Inhoud 1. Mode 3 2. Egypte 4 3. Het Romeinse Rijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud 1. Mode 3 2. Egypte 4 3. Het Romeinse Rijk"

Transcriptie

1 Mode

2 Inhoud. Mode 3 2. Egypte 4 3. Het Romeinse Rijk 6 4. De middeleeuwen 8 5. Kragen en krullen 0 6. Modieuze heren 7. Pruiken en hoepelrokken 2 8 Corsetten en badmode 4 9. De 20e eeuw 6 0. Mode voor jongeren 9. Filmpje 20 Pluskaarten 2 Bronnen 23 Colofon en voorwaarden 25

3 . Mode Dit boek gaat over mode door de eeuwen heen. Het komt voor dat bepaalde kleding, een bepaalde haardracht, een bepaalde manier van bouwen of een bepaalde soort muziek op een moment in de tijd heel aantrekkelijk gevonden wordt. Om daarna opeens weer plaats te maken voor iets nieuws. Dat verschijnsel noem je mode. In dit boek gaat het vooral over kleding, schoeisel en haardracht. Mode ontstaat en ontstond op verschillende plekken in de wereld. De eerste mode was alleen iets voor rijke mensen. De laatste 50 jaar is dat erg veranderd. Iedereen doet mee aan de mode. Gekker nog! Er zijn vaak in onze tijd verschillende modes naast elkaar. Je laat daarmee zien dat je bij een bepaalde groep wilt horen. Je leest er meer over in dit boek.

4 De kleding In het oude Egypte van rond 500 voor Christus werd kleding hoofdzakelijk gemaakt van linnen. Dat gold voor arm en rijk. Wol was wel bekend, maar werd als een onreine textielsoort gezien, omdat het van een dier kwam. Er werden wel mantels van gemaakt, maar je mocht er bijvoorbeeld niet mee in tempels komen. Werklieden en boeren droegen lendendoeken of shenti van linnen (). Vrouwen uit de hogere klassen droegen een lang linnen gewaad.. Dit gewaad, de kalasiris (2) reikte tot de enkels. 2. Egypte 3 De schoenen Schoenen waren voor mannen en vrouwen gelijk. Men liep op sandalen van leer als men rijk was. De gewone man had sandalen van riet van de papyrusplant (3) 2

5 De cosmetica In het oude Egypte was cosmetica () al bekend. Vrouwen, maar ook mannen gebruikten roet en koolstof om hun ogen op te maken. Ook gebruikte men gemalen blauwe en groene edelstenen als stof om zich op te maken. En er werden geurige oliën en parfums gebruikt. Vaak werd voor deze parfums de heilige lotusbloem gebruikt (2). Nagels en handen werden versierd met henna (3). Henna is een stof gemaakt uit een plant. De stof trekt in de huid en laat een donkere kleur achter. 2 3 De pruiken Bij belangrijke gelegenheden droeg de hogere klasse pruiken. Een net met daar doorheen gevlochten haren werd als een muts gedragen.

6 3. Het Romeinse Rijk De toga De meeste mensen denken bij de Romeinen meestal aan een toga (). Een toga was een grote lap wollen stof die over een linnen tuniek gedragen werd. De toga was een moeilijk kledingstuk om aan te doen en te dragen (2). De toga moest op een speciale manier omgedaan worden. Er moesten vooral veel plooien in zitten. De toga werd vastgemaakt met een grote speld. Alleen echte Romeinen mochten een toga dragen. Vreemdelingen, boeren en slaven uit de veroverde gebieden in het Romeinse Rijk kon je daardoor gemakkelijk herkennen (3). 4 2 De stola Vrouwen droegen een stola (4). Het was een lange, geplooide jurk die ook over een tuniek gedragen werd. Ook de stola werd bijeengehouden door een speld, maar had als extra een soort riem over de borst heen. Ook hier gold dat niet iedereen zomaar een stola kon dragen. Was een vrouw gescheiden dan mocht ze bijvoorbeeld geen stola meer dragen. 3

7 Het schoeisel Schoenen waren open. Het waren dus sandalen. Er waren halfhoge, laarsachtige leren sandalen () die gedragen werden door ruiters. Dat waren meestal hooggeplaatste personen. De caliga (2) was een sandaal die gedragen werd door boeren en werklieden. Later zou deze sandaal, waarvan de zool vastgespijkerd zat aan het bovendeel, een echte schoen voor soldaten worden. De Romeinse soldaten marcheerden op deze schoenen door Europa. De calceus (3) was een iets meer gesloten schoen die zowel door mannen en vrouwen gedragen werd. Slaven liepen in het Romeinse Rijk op blote voeten. 3 2 Sommige moderne schoenontwerpers maken dankbaar gebruik van die oude Romeinse sandalen. Ze gebruiken de ideeën van die oude sandalen voor moderne schoenen.

8 4. De middeleeuwen Kostbare stoffen In de tijd van ridders en kastelen kon je het verschil tussen arme boeren en werklieden () en de rijke adel (2), net als in Egypte en Rome, ook aan de kleding zien. Mannen en vrouwen van adel droegen lange en wijde kleding. In Europa wordt in die tijd niet alleen linnen en wol meer gedragen. Door de handel met verre streken worden er nu ook katoen, zijde en fluweel gedragen. Dit waren kostbare stoffen Hoofddeksels Ongehuwde vrouwen droegen vlechten (3). Getrouwde vrouwen droegen een sluier. Zo n sluier werd een barbette (4) genoemd. Een kaproen (5) werd in de vroege middeleeuwen door boeren en herders gedragen. Later gingen ook rijkere mensen ze van duurdere stoffen dragen. Nog later werd de kaproen zelfs ook een hoofddeksel voor vrouwen (6). De kaproen eindigde achter op het hoofd in een lange punt. Dat werd een lierepijp (7) genoemd. In de late middeleeuwen werd de kaproen een soort tulband (8). 2

9 Schoeisel Boeren liepen blootsvoets of droegen eenvoudig schoeisel van stof of leer. De klomp werd ook gedragen en werd hollebloc of hoosbloc genoemd. De meeste straten in een middeleeuwse stad waren niet bestraat. Er was veel modder in de stad na een regenbui. De leren schoenen werden beschermd door er trippen () onder te binden. Trippen waren een soort houten zolen met ver-hoging die je onder je gewone schoenen bond. Zo bleven de leren schoenen schoon. Een populaire schoen voor mannen en vrouwen was de tootschoen (2) die opviel door de lange puntige neus. 2 In je hemd gezet Onder de gewone kleding droeg de middeleeuwer een hemd. De grootste schande was om in je hemd gezet te worden. Het was een vernederende straf waarbij je voor gek werd gezet voor een grote groep mensen. Bij ons is het een uitdrukking gebleven als iemand voor gek gezet wordt.

