Water & fire/händel revisited

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Water & fire/händel revisited"

Transcriptie

1 za 8 oktober u - Sint-Lambertuskerk Kiewit BL!NDMAN [SAX] & REITZE SMITS (ORGEL) Water & fire/händel revisited

2 PROGRAMMA duur concert 1.15 u geen pauze Georg Friedrich Händel ( ) arr. Reitze Smits & Eric Sleichim Water Music (selectie uit Suite Nr. 1 in F, Suite Nr. 2 in D en Suite Nr. 3 in G) Jean-Féry Rebel ( ) arr. Eric Sleichim Les Elémens: Le Cahos Olivier Messiaen ( ) arr. Eric Sleichim La Nativité du Seigneur Nr. 4: Le verbe Georg Friedrich Händel ( ) arr. Reitze Smits & Eric Sleichim Music for the Royal Fireworks 1. Ouverture 2. La Paix: Largo amma siciliana 3. La Réjouissance: Allegro Nagesprek met Eric Sleichim.

3 BL!NDMAN [SAX] BL!NDMAN werd in 1988 opgericht door saxofonist en componist Eric Sleichim. Sinds 2008 deelt het saxofoonkwartet 20 jaar podiumervaring met de jonge kwartetten BL!NDMAN [drums], BL!NDMAN [strings] en BL!NDMAN [hybrid] waardoor een kruisbestuiving tussen 2 generaties en vier kwartetten mogelijk wordt gemaakt. Eric Sleichim en BL!NDMAN verwierven internationale faam met hun multidisciplinaire benadering. Van bij de start kregen ze opdrachten vanuit de theater- en danswereld, ontwikkelden multimediale voorstellingen en voorzagen verschillende stille films van live muziek. Zo werkten ze o.a. samen met Jan Fabre, Anne Teresa De Keersmaeker, Heiner Goebbels en Ivo Van Hove. Sleichim schreef een originele score voor het saxofoonkwartet als begeleiding bij Buster Keatons Steamboat Bill jr (1996), Kurutta Ippeji s A Page of Madness (1993) en bij 3 surrealistische films van Man Ray, Marcel Duchamp en Germaine Dulac (2013). In zijn zoektocht naar onontgonnen mogelijkheden voor de saxofoon focust Eric Sleichim sinds 1999 ook op oude muziek. Eerst arrangeerde hij de vier koraalpartita s van Bach. BL!NDMAN plays Bach werd een instant succes. Andere programma s met oude muziek volgden vaak in samenwerking met gespecialiseerde ensembles zoals Collegium Vocale Gent of het Huelgas Ensemble; Multiple Voice, Chromatic Variations, Isotropes, Contrapunte alla mente, Secret Masses, Utopia 47 en Cross Talks met het 16-koppige BL!NDMAN-collectief. In 2013 vierde BL!NDMAN zijn 25 ste verjaardag met de uitgave van de cd 32 Foot/The Organ of Bach, die bekroond werd met de KLARA voor beste cd-productie. In 2014 vierde BL!NDMAN [sax] de 200 ste verjaardag van Adolphe Sax met creatie van nieuw werk voor het Muziekinstrumentenmuseum te Brussel.

4 Op vraag van Laus Polyphoniae doken Sleichim en BL!NDMAN [sax] in 2015 in de catalogus van Petrus Alamire en maakten samen met Collegium Vocale Gent MORGEN! (met naast oude muziek onder meer een creatie van Salvatore Sciarrino.) Samen met Reitze Smits, de organist die als muziekdramaturg meewerkte aan 32 FOOT/the Organ of Bach, neemt BL!NDMAN [sax] in iconische werken van G.F. Händel onder handen in WATER & FIRE/ Haendel Revisited. credits Eric Sleichim & Reitze Smits: artistieke leiding en arrangementen Reitze Smits: orgel BL!NDMAN [sax] Koen Maas: sopraansaxofoon Pieter Pellens: sopraansaxofoon Eric Sleichim: altsaxofoon Piet Rebel: tenorsaxofoon Raf Minten: baritonsaxofoon. WATER & FIRE/Handel Revisited is een productie van Stichting Voor de Wind en BL!NDMAN en ontvangt de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Brussel.

5 WATER & FIRE/HÄNDEL REVISITED Händel s meest iconische werken door saxofoonkwintet en groot orgel BL!NDMAN experimenteerde aanvankelijk vooral met hedendaags repertoire, maar in zijn zoektocht naar nieuwe mogelijkheden voor de sax kwam oprichter Eric Sleichim ook op het pad van de oude muziek terecht. De cd BL!NDMAN plays Bach (2000), met bewerkingen van Bachs koraalpartita s, was een instant succes, net als de opvolger 32 Foot/The Organ of Bach (2013). Eric Sleichim en organist Reitze Smits arrangeerden twee iconische werken van Händel, de Water Music suite en Music for the Royal Fireworks, voor saxofoonkwintet en groot orgel. Beide werken zijn oorspronkelijk gelegenheidswerken met een ceremonieel karakter. The Water Music zette een boottocht van koning George I op de Thames luister bij. Op zijn route naar Whitehall Palace werd de vorst begeleid door een boot met een orkest van maar liefst vijftig muzikanten. Ook Music of the Royal Fireworks klonk in de Londense buitenlucht, tijdens een groot vuurwerk ter ere van de Vrede van Aken in In beide composities is een centrale rol weggelegd voor de koper- en houtblazers. De strijkers verrijken de solistische blaasinstrumenten of de basso continuo-partij. In Music of the Royal Fireworks zetten de pauken de koperblazers extra kracht bij en klinken ook regelmatig kleine troms. Dankzij de rijke registers van het orgel in Kiewit wordt het mogelijk om alle stemmen te spelen. De bewerkingen van Reitze Smits blijven trouw aan de oorspronkelijk taal van Händel. De verdeling van de stemmen en de bezetting per deel zijn niet systematisch. In de ouverture van Water Music speelt het orgel enkel de basso continuo-partij, en worden de stemmen van de solohobo en de strijkers geïnterpreteerd door de saxen. In het Adagio speelt de sopraansax dan weer de solopartij, terwijl de organist alle andere partijen voor zijn rekening neemt. Terugkerende delen worden in een andere bezetting uitgevoerd. Die variaties en het fijnzinnige registerwerk van Reitze Smits zorgen voor wondermooie bewerkingen vol reliëf. Als orgelpunt tussen deze twee barokke iconen staat het openingsdeel van Jean-Fery Rebels minder gekende suite Les Elémens, een muzikale

6 mokerslag die zijn tijd ver vooruit was. Hierin krijg je een illustratie hoe aarde, water, lucht en vuur één voor één opdoemen uit de universele chaos en een nieuwe, harmonische orde vormen. Wie het ijzingwekkend dissonante openingsakkoord van deze simphonie nouvelle voor het eerst hoort, zou Rebel wellicht eerder in de 20 ste eeuw situeren dan aan het barokke hof van de Zonnekoning, waar hij onder aanmoediging van Lully doorstootte tot de hoogste muzikale echelons. Over de keuze van Messiaen kan Eric Sleichim meer vertellen na de voorstelling. Eric Sleichim Guy Kokken ERIC SLEICHIM een leven voor de saxofoon Eric Sleichim studeerde aan de conservatoria van Brussel en Luik. In de jaren 80 richtte hij samen met Thierry De Mey, Peter Vermeersch en Walter Hus de groep Maximalist! op, die samen met de eerste producties van Anne Teresa de Keersmaeker en Wim Vandekeybus de internationale podia veroverde.

