselen van hernia? 3 De operatie

Nadere informatie

Operatie aan een hernia in de onderrug

Operatie aan een hernia in de onderrug Operatie aan een hernia in de onderrug OPERATIE AAN EEN HERNIA IN DE ONDERRUG U wordt binnenkort voor een herniaoperatie in de onderrug opgenomen in het Kennemer Gasthuis. Opname in een ziekenhuis roept

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Rugoperatie Bij hernia of vernauwing zenuwkanaal

Rugoperatie Bij hernia of vernauwing zenuwkanaal Rugoperatie Bij hernia of vernauwing zenuwkanaal In deze folder vindt u informatie over de oorzaken, gevolgen en behandeling van een hernia of een vernauwing (stenose) in het wervel- of zenuwkanaal. Daarnaast

Nadere informatie

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl Fysiotherapie Fysiotherapie na HNP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS005 / Fysiotherapie na HNP / 01-06-2013 2 Fysiotherapie na HNP U wordt

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Behandeling Fysiotherapie na laminectomie 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Fys/ Fysiotherapie na laminectomie/19 12 2012 Behandeling Fysiotherapie na

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Fysiotherapie na laminectomie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS006 / Fysiotherapie na laminectomie / 24-06-2014 2 Fysiotherapie

Nadere informatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie

Mobilisatie- en oefenschema na een standaard hernia-operatie Nog enkele algemene opmerkingen Heeft u vragen, aarzel dan niet ze te stellen aan uw arts, therapeut, of verpleegkundige. Ten aanzien van de periode tussen ontslag uit het ziekenhuis en de eerstvolgende

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom FYSIOTHERAPIE Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom ADVIES Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom Wat u zélf kunt doen om voorspoedig te herstellen Er zijn een aantal algemene

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis CERVICALE HERNIA Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke wervelkolom

Nadere informatie

Een hernia De operatieve behandeling

Een hernia De operatieve behandeling Een hernia De operatieve behandeling Albert Schweitzer ziekenhuis Februari 2013 pavo 0144 Inleiding De specialist heeft bij u een hernia geconstateerd. In deze folder willen we u informeren over deze aandoening

Nadere informatie

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een hernia in de onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel een lage rughernia genoemd. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de

Nadere informatie

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Inleiding Deze folder is een aanvulling op de reeds aan u uitgereikte informatie over uw hernia- of stenoseoperatie en bevat een aantal

Nadere informatie

Operatie aan een hernia in de onderrug

Operatie aan een hernia in de onderrug Operatie aan een hernia in de onderrug U wordt binnenkort voor een hernia operatie aan de rug opgenomen op de afdeling neurochirurgie van het Rode Kruis Ziekenhuis. Opname in een ziekenhuis roept ongetwijfeld

Nadere informatie

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE WAT IS EEN HERNIA? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie Correctie van de stand van de rug Lumbale columnotomie Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 4 Eerste dagen na de operatie 4 Fysiotherapie 4 Eten en drinken 4 Uit bed

Nadere informatie

Leefregels voor een goed herstel na een operatie in de halswervelkolom

Leefregels voor een goed herstel na een operatie in de halswervelkolom Fysiotherapie Leefregels voor een goed herstel na een operatie in de halswervelkolom Uw operatie is achter de rug. Dat het tijd kost om volledig van de ingreep te herstellen spreekt voor zich. Factoren

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in de nek geconstateerd. Dit wordt ook wel cervicale stenose genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Mobilisatie- en oefenschema na een hernia-operatie middels de MTD-methode

Mobilisatie- en oefenschema na een hernia-operatie middels de MTD-methode Neurologie Mobilisatie- en oefenschema na een hernia-operatie middels de MTD-methode Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Postbus 30002 7800 RA Emmen Tel. 0591 69 19 11 MA 1303 09-06 -1.00 H 12 1 Hierbij ontvangt

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal 00 Vernauwing van het wervelkanaal (Kanaalstenose) Poli Neurologie De kanaalstenose Bij een kanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Hierdoor raken één of meerdere zenuwwortels bekneld: stenose betekent

