Reflectieverslag. antidruktechnieken. Jannet Dezijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reflectieverslag. antidruktechnieken. Jannet Dezijn"

Transcriptie

1 Reflectieverslag antidruktechnieken Jannet Dezijn

2 Opdracht: antidruktechniek bij mevrouw de Vries Onderwerp: drukvrij leggen van een likdoorn, hallux valgus en een weke likdoorn Naam cursist: Jannet Dezijn Wat is het probleem bij aanvang van de behandeling van cliënt? Het probleem bij mevrouw Veld is hinderlijke weke likdoorns en likdoorns.tevens is er aan beide voeten sprake van een hallux valgus. Deze klachten zijn het hevigst wanneer mevrouw de Vries gaat wandelen. De schoenen zijn dan het meest hinderlijk. Welk eind doel wilt u bereiken? Het uiteindelijke einddoel dat ik wil bereiken is, dat mevrouw de Vries pijnvrij kan lopen. Uit welke stappen/afspraken bestaat het behandelplan? Blauwdruk maken Anamnese en screening van de voeten Schoencontrole Behandeling van de voeten Plaatsen van het vilt Voorlichting geven Ik heb de volgenede blauwdrukken gemaakt. Mijn beoordeling is dat mevrouw de Vries een holvoet heeft die gaat afvlakken. De omtrek van de voet heb ik niet netjes gedaan en geeft een vertekent beeld. De linker voet is iets gezwaaid. De voeten zijn aan de magere kant. Er is een verhoogde druk op de kopjes van de vierde middenvoetsbeentjes aan de beide voeten. De voorvoet wordt aan de laterale zijde meer belast en dan spreekt men van een cavus voorvoet. Er is een verhoogde druk op de tweede teen links. De vijfde teen is een klauwteen. Mevrouw heeft een hallux-valgus, maar zonder drukplekken. Dit komt door de cavus voorvoet. De afwikkeling van de voet is niet goed. De hiel wordt bijna niet belast en de tenen lopen niet uit in een punt bij de dynamische blauwdruk. Vervolgens maak ik een nauwkeurige anamnese en noteer alles op het anamneseformulier. Mevrouw de Vries heeft als enige klacht, onder het kopje informatie op het anamneseformulierantidruktechniek, dat zij rugklachten heeft. Ze heeft een scoliose in de borstwervels. Soms heeft ze pijn. Mevrouw de Vries weegt 70kg en heeft schoenmaat 38.

3 Ze draagt in de winter het liefst laarzen. De beweeglijkheid van de gewrichten is goed. Mevrouw de Vries heeft geen pijn tijdens het lopen en/of s nachts. De aangedane plek is niet ontstoken. Ik ben er zeker van dat de pijn is ontstaan door de stand van de voeten en het overbelasten van de voeten. Bij het aanbrengen van het vilt houd ik goed rekening met de anatomische structuren. Dat wil zeggen dat de voet goed beweeglijk moet blijven. Wat mij ook opvalt bij mevrouw de Vries is dat de onbelaste delen van de huid goed is. Geen allergieën. De huid is niet dun, dik, droog, glanzend, geschubd, vochtig of afwijkend van kleur, temperatuur. Zelfs de vetpolsters zijn niet verschoven. Er is geen operatie of een trauma geweest. Er is weldegelijk sprake van schoenslijtage. Zie foto. De binnenkant van de schoen is zodanig beschadigd door de hallux valgus dat er irritatie door ontstaat.mevrouw de Vries vindt het prettig als de schoen goed uitgelopen is, want dan doet de knokkel minder pijn. De schoen is aan de hiel niet versleten. De neus is veel te smal! Momenteel irriteert de hallux valgus en daarom hebben we besloten om deze drukvrij te leggen met dik vilt, zodat de knok niet uitsteekt. Eerst knip ik het model van papier om te voorkomen dat ik vilt verspeel. De bovenzijde wordt het meest ontlast door een hoefijzer te knippen. In de schoen komt er meer druk op de bovenzijde dan op de mediale zijde van de halluxvalgus. De randen worden goed schuin afgeschalmd. Rondom de knok houd ik het vilt dik om de werking te versterken en als er geen pijnklachten zijn kan dit veertien dagen blijven zitten. Ik hoop dat het lukt, want ik heb het goed afgeplakt met fixomull. Mevrouw de Vries is capabel genoeg om dit zelf te beoordelen. Tijdens deze therapie mag het vilt niet nat worden. Als er pijn optreedt mag alles eraf gehaald worden. De hele voet is niet afgeplakt en er zal waarschijnlijk geen zwelling optreden.

4 De tweede aangedane plek waar ik vilt wil aanbrengen is een weke likdoorn tussen de eerste en de tweede teen. Een interdigitale likdoorn is het gevolg van zijwaardse druk en wrijving. Dit ontstaat door twee precies tegenover elkaar liggende exostosen. Bij een normale voetstand komen de metatarsalen in de holte van de andere teen te liggen. Dit kan door een klauwstand van de tenen ontstaan of door aanleg in de gewrichten. Ik heb zelf een hallux-valgus van mijn moeders kant en mijn dochter heeft dit ook. Wij hebben wel goede schoenen gedragen. De schoenen van mevrouw de Vries lopen te veel in een punt. Als men de schoenen bekijkt die ik gefotografeert heb kan het tevens voorkomen dat ze zo erg uitgelopen zijn dat er juist veel wrijving ontstaat in de schoen tijdens de wandelingen met de hond. Momenteel is de likdoorn geirriteert en ga ik deze drukvrij leggen. Mevrouw de Vries kan ook zelf alvorens zij lange wandelingen gaat maken wrijving tussen de tenen voorkomen door fleecy web of moleskin tussen de tenen te plakken Ik heb gekozen voor vilt van twee millimeter dik. De randen heb ik goed afgeschalmd en rondom de aangedane plek niet.