10 5. Kragen en krullen Spaanse mode In de tweede helft van de 6e eeuw was Spanje het machtigste land in de wereld geworden. Veel landen werden geregeerd door de Spaanse koning Philips II (). Het Spaanse hof bepaalde daardoor voor een groot deel de mode. Het was een strenge zwarte mode met strakke witte kragen met veel plooien. De grote witte kragen werden ook wel molen- stenen (2) genoemd. Ze werden los over de kleding gedragen. Men kon nauwelijks het hoofd bewegen met zulke kragen. Veelgebruikte stoffen waren het dure satijn en zijde. 2 Haarmode Het haar wordt door de dames in krulletjes gedragen aan de voorkant. Aan de achterkant werd het lange haar gevlochten met linten erdoor. De vlechten werden opgestoken en met spelden vastgezet.

11 6. Modieuze heren Kant en grote hoeden De geplooide kragen verdwijnen en maken plaats voor grote platte kragen gemaakt van kant. Mannen droegen kniebroeken. Mouwen waren ook rijk versierd met kant. Grote hoeden met brede randen waren erg in de mode. Later waait de rhinegrave () over van het Franse hof. Het was een soort broekrok tot aan de knieën. In deze kleding zat heel veel stof verwerkt en het geheel was afgewerkt met veel roesjes en lintjes. Jongens in jurken Zowel adellijke jongens als meisjes droegen in de 7e eeuw een jurk. Als jongetjes tussen de vier en zeven jaar oud waren, kregen ze een kniebroek. Dat was een belangrijke gebeurtenis waar een jongen naar uitkeek. Vanaf het moment dat de jongen zijn jurk kwijt was, ging de vader zich ook meer met de opvoeding bemoeien. Op schilderijen zie je dus allemaal jongetjes staan. Links de prins van Wales en rechts Lodewijk de 4e met zijn broertje in jurk.

12 Pruikentijd Aan het eind van de 7e eeuw wordt aan het Franse hof de pruik al gedragen. Mannen die zich belangrijk voelen, gaan naar pruikenmakers en laten zich een pruik aanmeten met veel weelderige krullen. Ze scheren hun eigen haar af. Zo begon de pruikentijd. Het werd een mode voor zowel mannen als vrouwen. 7. Pruiken en hoepelrokken Je liet een pruik aanmeten bij een pruikenmaker () Als je rijk was kocht je een pruik van echt vrouwenhaar. Arme vrouwen verdienden een centje bij door hun haar te verkopen. Had je minder geld te besteden dan kocht je een pruik van paardenhaar. Het werd ook mode om je pruik in te smeren met pommade. Dit was een soort haarzalf. Op de zalf werd wit poeder gestrooid. Bij mannen ging het vooral om de lengte en de krullen van de pruik. Voor vrouwen was juist de hoogte van de pruik heel belangrijk. Hoe hoger d e de pruik was, hoe meer je er - mee kon pronken.

13 De hoepelrok Vrouwen waren erg druk om hun figuur zo goed mogelijk te laten uitkomen. Daarvoor werden er allerlei hulpmiddelen onder jurken gedragen. Die eerste jurken maakten de heupen breed. Vaak zat het hulpmiddel in een onderjurk (). Later werd de vorm meer rond en kreeg het de vorm van een hoepel De eerste hoepelrokken werden aan het Franse hof gedragen (2). Door de hoepelrok leek het middel van de vrouw slanker. De rok had de vorm van een grote kerkklok. Onder de rok zat daarom een metalen kooi (2). In een hoepelrok kon wel 40 meter stof verwerkt zitten. Met een hoepelrok gaan zitten was een heel gedoe. In die tijd werden stoelen aan hoepelrokken aangepast. Ook moesten deuren aangepast worden aan de nieuwe mode (5)

14 8. Corsetten en badmode Het korset Dames wilden er graag slank uit zien. In de 9e eeuw werd daarvoor het korset () als hulpmiddel gebruikt. Het was een kledingstuk dat eigenlijk ondergoed was. Een korset zorgde voor een wespentaille, een holle rug en een platte buik. Het lichaam kreeg een soort S-vorm (2). Aan de achterkant van het korset zaten veters die strak aangetrokken moesten worden. Iemand anders moest deze veters hard aantrekken (3). Er zat een versteviging in van baleinen. Baleinen waren de zeefharen uit de bek van een walvis. Sommige dames vielen tijdens het dragen van een korset wel eens flauw, omdat ze zo strak ingesnoerd zaten. Ze kregen onvoldoende adem. Korsetten zorgden voor de nodige klachten. De ribbenkast, ingewanden en andere inwendige organen raakten in de verdrukking door het korset. 2 3

15 Badmode Voor het badpak werd uitgevonden, droegen dames brede losse hemden tot op de enkels. Het was niet de bedoeling om aan het strand bruin te worden. Want een bleke, witte huid was belangrijk. Als je gekleurd was door de zon dan was je een arbeider die in de zon op het land werkte. Vrouwen liepen niet langs het strand in hun badpak. Dat was niet netjes. Op het strand waren speciale badhokjes op wielen (). Die hokjes werden het water ingereden en van daaruit ging de dame via een trapje ongezien de zee in. 3 2 De badpakken waren warm, want ze waren van wol gemaakt. De mannen en vrouwenbadpakken leken in het begin heel erg op elkaar (2) Een dagje naar het strand betekende aan het eind van de 9e eeuw dat je eigenlijk gewoon aangekleed op het strand was. Je zat in een rieten strandstoel uit de zon (3).

