Succesvol Kabeljauwvissen op de Kingfisher van Roelof Nijland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Succesvol Kabeljauwvissen op de Kingfisher van Roelof Nijland"

Transcriptie

1 Succesvol Kabeljauwvissen op de Kingfisher van Roelof Nijland Gedurende de zomer 2018 spraken wij (Ninja Klapwijk & Richard Ludema van SDM Fishing) Roelof Nijland in de haven. Roelof verhuurt een tweetal boten in de haven van Spodsbjerg op het prachtige eiland Langeland te Denemarken. Het betreft een tweetal Quicksilvers 640 Pilothouse. Deze prachtige boten bieden voldoende ruimte voor 4 personen en zijn tevens gebouwd om ook onder ruwe condities nog veilig en droog te kunnen vissen. De boten van Roelof zijn uitgerust met zeer geavanceerde apparatuur en dit jaar was zijn boot genaamd de Kingfisher voor het eerst voorzien van de gloednieuwe Raymarine Axiom 9. Roelof heeft ons in de gelegenheid gesteld om zijn boot voor een avond mee te nemen om zodoende dit nieuwe apparaat eens in de praktijk te kunnen testen. Dit apparaat is bij hem aan boord beschikbaar naast de Raymarine Dragonfly 7 Pro en de Lowrance HDS 12. Het innovatieve van de Raymarine Axiom is dat deze voorzien is van een 3D scan. Deze technologie combineert enkele bestaande technologieën (in simpele taal traditionele sonar en side imaging) in één transducer en is ook nog eens in staat deze op grotere dieptes effectief toe te kunnen passen. Side Imaging is een technologie die velen van u al kennen. Helaas is deze technologie niet effectief toe te passen op diepere wateren vanaf 30 meter gecombineerd met golven. De Raymarine Axiom kan haar 3D technologie die voorzien is van gyrostabilisatie toepassen op dieptes tot 120 meter! Dankzij de gyrostabilisatie wordt met behulp van software een eventuele instabiliteit door golfslag automatisch gecorrigeerd. Met deze geavanceerde en snelle software geeft het apparaat in 3D een zeer eenvoudig te lezen weergave van de onderwaterwereld weer waarmee objecten gemakkelijk getraceerd kunnen worden op een raster. Hiermee is het snel een eenvoudig te zien of de scholen vis recht onder de boot of wellicht links- of rechts van de boot liggen. Ook kunt u de scholen vis eenvoudig markeren door hier een Waypoint op te plaatsen. Zodoende kunt u direct naar de stek toe navigeren. Kortom, deze techniek kan prachtig toegepast worden voor in de zeevisserij om scholen vis te kunnen traceren en hier snel en effectief naar toe te kunnen navigeren. Via dit artikel zullen wij u op weg proberen te helpen hoe u gedurende uw visvakantie deze apparatuur kunt gebruiken om zoende het maximale uit deze technieken te krijgen. Onderstaande apparaten zullen van links naar rechts behandeld worden (Raymarine Dragonfly 7 Pro, Lowrance HDS 12, Raymarine Axiom 9).

2 Raymarine Dragonfly 7 Pro De Raymarine Dragonfly 7 Pro is een zeer eenvoudig te bedienen apparaat. Zoals u kunt zien is dit apparaat beschikbaar naast een Lowrance HDS 12 en een Raymarine Axiom 9. Om deze reden adviseren wij u om de Raymarine Dragonfly 7 Pro gedurende uw visvakantie enkel in te zetten met de Sonar. U kunt vervolgens de Lowrance HDS 12 inzetten voor uw navigatie en de Raymarine Axiom 9 kunt u gebruiken met de 3D scan om de vis eenvoudig terug te vinden. De Raymarine Dragonfly 7 Pro is reeds voor u ingesteld. Het is een zeer eenvoudig te bedienen apparaat en alle instellingen zijn reeds afgestemd op de condities van het water. U dient enkel het apparaat aan te zetten en u kunt vertrouwen dat deze volledig correct het onderwaterleven weergeeft. Wel zijn er een tweetal opties waar u uit kunt kiezen, namelijk de standaard CHIRP sonar en de Downvision. Gecombineerd met de Bodem Zoom heeft u een zeer betrouwbaar apparaat waar u blindelings op kunt vertrouwen! Sonar Sonar interpreteert signalen van de transducer en genereert een gedetailleerd onderwaterbeeld. De transducer stuurt pulsen van geluidsgolven in het water en meet de tijd die het geluid erover doet om naar de zeebodem te gaan en weer terug. De terugkerende echo's worden beïnvloed door de zeebodemstructuur en door andere objecten op hun pad, zoals structuren, wrakken en scholen vis. Sonar produceert een kegelvormige straal van 25, deze kegelvormige straal heeft betrekking op de waterkolom direct onder het schip. Sonar is effectief bij een aantal snelheden. In dieper water wordt de bandbreedte van CHIRP automatisch geoptimaliseerd om de zeebodemvergrendeling en de detectie van bewegende objecten (bijv. vis) in de bredere waterkolom te verbeteren.

3 Downvision DownVision produceert een straal met een brede hoek van links naar rechts en een dunne straal van voor naar achter. De DownVision-straal beslaat een waterkolom direct onder en opzij van het schip. DownVision is effectief bij lagere scheepssnelheden. In dieper water wordt de bandbreedte van CHIRP automatisch geoptimaliseerd om de zeebodemvergrendeling en de detectie van bewegende objecten (bijv. vis) in de bredere waterkolom te verbeteren. De brede, dunne straal produceert heldere terugkerende signalen van objecten. Door CHIRP-verwerking en hogere frequenties is het beeld gedetailleerder, waardoor het identificeren van zeebodemstructuren waar zich vis zou kunnen ophouden gemakkelijker wordt. Bedieningsknoppen