5 Ik moet er voor waken dat ik niet te dik werk tussen de tenen en zodoende een andere drukplek creëer. Voor het fixeren gebruik ik een evenwijdige lange strip van huidvriendelijke pleister en houd de rekrichting van mediaal naar lateraal. De strip plak ik niet over elkaar, omdat de teen dan kan afknellen. Altijd eindigend op de dorsale zijde van de teen om omkrullen tussen de tenen te voorkomen. Het advies dat ik meegeef omtrent de interdigitale likdoorn is, dat het vilt er na veertien dagen af mag en dat mevrouw de Vries er daarna zelf fleecy web op kan plakken. Vilttechniek werkt heel goed totdat er een definitieve oplossing is voor het probleem. Denk aan een orthese of aangemeten schoenen en/of zolen. Ik ga antidruktherapie aanbrengen op balpartij van de voet. Het doel van deze methode is om overdruk op de metatarsaalkopjes te voorkomen. Om de viltpadding over de hele gezonde zone door te laten lopen is de kans van slagen veel groter dan met een viltring die alleen ter plaatse gebruikt wordt. Doordat er voortdurend druk en wrijving on de metatarsaalkopjes is ontstaat er wrijvingseelt met als gevolg een eeltpit. Deze wordt bij iedere stap gevoeld en belemmert een normale afwikkeling, waardoor er andere problemen ontstaan. Denk aan een pijnlijk enkelgewricht, heup-en knieproblemen. Alvorens ik het vilt van vijf millimeter op maat ga knippen maak ik weer een papieren mal. Het vilt mag nooit eindigen op de metatarsaalkopjes en moet de breedte van de hele voet hebben, moet vijf centimeter lang zijn en twee centimeter voorbij de metatarsaalkopjes aangebracht worden. Naar achteren moet het tot halverwege de voetboog aangebracht worden. De opening dient richting de tenen te zijn om stuwing te voorkomen. Hier blijft het vilt dik. De rest wordt afgeschalmd. De balans tussen de beide voeten mag niet verstoort raken en daarom moet er bij het gebruik van vilt van vijf centimeter dik de andere voet ook mee beplakt worden. Zo wordt er voorkomen dat er heup- en knieklachten ontstaan.

6 Dk leg aan mevrouw de Vries de werking van de antidruktechniek uit zowel mondeling als schriftelijk. Ik vertel haar dat het grote voordeel van het drukvrij leggen van de knok dat de pijn sterk vermindert. De knok krijgt rust en ze kan gemakkelijker lopen. Enkele nadelen zijn; dat het vilt plaats inneemt in de schoen en kan als druk ervaren worden. Het is stug. Het vilt wordt door belasting van het lopen dunner en verliest aan effectiviteit. De plaklaag op de huid kan irritatie geven. Op mijn folder staat: *Houd het vilt droog. *Neem direct contact met mij op als de huid gaat zwellen, rood wordt, jeukt of pijn gaat doen. *Wanneer u het vilt wilt verwijderen doe dit dan na het douchen en rol het er voorzichtig af. *Wanneer u een verminderd gevoel in de voeten heeft of slecht ziet vraag dan dagelijks of iemand anders uw voeten inspecteert. *Houd nauwlettend in de gaten wanneer u de vervolgafspraak bij mij heeft. Het maken van een laagje verbandspray onder het vilt geeft dat de huid niet snel geïrriteerd of beschadigd raakt. Het vilt verschuift dan minder snel. In de cursus richtlijnen wordt gesproken over eerst een hypoallergene, elastische fixatiepleister op de huid te plakke alvorens het vilt te plakken. Het vilt heeft een niethuidvriendelijke plaklaag. Bepleister de voet nooit rondom in verband met afknellen. Ik plaats geen vilt op een dunne huid of bij gebruik van anti-stolling. Ook niet als de huid oedemateus is of anderzijds gezwollen. Niet bij roodheid, huidaandoeningen, vaatafwijkingen, risicovoeten zoals bij diabetespatienten met neuropathie. Hiervoor heb ik schriftelijke toestemming nodig van een arts in verband met de BIG-wet Evaluatie: Na veertien dagen kwam mevrouw de Vries voor de vervolgafspraak. Zij had twee dagen geleden het vilt verwijdert, omdat het toch iets nat was geworden tijdens het douchen. Mevrouw de Vries vond het een heel gedoe met het douchen. Een plastic zak om de voet en daaroverheen een sok was niet goed bevallen. Ze deed een zak om de voet met een elastiek erom heen. Omdat er geen vaatproblemen bekend zijn heb ik daar niet op gereageerd. Het vilt had een goed effect gehad. De pijn was over en smalle schoenen wil mevrouw de Vries niet meer dragen. Ik heb haar voorgestelt om een orthese te maken, mevrouw de Vries voelt hier nog niet voor en wil door het dragen van ruimere schoenen de kwaliteit van het lopen verbeteren. We hebben een vervolgafspraak voor over zes weken gemaakt.

