Titel IV Brand 1. VERPLICHTINGEN VAN DE WERKGEVER De werkgever neemt de nodige maatregelen, door de omstandigheden aangewezen, om :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Titel IV Brand 1. VERPLICHTINGEN VAN DE WERKGEVER De werkgever neemt de nodige maatregelen, door de omstandigheden aangewezen, om :"

Transcriptie

1 ARAD 06 Deel V Bepalingen met betrekking tot gemeenschappelijke industriële risico's Titel IV Brand Hoofdstuk II Organisatie van de brandpreventie en de brandbestrijding 1. VERPLICHTINGEN VAN DE WERKGEVER 1011 De verplichtingen van de werkgever inzake brandpreventie en bestrijding staan vermeld in artikel 52 van het ARAB. Ze worden hieronder in detail beschreven Preventiemaatregelen 1012 De werkgever neemt de nodige maatregelen, door de omstandigheden aangewezen, om : a) brand te voorkomen; b) ieder begin van brand snel en doeltreffend te bestrijden; c) in geval van brand : - te waarschuwen en alarm te geven; - de veiligheid van de personen te verzekeren en zo nodig voor hun snelle en gevaarloze ontruiming te zorgen; - onmiddellijk de gemeentelijke of gewestelijke brandweer te verwittigen Brandbestrijdingsmiddelen 1013 "De werkgever moet zorgen voor een voldoende en aan de omstandigheden aangepaste uitrusting om brand te bestrijden. Voor het bepalen van die uitrusting raadpleegt hij de bevoegde brandweer : a) als hij ten minste 50 werknemers tewerkstelt in eenzelfde gebouw of in verscheidene naburige gebouwen die een geheel vormen; b) of als het gebouw of het gedeelte van het gebouw dat hij bezet, een lokaal van de eerste groep bevat." (Voor de indeling van de lokalen in groepen, zie randnummer 1031).

2 Blz. 2 Het brandbestrijdingsmateriaal moet : - in goede staat van onderhoud verkeren; - beschermd zijn tegen vorst; - goed aangegeven zijn; - gemakkelijk bereikbaar zijn; - oordeelkundig verdeeld zijn; - onmiddellijk in werking kunnen gebracht worden; - periodiek gecontroleerd worden (de periode kan variabel zijn volgens de locatie). Opmerking : onder bevoegde brandweer verstaat men de gemeentelijke of regionale brandweer. De contacten zullen genomen worden door Dir PA (zie randnummer 1018) Waarschuwings- en alarmmiddelen 1014 De werkgever moet waarschuwings- en alarmmiddelen aanbrengen : a) als hij ten minste 50 werknemers tewerkstelt in eenzelfde gebouw of in verscheidene naburige gebouwen die een geheel vormen; b) als het gebouw of het gedeelte van het gebouw dat hij bezet, een lokaal van de eerste groep omvat; c) of als hij verscheidene verdiepingen van een gebouw bezet. De waarschuwings- en alarmposten moeten : - voldoende in aantal zijn; - gemakkelijk bereikbaar zijn; - oordeelkundig verdeeld zijn; - goed aangegeven zijn; - in goede staat van werking en onderhoud verkeren. De waarschuwings- en alarmsignalen mogen geen verwarring kunnen stichten met elkaar of met andere signalen. De alarmsignalen moeten door de belanghebbenden kunnen waargenomen worden. De elektrische netten voor de waarschuwing en het alarm moeten verschillend zijn. Het waarschuwings- en alarmmateriaal moet periodiek (jaarlijks) gecontroleerd worden.

3 Blz Private dienst voor brandpreventie en -bestrijding 1015 De werkgever is verplicht een private dienst voor het voorkomen en bestrijden van brand op te richten die een voldoende aantal personen omvat, geoefend in het gebruik van het brandbestrijdingsmaterieel : a) als hij ten minste 50 werknemers tewerkstelt in eenzelfde gebouw of in verscheidene naburige gebouwen die een geheel vormen; b) of als het gebouw of het gedeelte van het gebouw dat hij bezet, een lokaal van de eerste groep omvat. Voor de samenstelling van deze dienst en de manier van werken ervan, raadpleegt hij de bevoegde brandweer. Bij de NMBS omvat deze private dienst : de plaatselijke brandpreventieleider(s) (PBL) en de eerste interventieploegen (EIP), en eventueel een tweede interventieploeg (TIP). De lijst van de leden van die private dienst moet in de inrichting uithangen en voorkomen in het plaatselijk geïllustreerd brandconsigne. Minstens eenmaal per jaar moeten waarschuwings-, alarm- en ontruimingsoefeningen worden georganiseerd Informatie van het personeel 1016 Onderrichtingen, in voldoende aantal aangeplakt op zichtbare plaatsen, die gemakkelijk te bereiken zijn; lichten het personeel in over de gedragslijn die moet gevolgd worden in geval van brand, onder meer wat betreft : 1 de waarschuwing van de directie en van de aangestelden voor de brandbestrijding; 2 de waarschuwing van de bevoegde brandweer; 3 de schikkingen die moeten getroffen worden om het alarm te geven; 4 de schikkingen die moeten getroffen worden om de veiligheid of de ontruiming van de personen te waarborgen; 5 het aanwenden van de middelen voor brandbestrijding die beschikbaar zijn in de inrichting; 6 de te nemen schikkingen om het optreden van de bevoegde brandweer te vergemakkelijken.

4 Blz VERPLICHTINGEN VAN DE PREVENTIEADVISEUR 1017 Volgens de bepalingen van artikel 5,7 d) van de CODEX II-I moet de interne dienst en bijgevolg de preventieadviseur een advies verlenen over het opstellen van onderrichtingen aangaande brandpreventie. In feite is de taak van de preventieadviseur veelomvattender. Hij komt tussen in alle stadia van de getroffen maatregelen inzake brandpreventie, meer bepaald : - de drie groene lichten voor de verwerving (aankoop, bouw, huur, enz...) van gebouwen; - de drie groene lichten voor de aankoop van brandbestrijdingsuitrustingen en voor hun plaatsing; - de drie groene lichten voor de aankoop van bij brand gebruikte persoonlijke beschermingsuitrustingen; - advies over het aanbrengen van de veiligheids- en gezondheidssignalisatie inzake brand; - visa voor de algemene en plaatselijke brandconsignes. - meldt de eventuele inbreuken, die betrekking hebben op de brandveiligheid, aan zijn onmiddellijke chef, aan de PA 313 en PA.01 (voor gebouwen van de openbare dienst) of aan PA.02 (voor privaat domein en terreinen). 3. TUSSENKOMST VAN DIRECTIE PA 1018 Directie PA 313 : a) stelt de principes op inzake brandbeveiliging en in het bijzonder voor : - de modellen voor de volledige brandconsignes, de modellen voor de vereenvoudigde brandconsignes en de modellen voor de geïllustreerde brandconsignes; - de brandsignalisatie; - de opleiding van : - de brandpreventieleiders; - de brandpreventieploegen (brandweerploeg); - de eerste interventieploegen; - de technici; - het personeel dat de blusmiddelen onderhoud.

5 Blz. 5 b) stelt het brandconsigne op voor de directiegebouwen; c) stelt eventueel de brandconsignes op voor de diensten die daarom vragen of helpt hen hierbij; d) laat de brandconsignes en hun wijzigingen viseren door de preventieadviseur verantwoordelijk (voor de brandpreventie) voor de installatie. Let er wel op dat de preventieadviseur met betrekking tot brandpreventie enkel optreedt voor aspecten die met arbeidsveiligheid te maken hebben; e) controleert de brandbestrijdingsmiddelen, in alle gebouwen (ook in de werkplaatsen die erom verzoeken); f) bezorgt de diensten die daarom vragen alle nuttige inlichtingen aangaande brandpreventie; g) maakt een inventaris op van alle blusmiddelen; h) maakt een PV van de periodieke controles van de blusmiddelen; i) maakt, op verzoek, een expertiserapport inzake : - aantal en inplanting van de blusmiddelen; - evacuatieplan; - signalisatie; j) levert alle materieel en toebehoren inzake de brandveiligheid; k) verzorgt de wettelijke herkeuringen van de blusmiddelen. l) legt de noodzakelijke contacten met de betrokken brandweer ; m) keurt de opgestelde brandconsignes van de plaatselijke brandpreventieleider(s) goed, na visum van de plaatselijke preventieadviseur(s). Om dit te verwezenlijken zal PA 313, binnen de twintig werkdagen na ontvangst van de consignes : - ontvangst melden van de consignes aan de plaatselijke brandpreventieleider ; - de consignes nazien en ze vergelijken met de realiteit aan het terrein ; - de consignes goedkeuren of ze terugsturen naar de plaatselijke brandpreventieleder met aanwijzing van de tekortkomingen. Bij gebrek aan een antwoord van PA 313 binnen de twintig werkdagen na ontvangstmelding, worden de consignes als goedgekeurd beschouwd.