Nadere informatie

Operatie aan een hernia in de onderrug

Operatie aan een hernia in de onderrug Operatie aan een hernia in de onderrug Haarlem U wordt binnenkort voor een herniaoperatie in de onderrug opgenomen in het Spaarne Gasthuis. Opname in een ziekenhuis roept ongetwijfeld veel vragen op. Om

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie Orthopedie Lumbale HNP-operatie Wat is een hernia? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE 17732 Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een wervelkanaalstenose is, is het belangrijk u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

Lumbale hernia-operatie

Lumbale hernia-operatie Lumbale hernia-operatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is hernia nuclei pulposi? 1 De operatie 2 Fysiotherapie 2 Voor de operatie 2 Algemene richtlijnen voor de revalidatie

Nadere informatie

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Nekhernia Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0801-3510 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Patiënteninformatie over HERNIA NUCLEI PULPOSI. NEUROLOGIE Hernia nuclei pulposi

Patiënteninformatie over HERNIA NUCLEI PULPOSI. NEUROLOGIE Hernia nuclei pulposi Patiënteninformatie over HERNIA NUCLEI PULPOSI NEUROLOGIE Hernia nuclei pulposi 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 5 Uitleg... 5 Klachten... 6 Mogelijke oorzaken... 6 Neurochirurg... 6 Het HNP traject... 6 Preoperatief

Nadere informatie

CERVICALE HERNIA 17962

CERVICALE HERNIA 17962 CERVICALE HERNIA 17962 Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke wervelkolom (zie afbeelding)

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

Spondylodese van de rug

Spondylodese van de rug Spondylodese van de rug Informatie voor patiënten F0757-1193 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Praktische gang van zaken tijdens de opname... 1 Fysiotherapie... 1 Richtlijnen voor thuis... 3 Inleiding U verblijft in ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling Richtlijnen na een rugoperatie Paramedische afdeling Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen voor een rugoperatie. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn aan een hernia of stenose. Om het herstel

Nadere informatie

Operatie van de heupkom:

Operatie van de heupkom: Operatie van de heupkom: triple osteotomie Inleiding U heeft van uw behandelend arts te horen gekregen dat u een operatie krijgt aan uw bekken. Het doel van de operatie is het wegnemen of het verminderen

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie Oefeningen en adviezen na een rugoperatie FYSIO- THERAPIE Voelt beter U bent geopereerd aan uw rug en u herstelt nu van de operatie. In deze folder leest u belangrijke informatie over de rugoperatie en

Nadere informatie

Rughernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Rughernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Rughernia Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw behandelend specialist, heeft u besloten tot een operatie aan een rughernia. In deze folder vindt u informatie over de behandeling. Hernia De wervelkolom

Nadere informatie

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een cervicale kanaalstenose of een cervicale hernia een operatie zult ondergaan.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek PATIËNTEN INFORMATIE Hernia-operatie nek 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiebrochure wil het Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg geven over dit ziektebeeld en behandeling. Wij adviseren

Nadere informatie

Nekhernia Neurochirurgische behandeling

Nekhernia Neurochirurgische behandeling Nekhernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een nekhernia geconstateerd. De arts heeft met u afgesproken dat u hieraan geopereerd wordt. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose)

Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) Patiënteninformatie Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) rkz.nl In deze folder vindt u informatie over wervelkanaalstenose. Welke klachten passen bij deze aandoening, hoe wordt de diagnose

Nadere informatie

Pacemaker implantatie

Pacemaker implantatie 1/6 Cardiologie Pacemaker implantatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling cardiologie voor het plaatsen van een pacemaker. In deze informatiefolder leest u welke zaken belangrijk zijn

Nadere informatie

Lumbale Laminectomie Het verwijderen van rugwervelbogen

Lumbale Laminectomie Het verwijderen van rugwervelbogen Lumbale Laminectomie Het verwijderen van rugwervelbogen Afdeling neurologie, orthopedie en fysiotherapie Inhoudsopgave Wat is een lumbale laminectomie? 3 Klachten 4 Voorbereidingen thuis 4 Opname 4 De

Nadere informatie

Adviezen na vastzetten van wervels in de lage rug

Adviezen na vastzetten van wervels in de lage rug Adviezen na vastzetten van wervels in de lage rug Algemeen De schroeven en staafjes in uw rug zorgen voor een stevige onbeweeglijkheid van de wervels ten opzichte van elkaar, zodat deze kunnen vastgroeien.

