De Europese Torenvalk ( Falco Tinnunculus) Frans : Fancon crécerelle Duits : Turmfalke Engels : Eurasian Kestrel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Europese Torenvalk ( Falco Tinnunculus) Frans : Fancon crécerelle Duits : Turmfalke Engels : Eurasian Kestrel"

Transcriptie

1 Technische steekkaart : De Europese Torenvalk ( Falco Tinnunculus) Frans : Fancon crécerelle Duits : Turmfalke Engels : Eurasian Kestrel Orde : Falconiformes - Familie : Falconidae - Geslacht : Falco Soort : Falco tinnunculus Ondersoorten : Falco tinnunculus tinnunculus F.t. carariensis F.t. dacotiae F.t. rufescens F.t. rupicolaeformis F.t. interstinctus F.t. objugatus F.t. archeri F.t. perpallidus F.t. rupicolus F.t. neglectus F.t. alexandri Vlaanderen : Voor het Vlaamse landsgedeelte is de Torenvalk opgenomen in het Soortenbesluit van 15 mei Bijlage 1 artikel 1 : 1 soort : een verzameling organismen die in alle belangrijk geachte kenmerken met elkaar en hun nakomelingen overeenkomen, daarbij inbegrepen alle ondersoorten,rassen en variëteiten. Wanneer u één van de hierboven genoemde ondersoorten in uw bezit moest hebben of kunnen krijgen, moeten deze dus voldoen aan de onderstaande wetgevingen.(ongeacht waar deze vogels leven of vandaan komen.) artikel 3 2. In afwijking van 1 is dit besluit niet van toepassing op : 1 gedomesticeerde soorten, rassen of variëteiten. Dat zijn soorten of rassen of variëteiten van een soort, die het resultaat zijn van menselijke domesticatieprocessen en die zich door middel van uiterlijke kenmerken onderscheiden van soorten, of rassen of variëteiten van soorten, die van nature in het wild voorkomen; Kleurafwijkingen komen dus niet in aanmerking voor het Soortenbesluit. Het ringen is evenwel zeer aangeraden.

2 De Torenvalk moet bijgevolg geringd worden met een gesloten pootring afgeleverd door de erkende vogelvereniging KBOF conform artikel en artikel 42 van het Soortenbesluit, met binnendiameter 8.0. Cites : De Torenvalk is opgenomen in de bijlage A II op de lijst van CITES EG verordening 709/2010 van 22 juli 2010 tot wijziging van Verordening (EG) nr 338/97 De Torenvalk moet voorzien zijn van een cites-certificaat, ingeschreven zijn in een register van binnenkomst en bij sterfte of verhandeling, in een register van vertrek. KB van 09 april 2003 artikel 2. 3 en artikel Zoals u in de technische steekkaart hebt gelezen zijn er enkele verplichtingen waaraan wij ons moeten houden alvorens wij ons een stel Torenvalken aankopen. Zorg ervoor dat u bij de aankoop steeds het cites-certificaat meekrijgt( Laat u niet verleiden door de verkoper die deze certificaten later zal opsturen ). Controleer of de gegevens op de pootring overeenstemmen met de gegevens op het certificaat. Zo kan u met een gerust geweten beginnen kweken met de Torenvalk. De Europese Torenvalk heeft een lengte die gemiddeld tussen de 33 en 38 cm bedraagt. (Van kop tot staart) De spanwijdte tussen de 68 en 82 cm. Het gewicht van het mannetje (Tarcel genoemd) is tussen de gr. Van het vrouwtje tussen gr. Het is één van de meest voorkomende valkjes in Europa en onze streken. Meestal ziet u ze biddend met de vleugels slaand, stil hangen in de lucht, speurend naar een prooi op de grond. U kan ze ook veel aantreffen bovenop een verlichtingspaal speurend naar prooi. Open terreinen met lage vegetatie zijn hun geliefkoosde biotoop. Het geluid is typisch kikikikiki. Zo kan men ze ook in de steden terugvinden. Er is zelfs koloniebroed waargenomen. Wat zo speciaal is bij de torenvalk dat zij het urinespoor van muizen kunnen zien van op hun vlieghoogte en bijgevolg hun prooien als het ware kunnen volgen.(soort ultravioletstraling) Het volwassen mannetje heeft een licht blauwgrijze kopkleur, de rug en vleugels is roodbruin en de vleugels zijn voorzien van kleine donkere vlekken. De staart is blauwgrijs met een brede zwarte eindband. De onderzijde is geelachtig bruin met donkere vlekken.