7 In 1988 riep Eric Sleichim BL!NDMAN in het leven, een saxofoonkwartet met traditionele bezetting dat nieuwe speeltechnieken ontwikkelt en door het gedurig aftasten van de grenzen met andere disciplines het repertoire voor het instrument gevoelig uitbreidt. De naam BL!NDMAN verwijst naar het tijdschrift The Blind Man dat Marcel Duchamp in 1917 in New York uitgaf en gebaseerd was op het dadaïstische idee van een blinde gids die het publiek doorheen tentoonstellingen leidt. Het uitroepteken in de naam refereert dan weer naar Maximalist!. Als componist-saxofonist verwierf Sleichim internationale faam door de zeer eigenzinnige wijze waarop hij het instrument benadert; hij maakt zowel gebruik van snerpende veertjes, klanken van kleppen, plof- en smakgeluiden als van de tonale kwaliteiten van de saxofoon. Wat traditioneel als bijzaak wordt beschouwd, verheft hij tot hoofdzaak en creëert er, vaak in combinatie met andere kunstvormen, nooit eerder gehoorde klankwerelden mee. Sinds 1988 trad hij met zijn BL!NDMAN saxofoonkwartet met grote regelmaat op in binnen-en buitenland, waar hij ook workshops geeft gebaseerd op niet-conventionele technieken. Vanaf 1983 staat de naam Sleichim garant voor zeer eigenzinnige composities voor theaterstukken, choreografieën, performances, films, kunstvideo s, tentoonstellingen en concerten, die hij in opdracht van zeer diverse organisatoren voornamelijk voor BL!NDMAN schrijft. Aan het begin van zijn carrière componeerde hij Visiting the Sound (1985) voor het Festival van Vlaanderen, Chambre d amis (1986) voor koperkwintet in opdracht van Jan Hoet en de Munt, Five Movements for Beuys (1988) voor het Festival De Stoute Jaren. In de jaren negentig maakte hij Poortenbos (1989) voor saxofoonkwartet en bracht de gelijknamige cd uit bij het Brusselse platenlabel Sub Rosa, Motus (1991) voor gedempt saxofoonkwartet, Verwicklungen/Les Anamorphoses (1992) voor Documenta IX, Aleatoric Variations 1 & 2 ( ) gebaseerd op aleatorische elementen en Extra citaten/ex-citations (1996) voor de prestigieuze Victor Horta tentoonstelling. Vier stille films voorzag Sleichim van een originele score voor live begeleiding: de Japanse film Kurutta Ippeiji (1926) van Teinosuke Kinugasa, Steamboat Bill Jr. van Buster Keaton (1928), La chute de la

8 Maison Usher de stille avant-garde/horror film van Jean Epstein (1928) en Geheimnisse einer Seele van GW Pabst (1926). Midden jaren negentig legde hij zich voor het eerst toe op multimediale voorstellingen als Momentum (1994), Breath (1995), Meer (1997), Dust makes Damage (1998), Announced Movements (2000) en 7 Tijdelijk Autonome Zones waarin hij samenwerkte met kunstenaars als acteurauteur Josse de Pauw, plastisch kunstenaar Trudo Engels, theatermaker Guy Cassiers, cyberkunstenares Ulrike Gabriel, het symfonisch orkest van Rijsel en videokunstenaars Peter Missotten en Geert Mul, choreografen VA Wölfl en Amanda Miller, schrijver Peter Verhelst en jazzmuzikant Gerry Hemingway. In zijn werk slaat Eric Sleichim bij voorkeur een brug met andere disciplines. Met de choreografen Vicente Saez, Meg Stuart, Elisabeth Corbett en Anne Teresa de Keersmaeker werkte Sleichim samen. Voor Jan Fabre maakte hij de electro-akoestische score bij de video-installatie/ performance The Angel of Death, die hij ook live uitvoerde, en maakte hij de muziek voor L histoire des Larmes, de opener van het Festival d Avignon Fabre schreef op zijn beurt de originele tekst voor Sleichims muziektheater Men in Tribulation (2004) over Antonin Artaud voor het KunstenFestivalDesArts en het HollandFestival. Dit is het eerste deel van de Trilogie der Tragische Lotsbestemmingen die Sleichim uitwerkt als huiscomponist bij Muziektheater Transparant. In het 2 de deel Intra Muros (2007) was Pier Paolo Pasolini de spilfiguur op tekst van Peter Verhelst in een scenogafie van Jan Versweyveld. Het derde luik zal geïnspireerd zijn op de schrijfster Sylvia Plath (2019). In zijn speurtocht naar onontgonnen mogelijkheden voor de saxofoon doorkruiste Eric Sleichim alle tijdperken, en concentreerde zich rond de wisseling naar de 21 ste eeuw op de oude muziek. In 1999 bewerkte hij Bachs Koraalpartita s voor orgel tot een eigenzinnige lezing voor saxofoons, BL!NDMAN plays Bach werd een succesproductie die meermaals door Philippe Herreweghe wordt uitgenodigd. Sinds kort legt hij zich toe op de Tubax een nieuw saxofoontype met ultra-laag bereik.

