Een bijzondere hooroplossing. Wanneer hoortoestellen u niet meer voldoende helpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een bijzondere hooroplossing. Wanneer hoortoestellen u niet meer voldoende helpen"

Transcriptie

1 Een bijzondere hooroplossing Wanneer hoortoestellen u niet meer voldoende helpen

2 2 Het gehoor is een van de zintuigen die ons met de wereld in contact brengen. Het helpt ons om met de mensen en de wereld om ons heen te communiceren. Als ik gevraagd werd een telefoongesprek te voeren, was ik bang. Ik wilde niet dom overkomen omdat ik iets niet verstond. Charlotte New heeft sinds 2006 een cochleair implantaat

3 3 Wanneer men zijn gehoor verliest, is het alsof de verbinding met familie, vrienden, sociale contacten en collega s verbroken wordt. Dingen die vroeger gemakkelijk waren, zoals telefoneren of een gesprek aan de eettafel, worden lastig, vermoeiend en soms zelfs beangstigend. Wanneer uw gehoor geleidelijk achteruit is gegaan, heeft u waarschijnlijk de dagelijkse verslechtering niet eens gemerkt. Als gevolg daarvan leeft u mogelijk met een slechter gehoor dan u zich realiseert en beschouwt u dat als onvermijdelijk. U bent niet de enige. Vele mensen worstelen jarenlang met hun gehoor voordat ze hulp zoeken. Misschien heeft u ook het gevoel dat mensen u anders behandelen en heeft u daardoor minder zelfvertrouwen gekregen of bent u niet meer zo onafhankelijk als vroeger. Wellicht hebben uw naasten gemerkt dat u vaker moe bent, teruggetrokken en minder sociaal.

4 4 Gehoorverlies en de slopende gevolgen Uw gehoor verliezen is erger dan simpelweg niet horen. Het heeft een negatieve invloed op uw dagelijks leven en op de levens van uw naasten. Het emotionele effect kan zeer traumatisch zijn, waardoor u zich geïsoleerd voelt en het gevoel heeft dat u niet volledig deel kunt uitmaken van uw familie, sociale leven en werk. Het is niet verkeerd om u zo te voelen. Doofheid is een bekende oorzaak van werkloosheid. De werkloosheid onder mensen met gehoorverlies is aanzienlijk hoger dan het nationale gemiddelde en onderzoeken tonen aan dat slechthorende werknemers minder betaald krijgen dan hun normaal horende collega s 1. Als u zich zo voelt, is het belangrijk te weten dat u niet de enige bent. Ondanks de vergrijzing van de maatschappij en de toename van het aantal mensen met gehoorverlies blijft de aandoening helaas onvol doende behandeld. Net als velen bent u zich er misschien niet van bewust dat er nog andere beschikbare oplossingen zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat een proactieve aanpak van het gehoor verlies een positieve invloed heeft op de algehele gezondheid 2. Er zijn zelfs bewijzen die suggereren dat de effectieve behandeling van gehoor verlies de eerste symptomen van dementie en cognitieve achteruitgang zou kunnen vertragen 3. Door uw gehoorverlies anders te behandelen, kunt u uw onafhankelijkheid en uw zelfvertrouwen op het werk en thuis weer terugkrijgen en een langer, gezonder en rijker leven leiden.

5 5 Een rijker leven Misschien vindt u dat kwaliteitsvolle digitale hoortoestellen in het verleden hebben geholpen. Maar wat als hoortoestellen u niet meer voldoende helpen? Stelt u zich voor dat u in gesprek bent met vrienden in een druk café, of dat u uw spelende kleinkinderen hoort lachen in een park waar de wind (door de bladeren) waait. Zou het niet fijn zijn om de telefoon op te nemen met de zekerheid dat u de persoon aan de andere kant van de lijn verstaat, of om actief deel te nemen aan een vergadering op het werk? Aan het eind van een drukke dag naar muziek luisteren of televisie kijken zou ontspannend kunnen zijn in plaats van een uitputtende bezigheid. Cochleaire implantaten helpen u de kwaliteit van uw leven te verbeteren door de muur van stilte om u heen af te breken en u weer te verbinden met de wereld van geluid. Gesprekken voeren wordt eenvoudiger en luisteren minder vermoeiend. Uw gehoor terugkrijgen is als uw leven terugkrijgen. Misschien weet u niet dat zorgverzekeringen cochleaire implantaten goedkeuren en vergoeden voor mensen die er baat bij hebben onafhankelijk van de leeftijd 4. Jammer genoeg nemen veel mensen jarenlang genoegen met een slecht gehoor voordat ze op zoek gaan naar een alternatieve oplossing 5. Sommige mensen weten niet dat cochleaire implantaten zouden kunnen helpen; anderen wachten tot hun gehoor is verslechterd tot een zeer ernstig gehoorverlies voordat ze een implanteerbare oplossing overwegen. De meest voorkomende reactie van mensen die een cochleair implantaat hebben gekregen, is dat ze dat al veel eerder hadden moeten overwegen. Niemand zou met doofheid moeten worstelen als er een oplossing voor ze mogelijk is. Als gehoorverlies uw leven en dat van uw naasten zo sterk beïnvloedt, is het tijd voor nieuw begin. Het cochleaire implantaat heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven en mijn familie complimenteerde me al snel met de verbeteringen in mijn spraak. Janet Hinsley heeft sinds 2008 een cochleair implantaat