3 Het volwassen vrouwtje is iets minder fraai gekleurd. De kop, rug en vleugels zijn roestbruin Het vleugeldek ook met donkere vlekken. De onderzijde is eveneens geelachtig bruin met donkere vlekken, iets meer vlekkerig dan het mannetje. De staart is voorzien van zwarte dwarse banden. De jonge vogels lijken bij het uitvliegen meest op het vrouwtje, maar er zijn toch kleine verschillen te zien tussen tarcel en vrouwtje, later meer details hiervan. De Torenvalk maakt zelf geen nest en gebruikt oude ekster of kraaiennesten. Hij maakt ook gretig gebruik van geplaatste bakken waarvan de afmetingen circa 40 cm hoogte, 40 cm diepte en 40 cm breedte moeten zijn waarvan één kant open is, voorzien van een opstaande kant van ongeveer 12 a 15 cm. Deze bakken moeten op een hoogte van minsten 4 m van de grond geplaatst worden. In de polderstreken plaatsen veel landbouwers zulke bakken om de muizenplagen in toom te houden. Het voedsel in de natuur bestaat hoofdzakelijk uit muizen (praktisch 85 % en 15 % uit insecten) Muizen bevatten bijzonder veel calcium. Buiten het kweekseizoen leven zowel tarcel als vrouwjte solitair. Het zijn deels trekvogels en deels standvogels. Kweken in gevangenschap. In de voliere zijn deze vogels goed te houden en kweken relatief goed. Torenvalken zijn reeds na één jaar kweekrijp. Een voliere met afmetingen van 2.5 m lengte, 2.5 m diepte en 2.5 m hoogte is aangewezen. Zorgen voor voldoende vliegruimte. De bodem kan bestaan uit aarde of zand.(gemakkelijk te kuisen). Men kan ook keien gebruiken als ondergrond maar dat vind ik toch niet zo geschikt. De voliere mag ook kleiner zijn. Bv. 2 m lengte, 1.5 m diepte en 2 m hoog. De kweekbak, met de afmetingen hierboven vermeld, plaatst men zo hoog mogelijk. Men voorziet de bodem ervan van hooi of stro. Ik prefereer hooi. Ik kuis mijn volieres elke week uit. Ik maak de bodem schoon. Regelmatig gebruik ik Farm Fresh te koop in de vogelwinkels. Het is een goed ruikend ontsmettingsmiddel dat op de bodem en muren mag aangebracht worden, ook wanneer de vogels in de voliere zitten. Men doet dit met een verstuiver. Plaats een koppel steeds samen en laat het samen. Als men weet dat Torenvalken niet voor de rest van hun leven bij elkaar blijven en buiten het kweekseizoen een

4 solitair leven leiden, kan het zijn dat er buiten het kweekseizoen ruzies kunnen ontstaan tussen de tarcel en het vrouwtje. Mijn ervaring leert echter dat dit eerder zeldzaam is. Buiten het kweekseizoen ziet men wel dat beide vogels apart zitten en niet dicht bij elkaar. Let wel op dat deze ruzies niet escaleren en dat u tijdig kan ingrijpen. Als voedsel geeft ik diepvries ééndagskuikens en muizen. Ik wissel deze voeding geregeld. Driemaal in de maand geef ik Vitamin-cal en zuiver beendermeel aan mijn Torenvalken. Dat doe ik als volgt. Ik koop een doos Vitamin-cal (In Aveve) verkrijgbaar. Ik koop bij de apotheker 1 kg zuiver beendermeel. Bij de inhoud van de doos Vitamin-cal voeg ik dan drie a vier soeplepers beendermeel toe en meng alles goed. Ik trek onder de bek van het ééndagskuiken de huid wat open en doe een mespuntje van deze mengeling op het blote vlees. Ik geeft per dag, buiten het broedseizoen, 2 ééndagskuikens per kop. Dus 4 stuks per voliere. Ik geef daarbij regelmatig een tweetal muizen. Vanaf januari begin ik deze voeding op te drijven. Tweemaal in de week 6 ééndagskuikens. Dit doe ik tot einde februari. Vanaf maart geef ik dagelijks 6 kuikens en enkele muizen meer. Dit om volgende reden. Hoe meer het voedselaanbod, hoe meer eieren gelegd worden. Vanaf half april ziet men dat de tarcel het vrouwtje naar de nestbak lokt met de typische roep kikikiki Tamelijk vlug worden dan eieren gelegd. Als men de pop niet meer ziet, is het nodig eens in de nestbak te kijken. Normaal ziet men dan bruine gespikkelde eieren liggen. Normaal worden om de twee dagen de eieren gelegd. Tussen de 4 en 6 eieren kunnen verwacht worden. Normaal begint het vrouwtje te broeden vanaf het voorlaatste ei dat gelegd wordt. Als ik zie dat er een ei in het nest ligt tel ik daar 30 dagen bij om dan eens te kijken of er reeds jongen zijn. Als het vrouwtje gaat eten zal de tarcel de eieren warm houden. Ik heb vastgesteld dat de tarcel toch tamelijk lang op de eieren kan blijven zitten. Als het vrouwtje aan het broeden is ziet men die praktisch niet. Zij ligt zo plat achter de opstaande kant.