Reflectieverslag. orthesiologie. Jannet Dezijn

Reflectieverslag. orthesiologie. Jannet Dezijn Reflectieverslag orthesiologie Jannet Dezijn Opdracht: Orthese-techniek Onderwerp: Mevrouw de Vries Naam cursist: Jannet Dezijn Wat is het probleem bij aanvang van de behandeling van cliënt? Likdoorn aan

Nadere informatie

Reflectieverslag. nagelregulatie. Jannet Dezijn

Reflectieverslag. nagelregulatie. Jannet Dezijn Reflectieverslag nagelregulatie Jannet Dezijn Opdracht: Nagelregulatietechniek met de B.S.Spange Onderwerp: Nagelregulatie Naam cursist: Jannet Dezijn-Bosman Wat is het probleem bij aanvang van de behandeling

Nadere informatie

-Sla deze bladzijde pas om als u daarvoor een teken krijgt-

-Sla deze bladzijde pas om als u daarvoor een teken krijgt- Kwalificatie: Toetscode: Onderdeel bewijs van bekwaamheid: Medisch Pedicure 4.12 specialistische technieken Specialistische technieken Datum Tijd: Kandidaatnr: Handtekening: Voorbeeld Wat is de hoofdstad

Nadere informatie

Antidruk middelen. Dia 1. Dia 2. Dia 3 HULPMIDDELEN VOOR ANTIDRUK EN LICHTE CORRECTIE.

Antidruk middelen. Dia 1. Dia 2. Dia 3 HULPMIDDELEN VOOR ANTIDRUK EN LICHTE CORRECTIE. Dia 1 Antidruk middelen Dia 2 HULPMIDDELEN VOOR ANTIDRUK EN LICHTE CORRECTIE. Let wel op eventuele allergische reacties zoals: - Jeuk - Pijn - Uitslag - blaren Dia 3 Vilt - In verschillende diktes - Om

Nadere informatie

Reflectieverslag. risicovoet. Jannet Dezijn

Reflectieverslag. risicovoet. Jannet Dezijn Reflectieverslag risicovoet Jannet Dezijn Opdracht: voetverzorging bij Meneer de Vries Onderwerp: voetverzorging bij een cliënt met een ernstige lichamelijke en geestelijke beperkingen en spastische voeten.

Nadere informatie

Orthopedie. Hallux valgus en Hallux rigidus

Orthopedie. Hallux valgus en Hallux rigidus Orthopedie Hallux valgus en Hallux rigidus Inleiding Hallux valgus betekent een scheefstand van de grote teen. Hallux rigidus betekent verstijving van het grote teengewricht. Het gewricht van de grote

Nadere informatie

Onderbeengips als u diabetes hebt

Onderbeengips als u diabetes hebt GIPSKAMER Onderbeengips als u diabetes hebt ADVIES Onderbeengips als u diabetes hebt U hebt op de gipskamer gipsverband om uw been gekregen. Dit verband bestaat uit een onderlaag van gips met hierover

Nadere informatie

Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode

Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode 00 Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode Poli Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een standscorrectie van de grote teen. Dit wordt correctie van een hallux valgus

Nadere informatie

ANAMNESEFORMULIER VOETVERZORGING

ANAMNESEFORMULIER VOETVERZORGING ANAMNESEFORMULIER VOETVERZORGING Persoonsgegevens Naam Adres Postcode Telefoon Geboortedatum Leef / werkomstandigheden Woonplaats Staan Zitten Lopen Bent u onder doktersbehandeling Medisch verleden Heeft

Nadere informatie

Orthopedie. Voorvoet operatie. Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4)

Orthopedie. Voorvoet operatie. Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4) Orthopedie Voorvoet operatie Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4) Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw voet: een standcorrectie van de grote teen en/of een van de

Nadere informatie

Weet wat u doet bij pijn aan uw voet

Weet wat u doet bij pijn aan uw voet Weet wat u doet bij pijn aan uw voet Het is vervelend als u pijn heeft aan of in uw voeten, enkels, knieën, heupen of rug Uw podotherapeut weet raad. Uw podotherapeut is een erkend specialist op het gebied

Nadere informatie

Kromstand en stijfheid grote teen hallux valgus et rigidus Arthrodese operatie

Kromstand en stijfheid grote teen hallux valgus et rigidus Arthrodese operatie 00 Kromstand en stijfheid grote teen hallux valgus et rigidus Arthrodese operatie Poli Orthopedie U wordt binnenkort geopereerd aan een kromstand en stijfheid van de grote teen (hallux valgus et rigidus).