4 Optimale Weergave Wij adviseren u om de volgende weergave in te stellen tijdens uw vakantie voor een optimaal resultaat. Aangezien de Downvision van weinig toegevoegde waarde is voor onze visserij adviseren wij u om het sonarscherm als volledige weergave te kiezen. Mocht u toch ook geïnteresseerd zijn in de downvision dan adviseren wij u om een zogenaamde split screen te doen met sonar en downvision. Om dit scherm te selecteren doorloopt u de volgende stappen. U klikt op knop 4. U krijgt vervolgens het menu hieronder te zien. Vervolgens kunt u met de pijlen (knop 3) het de gewenste weergave selecteren. Wij adviseren om enkel de sonar te selecteren (zie de legenda hieronder, nummer 2). U zult in het menu zien dat u ook voor gecombineerde opties kunt kiezen. (1) Kaart (2) Sonar (3) Downvision (4) Instellingen Zodra u het sonar scherm voor u heeft ziet u een scrollend beeld. Wij adviseren om 2 keer de + cursor in te drukken (knop 2) zodat u inzoomt op de bodem. Hiermee zorgt u ervoor dat u meer detail en dus vis ziet op de bodem. Indien u gekozen heeft voor een split screen zal ook de bodem van de downvision uitvergroot worden. Dit zijn de basis instellingen voor de Dragonfly 7 pro. Erg eenvoudig maar zeer betrouwbaar! Mocht er om wat voor reden dan ook toch onverwachts een instelling in het menu zijn gewijzigd dan adviseren wij u om alle instellingen naar automatisch terug te zetten. Dit zijn de meest ideale instellingen van het apparaat. Weergave in de praktijk De Dragonfly 7 pro is op het beeld hiernaast weergegeven met behulp van een Split Screen. Zoals u ziet heeft de downvision ten opzichte van de traditionele sonar weinig meerwaarde. De rode doorgetrokken lijn betreft de bodem. Net hierboven ziet u een zwevende rode lijn. Dit betreft een grote steen onder water. Hieromheen ziet u een wolk vis welke zich duidelijk aftekent tegen de bodem. Mocht u dergelijke signalen krijgen op de Dragonfly 7 Pro dan dient u een waypoint te plaatsen en hier te vissen.

5 Op het scherm hiernaast wordt ook een school vis weergegeven. Wat u kunt zien is dat de dichtheid van de school vis toeneemt naar mate de school dichter tegen de bodem komt. Dit impliceert dus dat er enkele losse vissen boven de school zwemmen welke duidelijk zwemgedrag vertonen. Deze vis is dus ook zeker actief aan het azen. Wij hebben ons kunstaas in de school vis laten zakken en wat te zien is dat er duidelijk een vis gehaakt is en deze na een paar keer tegengas gegeven te hebben uit de school naar boven gedrild wordt. Zoals u weet staan er in de Langelandsbelt ook diverse netten. De netten worden gemarkeerd met vlaggetjes. 2 vlaggen betekend dat het een noordelijke markering van het net is, 1 vlag een zuidelijke markering van het net. Op deze manier krijgt u reeds een beeld hoe het net zal staan. Het voordeel van de Raymarine Dragonfly is dat u de netten ook met behulp van de sonar zeer goed ziet staan. Een voorbeeld is hiernaast toegevoegd. Dankzij de bodemzoom is het net met een lichtblauw zwevende lijn duidelijk te zien. Kortom, tijd om uw kunstaas snel in veiligheid te brengen! U zult gedurende uw vakantie niet enkel signalen van kabeljauw tegen komen. Over het algemeen zult u gedurende de vakantie deze signalen steeds beter weten te interpreteren. Op het voorbeeld hiernaast is immers ook een wolk vis te zien. Echter betreft dit geen school kabeljauw. Het betreft hier haring. Wat wel te zien is dat er een kabeljauw op deze haring aan het jagen is (de licht blauwe boog). Kortom, waar aasvis zit kunt u natuurlijk ook vaak de kabeljauw vinden. Makreel en koolvis geven weer een andere signaal af op de fishfinder. Over het algemeen zijn dit lichtblauwe golfjes welke niet zo dicht op elkaar liggen en deze bevinden zich vaak in andere waterlagen. Lowrance HDS 12 Omtrent dit apparaat houden we het kort aangezien velen van u reeds bekend zijn met navigeren. De Lowrance HDS 12 is voorzien van een dieptekaart Navionics Sonarcharts. Het voordeel van deze dieptekaart is dat deze de vaargeul duidelijk weergeeft met bijbehorende dieptecontouren. Dankzij deze dieptekaart is het al gemakkelijk om potentiële hotspots te zoeken op de kaart. De kaartmodus kunt u in het hoofdmenu (rood omcirkeld) selecteren en het Nederlandstalige menu spreekt voor zich. Mocht u op één van de andere apparaten een interessant signaal krijgen dan kunt u een Waypoint plaatsen. Dit betreft een markering op de kaart zodat u deze plek altijd snel terug kunt vinden. Een waypoint kunt u plaatsen via de oranje opties.

6 Wij adviseren u om altijd gebruik te maken van Tracks. Tracks zijn niets meer dan een zwarte lijn op de kaart die uw vaarhistorie weergeeft. Hiermee kunt u snel en gemakkelijk zien waar u gevaren heeft. Op deze manier kunt u stekken dan ook snel terugvinden. Via de Lowrance heet dit Trails en deze staat standaard uitgeschakeld. U kunt deze aanzetten via het Navigatie Menu door een nieuwe trail te starten. Hier kunt u uw trails ook wissen. Raymarine Axiom Stap 1. U zet de Raymarine Axiom aan door uw vinger op de Power knop te plaatsen en naar rechts te swipen. Mocht dit geen resultaat hebben kijk dan even of u de hoofdschakelaar wel omgezet heeft en of de sleutel contact heeft. Stap 2. U komt vervolgens in het hoofdmenu terecht. Met behulp van de pijltjestoetsen kunt u door de diverse pagina s navigeren. Zoek vervolgens het groene symbool Fishfinder zoals hiernaast weergegeven. Uiteraard kunt u ook met dit apparaat een split screen doen tussen diverse andere mogelijkheden (sonar, downvision, kaarten etc.). Echter is dit met de aanwezigheid van de andere apparatuur niet nodig. Stap 3. Rechts boven in uw scherm ziet u enkele horizontale streepjes. Dit betreft een drop down naar het menu van de 3D scan waarin u diverse instellingen aan kunt passen. U kunt met uw vingers altijd het beeld draaien in de gewenste positie. Deze touchscreen werkt net zoals andere smartphones of tablets dus dit spreekt voor zich. Stap 4. In dit menu heeft u de mogelijkheid om diverse weergave opties te kiezen. De 3D scan wordt weergegeven via de opties Correctie, Boven en Volgen welke alle 3 een ander perspectief 3D weergeven. Dit is een persoonlijke voorkeur maar op de afbeelding hiernaast is Volgen geselecteerd. Mijn vinger wijst de 3 tandwielen aan die u naar het menu van verdere instellingen brengt.

