Servicepunt Mantelzorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Servicepunt Mantelzorg"

Transcriptie

1 Servicepunt Mantelzorg Nieuwsbrief zomer 2017 Verder in deze Nieuwsbrief: Respijtzorg: overname van de mantelzorgtaken OZO-verbindzorg, een digitaal contactsysteem Afschaffen mantelzorgboete Voorwoord: Wat later dan gebruikelijk maar dan ligt hij nu dan toch weer voor u: de Nieuwsbrief van het Servicepunt mantelzorg. Doordat de gemeente de uitvoering van de mantelzorgwaardering bij ons heeft neergelegd hebben we veel - bij ons nog onbekende - mantelzorgers kunnen inschrijven. Er is u informatie toegestuurd waarna een vrijwilliger u benaderd heeft om te vragen of alles duidelijk was en of u nog specifieke wensen had voor ons aanbod. Wij spelen graag in op de vragen die er leven onder mantelzorgers. Zo is er een partner-gespreksgroep ontstaan en bieden wij dit najaar opnieuw een aanbod voor naasten van mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ook is er besloten om door te gaan met het GGZ-cafe. Lees hierover meer in deze Nieuwsbrief. In mei hebben de jonge mantelzorgers van 6 12 jaar een leuke middag gehad bij Kok Experience. Kent u jongeren die opgroeien in een gezin waar iemand gezondheidsproblemen heeft, meldt deze jongeren dan bij ons aan. Wij organiseren regelmatig uitjes voor hen! Na de zomer wordt u door een collega van mij uitgenodigd om de mantelzorgwaardering 2017 aan te vragen. Een goede zomer gewenst, Gerrie Faber, mantelzorg consulent

2 Respijtzorg: overname van de mantelzorgtaken Het is een vraag die we als mantelzorgconsulent vaak krijgen: wat gebeurt er als ik als mantelzorger uitval of er eens tussen uit wil? Veel mensen die zorg nodig hebben, kunnen door de inzet van een mantelzorger thuis blijven wonen. Maar wat als de mantelzorger tijdelijk uitvalt? Er moet dan extra zorg worden geregeld voor de cliënt. Welke wetten regelen die (respijt)zorg? Als de mantelzorger tijdelijk wegvalt, is het voor gemeenten en zorgverzekeraars niet altijd gelijk duidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is. Afhankelijk van de situatie, valt de zorg die nodig is, onder verschillende wetten: de Wmo, de Wlz, (Wet Langdurige Zorg) de Jeugdwet of de Zvw (Zorgverzekeringswet). Een mantelzorger kan gepland wegvallen, omdat hij of zij bijvoorbeeld een ziekenhuisopname gepland heeft staan of met vakantie wil. Het kan ook gebeuren dat de mantelzorger ongepland wegvalt, dan is er sprake van spoedzorg of crisisopvang. Dit kan lang niet altijd binnen eigen kring opgevangen worden.

3 Hieronder drie verschillende voorbeelden: Voorbeeld 1: Meneer Jansen (81) heeft lichte dementie. Hij gaat twee keer per week naar de dagopvang. Dit geeft zijn vrouw, die voor hem zorgt, wat tijd voor zichzelf. Door de dagopvang redden ze het samen, er is geen andere ondersteuning nodig. Mevrouw Jansen komt op een dag onverwacht in het ziekenhuis te liggen. Meneer Jansen kan niet alleen thuis zijn en het eigen netwerk kan beperkt ondersteunen. Meneer Jansen krijgt ondersteuning vanuit de Wmo (de dagopvang). Dit betekent dat de gemeente in dit geval verantwoordelijk is voor een tijdelijke oplossing. Bij een acute situatie is het niet altijd nodig dat iemand wordt opgenomen in een zorginstelling. Soms kan de situatie ook opgelost geworden met extra dagopvang of begeleiding of hulp van de wijkverpleegkundige. Voorbeeld 2: Meneer en mevrouw Singh Meneer Singh (69) zorgt voor zijn vrouw (72), die een niet aangeboren hersenletsel heeft. Binnenkort moet hij naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn knie. Mevrouw Singh kan niet alleen thuis blijven en er zijn geen anderen in het sociaal netwerk die haar kunnen helpen. In dit geval is de gemeente verantwoordelijk voor tijdelijke overname van de zorg ter ondersteuning van de mantelzorger (Wmo 2015). Dit kan in de vorm van een kortdurende opname. Mevrouw Singh wordt voor een week opgenomen in een zorginstelling. Voorbeeld 3, de Wlz: Peter zorgt voor zijn volwassen zoon Peter (55) is een alleenstaande vader. Zijn zoon (24) heeft een verstandelijke beperking. Na het overlijden van zijn vrouw heeft Peter ervoor gekozen om zijn zoon thuis te laten wonen. Dit kan door de forse inspanningen die Peter als mantelzorger doet met hulp van professionals. De moeder (84) van Peter woont in het buitenland en is plotseling ziek geworden. Peter wil graag een paar dagen naar haar toe maar dan moet de zorg voor zijn zoon wel goed geregeld zijn. De zoon van Peter heeft een Wlz-indicatie. Zorgkantoren zijn in dit geval verantwoordelijk voor spoedplaatsingen in een intramurale instelling (verpleeghuis) voor cliënten met een Wlz-indicatie die thuis wonen. De tijdelijke opname voor Peters zoon kan hierdoor snel geregeld worden. OZOverbindzorg OZOverbindzorg is een project voor de verbetering van de zorg rondom en ouderen en hun mantelzorgers binnen het programma GezondVeluwe. Bij GezondVeluwe hebben verschillende huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers, zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en cliëntenorganisaties de handen ineen geslagen. Zij maken gebruik van OZOverbindzorg: een eenvoudige manier om te communiceren via een internetsite.

