PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF PAUL DE HAES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF PAUL DE HAES"

Transcriptie

1 KADOC Vlamingenstraat LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF PAUL DE HAES

2 P. De Haes, 2 Inleiding Na de dood van Kan. Paul De Haes bleek dat van zijn papieren niet zo veel was overgebleven als kon worden verwacht van iemand met een zo rijk gevuld leven: Paul De Haes was geen adminis- trator. Toch werden de archivalia, verspreid over enkele plaatsen in het Pastoraal Centrum (de Merodestraat - Mechelen) bijeengebracht. Na zijn humaniora aan het College van Aarschot en pries- terstudies aan het Groot Seminarie van Mechelen werd hij op 16 april 1949 priester gewijd. Daarna studeerde hij Theologie te Rome, waar hij studiegenoot was van Karol Woytila. Hij werd profess9r Dogmatiek aan het Grootseminarie te Mechelen en in 1963 aangesteld als adjunct van vicarip-generaal Mgr. Schoenmaeckers. Behalve een niet onaanzienlijke collectie foto's be- vatten de papieren van Kan. P. De Haes een groot aantal brievenw zowel in verband met zijn veelvuldige pastorale taken als met zijn positie van vertrouwensman en vriend. Belangrijk ook zijn de vele notities en teksten die deze archivalia bevatten betreffende cursussen, voordrachten, conferenties en artikels zowel van hemzelf als van anderen. De bijdrage die P. De Haes leverde tot de oprichting van het permanent diaconaat in België, de opleiding in de diakengemeenschap Mechelen-Brussel, zijn contacten met het Internationaal Diaconaatcentrum, getuigen van zijn bekommernis de leek nauwer te betrekken bij het gebeuren in de Kerk. Bis- sdvpswd; Pastorale Raadw Interdiocesaan Pastoraal Beraadw Priesterraadw Vicariaat en verscheidene ComTllissies zijn eveneens vertegenwoordigd in de papieren Paul De Haes. De navorming van ( priesters lag hem nauw aan het hart en vindt zijn weerslag in deze archivalia. Pastoraal in verschillende vormen, vooral gezins- en arbeiderspastoraal, zieken- en stervensbegeleiding wijzen op de bekommernies om en de verbondenheid met de gewone mens, die Paul De Haes zo kenmerken. Zijn inzet voor de Oecumenische Commissie tekent zijn openheid en verdraagzaamheid. Er is eveneens zijn belangrijk aandeel in de tijdschriftenredacties. Paul De Haes,was ook theologisch adviseur bij het KathoLiek TeLevisie en Radiocentrum. Deze functie en de belangstelling voor Maria en de Eucharistie lcaderen zoals vele van zijn conferenties in zijn roeping tot evangelisering van de gewone mensen. Tenslotte als een van zijn laatste taken weze zijn bijdrage vermeld in de voorbereiding tot het Pausbezoek van mei 1985, gebeurtenis -die hij niet meer heeft kunnen meemaken daar hij overleed in september Daar een belangrijk deel van de papieren van Kan. Paul De Haes betrekking hebben op het recente verleden is het aangewezen deze archivalia nog niet voor raadpleging toegankelijk te maken.

3 P. De Haes, 3 1. Personalia Jan Alfons De Haes. Brieven, identiteitskaart, biografisch overzicht, huurcontracten Personalia Paul De Haes 2.1. Persoonlijke notities bij lectuur, aforismen en citaten, aantekeningen, verslagboek van de academie "Hulst in Hazelaar", getuigschriften ; Seminarietijd. Handboek van de Groepsoverste (Fraterniteit), seminaristenlijst, naamlijst (proclamatie), folder (10 jaar St. Jozefseminarie) stukken Agenda 1960; 1973; Programma Centrum voor Godsdienstige Vorming (Mechelen-seizoen ), aantekeningen (bespreking "un nommé Judas van C.-A. Pu get en P. Bost). Z.d Foto's 1, diploma aflaat Pius XI 2, jubileumuitgave ACV Aarschot en Het Begijnhof van Aarschot , naamlijsten (cf. pausfoto's). Z.d Brieven van Paul De Haes aan zijn ouders stukken Brieven (o.a. aan Kard. Suenens en Mgr. Schoenmaeckers), aantekeningen, verslag, gedicht- en liedteksten, kranteknipsel, foto's ; z.d Briefwisseling. Omzendbrieven, brieven, uitnodigingen, programma, aantekeningen, adressenlijsten, tijdschriften, foto ; z.d Allerlei. Omzendbrieven, uitnodigingen, folders, aantekeningen, aankondigingen, gelegenheidsprentjes, prentkaarten en doodsprentjes 6, affiche 7, foto's ; z.d. 3. Cursussen en voordrachten gegeven of bijgewoond door P. De Haes, losse teksten en notities 3.1. P. DE HAES, De wereld van nu en de Kerk; ID., Crisis; ID., Verlossing; ID., Drieëenheid; ID., Is God Persoon?; ID., De Biecht; 1 Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder de nummers KFA ; KFA ; KFB ; KFC ; KFC ; KFD Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder het nummer KDPA6. 3 Mappen overgebracht naar de Afdeling Audiovisuele Documentatie, prentencollecties. 4 Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder de nummers KFA Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder het nummer KFA Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie. 7 Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder het nummer KCA Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder de nummers KFA ; KFB ; KFC ; KFD ; KPD7.

4 P. De Haes, 4 ID., Gewetensvorming; notities, lestekst. 1966; z.d Studiedagen Apostolatus Maris, Lissabon Omzendbrief, brieven, programma, conferentieschema's en teksten, verslagen, tekst artikel Mgr. DONDEYNE (Evangelie, weg naar een betere wereld), tijdschrift P. DE HAES, Confrontatie met het Atheïsme. Notities. Z.d P. DE HAES, pedagogische studiedag. Notities. (1984) Congres van het Nationaal Verbond van het Katholiek Technisch Onderwijs. Voordrachtteksten (o.a. door P. DE HAES) P. DE HAES, Genadeleer en Genadeleven. Tekst van een conferentiereeks. Z.d. 1 stuk Godsdienstige Informatieavonden. Brieven, voordrachtteksten (o.a. door P. DE HAES) stukken Catechistencentrum Antwerpen. Brief, aantekeningen, cursusteksten (P. DE HAES) ; z.d P. DE HAES, Vrijheid, Persona. Folder, lesschema, aantekeningen, Boodschap van de Kardinaal aan het Congres van het Lekenapostolaat (Leuven, 1956), tijdschriften ; z.d P. DE HAES, Hst. 5. De Leer van het Nieuwe Testament. Aantekeningen. Z.d P. DE HAES, 1e Deel: De Scheppingsleer in haar bronnen. Aantekeningen (o.a. Isaias). Z.d. Id., Sensus religiosus et significatio theologica requietis praesertim dominicae. Manuscript. Z.d. ID., homilie. Z.d. P. MURAILLE, Jésus-Christ a sauvé tous les hommes. Manuscript (1960) P. DE HAES, Alienatie. Tijd en Eeuwigheid. Aantekeningen. Z.d Conferenties door P. De Haes. Briefwisseling, programma, vragenlijst ; z.d P. DE HAES. Conferenties: documentatie en aantekeningen. St. Jozef, Spiegel van Rechtvaardigheid, Het geeft niets zeggen de Arabieren, De akte van geloof, e.a. Aantekeningen, rapport, artikels, lestekst K.A.J., toespraak Pius XI, homilies, brochure, knipsels, tijdschriften ; 1974; z.d P. DE HAES. Conferenties, Het Volk van God, Volkskatholicisme. Brieven, programma, aantekeningen, conferentieteksten, artikels (P. DE HAES. T. VAN BIJNEN, Het Volk worden van de Kerk), verslag, toespraak (Aartsbisschop Romero te Leuven op 2 febr. 1980), tijdschrift. 1980; z.d P. DE HAES. Conferenties. Gaudium et Spes, Jezus Christus gebroken brood voor een nieuwe wereld. Brief, programma, aantekeningen. 1984; z.d.