7 Stap 5. In dit weergave menu kunt u diverse zaken aanpassen. Ten eerste kunt u het scheepspictogram wijzigen. Wij hebben voor dit pictogram gekozen omdat deze niet te groot is waardoor het zicht op de 3D output belemmerd wordt. De objectkleuren hebben we ingesteld als Rainbow. De basis van de kleuren hebben we geselecteerd op Diepte in plaats van de intensiteit van het signaal. De reden hiervan is dat we primair geïnteresseerd zijn in signalen van vis tegen de bodem (kabeljauw dus) en de overige signalen zullen wij negeren. De kleur van de signalen en de bijbehorende diepte kunt u op het raster aflezen. Stap 6. U kunt verder in dit menu nog de kleur van de bodem selecteren. Ook dit is persoonlijk maar met Cobalt en Inv. Burnt Yellow hadden wij de beste aftekeningen. Tot slot een belangrijke instelling te weten de weergavemodus. Wij adviseren u deze te allen tijde op scrollend beeld te zetten. De GPS-Track onthoud namelijk uw 3D signalen van de voorgaande track. Dit zorgt voor erg veel vissignalen op het scherm die u reeds gepasseerd bent. Dit geeft een zeer rommelig en moeilijk te interpreteren geheel. Aangezien vis zwemt bent u met een Live beeld beter af! Stap 7. In de sonarmodule kunt u de Pingsnelheid aanpassen. Dit is eigenlijk de snelheid van het scrollende beeld onder uw boot. Wij adviseren om deze snelheid niet te hoog te zetten aangezien u tijdens het zoeken van de vis niet extreem snel vaart. Op deze manier heeft u een beter beeld van wat er live onder water afspeelt. In de instellingen van de transducer en bij de pagina instellingen verzoeken wij u om geen aanpassingen te doen. Deze instellingen staan reeds correct en moeten zo blijven. U kunt nu rechtsboven op het kruisje klikken. Stap 8. Indien u het bereik van de 3D scan handmatig aan wilt passen dan kan dit zoals hiernaast weergegeven. Wij adviseren u echter om deze instelling op automatisch te zetten waardoor het apparaat de schaalverdeling in het raster automatisch voor u aanpast voor de beste resultaten. Met deze settings heeft u de meest ideale instellingen en kunt u beginnen.

8 Stap 9. Indien u een school vis ziet die u wilt markeren dan tikt u met uw vinger op het scherm. Het scherm zal zich nu bevriezen. Indien u uw vinger op de gewenste positie houdt ziet u een speld ontstaan zoals hiernaast weergeven. Hiermee kunt u een waypoint opslaan en kunt u de school vis makkelijk terugvinden. Wat natuurlijk nog gemakkelijker is om met behulp van het scherm te bepalen of de vis links- of rechts van uw boot zat. Vervolgens kunt u met de tracklijnen op de HDS 12 terugvaren in de gewenste richting om zodoende recht boven de vis te komen. Stap 11. Indien u klaar bent met het markeren kunt u de play knop weer indrukken. De 3D scan stopt het bevroren beeld nu en zal weer overgaan op de live modus. De Raymarine in de Praktijk We hebben de Raymarine in de praktijk kunnen testen. Tijdens onze vissessie wisten we enkele kleine bultjes vis te vinden op 37 meter diepte. Op de Dragonfly 7 Pro kunt u de vis links op de bodem zien liggen. Op de Axiom 9 kunt u rood omcirkeld muntgroene bolletjes zien. Met behulp van de legenda (zie stap 5 & 6) konden wij zien dat enkel de muntgroene bolletjes op de bodem lagen. Hierdoor wisten wij dat we de overige signalen konden negeren (in dit geval waren de blauwe bolletjes dus geen vissen tegen de bodem en dus waarschijnlijk ook geen kabeljauw). In dit voorbeeld zagen wij dat de vis iets meer rechts van de boot lag. Tijdens het aanvaren in deze richting kregen wij een veel sterker signaal en zaten wij inderdaad recht boven de vis. Kortom, het apparaat doet waarvoor hij ontworpen is en kan u een hoop tijd besparen in het terugzoeken van de vis. In onze vakantievideo van 2018 kunt u dit ook eens in de praktijk zien. Een link naar deze video volgt later op de website.

9 Wij wensen u allen veel plezier en goede vangsten toe deze vakantie. Aan de boot en de apparatuur zal het zeker niet liggen. Roelof, bedankt dat we je boot mochten lenen om zodoende alles eens in de praktijk te kunnen testen! Het was een prachtige ervaring en je hebt alles tip top in orde. Met vriendelijke groet, Ninja Klapwijk & Richard Ludema SDM Fishing

DEEL 2 WAAROM EEN FISH FINDER?

DEEL 2 WAAROM EEN FISH FINDER? DEEL 2 WAAROM EEN FISH FINDER? Door Paul Motshagen i.s.m. Yaïr Jelmer Nauta NAUTA S BOAT SHOP 1 2. WAAROM EIGENLIJK EEN FISH FINDER? 2.1 Vis vinden Fish finders! Modern gereedschap voor de bootvisser.

Nadere informatie

NAUTA S BOATSHOP FISH FINDER GIDS DEEL 3 WAT ZIE IK? Door Paul Motshagen i.s.m. Yaïr Jelmer Nauta NAUTA S BOAT SHOP

NAUTA S BOATSHOP FISH FINDER GIDS DEEL 3 WAT ZIE IK? Door Paul Motshagen i.s.m. Yaïr Jelmer Nauta NAUTA S BOAT SHOP DEEL 3 WAT ZIE IK? Door Paul Motshagen i.s.m. Yaïr Jelmer Nauta NAUTA S BOAT SHOP 1 3. WAT ZIE IK? In dit deel zullen we ingaan op de basics van de sonar en hoe je het scherm moet lezen In dieper water

Nadere informatie

9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135. Lowrance X4. Handleiding draadloze dieptemeter

9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135. Lowrance X4. Handleiding draadloze dieptemeter Sint Ignatiusstraat 134 info@sonarcom.be 9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135 Lowrance X4 Handleiding draadloze dieptemeter TOETSEN Een geluid weerklinkt als je op een toets drukt. Hierdoor weet

Nadere informatie

Verkorte handleiding

Verkorte handleiding Zeus 3 Verkorte handleiding NL Voorpaneel 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 12 Nr. Beschrijving 1 Touchscreen. 1 Pagina's/Home-knop - indrukken om de home pagina te openen voor paginaselectie en 2 instelopties.