6 Blz SIGNALISATIE INZAKE BRANDBEVEILIGING 1019 De aan te brengen signalisatie voor de brandveiligheid staat vermeld onder de randnummers 358, 361, 363 en 1059 van het ARAD AUTOMATISCHE BRANDDETECTIE 5.1. Algemene maatregelen 1020 Een van de preventiemaatregelen bestaat in het plaatsen van een branddetectiesysteem in de gebouwen. Een automatische branddetectie-installatie moet het begin van een brand tijdig genoeg melden zodat : a) maatregelen voor de veiligheid van de personen kunnen worden getroffen; b) het vuur kan worden bestreden met of zonder automatische blusmiddelen of door de brandweerdiensten. Daartoe moet : - de plaats van de brand worden aangegeven; - het signaal altijd worden doorgezonden naar de betrokken personen. De installatie moet bijgevolg voldoen aan de volgende voorwaarden : - een voldoende aantal detectors die correct geplaatst zijn; - de storingen en defecten moeten gemeld worden; - vals alarm moet uitgeschakeld kunnen worden. Een automatische branddetectieinstallatie omvat : - detectors (aangepast aan de situatie : rook-, warmte- en/of vlamdetectors); - evenveel kringen of lussen als er zones zijn; om gemakkelijk een brand te localiseren is het immers noodzakelijk om verschillende kringen te leggen; - een of meer signalisatiepanelen die zodanig zijn opgebouwd dat de werking van een detector zorgt voor een akoestisch alarm, een brandalarm geeft door middel van verklikkers en de plaats van de betrokken zone wordt aangeduid. Die panelen moeten zich uiteraard bevinden in een lokaal waar ze gemakkelijk en doorlopend kunnen worden gezien. Ze kunnen rechtstreeks worden verbonden met de gewestelijke brandweer; - een hoofdbron voor de elektrische voeding; - een tweede elektrische voedingsbron, die in staat is om de vorige te vergangen in geval van defect;

7 Blz. 7 - een derde bron voor waarschuwing, een zogenaamde hulpbron, die enkel dient om aan te geven dat de twee voorgaande bronnen gelijktijdig gestoord zijn. Wanneer hij het eerste groen licht geeft, moet de preventieadviseur er in het bijzonder over waken dat het geplande branddetectiesysteem goed is aangepast aan de gebouwen. Hij moet dat systeem eveneens zorgvuldig controleren bij de indienststelling van de installaties Types van detectors 1021 Detectors zijn toestellen die permanent een omgeving bewaken. Er bestaan verschillende types van detectors, o.a. : - thermische detectors die reageren op een temperatuurstijging; - rookdetectors die bestaan uit foto-elektrische cellen die een veranderlijke stroom uitzenden naargelang van de lichtstroom die ze ontvangen; - vlamdetectors die gevoelig zijn voor de infraroodstraling die door alle vlammen wordt uitgezonden; - detectors met ionisatieverandering die de eerste tekenen van een smeulend vuur kunnen waarnemen Keuze van de detectors 1022 De keuze van de detectors is afhankelijk van verschillende elementen zoals : - type van plafond of dakvorm (puntdak, shetdaken, balken>15cm dikte,...) - de hoogte van het lokaal; - de omgevingstemperatuur; - de vochtigheid; - bijtende omgeving; - omgeving met ontploffingsgevaar; - rook, stof, spuitnevels die een vals alarm zouden kunnen veroorzaken; - optische straling; - luchtverplaatsingen (pulsie-extractie); - brandlast; Opmerking : indien detectors van het ionisch type (met een radioactieve bron) zijn geplaatst, moet dit uit veiligheidsredenen opgenomen worden in het brandconsigne en/of het geïllustreerd brandconsigne.

8 Blz PLAATSELIJKE BRANDPREVENTIELEIDER EN EERSTE INTERVENTIEPLOEGEN (EIP) 6.1. Plaatselijke brandpreventieleider AANDUIDING Een plaatselijke brandpreventieleider wordt aangeduid in de gevallen die bepaald zijn onder punt 1.4 (randnummer 1015) van het ARAD 06. De volgende voorschriften zijn van toepassing inzake de aanduiding van die leider : a) inrichtingen die door een enkele dienst worden bezet : - de dienstleider of zijn gemachtigde; b) inrichtingen die bezet worden door diensten van verschillende directies en/of stafdiensten waarvan één eenheid meer dan 70 % van het effectief van de werknemers omvat : - de dienstleider die permanent het grootste aantal werknemers tewerkstelt; of een andere dienstleider in onderlinge overeenkomst. Indien geen onderling akkoord wordt bekomen, wordt de eenheid, die de brandpreventieleider moet leveren, aangeduid door directie PA. De andere eenheden leveren een assistent aan de brandpreventieleider. c) inrichtingen die bezet worden door diensten van verschillende directies en/of stafdiensten, waarvan geen enkele eenheid meer dan 70 % van het effectief van de werknemers omvat : - de dienstleider van één van de eenheden met een voorkeur voor Directie Netwerk of voor de directie die permanent het grootste aantal werknemers tewerkstelt of een andere dienstleider in onderlinge overeenkomst. Indien geen onderling akkoord wordt bekomen, wordt de eenheid, die de brandpreventieleider moet leveren, aangeduid door directie PA. De andere eenheden leveren een assistent aan de brandpreventieleider OPDRACHT VAN DE PLAATSELIJKE BRANDPREVENTIELEIDER Deze persoon is de coördinator van de plaatselijke brandpreventie en zijn taak omvat het volgende : - opstellen van het plaatselijk brandconsigne, eventueel in samenwerking met de verantwoordelijken van de andere eenheden, PA.313 en Dir. PA; - de leden van de eerste interventieploeg en vervangers aanduiden en opleiden in akkoord met PA 313; - de brandsignalisatie, de veiligheidsverlichting controleren;

9 Blz. 9 - waken over de toepassing van de brandconsignes : doet de gegeven brandconsignes naleven en maakt zijn ploeg preventiebewust; - bewaart de controleboekjes van de installatie indien deze zich niet nabij de installatie bevinden; - bewaart de inventaris van de blusmiddelen; - de te gebruiken middelen controleren; als de leider van de interventieploeg kent hij het blusmaterieel waarover hij beschikt en houdt het in orde. Hij moet zeer goed weten hoe dat materiaal moet worden gehanteerd en nazien dat de toegang tot het middel vrij blijft; - de werkplek controleren op het einde van de werkdag. Deze taak wordt uitgevoerd door de personen die vermeld zijn in het brandconsigne; - het bevel tot blussen geven aan geschikte personen en toezien op de verrichtingen; - zijn ploeg ter beschikking houden van de brandweer; - leiden van de ontruiming; - de hulpverlening leiden op de plaats van de brand; - de testen van de akoestische signalen superviseren daar waar er bestaan. In de meeste gevallen wordt dit maandelijks uitgevoerd op de eerste donderdag van de maand om 11 uur. (Procedure wordt beschreven in het brandconsigne). In het kader van zijn opdracht draagt de plaatselijke brandpreventieleider een rode helm met speciaal kenteken LEIDER VAN DE EERSTE INTERVENTIEPLOEG. De leider van de eerste interventieploeg is de verbindingsman tussen de plaatselijke brandpreventieleider en de EIP-leden, en is verantwoordelijk voor zijn toegekende zone, verdieping, gebouw, enz Zijn taak omvat ondermeer : - het permanent bijhouden en aanpassen van de EIP-lijst en neemt de nodige maatregelen voor eventuele vervangers; - verzamelt alle informatie in aangaande de preventiemaatregelen en neemt de opmerkingen in acht van zijn EIP-leden binnen zijn gebied; - neemt de taken over van de plaatselijke brandpeventieleider binnen zijn zone; - kan eventueel de plaatselijke brandpreventieleider vervangen bij zijn afwezigheid (intern plaatselijk te organiseren); - bij alarm neemt hij de verslagen van de EIP-leden in ontvangst en maakt deze over aan de PBL. Deze personen dragen een gele helm met rode band met speciaal kenteken als herkenning.