5 P. De Haes, P. DE HAES. Hogere cursus voor godsdienstwetenschappen. C.O.V.- Turnhout. Cursustekst. Z.d P. DE HAES. Cursus De Sacramento Ordinis. Aantekeningen, ontwerp van nota en kaderwet diaconaat, opiniepeiling, bibliografie, homilie (door C. DE DUYTSCHAEVER), kranteknipsels P. DE HAES. Cursus Pastorale Theologie. Dagorde, bibliografie, naamlijsten, voordrachtteksten (F. VAN STEENBERGEN, Benadering van de priesterlijke existentie. J. TIMMERMANS, Ons priesterzijn in deze geseculariseerde wereld), aantekeningen, les- voorbereidingen, evaluaties, verslagen, kranteknipsels P. DE HAES. Cursus Genadeleer. Z.d. 1 stuk P. DE HAES. Over de Sacramenten. Brieven, programma, nota, aantekeningen, les- en conferentievoorbereidingen, bibliografie, artikels ; z.d P. DE HAES, Dienst van het Woord, Breviergebed, Gebed, Zwerver Christi; St. Canisiusbond (Studiedagen 1966). Brieven, programma's, naam- en ragenlijst, aantekeningen, manuscript en artikel. 1966; z.d P. DE HAES, Identiteit van Christen, Het geloof in Christus, Over de H.Geest, Akte van Hoop. Aantekeningen, conferentie- voorbereidingen, tekst radiocauserie, knipsel. 1975; z.d Retraites. Aantekeningen: betreft retraite gepreekt door Z.E. H.M. Uylenbroeck en zelf gepreekte retraites. Z.d. 1 stuk Belgisch College, Rome. Brief, studentennota's (betreft kunst en geschiedenis Rome), getuigschrift licentiaat Theologie P. De Haes (26 okt. 1950), knipsels ; z.d H. MERTENS, De Godsopenbaring in Jezus Christus. Cursustekst J. VAN CRAENENBROECK, Doopsel, Vormsel, H.Eucharistie. Cursustekst. Z.d J. VAN CRAENENBROECK, Biecht, H.Oliesel, Huwelijk. Cursustekst. Z.d Mag. L. JANSSENS, Christelijke levensnormen. Cursustekst A. BERTANGS, De Oudtestamentische heilsopenbaping in haar histopisch, geografisch en ethisch kader. De Handelingen der apostelen, de betekenis van Sint Paulus. Cursustekst. Z.d H. BASTIJNS, Iets over Jeugd-Bezinningsdagen. Aantekeningen, getuigenissen stuk Caritas Gemeenschapsdienst. Voordrachten gehouden tijdens de nationale studiedag, april stuk Pater LASSALLE, Zenmeditatie. Voordrachtteksten

6 P. De Haes, A. GOOSSENS, Inzichten in de liturgie van de eucharistieviering. Lestekst, documentatie. 1982; z.d Geen vermelding van auteur, Is God illusie of werkelijkheid, Eerbied voor het leven, Realisatie van de vrede, De Kerk een gelovige gemeenschap tet plaatse, Is gelovig zijn verantwoordelijk zijn?, Sacrament: nodig of overbodig?, Verzuiling, samenwerking en politieke verantwoordelijkheid, Christelijke cultuur of cultuur voor christenen? Cursustekst, kranteknipsel. 1983; z.d E. VAN WAELDEREN, Creatieve trouw in de geloofsinterpretatie. Cursustekst D. ALBERS, La chasteté de la religieuse. Aantekeningen genomen tijdens de conferenties P. TEMPELS, Notre rencontre. Cursustekst stuk Bezinningsnamiddag met gepensioneerden "Naar een nieuwe levenshouding". Programmabrochure, cursus tekst Mag. L. JANSSENS, Waarheen met de moraal. Z.d. 2 stukken. 4. Diaconaat 4.1. Diaconaat. Omzendbrieven, brieven (o.a. van J. Huard en van het Secretariaat van de Bisschoppenconferentie), folder, aantekeningen, nota voor de pers, nota's, tijdschrift Algemeen en documentatie, officiële teksten. Brieven, jaarprogramma, vragenlijsten, kaderwet, motu proprio, persnota's, nota's, aantekeningen, artikel (J. HUARD, La loi cadre du diaconat permanent), knipsels, tijdschriften ; 1982; z.d Nationaal Congres permanent diaconaat, Ciney Omzendbrief, brieven, dagorde, vragenlijst, brochure, nota's, artikel (P. DE HAES, Handen opgelegd voor dienstbetoon), tijdschriften, kranteknipsel Het permanent diaconaat na 10 jaar, Internationaal Congres Kortrijk Omzendbrieven, brieven, mistekst, telexberichten, motu proprio "Sacrum diaconatus ordinem", aantekeningen, nota's, verslag, tijdschriften, kranteknipsel. Het permanent diaconaat na 10 jaar: verslagboek Internationaal Congres Kortrijk Dossiers kandidaat-diakens. Brieven, adressen- en vragenlijsten, getuigschriften, aantekeningen ; 1978; z.d Liturgie. Omzendbrieven, mis- en gebedteksten, teksten diakenwijding, aantekeningen, nota, programmatie T.V.-uitzending Luceat (7 nov. 1969), homilies (o.a. P. De Haes: uitvaartdienst L. Van Thielen, 18 mei 1974), kranteknipsel ; z.d Diakens voor de wereld: contactblad van het permanent diaconaat. Manuscripten artikels, artikel (P. DE HAES, De diaken, plaats en taak in de viering), tijdschriften Bewaard op de Afdeling Bibliotheek onder het nummer KX1.569/

7 P. De Haes, Boekbespreking, brochures, artikels (P. DE HAES, Handen opgelegd voor dienstbetoon. J. HUARD, Connaissez-vous Paphnuce? ou le choix d'un patronyme), tijdschriften, kranteknipsels ; z.d Vlaamse diakengemeenschap Mechelen-Brussel: vorming. Omzendbrieven, programma's, rekeninguittreksels, boeken- en adressenlijsten, enquête, nota, aantekeningen, lesteksten (Mgr. L. JANSSENS, Huwelijks- en gezinsmoraal. A. GOOSSENS, Het sacrament van de verzoening), verslagen ; z.d Vlaamse diakengemeenschap Mechelen-Brussel: vorming. Omzendbrieven, brieven, programma's, naam- en adressenlijst, boekbespreking, nota, kaderwet van het bestendig diaconaat in België, evaluatieschema, les- en conferentieteksten en aantekeningen (Geloven nu, R. CLYSTERS, Ziekenzalving en Stervenswijding, P. DE HAES, Het sacrament van de ziekenzalving. ID., Verkeerde godsbeelden en het ware beeld van God. A. GOOSSENS, De Sacramenten in het algemeen. K. VAN HOLSBEKE, De wonderverhalen. R. MICHIELS, Vormkritiek - Bronnenkritiek - Redactiekritiek), verslagen. 1967; ; z.d Vlaamse diakengemeenschap Mechelen-Brussel: vorming. Omzendbrieven, brief, adressenlijst, herderlijke brief, homilie, aantekeningen, conferentie- en lesteksten (P. LEENHOUWERS, Uitgedaagd door armen. Mag. L. JANSSENS, De menselijke persoon als zedelijke maatstaf. ID., Normen en prioriteiten in een ethiek van liefde. ID., Zonde en Zondigheid. ID., Het geweten. G. COPPENS, Ik geloof in Jezus Christus... R. MICHIELS, De redactie van Matteus, Lucas en Johannes. R. MIELS, Het evangelie volgens Johannes. W. BOON, Ik geloof irt Jezus Christus... K. VAN HOLSBEKE, De Kindsheidverhalen), nota, verslagen, artikel, knipsels, foto ; ; z.d Vlaamse diakengemeenschap Mechelen-Brussel: vorming. Omzendbrieven, mistekst, adressenlijsten, homilies, aantekeningen, lesteksten (Mag. L. JANSSENS, Euthanasie en abortus. A. COOSEMANS, Ik geloof in Jezus Christus...), nota's, verslagen ; z.d Vlaamse diakengemeenschap Mechelen-Brussel: vorming. Omzendbrieven, brieven, programma, adressenlijsten, getuigenissen, aantekeningen, homilieoefeningen, lesteksten (J. VAN DE LOO, Het boetesacra ment. P. TROUILLEZ, Het doopsel), verslagen, knipsel. 1969; ; z.d Interdiocesane commissie voor het permanent diaconaat. Omzendbrieven, literatuur- en adressenlijsten, balans, aantekeningen, manuscripten ("ten geleide" verslagboek internationaal congres 1980, homilie 10 jaar diaconaat), nota's, verslagen, rapport en verslag (permanent provinciaal kapittel 7e zitting december 1978) Internationaal Diaconaatcentrum. Brieven, tijdschriften Internationaal Diaconaatcentrum. Omzendbrieven, brieven, brochure, nota's (o.a. van National Conference of Catholic Bishops U.S.), verslagen, rapport (Assemblée plénaire de l'épiscopat), tijdschrift ; z.d. 10 Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder het nummer KFA3403.