6 6 Weer horen met cochleaire implantaten Bij natuurlijk horen bewegen geluidsgolven door de gehoorgang en zorgen deze ervoor dat het trommelvlies en drie botjes in het middenoor trillen. Deze trillingen worden overgedragen aan het slakkenhuis, waardoor minuscule haarcellen bewegen en neurale impulsen produceren die via de gehoorzenuw naar de hersenen worden gestuurd, waar zij als geluid worden geïnterpreteerd. Een hoortoestel versterkt de geluids golven als ze het oor binnenkomen, waardoor het geluid harder klinkt. Cochleaire implantaten werken anders. Zij sturen het geluid door naar de gehoorzenuw en overbruggen de hoorfuncties die niet meer werken. Deze ervaring is iets anders dan natuurlijk gehoor, maar de hersenen kunnen zich snel aan deze nieuwe gewaarwordingen en geluiden aanpassen. Is een cochleair implantaat iets voor u? Wacht niet tot uw gehoor volledig verdwenen is. U kunt al sneller dan u denkt van een cochleair implantaat gebruikmaken. Zijn enkele van de onderstaande beweringen waar voor u? Zelfs met mijn hoortoestel(len) hoor ik niet zo goed als ik zou willen. Ik gebruik de telefoon niet meer, want ik kan niet verstaan wat mensen zeggen. Als ik tv kijk, moet ik de ondertiteling voor slechthorenden aanzetten om te kunnen begrijpen wat er gezegd wordt. Ik heb moeite met het verstaan van spraak, met name in lawaaierige situaties of als de stem onbekend is. Ik hoor vaak belangrijke geluiden niet, bijvoorbeeld de deurbel of sirenes. Ik ga het liefste op pad met een vriend of familielid voor het geval ik hulp nodig heb. Als u zich met meerdere van de bovenstaande beweringen kunt identificeren, bent u mogelijk een geschikte kandidaat voor een cochleair implantaat. Wij raden u aan om meer informatie en een volledig onderzoek te vragen in uw ziekenhuis. Alle beschikbare opties uitzoeken is de eerste stap.

7 7 Waarom nu? De technologie rond cochleaire implantaten is in de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan en biedt nu meer dan ooit tevoren een verbetering van het gehoor. Cochleaire implantaten zijn zorgvuldig ontworpen om uw restgehoor te beschermen en te behouden. Ze zijn eenvoudig in gebruik en kunnen zelfs aan moeilijke luistersituaties worden aangepast. Naarmate u gewend raakt aan uw cochleaire implantaat is het voor u opnieuw mogelijk om deel te nemen aan gesprekken in sociale situaties en op het werk, televisie te kijken, telefoongesprekken te voeren, naar muziek te luisteren en eenvoudigweg te genieten van de geluiden om u heen.

8 8 Hoe voelt het echt? De beste manier om de positieve impact van cochleaire implantaten te omschrijven, is dit te vragen aan iemand die het persoonlijk heeft meegemaakt. Misschien ondervindt u hetzelfde. JANET HINSLEY Oorzaak van gehoorverlies: geleidelijk gehoorverlies Ik droeg vanaf mijn 15e een hoortoestel, ging naar een gewone school en wilde leraar worden. Mijn carrière was echter van korte duur, omdat mijn gehoor achteruitging en ik de situatie in de klas te stresserend vond. Uiteindelijk droeg ik twee digitale hoortoestellen en werd ik volledig afhankelijk van liplezen om de spraakgeluiden aan te vullen. De impact van het cochleaire implantaat op mijn leven Op mijn 49ste werd me een cochleair implantaat aangeboden. De resultaten waren zeer direct en al na de eerste inschakeling hoorde ik weer geluiden die ik had verloren, zoals het borrelen van kokend water en het geritsel van krantenpapier. Voor het eerst in jaren kon ik spraak begrijpen zonder constant te moeten liplezen. Het cochleaire implantaat heeft me helderheid en een zuivere geluids kwaliteit gebracht waarbij geen enkel hoortoestel ook maar in de buurt zou kunnen komen. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen. Mijn familie complimenteerde me al snel met de verbeteringen in mijn spraak. Tien jaar geleden ben ik gestopt naar de radio te luisteren en te telefoneren. Nu volg ik radioprogramma s met gemak en ik versta zelfs de verkeersmeldingen. Ik kan ook een mobiele telefoon gebruiken, wat een fantastische nieuwe ervaring voor me is.

9 9 CHARLOTTE NEW Oorzaak van gehoorverlies: geleidelijk gehoorverlies Het grootste gedeelte van mijn volwassen leven was ik afhankelijk van liplezen. Op het werk was het lastig aan alle lipleespatronen van de verschillende collega s gewend te raken. Als ik thuiskwam, was ik altijd uitgeput en ik haatte het om mijn hoortoestellen te dragen. Hoewel het geluid hard genoeg was, klonk alles vervormd. Aan het eind van de dag was ik blij dat ik ze uit kon doen. Ik werd aangemoedigd om een verwijzing voor een cochleair implantaat aan mijn KNO-arts te vragen. Ik had nooit gedacht dat de onderzoeken voor een implantaat zo kort zouden duren en 9 maanden later kreeg ik een akkoord voor een implantaat. Ik ben in juli 2008 geopereerd. De operatie was erg kort en ongecompliceerd. Het duurde niet lang voor ik weer op de been was. De volgende morgen mocht ik alweer naar huis. De impact van het cochleaire implantaat op mijn leven Na de inschakeling van het implantaat was ik vol ongeloof. Ik leerde geluiden kennen die ik nog nooit had gehoord. In het begin klonken ze erg hard, maar de scherpte nam af naarmate mijn hersenen gewend raakten aan de geluiden. Liplezen is veel gemakkelijker geworden, waardoor ik s avonds niet meer zo moe ben. De keuze voor een cochleair implantaat was de beste keuze van mijn leven. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en ik heb het gevoel dat mijn leven nu pas echt begonnen is. Een ipod kopen was een grote stap, want ik had muziek nooit goed kunnen horen. Nu hou ik ervan muziek te luisteren.

10 10 DAVID WALTON Oorzaak van gehoorverlies: progressief Ik ben geboren met een perfect gehoor. Ik begon mijn carrière in het leger als jonge cadet, toen we nog niet wisten welke gevolgen blootstelling aan het geluid van geschut, machinegeweren en granaatsimulators voor het gehoor had. Mijn gehoorverlies begon rond mijn 40ste met het verlies van geluiden in de hoge tonen in één oor. In de loop der jaren werd mijn gehoor steeds slechter, totdat ik uiteindelijk ernstig gehoorverlies in beide oren had. Ik hoorde de telefoon niet rinkelen, had de ondertiteling van de televisie nodig en ik kon alleen werken via tekst en het internet. Hoortoestellen hielpen een tijdje, maar al snel hielpen ze niet meer genoeg. Ik zou mijn baan kwijtgeraakt zijn, maar het leger houdt rekening met gehoorverlies, omdat zoveel soldaten en veteranen getroffen zijn. Op sociaal vlak trok ik me terug van alle dingen die niet meer lukten, zoals muziek of groepsgesprekken. Mijn leven was behoorlijk deprimerend. De impact van een cochleair implantaat op mijn leven In de implantatiekliniek leerde ik deskundigen kennen met een positieve instelling en een geheel nieuwe houding. In 2005 kreeg ik mijn cochleaire implantaat. Toen het werd ingeschakeld, had ik grote hoop, maar slechts matige verwachtingen. Al na een paar seconden kon ik mijn audioloog horen praten in heldere, maar wel hoge en schrille tonen! Mijn leven veranderde die dag ingrijpend. Toen ik naar huis reed, voerde ik voor het eerst sinds jaren een gesprek met mijn vrouw in de auto.