Nadere informatie

Het dragen van gips of een hard kunststof verband

Het dragen van gips of een hard kunststof verband Het dragen van gips of een hard kunststof verband U heeft een hard kunststof verband om uw arm/been gekregen. Een verband van kunststof zorgt ervoor dat de botbreuk in de goede stand blijft staan en dat

Nadere informatie

Hallux Valgus. Orthopedie

Hallux Valgus. Orthopedie Hallux Valgus Orthopedie Hallux valgus Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen. Vaak ontstaat deze geleidelijk. U zult merken dat de grote teen steeds meer naar buiten wijst. Soms kan dit

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Orthopedie Hallux Valgus Scheefstand van de grote teen

Patiënteninformatie. Orthopedie Hallux Valgus Scheefstand van de grote teen Patiënteninformatie Orthopedie Hallux Valgus Scheefstand van de grote teen 2 Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd u aan uw grote teen te opereren in verband met pijn en scheefstand van de

Nadere informatie

De behandeling van enkelbandletsel met een enkelbrace. Instructies en oefeningen

De behandeling van enkelbandletsel met een enkelbrace. Instructies en oefeningen De behandeling van enkelbandletsel met een enkelbrace Instructies en oefeningen U heeft letsel aan uw enkelband(en) en krijgt hiervoor een (vervolg)behandeling met een enkelbrace. De enkelbrace Na enkelbandletsel

Nadere informatie

LMN Zuid-West-Vlaanderen 1

LMN Zuid-West-Vlaanderen 1 iets met voeten te maken 3-jarige opleiding Paramedische discipline Officieel statuut sinds 2001 Alle mensen met klachten t.h.v. de voeten en t.h.v. de onderste ledematen Kinderen Geriatrische patiënten

Nadere informatie

Orthopedie. Pijnlijke voorvoet. Afdeling: Onderwerp:

Orthopedie. Pijnlijke voorvoet. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Orthopedie 1 Wanneer u pijn heeft in uw voet, kan dat in veel gevallen met praktische maatregelen worden verholpen. In deze folder leest u over de mogelijkheden van een behandeling.

Nadere informatie

Weet wat u doet bij pijn aan uw voet

Weet wat u doet bij pijn aan uw voet Weet wat u doet bij pijn aan uw voet Het is vervelend als u pijn heeft aan of in uw voeten, enkels, knieën, heupen of rug Uw podotherapeut weet raad. Uw podotherapeut is een erkend specialist op het gebied

Nadere informatie

Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen)

Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) Orthopedie OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove Campus Aalst Moorselbaan 164 9300 Aalst T. 053 72 41 11 orthopedie@olvz-aalst.be Inleiding Een hallux valgus is

Nadere informatie

Huid. Huidaandoeningen. Huidaandoeningen. Huidaandoeningen Schilfering bij artritis psoriatica. Huid en nagels erg gevoelig

Huid. Huidaandoeningen. Huidaandoeningen. Huidaandoeningen Schilfering bij artritis psoriatica. Huid en nagels erg gevoelig Huid Huidkleur Belangrijke factor bij anamnese Roodheid en zwelling Gewrichten pijnlijk en ontstoken Niet behandelen Schilfering bij artritis psoriatica Verstoring verhoorningsproces Huid en nagels erg

Nadere informatie

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Uw arm of been zit in het gips. In deze folder kunt u lezen wat u hiermee wel en wat u beter niet kunt doen. Het is belangrijk dat u de adviezen goed opvolgt.

Nadere informatie

Voetzorg bij diabetespatiënten

Voetzorg bij diabetespatiënten Voetzorg bij diabetespatiënten Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Podotherapie december 2008 pavo 0436 Inleiding Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op voetproblemen. Dat komt door een verminderd

Nadere informatie

Podotherapie Alles wat je wilt weten over podotherapie

Podotherapie Alles wat je wilt weten over podotherapie Podotherapie Alles wat je wilt weten over podotherapie Podotherapie WAT IS PODOTHERAPIE EN WAT DOET EEN PODOTHERAPEUT? Podotherapeuten zijn specialisten op het gebied van de voet. Zij behandelen klachten

Nadere informatie

Voetscreeningsprotocol Isala Klinieken

Voetscreeningsprotocol Isala Klinieken Ponsplaatje Voetscreeningsprotocol Isala Klinieken Arts: DV:. Invullen: noteer Ja of Nee in de hokjes Datum Anamnese Rechts Links Rechts Links Rechts Links 1. voorgeschiedenis: ulcus of amputatie 2. claudicatio

Nadere informatie

Behandeling voet, nagels en huid - pedicure Naam examenkandidaat: Stoelnummer: Kandidaatnummer: Persoonlijke gegevens, vul in. Geef een beschrijving:

Behandeling voet, nagels en huid - pedicure Naam examenkandidaat: Stoelnummer: Kandidaatnummer: Persoonlijke gegevens, vul in. Geef een beschrijving: Adaplan Pedicure Analyse-, diagnse- en adviesplan pedicurebehandeling Behandeling vet, nagels en huid - pedicure Naam examenkandidaat: Stelnummer: Kandidaatnummer: Vr de vlgende testen/ nderzeken kunt

Nadere informatie

Goessens-Podologie-Eijsden

Goessens-Podologie-Eijsden Goessens-Podologie-Eijsden Praktijkadres: Fysiotherapie dit, Breusterstr.14, 6245 EJ, te Eijsden Mob. 06-51520505, e-mail info@goessenspodologie.nl, online www.mijnzolen.nl Lichte klachten aan de voeten

Nadere informatie

Onderbeenbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een onderbeenbrace

Onderbeenbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een onderbeenbrace U heeft zojuist een onderbeenbrace gekregen in verband met een botbreuk in uw onderbeen. Met behulp van deze brace kan uw gebroken been in een goede stand genezen. De brace biedt bescherming aan de botbreuk,