9 Hiermee speelt hij, samen met het saxofoonkwartet, in 32 FOOT/ the Organ of Bach gloednieuwe arrangementen van de monumentale orgelwerken van J.S.Bach (2013). Elektronica neemt binnen Sleichims compositie een steeds prominentere plaats in. Gebruik van delay en real-time vervormingen openen een nieuwe dimensie in het klankenspectrum van de saxofoon. Het nieuwe millennium markeerde dan ook een periode van veelvuldige opdrachten voor uitgebreidere bezettingen. In 2001 werkte Sleichim BL!NDMAN ELECTR!C uit, een programma rond elektronische manipulatie van live muziek dat tot stand kwam in nauwe samenwerking met de componisten Heiner Goebbels en Helmut Oehring. Bovendien is Sleichim van bij de opening van het MAS huiscomponist van het nieuwe museum in Antwerpen. REITZE SMITS (ORGEL) Reitze Smits studeerde orgel in Utrecht, waarvoor hij een solodiploma behaalde met onderscheiding voor improvisatie. Later volgde hij enige jaren compositie en muziekwetenschappen en behaalde een solodiploma voor klavecimbel aan het Haags conservatorium. De interpretatie van barokmuziek en vooral de fascinatie voor de muziek van Bach, bepaalden jarenlang zijn belangstelling. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen won hij daarmee hoge prijzen. Met zijn ensemble Concerto Strumentale trad hij op in belangrijke festivals, waarbij hij vooral succes boekte met zelfgemaakte reconstructies van orgelconcerten van Bach. In samenwerking met vocale solisten leidde hij de uitvoering van cantates van Noordduitse barokcomponisten en Bach, onder meer als dirigent van diens Johannes Passion. Op de site allofbach.com kunnen recente video-opnames van zijn Bachinterpretaties bezien en beluisterd worden.

10 Reitze Smits Geïnspireerd door zijn werk als orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven (B.), kregen improvisatie en de totale breedte van het orgelrepertoire weer de volle aandacht. Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in o.m. Toulouse, Haarlem, Brno, Oundle en op Mallorca. Hij was gedurende lange tijd organist op historische orgels in Breukelen en Zaltbommel. Momenteel is hij organist in de Grote Kerk in Vianen. Op het Thomas-orgel in die kerk nam hij onder meer een cd op met het Dritter Teil der Clavier Übung van J.S.Bach. Op andere cd-opnames verkent hij de raakvlakken van het repertoire tussen de verschillende toetsinstrumenten. Daarbij ontstonden diverse orgelbewerkingen van piano- en orkestwerken van onder meer Mendelssohn, Schumann en Brahms, die ook in druk zijn verschenen. Ook als componist is hij actief. Inmiddels verschenen in druk Five Light Pieces, Distant Music en Tripartite.

11 In het jaar 2000 nam hij het initiatief tot de oprichting van Festival voor de Wind, waarvan hij sindsdien artistiek leider is. Dit festival combineert het orgel met andere podiumkunsten, waardoor het orgel in brede kring bekend wordt. In dat verband trad hij op met Dance Works Rotterdam in een succesvolle reeks concerten met dans op orgelmuziek van Bach en Milhaud. In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur. Het Schmidt & Mappus orgel in de Sint Lambertuskerk te Kiewit Sinds maart 2016 heeft de Sint Lambertuskerk van Kiewit een nieuw orgel. Het is een monumentaal instrument dat in de linkerbeuk staat opgesteld. Al jarenlang waren er problemen met het Verschueren kerkorgel van Kiewit. Noten bleven hangen of speelden helemaal niet. Het pedaalwerk haperde om de haverklap en de herstellingen waren te duur geworden. De Kerkraad zocht en vond een mooi, maar gebruikt orgel in een evangelische kerk in Hannover (D). Die kerk was al drie jaar gesloten en toevallig zocht het Hannoverse bestuur een nieuwe bestemming voor het instrument. Het Schmidt & Mappus orgel werd gebouwd in Om het orgel te demonteren, te restaureren en uiteindelijk speelklaar te maken in de Kiewitse kerk werd Marc Nagels uit Kozen opgezocht. Die trok met een hele ploeg naar Hannover om het orgel te demonteren en te verhuizen naar Kiewit. Heel zorgvuldig heeft Nagels de onderdelen, van het kleinste deeltje tot de grootste van de 1072 pijpen, gecontroleerd en hersteld waar nodig. Hij voorzag het orgel ook van een nieuwe blaasbalg. Heel de intonatie van de pijpen werd veranderd. Vroeger schreeuwden de orgelpijpen, volgens Marc Nagels, nu zingen ze. De restauratie duurde uiteindelijk bijna acht maanden.

12 VOLGENDE CONCERTEN do 13 okt u LE CONCERT OLYMPIQUE & ALEXANDER MELNIKOV (PIANO) Mendelssohn De schoonheid van muziek is grenzeloos. Het aanbod concerten lijkt dat soms ook. Daarom start CCHA met een nieuwe club, waar net iets meer gebeurt en plaats en ruimte wordt gemaakt voor ontmoetingen. Allereerst loodst de Club je door acht nietsymfonische passages: van solo tot opera. Van 1300 tot Naast de onbesproken kwaliteit van programma s en uitvoerders kan je voor en na, of tussenin, rekenen op een extra: een drankje, een informele babbel met de musicus of componist, een passende film, een onverwachte ontmoeting. Welkom op onze clubconcerten! zo 06 nov u - stadhuis CLUB#2 HET COLLECTIEF Le quatuor pour la fin du temps zo 04 dec u - stadhuis CLUB#3 DUO SYBRANDUS (GITAARDUO) Tic-toc choc ou la révolte des maillotins vr 20 jan u - parketzaal CLUB#4 CLARON MCFADDEN & TRIO MASSOT-FLORIZOONE- HORBACZWESKI Secrets do 27 okt u - kathedraal BAROKKSOLISTENE The image of melancholy za 30 okt u BRUSSELS PHILHARMONIC & KATIA VEEKMANS (PIANO) Moessorgski, Tsjaikovski & Brahms vr 04 nov u LUCILLA GALEAZZI Napoli Continente za 12 nov u MANTELIUS ENSEMBLE, HELICON & LA PASSIONE KATRIEN BAERTS (SOPRAAN) & BENOÎT GIAUX (BARITON) Ein deutsches Requiem Brahms vr 18 nov u ENSOR STRIJKKWARTET & JAN DECLEIR (VERTELLER) Les Vendredis za 19 nov u NATIONAAL ORKEST VAN BELGIË SERGEY KHACHATRYAN (VIOOL) Bruch, Brewaeys & Dvorák

DUO SYBRANDUS (GITAARDUO) Tic-toc choc ou la révolte des maillotins

DUO SYBRANDUS (GITAARDUO) Tic-toc choc ou la révolte des maillotins zo 04 december 2016-11 u - stadhuis CLUB#3 DUO SYBRANDUS (GITAARDUO) Tic-toc choc ou la révolte des maillotins PROGRAMMA Domenico Scarlatti (1685-1757) Sonate in D, K. 491 & Sonate in C mineur, K. 22 Joseph