4 Hoe werkt het? Een wijkverpleegkundige legt het digitale communicatiemiddel uit: OZOverbindzorg is een beveiligde internetsite waarmee je berichten kunt versturen. Het succes zit hem in de eenvoud. Stel, mevrouw De Boer is bij ons in zorg. Zij heeft een man en een zoon die mantelzorger zijn. Daarnaast krijgt zij zorg van haar huisarts, een praktijkondersteuner en ze krijgt fysiotherapie. Al deze betrokkenen zitten samen in de app. En iedereen kan via die app met elkaar communiceren. Ze vervolgt: Als haar zoon een vraag heeft, maar niet precies weet wie hij moet hebben, dan kan hij bij zijn vraag meerdere personen aanvinken. Dan kiest hij bijvoorbeeld de fysiotherapeute en de wijkverpleegkundigen. Die krijgen dan het bericht met de vraag. En zij antwoorden weer via dezelfde app. Alle informatie staat overzichtelijk bij elkaar. Je stelt je vraag of geeft antwoord op het moment dat het jou uitkomt. Ook de zorgprofessionals kunnen met elkaar communiceren. Voorheen moest ik de huisarts bellen als ik een vraag had. Tijdens een avondroute of consult kreeg ik hem niet te pakken. Dan kon er zo een dag overheen gaan. Via de app kan de huisarts reageren op een moment dat hem past. Men dient binnen 48 uur te reageren. Het systeem is dus niet geschikt voor spoedzaken. Cliënt bepaalt Een ander uitgangspunt is dat de cliënt bepaalt wie toegang hebben. Misschien wil mevrouw De Boer niet dat haar kinderen meekijken, of juist wel dat haar buurvrouw meeleest. Cliënten bepalen. Vervolgens kun je per bericht een keuze maken wie het mag ontvangen. De buurvrouw hoeft bijvoorbeeld niet te weten of er meer of minder insuline gespoten mag worden, maar de wijkverpleegkundige en medewerkers van de dagbesteding wel. En als de zoon een vraag heeft, maar niet weet aan wie hij deze stellen moet, dan stuurt hij het bericht naar iedereen. Het systeem is inmiddels bij alle huisartsen in Harderwijk geïntroduceerd. Mantelzorgboete gaat niet door De mantelzorgboete zou in 2019 ingaan, maar wordt door staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken net voor het scheiden van de regering ingetrokken. Ouderen kunnen nu bij hun kinderen wonen zonder dat ze gekort worden op hun AOWuitkering. Uit de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet Rutte naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat het kabinet af wil zien van de zogenoemde mantelzorgboete. Die boete houdt in dat ouderen die bij hun kinderen in of aan huis gaan wonen, onder de kostendelersnorm gaan vallen. In de praktijk betekent het dat ze tot 50% worden gekort op de AOW-uitkering. Mezzo, belangenorganisatie voor mantelzorgers, laat overigens weten dat de kostendelersnorm wel van toepassing is in andere situaties, zoals bij mensen met een bijstandsuitkering. Of als mensen met een AOW-uitkering samen gaan wonen. Ook in die situaties zou de regeling moeten worden afgeschaft, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo.