16 9. De 20e eeuw Korter Naast de dames met korsetten was er ook een grote groep dames die korsetten onnatuurlijk vond. Zij kozen voor kleding waar ze zich gemakkelijk in konden bewegen. Rond 920 worden de rokken daarbij ook korter (). De enkels van de dames werden zichtbaar. Voorheen werd dat onfatsoenlijk gevonden. De knie bleef nog wel bedekt. Ook werd damesmode meer mannelijk. Dat betekende vooral dat kapsels korter werden (2). Pas in de jaren 60 zorgt de minirok (3) voor een schok Pakken en hoeden Vanaf het jaar 90 gaan mannen steeds meer een pak met een stropdas (4) dragen. Onder het jasje werd vaak een vest gedragen. Het dragen van hoeden en petten werd heel populair. Vooral de strohoed (5), de deukhoed (6) en de panama (7) waren populaire hoeden.

17 De suikerspin en de vetkuif In de 50-er jaren van de 20e eeuw wordt bij vrouwen de suikerspin () als haardracht populair. Het is hoog opgestoken haar. Deze haarmode waait over uit Amerika. Filmsterren laten die haardracht zien op het witte doek en zo wordt de haardracht populair bij veel mensen. In Amerika wordt deze superhoge haardracht beehive (bijenkorf) of B52 (naam van een vliegtuig) genoemd. Het kapsel leek op de neus van het vliegtuig De suikerspin is in onze tijd ook nog een voorkomende haardracht (2). Tienerjongens gaan hun haar in een vetkuif (3) dragen. Die mode wordt populair door de zanger Elvis Presley (4). In Nederland werden die jongeren met zo n vetkuif ook wel nozems (4) genoemd. Vanaf die tijd bepalen veel filmsterren en muzikanten de mode. Door de uitvinding van televisie en film waaien modes veel sneller over naar andere delen van de wereld.

18 De spijkerbroek In de jaren 50 wordt de spijkerbroek in Amerika populair door de filmheld James Dean (). Spijkerstof bestond al heel lang en werd al rond 850 door de Duitse handelaar Levi Strauss (2) verkocht aan mijnwerkers. Eigenlijk was de stof bedoeld voor tenten en zeildoek, want de stof was oersterk en bijna onverslijtbaar. Het was daardoor ook geschikt als mijnwerkersbroek (3). Alleen scheurde de stof sneller op bepaalde plekken, zoals bij de broekzakken. 4 3 Levi Strauss maakte die plekken sterker door er koperen spijkers in te zetten (4). De spijkerbroek en het merk Levi s waren vanaf dat moment geboren. Vanaf eind jaren 60 wordt de spijkerbroek ook populair in Europa. Het is zowel mannen - als damesmode. Op den duur worden er niet alleen meer broeken, maar ook jasjes, jurken, rokken en tassen van deze spijkerstof gemaakt. Ook nu is spijkerstof nog steeds populair. Iedereen draagt het. 2

19 0. Mode voor jongeren Eigen kleding Vanaf de jaren 70 ontstaat er steeds meer mode voor jongeren. Voor die tijd bestond er geen echte kindermode. Je droeg hetzelfde als volwassenen alleen wat maten kleiner. Die mode krijgt de kans door popgroepen en films. Bovendien gaat het goed in Nederland en jongeren verdienen geld met bijbaantjes. Ze hebben dus geld te besteden en daar maakt de kledingindustrie dankbaar gebruik van Er ontstaat niet één soort mode, want de jeugd wil graag bij bepaalde groepen horen. Die groepen kleden zich in een bepaalde stijl en zo onderscheiden jongeren zich van elkaar. Aan de kleding kun je zien bij welke groep iemand hoort. Een skinhead (), een gabber (2), een hiphopper (3) en een punker (4) zijn voorbeelden van zulke groepen. Die groepen ontstaan vaak uit een bepaalde soort muziek.

20 . Filmpje Het Klokhuis Modeontwerper Bekijk het filmpje

21

22

23 Bronnen en mode

24 Copyright Age Cnossen 206 Colofon en voorwaarden

MODEBOEK MARIE SERMSRI

MODEBOEK MARIE SERMSRI MODEBOEK MARIE SERMSRI INLEIDING INHOUD Mijn boek gaat over de mode. Ik vind het een leuk thema en ben er zelf ook wel een beetje geïnteresseerd in. In dit boek gaan jullie mode uit de geschiedenis en

Nadere informatie

Mode. Inhoud. 1. mode van nu. 1. mode van nu. 2. mode van vroeger 3. modeontwerpers 4. allerlei soorten mode 5. dames heren en kindermode

Mode. Inhoud. 1. mode van nu. 1. mode van nu. 2. mode van vroeger 3. modeontwerpers 4. allerlei soorten mode 5. dames heren en kindermode Mode Inhoud 1. mode van nu 2. mode van vroeger 3. modeontwerpers 4. allerlei soorten mode 5. dames heren en kindermode 1. mode van nu Tegenwoordig dragen mensen veel verschillende stijlen : Alto's, FashionVictim,

Nadere informatie

Leesboekje de kleding

Leesboekje de kleding Leesboekje de kleding Leesboekje De Kleding Pagina 1 Dit is de broek. Dit is de trui. Dit is de rok. Dit is de jurk. Dit is de bh. Dit is de onderbroek. Dit is het T-shirt. Dit is de panty. Dit is het

Nadere informatie

Kleding is een stuk of stukken textiel (weefsel) of dierenhuid ter bedekking van het lichaam. Dit artikel behandelt de kleding in het oude Israël.

Kleding is een stuk of stukken textiel (weefsel) of dierenhuid ter bedekking van het lichaam. Dit artikel behandelt de kleding in het oude Israël. Kleding is een stuk of stukken textiel (weefsel) of dierenhuid ter bedekking van het lichaam. Dit artikel behandelt de kleding in het oude Israël. Maken. Het maken van kleding behoorde tot de taak van

Nadere informatie

Ieder van ons is volmaakt en tegelijk onvolmaakt. Wij zijn volmaakte reizigers, maar nog geen volmaakte bezitters. Als reizigers zijn wij onderweg.

Ieder van ons is volmaakt en tegelijk onvolmaakt. Wij zijn volmaakte reizigers, maar nog geen volmaakte bezitters. Als reizigers zijn wij onderweg. Pagina1 Ieder van ons is volmaakt en tegelijk onvolmaakt. Wij zijn volmaakte reizigers, maar nog geen volmaakte bezitters Als reizigers zijn wij onderweg. Gij vraagt: verder trekken, wat betekent dat?

