Nieuw Stroomland: Wonen, werken en recreëren in een innovatieve omgeving met behoud van de schoonheid van het kenmerkende landschap van het verleden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuw Stroomland: Wonen, werken en recreëren in een innovatieve omgeving met behoud van de schoonheid van het kenmerkende landschap van het verleden."

Transcriptie

1 Intergemeentelijke Structuurvisie Nieuw Stroomland Kenmerk Aan de gemeenteraad. 1 Inleiding 1.1 Vooraf Het gebied aan de zuid- en zuidwestkant van Leeuwarden verandert de komende decennia ingrijpend. Er staan hier grote investeringen op het programma. Er is begonnen met de ontwikkeling van de stedelijke uitbreidingslocatie De Zuidlanden en in 2014 zal de realisatie van De Haak, de Westelijke Invalsweg, de Noordwestelijke invalsweg en Overijsselselaan een feit zijn. Het bedrijventerrein Newtonpark IV is uitgeefbaar. Newtonpark III is in voorbereiding. Het gebied wordt door de aanleg van de infrastructuur bij uitstek geschikt als vestigingslocatie voor nieuwe bedrijven en initiatieven. Nieuwe grootschalige initiatieven zijn de Dairy Campus en het Energiepark. Maar ook andere initiatieven op het gebied van duurzaamheid kunnen in de toekomst optimale condities worden geboden. Naast deze plannen ligt er de blijvende inspanning om de stad economisch te versterken. Bij deze economische versterking zal aandacht worden besteed aan het behoud en de versterking van de landschappelijke kwaliteiten én aan duurzaamheid. De overgang tussen stad en platteland willen we zorgvuldig vormgeven. Om dit transitieproces te stroomlijnen, aantasting van het landschap te voorkomen en tegelijkertijd een versterking van de ruimtelijke kwaliteit te realiseren, is samenwerking tussen de betrokken gemeenten van groot belang. Vandaar dat de colleges van de gemeenten Leeuwarden, Menaldumadeel, Littenseradiel en de Provincie Fryslân in 2008 de Hoofdlijnennotitie Nieuw Stroomland hebben vastgesteld. Samen met het ministerie van VROM hebben deze partijen (onder regie van de provincie) de afgelopen twee jaar gewerkt aan de structuurvisie Nieuw Stroomland. Omdat het in Nieuw Stroomland gaat om gemeentegrensoverschrijdende ontwikkelingen met een grote impact op de regio, is besloten om één gezamenlijke Intergemeentelijke Structuurvisie te maken. De Intergemeentelijke Structuurvisie geeft de gemeenschappelijke ambities van de drie gemeenten weer voor de komende 10 jaar, met een doorkijk naar de periode daarna. Vanwege de samenhang van de visie en ter benadrukking van de gezamenlijke opgave, wordt aan de raden voorgesteld de integrale visie incl. de aangepaste MER vast te stellen. Na de beoogde vaststelling door de drie betrokken raden zal de visie voor de gemeenten, conform de Wro, richtinggevend en toetsend zijn voor toekomstige bestemmingsplannen. Nieuw Stroomland: Wonen, werken en recreëren in een innovatieve omgeving met behoud van de schoonheid van het kenmerkende landschap van het verleden.

2 Blad Leeswijzer Aan u worden de volgende stukken voorgelegd: 1 Raadsbrief en ontwerp-besluit; 2 Intergemeentelijke structuurvisie Nieuw Stroomland d.d. 16 augustus 2010; 3 Aangepaste Plan-MER d.d. 4 november 2010; 4 Reactienota inclusief het verslag van de informatie-avond 14 september 2010, Lijst met informatiebijeenkomsten, Aanvullende notitie n.a.v. Voorlopig advies CMER, Advies CMER, de Integrale zienswijzen en de Voorstellen tot wijziging. De intergemeentelijke structuurvisie Nieuw Stroomland, de plan-mer en het Locatieonderzoek Energiepark (d.d. 11 augustus 2010) hebben wij van 9 september tot 21 oktober 2010 ter inzage gelegd. De Reactienota (nr 4) is opgesteld naar aanleiding van de ingediende zienswijzen. De daaruit voorvloeiende wijzigingsvoorstellen zijn als bijlagen in de Reactienota opgenomen. Als achtergrondinformatie liggen de volgende stukken voor u ter inzage: 1 Hoofdlijnennotitie Nieuw Stroomland 2008; 2 Uitvoeringsparagraaf uitgebreid. 3 Locatie-onderzoek Energiepark; In deze raadsbrief gaan wij eerst kort in op het proces dat is doorlopen om te komen tot de structuurvisie. Vervolgens belichten wij in paragraaf 3 de belangrijkste inhoudelijke punten. Hierna worden in paragraaf 4 de inhoud van de Plan- MER (inclusief advies Commissie voor de m.e.r.) en de Reactienota kort beschreven. Paragraaf 5 schetst de financiële aspecten. De betekenis van de structuurvisie en de communicatieve inzet komt in paragraaf 6 aan de orde. Tenslotte behandelt paragraaf 7 het vervolgtraject.

3 Blad 3 2 Het proces tot nu toe Reeds in 2004 werd het gecombineerde project De Haak/De Zuidlanden door de Minister van VROM als een van de 14 voorbeeldprojecten Ontwikkelingsplanologie aangemerkt. De door VROM ingestelde adviescommissie (Commissie Bakker) adviseerde in 2005 om de regionale inbedding van het project De Haak/De Zuidlanden te verbeteren door een breder traject van regionale gebiedsontwikkeling. Ook werd destijds voorgesteld de rolverdeling tussen provincie en gemeente(n) te vernieuwen, in die zin dat de regierol juist op provinciaal niveau zou moeten liggen. In het voorjaar van 2008 hebben wij en de andere betrokken colleges de Hoofdlijnennotitie Gebiedsontwikkeling Nieuw Stroomland vastgesteld als basis voor een op te stellen structuurvisie. Het gezamenlijk doel van rijk, provincie en gemeenten was de economische versterking van de regio met als uitgangspunten landschappelijke inpassing en duurzaamheid. Tevens werd aan marktpartijen een oproep gedaan te komen met initiatieven passend binnen deze ontwikkeling. Over de inhoud en de status van de Hoofdlijnennotitie bent u op 15 april 2008 door de Stuurgroep geïnformeerd. In samenwerking tussen het ministerie van VROM, de provincie Fryslân, de gemeenten Leeuwarden, Littenseradiel en Menaldumadeel en stedenbouwkundig bureau HKB, is de Hoofdlijnennotitie verder uitgewerkt tot één Intergemeentelijke Structuurvisie. Het ministerie van VROM heeft procesgeld bijgedragen en via het innovatieprogramma Mooi Nederland eveneens een financiële bijdrage geleverd. Op 29 september 2009 bent u door de Stuurgroep geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen het project en de op dat moment ingediende initiatieven. Op 31 augustus jl. hebben wij de stukken inspraakrijp verklaard. Naar aanleiding hiervan heeft de Stuurgroep u diezelfde avond geïnformeerd over deze stukken. Op 14 september jl. is een algemene informatieavond georganiseerd om dorpsbelangen, wijkpanels, andere organisaties en inwoners van het gebied een toelichting te geven bij de (toen) ter inzage liggende stukken. Het verslag van deze bijeenkomst is als bijlage 1 bij de Reactienota gevoegd. Naar aanleiding van de binnengekomen zienswijzen heeft de Stuurgroep een Reactienota opgesteld waarin ingegaan wordt op de binnengekomen zienswijzen en worden voorstellen gedaan tot wijziging van de concept-structuurvisie, Plan-MER en/of Locatieonderzoek duurzaam Energiepark. Deze Reactienota hebben wij vastgesteld en is als bijlage bij deze raadsbrief gevoegd. Wij leggen hierbij de Structuurvisie Nieuw Stroomland en de Plan-MER, met inachtneming van de wijzigingsvoorstellen, aan u voor ter vaststelling. Ook aan de raden van de gemeenten Menaldumadeel en Littenseradiel wordt in januari 2011 de Structuurvisie en de Plan-MER voorgelegd ter besluitvorming.