Nadere informatie

inhoudsopgave Welkom bij MY GPS Tracker

inhoudsopgave Welkom bij MY GPS Tracker inhoudsopgave Welkom bij MY GPS Tracker Bedankt voor uw keuze voor MY GPS Tracker. In deze gebruikshandleiding wordt uitgelegd hoe u uw My GPS Trackers kunt volgen en beheren via de My GPS Tracker app.

Nadere informatie

Download de WAE Music app

Download de WAE Music app NEDERLANDS 3 5 12 2 6 1 8 7 9 10 11 13 4 1. Laad de speaker volledig op voor eerste gebruik Laad de WAE Outdoor 04Plus FM speaker volledig op voordat u hem de eerste keer gebruikt. Sluit de micro-usb connector

Nadere informatie

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX 1 Inhoud Algemene informatie... 3 1. Eerste Gebruik... 3 2. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk 7 3. Streambox verbinden met internetkabel... 8 4. Schermverhouding aanpassen...

Nadere informatie

i7 0 Verkorte gebruikershandleiding Dutch Document number: 86141-1 Date: 11-2010

i7 0 Verkorte gebruikershandleiding Dutch Document number: 86141-1 Date: 11-2010 i7 0 Verkorte gebruikershandleiding Dutch Document number: 86141-1 Date: 11-2010 DUTCH Document number: 86141-1 Date: 11-2010 Instrumentbesturingen Besturen van indeling en functies. Het instrument inschakelen

Nadere informatie

Handleiding iphone app My GPS Tracker

Handleiding iphone app My GPS Tracker My GPS Tracker B.V. K.V.K.: BTW nr: 62274538 De ziel 7 3751BT Bunschoten-Spakenburg Tel: 030 320 0159 ma. vr. 13:00 16:00 Email: info@mygpstracker.nl Handleiding iphone app My GPS Tracker 1 De My GPS Tracker

Nadere informatie

HDS Gen3 Verkorte handleiding

HDS Gen3 Verkorte handleiding HDS Gen3 Verkorte handleiding NL Overzicht 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 12 Nr. Toets Functie 1 Touchscreen 2 De paginaknop Hiermee kunt u de home pagina activeren 3 Cursortoetsen 4 5 Toetsen voor in-/uitzoomen

Nadere informatie

GPS-instructie. GPS-apparaat: Garmin etrex Touch 25

GPS-instructie. GPS-apparaat: Garmin etrex Touch 25 GPS-instructie GPS-apparaat: Garmin etrex Touch 25 Basis knoppen In onderstaande afbeelding zie je de basis knoppen van de Garmin etrex Touch 25. Deze knoppen komen continu terug in onderstaande uitleg,

Nadere informatie

DIT is TV Deluxe 4K aansluiten. HDMI kabel/aansluiting. B Internetkabel/aansluiting Geen internetkabel? Stel dan uw WiFi in (zie onderaan deze pagina)

DIT is TV Deluxe 4K aansluiten. HDMI kabel/aansluiting. B Internetkabel/aansluiting Geen internetkabel? Stel dan uw WiFi in (zie onderaan deze pagina) Welkom! Allereerst wensen wij u heel veel plezier met uw nieuwe DIT is TV Deluxe 4K. In deze korte welkomstbrochure leggen wij u stap voor stap uit hoe u alles aansluit. Veel kijkplezier gewenst! Het Dit

Nadere informatie

DUTCH Document number: Date:

DUTCH Document number: Date: DUTCH Document number: 86142-1 Date: 02-2011 Let op: Zorg dat u er altijd zicht op hebt Met automatische koersbesturing is het besturen van uw schip gemakkelijker, maar het is GEEN vervanging van goed

Nadere informatie

ADDENDUM NSS evo2 softwareversie 4.5

ADDENDUM NSS evo2 softwareversie 4.5 *988-11738-001* ADDENDUM NSS evo2 softwareversie 4.5 In dit addendum worden nieuwe functies beschreven die deel uitmaken van de NSS evo2 software release 4.5 en die niet zijn beschreven in de NSS evo2

Nadere informatie

For smartphones. Draagbare Fishfinder voor smartphones

For smartphones. Draagbare Fishfinder voor smartphones For smartphones Draagbare Fishfinder voor smartphones 01 Wat is Deeper 02 Hoe te gebruiken Wat is Deeper Deeper smart sonar is de eerste in zijn soort: Een draagbare, draadloze vissenzoeker die speciaal

Nadere informatie

9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135. Lowrance CHIRP X-series. Handleiding draadloze dieptemeter Dualscan module

9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135. Lowrance CHIRP X-series. Handleiding draadloze dieptemeter Dualscan module Sint Ignatiusstraat 134 info@sonarcom.be 9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135 Lowrance CHIRP X-series Handleiding draadloze dieptemeter Dualscan module Toetsen Een geluid weerklinkt als je op een

Nadere informatie

Handleiding R.E.D. Remote Echo Depthsounder:

Handleiding R.E.D. Remote Echo Depthsounder: Handleiding R.E.D. Remote Echo Depthsounder: Montage van de R.E.D. in uw voerboot: Zoek eerst een geschikte vlakke plek op in de boot voor het monteren van de sensor, deze plek goed afschuren met schuurpapier

Nadere informatie

Prowise Laurent De Backer Robby Louwagie Tibo Minne Vives Brugge

Prowise Laurent De Backer Robby Louwagie Tibo Minne Vives Brugge Prowise 15.03.2017 Laurent De Backer Robby Louwagie Tibo Minne Vives Brugge 1 INLEIDING VAN JE CURSUS Samen werken aan optimaal digitaal onderwijs! Het grote verschil met een gewoon krijtbord is, de mogelijkheid

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

NSS evo3 Verkorte handleiding

NSS evo3 Verkorte handleiding NSS evo3 Verkorte handleiding NL Voorpaneel 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 12 Nr. Beschrijving 1 Touchscreen. 1 Pagina's/Home-knop - indrukken om de home pagina te openen voor paginaselectie en 2 instelopties.

Nadere informatie

Opstarten Ga naar start \ alle programma s \ algemene programma s \ geoweb Geoweb start automatisch op (zonder in te loggen)

Opstarten Ga naar start \ alle programma s \ algemene programma s \ geoweb Geoweb start automatisch op (zonder in te loggen) Werkinstructie Geoweb Opstarten Ga naar start \ alle programma s \ algemene programma s \ geoweb Geoweb start automatisch op (zonder in te loggen) Het volgende scherm verschijnt: Informatie vinden Er zijn

Nadere informatie

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 INHOUDSOPGAVE 1.0 GOOGLE CHROME 2 1.1 Computer 2 1.2 Android device 2 1.3 iphone of ipad 2 2.0

Nadere informatie

HANDLEIDING STREAM BOX

HANDLEIDING STREAM BOX HANDLEIDING STREAM BOX 1 Inhoud 1. Algemene informatie... 3 2. Eerste gebruik... 3 2.1 De afstandsbediening... 3 3 De stream software installeren... 4 2. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk... 8 3.