5 Vanaf het ogenblik dat er jongen zijn moet het aanbod van het voedsel opgevoerd worden. In regel geef ik dan een ééndagskuiken per jong méér, ook een muis méér. Ik geef dan ook mijn Vitamin-cal met beendermeel dagelijks. Het voedsel wordt door de tarcel naar het nest gebracht. Zoals het hoort moet u al in het bezit zijn van de juiste ringen! Let erop dat u de jongen niet te vroeg ringt (verlies van ringen). Met een beetje ervaring weet men rap wanneer de jongen de gepaste grootte hebben om te ringen. Let ook op het feit dat de jongen van leeftijd verschillen. Dus drie a vier dagen is nodig om alle jongen te ringen. Kijk bij de tweede ringbeurt of de reeds geringde jongen hun ring nog dragen. Wanneer alle jongen geringd zijn is het aangeraden toch nog eens nestcontrole te doen of alle jongen voorzien zijn van hun vaste pootring. Bij het ringen is het wel oppassen geblazen. Best zet men een muts op en voorzie u van een dikke jas. Doe één werkhandschoen aan om de pop van het nest te doen gaan. Soms blijft zij krijsend met opengesperde bek en klauwen zitten. De tarcel kan u ook in het aangezicht vliegen. Let daar mee op. Ze zijn werkelijk vliegensvlug en om hun nest te beschermen maken zij gretig gebruik van hun scherpe klauwen! Met een beetje ervaring zie je reeds van in het nest, als de jongen reeds een tweetal weken zijn, het verschil tussen vrouwtje en tarcel. De tarcels zijn iets kleiner en de washuid (boven de bek) is ook iets kleiner. Dat is toch wel opvallend. Normaal komen praktisch alle jongen uit. Ik heb een gemiddelde van 4 a 5 jongen per nest. Nadat de jonge vogels zijn uitgevlogen worden zij nog een veertiental dagen gevoederd door beide ouders. Ook dan kan men reeds minieme verschillen zien tussen tarcel en vrouwtje. De tarcels hebben een meer blauwere kleur op hun stuit en de dwarse banden zijn fijner. Bij de vrouwtjes is de tekening op de staart veel breder. Nadat de jongen van de ouders genomen zijn kan het vrouwtje met een nieuw nest beginnen. Ik heb zo een twee koppels die dat doen. De andere brengen slechts één nest groot. Als de jongen er zijn en in een aparte voliere zitten, is het uiteraard sterk aangeraden de ringnummers van de jongen te noteren op een kaartje welke jongen uit welke voliere komen. Enkele bemerkingen nopens het voedsel.

6 Vele kwekers en roofvogelhouders verwijderen de dooier uit het ééndagskuiken. Ik doe dat niet en heb nog nooit moeilijkheden ondervonden. Andere kwekers en houders doen dat wel. Ik kan maar één raad geven. Doe zoals ge het voor uzelf goed vindt. Verander uw voedingsgewoonten niet. Leer uw jonge roofvogels muizen eten. Want wanneer deze dat niet kennen zullen zij dat niet vanzelf eten! Nadat wij jongen op de stok hebben begint de administratieve kant van onze hobby terug in werking te treden. Namelijk per jong moeten deze, wanneer u ze verhandeld, een cites-certificaat hebben. Voor de jonge liefhebbers leg ik hier nog eens uit wat er moet gebeuren. U vult een document Verklaring van Kweek in. De invulling wijst zijn eigen uit. U vult per jong een blanco Cites-certificaat in. Duidelijk schrijven, zeker de ringnummer. U kan deze blanco documenten vragen aan de dienst CITES (Adres hieronder) of aan een collega kweker. Neem dan ook enkele kopies, zodat u die in de toekomst in het bezit hebt. Bij een eerste kweek van uw oudervogels moet u de originele cites-certificaten meesturen met de ingevulde Verklaring van Kweek en Cites-certificaten Aangeraden is van alle documenten een kopie te nemen. Zeker van uw originele certificaten. Dit alles stuurt u op naar : C.I.T.E.S Beheersorgaan Eurostation Blok II 2 de verdieping Victor Hortaplein 40 bus BRUSSEL Na verloop van tijd krijgt u de originele certificaten teruggestuurd. Op het einde van de maand krijgt u dan een factuur ter betaling. Per nieuw certificaat dient tot op heden 12.5 betaald te worden. (In de toekomst wordt dat 20 ) Al uw jonge vogels schrijft u dan ook in op de register van binnenkomst.