10 Blz. 10 Indien het aantal EIP-leden groot is of indien ploegen worden gevormd binnen meerdere eenheden in eenzelfde gebouwencomplex, duidt men meerdere leiders van eerste interventieploegen aan (vb. blokleiders in het hoofdgebouw NMBS te Brussel) Eerste interventieploegen AANDUIDING Zie punt (randnummer 1023) van het ARAD 06. De lijst met de samenstelling van de EIP wordt in het gebouw uitgehangen. De lokale leider van de EIP zorgt ervoor dat de lijst permanent bijgehouden wordt en dat de EIP-leden die, wegens vertrek, mutatie, opruststelling, enz..., het gebouw verlaten, vervangen worden. De EIP-leden dragen een gele helm met speciaal kenteken die wijst op het absolute gezag waarop ze in het kader van hun opdracht kunnen aanspraak maken en waardoor ze door brandweer, politie en werknemers gemakkelijk kunnen worden herkend. Volgende aanbevelingen kunnen in aanmerking worden genomen voor het bepalen van een voldoende aantal EIP-leden : 1 Administratieve gebouwen : Aard van het risico Hoog risico en grote personeelsdichtheid Klein risico en grote personeelsen bureaudichtheid Aantal - 1 interventielid per 200 m² + 1 leider, met minstens 2 leden per verdieping - 1 interventielid per 500 m² + 1 leider met minstens 2 leden per verdieping 2 Werkplaatsen : Het aantal EIP-leden wordt vastgelegd op 1/10 van het effectief. 3 Stations : De aanbevelingen van de bevoegde brandweer zijn geldig. Ook PA 313 kan hiervoor geraadpleegd worden. 4 Specifieke lokalen met verhoogd risico : Twee EIP-leden (één effectief + één vervanger).

11 Blz Computerzalen (waarin in 3x8 u gewerkt wordt of waar zich een halon blusinstallatie bevindt). Ten minste twee personeelsleden per ploeg krijgen een EIP opdracht toebedeeld. Algemene opmerking PA.313 stelt in opdracht van Dir. PA een analyse- en expertiserapport op van alle NMBS-gebouwen. Dit verslag kan eveneens geraadpleegd en gebruikt worden als leidraad voor het vervullen van diverse taken inzake brandpreventie. Periodiek zullen de gebouwen geanalyseerd worden TAAK De opdracht van de EIP-leden is tweeledig : brand voorkomen en personen en goederen beschermen in geval van brand. a) Preventieopdracht VOORKOMEN : Elk lid van een interventieploeg moet : - worden ingelicht over de algemene en de bijzondere risico s van zijn sector; - de brandbestrijdingsmiddelen en hun plaats kennen; - ervoor zorgen geen onvoorzichtigheden of onachtzaamheden te begaan; - vrijwaren van de nooduitgangen en de gangen die er naartoe leiden. WAARNEMEN : - door te kijken : vonken; rook; - door te horen : geknetter, lekken, abnormale geluiden; - door te ruiken : rook, gaslucht, geur van solvent; - door te voelen : abnormale verhittingen (motoren, compressoren). STOPPEN : - de oorzaken van brand tegenhouden door preventief te werken, door te waarschuwen en te beveiligen, door het laten naleven van de consignes. b) Beschermingsopdracht Ten aanzien van personen Zodra het alarmsignaal (ononderbroken bel- of sirenegeluid) in werking treedt, hebben de EIP-leden de duidelijke plicht om : 1. al het personeel te evacueren uit de afdeling of de zone waarover ze verantwoordelijk zijn en ze naar de uitgangen, wegen en trappen te leiden die zijn aangeduid met het pictogram UITGANG of NOODUITGANG (zie randnummer 361).

12 Blz erop toe te zien dat niemand de liften gebruikt; dat is ten strengste verboden bij brand. 3. alle lokalen van hun afdeling of hun zone te controleren om : afgezonderde bedienden op te sporen; eventueel personen in moeilijkheden te helpen of te laten helpen; dat geldt vooral voor personen met een beperkte mobiliteit; na te gaan of de branddeuren goed gesloten zijn alsook de andere deuren en de ramen; 4. Na de voormelde opdrachten te hebben uitgevoerd, moet een van de EIPleden, per afdeling of per zone : verslag uitbrengen aan de plaatselijke brandpreventieleider of zijn vervanger die ter plaatse is (verzamelplaats wordt bepaald in het brandconsigne en op het geïllustreerd brandconsigne); vervolgens met de andere EIP-leden de directe omgeving van het gebouw vrijmaken door de werknemers te verzoeken zich naar een veilige zone te begeven. Er mag zich niemand meer langs de gevels bevinden. N.B. Nadat de voormelde taken zijn uitgevoerd, houden de EIP(en) zich ter beschikking van de plaatselijke leider van de brandpreventie voor het uitvoeren van andere taken die hen eventueel kunnen worden toevertrouwd. Ze mogen in geen geval persoonlijke risico s nemen. Ten aanzien van goederen Zodra er een brand uitbreekt, hebben de EIP(en) de volgende taken : BEOORDELEN : - grootte van de brand; - aangepast blusmiddel of methode bepalen. BESTRIJDEN : - van een kleine brand met de aanwezige blusmiddelen, in afwachting van versterking. UITBREIDING VOORKOMEN : - door de deuren te sluiten; - door de liften te ontruimen; - door brandgevaarlijke producten af te schermen, eventueel te verwijderen; - door de gastoevoer af te sluiten; - door de vaten af te koelen; - door de omgeving nat te houden.

13 Blz. 13 NABEWAKING : - Zich ervan vergewissen dat er geen heropflakkering kan gebeuren. Een EIP-lid moet altijd en overal en in alle omstandigheden doeltreffend optreden en de sector waarvoor hij is aangeduid grondig kennen Opleiding en brandoefeningen OPLEIDING PA 313 voorziet de volgende opleidingen : - BPL, preventieadviseurs : Een uitgebreide cursus van ongeveer 5 dagen. - BPL, EIP-leider : Een cursus van 2 à 4 dagen. - EIP-leden : Nieuwe leden : 1 dag (½ dag theorie + ½ dag praktijk). Heropleiding : 2-jaarlijks ½ dag (1½u theorie+1½u praktijk) BRANDOEFENINGEN - 3- maandelijks : Te organiseren ter plaatse voor de EIP-leden door de BPL of de EIP-leider (eventueel in samenspraak met PA 313) en met als voornaamste aandachtspunten : - aanwezige brandgevaarlijke werken, - aanwezige brandgevaarlijke producten, - aanwezige evacuatiewegen, - instructies bij evacuatie (verzamelplaats, nazicht van zones, ), - plaats van aanwezige blusmiddelen, - plaats van hoofdschakelaars, voedingsventielen voor water en gas, - tijdelijke en definitieve wijzigingen van werksituaties, - opvang van brandweer, enz - Jaarlijks : Evacuatieoefening voor het volledig gebouwencomplex (eventueel opgesplitst in gedeelten ervan voor de continuïteit van de dienstverlening).

14 Blz BRANDCONSIGNE 1026 Elk gebouw of groep van gebouwen opgenomen in art (ARAB) moet beschikken over een brandconsigne. Dat moet worden opgesteld volgens de hierna vermelde bepalingen : a) Opstellen van een volledig brandconsigne Een volledig brandconsigne waarvan het canvas beschikbaar is op de intraweb-site van PA 313 moet steeds opgesteld worden in de volgende gevallen : - gebouwen waar meer dan 50 werknemers permanent aanwezig zijn of ; - lokalen waar industriële activiteiten uitgeoefend worden zoals laswerken, slijpen, schilderen, schrijnwerkerij, of ; - lokalen van de eerste groep van de lijst die door PA 313 wordt opgesteld. b) Opstellen van een vereenvoudigd brandconsigne Zulk een consigne, waarvan het canvas eveneens beschikbaar is op de intraweb-site van PA 313 moet worden opgesteld voor lokalen van de eerste groep maar waar minder dan 50 werknemers permanent aanwezig zijn. c) Opstellen van een geïllustreerd consigne en zo nodig een evacuatieplan Deze documenten moeten opgesteld worden voor alle gebouwen. De geïllustreerde consignes van het type A3 en de evacuatieplannen worden aangebracht door PA 313 en aangevuld en op punt gesteld door de BPL. De evacuatieplannen worden opgemaakt door de BPL in samenwerking met PA 313. Het plaatselijk brandconsigne wordt voorafgaandelijk geviseerd door de plaatselijke brandpreventieleider, de preventieadviseur(s) en goedgekeurd door PA 313. Het plaatselijk consigne moet periodiek herzien worden en inzonderheid na elke ombouw van lokalen of na elke gebeurtenis die van aard is om over de risico s of de bestrijdingsmiddelen te beïnvloeden. Het plaatselijk brandconsigne moet in deze gevallen geviseerd worden door PA 313 en door de plaatselijke brandpreventieleider.