Nadere informatie

1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth.

1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth. Handleiding E-Health 1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth. 1.2 Account aanmaken of inloggen Klik

Nadere informatie

Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding

Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding 1. Bediening van de DVR 1.1 Bediening met de muis De muis moet aan de ACHTERKANT van de recorder worden aangesloten op de USB ingang. Als de muis actief is dan

Nadere informatie

Eigen routes maken. voor Fiets, Voetganger en Auto

Eigen routes maken. voor Fiets, Voetganger en Auto Eigen routes maken voor Fiets, Voetganger en Auto Een toegevoegde functie (versie 2.3.3) waarmee je Markeer-vlaggetjes kunt zetten op de kaart en naderhand de volgorde kunt veranderen of vlaggen verwijderen.

Nadere informatie

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Wat is Point2Share? Met Point2Share kunt u eenvoudig vergaderingen bijwonen georganiseerd door uw bedrijf waarbij u gebruik maakt van uw Windows 8 tablet

Nadere informatie

JVC CAM Control (voor ipad) Gebruikershandleiding

JVC CAM Control (voor ipad) Gebruikershandleiding JVC CAM Control (voor ipad) Gebruikershandleiding Nederlands Dit is de gebruikershandleiding voor de software (voor ipad) voor LiveStreaming Camera GV-LS2/GV-LS1 gemaakt door JVC KENWOODCorporatie. De

Nadere informatie

Google. Ga naar de App Store en installeer volgende apps, maak een nieuwe map aan met de naam 'Google' Google Chrome. Google Zoeken.

Google. Ga naar de App Store en installeer volgende apps, maak een nieuwe map aan met de naam 'Google' Google Chrome. Google Zoeken. Google Ga naar de App Store en installeer volgende apps, maak een nieuwe map aan met de naam 'Google' Google Zoeken Google Maps Google Translate Google Chrome Youtube 1 Google Zoeken Zoek sneller en gemakkelijker

Nadere informatie

Aan de slag. Deze snelgids is voor de ClickToPhone software versie 83 of hoger.

Aan de slag. Deze snelgids is voor de ClickToPhone software versie 83 of hoger. Aan de slag Deze snelgids omschrijft hoe de ClickToPhone software moet worden geïnstalleerd, de Bluetooth hardware met de telefoon moet worden gekoppeld en hoe een gebruikersniveau moet worden gekozen.

Nadere informatie

Fitness Online Handleiding

Fitness Online Handleiding Fitness Online Handleiding Blijf fit en gezond en doe gezellig mee met online fitness vanuit je eigen huis! Inhoudsopgave Hoofdstuk Titel Bladzijde 1 Vereiste benodigheden 4 2 Zoom downloaden, starten

Nadere informatie

HDS Live Verkorte handleiding

HDS Live Verkorte handleiding HDS Live Verkorte handleiding NL Toetsen Pagina's D FG MOB B C E H I J B C D E F G H I J Waypoint Pijlen Exit Enter In-/uitzoomen Menu Voeding Snelle toegang* Druk in om de Home pagina te activeren Druk

Nadere informatie

1. Algemene informatie Eerste gebruik Streambox koppelen met Wifi Streambox verbinden met internetkabel De afstandsbediening 5

1. Algemene informatie Eerste gebruik Streambox koppelen met Wifi Streambox verbinden met internetkabel De afstandsbediening 5 HANDLEIDING Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 2. Eerste gebruik 3 2.1 Streambox koppelen met Wifi 3 2.2 Streambox verbinden met internetkabel 4 3. De afstandsbediening 5 4. Apps installeren 6 5. De

Nadere informatie

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Deze handleiding is opgesplitst in twee delen. Deel 1: Hoe gebruik je het Smart2VR CMS? Deel 2: Hoe gebruik je de Virtual Reality app? Deel 1:

Nadere informatie

PERSBERICHT INSIGHT GENESIS TM KOMT MET DE NIEUWE COMMUNITY SOCIAL MAP

PERSBERICHT INSIGHT GENESIS TM KOMT MET DE NIEUWE COMMUNITY SOCIAL MAP PERSBERICHT INSIGHT GENESIS TM KOMT MET DE NIEUWE COMMUNITY SOCIAL MAP Insight Genesis, marktleider in het zelf maken van online dieptekaarten nodigt de online community van kaartmakers uit om Social Map

Nadere informatie

Handmatig lokalen roosteren

Handmatig lokalen roosteren Handmatig lokalen roosteren Inleiding In dit hoofdstuk worden de basishandelingen voor het handmatig wijzigen van een lokaalrooster beschreven. Menu Roosteren > Roosteren Basis > Lokaalprofiel Op deze

Nadere informatie

NEDERLANDS. Snelstartgids GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM ONTVANGER. Instructies om u op weg te helpen! Niets overtreft een Cobra

NEDERLANDS. Snelstartgids GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM ONTVANGER. Instructies om u op weg te helpen! Niets overtreft een Cobra NEDERLANDS Snelstartgids GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM ONTVANGER Instructies om u op weg te helpen! Niets overtreft een Cobra GPS 100 GLOBAL POSITIONING SYSTEM UITZOOMEN- KNOP UITZOOMEN- KNOP Bevestigingspunt

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Google. Ga naar de App Store en installeer volgende apps, maak een nieuwe map aan met de naam 'Google' Google Translate. Google Maps.