7 Wanneer u jongen verhandeld schrijft u deze uit op het register van vertrek. (KB 09 april 2003). Het lijkt allemaal nogal omslachtig en ingewikkeld, maar het valt al bij al mee. Ik wens u nog veel succes toe bij de kweek van deze toch mooie vogels.

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

Saleghemse krekengebied Overview langs kreek met zijn prachtige rietkragen, weilanden en graanakkers langsheen oude dijken.

Saleghemse krekengebied Overview langs kreek met zijn prachtige rietkragen, weilanden en graanakkers langsheen oude dijken. Saleghemse krekengebied Overview langs kreek met zijn prachtige rietkragen, weilanden en graanakkers langsheen oude dijken. Hier zijn nog ontzettend mooie plekken die een sterke aantrekkingskracht hebben

Nadere informatie

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen !! Nationaal Park Hoge Kempen Wat is een vogel? Wat is het verschil tussen roofvogels en uilen? Zijn er grote verschillen tussen roofvogels? Hoe kan ik roofvogels herkennen? Wat is de grootste roofvogel?

Nadere informatie

DE VALKEN. HET SMELLEKEN (Falco comlumbarius) Uiterlijke kenmerken

DE VALKEN. HET SMELLEKEN (Falco comlumbarius) Uiterlijke kenmerken DE VALKEN HET SMELLEKEN (Falco comlumbarius) Uiterlijke kenmerken Het mannetje is met een lengte van 27 cm. niet veel groter dan een merel. Het vrouwtje meet ca. 33 cm. Buiten de afmeting is er een duidelijk

Nadere informatie

De Braamsluiper (Sylvia Curruca)

De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De Braamsluiper (Sylvia Curruca) De braamsluiper Inleiding De braamsluiper is een insectenetende vogel die ongeveer 14 cm groot is. Zowel man als pop dragen hetzelfde verenpak en zijn mijn inzien niet

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water.

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water. Kweek ervaring met de kluut ( Recurvirostra avosetta) Het kweekseizoen 2008 ben ik met 5 koppels kluten begonnen. Alle koppels had ik samen in een volière zitten met een afmeting van 6 x 9 m en 3 meter

Nadere informatie

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast.

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast. KRAAIACHTIGEN Vijf soorten van de kraaienfamilie zijn in Vlaanderen algemeen verspreid, het zijn de Vlaamse gaai, de ekster, de kauw, de roek en de zwarte kraai. Ze zijn te zien rond het huis en ook op

Nadere informatie

K.N.N.V. afd. Vriezenveen

K.N.N.V. afd. Vriezenveen K.N.N.V. afd. Vriezenveen Project: Torenvalk 2017 (foto: G. Schepers) Contactadres: Johan Nipuis Westeinde 230 7671 CJ Vriezenveen Tel. 0546-565872 Verslag activiteiten en resultaten van het Torenvalkproject

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ijsvogel! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

K.N.N.V. afd. Vriezenveen

K.N.N.V. afd. Vriezenveen K.N.N.V. afd. Vriezenveen Project: Torenvalk 2017 (foto: G. Schepers) Contactadres: Johan Nipuis Westeinde 230 7671 CJ Vriezenveen Tel. 0546-565872 Verslag activiteiten en resultaten van het Torenvalkproject

Nadere informatie

De huiszwaluw in kleur

De huiszwaluw in kleur De huiszwaluw in kleur Uiterlijke kenmerken 1 / 3e graad Misjel Decleer Fonny Schoeters Verenkleed Uiterlijke kenmerken 2 / 3e graad Het is lente, de huiszwaluwen zijn terug in ons land! Ze gaan direct

Nadere informatie

Lesactiviteit 2.1 Aanpassingen vogels algemeen en die van kusttrekvogels

Lesactiviteit 2.1 Aanpassingen vogels algemeen en die van kusttrekvogels Lesactiviteit 2.1 Aanpassingen vogels algemeen en die van kusttrekvogels Werkvorm: Klassikaal, binnen. Materialen: bord; plaatjes van vogels, opgezette vogels of delen daarvan. Achteraan deze lesactiviteit