4 Blad 4 3 Inhoud op hoofdlijn De Haak, De Zuidlanden en Newtonpark IV vallen binnen het plangebied Nieuw Stroomland. Het gaat hier om plannen die inmiddels vastgesteld zijn. Deze zijn dan ook een op een overgenomen in de Structuurvisie. Het huidige landschap is als basis gezien voor de planontwikkeling. De verschillende bouwstenen (landschapsplannen, verbindingenstructuur, economische studies en woonprogramma s) zijn met externe adviseurs opgesteld. Tezamen met de binnengekomen initiatieven vormen deze het volledige programma voor het gebied. Na de vaststelling van de Hoofdlijnennotitie in 2008 heeft de Stuurgroep een succesvolle oproep gedaan aan bedrijven, bewoners en anderszins betrokkenen om te komen met initiatieven die bijdragen aan de economische versterking en passen binnen de uitgangspunten van duurzaamheid en landschappelijke inpassing. In totaal zijn er 32 initiatieven binnengekomen waarvan er door de stuurgroep 9 zijn beoordeeld als passend binnen de uitgangspunten. Nieuwe grootschalige initiatieven zijn bijvoorbeeld het duurzaam Energiepark en de Dairy Campus. Twee voorbeelden die voor Leeuwarden (en omgeving) ook van belang zijn ter economische versterking. Bij deze economische versterking zal extra aandacht worden besteed aan het behoud en de versterking van de landschappelijke kwaliteiten én aan duurzaamheid. Naast de economische versterking voor de regio denken wij dat ook andere elementen uit de structuurvisie (zoals de landschappelijke inpassing, herstel van cultuurhistorische kwaliteiten, afronding dorpsrand Deinum, zorgvuldige overgang stad-platteland, nieuwe recreatieve verbindingen e.d.) van grote betekenis zijn voor de betrokken gemeenten. Uiteindelijk zijn de bouwstenen en initiatieven, rekening houdend met het huidige landschap en de autonome projecten, samengevoegd tot een integrale en evenwichtige opbouw van het gehele gebied waar ruimte is voor duurzaam werken (Dairy Campus, duurzaam Energiepark, NP III), wonen (De Zuidlanden en afronding Deinum) en recreëren (natuur en recreatiegebieden rond de Zwette en het Sylsterrak) in een kwalitatief hoogwaardig gebied. Realisering van deze plannen is vanzelfsprekend van groot belang voor de stad en de regio. Onderstaand gaan wij kort in op de genoemde speerpunten. 3.1 Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid Centraal staat het zoveel mogelijk behouden, herstellen dan wel ontwikkelen van ruimtelijke kernkwaliteiten die in het gebied aanwezig zijn. De openheid van het Middelzeegebied en de (historische) waterstructuur zijn voorbeelden daarvan. Het contrast tussen de twee landschapstypen (Middelzeepolder en kwelderwallen) wordt behouden en waarnodig hersteld. Gestreefd wordt naar een versterking van de verbinding

5 Blad 5 tussen stad en omgeving. Ingezet wordt op nieuwe recreatieve wandel-, fiets- en ruiterpaden en kanoroutes, maar ook op de ontwikkeling van vaarwegen (of verbetering van bestaande) en de aanleg van natuurgebieden met recreatief medegebruik. Nieuw Stroomland introduceert daarnaast de Keten van Duurzaamheid. Deze is opgebouwd uit vier schakels: Kennis, Experiment, Productie en Consumptie. In het gebied komt ruimte voor de ontwikkeling, demonstratie en toepassing van duurzame innovaties die bij kunnen dragen aan de duurzaamheidsambities van betrokken gemeenten. Het accent ligt hierbij op de thema s groene energie en watertechnologie. De visiekaart 3.2 Dairy Campus Om de melkveehouderijsector op de toekomstige uitdagingen voor te bereiden, is ontwikkeling en verspreiding van kennis via onderzoek, onderwijs en trainingen essentieel. Daartoe wordt een Dairy Campus opgericht: een grote onderzoeksboerderij, gekoppeld aan Nij Bosma Zathe, met onderwijs- en trainingsfaciliteiten, met mogelijkheden voor bedrijfshuisvesting e.d. De locatie ligt langs de Haak en krijgt een landschappelijk karakter. De Dairy Campus bepaalt het gezicht van de agrarische vernieuwing in het gebied, dient een toonbeeld te worden van duurzaamheid, met daarbij veel aandacht voor ruimtelijke kwaliteit.