Nadere informatie

Modetrends van vroeger tot nu:

Modetrends van vroeger tot nu: Werkstuk door C. 2419 woorden 20 mei 2010 5,2 44 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Modetrends van vroeger tot nu: Oudheid/prehistorie 5000-500 v. Chr: Het klimaat begin nu helemaal te veranderen, want het

Nadere informatie

Spreekbeurt informatie over de gymschoen

Spreekbeurt informatie over de gymschoen Spreekbeurt informatie over de gymschoen Vooraf: Je kunt deze informatie gebruiken als onderdeel van jouw spreekbeurt. Een tips is om de delen tekst in jouw taal te herschrijven. Je kunt ook de gehele

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema kleding

Auditieve oefeningen thema kleding Auditieve oefeningen thema kleding Boek van de week: 1; 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je dat? Wat staat

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Schoonheid en Uiterlijk

Werkstuk Levensbeschouwing Schoonheid en Uiterlijk Werkstuk Levensbeschouwing Schoonheid en Uiterlijk Werkstuk door een scholier 2033 woorden 25 september 2011 5,8 24 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1. Wat is op dit moment het schoonheidsideaal voor

Nadere informatie

inhoud 1. Mijn fiets 2. De delen van een fiets 3. De loopfiets 4. Trappen maar! 5. Hoog op een wiel 6. De ketting 7. De damesfiets 8.

inhoud 1. Mijn fiets 2. De delen van een fiets 3. De loopfiets 4. Trappen maar! 5. Hoog op een wiel 6. De ketting 7. De damesfiets 8. De fiets inhoud 1. Mijn fiets 3 2. De delen van een fiets 4 3. De loopfiets 5 4. Trappen maar! 6 5. Hoog op een wiel 7 6. De ketting 8 7. De damesfiets 9 8. De bakfiets 10 9. Moderne fietsen 11 10. Filmpjes

Nadere informatie

FASHION FROM BEHIND OPDRACHTENPARCOURS EXPO. Mode & Kant Museum van de Stad Brussel

FASHION FROM BEHIND OPDRACHTENPARCOURS EXPO. Mode & Kant Museum van de Stad Brussel FASHION FROM BEHIND BACK SIDE OPDRACHTENPARCOURS Mode & Kant Museum van de Stad Brussel Palais Galliera, Musée de la Mode de la Ville de Paris EXPO 08.11.18 31.03.19 BACK SIDE - Fashion from Behind Opdrachtenparcours

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

Samenvatting Kleding en Sport

Samenvatting Kleding en Sport Samenvatting Kleding en Sport Week 1: Sport Info: Sport Individuele sporten zijn sporten die je alleen doet, zoals paardrijden, tennis en atletiek. Bij een teamsport speel je met een team tegen een ander

Nadere informatie

MAG IK DEZE DANS VAN U L E S 1 D E P R U I K E N T I J D

MAG IK DEZE DANS VAN U L E S 1 D E P R U I K E N T I J D MAG IK DEZE DANS VAN U L E S 1 D E P R U I K E N T I J D Algemene informatie ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Groep: groep

Nadere informatie

De Trampoline De Haar 200, Leidschendam. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp.

De Trampoline De Haar 200, Leidschendam. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. Tekst lezen Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 1. Iedereen heeft wel een spijkerbroek. Spijkerbroeken zijn heel populair. Waardoor

Nadere informatie

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten Textiel inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 3 2. Weven met papier 5 3. Stoffen van textiel 6 4. Wol 7 5, Zijde 9 6. Katoen 11 7. Linnen 13 8. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8.

1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8. Dingen van vroeger Inhoud 1. De zolder van opa 3 2. Spullen van vroeger 4 3. De stoof 5 4. Het leesplankje 6 5. De Keulse pot 7 6. De tol 8 7. De foto 9 8. De koffiemolen 10 9. De schaatsen 11 10. Nog

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Kleding door de jaren heen

Werkstuk Geschiedenis Kleding door de jaren heen Van: http://www.scholieren.com/werkstukken/1668 Geschreven door: Barbara Werkstuk Geschiedenis Kleding door de jaren heen 1. Kleding uit de prehistorie tot ong. 4000 jr. v. Christus. In deze tijd konden

Nadere informatie

de jas de trui de broek de sokken de jurk

de jas de trui de broek de sokken de jurk Werkbladen bij thema de kleding: dag 1 Naam:................. 1. Lezen en overschrijven: de jas de trui de broek de sokken. de jurk LOWAN-vo startpakket NT2 Werkbladen thema 5 Pagina 1 2. Invullen: Dit

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Top 5 van meest gemaakte fouten: Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7%

Top 5 van meest gemaakte fouten: Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7% Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7% Het belang van een goed uiterlijk De eerste indruk, welk signaal geef je? Onze non-verbale communicatie bepaalt een groot

Nadere informatie

Wat wil je bereiken met het stijladvies

Wat wil je bereiken met het stijladvies Voorbeeld VROUW 48 jaar oktober 2013 Vrouw N.N. Leeftijd 48 Wat wil je bereiken met het stijladvies Comfortabele kledingstijl ontdekken/ontwikkelen waarin ik me op mijn gemak voel Specifieke vragen zijn:

Nadere informatie

Romeinse kleding. Mannenkleding. de tunica

Romeinse kleding. Mannenkleding. de tunica Romeinse kleding Om mee te beginnen: Idolum is geen re-enactment evenement, dus de kleding hoeft niet periode correct te zijn en mag gewoon met de naaimachine in elkaar gezet zijn. Maar we zouden het natuurlijk

Nadere informatie

beige korte broek grijze korte broek zwarte korte broek zwarte korte broek met koord zwarte korte stretchbroek

beige korte broek grijze korte broek zwarte korte broek zwarte korte broek met koord zwarte korte stretchbroek beige broek beige spijkerbroek beige stretchbroek blauwe joggingbroek bruin verwassen spijkerbroek bruine broek met bloemen bruine broek met zak bruine rib broek fel groene broek grijze sportbroek groene

Nadere informatie

Onstaan van de mode in 20ste eeuw. Geschreven door Nuravni Sallons

Onstaan van de mode in 20ste eeuw. Geschreven door Nuravni Sallons Onstaan van de mode in 20ste eeuw Geschreven door Nuravni Sallons Mode is ontstaan in de 14de eeuw. Het woorden boek zegt dat de mode het tijdelijk gebruik in kleding, manieren en uiterlijk voorkomen.