Nadere informatie

BL!NDMAN. 30 JAAR BL!NDMAN - dubbel feest met MINIMAL-MAXIMAL & Water & Fire CCHA.BE PIANO & DECAP-ORGEL

BL!NDMAN. 30 JAAR BL!NDMAN - dubbel feest met MINIMAL-MAXIMAL & Water & Fire CCHA.BE PIANO & DECAP-ORGEL ZO 31.03.19 - CONCERTZAAL CCHA - SLOTCONCERT PIANO DAY(S) [SAX] + [DRUMS] + [STRINGS], BL!NDMAN PIANO & DECAP-ORGEL 30 JAAR BL!NDMAN - dubbel feest met MINIMAL-MAXIMAL & Water & Fire CCHA.BE ZO 31.03.19

Nadere informatie

2008-2009 BLAUWE ZAAL. Blindman [drums] Geheimnisse einer Seele do 5 feb 2009

2008-2009 BLAUWE ZAAL. Blindman [drums] Geheimnisse einer Seele do 5 feb 2009 2008-2009 BLAUWE ZAAL Blindman [drums] Geheimnisse einer Seele do 5 feb 2009 2008-2009 / Film en Live muziek wo 15 okt 2008 Buscemi & Michel Bisceglia Ensemble De man met de camera vr 23 jan 2009 Hermes

Nadere informatie

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten MIXTUUR Orgelconcert ONGEHOORD door NICO DECLERCK 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten PROGRAMMA 3 Organist Nico Declerck 5 Aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen behaalde Nico Declerck

Nadere informatie

do 13 oktober u - concertzaal LE CONCERT OLYMPIQUE O.L.V. JAN CAEYERS ALEXANDER MELNIKOV (PIANO) Mendelssohn

do 13 oktober u - concertzaal LE CONCERT OLYMPIQUE O.L.V. JAN CAEYERS ALEXANDER MELNIKOV (PIANO) Mendelssohn do 13 oktober 2016-20 u - concertzaal LE CONCERT OLYMPIQUE O.L.V. JAN CAEYERS ALEXANDER MELNIKOV (PIANO) Mendelssohn PROGRAMMA 60 pauze 40 De erfenis van Van Beethoven F. Mendelssohn (1809-1847) Pianokwartet

Nadere informatie

Eric Sleichim & Bl!ndman [sax] + [strings] Stream of consciousness do 17 mrt 2016

Eric Sleichim & Bl!ndman [sax] + [strings] Stream of consciousness do 17 mrt 2016 muziek Eric Sleichim & Bl!ndman [sax] + [strings] Stream of consciousness do 17 mrt 2016 Blauwe Zaal Grote Podia 20 uur - 21.20 uur er is geen pauze inleiding Pauline Driesen in gesprek met de componisten

Nadere informatie

JEAN RONDEAU (KLAVECIMBEL) LEONARDO GARCIA ALARCÓN (KLAVECIMBEL) THOMAS DUNFORD (THEORBE)

JEAN RONDEAU (KLAVECIMBEL) LEONARDO GARCIA ALARCÓN (KLAVECIMBEL) THOMAS DUNFORD (THEORBE) di 4 oktober 2016-20 u - kathedraal CLUB#1 JEAN RONDEAU (KLAVECIMBEL) LEONARDO GARCIA ALARCÓN (KLAVECIMBEL) THOMAS DUNFORD (THEORBE) PROGRAMMA pauze (1685 1750) Johann Sebastian Bach Choral 'Nun komm der

Nadere informatie

blauwe zaal. Eric Sleichim & Blindman wo 13 jan 2010

blauwe zaal. Eric Sleichim & Blindman wo 13 jan 2010 2009-2010 blauwe zaal Eric Sleichim & Blindman wo 13 jan 2010 2009-2010 / creaties Tribe 4 Faces / 4 Boxes vr 18, za 19 sep 2009 Champ d Action Voix Instrumentalisée wo 30 sep 2009 Eric Sleichim & Blindman

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek George Frideric Handel (1685-1759) Watermusic (1717) Door Hélène Codjo Les 02 Kenmerken van de Barok 1. Instrumenten Violoncello, contrabas en klavecimbel = Basso continuo

Nadere informatie

Oboefolia. o.l.v. Paul Dombrecht

Oboefolia. o.l.v. Paul Dombrecht Ardooisesteenweg 381 8800 Roeselare T +32 51 24 35 02 M +32 476 519 582 E info@stelito.be W www.stelito.be Btw be 469 441 891 o.l.v. Paul Dombrecht Inleiding! " #$# #!%! #! & # #! $ ' ' (!' ) ## $ *! '

Nadere informatie

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I Wereldschemer vertelt het verhaal van Wereldoorlog I, gezien, gebeefd en beleefd door de kleine mens achter de machine. Universeel en eigentijds. Wereldschemer

Nadere informatie

2de Biënnale & Concours

2de Biënnale & Concours 2de Biënnale & Concours 28-30 oktober & 11-13 november Kerkrade, Nederland WMC Kerkrade breathing the world! Een weekend lang samen verdiepen, leren en concerteren in de inspirerende omgeving van de Zuid-Limburgse

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

muziekstudio beel laag MATTHEW WRIGHT & ERIC SLEICHIM

muziekstudio beel laag MATTHEW WRIGHT & ERIC SLEICHIM 2010-2011 muziekstudio beel laag MATTHEW WRIGHT & ERIC SLEICHIM Blindman NEW STRINGS & DRUMS TOTEM WO 17 NOV 2010 2010-2011 CREATIES KRIS DEFOORT & DIRK ROOFTHOOFT & LOD THE BRODSKY CONCERTS ZA 2, WO 6,

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( )

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( ) Welkom bij de meestbekroonde krant van Nederland - nu ook online de mooiste ABONNEREN KLASSIEKE MUZIEK ANTOINETTE LOHMANN Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal

Nadere informatie

Internationale Orgelweek Vlaardingen

Internationale Orgelweek Vlaardingen 1 2015 Internationale Orgelweek Vlaardingen STICHTING INTERNATIONALE ORGELWEEK VLAARDINGEN Informatie Stichting Internationale Orgelweek: www.orgelvlaardingen.nl De verrassende wereld van het orgel De

Nadere informatie

Blindman [sax] + [drums] Whiplash

Blindman [sax] + [drums] Whiplash rode zaal grote podia Blindman [sax] + [drums] Whiplash do 4 okt 2012 2012-2013 Nieuw Vlaams & internationaal Blindman [sax] + [drums] Whiplash do 4 okt 2012 ISCM World Music Days za 3 & zo 4 nov 2012

Nadere informatie

BUSINESS SEATS 2015-2016

BUSINESS SEATS 2015-2016 BUSINESS SEATS 2015-2016 EEN HEERLIJKE AVOND MET UW GENODIGDEN Ook in het seizoen 2015-2016 biedt het Concertgebouw formules op maat om uw genodigden een onvergetelijke avond te bezorgen. Geniet van een

Nadere informatie

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer!