6 Blad Energiepark Een belangrijk onderdeel van de Structuurvisie en de MER is het duurzaam Energiepark. Het is een initiatief die de gehele keten van duurzaamheid bestrijkt. Het bevat een biogasinstallatie die tot woningen kan voorzien van energie en warmte, een kennis- en educatiecentrum op het gebied van duurzaamheid met daarbij behorende experimenteerruimte voor duurzame ontwikkelingen, een hoofdkantoor voor adviesbureau E-kwadraat en het hoofdkantoor van Oosterhof-Holman. Deze laatste partij zal ook de asfaltmenginstallatie gaan bouwen die met het biogas en warmteterugwinning de productie van asfalt weet te verduurzamen. Naast deze activiteiten is er ruimte voor 5 hectare duurzame bedrijvigheid. Het gehele bedrijfsterrein draait op zelf geproduceerde energie en warmte en kan daarnaast een impuls geven aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de regio door de overproductie van biogas en warmte. Het in opdracht van de Stuurgroep uitgevoerde Locatieonderzoek richt zich met name op de locatie en de duurzaamheid van het Energiepark. De geluids- en luchtverontreiniging blijven ruim binnen de normen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de locatie eiland Ritsumasyl de beste locatie is. Door de grondpositie van de initiatiefnemer is de overheid in staat om via kostenverhaal ook de realisatie van een gedeelte van de groenzone rondom het Sylsterrak op kosten van de initiatiefnemers te ontwikkelen inclusief de recreatieve functies en verbindingen. Bij de inpassing in de Structuurvisie zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd: - Verkleining van het oorspronkelijk ingediende initiatief Energiepark tot 60 meter aan de oostzijde van de Haak. - Verlegging van de huidige groene zone over Schenkenschans in noordelijke richting (rond Sylsterrak), met behoud van de oppervlakte; - Een gelaagdheid van de bebouwing van lager in het westen naar hoger richting de voormalige stort; - Een goede landschappelijk inpassing. Met toepassing van bovengenoemde punten zijn wij van mening dat het Energiepark op een verantwoorde wijze is ingepast in de Structuurvisie.

7 Blad 7 4 Milieueffectrapportage en Reactienota 4.1 Plan-MER Parallel aan de opstelling van de structuurvisie is een Milieu-effectrapport opgesteld (Plan-MER) aangezien de structuurvisie enkele kaderstellende uitspraken bevat voor MER-plichtige onderdelen. Bovendien achten wij een Plan-MER gewenst vanuit onze ambities ten aanzien van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Bureau Tauw heeft de Plan-MER opgesteld. Voorafgaand aan de opstelling van het Milieueffectrapport is door de Stuurgroep een notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld die door betrokken colleges op 13 oktober 2009 inspraakrijp is verklaard. De binnengekomen reacties op deze notitie zijn beantwoord in bijlage 3 bij de Plan-MER. Uit de Plan-MER blijkt dat er positieve effecten zijn op de leefomgeving, met name op het gebied van energie, landschap, ecologie en cultuurhistorie. Negatieve scores zijn er vooral bij de bedrijfsontwikkellocaties ten aanzien van de groene en grijze ambities en waterambities. De Plan- MER geeft aanbevelingen die bij de uitwerking in bestemmingsplannen en bij concrete projecten en initiatieven meegenomen worden. 4.2 Reactienota De concept-structuurvisie, de concept-plan-mer en het eindrapport Locatieonderzoek Energiepark, hebben 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn 17 zienswijzen uitgebracht, met een accent op de volgende onderwerpen: - Locatiekeuze Energiepark en asfaltmenginstallatie; - De aangegeven behoefte aan bedrijventerrein; - De realisering van nieuwe verbindingen. In de bijgevoegde Reactienota zijn alle ingediende zienswijzen samengevat, per indiener voorzien van een beantwoording en indien daartoe aanleiding was - voorzien van een voorstel tot wijziging en/of aanvulling van de eerder ter inzage gelegde stukken. Bij de Reactienota zijn diverse bijlagen gevoegd, onder andere met de integrale zienswijzen, met een verslag van de informatiebijeenkomst van 14 september 2010 en met een overzicht van de wijzigingsvoorstellen. 4.3 Advies Commissie MER De Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) is verzocht een toetsingsadvies uit te brengen over het milieueffectrapport (Plan-MER) Gebiedsontwikkeling Nieuw Stroomland. Na bestudering van de Plan-MER was de Commissie van oordeel dat er op onderdelen essentiële informatie ontbrak om de keuzen in de Structuurvisie vanuit het milieubelang te onderbouwen. Om die reden is een Aanvullende notitie opgesteld (bijlage bij Reactienota) en is het MER aangepast. Het gaat hierbij met name om de uitwerking van de duurzaamheidsambities, de onderbouwing van (de locatie van) het Energiepark, de beschouwing van alternatieven, toevoeging van passages omtrent weidevogels, landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten en aanpassingen in de scoretabel.

8 Blad 8 Op basis van die wijzigingen en toevoegingen is de Commissie van mening dat de essentiële informatie voor de besluitvorming aanwezig is. De Commissie vindt de Structuurvisie een prettig leesbaar en helder stuk waaruit de visie op het plangebied goed naar voren komt. De ambities voor ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid staan duidelijk centraal. De Commissie onderschrijft de gevolgde aanpak. Bij haar advies heeft Commissie rekening gehouden met de ingediende zienswijzen. Het advies van de Commissie m.e.r. heeft de Stuurgroep ook opgenomen in de Reactienota en van een antwoord voorzien. Tegen de achtergrond van de ingediende zienswijzen en het advies van de Commissie m.e.r., stellen wij u voor de aangepaste MER vast te stellen. Deze aangepaste MER is als bijlage toegevoegd, inclusief een oplegnotitie waarin aangegeven is welke wijzigingen zijn aangebracht ten opzichte van de versie die ter inzage heeft gelegen. Een van de stappen in de MER-procedure is een evaluatie door de bevoegde gezagen van de werkelijke optredende milieueffecten. Een dergelijk evaluatieonderzoek is vanzelfsprekend pas mogelijk op een moment na realisering van (een deel van) de beoogde plannen en projecten. De termijn waarop het evaluatieonderzoek wordt gestart en de wijze waarop het onderzoek zal worden uitgevoerd, komt terug in het vervolgproces. 5 Financiële aspecten Bij het opstellen van de structuurvisie zijn nog niet alle voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen concreet of volledig uitgewerkt. De uitvoeringsparagraaf kan daarom niet volledig worden uitgewerkt voor wat betreft onderwerpen zoals planning of financiën. In de concept-structuuurvisie is een verkorte versie van de uitvoeringsparagraaf opgenomen. De volledige versie is voor u ter inzage gelegd. Wel wordt aangegeven welke verbanden er liggen tussen de diverse ontwikkelingen in het kader van financiële dekking en kostenverhaal. Met het opnemen van de uitvoeringsparagraaf wordt wettelijk de mogelijkheid van kostenverhaal geregeld. De Grondexploitatiewet, de Wro (Wet ruimtelijke ordening) en het Bro (Besluit ruimtelijke ordening) stellen hiervoor heldere kaders. De besluitvorming over de uitvoering van de deelgebieden 1: De Haak en 2: De Zuidlanden is rond en de financiering is geregeld. De overige gebieden zullen zodra ontwikkelingen uitgewerkt zijn planologisch en financieel geregeld moeten worden. De aanpak daarbij zal zijn dat bij actieve grondpolitiek (de gemeenten ontwikkelen op eigen gronden) de financiering middels grondexploitatie geregeld wordt. Zonodig wordt gezocht naar aanvullende middelen. De economische ontwikkelingen zullen daarbij steeds maximaal benut worden om de ambities ten aanzien van landschappelijke inpassing en duurzaamheid waar te maken. Alternatieve geldstromen als subsidies zullen primair ingezet worden voor natuur- en landschappelijke inpassing. Bij passieve grondpolitiek zal met de eigenaar / initiatiefnemer bij