Nadere informatie

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten Woordenlijst bij hoofdstuk 7 Deel 1 aanhebben (kleren) dragen Hij h een warme trui a, want het is koud. afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

Nadere informatie

inhoud blz. Lucht 1. Lucht is leven 2. Adem 3. Vieze lucht 4. Warme lucht 5. Wind: lucht beweegt 6. Lucht is sterk 7. Boeren en winden 8.

inhoud blz. Lucht 1. Lucht is leven 2. Adem 3. Vieze lucht 4. Warme lucht 5. Wind: lucht beweegt 6. Lucht is sterk 7. Boeren en winden 8. Lucht inhoud blz. Lucht 3 1. Lucht is leven 4 2. Adem 5 3. Vieze lucht 6 4. Warme lucht 7 5. Wind: lucht beweegt 8 6. Lucht is sterk 9 7. Boeren en winden 10 8. Vliegen 11 9. Lucht en muziek 12 10. Bellen

Nadere informatie

Ik draagt een onderjurk van zeer fijn linnen. Hoe zie je dat? Zoom eens in op de stof van mijn jurk. Welke details zie je? Welke juwelen herken je?

Ik draagt een onderjurk van zeer fijn linnen. Hoe zie je dat? Zoom eens in op de stof van mijn jurk. Welke details zie je? Welke juwelen herken je? Het onderdeel De kleren maken de man en de vrouw werd geschreven door Kris Vermeulen. OPDRACHTEN >>>>> DE KLEREN MAKEN DE MAN... EN DE VROUW>>>>> OPDRACHT Ik draag natuurlijk niet wat ik wil. Ik kleed

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 5

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 5 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 5 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 5 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Stenen

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

3. Lees: Bovendien kleren. (r. 3 en 4). Wat past het best in de plaats van Bovendien?

3. Lees: Bovendien kleren. (r. 3 en 4). Wat past het best in de plaats van Bovendien? Groep 7 Beoordelingstoetsen leesbegrip Toets 2 (na thema 4) 1 Hoe komt het dat zoveel kinderen alleen maar dure merkkleding willen dragen? 2 Voor we die vraag kunnen beantwoorden, kijken we eerst eens

Nadere informatie

mooi Tijdloos Libelle Balance

mooi Tijdloos Libelle Balance 18 Tijdloos mooi Rijke kleuren, natuurlijke materialen, bijzondere prints... Dat de stoffen van Paapje al sinds 1930 worden gemaakt, zie je er niet aan af. Zo n ontwerp koop je niet voor een seizoen. Een

Nadere informatie

Stijlgids voor de kantoorjungle

Stijlgids voor de kantoorjungle Stijlgids voor de kantoorjungle Samengesteld door Anna Inleiding Bij het (succesvol) werken op kantoor wordt vaak een belangrijk onderdeel vergeten: de outfit. Wat zijn de basis items op kantoor? Wat zijn

Nadere informatie

Vroeger en nu. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Vroeger en nu. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Kristal 08 january 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/48643 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

1. De maan 3 2. Volle maan 4 3. Een maand 6 4. De maan trekt 8 5. Een reis naar de maan 9 6. Op de maan Maanweetjes 11 8.

1. De maan 3 2. Volle maan 4 3. Een maand 6 4. De maan trekt 8 5. Een reis naar de maan 9 6. Op de maan Maanweetjes 11 8. De maan 1. De maan 3 2. Volle maan 4 3. Een maand 6 4. De maan trekt 8 5. Een reis naar de maan 9 6. Op de maan 10 7. Maanweetjes 11 8. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7.

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7. Kou inhoud blz. Kou 3 1. Het weer 4 2. Rillen van de kou 5 3. Kleren 6 4. Koelkast en vriezer 7 5. Koude kleuren 8 6. Noordpool en Zuidpool 9 7. Dieren en kou 10 8. Een koutje vatten 12 9. Filmpjes 13

Nadere informatie

1. REALISME? CENTRAAL MUSEUM KIJKWIJZER IV DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs

1. REALISME? CENTRAAL MUSEUM KIJKWIJZER IV DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs Voor de docent: grote groep? Deel de groep op en laat een deel beginnen bij opdracht 1 en een deel bij opdracht 3. Opdracht 8 is de sluitopdracht, die zou iedereen als laatste moeten maken. Weten waar

Nadere informatie

inhoud 1. Ontdek 2. Insecten 3. Een hart klopt 4. Het spoor 5. De magneet 6. Zie ik dat wel goed 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Ontdek 2. Insecten 3. Een hart klopt 4. Het spoor 5. De magneet 6. Zie ik dat wel goed 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Ik ontdek inhoud 1. Ontdek 3 2. Insecten 4 3. Een hart klopt 6 4. Het spoor 8 5. De magneet 10 6. Zie ik dat wel goed 12 7. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1. Ontdek

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Op reis Inhoud blz. 1. Op reis 3 2. De trekschuit 4 3. De postkoets 6 4. De stoomtrein 8 5. De auto 10 6. Het vliegtuig 12 7. Filmpjes 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1.Op

Nadere informatie

Collectie van de werkgroep Kleding

Collectie van de werkgroep Kleding Collectie van de werkgroep Kleding De werkgroep Kleding van de Historische Vereniging Ol Eel beschikt over een uitgebreide collectie van de Drentse boerin en boer. Er is weinig informatie te vinden over

Nadere informatie

Vragen en opdrachten bij bezoek aan Museum Spakenburg klederdrachtproject groep 3-4

Vragen en opdrachten bij bezoek aan Museum Spakenburg klederdrachtproject groep 3-4 en opdrachten bij bezoek aan Museum Spakenburg klederdrachtproject groep 3-4 Voor de begeleider: Je begint op één van de drie aangegeven plekken in het museum: - Arm en rijk - Wim & Wimpje - Traditie en