5 Aanbod Servicepunt Mantelzorg Partnergespreksgroep Sinds enkele jaren bestaat er een gespreksgroep voor partners van mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). De deelnemers zorgen voor/ begeleiden hun man of vrouw die lijdt aan dementie, die een beroerte heeft gehad of parkinson of MS heeft. We zijn met elkaar in gesprek over dingen die ons bezig houden: mijn man is zo veranderd, ik moet alle beslissingen in mijn eentje nemen, mijn vrouw wil niet naar de dagopvang, hoe moet het als ik uitval? De bijeenkomsten zijn om de 7 weken, afwisselend op dinsdag en woensdag om 13 uur. Wilt u meer weten, bel of mail dan naar Gerrie Faber. Heeft u belangstelling maar lukt het niet op dit tijdstip laat het dan ook weten dan kunnen we mogelijk nog voor een ander moment kiezen. Cursus omgaan met Niet Aangeboren Hersenletsel Een cursus voor familie en naasten die zorgen voor iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kan u zomaar overkomen. Door bijvoorbeeld een ongeval met een val of klap op het hoofd, coma, een hersenbloeding, infarct of tumor, alcohol- of drugsverslaving, bijna verdrinking of een fout tijdens een operatie. Daarna is alles anders. De gevolgen zijn op het eerste gezicht vaak niet of nauwelijks zichtbaar, wat het voor de omgeving extra moeilijk maakt om er goed mee om te gaan. Een aantal organisaties hebben de handen ineengeslagen en bieden de cursus Omgaan met Niet Aangeboren Hersenletsel aan. De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van elk 2 uur. De groepsgrootte is beperkt zodat er gelegenheid is om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. De cursus wordt gegeven door o.a. een gedragsdeskundige van Interaktcontour, een consulent van MEE Veluwe en de mantelzorgconsulent. Onderwerpen die ter sprake komen: - De werking van de hersenen en de rol die de hersenen spelen in ons gedrag en onze persoonijkheid - Gedragsverandering bij NAH - Omgaan met de gevolgen van NAH - Veranderingen binnen het gezin - Het aanbod in onze regio - Wat is goed zorgen voor jezelf? Wat zijn de dingen die energie geven? Data: 26 september, 10 en 24 oktober, 7 en 21 november. Aanvang: uur Locatie: De Baanveger, IJsbaanweg 45 in Ermelo Inlichtingen en aanmeldingen bij Gerrie Faber

6 GGZ Café voor naasten van mensen met psychiatrische problematiek In september 2016 is er in Ermelo gestart met bijeenkomsten voor naasten van mensen met psychiatrische problematiek. Het GGZ-Café is opgezet vanuit een samenwerking tussen GGZ en het Servicepunt Mantelzorg. Het idee is ontstaan vanuit de behoefte om naasten of mantelzorgers (vrienden, familie, buren, vrijwilligers) van zowel klinisch opgenomen, maar vooral thuiswonende patiënten van de Noordwest Veluwe lotgenotencontact te bieden en de naaste te ondersteunen in de zorg aan de patiënt met psychiatrische problematiek. Hierbij zal een professional vanuit de GGZ meewerken, zodat de deelnemers deskundig advies kunnen krijgen. Er zijn nu enkele bijeenkomsten gehouden. Hieruit blijkt dat men vooral op zoek is naar handvatten hoe je om kunt gaan met iemand met een psychiatrisch ziektebeeld zonder daarbij jezelf uit het oog te verliezen. Hier willen we de komende bijeenkomsten verder op in gaan. Als u tot nu toe de uitnodigingen nog niet ontving maar wel belangstelling heeft kunt u dit melden bij Gerrie Faber. Bijeenkomsten voor mantelzorgers Partnergespreksgroep Bestemd voor mantelzorgers die zorgen voor hun partner die een vorm van niet aangeboren hersenletsel heeft (dementie, nah, parkinson enz) Data: 22 augustus, 11 oktober, 28 november Aanvang uur. Woc Stad, Houtkamp 33 Harderwijk GGZ-CAFE voor naasten van mensen met psychische problemen. 21 September, aanvang uur, De Villa, Stationsstraat 124 Ermelo Thema: Wat depressie met naasten doet : wat is mijn rol, hoe communiceer ik? Onder leiding van Yvonne Ruigrok, preventiewerker Mentaal Gezond Noord Veluwe Aanmelden bij Gerrie Faber: mantelzorg@zorgdat.nl,