11 11 LIZ ARENDT MBE Oorzaak van gehoorverlies: roodvonk met geleidelijk gehoorverlies en de ziekte van Ménière tot gevolg Als kind kreeg ik roodvonk waardoor ik een licht gehoorverlies kreeg. Mijn schooljaren heb ik zonder hoortoestellen doorstaan, maar in de loop der jaren is mijn gehoor geleidelijk verminderd tot 30 procent. Daarom kreeg ik een signaalhond. Een audioloog stelde me voor een cochleair implantaat te overwegen en 18 maanden later kreeg ik het implantaat in mijn slechtere oor. Ik was gewaarschuwd dat een implantaat in het slechtere oor vaak minder succesvol was dan een implantaat in het betere oor, maar ik durfde geen operatie aan mijn betere oor te riskeren. Na de ontzettend positieve impact van het eerste implantaat heb ik ervoor gekozen ook een implantaat voor het andere oor te nemen. Het risico op volledig gehoorverlies bij een mislukte operatie bestond tenslotte niet meer. De impact van de cochleaire implantaten op mijn leven Het eerste implantaat voelde als een wonder. Na een korte periode van gewenning behaalde ik een score van ongeveer 65% in de spraak test en de geluiden die ik hoorde, leken erg op de geluiden die ik me kon herinneren uit mijn horende periode. Na de inschakeling van het tweede implantaat was het geluid helder, al klonk het wel een beetje als Mickey Mouse! Op weg van de kliniek naar huis kon ik ieder woord op de radio verstaan en ik kan niet beschrijven hoe trots ik was. Een spontaan telefoongesprek voeren is iets heel bijzonders. Ik kan met vrienden praten, afspraken maken en werken voor de liefdadigheidsinstellingen waar ik bij betrokken ben.

12 12 Wat kunt u nu doen? Als u er aan denkt om een cochleair implantaat (CI) te overwegen, kunt u een doorverwijzing naar een CI-kliniek vragen. In de kliniek zal zorgvuldig onderzocht worden of u in aanmerking komt voor een CI. Een specialist zal uw precieze behoeften helpen bepalen en advies geven over welk systeem de beste hoorprestaties voor u te bieden heeft. De implantatie verloopt snel en volgens gekende standaardprocedures. De meeste mensen kunnen binnen enkele dagen hun normale leven weer hervatten. De inschakeling met de externe componenten vindt enkele weken later plaats. Op dat moment zult u voor het eerst weer horen! U krijgt onder steuning en luisteroefeningen om het gebruik van uw CI te oefenen en uw hersenen te leren de nieuwe geluidssignalen te interpreteren. Ik kan weer een sociaal leven opbouwen. Ik hoef me niet meer te concentreren om iets te horen. Danny Bates heeft sinds 2009 een cochleair implantaat

13 De gewenning aan horen met uw CI is een spannende ontdekkingsreis. Moderne CI s zijn eenvoudig in gebruik en zullen door uw audioloog op uw behoeften worden afgesteld. Net als bij alle nieuwe dingen zult u het advies van de specialist op prijs stellen, dat ertoe dient het maximale uit iedere situatie te halen. 13

14 14 De droom in de daad omzetten Uw gehoor verliezen is verschrikkelijk. Het beïnvloedt u emotioneel, psychologisch en in alle praktische omstandigheden. Maar u hoeft niet in stilte te lijden. Het is tijd om het probleem aan te pakken en terug te keren naar een wereld van geluid. Meer informatie vindt u op internet. Aanbevolen websites: Praat erover met familie, vrienden en goede collega s. Welke invloed heeft mijn gehoorverlies op hen? Wat zouden zij ervan vinden als ik weer kon horen? Praat erover met een hoorspecialist. Zou een cochleair implantaat iets voor mij zijn? Zou een cochleair implantaat me helpen om...? Zou ik met een cochleair implantaat weer kunnen...? Maak een afspraak met een specialist of audioloog of iemand die u kan uitleggen of een cochleair implantaat geschikt voor u is. Ik kon ieder woord verstaan Ik kan niet beschrijven hoe trots ik was. Liz Arendt MBE heeft sinds 2004 een cochleair implantaat

15 15 Verwijzingen 1 Saxon J, Holmes A, Spitznagel R. Impact of a Cochlear Implant on Job Functioning. The Journal of Rehabilitation 2001;67(No 3) 2 Salomon J, et al. Common values in assessing health outcomes from disease and injury: disability weights measurement study for the Global Burden of Disease Study The Lancet 2012;380;9859: Lin F. Implications of Hearing Loss for Older Adults. Audiology & Neurotology 2012;17(Suppl 1):4-6 4 Mosnier I. Cochlear Implant Outcomes in the Elderly. Audiology & Neurotology 2012;17(Suppl 1): Lamb B, Archibold S. Adult Cochlear Implantation: Evidence and Experience. The Ear Foundation 2013

16 Cochlear Benelux NV Schaliënhoevedreef 20 gebouw i 2800 Mechelen, België Tel.: , fax: Cochlear, Hear now. And always en het elliptische logo zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Cochlear Limited. N36854F ISS2 NOV17 Dutch Translation and adaptation of N36713F ISS2 JUN14

WAT GEHOORVERLIES EIGENLIJK BETEKENT

WAT GEHOORVERLIES EIGENLIJK BETEKENT WAT GEHOORVERLIES EIGENLIJK BETEKENT Hoe weet u of u gehoorverlies heeft? De kans is groot dat u de laatste bent die dat weet. De meeste gehoorverliezen ontwikkelen zich namelijk zo geleidelijk dat u het