Nadere informatie

Nexus textiles Info. Professor kochstraat 30B 1221 KG Hilversum TELEFOON: +31 (0)

Nexus textiles Info. Professor kochstraat 30B 1221 KG Hilversum TELEFOON: +31 (0) Nexus textiles 2016 Info Professor kochstraat 30B 1221 KG Hilversum TELEFOON: +31 (0)6 5463 5060 Inhoudsopgave Rokkostuum Smoking Smoking slimfit Jacquet Smoking shirts met/zonder plooi

Nadere informatie

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen Samenvatting door O. 1213 woorden 29 juni 2016 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Romeinen Haroon Inhoud Inleiding Het ontstaan van Rome Het Romeinse Rijk Het Romeinse Leven Wapens & Kleding Religie

Nadere informatie

een zee In de zeventiende eeuw worden de handelaren en kooplieden steeds belangrijker. De edelen en de geestelijken krijgen veel minder macht.

een zee In de zeventiende eeuw worden de handelaren en kooplieden steeds belangrijker. De edelen en de geestelijken krijgen veel minder macht. Werkblad 3 Ω De Republiek Ω Les : Regenten, burgers en gemeen In de zeventiende eeuw worden de handelaren en kooplieden steeds belangrijker. De edelen en de geestelijken krijgen veel minder macht. Rijk

Nadere informatie

De vrouw wordt weer wat verleidelijker. De vrouw verschijnt als vamp. Vrouwelijkheid en macht. Dat is

De vrouw wordt weer wat verleidelijker. De vrouw verschijnt als vamp. Vrouwelijkheid en macht. Dat is Werkstuk door een scholier 1900 woorden 29 mei 2006 6,2 398 keer beoordeeld Vak Nederlands Kleding van vroeger Als je 300 jaar geleden kleren nodig had, ging je naar de kleermaker, tenminste als je rijk

Nadere informatie

HOW TO WOW tips voor een EXCELLENTE PASVORM cheat sheet

HOW TO WOW tips voor een EXCELLENTE PASVORM cheat sheet HOW TO WOW tips voor een EXCELLENTE PASVORM cheat sheet De pasvorm kan je outfit maken of breken. Een slechte pasvorm zorgt ervoor dat zelfs de mooiste jurk er rommelig en een tikkeltje goedkoop uitziet.

Nadere informatie

Het geheim van Cleopatra

Het geheim van Cleopatra Marian Hoefnagel Het geheim van Cleopatra VEERTIEN De tijd van je leven Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Dit verhaal speelt meer dan 2000 jaar geleden, in Egypte. De wereld zag er

Nadere informatie

Stylingtips BIJ LYMFOEDEEM EN LIPOEDEEM PETRA VLECKEN

Stylingtips BIJ LYMFOEDEEM EN LIPOEDEEM PETRA VLECKEN Stylingtips BIJ LYMFOEDEEM EN LIPOEDEEM PETRA VLECKEN Algemene tips Ton-sur-ton: outfit in dezelfde kleur maakt langer en slanker Effen kleding slankt meer af dan prints Lijnen: verticale lijnen, ritssluiting,

Nadere informatie

inhoud 1. Bijgeloof 3 2. Getallen: geluk en ongeluk 4 3. Het hoefijzer 5 4. Het klavertje vier 6 5. Afkloppen op hout 7 6. Ladders 8 7. De kat 9 8.

inhoud 1. Bijgeloof 3 2. Getallen: geluk en ongeluk 4 3. Het hoefijzer 5 4. Het klavertje vier 6 5. Afkloppen op hout 7 6. Ladders 8 7. De kat 9 8. Bijgeloof inhoud 1. Bijgeloof 3 2. Getallen: geluk en ongeluk 4 3. Het hoefijzer 5 4. Het klavertje vier 6 5. Afkloppen op hout 7 6. Ladders 8 7. De kat 9 8. De paraplu 10 9. Spinnen 11 10. Spiegels en

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers Haar inhoud blz.. Haar 3. Met of zonder haar 4 3. Haar beschermt 5 4. Voelen met haar 6 5. Praten met haar 7 6. Mens en haar 8 7. Wenkbrauwen en wimpers 9 8. Haar en mode 0 9. Soorten 0. Knippen en scheren.

Nadere informatie

Vroeger en nu. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Vroeger en nu. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Kristal Laatst gewijzigd 08 January 2014 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/48643 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Schoonheid en uiterlijk

Werkstuk Levensbeschouwing Schoonheid en uiterlijk Werkstuk Levensbeschouwing Schoonheid en uiterlijk Werkstuk door een scholier 1709 woorden 3 oktober 2006 6,6 103 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Wat is op dit moment het schoonheidsideaal voor jongens

Nadere informatie

THINKING OF ART MASH UP OPDRACHT

THINKING OF ART MASH UP OPDRACHT THINKING OF ART MASH UP OPDRACHT Naam Loïs Vehof Datum 23-10-15 Klas GAR2D Docent Sonja Vuure INHOUD 2 - Analyse character blz 3 - Analyse stijl blz 4 - Pose schetsen blz 6-3 uitgewerkte poses blz 7-6

Nadere informatie

Kleding voor musical 'Een dijk van een dorp'

Kleding voor musical 'Een dijk van een dorp' Hieronder het overzicht met de kledingvoorschriften voor de musical Een dijk van een dorp. In het eerste deel zie je welke rol je kind heeft en in welke scène hij/zij speelt. In het tweede deel staat beschreven

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Kelten

Werkstuk Geschiedenis Kelten Werkstuk Geschiedenis Kelten Werkstuk door een scholier 1287 woorden 12 november 2003 5,7 137 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inventaris - De Kelten, wie zijn ze? - uiterlijk Kledij - kledij bij de mannen

Nadere informatie

Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM

Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM Doordenkertjes & speurwerk voor in de klas - Opdrachten in SteM - Hoedenshow - ************* Waarom dragen we kleding en

Nadere informatie

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR :

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR : W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 162 Vakgroep Nederlandse Taalkunde MEI 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent NAVRAAGLIJST KLEDING Dialect van :................................................(stad,

Nadere informatie

Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen

Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen Waarom? Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen manen? 6 4. Waarom slaapt je arm of been soms? 7