8 P. De Haes, Internationaal Diaconaatcentrum. Omzendbrieven, brieven, programma's, statuten, deelnemers- en vragenlijsten, balans, nota's, werkdocument, verslagen Interdiocesane commissie voor het permanent diaconaat. Omzendbrieven, brieven, adressenlijsten, mistekst, manuscript voor brochure, nota's, verslagen ; z.d. 5. Bisschopsraad Aartsbisdom Mechelen-Brussel 5.1. Bisschopsraad, priesteropleiding, personeelsbeleid. Brief, naamlijsten, aantekeningen, artikel (H. NOUWEN, Pastorale begeleiding), verslagen Bisschopsraad Werknota's, verslagen, rapport, artikels Bisschopsraad. Adressen- en vergaderdatalijst, werknota's, verslagen, rapport, decreet, knipsels Bisschopsraad. Programma, aantekeningen, monitum, brief van Bisschop VAN DEN BERGHE, Gelovig samenkomen op zondag (1 febr. 1984), werknota's, verslagen, tijdschriften Allerlei. Nota betreffende parochie Sint Pieters Jette, nota's betreffende financiën, reglement van inwendige orde, wetsvoorstel (wedde Van bedienaars van de eredienst), tabellen ; z.d Aartsbisdom Mechelen-Brussel-Fonds Kerkopbouw-Solidariteitsfonds van de Priesters Vikariaat Brussel. Omzendbrieven, nota's, financiële verslagen, tabellen Pastoralia. Omzendbrieven, brochures (Kard. Suenens, na vijftig jaar priesterschap. Bij het afscheid van Kard. Suenens), aantekeningen, nota's, verslagen. 1971; Pastorale Raad-Vikariaat Vlaams-Brabant en Mechelen. Brief, omzendbrieven, jaarplan, dagordes, vragen- en adressenlijsten, rekeninguittreksels, statuten, gebedsteksten, "brief aan gehuwden die uit elkaar gingen", enquêteverslag (Le sacerdoce ministériel), nota's, verslagen, werkdocument (Overlegorganen op plaatselijk vlak) Interdiocesaan Pastoraal Beraad. Omzendbrieven, aantekeningen, werk- en ontwerpnota's, nota's, werkdocumenten, resoluties, moties, Pastorale Verklaring van de bisschoppen over de ontwikkelingsproblemen. Verklaring I.P.B. (Houding en optreden van de Christenen geconfronteerd met de onmacht van de maatschappij de werkloosheid te bedwingen), toespraak (Bisschop Schoenmaeckers, Caritas Catholica), Syntheseverslag (Jeugd-Geloof-Kerk door F. Schoovaerts), verslagen Priesterraad 8.1. Priesterraad. Omzendbrieven, brief, rekeninguittreksels, adressenlijsten, kiesbrieven, statuten, amendementen, Pastoraal Dossier 6 (Parochieraadswerking), nota, verslagen

9 P. De Haes, Problematiek Europese Priesterraden. Referaten (J. MAHONEY, The priest in our time: an introduction. M.-J. LEGRAND, Exerces Les responsabilités pastorales en partenaires vingt ans après Vatican II, une requête toujours plus actuelle). 1983; z.d. 2 stukken. 9. Vicariaat Priesters - Religieuzen 9.1. Vicariaat Priesters - Religieuzen. Rapport van een enkwest bij de priesters van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, verslagboek Congres van Luzern september 1967 (in: Bulletin d'informations de l'institut pour l'entraide Sacerdotale en Europe: Le prêtre et le monde sécularisé) ; stukken Idem. Brieven (vooral in verband met parochieraad Kessel-Lo Blauwput + vragenlijst), programma's, statieken (M. WATTE, Le clergé diocésain en Belgique), conferentietekst (M. VAN LOMMEL, Het komen van het Rijk Gods in Jezus en de zending van de Kerk), nota's, verslagen Vicariaat onderwijs. Programma's, conferentieteksten (De religieuze in de Kerk van nu - Diocesane studiedag Hasselt), statuten, werkdocument, verslagen, brochures. 1963; Dekanale teams - Commissie dekanale samenwerking - Interdekanale studiedagen. Omzendbrieven, brieven, programma's, adressenlijst, lijst parochies met parochieraden, brochure (Kaderwet voor dekanale samenwerking), mistekst, aantekeningen, nota's, verslagen, werkdocumenten Commissie voor doctrine. Brieven, aantekeningen, artikel (G. MARTELET, Seize thèses de christologie sur le sacrement de mariage), nota's, werkdocument, verslagen Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen: Vicariale ploeg, vicariale raad. Omzendbrieven, programma's, vragen- en adressenlijsten, tabellen, voorstel van statuten, aantekeningen, nota's, verslagen. 1966; Commissie voor Liturgie - Commissie voor Cultusgebouwen. Brief, aantekeningen, lestekst (A. GOOSSENS, Inzichten in de liturgie van de eucharistieviering), verslagen. 1974; Caritasdienst. Jaarprogramma, aantekeningen, nota, affiches ; 1974; Dienstenoverleg. Omzendbrief, brief, verslagen. 1978; Werkgroep Dienst aan de Wereld, Werkgroep Gemeenschapsopbouw. Omzendbrieven, artikel (P. DE HAES, De Parochie: beperkingen en kansen. Een pastoraal-theologische bezinning), nota's, verslagen Commissie Rechtvaardigheid en Vrede. Ontwerp actieplan, aante- keningen, verslag, knipsel. 1974; 1983; z.d. 4 stukken. 19. Heilig Jaar van de Verlossing. Brief, programma, aantekeningen, gebedstekst, nota Bewaard op de Afdeling Bibliotheek onder het nummer KX1.415/ Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie.