9 Blad 9 voorkeur een (anterieure) overeenkomst worden gesloten waarin kostenverhaal geregeld wordt. Hiervoor zijn 3 scenario s doorgerekend: 1. De volledige realisatie van de onderdelen uit de structuurvisie uitvoeren in een periode die zich tot na 2020 uitstrekt; 2. Een sobere en doelmatige variant, hierbij worden alle componenten op een minimaal niveau ontwikkeld; 3. Een minimale variant binnen 10 jaar, binnen deze variant zijn de opbrengsten en uitgaven met elkaar in evenwicht gebracht en worden de investeringen binnen de eerste 10 jaar gedekt uit de projecten die in die periode gerealiseerd worden. Als uitgangspunt voor het nog op te stellen afsprakenkader wordt, mede gezien de financiële situaties van de gemeenten, gestuurd op scenario 3 (minimale variant binnen 10 jaar). Het totale te investeren bedrag is dan 36,4 miljoen. Dit bedrag zal door gezamenlijke inzet richting potentiële subsidieverstrekkers dan wel kostenverhaal en bijdragen van betrokken partijen moeten worden binnengehaald. Uiteindelijk zal bij elke investering de bijdragen en de investeringstermijn versus de mogelijkheden tot kostenverhaal en verevening bepaald moeten worden. De gemeenten maken samen met de provincie telkens onderlinge afspraken over in welke mate zij (financiële) bijdragen leveren teneinde het in deze structuurvisie beschreven programma tot uitvoering te brengen. Hiertoe zouden bijvoorbeeld de opbrengsten uit winstgevende locatieontwikkelingen aangewend kunnen worden. De structuurvisie doet daarmee geen uitspraak wie aan specifieke onderdelen van deze voorzieningen en in welke proportie zal moeten bijdragen. Wel stelt het de mogelijkheden voor kostenverhaal open. 6 Overige zaken 6.1 Betekenis Intergemeentelijke structuurvisie. Omdat het in Nieuw Stroomland gaat om gemeentegrensoverschrijdende ontwikkelingen met een grote impact op de regio, is in eerdere instantie besloten om een Intergemeentelijke structuurvisie conform nieuwe Wro op te stellen. De provincie Fryslân heeft wel de regierol gehouden, maar kan conform de Wro de Structuurvisie niet vaststellen. De stukken gaan ter informatie naar G.S. en P.S.. De regierol van de provincie is gebaseerd op het provinciaal belang van Nieuw Stroomland: versterking van de (economische) positie van de hoofdstad van Fryslân en de regio, met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. Er is in het kader van een structuurvisieprocedure geen mogelijkheid tot beroep. Bij bestemmingsplanprocedures volgend op deze structuurvisie is die mogelijkheid er wel. Indien sprake is van MER-plichtige onderdelen zal in dat geval ook een besluit-mer en/of Plan-MER opgesteld worden. Na de beoogde vaststelling door de drie betrokken raden zal de visie voor de gemeenten, conform de Wro, richtinggevend

10 Blad 10 en toetsend zijn voor toekomstige bestemmingsplannen. Een door de raad vastgestelde intergemeentelijke structuurvisie heeft vanuit het principe van zelfbinding, planologischjuridische betekenis voor de opstelling van bestemmingsplannen voor het eigen grondgebied. De visie verschaft tevens de planologisch-juridische basis voor het verhalen van kosten op basis van de Wro. 6.2 Communicatie Tijdens de planvorming én inspraak is met diverse doelgroepen van gedachten gewisseld over (onderdelen van) de intergemeentelijke Structuurvisie. Enkele voorbeelden: - in het kader van het deelproject "Vrienden van Nieuw Stroomland" is in kleine bijeenkomsten aan bewoners gevraagd naar hun eigen ideeën op het gebied van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit; deze ideeën worden tijdens de uitvoeringsfase zoveel als mogelijk gerealiseerd; - leerlingen van het Pieter Jelles-College, onderdeel Technasium, hebben in opdracht van Nieuw Stroomland gewerkt aan filmpjes over hun beeld van duurzaamheid. Deze leerlingen wordt binnenkort ook gevraagd om met voorstellen te komen voor het kennis- en educatiedeel van Energiepark. - Ten behoeve van de inspraak is een animatiefilm gemaakt waarin duurzaamheid en ruimtelijk kwaliteit en de bijdrage hieraan door de diverse initiatieven centraal staan; - op de website van het project ( staat actuele informatie over de stand van zaken en de inhoud van de Intergemeentelijk Structuurvisie; In bijlage 3 van de Reactienota staan alle bijeenkomsten opgesomd. 7 Vervolgstappen In deze fase van het project staat de inhoudelijke besluitvorming centraal. Op basis daarvan zal een zogenoemd Afsprakenkader worden opgesteld, met uitspraken over de taken en werkwijze van de betrokken partijen in de komende tien jaar. Wij denken in dat verband aan de opstelling van een Werkboek met nadere afspraken over de voorgenomen activiteiten, qua financieringsopzet, planning en verantwoordelijkheden. Ook moet dan worden bezien op welke wijze de afstemming tussen huidige stuurgroepen met een relatie tot Nieuw Stroomland en uitvoeringsorganisaties gestalte kan krijgen. Leeuwarden, 7 december 2010 Burgemeester en wethouders van Leeuwarden, drs. Ferd. J.M. Crone, burgemeester, drs. C.H.J. Brugman, secretaris.

11 Nummer WK DE RAAD VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 december 2010 (kenmerk ); BESLUIT: 1. De Intergemeentelijke Structuurvisie Nieuw Stroomland vast te stellen met inachtneming van de wijzigingsvoorstellen in de Reactienota; 2. De aangepaste Plan-MER behorend bij de onder punt 1 genoemde structuurvisie, vast te stellen. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van voorzitter, griffier.