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! Rembrandt 350 Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! De Rembrandt 350 is een buitengewoon orgel, vernoemd naar de Hollandse meester Rembrandt van Rijn. Dankzij het mooie klassieke meubel en

Nadere informatie

Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018

Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018 Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018 Besloten (eigen instrument of Voor alle Quintusleerlingen Openbaar MAANDAG Harp Samen Harpmuziek maken en schrijven - 1.18 Stem je harp zelf! - 1.18 Instant

Nadere informatie

Pieter Vis (1949-.) E. Hinders April 2016

Pieter Vis (1949-.) E. Hinders April 2016 128 Pieter Vis (1949-.) 1979-1997 E. Hinders April 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Aanwijzingen voor de gebruiker...3 Inventaris...4 Pag. 2 van 5 Inleiding Inleiding Pieter Vis is op 18 mei 1949 geboren

Nadere informatie

The O Side of Brass. O Brass - koperensemble

The O Side of Brass. O Brass - koperensemble The O Side of Brass O Brass - koperensemble INHOUD INHOUD 2 WIE ZIJN WE? 3 VERWEZELIJKINGEN 4 THE O SIDE OF BRASS 5 CONCEPT 5 APERITIEFCONCERT 6 AVONDVULLEND CONCERT 7 CONTACT 7 2 WIE ZIJN WE? O Brass

Nadere informatie

Edenwood duo! cello & gitaar

Edenwood duo! cello & gitaar Edenwood duo cello & gitaar Catherine Struys * gitaar Wouter Vercruysse * cello Verenigd in het leven, spelen Catherine en Wouter samen muziek sinds hun ontmoeting. In de winter 2016, doken ze de studio

Nadere informatie

SFEERVOL KLASSIEK KERSTCONCERT

SFEERVOL KLASSIEK KERSTCONCERT SFEERVOL KLASSIEK KERSTCONCERT STRIJKERS EN CONTINUO VAN HET DORDRECHTS KAMERORKEST Solisten: Marike Verbeek - sopraan Evelyn Tjon-En-Fa - viool Joke Burghardt-Hodes- viool ZONDAG 17 DECEMBER 15.00 UUR

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie

Familieconcerten voor grote én kleine oren

Familieconcerten voor grote én kleine oren Familieconcerten voor grote én kleine oren Uw kinderen of kleinkinderen leren genieten van klassieke muziek. Daarbij willen wij u graag helpen. Daarom presenteert desingel in het seizoen 2014-2015 voor

Nadere informatie

Jan Menu Biografie XS

Jan Menu Biografie XS biografie jan menu Saxofonist (1962) won het prestigieuze Loosdrecht Jazzconcours in 1989 en ontving de Wessel Ilcken Prijs. Hij werd geprezen om zijn melodisch spel, eigen frasering, harmonisch inzicht

Nadere informatie

Eric Sleichim: "Misschien is het tijd voor de vadermoord"

Eric Sleichim: Misschien is het tijd voor de vadermoord http://w w w.knack.be/blog/peter-vandeweerdt/71-42/eric-sleichim---misschien-is-hettijd-voor-de-vadermoord-.html#3114 Door Peter Vandeweerdt voor Knack, 30.01.2008 Eric Sleichim: "Misschien is het tijd

Nadere informatie

De Londense Expats THE PRIMARY SOURCES. Spelen muziek van... Met werken van. JC Bach KF Abel M Clementi WA Mozart FJ Haydn. The Primary Sources :

De Londense Expats THE PRIMARY SOURCES. Spelen muziek van... Met werken van. JC Bach KF Abel M Clementi WA Mozart FJ Haydn. The Primary Sources : THE PRIMARY SOURCES Spelen muziek van... De Londense Expats Met werken van JC Bach KF Abel M Clementi WA Mozart FJ Haydn The Primary Sources : Kristen Huebner, Traverso Gerda Marijs, Cello Lucie de Saint

Nadere informatie

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00 PROGRAMMA Klassiek vocale muziek van Hõndel tot Verdi en Wagner, en van Franz Schubert tot Georges Brassens en Ramses Shaffy op verschillende locaties in Zuid Limburg en Aken, met meer dan 100 uitvoerenden,

Nadere informatie

Rueda Libre. Slingerend tussen jazz en tango

Rueda Libre. Slingerend tussen jazz en tango Rueda Libre Slingerend tussen jazz en tango Rueda Libre biedt een repertoire van originele composities met een grote beeldenrijkdom waarbij, zoals in een film, elk nummer de toon zet voor een nieuw universum

Nadere informatie

KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN

KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN 2017-2018 Theo Driessen Instituut Willem Prinzenstraat 43, Helmond www.theodriesseninstituut.nl 1 KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN zondag 8 oktober 2017 om 15.30 uur DUTCH

Nadere informatie

The Delft Chambers Programmaoverzicht

The Delft Chambers Programmaoverzicht The Delft Chambers Programmaoverzicht vr 05 aug 2016 The Delft Chambers Tijdschema 3 Programmatoelichting 4 Plattegrond 6 Vandaag brengen wij het Delft Chamber Music Festival bij u thuis, nou ja, als u

Nadere informatie

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Interview met Arleen van Wijland datum: 14-04-2006 bron: www.eboomberg.nl auteur: ir. Fred van de Biezen Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Het is me qua tijd nog net gelukt om

Nadere informatie

D.Schaap, D.Ruiter ; 2016; versie mei 2018

D.Schaap, D.Ruiter ; 2016; versie mei 2018 289 Christelijke Oratorium Vereniging Euphonia te Rhenen 1933-2007 D.Schaap, D.Ruiter 2006-2009; 2016; versie mei 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inventaris...4 Archiefbescheiden...4 Organisatie... 4

Nadere informatie

SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20

SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20 SOV Composers' Academy - project voor jonge componisten EDITIE 19/20 Na een succesvolle eerste editie zet Symfonieorkest Vlaanderen (SOV) met enthousiasme zijn project SOV Composers' Academy verder. Dit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86 Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Korte toelichting op het concert van 13 april maart 2019 Na het prachtige orgelconcert van Jaap de Wit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84 Orgelconcert Jaap de Wit Korte toelichting op het concert van 16 maart 2019 Jaap de Wit (geb. 1969) kreeg vanaf zijn 8 e jaar zijn eerste orgellessen.