Google. Ga naar de App Store en installeer volgende apps, maak een nieuwe map aan met de naam 'Google' Google Translate. Google Maps. Google Ga naar de App Store en installeer volgende apps, maak een nieuwe map aan met de naam 'Google' Google Zoeken Google Maps Google Translate Youtube 1 Google Zoeken Beschrijving Zoek sneller en gemakkelijker

Nadere informatie

Garmin BaseCamp & Garmin Zumo. Tips voor routes met routepunten Deel 1

Garmin BaseCamp & Garmin Zumo. Tips voor routes met routepunten Deel 1 Garmin BaseCamp & Garmin Zumo Tips voor routes met routepunten Deel Voorwoord Beste lezer, In deze handleiding krijg je informatie over het maken of bewerken van routes met routepunten. In tegenstelling

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

Handleiding - Vivago Mobile

Handleiding - Vivago Mobile Handleiding - Vivago Mobile Installatie Vivago Mobile applicatie Vereisten Vivago Mobile App : Android Smartphone > Android versie 4.0.3. of hoger Iphone > ios versie 9.0 of nieuwer Download de Vivago

Nadere informatie

ADDENDUM GO XSE softwareversie 2.0

ADDENDUM GO XSE softwareversie 2.0 *988-11678-001* ADDENDUM GO XSE softwareversie 2.0 In dit addendum worden nieuwe functies beschreven die deel uitmaken van de GO XSE software release 2.0 en die niet zijn beschreven in de GO XSE Bedieningshandleiding

Nadere informatie

Gebruikershandleiding SmartPSS

Gebruikershandleiding SmartPSS Gebruikershandleiding SmartPSS Index 1. Live-beelden bekijken P3 2. Opgenomen beelden bekijken P8 3. Opgenomen beelden opslaan P15 2 1. Live-beelden bekijken 1. Om Live-beelden te bekijken opent u eerst

Nadere informatie

HANDLEIDING STREAMBOX PRO

HANDLEIDING STREAMBOX PRO HANDLEIDING STREAMBOX PRO Inhoud 1. Algemene informatie... 3 2. Eerste gebruik... 3 2.1 Aansluitingen... 3 2.2 De afstandsbediening... 4 2.3 Internetconnectie installeren... 4 2.4 Schermverhouding aanpassen...

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

HANDLEIDING STREAMBOX

HANDLEIDING STREAMBOX HANDLEIDING STREAMBOX Inhoud 1. Eerste gebruik... 3 2.1 De afstandsbediening... 3 3 De Kodi app openen en gebruiken... 5 4. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk... 6 5. Streambox verbinden met internetkabel...

Nadere informatie

GO XSE Verkorte handleiding

GO XSE Verkorte handleiding GO XSE Verkorte handleiding NL Voorpaneel 1 Nummer Toets 1 Voeding Functie Druk één keer om het dialoogvenster Systeem regelingen te openen. Houd de knop ingedrukt om de unit aan of uit te zetten. Het

Nadere informatie

NEDERLANDS. S n e l s t a r t g i d s GPS 100 S GLOBAL POSITIONING SYSTEM ONTVANGER. Instructies om u op weg te helpen! Niets overtreft een Cobra

NEDERLANDS. S n e l s t a r t g i d s GPS 100 S GLOBAL POSITIONING SYSTEM ONTVANGER. Instructies om u op weg te helpen! Niets overtreft een Cobra NEDERLANDS S n e l s t a r t g i d s GPS 100 S GLOBAL POSITIONING SYSTEM ONTVANGER Instructies om u op weg te helpen! Niets overtreft een Cobra GPS 100 S GLOBAL POSITIONING SYSTEM UITZOOMEN- KNOP UITZOOMEN-

Nadere informatie

GO XSE Beknopte handleiding

GO XSE Beknopte handleiding GO XSE Beknopte handleiding NL Voorpaneel 1 Nummer Toets 1 Voeding Functie Druk één keer om het dialoogvenster Systeem regelingen te openen. Houd de knop ingedrukt om de unit aan of uit te zetten. Het

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

HANDLEIDING SMART HOME BEVEILIGING APP

HANDLEIDING SMART HOME BEVEILIGING APP HANDLEIDING SMART HOME BEVEILIGING APP Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inloggen... 4 2. Startscherm... 4 2.1 Apparaat menu... 4 2.2 Mijn menu... 5 3. Video weergave scherm... 7 3.1 Live video weergave

Nadere informatie

HANDLEIDING. Uitgebreide handleiding mediaspeler. SOS Solutions

HANDLEIDING. Uitgebreide handleiding mediaspeler. SOS Solutions HANDLEIDING SOS Solutions Je pakket uitpakken Wanneer je een van onze mediaspelers koopt, ontvang je de volgende producten in je pakket: De mediaspeler Voedingsadapter HDMI-kabel Mediaspeler aansluiten

Nadere informatie

HANDLEIDING SMART LED SLIMME VERLICHTING

HANDLEIDING SMART LED SLIMME VERLICHTING HANDLEIDING SMART LED SLIMME VERLICHTING Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Smart Home Beveiliging app... 4 1.1 Installatie... 4 2. Installatie... 5 4. Gebruik... 6 Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop!

Nadere informatie

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle Mijn naam is; Cees van Aarle Boodschap / Doelgroep Wat vind je doelgroep belangrijk? Aandachtspunt; - waarin onderscheid je jezelf van de rest, - wat maakt je uniek? Hoe maak je dat anderen duidelijk,

Nadere informatie

Jos Boone WatersportBESTEL

Jos Boone WatersportBESTEL vraag naar bundelvoordeel! Point 1 #000-11047-001 312,- 279,- Precision 9 #000-12607-001 730,- 659,- 3G of 4G radar aangesloten via ethernet NME2000/Simnet #000-10435-001 2.056,- 1.799,- #000-10419-001

Nadere informatie

Handleiding Tercera-viewer Tercera BV Tercera BV

Handleiding Tercera-viewer Tercera BV Tercera BV Handleiding Tercera-viewer Tercera BV Table of Contents 2 1. 3 1.1 Inhoudsopgave... 4 1.2 Legenda... 6 1.3 Kaart... 7 2. Ondergronden 8 3. Knoppen 9 0 1 3 Bij het opstarten ziet u een lijst met plannen.

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten Handleiding voor docenten Oktober 2017 Inhoudsopgave... Inleiding.... 4 Aan de slag!... 5 Het inloggen... 5 Nog geen account?.... 5 Een account aanmaken.... 6 Stap 1. Jouw gegevens.... 6 Stap 2. Jouw school....

Nadere informatie

Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu

Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu Slides en zijn niet meer te benaderen via het menu Insert.