15 Blz. 15 INHOUD VAN EEN BRANDCONSIGNE 1. Leiding van de brandpreventie 2. Het gebouw Namen en telefoonnummers Ingangen, bijzondere risico's 3. Voorzorgsmaatregelen Algemene maatregelen, geïllustreerd brandconsigne, brandgevaren, brandbewaking, nooduitgangen en noodverlichting 4. Beschermingsmiddelen 5. Detectiemiddelen 6. Blusmiddelen 7. Personeel 8. Waarschuwing 9. Alarm Onderverdeling van het gebouw Beschrijving van de installatie Verdeling van hydranten, brandblusapparaten, muurhaspels Eerste interventieploeg, opleiding, oefeningen Visuele waarschuwing (door personeel) Waarschuwing door rookdetectors en alarmdrukknoppen Wanneer en door wie wordt alarm gegeven? Automatische detectie Opdracht van de Eerste Interventie ploegen

16 Blz Bijzonderheden Plaatsen met verhoogd risico Bommelding Medische interventie Toegang tot het gebouw Plaatsen die een bepaald gevaar inhouden 11. Bijkomende belangrijke informatie Maatregelen te treffen bij kleine brand Administratie Diverse opdrachten 12. Documenten die van toepassing zijn Bijlage I Bijlage II Bijlage III Bijlage IV Bijlage V Bijlage VI Bijlage VII Bijlage VIII Bijlage IX Bijlage X Bijlage XI - Optische tekens - Evacuatieplan - Visuele detectie - Evacuatieplan - Automatische detectie - Vuurvergunning - Vuurvergunning (vervolg) - Situatieplan - Geïllustreerd brandconsigne - Schema's van in- en uitgangen, de nooduitgangen en de plaats van de blusmiddelen van de verschillende verdiepingen, plaatsen met verhoogd risico - Rapport van brandbeveiliging - Meldingsblad ontruiming - Verdeling van de blusmiddelen in het gebouw - Lijst van de lokalen met verhoogd risico - Lijst van de eerste interventieploegen

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE Brandpreventie op de arbeidsplaatsen PRINCIPE De nieuwe wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (KB van 28 maart 2014) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen

Nadere informatie

Circulaire BRANDPREVENTIE

Circulaire BRANDPREVENTIE OP DE ARBEIDSPLAATSEN PRINCIPE De wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen ( Codex Boek III, Titel 3) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen inzake brandpreventie.

Nadere informatie

Fiche 9 (Analyse): Artikel 52 van het ARAB

Fiche 9 (Analyse): Artikel 52 van het ARAB Fiche 9 (Analyse): Artikel 52 van het ARAB Deze fiche herneemt in detail de inhoud en de grote lijnen van artikel 52 Verplichtingen van de werkgever brand voorkomen ieder begin van brand snel bestrijden

Nadere informatie

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen Situering Het koninklijk besluit (KB) van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen vervangt en verruimt artikel 52 van

Nadere informatie

Brandpreventie in het bedrijfsleven

Brandpreventie in het bedrijfsleven Brandpreventie in het bedrijfsleven 1 artikel 52 van het ARAB Art.52.1.1 Onverminderd de andere wettelijke of reglementaire bepalingen ter zake, en onverminderd de bijzondere voorwaarden die bij de vergunningsbesluiten

Nadere informatie

Brandpreventie- dossier. Caroline Deleu. Activity Manager B.U. Environment, Safety & Sustainability

Brandpreventie- dossier. Caroline Deleu. Activity Manager B.U. Environment, Safety & Sustainability Brandpreventie- dossier Caroline Deleu Activity Manager B.U. Environment, Safety & Sustainability KB 28/03/14 Verplichtingen Werkgever Minimale preventiemaatregelen Brandbestrijdingsdienst Maatregelen

Nadere informatie

Infosessie bijscholing preventieadviseurs

Infosessie bijscholing preventieadviseurs Infosessie bijscholing preventieadviseurs Hoe stel ik mijn brandpreventiedossier samen? sept-okt 2016 Peter Coninckx Brandpreventiedossier: Wat? (art. 25) Brengt alle documenten samen m.b.t. brandpreventie

Nadere informatie

E1.1 Algemene richtlijnen evacuatie DOC.NR.: Controle REVISIE: 0 DATUM: PAGINA: 1

E1.1 Algemene richtlijnen evacuatie DOC.NR.: Controle REVISIE: 0 DATUM: PAGINA: 1 PAGINA: 1 Evacuatie Algemeen Het arab interesseert zich vooral voor de bescherming van de personen. Alle overtredingen in verband met de evacuatievoorzieningen zijn dan ook zware overtredingen. De deuren

Nadere informatie

Onderrichtingen voor EVACUATIE van de schoolgebouwen

Onderrichtingen voor EVACUATIE van de schoolgebouwen Evacuatiebrochure Scholengroep 5 Campus Keerbergen Sectie Internaat Onderrichtingen voor EVACUATIE van de schoolgebouwen Diane SMETS Intern Preventieadviseur 09/2012 Inhoud 1. Inleiding p.2 2. Maatregelen

Nadere informatie

BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen

BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen BHV/Ontruimingsplan Ouderenzorg Anders BEM1303136 gemeente Steenbergen Naam :Ouderenzorg Anders Adres :Van Glymesstraat 30, 4651 LM Steenbergen Telefoon : 0167-567055 Directeur : Mw. A. Elferink Aantal

Nadere informatie

Leidraad voor opstellen interventiedossier

Leidraad voor opstellen interventiedossier Leidraad voor opstellen interventiedossier HVZ TAXANDRIA - 1 - Leidraad voor opstellen interventiedossier Inhoud Algemeen... 3 Concept... 3 Wettelijke verplichting... 3 Toepassingsgebied... 3 Inhoud...

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEID GEBOUWEN VOOR KINDEROPVANG. Ronny Houben

BRANDVEILIGHEID GEBOUWEN VOOR KINDEROPVANG. Ronny Houben BRANDVEILIGHEID GEBOUWEN VOOR KINDEROPVANG Ronny Houben De brandcurve T C 1000 Beginbrand Ontwikkeling Volontwikkelde brand Dooffase 800 Mogelijke Flashover 600 400 200 Tijd Kleine blusmiddelen T Tot hier!!

Nadere informatie

BRAND- EN INTERVENTIEDOSSIER

BRAND- EN INTERVENTIEDOSSIER BRAND- EN INTERVENTIEDOSSIER Brandpreventiedossier 11 domeinen 12/10/2017 Over Mensura: wie zijn we? 3 organisaties 2 12-10-2017 Mensura Preventie & Bescherming In cijfers 3 12-10-2017 Doelstelling en

Nadere informatie

Welke elementen ondernemen om oudere appartementsgebouwen veiliger maken

Welke elementen ondernemen om oudere appartementsgebouwen veiliger maken Welke elementen ondernemen om oudere appartementsgebouwen veiliger maken Randvoorwaarden Wetgeving brandveiligheid van toepassing op het gebouw? Een wetgeving helpt ons een bepaald brandveiligheidsniveau

Nadere informatie

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Agenda Algemeen Vuurdriehoek Brand blussen? Handelingen bij brand Evacuatie van gebouwen Brand in België

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen

Codex over het welzijn op het werk. Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting. Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Codex over het welzijn op het werk Boek IX.- Collectieve bescherming en individuele uitrusting Titel 1. Collectieve beschermingsmiddelen Hoofdstuk I.- Algemene bepalingen betreffende de collectieve beschermingsmiddelen

Nadere informatie

WAAROM KIEZEN VOOR ELECTROTEST?

WAAROM KIEZEN VOOR ELECTROTEST? RISICOANALYSE BRAND KB 28/03/2014 NL WIE IS ELECTROTEST? ELECTROTEST is een dynamisch bedrijf dat een activiteitenprogramma heeft in de domeinen veiligheid en energie. De knowhow werd gedurende meer dan

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

Tijdens elke activiteit een hoofdverantwoordelijke aanduiden en minstens 1 keer per jaar een evacuatie-oefening houden zijn de belangrijkste taken!

Tijdens elke activiteit een hoofdverantwoordelijke aanduiden en minstens 1 keer per jaar een evacuatie-oefening houden zijn de belangrijkste taken! Pagina 1 van 10 We raden met klem aan om dit document eenmaal per jaar te doorlopen met de hele leidingsploeg en de lokalenverantwoordelijken. Goede en duidelijke afspraken vooraf kunnen mensenlevens redden.