Nadere informatie

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein,

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein, Speech directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Barbera Wolfensberger bij uitreiking Nederlandse Muziekprijs, 27 januari 2018, Concertgebouw Amsterdam

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

Choral Fantasy. Addie de Jong. for Flute and Organ. Full Score. (with Cadenza composed by Kees Alers) Proza Musica 90.002.001

Choral Fantasy. Addie de Jong. for Flute and Organ. Full Score. (with Cadenza composed by Kees Alers) Proza Musica 90.002.001 Choral Fantasy for Flute and Organ Addie de Jong (with Cadenza composed by Kees Alers) Full Score Proza Musica 90.002.001 Cover design: Kees Proos Proza Musica code: 90.002.001 2014 Proza Musica This music

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

A. Het project. 1. Beschrijving van het project

A. Het project. 1. Beschrijving van het project A. Het project 1. Beschrijving van het project Een participatief project voor het verwerven van een Noord-Nederlands/Noord-Duits geïnspireerd barokorgel voor de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen, met het

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

editie 5 Jaarprogramma de Kopermolen Centrum voor Kunst en Cultuur Vaals von Clermontplein 11 Tel. 0031 (0)43 3064668

editie 5 Jaarprogramma de Kopermolen Centrum voor Kunst en Cultuur Vaals von Clermontplein 11 Tel. 0031 (0)43 3064668 editie 5 Jaarprogramma de Kopermolen /m t 3 1 0 14 2 0 i 2 n ju ari u n ja Centrum voor Kunst en Cultuur de Kopermolen Vaals von Clermontplein 11 Tel. 0031 (0)43 3064668 Jaarprogramma 5e editie juni 13

Nadere informatie

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat 08720 Artiest muziek 10-04-2008 08:37 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken als muzikant Artiest Muziek Wat laat je zien? Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht Je zet ideeën om in concepten

Nadere informatie

29ste editie - van 21 tot 27 juli 2013

29ste editie - van 21 tot 27 juli 2013 Les Lundis d Hortense presenteert : Jazz au Vert 29ste editie - van 21 tot 27 juli 2013 Locatie : La Marlagne Centre Culturel Marcel Hicter Chemin des Marronniers, 26 B-5100 Wépion www.lamarlagne.cfwb.be

Nadere informatie

Voorbereiding toets Muziekgeschiedenis Klas: AAT 2017/2018

Voorbereiding toets Muziekgeschiedenis Klas: AAT 2017/2018 Naam: Voorbereiding toets Muziekgeschiedenis Klas: AAT 2017/2018 Beantwoord de volgende vragen ter voorbereiding op de dossiertoets muziekgeschiedenis. Indien de opdracht Studie en Beroep onvoldoende wordt

Nadere informatie

Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017

Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017 Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017 We kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz. Een droom die uit is gekomen: een weekend

Nadere informatie

Seizoen Sponsormap BachPlus vzw

Seizoen Sponsormap BachPlus vzw Seizoen 2016-2017 Sponsormap BachPlus vzw Het ensemble Het ensemble Het barokensemble BachPlus werd in 2010 opgericht door sopraan Elisabeth Hermans en klavierspeler/dirigent Bart Naessens. In oorsprong

Nadere informatie

yellow sounds & other colours Contact:

yellow sounds & other colours Contact: Saxkartel brengt jazz- en moderne muziek in een wat minder gebruikelijk kader: als kamermuziek met slechts vier saxofoons zonder bas en drums. Deze groep kan je best vergelijken met een strijkkwartet.

Nadere informatie

Schrijven en Componeren

Schrijven en Componeren Schrijven en Componeren Muziek Havo 5 Naam.. Klas.. Wikipedia: Een componist(e) of toondichter(es) is een persoon die muziek componeert. Dit wil zeggen dat hij/zij deze bedenkt, creëert en meestal opschrijft.

Nadere informatie

Werksessie THEMA 1: ARTISTIEKE SAMENWERKING EN IDENTITEIT

Werksessie THEMA 1: ARTISTIEKE SAMENWERKING EN IDENTITEIT VERSLAG SESSIE ENSEMBLES & SAMENWERKING: BALANCEREN OP DE KOORD VAN EFFICIËNTIE EN IDENTITEIT Met Gerrit Geerts (Het Collectief), Babila Poma (Muziekcentrum Vlaanderen), Annick Schramme (U.A.), Ann Andries

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis.

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis. De aerofonen Inleiding Alle aerofonen hebben een luchtstroom nodig om klank te laten ontstaan. Meestal gebeurt dit doordat de speler in zijn instrument blaast, maar dat hoeft niet! Ken jij aërofonen die

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster!

muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven word een ster! muziek theater danslessen in hasselt alken zonhoven ik word een ster! ik word een muzikant acteur ik volg al les ik ben nieuw ik ben nieuw ik volg al les danser 6 & 7 jarigen pagina 10 7 jaar pagina 10

Nadere informatie

LESBRIEF MAARSCHALKERWEERDORGEL Dierendagproject 4 oktober 2012

LESBRIEF MAARSCHALKERWEERDORGEL Dierendagproject 4 oktober 2012 LESBRIEF MAARSCHALKERWEERDORGEL Dierendagproject 4 oktober 2012 1 HET KERKORGEL HET GROOTSTE BLAASINSTRUMENT Op het plaatje hierboven zie je een heleboel blaasinstrumenten. Welke? Welke komen terug als

Nadere informatie

Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017

Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017 Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017 Philippe Herreweghe verrast met een nieuwe cd met werk van Igor Stravinsky uit zijn latere periode. Voorzien van zijn vertrouwd koor en orkest

Nadere informatie

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel WARME ROMANTIEK Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel - Gelieve uw gsm uit te schakelen! PROGRAMMA Trio opus 11

Nadere informatie

Festival der Voorkempen vzw 4 1 J A A R C O N C E R T E N K L A S S I E K E M U Z I E K I N D E V O O R K E M P E N

Festival der Voorkempen vzw 4 1 J A A R C O N C E R T E N K L A S S I E K E M U Z I E K I N D E V O O R K E M P E N Festival der Voorkempen vzw 4 1 J A A R C O N C E R T E N K L A S S I E K E M U Z I E K I N D E V O O R K E M P E N De stichtingsvergadering van het Festival der Voorkempen vond plaats op 7 december 1973