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Uitgelicht: de Rietgors, De Lorrie van de Blauwe Bergen Ringenbestelformulieren TT Bulletin (incl. inschrijflijst TT) Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Nadere informatie

De Kookaburra Lachende Hans Australische Bosijsvogel Dacelo Novaeguineae

De Kookaburra Lachende Hans Australische Bosijsvogel Dacelo Novaeguineae De Kookaburra Lachende Hans Australische Bosijsvogel Dacelo Novaeguineae Het geluid, de lachende roep is overal ter wereld bekend. Oorspronkelijk komt de Kookaburra uit het oosten van Australië. Maar hij

Nadere informatie

De Pimpelmees (Parus Caeruleus)

De Pimpelmees (Parus Caeruleus) De Pimpelmees (Parus Caeruleus) Inleiding Wie is er niet bekent met dit zeer acrobatische vogeltje. Hij is zo gewoon geworden voor de mens dat ze de fantastische kleuren van dit vogeltje niet eens meer

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

4. Hoeveel rupsjes verdwijnen per dag in het opengesperde bekje van een jong koolmeesje?

4. Hoeveel rupsjes verdwijnen per dag in het opengesperde bekje van een jong koolmeesje? Bos- en natuurquiz 1. Hoeveel procent van de oppervlakte van Vlaanderen is bos? a. 10% b. 30% c. 50% d. 80% 2. Er bestaan verschillende soorten spechten: de zwarte specht, de groene specht, de grote bonte

Nadere informatie

Beestige Buren. Voorbereiding in de klas

Beestige Buren. Voorbereiding in de klas Beestige Buren Voorbereiding in de klas Inhoud 1. Inleiding 2. Klauw, de grauwe klauwier 2.1 Een brief van Klauw 2.2 Paspoort van Klauw 3. De zomer- en winterburen van Klauw 3.1 Voorbereiding 3.2 Uitleg

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

De zwarte mees (Parus Ater)

De zwarte mees (Parus Ater) De zwarte mees (Parus Ater) I Koppeltje Zwarte Mezen Inleiding De zwarte mees is een echte bosbewoner en zijn voorkeur gaat uit naar naaldbomen en berkenbomen. Het verspreidingsgebied is enorm, het beslaat

Nadere informatie

Heggemus (prunella modularis)

Heggemus (prunella modularis) Heggemus (prunella modularis) Beknopte inleiding: De heggenmus is een vrij onopvallende verschijning die vrijwel in geheel Europa voorkomt. Daarbuiten komen zij ook voor in grote gedeeltes van Azië, ook

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI

SPREEKBEURT AMAZONEPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AMAZONE- PAPEGAAI BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

Roofvogels op Voorne-Putten

Roofvogels op Voorne-Putten Roofvogels op Voorne-Putten Roofvogels Met roofvogels worden meestal twee, niet aan elkaar verwante orden van vogels bedoeld: de Accipitriformes en de Falconiformes. Roofvogels zijn niet de enige vogels

Nadere informatie

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven

België. Ik heb immers een missie, en deze wil ik hoe dan ook voltooien. Op naar kweekseizoen Peter van der Ven Kweek met de KEEP Soms heeft een vogelkweker een uitdaging nodig. Omdat ik hoofdzakelijk sijzen, baardmannen en goudvinken kweek, viel mijn aandacht 3 jaar terug op de Keep. Deze vogel zie je 1, 2, 3 niet

Nadere informatie

Alfabetische lijst van beschermde vogels 2012

Alfabetische lijst van beschermde vogels 2012 Alfabetische lijst van beschermde vogels 2012 Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding DG4 - Afdeling Dierenwelzijn en

Nadere informatie

flamingo Klasse vogels

flamingo Klasse vogels flamingo Klasse vogels Orde flamingoachtigen In ZOO en Planckendael vind je drie verschillende flamingosoorten: (Planckendael) Dwergflamingo (Planckendael) (ZOO) Dwergflamingo Familie flamingo s flamingo

Nadere informatie

Spreekbeurt roofvogels

Spreekbeurt roofvogels Spreekbeurt roofvogels Roofvogels algemeen Er zijn zo n 300 verschillende soorten roofvogels. Daarvan komen er ongeveer 30 in Nederland voor. Roofvogels zijn vogels die prooien vangen, doden, en opeten.