Nadere informatie

Het belang van een goed gehoor

Het belang van een goed gehoor Publiekslezing UMC Utrecht Het belang van een goed gehoor - Behandelingen bij een slecht gehoor - Jeroen Peters, arts-onderzoeker Keel-Neus-Oorheelkunde Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Laat u inspireren door het leven

Laat u inspireren door het leven Meer informatie over ReSound Unite draadloze accessoires. Vraag het aan uw audicien. Scan onderstaande QR code of ga naar www.resound.nl/unite M101550-NL-12.11-Rev.A Laat u inspireren door het leven met

Nadere informatie

Laat u inspireren door het leven

Laat u inspireren door het leven Meer informatie over ReSound Unite draadloze accessoires. Vraag ernaar bij uw audicien of scan hier/ga naar www.resound.nl/unite M101716-NL-13.07-Rev.A Laat u inspireren door het leven met ReSound Unite

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Eén van uw werknemers/collega s is ernstig slechthorend. Op dit moment wordt door het CI-team VUmc beoordeeld of hij/zij baat zou kunnen

Nadere informatie

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer Wist je dat... onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar.

Nadere informatie

Onzichtbaarheid geeft u het vertrouwen de geluiden van het leven te verkennen.

Onzichtbaarheid geeft u het vertrouwen de geluiden van het leven te verkennen. Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen van de technologie op te zoeken, ontwikkelen we innovaties

Nadere informatie

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Gehoor en communicatie zijn van groot belang voor de mens. Wanneer er een beperking van gehoor, spraak of taal optreedt, heeft dat vaak grote gevolgen voor het

Nadere informatie

Botverankerde hoortoestellen

Botverankerde hoortoestellen Botverankerde hoortoestellen Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 0006 Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat u een botverankerd hoortoestel gaat krijgen. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Plotselinge doofheid

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Plotselinge doofheid kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Plotselinge doofheid Eigenlijk is het beter te spreken van plotseling gehoorsverlies, omdat met doofheid strikt genomen volledig verlies van

Nadere informatie

Roger TM. voor thuis en sociale activiteiten. De brug naar beter verstaan

Roger TM. voor thuis en sociale activiteiten. De brug naar beter verstaan Roger TM voor thuis en sociale activiteiten De brug naar beter verstaan Geniet meer van belangrijke momenten Met moderne hoortoesteltechnologie kunt u vrienden en dierbaren horen als ze in de buurt zijn.

Nadere informatie

~ (]J. -S ca. /;a.;j ~ ~/ ~ Ir'! '. - - --~ '-' 1 C\) 4. Middenoor. s. Slakkenhuis. 6. Gehoorzenuw ,.. ...

~ (]J. -S ca. /;a.;j ~ ~/ ~ Ir'! '. - - --~ '-' 1 C\) 4. Middenoor. s. Slakkenhuis. 6. Gehoorzenuw ,.. ... I 3. I H-o'~ hoort een oo~? I, I. Geluidsgolven I I 2. Gehoorgang - Trommelvlies I J 4. Middenoor s. Slakkenhuis 6. Gehoorzenuw '0..,.. '-' 1... C\) -S ca ~ (]J /;a.;j ~ ~/ ~ Ir'! '. - - --~ Inhoudsopgave

Nadere informatie

Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum

Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum Gehoorrevalidatie bij volwassenen via het Gehoor- en Spraakcentrum Inhoudsopgave Recept hoortoestel 3 Uitkiezen van een audicien 3 Soorten hoortoestellen 4 Kosten en vergoeding 4 Proefperiode 5 Wennen

Nadere informatie

Phonak CROS B. Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on

Phonak CROS B. Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on Phonak CROS B Wanneer u gesprekken vanuit elke richting kunt volgen, life is on 'Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug.' Angie Aspinall, Phonak CROS-gebruiker

Nadere informatie

Horen zoals u dat wilt

Horen zoals u dat wilt Horen zoals u dat wilt ESSENTIËLE HOORTECHNOLOGIE Premium Advanced Essential GEWELDIGE PrESTaTIES Technologie die de werking van de hersenen ondersteunt Als u op zoek bent naar een hooroplossing, dan dient

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN

AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN AANMELDINGSFORMULIER COCHLEAIRE IMPLANTATIE BIJ KINDEREN PERSOONSGEGEVENS Naam... Voornamen... Roepnaam. Geb.datum: dag... maand... jaar... jongen meisje Straat, huisnummer... Postcode... Woonplaats...

Nadere informatie

Phonak NaÍda Q. Power die uw leven verandert

Phonak NaÍda Q. Power die uw leven verandert Phonak NaÍda Q Power die uw leven verandert Communiceren We vinden dat elke stem belangrijk is. Stemmen zijn onze verbinding met de wereld, waarmee we kunnen communiceren met dierbaren, vrienden en de

Nadere informatie

Plotselinge doofheid. Wat is plotselinge doofheid?

Plotselinge doofheid. Wat is plotselinge doofheid? Deze brochure heeft tot doel u informatie te geven over plotselinge doofheid. Als u recent voor deze aandoening bij een Keel, Neus- en Oorarts (KNO- arts) bent geweest, dan kunt u in deze brochure daar

Nadere informatie

Inleiding. Hoe werkt het oor?