Nadere informatie

diabetes mellitus en voetverzorging door afdeling Revalidatie

diabetes mellitus en voetverzorging door afdeling Revalidatie diabetes mellitus en voetverzorging door afdeling Revalidatie Inhoud 1. Waardoor ontstaan voetklachten? 3 2. Welke voetproblemen kan ik krijgen bij diabetes mellitus? 3 3. Klachten 4 4. Mogelijke complicaties

Nadere informatie

Artrose van de voet en enkel

Artrose van de voet en enkel Artrose van de voet en enkel Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in rust, zwellingen en bewegingsbeperkingen

Nadere informatie

Podotherapie. Alles wat u wilt weten over Podotherapie

Podotherapie. Alles wat u wilt weten over Podotherapie Podotherapie Alles wat u wilt weten over Podotherapie Meike de Vries (15) Ik had veel last van mijn linkervoet. Tijdens het volleyballen werd dit altijd erger. Na een tijd werd mijn linkervoet aan de binnenzijde

Nadere informatie

Podotherapie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Podotherapie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Podotherapie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In het Albert Schweitzer ziekenhuis werkt een podotherapeut. In deze folder leest u meer over de podotherapie.

Nadere informatie

Wond- en decubitusconsulente. Voet verzorging bij diabetes

Wond- en decubitusconsulente. Voet verzorging bij diabetes Wond- en decubitusconsulente Voet verzorging bij diabetes Voetverzorging bij diabetes Wat heeft diabetes (suikerziekte) met uw voeten te maken? Door diabetes kunnen de bloedvaten en de zenuwvezels in

Nadere informatie

Weet wat u doet bij pijn aan uw voet

Weet wat u doet bij pijn aan uw voet Weet wat u doet bij pijn aan uw voet Het is vervelend als u pijn heeft aan of in uw voeten, enkels, knieën, heupen of rug Uw podotherapeut weet raad. Uw podotherapeut is een erkend specialist op het gebied

Nadere informatie

Capabel Examens 2011 Pagina 1

Capabel Examens 2011 Pagina 1 1. Wanneer mag je een beugel plaatsen bij een ontstoken nagelwal? A) Op verzoek van de cliënt. B) Op verzoek en doorverwijzing van de thuiszorg. C) Op verzoek en doorverwijzing van de arts. 2. Welke beugeltechniek

Nadere informatie

Casuistieken: Huisartsen

Casuistieken: Huisartsen Casuistieken: Huisartsen 1. Mevr. T. 1940: Linker been klacht, bloedvat ziekte, waarschijnlijk hemangiomen linker been waardoor intra articulaire bloedingen vanaf haar jeugd, heeft op 27 jr. leeftijd een

Nadere informatie

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Afdeling Spoedeisende hulp Uw arm of been zit in het gips. In deze folder kunt u lezen wat u hiermee wel en wat u beter niet kunt doen. Het is belangrijk dat

Nadere informatie

Capabel Examens 2011 Pagina 1

Capabel Examens 2011 Pagina 1 1. Bij welke reumatische aandoening komen in het beginstadium vaak hielklachten voor? A) Bij acuut reuma. B) Bij artrose. C) Bij de ziekte van Bechterew. 2. Wat is de functie van een actieve brace? A)

Nadere informatie

Voetzorg bij diabetes patiënten

Voetzorg bij diabetes patiënten Voetzorg bij diabetes patiënten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op voetproblemen. Dat komt door een verminderd

Nadere informatie

Ontslagadviezen orthopedie na opname op de afdeling dagbehandeling

Ontslagadviezen orthopedie na opname op de afdeling dagbehandeling Ontslagadviezen orthopedie na opname op de afdeling dagbehandeling Orthopedisch Centrum Máxima 1 Materiaal verwijderen uit arm de dag van de behandeling licht verteerbaar voedsel gebruiken. De volgende

Nadere informatie

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen

Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Gips-/kunststofverband Oefeningen en adviezen Afdeling Spoedeisende Hulp Uw arm of been zit in het gips. In deze folder kunt u lezen wat u hiermee wel en wat u beter niet kunt doen. Het is belangrijk dat

Nadere informatie

Orthopedie. Hallux valgus. Afdeling: Onderwerp:

Orthopedie. Hallux valgus. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Orthopedie 1 Vergroeiing van de grote teen () Als u te krappe schoenen draagt, loopt u de kans op een pijnlijke bult bij de grote teen. Er kan dan sprake zijn van een vergroeiing van

Nadere informatie

Hoe voorkomt of verhelpt u klachten? Welke onderzoeken zijn nodig?

Hoe voorkomt of verhelpt u klachten? Welke onderzoeken zijn nodig? Aambeien Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen bij de anus. Deze zwellichamen heeft iedereen. Ze bevinden zich aan de binnenkant op het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Zo'n zwellichaam

Nadere informatie

Bij deze vraag zijn drie antwoorden gegeven. Slechts één van deze antwoorden is het beste. In dit geval antwoord a.

Bij deze vraag zijn drie antwoorden gegeven. Slechts één van deze antwoorden is het beste. In dit geval antwoord a. Kwalificatie: Medisch Pedicure Toetscode: 4.10.1 Diabetische voet; theorie 1 Onderdeel bewijs van bekwaamheid: Risicovoet Datum: Tijd: Kandidaatnr: Handtekening: Voorbeeld Wat is de hoofdstad van Nederland?