Nadere informatie

Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen

Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen Kweekervaring met Japanse en Zilveroor Nachtegalen Inleiding Dit kweekverslag beslaat een periode van twee kweekseizoenen met de Japanse nachtegaal (leiothrix lutea) als ook met de zilveroornachtegaal

Nadere informatie

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015

Mahlerlaan Amsterdam. Roofvogelonderzoek. Opdrachtgever: O.G.A. Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Roofvogelonderzoek Mahlerlaan Amsterdam Opdrachtgever: O.G.A Tussentijdsverslag : 2 september 2015 Onderzoek : drs. Lex van Groningen, dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 18 DECEMBER 1998. - Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 september 1981 betreffende de bescherming van vogels in het Vlaamse

Nadere informatie

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen)

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen) FAMILIE SPEURTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. * makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen).

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. Twee hoofdsoorten 2. Echo 3. Huid en vleugels 4. Jonge vleermuizen 5. Vleermuizen in Nederland

inhoud blz. Inleiding 1. Twee hoofdsoorten 2. Echo 3. Huid en vleugels 4. Jonge vleermuizen 5. Vleermuizen in Nederland Vleermuizen inhoud blz. Inleiding 3 1. Twee hoofdsoorten 4 2. Echo 6 3. Huid en vleugels 7 4. Jonge vleermuizen 8 5. Vleermuizen in Nederland 9 6. Andere soorten vleermuizen 11 7. Vleermuisweetjes 13 8.

Nadere informatie

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula)

De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde blauwborst (Luscinia Svecica Cyanecula) De Witgesterde Blauwborst Beknopte beschrijving De blauwborst is een vogel die voorkomt in Europa, Azië, west-alaska en noord Amerika. De man heeft

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Hoenders: Herkomst en aanschaf

Hoenders: Herkomst en aanschaf Hoenders: Herkomst en aanschaf Kippen zijn al zo oud als de wereld, zul je weggen. Hoe zijn al die rassen ontstaan, wil je weten. Het doet niet ter zake of de kip er nu eerder was of het ei. De Bankiva

Nadere informatie

13 Werkblad bij de PLUS

13 Werkblad bij de PLUS Naam: Klas: Kleur elk vakje groen wanneer je ermee klaar bent! Lezen Doen in Zonneland Vragen bij Zonneland Bijkomende opdracht p. 3 - Waar heb je zelf al roofvogels gezien? - Wat weet je er al over? Kijk

Nadere informatie

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis)

De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) De Australische Koningsparkiet (Alisterus s. scapularis) Van de koningsparkieten zijn drie soorten, met elk weer één of meerdere ondersoorten, bekend. Onder de vogelliefhebbers in Europa is de Australische

Nadere informatie

BETREFT: CITES: NIEUW MODEL VAN CERTIFICAATAANVRAAG

BETREFT: CITES: NIEUW MODEL VAN CERTIFICAATAANVRAAG FEDERALE VERHEIDSDIENST VLKSGEZNDHEID, VEILIGHEID VEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding Afdeling Dierenwelzijn en CITES Eurostation II 7 e verd. Victor Hortaplein 40 Bus

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRASPARKIET

SPREEKBEURT GRASPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRASPARKIET VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASPARKIET

Nadere informatie

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet)

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) De familie van de Pyrrhura Picta behoort tot de kleinere Pyrrhurasoorten. Van de Pyrrhura Picta zijn negen ondersoorten bekend waarvan, voor zover bekend, slechts

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior.

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. Rekenen met eieren, & 0 kerndoel Instructie & Introductie Het proces van ei tot zelfstandige, volwassen vogel is heel anders dan het volwassen worden van mensen; het gaat veel sneller. Het broedseizoen

Nadere informatie

Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant

Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant Vestiging en recente toename van Raven als broedvogel in Noord Brabant Leo Ballering District Coordinator Oost Brabant Zeldzame Broedvogels Sovon Vogelonderzoek Nederland Inhoud presentatie Karakteristieken

Nadere informatie

Prooiaanvoer steenuilen Beleef de Lente, broedperiode 2010.

Prooiaanvoer steenuilen Beleef de Lente, broedperiode 2010. Prooiaanvoer steenuilen Beleef de Lente, broedperiode 2010. Inleiding Het eerste ei werd gelegd op 21 april s avonds rond half negen. Nummer twee volgde op 23 april rond half acht s avonds, het derde op

Nadere informatie

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis Vogels op reis inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 5 4. Wintergasten 6 5. Standvogels 7 6. Deeltrekkers 8 7. Op reis 9 8. Het ontstaan van de trek 12 9. De goede richting 13 10. Een

Nadere informatie

Torenvalken Falco tinnunculus broedden succesvol op ons balkon op 7 hoog: een dagboek

Torenvalken Falco tinnunculus broedden succesvol op ons balkon op 7 hoog: een dagboek Torenvalken Falco tinnunculus broedden succesvol op ons balkon op 7 hoog: een dagboek Rob Bak In het voorjaar van mei 2015 kwamen we tot een bijzondere ontdekking. Al een tijd lang hoorden wij luid gekwetter

Nadere informatie

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior.