Nadere informatie

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Afdeling neurologie, orthopedie en fysiotherapie Inhoudsopgave Wat is een hernia nuclei pulposi? 3 Waar ontstaat een hnp? 4 Klachten hnp 4 Behandeling

Nadere informatie

Correctie van de stand van de rug

Correctie van de stand van de rug Meer informatie of vragen Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedieconsulenten: telefoonnummer (024) 365 96 60 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl Colofon

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Informatie voor patiënten F1087-3510 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel lumbale stenose genoemd. In

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Fysiotherapie na uw rugoperatie

Patiënteninformatie. Fysiotherapie na uw rugoperatie Fysiotherapie na uw rugoperatie In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de rugoperatie en het herstel erna. Ook treft u een oefenprogramma aan, ontwikkeld door de fysiotherapeut(e). U kunt

Nadere informatie

Adviezen na herniotomie

Adviezen na herniotomie Adviezen na herniotomie Fysiotherapie Locatie Hoorn/Enkhuizen Adviezen na herniotomie U bent geopereerd aan een hernia. Als u naar huis gaat, bent u nog niet volledig hersteld. Wel is de oorzaak van de

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Orthopedie Lumbale decompressie Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een operatie

Nadere informatie

Herniaoperatie en/of Laminectomie

Herniaoperatie en/of Laminectomie Herniaoperatie en/of Laminectomie Inleiding Binnenkort wordt u in het Jeroen Bosch ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de onderrug. In deze folder vindt u informatie over een hernia en laminectomie

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0849-3510 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

HERNIA NEUROCHIRURGIE FRANCISCUS VLIETLAND

HERNIA NEUROCHIRURGIE FRANCISCUS VLIETLAND HERNIA NEUROCHIRURGIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uit het rugonderzoek (CT of MRI) is gebleken dat er bij u sprake is van een hernia. Voor de behandeling van uw herniaklachten bent of wordt u binnenkort

Nadere informatie

Fysiotherapie na een okselkliertoilet

Fysiotherapie na een okselkliertoilet Fysiotherapie na een okselkliertoilet Inleiding U heeft een okselkliertoilet ondergaan en/of uw okselklieren zijn of worden bestraald. Voor velen is dit het begin van een emotionele en onzekere tijd. Vaak

Nadere informatie

Nekhernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Nekhernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Nekhernia Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw behandelend specialist, heeft u besloten tot een operatie aan een nekhernia. In deze folder vindt u informatie over de behandeling. Hernia De wervelkolom

Nadere informatie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Rugoperatie Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Inhoud Inleiding 3 De wervelkolom 3 De operatie Benige decompressie/laminectomie 3 Herniotomie 3 Resultaten 4 Risico's van de operatie 4 Algemene risico

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Herniaspreekuur. Inleiding. Wat is een HNP?

Herniaspreekuur. Inleiding. Wat is een HNP? Herniaspreekuur Inleiding In overleg met uw huisarts is er een afspraak gemaakt op de polikliniek Neurologie van Bernhoven, omdat uw huisarts denkt dat u een hernia in de rug heeft. In medische taal heet

Nadere informatie

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS 1082 Inleiding In deze folder staan ademhalingsoefeningen en adviezen, ter voorbereiding op de maagoperatie die u binnenkort ondergaat.

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis

Nadere informatie

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie Rugklachten Algemeen Deze folder geeft informatie over rugklachten en is bedoeld voor: mensen met rugklachten, bij wie (nog) geen diagnose is vastgesteld; mensen

Nadere informatie

Operaties aan de lage rug

Operaties aan de lage rug Operaties aan de lage rug HNP en Kanaalstenose Het onderste deel van de wervelkolom bestaat uit vijf lendenwervels (L1 t/m L5) en het heiligbeen (S1). Tussen de wervels zit steeds een tussenwervelschijf

Nadere informatie

Hernia (neurochirurgie)