7 Vaste maandelijkse activiteiten: ALZHEIMERCAFE Harderwijk Bijeenkomsten voor iedereen die met dementie te maken heeft. Elke derde maandag van de maand van uur (inloop vanaf uur). Wijkhuis Stad, Houtkamp 33, Harderwijk Inlichtingen bij Anneke Vegter, , PARKINSON CAFÉ Voor patient en mantelzorger. 20 september, uur (inloop vanaf uur) WOC De Aanleg, Alber Verweyplein 30, Harderwijk Workshop Rob van Nugteren. Thema: eenvoudige massages voor- en door ouderen. 15 november 2017 Sanne Bouman, fysiotherapeut & Suzanne van Leeuwen, ergotherapeut. Gezamenlijke presentatie over fysio- en ergotherapie i.c. met de ziekte van Parkinson. U dient zich vooraf per aan te melden: info@parkinsoncafeharderwijk.nl, of bel met SOCIETEIT DE MANTEL Een gezellig ontmoetingsplek van en voor mantelzorgers, zorgvrijwilligers en zij die mantelzorg verleend hebben. Elke tweede zondagmiddag open tussen en uur. Centrum De Zin, Stationslaan 32, Harderwijk Inlichtingen: , info@centrumdezin.nl,

8 Servicepunt Mantelzorg Harderwijk Albert Verweyplein HH Harderwijk Mantelzorgconsulent: Gerrie Faber Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdagmiddag Tel:

Servicepunt Mantelzorg

Servicepunt Mantelzorg Servicepunt Mantelzorg Nieuwsbrief zomer 2018 Verder in deze nieuwsbrief: Eigen bijdrage voor hulp of zorg, hoe zit dat nou? Zorg uit de Wet langdurige zorg (WLZ) Wachtlijst verpleeghuis Kookworkshops

Nadere informatie

Help, waar kan mevrouw Jansen terecht? Mogelijkheden tijdelijk verblijf en spoedzorg kwetsbare ouderen

Help, waar kan mevrouw Jansen terecht? Mogelijkheden tijdelijk verblijf en spoedzorg kwetsbare ouderen Help, waar kan mevrouw Jansen terecht? Mogelijkheden tijdelijk verblijf en spoedzorg kwetsbare ouderen Monique Helmers Huisarts, Kaderarts Ouderengeneeskunde Ans Mulders Specialist Ouderengeneeskunde Introductie

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

De nieuwe Wmo. Werkconferentie: De krachten bundelen voor samenwerking in de wijk 13 november 2014

De nieuwe Wmo. Werkconferentie: De krachten bundelen voor samenwerking in de wijk 13 november 2014 De nieuwe Wmo Werkconferentie: De krachten bundelen voor samenwerking in de wijk 13 november 2014 Hervorming langdurige zorg PowerPoint Op 1 januari 2015 presentatie verdwijnt Lelystad de AWBZ: deel gaat

Nadere informatie

INFORMATIEKAART SPOEDZORG

INFORMATIEKAART SPOEDZORG INFORMATIEKAART SPOEDZORG 1. Inleiding Naar aanleiding van een aantal concrete situaties bij gemeenten bleken er onduidelijkheden te bestaan rond de verantwoordelijkheden en financiering van verschillende

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Begeleiding en zorg voor kinderen en jongeren

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Begeleiding en zorg voor kinderen en jongeren Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Begeleiding en zorg voor kinderen en jongeren Professionele deskundigheid en zorg Als een kind of jongere hersenletsel krijgt door een ongeluk of ziekte, dan kan dit

Nadere informatie

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 2 Casemanager 2 Praktische zorgverlening 2 CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) 3 WMO 3 Psychosociale hulpverlening

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Thuis in Behandelen. Behandelcentrum. Vrijthof, Tiel.

Thuis in Behandelen. Behandelcentrum. Vrijthof, Tiel. Thuis in Behandelen Behandelcentrum Vrijthof, Tiel www.szr.nl/behandelcentrum THUIS IN BEHANDELEN Wanneer inschakelen U kunt het behandelteam inschakelen voor advies en behandeling bij ouderdomsklachten,

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Decentralisatie AWBZ, Participatiewet en Jeugdzorg Bijeenkomst inwoners 12 november 2014 Tamara van de Wijdeven Nieuwe taken gemeente: AWBZ/Wmo Decentralisatie

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 538 Zorg en maatschappelijke ondersteuning Nr. 261 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe.