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl Patiënteninformatie Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl Voor Na Uw orthopedische chirurg heeft u geadviseerd om een voetoperatie te ondergaan om zo uw voetklachten te verminderen. Deze

Nadere informatie

Uw arm of been in het gips

Uw arm of been in het gips SPOEDEISENDE HULP & GIPSKAMER Uw arm of been in het gips ADVIES Uw arm of been in het gips U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) of op de Gipskamer van het St. Antonius Ziekenhuis een gipsverband

Nadere informatie

Het dragen van gips of een hard kunststof verband

Het dragen van gips of een hard kunststof verband Het dragen van gips of een hard kunststof verband U heeft een gips of hard kunststof verband om uw arm/been gekregen. Gips of verband van kunststof zorgt ervoor dat de botbreuk in de goede stand blijft

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen)

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux rigidus. (artrose grote teen) PATIËNTEN INFORMATIE Hallux rigidus (artrose grote teen) Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en de behandeling bij een hallux rigidus

Nadere informatie

Minimaal invasieve voetchirurgie (M.I.S.)

Minimaal invasieve voetchirurgie (M.I.S.) Minimaal invasieve voetchirurgie (M.I.S.) U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort een voorvoet operatie krijgt volgens de Minimaal Invasieve Methode (M.I.S.). Deze folder is bedoeld

Nadere informatie

Artrose van de voet en enkel

Artrose van de voet en enkel Artrose van de voet en enkel ARTROSE VAN DE VOET EN ENKEL INLEIDING Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in

Nadere informatie

In dit document vind je informatie over de proeve van bekwaamheid medisch pedicure, eerst de risicovoet, dan de technieken.

In dit document vind je informatie over de proeve van bekwaamheid medisch pedicure, eerst de risicovoet, dan de technieken. Proeve van bekwaamheid medisch pedicure branche In dit document vind je informatie over de proeve van bekwaamheid medisch pedicure, eerst de risicovoet, dan de technieken. Taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Voorvoetreconstructie Correctie hamertenen

Voorvoetreconstructie Correctie hamertenen Voorvoetreconstructie Correctie hamertenen H15.029-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 De voet... 2 Wat is een hamerteen?... 2 Klachten bij een hamerteen... 3 Voorbereidingen voor uw opname... 3 Extra hulp

Nadere informatie

Schoonmaken van het grote teengewricht: cheilectomie bij hallux rigidus

Schoonmaken van het grote teengewricht: cheilectomie bij hallux rigidus Orthopedie Schoonmaken van het grote teengewricht: cheilectomie bij hallux rigidus www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat hallux rigidus?... 3 Mogelijke behandelingen... 5 Voorbereiding op de cheilectomie...

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Veel succes! Yvonne Bontekoning & Cocky Hoogeveen. KLIK HIER Online trainingsprogramma bestellen. U vindt ons ook op: Facebook.com/voetentraining/

Veel succes! Yvonne Bontekoning & Cocky Hoogeveen. KLIK HIER Online trainingsprogramma bestellen. U vindt ons ook op: Facebook.com/voetentraining/ 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus, de scheve grote teen. Gaat uw grote teen ook steeds schever staan? U maakt zich hier misschien zorgen over. Uw moeder of oma had het ook. Ook bij hen is de grote

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Gipskamer GIPSBEHANDELING VAN DE VOET

Gipskamer GIPSBEHANDELING VAN DE VOET Gipskamer GIPSBEHANDELING VAN DE VOET U heeft gips of een hard kunststofverband om uw voet gekregen. Hierdoor blijft de botbreuk in de goede stand staan en kan de voet genezen. In deze folder leest u hoe

Nadere informatie

Vergroeiing van de grote teen

Vergroeiing van de grote teen Vergroeiing van de grote teen (Hallux Valgus) Vergroeiing van de grote teen Als u te krappe schoenen draagt, loopt u de kans op een pijnlijke bult bij de grote teen. Er kan dan sprake zijn van een vergroeiing

Nadere informatie

Schoenadvies bij diabetes mellitus

Schoenadvies bij diabetes mellitus Schoenadvies bij diabetes mellitus 2 Diabetes mellitus is een ziektebeeld waarbij het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord is (suikerziekte). Veel mensen met diabetes mellitus krijgen problemen

Nadere informatie

Gipsbehandeling van een acute Charcot-voet

Gipsbehandeling van een acute Charcot-voet GIPSKAMER Gipsbehandeling van een acute Charcot-voet BEHANDELING Gipsbehandeling van een acute Charcot-voet Van uw arts hebt u te horen gekregen dat u een acute Charcotvoet hebt. Hij heeft aangegeven dat

Nadere informatie

Ileostoma Verzorging eendelig systeem

Ileostoma Verzorging eendelig systeem Ileostoma Verzorging eendelig systeem Afdeling algemene chirurgie Een ileostoma Een ileostoma is een gedeelte van de dunne darm dat door de buikwand naar buiten wordt gebracht, omgeklapt en in de buikwand

Nadere informatie

Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten

Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten Chirurgie Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten i Patiënteninformatie Tips en leefregels Slingeland Ziekenhuis Algemeen Vaatziekten ontstaan door het dichtslibben van slagaders als