Nadere informatie

SHELL HARMONIE AMSTERDAM

SHELL HARMONIE AMSTERDAM SHELL HARMONIE AMSTERDAM 2 Een mens is nooit te oud om te leren musiceren SHA, 2001 3 Inhoud Beste collega...5 Over de Shell Harmonie en haar orkesten...7 Wat is een Harmonie orkest?...8 De Grote Harmonie...8

Nadere informatie

Rotterdam Jazz Orchestra. Belcanto Festival, Dordrecht. Jazz Café Dizzy, Rotterdam. december 2001. september 2001. mei 2004

Rotterdam Jazz Orchestra. Belcanto Festival, Dordrecht. Jazz Café Dizzy, Rotterdam. december 2001. september 2001. mei 2004 ob van de Wouw Rotterdam Jazz Orchestra december 2001 Het Rotterdam Jazz Orchestra werd eind 2003 opgericht door Rob van de Wouw, Louk Boudesteijn en Martijn de Laat. Door de oprichting kreeg Rotterdam

Nadere informatie

Paltz kamermuziekfestival. Tweede editie 9 & 10 juni 2018

Paltz kamermuziekfestival. Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Paltz kamermuziekfestival Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Paltz kamermuziekfestival Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Op 9 & 10 juni 2018 vond de tweede editie van het Paltz Kamermuziekfestival plaats. We

Nadere informatie

GEORGE STAM,

GEORGE STAM, GEORGE STAM, 1905-1995 DOOR DRS. MIEKE BREIJ Op donderdag 27 april 1995 overleed in zijn woonplaats Rotterdam de organist George Stam op bijna negentigjarige leeftijd. Stam was een musicus die het muziekleven

Nadere informatie

Eindelijk weten we hoe Bosch klonk

Eindelijk weten we hoe Bosch klonk Home (/plus) Jeroen Bosch (http://www.standaard.be/plus/tag/jeroen bosch) STORIONI FESTIVAL LIET INSTRUMENTEN UIT TUIN DER LUSTEN BOUWEN Eindelijk weten we hoe Bosch klonk 21 JANUARI 2016 Inge Schelstraete

Nadere informatie

NATIONAAL FEEST IN LUXEMBURG

NATIONAAL FEEST IN LUXEMBURG NUMMER 25 OKTOBER 2016 MANNEKEN PIS VERKLEED IN CHARRO NATIONAAL FEEST IN LUXEMBURG CULTURELE AGENDA Volgens de traditie werd Manneken Pis verkleed als charro, voor de herdenking van de Mexicaanse onafhankelijkheid.

Nadere informatie

KONINKLIJK CONSERVATORIUM ANTWERPEN VAKGROEPEN - SECTIONS

KONINKLIJK CONSERVATORIUM ANTWERPEN VAKGROEPEN - SECTIONS Pagina 1 van 5 LESSENROOSTER BACHELOR en SCHAKELPROGRAMMA _ MUZIEK KLASSIEK 2017-2018 Opleidingsonderdelen uit vakgebieden Algemene Muzikale Vorming en Algemene Culturele Vorming KONINKLIJK CONSERVATORIUM

Nadere informatie

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest.

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest. Met z n allen samen! Toeters en kloppers Er zijn drie soorten orkesten die enkel uit blazers en slagwerk bestaan. Samen worden deze orkesten hafabra genoemd, naar de eerste letters van hun naam. Luister

Nadere informatie

Programmavoorstellen. Seizoen 2014-2015

Programmavoorstellen. Seizoen 2014-2015 Programmavoorstellen Seizoen 2014-2015 Mengal Ensemble vzw Beneluxlaan 34 8700 Tielt t: +32 51/406417 m: +32 496/567496 www.mengalensemble.be Messe de Saint-Hubert programma 4 hoorns en orgel uitkoopsom:

Nadere informatie

Focus op Kortrijkse Muzikanten François Glorieux

Focus op Kortrijkse Muzikanten François Glorieux Focus op Kortrijkse Muzikanten François Glorieux Openbare Bibliotheek Kortrijk Focus Op. In deze maandelijkse reeks presenteren we telkens één Kortrijkse groep, componist of muzikant in detail. Afwisselend

Nadere informatie

salonclassique het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal presenteert in seizoen

salonclassique het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal presenteert in seizoen presenteert in seizoen 2018-2019 het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal 8 NOVEMBER 2018, 20:15 UUR SALON 'MEDITERRANEO' Gitaar en strijkers Paganini, De Fossa, Boccherini... 16 MEI 2019, 20:15 UUR SALON

Nadere informatie

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids

Muziekvereniging. Kunst Na Arbeid. Malletband. Vrij en Blij. Hierden. Informatiegids Muziekvereniging Kunst Na Arbeid Malletband Vrij en Blij Hierden Informatiegids Voorwoord Kunst Muziek maken is mooi en geeft je veel plezier. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om er je beroep

Nadere informatie

computer Zestienvoetskoppel Renovatie

computer Zestienvoetskoppel Renovatie Het PELS ORGEL 2 Het Bernard Pels orgel (1961) is een instrument van monumentale omvang. Het bedieningssysteem van het orgel functioneert electro-pneumatisch. Het orgel is gebouwd volgens de destijds geldende

Nadere informatie

Stichting Muziekkring Bathmen. Bathmen

Stichting Muziekkring Bathmen. Bathmen Bathmen Jaarbericht 2016 1 Inhoudsopgave blz. 1. Algemeen 3 1.1 De Stichting Muziekkring Bathmen 3 1.2 Het bestuur van de Stichting 3 1.3 Kort verslag van de activiteiten 3/4 1.4 Verwachtingen voor het

Nadere informatie

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.

TOG KORT NIEUWS GEBOREN: EVA DE LAAT! zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15. IN DE MAAT INFOBULLETIN HARMONIE TOG november 2013 TOG INTERNATIONAAL AGENDA 2013-2014: TOG KORT NIEUWS zo. 17 november: Concert met Philharmonisch orkest Het Gelre in Perron-3 in Rosmalen. Aanvang 15.00u

Nadere informatie

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten - Ria Raven - Niet alleen koordirigenten spelen een belangrijke rol in de bestaansgeschiedenis van het koor, maar natuurlijk ook de

Nadere informatie

Grosse Messe (1739) für Bach und Luther

Grosse Messe (1739) für Bach und Luther Grosse Messe (1739) für Bach und Luther een transcriptie voor zangers en barokorkest naar J. S. Bachs Dritter Teil der Clavierübung van Wouter Dekoninck Dritter Teil der Clavierübung We schrijven 1739.