10 P. De Haes, Vorming Centrum Christelijk Vormingswerk, Diocesane dienst voor catechese, commissies, werkgroepen. Omzendbrieven, naam- en adressenlijsten, brochures, aantekeningen, inleidingstekst voor de programmabrochure, nota's, werkdocumenten, verslagen, rapport Dienst voor Vorming (en Begeleiding), Commissie Vorming, I.W.V.V., Studiegroep voor Pastoraal. Omzendbrieven, brieven, programma's, folder, naam- en adressenlijsten, tabellen, brochure (P. DE HAES, De verkondiging van God in de hedendaagse wereld), aantekeningen, lesschema (R.L. MASURE, Gezag), conferentie- en lesteksten (P. DE HAES, Het christelijk mysterie. H. MERTENS, De katholiek en de Bijbel), nota's, verslagen, knipsels ; Diocesaan Curatorium voor vormingswerk. Omzendbrief, programma's, naamen adressenlijst, rekeninguittreksels, brochures, aantekeningen, nota's Opleiding pastorale werk(st)ers. Omzendbrief, brieven, programma's, folder, vragen- en adressenlijsten, gebedsteksten, aantekeningen, nota's, werkdocument, verslagen. 1974; ; z.d Centrum voor Christelijk Vormingswerk. Omzendbrieven, pro- gramma's, adressen- en literatuurlijsten, aantekeningen, voordrachttekst (C. VERHOEVEN, Vormen is bevestigen), nota's, werkdocumenten, verslagen ; ; z.d Interdiocesane commissie voor Predikatieschema's, Werkgroep Verkondigingskaarten, Centrum voor Priesteropleiding op rijpere leeftijd. Omzendbrief, brieven, naamlijsten, curriculum vitae, verslagen Centrum voor Sociaal-Kultureel Werk (C.S.K.W.). Omzendbrief, programma, brochure, adressenlijst, manifest, werkmap (Gemeentelijk kultuurbeleid ), schema voordrachttekst en voordrachttekst (F. SMETS, Karakterisering en differentiering van het pastoraal optreden), tijdschriften Centre d'études théologiques et pastorales. Omzendbrief, programma, examenuitslagen, nota's. 1975; 1984; z.d Allerlei. Aantekeningen, herderlijke brief tot de priesters, (voordracht)teksten (P. DE HAES, Gewetensvorming, eerlijk voor God, eerlijk met jezelf. Zonder vermelding van auteur, Jezus Christus, gebroken brood voor een nieuwe wereld. Het breken van het brood). Z.d Allerlei. Programmabrochures en folder, seminaristenlijsten (Johannes XXIII seminarie), lijsten van publikaties, herderlijke brief (Accompampagner la foi), artikels (o.a. H. BUNTINX, De manager, zijn cultuur en zijn stress. F. D'HOOGH, Dwarsliggers op de weg naar het open gesprek - Wegwijzers op de weg naar het open gesprek), aantekeningen, werkdocumenten, knipsel, tijdschrift ; z.d.

11 P. De Haes, Allerlei, Hoogland documentatie, Davidsfondscongres (5 mei 1984). Omzendbrief, brief, programma's, folders, vragenlijsten, schema's, mistekst, gedicht, persbericht, artikel (S. VAN CALSTER, Roeping tot het priesterschap: geroepen - gezonden - verbonden), dossiers (Bevrijdingskatechese, De Priester als animator bij de kerkopbouw), verslagen (o.a. van ontmoetingsdag sociaalkultureel verenigingswerk in voortdurende vorming 26 oktober 1974), tijdschriften, knipsels Pastoraal Studiegroep voor pastoraal, Dienst voor Catechese (dekanale afgevaardigden). Omzendbrieven, brieven, programma, adressen- lijsten, samenvatting artikels, aantekeningen, nota ; z. d Gezinspastoraal. Omzendbrieven, brieven, programma, adressen- en vragenlijsten, aantekeningen, verslagen Gezinspastoraal. Omzendbrieven, programma's, folders, brochures, tabellen, vragenlijsten, artikel (H. VANDECASTEELE, Seksueel leven en christelijk denken), aantekeningen, nota's, werkdocument, werkfarde Gezinspastoraal: Maandbrief van de gezinsgroepen. Tijdschriften Doopsel-Vormsel-Schoolpastoraal. Omzendbrieven, brief, programma's, folders, brochures, werkfarde, aantekeningen, voordrachttekst (G. BRANS, Wat is Schoolpastoraal?), nota's, werkdocument, rapport, verslagen, tijdschrift ; z.d Centrum voor arbeiderspastoraal. Omzendbrief, programma, aantekeningen, overdruk (L. MONDEN, Sekularizatie), tekst artikel (Mgr. SCHOENMAECKERS, De priester en de arbeiders- pastoraal), lesschema' s en teksten, nota's, "werkdocumenten", verslag, tijdschrift Centrum voor arbeiderspastoraal. Omzendbrieven, voordrachttekst, homilie, lesschema's en dossiers, verslag, rapport, "werkdocumenten" Biecht. Brief, vragenlijsten, gebedsteksten, aantekeningen, verslagen ; z.d Ziekenhuispastoraal. J. DHOOGHE, Sociologische dimensies van de ziekenhuispastoraal. Een studie uitgevoerd in opdracht van Caritas Catholica stuk Zieken- en stervensbegeleiding. Omzendbrieven, folder, brochures, aantekeningen, tekst artikel (F. D'HOOGH, Wat houdt ziekenpastoren bezig?), toespraak, gebedsteksten, verslag, rapport, tijdschrift Bewaard op de Afdeling Tijdschriften onder het nummer KYB116.

12 P. De Haes, Zieken- en stervensbegeleiding, COVABE. Omzendbrieven, brieven, programma, homilie, aantekeningen, documentatiefardes (Stervensbijstand, Gewoon omgaan ook met anderen, En Eglise rencontrer Dieu dans les sacraments), artikels (R.A. MC CORNICK, invloed van waarden in het laatste decennium. M. KEIRSE, Beroepsgeheim in het ziekenhuis: een bedreigde waarde. M. DE WACHTER, Is alles o.k. met de proefbuisbaby? B. DE CLERCQ, Manipulatie van het menselijk levensbegin. Gesprek met prof. Luc De Fleurquin: Het nieuwe kerkelijk wetboek. H. DE MEESTER, Het nieuw kerkelijk wetboek. J. STEVENS, communicatie en organisatie), voordrachttekst (R. CLIJSTERS, De ziekenzalving), verslagen, tijdschrift Commissie voor Oecumene. Omzendbrieven, brieven, programma's, naam- en adressenlijsten, brochures, bibliografie, interview, aantekeningen, toespraak (Kard. WILLEBRANDT, Problemen rond gemengde huwelijken), artikels (o.a. H. WITTE, Pluraliteit van geloofsverwoording als ecclesiologisch probleem. A. VERHEUL, Een oecumenisch Onze Vader), referaat (J.M. SEVRIN, Man en vrouw in het nieuwe testament - cultuurpatronen en evangelische vernieuwing), inleidingen tot groepsbesprekingen (alg. vergad. 27 nov. 1982), nota's, verslagen, tijdschriften ; z.d. 23. Redacties tijdschriften Collationes, Trefpunt, Tijdschrift voor Theologie, Wereldwijd, Kerk en Missie, Pastor Bonus, Raak, Pastorale Begeleiding. Omzendbrieven, brieven, programma's, dagordes, folders, aan- tekeningen, enquête, rekeninguittreksels, nota's, werkdocumenten, verslagen, tijdschriften, knipsel Tijdschrift voor Theologie. Brieven, aantekeningen in verband met themanummer 1983 (Vragen rond pluraliteit en polarisatie in de kerken), artikel P. DE HAES. 1983; z.d Collationes: themanummer De Parochie. Aantekeningen, werkdocumenten. 1969; z.d. 24. Artikels P. DE HAES Artikels. Brieven, programma, teksten o.a.: Uit het boek Leviticus, Concreet Christen zijn, Meeleven met de Kerk, Iemand mogen zijn, Kardinaal Suenens 75, Mijnheer de Kardinaal (afscheid van Kard. Suenens), Artikel over G. Danneels Bij het.einde van het Tweede Vatikaans Concilie vroeg een journalist aan Kard. Suenens..., De Sterke Vrouw, Roeping in de Bijbel. knipsel ; z.d Overdrukken. Wat is pastoraal? Vorming en navorming van priesters voor de pastoraal. Volkskatholicisme. Zonde en zondigheid volgens bijbelse perspectieven. Handen opgelegd voor dienstbetoon. 1960; 1969; 1971; 1972; stukken. 25. P. DE HAES. Boekbesprekingen. Aantekeningen. 1964; 1984; z.d. 26. Boekbesprekingen - anderen: teksten en tijdschriften ("Indications")