Van ei tot vogel. Rekenen met eieren. 24, 33 & 40 kerndoel. voor de leerkracht. Instructie & Introductie. Opwarmopdracht. Junior. groep /6 Rekenen met eieren, & 0 kerndoel Instructie & Introductie Het proces van ei tot zelfstandige, volwassen vogel is heel anders dan het volwassen worden van mensen; het gaat veel sneller. Het broedseizoen

Nadere informatie

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels Serie vogels Struisvogel Struthio camelus Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven

Nadere informatie

De boerenzwaluw in kleur

De boerenzwaluw in kleur De boerenzwaluw in kleur Uiterlijke kenmerken 1 / 3e graad BVNF TB Yves Baptiste Fonny Schoeters Verenkleed Uiterlijke kenmerken 2 / 3e graad Hoog in de lucht vliegen zwaluwen. Je kan maar moeilijk de

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde

Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Werkbundel de steenuil Iedere Limburgse gemeente adopteerde Welke soort werd geadopteerd door de hieronder vermelde gemeenten? een zeldzame planten- of diersoort. Tongeren Herstappe Steenuil Heers Borgloon

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal,

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal, 0 Hallo allemaal, Wat leuk dat jullie vandaag met mijn koffer op pad gaan! Mijn naam is Berend Buizerd. Ik woon in Weerribben-Wieden. Ik voel me hier heel goed thuis. Mijn belevenissen heb ik in dit boekje

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

!!!!"### " $% + " $% -""!. /"0%. + %"" 1 "" 3 '$ + * + + * +1 5*!! 1"! '!' 5%!.* " " "!.%%"!%%!-8! " $% *8! %! 9: $% !$!!

!!!!###  $% +  $% -!. /0%. + % 1  3 '$ + * + + * +1 5*!! 1! '!' 5%!.*   !.%%!%%!-8!  $% *8! %! 9: $% !$!! 1 !!!!"### #$% $% &'() " $% %""*$ +, " $% %""* -""!. /"0%.!*% + %"" 1 "" 2 3 '$ + * + " $% + + * ++ 4""% +1 5*!! +2 4""*! 1"! '!' '() $""" '()6 "%##!& 4&*!7 5%!.* " " "!.%%"!%%!-8!!'() 8%!!""" %"" $% *8!

Nadere informatie

Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het

Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het Grasparkieten Deel 6 DE KWEEK Rusttijd. Meerdere kwekers houden in de zomer de vogels sober. Sommigen zonder bijverlichting anderen alleen door het zaad tot op de bodem op te laten eten en geen eivoer

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI (Corvus corone corone) Zwarte vogel van ongeveer 47 cm. met donkergrijze snavel en poten. In de vlucht staan de eerste 4 handpennen vrij ver uit elkaar. De kraai maakt een

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 18 juli Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 18 juli Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 18 juli 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was weer een heel aardige dag en ik heb met plezier bijna een volledige werkdag doorgebracht op de tuinen van De Wiershoeck

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

40. De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren

40. De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren Instructie & Introductie Alle vogels lijken een beetje op elkaar maar toch zijn alle vogels anders. Dit introductiewerkblad laat de leerlingen kennis maken met een vogel. Laat de leerlingen in groepjes

Nadere informatie

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen Uilen Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt houden over de uil, omdat ik het een leuk dier vind en ik vind de uil altijd heel wijs kijken. Uilen zijn nachtdieren. Daarom zie je ze zelden. Er leven 134 soorten

Nadere informatie

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES!

RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! RUSTIG OP WEG NAAR SUCCES! Het kweken van vijgpapegaaien in Weltvogelpark Walsrode Door: Anne Hoppmann, Norbert Neumann (Duitsland) Met hun maximum grootte van 20 cm, behoren vijgpapegaaien (Tribe Cyclopsittacini)

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

De Bosuil bij Beleef De Lente 2015

De Bosuil bij Beleef De Lente 2015 De Bosuil bij Beleef De Lente 2015 Door Renée Demmenie en Leo Ballering (NESTKAST*) Bij Beleef de Lente 2015 (van Vogelbescherming Nederland) kwam voor het eerst een legsel van de Bosuil voor de camera

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2017 Walter Van Kerkhoven Tijdens het broedseizoen van 2017 werd onderzoek gedaan naar het voorkomen, broedgedrag

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

Uiterlijke kenmerken 1 / 2e graad

Uiterlijke kenmerken 1 / 2e graad Zoek de zwaluw Uiterlijke kenmerken 1 / 2e graad Elke vogel ziet er anders uit. Niet alleen de kleuren, maar ook de vorm! Schrijf bij elke vogel de juiste naam. De boerenzwaluw in kleur Uiterlijke kenmerken

Nadere informatie

Havik (Accipiter gentilis) en de Slechtvalk (Falco peregrinus) De regelgeving nader toegelicht.