Nadere informatie

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek K-klassiek / gele sticker P-Populair / witte sticker B-Beginners / groene sticker X-Kerst en Sinterklaas / oranje sticker fk-klassiek folio / licht blauwe sticker

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE Bram Van Camp COMPONIST Update 13 oktober 2017

CURRICULUM VITAE Bram Van Camp COMPONIST Update 13 oktober 2017 CURRICULUM VITAE Bram Van Camp COMPONIST Update 13 oktober 2017 Geboren Woonplaats Nationaliteit 04/06/1980, Antwerpen België Belg Opleiding 1998-2003 Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen Disciplines:

Nadere informatie

Organ Academy Maastricht 2014

Organ Academy Maastricht 2014 Organ Academy Maastricht 2014 Masterclasses Excursie Concerten 6 juli - 9 juli 2014 In 2014 organiseert het Conservatorium Maastricht in samenwerking met de stichting Pro Organo voor de tweede maal de

Nadere informatie

Blazers in de balzaal

Blazers in de balzaal Maandagenda december 2015 Kijk voor actuele informatie op www.hetgeldersorkest.nl Blazers in de balzaal Het Gelders Blaaskwintet Gudrun Bourel fluit Bram Kreeftmeijer hobo Irene Teepe klarinet Mette Laugs

Nadere informatie

OHNO COOPERATION. Een Needcompany productie. Coproductie: Festival TEMPS D IMAGES 2006/Ferme du Buisson, Scène nationale de Marne-la-Vallée

OHNO COOPERATION. Een Needcompany productie. Coproductie: Festival TEMPS D IMAGES 2006/Ferme du Buisson, Scène nationale de Marne-la-Vallée OHNO COOPERATION O.H.N.O.P.O.P.I.C.O.N.O. walk-in installatie performance Een Needcompany productie. Coproductie: Festival TEMPS D IMAGES 2006/Ferme du Buisson, Scène nationale de Marne-la-Vallée Met de

Nadere informatie

Les Buffardins. o.l.v. Frank Theuns

Les Buffardins. o.l.v. Frank Theuns Ardooisesteenweg 381 8800 Roeselare T +32 51 24 35 02 M +32 476 519 582 E info@stelito.be W www.stelito.be Btw be 469 441 891 o.l.v. Frank Theuns Inleiding! " #$# #!%! #! & # #! $ ' ' (!' ) ## $ *! ' &#!!!

Nadere informatie

Het geheimzinnig Almanakje

Het geheimzinnig Almanakje Het geheimzinnig Almanakje Muziekjes en Curieuze Historiën uit het jaar 1750 Ensemble Cannamella & Fernand Verreth In een heel klein boekje, een toevallig op de kop getikt Brussels almanakje uit het jaar

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari Beste Muziekliefhebber, Beste Muziekliefhebber,

NIEUWSBRIEF januari Beste Muziekliefhebber, Beste Muziekliefhebber, NIEUWSBRIEF januari 2019 Beste Muziekliefhebber, Beste Muziekliefhebber, Namens het Bestuur van de Culturele Stichting de Oude Kerk wens ik u een heel goed en muzikaal jaar toe. En met onze concerten gaat

Nadere informatie

Programma 21 november 2015 Open dag muziek JAZZ POP WERELDMUZIEK KLASSIEKE MUZIEK DOCENT MUZIEK MUZIEKTHEATER MASTERS EN HAVO/VWO VOOR MUZIEK EN DANS

Programma 21 november 2015 Open dag muziek JAZZ POP WERELDMUZIEK KLASSIEKE MUZIEK DOCENT MUZIEK MUZIEKTHEATER MASTERS EN HAVO/VWO VOOR MUZIEK EN DANS Programma 21 november 2015 Open dag muziek JAZZ POP WERELDMUZIEK KLASSIEKE MUZIEK DOCENT MUZIEK MUZIEKTHEATER MASTERS EN HAVO/VWO VOOR MUZIEK EN DANS Welkom op de open dag Muziek! Muziek is jouw passie,

Nadere informatie

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel A. Basisschema voor de analyse van de partituur 1. Macroscopisch A. Componist 1. Historische

Nadere informatie

KUNSTontBIJT & KLASSIEK

KUNSTontBIJT & KLASSIEK Cultureel Centrum Kasteel Bel-Air zondag 27 november 2016 11.00u KUNSTontBIJT & KLASSIEK Bohemia Express RJ77 St. George Quintet Programma Antonín Dvořàk Quintetto Sol Maggiore, Opus 77 Allegro con fuoco

Nadere informatie

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door Festival aan de Waal Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet Masterclasses door wo 8 t/m zo 12 feb 2017 Productie De Engelenbak Gasthuiskapel Zaltbommel www.engelenbakzaltbommel.nl

Nadere informatie

Orgelconcert bij kaarslicht. Jaap Zwart (Amsterdam)

Orgelconcert bij kaarslicht. Jaap Zwart (Amsterdam) Abdijkerk, s-gravenhage-loosduinen Orgelconcert bij kaarslicht 10 oktober 2008, 20.15 uur Jaap Zwart (Amsterdam) Jan Zwart en tijdgenoten Johann Sebastian Bach (1685-1750) Passacaglia in c, BWV 582 Jan

Nadere informatie

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag GOSSE DE KORT HAAGSE KUNSTENAARS Gosse de Kort: "Ik studeerde architectuur aan de TU delft en behaalde in mijn master aan de interfaculteit Artscience

Nadere informatie

Piet van der Steen, Eerstvolgende concerten:

Piet van der Steen, Eerstvolgende concerten: Piet van der Steen, geboren in 1943, studeerde orgel en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Cor Kee, Nico van den Hooven en Chris Bos. Hij vervolgde zijn orgelstudie in diverse masterclasses

Nadere informatie

NATIONAAL ORKEST VAN BELGIË O.L.V. EIVIND AADLAND

NATIONAAL ORKEST VAN BELGIË O.L.V. EIVIND AADLAND vr 30 september 2016-20 u - concertzaal NATIONAAL ORKEST VAN BELGIË O.L.V. EIVIND AADLAND BAIBA SKRIDE (VIOOL) JODIE DEVOS (SOPRAAN) Het hemelse leven vr 30 september 2016-20 u - concertzaal NATIONAAL

Nadere informatie

Antwoordenblad bij het Werkblad over orgels bij de les "Muziek uit een Gebouw"

Antwoordenblad bij het Werkblad over orgels bij de les Muziek uit een Gebouw Antwoorden bij de vragen uit hoofdstuk 1 Vraag 1 Als Yamal, Maarten en Ahmed met de tram door de stad rijden, welk muziekinstrument komen ze dan tegen? (b) een draaiorgel mooie kant van een draaiorgel

Nadere informatie