Bestemmingsplan buitengebied 2016 gemeente Simpelveld

Bestemmingsplan buitengebied 2016 gemeente Simpelveld Bestemmingsplan buitengebied 2016 gemeente Simpelveld Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 11 april 2016 / projectnummer: 3109 1. Oordeel over het Milieueffectrapport De gemeente Simpelveld heeft

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan. Aan de Gemeenteraad Raad Status 14 mei 2009 Besluitvormend Onderwerp Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan Punt no. 10 Te besluiten om 1. de voorbereiding/procedure

Nadere informatie

Havenkwartier Zeewolde

Havenkwartier Zeewolde Havenkwartier Zeewolde Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 8 september 2011 / rapportnummer 2459 60 Oordeel over het MER Voor de aanleg van de woonwijk Polderwijk te Zeewolde is in 2003 de procedure

Nadere informatie

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op PROVINCIALE COMMISSIE OMGEVINGSVRAAGSTUKKEN LIMBURG MEMO ADVIESSTUK: Structuurvisie Randweg N266 Nederweert 1. Onderwerp / plan Structuurvisie Randweg N266 Nederweert inclusief onderliggende stukken (Plan-

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Bestemmingsplan Buitengebied Zuidwest Een nieuw planologisch kader bieden voor het zuidwestelijk buitengebied van Zeist.

RAADSVOORSTEL. Bestemmingsplan Buitengebied Zuidwest Een nieuw planologisch kader bieden voor het zuidwestelijk buitengebied van Zeist. RAADSVOORSTEL Bestemmingsplan Buitengebied Zuidwest 2018 Portefeuillehouder S. Jansen Ronde Tafel 10 januari 2019 Opsteller M. Dingemans Debat Indien nodig 24 januari 2019 Zaak/stuknummer 292294 Raadsvergadering

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-09-2013 13-065 Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg Aan de raad, Onderwerp Gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg.

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Eerste herziening bestemmingsplan Drechterland Zuid RTG: 12-10-2015 Raadsvoorstel: 22-9-2015, nr. 2015-53 Portefeuillehouder: Programma:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

LEEUWARDEN BEWEGINGSCENTRUM RENGERSLAAN

LEEUWARDEN BEWEGINGSCENTRUM RENGERSLAAN BESTEMMINGSPLAN LEEUWARDEN BEWEGINGSCENTRUM RENGERSLAAN Bijlagen bij toelichting bijlage 1 bijlage 2 raadsbrief & ontwerp-besluit publicatietekst Blad 2 vaststelling bestemmingsplan Leeuwarden - bewegingscentrum

Nadere informatie

Notitie reikwijdte en detailniveau plan-m.e.r. bestemmingsplan Buitengebied 2014

Notitie reikwijdte en detailniveau plan-m.e.r. bestemmingsplan Buitengebied 2014 B en W voorstel 13INT02879 Onderwerp Notitie reikwijdte en detailniveau plan-m.e.r. bestemmingsplan Buitengebied 2014 Samenvatting voorstel Het te actualiseren bestemmingsplan Buitengebied 2014 is kaderstellend

Nadere informatie

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder 150714-44-RUI-01 Raadsvoorstel start MER procedure Spinder_crdv 1 Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder Aanleiding Stichting MOED heeft een verzoek om herziening van het bestemmingsplan

Nadere informatie

In de samenwerkingsovereenkomst (SOK) wordt de bestuurlijke voorkeur voor het Heemskerkalternatief uitgesproken.

In de samenwerkingsovereenkomst (SOK) wordt de bestuurlijke voorkeur voor het Heemskerkalternatief uitgesproken. nummer : onderwerp : Indienen zienswijze over de verbinding A8-A9. Aan de raad, Inleiding De provincie Noord-Holland heeft het eindrapport Plan MER Verbinding A8-A9 van 9 juni jongstleden en bijbehorende

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 15 mei 2017 / projectnummer: 2732 1. Toetsingsadvies Inleiding De gemeente Moerdijk

Nadere informatie

Debby Bouwhuis BP Br

Debby Bouwhuis BP Br SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G201307 394854 / 394854 ONDERWERP Debby Bouwhuis BP Br Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Boeldershoek 2009 AGENDANUMMER

Nadere informatie

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Programma Stedelijke ontwikkeling Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De initiatiefnemer van de realisatie

Nadere informatie

ONDERWERP: Vaststellen bestemmingsplan "Motorcrossterrein Arnhem"

ONDERWERP: Vaststellen bestemmingsplan Motorcrossterrein Arnhem Aan de gemeenteraad Documentnummer 2015.0.101.295 Zaaknummer 2015-07-00870 ONDERWERP: Vaststellen bestemmingsplan "Motorcrossterrein Arnhem" Voorstel 1. Gewijzigd vast te stellen het bestemmingsplan "Motorcrossterrein

Nadere informatie

Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oosterhorn (Industrieterrein Delfzijl)

Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oosterhorn (Industrieterrein Delfzijl) Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oosterhorn (Industrieterrein Delfzijl) Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvullingen wind en geur 16 mei 2017 / projectnummer: 3041 1. Toetsingsadvies

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Beoogd effect. Ag. nr.: Reg. nr.: BP Datum:

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Beoogd effect. Ag. nr.: Reg. nr.: BP Datum: Datum: Raadsvoorstel College Ja Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Eindhovenseweg 10-12 te Boxtel Status Besluitvormend Voorstel 1. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen volgens bijgaande

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Beleid en Projecten. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Beleid en Projecten. Voorstel aan de raad Raadsvergadering van Agendanummer Portefeuillehouder Afdeling Opsteller Gemeente Langedijk 12 juli 2011 8 P.J. Beers Beleid en Projecten M.D.M. Smit 12 JULI 2011 j BESLütli--, conform na amendement 18

Nadere informatie

Alternatieve locaties baggerberging, provincie Utrecht Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Alternatieve locaties baggerberging, provincie Utrecht Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Alternatieve locaties baggerberging, provincie Utrecht Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 6 augustus 2008 / rapportnummer 2015-43 1. OORDEEL OVER HET MER De provincie Utrecht is voornemens om

Nadere informatie

Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 VoorsteInr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006

Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 VoorsteInr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006 ~. Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 Voorstenr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006, Vaststelling intememeentelijk DlÎmtelijk structuurplan voor de gemeenten Obdam Wester

Nadere informatie

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202 VISIEKAART 8 9 s t r u c t u u r v i s i e G o o r 2 0 2 5 structuu Goor 202 rvisie 5 1. Structuurvisie Goor 2025 2. Analyse 3. Visie en ambitie: Goor in 2025 4. Ruimtelijke kwaliteit 5. Wonen 6. Economie

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/65

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/65 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3-9-2013 Nummer voorstel: 2013/65 Voor raadsvergadering d.d.: 17-09-2013 Agendapunt: 09 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. J.A.E. Landwehr 29 november september De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. J.A.E. Landwehr 29 november september De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering J.A.E. Landwehr 29 november 2018 Datum voorstel 18 september 2018 Agendapunt Onderwerp Herontwikkeling locatie Utrechtseweg 341, De Bilt De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Onderwerp: Herindelingsontwerp gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel, naamgeving nieuw te vormen gemeente. Samenvatting: Voor u ligt het herindelingsontwerp voor de

Nadere informatie

E. van den Boom raad00684

E. van den Boom raad00684 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email E. van den Boom 3665 ebo@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 13raad00684 Vaststellen bestemmingsplan Waalreseweg - Dijkstraat