13 P. De Haes, Artikels-anderen. Overdrukken allerlei o.a. L. KAUFMANN, Aus Polen ein neuer Konzilspapst. G. VAN HAEGENBORGH, Tekens van hoop in samenleving en Kerk. B. CROUZEN, Een gesprek met pastor Anton Hakvoort. L. JANSSENS, Normen en prioriteiten in een ethiek van de Liefde. F. HOUTART, Lettre au retour demanagua. H. MERTENS, Motivering van het christelijk element in de politiek. T. CRIJNEN, C.F. van Weizsäcker en de relatie tussen geloof en wetenschap. J. Delumeau en de angst. J. ANCION, De la paroisse à la communauté de base Katholiek Televisie en Radiocentrum Omroep-Informatie: Verzameling van de wetten, besluiten en decreten betreffende de instituten van de BRT en de RTB. Tijdschriften omslagen Programmateksten Programmateksten Programmateksten Uitvoerend Comité, Tussen Staf en Mijter, e.a. Omzendbrieven, brieven, programma, contract, aantekeningen, nota, verslagen, tijdschriften, bandopname ; z.d Raad van Beheer. Omzendbrieven, balansen, begrotingen, nota's, verslagen, knipsel Radio-reeks: Ik geloof in..., KTRC kruispunt: 10 jaar Diakens. Brieven, programma's, interview (Mgr. Suenens: 10 jaar diakens), tekst radiolezing (P. DE HAES, Credo), aantekeningen, nota, verslagen, knipsel, affiche Radiouitzendingen, allerlei. Informatiebundel (Waarom Chris- tenen geloven, KTRC), tekst radiolezingen (R. BLOMME, Nous espérons), verslag (Met Dieric Bouts, BRT Dienst Kunstzaken), tekst radiouitzending Het Vrije Woord (Uitreiking van de eerste geuzenprijs). 1959; 1975; 1979; Maria. Brief, omzendbrieven, deelnemerslijst, gebedstekst, bibliografie, brochure, toespraken P. DE HAES, artikels (P. DE HAES, Bron van Levensvreugde. ID., De Marialeer in de Constitutie over de Kerk), aantekeningen, nota, verslagen (o.a. van Mariale Werkgroep), Verslagboek der veertiende Mariale dagen, augustus 1956 ("Mariale Vroomheid in de Moderne Tijd" - Tongerlo) ; z.d. 30. Liturgische vieringen. Brief, omzendbrieven, programma, brochures, liedgebed- en misteksten, bisschoppelijke brieven, aantekeningen, nota's, tijdschriften, affiche ; z.d. 2 omslagen. 31. Vastenacties - Vredesweek. Omzendbrieven, folders, brochures, vastenkalender, aantekeningen, nota, werkdocument, evaluatieverslagen ; z.d. 14 Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie. 15 Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder het nummer KCA Bewaard op de Afdeling Bibliotheek onder het nummer KX1.205/ Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder het nummer KCA1899.

14 P. De Haes, Pausbezoek - Onze Vader. Omzendbrief, brieven, ontwerp folder, tekst, brochure over het Onze Vader, bibliografie, boekbespreking, gebedsteksten, voordrachttekst, aantekeningen, nota's Missie Missie. Omzendbrief, dagordes, folders, brochures, gebedsteksten, nota, tijdschriften, affiche ; Idem. Omzendbrieven, brieven, programma's, folders, brochures, adressenlijst en lijst van documentatiemateriaal, aantekeningen, artikel (G. KOENEN, 20 jaar Katholiek Beurzenfonds voor Afrikanen, een bijdrage tot de integrale ontplooiing van de mens in zwart Afrika), toespraken (naar aanleiding van het verschijnen van het boek D. DELANOTE, Op zoek naar de Afrikaanse ziel), nota's, verslagen, financieel verslag, tijdschriften, affiches ; ; z.d. 34. Gedichten en verzenbundels (o.a. H. HENS, over toerisme, B. LEMMES, G. HELDERENBERG) ; z.d. 35. Allerlei Brochures en folders ; z.d Tijdschriften en knipsels (o.a. boek- en filmbesprekingen) ; z.d Allerlei. Aantekeningen, boekenlijsten, manifest, gelegenheidsgedicht ; z.d Jaarverslagen. Belgisch Bijbelgenootschap ( ), Centrum voor Kerkelijke Studies ( ), Diocesaan Pastoraal Centrum 's Hertogenbosch ( ), Nationaal Werk voor hulp aan verlaten mindervalide kinderen (1983) stukken Diocesaan Pastoraal Centrum 's Hertogenbosch: sabbatdagen Cahier. 1 stuk Kongres Vrouwen Wereld (1966). De Vrouw: haar levenssituatie, verwachtingen en wensen. Opinieonderzoek, aantekeningen stukken In memoriam Mgr. G. Philips. Omzendbrief, brochure. 1974; z.d. 2 stukken Lourdes- en Romereizen. Omzendbrief, aantekeningen, reisprogramma en gids, script (De evangelische boodschap van Lourdes), jaarverslag (Lourdesbedevaarten KWB-KAV) Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder het nummer KCB Bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie onder de nummers KCA1900; KCB98; KCB446; KCB

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF TIJDSCHRIFT VOOR LITURGIE

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF TIJDSCHRIFT VOOR LITURGIE KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF TIJDSCHRIFT VOOR LITURGIE Tijdschrift voor Liturgie, 2 1. Briefwisseling met hoofdredacteur A. Verheul, bevat eveneens (ontwerpen van)

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF HERMAN SERVOTTE

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF HERMAN SERVOTTE KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF HERMAN SERVOTTE H. Servotte, 2 Papieren K. Van Holsbeke Afdeling 1. Permanent diakonaat 1.1. Diakenwijding van K. Van Holsbeke 1.1.1.

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF MARIA RIEBERGHE

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF MARIA RIEBERGHE KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF MARIA RIEBERGHE M. Rieberghe, 2 1. Maria Rieberghe en KAJ-VKAJ 1.1. Algemeen 1.1.1. Jaarplan VBA, Jong VKAJ en VKAJ. 1948/49-1951/52.

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WEDERZIJDS HULPBETOON ANTWERPEN - CHRISTUS KONING

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WEDERZIJDS HULPBETOON ANTWERPEN - CHRISTUS KONING KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WEDERZIJDS HULPBETOON ANTWERPEN - CHRISTUS KONING Wederzijds Hulpbetoon Antwerpen - Christus Koning, 2 1. Algemene informatie. Organigram,

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VLAAMSE VERENIGING VOOR AUTISME

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VLAAMSE VERENIGING VOOR AUTISME KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VLAAMSE VERENIGING VOOR AUTISME Vlaamse Vereniging voor Autisme, 2 AFKORTINGEN OVAK : Oudervereniging voor Autistische Kinderen vzw.

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF UNIE VAN DE RELIGIEUZEN VAN BELGIE (URB)

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF UNIE VAN DE RELIGIEUZEN VAN BELGIE (URB) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF UNIE VAN DE RELIGIEUZEN VAN BELGIE (URB) URB, 2 1. Briefwisseling. 1969. 2. Briefwisseling. 1970. 3. Briefwisseling. 1971. 4. Briefwisseling.