Nadere informatie

Inlichtingen betreffende evacuatie (doc. 1)

Inlichtingen betreffende evacuatie (doc. 1) Inlichtingen betreffende evacuatie (doc. 1) Deel 1 Wettelijke verplichtingen A. Verantwoordelijkheid : De werkgever neemt de nodige maatregelen door de omstandigheden aangewezen om : Brand te voorkomen

Nadere informatie

VERZEKERAARSVOORSCHRIFTEN VOOR DE INSTALLATIE VAN AUTOMATISCHE BRANDDETECTIESYSTEMEN

VERZEKERAARSVOORSCHRIFTEN VOOR DE INSTALLATIE VAN AUTOMATISCHE BRANDDETECTIESYSTEMEN Afdeling Brand en Zaakschadeverzekeringen van Assuralia de Meeûssquare 29-1000 BRUSSEL VERZEKERAARSVOORSCHRIFTEN VOOR DE INSTALLATIE VAN AUTOMATISCHE BRANDDETECTIESYSTEMEN 1 januari 2005 Technische studie

Nadere informatie

a. Bijlage 1 tekeningen

a. Bijlage 1 tekeningen 1 Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding 3. Situatietekening (ligging van het gebouw) 4. Gebouw en organisatiegegevens 5. Alarmeringsprocedure 6. Stroomschema alarmering 7. Wijze van ontruiming 8.

Nadere informatie

Deel II Organisatie PBW. Het betreft de documenten bepaald in : - titel I hoofdstuk III van de CODEX; - titel II hoofdstuk I van de CODEX.

Deel II Organisatie PBW. Het betreft de documenten bepaald in : - titel I hoofdstuk III van de CODEX; - titel II hoofdstuk I van de CODEX. ARAD 06 Deel II Organisatie PBW Titel III Opstellen en bijhouden van documenten Hoofdstuk I Op het niveau van het hoofd van dienst PBW 151 1. WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN Onder de documentatie PBW vermeld

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek III.- Arbeidsplaatsen. Titel 3. Brandpreventie op de arbeidsplaatsen

Codex over het welzijn op het werk. Boek III.- Arbeidsplaatsen. Titel 3. Brandpreventie op de arbeidsplaatsen Codex over het welzijn op het werk Boek III.- Arbeidsplaatsen Titel 3. Brandpreventie op de arbeidsplaatsen Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/654/EEG van de Raad van 30 november

Nadere informatie

- Zelfredzaamheid! - Opvang brandweer (IP) - Brandcommando - CP-OPS - KB 2006 NOODPLANNING

- Zelfredzaamheid! - Opvang brandweer (IP) - Brandcommando - CP-OPS - KB 2006 NOODPLANNING Voormiddag 1 Luik: BRANDWEER - advies & IDPBW - DE brandweer??? - Taken binnen preventie - Wettelijk kader - Brandveiligheid bedrijf - Voorafgaand INTERVENTIEPLAN Namiddag 2 Luik: Calamiteit & IDPBW -

Nadere informatie

Evacuatierichtlijnen

Evacuatierichtlijnen Schooljaar 2017 2018 Evacuatierichtlijnen Evacuatierichtlijnen 2017 2018 v20170825 Toelichting Onze school doet inspanningen om het risico op een noodtoestand te minimaliseren. Risico s kunnen echter nooit

Nadere informatie

PERIODIEKE CONTROLES MET BETREKKING TOT BRANDBESTRIJDING

PERIODIEKE CONTROLES MET BETREKKING TOT BRANDBESTRIJDING NOTIFIED BODY n 1134 003-TEST ISO/IEC 17025 003-INSP ISO/IEC 17020 003-PROD ISO/IEC 17065 PERIODIEKE CONTROLES MET BETREKKING TOT BRANDBESTRIJDING 2017/12/05 vzw ANPI asbl INLEIDING Inleiding Het spreekt

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting over controle en onderhoud van beschermingsmiddelen tegen brand

Uitgebreide toelichting over controle en onderhoud van beschermingsmiddelen tegen brand Uitgebreide toelichting over controle en onderhoud van beschermingsmiddelen tegen brand Voor afdeling 7 Periodieke controle en onderhoud van boek III, titel 3, hoofdstuk III van de codex over het welzijn

Nadere informatie

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN ARAD 06 Deel V Titel II Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen Hoofdstuk II Wegvoertuigen in beweging 1. ALGEMEEN 935 1) De bestuurders moeten

Nadere informatie

Bedrijfshulpverleningsplan

Bedrijfshulpverleningsplan Bedrijfshulpverleningsplan voor de openbare apotheek te Datum opmaak: bijlage 8 61 Inhoud 1 Basisgegevens Apotheek Arts Ziekenhuis met EHBO-post Aanwezige bedrijfshulpverleners 2 Informatie/instructie

Nadere informatie

Evacuatierichtlijnen

Evacuatierichtlijnen Schooljaar 2018 2019 Evacuatierichtlijnen Evacuatierichtlijnen 2018 2019 v20180828 Toelichting Onze school doet inspanningen om het risico op een noodtoestand te minimaliseren. Risico s kunnen echter nooit

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (B.S. 23.4.2014)

Koninklijk besluit van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (B.S. 23.4.2014) Koninklijk besluit van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (B.S. 23.4.2014) Afdeling 1.- Toepassingsgebied en definities Artikel 1.- Dit besluit is van toepassing op de werkgevers

Nadere informatie

Stichting Dante s Vriendjes Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Tel. 030 6871353 GSM. 06 23750706 info@dantesvriendjes.nl.

Stichting Dante s Vriendjes Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Tel. 030 6871353 GSM. 06 23750706 info@dantesvriendjes.nl. Stichting Dante s Vriendjes Afdeling De Kikkervisjes Televisiebaan 106 Telefoon 06-23750706 Mail kikkervisjes@dantesvriendjes.nl Ontruimingsplan Object: Kinderdagverblijf Dante s Vriendjes, afdeling De

Nadere informatie

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon :

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : O N T R U I M I N G S P L A N (naam gebouw/ instelling) Dit plan is opgesteld door : naam : datum : Revisieblad Rev. nr. Datum Verwijderen Toevoegen Namen en telefoonnummers

Nadere informatie

KB 28 maart 2014 Preventie van brand op de arbeidsplaats

KB 28 maart 2014 Preventie van brand op de arbeidsplaats KB 28 maart 2014 Preventie van brand op de arbeidsplaats GDPB 16/10/2014 gdpb@bz.vlaanderen.be www.bestuurszaken.be KB 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen.

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen. Sint-Jan Berchmansinstituut Kleine Hemmenweg 4-4A 3520 Zonhoven Tel: 011/55 99 90 info@sjbzonhoven.be Veiligheid, gezondheid en welzijn op school Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel,

Nadere informatie

BRANDPREVENTIE. op de arbeidsplaatsen.

BRANDPREVENTIE. op de arbeidsplaatsen. BRANDPREVENTIE op de arbeidsplaatsen. Overzicht Wat was het? KB 28/03/2014 : toepassingsgebied en definities Risicoanalyse: risicofactoren Risicoanalyse en preventiemaatregelen Specifieke preventiemaatregelen

Nadere informatie

EVACUATIEPLAN. 1. Aantal evacuatieoefeningen: 2. richtlijnen evacuatie leerlingen. 3. alarmsignaal INSTRUCTIES PERSONEEL. schooljaar 2006-2007

EVACUATIEPLAN. 1. Aantal evacuatieoefeningen: 2. richtlijnen evacuatie leerlingen. 3. alarmsignaal INSTRUCTIES PERSONEEL. schooljaar 2006-2007 EVACUATIEPLAN INSTRUCTIES PERSONEEL schooljaar 2006-2007 1. Aantal evacuatieoefeningen: - aangekondigd: eerste trimester: - niet aangekondigd: derde trimester: 2. richtlijnen evacuatie leerlingen Zie standaarddocument

Nadere informatie

Algemene instructies in geval van brand

Algemene instructies in geval van brand Algemene instructies in geval van brand IN GEVAL VAN ALARM (de belsignalen) - Elk telefoongesprek onderbreken - Geen gebruik maken van de liften - Indien mogelijk, terugkeren naar uw bureau of naar het

Nadere informatie

INFORMATIEFICHE VRIJWILLIGE BRANDWEER SCHOTEN 1/7

INFORMATIEFICHE VRIJWILLIGE BRANDWEER SCHOTEN 1/7 INFORMATIEFICHE VRIJWILLIGE BRANDWEER SCHOTEN 1/7 In te vullen door betreffende diensten Brandweerdossiernummer: Bouwdossiernummer: Exploitatienummer: Gebouw Benaming Bestemming I. Persoonsgegevens Eigenaar

Nadere informatie

Mededeling betreffende het besluit van de Vlaamse Regering van 1 oktober 2004 houdende de normen voor de preventie van brand in de mini-crèches

Mededeling betreffende het besluit van de Vlaamse Regering van 1 oktober 2004 houdende de normen voor de preventie van brand in de mini-crèches II. 12 BV MC Mededeling betreffende het besluit van de Vlaamse Regering van 1 oktober 2004 houdende de normen voor de preventie van brand in de mini-crèches Laatste versie: 18 augustus 2005 De Vlaamse

Nadere informatie

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg.

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de groepen signaleringsborden. -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de verschillende vormen van markeringen. -1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving?