Havik (Accipiter gentilis) en de Slechtvalk (Falco peregrinus) De regelgeving nader toegelicht. Havik (Accipiter gentilis) en de Slechtvalk (Falco peregrinus) De regelgeving nader toegelicht. Onderwerpen CITES regelgeving omtrent de havik en slechtvalk Nationale regelgeving: Bezitsontheffing Administratie

Nadere informatie

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond Stokstaartje Inhoud 1. wat is een stokstaartje 2. mijn familie onder de grond 3. de jacht en het eten 4. de geboorte 5. het lijf 6. extra/vragen 1. Wat is een stokstaartje De wetenschappelijke naam van

Nadere informatie

VR DOC.0399/2BIS

VR DOC.0399/2BIS VR 2018 2704 DOC.0399/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het welzijn van in gevangenschap gehouden roofvogels DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 23 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 23 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 23 mei 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een heerlijke dag. De zon scheen, maar de sluierbewolking maakte het fotograferen tot een prettige bezigheid. Er

Nadere informatie

Leefomgeving en voedsel Herkenning

Leefomgeving en voedsel Herkenning Fazanten A onze volks tuin vertrek, zie ik steeds een fazantenpaartje aan komen wandelen. De ene keer loopt de haan voorop en de andere keer de hen. Steevast schieten ze hetzelfde laantje in en ik vroeg

Nadere informatie

Lagadishi, Blauw-blauw, Pega pega, Toteki

Lagadishi, Blauw-blauw, Pega pega, Toteki 1 BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA Lagadishi, Blauw-blauw, Pega pega, Toteki 2 INHOUDSOPGAVE Contents Lagadishi, Blauw-blauw, Pega pega, Toteki... 1 Hagedissen... 3 Blauw-blauw... 3 Toteki... 5 Pega pega... 5

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM

30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM 30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM H.Folkertsma Juni 2011 Feest & genieten. In het afgelopen verslagjaar vierden we ons dertigjarig jubileum en dat jaar stond in het teken van genieten. Want het

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Uilenpresentatie E L S J O N K E R S G R O O T

Uilenpresentatie E L S J O N K E R S G R O O T Uilenpresentatie E L S J O N K E R S G R O O T Uilen, waarom? Omdat ik een aantal keren bij een ringsessie van kerkuilen ben geweest,ben ik geïnteresseerd geraakt in uilen, met name de Kerkuil en de Steenuil.

Nadere informatie

Een andere kijk op Den Haag

Een andere kijk op Den Haag Dagelijks vliegen er vogels om ons heen. Als je deze medestadbewoners nog niet kent, ga je in deze les kennis met ze maken. Goed om je heen kijken en op schrijven wat je ziet zijn manieren om de stad een

Nadere informatie

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad Handige Harry s Handleiding en leerdoelen - 2de graad Van een aantal dieren kunnen aantonen dat ze aangepast zijn aan hun omgeving. De vaardigheden van dieren in verband brengen met hun levenswijze Voorbeelden

Nadere informatie

Kraaiachtigen. Inleiding

Kraaiachtigen. Inleiding Kraaiachtigen Inleiding De hieronder vermelde Kraaiachtigen zijn predatoren omdat zij als jagend dier prooien (eieren, jonge vogels en wild) vangen en doden om voedsel te verwerven. Kraai Zwarte vogel

Nadere informatie

Holenduif. Zes eieren

Holenduif. Zes eieren Weer nieuwe kasten In februari is er weer een aantal nieuwe kasten opgehangen. Ook is er een aantal kasten vervangen omdat ze van ouderdom uit elkaar vielen. Tevens zijn enkele kasten verhangen omdat de

Nadere informatie

Informatieles Vleermuizen

Informatieles Vleermuizen Informatieles Vleermuizen De les is bedoeld voor groep 5 t/m 8 van het primair onderwijs en leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Er komen verschillende facetten over het leven van de vleermuis

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DG Dier, Plant en Voeding (DG4) DIENST GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN MESTSTOFFEN ISK BIOSCIENCES EUROPE N.V. PEGASUSPARK

Nadere informatie