Nadere informatie

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan Raadsvoorstel 2015/ Portefeuillehouder Collegevergadering Raadsvergadering Adam Elzakalai Steller C. Blankestijn (023 5676074 ) 1. Samenvatting

Nadere informatie

Uitbreiding bedrijventerrein De Kooi, Woensdrecht

Uitbreiding bedrijventerrein De Kooi, Woensdrecht Uitbreiding bedrijventerrein De Kooi, Woensdrecht Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 25 juni 2015 / rapportnummer 3027 13 1. Oordeel over het MER De gemeente Woensdrecht wil bedrijventerrein

Nadere informatie

30 AUGUSTUS 2001 INHOUDSOPGAVE

30 AUGUSTUS 2001 INHOUDSOPGAVE TOETSINGSADVIES OVER HET MILIEUEFFECTRAPPORT BEDRIJVENTERREIN AALSMEER 30 AUGUSTUS 2001 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...1 2. OORDEEL OVER HET MER...2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Toelichting op het oordeel en aanbevelingen

Nadere informatie

GEWIJZIGD. Gelet op: Artikel 2.2 van de Wro en artikel 5 van de Planwet Verkeer en Vervoer;

GEWIJZIGD. Gelet op: Artikel 2.2 van de Wro en artikel 5 van de Planwet Verkeer en Vervoer; GEWIJZIGD Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Juli 2014 Nummer 6721 Onderwerp Visie ruimte en mobiliteit 2014 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

: Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan "Katwijk aan den Rijn 2012

: Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Katwijk aan den Rijn 2012 Aan de gemeenteraad Zaaknummer : 2012-23744 Programma : Wonen en ruimte Onderwerp : Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan "Katwijk aan den Rijn 2012 Katwijk, 18 december 2012 Inleiding Bestemmingsplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot (gewijzigde) vaststelling van het bestemmingsplan "Landhof, fase 3"

Raadsvoorstel tot (gewijzigde) vaststelling van het bestemmingsplan Landhof, fase 3 Inboeknummer 14bst01405 Beslisdatum B&W 23 september 2014 Dossiernummer 14.39.651 Raadsvoorstel tot (gewijzigde) vaststelling van het bestemmingsplan "Landhof, fase 3" Inleiding De locatie Landhof ligt

Nadere informatie

Raadsvergadering. 6juli 2015

Raadsvergadering. 6juli 2015 gemeente Capelle aan den IJssel Raadsvoorste Nummer 662927 Raadsvergadering 6juli 2015 Datum 26 mei 2015 Programma / product / collegewerkplan Actualisering bestemmingsplannen Portefeuillehouder college

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: 13 juni Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: 13 juni Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: 13 juni 2013 Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Vaststellen bestemmingsplan Stormpolder, inclusief PlanMER en Geluidruimteverdeelplan

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL NR april Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL NR april Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik. Aan de raad, RAADSVOORSTEL NR. 19-45 Raadsvergadering Zaaknummer 18 april 2019 653643 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3, Bunnik.

Nadere informatie

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer 489015306 {DOS-2007-0015748) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied gemeente Kampen

Bestemmingsplan buitengebied gemeente Kampen Bestemmingsplan buitengebied gemeente Kampen Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 29 november 2013 / rapportnummer 2844 24 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De gemeente Kampen wil

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 10.0116. Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042

RAADSVOORSTEL 10.0116. Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042 RAADSVOORSTEL 10.0116 Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042 Naam programma +onderdeel: Bereikbaarheid Onderwerp: Besluitvorming ten aanzien van het advies Sleutel tot een

Nadere informatie

Doel van dit voorstel: De ingediende aanvraag om omgevingsvergunning planologisch mogelijk maken.

Doel van dit voorstel: De ingediende aanvraag om omgevingsvergunning planologisch mogelijk maken. Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-083 Houten, 17 november 2015 Onderwerp: Verzoek om Verklaring van geen bedenkingen uitbreiden en wijzigen bedrijf Schonauwenseweg 8 Beslispunten: ^ 1. het Toetsingskader

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College,

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College, Bergs Advies B.V. Leveroyseweg 9a 6093 NE Heythuysen Telefoon (0475) 49 44 07 Fax (0475) 49 23 63 E-mail info@bergsadvies.nl Internet www.bergsadvies.nl BIC code: RABONL2U IBAN: NL76RABO0144217414 K.v.K.

Nadere informatie

Mw. Marleen Sanderse, wethouder Visie Passantenhaven Naarden

Mw. Marleen Sanderse, wethouder Visie Passantenhaven Naarden Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 666216 Mw. Marleen Sanderse, wethouder Visie Passantenhaven Naarden Aan de raad, 1. Beslispunten De Visie Passantenhaven Naarden vast te stellen; een

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 193184 Datum : 17 november 2015 Programma : Woon en leefomgeving Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Statenvoorstel vergadering september 2017 nummer 7029 Onderwerp Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Vergaderdatum GS: 4 juli 2017 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :17-02-09 Onderwerp Rapportage quick scan parkeergarage Status besluitvormend Voorstel 1. Varianten 1, 1A, 3 en 3A uit de rapportage positief te beoordelen; 2. Voorkeur uit te spreken voor

Nadere informatie

Vaststelling bestemmingsplan Agter de Hoven ong. Wanssum (NL.IMRO.0984.BP va01)

Vaststelling bestemmingsplan Agter de Hoven ong. Wanssum (NL.IMRO.0984.BP va01) B en W Adviesnota Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Agter de Hoven ong. Wanssum (NL.IMRO.0984.BP19009- va01) Zaaknummer Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 15 juli 2019 Afdeling/Team Stad

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen NRD planmer behorende bij Energievisie

Nota van beantwoording zienswijzen NRD planmer behorende bij Energievisie Nota van beantwoording zienswijzen NRD planmer behorende bij Energievisie Wijhe, 20 februari 2018 doc. nr.: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding....3 2. Zienswijzen en beantwoording..... 3 3. Samenvatting wijzigingen...7

Nadere informatie

Voorstel. : J.C. Niemeijer

Voorstel. : J.C. Niemeijer Voorstel Aan : Burgemeester en Wethouders Kenmerk : 1021013 Status : Openbaar / Ter besluitvorming Datum : 20 september 2017 Afdeling : Ruimte en Veiligheid Raad : Ja Medewerk(st)er : J.C. Niemeijer Ter

Nadere informatie

Herinrichting kop Jaarbeursterrein Utrecht. lijnen ME AAN

Herinrichting kop Jaarbeursterrein Utrecht. lijnen ME AAN Herinrichting kop Jaarbeursterrein Utrecht lijnen ME AAN 1 INLEIDING Overeenkomstig het Masterplan Stationsgebied willen Holland Casino, Wolff Cinema Groep en de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs op de