Hernia (neurochirurgie) Hernia (neurochirurgie) Wat is een hernia? Een hernia in de rug heet voluit Hernia Nuclei Pulposi (HNP). Een hernia is een uitstulping en de woorden nuclei pulposi geven aan dat het om een uitstulping

Nadere informatie

Operatie van een lage rughernia of rugstenose

Operatie van een lage rughernia of rugstenose U wordt binnenkort opgenomen in het MCL voor een operatie aan de rug vanwege een lage rughernia of stenose (= vernauwing). Om u hier zo goed mogelijk op voor te bereiden geven wij u in deze brochure informatie

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Leefregels en houdingsadviezen

Leefregels en houdingsadviezen Leefregels en houdingsadviezen wervelkolom U heeft een operatie gehad aan uw wervelkolom. Deze folder geeft informatie over de leefregels en houdingsadviezen. Uw verpleegkundige en fysiotherapeut zullen

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/6 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Decompressie/ laminectomie

Decompressie/ laminectomie 6076p ORT.041/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Decompressie/ laminectomie Wervelkolom Orthopedie Inleiding Bij u is sprake van een vernauwing van de lumbale wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal

Nadere informatie

Spondylodese van de rug

Spondylodese van de rug Spondylodese van de rug De neurochirurg heeft voorgesteld om een aantal wervels in uw rug vast te zetten door middel van een operatie. Deze operatie wordt spondylodese genoemd: spondyl betekent wervel

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU020 / Operatie bij een vernauwing

Nadere informatie

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie:

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie: Herniastraat Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas MRI-onderzoek: Polikliniek neurologie: Route Neuroloog: datum Tijd. datum Tijd Telefoon: 088-066 1000 Wat is

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia operatie rug

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia operatie rug PATIËNTEN INFORMATIE Hernia operatie rug 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder geeft het Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg over het ziektebeeld en de behandeling ervan. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Oefenen na een keizersnede

Oefenen na een keizersnede Oefenen na een keizersnede Inleiding U bent in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op genomen omdat u een keizersnede heeft ondergaan. Hierdoor moet u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Een keizersnede

Nadere informatie

Patiënteninformatie IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET).

Patiënteninformatie IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET). Patiënteninformatie IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET). IntraDiscal Electothermal Therapy (IDET) is de Engelse benaming voor een behandeling van rugpijn, al dan niet met uitstraling in het been,

Nadere informatie

Ook deze zenuwwortels verlaten tussen de wervels door het wervelkanaal.

Ook deze zenuwwortels verlaten tussen de wervels door het wervelkanaal. HERNIA OPERATIE RUG In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u enige uitleg over het ziektebeeld en de behandeling ervan. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is een hernia

Nadere informatie

Fysiotherapie na een rugoperatie

Fysiotherapie na een rugoperatie Fysiotherapie na een rugoperatie U bent geopereerd aan uw rug en u herstelt nu van de operatie. In deze folder leest u belangrijke informatie over de rugoperatie en het herstel daarna. Daar horen ook een

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Allergiewijzer Allergovit

Allergiewijzer Allergovit 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Allergovit Allergiewijzer van Prikkuur met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat een prikkuur voor u een oplossing kan zijn voor uw hooikoorts

Nadere informatie

Operatie bij rughernia of kanaalstenose

Operatie bij rughernia of kanaalstenose Operatie bij rughernia of kanaalstenose In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een rughernia of een lumbale kanaalstenose een operatie zult ondergaan. In deze brochure

Nadere informatie

Spondylodese van de nek

Spondylodese van de nek Spondylodese van de nek Informatie voor patiënten F0756-1193 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Na afloop van het oefenen mag u geen pijn hebben. Is dit wel het geval, oefen dan de volgende keer minder intensief.

Na afloop van het oefenen mag u geen pijn hebben. Is dit wel het geval, oefen dan de volgende keer minder intensief. U hebt een borstoperatie moeten ondergaan waarbij de lymfeklieren in de oksel zijn verwijderd. Als gevolg van deze operatie kan de beweeglijkheid van de schouder zijn verminderd. In deze folder staan oefeningen

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Arm en schouderoefeningen na het

Nadere informatie