Inleiding. Hoe werkt het oor? Otosclerose Inleiding Samen met uw KNO- arts heeft u besloten om vanwege uw gehoor en/of oorklachten een onderzoek te laten verrichten naar eventuele otosclerose. Deze folder geeft u informatie over wat

Nadere informatie

KANSO verborgen. DE VREUGDE VAN HOREN gevonden

KANSO verborgen. DE VREUGDE VAN HOREN gevonden KANSO verborgen DE VREUGDE VAN HOREN gevonden Ontdek KANSO, de discrete nieuwe hooroplossing van Cochlear ALLEEN UW EXPRESSIE VERRAADT DAT U KANSO DRAAGT. Over KANSO Kanso is een off-the-ear (of van-het-oor

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Keel-, neus en oorheelkunde. Slechthorendheid en Hoortoestellen

Keel-, neus en oorheelkunde. Slechthorendheid en Hoortoestellen Keel-, neus en oorheelkunde Slechthorendheid en Hoortoestellen 1 Deze folder geeft u informatie over slechthorendheid en de mogelijkheden om daar iets aan te doen. Hoe werkt een oor? Het oor is nodig voor

Nadere informatie

Hearing Implant Sound Quality Index (HISQUI) Vragenlijst voor de detectie van de subjectieve geluidskwaliteit. Voor volwassenen

Hearing Implant Sound Quality Index (HISQUI) Vragenlijst voor de detectie van de subjectieve geluidskwaliteit. Voor volwassenen Hearing Implant Sound Quality Index (HISQUI) Vragenlijst voor de detectie van de subjectieve geluidskwaliteit Voor volwassenen 1 Vragenlijst voor de detectie van de subjectieve geluidskwaliteit Datum invullen

Nadere informatie

ALS IEMAND DIE U KENT EEN GEHOORVERLIES HEEFT

ALS IEMAND DIE U KENT EEN GEHOORVERLIES HEEFT ALS IEMAND DIE U KENT EEN GEHOORVERLIES HEEFT Neem de eerste stap De gevolgen van gehoorverlies blijven niet beperkt tot de slechthorende alleen. Gehoorverlies heeft een behoorlijke invloed op familieleden,

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen

Cochleaire implantatie bij volwassenen Cochleaire implantatie bij volwassenen Sommige zeer ernstig slechthorende of dove mensen kunnen zelfs met krachtige hoortoestellen niet of nauwelijks spraakverstaan. Een cochleair implantaat (CI) kan ervoor

Nadere informatie

Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen

Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen Dubbelzijdige cochleaire implantatie bij kinderen: de primaire voordelen M. Sparreboom (onderzoeker), A.F.M. Snik (audioloog) & E.A.M. Mylanus (KNO - arts) Het eenzijdig implanteren van een cochleair implantaat

Nadere informatie

Gebruik. Geniet. Vergeet.

Gebruik. Geniet. Vergeet. Gebruik. Geniet. Vergeet. Communiceer, neem deel, wees uzelf Een wandeling door het park, hoor de bladeren ritselen in de wind. Een gesprek voeren in een gezelschap, neem deel en wees uzelf zonder moeite.

Nadere informatie

De eenvoudige manier om meer te horen

De eenvoudige manier om meer te horen Advanced Bionics AG Laubisrütistrasse 28, 8712 Stäfa, Switzerland T: +41.58.928.78.00 F: +41.58.928.78.90 info.switzerland@advancedbionics.com Advanced Bionics LLC 28515 Westinghouse Place Valencia, CA

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij één van de gesprekspartners

Nadere informatie

Hoor de momenten die onvergetelijke herinneringen worden.

Hoor de momenten die onvergetelijke herinneringen worden. Beltone Promise Beltone. Iedereen heeft het recht om goed te horen. De basis voor Beltone werd gelegd met een actie om een vriend meer levensvreugde te bezorgen. Al sinds 1940 bieden we kennis, middelen,

Nadere informatie

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com ReSound helpt mensen weer te horen met hoortoestellen die het natuurlijke oor nabootsen. Het is ons doel u de mogelijkheid te bieden een rijk, actief en bevredigend leven te leiden, waarin u niet gehinderd

Nadere informatie

Stemmen opvangen, overal en altijd

Stemmen opvangen, overal en altijd Stemmen opvangen, overal en altijd Interact We vinden dat elke stem belangrijk is. Stemmen zijn onze verbinding met de wereld, waarmee we kunnen communiceren met dierbaren, vrienden en de mensen om ons

Nadere informatie

i!i' ] ] ] ] ] 1 ~ 1 ~ Door: A /isha Chandoe Groep Bb VanOstadeschoo/ 1..

i!i' ] ] ] ] ] 1 ~ 1 ~ Door: A /isha Chandoe Groep Bb VanOstadeschoo/ 1.. 1 ~ 1 ~ j J ) J J J I, i!i' 1 Al 1.. Door: A /isha Chandoe Groep Bb VanOstadeschoo/ j 1.. l.. '-....t L- '- '- Inhoud: 1.Inleiding. 2. Wat is een oor? 3. Hoe zit je oor in elkaar? 4. De drie delen van

Nadere informatie

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Deze folder legt uit wat er gebeurt als je papa of mama een bolletje

Nadere informatie

Plotsdoofheid (Sudden deafness)

Plotsdoofheid (Sudden deafness) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Plotsdoofheid (Sudden deafness) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KNO037 / Plotsdoofheid 2 Plotsdoofheid (Sudden

Nadere informatie

Modern ontwerp Het moderne ontwerp maakt HearIt All gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en onopvallend.

Modern ontwerp Het moderne ontwerp maakt HearIt All gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en onopvallend. Draadloze flexibiliteit HearIt All is een draadloos systeem dat geluid en spraak communiceert zonder hinderlijke kabels. Met en zonder gehoorondersteuning HearIt All kan worden gebruikt met elk apparaat

Nadere informatie

The hearing aid that opens up your world

The hearing aid that opens up your world The hearing aid that opens up your world Traditionele technologie Focust op één spreker, onderdrukt alle andere sprekers U kent het gevoel waarschijnlijk wel. U zit aan de eettafel en doet hard uw best

Nadere informatie

Power voor uw hersenen

Power voor uw hersenen Power voor uw hersenen POWER LINE Geniet van meer details in spraak - meer Power om deel te nemen aan het leven People First is our promise to empower people to communicate freely, interact naturally and

Nadere informatie

Hoortoestellen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hoortoestellen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hoortoestellen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Een hoortoestel De KNO-arts heeft u geadviseerd een (nieuw) hoortoestel te proberen. In deze folder leest u meer over de

Nadere informatie

oorsuizen tinnitus patiënteninformatie

oorsuizen tinnitus patiënteninformatie patiënteninformatie oorsuizen tinnitus U bent bij de KNO-arts geweest omdat u last heeft van oorsuizen. Dit wordt ook wel tinnitus genoemd. Wat is tinnitus? Welke behandelingen zijn mogelijk? Dat en meer