Nadere informatie

BRAND. Algemene informatie over brand

BRAND. Algemene informatie over brand Preventie en Interim Algemene informatie over brand Opdat er brand zou ontstaan zijn 3 elementen nodig: Brandbare stof: vaste stof, vloeistof, gas Ontstekingsbron (vonken, vlam) veroorzaakt door bvb. kortsluiting,

Nadere informatie

Wetgeving rond brandveiligheid voor de kinderdagverblijven

Wetgeving rond brandveiligheid voor de kinderdagverblijven Wetgeving rond brandveiligheid voor de kinderdagverblijven Voorstelling Vrijwillig Brandweerkorps Zoersel Brandweertaken Preventie - Lt-dienstchef Yves Sepot - Olt Bart Van Winckel - Bwm Els Haest Wetgeving

Nadere informatie

Evacuatie- en brandrichtlijnen

Evacuatie- en brandrichtlijnen Schooljaar 2012-2013 Evacuatie- en brandrichtlijnen Veiligheid en gezondheid op school is:. zorg dragen voor de medemens en onszelf. een elementair onderdeel van de opvoeding. bijdragen tot algemene vorming.

Nadere informatie

Overzicht wetgeving brandpreventie. Ir. Pieter De Munck

Overzicht wetgeving brandpreventie. Ir. Pieter De Munck Overzicht wetgeving brandpreventie Ir. Pieter De Munck Inleiding In België zijn de federale overheid, de gemeenschappen, de gewesten en zelfs de gemeenten in diverse hoedanigheden verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Concordantietabel boek III Arbeidsplaatsen van de codex welzijn op het werk

Concordantietabel boek III Arbeidsplaatsen van de codex welzijn op het werk Concordantietabel boek III Arbeidsplaatsen van de codex welzijn op het werk Koninklijk besluit van 10 oktober 2012 tot vaststelling van de algemene basiseisen waaraan arbeidsplaatsen moeten beantwoorden

Nadere informatie

Concordantietabel boek III Arbeidsplaatsen van de codex welzijn op het werk

Concordantietabel boek III Arbeidsplaatsen van de codex welzijn op het werk Concordantietabel boek III Arbeidsplaatsen van de codex welzijn op het werk Koninklijk besluit van 10 oktober 2012 tot vaststelling van de algemene basiseisen waaraan arbeidsplaatsen moeten beantwoorden

Nadere informatie

Oprichten en opleiden van de brandbestrijdingsdienst. Luc De Wilde directeur Provinciale Brandweerschool van Oost-Vlaanderen

Oprichten en opleiden van de brandbestrijdingsdienst. Luc De Wilde directeur Provinciale Brandweerschool van Oost-Vlaanderen Oprichten en opleiden van de brandbestrijdingsdienst Luc De Wilde directeur Provinciale Brandweerschool van Oost-Vlaanderen Inhoud: - Wat zegt het KB over de oprichting van een brandbestrijdingsdienst?

Nadere informatie

ExpErt in brandpreventie

ExpErt in brandpreventie ExpErt in brandpreventie Studiebureau voor brandbeveiliging Preventie en beveiliging Hulp nodig bij de brandbeveiliging van uw gebouw? Doe beroep op GoldFire! Opheffing van het arab De risicoanalyse: verplicht

Nadere informatie

CALAMITEITENPLAN. P.C.B.O. De Loopplank / B.S.O. Kom aan boord / K.D.V. De Bereboot Pieter de Hoochplaats SC Alblasserdam

CALAMITEITENPLAN. P.C.B.O. De Loopplank / B.S.O. Kom aan boord / K.D.V. De Bereboot Pieter de Hoochplaats SC Alblasserdam CALAMITEITENPLAN P.C.B.O. De Loopplank / B.S.O. Kom aan boord / K.D.V. De Bereboot Pieter de Hoochplaats 1 2951SC Alblasserdam Inleiding: Dit plan beschrijft hoe er tijdens een calamiteit snel en doeltreffend

Nadere informatie

Zedelgem, Aan. Provinciaal Opleidingcentrum voor Veiligheidsdiensten ( P.O.V. ) Bijlagen :

Zedelgem, Aan. Provinciaal Opleidingcentrum voor Veiligheidsdiensten ( P.O.V. ) Bijlagen : Zedelgem, Aan Provinciaal Opleidingcentrum voor Veiligheidsdiensten ( P.O.V. ) WOBRA vzw. Diksmuidse Heirweg 6 8210 Zedelgem Provinciaal Opleidingscoördinator Hulpverlener-Ambulancier ( DGH ) Telefoon

Nadere informatie

Preventie en wetgeving. Focus op brandpreventie 2014/2

Preventie en wetgeving. Focus op brandpreventie 2014/2 Preventie en wetgeving 2014/2 Inhoud 1 Wettelijk kader... 5 1.1 Referentie... 5 1.2 Historiek... 5 1.2.1 Artikel 52... 5 1.2.2 Herziening... 5 1.3 KB Brandpreventie... 8 1.4 Andere relevante wetgeving...

Nadere informatie

NBN S21-100-1 en 2 Een nieuwe aanpak van branddetectie

NBN S21-100-1 en 2 Een nieuwe aanpak van branddetectie Brandveiligheid Technische regelgeving en normalisatie Bart Vanbever Lead Expert Fire Safety NBN S21-100-1 en 2 Een nieuwe aanpak van branddetectie Doel van deze presentatie Een handleiding voor: Toepassing

Nadere informatie

Prev 1. Wat in de vorige hoofdstukken?

Prev 1. Wat in de vorige hoofdstukken? Prev 1 Carlos Schellinck HVZ Zuid-Oost Wat in de vorige hoofdstukken? Reactie bij brand? Weerstand tegen brand? Onafgewerkte vloer, plafond, afgewerkte vloer, verlaagd plafond? Zelfsluitende, bij brand

Nadere informatie

Indien er in uw omgeving een medewerker of bezoeker onwel wordt belt u onmiddellijk het alarmnummer 113.

Indien er in uw omgeving een medewerker of bezoeker onwel wordt belt u onmiddellijk het alarmnummer 113. PROCEDURE MELDING Bestemd voor: alle medewerkers buiten kantooruren ALLE GEVALLEN Bel 0-112 en geef door wat er aan de hand is. Bij brand: verlaat het pand via een veilig vluchtweg. PROCEDURE MELDING Bestemd

Nadere informatie

In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen.

In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen. In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen. Relevante wet-en regelgeving BHV1 1. Arbeidsomstandighedenwet (van kracht sinds 1 januari 2007) N.B. Achter de artikelen

Nadere informatie

BIJLAGEN Lijst bedrijfshulpverleners Ontruimingsplan stroomschema Ontruimingsplan stroomschema H- BHV Ontruimingsplan stroomschema BO

BIJLAGEN Lijst bedrijfshulpverleners Ontruimingsplan stroomschema Ontruimingsplan stroomschema H- BHV Ontruimingsplan stroomschema BO BIJLAGEN Lijst bedrijfshulpverleners Ontruimingsplan stroomschema Ontruimingsplan stroomschema H- BHV Ontruimingsplan stroomschema BHV Ontruimingsplan stroomschema BO Ontruimingsplan stroomschema Portier

Nadere informatie

Interne evacuatieplanning

Interne evacuatieplanning Interne evacuatieplanning Nieuwe inzichten 2 IOS International Eensoftwareontwikkeling-en/of dienstverleningsbedrijfdatzichbezighoudtmet het opmakenenbeherenvan eeninventarisvan de veiligheidsmiddelenvan

Nadere informatie

Focus op brandpreventie

Focus op brandpreventie 3 Codex III.3 Focus op brandpreventie Auteur: Juli 2018 2 Focus op brandpreventie Inhoud 1 Wettelijk kader... 5 1.1 Referentie... 5 1.2 Historiek... 5 1.2.1 Artikel 52... 5 1.2.2 Herziening... 5 1.3 Codex

Nadere informatie

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan HR-CentruM Samenwerken aan je loopbaan! November 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Bedrijfsnoodplan 4 Belangrijke bedrijfsgegevens 4 De bedrijfshulpverleningsorganisatie

Nadere informatie

Voorwoord. Algemene gegevens:

Voorwoord. Algemene gegevens: pag. 1/10 Voorwoord Voorwoord Dit ontruimingsplan is bedoeld om na een brandmelding of andere calamiteit de kerkgangers het kerkgebouw zo snel mogelijk, geordend en goed georganiseerd te doen verlaten.