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe. Kwaliteitsagenda Zorg Thuis 2016 Mensen met een kwetsbare gezondheid blijven langer zelfstandig thuis wonen. Dat kan alleen als zorg thuis goed geregeld is. Mensen hebben recht op maatwerk van goede kwaliteit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Stichting WoonMere kreeg bijdrage RABO coöperatiefonds. Hardheidsclausule huurverhoging verder verruimd

Stichting WoonMere kreeg bijdrage RABO coöperatiefonds. Hardheidsclausule huurverhoging verder verruimd Jaargang 17 nr. 4 juli / augustus 2013 St. SOGA is een vrijwilligersorganisatie en bestaat sinds 1986. Zij behartigt de collectieve belangen van mensen met een functiebeperking, handicap of chronische

Nadere informatie

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie - website januari 2018

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie -   website januari 2018 Wettelijke kaders en voorzieningen mantelzorgondersteuning Bron: Vilans - https://www.vilans.nl - website januari 2018 en Movisie - https://www.movisie.nl website januari 2018 Vilans is een kenniscentrum

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Overzicht demen.ezorg regio Hoogeveen (februari 2011)

Overzicht demen.ezorg regio Hoogeveen (februari 2011) Overzicht demen.ezorg regio Hoogeveen (februari 2011) Zorgdiagnostiek en Icare PG- team zorgbegeleiding Behoefte zorg, wonen, Zorgzaak welzijn bepalen en regelen, Andere thuiszorg monitoren, voorlichting

Nadere informatie

Zorg uit de Wlz en ondersteuning of jeugdhulp? Kan iemand met een Wlz-indicatie een beroep doen op de Wmo 2015 of op de Jeugdwet?

Zorg uit de Wlz en ondersteuning of jeugdhulp? Kan iemand met een Wlz-indicatie een beroep doen op de Wmo 2015 of op de Jeugdwet? 2 Zorg uit de Wlz en ondersteuning of jeugdhulp? Kan iemand met een Wlz-indicatie een beroep doen op de Wmo 2015 of op de Jeugdwet? Afbakening wettelijke kaders: Wlz Wet langdurige zorg: Blijvende behoefte

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

ontdek. De beste zorg voor u, thuis. Informatie over: Thuiszorg

ontdek. De beste zorg voor u, thuis. Informatie over: Thuiszorg ontdek. Informatie over: Thuiszorg De beste zorg voor u, thuis. Zo goed en zelfstandig mogelijk leven in uw eigen vertrouwde omgeving. Laurens biedt alle zorg die u hierbij nodig heeft. meer dan zorg Langer

Nadere informatie

De nieuwe Wmo P w o e nf r e P or o P i m n ia t nti n p e r p e ij s e e s n e t n a k t o ie m e L e L l en y los

De nieuwe Wmo P w o e nf r e P or o P i m n ia t nti n p e r p e ij s e e s n e t n a k t o ie m e L e L l en y los De nieuwe Wmo PowerPoint Informatiebijeenkomst presentatie Lelystad november 2014 Hervorming langdurige zorg PowerPoint Op 1 januari 2015 presentatie verdwijnt Lelystad de AWBZ: deel gaat naar de Wet langdurige

Nadere informatie

Omdat het soms niet alleen lukt

Omdat het soms niet alleen lukt Sensire thuisbegeleiding Omdat het soms niet alleen lukt www.sensire.nl 0900 88 56 Sensire thuisbegeleiding U kunt door diverse oorzaken in de problemen zijn gekomen en tijdelijk steun nodig hebben, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Juli 2015 (nummer 13) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés

Juli 2015 (nummer 13) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés Juli 2015 (nummer 13) Bestuur Alzheimer DWO Arthur de Groot, Voorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Ada van Bergen, Vicevoorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Riet Geerling, Secretaris

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente?

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente? Informatie voor mantelzorgers (en begeleiders) Mantelzorgers zijn alle mensen uit de omgeving van de cliënt die aan de cliënt hulp en zorg verlenen. Dat kan op verschillende gebieden en in verschillende

Nadere informatie

Respijtzorg. Mogelijkheden voor vervangende zorg

Respijtzorg. Mogelijkheden voor vervangende zorg Respijtzorg Mogelijkheden voor vervangende zorg Respijtzorg Wat is Respijtzorg Soms heeft u als mantelzorger even tijd voor uzelf nodig. Om uit te rusten, andere mensen te zien of andere dingen te doen

Nadere informatie

Beknopt overzicht het aanbod voor mantelzorgers in eindhoven

Beknopt overzicht het aanbod voor mantelzorgers in eindhoven Beknopt overzicht het aanbod voor mantelzorgers in eindhoven 2011 www.mantelzorgverlicht.nl 1 2 Inleiding Dit is een Beknopt overzicht van het Productboek Aanbod voor mantelzorgers in Eindhoven. Dit gratis

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Omdat het soms niet alleen lukt

Omdat het soms niet alleen lukt Sensire thuisbegeleiding Omdat het soms niet alleen lukt Voor 0-23 jaar www.sensire.nl 0900 88 56 Zorg voor jong en oud Thuisbegeleiding U kunt door diverse oorzaken in de problemen zijn gekomen en tijdelijk