Nadere informatie

Slechthorendheid en hoortoestellen. Afdeling KNO

Slechthorendheid en hoortoestellen. Afdeling KNO Slechthorendheid en hoortoestellen Afdeling KNO Dit boekje heeft tot doel u informatie te geven over slechthorendheid en de mogelijkheden om daar wat aan te doen. Als u recent bij een keel-, neus- en oorarts

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Gehooronderzoek. Audiologisch Centrum. Afdeling KNO

Gehooronderzoek. Audiologisch Centrum. Afdeling KNO Gehooronderzoek Audiologisch Centrum Afdeling KNO Een Audiologisch Centrum is gespecialiseerd in onderzoek en advies voor mensen met gehoorproblemen. U komt bij het Audiologisch Centrum omdat een huisarts

Nadere informatie

Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft

Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft Marianne Bloemendaal Inleiding Zingen en musiceren, ondersteunt

Nadere informatie

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Deze folder legt uit wat er gebeurt als je papa of mama een bolletje

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

De natuur gaf ons twee oren die samen horen

De natuur gaf ons twee oren die samen horen De natuur gaf ons twee oren die samen horen een natuurlijke geluidswereld De natuur heeft ons twee oren gegeven die samenwerken. En net als onze oren, communiceren ook de nieuwe WIDEX CLEAR 440 hoortoestellen

Nadere informatie

STERK VANUIT ELK PERSPECTIEF

STERK VANUIT ELK PERSPECTIEF STERK VANUIT ELK PERSPECTIEF SUPREMIA Nieuwe perspectieven ontwikkelen Voor ieder van ons zijn geluiden belangrijk, maar voor kinderen zijn ze onmisbaar voor hun auditieve en cognitieve ontwikkeling. U

Nadere informatie

Waarom zou het beter zijn om nog even te wachten?

Waarom zou het beter zijn om nog even te wachten? Waarom zou het beter zijn om nog even te wachten? In uw oren blijft de tijd gewoon doortikken Bent u bereid er iets aan te doen? Hoorproblemen zouden u niet moeten verhinderen om alles uit uw leven te

Nadere informatie

met interactieve stickers!

met interactieve stickers! met interactieve stickers! Om meer te weten te komen over de Bionic Familie of in contact te komen met andere families, ga naar de website www.bionicear.com. Daar vind je ook leuke luisterspelletjes en

Nadere informatie

Hoe werkt het oor? Het oor is onder te verdelen in: 1. Uitwendige gehoorgang;

Hoe werkt het oor? Het oor is onder te verdelen in: 1. Uitwendige gehoorgang; Plotsdoofheid Hoe werkt het oor? Het oor is onder te verdelen in: 1. Uitwendige gehoorgang; 2. Trommelvlies waarachter zich het middenoor bevindt. Hierin bevinden zich de drie gehoorbeentjes en via de

Nadere informatie

"Een goede oude dag, zo doen wij dat..."

Een goede oude dag, zo doen wij dat... Slechter zien en slechter horen; kijk en luister naar de cliënt een goede oude dag, zo doen wij dat Conny van den Brand, logopediste Sara Clappers, gedragsdeskundige Inhoud Voorstellen Visus: - Visuele

Nadere informatie

Hear better. Smile more.

Hear better. Smile more. Hear better. Smile more. Laat uw gehoor weer lachen Horen hoort bij het leven. Uw favoriete tv-programma s en muziek, gesprekken voeren en lachen met de mensen waar u om geeft. Heeft u een gehoorverlies,

Nadere informatie

Evaluatie van de hoortoestelaanpassing

Evaluatie van de hoortoestelaanpassing Evaluatie van de hoortoestelaanpassing Niek Versfeld klinisch fysicus audioloog Universitair Audiologisch Centrum VUmc Amsterdam Casus: korte anamnese Vrouw 68 jaar, reuma Rechts matig hoge-tonenverlies

Nadere informatie

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen.

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. AB is in 1993 opgericht en in 2009 samengegaan met Phonak onder de

Nadere informatie

DFNA9, wat is het en wat kunnen we er wel (en niet) aan doen?

DFNA9, wat is het en wat kunnen we er wel (en niet) aan doen? DFNA9, wat is het en wat kunnen we er wel (en niet) aan doen? drs. Jeroen Smits dr. Ronald Pennings arts-onderzoeker/promovendus KNO-arts, otoloog Erfelijke slechthorendheid, wat is dat? Slechthorendheid

Nadere informatie

Toen Buddie nog een jong aapje was, merkten zijn mama en papa dat hij niet zo goed kon horen als zijn broer en zijn vriendjes.

Toen Buddie nog een jong aapje was, merkten zijn mama en papa dat hij niet zo goed kon horen als zijn broer en zijn vriendjes. Om meer te weten te komen over de Bionic Familie of in contact te komen met andere families, ga naar de website www.advancedbionics.com. Daar vind je ook leuke luisterspelletjes en andere activiteiten

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Guido Cattani (Bsc. Audioloog, M. SEN, UMC Utrecht, afdeling KNO) gcattani@umcutrecht.nl Trudi de Koning (Klinisch linguïst UMC Utrecht) Opbouw presentatie Inleiding

Nadere informatie

Geluid zoals u dat wilt Altijd en overal.

Geluid zoals u dat wilt Altijd en overal. Geluid zoals u dat wilt Altijd en overal. Beltone Trust Geluid zoals u dat wenst. Waar u ook bent. Het leven zit vol aangename verrassingen! Plezier maken met familie en vrienden, of reizen voor zaken

Nadere informatie

Als een biometrisch hoortoestel u toegang geeft tot betere hoorprestaties, life is on

Als een biometrisch hoortoestel u toegang geeft tot betere hoorprestaties, life is on Phonak Virto TM B Als een biometrisch hoortoestel u toegang geeft tot betere hoorprestaties, life is on Phonak introduceert de eerste hoortoestellen ter wereld met Biometrische Kalibratie: Phonak Virto

Nadere informatie

7,1. Werkstuk door een scholier 1717 woorden 1 juli keer beoordeeld. Het oor en geluid

7,1. Werkstuk door een scholier 1717 woorden 1 juli keer beoordeeld. Het oor en geluid Werkstuk door een scholier 1717 woorden 1 juli 2005 7,1 60 keer beoordeeld Vak ANW Het oor en geluid Geluid is eigenlijk hetzelfde als trillende lucht. Geluid komt in geluidsgolven, die je ook kunt voelen

Nadere informatie

twee oren samen horen

twee oren samen horen De natuur gaf ons twee oren die samen horen een natuurlijke geluidswereld De nieuwe CLEAR 220 hoortoestellen van Widex zijn volledig draadloos. En net als onze oren communiceren ze voortdurend met elkaar.