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF SYLVERE GRYSPEERDT

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF SYLVERE GRYSPEERDT KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF SYLVERE GRYSPEERDT S. Gryspeerdt, 2 1. Vooroorlogse activiteiten 1.1. KAJ en VKAJ. Notitieschrift inzake nationale en gewestelijke vergaderingen,

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WERKGROEP KATHOLIEKE ECHTSCHEIDINGSPROBLEMATIEK (WKE)

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WERKGROEP KATHOLIEKE ECHTSCHEIDINGSPROBLEMATIEK (WKE) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WERKGROEP KATHOLIEKE ECHTSCHEIDINGSPROBLEMATIEK (WKE) WKE, 2 1. Werking 1.1. Briefwisseling M. Ongena (verantwoordelijke WKE) met H.

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LEGIOEN VAN MARIA

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LEGIOEN VAN MARIA KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LEGIOEN VAN MARIA 1953-1993 Legioen van Maria, 2 1. Curia Beringen. Maandelijkse verslagen. 1962-1969. 2. Idem. 1970-1974. 3. Idem.

Nadere informatie

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER AARTSBISDOM MECHELEN - BRUSSEL OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN EN PASTORAAL WERK(ST)ER INFORMATIEBROCHURE 2011 INHOUD Permanent diakens Pastoraal werk(st)ers Parochieassistent(e) Pastoraal werk(st)er in

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KATHOLIEKE VERENIGING VOOR GEHANDICAPTEN - JONGERENDIENST (JONG-KVG)

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KATHOLIEKE VERENIGING VOOR GEHANDICAPTEN - JONGERENDIENST (JONG-KVG) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KATHOLIEKE VERENIGING VOOR GEHANDICAPTEN - JONGERENDIENST (JONG-KVG) Jong-KVG, 2 1. Kampadministratie. Briefwisseling, omzendbrieven,

Nadere informatie

OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER PERMANENT DIAKEN

OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER PERMANENT DIAKEN AARTSBISDOM MECHELEN - BRUSSEL OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER EN PERMANENT DIAKEN INFORMATIEBROCHURE INHOUD Pastoraal werk(st)ers Parochieassistent(e) Pastoraal werk(st)er in het ziekenhuispastoraat

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WIT-GELE KRUIS BRABANT/VLAAMS-BRABANT

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WIT-GELE KRUIS BRABANT/VLAAMS-BRABANT KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WIT-GELE KRUIS BRABANT/VLAAMS-BRABANT WGK-Vlaams-Brabant, 2 --. Jaarverslagen van het Wit-Gele Kruis Brabant/Vlaams-Brabant 1. 1980-2003.

Nadere informatie

PASTORAAL WERKERS EN WERKSTERS IN HET AARTSBISDOM MECHELEN-BRUSSEL OVER HET STATUUT VAN DE PASTORAAL WERK(ST)ER. Inleiding... 2

PASTORAAL WERKERS EN WERKSTERS IN HET AARTSBISDOM MECHELEN-BRUSSEL OVER HET STATUUT VAN DE PASTORAAL WERK(ST)ER. Inleiding... 2 PASTORAAL WERKERS EN WERKSTERS IN HET AARTSBISDOM MECHELEN-BRUSSEL OVER HET STATUUT VAN DE PASTORAAL WERK(ST)ER Inleiding... 2 1. Kerkrechtelijk-pastoraal bepaling... 2 2. Burgerrechtelijke bepalingen...

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KSA-VKSJ-BRABANT

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KSA-VKSJ-BRABANT KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KSA-VKSJ-BRABANT KSA-VKSJ-Brabant, 2 1. KSA-VKSJ-Brabant. Briefwisseling. 1978-2. Contacten met KSA-VKSJ-nationaal: vergaderingen van

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KWB-ARR. KORTRIJK

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KWB-ARR. KORTRIJK KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KWB-ARR. KORTRIJK KWB-arr. Kortrijk, 2 6.1. Statuten en algemene struktuur verbondelijke KWB en taak van de gewestleider. Nota's, omzendbrieven.

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2019-2020 2190311 HIGW brochure BIN 2019.indd 1 27/03/19 07:52 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF JEF SNAET (BB)

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF JEF SNAET (BB) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF JEF SNAET (BB) J. Snaet (BB), 2 1. Sociale aspecten van het "Boer-zijn". Nota's en voordrachten van prof. Boon. 1961-1968. 2. Resultaten

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF CEPESS M.B.T. ONDERWIJS (SAMENGESTELD DOOR FRANS INGHAM EN JACQUES PLUMART)

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF CEPESS M.B.T. ONDERWIJS (SAMENGESTELD DOOR FRANS INGHAM EN JACQUES PLUMART) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF CEPESS M.B.T. ONDERWIJS (SAMENGESTELD DOOR FRANS INGHAM EN JACQUES PLUMART) CEPESS m.b.t. Onderwijs, 2 1. Geschiedenis Belgische universiteiten

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF GODFRIED REMMERIE ( )

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF GODFRIED REMMERIE ( ) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF GODFRIED REMMERIE (1931-1994) G. Remmerie, 2 1. NCMV 1.1. Algemene Raad De dossiers bevatten doorgaans vergaderstukken als omzendbrieven,

Nadere informatie

Heeft onze kerk toekomst?

Heeft onze kerk toekomst? Heeft onze kerk toekomst? Visie op kerk en pastoraat in 2024 De parochie. Een korte terugblik Het kerkelijk leven in Twente en Oldenzaal in de laatste decennia Hoe nu verder? Kerk-zijn in de toekomst Stellingen

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF FÉDÉRATION INTERNATIONALE DU MOUVEMENT OURVRIER CHRÉTIEN (FIMOC)

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF FÉDÉRATION INTERNATIONALE DU MOUVEMENT OURVRIER CHRÉTIEN (FIMOC) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF FÉDÉRATION INTERNATIONALE DU MOUVEMENT OURVRIER CHRÉTIEN (FIMOC) FIMOC, 2 1. Wereldontmoetingen - Congres International 1.1. Düsseldorf,

Nadere informatie

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten Het sacrament van De wijding Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten Het sacrament van De wijding Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Archivalia F.J.A. de Grijs

Archivalia F.J.A. de Grijs Plaatsingslijst Archivalia F.J.A. de Grijs Archiefnummer: 128 Archiefnaam: GRIJ Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Archivalia van persoon Datering: 1957-1979 Katholiek Documentatie

Nadere informatie

Nummer Toegang: 848 Inventaris van het archief van het Dekenaat Delfland,

Nummer Toegang: 848 Inventaris van het archief van het Dekenaat Delfland, Nummer Toegang: 848 Inventaris van het archief van het Dekenaat Delfland, 1777-2000 Archief Delft 848 Dekenaat Delfland 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen programmabrochure 2012-2013 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF JAN VAN ERMENGEM

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF JAN VAN ERMENGEM KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF JAN VAN ERMENGEM J. Van Ermengem, 2 1. Personalia Doodsbrief Jan Paul Van Ermengem. 1965. 1 stuk. 2. Voorbereiding van een "landsbond

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Mijlpalen. Mijlpalen & sacramenten

Mijlpalen. Mijlpalen & sacramenten Mijlpalen Mijlpalen & sacramenten Als christenen worden we telkens opnieuw uitgenodigd om te groeien in geloof, om de rijkdom van ons geloof te ontdekken en te verdiepen. De kerk kent zeven sacramenten:

Nadere informatie

Plaatsingslijst. Archiefnummer: 275 Archiefnaam: LAZE Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Persoonsarchief Datering:

Plaatsingslijst. Archiefnummer: 275 Archiefnaam: LAZE Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Persoonsarchief Datering: Plaatsingslijst Archief A. Lazeroms Archiefnummer: 275 Archiefnaam: LAZE Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Persoonsarchief Datering: 1924-1978 Katholiek Documentatie Centrum 2014 LAZE