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding 2 1. Account aanmaken 3 2. Dagprogramma instellen 5 3. Handmatig bedienen via de Website 11

Inhoud 1 Inleiding 2 1. Account aanmaken 3 2. Dagprogramma instellen 5 3. Handmatig bedienen via de Website 11 Gebruikshandleiding Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 1. Account aanmaken 3 2. Dagprogramma instellen 5 3. Handmatig bedienen via de Website 11 3.1 Handmatig bedienen thermostaat 11 3.2 Handmatig bedienen infraroodpanelen

Nadere informatie

Parkinson Thuis Probleemoplossing

Parkinson Thuis Probleemoplossing Parkinson Thuis Probleemoplossing Probleemoplossing Fox Inzicht App In sommige gevallen kan er een handeling van uw kant nodig zijn om ervoor te zorgen dat de apps altijd ingeschakeld zijn. Dit zal voornamelijk

Nadere informatie

Excel 2013: Snelle analyse

Excel 2013: Snelle analyse Excel 2013: Snelle analyse Handleiding van Auteur: CorVerm Juli 2015 Sinds Microsoft Office 2003 (en voorgaande versies) is er veel veranderd. Met weemoed denkt menig Office-gebruiker terug aan de menubalk

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

LearnOSM. Verschuiving van afbeeldingen

LearnOSM. Verschuiving van afbeeldingen LearnOSM Verschuiving van afbeeldingen Bijgewerkt 21-09-2015 Providers van afbeeldingen leveren meestal een goede prestatie bij het plaatsen van geoverwijzingen bij hun afbeeldingen, maar af en toe kunnen

Nadere informatie

ADDENDUM Zeus 2 softwareversie 4.5

ADDENDUM Zeus 2 softwareversie 4.5 *988-11718-001* ADDENDUM Zeus 2 softwareversie 4.5 In dit addendum worden nieuwe functies beschreven die deel uitmaken van de Zeus² software release 4.5 en die niet zijn beschreven in de Zeus² Bedieningshandleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids . Programma informatie oproepen. Kiezen en Kijken...

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids . Programma informatie oproepen. Kiezen en Kijken... TV Menu Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids. 11 Programma informatie oproepen. 20 Kiezen en Kijken... 22 Bedienen van Kiezen en Kijken.. 24 Eredivisie

Nadere informatie

g. Je kan nu door op de play knop te drukken je programma versturen naar de EV3 brick waarna het zal uitgevoerd worden.

g. Je kan nu door op de play knop te drukken je programma versturen naar de EV3 brick waarna het zal uitgevoerd worden. EV3 brick verbinden via bluetooth. 1) Alvorens de LEGO software op te starten kijk je het best of bluetooth op je PC is geactiveerd. Vooral bij laptops schakelt men deze functie vaak uit om batterij te

Nadere informatie

AN0017-NL. Hoe plattegronden gebruiken. Overzicht. Bediening 2D/3D

AN0017-NL. Hoe plattegronden gebruiken. Overzicht. Bediening 2D/3D Hoe plattegronden gebruiken Overzicht Plattegronden stellen gebruikers in staat om een locatie te monitoren met behulp van interactieve plattegronden. Plattegronden kunnen gebruikt worden om apparaten

Nadere informatie

Verkoopprijzen 2010 (exclusief Btw.)

Verkoopprijzen 2010 (exclusief Btw.) Verkoopprijzen 2010 (exclusief Btw.) Het navigatiepakket bestaat uit: - 1 Programma CD met de navigatie software en de Chartmanager - 1 MaxPro Kaarten Dvd set (meestal 3 Dvd s) - 1 Beveiligingssleutel

Nadere informatie

GoTalk Now voor ipad. Korte Nederlandstalige handleiding. aangeboden door www.praatapps.nl

GoTalk Now voor ipad. Korte Nederlandstalige handleiding. aangeboden door www.praatapps.nl GoTalk Now voor ipad Korte Nederlandstalige handleiding aangeboden door www.praatapps.nl START 1 2 3 4 5 6 7 (naam) (naam) Als je de app opent zie je 7 knoppen: 1. GoTalk now logo: Als je hierop klikt

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Gebruikershandleiding 360Tag Een app van 360SportsIntelligence

Gebruikershandleiding 360Tag Een app van 360SportsIntelligence Gebruikershandleiding 360Tag Een app van 360SportsIntelligence Versie hockey Dit is de gebruikershandleiding van 360Tag, een door 360SportsIntelligence ontwikkelde applicatie waarmee trainingen en wedstrijden

Nadere informatie

TEELTREGISTRATIE HANDLEIDING

TEELTREGISTRATIE HANDLEIDING TEELTREGISTRATIE HANDLEIDING Dacom Farm Intelligence +31 88 3226600 KVK: 53188772 versie: April 2018 service@dacom.nl BTW: NL 850786290B01 www.dacom.nl 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 DACOM ACCOUNT 3 WEBAPPLICATIE

Nadere informatie

ARCGIS ONLINE APP VAN ARCGIS ONLINE

ARCGIS ONLINE APP VAN ARCGIS ONLINE ARCGIS ONLINE APP APP VAN ARCGIS ONLINE DOWNLOADEN APP STORE Op uw smartphone en/of tablet kunt de App van ArcGisOnline gratis downloaden en installeren door te zoeken op arcgis of u kunt een van de QR

Nadere informatie

Over deze handleiding

Over deze handleiding Handleiding Inhoudsopgave Over deze handleiding 3 Het startscherm 4 Hoe werkt het 5 Upload media 6 Ontwerp een thema 8 Gebruik van de design editor 10 Plan je content 12 Over deze handleiding In deze handleiding

Nadere informatie

Videometen. Start het programma COACH. Je krijgt dan een scherm te zien zoals weergegeven in nevenstaande afbeelding.

Videometen. Start het programma COACH. Je krijgt dan een scherm te zien zoals weergegeven in nevenstaande afbeelding. Inhoud Videometen... 2 De start van een sprinter... 3 Openen van een film... 3 Afspelen van de film... 3 IJking van de film... 4 Videopunten... 5 Selectie van beeldjes... 5 Gegevens verzamelen... 5 De

Nadere informatie

De interface van de Audio Narration lijkt nu meer op de vormgeving zoals we die kennen van Storyline. Meerdere blokken zijn vanaf Studio 360 naar

De interface van de Audio Narration lijkt nu meer op de vormgeving zoals we die kennen van Storyline. Meerdere blokken zijn vanaf Studio 360 naar De interface van de Audio Narration lijkt nu meer op de vormgeving zoals we die kennen van Storyline. Meerdere blokken zijn vanaf Studio 360 naar wens los te trekken en te positioneren op het scherm. Daarnaast

Nadere informatie

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes.