Nadere informatie

Brand : waarschuwen en reageren. Veilig Wonen

Brand : waarschuwen en reageren. Veilig Wonen Brand : waarschuwen en reageren Veilig Wonen Inleiding Elk jaar zijn er in België ongeveer 10.000 branden. Brandpreventie Gelukkig hebben vele branden slechts materiële schade tot gevolg, maar soms maken

Nadere informatie

VR DOC.0787/4

VR DOC.0787/4 VR 2018 1307 DOC.0787/4 Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van [ ] tot wijziging van de regelgeving betreffende de specifieke brandveiligheidsnormen voor ouderenvoorzieningen en centra voor

Nadere informatie

Hoe kan Provikmo u praktisch bijstaan? Infosessie September 2014

Hoe kan Provikmo u praktisch bijstaan? Infosessie September 2014 Hoe kan Provikmo u praktisch bijstaan? Infosessie September 2014 Aanbod Provikmo Uitvoeren van risicoanalyse (art. 4) met toetsing conformiteit KB Opleiding brandbestrijdingsdienst (bijlage 1) Informatie

Nadere informatie

safety fl@sh ORGANISATIE VAN EEN EVACUATIEOEFENING

safety fl@sh ORGANISATIE VAN EEN EVACUATIEOEFENING safety fl@sh Het koninklijk besluit van 27.3.1998 betreffende het welzijnsbeleid stipuleert in artikel 22 dat de werkgever een intern noodplan moet opstellen naar aanleiding van de vaststellingen gedaan

Nadere informatie

VOORAL DE ALINEA S IN HET ROOD ZIJN ZEER BELANGRIJK VOOR HET JAARMARKTGEBEUREN

VOORAL DE ALINEA S IN HET ROOD ZIJN ZEER BELANGRIJK VOOR HET JAARMARKTGEBEUREN DIT BRANDWEERREGLEMENT IS ZEER BELANGRIJK ONDERMEER VOOR DE UITBATERS VAN KRAMEN WAAR VERWARMINGSTOESTELLEN WORDEN GEBRUIKT. GELIEVE HIERMEE REKENING TE HOUDEN EN NA TE LEVEN VOORAL DE ALINEA S IN HET

Nadere informatie

AREI : DE KB 2012 AANPASSINGEN

AREI : DE KB 2012 AANPASSINGEN AREI : DE AANPASSINGEN Jan Vandeweyer Kluwer KB 2012 opgeheven maar 1 12/06/2019 Het inhoud van de tekst blijft identiek. De referenties van artikels werd gewijzigd. De deadlines blijven ongewijzigd (verplichtingen

Nadere informatie

BHV: Bedrijfshulpverlening Ontruimingsplan Laatste update 02-10-14

BHV: Bedrijfshulpverlening Ontruimingsplan Laatste update 02-10-14 BHV: Bedrijfshulpverlening Ontruimingsplan Laatste update 02-10-14 Inzet BHV: De BHV wordt op CCZ ingezet om de (materiële) gevolgen van een calamiteit te beperken en de veiligheid van het gebouw en de

Nadere informatie

3/06/2014. Rob Nachtergaele HSE-Advisor Unilin Stag. Onderluitenant Brandweer Pittem. 10/06/2014 Studiedag brand Prebes INHOUD:

3/06/2014. Rob Nachtergaele HSE-Advisor Unilin Stag. Onderluitenant Brandweer Pittem. 10/06/2014 Studiedag brand Prebes INHOUD: 1 10/06/2014 Studiedag brand Prebes Rob Nachtergaele HSE-Advisor Unilin Stag. Onderluitenant Brandweer Pittem INHOUD: 1. Nieuwe wetgeving -> belang van RA-brand 2. Welke methodieken zijn er beschikbaar?

Nadere informatie

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota VL/NB Brussel, 10 oktober 2013 Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota Er is een nieuwe wettekst verschenen. Het gaat over: Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene

Nadere informatie

Brandbestrijding in het onderwijs. Lt. Jörge Engels technicus brandvoorkoming, interventieplanning, jeugdbrandweer

Brandbestrijding in het onderwijs. Lt. Jörge Engels technicus brandvoorkoming, interventieplanning, jeugdbrandweer Brandbestrijding in het onderwijs Lt. Jörge Engels technicus brandvoorkoming, interventieplanning, jeugdbrandweer Inhoud en structuur Brandfenomenen Flashover Backdraft Fire Gas Ignition Rook Gevaren Rookschade

Nadere informatie

De nieuwe regel voor branddetectie DTD S21-100. Inhoudelijke verschillen

De nieuwe regel voor branddetectie DTD S21-100. Inhoudelijke verschillen De nieuwe regel voor branddetectie DTD S21-100 Inhoudelijke verschillen Inleiding De DTD S21-100 bestaat uit 2 delen: DTD S21-100 deel 1: Technische regels DTD S21-100 deel 2: Kwalificaties en competenties

Nadere informatie

TOOLBOXMEETING VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSSIGNALISATIE

TOOLBOXMEETING VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSSIGNALISATIE Onderwerp: Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSSIGNALISATIE WERVEN & WERKPLAATS SEPTEMBER 1. WAT ZIJN VEILIGEHEID EN GEZONDHEIDSSIGNALERINGEN: Definitie: SIGNALERING

Nadere informatie

Ontruimingsplan Kbs de Beiaard

Ontruimingsplan Kbs de Beiaard Inhoud 1. Inleiding en toelichting 2. Gebouw- en installatie- en organisatiegegevens 3. Alarmeringsprocedure 4. Wijze van ontruiming 5. Wat te doen door personeel bij brand en ontruiming. 6. Taken ploegleider,

Nadere informatie

CHECKLIST 1 ORGANISEREN VAN HET BRANDRISICOBEHEER (zie FLOWCHART 1)

CHECKLIST 1 ORGANISEREN VAN HET BRANDRISICOBEHEER (zie FLOWCHART 1) CHECKLIST 1 ORGANISEREN VAN HET BRANDRISICOBEHEER (zie FLOWCHART 1) Dienst brandbestrijding Ja Nee N.v.t. Opmerking(en) Beschikt de inrichting over een eigen dienst brandbestrijding (DBB)?..... Worden

Nadere informatie

Introductie uitzendkrachten

Introductie uitzendkrachten Blz.: 1/7 I. Veiligheidsregels- en voorschriften Voor de specifieke veiligheids- en gezondheidsregels, alsook de vereiste PBM, wordt steeds verwezen naar de werkpostfiche, de introductiebrochure van de

Nadere informatie

www.bradyeurope.com Brandpreventie & -Bestrijding VEILIGHEIDSSIGNALERING Het uitbouwen van een efficiënt preventieplan wordt steeds belangrijker.

www.bradyeurope.com Brandpreventie & -Bestrijding VEILIGHEIDSSIGNALERING Het uitbouwen van een efficiënt preventieplan wordt steeds belangrijker. Het uitbouwen van een efficiënt preventieplan wordt steeds belangrijker. De meeste branden worden veroorzaakt door menselijke tekortkomingen zoals onvoorzichtigheid, onwetendheid en onoplettendheid. Brandpreventie

Nadere informatie

Het Intern Noodplan. BrandPreventie-Dossier.be. Een praktische toelichting. Weet wat te doen bij brand!!

Het Intern Noodplan. BrandPreventie-Dossier.be. Een praktische toelichting. Weet wat te doen bij brand!! Het Intern Noodplan Een praktische toelichting BrandPreventie-Dossier.be Weet wat te doen bij brand!! KB28/03/2014 Inleiding tot het intern noodplan - Een praktische gids Er bestaat vaak nogal verwarring

Nadere informatie

Datum: Beveiliging van radioactieve bronnen tegen het brandrisico Betrokkenheid van de dienst voor fysische controle

Datum: Beveiliging van radioactieve bronnen tegen het brandrisico Betrokkenheid van de dienst voor fysische controle Nota Intern Extern Auteur(s): Classificatie: Nihil Nummer: 2017-01-01-VS-brandveiligheid.DFC-NL Datum: 2017-01-01 Titel: Beveiliging van radioactieve bronnen tegen het brandrisico Betrokkenheid van de

Nadere informatie

Brandveiligheid kamerwoningen

Brandveiligheid kamerwoningen Brandveiligheid kamerwoningen dienst Preventie, Brandweerzone Centrum, 14/03/2018 INHOUD 1. Belang brandveiligheid in kamerwoningen 2. Politiereglement op de Kamerwoningen 3. Controle door de brandweer

Nadere informatie

II. 12 BVCHECK MC Checklist voor de preventie van brand in de mini-crèches

II. 12 BVCHECK MC Checklist voor de preventie van brand in de mini-crèches II. 12 BVCHECK MC Checklist voor de preventie van brand in de mini-crèches Deze checklist helpt bepalen aan welke vereisten de mini-crèche op het vlak van brandveiligheid aan het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Ontruimingsplan Emmauskerk Middelharnis