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF BERNARD VANDEN BERGHE

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF BERNARD VANDEN BERGHE KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF BERNARD VANDEN BERGHE B. Vanden Berghe, 2 1-2. Agenda's (bevatten ook brieven en notities). 1979-1982; 1988-1991. 2 dozen. 3-19. Vicariaat

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent de

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

DIAKEN: VOOR DE WERELD, VAN DE KERK

DIAKEN: VOOR DE WERELD, VAN DE KERK DIAKEN: VOOR DE WERELD, VAN DE KERK MA AR DA ARMEE KAN IK TOCH NIET BIJ EEN KATHOLIEKE KERK A ANKLOPPEN? Mensen van de katholieke kerk houden zich toch vooral bezig met zaken die zich in of rond het kerkgebouw

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2016-2017 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst, zowel voor het lager onderwijs

Nadere informatie

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA

LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN WERKVORMEN MEDIA ORTHODOXE GODSDIENST MINISTERIE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS School: Titularis: Klas: 2 Lestijden/week: 2 Studierichting: JAARPLAN Sept. LISEERD LESONDERWERP - LESINHOUD ALGEMENE DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Cursusbeschrijving

Cursusbeschrijving Cursusbeschrijving 2019-2020 Jaar 1 Voorwoord In dit overzicht van het eerste cursusjaar wordt een serie vakken aangeboden. Er is gekozen om in het eerste jaar een fundament te leggen vanuit de theologie

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF HENDRIK DE LEERSNIJDER

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF HENDRIK DE LEERSNIJDER KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF HENDRIK DE LEERSNIJDER H. De Leersnijder, 2 BESCHRIJVING PER DOOS 1-8. ACW 1-2. ACW-nationaal 1. Vergadering ACW-Secretarissen. Verslagen

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het vormsel. Sacramenten Het sacrament van Het vormsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Analyse visieteksten vijf bisdommen

Analyse visieteksten vijf bisdommen Analyse visieteksten vijf bisdommen 5 visieteksten van de 5 bisdommen De kracht van het Evangelie. IJkpunten voor de pastorale zones. Mgr. Leon Lemmens, 2013. Blikopener. Christelijke gemeenschappen in

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF ACW-ROESELARE-TIELT (VERBOND)

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF ACW-ROESELARE-TIELT (VERBOND) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF ACW-ROESELARE-TIELT (VERBOND) ACW-Roeselare-Tielt (verbond), 2 BESCHRIJVING PER DOOS 1 1. Dagelijks Bestuur. 1951-1952 (onvolledig);

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VERENIGING POLITIEK EN SOCIALE STUDIES (VPSS)

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VERENIGING POLITIEK EN SOCIALE STUDIES (VPSS) KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VERENIGING POLITIEK EN SOCIALE STUDIES (VPSS) VPSS, 2 1. Debatten. Lijst van geplande debatten, fichen met de sprekers. 1951-1959. 2.

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WIT-GELE KRUIS LIMBURG

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WIT-GELE KRUIS LIMBURG KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF WIT-GELE KRUIS LIMBURG WGK-Limburg, 2 1. Jaarverslagen 1. 1982-1990; 1992-2004. 2. Register houdende de verslagen van de Raad van Beheer.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016 Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december 2015-20 november 2016 Kalender bisdom van Breda (versie 17-12-2015) Datum Basilieken Bisdom en Sint Franciscuscentrum Parochies Activiteiten in Rome 26/12/2015

Nadere informatie

Archief Internationale Gebedsunie van Banneux Notre Dame in Nederland

Archief Internationale Gebedsunie van Banneux Notre Dame in Nederland Plaatsingslijst Archief Internationale Gebedsunie van Banneux Notre Dame in Nederland Archiefnummer: 986 Archiefnaam: BANN Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Instellingsarchief Datering:

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Het canoniek recht voorzag er in dat elke personele prelatuur geregeld wordt door het algemeen recht van de Kerk en door de eigen statuten.

Het canoniek recht voorzag er in dat elke personele prelatuur geregeld wordt door het algemeen recht van de Kerk en door de eigen statuten. Home - Heilige Jozefmaria - Opus Dei - Personele prelatuur Personele prelatuur 23-4-2010 Oorsprong Het conciliair decreet Presbyterorum ordinis (7-12-1965), nr. 10, bepaalde dat voor het bevorderen van

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Geert Groote Genootschap

Geert Groote Genootschap Plaatsingslijst Archief Geert Groote Genootschap Archiefnummer: 178 Archiefnaam: GGG Sector: Cultuur en recreatie Soort archief: Instellingsarchief Datering: 1921-1969 Katholiek Documentatie Centrum 2012

Nadere informatie

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Herman COSIJNS, Adjunct van Mgr De Kesel INLEIDING De problematiek van de sociale huisvesting enerzijds en de wens van de Kerk om mee te werken

Nadere informatie

Plaatsingslijst. Archiefnummer: 238 Archiefnaam: DOES Sector: Stands- en vakorganisaties Soort archief: Persoonsarchief Datering:

Plaatsingslijst. Archiefnummer: 238 Archiefnaam: DOES Sector: Stands- en vakorganisaties Soort archief: Persoonsarchief Datering: Plaatsingslijst Archief M.J. Doesburg Archiefnummer: 238 Archiefnaam: DOES Sector: Stands- en vakorganisaties Soort archief: Persoonsarchief Datering: 1894-1980 Katholiek Documentatie Centrum 2012 Archief

Nadere informatie

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen aartsbisdom mechelen-brussel Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen PROGRAMMABROCHURE 2015-2016 brochure-higw.indd 1 26/02/15 08:32 kandidaat-leraars en kandidaat-leraressen rooms-katholieke godsdienst,

Nadere informatie

Het sacrament ommekeer en sjaloom

Het sacrament ommekeer en sjaloom We ontdekken de rode draad "Sacramenten ommekeer en sjaloom BENODIGDHEDEN: Blz 2-11 afgeprint Bij wijding tot het ambt Een bol koord Jezus, het oersacrament Het sacrament verandert de ontvanger 16. De

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KWB-MECHELEN

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KWB-MECHELEN KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF KWB-MECHELEN KWB-Mechelen, 2 1. Verbondelijk studieweekend van 3 tot 5 april 1961. Nota's, deelnemerslijsten, tijdschema, omzendbrieven,

Nadere informatie

Christus liefde laten gebeuren

Christus liefde laten gebeuren We ontdekken de rode draad "Sacramenten... Christus liefde laten gebeuren" BENODIGDHEDEN: Blz 2-11 afgeprint Bij biecht Een stevige stoel Bij ziekenzalving: (hand)crème Jezus, het Oersacrament Lucas 13,

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF EFFETA HOMO EN GELOOF BRUGGE

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF EFFETA HOMO EN GELOOF BRUGGE KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF EFFETA HOMO EN GELOOF BRUGGE Effeta, 2 Beschrijving van het overgedragen materiaal I. De archiefvormer In het kerkelijker Vlaanderen

Nadere informatie

Selectie en raadpleging van parochiearchieven

Selectie en raadpleging van parochiearchieven Selectie en raadpleging van parochiearchieven Studie- en ontmoetingsdag voor vrijwilligers in kerkelijke en religieuze archieven Leuven, 30 mei 2015 Marc Carnier Rijksarchief Leuven Joris Colla KADOC-KU

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Dekenaat Apeldoorn. Plaatsingslijst

Dekenaat Apeldoorn. Plaatsingslijst Plaatsingslijst Archief Dekenaat Apeldoorn Archiefnummer: 1036 Archiefnaam: DEKA Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Instellingsarchief Datering: 1935-1985 Katholiek Documentatie Centrum

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LAURENT GRIMMONPREZ

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LAURENT GRIMMONPREZ KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LAURENT GRIMMONPREZ L. Grimmonprez, 2 BESCHRIJVING PER DOOS 1. Directie, Centraal Bureau KO, Staf, Redactiecomité Forum, Contactcomité

Nadere informatie

AANBIDDING VAN HET HEILIG SACRAMENT

AANBIDDING VAN HET HEILIG SACRAMENT AANBIDDING VAN HET HEILIG SACRAMENT EEN UITGEWERKT VOORBEELD VAN HET AANBIDDINGSGEBED VAN HET HEILIG SACRAMENT Uitstelling van het Heilig Sacrament Bewieroking Kruisteken Evangelielezing: Mc 14, 12-16.