Nadere informatie

Stedelijke ontwikkeling Overamstel, Amsterdam

Stedelijke ontwikkeling Overamstel, Amsterdam Stedelijke ontwikkeling Overamstel, Amsterdam Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 22 augustus 2013 / rapportnummer 2564 58 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De gemeente Amsterdam

Nadere informatie

portefeuillehouder M. Bosman openbaar geheim 01/10/

portefeuillehouder M. Bosman openbaar geheim 01/10/ ÏÏH Zuidpias Raadsvoorstel 1 I Vaststellen bestemmingsplannen "Groot Swanla' raadsvergadering 29 oktober 2013 portefeuillehouder M. Bosman behandelend ambtenaar L. Fassotte-Bams Datum bijlagen openbaar

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Aan de raad AGENDAPUNT 3 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010 Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Voorstel: 1. Het toetsingsadvies van de Commissie voor de mer over het milieueffectrapport (mer) oostelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 10R.00208

RAADSVOORSTEL 10R.00208 Gemeente Woerden RAADSVOORSTEL 10R.00208 ^ gemeente WOERDEN Agendapunt: Indiener: - college van burgemeester en wethouders Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Schreurs Contactpersoon: C.T. Vermeulen

Nadere informatie

Delegatie bevoegdheid vaststelling exploitatieplan in geval van wijzigingsplan

Delegatie bevoegdheid vaststelling exploitatieplan in geval van wijzigingsplan Zaaknummer: BECDGB008 Onderwerp Delegatie bevoegdheid vaststelling exploitatieplan in geval van wijzigingsplan Collegevoorstel Inleiding Sinds 1 juli 2008 is de Grondexploitatiewet van kracht, die deel

Nadere informatie

Raadsvoorstel CONCEPT T.B.V. TERINZAGELEGGING

Raadsvoorstel CONCEPT T.B.V. TERINZAGELEGGING Raadsvoorstel 2018. CONCEPT T.B.V. TERINZAGELEGGING Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Zwaanshoek Hanepoel 154-170 Portefeuillehouder Adam Elzakalai Steller R. van Engeland Collegevergadering Raadsvergadering

Nadere informatie

Herontwikkeling vliegbasis Soesterberg Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Herontwikkeling vliegbasis Soesterberg Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Herontwikkeling vliegbasis Soesterberg Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 3 maart 2010 / rapportnummer 2073-61 1. OORDEEL OVER HET MER De provincie Utrecht en de gemeenten Soest en Zeist hebben,

Nadere informatie

Locatieonderzoek duurzaam Energiepark Verkenning en vergelijking van mogelijke locaties

Locatieonderzoek duurzaam Energiepark Verkenning en vergelijking van mogelijke locaties Locatieonderzoek duurzaam Energiepark Verkenning en vergelijking van mogelijke locaties projectnr. 204623 revisie 05 11 augustus 2010 Opdrachtgever Stuurgroep Gebiedsontwikkeling Nieuw Stroomland p/a Gemeente

Nadere informatie

9*-`" **"' * Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Bestemmingsplan Buitengebied Gemeente Dalfsen Datum: 14 mei 2013

9*-` **' * Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Bestemmingsplan Buitengebied Gemeente Dalfsen Datum: 14 mei 2013 9*-`" **"' * Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Bestemmingsplan Buitengebied Gemeente Dalfsen Datum: 14 mei 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 73 lnformant:

Nadere informatie

De heer drs. C.H. Boland bestemmingsplan de Krijgsman

De heer drs. C.H. Boland bestemmingsplan de Krijgsman Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 113788 De heer drs. C.H. Boland bestemmingsplan de Krijgsman Aan de raad, 1. Beslispunten 1. Het gewijzigde bestemmingsplan de Krijgsman, herziene versie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12b. Onderwerp: Bestemmingsplan Windturbines Netterden-Azewijn. Portefeuillehouder: wethouder F.S.A.

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12b. Onderwerp: Bestemmingsplan Windturbines Netterden-Azewijn. Portefeuillehouder: wethouder F.S.A. Raadsvoorstel Agendapunt: 12b Onderwerp: Bestemmingsplan Windturbines Netterden-Azewijn Portefeuillehouder: wethouder F.S.A. Wissink Samenvatting: In april 2008 heeft uw raad besloten in te stemmen met

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.18.1594 *B.18.1594* Landgraaf, 11 september 2018 ONDERWERP: Ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor een zonnepark in Abdissenbosch

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Portefeuillehouder

Begrotingswijziging. Portefeuillehouder Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan "Woongebieden Rijsbergen" Algemene gegevens Programma/ Paragraaf 3. Ontwikkeling openbare ruimte Product Ruimtelijke ontwikkeling Begrotingswijziging Portefeuillehouder

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Houtskoolschets Windstreek 2011

Houtskoolschets Windstreek 2011 Windenergie in Fryslân, voorgeschiedenis Bij de evaluatie van Windstreek 2000 in 2008 hebben Provinciale Staten Gedeputeerde Staten gevraagd om nieuw beleid voor windenergie op te stellen. Houtskoolschets

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Vaststellen bestemmingsplan Zwanenburg De Kom Noordwestzijde en vaststellen Portefeuillehouder Adam Elzakalai Steller D. Ong Collegevergadering 30 augustus

Nadere informatie

E.G.M. van den Boom / juli 2017

E.G.M. van den Boom / juli 2017 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.1 E.G.M. van den Boom 3665 Evelien.van.den.Boom@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 120977/239451 6 juli 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 223 Agendapunt: 19 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING

Doorkiesnummer : (0495) 575 223 Agendapunt: 19 ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING Frohn, Bert RB S1 RAD: RAD120926 2012-09-26T00:00:00+02:00 BW: BW120821 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 26 september 2012 Portefeuillehouder : A.W.P. Kirkels Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Droge Voeten 2050, beheergebied waterschap Noorderzijlvest

Droge Voeten 2050, beheergebied waterschap Noorderzijlvest Droge Voeten 2050, beheergebied waterschap Noorderzijlvest Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 18 september 2014 / rapportnummer 2820 43 1. Oordeel over het Milieueffectrapport (MER) De provincies

Nadere informatie

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving.

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Ter vergelijking: Wind op land kost tussen 8,5 en 9,6 cent per

Nadere informatie

Voldoende afstand tot windturbines en belangrijke kabels en leidingen. archeologische vindplaatsen, natuurgebieden, etc.).