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Bijgeloof 2. Getallen: geluk en ongeluk 3. Het hoefijzer 4. Het klavertje vier 5. Afkloppen op hout 6. Ladders 7.

inhoud blz. 1. Bijgeloof 2. Getallen: geluk en ongeluk 3. Het hoefijzer 4. Het klavertje vier 5. Afkloppen op hout 6. Ladders 7. Bijgeloof inhoud blz. 1. Bijgeloof 3 2. Getallen: geluk en ongeluk 4 3. Het hoefijzer 5 4. Het klavertje vier 6 5. Afkloppen op hout 7 6. Ladders 8 7. De kat 9 8. De paraplu 10 9. Spinnen 11 10. Spiegels

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

Woordsoorten. Lidwoord Bijvoeglijk naamwoord Zelfstandig naamwoord Voorzetsels Werkwoorden

Woordsoorten. Lidwoord Bijvoeglijk naamwoord Zelfstandig naamwoord Voorzetsels Werkwoorden Woordsoorten Lidwoord Bijvoeglijk naamwoord Zelfstandig naamwoord Voorzetsels Werkwoorden In dit boekje ga je leren dat er verschillende woordsoorten zijn in de Nederlandse taal. Je gaat de verschillende

Nadere informatie

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers ijstijd De tijd dat Nederland onder een laag ijs lag. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers Mensen die zochten naar dieren om ze te vangen en op te eten.

Nadere informatie

De zolder van opa Groepen 3-4-5

De zolder van opa Groepen 3-4-5 De zolder van opa Groepen 3-4-53 Inhoud 1 Kinderboekenweek 3 2 Op de zolder 4 3 De stoof 5 4 Het leesplankje 6 5 De Keulse pot 7 6 De tol 8 7 De foto 9 8 De koffiemolen 10 9 De schaatsen 11 10 Nog een

Nadere informatie

Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM

Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM Doordenkertjes & speurwerk voor in de klas Opdrachten in SteM Hoedenshow ************* Waarom dragen we kleding en sieraden?

Nadere informatie

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6 Naam: KASTELEN Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je jouw huis zou verdedigen als anderen het probeerden te veroveren? Nou, vroeger dachten de mensen daarr dus echt wel over na. Ze bouwden hun huis zelfs

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

inhoud Zee, strand en duin 1. Zand 2. Zon en wind 3. Het duin 4. Dieren in het duin 5. Eb en vloed 6. De jutter 7. Schelpen 8.

inhoud Zee, strand en duin 1. Zand 2. Zon en wind 3. Het duin 4. Dieren in het duin 5. Eb en vloed 6. De jutter 7. Schelpen 8. Zee, strand en duin inhoud Zee, strand en duin 3 1. Zand 4 2. Zon en wind 5 3. Het duin 6 4. Dieren in het duin 7 5. Eb en vloed 8 6. De jutter 9 7. Schelpen 10 8. De zeehond 11 9. Naar het strand 12 10.

Nadere informatie

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff Spreekbeurt en werkstuk over Ridders Door: Oscar Zuethoff Mei 2007 Inleiding Waarom houd ik een spreekbeurt over de ridders en de riddertijd? Toen ik klein was wilde ik altijd al een ridder zijn. Ik vind

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Geschiedenis 4 3. Kunstijs 9 4. Schaatssport Filmpjes 13 Bronnen en foto s 14 Colofon en voorwaarden 15

inhoud 1. Inleiding 3 2. Geschiedenis 4 3. Kunstijs 9 4. Schaatssport Filmpjes 13 Bronnen en foto s 14 Colofon en voorwaarden 15 Op gladde ijzers inhoud 1. Inleiding 3 2. Geschiedenis 4 3. Kunstijs 9 4. Schaatssport 10 5. Filmpjes 13 Bronnen en foto s 14 Colofon en voorwaarden 15 1. Op gladde ijzers Nederland is een echt schaatsland.

Nadere informatie

Maar hij ziet niemand. Ik zal het wel gedroomd hebben, denkt hij dan. Hij gaat weer liggen en slaapt verder.

Maar hij ziet niemand. Ik zal het wel gedroomd hebben, denkt hij dan. Hij gaat weer liggen en slaapt verder. Over dit boek Karel en Elegast is een oud verhaal. Het gaat over trouw aan de koning en over verraad. Het is één van de eerste verhalen die in de Nederlandse taal zijn opgeschreven. De Karel in dit verhaal

Nadere informatie

Deze (autarkisch agrarische samenleving) veranderde in de tijd van steden en staten (11 e en 12 e eeuw).wat waren de Oorzaken?

Deze (autarkisch agrarische samenleving) veranderde in de tijd van steden en staten (11 e en 12 e eeuw).wat waren de Oorzaken? Onderzoeksvraag; Waar en waardoor konden in de Tijd van Steden en Staten, oude steden weer tot bloei komen en nieuwe steden ontstaan? In vroege middeleeuwen was er sprake van een agrarische samenleving

Nadere informatie

inh oud Bevers 1. Kenmerken van de bever 2. De beverburcht 3. Voedsel 4. Bevers in Nederland 5. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inh oud Bevers 1. Kenmerken van de bever 2. De beverburcht 3. Voedsel 4. Bevers in Nederland 5. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Bevers inhoud Bevers 3 1. Kenmerken van de bever 4 2. De beverburcht 7 3. Voedsel 9 4. Bevers in Nederland 10 5. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon en voorwaarden 16 Bevers Bevers wonen

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Huidskleurig ondergoed NELSON MANDELA Zwart hemd Haren los uit het gezicht Zwarte stoere broek evt. skinny jeans zwart Zwarte sneakers/dansschoenen

Huidskleurig ondergoed NELSON MANDELA Zwart hemd Haren los uit het gezicht Zwarte stoere broek evt. skinny jeans zwart Zwarte sneakers/dansschoenen 1 WOLKEN Wit ondergoed Los uit gezicht SHAKESPEARE Wit ondergoed Paardenstaart met vlecht Zwart hemd/top Zwarte sokken 2 HARRY POTTER Zwarte lange broek Lage paardenstaart Boys wit overhemd, zwarte lange

Nadere informatie

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 de berg Is een hoog stuk land. Soms ligt er sneeuw bovenop. de top Het hoogste stukje van de berg. Hoger kun je niet klimmen. de beek Dit is een