Nadere informatie

ORTHODOXE GODSDIENST MINISTERIE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS

ORTHODOXE GODSDIENST MINISTERIE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS ORTHODOXE GODSDIENST MINISTERIE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ONDERWIJS JAARPLAN School: Titularis: Klas: Lestijden/week: 2/22 Gebruikte handboeken: Sept. Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Okt. Week 5 LISEERD

Nadere informatie

INVENTARIS VAN HET BISSCHOPPELIJK ARCHIEF VAN BRUGGE

INVENTARIS VAN HET BISSCHOPPELIJK ARCHIEF VAN BRUGGE INVENTARIS VAN HET BISSCHOPPELIJK ARCHIEF VAN BRUGGE Boudewijn Janssens de Bisthoven Christian de Backer Reeks B: Inventarissen van archieven niet bewaard op het KADOC nr. 6. Kadoc, Leuven, 1984. INHOUDSTAFEL

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Historische benadering: 4 lessen De Primitieve Kerk: De kenmerken van de eerste christenen. Het Apostolisch Concilie (begrip, aanvaarding).

Nadere informatie

Cursusbeschrijving

Cursusbeschrijving Cursusbeschrijving 2019-2020 Jaar 2 Voorwoord In dit overzicht van het tweede cursusjaar wordt een serie vakken aangeboden. Er is gekozen om voort te bouwen op het fundament dat in het eerste basisjaar

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten In de Bijbel In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen met een vraag over het huwelijk (Mt. 19, 1-6; Mc. 10, 1-12): staat het een man vrij zijn

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF AUGUST VAN HAEGENBORGH

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF AUGUST VAN HAEGENBORGH KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF AUGUST VAN HAEGENBORGH A. Van Haegenborgh, 2 1. Gespreksjaar 1968 bisdom Antwerpen. (Omzend)brieven, uitnodiging, programma's, toespraak,

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen In de wereld, maar niet van de wereld Broeders en zusters, de Kerk is in de wereld, maar niet van de wereld. Immers, Jezus Christus zit aan de rechterhand

Nadere informatie

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie.

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie. Een toekomst voor de parochiekerken Instrumentarium 4 Uitschrijven pastorale planning en organisatie Dit instrumentarium helpt u bij het opstellen van een pastorale planning en organisatie. De delen 1

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan?

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? De vertrouwde parochie gaat binnenkort met de buurparochies (in enkele gevallen: wel tien of meer) één nieuwe clusterparochie vormen. Wat gaan we daarvan

Nadere informatie

VORMINGSPROGRAMMA ARIËNSINSTITUUT

VORMINGSPROGRAMMA ARIËNSINSTITUUT VORMINGSPROGRAMMA ARIËNSINSTITUUT 1. Inleiding Het Ariënsinstituut, de priesteropleiding van het Aartsbisdom Utrecht, is een zogenaamde voltijds gecombineerde priesteropleiding: wonen en theologiestudie

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

COLUMN BISSCHOP RON VAN DEN HOUT Kerk als Volk van God

COLUMN BISSCHOP RON VAN DEN HOUT Kerk als Volk van God COLUMN BISSCHOP RON VAN DEN HOUT Kerk als Volk van God Het document over de Kerk van het Tweede Vaticaans Concilie begint met de Kerk als mysterie. Dit sloot aan bij een encycliek van Pius XII uit 1943

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken, regio Brabant-Oost en Nijmegen

Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken, regio Brabant-Oost en Nijmegen Plaatsingslijst Archief Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken, regio Brabant-Oost en Nijmegen Archiefnummer: 1069 Archiefnaam: DISB Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief:

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF BB-PUBLIC RELATIONS

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF BB-PUBLIC RELATIONS KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF BB-PUBLIC RELATIONS BB-Public Relations, 2 1. Protestvergadering glastuinders St.-Katelijne-Waver, 2 mei 1980. 2. Verhouding pers: type

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Geachte redacties, beste mensen,

Geachte redacties, beste mensen, Geachte redacties, beste mensen, Bijgesloten de Bisdom Berichten verzonden op 9 oktober 2018. U vindt hierin de column van de bisschop, uitnodiging Martinusdag en Vormselweekend, uitnodiging Jongerenweekend

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

WERKDOCUMENT MISSIE, APOSTOLAAT EN ENGAGEMENT

WERKDOCUMENT MISSIE, APOSTOLAAT EN ENGAGEMENT WERKDOCUMENT MISSIE, APOSTOLAAT EN ENGAGEMENT A. In de statuten van de aangesloten leden: Hoofdstuk I: Natuur, charisma en doelstelling Aangesloten Leden bij de Broeders van Liefde zijn christengelovigen,

Nadere informatie

De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie

De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie Faith and Order Paper 214 Opzet Waarom willen we deze tekst bespreken? Uitleg over het ontstaan van deze tekst Presentatie van enkele grondgedachten van

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN Bisdom Gent tarieven en vergoedingen kerkelijke diensten 1 BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN 1. Misstipendium 1.1 Overeenkomstig het decreet

Nadere informatie

Archief Katholieke Vereniging van Maatschappelijk Werkers Dr. Ariëns

Archief Katholieke Vereniging van Maatschappelijk Werkers Dr. Ariëns Plaatsingslijst Archief Katholieke Vereniging van Maatschappelijk Werkers Dr. Ariëns Archiefnummer: 509 Archiefnaam: ARID Sector: Caritas en maatschappelijk werk Soort archief: Instellingsarchief Datering:

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van de Algemene Centrale-gewest Mechelen (1913-1993)

Plaatsingslijst van het archief van de Algemene Centrale-gewest Mechelen (1913-1993) Plaatsingslijst van het archief van de Algemene Centrale-gewest Mechelen (1913-1993) 535 (S/1992/535, S/1994/509) Martine Vermandere & Josée De Clerck Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis 1995 1 INLEIDING

Nadere informatie

Archief Vereniging Nederlands Beauraing Comité Pro Maria, diocesaan comité s-hertogenbosch

Archief Vereniging Nederlands Beauraing Comité Pro Maria, diocesaan comité s-hertogenbosch Plaatsingslijst Archief Vereniging Nederlands Beauraing Comité Pro Maria, diocesaan comité s-hertogenbosch Archiefnummer: 761 Archiefnaam: PMHE Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Instellingsarchief

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LUC VAN BEVEREN M.B.T. BEROEPSVERENIGING VAN KATHOLIEKE MAATSCHAPPELIJKE ASSISTENTEN ANTWERPEN

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LUC VAN BEVEREN M.B.T. BEROEPSVERENIGING VAN KATHOLIEKE MAATSCHAPPELIJKE ASSISTENTEN ANTWERPEN KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF LUC VAN BEVEREN M.B.T. BEROEPSVERENIGING VAN KATHOLIEKE MAATSCHAPPELIJKE ASSISTENTEN ANTWERPEN BKMA-Antwerpen, 2 Inleiding De Beroepsgroepering

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF NCMV-KORTRIJK

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF NCMV-KORTRIJK KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF NCMV-KORTRIJK NCMV-Kortrijk, 2 1. Handelsfoor Kortrijk. Brochures, nota. 1928; 1931; 1933; 1935; 1937; 1939; z.d. 2. Jaarbeurs Kortrijk.

Nadere informatie