Nadere informatie

Ik heb een vraag over:

Ik heb een vraag over: Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

29 november 2014. Onderzoek: Veranderingen in de zorg en mantelzorg

29 november 2014. Onderzoek: Veranderingen in de zorg en mantelzorg 29 november 2014 Onderzoek: Veranderingen in de zorg en mantelzorg Veranderingen in de zorg en mantelzorg 29 november 2014 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000

Nadere informatie

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier. Digitale nieuwsbrief Mantelzorgcentrum met nieuws en activiteiten voor mantelzorgers en organisaties. Inschrijven voor de nieuwsbrief Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Nadere informatie

boek mantelzorg In geval van nood Belangrijke informatie voor de vervangende (mantel)zorger

boek mantelzorg In geval van nood Belangrijke informatie voor de vervangende (mantel)zorger mantelzorg boek In geval van nood Belangrijke informatie voor de vervangende (mantel)zorger (020) 333 53 53 info@mantelzorgenmeer.nl www.mantelzorgenmeer.nl Mantelzorgboek Er zijn momenten dat de mantelzorger

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG

NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG NIEUWSBRIEF NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG APRIL 2018 Beste Mantelzorger, U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u als mantelzorger staat ingeschreven bij Surplus Informele zorg voor de gemeente Geertruidenberg.

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

Uitgave van NAH Trefpunt Voorne-Putten Nummer 5 mei

Uitgave van NAH Trefpunt Voorne-Putten Nummer 5 mei Uitgave van NAH Trefpunt Voorne-Putten Nummer 5 mei 2019 www.nahtrefpuntvoorneputten.nl Woensdag 17 april 2019 - Vrije inloop Wijkcentrum De Hoek te Spijkenisse Voorjaarsstukje?.paasstukje? Geef er maar

Nadere informatie

Resultaten onderzoek cop smakelijk

Resultaten onderzoek cop smakelijk Resultaten onderzoek cop smakelijk Partnerorganisaties van de Brabantse proeftuin dementie signaleren een probleem bij (alleenstaande) mensen met dementie en het nuttigen van maaltijden. Die organisaties

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

I N H O U D. Week van de Mantezorg; een terugblik. Dag van de Mantelzorg; vooruitblik. Uitnodiging lezing Cora Postema. Veranderingen in het PGB

I N H O U D. Week van de Mantezorg; een terugblik. Dag van de Mantelzorg; vooruitblik. Uitnodiging lezing Cora Postema. Veranderingen in het PGB I N H O U D Week van de Mantezorg; een terugblik Dag van de Mantelzorg; vooruitblik Uitnodiging lezing Cora Postema Ordenen administratie Veranderingen in het PGB Activiteiten steunpunt Mantelzorg Workshop

Nadere informatie

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Bavo Europoort helpt specialist in psychiatrie Inhoudsopgave Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Doelgroep

Nadere informatie

Programma Volwaardig leven. eenvoudig verteld

Programma Volwaardig leven. eenvoudig verteld Programma Volwaardig leven eenvoudig verteld Inleiding Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een nieuw programma voor de gehandicaptenzorg gemaakt. Het programma heet: volwaardig

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie?... 1 Mogelijke gevolgen van hersenproblematiek... 1 Wat is een neuropsychologisch onderzoek?... 2 Voorbeelden van neuropsychologisch

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Regeling oktober 2014 Vrijwillige Diaconale hulpdienst Hervormde Gemeente Uddel

Regeling oktober 2014 Vrijwillige Diaconale hulpdienst Hervormde Gemeente Uddel Regeling oktober 2014 Vrijwillige Diaconale hulpdienst Hervormde Gemeente Uddel Inleiding De Diaconie van de Hervormde gemeente te Uddel wil met de instelling van een Diaconale hulpdienst tegemoet komen

Nadere informatie

Maandag 11 februari 2019 Thema- en ontmoetingsavond in de Serreburgh te Spijkenisse

Maandag 11 februari 2019 Thema- en ontmoetingsavond in de Serreburgh te Spijkenisse Uitgave van NAH Trefpunt Voorne-Putten Nummer 3 maart 2019 Maandag 11 februari 2019 Thema- en ontmoetingsavond in de Serreburgh te Spijkenisse Het thema deze avond was rouwverwerking. Duidelijk werd dat

Nadere informatie

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken.

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Folder voor familie en mantelzorgers van mensen die (tijdelijk) zorg ontvangen

Nadere informatie

Wijkverpleging. Leven op uw manier

Wijkverpleging. Leven op uw manier Wijkverpleging Leven op uw manier Wijkverpleging die bij u past Ieder mens wil het liefst het leven zelf inrichten. Ook op kwetsbare momenten. Met behulp van familie, bekenden en vrijwilligers. En bij

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Je hoeft het niet in je eentje te doen!