Nadere informatie

Mooie muts! gemeente Kampen

Mooie muts! gemeente Kampen De meeste mensen in de kleedden zich vroeger in de traditionele streekdracht. Dat deze kleding heel anders was dan de kleding van nu, ontdekken de leerlingen in dit thema. erst inventariseren de leerlingen

Nadere informatie

1, Kleding na 3 weken

1, Kleding na 3 weken 1, Kleding na 3 weken Als we onze kledij na drie weken bekijken zien we dat er reeds van alles aan mankeert. Zo zijn bij drie van de vijf paar schoenen de warme binnensloffen, gemaakt van schapenvacht,

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: ridders en kastelen

Auditieve oefeningen bij het thema: ridders en kastelen Auditieve oefeningen bij het thema: ridders en kastelen Boek van de week: 1; Ridders 2; Burchten en kastelen 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Rindert Kromhout. Die dag in augustus. met tekeningen van. Annemarie van Haeringen. Leopold / Amsterdam

Rindert Kromhout. Die dag in augustus. met tekeningen van. Annemarie van Haeringen. Leopold / Amsterdam Rindert Kromhout Die dag in augustus met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam Iedere dag, die zomer, ging Enrico s ochtends op weg naar nonno Luigi s schaapskudde in het dal. Iedere

Nadere informatie

Stijlgids figuurstijlen

Stijlgids figuurstijlen Stijlgids figuurstijlen De juiste stijl bij jouw figuurtype Kledingcoach Voorwoord Wat leuk dat je mijn e-book hebt gedownload. Hier leer je meer over de vijf verschillende figuurtypes. De A-lijn, de H-lijn,

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Stoffen korset LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Stoffen korset LIVIT.NL ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW Stoffen korset LIVIT.NL Handleiding stoffen korset U heeft uw stoffen korset van Livit ontvangen. Dit korset is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt. Lees deze handleiding

Nadere informatie

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval?

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval? Overal textiel! We zijn inmiddels een week verder. Hoe gaat het met het inzamelen van textiel? Zitten de bak en container van jullie school al helemaal vol? Kun je thuis bijna niet meer door de voordeur,

Nadere informatie

Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 1

Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 Aantekening door C. 1362 woorden 16 januari 2014 8 3 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Standpunt Paragraaf 2: Informatie over schoonheid en uiterlijk

Nadere informatie

Stadhouder Willem IV

Stadhouder Willem IV prehistorie 84 oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Pruiken Steden en Revoluties en Staten Stadhouder Willem IV en de pruikentijd De familie Vos is op vakantie in Friesland. Omdat

Nadere informatie

De middeleeuwen. Isabel Vogelezang 10 jaar OBS De Vogelenzang Leonardo Middenbouw Groep 6.

De middeleeuwen. Isabel Vogelezang 10 jaar OBS De Vogelenzang Leonardo Middenbouw Groep 6. De middeleeuwen. Isabel Vogelezang 10 jaar OBS De Vogelenzang Leonardo Middenbouw Groep 6. Inhoud 1.De pest 6. Het kasteel 2. Waarom middeleeuwen? 7.Straffen 3.Belegeringswapens 8.Karel de Grote 4. Kinderen

Nadere informatie

Kuiven en artistiekelingen De kleding van de jaren 50

Kuiven en artistiekelingen De kleding van de jaren 50 Kuiven en artistiekelingen De kleding van de jaren 50 Dameskleding in de jaren 50 Zakelijk met kraag en driekwartmouw. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werkten veel vrouwen in mannen beroepen. De

Nadere informatie

Mode crazy makers : arzu sabrine esra

Mode crazy makers : arzu sabrine esra Mode crazy makers : arzu sabrine esra mode 1920 1940 = flappers & vamps de jonge mensen die de eerste wereldoorlog hadden overleefd, weer begonnen om van het leven te genieten NUTTIGE KLEDING & NEW LOOK

Nadere informatie

Belle en het Beest - Kostuum en Haardracht - Voorstelling 3

Belle en het Beest - Kostuum en Haardracht - Voorstelling 3 Belle en het Beest - Kostuum en Haardracht - Voorstelling 3 1. De opening BC Dancers 1 & 2 BC Dancers 1 = - Blauwe tuniek met schuine glitterpailletten baan - Witte kniekousen & twee blauwe bandjes BC

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

Welkom in het kartuizerklooster

Welkom in het kartuizerklooster Welkom in het kartuizerklooster Hallo, ik ben monnik Dionysius van Leeuwen. Mijn voornaam spreek je uit als di-o-ni-si-us. Ik ben geboren in 1402. Mijn bijnaam is Dionysius de Kartuizer, omdat ik namelijk

Nadere informatie

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Ondergoed onderzoek Persoonlijke vragen

Ondergoed onderzoek Persoonlijke vragen 1/23 Ondergoed onderzoek Persoonlijke vragen 1. Ben je een man of een vrouw? Man Vrouw 2. Wat is je leeftijd? 2/23 Ondergoed onderzoek Mode 3. Volg je trends in mode? Ja 4. Stel je voor dat winkels voor

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Wielen 2. Draaien maar! 3. De boomstam 4. Rollen maar! 5. Van rollen naar rijden 6. Lichter, beter, sterker 7.

inhoud blz. 1. Wielen 2. Draaien maar! 3. De boomstam 4. Rollen maar! 5. Van rollen naar rijden 6. Lichter, beter, sterker 7. Wielen inhoud blz. 1. Wielen 3 2. Draaien maar! 4 3. De boomstam 5 4. Rollen maar! 6 5. Van rollen naar rijden 7 6. Lichter, beter, sterker 8 7. Hobbel de bobbel 9 8. Overal wielen 10 9. Filmpjes 15 Pluskaarten

Nadere informatie

Bruidspaar. Er wordt tenzij anders vermeld - in spiraalronden gehaakt.

Bruidspaar. Er wordt tenzij anders vermeld - in spiraalronden gehaakt. Bruidspaar Alle figuren die met mijn patronen zijn gemaakt mogen verkocht worden met vermelding van mij als designer. Het patroon zelf of delen ervan mogen niet worden verkocht, openbaar worden gemaakt

Nadere informatie