Ontruimingsplan Emmauskerk Middelharnis Ontruimingsplan Emmauskerk Middelharnis Versie: 2.0 Datum: september 2016 1 Algemeen In dit ontruimingsplan is beschreven op welke wijze een snelle en veilige ontruiming van de Emmauskerk Middelharnis

Nadere informatie

Bijlage 5. Specifieke brandveiligheidsnormen van toepassing op die toeristische logies overeenkomstig de tabel in bijlage 1 bij dit besluit

Bijlage 5. Specifieke brandveiligheidsnormen van toepassing op die toeristische logies overeenkomstig de tabel in bijlage 1 bij dit besluit Bijlage 5. Specifieke brandveiligheidsnormen van toepassing op die toeristische logies overeenkomstig de tabel in bijlage 1 bij dit besluit Hoofdstuk 1. Algemeen 1.1 Doel De specifieke brandveiligheidsnormen

Nadere informatie

Brandpreventie op de arbeidsplaats KB 28/03/14 BS 23/04/14. Infosessie September 2014

Brandpreventie op de arbeidsplaats KB 28/03/14 BS 23/04/14. Infosessie September 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaats KB 28/03/14 BS 23/04/14 Infosessie September 2014 DOELSTELLING Bespreken van de nieuwe wetgeving Overzicht geven van wat er nieuw is Overzicht geven van wat Provikmo

Nadere informatie

INSTALLATIES 12 ONAFHANKELIJKHEID VAN EEN ELEKTRISCHE INSTALLATIE TEN OVERSTAAN VAN ANDERE INSTALLATIES

INSTALLATIES 12 ONAFHANKELIJKHEID VAN EEN ELEKTRISCHE INSTALLATIE TEN OVERSTAAN VAN ANDERE INSTALLATIES 9 9.01 ELEKTRISCHE Nominale spanning Elektrische installaties moeten in al hun onderdelen onderworpen en uitgevoerd worden in functie van hun nominale spanning 9.02 Regels van goed vakmanschap gelijkvormigheid

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek III.- Arbeidsplaatsen. Titel 2. Elektrische installaties

Codex over het welzijn op het werk. Boek III.- Arbeidsplaatsen. Titel 2. Elektrische installaties Codex over het welzijn op het werk Boek III.- Arbeidsplaatsen Titel 2. Elektrische installaties Hoofdstuk I.- Toepassingsgebied en definities Art. III.2-1.- Deze titel is van toepassing op de elektrische

Nadere informatie

EVACUATIE BIJ BRANDALARM. Evacuatieplan bij Brandalarm

EVACUATIE BIJ BRANDALARM. Evacuatieplan bij Brandalarm EVACUATIE BIJ BRANDALARM Evacuatieplan bij Brandalarm TELEFOONNUMMERS BRANDWEER : 112 of 100 of 059 / 70 10 10 1 Verwittigen brandweer De leerkracht die de brand ontdekt: 1) vertrouwt zijn leerlingen toe

Nadere informatie

Hulpverleningszone Fluvia ten dienste van bedrijven

Hulpverleningszone Fluvia ten dienste van bedrijven Hulpverleningszone Fluvia ten dienste van bedrijven Samenwerken aan een veilige werk- en leefomgeving Bedrijventerreinmanagement Jukeboxmuseum Menen 21 januari 2012 Voorstelling Delegatie Jan Leenknecht,

Nadere informatie

Fireforum Congress 20/11/2018. Maj. Dieter Brants (MSc, PgD Fire Safety Engineer UGent) Robby De Roeck (MSc, PgD Fire Safety Engineer UGent)

Fireforum Congress 20/11/2018. Maj. Dieter Brants (MSc, PgD Fire Safety Engineer UGent) Robby De Roeck (MSc, PgD Fire Safety Engineer UGent) Maj. Dieter Brants (MSc, PgD Fire Safety Engineer UGent) Robby De Roeck (MSc, PgD Fire Safety Engineer UGent) 1 Parkeergebouwen Toekomstige wijziging van het koninklijk besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling

Nadere informatie

Basisveiligheid voor technische en facilitair departement

Basisveiligheid voor technische en facilitair departement Basisveiligheid voor technische en facilitair departement Inhoudsopgave A. RICHTLIJNEN BIJ NOODGEVALLEN... 2 Brand... 2 1. Druk op de branddrukknop en bel het intern noodnummer: 2222... 2 2. Preventief

Nadere informatie

1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2. Inplantingsplaats: Pijnven - Kerkhoven

1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2. Inplantingsplaats: Pijnven - Kerkhoven ADVIESVERSLAG BRANDWEER BIJ VOORONDERZOEK/BOUWAANVRAAG VOOR AARDGASVERVOERLEIDING uw kenmerk ons kenmerk datum dienst ambtenaar telefoon I. Inleiding: 1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2.

Nadere informatie

Deel IV Bepalingen in verband met risico s van rijdende spoorvoertuigen. Titel IV Voorschriften toepasselijk tijdens rangeringen. Hoofdstuk I Algemeen

Deel IV Bepalingen in verband met risico s van rijdende spoorvoertuigen. Titel IV Voorschriften toepasselijk tijdens rangeringen. Hoofdstuk I Algemeen ARAD 06 Deel IV Bepalingen in verband met risico s van rijdende spoorvoertuigen Titel IV Voorschriften toepasselijk tijdens rangeringen Hoofdstuk I Algemeen 1. WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEID BRANDPREVENTIE -RISICOANALYSE - ALGEMEEN

BRANDVEILIGHEID BRANDPREVENTIE -RISICOANALYSE - ALGEMEEN 1/5 BRANDVEILIGHEID BRANDPREVENTIE -RISICOANALYSE - ALGEMEEN DEEL A: Inventarisatie risicofactoren en bestaande preventiemaatregelen 1. Bedrijfsgegevens Naam : Adres : Telefoon: Fax: E-mail: 2. Algemene

Nadere informatie

Brandbeveiligingsregels

Brandbeveiligingsregels Brandveiligheid in schoolgebouwen Brandbeveiligingsregels Broers R. Gemeenschappelijke Preventie Dienst GO! 8 december 2016 1 Brandveiligheid in schoolgebouwen 1. Inleiding 2. Brandreglementering 3. Europese

Nadere informatie

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS

RISICOANALYSE DOC.NR.: A STAGIAIRS RISICOANALYSE DOC.NR.: A 8.9.2.3 STAGIAIRS REVISIE: 3 in uitvoering van het K.B. van 02/06/2006 betreffende de bescherming van stagiairs. DATUM: 01/09/2015 PAGINA: 1 van 6 Plaats van tewerkstelling Onderneming

Nadere informatie

Datum: 08 december Ontruimingsplan voor BEACH HOTEL V.O.F. Duinweg EC Zoutelande

Datum: 08 december Ontruimingsplan voor BEACH HOTEL V.O.F. Duinweg EC Zoutelande Datum: 08 december 2015. Ontruimingsplan voor BEACH HOTEL V.O.F. Duinweg 97 4374 EC Zoutelande 0119-561255 www.beachhotel.nl info@beachhotel.nl 1 Inhoud 1 Inhoud... 3 2 Inleiding en toelichting... 4 3

Nadere informatie

Ontruimingsplan. Scoutinggebouw DILLENBURG. Van de Willem de Zwijgergroep III

Ontruimingsplan. Scoutinggebouw DILLENBURG. Van de Willem de Zwijgergroep III Ontruimingsplan Scoutinggebouw DILLENBURG Van de Willem de Zwijgergroep III Augustus 2002 INHOUD INLEIDING... 3 1. INFORMATIEBLAD... 4 1.1. ADRES:... 4 1.2. ONTRUIMINGSCOMMISSIE:... 4 1.3. AANWEZIGEN:...

Nadere informatie

Bericht 5 H-VM 2011 ARAD 06 WELZIJN OP HET WERK. Naamswijziging nieuwe structuur geactualiseerde teksten

Bericht 5 H-VM 2011 ARAD 06 WELZIJN OP HET WERK. Naamswijziging nieuwe structuur geactualiseerde teksten NMBS-Holding Brussel, 30. Directie Strategie & Coördination VEILIGHEID EN MILIEU Bureau: H-VM.02 Sectie: 26/2 Tel.: 911/52062 Distributie: Typelijst: T17.010 Reserve: 20 Bericht 5 H-VM 2011 ARAD 06 WELZIJN

Nadere informatie

BRANDBESTRIJDING IN EEN KINDERDAGVERBLIJF

BRANDBESTRIJDING IN EEN KINDERDAGVERBLIJF Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA PRODUCTFICHE 2018 CODE: BBK Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF BRANDBESTRIJDING IN EEN KINDERDAGVERBLIJF 1 Opleiding Veel organisaties zoals kinderdagverblijven

Nadere informatie