Je hoeft het niet in je eentje te doen! Cliëntondersteuning Je hoeft het niet in je eentje te doen! Advies en ondersteuning nodig bij uw vragen over financiën, inkomen, onderwijs, opvoeding, vrije tijd, werk, wonen of zorg? Cliëntondersteuning

Nadere informatie

Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen!

Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen! Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen! Klik op een van de kwadranten voor meer informatie Klik op de cirkel Zorgstelsel voor een totaaloverzicht WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch Welkom bij het online seminar Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf Om 19:00 begint het online seminar automatisch De deskundigen van vanavond zijn Annemarie Schouten Trainer Martha Flora Hippocampus

Nadere informatie

Effectieve respijtzorg. Wetten en regelingen

Effectieve respijtzorg. Wetten en regelingen Effectieve respijtzorg Wetten en regelingen WETTEN & REGELINGEN Respijtzorg valt onder verschillende wettelijke regelingen en heeft verschillende namen. Aan welke wetten raakt respijtzorg? Waar is de gemeente

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1 Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Informant Erna van Dijk Eenheid/Afdeling Ontwikkeling / OWS Telefoon

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest

Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest 30 maart 2017 Andere tijden..wat is oud.? Nieuwe generatie ouderen (actieve 65+) Eigen regie/eigen keuzes Consument: zelf betalen,

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Geheugenklachten? Wat te doen als er stukjes gaan ontbreken

Geheugenklachten? Wat te doen als er stukjes gaan ontbreken Geheugenklachten? Wat te doen als er stukjes gaan ontbreken Geheugenproblemen en/of veranderingen in gedrag Vooral oudere mensen kunnen last hebben van vergeetachtigheid. Op zich is dat niet zo erg. Maar

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Niet Aangeboren Hersenletsel

Niet Aangeboren Hersenletsel Stap vo zoek or stap en n bala aar ns ww w.viv ent.n l Niet Aangeboren Hersenletsel Je vertrouwde leven, je werk, je eigen huis, je familie, gezin en dan ineens naar een verpleeghuis. En dat op mijn leeftijd.

Nadere informatie

Cliëntenonderzoek Huntington. Vragenlijst

Cliëntenonderzoek Huntington. Vragenlijst Cliëntenonderzoek Huntington Vragenlijst Instructie vooraf Het is de bedoeling dat de vragen worden beantwoord door diegene aan wie de vragenlijst is gestuurd, zonder hulp van anderen (tenzij dit niet

Nadere informatie

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Zorgt u voor uw zoon of dochter? Is uw partner langdurig ziek? Is uw vader of moeder (ineens) hulpbehoevend? Dat heeft ook voor

Nadere informatie

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund?

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Onderzoeksresultaten Mantelzorgondersteuning in uw gemeente juni 2017 Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Het Nationaal Mantelzorgpanel is gevraagd of zij bekend zijn met lokale mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 %

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 % Cliëntgroep 1 Cliëntgroep 1 4 % 16, 11, 4 % 16, 11, 31, 34, 31, 34, 1 16, 1 16, 9, 9, Somatische aandoening (65+) Mevrouw Jansen is 81 en heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad. Ze is hierdoor aan de

Nadere informatie

Dagbehandeling Somatiek

Dagbehandeling Somatiek Dagbehandeling Somatiek Dagbehandeling Somatiek Een langdurige ziekte of handicap kan uw leven behoorlijk op zijn kop zetten. Maar met wat extra zorg kunt u vaak gewoon thuis blijven wonen en aan het dagelijks

Nadere informatie

Doorkiesnr.:

Doorkiesnr.: Gemeente Hellendoorn Wmo-raad Hellendoorn P/a Stichting De Welle Constantijnstraat 32 a 7442 ME NIJVERDAL Uw brief/kenmerk: Ons kenmerk: 18UIT00419 Doorkiesnr.: 63 05 46 Typ. /coll. BPR Bijlagen: Onderwerp:

Nadere informatie

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen BUNDELING SIGNALEN, door de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht verzameld in de periode medio 2017- medio 2018 1 Gepresenteerd aan de beleidsadviseurs gemeente op 5 juni 2018 STAP IN KLANTROUTE Knelpunten

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Stoplichtspel OSO. Deze ontwikkelingen vragen om bewustwording en discussie.