Nadere informatie

Om meer te weten te komen over de Bionic Familie of in contact te komen met andere families, ga naar de website

Om meer te weten te komen over de Bionic Familie of in contact te komen met andere families, ga naar de website Om meer te weten te komen over de Bionic Familie of in contact te komen met andere families, ga naar de website www.advancedbionics.com. Daar vind je ook leuke luisterspelletjes en andere activiteiten

Nadere informatie

SLECHTHORENDHEID EN HOORTOESTELLEN

SLECHTHORENDHEID EN HOORTOESTELLEN SLECHTHORENDHEID EN HOORTOESTELLEN 359 Inleiding Het verschijnsel slechthorendheid is bij u vastgesteld. In deze folder leest u meer over dit verschijnsel en de behandelmogelijkheden. Werking van het oor

Nadere informatie

Roger TM. in uitdagende luistersituaties. Beter verstaan in lawaai en op afstand

Roger TM. in uitdagende luistersituaties. Beter verstaan in lawaai en op afstand Roger TM in uitdagende luistersituaties Beter verstaan in lawaai en op afstand De brug naar beter verstaan Dankzij de moderne hoortoesteltechnologie wordt het steeds eenvoudiger om het spraakverstaan te

Nadere informatie

Otosclerose. Informatie voor patiënten over gehoorverlies door botvorming op de grens tussen middenoor en binnenoor. Informatie voor patiënten

Otosclerose. Informatie voor patiënten over gehoorverlies door botvorming op de grens tussen middenoor en binnenoor. Informatie voor patiënten Informatie voor patiënten Otosclerose Informatie voor patiënten over gehoorverlies door botvorming op de grens tussen middenoor en binnenoor G437-S CWZ / 09-04 Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Uw behandelend

Nadere informatie

Ouderdomsslechthorendheid

Ouderdomsslechthorendheid Ouderdomsslechthorendheid Ze voelt zich aan de kant gezet Mevrouw X, een 82 jarige vrouw kijkt er naar uit om een bezoek te brengen aan haar grote familie. Maar, ze voelt zich vaak buitengesloten tijdens

Nadere informatie

Identificatiegegevens. Algemene gegevens in verband met uw gehoor

Identificatiegegevens. Algemene gegevens in verband met uw gehoor Identificatiegegevens Achternaam : Voornaam : Geboortedatum : Algemene gegevens in verband met uw gehoor Heeft u ooit hoortoestellen gedragen? NEE JA Draagt u nu hoortoestellen? NEE JA Zo ja, rechts, links

Nadere informatie

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat Cochleair implantaat Inleiding Als iemand doof of zeer ernstig slechthorend is en hoortoestellen brengen (nog langer) onvoldoende resultaat met zich mee, dan wordt tegenwoordig een cochleair implantaat

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat

Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat Ervaringen van mensen met een Cochleair Implantaat Resultaten enquête 2016 1 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond informatie... 4 1.1 Leeftijd en geslacht... 4 1.2 Aard en oorzaak van het gehoorverlies...

Nadere informatie

The hearing aid that opens up your world

The hearing aid that opens up your world The hearing aid that opens up your world Traditionele technologie Nieuwe technologie Focust op één spreker, onderdrukt alle andere sprekers Opent het geluidsbeeld en sluit geen sprekers buiten U kent het

Nadere informatie

Beltone True. De doorbraak die sterker, duidelijker en geavanceerder is

Beltone True. De doorbraak die sterker, duidelijker en geavanceerder is Beltone. Iedereen heeft het recht om goed te horen. De basis voor Beltone werd gelegd met een actie om een vriend meer levensvreugde te bezorgen. Al sinds 1940 leveren wij de kennis, de middelen, de service

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

slechthorendheid en hoortoestellen

slechthorendheid en hoortoestellen patiënteninformatie slechthorendheid en hoortoestellen U bent bij de KNO-arts geweest omdat u niet goed hoort. Mogelijk kunt u door een hoortoestel beter gaan horen. Wat kunnen de klachten zijn? Welke

Nadere informatie

Functioneren van het oor / buisjes

Functioneren van het oor / buisjes Afdeling: Onderwerp: KNO 1 Buisjes Functioneren van het oor Aan het oor onderscheidt men drie delen: uitwendig oor, middenoor en binnenoor. Het uitwendig oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang,

Nadere informatie

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen Libra Audiologie Gehoorverlies bij kinderen Onlangs heeft u de mededeling gekregen dat uw kind slechthorend is. Er komt dan ineens veel op u af, er zijn zoveel vragen te stellen en beslissingen te nemen.

Nadere informatie

Botverankerde hoortoestellen

Botverankerde hoortoestellen Botverankerde hoortoestellen Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat u een botverankerd hoortoestel gaat krijgen. In deze folder leest u meer over dit hoortoestel. Een botverankerd hoortoestel

Nadere informatie

Specsavers ouderdomsgehoorverlies

Specsavers ouderdomsgehoorverlies Specsavers ouderdomsgehoorverlies Manuel Kaal 18 januari 2017 H4916 Inhoudsopagave Geen hoortoestel 3 Wel een hoortoestel 9 Voor en na de aanschaf van een hoortoestel 15 Onderzoeksverantwoording 21 2 1.

Nadere informatie

Allochtone doven Zij hebben naast hun doofheid ook nog te maken met een andere cultuur dit maakt hen tot een aparte

Allochtone doven Zij hebben naast hun doofheid ook nog te maken met een andere cultuur dit maakt hen tot een aparte Werkstuk door een scholier 1537 woorden 15 januari 2004 6,7 94 keer beoordeeld Vak ANW Doofheid Soorten doofheid Bij het vaststellen van de soorten doofheid wordt er gekeken naar de volgende afwijkingen:

Nadere informatie

De Baha Softband horen vanaf het prille begin!