Nadere informatie

Hallux Rigidus. Orthopedie

Hallux Rigidus. Orthopedie Hallux Rigidus Orthopedie Hallux rigidus Een hallux rigidus is een verstijving van de grote teen ten gevolge van slijtage van het gewricht. Deze slijtage hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. De pijnklachten

Nadere informatie

Stevige schoenen. voor uw gezondheid en veiligheid

Stevige schoenen. voor uw gezondheid en veiligheid Stevige schoenen voor uw gezondheid en veiligheid Inhoud Waarom goede schoenen? 3 Gevolgen van het dragen van slechte schoenen 3 Tips voor goede schoenen 4 Waaraan voldoet een goede stevige schoen? 4 Tips

Nadere informatie

Standsafwijkingen van de kleine tenen (2e t/m 5e teen)

Standsafwijkingen van de kleine tenen (2e t/m 5e teen) Standsafwijkingen van de kleine tenen (2e t/m 5e teen) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van een operatie waarbij één of meerdere tenen worden rechtgezet. In deze folder

Nadere informatie

Een gips- of kunststofverband. Praktische adviezen

Een gips- of kunststofverband. Praktische adviezen Een gips- of kunststofverband Praktische adviezen Inleiding Uw arm of been zit in het gips. In deze folder staat wat u hiermee wel en wat u beter niet kunt doen. Het is belangrijk dat u deze adviezen goed

Nadere informatie

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP Gipsverband BEHANDELING Gipsverband U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp of op de Gipskamer een (kunststof) gipsverband gekregen. Deze folder informeert u hoe u

Nadere informatie

Diabetische voetenpoli in het St. Anna Ziekenhuis

Diabetische voetenpoli in het St. Anna Ziekenhuis Diabetische voetenpoli in het St. Anna Ziekenhuis U bent verwezen naar de diabetische voetenpolikliniek van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop. Deze polikliniek is bedoeld voor mensen met diabetes en een

Nadere informatie

Hallux Rigidus. Orthopedie

Hallux Rigidus. Orthopedie Hallux Rigidus Orthopedie Geef uw mening! Deel uw ervaring over Zuyderland Medisch Centrum op www.zorgkaartnederland.nl, een onafhankelijk kwaliteitsplatform voor de zorg. Op basis van uw ervaring kunnen

Nadere informatie

www.berkemann.com Voor het welzijn van uw voeten Voetcomfort van Berkemann

www.berkemann.com Voor het welzijn van uw voeten Voetcomfort van Berkemann www.berkemann.com Voor het welzijn van uw voeten Voetcomfort van Berkemann Voetcomfort van Berkemann een weldaad voor uw voeten. Uw voeten dragen u dag in dag uit en vaak ook nog onder zware druk. Niet

Nadere informatie

Hieronder volgen enkele tips:

Hieronder volgen enkele tips: Gipsverband 1 U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp een (kunststof) gipsverband gekregen. Deze folder informeert u hoe u hiermee moet omgaan, waar u rekening mee moet houden bij de verwijdering van het

Nadere informatie

Een gips- of kunststofverband. Praktische adviezen

Een gips- of kunststofverband. Praktische adviezen Een gips- of kunststofverband Praktische adviezen Inleiding Uw arm of been zit in het gips. In deze folder staat wat u hiermee wel en wat u beter niet kunt doen. Het is belangrijk dat u deze adviezen goed

Nadere informatie

Inleiding. Het gipsverband

Inleiding. Het gipsverband Gipsverbanden 2 Inhoudsopgave Inleiding...4 Het gipsverband...4 Enkele tips...5 Oefeningen...7 Loopgips...8 Jeuk en huidbeschadiging...9 Wanneer contact opnemen... 10 Verwijderen van het gips... 11 Vragen...

Nadere informatie

U wordt op dd... terug verwacht bij

U wordt op dd... terug verwacht bij Gipsinstructies U wordt op dd... terug verwacht bij dr... orthopedisch chirurg/chirurg op de gipskamer (polinummer 3) om... uur. Wilt u zelf een afspraak maken? Telefoonnummer chirurgen: (0223) 69 62 37

Nadere informatie

Informatie over de proeve van bekwaamheid voor de kandidaat Medisch Pedicure

Informatie over de proeve van bekwaamheid voor de kandidaat Medisch Pedicure Informatie over de proeve van bekwaamheid voor de kandidaat Medisch Pedicure De opdracht In onderstaande tabel is te zien welke werkprocessen je in de proeve van bekwaamheid (PvB) moet kunnen laten zien.