Stoplichtspel OSO. Deze ontwikkelingen vragen om bewustwording en discussie. Stoplichtspel OSO Waarom een stoplichtspel? De maatschappelijke ontwikkelingen rond de WMO zoals decentralisatie, een terugtredende overheid en de Kanteling (een WMO- project waarin zelfredzaamheid en

Nadere informatie

Het thema voor deze dag is nu even niet. Er af en toe even tussenuit zijn, is een absolute voorwaarde om de zorgtaken te kunnen volhouden.

Het thema voor deze dag is nu even niet. Er af en toe even tussenuit zijn, is een absolute voorwaarde om de zorgtaken te kunnen volhouden. Voorwoord De nieuwsbrief mantelzorg gemeente Bergen op Zoom waarin we u als mantelzorger willen informeren over landelijke en plaatselijke organisaties, activiteiten en regelgeving die er zijn voor u als

Nadere informatie

Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie.

Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie. Verblijfsoorten Tijdelijk verblijf Tijdelijk verblijf in een instelling, ter vervanging van de bestaande thuissituatie. Eerstelijns Verblijf Laag complex (ELV) De patiënt heeft een enkelvoudige aandoening

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 Een zorgvrager begeleiden 5 1.1 Het sociale netwerk begeleiden 5 Praktijk: Ik zie bijna

Nadere informatie

Protocol Crisiszorg V&V

Protocol Crisiszorg V&V Protocol Crisiszorg V&V Inleiding In acute situaties is het van belang dat de cliënt zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Zorgkantoor DSW heeft in samenwerking met Careyn en Zorgorganisatie

Nadere informatie

Complexere vormen van zorg

Complexere vormen van zorg Complexere vormen van zorg HWW zorg is bij uitstek ook thuis in complexere vormen van (verpleegkundige) zorg. Een greep uit de mogelijkheden: Het Specialistisch Verpleegkundig Team (SVT) is deskundig op

Nadere informatie

Voor cliënten. Mijn AWBZ-begeleiding vervalt of wordt minder. Wat nu?

Voor cliënten. Mijn AWBZ-begeleiding vervalt of wordt minder. Wat nu? Voor cliënten Mijn AWBZ-begeleiding vervalt of wordt minder. Wat nu? Veel mensen met een beperking krijgen begeleiding. Hiermee kunnen ze hun leven zoveel mogelijk zelf vormgeven en meedoen in de maatschappij.

Nadere informatie

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer:

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer: Redactie: Debby de Wal en Jacques de Roos E-mail en adreswijzigingen sturen naar: peecafezoetermeer@ziggo.nl www.parkinsoncafezoetermeer.nl Nieuwsbrief 2017 nr. 6 In dit nummer: Parkinson en mantelzorg

Nadere informatie

Transferbureau. Uw zorg buiten het ziekenhuis

Transferbureau. Uw zorg buiten het ziekenhuis Transferbureau Uw zorg buiten het ziekenhuis Wat doet het transferbureau In het Dijklander Ziekenhuis regelt het transferbureau de zorg die buiten het ziekenhuis verleend wordt. Dit kan zijn zorg betreffen

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 - Aandacht voor iedereen

Nieuwsflits 16 - Aandacht voor iedereen Aartjan ter Haar Van: vcp@nieuwsbrief.programmavcp.nl namens Aandacht voor iedereen Verzonden: woensdag 8 mei 2013 14:17 Aan: Aartjan ter Haar Onderwerp: Aandacht voor

Nadere informatie

WIJdezorg bij U thuis

WIJdezorg bij U thuis WIJdezorg bij U thuis 24 uur per dag Bel 088 209 1000 U het comfort WIJdezorg brengt de zorg bij U thuis S Soms heeft u thuis zorg nodig. Bijvoorbeeldna terugkeer uit het ziekenhuis of revalidatie centrum,

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite Programma 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph 19.35-19.55 uur 2. Presentatie van organisaties 19.55-20.10 uur Pluspunt MEE Activite 3. Presentatie 20.15-20.20 uur Gemiva Mezzo LVvm 4. Workshops in

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Als de mantelzorger wegvalt: op het snijvlak van Wmo, Zvw, Wlz

Als de mantelzorger wegvalt: op het snijvlak van Wmo, Zvw, Wlz Als de mantelzorger wegvalt: op het snijvlak van Wmo, Zvw, Wlz De gemeente Alkmaar en VGZ nemen u mee in de afspraken die zijn gemaakt als de mantelzorger wegvalt 1 Samenwerking VGZ en regiogemeenten Alkmaar

Nadere informatie

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg 4-06-13 Inhoud - In welke mantelzorgsituaties kom je eenzaamheid tegen? - Welke drie stappen kun je zetten om eenzaamheid te

Nadere informatie