De Baha Softband horen vanaf het prille begin! De Baha Softband horen vanaf het prille begin! Het leven is zoveel mooier met geluid! Mensen hebben vijf zintuigen: smaak, reuk, zien, tast en horen, die ons alle vijf helpen de wereld om ons heen te

Nadere informatie

Operatie a an het oor

Operatie a an het oor Operatie aan het oor Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over operaties aan het oor. Alvorens nader om te gaan op het hoe en waarom is het zinvol in kort de werking van het menselijk

Nadere informatie

Alles wat u nodig heeft om verbonden te blijven

Alles wat u nodig heeft om verbonden te blijven Oticon draadloze accessoires Alles wat u nodig heeft om verbonden te blijven Chapter 1 Maak dagelijkse taken eenvoudiger Oticon draadloze accessoires zijn een uitgebreide en gebruiksvriendelijke reeks

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de Nucleus CP910 en CP920 geluidsprocessors. Eerste stappen Beknopte handleiding

Beknopte handleiding voor de Nucleus CP910 en CP920 geluidsprocessors. Eerste stappen Beknopte handleiding Beknopte handleiding voor de Nucleus CP910 en CP920 geluidsprocessors Eerste stappen Beknopte handleiding Beschrijving De Cochlear Nucleus CP910 of CP920 geluidsprocessor werkt samen met het cochleaire

Nadere informatie

Gericht op stemmen, altijd en in alle situaties

Gericht op stemmen, altijd en in alle situaties Gericht op stemmen, altijd en in alle situaties Interactie Elke stem is belangrijk. Stemmen zijn onze verbinding met de wereld, waarmee we kunnen communiceren met dierbaren, vrienden en de mensen om ons

Nadere informatie

Plotsdoofheid. Informatie voor patiënten die plotseling geheel doof worden. Informatie voor patiënten. Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

Plotsdoofheid. Informatie voor patiënten die plotseling geheel doof worden. Informatie voor patiënten. Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Informatie voor patiënten Plotsdoofheid Informatie voor patiënten die plotseling geheel doof worden G456-Q CWZ / 09-04 Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege uw

Nadere informatie

Verbeter de prestaties van uw hoortoestellen. draadloze accessoires

Verbeter de prestaties van uw hoortoestellen. draadloze accessoires Verbeter de prestaties van uw hoortoestellen draadloze accessoires De moderne technologie voor hoortoestellen maakt het horen en verstaan in bijna alle situaties tot een prettige ervaring. Maar aan de

Nadere informatie

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten.

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Gemaakt door: Richard van Royen, info@letterval.nl HARM DEN BESTEN (PRESENTATOR): Aankomende zaterdag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd

Nadere informatie

Als uw hoortoestellen zich vanzelf aan elke geluidsomgeving aanpassen. Life is on

Als uw hoortoestellen zich vanzelf aan elke geluidsomgeving aanpassen. Life is on Nieuw oplaadbaar hoortoestel met geïntegreerde lithium-ion accu Als uw hoortoestellen zich vanzelf aan elke geluidsomgeving aanpassen. Life is on Phonak introduceert een nieuwe oplaadbare technologie

Nadere informatie

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp 00 Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar Afdeling Spoedeisende Hulp U of een van uw naasten heeft een hersenschudding opgelopen door een ongeluk of plotselinge beweging van het hoofd. Dit wordt

Nadere informatie

Maarten heeft een fors perceptief gehoorverlies. Sanne heeft auditieve verwerkingsproblemen.

Maarten heeft een fors perceptief gehoorverlies. Sanne heeft auditieve verwerkingsproblemen. Les 1 Wat heb ik eigenlijk? Maarten heeft een fors perceptief gehoorverlies. Sanne heeft auditieve verwerkingsproblemen. Weet jij wat dat betekent? Zodra je begint met een nieuwe opleiding in het mbo zul

Nadere informatie

Eén plus één is meer dan twee. Waarom de meeste mensen met twee hoortoestellen beter horen dan met één.

Eén plus één is meer dan twee. Waarom de meeste mensen met twee hoortoestellen beter horen dan met één. Eén plus één is meer dan twee 8 Waarom de meeste mensen met twee hoortoestellen beter horen dan met één. Deze brochure is de achtste in een reeks Widex-publicaties over het gehoor en aanverwante onderwerpen.

Nadere informatie

widex super Het kan u ook helpen om te bepalen waar geluiden vandaan komen en u kunt zelfs geluiden horen die u al heel lang niet meer hebt gehoord.

widex super Het kan u ook helpen om te bepalen waar geluiden vandaan komen en u kunt zelfs geluiden horen die u al heel lang niet meer hebt gehoord. widex super Brengt het geluid waar het moet zijn direct in uw oor. WIDEX SUPER is een heel krachtig hoortoestel met het luidsprekertje in het oor. Dit z.g. receiver-inthe-ear hoortoestel is bedoeld voor

Nadere informatie

Geluid zoals u dat wenst. Waar u ook bent

Geluid zoals u dat wenst. Waar u ook bent Geluid zoals u dat wenst. Waar u ook bent Grenzeloos genieten De ReSound LiNX 3D geeft u een andere kijk op hoortoestellen. U bepaalt vanaf nu wat u wilt horen, want ú bent de baas. Met de ReSound LiNX

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Cochleaire Implantatie (CI)

Cochleaire Implantatie (CI) Cochleaire Implantatie (CI) Cochleaire Implantatie (CI) 1. Inleiding 3 2. Hoe wordt geluid in ons oor verwerkt? 3 3. Wat is een Cochleair Implantaat? 3 4. Wat kan een Cochleair Implantaat? 6 5. Procedure

Nadere informatie

Benut uw Oticon hooroplossing optimaal

Benut uw Oticon hooroplossing optimaal Benut uw Oticon hooroplossing optimaal CONNECTIVITEIT In goed gezelschap Met Oticon ConnectLine haalt u het beste uit uw Oticon toestellen, in meer situaties. ConnectLine zal u helpen om een beter contact

Nadere informatie