Nadere informatie

Polikliniek Orthopedie Traumatologie Enkelbandletsel

Polikliniek Orthopedie Traumatologie Enkelbandletsel Polikliniek Orthopedie Traumatologie Enkelbandletsel Informatie over behandeling, oefeningen en controles Polikliniek Orthopedie Traumatologie Bij een ongeval is uw enkelband beschadigd. De behandeling

Nadere informatie

Standscorrectie grote teen

Standscorrectie grote teen Standscorrectie grote teen (hallux valgus correctie) Orthopedie alle aandacht Inleiding U heeft een scheefstand van de grote teen. Dit wordt hallux valgus genoemd. Deze folder informeert u over de aandoening,

Nadere informatie

Steunzolen en schoenaanpassingen

Steunzolen en schoenaanpassingen Steunzolen en schoenaanpassingen Klaas Postema Centrum voor Revalidatie UMCG pijnlijke voeten aanpassingen aan schoeisel enkele aanpassingen aan het schoeisel enkele veel voorkomende aandoeningen : metatarsalgie

Nadere informatie

Uw pijnarts (anesthesioloog of neuroloog) heeft u verwezen voor pijnbestrij

Uw pijnarts (anesthesioloog of neuroloog) heeft u verwezen voor pijnbestrij TENS ENS-behandeling bij pijn Uw pijnarts (anesthesioloog of neuroloog) heeft u verwezen voor pijnbestrij bestrijding via TENS. Dit is een afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het is

Nadere informatie

Capabel Examens 2011 Pagina 1

Capabel Examens 2011 Pagina 1 1. Desinfectiemiddelen hebben vaak een RVG-nummer. Wat betekent hier de afkorting RVG? A) Register verpakte geneesmiddelen. B) Registratie van goedkeuring. C) Rijksinstituut voor de volksgezondheid. 2.

Nadere informatie

POLS GANGLION NA DE OPERATIE

POLS GANGLION NA DE OPERATIE POLS GANGLION NA DE OPERATIE Afdeling Handchirurgie T: 0251-265355 Rode Kruis Ziekenhuis www.afdelinghandchirurgie.nl POLSGANGLION NA DE OPERATIE U bent geopereerd aan uw pols in verband met een pijnlijk

Nadere informatie

TENODERMODESE voor een mallet finger NA DE OPERATIE

TENODERMODESE voor een mallet finger NA DE OPERATIE TENODERMODESE voor een mallet finger NA DE OPERATIE Afdeling Handchirurgie T: 0251-265355 Rode Kruis Ziekenhuis www.afdelinghandchirurgie.nl TENODERMODESE voor een mallet finger NA DE OPERATIE U bent geopereerd

Nadere informatie

Gipsverbanden. Chirurgie

Gipsverbanden. Chirurgie Gipsverbanden Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 Het gipsverband...4 Stevigheid...4 Gips en water...5 Zwelling...5 Oefeningen...6 Armoefeningen...6 Beenoefeningen...6 Elleboogkrukken...6 Loopgips...7

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de reumatische voet!

Weet wat u doet bij de reumatische voet! Weet wat u doet bij de reumatische voet! Door reuma ontstaan soms ontstekingsprocessen in en rondom uw voetgewrichten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn... Uw podotherapeut weet raad. De podotherapeut

Nadere informatie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale heupprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Vroegtijdig signaleren van de risico s van de DM-voet

Vroegtijdig signaleren van de risico s van de DM-voet Vroegtijdig signaleren van de risico s van de DM-voet Door Monique Gouw Doelstelling Herkennen van een diabetische voet, op de juiste wijze een screening uitvoeren en wanneer nodig doorverwijzen naar de

Nadere informatie

Diabetische voetpoli. Poli Chirurgie

Diabetische voetpoli. Poli Chirurgie 00 Diabetische voetpoli Poli Chirurgie Deze folder is bedoeld voor mensen die behandeld (gaan) worden op de Diabetische voetpoli. In deze folder staat algemene informatie. Uw situatie kan anders zijn dan

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

ENDOCRINOZOL Voetonderzoek en voetzorg: praktische aspecten

ENDOCRINOZOL Voetonderzoek en voetzorg: praktische aspecten ENDOCRINOZOL 2018 Voetonderzoek en voetzorg: praktische aspecten DIABETES Limited Joint neuropathie Mobility motorisch autonoom sensibele vormafwijkingen hoge druk trauma DIABETISCHE VOETWONDE WORKSHOP

Nadere informatie

De ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren Rode Kruis Ziekenhuis Afdeling Hand- en polschirurgie De ziekte van Dupuytren Na de operatie T: 0251-265355 www.afdelinghandchirurgie.nl Operatie voor de ziekte van Dupuytren U bent geopereerd aan uw hand

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Gipsverband Arm / been

Gipsverband Arm / been Gipsverband Arm / been Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Uw eerste uur met gips 3 Pijn 3 Zwelling 3 Aandachtspunten 4 Bewegen 4 Arm 4 Been 4 Douchen 5 Jeuk en huidbeschadiging 5 Krukken 5 Loopgips

Nadere informatie

Geschreven door Martijn Raaijmaakers zaterdag, 14 november 2009 14:37 - Laatst aangepast zaterdag, 24 november 2012 09:28

Geschreven door Martijn Raaijmaakers zaterdag, 14 november 2009 14:37 - Laatst aangepast zaterdag, 24 november 2012 09:28 Hallux valgus Hallux is de medische term voor grote teen en valgus staat voor een standafwijking naar buiten. Hallux valgus betekent dus dat de grote teen naar buiten staat. Door de standafwijking ontstaat

Nadere informatie

Standscorrectie grote teen(hallux valgus) en voorvoetcorrectie

Standscorrectie grote teen(hallux valgus) en voorvoetcorrectie Standscorrectie grote teen(hallux valgus) en voorvoetcorrectie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van een operatie aan uw voorvoet op de afdeling Reumatologie of Orthopedie

Nadere informatie