Voldoende afstand tot windturbines en belangrijke kabels en leidingen. archeologische vindplaatsen, natuurgebieden, etc.). Hoe vindt de trechtering van groot concept zoekgebied naar voorkeursalternatief plaats? Om tot een voorkeurslocatie voor het station en voorkeurslocatie voor de kabelcircuits te komen worden een aantal

Nadere informatie

gemeente eijsdervmargraten

gemeente eijsdervmargraten gemeente eijsdervmargraten Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel Nummer: 11IN002555 1. Vermelding onderwerp en beslispunten Voorstel tot vaststelling 'Partiële herziening bestemmingsplan Kern Cadier en Keer

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Werkhovenseweg 16. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Werkhovenseweg 16. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 27-10-2016 16-063 Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Werkhovenseweg 16 Aan de raad, Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Werkhovenseweg 16 Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0295 *B.19.0295* Landgraaf, 19 februari 2019 ONDERWERP: Vaststelling bestemmingsplan "Paardenhouderij Hoeve Vulenbach" PROGRAMMA

Nadere informatie

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 13 juni 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Behandeld ambtenaar : mw L.G.J van Westbroek E-mailadres: lgj.van.westbroek@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Aan de Raad. VROM - Ruimtelijke Ordening / SN Besluitvormend

Aan de Raad. VROM - Ruimtelijke Ordening / SN Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt 18 Onderwerp: vaststellen bestemmingsplan partiële herziening Oudwoude 2014 Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / SN Besluitvormend Kollum, 2 december 2014 Samenvatting

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Beoogd effect. Argumenten. Ag. nr.: Reg. nr.: BP Datum:

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Beoogd effect. Argumenten. Ag. nr.: Reg. nr.: BP Datum: Datum: Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Schijndelsedijk 14a Status Besluitvormend Voorstel 1. Het bestemmingsplan Schijndelsedijk 14a te Boxtel vast te stellen 2. Te besluiten geen exploitatieplan

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1142109 Datum: 19 augustus 2014 Behandeld door: M.C. Deinum Afdeling / Team: RO / ROB Onderwerp: Verklaring van geen bedenkingen project Solar Campus

Nadere informatie

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder:

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder: VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van september 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00029 Onderwerp: Boterhuispolder: vaststellen uitgangspunten - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De Boterhuispolder is een

Nadere informatie

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer Windvisie Gelderland Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 21 augustus 2014 / rapportnummer 2934 28 1. Oordeel over het MER en de aanvulling daarop De provincie Gelderland

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november 2015 Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit 1. in te stemmen met

Nadere informatie

Doetinchem, 15 juni 2018

Doetinchem, 15 juni 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 2 ALDUS VASTGESTELD 28 JUNI 2018 Bestemmingsplan 'Parapluherziening Uitsluiten woningbouw bestemmingen Centrum en Gemengd - 2018' Te besluiten om: 1. De Nota van zienswijzen

Nadere informatie

Centrumgebied Groene Peelvallei Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Centrumgebied Groene Peelvallei Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Centrumgebied Groene Peelvallei Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 4 juni 2010 / rapportnummer 2403-38 1. OORDEEL OVER HET MER Het Centrumgebied Groene Peelvallei is in het kader van het Reconstructieplan

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 september 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER Routekaart energietransitieopgave 2030 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.3 ALDUS VASTGESTELD 21 SEPTEMBER 2017 Routekaart energietransitieopgave 2030 Te besluiten om: 1. De gidsprincipes voor de energietransitieopgave in Doetinchem vast te stellen,

Nadere informatie

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard gemeente Valkenswaard Team Ruimtelijke ontwikkeling en economie 25-09-2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Definitie 3 3. Vergelijking veegplannen en postzegelbestemmingsplannen

Nadere informatie

Afdeling. Structuurvisie en plan-mer gemeente Maasdriel

Afdeling. Structuurvisie en plan-mer gemeente Maasdriel MAASDRIEL de leden van de raad van de gemeente Maasdriel Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk ro/na Afdeling Doorkiesnummer Kerkdriel Ruimte en Samenleving (0418) 638814 18 oktober 2011 Verzenddatum Onderwerp

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr:

Raadsvoorstel Zaaknr: Raadsvoorstel Zaaknr: 45.646 Onderwerp: Gewijzigde vaststelling van bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldkwaliteitplan bedrijventerrein Foodpark Samenvatting: Het bestemmingsplan voor bedrijventerrein

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 26 oktober 2009 Nummer PS : PS2009RGW22 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2009INT247037 Portefeuillehouder : Krol Titel : Project

Nadere informatie

Gelet op het collegebesluit van 22 januari 2019, gelet op de Wet ruimtelijke ordening en het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op het collegebesluit van 22 januari 2019, gelet op de Wet ruimtelijke ordening en het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht; venlo Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Vilgert 47 Velden' raadsnummer 2019 14 collegevergadering d.d. 22-01-2019 raadsvergadering d.d. 27-02-2019 fatale termijn programma

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 juli 2016 met zaaknummer AST/2016/010134;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 juli 2016 met zaaknummer AST/2016/010134; RAADSBESLUIT Gemeente ^i'sten Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Bestemmingsplan Asten Bedrijventerrein Florapark 2013 19 juli 2016 16.07/b.04 De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied Wageningen

Bestemmingsplan buitengebied Wageningen Bestemmingsplan buitengebied Wageningen Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 12 augustus 2013 / rapportnummer 2755 40 1. Oordeel over het MER De gemeente Wageningen wil haar bestemmingsplan voor

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0116 *B.19.0116* Landgraaf, 17 januari 2019 ONDERWERP: Ontwerp verklaring van geen bedenkingen aanvraag omgevingsvergunning

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Rucphen, 7 november 2012 INHOUD; 1. Procedure 2. Ingediende zienswijzen 3. Inhoud zienswijzen en inhoudelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Hoog Dalem, herziening noordelijke eilanden

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Hoog Dalem, herziening noordelijke eilanden Raadsvoorstel: 2016-1646 Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Hoog Dalem, herziening noordelijke eilanden Datum: 1 augustus 2016 Portefeuillehouder: A.J. Rijsdijk I & O: - B &A / Raadsvergadering: 25

Nadere informatie

AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 25 mei Registratienummer: TB Agendapunt: 6

AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 25 mei Registratienummer: TB Agendapunt: 6 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 25 mei 2011 Registratienummer: TB 11.2558075 Agendapunt: 6 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Dijkpark Ten Boer Instemmen met het voorgestelde proces.

Nadere informatie

Bestemmingsplan Sluiskil Oost, gemeente Terneuzen

Bestemmingsplan Sluiskil Oost, gemeente Terneuzen Bestemmingsplan Sluiskil Oost, gemeente Terneuzen Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 5 april 2012 / rapportnummer 2619 35 1. Oordeel over het MER De gemeente Terneuzen heeft het voornemen het

Nadere informatie

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING

AANLEIDING / PROBLEEMSTELLING Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. 28 september 2015 Documentnummer : 2015.0.072.749 Zaaknummer: 2015-03-01380 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan 'Stadsblokken - Meinerswijk 2015'

Nadere informatie