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes. Het concept Het grootste en belangrijkste museum van Nederland, het Rijksmuseum, heeft de plaatsing van vijf grote mediazuilen in de foyer op de planning staan. Om deze reden hebben zij ons ingeschakeld

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

9120 Kallo Lowrance 4X-elite. Handleiding draadloze dieptemeter

9120 Kallo Lowrance 4X-elite. Handleiding draadloze dieptemeter Sint Ignatiusstraat 134 info@sonarcom.be 9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135 Lowrance 4X-elite Handleiding draadloze dieptemeter TOETSEN Een geluid weerklinkt als je op een toets drukt. Hierdoor

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Groepsbellen met Beeldbel-App ipad

Groepsbellen met Beeldbel-App ipad Van : Focus Cura Voor : ipad gebruikers groepsbeeldbellen Betreft : Instructie Groepsbellen met de Beeldbel-App op de ipad Datum : 11-09-2014 Om het groepsbellen in gebruik te nemen moeten de volgende

Nadere informatie

Jos Boone WatersportBESTEL

Jos Boone WatersportBESTEL Precision 9 #000-12607-001 730,- 657,- GS25 #000-11043-00100-11043-001 312,- 279,- 16 T/M 20 MAART 2016 10% HISWAKORTING vraag naar bundelvoordeel! 3G of 4G radar aangesloten via ethernet NME2000/Simnet

Nadere informatie

Sensoren bereik. Display status

Sensoren bereik. Display status Algemeen installatiediagram LED Digitale display Display Hoofdunit Bij het achteruit rijden zal het display weergeven: 1.5m Veilig Groen 1.3-1.4m Veilig Groen 1.0-1.2m Veilig Groen 0.7-0.9m Alarm Geel

Nadere informatie

1. Software installeren. 2. Aanmelden bij AlarmSecur. Vragen? info@alarmsecur.com. Open de app. Klik op registreren

1. Software installeren. 2. Aanmelden bij AlarmSecur. Vragen? info@alarmsecur.com. Open de app. Klik op registreren Vragen? info@alarmsecur.com 1. Software installeren Download de app voor Android of apple: 2. Aanmelden bij AlarmSecur Open de app http://www.alarmsecur.com/handleidingen Klik op registreren 1. Vul emailadres

Nadere informatie

Helderheid en contrast verbeteren

Helderheid en contrast verbeteren Beeldoptimalisatie 249 Beeldoptimalisatie Beeldoptimalisatie Met de bekende effectgereedschappen, zoals HELDERHEID/CONTRAST of ROTATIE kunnen opnamen worden verbeterd en achteraf worden gecorrigeerd. In

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Brink Technical Solutions BV

Brink Technical Solutions BV 1 2 2 Auteur: Eindredactie: Brink Technical Solutions BV Brink Technical Solutions BV Dit is een uitgave van Brink Technical Solutions BV 2014. Deze uitgave mag vrij worden gekopieerd binnen educatieve

Nadere informatie

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten:

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten: Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Starten: Taakbalken: Taakbalk 1 Taakbalk 2 Taakbalk 3 Taakbalk 4 - Categorieën - Updates - Product kiezen - Afbeeldingen kiezen

Nadere informatie

HANDLEIDING SMART HOME BEVEILIGING APP

HANDLEIDING SMART HOME BEVEILIGING APP HANDLEIDING SMART HOME BEVEILIGING APP Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Inloggen... 4 2. Startscherm... 5 2.1 Apparaat menu... 5 2.2 Mijn menu... 6 3. Video weergave scherm... 8 3.1 Live video weergave...

Nadere informatie

HANDLEIDING EQOMMAND V3.2

HANDLEIDING EQOMMAND V3.2 HANDLEIDING EQOMMAND V3.2 Versie august 2018, KS Inhoudstafel 1. Activatie van de software p. 2 2. Aanmaken van groepen p. 8 3. Aanmaken van grondplannen p. 16 4. Aanmaken van lijsten p. 26 5. Grafieken

Nadere informatie

HANDLEIDING STREAMBOX 4K

HANDLEIDING STREAMBOX 4K HANDLEIDING STREAMBOX 4K 1 Inhoud 1. Algemene informatie... 3 2. Eerste gebruik... 3 2.1 De afstandsbediening... 5 3 De stream software installeren... 6 4. Schermverhouding aanpassen... 10 5 Mogelijkheden

Nadere informatie

Een stop-motion film maken

Een stop-motion film maken Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film?

Nadere informatie

VIA EEN BROWSER UW SCHERM MET LEERLINGEN DELEN

VIA EEN BROWSER UW SCHERM MET LEERLINGEN DELEN VIA EEN BROWSER UW SCHERM MET LEERLINGEN DELEN Met Vision 8.0 kunnen docenten als volgt een lesruimte maken: als een mix van op Windows gebaseerde leerlingen en op browser gebaseerde leerlingapparaten,

Nadere informatie

Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour

Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour Betreft: Gebruiksinstructie vrkastour www.vrapp.co/komindekas/vrkastour Beste gebruiker, Via deze handleiding leggen we uit hoe je het beste de vrkastour webapplicatie kunt gebruiken. Deze handleiding

Nadere informatie

ipad en iphone Workshop

ipad en iphone Workshop ipad en iphone Workshop Ontdek de basis van uw ipad / iphone U maakt deel uit van een enthousiaste groep P.V. leden. De hoofdlijnen besproken in de workshop hebben wij voor u op papier gezet. Deze hand-out

Nadere informatie

GV-VMS... 3. Live beelden... 3. Content List... 4. Ontwerp... 4. Inzoomen... 5 PTZ... 5. Opgenomen beelden... 6. Content List... 6. Opzoeken...

GV-VMS... 3. Live beelden... 3. Content List... 4. Ontwerp... 4. Inzoomen... 5 PTZ... 5. Opgenomen beelden... 6. Content List... 6. Opzoeken... GEOVISION VMS INHOUD GV-VMS... 3 Live beelden... 3 Content List... 4 Ontwerp... 4 Inzoomen... 5 PTZ... 5 Opgenomen beelden... 6 Content List... 6 Opzoeken... 6 Object Search... 6 Bewaren... 8 2 GV-VMS

Nadere informatie

Win4Net ED04, ED08 en ED16 Snelle Gebruikers Handleiding

Win4Net ED04, ED08 en ED16 Snelle Gebruikers Handleiding Win4Net ED04, ED08 en ED16 Snelle Gebruikers Handleiding MENU Geeft het menu weer PLAYBACK Direct afspelen DISPLAY Kort indrukken is veranderen van Beeldweergave. Lang indrukken verschuift de focus van

Nadere informatie

Handleiding Gold- en Superstation

Handleiding Gold- en Superstation 1 Configuratie... 3 On Site... 4 Live bekijken... 4 Uitleg scherm... 4 1. Omschrijving beeld... 5 2. Selecteren Beeldscherm... 5 3. Selecteren Camera en weergave type Opname... 5 4. Datum en Uur van de

Nadere informatie